Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

Economist: Στροφή των Ελλήνων προς τη Νέα Δημοκρατία

Menelaos Myrillas / SOOC


Με τον τίτλο «Ορθόδοξα μέτρα – Κουρασμένη από τον ΣΥΡΙΖΑ η Ελλάδα εναγκαλίζεται ένα συμβατικό κόμμα», το βρετανικό περιοδικό σημειώνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει εφαρμόσει μέτρα τα οποία απέχουν από όσα είχε υποσχεθεί όταν ανέλαβε την εξουσία, με τη δημοτικότητα του ΣΥΡΙΖΑ να υποχωρεί και της Νέας Δημοκρατίας να ενισχύεται.

Στο πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα όπως αποτυπώνεται από τις δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν τη Νέα Δημοκρατία να έχει σημαντικό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, αναφέρεται ανταπόκριση του Economist.

Με τον τίτλο «Ορθόδοξα μέτρα – Κουρασμένη από τον ΣΥΡΙΖΑ η Ελλάδα εναγκαλίζεται ένα συμβατικό κόμμα», το βρετανικό περιοδικό σημειώνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει εφαρμόσει μέτρα τα οποία απέχουν από όσα είχε υποσχεθεί όταν ανέλαβε την εξουσία, με τη δημοτικότητα του ΣΥΡΙΖΑ να υποχωρεί και της Νέας Δημοκρατίας να ενισχύεται.

Όπως αναφέρεται, η ΝΔ προηγείται στις δημοσκοπήσεις από τον Δεκέμβριο του 2015 με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας να της δίνει ένα εντυπωσιακό προβάδισμα 15 ποσοστιαίων μονάδων. Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται του κ. Τσίπρα στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό.

Το δημοσίευμα σχολιάζει ότι ήταν μία άσχημη χρονιά για τον κ. Τσίπρα και την αριστερή κυβέρνησή του, παραπέμποντας στο προσφυγικό, στην αύξηση φόρων και στην επιβολή νέων, στον «σκανδιναβικού επιπέδου» ΦΠΑ και στην υποχρέωση ελεύθερων επαγγελματιών να προπληρώνουν το φόρο τους από του χρόνου εφόσον έχουν εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ το χρόνο.

Σε ό,τι αφορά τη Νέα Δημοκρατία, ο Economist σχολιάζει ότι η άνοδος της δημοτικότητάς της αποτελεί έκπληξη, καθώς πρόκειται για ένα από τα παλαιά ελληνικά κόμματα και όχι για ένα νέο κόμμα που θα εξέγειρε τα πλήθη. Για τον κ. Μητσοτάκη σχολιάζεται ότι απέχει από το να είναι ένας επαναστάτης, με τον ίδιο να παραδέχεται ότι αν δει κανείς το βιογραφικό του είναι όσο πιο κοντά στο «κατεστημένο» μπορεί να είναι κανείς.

Παρόλα αυτά, ο ίδιος υποστηρίζει ότι είναι ο πιο «αντικαθεστωτικός» υποψήφιος στο κόμμα του, αναφέρει το δημοσίευμα. Ακόμα πιο πειστικά, συνεχίζει ο Economist, ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει ότι οι Έλληνες έχουν κουραστεί με το χάος.

«Αν γίνονταν πρόωρες εκλογές του χρόνου, μια Νέα Δημοκρατία που θα πρόσφερε ρεαλιστικές υποσχέσεις πολιτικής ίσως να έπειθε τους ψηφοφόρους να εγκαταλείψουν τους θερμοκέφαλους του ΣΥΡΙΖΑ και να αγκαλιάσουν μία πιο τεχνοκρατική κυβέρνηση», καταλήγει το δημοσίευμα του Economist, με τον κ. Μητσοτάκη να συμπληρώνει ότι «η Ελλάδα ίσως γίνει η πρώτη χώρα που θα κερδίσει τους λαϊκιστές στο δικό τους παιχνίδι». 

Σε ανταπόκριση των Times από την Αθήνα, εξάλλου, που επίσης επικαλείται τη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, αναφέρεται πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει απολέσει την εμπιστοσύνη των εννέα στους δέκα Ελλήνων ψηφοφόρων. Σε δεύτερη ανταπόκριση της ίδιας εφημερίδας προστίθεται ότι πλέον είναι ένας από τους λιγότερο δημοφιλείς ηγέτες στην Ελλάδα στην πρόσφατη ιστορία, ενώ γίνεται αναφορά και στις επικρίσεις για το ταξίδι του στην Κούβα εν μέσω κρίσιμων διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές.



Θανάσης Γκαβός
Πηγή: skai.gr


Βούτσης, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ 'έκοψαν' το σόου Καμμένου στο Καστελόριζο



Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ διέρρεε ότι θα συνεδριάσει στο νησί η επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής. Δουζίνας και Κουμουτσάκος ακύρωσαν το επικοινωνιακό αυτό σχέδιο, με κάλυψη του Προέδρου της Βουλής. Καυγάς Καμμένου με ΠΑΣΟΚ.

Το σόου που ετοίμαζε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος στο Καστελόριζο, καθώς είχε προτείνει τη συνεδρίαση της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας στο νησί, “έκοψαν” ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας στην επιτροπή.

Από την πλευρά Καμμένου είχε γίνει διαρροή ότι η επιτροπή θα συνεδρίαζε στο Καστελόριζο και δη τη Δευτέρα. Ο πρόεδρος της επιτροπής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Δουζίνας ξεκαθάρισε όμως ότι δεν πρόκειται για συνεδρίαση, αλλά όσοι βουλευτές το επιθυμούν μπορούν να μεταβούν όπως πρότεινε το υπουργείο Άμυνας με στρατιωτικό αεροσκάφος στο νησί, να επισκεφθούν τις νησίδες Ρω και Στρογγύλη και να συναντηθούν με τους κατοίκους και τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σε καμία περίπτωση όμως αυτό δε θα λάβει τον επίσημο χαρακτήρα μίας συνεδρίασης και προφανώς δε θα πάνε και οι 40 βουλευτές- μέλη της επιτροπής, καθώς εξάλλου υπήρξαν και από άλλα κομματα διαφωνίες.

Η ΝΔ δια του τομεάρχη Εξωτερικών και μέλους της επιτροπής Γιώργου Κουμουτσάκου διεμήνυσε άλλωστε ότι δε μπορεί να υποκατασταθεί η ουσία μίας σοβαρής συζήτησης από την επικοινωνία. Έδειξε έτσι ξεκάθαρα ότι δε θα επιτρέψει στον κ.Καμμένο να μετατρέψει σε πεδίο προσωπικής του προβολής τα εθνικά θέματα και δη σε μία συγκυρία κατά την οποία από την Άγκυρα αμφισβητείται η συνθήκη της Λωζάνης, τίθεται ξανά θέμα Ιμίων και γίνονται δηλώσεις περί προσάρτησης των κατεχόμενων, καθώς η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο αλλαγών στα ανατολικά σύνορα της λόγω του Συριακού.

Ο κ.Κουμουτσάκος έχει ζητήσει κατ επανάληψη από την κυβέρνηση τη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής για να γίνει εκεί συζήτηση και ενημέρωση των κομμάτων με νηφαλιότητα και χωρίς τη δημοσιότητα που συχνά εξωθεί σε ανταγωνισμό “πατριωτισμού”.

Η ΝΔ δεν έχει ζητήσει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για τα εθνικά θέματα, καθώς κάτι τέτοιο θα δραματοποιούσε την κατάσταση.

Καθώς για όποια συνεδρίαση επιτροπής, το ζήτημα θα περνούσε και από το γραφείο του κ.Βούτση, ο Πρόεδρος της Βουλής φέρεται να ξεκαθάρισε πως οι επιτροπές συνεδριάζουν μόνο στη Βουλή, κάτι που εξαρχής είχε πει και στην επιτροπή ο κ.Δουζίνας.

Αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε: “Τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας της Ελλάδας απαιτούν σοβαρότητα στους χειρισμούς, αποφασιστικότητα, αλλά και σύνεση. Στις επικίνδυνες επικοινωνιακές «αρλούμπες» εμείς δεν συμμετέχουμε και το δηλώσαμε από την πρώτη στιγμή.”

Καθώς από το Καστελόριζο ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε ανακοινώσει την υπαγωγή της χώρας στο μνημόνιο, ο κ.Καμμένος πιάστηκε από αυτό για να απαντήσει μόνο στο ΠΑΣΟΚ και όχι στα υπόλοιπα κόμματα, αποφεύγοντας δε να τοποθετηθεί όσον αφορά στη διαμαρτυρία περί επικοινωνιακών τεχνασμάτων.

"Το ΠΑΣΟΚ έχει συνδέσει το Καστελόριζο με την καταστροφική δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου για την είσοδο της χώρας μας στα μνημόνια. Αντιλαμβανόμαστε τις ενοχές τους, λυπούμαστε, αλλά όλοι οι υπόλοιποι θα είμαστε δίπλα στο Καστελόριζο", δήλωσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.


Βίκυ Σαμαρά
Πηγή : news247.gr


Εξιτήριο πήρε ο Θάνος Πλεύρης




Εξιτήριο πήρε σήμερα το μεσημέρι ο Θάνος Πλεύρης μετά την πολυήμερη νοσηλεία του για την αντιμετώπιση του σηψαιμικού επεισοδίου και των επιπλοκών που προκάλεσε στην υγεία του. 

Ο Θάνος Πλεύρης εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας την Κυριακή 13 Νοεμβρίου με εικόνα σήψης, μετά από χειρουργική επέμβαση στην οποία είχε υποβληθεί στα κάτω άκρα. 

Αφού υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση υπό την εποπτεία αγγειοχειρουργού και λοιμωξιολόγου για τον καθαρισμό της πάσχουσας περιοχής, ακολούθησε πολυήμερη νοσηλεία του στην ΜΕΘ.

Ο Θάνος Πλεύρης εξερχόμενος του ιδιωτικού νοσοκομείου δήλωσε :

«Στα 39 μου χρόνια βρέθηκα στη μεγαλύτερη δοκιμασία της ζωής μου. Με τη βοήθεια του Θεού αλλά τον αγώνα που έγινε στο Ιατρικό Κέντρο με όλους τους θεράποντες ιατρούς, είμαι πλέον στην κατάσταση του τελικού σταδιού της ανάρρωσης» δήλωσε ο πρώην βουλευτής της ΝΔ.

Για τα εις βάρος του αρνητικά σχόλια που δημοσιεύτηκαν στα κοινωνικά δίκτυα ανέφερε: «Εύχομαι σε όλους αυτούς τους ανθρώπους να έχουν υγεία. Ακόμη και σε αυτούς τους λίγους που ευχήθηκαν τον θάνατό μου, εύχομαι να έχουν πάντα υγεία. Κανένας δεν αξίζει να βρεθεί σε αυτή τη θέση».

Τέλος ζήτησε να εξεταστεί το θέμα των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και προσέθεσε: «Έχω ένα επόμενο στάδιο, που είναι η νοσηλεία στο σπίτι μου για κάποιες εβδομάδες. Ευχαριστώ το Θεό που αυτή τη στιγμή έχω τη δεύτερη ευκαιρία να είμαι δίπλα στην οικογένειά μου».



Το ΔΝΤ ζητάει μέτρα 4,2 δισ. ευρώ -Η κυβέρνηση προειδοποιεί με εκλογές



Η κυβέρνηση παίζει το πολιτικό παιχνίδι των πρόωρων εκλογών αν πιεστεί να λάβει πρόσθετα μέτρα, όπως προκύπτει από τα λεγόμενα ανώτατης κυβερνητικής πηγής.

Σύμφωνα με όσα είπε στους δημοσιογράφους κυβερνητική πηγή με πολύ καλή γνώση του πεδίου των διαπραγματεύσεων στο παρά πέντε του κρίσιμου Eurogroup η ελληνική πλευρά ευελπιστεί σε πολιτική συμφωνία τη Δευτέρα και συνολική συμφωνία ως το τέλος του χρόνου.

Τα μέτρα που ζητάει το ΔΝΤ: Μείωση αφορολογήτου και συντάξεων

Ωστόσο, επιβεβαιώνει ότι το ΔΝΤ ζητά νέα μέτρα και συγκεκριμένα το Ταμείο ζητάει πακέτο μέτρων 4,2 δισ. ευρώ για μετά το 2018  με μείωση αφορολογήτου και συντάξεων εάν δεν πέσουν οι στόχοι των πλεονασμάτων.

Τα μέτρα ύψους 4,2 δις προκύπτουν από τη διαφορά για το 2019-2020 μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ (3,5% που θέλουν οι πρώτοι και 1,5% που ζητούν οι δεύτεροι) που φθάνει στα 3,6 δισ. ευρώ συν τις επιπτώσεις από την ύφεση.  

«Αν πιέσουν Ευρωπαίοι και ΔΝΤ μπορούν να προκαλέσουν πολιτικές εξελίξεις»

Η κυβέρνηση προειδοποιεί με εκλογές

Η ίδια ανώτατη κυβερνητική πηγή πρόσθεσε «δεν νομίζω ότι οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση θα δεχόταν μείωση αφορολογήτου και συντάξεων, ποιος μπορεί να δεχθεί πακέτο μέτρων 4,2 δις. Το ξέρουν και αυτοί» αφήνοντας να εννοηθεί πως η χώρα μπορεί να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές. «Αν πιέσουν Ευρωπαίοι και ΔΝΤ μπορούν να προκαλέσουν πολιτικές εξελίξεις» είπε χαρακτηριστικά.

ΔΝΤ: Να νομοθετηθούν τώρα τα μέτρα, σε ισχύ μετά το 2018
Σημείωσε ωστόσο, ότι το ΔΝΤ δεν ζητάει μέτρα για το 2018. Οσον αφορά μετά το 2018, το Ταμείο αξιώνει πρόσθετα μέτρα, μείωση αφορολόγητου και συντάξεων και μάλιστα εμπροσθοβαρώς. 

«Εμείς δεν πρόκειται να νομοθετήσουμε προκαταβολικά, δεν υπάρχει πολιτική συμφωνία  για κάτι τέτοιο», προσέθεσε η ίδια κυβερνητική πηγή. 

Παράλληλα, αναφερόμενος στον Πολ Τομσεν του ΔΝΤ η ίδια κυβερνητική πηγή σημείωσε ότι «σίγουρα πιστεύει ότι οι συντάξεις είναι υψηλές και το αφορολόγητο μεγάλο». 

Η ίδια πηγή σημείωσε ότι θα μπορούσαμε να συζητήσουμε όχι τώρα αλλά μετά από δυο χρόνια  μια ανακατονομή των κοινωνικών δαπανών.

Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση για τους Ευρωπαίους, ότι «αν συζητούσαμε μόνο μαζί τους θα είχαμε κλείσει τη συμφωνία εδώ και δύο εβδομάδες», προσθέτοντας ότι Μοσκοβισί και Γιούνκερ έχουν δώσει εγγυήσεις για τα εργασιακά. 

Οσον αφορά στη συμφωνία, η ίδια κυβερνητική πηγή σημείωσε ότι η εντολή από το eurogroup είναι ότι το staff level agreement πρέπει να έχει και την υπογραφή του ΔΝΤ. 

Η ελληνική  πλευρά πάντως ποντάρει στο ότι οι Ευρωπαίοι θα πουν ότι η συμφωνία έχει κλείσει στο 95%΄και ότι το ΔΝΤ θα εκφράσει τις αντιρρήσεις του μεν, αλλά για να μην μπλοκάρει τη συζήτηση για το χρέος, θα ανάψει πράσινο φως για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. 

Πάντως, σύμφωνα με την ίδια κυβερνητική πηγή η ελληνική πλευρά τη Δευτέρα περιμένει ότι θα υπάρξει  μεγάλη συμφωνία για τα περισσότερα ζητήματα, αλλά θα συνεχιστεί η συζήτηση για το staff level agreement  και παράλληλα για τα άλλα δυο, το χρέος και τα πλεονάσματα του 2018, ίσως σε μεταγενέστερο Eurogroup. 

H ίδια κυβερνητική πηγή σημείωνε ότι ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, θέλει πολιτική συμφωνία πριν τα Χριστούγεννα, καθώς και ότι μπορεί να γίνει πολιτική συμωνία πριν τα Χριστούγεννα και νομοθετικές παρεμβάσεις μετά. Αφησε επίσης ανοικτό το ενδεχόμενο να έρθει ξανά η Τρόικα στην Αθήνα. 

Σε ότι αφορά στον κόφτη η ίδια κυβερνητική πηγή σημείωε ότι η Αθήνα μπορεί να εξετάσει επέκταση το κόφτη αντί να πάρουμε τα μέτρα του ΔΝΤ αλλά το ΔΝΤ έχει απέχθεια στον κόφτη. «Εμείς λέμε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει άλλη δέσμευση, μέτρα δηλαδή εντός του προγράμματος», συμπλήρωσε. 

Για τα εργασιακά η ίδια πάνα κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι  γραμμή μας είναι ότι δεν μπορούμε να είμαστε ευρωπαϊκή κανονική χώρα και να μην έχουμε κλαδικές συμβάσεις, τονίζοντας ότι «δεν θα πάμε πίσω από αυτό». 

Για το ενδεχόμενο να παραταθούν πολύ οι διαπραγμάτευσης η ανώτατη κυβερνητική πηγή τόνιζε ότι είναι πολλοί περισσότεροι αυτοί που θέλουν λύση και δεν παίζει το σενάριο για  έξι ή επτά μήνες συζητήσεων. 

Παραδέχτηκε, ακόμη, ότι για τα πλεονάσματα του 2019-2020 «δεν έχουμε πολλούς συμμάχους για να μειωθούν». «Μας προτάθηκε ως συμβιβασμός να μην νομοθετήσουμε τώρα πρόσθετα μέτρα αλλά να πάμε σε μια πολιτική συμφωνία ότι θα νομοθετήσουμε και είπαμε όχι. Δεν είναι σωστό, είναι δειλό», προσέθεσε.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές άφησαν σαφείς αιχμές για τη στάση του Σόιμπλε αφήνοντας να εννοηθεί ότι συνεχώς σαμποτάρει τις διαπραγματεύσεις επιμένοντας σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για πολλά χρόνια, σε βάθος δεκαετίας. 

«Δεν μπορεί να γίνει συμφωνία με το ΔΝΤ για 2019-2020 γιατί θέλει μακροπρόθεσμους στόχους πλεονάσματα μετά το 2020 για να μπορεί να κάνει τις αναλύσεις βιωσιμότητας χρέους», προσέθεσε. 

Ανέφερε, ωστόσο, ότι «οι αγορές διαμορφώνοντας το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου στο 6,4% προεξοφλούν συμφωνία». 

Σε ερώτηση για το αν το ΔΝΤ δεν μπει τελικά στο πρόγραμμα εάν αυτό θα εκληφθεί ως αρνητικό σημάδι από τις αγορές, η ίδια κυβερνητική πηγή ανέφερε  ότι οι αγορές μπορεί να θεωρήσουν πιο ρεαλιστική τη συμφωνία που θα πραγματοποιηθεί με τους Ευρωπαίους, σημειώνοντας ότι οι Ευρωπαίοι τη δεδομένη χρονική στιγμή τα μέτρα που έχουν ληφθεί αρκούν για να καλύπτουμε το στόχο του 3,5%%. 

Οι ίδιες πηγές όμως εκτίμησαν ότι μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές, κυρίως στη Γερμανία, θα ξαναγίνει συζήτηση για τα πλεονάσματα, αφού η διατήρησή τους σε αυτά τα επίπεδα είναι κόντρα στην οικονομική λογική. 




Πηγή:  iefimerida.gr 


Ερώτηση ΝΔ στην Κομισιόν για την τουρκική αμφισβήτηση των Ιμίων




Για τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, με τις οποίες αμφισβητεί την ελληνικότητα των Ιμίων, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ και πρόεδρος της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ – Τουρκίας, κατέθεσε σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Με την ερώτησή του ο κ. Κεφαλογιάννης επισημαίνει ότι ο Τούρκος Υπουργός αμφισβητώντας την ελληνικότητα των Ιμίων, ουσιαστικά θέτει υπό αμφισβήτηση την επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Μετά την ευθεία αμφισβήτηση του Διεθνούς Δικαίου από τον Τούρκο Πρόεδρο που με συνεχείς προκλητικές δηλώσεις μιλάει για “σύνορα της καρδιάς μας” και ζητάει επαναδιαπραγμάτευση της Διεθνούς Συνθήκης της Λωζάνης, οι νέες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών προκαλούν ακόμη περισσότερη ανησυχία και προβληματισμό» σημειώνει ο κ. Κεφαλογιάννης, τονίζοντας ότι με τις δηλώσεις αυτές, αμφισβητεί γραπτώς την ελληνικότητα των Ιμίων, χαρακτηρίζοντας τις δύο νησίδες τουρκικό έδαφος.

Τα δύο (Ανατολικό και Δυτικό Ίμιο ή Λίμνιο) ακατοίκητα ελληνικά νησιά βρίσκονται ανατολικά της Καλύμνου στα Δωδεκάνησα. Σύμφωνα με την παράδοση των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα το 1947, τα Ίμια ανήκουν στην ελληνική επικράτεια, και βρίσκονται στα ελληνικά θαλάσσια ύδατα, προσθέτει ο Έλληνας ευρωβουλευτής.


Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Χαρδούβελης: Βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο με το 2014 συν 9 δισ. ευρώ σκληρών μέτρων




Η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στο ίδιο σημείο με το 2014, όμως έχει κληθεί να λάβει σκληρά μέτρα ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ, αντί για τα 500 εκατομμύρια σχεδιάζονταν τότε, δήλωσε σε συνέντευξη του στον ΣΚΑΪ ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

Τόνισε πως η διαφορά του σήμερα με το 2014 είναι ότι τότε η οικονομία είχε αρχίσει ήδη να ανακάμπτει, οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα ήταν πολύ χαμηλότεροι, οι επενδύσεις έρχονταν, οι ιδιωτικοποιήσεις είχαν αρχίσει και τα «κόκκινα» δάνεια ήταν σαφώς λιγότερα.

Ο κ. Χαρδούβελης προειδοποίησε πως υπάρχει κίνδυνος επιπρόσθετων μέτρων για το 2018, λόγω του ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρεί ανέφικτο τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, βλέποντας ως δυνατό στόχο το 1,5%.

Όπως εκτίμησε, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος για συμπληρωματικά μέτρα περίπου τριών δισεκατομμυρίων ευρώ για να καλυφθεί το κενό των δύο ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ.

Εκτίμησε μάλιστα ότι το Ταμείο δεν θα ήθελε να είναι μέρος του ελληνικού προγράμματος, αλλά θα μείνει καθώς οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες που θέλουν τη συμμετοχή του είναι μέλη του διοικητικού συμβούλιου του.

Αναφερόμενος στα πιθανά μέτρα για το χρέος, ο πρώην ΥΠΟΙΚ δήλωσε αισιόδοξος ότι οι προτάσεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για «πάγωμα» ορισμένων επιτοκίων και επιμήκυνση κάποιων δανείων, σημειώνοντας ότι τέτοιες παρεμβάσεις δεν απαιτούν την έγκριση των ευρωπαϊκών κοινοβουλίων.

Αντίθετα, εμφανίστηκε απαισιόδοξος για την προοπτική γρήγορης ένταξης των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προσθέτοντας ότι χωρίς αυτή την ώθηση η Ελλάδα δύσκολα θα πετύχει ανάπτυξη πάνω από 1% έως 1,5%.



Πηγή : newmooney.gr


Δήμαρχος Κάσου : Εμάς δεν μας φοβίζουν αυτά που λένε οι Τούρκοι, μας φοβίζουν αυτά που συμβαίνουν στην πατρίδα μας





«Εμάς δεν μας φοβίζουν αυτά που λένε οι Τούρκοι, μας φοβίζουν αυτά που συμβαίνουν στην πατρίδα μας», δήλωσε η δήμαρχος Κάσου Μαίρη Σορώτου στον Antenna σχολιάζοντας τις νέες προκλήσεις των Τούρκων.

«Η Ελλάδα δεν τελειώνει στο Αιγαίο, αρχίζει από το Αιγαίο. Εμείς είμαστε οι θεματοφύλακες του ελληνικού πολιτισμού και κρατάμε ψηλά την ελληνική σημαία, αλλά να μη μας ξεχνάνε» πρόσθεσε. 




Το Μαξίμου ρώτησε μοντελιστή τηλεκατευθυνόμενου και όχι πιλότο για το κόστος στην Κούβα



Με ψέμα κατά την προσφιλή τους τακτική το Μέγαρο Μαξίμου προσπάθησε να πετάξει ένα νούμερο απλά για να υπάρχει για το κόστος του ταξιδιού Τσίπρα στην Κούβα.

Έβγαλαν μία ανακοίνωση η οποία φυσικά δεν έρχεται από επαγγελματία πιλότο αλλά μάλλον μοντελιστή τηλεκατευθυνόμενου γιατί το νούμερο αυτό δεν υπάρχει σε κανένα manual αεροσκάφους τέτοιου τύπου.

Η ανακοίνωση του Μαξίμου : 

«Ένας πιλότος που “πιλοτάρει ένα τέτοιο ακριβώς αεροσκάφος”, θα έπρεπε να γνωρίζει ότι το ταξίδι (καύσιμα) κόστισαν 16.700 ευρώ και η διαμονή, για το σύνολο του πληρώματος, τις 6.200 ευρώ. Σύνολο, δηλαδή, 22.900 ευρώ», τονίζεται.

Συνεχίζοντας σε δηκτικό τόνο, οι κυβερνητικές πηγές καλούν τον ίδιο πιλότο «πιλοτάρει ένα τέτοιο ακριβώς αεροσκάφος» στα έξοδα της αποστολής «να συμπεριλάβει και τα της παραμονής του Gulfstream στο αεροδρόμιο της Αβάνας».

«Θα τον ενημερώσουμε όταν θα αποσταλούν τα σχετικά τιμολόγια από την Κούβα», καταλήγουν. 

Η ίδια η εταιρία όμως σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει για το συγκεκριμένο αεροσκάφους τους διαψεύδει όπως γίνεται πάντα :


Σύμφωνα λοιπόν την κατασκευάστρια εταιρία το κόστος ανά ώρα πτήσης είναι ανάλογα την ταχύτητα 12.000 - 14.228 - 15.108 δολάρια δηλαδή στην καλύτερη επί 20 (10χ10 πήγαινε έλα) ώρες 240.000 στην χειρότερη 300.000 συν τα έξοδα διαμονής και τελών για το αεροσκάφος θα πλησιάσουμε τα 350.000 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση.

Οπότε να ρωτάνε πριν μιλήσουν ένα πιλότο αεροπλάνου και όχι ένα χειριστή τηλεκατευθυνόμενου γιατί ξεφτιλίζονται όπως γίνεται εδώ και δύο χρόνια συνέχεια.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Η ανάπτυξη θα έρθει μέσα από υγιείς επιχειρήσεις και ιδιωτικές επενδύσεις





Την πεποίθησή του ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα έρθει μέσα από υγιείς επιχειρήσεις και ιδιωτικές επενδύσεις, εξέφρασε, σήμερα, Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου, στο χαιρετισμό του στα βραβεία Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας «Growth Awards», ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και κάλεσε τον επιχειρηματικό κόσμο να επενδύσει στο μέλλον του τόπου.


 
«Η χώρα μας περιμένει πολλά από τον επιχειρηματικό κόσμο», είπε ο κ. Μητσοτάκης  και πρόσθεσε: «Περιμένει να επενδύσετε στο μέλλον του τόπου μας. Να βάλετε τα κεφάλαια που διαθέτετε, εντός κι εκτός Ελλάδος, να δουλέψουν προς όφελος και δικό σας, αλλά και της χώρας.  Να είστε οι πρώτοι που θα αδράξετε τις νέες ευκαιρίες που προσφέρουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας. Και οι πρώτοι που θα δώσετε ώθηση στον ενάρετο κύκλο της ανάπτυξης … Με υψηλό αίσθημα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Που θα αντανακλάται στη σχέση της επιχείρησης με τους εργαζομένους της. Και που θα προεκτείνεται στην δοκιμαζόμενη κοινωνία, αλλά και στην προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος που συχνά έρχεται σε δεύτερη μοίρα … Υπό προϋποθέσεις, η ανηφόρα μπορεί να τελειώσει. Και στην ομαλότητα, όλοι όσοι πέρασαν την ανηφόρα θα μπορέσουν να τρέξουν πιο γρήγορα, πιο αποτελεσματικά. Η δική μας δουλειά – των πολιτικών – είναι να διασφαλίσουμε αυτές τις προϋποθέσεις το συντομότερο δυνατόν. Να διασφαλίσουμε την ομαλότητα, την κανονικότητα. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε. Να διαμορφώσουμε όλες τις απαραίτητες συνθήκες που θα ανταμείβουν την προσπάθεια, τη δημιουργικότητα, την καινοτομία, τη συνέπεια, την αριστεία».


 
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «πληρώσαμε ακριβά ιδεοληψίες και αναχρονιστικές εμμονές» και συμπλήρωσε: «Ωστόσο, σήμερα, αποτελεί πλέον κοινό τόπο ότι δεν γίνεται να έχουμε ανάπτυξη χωρίς υγιείς ιδιωτικές επιχειρήσεις, χωρίς επενδύσεις. Και έχουμε καταλάβει ότι χρειάζονται τολμηρές μεταρρυθμίσεις στο Κράτος για να δημιουργηθεί πρόσφορο έδαφος για την επιχειρηματικότητα. Ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να έχουμε υγιείς επιχειρήσεις χωρίς υγιές τραπεζικό σύστημα που να μπορεί να υποστηρίζει τη δράση τους. Ξέρουμε ότι καμία επιχείρηση δεν μπορεί να λειτουργήσει σε περιβάλλον υπερφορολόγησης, υπερβολικών ασφαλιστικών επιβαρύνσεων και σχεδόν παραλυτικής γραφειοκρατίας».


 
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφερόμενος στις πολιτικές της Κυβέρνησης, υπογράμμισε: «Η επιχειρηματική δράση στην Ελλάδα είναι περίπου υπό διωγμό. Το συνολικό οικονομικό κλίμα είναι εξαιρετικά αρνητικό. Δεν προωθούνται οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις, εξαιτίας των ιδεοληπτικών εμμονών και της ανικανότητας της σημερινής Κυβέρνησης. Παρά την βαθιά εσωτερική υποτίμηση, η οποία μείωσε σημαντικά το κόστος εργασίας, η ανταγωνιστικότητα της χώρας μας τα τελευταία δύο χρόνια επιδεινώθηκε … Επενδυτές, όχι μόνον δεν έρχονται, αλλά φεύγουν από τη χώρα. Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων προωθείται αλλά με μεγάλες δυσκολίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το ναυάγιο της πώλησης του ΔΕΣΦΑ, από το οποίο το Ελληνικό Δημόσιο θα απωλέσει περί τα 190.000.000 ευρώ». 
 
Ο κ. Μητσοτάκης αφού υπογράμμισε ότι η σημερινή Κυβέρνηση υποβάλλει τις επιχειρήσεις σε «εξοντωτική φορολογία», «αυξημένες εισφορές»«μεγάλη γραφειοκρατία» και «έλλειψη ρευστότητας», πρόσθεσε: «Για κάθε ένα από τα προβλήματα αυτά, η Νέα Δημοκρατία έχει παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις που εκτιμούμε ότι σε πολύ σύντομο χρόνο μπορούν αλλάξουν το κλίμα στην ελληνική οικονομία … Με ένα διαφορετικό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής που περιλαμβάνει λιγότερους φόρους, λιγότερες δαπάνες και αλλαγές στο Κράτος, ώστε η χώρα να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της και να μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις. Η πολιτική μας στηρίζεται σε 3 βασικούς άξονες:
 
Ο πρώτος άξονας είναι η σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών με παράλληλο περιορισμό της δημόσιας σπατάλης και του κομματικού – πελατειακού κράτους. Η αποκλιμάκωση της φορολογίας αφορά πρώτον τη μείωση του συντελεστή στα κέρδη των επιχειρήσεων από το 29% στο 20% εντός δύο ετών. Τον πρώτο χρόνο, η φορολογία θα διαμορφωθεί στο 24% και τον δεύτερο στο 20%. Η δε φορολόγηση στα μερίσματα, θα περιοριστεί αμέσως από το 15% στο 5%. Και δεύτερον αφορά στη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός δύο ετών. Τον πρώτο χρόνο θα μειωθεί κατά 20% ενώ τον δεύτερο χρόνο θα μειωθεί επιπλέον κατά 10% …
 
Ο δεύτερος άξονας αφορά στην τολμηρή υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων στο Κράτος και στην οικονομία. Για να αποκτήσουμε, επιτέλους, μια αποτελεσματική δημόσια διοίκηση. Ένα Κράτος που δεν θα στέκεται εμπόδιο στον επιχειρηματία. Αλλά ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό Δημόσιο, που θα διευκολύνει το επιχειρείν …
 
Ο τρίτος άξονας αφορά στην ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία. Για να γίνει πράξη απαιτούνται:

  • Πρώτον, η άμεση αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου στους ιδιώτες που σήμερα έχουν εκτοξευτεί στα 6,5 δις και συνεχώς διογκώνονται. Η Κυβέρνηση έχει ουσιαστικά κηρύξει στάση πληρωμών, η οποία σε συνδυασμό με την προκαταβολή φόρου οδηγεί επιχειρήσεις στο κλείσιμο. Η εξόφληση των οφειλών αυτών είναι για τη Νέα Δημοκρατία άμεση προτεραιότητα.
  • Δεύτερον, η αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων … Η Νέα Δημοκρατία έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για το σκοπό αυτό. Την έχουμε ονομάσει “δεύτερη ευκαιρία” …. 
  • Και τρίτον, η πλήρης αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση.… Υπάρχουν ακόμα πολλά περιθώρια που η σημερινή Κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να αξιοποιήσει».


Οι Τούρκοι... βαφτίζουν την Κάσο «Τζομπάν» και ζητούν να ακυρωθεί ελληνική άσκηση






Ένα βήμα παραπέρα προχωρά η Άγκυρα, μετά την επίσημη τοποθέτηση του υπουργού των Εξωτερικών της, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ότι τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος - Επικαλούνται τη Συνθήκη της Λωζάνης, την οποία επανειλημμένα αμφισβητεί εσχάτως ο ίδιος ο Ερντογάν!

Δεν έχουν τέλος οι προκλήσεις της Τουρκίας, η οποία καθημερινά κλιμακώνει την επικίνδυνη ρητορική της κατά της Ελλάδας, φτάνοντας σήμερα μέχρις του σημείου να υποστηρίξει επισήμως -διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου- ότι η βραχονησίδα Ίμια («Καρντάκ», κατά τους γείτονες) είναι τουρκικό έδαφος.

Η προκλητική δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας έρχεται ως συνέχεια στους ανυπόστατους ισχυρισμούς του αρχηγού της κεμαλικής αντιπολίτευσης του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ότι δήθεν η Ελλάδα έχει... καταλάβει 18 νησιά του Αιγαίου.

Τώρα, όπως έγινε γνωστό, η Τουρκία εξέδωσε ΝΟΤΑΜ, με την οποία «βαφτίζει» την Κάσο «Τζομπάν» («Coban») και ζητά η περιοχή νοτίως του νησιού να μην χρησιμοποιείται για ασκήσεις από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς αποτελεί αποστρατικοποιημένη περιοχή.

Η επίμαχη τουρκική ΝΟΤΑΜ


Πρόκειται, πιο συγκεκριμένα, για την ΝΟΤΑΜ Α5446/16, με την οποία η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι μία εκ των τριών περιοχών που δεσμεύει η Ελλάδα για τη διεξαγωγή ασκήσεων με την ΝΟΤΑΜ Α2646/46 -και συγκεκριμένα η περιοχή νότια της Κάσου- αποτελεί αποστρατικοποιημένη περιοχή και δεν θα πρέπει να περιλαμβάνεται στον σχεδιασμό και τη διεξαγωγή ασκήσεων από τις ΕΕΔ.

Το κείμενο της ΝΟΤΑΜ αποτελεί μια ακόμη ένδειξη πως οι Τούρκοι έχουν εισέλθει σε έναν δρόμο, ο οποίος είναι επίφοβο και πολύ πιθανό να οδηγήσει σε μια νέα κρίση με την Αθήνα.

Αξιοπερίεργο και αντιφατικό, πάντως, είναι το γεγονός ότι οι γείτονες επικαλούνται στη ΝΟΤΑΜ τη Συνθήκη της Λωζάνης, την οποία επανειλημμένα κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν αμφισβητήσει και συνεχίζουν να αμφισβητούν με επίσημες δηλώσεις-τοποθετήσεις, προεξάρχοντος του ίδιου του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Νέες παραβιάσεις

Εν τω μεταξύ, σε τρεις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου προχώρησαν τρία τουρκικά αεροσκάφη την Πέμπτη, σε βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ σημειώθηκαν και δύο εικονικές αερομαχίες μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών.

Τα τουρκικά μαχητικά, δύο εκ των οποίων πετούσαν σε σχηματισμό και ένα μεμονωμένο, προέβησαν επίσης σε δύο παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

Δύο από τα τουρκικά αεροσκάφη ήταν οπλισμένα. Τα παραπάνω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.



Πηγή : protothema.gr


ΙΟΒΕ: 200.000 επιχειρηματίες διέκοψαν το 2015 δραστηριότητα



Τα αποτελέσματα της ετήσιας έκθεσης με τίτλο: «Επιχειρηματικότητα 2015-2016: Κρίσιμη καμπή για την αναπτυξιακή δυναμική του επιχειρηματικού συστήματος», που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της διεθνούς ερευνητικής κοινοπραξίας του Global Entrepreneurship Monitor (GEM), παρουσιάστηκαν σήμερα στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έκθεσης, το ποσοστό του πληθυσμού ηλικίας 18-64 που βρίσκονταν το 2015 σε αρχικά στάδια επιχειρηματικής ενεργοποίησης, υποχωρεί στο 6,7% (περίπου 450.000 άτομα) έναντι 7,8% (περίπου 520.000 άτομα) το 2014. Η επίδοση αυτή κινείται στα επίπεδα του μακροχρόνιου μέσου όρου του δείκτη στην Ελλάδα, είναι όμως χαμηλότερη από το μέσο όρο των «χωρών καινοτομίας» (8,5%), δηλαδή των αναπτυγμένων χωρών που συμμετέχουν στο GEM.

Συνυπολογίζοντας το πολύ υψηλό ποσοστό του πληθυσμού που είναι καθιερωμένος επιχειρηματίας, δηλαδή λειτουργεί ήδη ένα εγχείρημα για τουλάχιστον 3,5 χρόνια, και το οποίο το 2015 ξεπερνά το 13% (από 12,8% το 2014), τότε προκύπτει ότι περίπου το 20% του πληθυσμού, δηλαδή περίπου 1,33 εκατ. άτομα, έχει κάποια σχέση με την επιχειρηματικότητα. Σύμφωνα με την έκθεση, πρόκειται για την υψηλότερη επίδοση στην Ευρώπη και συνδέεται, σύμφωνα με την έκθεση, με τον υψηλό επίπεδο αυτοαπασχόλησης που συνεχίζει να κυριαρχεί στη δομή της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

Το ποσοστό του πληθυσμού που δηλώνει πως έχει διακόψει ή αναστείλει την επιχειρηματική του δραστηριότητα το 2015 ανέρχεται στο 3,0% του πληθυσμού (περίπου 200 χιλιάδες άτομα), οριακά υψηλότερα από το αντίστοιχο ποσοστό του 2014 (2,8%), αλλά πολύ υψηλότερα από τον μέσο όρο των χωρών καινοτομίας (1,8%). Επτά στους δέκα δηλώνουν ως βασικότερο λόγο διακοπής ή αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης την έλλειψη κερδοφορίας. Πρόκειται για δείκτη όπου διαχρονικά η Ελλάδα εμφάνιζε υψηλές τιμές (ακόμα και στις περιόδους ισχυρής μεγέθυνσης της οικονομίας), καθώς ως ένα βαθμό συσχετίζεται με το υψηλό επίπεδο επιχειρηματικότητας. Δηλαδή σε χώρες όπου ξεκινούν ποσοτικά πολλά νέα εγχειρήματα, καταγράφονται αντίστοιχα και πολλές αποτυχίες.

Το 22,3% των επιχειρηματιών αρχικών σταδίων (περίπου 124 χιλιάδες άτομα) δηλώνουν επιχειρηματίες ανάγκης και το 34,4% (περίπου 155 χιλιάδες άτομα) επιχειρηματίες ευκαιρίας. Η επιχειρηματικότητα ευκαιρίας κινείται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από το μέσο όρο των χωρών καινοτομίας (52,2%), ενώ αντίστοιχα η επιχειρηματικότητα ανάγκης σε υψηλότερα επίπεδα (18,9%). Διαπιστώνεται πάντως, ότι γενικά σε χώρες με υφεσιακά χαρακτηριστικά και υψηλή ανεργία των νέων, η διέξοδος προς την επιχειρηματικότητα συνιστά μια βιοποριστική επιλογή και όχι μια επιλογή αξιοποίησης πραγματικών επιχειρηματικών ευκαιριών. Θετική εξέλιξη είναι πάντως το γεγονός ότι το 2015 καταγράφεται το χαμηλότερο ποσοστό επιχειρηματιών ανάγκης από το 2008 που ξεκίνησε η οικονομική κρίση.

Η γυναικεία επιχειρηματικότητα αρχικών σταδίων αυξήθηκε σε 6% (περίπου 210 χιλιάδες γυναίκες) από 5,8% το 2014, ενώ στους άνδρες μειώθηκε σε 7,5% (περίπου 250 χιλιάδες άνδρες) από 9,9% το 2014. Για πρώτη φορά από όταν ξεκίνησε η σχετική έρευνα στην Ελλάδα, οι γυναίκες αποτελούν το 44% του συνόλου των επιχειρηματιών αρχικών σταδίων, το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί, στοιχείο που σημαίνει ότι το σχετικό χάσμα στην επιχειρηματικότητα μεταξύ των δύο φύλων αμβλύνθηκε.

Ηλικιακά, δύο στους τρεις επιχειρηματίες αρχικών σταδίων είναι άνω των 35 ετών ενώ το 29,4% είναι 45-54 ετών, σχεδόν 10% του αντίστοιχου πληθυσμού (8,4% στις χώρες καινοτομίας). Σχεδόν οι δύο στους πέντε επιχειρηματίες (39,6%) έχουν τουλάχιστον ένα πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με το 9% μάλιστα να έχει κάποιου είδους μεταπτυχιακή ειδίκευση. Σχεδόν 37% όμως είναι απλώς απόφοιτοι λυκείου, ποσοστό μάλιστα που έχει ενισχυθεί σε σχέση με το 2014.

Σε κλαδικό επίπεδο, το 2015 σημειώνεται εκτίναξη του ποσοστού που ασχολείται με τον πρωτογενή τομέα, στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ (12%), και ταυτόχρονα το υψηλότερο στην Ευρώπη. Θετικά αξιολογείται η άνοδος του ποσοστού των εγχειρημάτων που αφορούν στη μεταποίηση (21,7%), σε επίπεδο υψηλότερο μάλιστα από το μέσο όρο των χωρών καινοτομίας (19,4%). Το ζητούμενο ωστόσο είναι να περιοριστεί ως ένα βαθμό στα επίπεδα των υπόλοιπων χωρών το ποσοστό των εγχειρημάτων που σχετίζονται με κλάδους με μικρότερη συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη, κλάδους δηλαδή που είναι πλησιέστερα στον τελικό καταναλωτή.

Σε άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά από την έρευνα προκύπτει ο χαμηλός βαθμός καινοτομίας, καθώς το 61% των επιχειρηματιών αρχικών σταδίων δηλώνει ότι κανένας δυνητικός πελάτης δεν θα θεωρήσει τα προϊόντα-υπηρεσίες τους νέα και πρωτοποριακά, έναντι 51,5% κατά μέσο όρο στις χώρες καινοτομίας. Μόλις το 12,3% δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν εντελώς νέες τεχνολογίες. Το 54,3% των επιχειρηματιών -αυξημένο σε σχέση με το 2014- δηλώνει πως πολλές επιχειρήσεις προσφέρουν παρόμοιο προϊόν ή υπηρεσία στην αγορά, εισέρχονται δηλαδή σε αγορές με ισχυρό ανταγωνισμό. Μόλις το 2,3% των νέων εγχειρημάτων διαθέτουν δυναμική ανάπτυξης νέων αγορών (niche markets), ποσοστό που κατατάσσει την Ελλάδα προτελευταία στη σχετική κατάταξη.

Σχεδόν ένας στους τρεις επιχειρηματίες αρχικών σταδίων δηλώνει ότι πέρα από τους ιδρυτές, κανείς άλλος δεν θα εργάζεται στο εγχείρημα αυτό, τουλάχιστον κατά τη στιγμή της έναρξης λειτουργίας. Ταυτόχρονα όμως, ένα 62% δηλώνει ότι θα απασχολεί 1 έως 5 άτομα, επίδοση που είναι από τις υψηλότερες διαχρονικά. Γενικά, η νέα επιχειρηματικότητα αναπαράγει τη βασική δομή της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή μια οικονομία που βασίζεται στη λειτουργία πολύ μικρών επιχειρήσεων, οι περισσότερες εκ των οποίων δεν αναπτύσσονται και ως εκ τούτου δεν δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.

Ένα θετικό στοιχείο που προκύπτει από την έρευνα είναι η εξωστρέφεια των νέων εγχειρημάτων, καθώς μόνο ένας στους τρεις δηλώνει ότι απευθύνεται αποκλειστικά στην εγχώρια αγορά, έναντι 39,4% στις χώρες καινοτομίας. Μάλιστα, περίπου 23% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι πάνω από το ¼ του τζίρου τους προέρχεται από πελάτες εξωτερικού, επίδοση που υπερτερεί του μέσου όρου των αναπτυγμένων χωρών (20,2%). Σαφώς μέρος αυτής της θετικής τάσης σχετίζεται με τον σχετικά υψηλό αριθμό εγχειρημάτων υπηρεσιών καταλυμάτων, που εκ της φύσεως της δραστηριότητας έχουν έναν εξωστρεφή χαρακτήρα. Διαχρονικά πάντως καταγράφεται το αισιόδοξο γεγονός ότι από το 2012, όταν πάνω από τα μισά νέα εγχειρήματα κατευθύνονταν αποκλειστικά στην εγχώρια αγορά, πλέον αυτό υποχωρεί το 2015 στο 33,9%.

Μόλις το 14,2% του πληθυσμού (έναντι 20% το 2014) διαβλέπει να αναδεικνύονται επιχειρηματικές ευκαιρίες στη χώρα στο επόμενο εξάμηνο. Πρόκειται για μία από τις χαμηλότερες επιδόσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, ενδεικτικό της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας και της αυξημένης αβεβαιότητας που κυριάρχησε στην χώρα το 2015.

Ωστόσο, το επίπεδο της αυτοπεποίθησης των πολιτών διατηρείται πάνω από το μέσο όρο των χωρών καινοτομίας, καθώς το 46,8% του πληθυσμού (από 45,6% το 2014), δηλώνει ότι διαθέτει τις ικανότητες, τις γνώσεις και την εμπειρία για την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας. Παράλληλα όμως, διατηρείται σε πολύ υψηλά επίπεδα (64,2%), από τις υψηλότερες επιδόσεις στον κόσμο, ο φόβος της επιχειρηματικής αποτυχίας.

Ένα 61% δηλώνει ότι η επιχειρηματικότητα αποτελεί καλή επιλογή επαγγελματικής σταδιοδρομίας, (58,6% το 2014) και ένα 67,8% (από 66%) δηλώνει ότι οι επιτυχημένοι επιχειρηματίες αντιμετωπίζονται με σεβασμό και καταξίωση στη χώρα, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά από την έναρξη της κρίσης. Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα συνεχίζει να καταγράφει μία από τις χαμηλότερες επιδόσεις στην Ευρώπη στην προβολή επιτυχημένων περιπτώσεων επιχειρηματιών από τα Μέσα Ενημέρωσης, καθώς μόλις 38% του πληθυσμού (έναντι 46% το 2014), απαντά σε αυτό θετικά.

Παρά την οικονομική κρίση που έχει επηρεάσει δυσμενώς τις συνθήκες χρηματοδότησης της επιχειρηματικότητας, τα τελευταία χρόνια πυκνώνει η διάθεση σύγχρονων εργαλείων χρηματοδότησης για την τόνωση της επιχειρηματικότητας. Έτσι, εκτός από τις παραδοσιακές πηγές χρηματοδότησης ενός εγχειρήματος (τράπεζες, αυτοχρηματοδότηση, οικογενειακός δανεισμός), έχουν αναπτυχθεί πλέον και άλλοι μηχανισμοί όπως τα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών, ο peer-to -peer δανεισμός, το crowdfunding, η μικροχρηματοδότηση, αλλά και άλλοι πιο εξειδικευμένοι μηχανισμοί δανεισμού.

Με βάση την έρευνα του GEM στην Ελλάδα κατά το 2015, τα μισά νέα εγχειρήματα που ξεκίνησαν απαιτούσαν ένα κεφάλαιο πάνω από 30.000 ευρώ, ποσό που είναι σχεδόν διπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο (16.400 ευρώ), αλλά υψηλότερο ακόμα και σε σύγκριση με τις χώρες υψηλού εισοδήματος (24.000 ευρώ). Μάλιστα, ακόμα και οι επιχειρηματίες ανάγκης χρειάζονται περισσότερους χρηματικούς πόρους για να ξεκινήσουν μια επιχείρηση σε σχέση με λοιπούς Ευρωπαίους επιχειρηματίες ανάγκης (25.500 ευρώ έναντι 21.000 ευρώ στις χώρες καινοτομίας). 

Ανάλογη είναι η εικόνα και για τις έντονα εξωστρεφείς νέες επιχειρήσεις, καθώς απαιτείται αρκετά υψηλό αρχικό κεφάλαιο (περίπου 66.000 ευρώ), διπλάσιο της υπόλοιπης Ευρώπης (32.000 ευρώ).
Για τη χρηματοδότηση των νέων επιχειρηματικών εγχειρημάτων αξιοποιούνται διάφορες πηγές. Ειδικά το 2015, πιθανόν λόγω και της ωρίμανσης αρκετών διαρθρωτικών πόρων τύπου ΕΣΠΑ, το 44% δηλώνει ότι αξιοποίησε κάποια δημόσια χρηματοδότηση ή επιδότηση στο πλαίσιο κυβερνητικού προγράμματος, έναντι μόλις 24% στην Ευρώπη. Προφανώς ο ρόλος της οικογένειας είναι επίσης σημαντικός, καθώς το 35% αξιοποίησε την πηγή αυτή (έναντι 24% στις χώρες καινοτομίας). Παρά την πολυσυλλεκτικότητα πηγών χρηματοδότησης όμως, ο νέος επιχειρηματίας χρειάστηκε να καταβάλει περίπου τα 3/4 της συνολικής επένδυσης από ίδια κεφάλαια (αποταμίευση, φίλοι, οικογένεια) έναντι αντίστοιχου όμως περίπου ποσοστού (71%) και στις χώρες καινοτομίας. Τέλος ένα 7,6% των επιχειρηματιών αρχικών σταδίων έλαβε χρηματοδότηση από άτυπους επενδυτές, όσο περίπου κατά μέσο όρο και τις άλλες χώρες καινοτομίας (6,5% στην Ευρώπη).

Σημειώνεται ότι το ΙΟΒΕ, στο πλαίσιο του GEM, διενεργεί μία επιπλέον έρευνα πεδίου, σε εθνικούς εμπειρογνώμονες, ειδικούς σε διάφορες διαστάσεις του επιχειρηματικού περιβάλλοντος σε κάθε χώρα. Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας του 2015, το επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα παραμένει δυσμενέστερο σε σύγκριση με τις περισσότερες ευρωπαικές χώρες καινοτομίας σε αρκετές διαστάσεις του. Η χαμηλή δυναμική της ελληνικής επιχειρηματικότητας ερμηνεύεται σε ένα βαθμό από τις επιπτώσεις της κρίσης, κυρίως όμως οφείλεται σε δομικές/διαρθρωτικές αδυναμίες της χώρας αναφορικά με τη γραφειοκρατία, το ασταθές φορολογικό πλαίσιο, αλλά και τη μη διαθεσιμότητα ή μη αποτελεσματική λειτουργία μηχανισμών προώθησης και υποστήριξης της επιχειρηματικότητας.

Τα βασικά εμπόδια επιχειρηματικής δραστηριοποίησης στην Ελλάδα σε σημαντικό βαθμό εκπορεύονται από την έλλειψη ενός ευρύτερου πλαισίου εθνικών πολιτικών για την επιχειρηματικότητα. Σημαντικά προσκόμματα στην επιχειρηματικότητα τίθενται ακόμα από τη δυσκολία πρόσβασης σε χρηματοδότηση, τα υψηλά εμπόδια εισόδου στην αγορά, αλλά και την επικρατούσα κουλτούρα για θέματα επιχειρηματικότητας που είναι μάλλον αμφίσημη. Εξαίρεση, στη γενική δυσμενή εικόνα αποτελεί ο τομέας της μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τα ζητήματα πρόσβασης των νέων σε επιστημονική/τεχνολογική γνώση και στην υποστήριξη των επιχειρηματικών εγχειρημάτων που βασίζονται σε υψηλή τεχνολογία, αλλά και στην πρόσβαση σε υλικές υποδομές, όπου οι επιδόσεις της Ελλάδας το 2015 συγκλίνουν με το μέσο όρο των χωρών καινοτομίας.



Πηγή : cnn.gr


Το 80% των ασθενών δηλώνει ότι αυξήθηκε η οικονομική επιβάρυνσή του στην Υγεία



Tις διαστάσεις της συμμετοχής των ασθενών στην πολιτική υγείας άγγιξε μεγάλη ευρωπαϊκή μελέτη που ασχολήθηκε με τα νέα δεδομένα, τις «παρενέργειες» του συστήματος υγείας, τους πολίτες ως επίκεντρο των αποφάσεων και τη συμμετοχή τους στη χάραξη πολιτικών που αφορούν την υγεία τους.

Η μεγάλη πανευρωπαϊκή μελέτη που έγινε σε ασθενείς παρουσιάστηκε, από τον Αναπληρωτή Καθηγητή Πολιτικής Υγείας και Αναπληρωτή Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Κυριάκο Σουλιώτη κατά τη διάρκεια του 5ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ασθενών – Patients in Power Conference, που έγινε στην Αθήνα στο Divani Caravel.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του ΙΟΒΕ (Αύγουστος 2016), το ποσοστό των νοικοκυριών που εκτιμά ότι η οικονομική τους κατάσταση θα επιδεινωθεί το επόμενο 12μηνο φτάνει στο 77%. Ενώ το ποσοστό που εκτιμά ότι η ανεργία θα αυξηθεί το επόμενο 12μηνο φτάνει το 80%.

Όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη μείωση στη φαρμακευτική δαπάνη τα τελευταία χρόνια ενώ, είναι η χώρα με τους περισσότερους γιατρούς ανά κάτοικο στην Ευρώπη.

Στην παράμετρο όμως που μετρά την αδυναμία των πολιτών κάλυψης ιατρικής εξέτασης, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 3η θέση.

Στη μελέτη διαπιστώθηκε από τις απαντήσεις ότι ένας στους πέντε πολίτες δεν έχει καθόλου πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.

Στην ερώτηση «τους τελευταίους 12 μήνες υπήρξε κάποια στιγμή που πιστεύατε ότι χρειαζόσασταν κάποια θεραπεία (ή/και διαγνωστικές εξετάσεις) για κάποιο πρόβλημα υγείας σας αλλά δεν την λάβατε;», το 22% απάντησε ότι δεν πήρε τη θεραπεία του ή δεν έκανε τις εξετάσεις που ήθελε. Το ποσοστό αυτό είναι ιδιαίτερα υψηλό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, όπως ανέφερε ο καθηγητής.



Στην ερώτηση πού απευθύνθηκαν όταν υπήρξε ανάγκη για ιατρική φροντίδα, το 37% απάντησε σε ιδιώτη γιατρό του ΕΟΠΥΥ ή άλλου Ταμείο, ενώ το 23% σε μη συμβεβλημένο ιατρό, το 19% σε εξωτερικά ιατρεία δημόσιων νοσοκομείων και ένα 8% σε Πολυιατρεία. 

Όπως ανέφερε ο καθηγητής, σε σχέση με προηγούμενες μελέτες, καταγράφεται αύξηση του ποσοστού όσων επιλέγουν ιδιώτη ιατρό είτε συμβεβλημένο (37%) είτε μη συμβεβλημένο (23%) με το ταμείο τους, ενώ αισθητά μειωμένο είναι το ποσοστό όσων επιλέγουν ιατρείο του ασφαλιστικού τους ταμείου (8%) για ιατρική φροντίδα. Το εύρημα αυτό προφανώς συνδέεται με τις παρεμβάσεις των τελευταίων ετών στην ΠΦΥ και ειδικότερα στην ατελή μεταρρύθμιση των ΠεΔΥ.

Σε ερώτηση πώς αξιολογούν την Υγεία σε σχέση με το 2009, διαπιστώθηκε ότι καταγράφεται σημαντική επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης (80%), της διάθεσης και της ψυχικής κατάστασης (55%) και της οικονομικής επιβάρυνσης για υπηρεσίες υγείας (52%).

«Πέρα από την οικονομική κρίση που μαστίζει όλους μας, το 80% των ασθενών δηλώνει ότι αυξήθηκε η οικονομική επιβάρυνσή τους σε υπηρεσίες υγείας» δήλωσε ο κ. Σουλιώτης.

Στη μελέτη «EMOTION PROJECT», η οποία αφορά ασθενείς με καρκίνο, αποτυπώθηκαν τα ποσοστά κάθε χώρας στη συμμετοχή των ασθενών στη χάραξη πολιτικών υγείας.

Κλείνοντας ο κ. Σουλιώτης τόνισε ότι η τελευταία τάση είναι η εκπαίδευση και ενδυνάμωση των συλλόγων ασθενών, έτσι ώστε να μπορούν να παίρνουν μέρος στις αποφάσεις. Όπως είπε ο κ. Σουλιώτης «δυνατοί ασθενείς σημαίνει δυνατή φωνή, που θα κατευθύνει τις αλλαγές στον τομέα της Υγείας στην Ευρώπη».

Κάτι που δεν συμβαίνει στη χώρα μας, καθώς, όπως όλα δείχνουν, η Ελλάδα κατατάσσεται στην ομάδα πέντε χωρών (Ελλάδα, Τσεχία, Σλοβακία Μάλτα και Ιταλία) που χαρακτηρίστηκαν “low impact”, με τη μικρότερη συμμετοχή στις κρίσιμες αποφάσεις. Αντιθέτως, όπως διαπιστώθηκε, στην Κύπρο οι Σύλλογοι Ασθενών συμμετέχουν ενεργά σε όλες τις μεταρρυθμίσεις στο χώρο της υγείας.




Νέα Δημοκρατία : Η καταγγελία του ΚΚΕ είναι πολύ σοβαρή




Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση μετά τις καταγγελίες από το ΚΚΕ.

«Η καταγγελία του Κ.Κ.Ε. είναι πολύ σοβαρή. Είναι αδιανόητο στην εποχή μας να γίνονται παρακολουθήσεις τηλεφώνων και επικοινωνιών, οποιουδήποτε πολιτικού κόμματος, αλλά και κάθε πολίτη.

Είναι απόλυτη ανάγκη να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση αυτής της υπόθεσης. 

Η Κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να δώσει άμεσες και πειστικές απαντήσεις, σε κάθε περίπτωση». 


Στο έλεος τους έχει αφήσει η κυβέρνηση τους μετανάστες



Απέτυχε και στο θέμα των μεταναστών η κυβέρνηση που εδώ και δύο χρόνια έχουν γίνει μαγαζάκι στα χέρια ανεξέλεγκτων ΜΚΟ.

Ένταση το μεσημέρι της Πέμπτης στο προσωρινό κέντρο φιλοξενίας στη Μαλακάσα, όπου 600 άνθρωποι ζουν δραματικές στιγμές με το θερμόμετρο να αγγίζει το μηδέν.

Αντιδρώντας, πήραν τις σκηνές που μένουν και τις μετέφεραν στον παράδρομο της εθνικής οδού. Σε κάποιες από αυτές έβαλαν φωτιά και τις έκαψαν, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να διαμαρτυρηθούν,

Στην προσπάθεια τους να προστατευτούν από το κρύο, πηδούν τα σύρματα υπαίθριων αποθηκών και παίρνουν ξύλα. Ακόμα και μικρά παιδιά γεμίζουν καροτσάκια προκειμένου να ζεσταθούν.

Μωρά κοιμούνται μέσα στα νερά της βροχής και σε βρεμένες σκηνές και η κυβέρνηση ανήμπορη πλέον να ελέγξει αυτή την κατάσταση όπως και κάθε κατάσταση που έχει δημιουργήσει  η ίδια με την πολιτική της στην χώρα.


Στις 16 μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ




Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό του ΣΚΑΪ η Νέα Δημοκρατία αυξάνει την διαφορά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. 

Η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτη με μεγάλη διαφορά 32% ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 16% και ακολουθούν, το κόμμα της Χρυσής Αυγής με 8%, το ΚΚΕ με 6% και η Δημοκρατική Συμπαράταξη με 5,5%. Επί «ξυρού ακμής», στο 3%, ισοψηφούν η Ένωση Κεντρώων και η Πλεύση Ελευθερίας ενώ, εκτός «δημοσκοπικής Βουλής» μένουν οι ΑΝΕΛ (2%) και το Ποτάμι (1,5%).

Καταλληλότερος Πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 36%, με τον Αλέξη Τσίπρα, να προτιμά ,μόλις το 19,5%. πρώτος  παραμένει ο «κανένας» όπως απάντησε το 41,5% των ερωτηθέντων.


Στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, πρώτος είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 31% και δεύτερη η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 27,5%. Ο Αλέξης Τσίπρας έρχεται τέταρτος με 22%, πίσω από τον Δημήτρη Κουτσούμπα (22,5%). Έβδομη, πίσω από τον Βασίλη Λεβέντη (21%) αλλά και τον Σταύρο Θεοδωράκη (20,5%), η Φώφη Γεννηματά (20%).





Δυσαρεστημένοι από την εξέλιξη των πραγμάτων είναι σχεδόν 9 στους 10 Έλληνες (87,5%) που εκτιμούν ότι τα πράγματα οδεύουν προς τη λάθος κατεύθυνση. 

Ενδεικτικό πάντως του γενικευμένου κλίματος απαισιοδοξίας είναι και το γεγονός ότι το 64,5% προεξοφλεί πως το 2017 θα είναι χειρότερη χρονιά από το 2016 ενώ, 6 στους 10 Έλληνες (61%), περιμένουν από τα οικονομικά του νοικοκυριού τους να χειροτερεύσουν, μέσα στους επόμενους 12 μήνες.