Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024

Μητσοτάκης: 60 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για να μην επιβαρυνθούν οι ασθενείς στα απογευματινά χειρουργεία

 



Αναλυτικά η εβδομαδιαία ανασκόπηση του Κυριάκου Μητσοτάκη


Καλημέρα σε όλες και όλους. Στις κυριακάτικες ανασκοπήσεις, όπως θα έχετε διαπιστώσει, συνήθως σταχυολογώ μεγάλες και μικρές δράσεις της κυβέρνησής μας με θετικό ορατό αποτύπωμα στην οικονομία και την κοινωνία, στην καθημερινότητα των πολιτών. Αυτό θα κάνω και σήμερα, αλλά προτάσσοντας μια πολύ σύντομη αναφορά στην επίσκεψή μου στην Ινδία λόγω της εξαιρετικής δυναμικής που υπάρχει στις σχέσεις της μικρής Ελλάδας με μια ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία 1,4 δισεκατομμυρίων κατοίκων. Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον ινδικών εταιριών να επενδύσουν στην Ελλάδα σε διάφορους τομείς αλλά και να αξιοποιήσουν τη χώρα μας σαν πύλη εισόδου στην ευρωπαϊκή αγορά. Το επόμενο διάστημα θα φανούν τα αποτελέσματα αυτού του ταξιδιού που πιστεύω θα οδηγήσει «σε ένα αληθινό σμίξιμο της Δύσης με την Ανατολή» για να δανειστώ τα λόγια του Νομπελίστα Ινδού ποιητή και στοχαστή Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ.

Ξεκινώ τη σημερινή ανασκόπηση συγχαίροντας τους αγρότες μας για τον συντεταγμένο και απολύτως ψύχραιμο τρόπο με τον οποίο διαδήλωσαν στην καρδιά της Αθήνας, αλλά και τους κατοίκους και επισκέπτες της πόλης που ακολούθησαν τις προτροπές της Τροχαίας. Να εξάρω και το υποδειγματικό σχέδιο της Ελληνικής Αστυνομίας που διασφάλισε το θεμελιώδες δικαίωμα των πολιτών να συνέρχονται, χωρίς ωστόσο να διαταραχθεί υπέρμετρα η κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης. Η διαχείριση μιας περίπλοκης διαμαρτυρίας με τη χρήση βαριών μέσων όπως τα τρακτέρ αποτελεί την απτή απόδειξη μιας άλλης φιλοσοφίας διαχείρισης των συναθροίσεων. Έξυπνης, αποτελεσματικής και συνεργατικής. Είναι στην πράξη η εφαρμογή του νέου νόμου για τις συναθροίσεις που ψηφίσαμε το 2020 και κάποιοι έλεγαν πως το κάνουμε για να καταπιέσουμε τις κινητοποιήσεις. Αντίθετα, τις διευκολύναμε και τις προστατεύσαμε.

Δείτε τι έγινε σε πολλές άλλες χώρες, μεταξύ αυτών και στην υπό σοσιαλιστική κυβέρνηση Ισπανία, όπου οι αγροτικές κινητοποιήσεις κατέληξαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία. Θα επαναλάβω ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει πως οι αγρότες έχουν δίκιο σε πολλά, όχι σε όλα, και ικανοποιήσαμε όσα περισσότερα μπορούσαμε εξαντλώντας τα δημοσιονομικά περιθώρια. Δεν θα σταματήσουμε όμως να συζητάμε με τους αγρότες και πολύ σύντομα θα επισκεφθώ πάλι τη Θεσσαλία και θα συναντηθώ με τους εκπροσώπους τους. Ένας βιώσιμος αγροτικός τομέας είναι στις ύψιστες προτεραιότητες μας και σε αυτό στοχεύει η ελληνική πρωτοβουλία να διεκδικήσουμε, από κοινού οι χώρες της Μεσογείου, αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική. Αύριο συνεδριάζουν για αυτό το θέμα οι αρμόδιοι υπουργοί του EU MED-9 (Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Μάλτα, Πορτογαλία, Ισπανία, Κύπρος, Κροατία και Σλοβενία).

Τώρα, κάτι που αφορά και τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα. Αρχίζει η διαδικασία για την αποκατάσταση των σχολικών μονάδων στις πληγείσες περιοχές από τις κακοκαιρίες «Daniel» και «Elias» και συγκεκριμένα στους δήμους Τρικκαίων, Φαρκαδόνας, Παλαμά, Βόλου και Δομοκού. Η «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» θα είναι αρμόδια για τον σχεδιασμό και την κατεπείγουσα εκτέλεση των έργων όπως προβλέπεται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στο ποσό των 30,5 εκ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από τη δωρεά της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, την οποία και ευχαριστούμε.

Ταυτόχρονα, την περασμένη εβδομάδα φροντίσαμε να προσθέσουμε 20 επιπλέον δήμους και 14.000 μαθητές και μαθήτριες στο πρόγραμμα σχολικών γευμάτων, οι μισοί εκ των οποίων βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας όπου οι ανάγκες των οικογενειών παραμένουν πολύ μεγάλες. Πλέον, καθημερινά 232 χιλιάδες μαθητές δημοτικού σε συνολικά 153 δήμους της χώρας, βρίσκουν στο σχολείο τους ζεστό, ποιοτικό και θρεπτικό φαγητό, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα δεσμούς συντροφικότητας με τα άλλα παιδιά. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται με σχεδόν 350 εκ. ευρώ ετησίως από τον ΟΠΕΚΑ.

Θα συνεχίσω με την έναρξη λειτουργίας των απογευματινών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία, με στόχο τη μείωση των αναμονών ώστε να εξυπηρετηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες. Σύμφωνα με την μελέτη που έγινε, η δυναμικότητα του συστήματος με τα απογευματινά χειρουργεία αναμένεται να αυξηθεί πάνω από 20% ώστε να εξαλείψουμε τη λίστα αναμονής που δημιούργησε η πανδημία στα νοσοκομεία της χώρας μας, όπως και στα περισσότερα συστήματα υγείας. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας διευκρίνισε ότι τα πρωινά χειρουργεία δεν θα επηρεαστούν καθόλου, θα λειτουργούν στο ακέραιο όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα, αλλά πλέον με περισσότερη διαφάνεια και κεντρικό αυστηρό έλεγχο χάρη στην ενιαία ψηφιακή λίστα χειρουργείων. Θα αξιοποιηθούν πόροι -60 εκ. ευρώ- από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες με το κόστος των επεμβάσεων. Δεν ανακαλύψαμε την Αμερική, τα απογευματινά χειρουργεία αποτελούν κοινή πρακτική σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη. Ούτε διεκδικούμε την πατρότητα της ιδέας, που θεσμοθέτησε αλλά δεν ενεργοποίησε ποτέ ως κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ -γι’ αυτό και δεν κατανοώ τις τωρινές αντιδράσεις του. Σκοπός μας δεν είναι ούτε η ιδιωτικοποίηση, ούτε η αποδυνάμωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Το ακριβώς αντίθετο. Σκοπός μας είναι η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του, η ισχυροποίησή του και η διατήρηση των καλύτερων γιατρών μας εντός του ΕΣΥ με καλύτερες αμοιβές.

Και επειδή ανέφερα το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, την απάντηση σε όσους βλέπουν δήθεν καθυστερήσεις στην απορρόφηση των πόρων του δίνει η ίδια η Κομισιόν με την πρόσφατη ενδιάμεση έκθεσή της για την πορεία υλοποίησής του, και του πώς «κινούνται» τα κράτη-μέλη. Η Ελλάδα, μαζί με την Ισπανία και τη Σλοβακία, είναι οι χώρες που προπορεύονται στις εκταμιεύσεις. Συγκεκριμένα, για την Ελλάδα η ΕΕ κάνει λόγο για δυναμική σταθερής υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0» και μας προτρέπει να συνεχίσουμε με τους ίδιους ρυθμούς. Σύμφωνα με την έκθεση οι εκταμιεύσεις συνέβαλαν στη μείωση της ανεργίας σε Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία και συνολικά σε υποχώρηση της ανεργίας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ασφαλώς και υπάρχουν δυσκολίες ως προς τη δυνατότητα ταχείας απορρόφησης πόρων, ωστόσο η Ελλάδα κατατάσσεται μεταξύ των χωρών που αντιμετωπίζουν καλά τις προκλήσεις αυτές. Πιστεύω ότι εντός του Απριλίου θα μπορέσουμε να καταθέσουμε το 4ο αίτημα μας στην Κομισιόν για την εκταμίευση 2,3 δισ. ευρώ που αφορά σε επιχορηγήσεις και 1 δισ. ευρώ σε δάνεια.

Πάμε τώρα σε μία ακόμη πολύ θετική είδηση: την περασμένη Δευτέρα τέθηκε σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα εγγραφής για την επιστολική ψήφο (epistoliki.ypes.gov.gr), για την άσκηση δηλαδή του εκλογικού δικαιώματος στις Ευρωεκλογές και στα εθνικά δημοψηφίσματα, κάτι που γίνεται πρώτη φορά στην Ελλάδα. Η διαδικασία εγγραφής είναι πανεύκολη και ολοκληρώνεται μέσα σε ελάχιστα λεπτά. Το διαπίστωσαν όσοι και όσες το έχουν κάνει ήδη -και είναι αρκετοί: μέχρι χθες είχαν καταχωρηθεί 11.343 αιτήσεις Ελλήνων εκλογέων από τουλάχιστον 77 χώρες! Πρόκειται για ένα ουσιαστικό άνοιγμα προς τον απανταχού ελληνισμό με την κατάργηση όλων των πρακτικών εμποδίων στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματός τους, όπου και αν βρίσκονται. Είναι μια δημοκρατική κατάκτηση που αφορά και τους εντός της επικράτειας Έλληνες πολίτες, αν το επιθυμούν ή αν δεν μπορούν για διαφόρους λόγους να μετακινηθούν, να ψηφίσουν στις προσεχείς Ευρωεκλογές αποκλειστικά μέσω επιστολικής ψήφου. Θυμίζω απλώς ότι οι εγγραφές για τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου -όπως ορίζει ο νόμος- θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί 40 ημέρες πριν από τις κάλπες, δηλαδή έως τις 29 Απριλίου 2024.

Σε λειτουργία τέθηκε και η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αιτήσεις χορήγησης άδειας διαμονής στην Ελλάδα σε πολίτες τρίτων χωρών εφόσον βεβαίως πληρούν τις συγκεκριμένες αυστηρές προϋποθέσεις του νόμου που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο: δηλαδή να έχουν προσφορά εργασίας από εργοδότη στην Ελλάδα για την απασχόλησή τους με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας ή παροχής υπηρεσιών ή έργου, να διέμεναν στη χώρα μας έως και τις 30 Νοεμβρίου 2023 χωρίς άδεια διαμονής και να έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον τρία χρόνια συνεχούς παραμονής στην Ελλάδα. Είναι μια ρύθμιση που θα εφαρμοστεί εφάπαξ και αποσκοπεί στο να διευκολύνει στην εξεύρεση εργατικών χεριών που έχει ανάγκη ο αγροτικός τομέας αλλά όχι μόνο. Για να καλύψουμε πάγιες ανάγκες σε εργατικό δυναμικό προωθούμε συμφωνίες με έξι χώρες και η πρώτη που θα υπογράψουμε -στα μέσα Μαρτίου- είναι με την Ινδία, όπως ανακοίνωσα στην πρόσφατη επίσκεψή μου. Η ελεγχόμενη και νόμιμη μετανάστευση μαζί με την αυστηρή φύλαξη των συνόρων είναι ο μόνος δρόμος για μια πιο συνεκτική και ασφαλή κοινωνία και μια πιο ισχυρή οικονομία.

Πολλές κενές θέσεις εργασίας υπάρχουν επίσης στην τουριστική αγορά λόγω και των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης. Η ζήτηση, ιδίως για άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό, είναι μεγάλη προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του κλάδου ώστε να παρέχει τις βέλτιστες υπηρεσίες στους επισκέπτες της χώρας μας αλλά και στους εσωτερικούς ταξιδιώτες. Το πρόβλημα είναι πολυπαραγοντικό, έχει όμως να κάνει και με τις αμοιβές. Θα επαναλάβω αυτό που έχω πει πολλές φορές στους εργοδότες του κλάδου: «πληρώστε καλύτερα». Τα στοιχεία που ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες η ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων του κλάδου των καταλυμάτων το 2023 κατέγραψε αύξηση 10,1% σε σύγκριση με το 2022, και των υπηρεσιών εστίασης κατά 9,6% σε σχέση με το έτος 2022. Με την ευκαιρία, να αναφέρω τα νεότερα στοιχεία της ΤτΕ για το «τουριστικό» 2023, κατά το οποίο επισκέφθηκαν τη χώρα μας τρεις Ελλάδες! Δηλαδή 32,7 εκατομμύρια τουρίστες, αριθμός ρεκόρ που δεν αποκλείεται να καταρριφθεί φέτος αν κρίνω από τα πολύ ενθαρρυντικά στοιχεία των κρατήσεων.

Ας μεταφερθούμε τώρα στη Θεσσαλονίκη. Ο αρμόδιος υπουργός ανακοίνωσε έξι πρόσθετες παρεμβάσεις για την άμβλυνση των επιπτώσεων στο κυκλοφοριακό της πόλης από τις εργασίες κατασκευής της υπερυψωμένης ταχείας λεωφόρου Fly Over. Μεταξύ αυτών είναι η εκμίσθωση τμημάτων του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου για την εξασφάλιση διαδρόμου για τα ασθενοφόρα προς τα Νοσοκομεία 424 και Παπαγεωργίου, και η ανάθεση αρμοδιοτήτων στην ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ ΑΕ για τη λειτουργία της Εσωτερικής Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης, από το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου έως τον κόμβο Θεσσαλονίκης-Μουδανιών. Ακόμη, θα αποδοθούν χώροι της ΓΑΙΑΟΣΕ και της ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ για την κατασκευή υπαίθριων χώρων στάθμευσης. Ταυτόχρονα, θα ενισχυθεί περισσότερο ο ΟΑΣΘ, με λεωφορεία και προσωπικό. Θα συνεχίσουμε να παίρνουμε κάθε πρόσφορο μέτρο για μειώσουμε την, δυστυχώς αναπόφευκτη, ταλαιπωρία κατοίκων και επισκεπτών της Θεσσαλονίκης έως ότου ολοκληρωθεί αυτό το χρήσιμο και αναγκαίο έργο για την πόλη.

Έχουμε μία ακόμη σημαντική εξέλιξη που αφορά τη Θεσσαλονίκη. Ξεκίνησαν τα έργα αποκατάστασης στο περιαστικό δάσος Παύλου Μελά Θεσσαλονίκης, στην περιοχή της Ευκαρπίας. Σε πρώτη φάση θα γίνει η διαμόρφωση δρόμων πρόσβασης και περίφραξης της συνολικής έκτασης των 3000 στρεμμάτων, και θα ακολουθήσει η φύτευση 300.000 δέντρων με στόχο να δημιουργηθεί ένα υποδειγματικό περιαστικό δάσος αναψυχής στη δυτική Θεσσαλονίκη που είναι περιβαλλοντικά υποβαθμισμένη και πονάει από την έλλειψη πρασίνου. Όλο το έργο της αποκατάστασης και της αναδάσωσης είναι δωρεά του επιχειρηματία Σταύρου Ανδρεάδη και τον ευχαριστούμε για την σπουδαία κοινωνική προσφορά του.

Να έρθω τώρα σε μια ξεχωριστή διάκριση για τη χώρα μας. Η Ελλάδα επιλέχθηκε ανάμεσα σε 46 κράτη ως χώρα εταίρος στο κοινό πρόγραμμα του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τη διαμόρφωση της Φιλικής προς τα παιδιά Δικαιοσύνης. Τι σημαίνει αυτό; Με τη συνδρομή και της Ελλάδας, θα αναζητηθεί πανευρωπαϊκά πώς μπορεί να βελτιωθεί η προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών που έρχονται σε επαφή με τον νόμο -όπως παραβάτες, θύματα ή μάρτυρες σε εξωδικαστικές, δικαστικές -αστικές και ποινικές υποθέσεις- και διοικητικές διαδικασίες. Στην υλοποίηση του προγράμματος θα συμμετέχουν δικαστές, εισαγγελείς, δικηγόροι, στελέχη της αστυνομίας, δικηγορικοί σύλλογοι, κοινωνικές υπηρεσίες, ψυχολόγοι και επαγγελματίες που εργάζονται με και για τα παιδιά και τις οικογένειες τους. Η παραβατικότητα των ανηλίκων και οι πληγές που αφήνει στις ψυχές των παιδιών μας αποτελεί προτεραιότητα για εμένα προσωπικά και την κυβέρνησή μας. Σε συνεργασία με την υψηλού κύρους επιτροπή ειδικών που συγκροτήσαμε από τον Μάρτιο, η κυβέρνηση θα αναπτύξει περαιτέρω δράσεις για το θέμα αυτό που απασχολεί πολλές ελληνικές οικογένειες.

Χθες συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από την παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, εναντίον της οποίας εξαπέλυσε έναν απρόκλητο, αδικαιολόγητο και μεγάλης κλίμακας επιθετικό πόλεμο με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και στις δυο πλευρές, εκατομμύρια εκτοπισμένους -η μεγαλύτερη προσφυγική κρίση στην ευρωπαϊκή ήπειρο από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο- και αφανισμό ολόκληρων πόλεων από τον χάρτη. Η εισβολή είχε τεκτονικές επιπτώσεις στις διεθνείς διακρατικές σχέσεις, στο διεθνές εμπόριο και στις εξαγωγές φυσικού αερίου, επηρέασε και συνεχίζει να επηρεάζει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων εκτός της ζώνης πυρός. Ο κόσμος μας θα είναι αλλιώς μετά από αυτόν τον πόλεμο. Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή στάθηκε στη σωστή πλευρά της ιστορίας, συμπαρατασσόμενη με τις δυνάμεις της διεθνούς νομιμότητας, της ειρήνης και της αλληλεγγύης. Εκτός όλης της άλλης βοήθειας που μπόρεσε με τις μικρές της δυνάμεις να προσφέρει η χώρα μας, φιλοξενήσαμε σχεδόν 25.000 χιλιάδες Ουκρανούς, κυρίως γυναίκες και παιδιά, που αναζήτησαν ασφαλές καταφύγιο στην Ελλάδα. Με απόφαση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου παρατείνεται η ισχύς του καθεστώτος προσωρινής προστασίας για τους εκτοπισθέντες για άλλον έναν χρόνο, ενώνοντας τις ευχές μας με τις δικές τους αυτός ο άδικος και καταστροφικός πόλεμος να λήξει το συντομότερο δυνατόν.

Θα κλείσω τη σημερινή ανασκόπηση με τη σπουδαία ομαδική έκθεση «ΑΣΤΥΓΡΑΦΙΑ / URBANOGRAPHY Η ζωή της πόλης τις δεκαετίες 1950-1970» που φιλοξένησε η Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, με δεκάδες εικαστικά έργα και ταινίες 78 δημιουργών για το πώς βιώνουμε καθημερινά την πόλη και πώς μας διαμορφώνει εκείνη στο πέρασμα των χρόνων. Και ευτυχώς για όσους δεν την είδαμε ακόμη, δόθηκε παράταση έως τις 12 Μαΐου λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητας. Αξίζει λοιπόν να κάνουμε μια «βόλτα» από εκεί.

Εδώ θα σας αφήσω, ευχαριστώντας σας θερμά για τον χρόνο σας! Καλή Κυριακή, τα λέμε την επόμενη βδομάδα!

Kyriakos Mitsotakis
3 ώρες πριν

Καλημέρα σε όλες και όλους. Στις κυριακάτικες ανασκοπήσεις, όπως θα έχετε διαπιστώσει, συνήθως σταχυολογώ μεγάλες και μικρές δράσεις της κυβέρνησής μας με θετικό ορατό αποτύπωμα στην οικονομία και την κοινωνία, στην καθημερινότητα των πολιτών. Αυτό θα κάνω και σήμερα, αλλά προτάσσοντας μια πολύ σύντομη αναφορά στην επίσκεψή μου στην Ινδία λόγω της εξαιρετικής δυναμικής που υπάρχει στις σχέσεις της μικρής Ελλάδας με μια ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία 1,4 δισεκατομμυρίων κατοίκ...

See more


Γελάει ο κόσμος με τον ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν στον τουρίστα Κασσελάκη - Σε μεγαλύτερη διάσπαση οδηγείται το κόμμα


 

Καταψήφισε το συνέδριο την πρόταση για κάλπες με προτροπή του Αλέξη Τσίπρα που όπως φαίνεται είναι σε πλήρη απαξίωση και από το ίδιο του το κόμμα.

Τα στελέχη επιμένουν στον ακατάλληλο τουρίστα Στέφανο Κασσελάκη, και το κόμμα πλέον βρίσκεται σε τροχιά μεγαλύτερης διάσπασης.

Παρά την στήριξη πολλών στελεχών στην Όλγα Γεροβασίλη, δεν θα πάει τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, και αυτό δείχνει ότι αγνόησαν τον Αλέξη Τσίπρα.

Οι εξελίξει πλέον θα είναι ραγδαίες για τον ΣΥΡΙΖΑ, με ένα Κασσελάκη που είναι δεδομένο ότι δεν θα επιβιώσει πολιτικά όπως και το κόμμα που ηγείται.



Άρτα: 83χρονος σάτυρος αυνανιζόταν σε παιδική χαρά

 



Αδιανόητο περιστατικό σημειώθηκε στην Άρτα, με έναν 83χρονο να ικανοποιεί τις αρρωστημένες ορέξεις του ανάμεσα σε παιδιά.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν πληροφορίες του thespro.gr, έναν 83χρονο σάτυρο αναζητούν οι Αρχές στην Άρτα, ο οποίος αυνανιζόταν σε παιδική χαρά, με μια μητέρα να προχωρά στην καταγγελία.

Συγκεκριμένα, την περασμένη Παρασκευή, στις 17:00 το απόγευμα, ο 83χρονος με το αυτοκίνητό του στάθμευσε μπροστά σε παιδική χαρά που βρίσκεται στην περιφερειακή οδό της Άρτας.

Στην παιδική χαρά εκείνη τη στιγμή βρισκόταν η 45χρονο με τον 9χρονο γιο της, όταν ο ηλικιωμένος πήγε πίσω από έναν θάμνο και προχώρησε σε γενετήσια πράξη.

Μετά την καταγγελία που έγινε στο τοπικό Τμήμα Ασφαλείας, οι Αρχές αναζητούν τον 83χρονο για να τον συλλάβουν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας. Η μητέρα τον κατήγγειλε για προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας.



Συνελήφθησαν 2 κακοποιοί που αποπειράθηκαν να ληστέψουν 36χρονο στην περιοχή του Χαλανδρίου


 

Συνελήφθησαν, στο πλαίσιο του αυτοφώρου, πρώτες πρωινές ώρες της 23-2-2024, από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης, 2 άτομα, ηλικίας 22 και 19 ετών,  κατά περίπτωση για απόπειρα ληστείας κατά συναυτουργία και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.

Ειδικότερα, οι κατηγορούμενοι, οι οποίοι επέβαιναν σε μοτοσυκλέτα, προσέγγισαν 36χρονο και με χρήση σωματικής βίας τον ακινητοποίησαν και αποπειράθηκαν να αφαιρέσουν προσωπικά του αντικείμενα και χρηματικό ποσό. 

Ο 36χρονος κατάφερε να απεμπλακεί και οι δράστες διέφυγαν.

Κληθέντες αστυνομικοί μετά από επισταμένες και στοχευμένες αναζητήσεις εντόπισαν τους κατηγορουμένους και τους οδήγησαν στο Τμήμα Ασφαλείας Χαλανδρίου, όπου ταυτοποιήθηκαν ως δράστες της ανωτέρω αξιόποινης πράξης.

Στην κατοχή του 22χρονου βρέθηκε και κατασχέθηκε μαχαίρι τύπου πεταλούδα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.



Νίκος Δένδιας: Λουλούδια στον τάφο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη


 

Στον τάφο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη βρέθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, λίγο πριν αναχωρήσει από τα Χανιά. Εκεί άφησε μερικά λουλούδια στη μνήμη του πρώην Πρωθυπουργού.

Ο υπουργός ανάρτησε στον λογαριασμό του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα στιγμιότυπα, συνοδεύοντάς τα με απόφθεγμα από τον Καζαντζάκη.

«Η στερνή, η πιο ιερή μορφή της πολιτικής θεωρίας είναι η πράξη», υποστήριζε ο Νίκος Καζαντζάκης, και συνέχιζε: «Ένας μονάχα δρόμος οδηγεί στην εκπλήρωση του χρέους: ο ανήφορος».

Ένας άλλος μεγάλος Κρητικός, ο Κώστας Μητσοτάκης, πορεύτηκε με αυτές τις βασικές αρχές και αξίες. Υπηρέτησε την πατρίδα και το λαό μας. Επέμενε, δε, μέχρι τέλους, και με μοναδική συνέπεια, να δίνει μάχες, προκειμένου η πολιτική ορθότητα να γίνει η ορθή πολιτική για τη χώρα.

Λίγες σκέψεις και λίγα λουλούδια στη μνήμη του, με αφορμή τη σημερινή μου επίσκεψη στα Χανιά, που τόσο αγαπούσε.



Ασπίδα μέσω ΑΙ στα fake news

 



Πλατφόρμα του Υπουργείου Εξωτερικών θα εντοπίζει εκστρατείες παραπληροφόρησης κατά της χώρας. Η περίπτωση της μικρής Μαρίας που πέθανε στον Εβρο είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα παραπληροφόρησης μέσω του Διαδικτύου και δυσφήμησης της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Η πλατφόρμα που αναπτύσσεται δεν αναγνωρίζει μόνο λέξεις κλειδιά, όπως γινόταν με τις παλαιότερες μορφές τεχνολογίας, αλλά αντιλαμβάνεται ολόκληρα νοήματα, συνεπώς, θα κάνει έλεγχο ορθότητας μιας πληροφορίας σε πολύ μεγαλύτερο εύρος.

Οι προκλήσεις στην εποχή που ζούμε αλλάζουν διαρκώς και με ραγδαίο ρυθμό. Ο τρόπος με τον οποίο μπορεί πλέον σήμερα να διαδοθεί ένα ψέμα και να τρωθεί ένα κράτος με όπλο την παραπληροφόρηση είναι πολύπλευρος και πολύ πιο σύνθετος σε σχέση με το παρελθόν. Το πρόβλημα αυτό δεν αγγίζει μόνο την εσωτερική πολιτική σκηνή, αλλά και τις διεθνείς σχέσεις. Για να πλήξει κάποιος τη χώρα δεν χρειάζονται τα παραδοσιακά όπλα, αλλά υπάρχουν πλέον και άλλα μέσα. Πρόκειται για τις εκστρατείες παραπληροφόρησης μέσω του Διαδικτύου και σύγχρονων μέσων μετάδοσης ενός μηνύματος.

Η κυβέρνηση θα προχωρήσει, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Σταύρου Παπαντωνίου στην «Καθημερινή», στη δημιουργία Μητρώου Αποδήμου Ελληνισμού και σε αναβάθμιση της Ελληνικής Διπλωματικής Ακαδημίας. Η περίπτωση της μικρής Μαρίας στον Έβρο, που για αρκετό καιρό αποτέλεσε μια είδηση που δυσφήμησε τη χώρα στο εξωτερικό και αποτέλεσε σημείο αντιπαράθεσης των κομμάτων. Στην κυβέρνηση θεωρούν πως τέτοια φαινόμενα θα είναι όλο και πιο συχνά και γι' αυτό τον σκοπό σχεδιάζουν να δημιουργήσουν ειδική πλατφόρμα όπου με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης θα αντιμετωπίζονται διεθνείς εκστρατείες παραπληροφόρησης που στρέφονται κατά της χώρας μας, οι οποίες μπορεί να είναι πάσης φύσεως.

Από τη δημιουργία εντυπώσεων όπως στην περίπτωση της μικρής Μαρίας, μέχρι επιθέσεις που αφορούν τον πολιτισμό ή τον τουρισμό. Για παράδειγμα, μπορεί να υπάρξει ένα βίντεο μέσω τεχνητής νοημοσύνης που να δείχνει κακοποίηση τουριστών για να πληγεί ο τουρισμός. Μπορεί να δείχνει ψεύτικη φθορά σε αρχαιότητες για να πληγεί το αίτημα επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, μπορεί να δείχνει κακοποίηση μεταναστών για να αποτυπωθεί η εντύπωση πως η Ελλάδα δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και σε ακόμη πιο προχωρημένες καταστάσεις να μεταδίδει ψεύτικο μήνυμα πολιτικών προσώπων.


tomanifesto.gr



Έρευνες για τη θανάτωση -4- αδέσποτων γατών στις Σπέτσες

 


Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αστυνομικών του Αστυνομικού Τμήματος Σπετσών σε συνεργασία με τις συναρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να διακριβωθούν οι συνθήκες θανάτωσης -4- αδέσποτων γατών στην περιοχή του Αγίου Ελευθερίου στις Σπέτσες.

Προηγήθηκε καταγγελία κατοίκου της περιοχής, η οποία είχε εντοπίσει τις γάτες το πρωί της περασμένης Παρασκευής (16-02-2024). Στο σημείο μετέβησαν άμεσα αστυνομικοί και σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου, τα νεκρά ζώα μεταφέρθηκαν σε κτηνιατρείο.

Παραγγέλθηκε η λήψη βιολογικών υλικών, η διενέργεια τοξικολογικών εξετάσεων και η μεταφορά των ληφθέντων βιολογικών υλικών στη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής.

Για την υπόθεση σχηματίστηκε αυτεπάγγελτη δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας για την ευζωία των ζώων συντροφιάς, ενώ διερευνάται η ύπαρξη τυχόν πρόσθετων καταγγελιών που έχουν υποβληθεί στην τοπική δημοτική Αρχή.

Η Ελληνική Αστυνομία, δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην πιστή τήρηση και εφαρμογή της νομοθεσίας σχετικά με την προστασία αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων, θέτοντας ως στόχο την εξάλειψη περιστατικών κακοποίησης και βασανισμού τους.

Στο πλαίσιο αυτό, βάσει ειδικών επιχειρησιακών σχεδίων, εφαρμόζει αστυνομικές δράσεις σε ολόκληρη την επικράτεια, αποσκοπώντας στην πλήρη αντιμετώπιση του φαινόμενου της κακοποίησης των ζώων.

Προς τον σκοπό αυτό έχει δημιουργηθεί και η τηλεφωνική γραμμή «10410» στην οποία οι πολίτες μπορούν να καλούν για να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγείλουν περιστατικά κακοποίησης ζώων.

Περισσότερες πληροφορίες, με χρήσιμες οδηγίες και συμβουλές, για την προστασία των ζώων συντροφιάς υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας στον ακόλουθο υπερσύνδεσμο https://www.astynomia.gr/odigos-tou-politi/chrisimes-symvoules/symvoules-gia-tin-prostasia-ton-zoon-syntrofias



Αστυνομική επιχείρηση στη Δυτική Αττική για την πρόληψη και καταπολέμηση της εγκληματικότητας


 

Σε εφαρμογή βρίσκεται η υλοποίηση του ευρύτερου επιχειρησιακού σχεδιασμού για την πρόληψη και καταπολέμηση της εγκληματικότητας σε περιοχές και εστίες που διαπιστώνεται έντονη παραβατικότητα, ενώ οι επιχειρησιακές δράσεις θα συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό προς αυτή την κατεύθυνση. 

Στο πλαίσιο αυτό, οργανώθηκε και υλοποιήθηκε, από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δυτικής Αττικής χθες, Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2023, οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής και συγκεκριμένα στον Δήμο Αχαρνών και Φυλής, στις Δημοτικές Ενότητες Ζεφυρίου, Άνω Λιοσίων και Καματερού.

 Ειδικότερα, κατά  τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης ελέγχθησαν -247- οχήματα και -498- άτομα (από τους οποίους -473- ημεδαποί και -25- αλλοδαποί) ενώ

προσήχθησαν -62- άτομα,

συνελήφθησαν -21- άτομα, μεταξύ των οποίων -6- για παράβαση του νόμου για τα ναρκωτικά, -2- για απείθεια, -1- για καταδιωκτικά έγγραφα  και -12- για Κ.Ο.Κ.,

βεβαιώθηκαν -148- παραβάσεις Κ.Ο.Κ.,

 ανευρέθηκαν -4- μοτοσικλέτες και -3- αυτοκίνητα για τα οποία είχε δηλωθεί η κλοπή τους  ενώ ακινητοποιήθηκε ένα όχημα.

Επίσης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν -97,9- γρ. ηρωίνης,-0,5- γρ. κοκαΐνης, ζυγαριά ακριβείας και 20 ευρώ.

Παράλληλα, αφαιρέθηκαν -10- άδειες ικανότητας οδήγησης, -20- άδειες κυκλοφορίας, -7- ζεύγη πινακίδων καθώς και -3- μονές πινακίδες.

Οι ειδικές επιχειρησιακές δράσεις της Ελληνικής Αστυνομίας θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση αποσκοπώντας στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.





Εξαρθρώθηκε συμμορία Ρομά που εκβίαζε και απειλούσε σε καταυλισμό

 


Εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Ασφαλείας Μεγάρων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας διέπρατταν εκβιάσεις σε βάρος ατόμων με σκοπό τον παράνομο πορισμό εισοδήματος σε οικισμό στην περιοχή των Μεγάρων.

Στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης της ανωτέρω υπηρεσίας, που πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή αστυνομικών του Αστυνομικού Τμήματος Μεγάρων και της Ο.Π.Κ.Ε., συνελήφθησαν πρωινές ώρες της 22-2-2024, σε οικισμό στην περιοχή των Μεγάρων, -3- ημεδαποί, ηλικίας 52, 30 και 26 ετών, μέλη της οργάνωσης.

Σε βάρος τους, καθώς και σε βάρος έτερων -10- μελών της οργάνωσης, -5- εκ των οποίων βρίσκονται έγκλειστοι σε καταστήματα κράτησης της χώρας, σχηματίσθηκε δικογραφία -κατά περίπτωση- για εκβιάσεις, απόπειρα ανθρωποκτονίας, επικίνδυνες και βαριές σωματικές βλάβες, αρπαγή ανηλίκου, παράνομη κατακράτηση, απόπειρα βιασμού, ληστεία, ρευματοκλοπή, τοκογλυφία και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.

Όπως προέκυψε από την προανακριτική έρευνα, οι κατηγορούμενοι, τουλάχιστον τον τελευταίο χρόνο, είχαν συστήσει και ενταχθεί σε οργάνωση με διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους μεταξύ των μελών της.

Ειδικότερα, ως προς τον τρόπο δράσης τους, οι κατηγορούμενοι αφού εντόπιζαν τα θύματά τους, οι οποίοι ήταν, όπως και οι δράστες, κάτοικοι του εν λόγω οικισμού, τους εξανάγκαζαν να παραδώσουν χρηματικά ποσά.

Τα θύματα ήταν κυρίως άτομα πιο ευάλωτα και αδύναμα να αντισταθούν, ενώ σε περίπτωση που δε συμμορφώνονταν στις απαιτήσεις των κατηγορουμένων, τους ασκούσαν πιέσεις με τη χρήση απειλών που αφορούσαν είτε τα ίδια τα θύματα, είτε μέλη της οικογένειάς τους.

Ορισμένες φορές οι απειλές συνοδευόντουσαν με χρήση όπλου ή σωματικής βίας σε βάρος των θυμάτων τους, προκειμένου να κάμψουν τις αντιστάσεις τους και να επιτύχουν το στόχο τους.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της σκληρότητάς τους αποτελούσε το γεγονός ότι προέβαιναν ακόμα και σε αρπαγές παιδιών των θυμάτων, προκειμένου να εξαναγκάσουν τα θύματα να τους παραδώσουν τα ζητούμενα ποσά.

Τα μέλη της οργάνωσης «αναλάμβαναν» και εκβιασμούς εκ μέρος τρίτων, ή «προστασία» κατοίκων του οικισμού, έναντι οικονομικού ανταλλάγματος.

Σημειώνεται ότι ο 26χρονος είχε αποπειραθεί να βιάσει άτομο, το οποίο κατάφερε να διαφύγει, εντός του οικισμού με την απειλή όπλου.

Στο πλαίσιο της έρευνας εξιχνιάστηκαν μέχρι στιγμής -15- περιπτώσεις τέλεσης των ανωτέρω αξιόποινων πράξεων.

Μετά από έρευνα στην κατοχή και στην οικία τους βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, και κατασχέθηκαν:



κυνηγετική καραμπίνα,

-18- φυσίγγια και -4- κάλυκες και

-10- κινητά τηλέφωνα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.



"Σκοτώνονται" στον ΣΥΡΙΖΑ γιουχάισαν την Γεροβασίλη - Έκανε ότι ελέγχει του στημένους συνέδρους ο Κασσελάκης

 


Την υποψηφιότητά της για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εν μέσω έντασης και μικροεπεισοδίων απο στημένους συνέδρους υπέρ Κασσελάκη, προανήγγειλε από το βήμα του 4ου Συνεδρίου η Όλγα Γεροβασίλη, καθώς αντέδρασε μία μερίδα των συνέδρων. 

«Ακούω τον εύλογο προβληματισμό, μήπως μια εσωκομματική διαδικασία τώρα, θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα. Μακάρι να μη χρειαζόταν» ανέφερε η κυρία Γεροβασίλη, για να συνεχίσει, λέγοντας πως «πιστεύω, όμως, βαθιά ότι είναι αναγκαίο. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τα πράγματα όπως είναι», ανέφερε, για να ακολουθήσουν γιουχαΐσματα από συνέδρους που έδειξαν για ακόμα μία φορά από ποιους αποτελείται ο ΣΥΡΙΖΑ.


Ο Κασσελάκης εκμεταλλευόμενος το μπάχαλο, είπε να παίξει με τους συνέδρους κάνοντας τον "ηγέτη" και ότι το ελέγχει το κόμμα και κατευνάζει με χειρονομίες τους στημένους που αντιδρούσαν.

Με αποδοκιμασίες από μέρος των συνέδρων έγινε δεκτή η δήλωση της Όλγας Γεροβασίλη με την οποία έθεσε υποψηφιότητα για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ώρα που επικρατούσε ένταση μέσα στην αίθουσα, η κάμερα έπιασε τον Στέφανο Κασσελάκη να χειρονομεί ζητώντας από το στημένο υπέρ του πλήθος να σταματήσει, κάνοντας τον "ηγέτη" του θιάσου που γελάει ο κόσμος μαζί τους.

Δείτε το βίντεο από την Ομάδα Αλήθειας:



Τον περίμενε στην είσοδο του σπιτιού και τον πυροβόλησε δύο φορές με καραμπίνα

 


Τραγική κατάληξη είχε οικογενειακό επεισόδιο το βράδυ του Σαββάτου (24/2) στην Αγία Βαρβάρα όταν ένας 69χρονος πήρε την καραμπίνα και πυροβόλησε σε βάρος του 57χρονου γαμπρού του, πατέρα δύο ανήλικων παιδιών, τραυματίζοντάς τον θανάσιμα.

Πριν τους πυροβολισμούς φέρεται να είχε προηγηθεί καβγάς. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, θύτης και θύμα, διέμεναν στην ίδια πολυκατοικία. Στο ισόγειο οι γονείς, στον πρώτο η κόρη με τον 57χρονο και τα δύο τους παιδιά, ενώ στον δεύτερο ο γιος τους, αστυνομικός.

Ο 57χρονος, γιατρός στο επάγγελμα, φέρεται να ζήτησε από τον αδερφό της γυναίκας του, να κατέβει στο σπίτι τους για να κρατήσει το ένα από τα παιδιά, προκειμένου ο ίδιος να πάει κάπου με το δεύτερο παιδί. «Κατέβα να κρατήσεις το παιδί γιατι έχω να πάω κάπου με το άλλο παιδί» φέρεται να του είπε ο 57χρονος.

Ο 69χρονος το έμαθε και τον περίμενε να γυρίσει. Όταν τον βρήκε στην είσοδο τον πυροβόλησε δύο φορές με την καραμπίνα.

Μετά το φονικό, ο γιος του δράστη, ο οποίος είναι αστυνομικός, ειδοποίησε τις Αρχές με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. να σπεύδουν στο σημείο και να εντοπίζουν τον 57χρονο, νεκρό στην αυλή του σπιτιού.

Ο 69χρονος μετά τη δολοφονία του 57χρονου πήρε την καραμπίνα στο χέρι και πήγαινε προς το Τμήμα, όταν τον εντόπισαν αστυνομικοί της ΔΙΑΣ και τον συνέλαβαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 69χρονος ισχυρίστηκε στους αστυνομικούς ότι η κόρη του δεν περνούσε καλά με τον γαμπρό του. Ωστόσο, ο γιος του, υποστήριξε πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει και ότι το ζευγάρι είχε μία φυσιολογική σχέση.



Δώστε ένα τέλος στην ανομία! Και πάλι ορμητήριο κακοποιών το ΑΠΘ έκαψαν αυτοκίνητα πολιτών

 


Ανοχή σε κακοποιούς από την πολιτεία, που επιτρέπει συμμορίες αντιεξουσιαστών να χρησιμοποιούν μήνες για ορμητήριο και γιάφκα το ΑΠΘ.

Με ρίψη μολότοφ και άλλων αντικειμένων, κακοποιοί αντιεξουσιαστές συγκρούστηκαν με αστυνομικές δυνάμεις, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, στη συμβολή των οδών Αγίου Δημητρίου και Εθνικής Αμύνης έξω από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Οι αστυνομικοί απάντησαν με ρίψη δακρυγόνων και τους απώθησαν.

Το κέντρο επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ. έδωσε εντολή στις δυνάμεις των ΜΑΤ να εισέλθουν εντός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και να προχωρήσουν σε συλλήψεις των κακοποιών. 

Δύο διμοιρίες μπήκαν εντός του ιδρύματος όμως οι κακοποιοί είχαν ήδη βρει καταφύγιο στο εσωτερικό των κτιρίων του ΑΠΘ που μπορούν να μπαινοβγαίνουν ανεξέλεγκτα, και δεν μπήκαν εκεί οι αστυνομικού να του συλλάβουν και να τους διαλύσουν. 

Από τις μολότοφ και τις πέτρες των κακοποιών προκλήθηκαν φθορές σε έντεκα σταθμευμένα οχήματα αθώων πολιτών. Τέσσερα από αυτά κάηκαν μερικώς. Ένα σκαπτικό μηχάνημα καταστράφηκε ολοσχερώς. Ακολούθησαν προσαγωγές ατόμων που κρίθηκαν ύποπτα για συμμετοχή στα επεισόδια, και δεν έχουμε ενημερωθεί εάν έχουν μετατραπεί σε συλλήψεις.

Η πυροσβεστική υπηρεσία κλήθηκε για να σβήσει φωτιές που έβαλαν οι κακοποιοί σε κάδους απορριμμάτων, ενώ ασθενοφόρο του ΕΚΑ παρέλαβε άτομο με αναπνευστικά προβλήματα.



Επεισόδια σημειώθηκαν μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής και στη Λεωφόρο Αθηνών στο ύψος της Γεωπονικής Σχολής, όπου λάμβανε χώρα συναυλία με συγκροτήματα της πανκ μουσικής.

Σύμφωνα με μαρτυρίες 30 ακροαριστεροί κακοποιοί αγνώστων λίγο μετά τις 1:00 βρέθηκαν στη Λεωφόρο Αθηνών έξω από τη Γεωπονική Σχολή, έβαλαν φωτιά σε λεωφορεία και πέταγαν πέτρες σε διερχόμενα αυτοκίνητα αθώων πολιτών με κίνδυνο την ζωή τους.

Στο σημείο βρέθηκαν ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ που έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και χημικών.