Σάββατο 2 Απριλίου 2022

Προχωρά η αναδιοργάνωση του ΕΦΚΑ


 

Η Κυβέρνηση -με βάση το νόμο που πρόσφατα ψήφισε- προχωρά στο δύσκολο έργο της αναδιοργάνωσης του ΕΦΚΑ, για την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων. Υλοποιεί μια τολμηρή μεταρρύθμιση που στόχο έχει να βάλει τέλος στην απίστευτη ταλαιπωρία 6,5 εκατομμυρίων ασφαλισμένων και συνταξιούχων και να συμβάλει περαιτέρω στην ταχεία έκδοση των συντάξεων.

Είναι, άλλωστε, χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο ΕΦΚΑ -με βάση τις εκθέσεις του Συνηγόρου του Πολίτη- συγκεντρώνει εδώ και χρόνια σχεδόν τα μισά (το 48%) παράπονα που αφορούν σε φορείς του Δημοσίου.

Βασική καινοτομία του νέου νόμου είναι η δημιουργία Μονάδας Εσωτερικών Ερευνών -με επικεφαλής πρώην δικαστικό- που θα αναλάβει την ευθύνη για τη διερεύνηση καταγγελιών και παραπόνων (εκκρεμούν 1.250 υποθέσεις).

Για το σκοπό αυτό εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο διορισμός του τ. Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεώργιου Γεράκη, στη θέση του επικεφαλής της νεοσύστατης Μονάδας.

Σημειώνεται ότι στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Οργανισμού δεν θα συμμετέχουν αιρετοί εκπρόσωποι εργαζομένων του ΕΦΚΑ, καθώς η Κυβέρνηση  δεν θεωρεί ότι είναι δουλειά των συνδικαλιστών να κρίνουν ως οιονεί δικαστές τους συναδέλφους τους.

Χαρακτηριστικό, πάντως της κατάστασης που επικρατούσε είναι και το γεγονός ότι μέχρι σήμερα για να εξεταστεί μία καταγγελία στον ΕΦΚΑ απαιτούνταν τουλάχιστον 6 μήνες  και αν πρόκειται για πειθαρχική διερεύνηση σχεδόν 2 χρόνια.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου