Σάββατο 2 Απριλίου 2022

Κτήνος στην Κρήτη πυροβόλησε και σκότωσε σκύλο που ήταν παρέα ναυτικών

 


Ένας 36χρονος βοσκός, δολοφόνησε ένα σκυλάκι στην Κρήτη.

Ο 36χρονος δολοφόνος, πυροβόλησε και σκότωσε τον σκύλο χωρίς κανένα αίτιο.

Το περιστατικό συνέβη πολύ κοντά στη βάση του Πολεμικού Ναυτικού στο Κυριαμάδι που βρίσκεται στο δήμο Σητείας, βόρεια του Λασιθίου. Ο σκύλος ήταν μόλις 17μηνών και πολύ φιλικός με όλους και τον αγαπούσαν όλοι. Ήταν πολύ καλός «φίλος» των ναυτών και όσων βρίσκονταν στη μικρή βάση του ναυτικού. 

Η υπόθεση εξιχνιάστηκε από αστυνομικούς του Α.Τ. Σητείας και σε βάρος του 36χρονου φονιά, σχηματίστηκε δικογραφία για παραβάσεις της Νομοθεσίας «Περί δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων συντροφιάς», αλλά και για οπλοχρησία και οπλοφορία. 

Ο δολοφόνος ισχυρίστηκε ότι είδε τον σκύλο και από το φόβο του τράβηξε τη σκανδάλη, ωστόσο ο ίδιος ήταν πολύ φιλικός και δεν υπήρχε περίπτωση όπως λένε οι άντρες που πολεμικού ναυτικού να τον φοβηθείς για κανένα λόγο.

Εναντίον του φονιά, βεβαιώθηκε και το χρηματικό πρόστιμο των 30.000 ευρώ και διώκεται και για κακούργημα.

Δείτε τον σκύλο:








ΔΝΤ: Προβλέπει ανάπτυξη 3,5% της ελληνικής οικονομίας φέτος παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία

 


Ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας φέτος με ρυθμό 3,5% παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην έκθεση με τα συμπεράσματα της αποστολής του στο πλαίσιο της διαβούλευσης του άρθρου 4.

«Το ΑΕΠ επέστρεψε στο προ πανδημίας επίπεδο το 2021, αντανακλώντας μια ταχύτερη από την αναμενόμενη ανάκαμψη του τουρισμού, αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης καθώς τα νοικοκυριά άρχισαν να αξιοποιούν τις αποταμιεύσεις που συσσώρευσαν στην πανδημία και ισχυρές ιδιωτικές επενδύσεις που υποστηρίζονται από αυξανόμενες άμεσες ξένες επενδύσεις. Η ισχυρή δημοσιονομική αντίδραση, η διευκολυντική νομισματική πολιτική και η σημαντική στήριξη της ΕΕ ήταν καθοριστικής σημασίας για την τόνωση της ανάκαμψης», αναφέρει το Ταμείο.

Η νέα πρόβλεψη του Ταμείου είναι χαμηλότερη κατά μία ποσοστιαία μονάδα από την προηγούμενη, πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενώ κάνει λόγο για αβεβαιότητες και καθοδικούς κινδύνους «που συνεχίζουν να θολώνουν τις προοπτικές».

Για τον πληθωρισμό, το ΔΝΤ προβλέπει ότι θα διαμορφωθεί στο 4,5% σε μέσα επίπεδα φέτος, λόγω της μεγαλύτερης και μεγαλύτερης διάρκειας αύξησης των τιμών ενέργειας, για να υποχωρήσει μεσοπρόθεσμα στο 1,9%.

Το ΔΝΤ κάνει λόγο για «αξιέπαινη πρόοδο» όσον αφορά την αντιμετώπιση προβλημάτων του παρελθόντος, παρά το δύσκολο περιβάλλον. Αναφέρεται ειδικότερα στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs) των τραπεζών στο πλαίσιο του “Ηρακλή” και τη βελτίωση της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος, στη σταθερή μείωση της ανεργίας και την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων σε διάφορους τομείς, όπως της ψηφιοποίησης, των ιδιωτικοποιήσεων και της βελτίωσης του μείγματος της δημοσιονομικής πολιτικής, με την ενίσχυση των δαπανών για την υγεία και τις δημόσιες επενδύσεις. Κάνει, επίσης, μνεία στο ό,τι ολοκληρώνεται η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων που είχε πάρει η Ελλάδα από το ΔΝΤ.

Για το δημόσιο χρέος, το Ταμείο αναμένει να μειωθεί, σημειώνοντας ότι οι κίνδυνοι αναχρηματοδότησής του φαίνονται διαχειρίσιμοι μεσοπρόθεσμα. «Ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ αναμένεται να πέσει κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα έως το 2023, αντανακλώντας την ισχυρή ανάπτυξη, τη δημοσιονομική προσαρμογή και τον υψηλότερο πληθωρισμό», αναφέρει.

Το ΔΝΤ συνιστά στην κυβέρνηση μία διευκολυντική δημοσιονομική πολιτική φέτος, αλλά θεωρεί ότι το πρωτογενές έλλειμμα πρέπει να είναι μικρότερο από το 2% του ΑΕΠ. Για το 2023 συστήνει να υπάρξει στόχευση σε πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο σταδιακά θα αυξάνεται για να φθάσει το 2% του ΑΕΠ έως το 2027.

Αναφορικά με τα δημοσιονομικά μέτρα, συνιστά τα μέτρα στήριξης λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας να είναι προσωρινά και να αφορούν τις ευάλωτες ομάδες, ενώ σημειώνει ότι μεγαλύτερη προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην προστασία όσων λαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, με μία αύξηση του ύψους του τουλάχιστον στο επίπεδο του πληθωρισμού, ώστε να αποτελέσει το δίχτυ ασφαλείας έναντι αρνητικών σοκ, όπως η σημερινή ενεργειακή κρίση.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Μητσοτάκης για Άλμπερτ Μπουρλά: Δεν ξεχνά τις ρίζες του, είναι Ελληνάρας με όλη την έννοια της λέξης


 

Χαιρετισμός του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά.



Ευχαριστώ πολύ κ. Παπαχελά, αγαπητέ Άλμπερτ, κα. Μπουρλά, κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι, με πολύ μεγάλη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση να βρεθώ σήμερα στην παρουσίαση της ελληνικής μετάφρασης του βιβλίου του Άλμπερτ και να μοιραστώ μαζί σας κάποιες σύντομες σκέψεις.

Χαίρομαι, επίσης, που βλέπω στο ακροατήριο όλους όσοι είχαν μία σημαντική εθνική συμμετοχή στη μεγάλη προσπάθεια διοργάνωσης της Επιχείρησης «Ελευθερία», η οποία έδωσε τη δυνατότητα στους Έλληνες πολίτες να έχουν πρόσβαση στα εμβόλια κατά του κορονοϊού. Με πρώτο και πιο σημαντικό το εμβόλιο της Pfizer, την ιστορία της ανακάλυψης του οποίου περιγράφει με πολύ γλαφυρό τρόπο ο Άλμπερτ στο βιβλίο του.

Κλείνοντας αυτές τις σχεδόν 300 σελίδες του βιβλίου του Άλμπερτ, δύο -νομίζω- συναισθήματα τυλίγουν τον αναγνώστη: ικανοποίηση από τη μία κι ένα μεγάλο αίσθημα ανακούφισης από την άλλη. Γιατί από τη μία πλευρά διαπιστώνει ότι αυτή η ιλιγγιώδης κούρσα για τη δημιουργία του εμβολίου ευτυχώς είχε αίσιο τέλος, ενώ από την άλλη νιώθει πως όλες αυτές οι αλλεπάλληλες μάχες που έδωσαν οι επιστήμονες με τον κορονοϊό, επί πολλούς μήνες, άξιζαν τελικά τον κόπο. Από τα εργαστήρια μέχρι τις μονάδες παραγωγής, τελικά ο άνθρωπος, η επιστήμη, νίκησαν τον κίνδυνο, νίκησαν τον φόβο.

Και αν ήθελε κανείς να κατατάξει τη γραφή του Άλμπερτ σε κάποιο συγκεκριμένο είδος -του το έλεγα μάλιστα και καθώς μπαίναμε στην αίθουσα- μάλλον θα βρισκόταν σε αμηχανία, διότι είναι ένα χρονικό με το βλέμμα της προσωπικής μαρτυρίας. Ταυτόχρονα, θυμίζει και κάτι από αστυνομικό μυθιστόρημα, συγκεκριμένα μάλιστα σε μία υπόθεση την οποία βίωσε όλος ο πλανήτης, τον κρυφό αγώνα μίας ομάδας αφοσιωμένων στελεχών πρώτα να αποκρυπτογραφήσουν το ίδιο το μυστήριο της πανδημίας και ύστερα να αντιμετωπίσουν όσο πιο γρήγορα γινόταν έναν φονικό ιό.

Κι όπως κάνει κάθε καλό μυθιστόρημα, έτσι και αυτό φωτίζει πολλές πλευρές, από τις συνεννοήσεις με τις πολιτικές ηγεσίες ανά τον κόσμο, μέχρι τις μοναχικές στιγμές του συγγραφέα, αυτές που διακόπτουν μόνο λίγες οικογενειακές στιγμές και αρκετές βέβαια σκέψεις για τις ρίζες του, θα επανέλθω σε αυτό σε λίγο. Με κορυφαία, ασφαλώς, την εξιστόρηση της εξόντωσης της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης στο Ολοκαύτωμα, την περιπετειώδη διάσωση των γονιών του αλλά και τη νέα ζωή την οποία έχτισαν μετά από αυτή την πρωτοφανή καταστροφή.

Θα αποφύγω πάντως κάθε αναπαραγωγή από τις ίδιες τις γραμμές του βιβλίου, όχι τόσο γιατί θα αποκάλυπτα λεπτομέρειες που αξίζει να τις ανακαλύψετε διαβάζοντας μόνοι σας το βιβλίο, όσο γιατί θα τις αδικούσα. Ο Άλμπερτ γράφει με έναν τρόπο πολύ απλό. Είναι πολύ σαφές ότι το βιβλίο το έχει γράψει ο ίδιος, δεν το έγραψε κάποιος άλλος για λογαριασμό του όπως συχνά συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις.

Έχει ένα ύφος πολύ κοφτό αλλά και πολύ περιεκτικό. Κάνει προσιτές στον απλό αναγνώστη τις περίπλοκες τεχνικές πτυχές αυτού του εγχειρήματος, ενώ δεν κρύβει και τους σύνθετους πολιτικούς ανταγωνισμούς που εξ αρχής πολιόρκησαν την ανακάλυψη του εμβολίου, κυρίως στη φάση της διάθεσής του, όπου θυμίζω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατόπιν συνεννοήσεων που ο Άλμπερτ έκανε απευθείας με την ηγεσία της, πήρε την πολύ τολμηρή, γενναία απόφαση να αγοράσει το εμβόλιο συνολικά ως Ευρωπαϊκή Ένωση και να το διαθέσει σε όλες τις χώρες-μέλη με αποκλειστικό γνώμονα το μέγεθός τους, μη διαχωρίζοντας έτσι πλούσιες από φτωχές χώρες, μεγάλες από μικρές χώρες. Ήταν μία μεγάλη ευρωπαϊκή επιτυχία αυτή η απόφαση η οποία αναδεικνύεται και μέσα από τις σελίδες του Άλμπερτ.

Είναι πολύ ευθύς στη γραφή του και διαβάζοντας το βιβλίο έζησα ξανά κι εγώ πολλές από τις αγωνίες και τις ελπίδες. Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της πανδημίας επικοινωνούσαμε τακτικά. Είχε πάντα τον χρόνο άμεσα να απαντά στα μηνύματά μου και να προσπαθεί να με διαφωτίσει, στην αρχή για την πρόοδο της διαδικασίας ανακάλυψης του εμβολίου και στη συνέχεια, προφανώς, για τον τρόπο διάθεσής του.

Και μπορώ να καταθέσω την σταθερή, διπλή αφοσίωσή του: από τη μία στην επιστήμη, από την άλλη στην επιχειρηματικότητα, στον κοσμοπολιτισμό αλλά και στον πατριωτισμό του, στην οικογένειά του, αλλά και στους συνεργάτες του.

Κάνω ειδική μνεία στους συνεργάτες του διότι τους αναφέρει συνέχεια ο Άλμπερτ, στη διάρκεια του βιβλίου. Μετατρέπονται σε ένα σταθερό «καμβά» που διατρέχει όλα τα κεφάλαια και είναι αλλεπάλληλες οι υπενθυμίσεις και εκείνων που βοήθησαν -που δεν τους γνωρίζαμε- αλλά βοήθησαν αφανώς σε αυτήν την επιτυχία. Θεωρώ ότι αυτό εκπέμπει και την άποψη του Άλμπερτ για το τι σημαίνει ένα σωστό μοντέλο διοίκησης, όχι μόνο γιατί η ομαδικότητα είναι το μυστικό της επιτυχίας σε οποιαδήποτε επίπεδο, αλλά γιατί η ευγένεια και η αναγνώριση είναι προϋπόθεση για να δουλέψει καλά οποιαδήποτε ομάδα. Τέτοια στοιχεία σπάνια βαδίζουν μόνα τους, σχεδόν πάντα συνοδεύονται από την αυτοπεποίθηση του ηγέτη, από ανοιχτό πνεύμα, από διορατικότητα και από κοινωνική συνέπεια.

Και όλα αυτά, βέβαια, χρωματίζουν και τη διαδρομή του συμπατριώτη μας. Σπούδασε τα μονοπάτια της έρευνας για να τα υπηρετήσει στη συνέχεια ως αποτελεσματικός manager. Διεκδίκησε ύστερα τα όνειρά του πέρα από τα σύνορα, πάντα σε έναν τομέα με επίκεντρο την υγεία. Και κατάφερε, ξεκινώντας από τη Θεσσαλονίκη, να γίνει Διευθύνων Σύμβουλος σε μία από τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες στον κόσμο, η οποία τον επέλεξε προφανώς με απόλυτα αξιοκρατικά κριτήρια και είμαι σίγουρος ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας αισθάνεται απόλυτα δικαιωμένο για την επιλογή του.

Ταυτόχρονα, όμως, αυτό που βρήκα πολύ ενδιαφέρον είναι ότι κατάλαβε πολύ γρήγορα ότι η Pfizer έπρεπε να συνεργαστεί με μία άλλη ερευνητική ομάδα, την BioNTech, γιατί δεν διέθετε η ίδια την πρωτογενή τεχνογνωσία για την ανάπτυξη ενός εμβολίου mRNA. Και έτσι συντάχθηκε δίπλα στους ιδρυτές της BioNTech, την Özlem Türeci και τον Uğur Şahin, βάζοντας στην άκρη νομίζω και ζητήματα προσωπικών εγωισμών, σε μία σύμπραξη οποία τελικά οδήγησε στην ανακάλυψη ενός εμβολίου αποτελεσματικού, σε χρόνο ρεκόρ. Aυτό πράγματι είναι κάτι το οποίο όχι απλά η επιστήμη, αλλά όλος ο πλανήτης, θα του το οφείλει.

Αλλά δεν ξεχνά ο Άλμπερτ τις ρίζες του. Είναι Έλληνας στην ψυχή, Ελληνάρας θα τολμούσα να πω με όλη την έννοια της λέξης. Και βέβαια δεν ξέχασε και την πόλη του. Και δεν νομίζω ότι είναι τυχαία η επιλογή της Θεσσαλονίκης για τη δημιουργία του κέντρου ψηφιακής καινοτομίας, το οποίο είχα και εγώ την ευκαιρία να επισκεφθώ. Μία εντυπωσιακή υποδομή η οποία δίνει δουλειά σε σχεδόν 700 νέους Έλληνες, πολλοί εκ των οποίων επέστρεψαν στην πόλη τους από το εξωτερικό, ανατρέποντας με αυτόν τον τρόπο το brain drain για να προσφέρουν στην εταιρεία αλλά και στην πατρίδα τους, μέσα από καλά πληρωμένες θέσεις εργασίας, σε ένα εργασιακό περιβάλλον πραγματικά μοναδικό το οποίο όχι απλά επιβραβεύει αλλά ενθαρρύνει, με τρόπο εξαιρετικά καινοτόμο, την ομαδική δουλειά.

Και είναι ίσως σημαδιακό το γεγονός ότι το βιβλίο που περιγράφει πώς υπερβήκαμε αυτή την παγκόσμια υγειονομική κρίση κυκλοφορεί τώρα εν μέσω μίας παράνομης εισβολής που προκαλεί μία πρωτοφανή διεθνή ενεργειακή αλλά και οικονομική καταιγίδα. Γιατί δείχνει ότι ακόμα και τα πιο σύνθετα, τα πιο δύσκολα εμπόδια ξεπερνιούνται με πίστη στις αρχές, με αλήθεια, σταθερότητα, αποτελεσματικότητα, σχέδιο, με συνεργασία, που τα πλαισιώνουν η αλληλεγγύη, η αντοχή στις δυσκολίες και η κοινή προσπάθεια.

Πρόκειται, νομίζω, για το βασικό μήνυμα του βιβλίου που παρουσιάζουμε σήμερα, ένα κάλεσμα αγώνα, συμπαράταξης και ωριμότητας, που είναι και το επίκαιρο κάλεσμα του πρωταγωνιστή της εποχής μας. Και αυτές οι συναρπαστικές περιπέτειες του ίδιου του συγγραφέα περιγράφουν ουσιαστικά το παράδειγμα του διαχρονικού και πολυμήχανου Οδυσσέα, αυτού που μετατρέπει τις δοκιμασίες πάντα σε επιτυχίες, που ταξιδεύει παντού αλλά έχει στραμμένο το βλέμμα του στην Ιθάκη. Στην περίπτωση του Άλμπερτ η Ιθάκη είναι η Θεσσαλονίκη.

«Η τύχη δεν ευνοεί τους απροετοίμαστους», συγκράτησα αυτή τη φράση στην οποία επιμένει ο Άλμπερτ. Tαιριάζει απόλυτα και στην παγκόσμια υγειονομική κρίση με την οποία ακόμα δεν έχουμε ξεμπερδέψει, αλλά ταιριάζει και στην τρέχουσα οικονομική αναταραχή.

Κλείνω με όλα όσα θα επιθυμούσα να είχαν συμπεριληφθεί στην έκδοση, προφανώς όμως δεν υπήρχε χρόνος για να μιλήσει περισσότερο ο Άλμπερτ γι΄ αυτά. Θα ήθελα να διαβάσω περισσότερες ιστορίες, για τον Μωύς και τη Σάρα, τους γονείς του, για την τρικυμιώδη ζωή τους, αλλά και για τον ίδιο τον δρα. Μπουρλά που τον φώναζαν «Άκη» στο Αριστοτέλειο, έναν ανήσυχο νέο που μιλούσε στα αμφιθέατρα. Το γεγονός ότι πέρασε και ένα φεγγάρι από την ΠΑΣΠ το ερμηνεύω ως μια προσωρινή αδυναμία, η οποία ελπίζω να διορθωθεί στην πορεία.

Το βέβαιο είναι ότι εξελίχθηκε σε έναν διαλεκτό επιστήμονα, σε έναν υπεύθυνο πολίτη, σε έναν παθιασμένο οπαδό του Άρη. Λατρεύει την ομάδα του αλλά και σε έναν οικογενειάρχη που έζησε σε οκτώ πόλεις -αν δεν κάνω λάθος- σε πέντε χώρες, αλλά πάντα ανυπομονεί να επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη μαζί με τη Μύριαμ και μαζί με τα δυο σας παιδιά. Να επιστρέψει στους παλιούς του φίλους στη Χαλκιδική. Και ειλικρινά θα έλεγα ότι αν όλα αυτά τα χαρακτηριστικά δεν υπήρχαν σε έναν χαρακτήρα δεν θα είχαμε μπροστά μας τον αληθινό Έλληνα Άλμπερτ Μπουρλά.

Ίσως, όλα τα παραπάνω να χωρέσουν κάποτε σε μια μελλοντική δημόσια κατάθεσή του. Σήμερα τα φώτα στρέφονται στο «Moonshot», όπως είναι ο τίτλος. Δανείζεται τον τίτλο από την επιχείρηση να κατακτήσει ο άνθρωπος το φεγγάρι, όπως κατακτά τώρα το δικαίωμα στην υγεία και την ευημερία πιο ισχυρό όπλο το εμβόλιο εναντίον του Covid.

Συγχαρητήρια λοιπόν στο συγγραφέα, συγχαρητήρια στον εκδότη. Ένα βιβλίο το οποίο γράφτηκε για καλό σκοπό, τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν και αυτά για καλό σκοπό.

Εύχομαι λοιπόν από καρδιάς να είναι καλοτάξιδο. Πάντα επιτυχίες, Άλμπερτ.



Η Έλενα Ακρίτα πρέπει να πληρώσει 8.000€ αποζημίωση στον Μάρκο Σεφερλή


 

Ο Μάρκος Σεφερλής κέρδισε την δικαστική μάχη με την Έλενα Ακρίτα.

Αφορμή για την αγωγή του ηθοποιού εναντίον είχε σταθεί το 2018 ένα κείμενο της δημοσιογράφου στα «Νέα» που αναφερόταν στις παραστάσεις του. Σύμφωνα με την επίσημη απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών η Έλενα Ακρίτα θα πρέπει να καταβάλλει 8.000 ευρώ αποζημίωση στον Μάρκο Σεφερλή με τον κωμικό να έχει αιτηθεί την κράτησή της αλλά και αποζημίωση 100.000 ευρώ.

Την απόφαση έκανε γνωστή η ίδια η Έλενα Ακρίτα με ανάρτησή της στο Facebook : «Ο Μάρκος Σεφερλής κέρδισε την αγωγή που είχε κάνει εναντίον μου και εναντίον της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ. Προφανώς ο δημόσιος λόγος του δεν κρίθηκε από το δικαστήριο ούτε ομοφοβικός, ούτε ρατσιστικός. Οι δε δημοσιογράφοι δεν μπορούν πλέον να εκφράζουν ελεύθερα τη γνώμη τους και να στηλιτεύουν τα κακώς κειμενα. Αντίθετα οφείλουν να αυτολογοκρίνονται μην και ενοχλήσουν τους οπαδούς του κακοποιητικου λόγου.

Η σκοταδιστική αυτή απόφαση μάς γυρίζει χρόνια πίσω: ενθαρρύνει τον ρατσιστικό λόγο προς τα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας ή τα άτομα που το ύψος, τα κιλά και το σώμα τους δεν συμφωνούν με τα στάνταρ ’κανονικότητας’ του κάθε Προκρούστη. Ο Σεφερλής και ο καθε Σεφερλής μπορει ανενόχλητα πλέον να χλευάζει τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Στα πρακτικά τώρα. Ο Σεφερλής είχε ζητήσει 100.000 € αποζημίωση και του επιδικάστηκαν οι 8.000 €. Επίσης δεν έγινε δεκτό το αίτημα του να μάς βάλει (τους υπεύθυνους της εφημερίδας κι εμένα) φυλακή. Γιατί αυτό ζήτησε στην αγωγή του ο καλός αυτός κυριος.

Για να τελειώνουμε. Από το επίμαχο κείμενο μου δεν αλλάζω ούτε ‘και’. Υποστηρίζω μέχρι κεραίας αυτά που έγραψα. Και θα συνεχίσω τον αγώνα μου για να καταδικαστεί επιτέλους η ρητορική μίσους από τον δημόσιο λόγο.

Εύχομαι καλή επιτυχία στο νέο του σίριαλ όπου με το γνωστό του τρόπο υποδύεται μια γυναίκα.

Σας ευχαριστώ για την αγάπη, σας ευχαριστώ για τη στήριξη και δεν χανόμαστε βρε. Χέρι χέρι θα προχωράμε στους ίδιους δρόμους, χέρι-χέρι θα διεκδικούμε ίσα δικαιώματα για όλους-ες-α, μέχρι η ρητορική μίσους να πάει εκεί που είναι η θέση της. Στον υπόνομο της Ιστορίας.

Πάμε παρακάτω».

Ο Μάρκος Σεφερλής κέρδισε την αγωγή που είχε κάνει εναντίον μου και εναντίον της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ. Προφανώς ο δημόσιος λόγος του δεν κρίθηκε από το δικαστήριο ούτε ομοφοβικός, ούτε ρατσιστικός. Οι δε δημοσιογράφοι οφείλουν να αυτολογοκρίνονται μην και ενοχλησουν τους οπαδούς του κακοποιητικου λόγου.

Η σκοταδιστική αυτή απόφαση μάς γυρίζει χρόνια πίσω: ενθαρρύνει τον ρατσιστικό λόγο προς τα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας ή τα άτομα που το ύψος, τα κιλά και το σώμα τους δεν συμφω...

See more
7.2K
52
90

Το κείμενο της Έλενας Ακρίτα για τον Μάρκο Σεφερλή που έφερε την υποχρέωση της για αποζημίωση:


«Ραντεβού στα δελφινάδικα, κύριε Σεφερλή

Την αμαρτία μου θα την πω, με όλον τον σεβασμό στον Κώστα Γεωργουσόπουλο, ποτέ δεν κατάλαβα γιατί θεωρείται μέγας ηθοποιός ο Μάρκος Σεφερλής. Ταλαντούχος ναι, αλλά όταν κάνεις το ταλέντο σου παρκέ για τις παντόφλες της στενομυαλιάς, του ρατσισμού και της κάθε μορφής φοβίας να το βράσω το ταλέντο. Ο κύριος Σεφερλής στις επιθεωρήσεις του – που γράφει ο ίδιος, κι αυτό λέει πολλά – χλευάζει τις γυναίκες, τους γκέι, τους ξένους, τους υπέρβαρους, τους διαφορετικούς. Καθησυχάζει τον θεατή πως είναι ΟΚ να έχει μυαλό κότας, είναι ΟΚ να βρίζει ό,τι δεν καταλαβαίνει, να καταριέται ό,τι τον τρομάζει. Αλλωστε, έτσι γεμίζουν τα Δελφινάρια, με χάδια και γλυκόλογα σ» ένα κοινό που έχει πάντα δίκιο.

Για την ακυρωμένη πλέον συνεργασία του με το Παλλάς να πω ότι έπεσα στα πατώματα, δεν θα το πω. Το Παλλάς μια χαρά φουλ ήταν και είναι, και πέρυσι με τη «Σουσού» και φέτος με τις «Μάγισσες». Δεν είναι να πεις «θα «ρθει ο Σεφερλής να μας σώσει απ» την καταστροφή». Τι τους έπιασε και ρίξαν τον πήχη στα πατώματα, κανείς δεν γνωρίζει.

Η αλήθεια είναι πως οι παραγωγοί Κατσαρίδης και Κεντ δεν έχουν δώσει δικαιώματα στη γειτονιά. Και ευγενείς είναι, και συνεπείς είναι, και πληρώνουν τους εργαζόμενους κανονικά. Ομως, όσο σοβαρό κι αν είναι το γεγονός ότι θα μείνουν 25 άτομα χωρίς δουλειά – και είναι πολύ σοβαρό -, αυτό δεν δικαιώνει μια ανόητη θεατρική επιλογή.

Θα μου πεις, προεξοφλείς χωρίς να βλέπεις την παράσταση. Ε, ναι λοιπόν, προεξοφλώ χωρίς να βλέπω την παράσταση, συγγνώμη κιόλας. Δεν θα τρέχουμε εμείς όπου λαλεί του Λωλοστεφανή, μην και δεν μας πουν κάποιοι αντικειμενικούς. Δηλαδή πέρυσι έπρεπε να δω Πλούταρχο στο «Γοργόνες και μάγκες» για να διαχωρίσω το trash από το θέατρο;

Ακριβώς το «ήθος του trash» θα έφερνε ο Σεφερλής στο Παλλάς και ειλικρινά μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτό. Αγαπάμε Παλλάς όχι γιατί είναι η θεατρική κολυμβήθρα του Σιλωάμ, αλλά γιατί οι περισσότεροι έχουμε μνήμες από αυτό. Και μας αρέσει να πηγαίνουμε – αν και μια ριζική ανακαίνιση ποσώς θα το έβλαπτε, να τα λέμε κι αυτά. Ομως όλα έχουν ένα όριο. Εχουν το υποκειμενικό όριο που βάζει ο κάθε θεατής για τον εαυτό του. Κι εδώ ξεπεράστηκε. Και εντελώς μεταξύ μας, πολύ καλά έκανε.

Συνεπώς ραντεβού στα δελφινάδικα, κύριε Σεφερλή». 






Ο Γουίλ Σμιθ παραιτήθηκε από την Ακαδημία των Οσκαρ

 


Ο Γουίλ Σμιθ αποφάσισε να παραιτηθεί από μέλος της Ακαδημίας των Οσκαρ μετά το χαστούκι του στον κωμικό Κρις Ροκ στην τελετή απονομής των βραβείων Οσκαρ την περασμένη Κυριακή, ανακοίνωσε ο ίδιος.

«Οι πράξεις μου κατά την 94η τελετή των Οσκαρ ήταν σοκαριστικές, αλγεινές και ασυγχώρητες», έγραψε ο Σμιθ σε αυτό το κείμενο που μετέδωσαν μέσα ενημέρωσης.

«Ο κατάλογος των ανθρώπων που πλήγωσα είναι μακρύς και μέσα σε αυτούς είναι ο Κρις, η οικογένειά του, πολλοί από τους αγαπημένους μου φίλους και αγαπημένα πρόσωπα, όλους όσοι ήταν στο κοινό ή παρακολουθούσαν από την τηλεόρασή τους στο σπίτι. Παραιτούμαι από μέλος της Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών και θα αποδεχτώ όποιες συνέπειες κρίνει σκόπιμες το Διοικητικό Συμβούλιο», είπε ο ηθοποιός.

«Πρόδωσα την εμπιστοσύνη της Ακαδημίας. Στέρησα από άλλους υποψήφιους και νικητές την ευκαιρία να γιορτάσουν την εξαιρετική δουλειά τους. Εχει ραγίσει η καρδιά μου», λέει στο κείμενό του.

Η Ακαδημία των Οσκαρ εκκίνησε πειθαρχική δίωξη κατά του καλλιτέχνη.

Το ΔΣ της Ακαδημίας δήλωσε ότι θα συνεδριάσει στις 18 Απριλίου για να αποφασίσει για την υπόθεση του Σμιθ και να αποφασίσει για πιθανές κυρώσεις.




Ζελένσκι: Καθαίρεσε δύο Στρατηγούς και τους χαρακτήρισε «προδότες»

 


Δύο κορυφαίους Ουκρανούς στρατηγούς απομάκρυνε ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτηρίζοντάς τους «αντιήρωες» και «προδότες».

«Σήμερα ελήφθη μια ακόμη απόφαση που αφορά αντιήρωες. Τώρα δεν έχω χρόνο να ασχοληθώ με όλους τους προδότες. Αλλά τελικά όλοι θα τιμωρηθούν», τόνισε ο Ζελένσκι κατά το βραδινό του διάγγελμα.

Σύμφωνα με το CNN απομακρύνθηκαν ο Naumov Andriy Olehovych, πρώην επικεφαλής του Κεντρικού Τμήματος Εσωτερικής Ασφάλειας της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας και ο Kryvoruchko Serhiy Oleksandrovych, πρώην επικεφαλής του τμήματος των Υπηρεσιών Ασφαλείας της Ουκρανίας στην περιοχή της Χερσώνας.

«Αυτοί οι στρατιωτικοί μεταξύ ανώτερων αξιωματικών που δεν έχουν αποφασίσει ποια είναι η πατρίδα τους, που παραβιάζουν τον στρατιωτικό όρκο πίστης στον Ουκρανικό λαό για την προστασία του κράτους μας, την ελευθερία και την ανεξαρτησία αναπόφευκτα θα στερηθούν τους ανώτερους στρατιωτικούς τους βαθμούς. Οι τυχαίοι στρατηγοί δεν έχουν καμία θέση εδώ», διεμήνυσε ο Ζελένσκι.




Ρούλα Πισπιρίγκου: «Κόκκινο πανί» στις γυναικείες φυλακές - Αναστάτωση σε Ελαιώνα και Κορυδαλλό


 

Αναστάτωση επικρατεί στις γυναικείες φυλακές Ελεώνα Θηβών μπροστά στο ορατό ενδεχόμενο να οδηγηθεί εκεί η Ρούλα Πισπιρίγκου μετά την απολογία της την προσεχή Δευτέρα στην 18η ανακρίτρια για «ανθρωποκτονία από πρόθεση» της 9χρονης κόρης της Τζωρτζίνας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του CNN Greece η περίπτωση της φερόμενης παιδοκτόνου έχει θέσει ήδη σε «συναγερμό» τους αρμόδιους της φυλακής, καθώς η 33χρονη θεωρείται «κόκκινο πανί» για τις περίπου 320 κρατούμενες του συγκεκριμένου σωφρονιστικού καταστήματος.

Για το λόγο αυτό οι υπεύθυνοι των φυλακών ήδη αναζητούν ειδικό χώρο κράτησης-απομόνωσης προκειμένου και πάντα στην περίπτωση που κριθεί προφυλακιστέα η Ρούλα Πισπιρίγκου να μην έρχεται σε επαφή με τις υπόλοιπες κρατούμενες για λόγους ασφαλείας.

«Ανεπιθύμητη» θεωρείται όμως η κατηγορούμενη για τη δολοφονία της Τζωρτζίνας και στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού, όπου κρατούνται περίπου 165 κρατούμενες. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες η ενδεχόμενη προφυλάκιση της στον Κορυδαλλό δεν θεωρείται πιθανή, καθώς εκεί υπάρχουν θάλαμοι και όχι κελιά, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η πλήρης προστασία της Ρούλας Πισπιρίγκου.


Cnn.gr



Η Νέα Δημοκρατία στο Viber

 


Η Νέα Δημοκρατία αυξάνει τα κανάλια επικοινωνίας που έχει με τους πολίτες και βρίσκεται πλέον και στο Viber. Το επίσημο κανάλι της Νέας Δημοκρατίας στο Viber είναι πλέον διαθέσιμο σε όλους τους χρήστες της πλατφόρμας στην Ελλάδα. Μέσω της νέας κοινότητας, οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται άμεσα στο κινητό τους για όλες τις εξελίξεις που αφορούν το κυβερνών κόμμα.

Το κανάλι ανοίγει ενόψει του 14ου Τακτικού Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο πρόκειται να λάβει χώρα στις 6, 7 και 8 Μαΐου στην Αθήνα. Άλλο ένα εργαλείο για την ανάδειξη των κρίσιμων στόχων για την ανόρθωση της χώρας και του κυβερνητικού έργου σε μια πορεία που υπερβαίνει τα κομματικά όρια.

Οι πολίτες μπορούν να συνδεθούν για να λαμβάνουν όλα τα τελευταία νέα της Νέας Δημοκρατίας στο επίσημο Viber κανάλι στον παρακάτω σύνδεσμο: https://vb.me/neademokratia



Στη Θεσσαλονίκη σήμερα Σάββατο 2 Απριλίου το πρώτο Προσυνέδριο της Ν.Δ. παρουσία του Πρωθυπουργού



Στην πορεία προς το 14ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 6 έως τις 8 Μαΐου στο Metropolitan Expo, θα διεξαχθούν δύο Προσυνέδρια σε Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο, καθώς και δύο ακόμα προσυνεδριακές συζητήσεις εντός Αττικής μετά την πρώτη, η οποία ήδη πραγματοποιήθηκε στο Αιγάλεω.

Το πρώτο προσυνέδριο στη Θεσσαλονίκη θα λάβει χώρα το Σάββατο 2 Απριλίου και ώρα 09:30, στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, παρουσία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το προσυνέδριο θα πραγματοποιηθεί σε δύο μέρη:

Μέρος Α’: «Καθημερινότητα πολιτών, Μειώσεις Φόρων, Επενδύσεις και Νέες Δουλειές».

Μέρος Β’: «Τα μεγάλα έργα υποδομής που αλλάζουν την εικόνα της χώρας».

Η είσοδος θα επιτραπεί μόνο με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή βεβαίωσης νόσησης κατά το τελευταίο τρίμηνο, καθώς και του αντίστοιχου εγγράφου ταυτοπροσωπίας.




Προχωρά η αναδιοργάνωση του ΕΦΚΑ


 

Η Κυβέρνηση -με βάση το νόμο που πρόσφατα ψήφισε- προχωρά στο δύσκολο έργο της αναδιοργάνωσης του ΕΦΚΑ, για την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων. Υλοποιεί μια τολμηρή μεταρρύθμιση που στόχο έχει να βάλει τέλος στην απίστευτη ταλαιπωρία 6,5 εκατομμυρίων ασφαλισμένων και συνταξιούχων και να συμβάλει περαιτέρω στην ταχεία έκδοση των συντάξεων.

Είναι, άλλωστε, χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο ΕΦΚΑ -με βάση τις εκθέσεις του Συνηγόρου του Πολίτη- συγκεντρώνει εδώ και χρόνια σχεδόν τα μισά (το 48%) παράπονα που αφορούν σε φορείς του Δημοσίου.

Βασική καινοτομία του νέου νόμου είναι η δημιουργία Μονάδας Εσωτερικών Ερευνών -με επικεφαλής πρώην δικαστικό- που θα αναλάβει την ευθύνη για τη διερεύνηση καταγγελιών και παραπόνων (εκκρεμούν 1.250 υποθέσεις).

Για το σκοπό αυτό εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο διορισμός του τ. Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεώργιου Γεράκη, στη θέση του επικεφαλής της νεοσύστατης Μονάδας.

Σημειώνεται ότι στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Οργανισμού δεν θα συμμετέχουν αιρετοί εκπρόσωποι εργαζομένων του ΕΦΚΑ, καθώς η Κυβέρνηση  δεν θεωρεί ότι είναι δουλειά των συνδικαλιστών να κρίνουν ως οιονεί δικαστές τους συναδέλφους τους.

Χαρακτηριστικό, πάντως της κατάστασης που επικρατούσε είναι και το γεγονός ότι μέχρι σήμερα για να εξεταστεί μία καταγγελία στον ΕΦΚΑ απαιτούνταν τουλάχιστον 6 μήνες  και αν πρόκειται για πειθαρχική διερεύνηση σχεδόν 2 χρόνια.



Ενεργειακή αναβάθμιση 68 νοσοκομείων της χώρας μέσω ΕΣΠΑ

 


Μέσω του ΕΣΠΑ θα προχωρήσει η ενεργειακή αναβάθμιση 68 νοσοκομείων. Το κόστος του προγράμματος ανέρχεται σε 260 εκατ. ευρώ, θα καλυφθεί μέσω του ΕΣΠΑ, αλλά και από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σε αυτό θα υπαχθούν τα μεγαλύτερα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, η διαδικασία θα προχωρήσει μέσω του ΤΑΙΠΕΔ και στοχεύει σε σημαντική ενεργειακή εξοικονόμηση, καθώς το ενεργειακό κόστος αφορά και στις δημόσιες δομές, ενώ εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί σε δύο με τρία χρόνια. Σε διαφορετική περίπτωση, θα συνεχιστεί στην επόμενη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ. Ως ενδεικτικό παράδειγμα αναφέρθηκε ότι νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη έλαβε λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος ύψους 500.000 ευρώ τον Ιανουάριο, από 200.000 ευρώ τον περασμένο Δεκέμβριο.

Στο έργο σύμπραξης των υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Υγείας θα δοθεί προτεραιότητα στην αναβάθμιση των τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών και ειδικά στους θαλάμους Επειγόντων Περιστατικών, αλλά η ενεργειακή αναβάθμιση θα αφορά σε όλο το φάσμα των υποδομών. Δηλαδή από την αλλαγή κουφωμάτων και τις μονώσεις ταρατσών μέχρι τις αναβαθμίσεις στους λέβητες και την εγκατάσταση πάνελ σε ορισμένα νοσοκομεία.



Έρευνα Εθνικής Αρχής Διαφάνειας ως προς την διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στην ελληνική Επικράτεια

 


Η έρευνα  ξεκίνησε στις 15 Νοεμβρίου 2021 και ολοκληρώθηκε στις 24 Μαρτίου 2022, με αντικείμενο ελέγχου τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στην ελληνική Επικράτεια από τα αρμόδια εθνικά όργανα. Έναυσμα αποτέλεσε δημοσίευμα της ειδησεογραφικής πλατφόρμας «Light House Reports» και διάφοροι ισχυρισμοί  για ενέργειες άτυπων αναγκαστικών επιστροφών -επαναπροωθήσεων- παράτυπων μεταναστών από ομάδες μασκοφόρων.

Από το σύνολο των μαρτυριών και των λοιπών δεδομένων-στοιχείων, που λήφθηκαν υπόψη στην έρευνα, διαπιστώθηκε η εφαρμογή μιας δομημένης ροής διαδικασίας ενταγμένης σε ένα αυστηρό πρωτόκολλο ενεργειών και συντονισμένων δράσεων, που αποτελούν το πλαίσιο δραστηριοποίησης των αρμόδιων Αρχών. 

Μετά  την ολοκλήρωση του ελεγκτικού προγράμματος και των εργαστηριακών εξετάσεων του σχετικού υλικού, δεν προέκυψαν στοιχεία που να τεκμηριώνουν τις καταγγελίες και τους ισχυρισμούς που κατά καιρούς είχαν διατυπωθεί περί αναγκαστικών επαναπροωθήσεων.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής, αναδεικνύουν ότι η χώρα μας εφαρμόζει μια αυστηρή, αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, με σεβασμό στους ελληνικούς νόμους, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, με σωστή φύλαξη των ελληνικών και των ευρωπαϊκών συνόρων και φυσικά με ανθρωπισμό και σεβασμό στα άτομα. 



Νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την απασχόληση 10.000 νέων ανέργων

 


Ένα νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την απασχόληση 10.000 νέων ανέργων έως 29 ετών, 100% επιδοτούμενο από τον Οργανισμό και με αποζημίωση διαρκείας επτά μηνών ίση για κάθε μήνα με τον κατώτατο μισθό για τους ωφελούμενους, εξήγγειλε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.


Το νέο πρόγραμμα, που θα ξεκινήσει σύντομα, αποτελεί μια από τις νέες συγχρηματοδούμενες δράσεις που έχει ανακοινώσει ο ΟΑΕΔ και αποτελεί μέρος των 86.000 επιδοτούμενων θέσεων εργασίας που θα "ανοίξουν" μέσα στο 2022.

Στόχος του νέου προγράμματος προϋπολογισμού 65 εκατ. ευρώ (με συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ), είναι η ενίσχυση της πρόσβασης των νέων στην αγορά εργασίας, μέσω της απόκτησης εργασιακής εμπειρίας και η αντιμετώπιση της διαρροής επιστημονικού εργατικού δυναμικού.

Ωφελούμενοι είναι 10.000 άνεργοι νέοι, ηλικίας 18-29 ετών, εκτός εκπαίδευσης, απασχόλησης και κατάρτισης, απόφοιτοι τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων των Κέντρων Προώθησης Απασχόλησης του ΟΑΕΔ που εδρεύουν σε περιοχές αρμοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής (6.500 άνεργοι) και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (3.500 άνεργοι).

Παράλληλα, ο υπουργός προανήγγειλε ενίσχυση των κινήτρων του προγράμματος «Πρώτο Ένσημο» του υπουργείου Εργασίας, που «τρέχει» από τις αρχές του έτους και απευθύνεται σε νέους 18-29 ετών χωρίς προηγούμενη προϋπηρεσία, ώστε η επιδότηση που προβλέπει να είναι τουλάχιστον αντίστοιχη με αυτή του νέου προγράμματος του ΟΑΕΔ.


Οι αλλαγές στο «Πρώτο Ένσημο» θα έχουν αναδρομική ισχύ και θα οδηγήσουν σε σημαντική ενδυνάμωση των κινήτρων που δίνονται για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε σχέση με το ισχύον πλαίσιο που προβλέπει επιδότηση 1.200 ευρώ για έξι μήνες, που κατανέμεται ισόποσα μεταξύ εργαζομένου και εργοδότη, για κάθε νέα θέση με σύμβαση εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Η εξειδίκευση των ρυθμίσεων για το «Πρώτο Ένσημο» θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα.

 



Σε 3 χρόνια θα έχει ολοκληρωθεί ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα – Πύργος


 

Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην εκδήλωση για την έναρξη των εργασιών του νέου τμήματος αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος:

Ύστερα από πολλά χρόνια καθυστερήσεων, υποσχέσεων που έμεναν στα λόγια, παίρνουν μπροστά οι μηχανές για τον αυτοκινητόδρομο Πάτρα – Πύργος. Το είπαμε, το κάναμε. Σε τρία χρόνια από τώρα ο δρόμος αυτός θα έχει ολοκληρωθεί.

Η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί για την απεμπλοκή και την υλοποίηση σειράς σημαντικών οδικών έργων, τα οποία είχαν κολλήσει σε διάφορες φάσεις. Όλα τα έργα αυτά σήμερα δρομολογούνται και προχωράνε με μεγάλη ταχύτητα. Αναφέρω ενδεικτικά τον Ε65, το βόρειο τμήμα του, που θα συνδέσει τα Τρίκαλα με τα Γρεβενά, ένα έργο στο οποίο έχει ήδη μπει εργολάβος. Και φυσικά, ένα έργο το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό για εμένα, ως Κρητικό, τον Βόρειο Οδικό Άξονα της Κρήτης, όπου κι εκεί εκτιμούμε ότι οι πρώτες μπουλντόζες θα έχουν μπει εντός του 2022.

Με επιμονή και σχεδιασμό, καταφέραμε και πείσαμε της υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η διαπραγμάτευση δεν ήταν καθόλου εύκολη. Ήταν για μένα και ένα προσωπικό στοίχημα.

Οι κλειστοί αυτοκινητόδρομοι είναι ασφαλείς αυτοκινητόδρομοι. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ολυμπίας Οδού μας είπε ότι τα θανατηφόρα τροχαία, από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε το τμήμα που συνδέει την Αθήνα με την Πάτρα, μειώθηκαν κατά 94% και το ίδιο θα συμβεί όταν με το καλό ολοκληρωθεί και ο δρόμος Πάτρας-Πύργου

Ο νέος, σύγχρονος αυτοκινητόδρομος θα έχει μήκος 74,5 χιλιόμετρα, το πλάτος του οδοστρώματος θα υπερβαίνει τα 21 μέτρα, ενώ το παράπλευρο και κάθετο οδικό δίκτυο θα έχει μήκος 124 χιλιόμετρα. Στην τελική του ανάπτυξη ο δρόμος θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, οκτώ ανισόπεδους κόμβους, 15 γέφυρες και 64 διαβάσεις και η προθεσμία για την ολοκλήρωσή του ανέρχεται στους 40 μήνες. Η κατασκευή συνοδεύεται από επιπρόσθετο έργο αξίας 30 εκατομμυρίων ευρώ για στοχευμένα έργα οδικής ασφάλειας στον υφιστάμενο άξονα, ώστε να προστατευθούν ανθρώπινες ζωές.