Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2021

Εντοπίστηκε η σορός του 32χρονου Ιρακινού πιλότου

 


Οι διασώστες εντόπισαν τη σορό του 32χρονου πιλότου σε πολύ μικρή απόσταση από το σημείο που συνετρίβη το αεροπλάνο.

Σύμφωνα με την πρώτη εικόνα που έχουν οι Αρχές ο πιλότος από το Ιράκ φαίνεται «εγκλωβίστηκε» στην ομίχλη που κάλυπτε την περιοχή την ώρα της πτήσης με αποτέλεσμα το αεροσκάφος να προσκρούσει στις πλαγιές του Μιτσικελίου.


Για τον εντοπισμό του πιλότου σήμερα επιχείρησαν, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, 32 Πυροσβέστες και 10 οχήματα ως κάτωθι:

4 Πυροσβέστες με πέντε οχήματα από την ΔΙ.Π.Υ.Ν. Ιωαννίνων,

16 Πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα των Ορειβατικών Ομάδων Έρευνας & Διάσωσης (Ο.Ο.Ε.Δ.) της 2ης, 5ης και 8ης Ε.Μ.Α.Κ. καθώς και

δύο Πυροσβέστες με ειδικό ερπυστριοφόρο όχημα για έρευνα στα χιονοσκεπή σημεία της περιοχής.




Ακροαριστεροί δημιουργούν επεισόδια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη! Και αλλοδαποί στην πορεία

 


Δεν μπορούν να χωνέψουν οι ακροαριστεροί και ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι τα πανεπιστήμια θα σταματήσουν να είναι γκέτο κακοποιών και τα υπόγεια γιάφκες τρομοκρατών που κατασκευάζουν μολότοφ.

Δεν μπορούν να χωνέψουν ότι δεν θα μπορούν να γράφουν ακροαριστερά συνθήματα μέσα στους χώρους, να απειλούν φοιτητές και καθηγητές.


Ομάδα ακροαριστερών βγήκε από την πορεία και πέταξε πέτρες σε διμοιρία ΜΑΤ στην Αθήνα και η αστυνομία προέβη σε χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης 

Η ομάδα ακροαριστερών πέταξε μπογιές και στην Τράπεζα της Ελλάδος.


Το περίεργο στην πορεία είναι ότι υπήρχαν και αραβόφωνα πανό με πολλά ερωτηματικά για τον ρόλο τους; Ποιος ο λόγος που βρίσκονται εκεί αλλοδαποί; Απλά επειδή τα πανεπιστήμια ήταν μέρη για να στοκάρουν παράνομα προϊόντα, δεν τους αρέσει που τώρα δεν μπορούν να πουλάνε ανεξέλεγκτα την παράνομη πραμάτεια τους, και φυσικά δεν θα μπορούν να φιλοξενούνται και να κοιμούνται μέσα στα πανεπιστήμια καλεσμένοι από αντιεξουσιαστές.

Από επεισόδια συνοδεύτηκε το πανεκπαιδευτικό και το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα, αντιεξουσιαστές που κινούνταν προς τον χώρο του ΑΠΘ εμποδίστηκαν από τις δυνάμεις των ΜΑΤ, όπου πέταξαν δολοφονικές μολότοφ προς τους αστυνομικούς και πέτρες.







Σύψας: Καταστροφικά τα στοιχεία, αναφορές για συρροές σε σχολεία – Στο τραπέζι σκληρό lockdown

 


«Τα στοιχεία είναι καταστροφικά, όχι απλώς ανησυχητικά, δεν έχουμε πολλές επιλογές, αν θέλουμε να προλάβουμε τα γεγονότα» προειδοποίησε στον ΑΝΤ1 ο Νικόλαος Σύψας αναφερόμενος στα στοιχεία που έδωσε χθες Τετάρτη στη δημοσιότητα ο Σωτήρης Τσιόδρας, διαβεβαιώνοντας πως στην αυριανή σύσκεψη της Επιτροπής « θα μπουν στο τραπέζι όλα τα θέματα».

«Δεν μπορώ να προκαταλάβω τις αποφάσεις, αλλά όλα θα συζητηθούν», ανέφερε ερωτηθείς αν θα προταθεί το κλείσιμο των σχολείων.

Ο καθηγητής ανέφερε πως «τον τελευταίο καιρό παίρνουμε πολλές αναφορές για συρροές κρουσμάτων σε σχολεία», συμπληρώνοντας πως «τα σχολεία αντανακλούν την επιδημία της κοινότητας» και προειδοποιώντας πως βάσει στοιχείων «η βρετανική μετάλλαξη ενδεχομένως να μολύνει περισσότερο τα παιδιά».

Ως προς την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 και στην Αττική, ο κ. Σύψας είπε πως το θέμα ετέθη στην προηγούμενη σύσκεψη, αλλά τα στοιχεία από του συγκοινωνιολόγους, έδειξαν ότι, «αν κλείσουμε στις 6, θα έχουμε μεγάλο συνωστισμό». 

Ερωτηθείς για το αν θα εισηγηθεί η Επιτροπή ολικό lockdown, τύπου Μαρτίου, είπε ότι, «η εμπειρία μας λέει ότι ήταν το μόνο που δούλεψε, όλα τα υπόλοιπα απλά βοήθησαν. Είναι η πιο δραστική λύση που έχουμε, αλλά βεβαίως η οικονομική απώλεια είναι τεράστια» και συμπλήρωσε πως «είναι στο τραπέζι και θα συζητηθεί», επισημαίνοντας πως «δεν λύνεται το πρόβλημα, απλώς μεταφέρεται χρονικά».

Ενώ σχετικά με τη λογική του «ακορντεόν», ξεκαθάρισε πως «το έχουμε εξηγήσει: όλο το χειμώνα θα είμαστε με το «ακορντεόν», γιατί αυτό υπαγορεύει ο ιός. «Προτεραιότητα είναι οι ζωές των ανθρώπων, η οικονομία ξαναφτιάχνεται», σημείωσε για το γνώμονα λήψης αποφάσεων της Επιτροπής για την πανδημία.

Αναφορικά με τον μη εμβολιασμό των πολιτών άνω των 65 με το εμβόλιο της AstraZeneca, ο καθηγητής έκανε λόγο για «απόρροια ενός ακόμα ευρωπαϊκού λάθους», αφού όπως είπε, «από τη στιγμή που εγκρίθηκε από την ΕΜΑ, δεν μπορεί να βγαίνει η κάθε κυβέρνηση και να λέει δεν το κάνω, μπερδεύεται ο πολίτης».

Ενώ όσο αφορά στο ρωσικό εμβόλιο, εξήγησε πως το μέχρι τώρα πρόβλημα δεν είχε να κάνει με το ποιόν του, αλλά με το γεγονός ότι δεν είχε δοθεί καμία μελέτη για το εμβόλιο και ξαφνικά υπήρξε μία πολύ καλή δημοσίευση στο Lancet.

Τέλος, αναφέρθηκε ο καθηγητής στο αν τα εμβόλια σταματούν τη μετάδοση του ιού, και είπε πως υπάρχουν πολλές «ενθαρρυντικές μελέτες ότι τα εμβόλια σταματούν τη διάδοση» και τόνισε πως «αυτό δε σημαίνει ότι δεν τηρούμε τα μέτρα», αναφέρθηκε ωστόσο σε «φως στο τούνελ» από το εμβόλιο.

 


Πηγή: skai.gr





Κορωνοϊός: Υπό κατάρρευση το σύστημα Υγείας της Πορτογαλίας- Μετατρέπεται στην Ιταλία του πρώτου κύματος

 



«Στην Πορτογαλία δεν έχουν που να βάλουν τους νεκρούς», είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας, μιλώντας χθες στη Βουλή. «Το αντέχουμε αυτό;».

Πράγματι, καθώς το τρίτο κύμα της πανδημίας διαδέχεται σιγά-σιγά το δεύτερο, η Πορτογαλία μετατρέπεται στην Ιταλία του πρώτου κύματος, με ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία να σπεύδουν προς ενίσχυση του συστήματος Υγείας της που βουλιάζει.

Χθες, η Γερμανία απέστειλε αεροσκάφος της πολεμικής της αεροπορίας, φορτωμένο με 50 μηχανικούς αναπνευστήρες, 150 νοσοκομειακές κλίνες και μια επίλεκτη ομάδα εξειδικευμένων γιατρών, με στόχο την υποστήριξη των νοσοκομείων και ΜΕΘ της Πορτογαλίας που αντιμετωπίζουν έλλειψη σε νοσηλευτικό προσωπικό, κλίνες και εξοπλισμό.

Ενδεικτικά, την περασμένη εβδομάδα, ένα νοσοκομείο στην Αμαδόρα, βόρεια της Λισαβόνας, αναγκάστηκε να στείλει εκτάκτως πολλούς από τους ασθενείς του σε άλλες νοσοκομειακές μονάδες λόγω της έλλειψης οξυγόνου.

Παράλληλα, το περασμένο σαββατοκύριακο, ασθενοφόρα κόλλησαν στην κίνηση επί 12 ώρες έξω από νοσοκομείο της πόλης Αλμάδα, το οποίο αδυνατούσε να πραγματοποιήσει νέες εισαγωγές λόγω του μεγάλου αριθμού των ασθενών.

Έκτοτε στήθηκαν ειδικές σκηνές ως αυτοσχέδια νοσοκομεία για την διαχείριση των ασθενών που δεν μπορούν να εισαχθούν κανονικά σε νοσοκομείο.

Στην Πορτογαλία τα ημερήσια κρούσματα έχουν δεκαπλασιαστεί σε σχέση με αυτά της άνοιξης του 2020, ο αριθμός των νοσηλευόμενων σε νοσοκομεία πενταπλασιάστηκε, ενώ μόλις μέσα στον Ιανουάριο καταγράφηκε το 45% επί των συνολικών θανάτων εξαιτίας του κορωνοϊού έως τώρα.

Η τρέχουσα κατάσταση στην Πορτογαλία:

Ενεργά κρούσματα: 164.513

Νοσηλευόμενοι: 6.684

Διασωληνώσεις: 877

Θάνατοι: 13.257

Συνολικός πληθυσμός: 10,3 εκατομμύρια

Περισσότερα από τα μισά νέα κρούσματα εμφανίζονται στην πρωτεύουσα της χώρας, Λισαβόνα, και τις γύρω περιοχές.

Από τις 15 Ιανουαρίου η κεντρική Πορτογαλία τελεί υπό λοκντάουν που έχει καταφέρει μεν να περιορίσει την μετάδοση του ιού, με τα ενεργά κρούσματα, δε, να συνεχίζουν να παραμένουν πολυάριθμα.

Ο επικεφαλής της επιτροπής λοιμωξιολόγων της Πορτογαλίας, Ricardo Mexia, απέδωσε τα αίτια στη χαλάρωση των μέτρων κατά την περίοδο των Χριστογέννων και στην διάδοση του βρετανικού στελέχους του ιού προσφάτως στη χώρα.

Η εμφάνιση της συγκεκριμένης μετάλλαξης αποτέλεσε και την αφορμή στην οποία βασίστηκε η κυβέρνηση της Πορτογαλίας για την επιβολή του νέου λοκντάουν, το οποίο, αν και φαίνεται να εξομαλύνει κάπως την κατάσταση, δεν αναιρεί το γεγονός ότι η «κρίση απέχει πολύ από την οριστική της λύση», όπως προειδοποιούν οι λοιμωξιολόγοι της χώρας.


ΠΗΓΗ: BBC 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Στο ΚΑΤ ο Μητσοτάκης – Εγκαινίασε 30 νέα κρεβάτια ΜΕΘ

 



«Η πανδημία αποτελεί μία πρώτης τάξης ευκαιρία να κάνουμε όσα δεν είχαμε κάνει εδώ και πολλά χρόνια. Δεν εξαιρώ κανέναν από αυτή την αυτοκριτική. Να ενισχύσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, να το μετατρέψουμε σε ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας, να το ενισχύσουμε σε υποδομές, να το ενισχύσουμε σε ανθρώπους. Να προσλάβουμε παραπάνω προσωπικό, να ανταμείψουμε καλύτερα το υφιστάμενο προσωπικό, να εκπαιδεύσουμε καλύτερα το υφιστάμενο προσωπικό, έτσι ώστε η κάθε Ελληνίδα και ο κάθε Έλληνας να αισθάνονται ασφαλείς όταν πρόκειται για την υγεία τους», ανέφερε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ξενάγησή του στις νέες κλίνες ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Αττικής ΚΑΤ, που αναπτύχθηκαν έπειτα από δωρεά – μέρους της Διεθνούς Πρωτοβουλίας Δράσης του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Πρόσθεσε δε πως η πολιτεία με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα θα αξιοποιεί όλες τις ιδιωτικές χορηγίες με ορθό τρόπο και σωστό σχεδιασμό.

«Εσείς να δίνετε το παράδειγμα του εμβολιασμού»


Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι: «θέλω, να επαναλάβω πόσο σημαντικό είναι εσείς οι υγειονομικοί, οι γιατροί, οι νοσηλευτές, υποστηρικτικό προσωπικό να δίνετε πρώτοι το παράδειγμα του εμβολιασμού. Γνωρίζουμε πια, υπεράνω οποιασδήποτε αμφιβολίας, ότι τα εμβόλια τα οποία εγκρίνονται είναι ασφαλή πάνω απ’ όλα αλλά είναι και αποτελεσματικά. Αποτελεσματικά ως προς τη δραστική μείωση της πιθανότητας να ασθενήσει κανείς, αλλά και αποτελεσματικά ως προς τη βαρύτητα ή μάλλον την ηπιότητα της νόσου στην απευκταία περίπτωση που κάποιος ο οποίος έχει εμβολιαστεί τελικά αρρωστήσει. Και είναι πολύ σημαντικό εσείς πάνω απ’ όλα να δίνετε το σωστό παράδειγμα. Η Πολιτεία δεν μπορεί σε αυτήν την περίπτωση να δράσει κατασταλτικά ούτε και θα ήταν σωστό, αλλά θέλω να επικαλεστώ την κοινή λογική ανθρώπων οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ταγμένοι στην υπηρεσία, να προστατεύουν το πιο πολύτιμο αγαθό το οποίο διαθέτουμε και είναι η ανθρώπινη υγεία. Τώρα που έχουμε περισσότερα δεδομένα παρακαλώ αυτούς οι οποίοι δεν είχαν εμβολιαστεί στο παρελθόν, να το ξανασκεφτούν πολύ σοβαρά. Και ζητώ και από εσάς -που στην πλειοψηφία σας έχετε εμβολιαστεί- να μιλήσετε στους συναδέλφους σας και να εξηγήσετε γιατί αυτή είναι η σωστή επιλογή για να προστατεύσουν τους εαυτούς σας αλλά και τους ανθρώπους που περιθάλπουν σε καθημερινή βάση».

«Εντός του 2021 επιτυγχάνουμε το στόχο που θέσαμε»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «αυτό που βλέπετε σήμερα εδώ στο ΚΑΤ, μια υποδειγματική, υπερσύγχρονη μονάδα με 30 κρεβάτια, είναι ένα μικρό μέρος μόνο της συνολικής δωρεάς που κάνει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος τον οποίον είχαμε εξαρχής θέσει και ο οποίος αποτελούσε προσωπική μου δέσμευση. Εντός ενός έτους η χώρα να βρεθεί στο μέσο ευρωπαϊκό όρο σε σχέση με τα κρεβάτια Εντατικής Θεραπείας ως ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού. Αυτόν τον στόχο θα τον πετύχουμε. Και είναι πολύ σημαντικό να τον πετύχουμε, όχι μόνο για να αντιμετωπίσουμε σήμερα αυτήν την πανδημία, που όπως σωστά είπε ο Ανδρέας (Δρακόπουλος) είναι ένας πόλεμος αυτός στον οποίο βρισκόμαστε, είναι πολύ σημαντικό και για την επόμενη μέρα».

Δήλωση του Ανδρέα Δρακόπουλου, Προέδρου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ)

O πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), Ανδρέας Δρακόπουλος, στη δήλωσή του μεταξύ άλλων σημείωσε: «Η υγεία είναι ένα αναγκαίο αγαθό για όλους τους ανθρώπους. Αυτό μας υπενθύμισε με τον πιο σκληρό τρόπο η πανδημία που όλος ο πλανήτης βίωσε τον προηγούμενο χρόνο και συνεχίζει, δυστυχώς, να βιώνει και σήμερα. Χτίζοντας πάνω στις προοπτικές συνεργασίας μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, είμαστε παρόντες και προσπαθούμε, στο μέτρο του δυνατού, να υποστηρίζουμε την ετοιμότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Είτε πρόκειται για τη δωρεά μας για τη δημιουργία χώρων για την προσθήκη 175 κλινών ΜΕΘ και ΜΑΦ σε 15 νοσοκομεία σε όλη τη χώρα είτε για την Πρωτοβουλία του ΙΣΝ για την Υγεία, ύψους άνω των €400 εκατομμυρίων, για τη χρηματοδότηση σειράς έργων υποδομών και εκπαίδευσης. Γιατί ακόμη και αν η υγεία δεν είναι δεδομένη για κανέναν, η πρόσβαση στην υγεία πρέπει να είναι δεδομένη για όλους».

Τον Πρωθυπουργό υποδέχτηκαν και συνόδευσαν κατά την επίσκεψή του ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, αρμόδιος για τις υπηρεσίες Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, η Υφυπουργός Υγείας, αρμόδια για θέματα Ψυχικής Υγείας, Ζωή Ράπτη, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ο Βουλευτής της ΝΔ και Διευθυντής της Γ’ Πανεπιστημιακής Oρθοπαιδικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Αττικής ΚΑΤ, Σπύρος Πνευματικός, ο Διοικητής του νοσοκομείου, Ιωάννης Ηλιόπουλος και ο Διευθυντής της ΜΕΘ, Ιωάννης Αλαμάνος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με το ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό ευχαριστώντας τους για τις καλές υπηρεσίες που προσφέρουν.

Το αποτύπωμα της δωρεάς

Η συγκεκριμένη δωρεά ύψους €16,5 εκατομμυρίων, η οποία περιλαμβάνει και ένα πενταετές πρόγραμμα εκπαίδευσης γιατρών και νοσηλευτών στις ΜΕΘ, είναι μέρος της Διεθνούς Πρωτοβουλίας Δράσης, ύψους $100 εκατομμυρίων, που ανακοίνωσε το ΙΣΝ τον Απρίλιο του 2020, ανταποκρινόμενο στις σοβαρές προκλήσεις που έθεσε σε ολόκληρο τον πλανήτη η πανδημία. Μέχρι στιγμής, το ΙΣΝ έχει διαθέσει 176 δωρεές συνολικού ύψους €79,9 εκατομμυρίων σε όλο τον κόσμο για την αντιμετώπιση των συνεπειών. Στην Ελλάδα, έχουν διατεθεί παραπάνω από €32,2 εκατομμύρια που στοχεύουν στην ενίσχυση των υποδομών υγειονομικής περίθαλψης της χώρας, και στην καταπολέμηση των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

30 νέες κλίνες σε πλήρη ανάπτυξη

Πιο συγκεκριμένα, σχετικά με την παρούσα δωρεά, το νοσοκομείο ΚΑΤ διέθεσε περίπου 1.700 τ.μ σε ένα χώρο που μέχρι πρότινος παρέμενε αναξιοποίητος λόγω σύνθετων τεχνικών προβλημάτων τα οποία και αντιμετωπίστηκαν στα πλαίσια του έργου. Έτσι, στον συγκεκριμένο χώρο θα λειτουργήσουν σταδιακά 30 νέες κλίνες ΜΕΘ οι οποίες θα προστεθούν στις ηδη υπάρχουσες -28- κλίνες ΜΕΘ του νοσοκομείου. Αναλυτικότερα, η νέα μονάδα περιλαμβάνει 22 κλίνες ΜΕΘ, 8 κλίνες μόνωσης ΜΕΘ, γραφεία ιατρών, αίθουσα σεμιναρίων, χώρο ανάπαυσης προσωπικού καθώς και χώρο ενημέρωσης συγγενών.

Ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός που εξοπλίζει τη μονάδα προέρχεται κυρίως από δωρεές κατά τη διάρκεια της πανδημίας αλλά και προμήθειας του ελληνικού δημοσίου. Είναι τελευταίας τεχνολογίας παρέχοντας στους ασθενείς την καλύτερη δυνατή περίθαλψη. Ακόμη, εκτός από την ανακαίνιση του χώρου που θα λειτουργήσουν οι νέες ΜΕΘ, πραγματοποιήθηκαν επιπλέον εργασίες όπως αντιπλημμυρικά έργα και έργα βελτίωσης των υποδομών του νοσοκομείου. Η εκτέλεση των εργασιών πραγματοποιήθηκε σε πλήρη λειτουργία του νοσοκομείου χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα.

Το προσωπικό που θα εξοπλίσει τη συγκεκριμένη μονάδα προέρχεται από την ενίσχυση που έχει πραγματοποιηθεί στο ΕΣΥ, το προσωπικό του οποίου πριν την πανδημία ήταν περίπου 88.500 άτομα και σήμερα έχει ξεπεράσει τις 100.000 άτομα. Προσωπικό το οποίο εκπαιδεύεται και καταρτίζεται συνεχώς. Η αύξηση των κλινών ΜΕΘ θωρακίζει περαιτέρω το ΕΣΥ και ταυτόχρονα αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη για την προστασία της δημόσιας υγείας.


Ολόκληρη η δήλωση του Πρωθυπουργού:

«Εκ μέρους όλων των Ελληνίδων, όλων των Ελλήνων, αλλά και εκ μέρους των εργαζόμενων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, γιατρών, νοσηλευτών, υποστηρικτικό προσωπικό, θέλω να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και στον Πρόεδρό του τον Ανδρέα Δρακόπουλο.

Για ακόμα μια φορά, όταν η Ελληνική Πολιτεία χρειάστηκε στήριξη, το Ίδρυμα προσέτρεξε και υποστήριξε την κατασκευή μόνιμων κρεβατιών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας σε πολλά ελληνικά νοσοκομεία.

Αυτό που βλέπετε σήμερα εδώ στο ΚΑΤ, μια υποδειγματική, υπερσύγχρονη μονάδα με 30 κρεβάτια, είναι ένα μικρό μέρος μόνο της συνολικής δωρεάς που κάνει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος τον οποίον είχαμε εξαρχής θέσει και ο οποίος αποτελούσε προσωπική μου δέσμευση. Εντός ενός έτους η χώρα να βρεθεί στο μέσο ευρωπαϊκό όρο σε σχέση με τα κρεβάτια Εντατικής Θεραπείας ως ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού.

Αυτόν τον στόχο θα τον πετύχουμε. Και είναι πολύ σημαντικό να τον πετύχουμε, όχι μόνο για να αντιμετωπίσουμε σήμερα αυτήν την πανδημία, που όπως σωστά είπε ο Ανδρέας είναι ένας πόλεμος αυτός στον οποίο βρισκόμαστε, είναι πολύ σημαντικό και για την επόμενη μέρα. Είπαμε εξαρχής ότι η πανδημία αποτελεί μία πρώτης τάξης ευκαιρία να κάνουμε όσα δεν είχαμε κάνει εδώ και πολλά χρόνια. Δεν εξαιρώ κανέναν από αυτήν την αυτοκριτική.

Να ενισχύσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, να το μετατρέψουμε σε ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας, να το ενισχύσουμε σε υποδομές, να το ενισχύσουμε σε ανθρώπους. Να προσλάβουμε παραπάνω προσωπικό, να ανταμείψουμε καλύτερα το υφιστάμενο προσωπικό, να εκπαιδεύσουμε καλύτερα το υφιστάμενο προσωπικό, έτσι ώστε η κάθε Ελληνίδα και ο κάθε Έλληνας να αισθάνονται ασφαλείς όταν πρόκειται για την υγεία τους.

Όπως είδατε ο κορονοϊός δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ επωνύμων, ανώνυμων μεταξύ πλουσίων μεταξύ φτωχών, χτυπάει όλους ανεξαίρετα και όλοι προσέτρεξαν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας για να αντιμετωπίσουν τα πιο βαριά περιστατικά και το Εθνικό Σύστημα Υγείας, παρά την πίεση, ανταπεξήλθε.

Θέλω και τώρα, ακόμα μια φορά, να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους εργαζόμενους. Θέλω να θυμίσω ότι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, εκτός από την υποστήριξη σε υποδομές, έχει κάνει και μία κίνηση οικονομικής ενίσχυσης όσων βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης του κορονοϊού και θέλω να ξέρετε ότι, όταν με το καλό τελειώσει αυτή η περιπέτεια, η ελληνική Πολιτεία θα είναι συνεπής και θα ανταμείψει αυτούς οι οποίοι εργάστηκαν, υπερέβαλαν εαυτόν και μας έβγαλαν όλους, ως χώρα, ασπροπρόσωπους.

Θέλω, επίσης, να επαναλάβω κλείνοντας πόσο σημαντικό είναι εσείς οι υγειονομικοί, οι γιατροί, οι νοσηλευτές, υποστηρικτικό προσωπικό να δίνετε πρώτοι το παράδειγμα του εμβολιασμού. Γνωρίζουμε πια, υπεράνω οποιασδήποτε αμφιβολίας, ότι τα εμβόλια τα οποία εγκρίνονται είναι ασφαλή πάνω απ’ όλα αλλά είναι και αποτελεσματικά. Αποτελεσματικά ως προς τη δραστική μείωση της πιθανότητας να ασθενήσει κανείς, αλλά και αποτελεσματικά ως προς τη βαρύτητα ή μάλλον την ηπιότητα της νόσου στην απευκταία περίπτωση που κάποιος ο οποίος έχει εμβολιαστεί τελικά αρρωστήσει. Και είναι πολύ σημαντικό εσείς πάνω απ’ όλα να δίνετε το σωστό παράδειγμα.

Η Πολιτεία δεν μπορεί σε αυτήν την περίπτωση να δράσει κατασταλτικά ούτε και θα ήταν σωστό, αλλά θέλω να επικαλεστώ την κοινή λογική ανθρώπων οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ταγμένοι στην υπηρεσία, να προστατεύουν το πιο πολύτιμο αγαθό το οποίο διαθέτουμε και είναι η ανθρώπινη υγεία.

Τώρα που έχουμε περισσότερα δεδομένα παρακαλώ αυτούς οι οποίοι δεν είχαν εμβολιαστεί στο παρελθόν, να το ξανασκεφτούν πολύ σοβαρά. Και ζητώ και από εσάς -που στην πλειοψηφία σας έχετε εμβολιαστεί- να μιλήσετε στους συναδέλφους σας και να εξηγήσετε γιατί αυτή είναι η σωστή επιλογή για να προστατεύσουν τους εαυτούς σας αλλά και τους ανθρώπους που περιθάλπουν σε καθημερινή βάση.

Τελειώνοντας, θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ και στη διοίκηση του νοσοκομείου, δεν είναι εύκολο ξέρετε να ολοκληρώνονται τέτοια έργα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Το είδαμε και στο «Σωτηρία», το είδαμε και στο «Ιπποκράτειο» στη Θεσσαλονίκη, το βλέπουμε εδώ στο ΚΑΤ σε λίγους μήνες να λειτουργεί μία μονάδα σε αυτό το επίπεδο εξοπλισμού στελέχωσης, χρειάζεται πάρα πολύ μεγάλη δουλειά και θα συνεχίσουμε να την κάνουμε μέχρι που να παραδοθεί πλήρως αυτή η μονάδα. Και όταν με το καλό περάσει ο COVID και το ΚΑΤ επιστρέψει σε αυτό που είναι -το κορυφαίο νοσοκομείο διαχείρισης τραύματος και βαριών ορθοπεδικών περιστατικών- η μονάδα αυτή θα αξιοποιηθεί και πάλι και θα τεθεί στη διάθεση όλων των Ελλήνων πολιτών. Ελπίζω, για να κάνω και κλείνοντας μία σύνδεση με μία παρουσίαση την οποία κάναμε χθες, με πολύ λιγότερα τροχαία ατυχήματα ώστε να μη χρειάζεται να περιθάλπονται αδίκως, ασκόπως κυρίως νέα παιδιά τα οποία τραυματίζονται πολύ βαριά στο δρόμο.

Και πάλι ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ, Ανδρέα, σε εσένα, σε όλα τα στελέχη του Ιδρύματος, προσδοκούμε σε μία πολύ ισχυρή συνεργασία καθώς δρομολογούνται πάρα πολύ σημαντικές δωρεές. Αναφέρω ενδεικτικά τα μεγάλα νοσοκομεία, το Παιδιατρικό Νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη, το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής, το Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης, αλλά και τα καινούργια αεροσκάφη και ελικόπτερα τα οποία ετοιμαζόμαστε να παραλάβουμε εντός του έτους τα οποία θα δώσουν στο ΕΚΑΒ τη δυνατότητα να κάνουν διακομιδές χωρίς να επιβαρύνεται η Πολεμική Αεροπορία με ταχύτητα και με ασφάλεια κάτι τόσο σημαντικό για μία χώρα με τα ιδιαίτερα νησιώτικα χαρακτηριστικά της Ελλάδας.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ και πάλι στο Ίδρυμα, ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους εργαζόμενους που θα βρουν σε αυτόν το χώρο την ποιότητα ως προς τα μηχανήματα, ως προς τον εξοπλισμό, ως προς τους χώρους ξεκούρασης, ως προς τα αποδυτήρια που τους, που σας αξίζει, πραγματικά».



Ακροαριστεροί πετάνε μολότοφ και κάνουν ζημιές τώρα στην Θεσσαλονίκη

 


Επεισόδια είναι σε εξέλιξη αυτή την ώρα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, απο ακροαριστερές ομάδες που δεν θέλουν να φυλάσσονται τα πανεπιστήμια για να τα κάνουν ότι θέλουν.

Αντιεξουσιαστές που κινούνταν προς τον χώρο του ΑΠΘ, για να κάνουν κατάληψη ώστε να προστατέψουν τις γιάφκες τους, εμποδίστηκαν από τις δυνάμεις των ΜΑΤ.

Ακολούθησε πετροπόλεμος και δολοφονικές ρίψεις μολότοφ στην Εθνικής Αμύνης. Δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ προχώρησαν σε χρήση χημικών.





Πρέσβης ΗΠΑ στον ΟΗΕ κατά Τουρκίας: Προκλητική και αντιπαραγωγική η απόφαση για τα Βαρώσια

 



H υποψήφια πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ σε γραπτή απάντηση προς τον Γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ και την Επιτροπή Διεθνών Υποθέσεων της Γερουσίας, μετά την ακρόαση για την επικύρωση του διορισμού της, αναφέρει τα εξής:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν μια συνολική επίλυση υπό την ηγεσία της Κύπρου για την επανένωση του νησιού στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους καθώς και την ευρύτερη περιοχή.

Χαιρετίζουμε και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τη σύγκληση μιας άτυπης συνάντησης 5 + 1 το συντομότερο δυνατό και να διευκολύνουμε την επανέναρξη των πολιτικών συζητήσεων μετά από χρόνια στασιμότητας. Ελπίζουμε ότι όλοι οι συμμετέχοντες θα προσεγγίσουν τη συνάντηση 5 + 1 με ανοιχτό πνεύμα, ευελιξία και διάθεση συμβιβασμού. Η ευθύνη για την εξεύρεση λύσης εναπόκειται πρωτίστως στους Κυπρίους».

Ο κ. Μενέντεζ απέστειλε και το εξής ερώτημα για το άνοιγμα των Βαρωσίων:

«Η Τουρκία και ο νέος Τουρκοκύπριος ηγέτης ενήργησαν κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Κύπρο, κάνοντας κινήσεις για το άνοιγμα των Βαρωσίων. Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε αυτήν τη σαφή παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ;»

Η κα. Γκρίνφιλντ απάντησε:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τη μονομερή απόφαση των Τουρκοκυπρίων, με την υποστήριξη της Τουρκίας, για το άνοιγμα των Βαρωσίων και προτρέπουν σθεναρά να ανακληθεί αυτή η απόφαση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τη δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που εγκρίθηκε ομόφωνα τον Οκτώβριο του 2020. Θεωρούμε ότι το εκ νέου άνοιγμα των Βαρωσιών είναι μια κίνηση που είναι ασυμβίβαστη με τις αποφάσεις 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, προκλητική και αντιπαραγωγική για την επανάληψη των συνομιλιών για διευθέτηση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τις προσπάθειες για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και ζητούν διάλογο και σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου».


Πηγή: ERT.gr





Ηλεκτρονική καταγραφή προστίμων ΚΟΚ

 


Αλλαγές στον τρόπο απόκτησης διπλώματος οδήγησης, στην επιβολή των προστίμων, στο όριο ταχύτητας στις αστικές περιοχές, στα ΚΤΕΟ, κατηγοριοποίηση των προστίμων για παραβάσεις του ΚΟΚ περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στο Εθνικό Σχέδιο Οδικής Ασφάλειας, το οποίο ανακοινώθηκε χθες παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της ηγεσίας του υπουργείου Μεταφορών. Το υπ. Υποδομών έχει ήδη δρομολογήσει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα επεμβάσεων βελτίωσης οδικής ασφάλειας, που προβλέπει διορθώσεις σε 7.000 επικίνδυνες θέσεις σε 80 οδικούς άξονες. «Το ενδιαφέρον για την οδική ασφάλεια σε μια χώρα που κάθε χρόνο θρηνεί πολλούς συμπολίτες μας στην άσφαλτο θα έπρεπε να ήταν αυτονόητο και η ευαισθητοποίηση δεν θα πρέπει να περιορίζεται σε μια εύκολη, πλην όμως βραχυπρόθεσμη αγανάκτηση», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Οι κυριότερες αλλαγές που προγραμματίζονται σε θεσμικό επίπεδο αφορούν: εκπαίδευση παιδιών από τη νηπιακή ηλικία σε θέματα οδικής ασφάλειας, αρτιότερη εκπαίδευση των εκπαιδευτών υποψήφιων οδηγών, αυστηροποίηση προστίμων, αποτελεσματικό σύστημα επιβολής των κανόνων οδικής κυκλοφορίας και βελτίωση της ασφάλειας των υποδομών και των οχημάτων. Σε συνεργασία με το υπ. Παιδείας, από τον Σεπτέμβριο η διδασκαλία της κυκλοφοριακής αγωγής θα γίνει υποχρεωτική στα σχολεία. Παράλληλα, οι νέοι που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους θα μπορούν να παρακολουθήσουν θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα οδήγησης. 



«Με το σχέδιο νόμου για την εκπαίδευση και εξέταση υποψήφιων οδηγών δημιουργούμε ένα νέο σύστημα, με διαφάνεια και αξιοπιστία. Να τελειώνουμε με την επικίνδυνη ελληνική πραγματικότητα, πολλοί οδηγοί πρώτα να παίρνουν το δίπλωμα και μετά, στον δρόμο, να μαθαίνουν όπως όπως να οδηγούν», δήλωσε ο υπ. Υποδομών – Μεταφορών Κ. Καραμανλής. Οι αλλαγές στις εξετάσεις για απόκτηση διπλώματος περιλαμβάνουν: νέα εγχειρίδια για εκπαίδευση υποψήφιων οδηγών, κατάργηση της εξέτασης σε προκαθορισμένες ερωτήσεις και δημιουργία τράπεζας θεμάτων, ενώ καθιερώνεται εγχειρίδιο για ειδικές κατηγορίες πληθυσμού (πολίτες με μαθησιακές δυσκολίες, προβλήματα ακοής κ.ά.). Προγραμματίζεται επιμόρφωση των εκπαιδευτικών με διεύρυνση της πλατφόρμας e-drive academy. Παράλληλα, οι εκπαιδευτές οδήγησης θα προχωρούν υποχρεωτικά σε πιστοποιημένη επιμόρφωση τουλάχιστον κάθε 3 χρόνια, ενώ ορίζονται αυστηρότερες προϋποθέσεις για απόκτηση άδειας εκπαιδευτή. 

Ως προς τις αλλαγές στον ΚΟΚ, θα δοθεί έμφαση στις πέντε πιο συχνές παραβάσεις του (υπερβολική ταχύτητα, μη χρήση ζώνης – κράνους, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών, χρήση κινητού). Οι παραβάσεις θα έχουν διαβαθμισμένα χρηματικά πρόστιμα σε συνδυασμό με διοικητικές κυρώσεις. Θα διαχωριστούν οι κυρώσεις με κριτήριο διαφοροποίησης την οδηγική συμπεριφορά ή την κατάσταση του οχήματος. Σε όσα οχήματα διαπιστωθεί ότι έγιναν πλημμελείς έλεγχοι ΚΤΕΟ θα υπάρχουν κυρώσεις που υπό προϋποθέσεις θα φθάνουν και στην αφαίρεση της άδειας λειτουργίας του κέντρου τεχνικού ελέγχου. Επιπλέον, θα αυστηροποιηθεί το πρόστιμο για τον πλημμελή ιδιοκτήτη, ενώ θα επιβάλλονται και διοικητικές κυρώσεις, όπως αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας. Για τη διασφάλιση της είσπραξης προστίμων η διαδικασία θα περιλαμβάνει: 

• Βεβαίωση και καταχώριση των παραβάσεων του ΚΟΚ με ηλεκτρονικά μέσα.

• Η ευθύνη για παράβαση που επιβάλλεται απουσία του οδηγού (κάμερες, ραντάρ) θα αποδίδεται στον ιδιοκτήτη του Ι.Χ. 

• Δυνατότητα ηλεκτρονικής πληρωμής του προστίμου μέσω e-banking ή ATM.

• Βεβαίωση της υπερήμερης οφειλής στο Taxis.

«Το ευρωπαϊκό όραμα για μηδενικά θύματα από τροχαία το 2050 μπορεί να μοιάζει ουτοπικό, αλλά όσο παλεύουμε να το πετύχουμε ο αριθμός των θυμάτων θα μειώνεται», σημείωσε ο υφυπουργός Μεταφορών Γ. Κεφαλογιάννης.


ΠΗΓΗ



Κεραμέως: «Ο Τσίπρας ζητάει μέτωπο κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας και ο Μάρδας ζητάει μυστικούς αστυνομικούς-φοιτητές»

 



Στις τοποθετήσεις των κομμάτων της Αντιπολίτευσης σχετικά με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ τοποθετήθηκε η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως.

Το νομοσχέδιο με τίτλο «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας, Αναβάθμιση του Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις» κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή, ενώ η κα. Κεραμέως απάντησε στις αντιρρήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης με παρέμβασή της σήμερα, στο πλαίσιο της κατ’ άρθρο επεξεργασίας του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Η υπ. Παιδείας δεν άφησε αναπάντητες τις αιτιάσεις ενός εκάστου των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Εσπευσε μάλιστα να στηλιτεύσει την αντινομία εντός ΣΥΡΙΖΑ, όπου ο μεν Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τη θέσπιση του ειδικού σώματος φύλαξης των ΑΕΙ, ακραία πράξη ιδεοληπτικής εμμονής από την πλευρά της κυβέρνησης, ο πρώην υφυπουργός επί ΣΥΡΙΖΑ και ακαδημαϊκός Δημήτρης Μάρδας έσπευδε να προτείνει επί της ουσίας… αστυνομικούς με πολιτικά στα πανεπιστήμια.

Σχετικά με όσα αναφέρθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, η Υπουργός διευκρίνισε 8 σημεία:

1. Οικονομικά

Η χρηματοδότηση της παιδείας επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έφτασε στο χαμηλότερο σημείο της τελευταίας δεκαετίας. Επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, ο προϋπολογισμός του ΥΠΑΙΘ αυξήθηκε κατά 142 εκατομμύρια ευρώ το 2021, οι εντάξεις έργων ΕΣΠΑ για την Ανώτατη Εκπαίδευση αυξήθηκαν κατά 90 εκατομμύρια ευρώ, εξασφαλίστηκαν άνω των 550 θέσεων μελών ΔΕΠ, 130 διοικητικές θέσεις και 2.000 θέσεις για φοιτητές για διδακτικό έργο και έχουν υποβληθεί προτάσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για την Ανώτατη Εκπαίδευση στο Ταμείο Ανάκαμψης.

2. Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Όψιμο το ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, καθώς όταν ήταν Κυβέρνηση και κατέθετε νομοσχέδια δεν ζητούσε τη γνώμη της Αρχής – αγνοώντας τη σχετική υποχρέωση που υπάρχει από το 2018. Αρχικά μας είπαν πως δεν ζητήσαμε γνωμοδότηση από την Αρχή.

Τους θυμίσαμε ότι ακολουθήθηκε κανονικά η διαδικασία, ζητήθηκε η γνώμη της Αρχής, δόθηκαν σχόλια της Αρχής και αυτά ελήφθησαν υπόψιν. Οι απόψεις της Αρχής συμπεριελήφθησαν στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή: ενδεικτικά διευκρινίσθηκε ποιος είναι υπεύθυνος επεξεργασίας, ποιοι οι σκοποί της επεξεργασίας και ποια η νόμιμη βάση.

Όσο για τα φαιδρά που ειπώθηκαν περί παρακολούθησης e-mails και τηλεφώνων, μόνο δύο λέξεις μπορούν να τα περιγράψει: FAKE NEWS.

3. Αιώνιοι φοιτητές

Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι πρέπει να μπορεί κανείς να πάρει το πτυχίο χωρίς όριο φοίτησης. Με αυτή τη λογική, αν κάποιος παίρνει μετά από 20, 30, 40 χρόνια πτυχίο από το Πανεπιστήμιο, μήπως να επιτρέψουμε και στα σχολεία να είναι κανείς 10 χρόνια μαθητής Α’ Λυκείου; Όπως σε κάθε εκπαιδευτική διαδικασία, έτσι και στο Πανεπιστήμιο είναι σημαντικό να υπάρχει πλαίσιο, να υπάρχει αρχή, μέση και τέλος. Επιπλέον, τους φοιτητές που παραμένουν τόσα χρόνια στο Πανεπιστήμιο, τους στερείται η κοινωνία, τους στερείται η αγορά.

4. Επαγγελματική Εκπαίδευση

Λένε στον ΣΥΡΙΖΑ: «Μα μπορούν τα Δημόσια ΙΕΚ να αντικαταστήσουν τα ΑΕΙ;». Δεν τίθεται θέμα αντικατάστασης αλλά διαφορετικών εκπαιδευτικών δρόμων. Χρέος της Πολιτείας είναι να χτίσει επιλογές για τους νέους, και μετά οι νέοι επιλέγουν την εκπαιδευτική διαδρομή που τους ταιριάζει με βάση τις κλίσεις, τις δεξιότητες, τις προτιμήσεις τους.

Προκαλεί αλγεινή εντύπωση η απαξίωση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και μάλιστα από πρώην Υπουργό που έχει υπηρετήσει την επαγγελματική εκπαίδευση. Αλήθεια, θεωρείτε την επαγγελματική εκπαίδευση κατώτερη; Συμφωνείτε στην Αξιωματική Αντιπολίτευση με τη νέα δυνατότητα υποβολής παράλληλου μηχανογραφικού για εγγραφή σε δημόσιο ΙΕΚ; Δεν έχουμε ακούσει την άποψή σας για αυτή τη ρύθμιση.

5. Για την ελάχιστη βάση εισαγωγής

Θα μας απαντήσετε τελικά; Θέλετε να εισάγονται φοιτητές στα Πανεπιστήμια με 1, 2, 3 στα 20; Σήμερα μιλήσατε για την «ελεύθερη εισαγωγή» στα ΑΕΙ. Πλήρης ισοπέδωση.

Όλοι ίσοι, αλλά πώς; Ίσοι προς τα κάτω. Μαζική, άκριτη εισαγωγή στα Πανεπιστήμια χωρίς κριτήρια αξιοκρατίας. Και όμως, ακόμη και η δική σας η βάση διαφωνεί. Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ (2019) τάχθηκαν σε πρόσφατη έρευνα υπέρ της βάσης εισαγωγής σε ποσοστό 52%.

6. Εναντίον του νομοσχεδίου, λέτε, τα ΑΕΙ.

Η Σύνοδος τι λέει; ΝΑΙ στην ελάχιστη βάση εισαγωγής, ΝΑΙ στην ελεγχόμενη είσοδο, ΝΑΙ, υπάρχει πρόβλημα βίας και ανομίας και πρέπει να λάβουμε μέτρα αντιμετώπισης.

7. Ακαδημαϊκό περιβάλλον – ασφάλεια

Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, η κοινωνία τάσσεται υπέρ.

Ελεγχόμενη είσοδος: ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ (2019): Υπέρ: 60,4%

Πανεπιστημιακή αστυνομία: Ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ (2019): Υπέρ: 38,3%

Τι προτείνετε για το πρόβλημα στο οποίο όλοι πλέον συμφωνούμε ότι υπάρχει; Η μόνη πρόταση που έχουμε ακούσει από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή του κ. Μάρδα: μυστικοί αστυνομικοί / incognito / αστυνομικοί – φοιτητές. Ο Αρχηγός σας ζητάει μέτωπο κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας και ο πρώην Υπουργός σας ζητάει μυστικούς αστυνομικούς-φοιτητές!

8. Εφαρμογή νόμου

Είπατε ότι θα κάνετε ό,τι είναι δυνατόν για να μην εφαρμοστεί ο νόμος, «να κουρελιαστεί». Κύριε Φίλη, είστε βουλευτής της Βουλής των Ελλήνων, έχετε δώσει όρκο να υπακούετε στο Σύνταγμα και τους νόμους. Ομολογώ ότι με σόκαρε αυτή σας η φράση.

Η Νίκη Κεραμέως απάντησε σε 2 σημεία που αναφέρθηκαν από το ΚΙΝΑΛ:

1) Σχολιάσατε τον πολύ χαμηλό ρυθμό αποφοίτησης στην Ελλάδα που ανέφερα, 9%, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 24%, και είπατε ότι είναι έτσι επειδή έχουμε και τους αιώνιους φοιτητές. Πράγματι, σε ένα βαθμό συμβάλλουν και οι αιώνιοι φοιτητές σε αυτήν την παθογένεια. Άρα συμφωνούμε ότι πρέπει να υπάρξει ρύθμιση για το ζήτημα αυτό;

2) Οι δικοί σας ψηφοφόροι – κατά 84% – λένε ναι στην Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος. Εσείς φέρνετε πρόταση νόμου.

Και τι προτείνετε με αυτήν; Να προσλάβουμε και άλλους δημοσίους υπαλλήλους – φύλακες, να τους δώσουμε στα ΑΕΙ, ενώ έχει αποδειχθεί ότι αυτό το σύστημα δεν λειτουργεί. Ενώ ο ίδιος ο Πρόεδρος της Συνόδου Πρυτάνεων σήμερα δήλωσε ότι Πρυτάνεις δεν κάνουν πάντα καλά τη δουλειά τους.

Και άλλοι φύλακες, χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες και δυνατότητες καταπολέμησης της παραβατικότητας. Να υποχρεούνται απλώς να ειδοποιήσουν τις Αρχές. Ό,τι δηλαδή ισχύει μέχρι σήμερα, με μία διαφορά. Κόστος για τον φορολογούμενο. Και αν δεν είναι αστυνομικοί, τι δουλειά έχει το Υπ. Προ. Πο για την εκπαίδευσή τους;

Τι απαντά η υπουργός Παιδείας στο ΚΚΕ

Λέτε ότι είναι ρώσικη ρουλέτα η επιλογή τμημάτων. Σε ποια χώρα ξέρετε να υπάρχει απεριόριστος αριθμός επιλογών τμημάτων; Συχνά οι επιλογές αυτές είναι 6, 7, 8. Θεωρείτε σωστό να εισάγεται κανείς στη 250ή επιλογή του, και να καταλαμβάνει τη θέση κάποιου που θέλει πραγματικά να σπουδάσει εκεί;

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή της, η Υπουργός είπε: «Δεν μπορούμε να θεωρούμε κανονικό αυτό που γίνεται σε ορισμένα Πανεπιστήμια. Δεν μπορούμε να λέμε στα παιδιά μας ότι αυτή η κατάσταση είναι φυσιολογική. Έχουμε μεγάλο χρέος, μεγάλη ευθύνη όλοι μας απέναντι στη νέα γενιά. Η ανομία, η βία, η απάνθρωπη συμπεριφορά πρέπει να εξαφανιστούν από το Πανεπιστήμιο. Μια και καλή. Εκεί πρέπει να ανθίζει μόνο η δημιουργία, η σκέψη, η αγάπη για μάθηση, η ίδια η ζωή. Έχουμε χρέος να το κάνουμε αυτό για τα παιδιά μας».


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Κορωνοϊός: Επέλαση κρουσμάτων σε Πατήσια, Κυψέλη και κέντρο Αθήνας

 


Το κέντρο της Αθήνας είναι αυτό που προβληματίζει κυρίως τους λοιμωξιολόγους, καθώς τα κρούσματα κορωνοϊού αυξάνονται.

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.151 κρούσματα στη χώρα από τα οποία τα 606 καταγράφηκαν στο Λεκανοπέδιο Αττικής.

Πώς μοιράζονται τα κρούσματα κορωνοϊού στην Αττική

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, από τα 606 κρούσματα, τα 209 αφορούν το κέντρο της Αθήνας. Αυξημένος είναι ο αριθμός κρουσμάτων και στον Βόρειο Τομέα των Αθηνών, με 88 μολύνσεις, ενώ 65 σημειώνονται στο Νότιο Τομέα και 71 στον Πειραιά. Αναλυτικά:

Ανατολική Αττική: 63

Βόρειος Τομέας Αθηνών: 88

Δυτική Αττική: 33

Δυτικός Τομέας Αθηνών: 77

Κεντρικός Τομέας Αθηνών: 209

Νότιος Τομέας Αθηνών: 65

Πειραιάς: 71

Αττική: Ποιες περιοχές παρουσιάζουν επιθετική αύξηση

Όπως δήλωσε χθες ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής ειδικών του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό Νίκος Σύψας, περιοχές της Αττικής, όπως τα Πατήσια, η Κυψέλη και το κέντρο της Αθήνας, παρουσιάζουν εκθετική αύξηση κρουσμάτων. Τόνισε μάλιστα πως είναι ανάγκη για πιο «αυστηρά» και «ακαριαία» μέτρα

Στοιχεία της αύξησης των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα στην Αττική έδωσε μιλώντας στη Βουλή ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, δείχνοντας πόσο ανησυχητική είναι η κατάσταση στο Λεκανοπέδιο.

«Η Αττική χρειάζεται ειδική προσοχή» τόνισε χαρακτηριστικά, λέγοντας ότι σημειώθηκε αύξηση κρουσμάτων κατά 81% στον Βόρειο Τομέα, 67% στον Κεντρικό Τομέα και 123% στη Δυτική Αττική, με μέσο όρο ηλικίας άνω των 40 ετών.

Αναλυτικά τα στοιχεία που γνωστοποίησε ο Σωτήρης Τσιόδρας:

Βόρειος Τομέας: 82% αύξηση κρουσμάτων εβδομαδιαίως,

Κεντρικός Τομέας: 61% αύξηση, με 1.400 ενεργά

Δυτικός Τομέας: 123% αύξηση

Η Δυτική Αττική συνεχίζει να δίνει μάχη, παρά το σκληρό lockdown

Ανατολική Αττική: 62% αύξηση

Ο κ. Τσιόδρας προειδοποίησε μάλιστα χθες πως υπάρχει κίνδυνος μπορεί να φτάσουμε τα 8.000 κρούσματα στη χώρα μέσα σε μία εβδομάδα, ενώ μείωσε πως στην Αττική υπολογίζεται πως υπάρχουν 4.000 ενεργά κρούσματα.


Πηγή: iefimerida.gr 



Με fake news ο Κατρούγκαλος πήγε να κάνει αντιπολίτευση

 


Για επιβεβαίωση των επίσημων στοιχείων και διάψευση όσων είπε ο  Κατρούγκαλος στη Βουλή κάνει λόγο το Παρατηρητήριο Fake News της Νέας Δημοκρατίας.

Το παρατηρητήριο αναφέρει: "Ο κ. Κατρούγκαλος κατηγόρησε σήμερα στη Βουλή τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ κ. Σκέρτσο για fake news σχετικά με την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα. Συγκεκριμένα δήλωσε: ‘Πρόσφατα ο κ. Σκέρτσος, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, ο άνθρωπος δηλαδή που μιλά για λογαριασμό του κ. Μητσοτάκη, έλεγε ότι η Ελλάδα είναι "5η στην κούρσα των εμβολιασμών". Όταν έκανε αυτή τη δήλωση, 31 Ιανουαρίου, ήμασταν 16οι στην ΕΕ, κάτω από τον ευρωπαϊκό Μέσο Όρο'.

Το Παρατηρητήριο επισυνάπτει μάλιστα και σχετικό διάγραμμα για να αναδείξει το ψέμα Κατρούγκαλου, που δείχνει την χώρα μας 30 Ιανουαρίου 2021 πραγματικά στην 5η θέση.





Πάλι ψέματα είπε ο Πολάκης για να κάνει αντιπολίτευση

 


Είναι απίστευτο το πόσο εύκολο έχουν το ψέμα στον ΣΥΡΙΖΑ, αρκεί να πετάξουν λάσπη και ας τους γυρίσει στα μούτρα.

«Ο κ. Πολάκης με ανάρτησή του στο Facebook παρουσίασε ως νέους διορισμούς τους επαναδιορισμούς των μετακλητών υπαλλήλων που υπηρετούσαν ήδη στο γραφείο του κ. Κοντοζαμάνη ως υφυπουργού Υγείας», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Παρατηρητήριο fake news της ΝΔ.

«Ο κ. Κοντοζαμάνης με τον ανασχηματισμό τοποθετήθηκε Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας και αντιστοίχως οι μετακλητοί υπάλληλοι που υπηρετούσαν στο γραφείο του επαναδιορίστηκαν στη νέα τους θέση. Η θητεία των μετακλητών υπαλλήλων, ως όφειλε να γνωρίζει ο κ. Πολάκης, λήγει ταυτόχρονα με την απώλεια της ιδιότητας του μέλους της Κυβέρνησης στο γραφείο του οποίου έχουν τοποθετηθεί.

Ανεπίτρεπτη άγνοια άσκησης δημόσιας διοίκησης ή συνειδητή διαστρέβλωση της πραγματικότητας; Δεν ξέρουμε τι από τα δύο είναι χειρότερο για έναν άνθρωπο που έχει διατελέσει και Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για διασπορά ψευδών ειδήσεων με αποτέλεσμα τελικά τη δημιουργία εντυπώσεων.

Μια που άνοιξε μέσω fake news το θέμα των μετακλητών, των συνεργατών και των διορισμών ο κ. Πολάκης, ας του θυμίσουμε τα πραγματικά δεδομένα:

Ο κ. Κοντοζαμάνης έχει στο γραφείο του 6 μετακλητούς (ενώ δικαιούται 8) και 6 αποσπασμένους (ενώ δικαιούται 10), συνολικά δηλαδή έχει 12 συνεργάτες.

Από την άλλη, ο κ. Πολάκης είχε 10 μετακλητούς και 10 αποσπασμένους, συνολικά δηλαδή 20 συνεργάτες», καταλήγει το Παρατηρητήριο.




Κορωνοπάρτι μέσα στη ΓΑΔΑ

 



Πολλά ερωτηματικά και οργή προκαλεί φωτογραφία από κορωνοπάρτι μέσα στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ), όπως αποκάλυψε το STAR.

Στη φωτογραφία εμφανίζονται έξι αστυνομικοί με πολιτικά, αγκαλιασμένοι, χωρίς μάσκες, χωρίς μέτρα ασφαλείας, να πίνουν ουίσκυ και βότκα.

Αυτή η απίστευτη εικόνα, την οποία ανέβασαν οι ίδιοι οι αστυνομικοί στο διαδίκτυο, προκάλεσε αγανάκτηση και οργή στους συναδέλφους τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο κέντρο επιχειρήσεων, στους ασυρμάτους επικοινωνίας, αλλά και στο τηλεφωνικό κέντρο του 100, ήδη υπάρχουν τουλάχιστον οκτώ άτομα που έχουν νοσήσει.

Για το περιστατικό έχει ήδη διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση.


Πηγή



«Έκρηξη» κρουσμάτων στο Ντουμπάι

 



Με πληθυσμό 3,3 εκατομμυρίων κατοίκων, που αποτελείται σε ποσοστό 70% από αλλοδαπούς, το Ντουμπάι καυχιόνταν ότι είναι ένας ασφαλής, ηλιόλουστος και χωρίς καραντίνα προορισμός, και την περίοδο των Χριστουγέννων έγιναν μεγάλα πάρτι χωρίς καμία προφύλαξη.

Η αύξηση των κρουσμάτων έχει αναγκάσει τις αρχές να επιβάλουν σκληρότερα μέτρα, η χώρα κατέγραψε 3.977 νέα κρούσματα, ένα ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας.

Τα εστιατόρια και τα εμπορικά κέντρα παραμένουν ανοικτά, όμως με περιορισμούς (ωράριο λειτουργίας, κλείσιμο των μπαρ στο Ντουμπάι). Επιπλέον, ανεστάλησαν οι μη αναγκαίες χειρουργικές επεμβάσεις.

Τώρα βιάζονται όλοι να εμβολιαστούν και σε πολλές περιοχές παρατηρούνται ουρές αυτοκινήτων έξω από τα εμβολιαστικά κέντρα.



Ακροαριστεροί τραμπούκοι πέταξαν απειλητικά τρικάκια στην Κεραμέως

 



Η ανάρτηση Κεραμέως

«Παρέμβαση» απόψε στο πολιτικό μου γραφείο …από εκείνους που υπερασπίζονται την παραβατικότητα στα Πανεπιστήμια, την ανεξέλεγκτη είσοδο και την «αιωνιότητα» στη φοίτηση. Εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για το Πανεπιστήμιο που αξίζει στα παιδιά μας», έγραψε η υπουργός Παιδείας.




Σε ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Ταραντίλης τόνισε:

«Τραμπούκοι πέταξαν τρικάκια με απειλητικό περιεχόμενο σήμερα στο πολιτικό γραφείο της Υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως. Αν νομίζουν ότι με αυτό το λόγο θα φοβίσουν την Υπουργό και την κυβέρνηση, ώστε να μην προχωρήσουν οι αλλαγές στα ΑΕΙ κάνουν λάθος. Η βία δεν έχει θέση ούτε στα Πανεπιστήμια, ούτε στην κοινωνία. Τα ΑΕΙ είναι χώροι γνώσης και ελεύθερης διακίνησης των ιδεών κι όχι χώροι ανομίας και τραμπουκισμών. Οι αλλαγές θα προχωρήσουν γιατί αυτό απαιτεί η μεγάλη πλειονότητα των φοιτητών, των καθηγητών και της κοινωνίας».




Ισχυρή έκρηξη ισοπέδωσε το ξενοδοχείο «Τσάμης» στην Καστοριά

 


Το τριώροφο ξενοδοχειακό συγκρότημα μετατράπηκε σε άμορφη μάζα.

Ισχυρή έκρηξη στη 01:30 τα ξημερώματα στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου «Τσάμης» στην Καστοριά με αποτέλεσμα το κτιριακό συγκρότημα να καταρρεύσει ολοσχερώς.



Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί. 

Στο σημείο έφτασαν οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας Καστοριάς, ενώ άνδρες της αστυνομίας απέκλεισαν την περιοχή προληπτικά για λόγους ασφαλείας.

Γυαλιά, θραύσματα, μεταλλικά αντικείμενα του ξενοδοχείου διασκορπίστηκαν σε ακτίνα τουλάχιστον 80 μέτρων.

Ο ιδιοκτήτης της μονάδας διαβεβαίωσε ότι το ξενοδοχείο τον τελευταίο χρόνο δεν λειτουργούσε, ήταν κλειστό, δεν υπήρχε κανείς στην εγκατάσταση.

Το ξενοδοχείο «Τσάμης», βρίσκεται κοντά στη λίμνη και έχει πολύ καλή θέα στην ακριτική πόλη.

Εκτιμήσεις που έκαναν άνθρωποι όταν βρέθηκαν μπροστά σε αυτό το τρομερό θέαμα έκαναν λόγο για δεξαμενή υγραερίου. Έρευνα για τα αίτια της καταστροφής του ξενοδοχείου διενεργούν η πυροσβεστική και η αστυνομία.