Τις νέες νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης στο υπουργείο Δικαιοσύνης, παρουσίασε ο αρμόδιος υπουργός κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη και υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Αναλυτικά :
Συγκεκριμένα με την αναμόρφωση του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Δικαστικών Λειτουργών επιχειρείται η εξάλειψη δυσλειτουργιών του συστήματος που καθυστερούν την απονομή της Δικαιοσύνης και περιορίζουν την αποτελεσματικότητά της. Με το Σχέδιο Νόμου εισάγονται σημαντικές καινοτομίες ως προς την οργάνωση και λειτουργία των Δικαστηρίων και ρυθμίσεις για την ταχύτερη ενσωμάτωση των πολιτικών για την ηλεκτρονική δικαιοσύνη. Παράλληλα, αναμορφώνεται το σύστημα διενέργειας των επιθεωρήσεων των δικαστών. Ειδικότερα, με τον νέο Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών:
Θεσπίζονται σημαντικές καινοτομίες που αφορούν στη δυνατότητα σύγκλησης των Ολομελειών των Ανωτάτων Δικαστηρίων, περιορίζονται τα κωλύματα εντοπιότητας για την πιο ορθολογική στελέχωση των δικαστικών υπηρεσιών και ρυθμίζονται οργανωτικά ζητήματα των Ειρηνοδικείων μετά την έναρξη λειτουργίας της κατεύθυνσης Ειρηνοδικών στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών.
Οι δικαστικές αποφάσεις όλων των δικαστηρίων διατίθενται σε ηλεκτρονική μορφή.
Εισάγονται στους κανονισμούς των δικαστηρίων υποχρεωτικές ρυθμίσεις για την ισομερή κατανομή των υποθέσεων.
Ως προς το σύστημα επιθεώρησης:
Καθιερώνονται 4 επίπεδα επιθεώρησης (στα δικαστήρια και τις εισαγγελίες, τους διευθύνοντες τα δικαστήρια, τους προέδρους και τους προεδρεύοντες τμημάτων δικαστικών σχηματισμών, σε όλους τους δικαστικούς λειτουργούς).
Επεκτείνεται η θητεία των επιθεωρητών, οι οποίοι επιλέγονται με ένα μικτό σύστημα ορισμού και κλήρωσης. Οι επιθεωρητές παρακολουθούν υποχρεωτικά έκτακτα προγράμματα επιμόρφωσης που διοργανώνονται από την Εθνική Σχολή Δικαστών.
Ιδρύεται Γραφείο Γραμματείας Επιθεώρησης για την υποβοήθηση του έργου των επιθεωρητών.
Στην επιθεώρηση ελέγχεται, πλέον, πέρα από την ποσοτική και ποιοτική υπηρεσιακή απόδοση των δικαστικών λειτουργών, και η ταχύτητα έκδοσης δικαστικών αποφάσεων, πάντα σε σχέση με τη σοβαρότητα και τη δυσχέρεια των υποθέσεων
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου