Σάββατο 15 Απριλίου 2017

Παγίδα τεκμηρίου η πληρωμή με πλαστικό χρήμα



Αντιμέτωποι με μια πολύ επικίνδυνη φορολογική παγίδα είναι εκατομμύρια μισθωτοί και συνταξιούχοι λόγω της υποχρέωσης να πραγματοποιούν δαπάνες με πλαστικό χρήμα προκειμένου να χτίσουν το αφορολόγητο όριο. Είναι η πραγματοποίηση δαπάνη υψηλότερης από την ελάχιστη απαιτούμενη. Πρόκειται για δαπάνη που τελικά ροκανίζει τη φορολογική τους αποταμίευση, τη λεγόμενη δυνατότητα ανάλωσης κεφαλαίου, με την οποία καλύπτονται τεκμήρια.

Με βάση όσα ισχύουν από φέτος, για το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα πρέπει να δαπανήσουν ένα ελάχιστο μέρος του εισοδήματός τους με πλαστικό χρήμα, δηλαδή πιστωτική ή χρεωστική κάρτα.

Συγκεκριμένα τα απαιτούμενα ποσά δαπανών με πλαστικό χρήμα ανέρχονται σε:

-10% του ετησίου εισοδήματος, εφόσον αυτό ανέρχεται έως 10.000 ευρώ,
- 15% του κλιμακίου εισοδήματος από 10.001 έως και 30.000 ευρώ και
-20% για το υπερβάλλον των 30.000 ευρώ εισόδημα.

Τα ποσοστά αυτά ισχύουν ανά κλιμάκιο εισοδήματος και εφόσον ο μισθωτός δεν έχει δαπανήσει  το απαιτούμενο ποσό με κάρτα τότε θα του επιβάλλεται πρόσθετος φόρος 22% επί της δαπάνης με κάρτα που υπολείπεται της ελάχιστης απαιτούμενης.
Παράδειγμα

Μισθωτός έχει ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ. Για να λάβει την έκπτωση φόρου που οδηγεί στο αφορολόγητο όριο θα πρέπει να δαπανήσει εντός του 2017 με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα τουλάχιστον το ποσό των 1.750 ευρώ. Αν δαπανήσει λιγότερα, όπως για παράδειγμα 750 ευρώ τότε για τα 1.000 ευρώ δαπάνης με κάρτα που του λείπουν θα χρεωθεί με πρόσθετο φόρο 22%, δηλαδή επιπλέον 220 ευρώ.

Με βάση πρόσφατη απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, οι φορολογούμενοι δεν είναι υποχρεωμένοι να διακρατούν τις αποδείξεις των δαπανών με πλαστικό χρήμα. Εφόσον τους ζητηθεί κατά τον έλεγχο από την εφορία θα πρέπει να προσκομίσουν την κίνηση του λογαριασμού της κάρτας τους από τη οποία προκύπτει η δαπάνη με πλαστικό χρήμα.

Ο φορολογούμενος, όμως, δεν είναι υποχρεωμένος να δηλώσει στην εφορία μόνο την ελάχιστη απαιτούμενη δαπάνη με πλαστικό χρήμα αλλά το σύνολό της, όπως αυτό προκύπτει από το σχετικό αποδεικτικό κίνησης της κάρτας. Στο παραπάνω παράδειγμα ο φορολογούμενος έχει ξοδέψει με κάρτα το ποσό των 4.000 ευρώ. Το ποσό αυτό είναι πραγματική δαπάνη για τον φορολογούμενο η οποία του ροκανίζει το ποσό που μπορεί να επικαλεστεί ως δυνατότητα ανάλωσης κεφαλαίου το οποίο έχει φορολογηθεί. Κοινώς το ποσό που του δικαιολογεί η εφορία ως αποταμίευση. Έτσι, όταν ο μισθωτός θα θελήσει να καλύψει τη δαπάνη διαβίωσης, όπως εξυπηρέτηση δανείου, ελάχιστη δαπάνη κατοικίας και χρήσης ΙΧ τότε το ποσό των 4.000 ευρώ που δαπάνησε μέσω της κάρτας δεν θα μπορέσει να το επικαλεστεί.



Του Σπύρου Δημητρέλη
Πηγή : capital.gr


«Ψαλίδι» στις συντάξεις από το πρώτο ευρώ προσωπικής διαφοράς



Μειώσεις και στις πολύ χαμηλές συντάξεις εφόσον ο επανυπολογισμός βγάλει θετικές «προσωπικές διαφορές» περιλαμβάνει το βασικό σενάριο που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας, με στόχο την εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ από τη συνταξιοδοτική δαπάνη του 2019. Το «μαχαίρι» αναμένεται να πέσει από το πρώτο ευρώ των διαφορών που θα προκύψουν μεταξύ της σύνταξης όπως καταβάλλεται και αυτής που θα προκύψει εάν υπολογιστεί με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου. Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, σε μια προσπάθεια να διασώσει τις κύριες συντάξεις από πολύ υψηλά ποσοστά περικοπών –της τάξης του 40%– σχεδιάζει την εφαρμογή ενός ανώτατου ορίου μειώσεων, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα κινηθεί πέριξ του 20% με 25%. Αν και θα ήθελε, μάλιστα, να υπάρξει κι ένα κατώφλι στις μειώσεις, κάτι τέτοιο δεν έχει πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και θεωρείται πολύ δύσκολο να «περάσει» όχι μόνο από τους εκπροσώπους του ΔΝΤ αλλά από το σύνολο των θεσμών.

Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν κατά την επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα, καθώς μπορεί στο Eurogroup της 7ης Απριλίου να επιτεύχθηκε η πολιτική συμφωνία, όμως οι τεχνικές λεπτομέρειες που θα κρίνουν και το αποτέλεσμα, θα «κλειδώσουν» στην Αθήνα. Πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας θέλουν το κεντρικό σενάριο που βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας να μην αφορά τις προσωπικές διαφορές των επικουρικών συντάξεων. Υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για μείωση της δαπάνης κατά 1,8 δισ. ευρώ, από τις έως και κατά 20% με 25% μειώσεις στις συντάξεις τουλάχιστον 900.000 συνταξιούχων. Εάν ο λογαριασμός δεν βγει, στη γραμμή θα μπουν και οι προσωπικές διαφορές των επικουρικών συντάξεων που ήδη έχουν υπολογιστεί (αλλά δεν έχουν κοπεί).

Στις κυβερνητικές προθέσεις είναι να υπάρξει ένα «ταβάνι» προστασίας ώστε να μη γίνουν πολύ μεγάλες περικοπές σε συντάξεις, οι οποίες μάλιστα έχουν υποστεί σημαντικές μειώσεις και στο παρελθόν. Κάτι, για το οποίο φαίνεται πως πιέζουν και οι δανειστές, που παραδέχονται ότι πολύ μεγάλες μειώσεις στις υψηλές συντάξεις θα αλλοιώσουν όποιο ψήγμα ανταποδοτικότητας έχει απομείνει στο σύστημα. Ετσι, οι μειώσεις θα ξεκινήσουν από το πρώτο ευρώ σε κάθε σύνταξη για την οποία ο επανυπολογισμός βγάζει «θετική» προσωπική διαφορά. Από το υπουργείο Εργασίας, πάντως, εκτιμούν ότι η μέση σύνταξη των 700 ευρώ στο ΙΚΑ δεν θα θιγεί. Θα θιγούν βέβαια κατώτατες συντάξεις για τις οποίες οι προσωπικές διαφορές είναι μικρές. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ακόμη και αυτοί που λαμβάνουν τα κατώτατα όρια θα υποστούν περικοπές της τάξης των 40 ευρώ τον μήνα, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί εάν θα υπάρξουν κάποιες εξαιρέσεις, στις περιπτώσεις αναπηρικών συντάξεων ή συντάξεων χηρείας, καθώς ο νέος τρόπος υπολογισμού τους οδηγεί σε «προσωπικές διαφορές» κοντά στο 35%.

Στο σκέλος των εργασιακών, πηγές του υπουργείου διευκρινίζουν ότι μεταξύ των μέτρων που θα νομοθετηθούν άμεσα θα είναι και η άρση της αναστολής της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας, με πηγές από το υπουργείο Εργασίας να εκτιμούν πως οι δύο αυτές αρχές που «προστατεύουν» τις συλλογικές συμβάσεις θα έμεναν «παγωμένες» ακόμα και μετά τη λήξη του τρίτου μνημονίου, αν δεν υπήρχε η νομοθετική παρέμβαση που σχεδιάζεται.

Οσον αφορά τα «θετικά μέτρα» που θα θεσμοθετηθούν παράλληλα με τα αρνητικά, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει:

• Μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα για συνταξιούχους με εισόδημα από συντάξεις έως 700 ευρώ. Μείωση της συμμετοχής κατά 50% σε συντάξεις από 700 έως 1.200 ευρώ και κατά 25% σε συντάξεις από 1.200 ευρώ και πάνω.

• Αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων για πρώτο και δεύτερο παιδί σε 60 και 90 ευρώ αντίστοιχα (σήμερα 40 ευρώ).

• Επιδότηση ενοικίου με έως 1.000 ευρώ τον χρόνο.

• Χρηματοδότηση βρεφονηπιακών σταθμών με επιπλέον 150 εκατ. ευρώ για 1.800 νέες δομές και περισσότερους δικαιούχους.

• Δημιουργία περίπου 30.000 θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, με περίπου 300 εκατ. ευρώ επιπλέον χρήματα για νέα προγράμματα 12μηνης διάρκειας.

• Επέκταση των σχολικών γευμάτων σε 450.000 παιδιά δημοτικού και γυμνασίου.

• Χρηματοδότηση του ΠΔΕ με περίπου 300 εκατ. ευρώ.




ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ
Έντυπη Καθημερινή


Τουρκικό δημοψήφισμα: Δημοσκοπικό θρίλερ λίγα 24ωρα πριν τις κάλπες



Ανεβαίνουν οι τόνοι λιγότερο από 48 ώρες πριν από το τουρκικό δημοψήφισμα. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το αποτέλεσμα είναι αμφίρροπο. Η συμμαχία του "ναι" να εμφανίζεται κάθε άλλο παρά ενωμένη.

Τελευταία δύο εικοσιτετράωρα πριν από το δημοψήφισμα της Κυριακής με την ένταση και την αγωνία στην Τουρκία να κορυφώνονται. Ο πρόεδρος Ερντογάν, σε δημόσιες ομιλίες του χθες στις πόλεις Ορντού και Κερασούντα ζήτησε από το λαό να ψηφίσει «ναι» για να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία πιο αποτελεσματικά και κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι υποστηρίζει τους τρομοκράτες.

«Έχουμε αρχίσει τον μεγάλο αγώνα για να εξαλείψουμε τις τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το ΡΚΚ, την οργάνωση του Γκιουλέν, το DHKPC. Εξουδετερώσαμε 11.000 τρομοκράτες μέχρι τώρα. Θα τους εξολοθρεύσουμε τελείως. Θα τους θάψουμε στα χαντάκια που έσκαψαν οι ίδιοι στη ΝΑ Τουρκία. Με τη βοήθεια του Θεού, την Κυριακή το βράδυ η Ευρώπη θα ακούσει τη φωνή μας. Τότε θα πουν ότι η Τουρκία είναι μια χώρα με την οποία δεν μπορούν να παίζουν παιχνίδια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο τούρκος πρόεδρος. Σήμερα ο πρόεδρος Ερντογάν αναμενόταν να μιλήσει σε μεγάλη συγκέντρωση στο Ικόνιο της κεντρικής Τουρκίας, αλλά ματαίωσε την ομιλία του.

Την τελευταία στιγμή πάντως προβλήματα φαίνεται να ανακύπτουν μεταξύ του ΑΚP και του ακροδεξιού κόμματος Εθνικιστικής Δράσης του Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Τα δυο κόμματα έχουν συνάψει συμμαχία υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα, όμως η συνεργασία του ακροδεξιού εθνικιστή Μπαχτσελί με τους Ισλαμιστές του Ερντογάν και του Γιλντιρίμ, έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό και διχόνοια στο κόμμα των Γκρίζων Λύκων, με αποτέλεσμα αρκετοί βουλευτές του ΜΗΡ να έχουν διαγραφεί. Δύο ημέρες πριν από την ψηφοφορία ο Μπαχτσελί εμφανίζεται έντονα δυσαρεστημένος επειδή σύμβουλοι του προέδρου Ερντογάν δήλωσαν ότι μπορεί ο τούρκος πρόεδρος να αλλάξει τη δομή της Τουρκίας ώστε να υιοθετηθεί το ομοσπονδιακό σύστημα με διαφορετικές αυτόνομες περιοχές, στο πρότυπο των πολιτειών των ΗΠΑ.

Στα όρια του στατιστικού λάθος η διαφορά του "ναι" από το "όχι"

Στο μεταξύ ο Μπαχτσελί από χθες ζητά διευκρινίσεις από την κυβέρνηση και τον πρόεδρο Ερντογάν λέγοντας ότι διαφωνεί έντονα στην αλλαγή του «ενιαίου» χαρακτήρα του τουρκικού κράτους. «Έχουμε ενιαία κρατική δομή, ενός κράτους, ενός έθνους, μιας σημαίας και μιας χώρας. Αυτές είναι οι τέσσερις αμετάκλητες αρχές μας. Η ευαισθησία μας για τον ενιαίο χαρακτήρα του κράτος δεν είναι λιγότερη από ό, τι των εθνικιστών αδελφών μας», δήλωσε ωστόσο σήμερα ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ σε δημόσια ομιλία του προσπαθώντας να ξεπεράσει την κρίση.
Από την πλευρά του το ΡΛΚ της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διατηρώντας ως τώρα ήπιους τόνους, επιμένει ότι η κυβέρνηση δεν έχει δώσει ικανοποιητικές απαντήσεις στο λαό για τους λόγους που χρειάστηκε να γίνει το δημοψήφισμα. Σε συνάντησή του σήμερα με εκπροσώπους των τουρκικών μέσων ενημέρωσης στην Άγκυρα ο αρχηγός του κόμματος Κεμάλ Κιλιτζντάρογλου δήλωσε ότι «εφόσον δεν έχουμε πάρει απάντηση γιατί έπρεπε να γίνουν αυτές οι 18 τροποποιήσεις του Συντάγματος, θα γράψουμε ένας έπος δημοκρατίας λέγοντας όλοι μαζί ένα “όχι” .Καλώ όλους τους πολίτες μας, ας προστατέψουμε την τουρκική δημοκρατία. Ας μην αφήσουμε να χαθεί η ισότητα ευκαιριών και η ισότητα απέναντι στο νόμο», ανέφερε ο Κ. Κιλιντζάρογλου χαρακτηριστικά.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν ότι η διαφορά μεταξύ του «ναι» και του «όχι» κυμαίνεται στα όρια του στατιτιστικού λάθους και με το ποσοστό αναποφάσιστων να βρίσκεται γύρω στο 8%. Δυο δημοσκοπήσεις χθες έδειχναν ελαφρά υπερίσχυση του «ναι» ωστόσο σημερινή δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην αντιπολίτευόμενη εφημερίδα Τζουμχουριέτ δείχνει σημαντική διαφορά υπέρ του «όχι» με 53,9 % ενώ το «ναι» να περιορίζεται στο 46,1%”.


Πηγή: dw
πηγή φωτογραφίας: AP/ Emrah Gurel   
news247.gr         


Σύμφωνο διαζυγίου Τσίπρα- Τσακαλώτου



Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα αποτελέσει την αφορμή για ένα εσωτερικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών στην κυβέρνηση φέρνοντας πιο κοντά την ώρα του τελικού απολογισμού για τη σχέση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

ο στοίχημα του Μαξίμου είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης να βγάλει την οικονομία και τη χώρα από μία παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας. Ταυτόχρονα θα αποτελέσει και την αφορμή για εσωτερικό ξεκαθάρισμα στην κυβέρνηση ενισχύοντας τους σχεδιασμούς του Πρωθυπουργού για ένα restart στο κυβερνητικό έργο. Το σκεπτικό είναι απλό: εφόσον ο Αλέξης Τσίπρας κερδίζει τον πολιτικό χρόνο που αναζητούσε με την αξιολόγηση και (φαίνεται να) αποφάσισε να «σπρώξει» τις εκλογές όσο το δυνατόν αργότερα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα τα καταφέρει, θα πρέπει να οργανώσει την πολιτική του αντεπίθεση προκειμένου να φρενάρει τη δημοσκοπική φθορά για την κυβέρνηση και την προσωπική εικόνα του. Μέσα σε αυτό το σκηνικό, για πολλούς στον ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται και η ώρα του απολογισμού για τις σχέσεις του με τον υπουργό Οικονομικών.

Οσο και αν στην κυβέρνηση επιχειρούν να διαψεύσουν τα σενάρια είναι από μήνες φανερό πως υπάρχει τουλάχιστον διαφορετική οπτική ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, και συχνά ανοιχτή διάσταση απόψεων. Μια διαφορετική οπτική που εκφράστηκε κατ' επανάληψη στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές τους τελευταίους μήνες και έγινε ιδιαίτερα αισθητή με την εκκωφαντική σιωπή του υπουργού Οικονομικών μετά το Eurogroup του Φεβρουαρίου και την ανακοίνωση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για «φρένο» στην ανάπτυξη τη στιγμή που ο Πρωθυπουργός μιλούσε για οικονομικό success story.

Δεν υπάρχει, άλλωστε, αμφιβολία ότι η δραστηριοποίηση του Τσακαλώτου στην ομάδα των 53 και μάλιστα ως άτυπου επικεφαλής της αρκεί για να είναι διάχυτη η καχυποψία ανάμεσα στις δύο πλευρές. Τα αλλεπάλληλα χτυπήματα των 53+ προφανώς δεν αφήνουν αδιάφορο τον Τσακαλώτο διότι συμμερίζεται μέχρι κεραίας τις απόψεις αυτές. Και αντίστροφα, οι παρεμβάσεις τους δεν μπορούν να αφήνουν αδιάφορο το Μαξίμου, αφού αυτές αποκτούν μεγάλα ερείσματα αριστερής συνείδησης και έκφρασης στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ - μολονότι τα στελέχη των 53 διαψεύδουν ότι διεκδικούν ρόλο εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Η αμφισβήτηση, ωστόσο, συγκεκριμένων επιλογών της ηγεσίας από τους 53+ είναι φανερή και κλιμακούμενη. Τούτο εκφράστηκε και στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Το κείμενο που υπέγραψαν 12 μέλη της ομάδας και ο Νίκος Φίλης - σφραγίζοντας ουσιαστικά τη σύμπλευσή του με τους 53+ ήταν προφανέστατα σε απόλυτη γνώση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος, σε αντίθεση με τον Αλέξη Τσίπρα, που δήλωσε ότι «δεν πρόλαβε» να διαβάσει το κείμενο που κατατέθηκε μία ώρα πριν το κλείσιμο των εργασιών της ΚΕ, είχε άποψη και έδωσε σολομώντειο λύση. 

Μπροστά στον κίνδυνο σύγκρουσης με απρόβλεπτες συνέπειες, λόγω του διακριτού περιεχομένου του κειμένου με την απόφαση της ΚΕ, ήταν αυτός που, ισορροπώντας ανάμεσα στο θεσμικό, κυβερνητικό του ρόλο και εκείνον του μπροστάρη των 53+, πρότεινε να μην τεθεί το κείμενο σε ψηφοφορία και απλώς να παρουσιαστεί στις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ ως βάση διαλόγου και ενημέρωσης για τη συμφωνία. Ο ελιγμός έδωσε διέξοδο και τροφοδοτεί πλέον μια εσωκομματική συζήτηση που φέρνει το Μαξίμου σε θέση απολογούμενου.
  
Αλλαγές στην κυβέρνηση

Δύο μέρες αργότερα, οι 53 επιβεβαίωσαν με ανάρτηση στην ιστοσελίδα τους (commonality.gr) ότι βρίσκονται πίσω από το κείμενο. Και διαψεύδοντας ότι ζητούν εκλογές με την επίμαχη φράση για τον λαό που «θα αποφασίσει για την τύχη του», άφησαν να εννοηθεί ότι ζητούν αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Ο ανασχηματισμός αποτελεί μεν προνόμιο του Πρωθυπουργού, αλλά η υπόδειξη ήρθε να ενισχύσει τα σενάρια που δείχνουν προσεχώς μια αλλαγή φρουράς και στη θέση του υπουργού Οικονομικών. Μάλιστα, ένα από τα σενάρια που συζητείται ακόμη και σε υπουργικά γραφεία προβλέπει τη μετακίνηση Τσακαλώτου σε θέση αντιπροέδρου της Κυβέρνησης χωρίς ουσιαστικές εκτελεστικές αρμοδιότητες. Για πολλούς, πρόκειται για μια υποβάθμιση δια της αναβάθμισης, η οποία ωστόσο μπορεί να απορροφήσει σοβαρούς κραδασμούς.
Σε αντίθεση με την περίοδο Βαρουφάκη, η απομάκρυνση του οποίου έφερε σε δύσκολη θέση το Μαξίμου και προσωπικά τον Πρωθυπουργό, το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και η φαινομενική ηρεμία στις σχέσεις κυβέρνησης - δανειστών στους επόμενους μήνες προσφέρει παράθυρο στον Αλέξη Τσίπρα  για ένα βελούδινο διαζύγιο με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Πόλος αμφισβήτησης

Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής επιβεβαίωσε, ουσιαστικά, ότι ο Τσίπρας δεν μπορεί να αμφισβητηθεί εσωκομματικά από άλλο στέλεχος πλην του  Τσακαλώτου καθώς ο υπουργός Οικονομικών αποτελεί το πλέον προβεβλημένο κυβερνητικό στέλεχος και συσπειρώνει γύρω του τον εσωκομματικό πόλο της ομάδας των 53+. Εναν πόλο που υποστηρίζει ότι δεν θα έπρεπε να υπάρξει «πάση θυσία» συμφωνία με τους δανειστές - πόσω μάλλον με τους επαχθείς όρους που έχουν συνομολογηθεί. Ούτε πάση θυσία παραμονή στην κυβέρνηση, αφού ο κυβερνητισμός κατά τη γνώμη τους δεν αποτελεί στοιχείο του DNA της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ. Εξ ου και επιμένουν στον όρο «αριστερή στροφή» που προαναγγέλλει τη διαμόρφωση μιας λίστας προτάσεων απέναντι στην κυβερνητική ατζέντα.
Οσο για τον ίδιο τον Τσακαλώτο, λέγεται πως έχει θέσει κατ' επανάληψη επιτακτικά στον Πρωθυπουργό την ανάγκη εφαρμογής του παράλληλου προγράμματος. Μέρος του, αλλά μόνο σε ένα περιορισμένο τμήμα, αποτελούν τα περίφημα αντίμετρα της συμφωνίας.

Διαφωνία για Στουρνάρα

Ενα ακόμη ζήτημα που δείχνει να χωρίζει τους δύο πόλους είναι αυτό του Γιάννη Στουρνάρα. Η απόλυτη σιωπή Τσακαλώτου ερμηνεύεται ως σαφής αποστασιοποίηση από την επίθεση του Μαξίμου και κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών κατά του κεντρικού τραπεζίτη. Εκ της θέσεώς του ο υπουργός Οικονομικών αντιλαμβάνεται πως ο ρόλος του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος είναι αυτός του συμμάχου της κυβέρνησης, ακόμη και αν αυτό σημαίνει πως πρέπει να «πολιτικολογεί» και να νουθετεί την κυβέρνηση, όπως αναφέρουν οι αιτιάσεις του Μαξίμου. Είναι γνωστό τοις πάσι, άλλωστε, πως η στάση του  Στουρνάρα και οι παρεμβάσεις του στην ΕΚΤ έσωσαν την κυβέρνηση το κρίσιμο καλοκαίρι του 2015. Γεγονός που αναγνωρίστηκε για μία μικρή έστω χρονική περίοδο, η οποία καταγράφηκε ως μήνας του μέλιτος ανάμεσα σε Μαξίμου και ΤτΕ.

Την ίδια στιγμή, ο Τσίπρας παραμένει πιστός στο αφήγημα ότι «η λιτότητα τελείωσε» και εκτιμά πως «η οικονομία μπορεί τώρα να εκτιναχθεί», σε αντίθεση με όσα πρεσβεύει ο Τσακαλώτος. Ο υπουργός Οικονομικών είχε πει με νόημα στους βουλευτές πως «εγώ δεν μίλησα ποτέ για το τέλος της λιτότητας». Αντιθέτως, ο Πρωθυπουργός φαίνεται πως συνδέει το αφήγημά του για το τέλος της λιτότητας με το σχέδιο ανατροπής του αρνητικού για τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση πολιτικού κλίματος και την ελπίδα του να παραμείνει στην εξουσία.

Αφετηρία για τον νέο κυβερνητικό σχεδιασμό, πάντως, αποτελεί η χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου όπου ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε το στίγμα των προθέσεών του. Βασιζόμενος στην προοπτική της ανάπτυξης και τη ρητορική της εξόδου «από την επιτροπεία και τα Μνημόνια», εκτίμησε για πρώτη φορά ανοιχτά ότι μια πολιτική αντεπίθεση ουσίας και όχι επικοινωνιακού χαρακτήρα μπορεί να δώσει μια νέα εκλογική νίκη στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η ώρα της κάλπης

Πότε θα γίνουν, όμως, οι εκλογές; «Στην ώρα τους», απάντησε στο ερώτημα που έθεσε μόνος του ο Πρωθυπουργός. Μόνο που η ώρα τους είναι μάλλον βέβαιο πως δεν θα είναι ο Σεπτέμβριος του 2019 καθώς θα έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται τα μέτρα των 3,6 δισ. ευρώ.
Αν η ώρα αυτή δεν είναι λοιπόν τα τέλη του 2018 - όταν θα έχουν εφαρμοστεί μόνο τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και ενδεχομένως η Ελλάδα θα έχει βγει ξανά στις αγορές, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό - μπορεί να είναι η άνοιξη του 2019 και πιθανότατα με τριπλές κάλπες: βουλευτικές, αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές.
Από την εισήγηση Τσίπρα στο Υπουργικό Συμβούλιο προκύπτει επίσης ότι η κυβέρνηση στο εξής διαχωρίζει ευκρινώς τις προτεραιότητες και τις πρωτοβουλίες της σε μνημονιακού και μη μνημονιακού χαρακτήρα. Ετσι, πέραν των μέτρων της συμφωνίας, στο επόμενο 15νθήμερο θα καταρτιστεί χρονοδιάγραμμα για τις νομοθετικές και θεσμικές πρωτοβουλίες που αφορούν τη συνταγματική αναθεώρηση, την πρωτοβάθμια υγεία, την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και την αλλαγή του αυτοδιοικητικού χάρτη του Καλλικράτη.



Αιμίλιος Περδικάρης 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΤΑ ΝΕΑ


«Ωφέλιμη θητεία» αλά Βίτσα…Ένας ακόμη τρόπος να την «κοπανήσουμε» από το Στρατό!



Το σχέδιο «Ωφέλιμη Θητεία «παρουσίασε ο ΑΝΥΕΘΑ Βίτσας …Άσχετα πως μας το σερβίρει ο Υπουργός ,η ουσία είναι οτι είναι ένα ακόμη σχέδιο να την κοπανήσουν όσοι δεν μπορούν και θέλουν να είναι μακριά απο την υποχρέωση προς την Πατρίδα …Γιατί όπως και να το κάνουμε  είναι «Μαγκιά να Υπηρετείς την Πατρίδα!»

Βίτσας  το «ονομάζουμε το σχέδιο μας “ωφέλιμη θητεία”. Ωφέλιμη για την πατρίδα, την κοινωνία αλλά και ατομικά για τον στρατευμένο. Ο στόχος μας είναι να υπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο και υπό αυτή την έννοια να εκτελεί το καθήκον του στην πατρίδα και συγχρόνως να διευκολύνεται και να αποκτά επιπλέον εφόδια για τη μετά τη θητεία ζωή του».

«”Η κοινωνική θητεία” να μην έχει εντός της, διαδικασίες που μπορούν να θεωρηθούν “τιμωρητικές”…Αλίμονο μην τους ζορίσουμε τους Κοπανατζήδες !

Να διευκολύνονται, όσον αφορά τις αναβολές, άνθρωποι που ανοίγουν σπουδαία επιστημονική καριέρα στο εξωτερικό, να λύνονται διαχρονικά ζητήματα που αφορούν στην ανυποταξία και που τελικά στοιχίζουν, λόγω γραφειοκρατίας, και στις Ένοπλες Δυνάμεις και στην κοινωνία.

Η διαφάνεια και οι κανόνες ήδη συμβάλλουν να χτυπηθεί το ρουσφέτι και το “βύσμα” αλλά υπάρχει ακόμη δρόμος», συνεχίζει….Εδώ γελάνε  και οι Πέτρες στα Φυλάκια !

 «Κύριο βάρος, όμως, δίνουμε στην πολλαπλή αξιολόγηση της θητείας. Ήδη δεκάδες στρατευμένοι γιατροί, κάνουν το αγροτικό τους σε απομακρυσμένες περιοχές και ακριτικά νησιά και αμείβονται επιπλέον από το υπουργείο Υγείας.

Ήδη δεκάδες νομικοί υπηρετούν τη θητεία τους σε νομικά γραφεία των Ενόπλων Δυνάμεων και εγγράφουν τον χρόνο στην άσκηση τους. Διερευνούμε τη δυνατότητα έγγραφης εμπειρίας και μοριοδότησης για τους μηχανικούς αλλά και άλλους επιστήμονες»,τονίζει.

Για τους  Όπλίτες Αγρότες καμιά μέριμνα κύριε υπουργέ ; Να τους στείλουμε στα Χωράφια να καλλιεργήσουν ζαρζαβατικά για τους λαθρομετανάστες ;

Σχόλιο: Μήπως μπορεί να μας δώσει τα στοιχεία απο τους φυγόστρατους ,τους ανυπότακτους Εξωτερικού και τους απαλλαγέντες ; Τότε θα γελάσει κάθε πικραμένος !

Και όπως λένε στο Στρατό  Τα κορόιδα υπηρετούν και έξυπνοι Κυβερνούν …Τα υπόλοιπα για το χτύπημα του ρουσφετιού ΚΥΡΙΕ Υπουργέ για  Ρίξτε και καμιά ματιά στα Στρατόπεδα του Εσωτερικού !

Στα ύψη έχουν εκτοξευτεί οι Επανδρώσεις των Μονάδων  στο εσωτερικό της Χώρας …Μη μας προκαλείτε !!!



Πηγή: veteranos.gr


«Ψαλίδι» 35% στις νέες αναπηρικές συντάξεις



Ούτε οι αναπηρικές συντάξεις δεν γλυτώνουν από τη λαίλαπα περικοπών που φέρνει ο νόμος Κατρούγκαλου για όλους όσοι αιτήθηκαν σύνταξης μετά τις 13 Μαΐου 2016.

Το «ψαλίδι» στις νέες αναπηρικές συντάξεις φτάνει και το 35% μετά την υπογραφή και της τελευταίας εγκυκλίου του υπουργείου Εργασίας, που δίνει το «πράσινο φως» για την έκδοση των συνταξιοδοτικών αιτήσεων που κατατέθηκαν τον περασμένο Μάιο.

Οπως αναφέρει η εφημερίδα Καθημερινή την ίδια ώρα με ρυθμούς «χελώνας» πληρώνονται οι συντάξεις των ατόμων με αναπηρία, που λόγω επανεξέτασης από τις υγειονομικές επιτροπές των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) διεκόπησαν, παρά την πρόβλεψη για παράταση χορήγησης όσο διαρκεί η αναμονή.

Επιπλέον, δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό αν στις περικοπές που φέρει το προσύμφωνο της Μάλτας με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς θα αγγίξει και τις αναπηρικές συντάξεις, γεγονός που θα προκαλέσει μεγάλες περικοπές στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις.

Το θέμα αναμένεται να διευκρινιστεί εντός των επόμενων ημερών ενώ στα χέρια της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας βρίσκεται και το τελικό πόρισμα της επιτροπής που έχει συσταθεί για τον καθορισμό ενιαίων κανόνων στην απονομή και στον υπολογισμό των αναπηρικών συντάξεων σε παλαιούς και νέους δικαιούχους, με ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Πληροφορίες της Καθημερινής αναφέρουν ότι ότι το πόρισμα προβλέπει την εξομοίωση των προϋποθέσεων λήψης σύνταξης αναπηρίας και βάσει των προτάσεων θα πρέπει να βελτιωθούν περισσότεροι οι όροι για τους νέους ασφαλισμένους.



Πηγή:  iefimerida.gr 


Παίζει με τη φωτιά ο Τραμπ στην Κορέα



Κίνδυνος ανάφλεξης. Οι ΗΠΑ στέλνουν πυραυλοφόρα στις κορεατικές ακτές. Ετοιμη να απαντήσει με πυρηνικά η Πιονγκ Γιανγκ.

Στα πρόθυρα πολέμου με χρήση πυρηνικών όπλων βρίσκεται η ανθρωπότητα, καθώς κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση στην κορεατική χερσόνησο. Ο πρόεδρος Τραμπ εμφανίζεται έτοιμος να «πατήσει τη σκανδάλη» για να καταστρέψει το καθεστώς της Βόρειας Κορέας και να επαναβεβαιώσει τον ρόλο των ΗΠΑ ως «παγκόσμιου χωροφύλακα», ακόμη κι αν αυτό συνεπάγεται  ανυπολόγιστες συνέπειες για όλο τον κόσμο.

Ετοιμη να απαντήσει με  πυρηνικά δηλώνει η Β. Κορέα. Η Κίνα προειδοποιεί ότι ο πόλεμος μπορεί να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή και ότι όλοι θα βγουν χαμένοι από τη σύρραξη. Ψυχραιμία συνιστά η Μόσχα, που τηρεί αποστάσεις από τις εξελίξεις, προσπαθώντας να μη ρίξει λάδι στη φωτιά.

Η  σπίθα στην πυριτιδαποθήκη της Απω Ανατολής μπορεί να είναι η νέα πυρηνική δοκιμή που έχει προαναγγείλει η Πιονγκ Γιανγκ και οι ΗΠΑ θέλουν να την αποτρέψουν. Η δοκιμή ενδέχεται να πραγματοποιηθεί αυτό το Σαββατοκύριακο, για να συμπέσει με τη «Γιορτή του Ήλιου» - την 105η επέτειο γέννησης του Κιμ Ιλ Σουνγκ, ιδρυτή της Β. Κορέας.

«Παράλογη αποφασιστικότητα»

Το πόσο πιθανό είναι να γίνει – και να ξεκινήσει κάποιου είδους σύρραξη – φαίνεται από το γεγονός ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες έχουν ετοιμάσει ειδικό σχέδιο επείγουσας απομάκρυνσης του αντιπροέδρου Μάικ Πένς, ο οποίος θα βρίσκεται σε προγραμματισμένη επίσκεψη στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας.

Ανησυχίες προκαλούν η γενικότερη στάση της Ουάσιγκτον και η επίδειξη «παράλογης αποφασιστικότητας» εκ μέρους του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δήλωσε ότι η Βόρεια Κορέα «είναι ένα πρόβλημα που θα λυθεί».

Όπως μετέδωσαν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ο Τραμπ και οι επιτελείς του έχουν αποφασίσει ένα «προληπτικό χτύπημα» στη Βόρεια Κορέα, εάν οι αμερικανικές υπηρεσίες βεβαιωθούν ότι το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν ετοιμάζει πράγματι νέα πυρηνική δοκιμή.

Το σκηνικό πολέμου ετοιμάζεται με μεθοδικά βήματα και από πολλές πλευρές εκφράζονται φόβοι ότι η «ανάφλεξη» μπορεί πλέον να προκληθεί από τυχαίο γεγονός ή από εσφαλμένη εκτίμηση γεγονότων.

Επιθετική τακτική

Η ΗΠΑ ενισχύουν τη στρατιωτική παρουσία τους στην περιοχή. Στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Β. Κορέας—Ιαπωνίας Ρωσίας καταπλέουν πολεμικά σκάφη που έχουν τη δυνατότητα να εκτοξεύουν πυραύλους Τόμαχοκ, ενώ σε επιφυλακή έχουν τεθεί οι αμερικανικές δυνάμεις στη βάση του Γκουάμ. Οι κινήσεις γίνονται επί τη βάσει σχεδίου του Πενταγώνου για προληπτικό χτύπημα στην κορεατική χερσόνησο.

Τα αμερικανικά ΜΜΕ λένε ότι η Ουάσινγκτον σχεδιάζει να χτυπήσει μόνον για να εμποδίσει νέα βορειοκορεατική πυρηνική δοκιμή – και υπό την προϋπόθεση ότι τη έχει τη συναίνεση της Νότιας Κορέας,  που είναι στενός σύμμαχος των ΗΠΑ.

Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι ο πρόεδρος Τραμπ και το Πεντάγωνο έχουν υιοθετήσει επιθετική τακτική και δεν σκοπεύουν να μείνουν «στα λόγια» - απόδειξη η επίδειξη δύναμης και αποφασιστικότητας με τη ρίψη της υπερ-βόμβας στο Αφγανιστάν.
 «Δεν ξέρω αν αυτή η βόμβα έστειλε κάποιο μήνυμα», είπε ο Τραμπ. «Στέλνει ή όχι, δεν έχει σημασία. Η Βόρεια Κορέα είναι ένα πρόβλημα. Το πρόβλημα θα λυθεί».

 Αδιαλλαξία και από τη Β. Κορέα

Η ένταση κλιμακώνεται και λόγω της στάσης  του βορειοκορεατικού καθεστώτος, που δεν δείχνει καμία διάθεση συνδιαλλαγής με τις ΗΠΑ. Στις προειδοποιήσεις για αμερικανικό χτύπημα, η στρατιωτική και η πολιτική ηγεσία της Πιονγκ Γιανγκ απαντούν απειλώντας την Ουάσινγκτον με «καταστροφικές συνέπειες» ακόμη και με πυρηνικό πλήμα.

Ανεξαρτήτως του εάν η Πιογνκγιάνγκ έχει πράγματι τη δυνατότητα πυρηνικού πλήγματος, όπως ισχυρίζεται, η κλιμάκωση στην κορεατική χερσόνησο προκαλεί ανησυχία σε Πεκίνο και Μόσχα. Η Ρωσία ζητά αυτοσυγκράτηση από όλους, ενώ η Κίνα προειδοποιεί ότι σε περίπτωση σύγκρουσης, που μπορεί να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή, θα είναι όλοι χαμένοι.

«Εαν ξεσπάσει ο πόλεμος, όλοι θα καταλήξουν χαμένοι, δε θα υπάρχουν νικητές», είπε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι.


Πηγή