Σάββατο 1 Αυγούστου 2020

Ο Τραμπ θέλει να απαγορεύσει και το TikTok στις ΗΠΑ





Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε αργά χθες ότι θα απαγορεύσει το μέσο κοινωνικής δικτύωσης TikTok στις ΗΠΑ, για το οποίο η Ουάσιγκτον έχει υποψίες ότι χρησιμοποιείται από τις κινεζικές υπηρεσίες πληροφοριών.

«Σε ό,τι αφορά το TikTok, το απαγορεύουμε στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους επί του προεδρικού αεροσκάφους.

Το TikTok ανήκει στον κινεζικό όμιλο ByteDance. Έχει σχεδόν 1 δισεκ. χρήστες σε όλο τον κόσμο και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές μεταξύ των νέων.


Πηγή: ΑΠΕ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Κορωνοϊός: Επιφυλακή, μάσκες παντού και τέλος οι όρθιοι στα μπαρ




Η συνεχής αύξηση των κρουσμάτων έφερε νέα μέτρα - Τί αλλάζει στη διασκέδαση, μάσκες σε όλους τους κλειστούς χώρους, πανηγύρια τέλος και γάμοι- βαφτίσεις με μέτρο στους καλεσμένους - Δείτε αναλυτικά τα μέτρα.

Ένα διαφορετικό μίγμα μέτρων από την καραντίνα της περασμένης Άνοιξης επέλεξε χθες να ενεργοποιήσει η κυβέρνηση μετά από τις σχετικές υποδείξεις των λοιμωξιολόγων, επιχειρώντας να φρενάρει την εκτόξευση τα τελευταία εικοσιτετράωρα των νέων κρουσμάτων του κορονοϊού προς τα πάνω.

Με 78 νέα περιστατικά χθες και αναμμένο ήδη το «πράσινο φως» από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη για τη λήψη «όποιων μέτρων χρειαστεί» από τους ειδικούς, «προσαρμόζουμε τη στρατηγική μας σε κάθε αλλαγή των δεδομένων και ανάλογα με τις εξελίξεις είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε διάφορα μέτρα-εργαλεία που ανταποκρίνονται στο είδος της διασποράς και απαντούν στα ποιοτικά και χωροταξικά χαρακτηριστικά των κρουσμάτων» εξήγησε χθες ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, πατώντας το κουμπί της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στους κλειστούς χώρους.


Αιτία για την αναβάθμιση των μέτρων προστασίας αποτέλεσε το γεγονός ότι τις «τελευταίες ημέρες παρατηρείται χαλάρωση ως προς την τήρηση των μέτρων και φαινόμενα συγχρωτισμού και συνωστισμού», καθιστώντας «επιβεβλημένο» να ληφθούν νέα μέτρα, με επίκεντρο τη σωστή χρήση της μάσκας.

Συγκεκριμένα:

Για το διάστημα από 1η έως 31 Αυγούστου:

· είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους συμπεριλαμβανομένων των χώρων λατρείας (εκτός χώρων εστίασης και ιατρικών εξαιρέσεων για άτομα π.χ. με αναπνευστικά προβλήματα, παιδιά κάτω των 3 ετών).

· παρατείνεται η απαγόρευση πανηγυριών και άλλων δημόσιων ανοικτών εκδηλώσεων

· Παρατείνονται τα μέτρα τήρησης αποστάσεων σε παραλίες

· Παρατείνονται τα μέτρα προστασίας σε ιδιωτικά πλοία αναψυχής και επαγγελματικά τουριστικά πλοία.

· Παρατείνονται τα μέτρα προστασίας στα ΚΥΤ.

· παρατείνεται και η γενική απόφαση για κανόνες τήρησης αποστάσεων (ΧΑΜ).

Από την 1η έως τις 15 Αυγούστου:

· ισχύει αναστολή επισκεπτηρίων σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων (πχ γηροκομεία), δομές ευάλωτων ομάδων (πχ άστεγοι, πρόσφυγες κοκ) και νοσοκομεία.

· Επιπλέον, όσον αφορά στα νοσοκομεία όπου κρίνεται αναγκαίο δύναται να υπάρχει ένας συνοδός στον οποίο θα δίνεται ειδική άδεια. Επίσης, δεν επιτρέπεται η παραμονή στο νοσοκομείο συνοδών που παρουσιάζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα λοίμωξης ανωτέρου αναπνευστικού (πυρετός, δεκατική κίνηση, βήχας, φαρυγγαλγία, ρινική καταρροή). Ο συνοδός θα πρέπει να είναι ενήμερος για την εφαρμογή των κανόνων κοινωνικής απόστασης, την απολύμανση των χεριών και την υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μη ιατρικής μάσκας.

· δεν επιτρέπεται η επίσκεψη των ιατρικών επισκεπτών στις νοσηλευτικές μονάδες.

· παρατείνεται η αναστολή αεροπορικών και θαλάσσιων συνδέσεων με Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.

· παρατείνεται η απόφαση για τις χερσαίες συνδέσεις (συνοριακά σημεία εισόδου/αρνητικό PCR τεστ 72 ωρών για Προμαχώνα), καθώς και η απόφαση για αρνητικό τεστ PCR 72 ωρών για τους προερχόμενους αεροπορικώς από Βουλγαρία, Ρουμανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (έως 15/8).

· ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, όταν δεν είναι εφικτή η τήρηση αποστάσεων.

Από την 3η έως τις 15 Αυγούστου:

θεσπίζεται όριο 100 ατόμων σε τελετές γάμων, βαφτίσεων, κηδειών με τήρηση όλων των υφιστάμενων υγειονομικών κανόνων.

Από την 3ης έως τις 9 Αυγούστου:

απαγόρευση όρθιων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα (μπαρ, κλαμπ, κέντρα ζωντανής μουσικής, μπαρ-εστιατόρια, καφέ-μπαρ κ.ο.κ.), με δυνατότητα μετατροπής χρήσης σε καταστήματα με τραπεζοκαθίσματα.

Παρά την αυστηροποίηση του πλαισίου, «καθοριστικός παράγοντας» στην ελληνική επιτυχία με την πανδημία παραμένει η ευθύνη των πολιτών, με τον κ. Χαρδαλιά να υπογραμμίζει πως «μπαίνουμε όλοι σε επιφυλακή, χωρίς πανικό αλλά με ευθύνη και συνέπεια».

Σε επιφυλακή τίθενται και οι Ένοπλες Δυνάμεις, διαφορετικής ωστόσο φύσης, σε σχέση με τα επιχειρησιακά τους καθήκοντα. Στη μάχη με τον αόρατο εχθρό, υποχρεωτική καθίσταται η χρήση μη ιατρικής μάσκας:

· Στα στρατιωτικά πρατήρια, στα κουρεία/κομμωτήρια, στα στρατιωτικά φαρμακεία, στις επιχειρήσεις τροφίμων, στις στρατιωτικές λέσχες, σε όλους τους χώρους εστίασης (ΚΨΜ, κυλικεία κλπ.), στους χώρους γραφείων (όταν υπάρχει επαφή με το κοινό), τόσο για το προσωπικό όσο και για το κοινό.

· Στους χώρους προσέλευσης και αναμονής εντός στρατιωτικών αεροδρομίων καθώς και κατά τη διάρκεια όλων των αεροπορικών πτήσεων εσωτερικού και εξωτερικού από το προσωπικό και τους επιβάτες.

· Στους χώρους αναμονής καθώς και εντός των μέσων μεταφοράς προσωπικού από τους οδηγούς/χειριστές και τους επιβάτες.

· Στα πολεμικά μουσεία και στους ιστορικούς χώρους των ΕΔ, από το προσωπικό, τους ξεναγούς και τους επισκέπτες.

· Στα στρατιωτικά νοσοκομεία και ιατρεία, από το προσωπικό, τους ασθενείς και τους επισκέπτες.

· Σε όλους τους επισκέπτες που εισέρχονται σε στρατιωτικές Μονάδες – Υπηρεσίες καθώς και στα άτομα που τους συνοδεύουν/υποδέχονται, καθ΄ όλη τη διάρκεια παραμονής τους σε αυτές. Στο στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό που εκτελεί καθήκοντα υποδοχής στις πύλες εισόδου στρατιωτικών Μονάδων – Υπηρεσιών.

· Στους ανελκυστήρες από τους επιβαίνοντες.

Επιπλέον, στα μέσα μεταφοράς προσωπικού επιτρέπεται η μεταφορά επιβατών σε ποσοστό 50% του προβλεπόμενου μέγιστου αριθμού μεταφερόμενων επιβατών ανά όχημα, με παράλληλα ανοιχτά παράθυρα και χρήση μη ιατρικής μάσκας.

Σε απόσταση από τον… εχθρό

Αναφορικά με τους κανόνες λειτουργίας των πολεμικών μουσείων, των ιστορικών χώρων των ΕΔ, των χώρων (κλειστών/ανοιχτών) των στρατιωτικών Μονάδων – Υπηρεσιών (στους οποίους τηρείται ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των ατόμων), των χώρων εκγύμνασης και των κατασκηνώσεων φιλοξενίας παιδιών ηλικίας 6 έως 16 ετών και των Λεσχών – Θερέτρων, ισχύουν τα καθοριζόμενα σχετικά με την τήρηση αποστάσεων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, δημόσιες υπηρεσίες και άλλους χώρους συνάθροισης κοινού στο σύνολο της Επικράτειας. Επιπρόσθετα, αλλοδαποί και Ε/Κ σπουδαστές που προσέρχονται στη χώρα μας για υπηρεσιακούς λόγους (φοίτηση στις ημεδαπές Στρατιωτικές Σχολές οιασδήποτε βαθμίδας, συμμετοχή σε προγράμματα ανταλλαγής σπουδαστών, ενημερωτικές επισκέψεις κτλ), προσκομίζουν Ιατρικό πιστοποιητικό, με το οποίο πιστοποιείται περίοδος καραντίνας επτά (7) ημερών καθώς και αποδεικτικό αρνητικού COVID-19 PCR test που πραγματοποιήθηκε 48 ώρες πριν την άφιξη στη χώρα μας.

Για τους ίδιους, προληπτικούς λόγους, οι τελετές παράδοσης και παραλαβής καθηκόντων εκτελούνται σε εξωτερικούς χώρους με ελάχιστη αντιπροσωπεία – τμήμα απόδοσης τιμών, χωρίς προσκεκλημένους – δεξιώσεις και η παράδοση αναμνηστικών γίνεται σε εξωτερικούς χώρους, ενώ οι ορκωμοσίες στρατευσίμων εκτελούνται σε εξωτερικούς χώρους χωρίς προσκεκλημένους. Παράλληλα, συνεχίζεται η αναστολή πάσης φύσεως συγκεντρώσεων προσωπικού, όπως και εθιμοτυπικών εκδηλώσεων, καθώς και της διάθεσης προσωπικού και μέσων στο πλαίσιο των κοινωνικών δραστηριοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων.


Πηγή : protothema.gr


Αυτές είναι οι χώρες από τις οποίες η Ελλάδα δεν δέχεται ταξιδιώτες έως 15 Αυγούστου




Παρατείνεται έως και το Σάββατο 15 Αυγούστου, η αναστολή των πτήσεων από και προς Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, καθώς και μόνο με αρνητικό τεστ θα εισέρχονται όσοι ταξιδεύουν αεροπορικώς από Βουλγαρία, Ρουμανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Επιπλέον, παρατείνεται έως τις 14 Αυγούστου η απαγόρευση εισόδου στη χώρα μας για μη ευρωπαίους πολίτες.

Πρόκειται για νέες αεροπορικές οδηγίες (notams) που εξέδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, θα ισχύουν έως τις 14 και 15 Αυγούστου 2020, και έχουν σαν στόχο την πρόληψη του Covid-19 στην χώρα μας.

Αναλυτικά, από σήμερα έως τις 14 Αυγούστου 2020 τα μεσάνυχτα, παρατείνεται η απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών (Non EU Citizens).

Από την συγκεκριμένη αεροπορική οδηγία (Νοtam) εξαιρούνται οι ακόλουθες 12 χώρες: Αυστραλία, Καναδάς, Γεωργία, Ιαπωνία, Μαρόκο, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Τυνησία, Ουρουγουάη και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Επίσης, έως το Σάββατο 15 Αυγούστου 2020 και ώρα 23:59, παρατείνεται η αεροπορική οδηγία (notam) που προβλέπει αναστολή πτήσεων μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας, Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας.

Για τις συγκεκριμένες αεροπορικές οδηγίες (παρατάσεις), παραμένουν οι εξαιρέσεις που ισχύουν ως έχουν. Παράλληλα, με νέα αεροπορική οδηγία που ισχύει έως το Σάββατο 15 Αυγούστου τα μεσάνυχτα, προβλέπεται ότι όσοι ταξιδεύουν προς την Ελλάδα με αεροπορική σύνδεση από Βουλγαρία, Ρουμανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, θα εισέρχονται στην χώρα μας μόνο με αρνητικό τεστ Covid-19 το οποίο θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξή τους.

Οι επιβάτες υποχρεούνται να επιδεικνύουν στις ελληνικές ελεγκτικές αρχές αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κορονοϊό από πιστοποιημένο διαγνωστικό κέντρο, στην αγγλική γλώσσα, το οποίο θα περιλαμβάνει τα στοιχεία διαβατηρίου ή ταυτότητάς τους. Οι αεροπορικές εταιρείες πρέπει να ελέγξουν αν οι επιβάτες έχουν πιστοποιητικό με αρνητικό τεστ πριν την πτήση, καθώς η απουσία του υποχρεώνει την αεροπορική εταιρεία να μην επιβιβάσει τον επιβάτη.

Οι αεροπορικές εταιρείες που δεν συμμορφώνονται με αυτήν την υποχρέωση ελέγχου, θα είναι υπεύθυνες για τον επαναπατρισμό των επιβατών με έξοδα της εταιρείας. Από την αεροπορική οδηγία εξαιρούνται οι Έλληνες πολίτες, οι κάτοχοι άδειας παραμονής και όσοι ταξιδεύουν για ουσιώδεις λόγους. Ταυτόχρονα, παραμένει σε ισχύ η υποχρέωση συμπλήρωσης του Passenger Locator Form (PLF) πριν την άφιξη στην Ελλάδα. Τεστ COVID-19 στους επιβάτες διεθνών πτήσεων που καταφθάνουν στην χώρα μας, προβλέπεται σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του υπουργείου Υγείας, του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Τι αλλάζει από 1η Αυγούστου σε λεωφορεία, Μετρό και Ηλεκτρικό – Τα μέτρα ασφαλείας




Ενισχύεται από το Σάββατο η συχνότητα των δρομολογίων στις γραμμές των θυγατρικών εταιρειών του ΟΑΣΑ (ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ) για το μήνα Αύγουστο, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται για τον περιορισμό της εξάπλωσης του Covid-19 και με γνώμονα την ασφάλεια των επιβατών.

  
Με τη μείωση των δρομολογίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς - λόγω καλοκαιρινών αδειών του προσωπικού - και τις υψηλές θερμοκρασίες - που δεν επιτρέπουν την παραμονή στη στάση - να έχουν ως αποτέλεσμα τον συνωστισμό σε λεωφορεία και τρόλεϊ ευνοώντας την εξάπλωση της πανδημίας, το αρμόδιο υπουργείο προχωρά στην άμεση λήψη μέτρων που θα ισχύσουν από αύριο, 1η Αυγούστου.

Έτσι, ενισχύεται από το Σάββατο η συχνότητα των δρομολογίων στις γραμμές των θυγατρικών εταιρειών του ΟΑΣΑ (ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ) για το μήνα Αύγουστο, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται για τον περιορισμό της εξάπλωσης του Covid-19 και με γνώμονα την ασφάλεια των επιβατών.

Την ίδια ώρα οι ειδικοί κρούουν το κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση των κρουσμάτων και τονίζουν πως ο συνωστισμός και η μη τήρηση των απλών μέτρων υγιεινής είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι του κορονοϊού,. Έτσι από το βράδυ της Πέμπτης άρχισε η ανάκληση αδειών του προσωπικού των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Οι αλλαγές σε Μετρό και Ηλεκτρικό

Ειδικότερα, κατά τις ώρες αιχμής οι χρονοαποστάσεις στις γραμμές 2 και 3 του μετρό θα διαμορφωθούν στα 6 λεπτά και στη γραμμή 1 (ηλεκτρικός σιδηρόδρομος) στα 7 λεπτά.

Πόσο συχνά θα περνούν λεωφορεία και τρόλεϊ

Αντίστοιχα, στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, βάσει του νέου προγραμματισμού, θα αυξηθεί κατά τις ώρες αιχμής ο αριθμός των δρομολογημένων οχημάτων.

Εφόσον, χρειαστεί, θα υπάρξουν πρόσθετες παρεμβάσεις, ανάλογα με τη διαμόρφωση των αναγκών.

Μόνο για το 20% των οδηγών άδεια τον Αύγουστο

Για την απρόσκοπτη εφαρμογή του έκτακτου προγράμματος των δρομολογίων, το ποσοστό του συνολικού αριθμού οδηγών του Οργανισμού που θα κάνουν χρήση της θερινής άδειας τον Αύγουστο, δεν θα υπερβεί το 20%.

Σημειώνεται πάντως ότι παρά τις δυσκολίες, οι θερινές άδειες κινούνται ήδη στο μισό της περσινής περιόδου, αναφέρει το αρμόδιο υπουργείο, και ευχαριστεί τους εργαζόμενους για την προσπάθεια που καταβάλλουν καθημερινά.


Υποχρεωτικές μάσκες και αποστάσεις

Σημειώνεται πως το επιβατικό κοινό θα πρέπει να τηρεί τις αναγκαίες αποστάσεις, ώστε να μην παρουσιάζονται φαινόμενου συνωστισμού.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η χρήση μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι υποχρεωτική.

Υπενθυμίζεται πως στις περιπτώσεις που το επιβατικό κοινό εξυπηρετείται σε αυτόματα μηχανήματα ή εκδοτήρια, συνιστάται η χρήση χρεωστικών/πιστωτικών καρτών.

Επίσης, η χρήση των ανελκυστήρων απαγορεύεται, με εξαίρεση τα άτομα με σοβαρά κινητικά προβλήματα.

Τέλος, σε λεωφορεία και τρόλεϊ έχει παραταθεί το μέτρο της απαγόρευσης εισόδου από την μπροστινή θύρα.




Νέα μέτρα για τον κορωνοϊό που αφορούν τα νοσοκομεία




Εγκύκλιο με οδηγίες προς τα νοσοκομεία της χώρας ενόψει των νέων μέτρων κατά του κορωνοϊού απέστειλε το Υπ. Υγείας.

Η εγκύκλιος προβλέπει μεταξύ άλλων την αναστολή των επισκεπτηρίων σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Πιο συγκεκριμένα:

Για νοσηλευόμενους ασθενείς

1. Αναστέλλεται το επισκεπτήριο και όπου κρίνεται αναγκαίο, δύναται να υπάρχει ένας συνοδός στον οποίο θα δίνεται ειδική άδεια από τη διοίκηση του νοσοκομείου.

2. Δεν επιτρέπεται η παραμονή στο νοσοκομείο συνοδών που παρουσιάζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα λοίμωξης ανωτέρου αναπνευστικού (πυρετός, δεκατική κίνηση, βήχας, φαρυγγαλγία, ρινική καταρροή).

3. Ο συνοδός θα πρέπει να είναι ενήμερος για την εφαρμογή των κανόνων κοινωνικής απόστασης, την απολύμανση των χεριών και την υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μη ιατρικής μάσκας.

Το προσωπικό ασφαλείας του νοσοκομείου είναι υπεύθυνο για την αυστηρή τήρηση των ανωτέρω.

Για τους ιατρικούς επισκέπτες

1. Δεν επιτρέπεται η επίσκεψη των ιατρικών επισκεπτών στις νοσηλευτικές μονάδες.

2. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις που αυτό είναι απαραίτητο, θα πρέπει να υπάρχει ειδική έγκριση από τη διοίκηση του νοσοκομείου, κατόπιν εισήγησης του διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας.

Ογκολογικά Νοσοκομεία και Νοσοκομεία με Ογκολογικές Κλινικές

·Η Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων των Νοσοκομείων να εξετάσει και να προτείνει άμεσα στις διοικήσεις των νοσοκομείων τη λήψη επιπλέον μέτρων που θα διασφαλίσουν την ασφάλεια των ογκολογικών ασθενών.

Οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων σε συνεργασία με τις Επιτροπές Λοιμώξεων να μεριμνήσουν άμεσα για τα παρακάτω:

1. Τη διαχείριση των ασθενών/επισκεπτών από την είσοδο του νοσοκομείου έως και τον χώρο εξέτασης (π.χ. λειτουργία ISOBOX, σήμανση για διαχωρισμό ροών ασθενών, κ.λπ.)

2. Την επάρκεια και τη σωστή εφαρμογή του εξοπλισμού ατομικής προστασίας (πότε χρησιμοποιείται, διαδικασία τοποθέτησης και αφαίρεσης)

3. Η ηλεκτρονική καταχώρηση όλων των δειγμάτων, αλλά και των θετικών κρουσμάτων στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών, είναι απολύτως επιβεβλημένη. Η μη συμμόρφωση αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα.

Επισημαίνεται η υποχρεωτική εφαρμογή ιατρικής μάσκας από όλους τους εργαζόμενους των νοσοκομείων και η χρήση προστατευτικής μη ιατρικής μάσκας από όλα τα υπόλοιπα άτομα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ


78 νέα κρούσματα, 4477 συνολικά, 3 νέοι θάνατοι




78 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα μας, εκ των οποίων τα 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4477, εκ των οποίων το 54.8% αφορά άνδρες. 1267 (28.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2218 (49.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

9 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 53 ετών. 2 (22.2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 55.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 127 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 3 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 206 θανάτους συνολικά στη χώρα. 66 (32.0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 96.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.





Χρυσοχοΐδης: Τέλος οι μεταγωγές τρομοκρατών σε Αγροτικές Φυλακές



Με νομοσχέδιο που παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο μπαίνει φρένο και στην κατάχρηση του συστήματος αδειών.

Τέλος στη μεταγωγή τρομοκρατών σε Αγροτικές Φυλακές, όπως είχε συμβεί προ δύο ετών με τη μεταγωγή του Δημήτρη Κουφοντίνα από τις φυλακές Κορυδαλλού στις αγροτικές φυλακές Βόλου, βάζει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις σωφρονιστικής νομοθεσίας» που παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Όπως επισήμανε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, τίθενται αυστηρότερες προϋποθέσεις για τη μεταγωγή καταδίκων κρατούμενων στα Αγροτικά Καταστήματα Κράτησης και στην Κεντρική Αποθήκη Υλικού Φυλακών. Κατά συνέπεια, απαγορεύεται εφεξής η μεταγωγή σε Αγροτικές Φυλακές και στην ΚΑΥΦ (Κεντρική Αποθήκη Υλικού Φυλακών) στους καταδικασθέντες για εγκλήματα τρομοκρατίας.

«Με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου, βάζουμε φρένο στην κατάχρηση του συστήματος αδειών και πατάμε γκάζι στην κοινωνική επανένταξη των αποφυλακισθέντων» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός . 

Εισάγονται επίσης αυστηρότερες προϋποθέσεις για τη χορήγηση αδειών κρατουμένων, καθώς έχουν παρατηρηθεί αυξανόμενα περιστατικά παραβίασης των όρων της άδειας.

Τέλος, εισάγεται εξαίρεση από την αρμοδιότητα του ΑΣΕΠ, αναφορικά με τη διαδικασία πρόσληψης υπαλλήλων του Προσωπικού Εξωτερικής Φρούρησης των Καταστημάτων Κράτησης, καθώς σοβαροί λόγοι δημοσίου συμφέροντος που αφορούν στην ασφάλεια των Καταστημάτων Κράτησης καθιστούν αναγκαία τη θεσμοθέτηση διαδικασιών που θα διασφαλίζουν την ταχεία κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων.





Αθλια, ασεβής και άκρως προκλητική φωτογραφία μέσα από την Αγία Σοφία



Τουλάχιστον προκλητική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η φωτογραφία μέσα από την Αγία Σοφία, που κάνει το γύρο του διαδικτύου. Την έχει ανεβάσει στον προσωπικό του λογαριασμό κι ένας τούρκος πανεπιστημιακός αλλά υπάρχει και στο twitter ενός ανταποκριτή της Deutsche Welle.

Δείχνει έναν «πιστό» να βρίσκεται ξαπλωμένος στο δάπεδο της ιστορικής Εκκλησίας που ο Ερντογάν μετέτρεψε σε τζαμί. Ο εν λόγω κύριος βγάζει σέλφι και δείχνει να… ξεκουράζεται με προκλητικό τρόπο, δείχνοντας ασέβεια σε ένα ιστορικό μνημείο.

Γύρω του υπάρχει αρκετός κόσμος που δεν… εκνευρίζεται με τη στάση παραλίας του τουρίστα που μπήκε στην Αγία Σοφιά με τον τρόπο αυτό.

Υπενθυμίζεται πραγματοποιήθηκε προσευχή στην Αγία Σοφία για πρώτη φορά σήμερα τα ξημερώματα για το μουσουλμανικό Μπαϊράμι των Θυσιών έπειτα από 86 χρόνια όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Την προσευχή τέλεσε ο επικεφαλής Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων Αλί Ερμπάς.

Σύμφωνα με το κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Βουλής Μουσταφά Σεντόπ, ο Υπουργός Συγκοινωνιών Αντίλ Καραϊσμάίλογλου, ο νομάρχης Κωνσταντινούπολης Αλί Γερλίκαγια και ο επαρχιακός πρόεδρος Κωνσταντινούπολης ΑΚΡ.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν ότι πριν ξεκινήσει ακόμη η προσευχή η Αγία Σοφία είχε γεμίσει, ενώ γέμισε και η πλατεία μπροστά στο μνημείο μέχρι και το Μπλε Τζαμί. Η προσευχή στην Αγία Σοφία είχε ανακοινωθεί χθες το βράδυ.

Δείτε το σχετικό μήνυμα στο twitter






Πηγή : in.gr


Γαμπρός με Κοροναιό : «Δεν κάναμε κάτι που δεν κάνει όλος ο κόσμος» λέει ο γαμπρός



Εξιτήριο πήραν ο γαμπρός και οι καλεσμένοι του γαμήλιου πάρτι που εξελίχθηκε σε εστία μόλυνσης του κοροναϊού.

Οι ασθενείς νοσηλεύτηκαν χτες, Πέμπτη στο νοσοκομείο Παπανικολάου ενώ θετικός στον κοροναϊό είναι και ο πατέρας του γαμπρού. Συνολικά 16 άτομα από τον γάμο έχουν βρεθεί θετικά μέχρι στιγμής, στον γάμο ήταν 150 καλεσμένοι.

Σύμφωνα με το οικογενειακό περιβάλλον υπήρχε μόνο ένα άτομο που είχε έρθει από το εξωτερικό πριν από ενάμισι περίπου μήνα.

Περίπου 100 άτομα έδωσαν δείγμα, καθώς είχαν ύποπτα συμπτώματα και αναμένονται τα αποτελέσματα των εξετάσεων.

Ο γαμπρός μίλησε στον ΣΚΑΪ και είπε ότι την Τρίτη άρχισε να νιώθει μια αδιαθεσία και ανέβασε πυρετό. Την επόμενη μέρα έλαβε μηνύματα και από κάποιους καλεσμένους που είχαν επίσης ύποπτα συμπτώματα. Πήγαν στο νοσοκομείο όπου υπεβλήθησαν σε εξετάσεις και βγήκαν θετικοί.

«Φοβήθηκα. Οι πρώτοι γιατροί ήταν λίγο καθησυχαστικοί. Οι δεύτεροι γιατροί που με συνάντησαν γιατί αλλάξανε βάρδια λίγο με τρομάξανε είναι η αλήθεια, γιατί είδαν και τα λευκά μου χαμηλά και μου είπαν ‘είσαι ομάδα υψηλού κινδύνου’. Εκεί λίγο φοβήθηκα».

Για το γάμο είπε: «Δεν κάναμε κάτι που δεν κάνει όλος ο κόσμος. Ούτε χαιρετισμούς είχαμε στην εκκλησία, ούτε μέσα στο κέντρο περάσαμε από τα τραπέζια. Αν είχαμε τίποτα ήταν δυνατό να κάναμε το γάμο;».

Επίσης, στις Σέρρες εντοπίστηκαν 3 κρούσματα κοροναϊού μετά από γαμήλιο γλέντι την περασμένη Κυριακή.