Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022

Γελάνε τα παγόβουνα στην Αλάσκα με τον Τσίπρα που είπε ότι έχει παγετώνες στην Πέλλα

 


Τρέμουν στην Πέλλα μήπως λιώσουν οι παγετώνες και εμφανιστούν τα Μαμούθ.

Ένας Αλέξης Τσίπρας, όπως τον γνωρίζει όλη η υφήλιος, μίλησε σε όσους πήγαν να τον ακούσουν στην Πέλλα και είπε ότι τον χειμώνα αναπτύσονται παγετώνες στην περιοχή αφήνοντας ξερούς όλους τους παρευρισκόμενους.

Όπως καταλάβατε δεν έχουν σταματήσει να γελάνε στην Αλάσκα μέχρι και τα παγόβουνα!





Γελάει ο κόσμος με την Όλγα Γεροβασίλη, έπεσε θέμα «phishing» και καταγγέλει την κυβέρνηση



Η Γεροβασίλη, αντί να κρύψει την ξεφτίλα που έπαθε, ξεφτιλίζεται καταγγέλοντας την κυβέρνηση επειδή ήταν η ίδια απρόσεκτη.

Ηλεκτρονική επίθεση και αφαίρεση χρημάτων απο τους τραπεζικούς της λογαριασμούς καταγγέλλει η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Ολγα Γεροβασίλη και δεν είναι το μοναδικό θύμα, εκατοντάδες αθώοι πολίτες την πάτησαν.

Με ανακοίνωσή της η φαιδρή βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, συνδέει την απάτη ηλεκτρονικού «ψαρέματος» της οποίας έπεσε θύμα γιατί ήταν απρόσεκτη, με το Predator και γελάει ο κόσμος μαζί της.

Η γελοιότητα σε όλο της το μεγαλείο απο την Γεροβασίλη : «Σε συνέχεια του σκανδάλου των υποκλοπών από το Ενιαίο Κέντρο Παρακολουθήσεων ΕΥΠ – Predator, στόχος του οποίου υπήρξα και η ίδια και για το οποίο ήδη έχω κινηθεί νομικά, καταγγέλλω δημόσια την γενικευμένη ηλεκτρονική επίθεση - χακάρισμα που λαμβάνει χώρα σε βάρος μου από χτες.

Ήδη έχουν δεχτεί ηλεκτρονική επίθεση και έχουν αποσπαστεί χρηματικά ποσά από τους Βουλευτικούς τραπεζικούς μου λογαριασμούς αλλά και είναι υπό ηλεκτρονική επίθεση τα μέσα κοινωνικής μου δικτύωσης.

Έχω ήδη προβεί στις αναγκαίες ενέργειες ενώπιον των αρμοδίων Αρχών για την αποκάλυψη των υπαιτίων» αναφέρει χαρακτηριστικά η Γεροβασίλη σε ανακοίνωσή της προκαλώντας γέλια στον κόσμο και δείχνοντας για ακόμα μία φορά με ποιους έχουν να κάνουν στον ΣΥΡΙΖΑ.



Άρθρο του Πρωθυπουργού στο euro2day.gr με τίτλο «Με αυτοπεποίθηση προς το μέλλον»

 


Η αρχή της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα βρίσκει την υφήλιο αντιμέτωπη με προκλήσεις που θεωρούσε εξορισμένες στο παρελθόν. Την πανδημία, που προκάλεσε τη βαθύτερη ύφεση εδώ και δεκαετίες, διαδέχθηκε η επιστροφή του πολέμου στην καρδιά της Ευρώπης και ακολούθησε το μεγαλύτερο πληθωριστικό κύμα των τελευταίων 50 χρόνων.

Οι εξωγενείς προκλήσεις ορίζουν, σε μεγάλο βαθμό, όχι μόνο το πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να πορευθεί η χώρα μας, αλλά και τη στρατηγική κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει. Ενδυναμώνοντας τον παραδοσιακό της ρόλο ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή της, ενισχύοντας τις προοπτικές της οικονομίας της και, παράλληλα, θωρακίζοντας το εισόδημα των πολιτών της.

Στις διαδοχικές και επάλληλες κρίσεις, το κράτος εξάντλησε κάθε περιθώριο για να σταθεί δίπλα στον πολίτη. Μετά τα 43 δισ. ευρώ που διατέθηκαν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, η κυβέρνηση στηρίζει και πάλι αποφασιστικά την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, έχοντας δαπανήσει μέχρι στιγμής σχεδόν 13 δισεκατομμύρια.

Οι δυνατότητες, όμως, του κρατικού προϋπολογισμού, προϋπόθεση για να δημιουργείται μέρισμα το οποίο θα κατανέμεται δίκαια στην κοινωνία, είναι πεπερασμένες. Γι’ αυτό την κρατική στήριξη πρέπει να πλαισιώνει η υποστήριξη κάθε αναπτυξιακής πρωτοβουλίας.

Εδώ και τέσσερα χρόνια, η κυβέρνηση αφαιρεί συνεχώς γραφειοκρατικούς και φορολογικούς σκοπέλους που έκλειναν τον δρόμο σε κάθε επενδυτικό εγχείρημα. Με αποτελέσματα που πιστοποιούν όλα τα μεγέθη. Με τη μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας σε όλη την Ευρώπη και τη δημιουργία 300.000 νέων θέσεων εργασίας μέσα στην κρίση. Με την τρίτη δυναμικότερη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη το 2021, που συνεχίστηκε στον ίδιο ρυθμό και στο α’ εξάμηνο του 2022. Με εξαγωγές που φτάνουν τα 74 δισ. και άμεσες ξένες επενδύσεις ύψους 5 δισ. -δύο επιδόσεις χωρίς προηγούμενο για την ελληνική οικονομία. Με δεκάδες νέες υποδομές που είτε παραδίδονται είτε κατασκευάζονται σε όλη την επικράτεια. Με τη δημιουργική αξιοποίηση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης, που χρηματοδοτούν ήδη δεκάδες δράσεις.

Η χώρα μας αντιμετωπίζει το μέλλον με αυτοπεποίθηση, επειδή, παράλληλα με τη διαχείριση των κρίσεων, έχει προχωρήσει στην αλλαγή του παραγωγικού της μοντέλου. Η ανάπτυξη έρχεται πλέον από επενδύσεις και από εξωστρέφεια. Σήμερα βρισκόμαστε πάνω από την Ιταλία και τη Γαλλία σε εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών ως ποσοστό του ΑΕΠ. Αυτή η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου είναι μία επιτυχία με μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, που δεν έχει ακόμη δείξει την πλήρη του δυναμική.

Η Ελλάδα αναβαθμίζεται σε ελκυστικό επενδυτικό προορισμό για εταιρείες – παγκόσμιους κολοσσούς, που δεν προσβλέπουν μόνο στην εγχώρια αγορά αλλά τη βλέπουν ως κέντρο μιας πολύ ευρύτερης περιοχής. Πρόσφατα αναδείχθηκε πρώτη στον κόσμο, στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Οι επενδύσεις αυτές δημιουργούν καλά πληρωμένες θέσεις εργασίας και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να επιστρέψουν νέοι άνθρωποι που έφυγαν στο εξωτερικό στη διάρκεια της κρίσης.

Στον ενεργειακό τομέα, είναι καθοριστικός ο ρόλος της σε περιφερειακό επίπεδο, λειτουργώντας ως σημείο εισόδου ενέργειας στην Ε.Ε. Παράλληλα, διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Πλέον, είμαστε στη λίστα των πρώτων δέκα χωρών παγκοσμίως σε ό,τι αφορά τη διείσδυση των ΑΠΕ στο μείγμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και στόχος μας είναι να καταστήσουμε την πατρίδα μας ενεργειακά αυτόνομη και ανταγωνιστική. Αξιοποιώντας πρώτα και πάνω από όλα το πλούσιο αιολικό και ηλιακό της δυναμικό. Αλλά ταυτόχρονα μετατρέποντάς την και σε κόμβο διασύνδεσης ενέργειας και μεταφοράς πράσινης ενέργειας σε όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Είναι σαφές πια στη διεθνή κοινότητα ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και συμμετέχει σε σχήματα πολυμερούς συνεργασίας, ενώ παράλληλα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλή. Ελπίζω κάποια στιγμή και η Τουρκία να συνειδητοποιήσει ότι αυτή η επιθετική στάση στην περιοχή δεν πρόκειται να την οδηγήσει πουθενά.

Η Ευρώπη, εδώ και μήνες, ορθώνει το ανάστημά της στον ρωσικό απολυταρχισμό, ο οποίος δυναμιτίζει την παγκόσμια σταθερότητα. Η πολιτική και οικονομική απομόνωση της Ρωσίας θα αποδειχθεί, όμως, ατελέσφορη αν δεν συνοδευθεί και από γενναίες υπερβάσεις σε ενωσιακό επίπεδο, ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα, ώστε να υπάρχει επάρκεια στην τροφοδοσία και συγκράτηση των τιμών. Ο βίαιος αυταρχισμός δεν αντιμετωπίζεται με εθνικούς εγωισμούς.

Και η ανάσχεσή του σημαίνει πολύ περισσότερα από την αποφυγή ενός ψυχρού χειμώνα για τα εκατοντάδες εκατομμύρια Ευρωπαίους. Ισοδυναμεί με μία ακόμη νίκη του δημοκρατικού κεκτημένου και με την απομόνωση του λαϊκισμού που καραδοκεί στις χώρες μας. Με τη νέκρωση κάθε αναθεωρητικής διάθεσης απ’ όσους αμφισβητούν σύνορα και κυριαρχικά δικαιώματα.

Εφαρμόζουμε μια εθνική πολιτική που συνδυάζει τον δυναμισμό με τη σωφροσύνη και γεννά νέο πλούτο, ο οποίος μοιράζεται ακριβοδίκαια στους Έλληνες. Που επιτρέπει στη χώρα να διαχειρίζεται τις αλλεπάλληλες κρίσεις πολύ καλύτερα από πολλούς εταίρους της. Να δημιουργεί στρατηγικά αποθέματα για ένα μέλλον που προδιαγράφεται αβέβαιο. Και να πρωτοστατεί στην ανάληψη πρωτοβουλιών σε ευρωπαϊκή κλίμακα.

Έχοντας συσσωρεύσει εμπειρία και γνώση, η Ελλάδα μπορεί να ανταποκριθεί με επιτυχία στις νέες προκλήσεις σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία. Μπορεί να απαντήσει με αισιοδοξία, σχέδιο και δυναμισμό σε κάθε αβεβαιότητα και κάθε ανασφάλεια. Κρίσιμο στοιχείο για την επίτευξη των παραπάνω στόχων είναι η σταθερότητα, ακρογωνιαίος λίθος της οποίας είναι η πολιτική σταθερότητα. Είμαι σίγουρος ότι οι πολίτες θα το λάβουν σημαντικά υπόψιν τους όταν προσέλθουν στις κάλπες και θα μας δώσουν νέα εντολή, ώστε να συνεχίσουμε το έργο που έχουμε ξεκινήσει.



Πρώην στέλεχος της Κιβωτού άδειασε κρυφά θυρίδα σε τράπεζα με 2 εκατομμύρια €

 


Πολλά ερωτήματα προκαλούν οι κινήσεις στελεχών της Κιβωτού του Κόσμου μετά τις καταγγελίες.

Μια νέα πληροφορία που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Τα Νέα» αναφέρει ότι πρώην στέλεχος της Κιβωτού μετέβη κάτω από απόλυτη μυστικότητα σε υποκατάστημα πιστωτικού ιδρύματος στο κέντρο της Αθήνας και άδειασε τραπεζική θυρίδα. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το περιστατικό φέρεται να λαμβάνει χώρα την Τρίτη 22/11 και ενώ φουντώνει η έρευνα για τη ΜΚΟ όσον αφορά ύποπτες οικονομικές συναλλαγές.

Κατά το δημοσίευμα, στο ίδιο πιστωτικό ίδρυμα φαίνεται να διατηρούνταν λογαριασμός της Κιβωτού του Κόσμου ύψους 2.000.000 ευρώ.

Για τη συγκεκριμένη εξέλιξη ενημερώθηκαν, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη, και οι ελεγκτές της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος, που κάνουν έρευνες στα οικονομικά της ΜΚΟ, αλλά τα λεφτά μάλλον είχαν "πετάξει".




Η σύγκρουση με τον τερματοφύλακα του διέλυσε το πρόσωπο - Σοκαριστική ακτινογραφία


 

Ο Γιασέρ Αλ Σαχρανί θα χάσει το υπόλοιπο του Παγκοσμίου Κυπέλλου μετά τον σοβαρό τραυματισμό του στην αναμέτρηση της Σαουδικής Αραβίας με την Αργεντινή.

Ο παίκτης συγκρούστηκε με τον τερματοφύλακα της ομάδας του, Αλ Οβάις, και έμεινε αρκετά λεπτά πεσμένος στον αγωνιστικό χώρο πριν μεταφερθεί εκτός με φορείο.

Η ακτινογραφία που του έβγαλαν οι γιατροί δείχνει τη σοβαρότητα του προβλήματος, που αναγκάζει τον παίκτη της Σαουδικής Αραβίας να απουσιάσει από τα υπόλοιπα παιχνίδια της διοργάνωσης.

Την ακτινογραφία δημοσίευσε στο twitter o επίσημος λογαριασμός του Παγκοσμίου Κυπέλλου για την Σαουδική Αραβία:



Παραδόθηκε ο σεσημασμένος Αλβανός που παρέσυρε την 21χρονη

 


Παραδόθηκε ο 26χρονος Αλβανός σεσημασμένος που οδηγούσε το αυτοκίνητο που παρέσυρε και εγκατέλειψε αιμόφυρτη στην άσφαλτο την 21χρονη φοιτήτρια στη Θεσσαλονίκη, τα ξημέρωματα της Τρίτης.

Λίγο πριν τις 11 το πρωί έφτασε συνοδευόμενος από τον δικηγόρο του στην Υποδιεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης. Ο Αλβανός, ο οποίος είναι σεσημασμένος κακοποιός και έχει "παρελθόν" με τις αστυνομικές και δικαστικές Αρχές, αναμένεται να δώσει λεπτομερή κατάθεση στους αστυνομικούς για όσα έγιναν τα ξημερώματα της Τρίτης.

Αναμένεται να παραδεχθεί ότι ήταν με τη 19χρονη φίλη του που ταυτοποιήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. και συνελήφθη και να πει στους αστυνομικούς πως και η ίδια ήταν σε κατάσταση σοκ μετά την παράσυρση.

Ο Αλβανός κακοποιός παραδόθηκε αφού παρέλθει η χρονική διάρκεια του αυτοφώρου, και ως εκ τούτου, εφόσον δεν κρατηθεί για αλλά αδικήματα, η τύχη του θα αποφασιστεί από τον αρμόδιο εισαγγελέα στον οποίο διαβιβάστηκε η δικογραφία.




Μητσοτάκης : «Κουβέντες του αέρα τα περί επαναδιαπραγμάτευσης του Ταμείου Ανάκαμψης»

 


Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά.



O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά.

«Είμαστε στην πρώτη γραμμή των εκταμιεύσεων έχοντας υποβάλλει ένα συνεκτικό σχέδιο τα οφέλη του οποίου αφορούν ολόκληρη την ελληνική κοινωνία», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας εστιάζοντας παράλληλα στο εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας κατά την τελευταία τριετία με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά. «Νομίζω ότι πετύχαμε πολλά αυτά τα τρία χρόνια σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης στην έναρξη της συνάντησης.

Κουβέντες «του αέρα» περί επαναδιαπραγμάτευσης του Ταμείου με ένα νόμο και με ένα άρθρο καλό είναι να μην ακούγονται

«Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι ο τρόπος αναθεώρησης του Ταμείου Ανάκαμψης είναι καθορισμένος από την ιδρυτική πράξη του ίδιου του ταμείου. Κουβέντες του αέρα περί επαναδιαπραγμάτευσης του Ταμείου με ένα νόμο και με ένα άρθρο καλό είναι να μην ακούγονται διότι ακόμα μια φορά παραπλανούν την ελληνική κοινή γνώμη και δημιουργούν προσδοκίες οι οποίες είναι παντελώς ανυπόστατες», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός

«Είμαστε, όντως, στο «Champions League» του Ταμείου Ανάκαμψης. Πιστεύω ότι θα έχουμε καλά νέα αύριο από τις Βρυξέλλες σε αυτό το θέμα. Ένα άλλο εξίσου σημαντικό θέμα είναι η έγκριση νωριτερα, αυτή την εβδομάδα, του εθνικού σχεδίου, του ελληνικού σχεδίου για τη νέα ΚΑΠ ύψους 13,6 δισεκατομμυρίων ευρώ», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Σχοινάς προσθέτοντας καταληκτικά πως «το συμπέρασμα είναι ότι σε όλα αυτά η Ελλάδα είναι στην καρδιά των ευρωπαϊκών υποθέσεων και η Ευρώπη μέσα σε όλα αυτά πρωταγωνιστεί. Νομίζω ότι αυτό είναι το ασφαλέστερο δίδαγμα της τριετίας»

Ο διάλογος του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά:


Κ. Μητσοτάκης: Καλώς ήρθατε κ. Αντιπρόεδρε, ακόμα μια φορά και χαίρομαι διότι συμπληρώνονται τρία χρόνια από την ανάληψη των καθηκόντων σας ως Αντιπροέδρου της Επιτροπής.


Είναι μία ευκαιρία να κάνουμε έναν απολογισμό. Θέλω ακόμα μια φορά να σας ευχαριστήσω για το εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας. Νομίζω ότι πετύχαμε πολλά αυτά τα τρία χρόνια σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Αν έπρεπε να συγκρατήσω μία στιγμή που η Ευρώπη πραγματικά στάθηκε και ξεπέρασε τις προσδοκίες -όχι απλά στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων αλλά ξεπέρασε τις προσδοκίες που είχαμε για την ευρωπαϊκή αντίδραση- θα στεκόμουν στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Από το οποίο η Ελλάδα, εξάλλου, είναι πολύ ωφελημένη. Χαίρομαι ιδιαίτερα που εξακολουθούμε να είμαστε στην πρώτη γραμμή των εκταμιεύσεων έχοντας υποβάλλει ένα συνεκτικό σχέδιο τα οφέλη του οποίου αφορούν ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.


Πιστεύω ότι σε αυτό το πολύ καλό επίπεδο συνεργασίας θα συνεχίσουμε, αντιμετωπίζοντας φυσικά και όλες τις υπόλοιπες προκλήσεις, πολλές εκ των οποίων αφορούν και το δικό σας χαρτοφυλάκιο και τα ζητήματα της μετανάστευσης, των γεωπολιτικών προκλήσεων, του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, της ασφάλειας την οποία πρέπει να παρέχουμε στους Ευρωπαίους πολίτες. Όλα αυτά είναι πράγματα τα οποία έχουμε συζητήσει πολύ εκτενώς και στα οποία περιμένουμε την Ευρώπη να είναι ακόμα πιο δραστήρια.


Μ. Σχοινάς: Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε για την υποδοχή.


Όντως αυτά τα τρία χρόνια της Επιτροπής von der Leyen ήταν χρόνια εξωπραγματικά. Το είδος των απειλών που αντιμετωπίσαμε ήταν χωρίς προηγούμενο και κάποια στιγμή θα έρθει η ώρα να πούμε και δημόσια κάποιες από τις συζητήσεις- αποφάσεις που πήραμε σε αυτή την τριετία, στις οποίες είχατε άμεση εμπλοκή κάτω από δραματικές συνθήκες.


Θυμάμαι την κρίση στον Έβρο, τη φωτιά στη Μόρια, αλλά όλες αυτές οι κρίσεις και η διαχείριση της πανδημίας και το Ταμείο Ανάκαμψης μας έκαναν πιο ανθεκτικούς, πολύ πιο δυνατούς, πολύ πιο αποτελεσματικούς. Έρχομαι σήμερα να σας ενημερώσω για τέσσερα εργοτάξια ευρωπαϊκά που αφορούν άμεσα και την Ελλάδα, το βασικό εκ των οποίων είναι η έγκριση ante portas της 2ης δόσης για το Ταμείο Ανάκαμψης του ελληνικού σχεδίου.


Είμαστε, όντως, στο «Champions League» του Ταμείου Ανάκαμψης. Πιστεύω ότι θα έχουμε καλά νέα αύριο από τις Βρυξέλλες σε αυτό το θέμα. Ένα άλλο εξίσου σημαντικό θέμα είναι η έγκριση νωριτερα, αυτή την εβδομάδα, του εθνικού σχεδίου, του ελληνικού σχεδίου για τη νέα ΚΑΠ ύψους 13,6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό είναι μια νέα επανάσταση για τους αγρότες στην Ελλάδα. Θα χρειαστούν βέβαια κάποιες προσαρμογές μιας και η νέα ΚΑΠ έχει σαφέστατα περιβαλλοντικό πρόσημο αλλά πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε.


Το τρίτο είναι ότι παράλληλα με τη δική μας συνάντηση συζητάνε οι Υπουργοί Ενέργειας για πρώτη φορά το πλαφόν στο φυσικό αέριο με πρόταση στο τραπέζι, κάτι για το οποίο δουλέψατε κι εσείς προσωπικά, αλλά την Τρίτη καταφέραμε επιτέλους να αφήσουμε μια πρόταση στο τραπέζι. Εδώ είμαι αισιόδοξος ότι για τον επόμενο χειμώνα θα έχουμε στα χέρια μας αυτό το εργαλείο.


Και, τέλος, το μεταναστευτικό που συνεχίζει να μας απασχολεί. Θα συναντήσω τον Υπουργό λίγο αργότερα για να κάνουμε μια ανασκόπηση. Έχουμε αύριο μια έκτακτη σύνοδο των Υπουργών Μετανάστευσης στις Βρυξέλλες.


Το συμπέρασμα είναι ότι σε όλα αυτά η Ελλάδα είναι στην καρδιά των ευρωπαϊκών υποθέσεων και η Ευρώπη μέσα σε όλα αυτά πρωταγωνιστεί. Νομίζω ότι αυτό είναι το ασφαλέστερο δίδαγμα της τριετίας.


Κ. Μητσοτάκης: Ναι, να πω μια κουβέντα μόνο για τα ζητήματα του Ταμείου Ανάκαμψης.


Έχουμε κάνει μια πάρα πολύ σοβαρή και εμπεριστατωμένη δουλειά ώστε να έχουμε καταθέσει ένα σχέδιο το οποίο να είναι συγκροτημένο. Τα οφέλη του οποίου να τα καρπώνεται ολόκληρη η ελληνική κοινωνία.


Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι ο τρόπος αναθεώρησης του Ταμείου Ανάκαμψης είναι καθορισμένος από την ιδρυτική πράξη του ίδιου του ταμείου. Κατά συνέπεια, κουβέντες του αέρα περί επαναδιαπραγμάτευσης του Ταμείου με ένα νόμο και με ένα άρθρο καλό είναι να μην ακούγονται διότι ακόμα μια φορά παραπλανούν την ελληνική κοινή γνώμη και δημιουργούν προσδοκίες οι οποίες είναι παντελώς ανυπόστατες.



Το Ευρωκοινοβούλιο ζητάει την ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου

 


Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί τις Λιβυκές κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε ακύρωση του μνημονίου συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης του 2019 για την οριοθέτηση θαλάσσιων περιοχών στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Ζητάει να μην εφαρμόσουν καμία ρήτρα που περιλαμβάνεται στην επακόλουθη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες, η οποία υπεγράφη στις 3 Οκτωβρίου 2022 και προβλέπει παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης στις ΑΟΖ τρίτων χωρών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Κύπρου και της Ελλάδας.

Το σχετικό κείμενο υιοθετήθηκε με 454 ψήφους υπέρ, 130 κατά και 54 αποχές.

Αναφέρεται στο κείμενο πως «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ωθεί τις λιβυκές αρχές να ακυρώσουν το μνημόνιο κατανοήσης Τουρκίας και Λιβύης για τη χάραξη των θαλασσίων ζωνών στη Μεσόγειο Θάλασσα». Το Ευρωκοινοβούλιο «καλεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να μην εφαρμόσουν καμία ρήτρα που περιλαμβάνεται στην επακόλουθη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που υπέγραφη στις 3 Οκτωβρίου», με το μήνυμα εδώ να είναι ηχηρό, καθώς στην εν λόγω συμφωνία προβλέπονται «παράνομες εξορυκτικές δραστηριότητες στις ΑΟΖ άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένων των Κύπρου και Ελλάδας».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί για την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένης και της ρωσικής Wagner, ενώ αναφέρεται και στην ανάγκη να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στη χώρα.

Επίσης, το Κοινοβούλιο καλεί την ΕΕ να εντείνει τις διπλωματικές της προσπάθειες για την αποκατάσταση της ειρήνης και της ασφάλειας στη χώρα. Για να επιτευχθεί αυτό, τα κράτη μέλη πρέπει να ενεργήσουν με πιο ενιαίο τρόπο και να εκφραστούν με μία φωνή για τα θέματα της Λιβύης. Για τον σκοπό αυτό, οι ευρωβουλευτές καλούν την ΕΕ να διορίσει, κατά προτεραιότητα, ειδικό εντεταλμένο της ΕΕ για τη Λιβύη.

Στην Έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για τη Λιβύη συμπεριλαμβάνονται «δύο πολύ σημαντικές τροπολογίες για την ακύρωση του παράνομου τουρκολιβικού μνημονίου και τη συμφωνία για την εξόρυξη υδρογονανθράκων», που είχε καταθέσει ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωσή του.

Και υπογραμμίζει, πρόκειται για «μία πολύ σημαντική απόφαση του (Ευρωπαϊκού) Κοινοβουλίου, που ταυτίζεται απολύτως με τις ελληνικές εθνικές θέσεις».

Συγκεκριμένα, με την υιοθέτηση και έγκριση των τροπολογιών αυτών «είναι πλέον επίσημη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης δεν συμμορφώνεται με τη Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και ως εκ τούτου δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη».

Επιπλέον, με τη δεύτερη τροπολογία που συμπεριελήφθη στην Έκθεση, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καλεί τις λιβυκές αρχές να προχωρήσουν στην ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου του 2019 για την οριοθέτηση θαλασσίων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο και να μην εφαρμόσουν την επακόλουθη συμφωνία της 3ης Οκτωβρίου για την εξόρυξη υδρογονανθράκων, καθώς προβλέπει παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες χωρών, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος».

Αναλυτικά, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι δύο τροπολογίες του κ. Κεφαλογιάννη, που υιοθετήθηκαν στην Έκθεση για τη Λιβύη και εγκρίθηκαν από την Ολομέλεια του ΕΚ, έχουν ως εξής:

«1. Λαμβάνοντας υπόψη ότι τον Νοέμβριο του 2019 η Λιβύη υπέγραψε με την Τουρκία μνημόνιο κατανόησης για την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο Θάλασσα. Λαμβάνοντας υπόψη ότι παραβιάζει τα δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο των θαλασσών και δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη, όπως δήλωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενώ στις 3 Οκτωβρίου 2022 η Λιβύη και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες με βάση τη συμφωνία του 2019

2. Παροτρύνουν τις αρχές της Λιβύης να προχωρήσουν στην ακύρωση του μνημονίου συμφωνίας της Τουρκίας με τη Λιβύη το 2019 για την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο Θάλασσα και να μην εφαρμόσουν καμία ρήτρα που περιλαμβάνει την επακόλουθη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που υπογράφηκε στις 3 Οκτωβρίου 2022 και προβλέπει παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες χωρών, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Κύπρου και της Ελλάδας».



Μετά την πτώχευση που την οδήγησε ο ΣΥΡΙΖΑ η ΔΕΗ οδηγείται σε κερδοφορία και μοιράζει μέρισμα


 

Στο παρά πέντε γλίτωσε από την πτώχευση που την οδηγούσε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, έχοντας μόνο ζημιές εκατομμυρίων ευρώ.

Πρόβλεψη για διανομή μερίσματος το 2024 από τη χρήση του 2023 που θα είναι κερδοφόρα, διατύπωσε ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε. κ. Γεώργιος Στάσσης κατά την χθεσινή (22/11) ενημέρωση των χρηματιστηριακών αναλυτών για τα αποτελέσματα εννεάμηνου του ομίλου.

Στην περίπτωση αυτή το μεγαλύτερο όφελος θα έχει το ελληνικό Δημόσιο που είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της επιχείρησης μέσω της ελληνικής εταιρείας συμμετοχών και περιουσίας, με ποσοστό 34 %.

Σε δηλώσεις του με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο κ. Στάσσης υπογράμμισε την ανθεκτικότητα της λειτουργικής κερδοφορίας της ΔΕΗ που παραμένει, όπως υπογράμμισε, εντός των στόχων που έχουν τεθεί παρά την πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση και αβεβαιότητα που επικρατεί.

«Για το σύνολο του έτους, επιβεβαιώνουμε τον στόχο που έχουμε θέσει για διατήρηση της επαναλαμβανόμενης λειτουργικής κερδοφορίας το 2022 στα επίπεδα του 2021. Παρά το δυσμενές εξωτερικό περιβάλλον και τα ρυθμιστικά μέτρα που έχουν ληφθεί λόγω της ενεργειακής κρίσης, η θέση και οι προοπτικές της ΔΕΗ παραμένουν ισχυρές όπως και ένα χρόνο πριν όταν παρουσιάσαμε το επικαιροποιημένο Στρατηγικό μας Σχέδιο στο πλαίσιο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου», τόνισε.

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ επανέλαβε ότι η επιχείρηση συνεχίζει να διερευνά ευκαιρίες επέκτασης σε αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με βάση το Στρατηγικό Σχέδιο.

Δοκιμαστική λειτουργία της νέας λιγνιτικής μονάδας στην Πτολεμαίδα

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα με αφορμή δημοσιεύματα για συμφωνία εξαγοράς της ENEL Ρουμανίας η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι εξετάζει επιλεγμένες πιθανές περιπτώσεις εξαγορών σε Ρουμανία και Βουλγαρία, χωρίς όμως να υπάρχει προς το παρόν κάποια συμφωνία ή η υπογραφή σχετικού μνημονίου κατανόησης. Η ENEL ανακοίνωσε χθες ότι προχωρά σε αποεπένδυση από τη Ρουμανία (αλλά και την Αργεντινή και το Περού) προκειμένου να περιορίσει το χρέος της το οποίο αυξήθηκε εφέτος λόγω της ενεργειακής κρίσης και των μέτρων της ιταλικής κυβέρνησης για συγκράτηση των τιμών.

Κατά την ενημέρωση των αναλυτών ο κ. Στάσσης ανέφερε επίσης ότι σύντομα αναμένεται η έναρξη δοκιμαστικής λειτουργίας της νέας λιγνιτικής μονάδας 660 μεγαβάτ στην Πτολεμαίδα ενώ η εμπορική λειτουργία τοποθετείται στο πρώτο τρίμηνο του 2023. Ως το τέλος του 2022 εξάλλου θα ολοκληρωθεί η κατασκευή δύο εμβληματικών φωτοβολταϊκών πάρκων της ΔΕΗ στην Πτολεμαίδα και τη Μεγαλόπολη, ισχύος 200 και 50 μεγαβάτ αντίστοιχα, με τα οποία διπλασιάζεται το δυναμικό ΑΠΕ της επιχείρησης.




ΗΠΑ : Η Τουρκία να επιστρέψει το σύστημα S-400 και να μην το χρησιμοποιήσει



Το Στέιτ Ντιπαρτμεντ κάλεσε την Τουρκία να επιστρέψει τα S400 στη Ρωσία και να μην τα χρησιμοποιήσει.

Το μήνυμα ΗΠΑ στην Τουρκία: «οι ρωσικοί S-400 είναι ασύμβατοι με τον εξοπλισμό του ΝΑΤΟ»

Όπως σημείωσε, «η θέση μας για το σύστημα S-400 δεν έχει αλλάξει: οι ρωσικοί S-400 είναι ασύμβατοι με τον εξοπλισμό του ΝΑΤΟ, απειλούν την ασφάλεια της τεχνολογίας του ΝΑΤΟ και δεν συνάδουν με τις δεσμεύσεις της Τουρκίας ως συμμάχου του ΝΑΤΟ.

Αυτή η σημαντική συναλλαγή (αγορά) από τη Ρωσία ενεργοποίησε τις κυρώσεις CAATSA βάσει της νομοθεσίας των ΗΠΑ. Προτρέπουμε την Τουρκία να μην διατηρήσει το σύστημα.

Η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, η απόκτηση των S-400 έρχεται σε άμεση αντίθεση με τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν όλοι οι Σύμμαχοι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το 2016 στη Βαρσοβία, για τη μείωση των εξαρτήσεων από τον ρωσικό εξοπλισμό.

Προτρέπουμε την Τουρκία, και όλους τους εταίρους και τους συμμάχους των ΗΠΑ, να αποφύγουν μελλοντικές αγορές ρωσικών όπλων, συμπεριλαμβανομένων πρόσθετων S-400, που προσφέρουν στη Ρωσία έσοδα, πρόσβαση και επιρροή. Οποιεσδήποτε τέτοιες συναλλαγές θα μπορούσαν να υπόκεινται σε κυρώσεις CAATSA ξεχωριστά και επιπλέον αυτών που έχουν ήδη επιβληθεί».



Pulse: Η ΝΔ κρατά τη διαφορά 7 μονάδων - Παλεύει με τον ΚΑΝΕΝΑ ο Τσίπρας - Δέν τραβάει ο Ανδρουλάκης

 



Διαφορά 7 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να έχει η ΝΔ σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ.



Στην πρόθεση ψήφου, το 32% δηλώνει ότι θα ψηφίσει ΝΔ, το 25,5% ΣΥΡΙΖΑ (διαφορά 6,5%). Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 11%, το ΚΚΕ με 5%, η Ελλ. Λύση με 3,5%, το ΜέΡα25 με 3%. Το Εθνικό κόμμα Ελληνας 2,5%, η Εθνική Δημιουργία 1% και ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1%.



Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, η Νέα Δημοκρατία Η ΝΔ διατηρεί τη διαφορά του 7% από τον ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστό 33%, έναντι 26% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ στην τρίτη θέση, συγκεντρώνει το 11,5%, Στο 5,5% βρίσκεται το ΚΚΕ και στο 4% η Ελληνική Λύση, ενώ το ΜεΡΑ25 συγκεντρώνει ποσοστό 3%.

Σε όλες τις μετρήσεις στην δημοσκόπηση ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει χαμηλά ποσοστά, κάτι που δείχνει την ακαταλληλότητα του να ξεπεράσει ένα απαξιωμένο απο τους πολίτες Αλέξη Τσίπρα.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης, πίσω από τον «κανένα» ο Τσίπρας που δεν μπορεί να έρθει ούτε δεύτερος.



Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με ποσοστό 39%, έναντι 28% που συγκεντρώνει ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος είναι μία μονάδα πίσω από την απάντηση «κανένας» που συγκεντρώνει 29%.

Στην ερώτηση για το ποιος από τους αρχηγούς των κομμάτων μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα θέματα διαφάνειας,ο Αλέξης Τσίπρας έχει 28% έναντι 27% που συκεντρώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τρίτος με 12% ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης. «Κανένας από τους τρεις», απαντά το 26% και αυτό δείχνει ότι οι πολίτες δεν έχουν σε κανένα σχεδόν εμπιστοσύνη.

Στο ερώτημα για το ποιος από τους τρεις αρχηγούς των κομμάτων είναι καταλληλότερος να χειριστεί τα θέματα της ενεργειακής κρίσης, της οικονομίας και της εξωτερικής πολιτικής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερτερεί με μεγάλη διαφορά έναντι των πολιτικών του αντιπάλων Αλέξη Τσίπρα και Νίκο Ανδρουλάκη.

Στην Οικονομία ο Κ. Μητσοτάκης συγκεντρώνει 35%, ο Αλ.. Τσίπρας 26%, ο Ν. Ανδρουλάκης 10%, κανένας από τους τρεις 24%.

Στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και Άμυνας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει σχεδόν διπλάσιο ποσοστό από τον Αλέξη Τσίπρα (43%-26% αντιστοίχως). Στο 6% ο Ν. Ανδρουλάκης.

Στην ενεργειακή κρίση το 35% λέει ναι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, έναντι 27%  του Αλ. Τσίπρα και 8% τον Ν. Ανδρουλάκη.

Την προτίμησή τους σε μία αυτοδύναμη κυβέρνηση, μετά τη διεξαγωγή των εκλογών, εξέφρασαν οι πολίτες. Το 44% δηλώνει ότι προτιμά αυτοδύναμη κυβένρηση, έναντι 37% που θέλει κυβέρνηση συνεργασίας με ένα ή περισσότερα κόμματα.

Αρνητικοί εμφανίζονται οι πολίτες και στο ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, προτιμώντας να στηθούν κάλπες μέσα στο 2023. Το 32% μάλιστα λέει στη λήξη της κυβερνητικής θητείας, το 24% λέει την άνοιξη του 2023, ενώ το 32% νωρίτερα.

Η ακρίβεια στα βασικά αγαθά για τη διαβίωση (ενέργεια, τρόφιμα) και κατά δεύτερο λόγο η εγκληματικότητα και τα ελληνοτουρκικά, είναι τα θέματα που απασχολούν ιδιαίτερα τους Έλληνες, όπως αναδεικνύεται από τη δημοσκόπηση.

Δείτε την δημοσκόπηση σε κάρτες :















Συνελήφθη η 19χρονη συνοδηγός στο ΙΧ του Αλβανού που παρέσυρε και εγκατέλειψε την 21χρονη

 


Στη σύλληψη μιας 19χρονης προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ., η οποία επέβαινε στο ΙΧ του εγκληματία οδηγού που παρέσυρε την 21χρονη και την εγκατέλειψε αιμόφυρτη στην «καρδιά» της Θεσσαλονίκης.

Αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης κατάφεραν να φτάσουν στα ίχνη της 19χρονης και να της περάσουν χειροπέδες, ενώ βρίσκονται κοντά στη σύλληψη και του ίδιου του δράστη, o οποίος μένει άφαντος.

Η 19χρονη ήταν συνεπιβάτης του 30χρονου στο μαύρο Skoda τη μοιραία στιγμή που χτύπησε δυο φορές την άτυχη κοπέλα και στη συνέχεια εξαφανίστηκε.

Ο οδηγός του μοιραίου οχήματος έχει ταυτοποιηθεί, είναι ένας σεσημασμένος 30χρονος αλβανικής καταγωγής και αναζητείται στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, χωρίς ωστόσο να είναι και ο ιδιοκτήτης του ΙΧ, που είναι 44χρονος Έλληνας επίσης παραβατικός και γνώριμος της ΕΛ.ΑΣ.

Ο 30χρονος Αλβανός έχει απασχολήσει στο παρελθόν τις Αρχές για υπόθεση ναρκωτικών. Είχε συλληφθεί με μεγάλη ποσότητα χασίς και αποφυλακίστηκε υπό όρους.

Ο Έλληνας εντοπίστηκε από τους αστυνομικούς αποκάλυψε ότι είχε δανείσει το ΙΧ στον 30χρονο.

Το αυτοκίνητο που χτύπησε τη νεαρή κοπέλα εντοπίστηκε λίγο μετά από τη φονική παράσυρση τα ξημερώματα της Τρίτης (22/11), εγκαταλελειμμένο, χωρίς πινακίδες και με σπασμένο παρμπρίζ, στην Περιφερειακή Οδό της Θεσσαλονίκης, πριν από την έξοδο για Νεάπολη, στο ρεύμα προς δυτικά, με τον οδηγό να παραμένει άφαντος.




Συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου


 

1. Διμερής Συμφωνία Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης.


Υπεγράφη χθες στο Κάιρο από τους Υπουργούς Άμυνας Ελλάδας και Αιγύπτου, Νίκο Παναγιωτόπουλο και Ζάκι, διμερής Συμφωνία Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης.


Στη Συμφωνία καθορίζονται τα όρια της δικαιοδοσίας και των περιοχών ευθύνης για την Έρευνα και Διάσωση μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου που ταυτίζονται με τα FIR Αθηνών και Καΐρου αντίστοιχα, με πλήρη εφαρμογή και απόλυτο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Σε αντιδιαστολή, τα αποκαλούμενα «Μνημόνια Συνεργασίας» μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης της Τρίπολης, συνιστούν  συμπεριφορές παράνομες, παραβατικές, άκυρες και αποσταθεροποιητικές.

Η Συμφωνία δίνει σημαντική ώθηση στην κοινή προσπάθεια για περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων και της διμερούς συνεργασίας. Με βασικό άξονα πάντοτε την προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας, και στις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Με γνώμονα τον σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας και την προαγωγή της ειρήνης και της σταθερότητας στη Μεσόγειο και ευρύτερα. 

Η σημασία της Συμφωνίας έγκειται στο γεγονός ότι αποσκοπεί, δια μέσου της συνεργασίας των αρμοδίων Αρχών των δύο χωρών, στη διάσωση ανθρώπινων ζωών οι οποίες βρίσκονται σε κίνδυνο.

2. Συμφωνία για την απασχόληση εποχικών εργατών γης


Υπογράφηκε, επίσης στο Κάιρο χθες, από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και τον Αιγύπτιο ομόλογό του για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Ihab Nasr, διμερής Συμφωνία για την απασχόληση 5.000 εποχικών εργατών γης.


H Συμφωνία, που γίνεται για πρώτη φορά σε διπλωματικό επίπεδο, προβλέπει την είσοδο και διαμονή στην Ελλάδα εργατικού δυναμικού από την Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου, με σκοπό την εποχική απασχόληση στον γεωργικό τομέα.

Αφορά 5.000 εργάτες γης, κατά το πρώτο έτος πιλοτικής εφαρμογής, με διάρκεια παραμονής έως εννέα (9) μήνες ανά περίοδο ενός έτους.

Η Συμφωνία στοχεύει στην κάλυψη αναγκών σε εργατικά χέρια στον αγροτικό τομέα ενώ μπορεί να αποτελέσει «οδηγό» για μελλοντικές συμφωνίες της χώρας μας αλλά και της ΕΕ συνολικά με τρίτες χώρες για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης.




Λύση για να πάρουν -κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις- οικοδομική άδεια μικρά οικόπεδα εκτός σχεδίου δόμηση

 



Τα προβλήματα τα οποία έχουν δημιουργηθεί σχετικά με τις αλλαγές που έχουν ήδη νομοθετηθεί για την κατάργηση των παρεκκλίσεων στην εκτός σχεδίου δόμηση πρόκειται να επιλυθούν με διάταξη που θα καταθέσει σύντομα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.


Με την ψήφιση της νέας  διάταξης δεν μεταβάλλεται η ημερομηνία της 9ης Δεκεμβρίου 2022 για τις παρεκκλίσεις δόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές, καθώς η Κυβέρνηση παραμένει αταλάντευτη στην επιλογή της κατάργησης των παρεκκλίσεων δόμησης μετά την ημερομηνία αυτή. Ωστόσο, αναγνωρίζοντας, ότι έχουν δημιουργηθεί πρακτικά προβλήματα από την εφαρμογή της, προωθούνται ρυθμίσεις που διευκολύνουν τους πολίτες, τους μηχανικούς και τη διοίκηση να ολοκληρώσουν το έργο τους και τους σχεδιασμούς τους. Ειδικότερα:


Σύμφωνα με την ισχύουσα διάταξη, για να διατηρήσουν την οικοδομησιμότητά τους γήπεδα κατά παρέκκλιση άρτια θα έπρεπε μέχρι και την 9.12.2022 να έχει εκδοθεί προέγκριση οικοδομικής άδειας.

Η προς θεσμοθέτηση νομοθετική ρύθμιση θα παρέχει τη δυνατότητα για τις περιπτώσεις γηπέδων κατά παρέκκλιση άρτιων στις εκτός σχεδίου περιοχές για τις οποίες έως και την 9η.12.2022 δεν έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια, να δύνανται να οικοδομηθούν, εάν οι πολίτες μέσω των μηχανικών τους έως και την 9η.12.2022:

Είτε υποβάλουν αίτηση για έκδοση προέγκρισης οικοδομικής άδειας, εφόσον βεβαίως αυτή έχει πληρότητα ως προς τα υποβαλλόμενα δικαιολογητικά και μελέτες.

Είτε υποβάλουν αίτηση για έκδοση βεβαίωσης όρων δόμησης συνοδευόμενο από τα αναγκαία δικαιολογητικά. Η εναλλακτική αυτή δυνατότητα προβλέφθηκε δεδομένου ότι πλέον η προέγκριση οικοδομικής άδειας έχει καταστεί προαιρετική. Ωστόσο, για αυτές τις περιπτώσεις, χρήση της βεβαίωσης όρων δόμησης που θα εκδοθεί θα μπορεί να γίνει μόνο μέχρι και την 30.9.2023, καθώς έως και την ημερομηνία αυτή θα πρέπει είτε να υποβληθεί αίτημα για έκδοση οικοδομικής αδείας είτε προέγκρισης.

Τονίζεται ότι η κατάργηση της έννοιας της εκτός σχεδίου δόμησης αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης που υλοποιείται ήδη, μέσω:


Της κατάργησης των παρεκκλίσεων δόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές με τις προβλέψεις του νόμου 4759/2020, με ημερομηνία ορόσημο την 9η Δεκεμβρίου 2022

Της εφαρμογής για πρώτη φορά σε όλη σχεδόν τη χώρα ενός τεράστιου προγράμματος πολεοδομικού σχεδιασμού, του προγράμματος εκπόνησης Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», με την ολοκλήρωση του οποίου το 70% σχεδόν της χώρας θα αποκτήσει σχεδιασμό πρώτου επιπέδου με χρήσεις γης, καταργώντας πρακτικά την έννοια της εκτός σχεδίου περιοχής.

 



Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις για το ιδιωτικό χρέος και τα «κόκκινα» δάνεια

 


Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προχώρησε σε σειρά μέτρων για την προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών, για την αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών και την επίλυση του προβλήματος των “κόκκινων” δανείων. Ανάμεσα στ’ άλλα:

Υλοποιήθηκε ένα ευρύ πλέγμα μέτρων, συνολικού ύψους άνω των 55 δισ. ευρώ, προκειμένου να στηριχθεί το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και η ρευστότητα των επιχειρήσεων, αποτρέποντας -στο μέτρο του εφικτού- τη διόγκωση του ιδιωτικού χρέους.

Μέτρα, όπως είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή, τα προγράμματα «Γέφυρα Ι» και «Γέφυρα ΙΙ», τα προγράμματα εγγυοδοσίας, οι μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, η διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού, τα μέτρα επιδότησης του ενεργειακού κόστους, οι στοχευμένες ενισχύσεις ευάλωτων νοικοκυριών, η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας κ.ά..

Επίσης έχει ήδη κατατεθεί  Σχέδιο Νόμου για τον εξορθολογισμό της ασφαλιστικής νομοθεσίας, που αυξάνει σε 24 τις μηνιαίες δόσεις των υπό ρύθμιση ασφαλιστικών εισφορών.

Νομοθετήθηκαν και αξιοποιούνται σύγχρονα εργαλεία για την ορθή παρακολούθηση και διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, όπως είναι η ίδρυση του Κεντρικού Μητρώου Πιστώσεων και η ίδρυση του Παρατηρητηρίου Πιστοληπτικής Επέκτασης.

Ενισχύονται οι τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων προκειμένου αυτές να ρυθμίζουν διμερώς μη-εξυπηρετούμενα δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα:

Έχουν ρυθμιστεί επιτυχώς 746.000 μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια, ύψους 43 δισ. ευρώ, από τον Ιούλιο 2019 μέχρι και σήμερα.

Δόθηκε η δυνατότητα αναστολής πληρωμής δόσεων σε 408.632 δάνεια, ύψους 29 δισ. ευρώ, από τα μέσα Μαρτίου 2020.

Υλοποιήθηκε το Πρόγραμμα «Ηρακλής», το οποίο συνέβαλε καθοριστικά στη σημαντική μείωση των «κόκκινων» δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών. Σήμερα, ο όγκος αυτός έχει μειωθεί σε λιγότερο από 10% του συνόλου των δανείων, από το 44% που ήταν στα μέσα του 2019. Συνεπώς, ο «Ηρακλής», εκ του αποτελέσματος, πέτυχε. Και αυτό αναγνωρίζεται σήμερα, παγκοσμίως.

Υλοποιείται ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών, με βάση τον Νόμο 4738/2020. Μέχρι στιγμής, έχουν υλοποιηθεί 2.072 ρυθμίσεις οφειλών, συνολικού ύψους 373 εκατ. ευρώ. Μόνο τον τελευταίο μήνα, πραγματοποιήθηκαν 500 περίπου νέες ρυθμίσεις οφειλών και έπεται ακόμη πιο δυναμική αύξηση αυτών, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της ρύθμισης οφειλών ύψους 1 δισ. ευρώ εντός των επόμενων μηνών. Αυτές οι επιδόσεις, αν και δεν είναι ακόμη οι επιθυμητές, είναι καλύτερες από τα σχήματα που υλοποιήθηκαν τα προηγούμενα 12 έτη. Υπενθυμίζεται ότι στον προηγούμενο εξωδικαστικό μηχανισμό της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μόλις 2.200 ολοκλήρωσαν επιτυχώς τη διαδικασία ρύθμισης οφειλών.




Κυριάκος Μητσοτάκης: Το δίλημμα των εκλογών: Θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω;

 



Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας στην Πάτρα, αναφέρθηκε στα όσα έχει πετύχει η Κυβέρνηση στη διάρκεια της θητείας της, στα τοπικά αναπτυξιακά έργα, στις προκλήσεις της εποχής και στην πορεία  προς τις εκλογές θέτοντας με σαφήνεια τα εκλογικά διλήμματα αλλά και τον πραγματικό χαρακτήρα της ψήφου.


Όλοι πρέπει να μάθουν ότι η χώρα, σήμερα περισσότερο παρά ποτέ, δεν έχει ανάγκη ούτε από χαλαρές ψήφους, ούτε από θολά μηνύματα που μπορεί να οδηγήσουν είτε σε πολιτικές τερατογεννέσεις, είτε σε αδιέξοδους συσχετισμούς. 

Σήμερα χρειαζόμαστε καθαρές λύσεις και καθαρούς ορίζοντες. Να γιατί ο στόχος μας είναι ειλικρινής και ένας. Η αυτοδύναμη Ελλάδα με πρώτο ρόλο στην Νέα Δημοκρατία.

Στην τελική ευθεία -το ’23 είναι κοντά μας, είναι προεκλογική χρονιά- πιστεύω ότι τα διλήμματα στην κοινωνία έχουν πια αποκρυσταλλωθεί με τρόπο ο οποίος είναι πολύ σαφής και πολύ κατανοητός σε όλους τους πολίτες. Το δίλημμα είναι: Θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω;

Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, έχοντας ζήσει μια καταιγίδα ψέματος, φόρων και περικοπών, εκτιμούν τα χρόνια της οικονομικής ανάκαμψης, της στήριξης του εισοδήματος, της σιγουριάς, της εθνικής αξιοπρέπειας που την διαδέχτηκαν.

Και αν εντοπίζουν αστοχίες, γιατί αστοχίες πάντα θα υπάρχουν και λάθη πάντα θα γίνονται, ναι, προτιμούν μια καλή Κυβέρνηση που κάνει και λάθη από μια πραγματικά λάθος Κυβέρνηση. Με άλλα λόγια, συγκρίνουν και κρίνουν. Και αυτό συμβαίνει και τώρα.



14 ερωτήσεις και απαντήσεις για την Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας

 



1. Τι είναι η Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας;


Είναι μια ακόμα ψηφιακή μεταρρύθμιση για τους συμπολίτες μας με αναπηρία που βελτιώνει στην πράξη την καθημερινότητά τους και περιορίζει την ταλαιπωρία τους. Σε πρώτη φάση, λειτουργεί σαν αποδεικτικό στοιχείο για όλες ανεξαιρέτως τις δημόσιες υπηρεσίες, χωρίς τα άτομα με αναπηρία να αναζητούν συνεχώς καινούρια πιστοποιητικά αναπηρίας για κάθε επαφή τους με το Δημόσιο. Βαθμιαία θα ενσωματώνει όλες τις επιμέρους υπηρεσίες και ωφελήματα που παρέχει κάθε δημόσιος φορέας στον ανάπηρο με βάση τον βαθμό και το είδος της αναπηρίας του. Με την ενεργοποίηση της Ψηφιακής Κάρτας Αναπηρίας -που σχεδιάστηκε σε συνεργασία με την ΕΣΑμεΑ- ικανοποιείται μετά από δεκαετίες ένα πάγιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος. Οι ανάπηροι αποκτούν επιτέλους μια «Κάρτα Αξιοπρέπειας» που τους διευκολύνει στις συναλλαγές τους.


2. Πώς λειτουργεί;


Με την επίδειξή της από τον δικαιούχο, η Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας αποδεικνύει την ταυτότητα του κατόχου της, την ιδιότητα του ως ατόμου με αναπηρία και το κλιμάκιο ποσοστού αναπηρίας που του έχει αναγνωριστεί.


Οι κάτοχοι Κάρτας Αναπηρίας μπορούν με την επίδειξη της:


Να εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα σε υπηρεσίες εξυπηρέτησης κοινού και να απολαμβάνουν κάθε απαιτούμενη διευκόλυνση.

Να την χρησιμοποιούν ως δικαιολογητικό αντί της πιστοποίησης αναπηρίας για τα αναγραφόμενα σε αυτήν δεδομένα.

Στο επόμενο στάδιο, σταδιακά θα ενσωματώνονται στην Κάρτα οι εξειδικευμένες παροχές που αντιστοιχούν στο «προφίλ» του κάθε δικαιούχου, όπως προαναφέρθηκε.


3. Ποιοι τύποι Κάρτας Αναπηρίας υπάρχουν;


εκτυπώσιμο έγγραφο (όπως τα πιστοποιητικά εμβολιασμού)

σε ψηφιακή μορφή στην εφαρμογή Gov.gr Wallet (ώστε o δικαιούχος να έχει την Κάρτα στο κινητό του- Η σχετική εφαρμογή είναι διαθέσιμη από τις 21 Νοεμβρίου)

πλαστική ψηφιακή κάρτα (προς το παρόν δεν είναι διαθέσιμη)

4. Ποιοι μπορούν να εκδώσουν Κάρτα Αναπηρίας;


Κάρτα Αναπηρίας μπορούν να εκδώσουν όλα τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50%, που είναι καταγεγραμμένα στο Ψηφιακό Μητρώο Ατόμων με Αναπηρία και έχουν πιστοποίηση αναπηρίας σε ισχύ κατά τον χρόνο έκδοσης της Κάρτας.


5. Απαιτείται αίτηση για την εγγραφή του δικαιούχου στο Ψηφιακό Μητρώο Ατόμων με Αναπηρία;


Όχι, δεν απαιτείται αίτηση. Η καταχώρηση στο Μητρώο γίνεται αυτόματα, εφόσον τα στοιχεία της πιστοποίησης αναπηρίας είναι ψηφιακά διαθέσιμα και δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα πληρότητας ή ορθότητας των στοιχείων (ιδίως του ΑΦΜ και του ΑΜΚΑ) όπως είναι αποτυπωμένα στην πιστοποίηση. Η Κάρτα Αναπηρίας αντλεί τα στοιχεία από το Μητρώο.


6. Με ποιον τρόπο αποκτούν την Κάρτα Αναπηρίας οι δικαιούχοι;


Ο δικαιούχος μπορεί είτε να κάνει αίτηση (με κωδικούς TaxisNet) στο karta.epan.gov.gr, ώστε να παραχθεί σχετικό έγγραφο που μπορεί να εκτυπωθεί, είτε μέσω της εφαρμογής wallet.gov.gr ώστε να «κατεβάσει» την Κάρτα στο κινητό του τηλέφωνο. Προϋπόθεση είναι η εγκατάσταση της εφαρμογής σε κινητό (https://wallet.gov.gr/).


7. Τι δικαιολογητικά απαιτούνται για την αίτηση στο karta.epan.gov.gr;


Δεν απαιτείται κανένα δικαιολογητικό, ο δικαιούχος εισέρχεται με τους ατομικούς κωδικούς taxisnet.


8. Σε τι διαφέρει η Κάρτα Αναπηρίας από τα πιστοποιητικά αναπηρίας που χρησιμοποιούσαν οι ανάπηροι συμπολίτες μας μέχρι πρότινος;


Η βασική διαφορά είναι ότι στην Κάρτα Αναπηρίας δεν αναγράφονται τα ευαίσθητα ιατρικά προσωπικά δεδομένα του αναπήρου, δεν αναγράφονται δηλαδή πληροφορίες για την αναπηρία, ούτε το συνολικό ποσοστό πέραν των ειδικών σημάνσεων που προβλέπονται (σήμανση κλιμακίου αναπηρίας και σήμανση περί ανάγκης συνοδού). Οι Κάρτες σημαίνονται ως εξής:


Σήμανση «I» για όσους έχουν συνολικό ποσοστό αναπηρίας από 50% έως και 66%.

Σήμανση «II» για όσους έχουν συνολικό ποσοστό αναπηρίας από 67% έως και 79%.

Σήμανση «III» για όσους έχουν συνολικό ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Κάρτα γίνεται δεκτή ως δικαιολογητικό για το αναγραφόμενο κάθε φορά κλιμάκιο αναπηρίας. Αν για παράδειγμα μια παροχή απονέμεται σε όσους έχουν συνολικό ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, ο αρμόδιος φορέας (π.χ. ΟΠΕΚΑ) θα πρέπει να δέχεται όλους όσους έχουν Κάρτα με σήμανση κλιμακίου Αναπηρίας ΙΙ ή ΙΙΙ.


9. Τι σημαίνει το σύμβολο «Σ» στην Κάρτα Αναπηρίας;


Το σύμβολο «Σ» υποδεικνύει ότι ο κάτοχός της χρειάζεται συνοδό, για τους σκοπούς της Κάρτας Αναπηρίας. Απονέμεται -μεταξύ άλλων- στους ανηλίκους (έως ότου ενηλικιωθούν), στα άτομα που χρήζουν συμπαράστασης ετέρου προσώπου / τελούν σε απόλυτη αναπηρία, στους δικαιούχους του Προσωπικού, τα άτομα με κινητική αναπηρία τουλάχιστον 67%, τα άτομα με απόλυτη αναπηρία όρασης ή με ποσοστό οπτικής αναπηρίας τουλάχιστον 80% κ.α. Εφόσον υπάρχει το «Σ» στην Κάρτα Αναπηρίας, αυτό σημαίνει ότι αν πρόκειται για παροχή που αφορά και στον συνοδό του αναπήρου (π.χ. εξυπηρέτηση κατά προτεραιότητα), τότε την δικαιούται και αυτός.


10. Δηλαδή ο συνοδός πρέπει να βγάλει και αυτός Κάρτα;


Όχι. Όποιος κι αν συνοδεύει έναν ανάπηρο του οποίου η Κάρτα έχει σημανθεί με «Σ» και εφόσον πρόκειται για παροχή που ο πάροχος απονέμει και στον συνοδό, θα δικαιούται και αυτός την παροχή, όπως ορίζεται κατά περίπτωση.


11. Αν κάποιος δεν εκδώσει την Κάρτα Αναπηρίας, επηρεάζει αυτό το δικαίωμά του στις παροχές του;


Όχι. Ο κάθε πάροχος ορίζει ποια δικαιολογητικά αναπηρίας δέχεται. Απλώς επιπλέον αυτών που ήδη δεχόταν, θα πρέπει υποχρεωτικά να δέχεται και την Κάρτα Αναπηρίας, για τα δεδομένα που αναγράφονται σε αυτήν.


12. Πότε λήγει η Κάρτα Αναπηρίας;


Η Κάρτα Αναπηρίας λήγει στο συντομότερο από τα ακόλουθα χρονικά σημεία:


για τους ανήλικους, πέντε χρόνια από την έκδοσή της και όχι πέραν της ημερομηνίας ενηλικίωσης,

για όσους διαθέτουν πιστοποίηση αναπηρίας με ισχύ εφ’ όρου ζωής, δέκα χρόνια από την έκδοσή της, για όσους διαθέτουν πιστοποίηση αναπηρίας με ισχύ έως ένα έτος, κατά την λήξη της πιστοποίησης και σε κάθε άλλη περίπτωση, έξι μήνες μετά την λήξη της πιστοποίησης.

13. Πότε ακυρώνεται η Κάρτα Αναπηρίας;


Η Κάρτα Αναπηρίας ακυρώνεται:


αυτοδίκαια με τον θάνατο του δικαιούχου,

αυτοδίκαια με την δήλωση του κατόχου της περί απώλειάς ή φθοράς της (αφορά μόνο στην πλαστική κάρτα),

οποτεδήποτε με αίτηση του δικαιούχου.

14. Θα γίνουν και άλλες μεταρρυθμίσεις που συμβάλλουν έμπρακτα στη στήριξη των ατόμων με αναπηρία;


Η προσπάθεια συνεχίζεται με στόχο να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό η ψηφιοποίηση όλων των πληροφοριών και των παροχών που αφορούν τους πολίτες μας με αναπηρία. Με άλλα λόγια, να καταστεί πλήρως (δια)λειτουργική η Εθνική Πύλη Αναπηρίας (epan.gov.gr) όπου συγκεντρώνονται όλες οι υπηρεσίες για τα ΑμεΑ, δηλαδή:


πιστοποίηση από ΚΕΠΑ («Ψηφιακά ΚΕΠΑ»),

μητρώο και κάρτα αναπηρίας,

μητρώο παροχών.

Παρουσιάστηκαν οι επόμενοι πυλώνες, δηλαδή η Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας και το Ψηφιακό Μητρώο Ατόμων με Αναπηρία, στο οποίο καταγράφονται όλα τα άτομα με πιστοποιημένη αναπηρία και τίθενται οι βάσεις για την ψηφιοποίηση όλου του συστήματος παροχών αναπηρίας. Για την ενεργοποίηση δηλαδή και του τελευταίου πυλώνα, του Ψηφιακού Μητρώου Παροχών Αναπηρίας. Σε αυτό ο κάθε πολίτης θα μπορεί να βρει συγκεντρωμένες όλες τις παροχές αναπηρίας όλων των υπουργείων και των φορέων τους, αλλά και όλες τις δομές αναπηρίας της χώρας.


Η Εθνική Πύλη Αναπηρίας ενεργοποιήθηκε το Σεπτέμβριο, οπότε και ξεκίνησαν να λειτουργούν τα «ψηφιακά ΚΕΠΑ», μέσω των οποίων ψηφιοποιήθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό η διαδικασία πιστοποίησης αναπηρίας. Οι ασφαλισμένοι πλέον κάνουν όλη τη διαδικασία με ψηφιακό τρόπο και επισκέπτονται μόνο μια φορά τα ΚΕΠΑ, την ημέρα της εξέτασής τους για την αξιολόγησή τους από τους γιατρούς. Στη συνέχεια, λαμβάνουν τη γνωμάτευσή τους επίσης ηλεκτρονικά, η οποία είναι ενιαία και τον πιστοποιεί ως προς τα ιατρικά κριτήρια κάθε ασφαλιστικής, προνοιακής, κοινωνικής ή άλλου είδους παροχής. Το τελευταίο δίμηνο έχουν γίνει στα ψηφιακά ΚΕΠΑ 43.600 αιτήσεις.