Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022

Το Ευρωκοινοβούλιο ζητάει την ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου

 


Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί τις Λιβυκές κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε ακύρωση του μνημονίου συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης του 2019 για την οριοθέτηση θαλάσσιων περιοχών στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Ζητάει να μην εφαρμόσουν καμία ρήτρα που περιλαμβάνεται στην επακόλουθη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες, η οποία υπεγράφη στις 3 Οκτωβρίου 2022 και προβλέπει παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης στις ΑΟΖ τρίτων χωρών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Κύπρου και της Ελλάδας.

Το σχετικό κείμενο υιοθετήθηκε με 454 ψήφους υπέρ, 130 κατά και 54 αποχές.

Αναφέρεται στο κείμενο πως «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ωθεί τις λιβυκές αρχές να ακυρώσουν το μνημόνιο κατανοήσης Τουρκίας και Λιβύης για τη χάραξη των θαλασσίων ζωνών στη Μεσόγειο Θάλασσα». Το Ευρωκοινοβούλιο «καλεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να μην εφαρμόσουν καμία ρήτρα που περιλαμβάνεται στην επακόλουθη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που υπέγραφη στις 3 Οκτωβρίου», με το μήνυμα εδώ να είναι ηχηρό, καθώς στην εν λόγω συμφωνία προβλέπονται «παράνομες εξορυκτικές δραστηριότητες στις ΑΟΖ άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένων των Κύπρου και Ελλάδας».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί για την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένης και της ρωσικής Wagner, ενώ αναφέρεται και στην ανάγκη να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στη χώρα.

Επίσης, το Κοινοβούλιο καλεί την ΕΕ να εντείνει τις διπλωματικές της προσπάθειες για την αποκατάσταση της ειρήνης και της ασφάλειας στη χώρα. Για να επιτευχθεί αυτό, τα κράτη μέλη πρέπει να ενεργήσουν με πιο ενιαίο τρόπο και να εκφραστούν με μία φωνή για τα θέματα της Λιβύης. Για τον σκοπό αυτό, οι ευρωβουλευτές καλούν την ΕΕ να διορίσει, κατά προτεραιότητα, ειδικό εντεταλμένο της ΕΕ για τη Λιβύη.

Στην Έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για τη Λιβύη συμπεριλαμβάνονται «δύο πολύ σημαντικές τροπολογίες για την ακύρωση του παράνομου τουρκολιβικού μνημονίου και τη συμφωνία για την εξόρυξη υδρογονανθράκων», που είχε καταθέσει ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωσή του.

Και υπογραμμίζει, πρόκειται για «μία πολύ σημαντική απόφαση του (Ευρωπαϊκού) Κοινοβουλίου, που ταυτίζεται απολύτως με τις ελληνικές εθνικές θέσεις».

Συγκεκριμένα, με την υιοθέτηση και έγκριση των τροπολογιών αυτών «είναι πλέον επίσημη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης δεν συμμορφώνεται με τη Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και ως εκ τούτου δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη».

Επιπλέον, με τη δεύτερη τροπολογία που συμπεριελήφθη στην Έκθεση, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καλεί τις λιβυκές αρχές να προχωρήσουν στην ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου του 2019 για την οριοθέτηση θαλασσίων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο και να μην εφαρμόσουν την επακόλουθη συμφωνία της 3ης Οκτωβρίου για την εξόρυξη υδρογονανθράκων, καθώς προβλέπει παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες χωρών, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος».

Αναλυτικά, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι δύο τροπολογίες του κ. Κεφαλογιάννη, που υιοθετήθηκαν στην Έκθεση για τη Λιβύη και εγκρίθηκαν από την Ολομέλεια του ΕΚ, έχουν ως εξής:

«1. Λαμβάνοντας υπόψη ότι τον Νοέμβριο του 2019 η Λιβύη υπέγραψε με την Τουρκία μνημόνιο κατανόησης για την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο Θάλασσα. Λαμβάνοντας υπόψη ότι παραβιάζει τα δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο των θαλασσών και δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη, όπως δήλωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενώ στις 3 Οκτωβρίου 2022 η Λιβύη και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες με βάση τη συμφωνία του 2019

2. Παροτρύνουν τις αρχές της Λιβύης να προχωρήσουν στην ακύρωση του μνημονίου συμφωνίας της Τουρκίας με τη Λιβύη το 2019 για την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο Θάλασσα και να μην εφαρμόσουν καμία ρήτρα που περιλαμβάνει την επακόλουθη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που υπογράφηκε στις 3 Οκτωβρίου 2022 και προβλέπει παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες χωρών, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Κύπρου και της Ελλάδας».



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου