Σάββατο 5 Μαρτίου 2022

«Ρεσιτάλ μικρόνοιας και μικροψυχίας» ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωση ξεφτίλα

 


Απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ για την κατάπτυστη ανακοίνωση που εξέδωσε και κατηγορούσε τη ΝΔ πως έβαλε το σήμα της μαζί με αυτό του Ερυθρού Σταυρού, έδωσε το κυβερνών κόμμα.

«Θέλουμε να ζητήσουμε συγγνώμη από την Κοινωνία των Πολιτών για το γεγονός ότι χρειάστηκε να εκδώσουμε τη συγκεκριμένη ανακοίνωση, αλλά το αποψινό ρεσιτάλ μικρόνοιας και μικροψυχίας του ΣΥΡΙΖΑ πραγματικά δεν έχει προηγούμενο. Με περισπούδαστο ύφος η Κουμουνδούρου έφτασε στο έσχατο κατάντημα να κάνει μαθήματα καταστατικού και ουδετερότητας στον Ερυθρό Σταυρό με αφορμή αφίσα της Νέας Δημοκρατίας», αναφέρει η ανακοίνωση.

Στο κείμενο που εξέδωσε το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, προστίθεται: «Τι το τόσο τρομερό λέει η αφίσα που προκάλεσε την οργή του ΣΥΡΙΖΑ τη στιγμή που οι εικόνες που έρχονται από την Ουκρανία σοκάρουν τη διεθνή κοινή γνώμη; Ότι η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει είδη πρώτης ανάγκης για να συμβάλει στην προσπάθεια του Ερυθρού Σταυρού για την αποστολή ανθρωπιστικού υλικού στους Ουκρανούς πολίτες και τους Έλληνες ομογενείς που δοκιμάζονται. Αν βλέπουν κάτι μεμπτό σε αυτό, το μικρότερο πρόβλημα που έχουν είναι στην κατανόηση κειμένου.

Έχουν, μάλιστα, το θράσος να διευκρινίζουν στην κατάπτυστη ανακοίνωσή τους ότι "κάθε κόμμα έχει υποχρέωση να συνδράμει με ανθρωπιστική βοήθεια τον Ερυθρό Σταυρό". Πού είναι η προτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στους πολίτες να συνδράμουν έμπρακτα στις πρωτοβουλίες για ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία; Πουθενά! Επιβεβαιώνεται ακόμα μία φορά ότι για τους συντρόφους του Αλέξη Τσίπρα η αλληλεγγύη εξαντλείται σε δηλώσεις, το πολύ σε διαδηλώσεις».

Τέλος, η Νέα Δημοκρατία επισημαίνει ότι «έχει αποδείξει ότι αντιλαμβάνεται την αλληλεγγύη ως πράξη και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Αν στον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να ακολουθήσουν ούτε καν σε αυτό, ας σιωπήσουν. Έστω αυτές τις τραγικές για την Ουκρανία και τη διεθνή κοινότητα ώρες, ας μην υπενθυμίζουν τη χειρότερη εκδοχή του εαυτού τους».


Η γελοία ξεφτίλα ανακοίνωση του ΖΥΡΙΖΑ που προκάλεσε την απάντηση της ΝΔ

Γράφει νωρίτερα η νέα ξεφτίλα ΣΥΡΙΖΑ που την υπογράφουν οι Γιώργος Κατρούγκαλος και Ανδρέας Ξανθός χωρίς ίχνος ντροπής και ηθικής : «Το είδαμε και αυτό! Μετά την αναμετάδοση από προξενεία μας κομματικού βιντεοκλίπ της Νέας Δημοκρατίας, κυκλοφόρησε αφίσα με το σήμα του κόμματος δίπλα σε αυτό του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, με πρόφαση την συλλογή και αποστολή ειδών πρώτης ανάγκης στην Ουκρανία. Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός οφείλει, βάσει του καταστατικού του και της ένταξής του στη Διεθνή Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού, να τηρεί την αρχή της ουδετερότητας, της αποφυγής δηλαδή να ταυτίζεται με οποιαδήποτε πολιτικό κόμμα ή ιδεολογία. Είναι αδιανόητη η συνύπαρξη του ιστορικού εμβλήματος του ΕΕΣ με το λογότυπο ενός πολιτικού κόμματος».

Θεωρούμε απαράδεκτη την ενέργεια του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας να συμπράξει σε αυτή την κατάφωρη παραβίαση του καταστατικού του Ερυθρού Σταυρού και των βασικών αρχών του ερυθροσταυρίτικου κινήματος».

«Κάθε κόμμα έχει δικαίωμα και υποχρέωση να συνδράμει με ανθρωπιστική βοήθεια τον Ερυθρό Σταυρό. Για το καλό όσων έχουν ανάγκη την υποστήριξή του, όμως, όχι για την δική του προβολή. Ο Ουκρανικός λαός χρειάζεται κάθε βοήθεια που μπορούμε να του δώσουμε, ατομικά και συλλογικά. Ας πάψει όμως επιτέλους να βλέπει το κυβερνητικό κόμμα τα πάντα με τα μικροκομματικά γυαλιά της επικοινωνίας.

Αναμένουμε την άμεση ανάκληση της αφίσας. Στηρίζουμε την συλλογή ανθρωπιστικής βοήθειας για το σκληρά δοκιμαζόμενο λαό της Ουκρανίας, όχι όμως ως επιχείρηση για μικροκομματικά οφέλη κατά παράβαση των αρχών του Ερυθρού Σταυρού», σημείωνε ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί απλά του αρέσει να ξεφτιλίζεται αφού δεν μπορεί να κάνει και κάτι άλλο ουσιαστικό.



Κατασχέθηκαν στην Ιταλία περιουσιακά στοιχεία αξίας 140 εκατ. ευρώ Ρώσων ολιγαρχών

 



Περιουσιακά στοιχεία αξίας 140 εκ. ευρώ που ανήκαν σε Ρώσους ολιγάρχες έχουν κατασχεθεί στην Ιταλία μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την ιταλική δημόσια τηλεόραση της Rai.

Ειδικότερα, οι τελευταίες κατασχέσεις πραγματοποιήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Γένοβας.

Στον ολιγάρχη Αλεξέι Μορντασόφ κατασχέθηκε η θαλαμηγός Lady M Yacht, το οποίο βρίσκεται στο λιμάνι της Ιμπέρια, αξίας 65 εκατομμυρίων ευρώ.

Παράλληλα, κατασχέθηκε και η θαλαμηγός Lena Yacht, αξίας 50 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο βρίσκεται στο λιμάνι του Σανρέμο και ανήκει στον Ρώσο ολιγάρχη Γενάντι Τιμσένκο.



Συνελήφθη παραγωγός που συνεργαζόταν με Ρώσο ολιγάρχη -Το κανάλι με διευθυντή τον Βαξεβάνη

 


Συνελήφθη χθες από το FBI ο τηλεοπτικός παραγωγός Jack Hanick που εργάστηκε για τον Ρώσο ολιγάρχη Konstantin Malofeyev, καθώς σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ παραβίασε τις κυρώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και έκανε ψευδείς δηλώσεις σε πράκτορες του FBI.

Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ο Αμερικανός εισαγγελέας Damian Williams δήλωσε: «Ο Konstantin Malofeyev είναι στενά συνδεδεμένος με τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία, αφού προσδιορίστηκε από την OFAC ότι ήταν μία από τις κύριες πηγές χρηματοδότησης για την προώθηση των συνδεδεμένων με τη Ρωσία αυτονομιστικών ομάδων που δρουν στο κυρίαρχο έθνος της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών στον Malofeyev απαγορεύουν στους πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών να εργάζονται ή να συναλλάσσονται με τον Malofeyev, αλλά όπως λέγεται, ο Hanick παραβίασε αυτές τις κυρώσεις δουλεύοντας απευθείας για τον Malofeyev σε πολλά τηλεοπτικά προγράμματα κατά τη διάρκεια πολλών ετών».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση «ο Τζον Χάνικ εργαζόταν επίσης για τον Κωνσταντίν Μαλοφέγιεφ σε ένα πρότζεκτ για τη δημιουργία και ανάπτυξη ενός ελληνικού τηλεοπτικού δικτύου και στις προσπάθειες για να αποκτήσει ένα βουλγαρικό τηλεοπτικό δίκτυο. Υπό την καθοδήγηση του Μαλοφέγιεφ, ο Χάνικ ταξίδεψε στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία σε διαφορετικές περιστάσεις το 2015 και το 2016 προκειμένου να εργασθεί επάνω σε αυτές τις πρωτοβουλίες και έδινε αναφορά απευθείας στον Μαλοφέγειφ για τη δουλειά του. Για παράδειγμα, το Νοέμβριο του 2015, ο Χάνικ έγραψε στον Μαλοφέγιεφ πως το Ελληνικό τηλεοπτικό δίκτυο θα ήταν «μία ευκαιρία για να παρουσιαστεί η ρωσική οπτική στην ελληνική τηλεόραση». Σε σχέση με τις προσπάθειες του Μαλοφέγιεφ να αποκτήσει βουλγαρικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο Χάνικ ανέλαβε ενέργειες προκειμένου να αποκρύψει το ρόλο του Μαλοφέγιεφ στην εξαγορά, κανονίζοντας να ταξιδέψει στη Βουλγαρία με ένα άλλο άτομο, το οποίο αναγνώρισε/εντόπισε Έλληνας συνεργάτης του Μαλοφέγιεφ, ώστε να φαίνεται πως ο αγοραστής ήταν Έλληνας και όχι ο Μαλοφέγιεφ».

Το δίκτυο Hellas Net εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Η Ηellas Net συνεργάστηκε με τον John Hanick κατά την πρώτη περίοδο της λειτουργίας της και συγκεκριμένα απο τις 2/2/2015 εως τις 29/2/2016, .

Ο Hanick ήταν ενας απο τους πιο επιτυχημένους τηλεοπτικούς παραγωγούς στις ΗΠΑ και για 15 χρόνια κορυφαίο στέλεχος του FOX NEWS του πρώτου σε τηλεθέαση δικτύου στην αμερικανική αγορά. Η συνεργασία μας στηρίχθηκε στον υψηλό βαθμό επαγγελματικής εμπειρίας του συγκεκριμένου και την αναζήτηση εκ μερους μας μεταφοράς της εμπειρίας του στην οργάνωση και την ανάπτυξη του δικτυου της Ηellas Net. H συνεργασία διακόπηκε στις 29/2/2016 για λόγους αλλαγής των προτεραιοτήτων τόσο της εταιρείας μας όσο και του ιδίου.

Καμμία άλλη σχέση συνεργασία ή εμπλοκή της ΗELLAS NET με οποιονδήποτε άλλον αναφέρεται στα σχετικά δημοσιεύματα δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια».

Άδωνις Γεωργιάδης: Ο Χάνικ στην Ελλάδα δημιούργησε την Hellas Net και έβαλε διευθυντή τον Κώστα Βαξεβάνη

Την σχετική είδηση αναδημοσίευσε στο twitter από την αντίστοιχη ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης. «Συνελήφθη χθες από το FBI ο Hanic διότι βοηθούσε τον Ρώσο ολιγάρχη, Malofeyev να σπάει τις κυρώσει και να στήνει ΜΜΕ για Ρωσική προπαγάνδα. Ο Hanic ήρθε Ελλάδα το 2015-1016 και δημιούργησε την Hellas Net ως μέλος ΔΣ. Πήρε πανελλαδική άδεια και έβαλε διευθυντή τον Κώστα Βαξεβάνη», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.




To δημοσίευμα των New York Times για το θέμα

Την απόπειρα να δημιουργηθεί τηλεοπτικό δίκτυο στην Ελλάδα, το οποίο θα προπαγάνδισε τις ρωσικές θέσεις, με χρηματοδότηση ενός ολιγάρχη, στενού φίλου του Βλαντιμίρ Πούτιν αποκάλυψαν και οι New York Times, σε χθεσινό τους δημοσίευμα.

Αναφέρει το δημοσίευμα:

«Η υπόθεση ήρθε στο φως έπειτα από τη δίωξη που άσκησε η αμερικανική δικαιοσύνη σε έναν πρώην παραγωγό του τηλεοπτικού δικτύου Fox News επειδή παραβίασε τον νόμο για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, συνεργαζόμενος με έναν Ρώσο ολιγάρχη, ο οποίος κατηγορείται ότι ήταν η κύρια πηγή χρηματοδότησης των αυτονομιστών στην Κριμαία και στην ανατολική Ουκρανία και ότι έχει στενούς δεσμούς με τον Βλαντιμίρ Πούτιν».

Ο παραγωγός Τζον Χάνικ, όπως γράφουν οι New York Times, συνελήφθη τον περασμένο μήνα στο Λονδίνο και στη συνέχεια του ασκήθηκε δίωξη από δικαστήριο του Μανχάταν. Μάλιστα, οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι πρόκειται για την πρώτη παραπομπή που γίνεται εξαιτίας της παραβίασης των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία, το 2014, έπειτα από την προσάρτηση της Κριμαίας.

Ο ολιγάρχης που προσέλαβε τον Χάνικ, σύμφωνα με το παραπεμπτικό, ήταν ο Κονσταντίν Μαλόφεγιεβ, ο οποίος θεωρήθηκε από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ως «μια από τις κύριες πηγές χρηματοδότησης από την πλευρά της Ρωσίας για την προώθηση της αυτονόμησης της Κριμαίας», όταν επιβλήθηκαν οι κυρώσεις τον Δεκέμβριο του 2014. Ο Χάνικ εργάστηκε για τον Μαλόφεγιεβ από το 2013 μέχρι το 2017.

Ο Ρώσος ολιγάρχης Κονσταντίν Μαλόφεγιεβ

Η δίωξη κατά του Χάνικ, ενός 71χρονου Αμερικανού πολίτη, έγινε γνωστή τη στιγμή που οι ΗΠΑ και σχεδόν όλος ο υπόλοιπος κόσμος εξακολουθούν να τιμωρούν οικονομικά τη Ρωσία, προσπαθώντας με αυτό και με άλλα μέσα να σταματήσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία. Επιπλέον το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι δημιουργεί μια ειδική ομάδα, η οποία θα ερευνήσει και θα καταστήσει κατηγορούμενους τους διεφθαρμένους ολιγάρχες που υποστήριξαν στην εισβολή στην Ουκρανία.

Μολονότι οι κατηγορίες κατά του Χάνικ, πηγάζουν από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν πριν από 8 χρόνια, αποτελούν ένα ενιαίο πεδίο με άλλα μέτρα που έλαβαν πρόσφατα οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, τα οποία δείχνουν ότι οι ομοσπονδιακές αρχές θα αξιοποιήσουν κάθε τρόπο άσκησης πίεσης στον Πούτιν και στον στενό του κύκλο. Εξάλλου, αυτό τόνισε στη δήλωση του και ο εισαγγελέας της νότιας περιφέρειας της Νέας Υόρκης, Ντέμιαν Γουίλιαμς.

Οι κατηγορίες, είπε, κάνουν φανερή «την δέσμευση μας στην αποτελεσματική εφαρμογή των νόμων κατά αυτών που χρησιμοποιούν τον πλούτο τους για να υπονομεύσουν τα θεμέλια της δημοκρατίας μας».

Στον Χάνικ, ο οποίος εργαζόταν επί 15 χρόνια στο Fox News πριν αποχωρήσει το 2011, έχει ασκηθεί δίωξη από δύο δικαστήρια, από το ένα επειδή παραβίασε τις κυρώσεις και από το άλλο επειδή είπε ψέματα τους πράκτορες του FBI που τον ανέκριναν τον περασμένο χρόνο.

Οι δικηγόροι του Χάνικ δεν εντοπίστηκαν από την εφημερίδα προκειμένου να σχολιάσουν το γεγονός. Ο εκπρόσωπος του Fox News αρνήθηκε να μιλήσει για τις κατηγορίες, είπε, όμως, ότι ο ρόλος του Χάνικ στο τηλεοπτικό δίκτυο δεν ήταν αυτός που περιγράφεται στο παραπεμπτικό, και ότι ήταν διευθυντής και όχι παραγωγός.

Από την άλλη πλευρά, ο Μαλόφεγιεβ, είναι ένας Ρώσος τραπεζίτης, πιστός ορθόδοξος χριστιανός, ένας μεγιστάνας με μεγάλη επιρροή και εξέχουσα θέση στην συνδεόμενη με το Κρεμλίνο ελίτ της χώρας. Αποτελεί ένα από τα προπύργια του Πούτιν στην συντηρητική δεξιά της Ρωσίας, έχει δεσμούς με ακροδεξιούς πολιτικούς στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη και έχει κατηγορηθεί ότι χρηματοδοτεί τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, πέραν αυτών της Κριμαίας. Ο ίδιος έχει αρνηθεί αυτές τις κατηγορίες. Είναι επίσης, ένας από τους κύριους μετέχοντες στην προσπάθεια να αυξηθεί η επιρροή της Ρωσίας στην Αφρική, ώστε να μειωθεί αυτή της Δύσης.

Η εργασία που πρόσφερε ο Χάνικ στον Μαλόφεγιεβ περιλάμβανε και την δημιουργία μέσων ενημέρωσης στην Ρωσία, την Ελλάδα, την Βουλγαρία και αλλού, σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Ο Χάνικ εγκαταστάθηκε στη Ρωσία τον Ιούλιο του 2013, έχοντας διαπραγματευτεί το συμβόλαιό του «απευθείας με το Μαλόφεγιεβ», το οποίο του παρείχε μηνιαίο μισθό 5.000 δολαρίων, έξοδα στέγασης και ασφάλεια υγείας. Στην αρχή ο Χάνικ ασχολήθηκε κυρίως με τη δημιουργία ενός καλωδιακού τηλεοπτικού δικτύου στη Ρωσία, το οποίο άρχισε να εκπέμπει τον Απρίλιο του 2015. Εκείνη την εποχή ο Μαλόφεγιεβ ανήκε σε εκείνους που περιλάμβαναν οι αμερικανικές και οι ευρωπαϊκές κυρώσεις.

Ο Χάνικ είχε ηγετικό ρόλο στο τηλεοπτικό δίκτυο, και σε σειρά email πότε ως διευθύνων σύμβουλος, πότε ως γενικός παραγωγός, πότε ως σύμβουλος έκδοσης.

Σε ένα από αυτά τα email ο Χάνικ γράφει στον Μαλόφεγιεβ ότι το δίκτυο υπηρετεί το όραμά του και ότι είναι ο ιδρυτής και ο κύριος αρχιτέκτονας του. Ο Χάνικ μετακινήθηκε στην Ελλάδα τον Μάιο του 2015 προκειμένου να αναπτύξει ένα τηλεοπτικό δίκτυο, το οποίο θα μπορούσε να συνεργαστεί με το αντίστοιχο του Russian TV, σύμφωνα με όσα περιγράφονται στο κατηγορητήριο. Μάλιστα, σε μια επιστολή του ο Χάνικ γράφει στον Μαλόφεγιεβ ότι πρόκειται για μια ευκαιρία να μεταδίδονται και να εξηγούνται οι απόψεις της Ρωσίας στο Greek TV.

To 2015, ο Χάνικ προσπάθησε για λογαριασμό του Μαλόφεγιεβ να αγοράσει ένα τηλεοπτικό δίκτυο στην Βουλγαρία. Όταν τον Φεβρουάριο του 2021, ο Χάνικ ανακρίθηκε από πράκτορες του FBI, είπε ότι γνώριζε ότι ο Μαλόφεγιεβ υπόκειτο στις κυρώσεις αλλά όχι ότι σχετιζόταν με το βουλγαρικό τηλεοπτικό δίκτυο, μέχρι που το διάβασε στις ειδήσεις. Ο Μαλόφεγιεβ υποστηρίζει σθεναρά την επιστροφή της μοναρχίας στη Ρωσία και σε συνέντευξή του το 2017 στον Guardian, είπε ότι εμπνεύστηκε την ιδέα όταν ως έφηβος ερωτεύθηκε τον «Αρχοντα των δακτυλιδιών». Και σε άλλη συνέντευξη του στους New York Times, πρόσθεσε, ότι η ημι – μοναρχία, που έχει επιβληθεί στη Ρωσία υπό τον Πούτιν, «είναι βασικά ένα πολύ καλό πράγμα». «Αν αρχίζαμε τώρα να τον αποκαλούμε αυτοκράτορα και όχι πρόεδρο δεν θα χρειαζόταν να κάνουμε μεγάλες αλλαγές στο Σύνταγμα μας», σημείωσε, στο δημοσίευμα των New York Times.


iefimerida



Το καθεστώς στην Ρωσία έκλεισε Facebook, Twitter, YouTube και Booking

 



Μπλοκάρονται πλήρως από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι Ρώσοι, μετά τον πόλεμο που κήρυξε το καθεστώς του Κρεμλίνου στις συγκεκριμένες πλατφόρμες. 

Στόχος να μην φτάνει η αλήθεια και τα εγκλήματα του δικτάτορα Πούτιν, στους πολίτες της Ρωσίας

Η ρωσική ρυθμιστική αρχή Roskomnadzor, που είναι αρμόδια για το διαδίκτυο και ελέγχεται όπως όλα απ τον δικτάτορα Πούτιν, διέταξε σήμερα τον αποκλεισμό  Facebook και Twitter στη Ρωσία, κατηγορώντας τα κοινωνικά δίκτυα ότι «κάνουν διακρίσεις» σε βάρος των ρωσικών μέσων ενημέρωσης.

Μετά το «μπλόκο» στο Facebook αποφασίστηκε απ το καθεστώς του δικτάτορα το ίδιο και για Twitter, YouTube και Βooking. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, ο ιστότοπος εύρεσης καταλυμάτων Booking δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί για να κάνει κανείς κράτηση δωματίου εντός της Ρωσίας, όχι πώς θα πήγαινε και κανένας.

Τις τελευταίες ημέρες, το Twitter επέβαλε περιοριστικά μέτρα σε Ρώσους χρήστες λόγω προπαγάνδας που γινόταν στο διαδύκτιο κατά εντολή του δικτάτορα Πούτιν

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκονται στη Ρωσία διαπίστωσαν ότι δεν είναι δυνατή πλέον η πρόσβαση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης παρά μόνο μέσω VPN.

Η Ρωσική ρυθμιστική αρχή, Roskomnadzor, είπε ότι υπήρξαν 26 περιπτώσεις διακρίσεων κατά των ρωσικών μέσων ενημέρωσης από το Facebook από τον Οκτώβριο του 2020, με περιορισμένη πρόσβαση σε κρατικά κανάλια όπως το RT και το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Η εταιρεία META αυτή την εβδομάδα ανακοίνωσε ότι είχε περιορίσει την πρόσβαση στο RT και στο Sputnik σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι υποβάθμισε παγκοσμίως περιεχόμενο από τις σελίδες του Facebook και τους λογαριασμούς του Instagram των ρωσικών κρατικών δικτύων, καθώς και από αναρτήσεις που περιέχουν συνδέσμους προς αυτά.



Τρεις προσαγωγές για την απαγωγη του Γιώργου Κυπαρίσση


 

Εξετάζονται στο τμήμα Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής τρεις ύποπτοι οι οποίοι προσήχθησαν στην ΓΑΔΑ για την αρπαγή και παράνομη παρακράτηση του ιδιοκτήτη μάντρας ανταλλακτικών αυτοκινήτων.

Από τα ξημερώματα (05/03), όπου και έγινε η προσαγωγή, εξετάζονται δυο άνδρες ηλικίας 34χρονων και 41ετων καθως επίσης 39χρονη γυναίκα ως ύποπτοι για τη συμμετοχή τους στην απαγωγή του Γιώργου Κυπαρίσση ο οποίος απελευθερώθηκε (04/03) μετά από εξηνταέξι ημέρες όμηρος από τους απαγωγείς του.

Στην προσαγωγή των 3 υπόπτων βοήθησε η κατάθεση του 40χρονου μετά την απελευθέρωση του.



Βρετανοί δημοσιογράφοι δέχτηκαν πυρά από Ρώσους σαμποτέρ


 

Επίθεση δέχτηκαν βρετανοί δημοσιογράφοι του Sky News την περασμένη Δευτέρα ενώ μετέβαιναν στην πόλη Μπούχα βορειοδυτικά του Κιέβου.

Όπως δήλωσαν οι ίδιοι αρχικά νόμιζαν ότι δέχονταν επίθεση από Ουκρανούς στρατιώτες. Ωστόσο κατάλαβαν ότι είχαν δεχθεί επίθεση από Ρώσους σαμποτέρ.

Τραυματίστηκαν ελαφρά ο πολεμικός ανταποκριτής του Sky News, Stuart Ramsay,  και ο εικονολήπτης Richie Mockler. Ευτυχώς του έσωσαν τα αλεξίσφαιρα γιλέκα που φορούσαν. Όλοι πλέον είναι καλά στην υγεία τους

Όπως δήλωσε ο Stuart Ramsay "εμείς σταθήκαμε τυχεροί. Αλλά χιλιάδες Ουκρανοί πεθαίνουν, καθώς γίνονται στόχοι ρωσικών ένοπλων ομάδων. Ο πόλεμος χειροτερεύει μέρα με τη μέρα".

On Monday, near Kyiv, chief correspondent Stuart Ramsay and his team were attacked. Their experience illustrates the scale of the mayhem and violence as Russia's invasion enters a new and deadlier phase



Γελάει ο κόσμος με την υπερβολή του ακατάλληλου Αλέξη Τσίπρα

 


Σε κάθε εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα, οι πολίτες σηκώνουν τα χέρια προς τον ουρανό και φωνάζουν ευτυχώς γλιτώσαμε.

Σε κάθε εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα, φαίνεται ότι αυτός ο τύπος έγινε τυχαία πρωθυπουργός, είναι ένας επικίνδυνος και ακατάλληλος πολιτικός και πρέπει να παροπλιστεί σύντομα.

Τώρα τον Αλέξη Τσίπρα, τον πείραξε το ανήκουμε στην Δύση, μάλλον επειδή είχε άλλα στον νού του να ανήκουμε στην Τουρκία, την Βενεζουέλα η την Ρωσία.

Το σχόλιο του Αλέξη Τσίπρα αναφορικά με το θέμα της στάσης της χώρας και το ερώτημα αν ανήκουμε στη Δύση, αφού επανέλαβε τα περί προκεχωρημένου φυλακίου για το οποίο είχε μιλήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρνοντας ως παράδειγμα το Ισραήλ και λέγοντας ότι δεν θέλει να ζήσει σε μια χώρα όπως αυτή που «θα είμαστε και στο φυλάκιο και δεσμοφύλακες». 

Στη συνέντευξη το στον ΑΝΤ1, αυτός ο επικίνδυνος και ακατάλληλος για πολιτικός δήλωσε ότι «Έρχεται ο κύριος Μητσοτάκης και λέει ότι όχι μόνο ανήκομεν εις την Δύσιν αλλά είμαστε και το προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης» για να προσθέσει πως «εγώ δε θέλω να ζήσω έτσι, ούτε εγώ ούτε τα παιδιά μου κύριε Χατζηνικολάου. Δεν θέλω να ζήσω σε μια χώρα που θα είναι όπως είναι στο Ισραήλ, να είμαστε στο φυλάκιο και δεσμοφύλακες»

Η αναφορά του Τσίπρα στο Ισραήλ και τα περί φυλακίων και δεσμοφυλάκων προκαλεί εντύπωση όπως άλλωστε και τα όσα είπε για το θέμα της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας για την οποία δήλωσε ότι δεν θα την υπέγραφε με αυτή τη μορφή κυρίως δε χωρίς ανταλλάγματα (ούτε ο ίδιος γνωρίζει με ποια μορφή θα την υπέγραφε και ευτυχώς που δεν ηγείται αυτός και το κόμμα του) τη στιγμή που δίνουμε βάσεις και ειδικά το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης που σημειωτέον μέσα από αυτή τη διαδικασία αναβαθμίζει γεωπολιτικά τη χώρα όπως προκύπτει και από τις εξελίξεις με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Τα ανταλλάγματα όπως λέει που θα ζητούσε ο Αλέξης Τσίπρας (ανταλλάγματα που ισχύουν με τις συμφωνίες και συμμαχίες του Κυριάκου Μητσοτάκη) είναι η «προστασία της χώρας έναντι υποτιθέμενης επίθεσης από μια άλλη χώρα που μάλιστα είναι και χώρα μέλος του ΝΑΤΟ. Αυτό το αντάλλαγμα. Ποιο είναι το βασικό αντάλλαγμα που θέλουμε» φέρνοντας ως παράδειγμα την ύπαρξη αμερικανικών πλοίων στην Αλεξανδρούπολη τα οποία θα υπάρχουν εκεί με βάση τη συμφωνία που έχει υπογραφεί αλλά «δεν θα κουνάνε ρούπι» αν πιο κάτω «παραβιάζονται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» ώστε όπως είπε «να προστατέψουν την ελληνική κυριαρχία». «Τέτοιου είδους ανταλλάγματα θα ζητάγαμε»

Με λίγα λόγια ένας Τσίπρας να είχαμε να λέγαμε, μιας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προστατέψει σε όλα τα επίπεδα την χώρα, και εγώ δεν έχω κανένα λόγο ύπαρξης στην πολιτική ζωή του τόπου, γιατί είμαι ανεπαρκής και ακατάλληλος παντού ειδικά σε θέματα οικονομίας και εξωτερικής πολιτικής.



Δέν παίρνουν παράδειγμα την Ρωσία οι Τούρκοι και προκαλούν : «Να πάρουμε τα νησιά που μας έκλεψε η Ελλάδα»

 


Η Τούρκοι δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι η Ελλάδα δεν είναι Ουκρανία, και δεν παίρνουν παράδειγμα την αντιμετώπιση που έχει η Ρωσία για να βάλουν μυαλό και να σταματήσουν να προκαλούν.

Μόνο το ότι η Ελλάδα είναι στο ΝΑΤΟ και μέλος της Ε.Ε. πρέπει να λέει κάτι στους προκλητικούς Τούρκους, που εάν τολμήσουν να κάνουν κάτι η μοίρα τους θα είναι 100 φορές χειρότεροι από τους Ρώσους.

Οι Τούρκοι δημοσιογράφοι του δικτύου CNN Turk δήθεν «φοβούνται» για πιθανή επίθεση της Ελλάδας στην Τουρκία, παρουσιάζουν χάρτες με ελληνικά νησιά λέγοντας προκλητικά πως κατέχει «παράνομα» η χώρα μας και προτείνουν μελλοντική κατάληψή τους από την Τουρκία. 

Η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια Μπασάκ Σενγκιουλ σε εκπομπή του CNN Turk μιλάει με φόντο χάρτη με τα δήθεν «παρανόμως» εξοπλισμένα νησιά της Ελλάδας. Αρχικά θέτει τον… «προβληματισμό» της λέγοντας: «Η Ελλάδα εξόπλισε τα νησιά τα οποία έπρεπε να είναι αφοπλισμένα. Άλλωστε σχετικά με αυτό η Τουρκία το τελευταίο διάστημα έχει αρχίσει από το υψηλότερο βήμα να θέτει τις αντιρρήσεις της και ανέφερε πως θα γίνουν τα απαραίτητα. Υπάρχει το ερώτημα αν μπορεί να υπάρξει πρόκληση απ’ την πλευρά της Ελλάδας κατά της Τουρκίας ,όπως έγινε και με την Ρωσία;» λέει η Σενγκιού, καταλήγοντας με το ερώτημα: «Το επόμενο διάστημα σχετικά με την Τουρκία, υπάρχει μήπως σκέψη για μία ανάλογη κίνηση;»

Ακολούθως, στο ίδιο κλίμα, ο κοινωνιολόγος και δημοσιογράφος Χουλκί Τζεβίζογλου λέει πως πρέπει να αναζητηθούν τρόποι ώστε η Τουρκία να πάρει πίσω τα νησιά από την Ελλάδα: «Τώρα πρέπει και να μην πέσουμε στην παγίδα, αλλά και να πάρουμε με κάποιο τρόπο τα καταληφθέντα μας νησιά. Μήπως λόγω αυτού του προβλήματος (Ουκρανία), να παραβλέψουμε ότι κάποια νησιά μας καταλήφθηκαν; Να αδρανοποιηθούμε; μεταξύ τα νησιά μας καταλήφθηκαν, η Αλεξανδρούπολη εξοπλίστηκε και η Ελλάδα συνεχώς παρενοχλεί την Τουρκία» ολοκλήρωσε προκλητικά ο Τζεβίζογλου.

Εάν δεν μπορούν να πάρουν το μάθημα τους οι Τούρκοι βλέποντας την Ρωσία και τις επιπτώσεις, τότε ο λαός λέει όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος.





Ζελένσκι: Αν πέσει η Ουκρανία, θα πέσει όλη η Ευρώπη

 



Το μήνυμα του Ουκρανού Προέδρου προβλήθηκε σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις μέσω γιγαντοοθονών που είχαν τοποθετηθεί σε πόλεις του κόσμου όπως η Πολωνίας, η Γεωργίας, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ουγγαρία.

«Στηρίξτε την Ουκρανία. Αν πέσει η Ουκρανία, θα πέσει όλη η Ευρώπη. Αν κερδίσουμε και είμαι σίγουρος γι' αυτό, θα είναι πράγματι μια μεγάλη νίκη για τη Δημοκρατία. Θα είναι μια νίκη για την ελευθερία», είπε σε νέο μήνυμα του πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.



Πριν ξεκινήσει να απευθύνει το μήνυμα του, ο Πρόεδρος Ζελένσκι τήρησε ενός λεπτού σιγή για τους νεκρούς του πολέμου.

«Αν κερδίσουμε θα είναι η νίκη όλου του δημοκρατικού κόσμου, μια νίκη του φωτός πάνω στο σκοτάδι, της ελευθερίας επί της σκλαβιάς», συνόψισε.



Συνελήφθη ο βασικός ύποπτος για την δολοφονία της οικογένειας στην Ανδραβίδα

 


Συνελήφθη ο φερόμενος ως δολοφόνος του ζευγαριού και των δύο παιδιών τους στην Ανδραβίδα

Μετά από συντονισμένη δράση της αστυνομίας, ο καταζητούμενος φερόμενος ως δράστης συνελήφθη στην Πάτρα.

Η αστυνομία είχε στήσει επιχείρηση σύλληψης έξω από την κατοικία του στην Ανδραβίδα καθώς είχε παρατηρηθεί κίνηση γύρω από το σπίτι του. Όπως προέκυψε αργότερα, ο ίδιος είχε περάσει από το σπίτι του και έπειτα έφυγε.

Η ΕΛΑΣ, όμως, είχε στήσει επιχείρηση και στην Πάτρα. Ο φερόμενος ως μακελάρης της οικογένειας συνελήφθη στην περιμετρική οδό που κατεβαίνει πέριξ του Παμπελοποννησιακού σταδίου. Οι δυνάμεις της αστυνομίας του έκαναν «μπλόκο» κι εκείνος παραδόθηκε χωρίς να φέρει αντίσταση.

Η αστυνομία, βέβαια, πέρα από το μπλε αγροτικό που φαίνεται να του ανήκει αναζητούσε και ένα ασημί ΙΧ το οποίο χρησιμοποιούσε μάλλον ο ίδιος ως προπομπό.

Ο 60χρονος προσήχθη και εξετάζεται στη Διεύθυνση Αστυνομίας της Αχαΐας ενώ θα μεταφερθεί στα δικαστήρια της Αμαλιάδας.



Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου στα Ναυπηγεία Σύρου ONEX Neorion Shipyards


 

«Χαίρομαι ιδιαίτερα που με τη βοήθεια όλων όσοι εμπλέκονται σε αυτή την πολύ μεγάλη εθνική επιτυχία, του επενδυτή, των εργαζομένων, της Περιφέρειας, όλων των τοπικών φορέων, επισκέπτομαι σήμερα ένα ναυπηγείο το οποίο πραγματικά σφύζει από ζωή. Δεν νοείται Σύρος χωρίς ναυπηγείο. Συνεισφέρετε περίπου το 15% του ΑΕΠ του νησιού και παραπάνω από 500 καλές θέσεις εργασίας, με τεχνίτες, προκομμένους ανθρώπους, οι οποίοι δουλεύετε σε ένα κλάδο ο οποίος είναι τόσο σημαντικός για την πατρίδα μας», ανέφερε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της επίσκεψής του στα Ναυπηγεία Σύρου ONEX Neorion Shipyards, και υπενθύμισε την πρώτη φορά που είχε επισκεφθεί το ναυπηγείο.

«Θυμάμαι την πρώτη μου επίσκεψη στην Σύρο, όταν ακόμα το ζήτημα των Ναυπηγείων παρέπαιε, την ανησυχία στα μάτια των εκπροσώπων των εργαζομένων. Τότε, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, γνωρίζοντας και το επενδυτικό ενδιαφέρον το οποίο υπήρχε για το Νεώριο, είχα δώσει τη διαβεβαίωση ότι θα ξεπεράσουμε όλα τα γραφειοκρατικά και διοικητικά εμπόδια έτσι ώστε το Ναυπηγείο εδώ της Σύρου να λειτουργήσει και πάλι», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

«Χαίρομαι, επίσης, ιδιαίτερα κάθε φορά που μιλώ με Έλληνες πλοιοκτήτες, οι οποίοι μου μιλούν με τα καλύτερα λόγια για τη σπουδαία δουλειά που γίνεται εδώ στην Σύρο. Για την παραγωγικότητά σας, για την ταχύτητα, για την ποιότητα της δουλειάς σας. Και αυτό είναι μία πολύ μεγάλη παρακαταθήκη για την εθνική οικονομία. Δεν γίνεται η χώρα μας να έχει τον μεγαλύτερο ελληνόκτητο στόλο στον κόσμο και ταυτόχρονα να μην έχει ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία», υπογράμμισε.

«Πολύ χαίρομαι, λοιπόν, που εδώ τα έχετε καταφέρει. Τίποτα δεν θα μπορούσε να γίνει εάν δεν βάζατε εσείς οι εργαζόμενοι πρώτοι πλάτη. Χρειάστηκε να παρθούν δύσκολες αποφάσεις. Κόψαμε γόρδιους δεσμούς, προβλήματα τα οποία έρχονταν από το παρελθόν. Τα λύσαμε και σήμερα αυτό το οποίο βλέπω, ένα ναυπηγείο γεμάτο πλοία να περιμένουν, πολλούς εργαζόμενους, είναι η καλύτερη απόδειξη ότι και τα πιο σύνθετα προβλήματα μπορούν να λύνονται», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

«Έτσι οραματιζόμαστε την ανάπτυξη στη χώρα μας. Πάνω από όλα όταν μιλάμε για ανάπτυξη, μιλάμε για καλές δουλειές. Και πόσω μάλλον σε ένα νησί σαν την Σύρο, με μία τόσο βαριά ιστορία των ναυπηγείων ταυτισμένη με την ιστορία της πρωτεύουσας των Κυκλάδων», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Σας εύχομαι ολόψυχα, από καρδιάς, καλή δύναμη, προσοχή πάντα στη δουλειά σας. Εύχομαι στη διοίκηση να εξακολουθεί να επενδύει στο ναυπηγείο, να κάνουμε όλες εκείνες τις παρεμβάσεις έτσι ώστε η δουλειά αυτή, η βαριά δουλειά, να γίνεται όσο πιο φιλική προς το περιβάλλον και ξέρω ότι έχουν γίνει δουλειές σε αυτή την κατεύθυνση. Εμείς θα στηρίξουμε σε όλες τις κατευθύνσεις, να βάλουμε νέα τεχνολογία στο ναυπηγείο, να επενδύσουμε στην κατάρτιση, κάτι το οποίο θα έχουμε την ευκαιρία να ανακοινώσουμε σήμερα, να μπαίνουν νέοι τεχνίτες, η επόμενη γενιά, να καταλαβαίνει ότι η δουλειά αυτή είναι μία δουλειά που αξίζει τον κόπο να την ακολουθεί κανείς», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Θα είμαστε κοντά σε αυτή την επένδυση, όπως είμαστε κοντά σε κάθε παραγωγική επένδυση στη χώρα η οποία δημιουργεί θέσεις εργασίας. Να είστε καλά, καλή δύναμη και συγχαρητήρια και πάλι σε όλες και σε όλους», κατέληξε στην τοποθέτησή του ο Πρωθυπουργός.


Αναβίωση ενός ισχυρού κλάδου

Τα Ναυπηγεία Σύρου, αποτελούν απόδειξη της ανάκαμψης του ναυπηγοεπισκευαστικού κλάδου στην Ελλάδα και της τόνωσης της βιομηχανικής δραστηριότητας.

Η ιδιοκτήτρια ONEX έχει επενδύσει περισσότερα από 30 εκατομμύρια ευρώ στην μονάδα στο Νεώριο, καλύπτοντας παλιές οφειλές αλλά και αναβαθμίζοντας τις υποδομές.

Αποτέλεσμα είναι ότι πλέον τα ναυπηγεία απασχολούν 600 καλά αμειβόμενους εργαζόμενους, τη στιγμή που παλαιότερα διέθεταν 180 που ήταν απλήρωτοι επί χρόνια, και εξυπηρετεί περίπου 100 πλοία ανά έτος, πενταπλάσια σε σχέση με πριν.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στο νησί υπογράφονται σήμερα έξι συμφωνίες προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας, με έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος, την εκπαίδευση – κατάρτιση και την ανάπτυξη νέων τεχνολογικών δυνατοτήτων, ειδικά στον τομέα της ενέργειας.

Σε αυτές περιλαμβάνεται πρωτοβουλία για την κυβερνητική στήριξη της εκπαίδευσης νέων εργαζομένων για τη βιομηχανική ανασυγκρότηση, η οποία θα υλοποιηθεί μέσω μνημονίου συνεργασίας που υπογράφηκε από τον Γενικό Γραμματέα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Γιώργου Βούτσινου, και την ONEX Neorion Shipyards.

«Υπάρχει ένα πλήρως μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση», είπε ο κ. Βούτσινος, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που έγινε στα γραφεία της εταιρείας. «Στόχος είναι να βρούμε τις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας, κι ένας από τους σπουδαιότερους μοχλούς αναπτυξης είναι το εξειδικευμένο προσωπικό», προσέθεσε.

Ο Γενικός Γραμματέας τόνισε ότι έχουν επιλεγεί οι ειδικοτητες, όπως ελασματουργοί, σωληνουργοί και οξυγονοκολλητές, οι οποίες παρέχουν άμεση επαγγελματική αποκατάσταση και υψηλές αμοιβές. Προσέθεσε ότι στόχος είναι να ιδρυθεί στη Συρο η πρώτη σχολή κατάρτισης επιπέδου 3, σε συνεργασία με το Ναυπηγείο.

Οι συμφωνίες που υπογράφηκαν προβλέπουν επίσης εταιρική συμφωνία της ONEX Shipyards & Technologies με την Interamerican για την κάλυψη περιστατικών αερομεταφοράς σε νοσοκομεία της Αθήνας, συνεργασία μεταξύ του Κέντρου Καινοτομίας Aegean Neorion Innovation Center και του Πανεπιστημίου Αιγαίου για ερευνητικές δραστηριότητες, και συνεργασία της ONEX με την Arab Shipbuilding and Repair Yard από το Μπαχρέιν σε σειρά δραστηριοτήτων, στο πλαίσιο και των κυβερνητικών πρωτοβουλιών για ανάπτυξη δεσμών μεταξύ των δύο χωρών.

Επισφραγίστηκε ακόμα σύμπραξη των εταιρειών Ocean Energy, ΕΤΒ Energy Technologies and Biofuels και ONEX για την ανάπτυξη «Πρωτοτύπου ασφαλούς κυματικής ενέργειας» (Wave Energy Pilot Program, WEPP), η οποία μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στη μετάβαση στην πράσινη ηλεκτροπαραγωγή, ειδικά σε νησιωτικές περιοχές οι οποίες σήμερα βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε ορυκτά καύσιμα.

Υπογράφηκε τέλος σύμφωνο ΕΛΚΕΘΕ – ONEX για μελέτη της κατάστασης του βυθού του Λιμανιού Ερμούπολης, ώστε να αποτυπωθούν οι συνέπειες των διάφορων χρήσεων σε βάθος δεκαετιών και να δρομολογηθούν οι όποιες ενέργειες αποκατάστασης κριθούν αναγκαίες.

Στη σύσκεψη έλαβαν επίσης μέρος ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης, η πρώην Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Βίκυ Λοΐζου, οι βουλευτές Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Βρούτσης, Κατερίνα Μονογυιού και Φίλιππος Φόρτωμας, ο Δήμαρχος Σύρου Νίκος Λειβαδάρας, ο Πρόεδρος και CEO του Ομίλου ONEX Shipyards & Technologies Πάνος Ξενοκώστας, ο Αντιπρόεδρος και CFO του Ομίλου Ιωάννης Σταματόπουλος, ο Γενικός Διευθυντής της ΟΝΕΧ Neorion Shipyards Βασίλης Σαββίδης, ο Οικονομικός Διευθυντής της εταιρείας Ιωάννης Πασχαλίδης και ο Διευθυντής Παραγωγής της, Απόστολος Καλογεράκης.



Γερμανία: Ακροδεξιοί και αρνητές της πανδημίας στηρίζουν τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία

 


Υποστηρικτές μεταξύ των ακροδεξιών και των αρνητών του κορωνοϊού και των εμβολίων βρίσκει η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, σύμφωνα με έρευνα του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD. Πολλοί από αυτούς, αναφέρεται στο ρεπορτάζ, βλέπουν τον Βλαντίμιρ Πούτιν ως αγωνιστή της αντίστασης κατά της πολυπολιτισμικότητας.

«Δεν είναι εισβολή, είναι επιχείρηση», αναφέρεται συχνά από υποστηρικτές της ρωσικής επίθεσης, οι οποίοι εκφράζουν την κατανόησή τους για τις πράξεις της ρωσικής πλευράς, καθώς, όπως λένε, «με αυτή την αντεπίθεση έπρεπε να αποτρέψει μια γενοκτονία που συντελείται στη χώρα από το ΝΑΤΟ και την Ουκρανία».

Ο αρχισυντάκτης του ακροδεξιού περιοδικού Compact, Γιούργκεν Έλζερ χαρακτηρίζει μάλιστα «αμυντική» την επίθεση των ρωσικών δυνάμεων. «Έπειτα από πολλές μέρες επιθέσεων από τις ουκρανικές δυνάμεις στις δημοκρατίες του Ντονμπάς, το βήμα της Μόσχας γίνεται για την προστασία του εκεί πληθυσμού», δηλώνει ο ίδιος στο ARD. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι ο ρώσος πρόεδρος έχει αντικαταστήσει σε αυτές τις ιδεολογίες τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. «Ο Πούτιν είναι μισητός στη Δύση, επειδή αντιπροσωπεύει ένα εναλλακτικό μοντέλο: είναι πατριώτης και δε μισεί την πατρίδα», γράφει το περιοδικό Compact.

Όπως αναδεικνύεται στο ρεπορτάζ, πολλά προφίλ χρηστών που μιλούσαν για «δικτατορία του κορωνοϊού» στη Γερμανία, διαδίδουν τώρα τη ρωσική προπαγάνδα για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο αντιεμβολιαστής Μπόντο Σίφμαν θεωρεί ότι η γερμανική κυβέρνηση με τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας «καταστρέφει και την υπόλοιπη Γερμανία που δεν είχε καταστραφεί από την πολιτική για τον κορωνοϊό».

Το γερμανόφωνο ρωσικό κανάλι RT de αναμετέδιδε συχνά τις αναρτήσεις του Σίφμαν αλλά και του γνωστού αρνητή ράπερ Ξαβιέ Ναϊντού. Σύμφωνα με τη μελέτη του Κέντρου Παρακολούθησης, Ανάλυσης και Στρατηγικής (CeMAS), το RT de είναι ένα από τα πιο σημαντικά «εναλλακτικά μέσα» στην πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram. Ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το ρωσικό κανάλι κατάφερε να αυξήσει σημαντικά την επιρροή του, την οποία χρησιμοποιεί τώρα για τη διάδοση κραυγαλέας προπαγάνδας, αναφέρει ο επικεφαλής του CeMAS, Μίρο Ντίτριχ.

Αλλα τμήματα της ακροδεξιάς σκηνής της Γερμανίας, όπως «ο τρίτος δρόμος», τάσσονται υπέρ της άλλης πλευράς και χρησιμοποιούν ακόμη και το Telegram προκειμένου να στρατολογήσουν εθελοντές για να πολεμήσουν στο πλευρό της ουκρανικής ακροδεξιάς ομάδας «Τάγμα Azov». Οι γερμανικές αρχές έχουν θορυβηθεί και απαγορεύουν σε γνωστούς νεοναζί να φύγουν από τη χώρα. Σύμφωνα όμως με την εφημερίδα Die Zeit, οι αρχές γνωρίζουν τρεις Γερμανούς εξτρεμιστές, οι οποίοι έχουν καταφέρει να φύγουν από τη χώρα προκειμένου να ενταχθούν στο ουκρανικό «Τάγμα Azov». Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών επιβεβαίωσε σήμερα τις πληροφορίες, κάνοντας λόγο για «μεμονωμένες περιπτώσεις». Σύμφωνα επίσης με τα υπουργεία Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, οι γερμανικές αρχές δεν αποτρέπουν γενικά τους Γερμανούς να πολεμήσουν με κάποιο από τα δύο εμπόλεμα μέρη στην Ουκρανία, αλλά έχουν ως στόχο να εμποδίσουν τη συμμετοχή εξτρεμιστών στις μάχες. Οι Ομοσπονδιακές Αστυνομικές Διευθύνσεις έχουν ενημερωθεί σχετικά και, εάν διαπιστώσουν ύποπτες κινήσεις, μπορούν να εμποδίσουν την έξοδο από τη χώρα, ακόμη και παρακρατώντας το διαβατήριο. Ανάλογη τακτική είχε ακολουθήσει η Γερμανία και σχετικά με τον πόλεμο στη Συρία. 


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Εγκρίθηκε η υπαγωγή απαλλοτριώσεων ακινήτων για έργα γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας

 


Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών εισηγήθηκε και το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την υπαγωγή απαλλοτριώσεων ακινήτων για έργα γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας στην παρ. 1 του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων. Ειδικότερα: 

Την υπαγωγή στη διαδικασία του άρθρου 7Α του ν. 2882/2001 (Α' 17) όπως ισχύει κάθε φορά των απαλλοτριώσεων που έχουν κηρυχθεί κατά τις πάγιες διατάξεις για το έργο «Βελτίωση τμημάτων επαρχιακής οδού Παπάδου - Πλωμαρίου/ τμήμα Α' - παράκαμψη Αγίου Ισίδωρου» στη νήσο Λέσβο. 

Την υπαγωγή στη διαδικασία του άρθρου 7Α του ν. 2882/2001, όπως ισχύει, των απαλλοτριώσεων για την εκτέλεση των υπό δημοπράτηση και υπό ωρίμανση έργων, που αναφέρονται παρακάτω και για τα οποία δεν έχουν κηρυχθεί απαλλοτριώσεις κατά τις πάγιες διατάξεις των παρακάτω έργων:

«Επείγοντα έργα επισκευής και ανακατασκευής γεφυρών στη νήσο Εύβοια και ειδικότερα στη γέφυρα Βασιλικού επί της Εθνικής Οδού 44, στη γέφυρα στον οικισμό Φύλλα και στη γέφυρα στον οικισμό Αφράτι που επλήγησαν από τις πλημμύρες της 9ης Αυγούστου 2020».

«Κατασκευή νέας γέφυρας Κερίτη με τα συνοδά οδικά έργα, στον οικισμό Αλικιανός του δήμου Πλατανιά Π.Ε. Χανίων».

«Οδική σύνδεση του νέου Νοσοκομείου Σπάρτης».

«Έργα άρσης ασυμβατοτήτων με τους κανονισμούς EASA - Αεροδρόμιο Κέρκυρας».



Υπουργείο Εσωτερικών ερανιστικό νομοσχέδιο

 


Ο υπουργός Εσωτερικών παρουσίασε το ερανιστικό νομοσχέδιο που περιλαμβάνει πλειάδα ειδικότερων ζητημάτων αρμοδιότητας του υπουργείου Εσωτερικών καθώς και άλλων υπουργείων.

Αντικείμενο του νομοσχεδίου είναι, ενδεικτικά, η εισαγωγή ρυθμίσεων, αναφορικά με:

Το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Καταπολέμησης της Διαφθοράς (Ε.Σ.Σ.Κ.Δ.): Δεδομένου του γεγονότος ότι η εφαρμογή του σχεδίου αποτελεί εθνική δέσμευση, διασφαλίζεται η συνέχεια των μεταρρυθμίσεων που έχει αναλάβει η χώρα σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Παράλληλα, υλοποιούνται προτεραιότητες που αναδεικνύουν οι ετήσιες εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόσο στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όσο και στο πλαίσιο της διερεύνησης της κατάστασης του κράτους δικαίου και συναφείς συστάσεις ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών που έχουν αρμοδιότητες στον τομέα της καταπολέμησης της διαφθοράς.

Τη μοριοδότηση δομημένης συνέντευξης για την επιλογή προϊσταμένων μέσω της θέσπισης ελάχιστης βάσης 500 μορίων στη δομημένη συνέντευξη για την επιλογή προϊσταμένων. Η προωθούμενη ρύθμιση απαιτείται, προκειμένου να διασφαλιστεί η καταλληλότητα του υπαλλήλου που είναι υποψήφιος για κατάληψη θέσης ευθύνης. Δεδομένου ότι η δομημένη συνέντευξη αποτελεί ένα αντικειμενικό κριτήριο, με το οποίο διαπιστώνονται τόσο οι γνώσεις του υπαλλήλου, όσο και οι επικοινωνιακές του δεξιότητες, οι ηγετικές του ικανότητες κ.λπ., επιβάλλεται ο υποψήφιος να συγκεντρώνει τουλάχιστον τη βάση κατά την τελική μοριοδότηση. Η ρύθμιση επιφυλάσσεται τόσο για τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα όσο και για τον κώδικα δημοτικών και κοινοτικών υπαλλήλων. Λόγω της σπουδαιότητας της ρύθμισης, η εφαρμογή της ελάχιστης βάσης προβλέπεται ότι θα ισχύει και επί των τρεχουσών διαδικασιών επιλογής προϊσταμένων, οι οποίοι δεν έχουν κληθεί σε συνέντευξη μέχρι και τη δημοσίευση του παρόντος νόμου.

Τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων: Εισάγεται νέα διαδικασία έκδοσης των βεβαιώσεων Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (Τ.Α.Π.), ώστε να μην κωλύεται η διαδικασία μεταβίβασης ακινήτων και ορίζεται ότι, σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο ο Δήμος αδυνατεί να εκδώσει αυθημερόν τη βεβαίωση, ο δικαιοπάροχος έχει τη δυνατότητα να καταθέσει στην ταμειακή υπηρεσία του Δήμου ως εγγύηση μέχρι την εκκαθάριση της οφειλής, ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό δυο τοις χιλίοις (0,2‰) επί του τιμήματος της αξίας του ακινήτου. Το αποδεικτικό κατάθεσης υπέχει θέση βεβαίωσης και δεν κωλύεται η διαδικασία της μεταβίβασης.

Την άμεση αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών από τους Ο.Τ.Α. α' και β' βαθμού: Η άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνεπειών που προκαλούνται από φυσικές καταστροφές απαιτεί τη μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία, αλλά χωρίς παρεκκλίσεις από τη νομοθεσία για την ανάθεση δημοσίων συμβάσεων. Για το λόγο αυτό, αξιοποιούνται τα εργαλεία του ν. 4412/2016 που παρέχουν τη δυνατότητα αποτελεσματικής αντιμετώπισης μιας επείγουσας και έκτακτης κατάστασης. 



Ο υπουργός Δικαιοσύνης παρουσίασε τον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών.


 

Τις νέες νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης στο υπουργείο Δικαιοσύνης, παρουσίασε ο αρμόδιος υπουργός κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη και υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Αναλυτικά :

Συγκεκριμένα με την αναμόρφωση του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Δικαστικών Λειτουργών επιχειρείται η εξάλειψη δυσλειτουργιών του συστήματος που καθυστερούν την απονομή της Δικαιοσύνης και περιορίζουν την αποτελεσματικότητά της. Με το Σχέδιο Νόμου εισάγονται σημαντικές καινοτομίες ως προς την οργάνωση και λειτουργία των Δικαστηρίων και ρυθμίσεις για την ταχύτερη ενσωμάτωση των πολιτικών για την ηλεκτρονική δικαιοσύνη. Παράλληλα, αναμορφώνεται το σύστημα διενέργειας των επιθεωρήσεων των δικαστών. Ειδικότερα, με τον νέο Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών:

Θεσπίζονται σημαντικές καινοτομίες που αφορούν στη δυνατότητα σύγκλησης των Ολομελειών των Ανωτάτων Δικαστηρίων, περιορίζονται τα κωλύματα εντοπιότητας για την πιο ορθολογική στελέχωση των δικαστικών υπηρεσιών και ρυθμίζονται οργανωτικά ζητήματα των Ειρηνοδικείων μετά την έναρξη λειτουργίας της κατεύθυνσης Ειρηνοδικών στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών.

Οι δικαστικές αποφάσεις όλων των δικαστηρίων διατίθενται σε ηλεκτρονική μορφή.

Εισάγονται στους κανονισμούς των δικαστηρίων υποχρεωτικές ρυθμίσεις για την ισομερή κατανομή των υποθέσεων.

Ως προς το σύστημα επιθεώρησης:


Καθιερώνονται 4 επίπεδα επιθεώρησης (στα δικαστήρια και τις εισαγγελίες, τους διευθύνοντες τα δικαστήρια, τους προέδρους και τους προεδρεύοντες τμημάτων δικαστικών σχηματισμών, σε όλους τους δικαστικούς λειτουργούς).

Επεκτείνεται η θητεία των επιθεωρητών, οι οποίοι επιλέγονται με ένα μικτό σύστημα ορισμού και κλήρωσης. Οι επιθεωρητές παρακολουθούν υποχρεωτικά έκτακτα προγράμματα επιμόρφωσης που διοργανώνονται από την Εθνική Σχολή Δικαστών.

Ιδρύεται Γραφείο Γραμματείας Επιθεώρησης για την υποβοήθηση του έργου των επιθεωρητών.

Στην επιθεώρηση ελέγχεται, πλέον, πέρα από την ποσοτική και ποιοτική υπηρεσιακή απόδοση των δικαστικών λειτουργών, και η ταχύτητα έκδοσης δικαστικών αποφάσεων, πάντα σε σχέση με τη σοβαρότητα και τη δυσχέρεια των υποθέσεων



Ο υπουργός και ο υφυπουργός Οικονομικών παρουσίασαν τις νομοθετικές πρωτοβουλίες

 


Τις νέες νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης στο υπουργείο Οικονομικών, παρουσίασαν οι αρμόδιοι υπουργοί κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο νέος ΕΝΦΙΑ - Μείωση ΕΝΦΙΑ με εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών. Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο τροποποιείται το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) και αντιμετωπίζονται τα νέα δεδομένα λόγω αναπροσαρμογής των τιμών εκκίνησης αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων, οι οποίες εφαρμόζονται από την 1η Ιανουαρίου 2022. Με τις προτεινόμενες διατάξεις:

Μειώνεται ο φόρος ακόμη και για ακίνητα σε ζώνες στις οποίες αυξήθηκαν οι τιμές.

Καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος για τα φυσικά πρόσωπα (διατηρείται για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες) και ενσωματώνεται στον κύριο φόρο.

Διορθώνονται στρεβλώσεις και αδικίες του παρελθόντος, με στόχο ένα φόρο πιο ορθολογικό και αναλογικό.

Ενδεικτικά:

Αναπροσαρμόζονται συντελεστές και κλιμάκια υπολογισμού του κυρίου φόρου κτισμάτων και οικοπέδων (μειώνονται συντελεστές και ενοποιούνται κλιμάκια).

Χορηγείται εφεξής σε μόνιμη βάση η μείωση του φόρου με βάση τη συνολική αξία της περιουσίας.

Αυξάνονται σημαντικά οι συντελεστές έκπτωσης του φόρου των φυσικών προσώπων για τη μικρομεσαία ιδιοκτησία.

Διευκολύνονται οι φορολογούμενοι στην αποπληρωμή του φόρου, καθώς παρέχεται η δυνατότητα πληρωμής του φόρου σε 10 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο επιδιώκεται:


Η μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα φυσικά πρόσωπα και ιδίως για εκείνα που διαθέτουν ακίνητα που εντάσσονται σε χαμηλές και μεσαίες τιμές ζώνης, παρά την αύξηση των τιμών εκκίνησης στις περισσότερες ζώνες.

Η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου φυσικών προσώπων (ως σήμερα υπολογιζόταν στη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, εφόσον αυτή υπερέβαινε τις 250.000 ευρώ) και η ενσωμάτωσή του στον κύριο φόρο.

Η διόρθωση στρεβλώσεων και αδικιών, προκειμένου ο φόρος να γίνει πιο ορθολογικός, δίκαιος και αναλογικός.

Ενδιάμεσο Πρόγραμμα Συνεισφοράς Δημοσίου για τη στήριξη ευάλωτων οφειλετών. Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 1023/2019 ψηφίστηκε ο Νόμος 4738/2020 «Ρύθμιση οφειλών και παροχή 2ης ευκαιρίας». Στον νόμο αυτό προβλέπεται η ίδρυση ενός ιδιωτικού Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης πρώτης κατοικίας ευάλωτων νοικοκυριών. Μέχρι την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας, μέσω της οποίας θα επιλεγεί ο ιδιώτης που θα συστήσει τον Φορέα, ενεργοποιείται ένα ενδιάμεσο πρόγραμμα προστασίας ευάλωτων οφειλετών. Το νομοσχέδιο αυτό προβλέπει κρατική επιδότηση 70-210 ευρώ (ανάλογα με τα μέλη του νοικοκυριού), το οποίο θα καταβάλλεται, προκειμένου να ανασταλεί η διαδικασία πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας ευάλωτων οφειλετών, για χρονικό διάστημα 15 μηνών. 

Ο άμεσος στόχος του προγράμματος είναι η αποτροπή των πλειστηριασμών και εξώσεων πρώτης κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών, που έχουν χρέη σε πιστωτές, μέχρι την ίδρυση του ιδιωτικού Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης που προβλέπεται στον Ν. 4738/2020 (Α' 207) και αποτελεί μια μόνιμη λύση. Ο Φορέας αυτός θα προβαίνει στην αγορά της πρώτης κατοικίας και την επαναμίσθωσή της στον ευάλωτο οφειλέτη για χρονικό διάστημα μέχρι 12 έτη εντός του οποίου εκείνος μπορεί να προβεί στην επαναγορά της. Κατά συνέπεια, το πρόγραμμα αυτό παρέχει τον απαιτούμενο χρόνο, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η προστασία του δικαιώματος στέγασης των ευάλωτων νοικοκυριών. Παράλληλα, επιτυγχάνεται η θέσπιση πολιτικών κοινωνικής προστασίας για τους ευάλωτους οφειλέτες.

Το πρόγραμμα θεσπίζεται αποκλειστικά για τους ευάλωτους πολίτες, καθώς η Πολιτεία λαμβάνει υπόψη της ότι οι οικονομικές δυνατότητες δεν είναι οι ίδιες και ότι η λήψη μέτρων οικονομικής ενίσχυσης και η παροχή οικονομικών διευκολύνσεων για την περαιτέρω στήριξη αυτών των οφειλετών, είναι καταλυτικής σημασίας για την κοινωνική συνοχή. Αναδεικνύει, επιπλέον, την κρατική ευθύνη, διασφαλίζοντας την ορθή και αποτελεσματική λειτουργία των μηχανισμών κοινωνικής πρόνοιας. Επιπρόσθετα εδραιώνεται το αίσθημα εμπιστοσύνης των πολιτών προς το Κράτος και ενισχύεται η εμπιστοσύνη στο Κράτος δικαίου, αφού εξασφαλίζεται η πρόληψη γένεσης κοινωνικών προβλημάτων.

Ανεξάρτητη Αρχή Πιστοληπτικής Αξιολόγησης. Αντικείμενο του προτεινόμενου νομοσχεδίου είναι η σύσταση της «Ανεξάρτητης Αρχής Πιστοληπτικής Αξιολόγησης».

Η Αρχή έχει ως σκοπό τη συλλογή, αποθήκευση και επεξεργασία πρωτογενών δεδομένων πιστοληπτικής συμπεριφοράς φυσικών και νομικών προσώπων έναντι του Δημοσίου, την αξιόπιστη αξιολόγηση της πιστοληπτικής συμπεριφοράς τους και την παραγωγή και χορήγηση πιστοληπτικής βαθμολόγησής τους προς χρήση από δημόσιους οργανισμούς και φορείς, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ή/και λοιπούς ιδιώτες (π.χ. εμπόρους). Αντίστοιχοι φορείς (credit bureau) λειτουργούν στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. (Ιρλανδία, Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Πορτογαλία, Αυστρία), ενώ στην Ελλάδα μέχρι σήμερα λειτουργεί ιδιωτική εταιρεία (ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ) που διαθέτει μόνο τα δεδομένα των τραπεζών.

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο αντιμετωπίζει το πρόβλημα της ασύμμετρης πληροφόρησης μεταξύ πιστωτών (ιδιωτικών ή δημόσιων φορέων) και οφειλετών και μεταξύ πιστωτών (ιδιωτικών ή δημόσιων φορέων) ως προς την πιστοληπτική ικανότητα φυσικών και νομικών προσώπων έναντι του Δημοσίου. Η ασύμμετρη πληροφόρηση οδηγεί σε μη επιθυμητά αποτελέσματα, όπως ότι: α) οι οφειλέτες δανείζονται περισσότερα χρήματα από όσα είναι σε θέση να εξοφλήσουν ή οι πιστωτές είναι πρόθυμοι να δανείσουν λιγότερα χρήματα από όσα ο οφειλέτης θα μπορούσε σταθερά να εξοφλεί, β) όσο οι οφειλέτες έχουν πρόσβαση σε περισσότερες πληροφορίες από τους πιστωτές, δύνανται να συνάπτουν συμβάσεις δανείου χωρίς πρόθεση να τις εξυπηρετήσουν, γ) οι πιστωτές δεν εγκρίνουν αιτήσεις δανειοδότησης σε οφειλέτες, παρόλο που αυτοί διαθέτουν επαρκή πιστοληπτική ικανότητα, ελλείψει επαρκών στοιχείων για τις οφειλές τους προς το Δημόσιο και είναι πιθανό να εγκρίνουν αιτήσεις οφειλετών που δεν είναι αξιόχρεοι προς το Δημόσιο, αλλά επιδιώκουν ενεργά τη χορήγηση δανείου. 

Η σύσταση της «Ανεξάρτητης Αρχής Πιστοληπτικής Αξιολόγησης» αποσκοπεί στην αντιμετώπιση του προβλήματος της ασύμμετρης πληροφόρησης, στη διευκόλυνση της διαθεσιμότητας πιστοληπτικής αξιολόγησης προς χρήση από δημόσιους φορείς, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και λοιπούς ενδιαφερόμενους, στο πλαίσιο μείωσης των επιπέδων των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και των ληξιπρόθεσμων οφειλών και για την πρόληψη του φαινομένου της υπερχρέωσης.

Αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Οι προτεινόμενες διατάξεις του νομοσχεδίου στοχεύουν στην ουσιαστική αναμόρφωση του πλαισίου που διέπει τη λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, προκειμένου να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητά του και να επιταχυνθεί η ολοκλήρωση του έργου του, με την αποδοτική επιστροφή των συστημικών πιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας στον ιδιωτικό τομέα. Με τις προτεινόμενες διατάξεις επέρχονται παρεμβάσεις, με τις οποίες:

Αποσαφηνίζεται ότι η αποεπένδυση εντάσσεται στον σκοπό τον οποίον υπηρετεί το Ταμείο, αναδεικνύοντας τη σημασία της για την ευμάρεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος, και κατ' επέκταση για την εθνική οικονομία.

Παρατείνεται κατά το αναγκαίο χρονικό διάστημα η διάρκεια του Ταμείου.

Απλοποιείται το μοντέλο διοίκησης του Ταμείου, με τη συγχώνευση των υφισταμένων δύο διακριτών οργάνων (δηλ. του Γενικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής) σε ένα ενιαίο όργανο, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου. Η μεταβολή αυτή αναμένεται να αυξήσει σημαντικά την ευελιξία, καθώς επίσης την ταχύτητα λήψης αποφάσεων. Προβλέπεται, δε, ειδική διαδικασία άμεσης μετάβασης στο νέο σχήμα διοίκησης.

Επικαιροποιείται και απλουστεύεται το σύνθετο περιβάλλον ειδικών δικαιωμάτων διοίκησης και ελέγχου του Ταμείου ως προς τα πιστωτικά ιδρύματα στα οποία μετέχει, λαμβάνοντας υπόψη τις μεταβολές που έχουν επέλθει στο πεδίο της προληπτικής εποπτείας των πιστωτικών ιδρυμάτων στο διάστημα που μεσολάβησε από την ίδρυσή του και περιορίζοντας τις επικαλύψεις.

Εισάγονται λεπτομερείς προβλέψεις για τον σχεδιασμό, την υιοθέτηση και την εφαρμογή της πολιτικής αποεπένδυσης από το Ταμείο, κατά τρόπον ώστε να δρομολογηθεί έγκαιρα και αποτελεσματικά η μετάβαση των πιστωτικών ιδρυμάτων στην ιδιωτική συμμετοχή.

Άσκηση τελωνειακής αντιπροσώπευσης - Ρύθμιση επαγγέλματος τελωνειακού αντιπροσώπου. Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο ανακαθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την τελωνειακή αντιπροσώπευση και ρυθμίζονται ειδικότερα οι όροι άσκησης του επαγγέλματος του τελωνειακού αντιπροσώπου, σύμφωνα με το πλαίσιο που καθορίζεται από τις σχετικές διατάξεις του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα. Ταυτόχρονα, καταργείται ο ν. 718/1977 «Περί εκτελωνιστών» (Α΄304), ο οποίος περιλαμβάνει παρωχημένες προβλέψεις και έχει τροποποιηθεί αποσπασματικά από τον ν. 4093/2012 (Α΄ 222) και τον ν. 4111/2013 (Α΄ 18), με αποτέλεσμα να εκκρεμούν ζητήματα προς ρύθμιση και κατ' επέκταση να δημιουργούνται προβλήματα εφαρμογής. Ειδικότερα με το νομοσχέδιο αυτό: 

Διαφοροποιούνται οι όροι άσκησης της τελωνειακής αντιπροσώπευσης και διευκρινίζεται η ευθύνη (άμεση ή έμμεση) που απορρέει.

Καταργούνται οι εξετάσεις για την απόκτηση πιστοποίησης επάρκειας εκτελωνιστή και εισάγεται πρόβλεψη για συγκεκριμένα προγράμματα πιστοποίησης από ειδικά διαπιστευμένους φορείς. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η πρόβλεψη για επιμόρφωση καθ' όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής δραστηριοποίησης των τελωνειακών αντιπροσώπων.

Παρέχεται, σύμφωνα με τον Ενωσιακό Τελωνειακό Κώδικα, η δυνατότητα σε τελωνειακούς αντιπροσώπους που ασκούν το επάγγελμα σε άλλο κράτος-μέλος της Ε.Ε., να δραστηριοποιηθούν και στην Ελλάδα υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Καθορίζονται συγκεκριμένες υποχρεώσεις των επαγγελματιών τελωνειακών αντιπροσώπων, μεταξύ των οποίων η τήρηση του Κώδικα Δεοντολογίας και του Χάρτη Ποιότητας που καταρτίσθηκαν από τη Διεθνή Συνομοσπονδία Εκτελωνιστών -Πανευρωπαϊκό Δίκτυο.

Ρυθμίζονται τα θέματα αναστολής, ανάκλησης και ακύρωσης της άδειας επαγγελματία τελωνειακού αντιπροσώπου (εκτελωνιστή), σύμφωνα με τις επιταγές του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα.

Αναμορφώνεται το πλαίσιο της πειθαρχικής εξουσίας επί των επαγγελματιών τελωνειακών αντιπροσώπων και ρυθμίζονται θέματα για τα οποία υφίσταται νομοθετικό κενό, όπως η παραγραφή των πειθαρχικών αδικημάτων και η λήξη της πειθαρχικής ευθύνης.