Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2020

Κ. Σακελλαροπούλου: Η δημοκρατία δεν είναι μόνο καθεστώς ελευθερίας αλλά και ευθύνης

 


Το μήνυμά ότι «η δημοκρατία δεν είναι μόνο καθεστώς ελευθερίας αλλά και ευθύνης» έστειλε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου από το Πολυτεχνείο. Πρόσθεσε δε ότι το μήνυμα που εκπέμπει ο φετινός εορτασμός λόγω των πρωτόγνωρων συνθηκών που βιώνουμε εν μέσω πανδημίας είναι πως «η υπέρβαση της ατομικότητάς μας για το κοινό καλό είναι ο αγώνας όλων μας».

Αναλυτικά η δήλωση της ΠτΔ: «Η εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι η αφετηρία της μεταπολιτευτικής μας δημοκρατίας. Μία κορυφαία πράξη αντίστασης, ένα σύμβολο πολιτικής ελευθερίας και αυτοκαθορισμού, που καθόρισε όχι μόνο μια γενιά και τους αγωνιστές της, στους οποίους σήμερα οφείλουμε την ύψιστη τιμή, αλλά την πιο προοδευτική περίοδο της σύγχρονης ιστορίας μας. Το Πολυτεχνείο μας διδάσκει ότι η δημοκρατία απαιτεί αρετή και θυσίες. Μας υπενθυμίζει ότι οι νέοι είναι το πιο ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας μας. Ο φετινός εορτασμός γίνεται σε πρωτόγνωρες συνθήκες λόγω της πανδημίας. Το μήνυμα ωστόσο που εκπέμπει σε αυτές τις κρίσιμες συνθήκες είναι καθολικό. Η δημοκρατία δεν είναι μόνο καθεστώς ελευθερίας αλλά και ευθύνης. Η υπέρβαση της ατομικότητάς μας για το κοινό καλό, τη δημόσια υγεία και την αλληλεγγύη είναι σήμερα ο αγώνας όλων μας». 



Το ΚΚΕ πήγε στην αμερικανική πρεσβεία εξαπατώντας και στέλνοντας SMS στο 13033 για γιατρό

 



Το Κομμουνιστικό Κόμμα πραγματοποίησε παράνομη προκλητική συγκέντρωση έξω από την αμερικανική πρεσβεία.

 Παρά την απαγόρευση των συναθροίσεων, το ΚΚΕ αιφνιδίασε τις Αρχές και βρέθηκε μια ανάσα από την πρεσβεία των ΗΠΑ όπου διαδήλωσε αδιαφορώντας για τα μέτρα. 

Η ΕΛ.ΑΣ. αποκάλυψε ότι η πλειοψηφία των μελών του ΚΚΕ για να εξαπατήσει και να φτάσει μέχρι την Αμερικάνικη πρεσβεία είχε στείλει SMS στο 13033 για μετάβαση σε νοσοκομείο και συγκεκριμένα τον κωδικό 1 για το νοσοκομείο Αλεξάνδρα ώστε να κάνουν εξετάσεις. 

Άγνωστο παραμένει αν έγινε έλεγχος στους διαδηλωτές και εάν επεβλήθησαν όπως έπρεπε να νόμιμα πρόστιμα. 



Δεν έφτανε η μία προκλητική συγκέντρωση του ΚΚΕ έκανε και δεύτερη προκαλώντας επεισόδια

 



Επεισόδια ξέσπασαν λίγο πριν από τις δύο το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας μετά απο προκλητικές συγκεντρώσεις από το ΚΚΕ. 

Το επίκεντρο των επεισοδίων είναι στην οδό Πανεπιστημίου, όπου στα Προπύλαια όπου έκαναν προκλητική συγκέντρωση μέλη του ΚΚΕ παρουσία βουλευτών και του γ.γ. γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Κουτσούμπα.  

Μαζί με ακροαριστερούς το ΚΚΕ προκάλεσε επεισόδια με την αστυνομία, με τους αστυνομικούς να κάνουν χρήση δακρυγόνων και βομβίδων κρότου - λάμψης, ενώ προχώρησαν και σε έξι προσαγωγές. 

Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν η αστυνομία επιχείρησε να απομακρύνει τους παράνομα συγκεντρωμένους και αυτό δεν άρεσε σε ακροαριστερούς και αριστερούς που ήθελαν να προκαλέσουν με επεισόδια αμαυρώνοντας την ημέρα μνήμης.



Πομπέο σε Βαρθολομαίο: Το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι βασικός εταίρος των ΗΠΑ

 



Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο πραγματοποιεί σήμερα στην Κωνσταντινούπολη μια επίσκεψη επικεντρωμένη «στη θρησκευτική ελευθερία», όμως δεν έχει προβλεφθεί καμιά συνάντησή του με τους τούρκους ηγέτες, τους οποίους δηλώνει εντούτοις ότι θέλει «να πείσει» να πάψουν τις «πολύ επιθετικές» ενέργειές τους.

Ο Πομπέο άρχισε την επίσκεψη αυτή, το πρόγραμμα της οποίας έχει προκαλέσει επικρίσεις από την Άγκυρα, με μια συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, πριν ξεναγηθεί στο γειτονικό τζαμί Ρουστέμ Πασά.

Η συνάντηση του κ. Πομπέο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη έιχε διάρκεια μία ώρα και αμέσως μετα ο κ. Βαρθολομαίος ξενάγησε τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, στον πατριαρχικο ναό του Αγίου Γεωργίου. Οι δύο άντρες δεν έκαναν δηλώσεις. Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ, πρόκειται για μια ιστορική επίσκεψη, συνέχεια επισκέψεων και άλλων υπουργών εξεωτερικών των ΗΠΑ όπως της Χίλαρυ Κλίντον και της Μαντλίν Ολμπράιτ κατά το παρελθόν.

Όπως ανέφερε, ο κ. Εμμανουήλ, ο Οικουμενικός Πατριάρχης αισθάνθηκε ιδιαίτερα ευτυχής, καθώς συζητήθηκαν θέματα όπως των θρησκευτικών ελευθεριών, των ανθρωπίνων δικαιώματων, της διασφάλισης της παρουσίας χριστιανών στη Μέση Ανατολή, αλλά και της συμβολής των χριστιανικών κοινοτήτων στην εδραίωση της παγκόσμιας ειρήνης.

Ερωτηθείς για το αν συζητήθηκε το θέμα της μετατροπής σε τέμενη της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας ο κ. Εμμανουήλ, είπε ότι έγινε συζήτηση, αλλά επειδή πρόκειται για μια πολιτική απόφαση, δεν θα γίνει κάποια δήλωση, απο πλευράς Πατριαρχείου.

Σε tweet του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ανέφερε πως “είναι τιμή μου που συναντήθηκα με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, και που επισκέφθηκα τον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου. Ως ηγέτης του Ορθόδοξου κόσμου, το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι βασικός εταίρος, καθώς συνεχίζουμε να προωθούμε την θρησκευτική ελευθερία ανά τον κόσμο”.

Ο υπουργός Εξωτερικών πρόκειται να συζητήσει «θρησκευτικά ζητήματα στην Τουρκία και την περιοχή» και να υπογραμμίσει «τη σταθερή θέση» των Ηνωμένων Πολιτειών στα θέματα αυτά, τα οποία ο Μάικ Πομπέο έχει αναγάγει σε κύρια προτεραιότητά του στο ζήτημα των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

«Υπάρχουν βεβαίως πράγματα για τα οποία μπορούμε να συζητήσουμε» αναφορικά με τη θρησκευτική ελευθερία στην Τουρκία, είπε σε δημοσιογράφους ένας αμερικανός αξιωματούχος επικρίνοντας έμμεσα τις τουρκικές επιδόσεις.

Μπροστά από το Πατριαρχείο συγκεντρώθηκε ομάδα εθνικιστών της Ένωσης Τούρκων Νέων, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για την επίσκεψη, την οποία και χαρακτήρισαν προκλητική, αφού ο Αμερικανός αξιωματούχος επέλεξε να συναντηθεί μόνο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και όχι με την τουρκική ηγεσία.

Η τουρκική διπλωματία εξέφρασε την οργή της για το πρόγραμμα του Πομπέο και διαβεβαίωσε πως η θρησκευτική ελευθερία «προστατεύεται» στην Τουρκία. «Θα άρμοζε περισσότερο στις ΗΠΑ να κοιταχτούν σ' έναν καθρέφτη και να ασχοληθούν με τον ρατσισμό, την ισλαμοφοβία και τα εγκλήματα μίσους στη χώρα τους», υποστήριξε η Άγκυρα.

Η Ουάσινγκτον κινδυνεύει τώρα να ανοίξει ένα νέο μέτωπο, ενώ τα σημεία τριβής με τις τουρκικές αρχές είναι ήδη πολλά, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Μάικ Πομπέο ήθελε να μεταβεί μόνο στην Κωνσταντινούπολη για να συναντήσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη και δεν ήταν έτοιμος να συναντήσει τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ούτε τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου παρά μόνον αν έρχονταν εκείνοι στην Κωνσταντινούπολη και όχι μεταβαίνοντας αυτός στην Άγκυρα. Έπειτα από έντονες διαβουλεύσεις, μια συνάντηση είχε φανεί πιθανή, όμως τελικά ναυάγησε.

Είναι δύσκολο να πει κανείς, σημειώνει το AFP, αν η εκλογή στις ΗΠΑ του Τζο Μπάιντεν, τον οποίο ο Ερντογάν συνεχάρη, ενώ θεωρείται «φίλος» του Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος αρνείται να αναγνωρίσει την ήττα του, έπαιξε κάποιον ρόλο σ' αυτή την υπόθεση.

«Πολύ πραγματική πιθανότητα» η επιβολή κυρώσεων

Το γεγονός είναι ότι ο Μάικ Πομπέο δεν θα μπορέσει να συζητήσει με τις τουρκικές αρχές τις πολυάριθμες διαφορές τις οποίες ο ίδιος απαρίθμησε χθες, Δευτέρα, μετά τη συνομιλία του στο Παρίσι με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

«Ο πρόεδρος Μακρόν και εγώ περάσαμε πολλή ώρα συζητώντας τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας και συμφωνήσαμε ότι ήταν πολύ επιθετικές», δήλωσε στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro.

Επικαλέσθηκε την «υποστήριξη» της Τουρκίας προς το Αζερμπαϊτζάν στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ ή «το γεγονός ότι είχε επίσης εγκαταστήσει συριακές δυνάμεις στην περιοχή». «Αναφερθήκαμε επίσης στις ενέργειές της στη Λιβύη, όπου εισήγαγαν επίσης δυνάμεις τρίτων χωρών, ή ακόμη τις ενέργειές της στην ανατολική Μεσόγειο, και θα μπορούσα να συνεχίσω αυτόν τον κατάλογο», συνέχισε ο Μάικ Πομπέο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να συνεργασθούν για να πείσουν τον κ. Ερντογάν ότι τέτοιες ενέργειες δεν είναι προς το συμφέρον του λαού του».

Τα θέματα αυτά έρχονται να προστεθούν στη διένεξη γύρω από την αγορά από την Άγκυρα του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400. Η αγορά του επρόκειτο να προκαλέσει, σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία, την επιβολή κυρώσεων εκ μέρους της Ουάσινγκτον, όμως η Τουρκία πήρε αναστολή από τον Ντόναλντ Τραμπ, που ήταν φανερό πως ήθελε να διατηρήσει την καλή σχέση του με τον πρόεδρο Ερντογάν --ο οποίος αποτελεί αντικείμενο όλο και πιο ζωηρών επικρίσεων στο δυτικό στρατόπεδο.

Ο τουρκικός στρατός πέρασε όμως τώρα στην πράξη προχωρώντας σε δοκιμές των S-400. Για τις ΗΠΑ, αυτό θα έπρεπε να αποτελεί μια κόκκινη γραμμή.

«Η επιβολή κυρώσεων είναι κάτι που εξετάζεται», είναι μια «πολύ πραγματική» πιθανότητα, προειδοποίησε πρόσφατα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Μετά την Τουρκία, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών πρόκειται να συνεχίσει την περιοδεία του μεταβαίνοντας στη Γεωργία, την Ιερουσαλήμ και μετά στις χώρες του Κόλπου, μεταξύ των οποίων στη Σαουδική Αραβία και στα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, αντιπάλους του Ιράν. Σύμφωνα με τους New York Times, ο Ντόναλντ Τραμπ βολιδοσκόπησε την περασμένη εβδομάδα υψηλόβαθμους αμερικανούς αξιωματούχους σχετικά με τη δυνατότητα να πληγεί μια ιρανική πηρηνική εγκατάσταση, όμως εκείνοι τον απέτρεψαν.


Πηγή: skai.gr





Στο Αμπου Ντάμπι ο πρωθυπουργός για τις υπογραφές

 



Η υπογραφή αμυντικής και στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) αναμένεται να είναι η σημαντικότερη πτυχή της διήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί από σήμερα στο Αμπου Ντάμπι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη δεύτερη επίσκεψή του στη σημαντική χώρα του Κόλπου. Τον κ. Μητσοτάκη συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας (για τρίτη φορά στα ΗΑΕ), ο οποίος μαζί με τον πρωθυπουργό θα έχει συζητήσεις για τις στρατηγικές πτυχές της σχέσης των δύο χωρών, αλλά και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης με τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη, που θα έχουν επαφές με δύο εγχώρια funds για την πιθανότητα επενδύσεων σε σειρά τομέων.

Στο ευρύτερο στρατηγικό επίπεδο, η Αθήνα επιθυμεί να καλλιεργήσει μια ισχυρή πολιτική σχέση που σε βάθος χρόνου θα εξελίσσεται και θα προσαρμόζεται. Αδιαμφισβήτητα, οι συμφωνίες ανάμεσα στο Ισραήλ και στα ΗΑΕ (μεταξύ άλλων) διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο, καθώς ανοίγουν τις δυνατότητες συνεργασίας με διάφορους τρόπους. Τα ΗΑΕ θα μπορούσαν να μπουν ως πρόσθετος εταίρος (+1) στα σχήματα συνεργασίας της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας είτε με την Αίγυπτο είτε με το Ισραήλ, κάτι που ακόμα δεν έχει καθοριστεί. Επίσης, όπως αποκάλυψε πρώτη η «Κ», τα ΗΑΕ και η Ελλάδα μπορούν να σχηματίσουν ένα πλαίσιο συνεργασίας και με παίκτες όπως η Ινδία, με την οποία τους συνδέουν κοινές ανησυχίες και προβληματισμοί για την κατάσταση στην ευρύτερη περιφέρεια.

Σε αμιγώς διμερές επίπεδο, για την Ελλάδα το προφανές όφελος είναι η πρόσβαση στον Περσικό Κόλπο και στη Μέση Ανατολή μέσω μιας χώρας που προασπίζεται τον ρόλο του μετριοπαθούς Ισλάμ, ενώ την ίδια στιγμή έχει σαφή προσανατολισμό ασφαλείας. Τα ΗΑΕ μέσω της Ελλάδας αποκτούν πρόσβαση στα Βαλκάνια, αλλά και την Ε.Ε. Παρότι τα ΗΑΕ προφανώς έχουν σχέσεις και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο συνδυασμός ιστορίας και γεωγραφίας της Ελλάδας προσθέτει στοιχεία τα οποία διευκολύνουν τη διπλωματική ώσμωση και τη συνεννόηση ανάμεσα σε Βρυξέλλες και Αμπου Ντάμπι. 


Βασίλης Νέδος

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Τουρκία: Συστάσεις για νέα μέτρα κατά της πανδημίας από το επιστημονικό συμβούλιο

 



Οι αριθμοί σε κρούσματα και θανάτους ασθενών απο επιπλοκές της νόσου Covid 19 στην Τουρκία κινούνται στα επίπεδα που καταγράφηκαν για τελευταία φορά τον Απρίλιο, όταν εφαρμόστηκε ένα μερικό lockdown μεταξύ άλλων περιοριστικών μέτρων

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Τουρκία τις τελευταίες εβδομάδες με το υπουργείου Υγείας της χώρας να ανακοινώσει χθες Δευτέρα 3.316 νεα κρούσματα και 94 θανάτους, οδήγησαν το επιστημονικό γνωμοδοτικό συμβούλιο να συστήσει στην κυβέρνηση να εφαρμόσει συγκεκριμένα μέτρα για να επιβραδύνει την εξάπλωση της Covid-19, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά.

Οι αριθμοί σε κρούσματα και θανάτους ασθενών απο επιπλοκές της νόσου Covid 19 κινούνται στα επίπεδα που καταγράφηκαν για τελευταία φορά τον Απρίλιο, όταν εφαρμόστηκε ένα μερικό lockdown μεταξύ άλλων περιοριστικών μέτρων.

Σε γραπτή ανακοίνωση μετά από μια συνεδρίαση του επιστημονικού συμβουλίου, ο Κοτζά είπε ότι τα μέλη αυτού συζήτησαν προληπτικά μέτρα, τονίζοντας ότι η κύρια αιτία της εξάπλωσης του ιού είναι άνθρωποι που μετακινούνται και παρευρίσκονται σε πολυσύχναστους χώρους. Πρόσθεσε ότι οι άνθρωποι περνούν όλο και περισσότερο χρόνο σε κλειστούς χώρους με την πτώση της θερμοκρασίας.

"Αποφασίστηκε να προταθούν συγκεκριμένα μέτρα που εμποδίζουν την εξάπλωση της νόσου", σημείωσε.

Ενώ η ανακοίνωση φάνηκε να υποδηλώνει ότι ενδέχεται να υιοθετηθούν αυστηρότεροι έλεγχοι, ο Τούρκος υπουργός Υγείας δεν ανέφερε ποια συγκεκριμένα μέτρα πρότεινε το συμβούλιο.

Το συμβούλιο συζήτησε επίσης συγκεκριμένες επαρχίες όπου το επίπεδο μετάδοσης είναι υψηλό, σημείωσε ο Κοτζά, προσθέτοντας ότι ο αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων σε πολλές επαρχίες ασκεί πίεση σε μονάδες υγείας.

Το επιστημονικό συμβούλιο δεν έχει την εξουσία να εφαρμόζει μέτρα, αλλά διατυπώνει συστάσεις στην κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης κάλεσε το Σάββατο σε επιβολή lockdown τουλάχιστον δύο εβδομάδων για τον περιορισμό της "εκτός ελέγχου" αύξησης των κρουσμάτων και ανέφερε ότι οι θάνατοι που σχετίζονται με τον ιό στην τουρκική μητρόπολη ξεπέρασαν τα αναφερόμενα στοιχεία σε εθνικό επίπεδο.

Αυτό το μήνα η κυβέρνηση διέταξε όλες τις επιχειρήσεις να κλείνουν στις 22:00 το βράδυ και μείωσε τις ώρες που επιτρέπονταν σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω να φεύγουν από τα σπίτια τους σε ορισμένες επαρχίες, όπως η Άγκυρα και η Κωνσταντινούπολη.


Πηγή : protothema.gr



Κωνσταντοπούλου για Πολάκη: «Αν ήταν σήμερα υπουργός Υγείας θα είχαμε πεθάνει όλοι»

 



«Αν ήταν σήμερα υπουργός Υγείας ο Παύλος Πολάκης, θα είχαμε πεθάνει όλοι». Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1, η επικεφαλής της Πλεύσης Ελεθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενώ μάλιστα πρόσθεσε ότι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας είναι αντιπροσωπευτική περίπτωση εκείνων που αποτελούν και συγκροτούν σήμερα τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η κ. Κωνσταντοπούλου χαρακτήρισε μάλιστα «προκλητική» την επιστολή που συνυπέγραψαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25, καθώς όπως είπε, στο στο όνομα όσων αντιστάθηκαν στη Χούντα προσκαλούν σήμερα τους πολίτες να αγνοήσουν τα μέτρα για την πανδημία και να συμμετάσχουν στις πορείες, ενώ σημείωσε ότι είναι εγκληματικό τα συγκεκριμένα κόμματα να παριστάνουν ότι αγωνίζονται ενώ δείχνουν αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή.



Η σοβαρότητα Μητσοτάκη αποτυπώνεται σε δημοσκόπηση Opinion Poll! Μεγάλο προβάδισμα Νέας Δημοκρατίας

 



Έρευνα της Opinion Poll που διεξήχθη για λογαριασμό της εφημερίδας Political, επιβεβαιώνει τη σταθερή υπεροχή της ΝΔ. Ειδικότερα, διαφορά ύψους 18,7% από τον ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει η ΝΔ, σύμφωνα με την έρευνα.

Την ίδια ώρα, στην ερώτηση για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει το 50,4% των απαντήσεων, την ίδια ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας λαμβάνει το 18,2%. Εντύπωση πάντως προκαλεί πως στην 2η θέση (πάνω από τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ) βρίσκεται η απάντηση «κανένας εκ των δύο» με ποσοστό 26,1%.

Τι λένε οι πολίτες για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Το 53% των συμμετεχόντων στην έρευνα δηλώνει λίγο ή καθόλου αισιόδοξο για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, με το 45% να δηλώνει πολύ και αρκετά.  Η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτώμενων θεωρεί ότι για την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων ευθύνεται κυρίως η μη τήρηση των μέτρων από μερίδες πολιτών.

Επίσης καταγράφεται πολύ μεγάλη συμφωνία υπέρ της απόφασης επιβολής lock down. To 68% συμφωνεί με την απόφαση αυτή έναντι ενός 31%. Συντριπτικά είναι τα ποσοστά συμφωνίας ανάμεσα στους ψηφοφόρους της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ με 80,9% και 78,9% αντίστοιχα.

Πλειοψηφική είναι αυτή η άποψη και στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ. Ο αντίθετο σημειώνεται ανάμεσα στους ψηφοφόρους της Ελληνικής Λύσης και του ΜΕΡΑ 25 και μάλιστα με συντριπτικά ποσοστά, 83,4% και 80% αντίστοιχα.

Τα συμπεράσματα της έρευνας από τον Υπεύθυνο Ερευνών της OPINION POLL Ζαχαρία Ζούπη: 

Α. Φόβος για τον κορονοιό και απόψεις για τις ευθύνες για την έξαρση της πανδημίας και τα μέτρα

– Το 53% δηλώνει λίγο ή καθόλου αισιόδοξο για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοιού , με το 45% να δηλώνει πολύ και αρκετά. Σημειώνουμε ότι πολύ αισιόδοξοι δηλώνει μόλις το 11%. Η εικόνα τον Οκτώβριο σε έρευνά της OPINION POLL έδειχνε οι πιο αισιόδοξοι να είναι το 51% έναντι ενός 48% που ήταν πιο συγκρατημένοι, πιο απαισιόδοξοι. Εν ολίγοις έχουμε μια υποχώρηση του βαθμού αισιοδοξίας κατά 6%

– Η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτώμενων θεωρεί ότι για την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων ευθύνεται κυρίως η μη τήρηση των μέτρων από μερίδες πολιτών. Αναφερόμαστε σε ένα 59% έναντι ενός 31% που κρίνει ότι κυρίως ευθύνεται η καθυστερημένη λήψη μέτρων από την Κυβέρνηση. Την άποψη αυτή υιοθετεί το 81.4 των ψηφοφόρων της Ν.Δ, το  40.3% του ΣΥΡΙΖΑ, ΤΟ 80% του ΚΙΝΑΛ, το 47.9% του Κ.Κ.Ε, το 47.1% της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ και το 22.6% του ΜΕΡΑ 25. Ουσιαστικά  πλειοψηφική άποψη ότι κυρίως ευθύνεται η καθυστέρηση της Κυβέρνησης συναντάμε στον ΣΥΡΙΖΑ ( 51.7% έναντι 40.3% ) και το ΜΕΡΑ 25 ( 54.8% έναντι 22.6%).

– Υπάρχει μια πολύ μεγάλη συμφωνία υπέρ της απόφασης επιβολής lock downTo 68% συμφωνεί με την απόφαση αυτή έναντι ενός 31%. Συντριπτικά είναι τα ποσοστά συμφωνίας ανάμεσα στους ψηφοφόρους της Ν.Δ και του ΚΙΝΑΛ με 80.9% και 78.9% αντίστοιχα. Πλειοψηφική είναι αυτή η άποψη και στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και του Κ.Κ.Ε. Ο αντίθετο σημειώνεται ανάμεσα στους ψηφοφόρους της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ και τιυ ΜΕΡΑ 25 και μάλιστα με συντριπτικά ποσοστά, 83.4% και 80% αντίστοιχα.

– Ασκείται κριτική στην Κυβέρνηση όσον αφορά τον χρόνο λήψης αυτής της απόφασης. Το 53% θεωρεί ότι έπρεπε να ληφθεί η απόφαση πιο νωρίς έναντι ενός 42%.  Ξεχωρίζει το ΚΙΝΑΛ που θεωρεί κατά 92.4% ότι έπρεπε να επιβληθεί πιο νωρίς lock down από την μια πλευρά και από την άλλη η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ και το ΜΕΡΑ 25 με 62.5% και 100% να διαφωνούν. Στα άλλα κομματικά ακροατήρια τα ποσοστά υπέρ της άποψης της καθυστέρησης είναι περίπου τα ίδια ( Ν.Δ 53.8%, ΣΥΡΙΖΑ 54% , Κ.Κ.Ε 52.4%) που είναι βεβαίως πλειοψηφικά σε κάθε χώρο.

– Ο βαθμός ικανοποίησης για τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας συνολικά από την Κυβέρνηση είναι της τάξης του 58% έναντι 40% , ποσοστό σημαντικό και πλειοψηφικό, αν και σημειώνεται μείωση σε σχέση με το εύρημα έρευνας της OPINION POLL τον Οκτώβριο που βρισκόταν στο 67%. Τα μεγαλύτερα ποσοστά ικανοποίησης σημειώνονται ανάμεσα στους ψηφοφόρους της Ν.Δ με 83.8% και του ΚΙΝΑΛ με 63.5% . Ωστόσο είναι αξιοσημείωτο ότι σημαντικό ποσοστό όλων των κομμάτων δηλώνει ικανοποίηση από την συνολική διαχείριση της Κυβέρνησης. Είναι 36.8% στον ΣΥΡΙΖΑ, 38.8% στο Κ.Κ.Ε, 38.2% στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ , με το μικρότερο ποσοστό της τάξης του 22.6% να σημειώνεται ανάμεσα στους ψηφοφόρους του μερα 25

– Ως σημαντικό κεφάλαιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας αναδεικνύεται ο Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας με το 82% να εκτιμά ως θετική την συμβολή του στην προσπάθεια κατά της διάδοσης του κορονοιού,  έναντι μόλις ενός 12% που έχει αρνητική άποψη. Σημειώνεται ότι οι θετικές απόψεις είναι σημαντικά πλειοψηφικές σ΄όλα τα κομματικά ακροατήρια( Ν.Δ 92%, ΣΥΡΙΖΑ 81.2%, ΚΙΝΑΛ 90.6%, Κ.Κ.Ε 77.5%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 47.5%, ΜΕΡΑ 25 68.7%). Το εύρημα δείχνει ότι οι επιθέσεις που δέχτηκε στο τελευταίο διάστημα ουδόλως επηρέασαν την καταλυτικά θετική άποψη της κοινής γνώμης για το πρόσωπό του , την επιστημοσύνη του και την συμβολή του στον αγώνα κατά της πανδημίας.

Β. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΜΕΓΕΘΗ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΒΑΘΜΟ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΠΌ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

–  Οι διαστάσεις που παίρνει η πανδημία και η πτώση της ικανοποίησης από την αντιμετώπιση της Κυβέρνησης φαίνεται να επηρεάζει και άλλα μεγέθη.

– Το πιο σοβαρό πρόβλημα εντοπίζεται στον βαθμό ικανοποίησης από την στήριξη στην Οικονομία, την στήριξη των Επιχειρήσεων και των εργαζομένων από την Κυβέρνηση που είναι 38% έναντι ενός 43%. Σε έρευνα της OPINION POLL τον Οκτώβριο ο βαθμός ικανοποίησης ήταν 43%. Προφανώς η όλη υγειονομική κατάσταση τροφοδοτεί ένα φόβο για την οικονομική κατάσταση, ενώ ταυτόχρονα σε τμήματα του πληθυσμού υπάρχουν ήδη επιδράσεις λόγω της κρίσης που ακολουθεί την πανδημία.

– Το ποσοστό αυτό εξηγείται αφού σε όλα τα κομματικά ακροατήρια σημειώνεται μια πιο μικρή ικανοποίηση απ΄ότι σε άλλα θέματα. Ακόμα και ανάμεσα στους πρώην ψηφοφόρους της Ν.Δ το ποσοστό ικανοποίησης είναι 62.5% οταν σε όλα τα άλλα θέματα ξεπερνά το 80%-90%. Στα άλλα κομματικά ακροατήρια

– Το 47% φοβάται ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία μέσα στις συνολικά κρίσιμες συνθήκες που ζούμε.  Ο βαθμός ικανοποίησης από τον τρόπο χειρισμού των προβλημάτων με την Τουρκία βρίσκεται στο 51% ( ήταν 56% τον Οκτώβριο).

– Η κατάσταση αυτή φαίνεται να επηρεάζει και την συνολική ικανοποίηση από την Κυβέρνηση που βρίσκεται στο 51%, σημειώνοντας μία πτώση πέντε μονάδων από τον Οκτώβριο. Τα μεγαλύτερα ποσοστά ικανοποίησης συνολικά από την Κυβερνητική δραστηριότητα εντοπίζονται ανάμεσα στους ψηφοφόρους της Ν.Δ και του ΚΙΝΑΛ με ποσοστά 81.4% και 69.3% αντίστοιχα. Στα άλλα κομματικά ακροατήρια η ικανοποίηση είναι : ΣΥΡΙΖΑ 27.4%, Κ.Κ.Ε 24%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 38.2% , ΜΕΡΑ 25 22.6%.

– Είναι φανερό ότι η Κυβέρνηση στο πιο κρίσιμο σημείο μέσα στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει την πανδημία, την οικονομική κρίση λόγω της πανδημίας, αλλά και τους κινδύνους από τις Τουρκικές προκλήσεις και τους κινδύνους από αυτές, δέχεται πιο έντονη κριτική και αυτό επηρεάζει τον βαθμό ικανοποίησης από χειρισμούς σε όλα τα επίπεδα. Διατηρεί σημαντική στήριξη ( 51% συνολική ικανοποίηση, 58% ικανοποίηση από τους χειρισμούς για κορονοιό) , αλλά ταυτόχρονα δέχεται πιο ισχυρά μηνύματα από την κοινωνία. 

Γ. Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΕΛΝΕΙ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ , Η ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΝΑΛΛΟΙΩΤΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΤΗΣ Ν.Δ ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΟ. 

–          Τα προβλήματα που σημειώσαμε δεν φαίνεται να επηρεάζουν, τουλάχιστον σημαντικά τους πολιτικούς συσχετισμούς και δεν αγγίζουν την κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

–          Την στιγμή που η συνολική ικανοποίηση από την Κυβερνητική πολιτική βρίσκεται στο 51%, η ικανοποίηση από τον ΣΥΡΙΖΑ ως Κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης βρίσκεται μόλις  στο 13% ( 14% στην έρευνα του Οκτωβρίου). Μάλιστα και ανάμεσα στους πρώην ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ λίγο ή πολύ ικανοποιημένοι δηλώνει το 28.3%.

Είναι φανερό, ότι όσο διατηρείται αυτή η κατάσταση, ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να εισπράξει από δυσαρέσκειες που εμφανίζονται, από λάθη και ολιγωρίες της Κυβέρνησης. Το στοιχείο δε αυτό δείχνει ότι ο αντιπολιτευτικός του λόγος μοιάζει με τροχό που γυρίζει στον αέρα και χρήζει διορθωτικών κινήσεων.

–          Μέσα σ΄αυτή την δύσκολη συγκυρία ο Κ. Μητσοτάκης αποδεικνύεται κυρίαρχος και με απόθεμα εμπιστοσύνης της κοινής γνώμης προς το πρόσωπό του, αφού στην καταλληλότητα για Πρωθυπουργός συγκεντρώνει το 50.4% των προτιμήσεων έναντι 18.2% του Α.Τσίπρα, με το 26.1% να επιλέγει τον ΚΑΝΕΝΑ. Διατηρεί δηλαδή ένα τεράστιο προβάδισμα της τάξης του 32.2% έναντι του Α. Τσίπρα , όσο ήταν και τον Οκτώβριο( 49.4% έναντι 17.3) .

–          Σημαντικό στοιχείο της διακομματικής επιλογής του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτελεί το στοιχείο της επιλογής του από μεγάλα ή και σημαντικά τμήματα ψηφοφόρων όλων των κομμάτων. Πιο ισχυρός εμφανίζεται στους ψηφοφόρους της Ν.Δ με 89.6% , του ΚΙΝΑΛ με 78.6% και της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ με 52.9%. Στα άλλα κόμματα συγκεντρώνει: ΣΥΡΙΖΑ 21.7%, Κ.Κ.Ε 24.5%, ΜΕΡΑ 25%.

–          Αντίθετα ο Α. Τσίπρας φαίνεται να επιλέγεται από το 50% των πρώην ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, το 8.5% της Ν.Δ, το 17.3% του ΚΙΝΑΛ, το 10.2% του Κ.Κ.Ε και το 22.6% του ΜΕΡΑ 25. Από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ δεν επιλέγεται από κανένα.

–          Το αποτέλεσμα όλων αυτών των διεργασιών φέρνει ως αποτέλεσμα  ένα ισχυρό προβάδισμα  της τάξης του 18.7% με την Ν.Δ να συγκεντρώνει το 37.5% στην Πρόθεση ψήφου σημειώνοντας μία πτώση 0.5% σε σχέση με την μέτρηση του Οκτωβρίου και τον ΣΥΡΙΖΑ  το 18.8 %( αύξηση 0.7%). Έχουμε δηλαδή μια πτώση της διαφοράς κατά 1.2%. Τα άλλα κόμματα βρίσκονται στα ίδια επίπεδα: ΚΙΝΑΛ 6.5%, Κ.Κ.Ε 5%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 3.1% και ΜΕΡΑ 25 2.8% .Τα ποσοστά αυτά στην μέτρηση του Οκτωβρίου ήταν 6.7%, 5.2%, 3.2% και 2.8% αντίστοιχα.


Πηγή : eleftherostypos.gr



Το ΚΚΕ μαζί με ακροαριστερούς προκαλεί και δημιουργεί στημένα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας

 



Το ΚΚΕ φέρει τεράστια ευθύνη για ότι συμβαίνει τώρα στην Αθήνα!!

Ένταση επικράτησε λίγο πριν τις 14.00 στην οδό απέναντι από τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου, όταν ομάδα περίπου 150 -200 ακροαριστερών και αριστερών του ΠΑ.ΜΕ. συγκεντρώθηκαν  ξαφνικά βγαίνοντας από τα στενά της περιοχής.

Έγιναν τουλάχιστον 4 με 5 προσαγωγές.

Παράλληλα υπάρχει κάλεσμα για συγκέντρωση από συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου και ακροαριστερούς φασίστες ώστε να δημιουργήσουν επεισόδια.

Έχει σχηματιστεί αστυνομικός φραγμός για να μην κινηθούν ανοδικά στην Πανεπιστημίου.





Νέο καραγκιοζιλίκι Βαρουφάκη! Κάνει καθιστική διαμαρτυρία με τους βουλευτές του γιατί δεν το αφήνουν να κάνει πορεία

 



Ο Γιάνης Βαρουφάκης, οι βουλευτές και τα στελέχη του ΜέΡΑ25, κάνουν αυτή την στιγμή καραγκιοζιλίκια αδιαφορώντας για τα μέτρα λόγω της πανδημίας.

Αυτή την ώρα κάνουν καθιστική διαμαρτυρία, επιλέγοντας να ποζάρουν μπροστά στην αστυνομία για να ξεφτιλιστούν στον Ελληνικό λαό.






Συνελήφθη μέλος του Επαναστατικού Αγώνα, που οδηγούσε το ΙΧ γεμάτο καδρόνια και μάσκες

 



Η αστυνομία προχώρησε σε 7 προσαγωγές μετά την ανακάλυψη του ΙΧ που περιείχε πολεμικό υλικό για το Πολυτεχνείο.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες που ήταν στο αυτοκίνητο είναι ο Κώστας Γουρνάς μέολος της τρομοκρατικής οργάνωσης Επαναστατικός Αγώνας.

Οι αστυνομικοί που συνέχεια ελέγχους σταμάτησαν ύποπτο ΙΧ, το οποίο οδηγούσε το μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης  Κώστας Γουρνάς και ανήκει σε συγγενικό του πρόσωπο, μέσα στο οποίο βρέθηκαν κοντάρια και αντιασφυξιογόνες μάσκες. 

Το αυτοκίνητο το σταμάτησαν οι αστυνομικοί για έλεγχο στην οδό Σταδίου, στο ύψος του αγάλματος του Κολοκοτρώνη.

Αυτό δείχνει ότι ακροαριστερές τρομοκρατικές και φασιστικές ομάδες ετοιμάζονται και ετοιμάζονταν για σοβαρά επεισόδια.



Αθλιότητα αλυσίδας super market που αύξησε τις τιμές κατήγγειλε ο Άδωνις Γεωργιάδης

 


Στην «τσιμπίδα» των ελεγκτικών μηχανισμών έπεσε σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνη Γεωργιάδη μεγάλη αλυσίδα super market η οποία προχώρησε σε παράνομη αύξηση τιμών βασικών προϊόντων την ημέρα που ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε το δεύτερο lockdown.

Ο υπουργός Ανάπτυξης είπε καταγγέλοντας την αλυσίδα super market :  «εντοπίσαμε αυξήσεις σε τιμές προϊόντων. Υπήρξε αλυσίδα super market που προχώρησε σε μεγάλες αυξήσεις σε βασικά είδη διατροφής την ημέρα που ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε το lockdown» και υπογράμμισε ότι έως την 28η.2.2021 τα καταστήματα δεν θα μπορούν να πωλούν συγκεκριμένα προϊόντα σε τιμές που διαμορφώνουν κέρδος μεγαλύτερο από αυτό που τους πρόσφεραν τον περασμένο Σεπτέμβριο. Θέλουμε οι επιχειρήσεις να έχουν κέρδος και όχι ζημιές. Το κέρδος όμως δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από αυτό που είχαν υπό φυσιολογικές συνθήκες. Κανείς δεν μπορεί να παίξει με την συμφορά του ελληνικού λαού. Η συντριπτική πλειοψηφία των super market έχουν δείχνει συνέπεια. Μόνο μια αλυσίδα προχώρησε σε αυξήσεις. Πλέον όλοι πρέπει να ξέρουν ότι παρακολουθούμε το θέμα και έχουμε το εργαλείο επιβολής προστίμων» ανέφερε ο υπουργός.

Αναμένουμε το πρόστιμο στην συγκεκριμένη αλυσίδα superi market!!!




Ο Πολάκης έκανε σώου μόνος του στο Πολυτεχνείο αφού δεν τον κάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στο ΕΑΤ ΕΣΑ

 



Στον χώρο του Πολυτεχνείου εμφανίστηκε πριν από λίγο ο γνωστός τραμπούκος και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης, προκειμένου να καταθέσει στεφάνι μόνος του.

Ο Πολάκης δεν συμπεριλαμβανόταν στην 50μελή αντιπροσωπεία βουλευτών και στελεχών που μετείχαν στην εκδήλωση τιμής και μνήμης του ΣΥΡΙΖΑ στο ΕΑΤ ΕΣΑ, με αποτέλεσμα να επιλέξει από μόνος του να κατευθυνθεί στο κτίριο του Πολυτεχνείου, κόντρα δηλαδή στην κεντρική γραμμή του κόμματος.

Με λίγα λόγια η κίνηση αυτή του τραμπούκου του ΣΥΡΙΖΑ Πολάκη δείχνει ότι κινείται μετωπικά και αντίθετα από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια τόσο φορτισμένη πολιτικά ατμόσφαιρα.

Φαίνεται ότι δεν του αρέσει η κριτική ακόμα και από το ίδιο του το κόμμα.



Στυλιάρια, κράνη και άλλα πολεμοφόδια έτοιμα για το Πολυτεχνείο σε έλεγχο της αστυνομίας

 



Στυλιάρια, κράνη, αντιασφυξιογόνες μάσκες, ένας σουγιάς, ένα κατσαβίδι και άλλα αντικείμενα βρέθηκαν σε μπλόκο τη αστυνομίας σε άτομα που προσπάθησαν να προσεγγίσουν το Πολυτεχνείο.

Όλα τα παραπάνω βρέθηκαν σε αυτοκίνητο και σύμφωνα με πληροφορίες το ΙΧ ανήκει σε άτομο του αντιοεξουσιαστικού χώρου και το σταμάτησαν για έλεγχο στην οδό Σταδίου στο ύψος του αγάλματος του Κολοκοτρώνη.

Έχουν γίνει επτά προσαγωγές και οι έλεγχοι συνεχίζονται.








Σοκ: Η επιτροπή λοιμωξιολόγων δέχεται απειλές

 



Απειλητικά e-mails για τα μέτρα που ελήφθησαν σε σχέση με το πρόσφατο lockdown δέχεται η επιτροπή των λοιμωξιολόγων σύμφωνα με τον καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας και μέλος της επιτροπής Χρήστο Χατζηχριστοδούλου.

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ανέφερε πως τα απειλητικά μηνύματα έχουν επώνυμο αλλά και ανώνυμο χαρακτήρα.

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της πανδημίας ο κ. Χατζηχριστοδούλου είπε ότι πλέον βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ, ωστόσο επισήμανε πως κάποια από τα μέτρα θα παραμείνουν τον Δεκέμβριο αλλά και τον Ιανουάριο. Σε ερώτηση για το αν μέχρι τον Ιανουάριο θα έχουμε ένα mini lockdown, ο καθηγητής έκανε λόγο για αυστηρή εφαρμογή των μέτρων.

Ο εμβολιασμός αναμένεται στις αρχές του έτους αλλά ακόμη και τότε τα μέτρα προστασίας θα πρέπει να τηρούνται με θρησκευτική ευλάβεια σημείωσε ο κ. Χατζηχριστοδούλου. Περιμένουμε το εμβόλιο σαν μάνα εξ ουρανού τόνισε χαρακτηριστικά ο καθηγητής. Τέλος αναφορικά με τα μέτρα για την επέτειο του Πολυτεχνείου ο κ. Χατζηχριστοδούλου σημείωσε πως ήταν απαραίτητα για την προστασία της δημόσιας υγείας ενώ χαρακτήρισε τις αντιδράσεις των κομμάτων υπερβολικές . Κανένας δεν πρόκειται να μας στερήσει τις ελευθέριες μας, είπε ο καθηγητής.


Πηγή: ΕΡΤ



Δήλωση του Πρωθυπουργού μετά την κατάθεση στεφάνου στο Πολυτεχνείο

 



Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατέθεσε το πρωί στεφάνι στο Πολυτεχνείο. Αμέσως μετά έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Κάθε σημαντική επέτειος αποκτά νέο νόημα μέσα στις περιστάσεις στις οποίες γιορτάζεται. Σήμερα οι προτεραιότητες της ελληνικής κοινωνίας είναι η προστασία της Δημόσιας Υγείας, αλλά και η αλληλεγγύη προς τους συμπολίτες μας, ειδικά τους νέους οι οποίοι δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση.

Το διαχρονικό αίτημα για ελευθερία συμπληρώνεται από την υπευθυνότητα την οποία όλοι πρέπει να δείξουμε για να βγούμε πιο ισχυροί αλλά και πιο ενωμένοι από αυτήν την πρωτοφανή περιπέτεια».





Το ΚΚΕ αδιαφόρησε για τα περιοριστικά μέτρα και προκαλεί κάνοντας αυτή την ώρα πορεία

 



Το ΚΚΕ όπως ήταν αναμενόμενο, αδιαφόρησε εγκληματικά για τα περιοριστικά μέτρα δείχνοντας πόσο ανεύθυνο και διοργάνωσε πορεία στην αμερικανική Πρεσβεία. 

Πρώτο νούμερο στην πορεία έχουν τον Δημήτρη Κουτσούμπα που δηλώνει εγκληματικά ανεύθυνος, και τώρα βρίσκονται έξω απο την Αμερικάνικη Πρεσβεία.

Το πανό στην κεφαλή της πορείας γράφει: «Διεκδικούμε τα δικαιώματά μας σε ζωή, υγεία, δουλειά, τιμάμε τον Νοέμβρη, στον αγώνα» λές και δεν υπήρχαν άλλες ημέρες εκτός μέτρων για να διαδηλώσουν.

Η αστυνομία έχει περιοριστεί στο να τους κάνει συστάσεις να διαλυθούν.




Μητσοτάκης : «Το αίτημα για ελευθερία συμπληρώνεται από την υπευθυνότητα»

 


O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατέθεσε στεφάνι με την ευκαιρία της 47ης επετείου από την εξέγερση κατά της δικτατορίας των συνταγματαρχών και έκανε την παρακάτω δήλωση : «Το διαχρονικό αίτημα για ελευθερία συμπληρώνεται από την υπευθυνότητα που όλοι πρέπει να δείξουμε. Κάθε σημαντική επέτειος αποκτά νέο νόημα μέσα στις περιστάσεις που γιορτάζεται. Σήμερα, οι προτεραιότητες είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και η αλληλεγγύη προς τους συμπολίτες μας, ειδικά τους νεότερους που δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση».



Αποστασιοποιείται από την κατάντια Πολάκη ο Ξανθός και υπερασπίζεται Τσιόδρα

 


Σε σχετική ερώτηση σε συνέντευξή του στο libre.gr ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ  κ. Ξανθός, άδειασε τον Παύλο Πολάκη για την ανάρτηση του με το γνωστό προκλητικό τσιμπούσι εν μέσω πανδημίας λέγοντας: «Οσοι έχουμε δημόσιους ρόλους αυτήν την περίοδο, οφείλουμε με τις δηλώσεις και τις πράξεις μας να συμβάλλουμε στην κοινωνικά υπεύθυνη συμπεριφορά των πολιτών, γιατί αλλιώς τα μέτρα προστασίας της Δημόσιας Υγείας δεν θα είναι αποτελεσματικά».

Ο κ. Ξανθός έκανε λόγο και για επιστημονική επάρκεια του κ. Τσιόδρα και συνολικά της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων η οποία δεν αμφισβητείται στα σοβαρά : «Έχουμε υποχρέωση όλοι, ειδικά αυτή την κρίσιμη ώρα που χρειάζεται συλλογική κοινωνική ευθύνη, να περιφρουρηθεί το κύρος και η αξιοπιστία των ειδικών και να αντιστραφεί το κλίμα συνωμοσιολογίας, σκοταδισμού, ανορθολογισμού και αντιεπιστημονικής ρητορικής, που, όπως όλο τον κόσμο, έχει αντιδραστικό και ακροδεξιό πρόσημο».





Τι λέει το υπουργείο Πολιτισμού για την κεφαλή αγάλματος που βρέθηκε στην Αιόλου

 



Μοναδική αρχαία κεφαλή βρέθηκε από τους ανθρώπους του δήμου Αθηναίων που εργάζονται στην οδό Αιόλου για την αναβάθμιση των υποδομών στην περιοχή.

Το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε  ότι:

«Την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020, κατά τη διάρκεια εκσκαφικών εργασιών στο πλαίσιο του έργου “Κατασκευή αποχετευτικών δικτύων ακαθάρτων και των συνδέσεων των ακινήτων 4ης και 5ης Δημοτικής Κοινότητας” του δήμου Αθηναίων, που εποπτεύει η Εφορεία Αρχαιοτήτων πόλεως Αθηνών, έναντι του Ιερού Ναού Αγίας Ειρήνης, στο ύψος της οδού Αιόλου 25 και σε βάθος 1.30 μ. από το οδόστρωμα, απεκαλύφθη κεφαλή Ερμού, εικονίζουσα τον θεό σε ώριμη ηλικία, προφανώς απότμημα ερμαϊκής στήλης. Η εικονογραφία του γλυπτού προσιδιάζει στον τύπο του Ερμού Προπυλαίου του Αλκαμένους.

Η κεφαλή είχε εντοιχιστεί σε β΄χρήση στο νότιο πλευρικό τοιχίο σύγχρονου συνδετήριου αγωγού αποχέτευσης. Το εύρημα που διατηρείται σε καλή κατάσταση, αμέσως μετεφέρθη σε αποθήκη της Εφορείας Αρχαιοτήτων. Πρόκειται για πρωτότυπο έργο, πιθανότατα του τέλους του 4ου ή αρχών του 3ου αι π.Χ.. Οι ερμαϊκές στήλες ήταν ιδρυμένες σε σταυροδρόμια και οδούς και χρησίμευαν ως οδοδείκτες».



Απίστευτες εικόνες εγκληματικής ανευθυνότητας : Φυλάνε το φέρετρο του Μητροπολίτη Λαγκαδά που πέθανε από κορωνοϊό

 


Εχθές τελέστηκε η κηδεία του μακαριστού Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής καί Ρεντίνης Ιωάννη, ο οποίος βρέθηκε θετικός στον κορωνοιό και άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου.

Η εγκληματική ανευθυνότητα κάποιων ιερέων που παρευρέθηκαν στην εξόδιο ακολουθία του μακαριστού ιεράρχη δεν τήρησαν τα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό και προκάλεσαν ακόμα μία φορά δείχνοντας πόσο ανεύθυνοι και επικίνδυνοι είναι.

Στο βίντεο που ακολουθεί φαίνονται παπάδες που προσκυνούσαν την σορό του μακαριστού ιεράρχη στο σφραγισμένο φέρετρο βγάζοντας την μάσκα.

Στο video φαίνεται και η προκλητική ενέργεια ιερέα που σήκωσε ένα παιδάκι αν και φορούσε την απαραίτητη προστατευτική μάσκα, προκειμένου εκείνο να φιλήσει το φέρετρο μέσα στο οποίο βρισκόταν η σωρός του Μητροπολίτη που είναι μολυσμένη από κορωνοϊό.




«Όχι ρε Γιάννη!» – Τα τελευταία λόγια της 41χρονης που πέθανε από το όπλο του συζύγου της

 



Το υπηρεσιακό όπλο του αστυνομικού συζύγου της γυναίκας εκπυρσοκρότησε με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό της 

«Όχι ρε Γιάννη!». Αυτά ήταν τα τελευταία λόγια της 41 ετών γυναίκας που έχασε τη ζωή της μετά από την εκπυρσοκρότηση του όπλου του αστυνομικού συζύγου της μέσα στο σπίτι τους στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη, μπροστά στα μάτια του ανήλικου παιδιού τους.

«Θεωρούσα πως η σφαίρα δεν ήταν στη θαλάμη και καθάριζα το όπλο. Η γυναίκα μου ήταν κοντά μου και σιδέρωνε. Ακριβώς δίπλα ήταν ο γιος μου. Έτσι όπως το καθάριζα εκπυρσοκρότησε», φέρεται να κατέθεσε σύμφωνα με πληροφορίες ο αστυνομικός ο οποίος υπηρετεί στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. στους συναδέλφους του οι οποίοι του πέρασαν χειροπέδες.

«Υπηρετώ στο Αρχηγείο. Με είχαν βγάλει στα μέτρα για το Πολυτεχνείο. Είχα πάρει το όπλο στο σπίτι μου μετά από καιρό γιατί συνήθως το έχω στο γραφείο. Εκπυρσοκρότησε τη στιγμή που το καθάριζα», φέρεται να ήταν η συνέχεια της κατάθεσής τους στους αστυνομικούς.

Ο ίδιος υποστηρίζει πως επρόκειτο για ατύχημα, καθώς κατά την ασφάλιση του όπλου στη θήκη του, μένει πάντα μία σφαίρα στη θαλάμη.

Ο αστυνομικός οδηγήθηκε χθες το πρωί στην εισαγγελία Πειραιά, ενώ για την υπόθεση αναμένεται να οριστεί τακτική δικάσιμος. Σύμφωνα με στοιχεία που προσκομίζονται στη δικογραφία, ο αστυνομικός επιχείρησε να ασφαλίσει το υπηρεσιακό του πιστόλι, αλλά αυτό εκπυρσοκρότησε, με αποτέλεσμα μία σφαίρα να τραυματίσει τη γυναίκα στον ώμο, η οποία λίγα λεπτά αργότερα υπέκυψε στο τραύμα της.


Πηγή: protothema.gr



Πώς θα δείξουν την εγκληματική τους ανευθυνότητα σήμερα ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ-ΜεΡΑ25

 


«Η απόφαση να μη γίνουν μαζικές εκδηλώσεις και πορεία επιβάλλεται για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και μόνο» δήλωνε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα ο κ. Μητσοτάκης.

Η πρόταση επίσης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να πάνε μαζί να καταθέσουν ένα λουλούδι στο Πολυτεχνείο για να αποτίσουν φόρο τιμής χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία, έδειξε στην κοινή γνώμη ποιος ανησυχεί πραγματικά για την προστασία της δημοκρατίας και του Συντάγματος και ποιοι επιχειρούν να χρησιμοποιήσουν την έκτακτη κατάσταση, για μικροκομματικό όφελος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στην αρχική του θέση πως αντιπροσωπεία του κόμματος θα καταθέσει στεφάνι στο ΕΑΤ-ΕΣΑ και δεν θα πάει στο Πολυτεχνείο, παρά τις προσπάθειες που έκανε για να πολώσει ανεύθυνα και εγκληματικά το κλίμα.

Το Μέρα25 ανεύθυνο και επικίνδυνο αναμένεται να κάνει πορεία με τους επτά βουλευτές του από το Πολυτεχνείο χωρίς να μας λένε για το πού θα καταλήξει.

Το ΚΚΕ επικίνδυνο, και εγκληματικά ανεύθυνο, δεν γνωρίζουμε ακόμα τι θα κάνει ακριβώς, αυτό που ξέρουμε είναι ότι το ΠΑΜΕ ετοιμάζεται να προκαλέσει με πορεία προς την Αμερικάνικη Πρεσβεία.

Όλοι κρίνονται και σίγουρα η κοινωνία αναλογιζόμενη την σοβαρότητα της κατάστασης, κρίνει με το χειρότερο τρόπο όλα τα κόμματα της αριστεράς που βάζουν πάνω από την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών τα μικροπολιτικά τους παιχνίδια.




Κωνσταντοπούλου κατά ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25: Εγκληματικό να προσκαλείς άλλους να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους

 



Τις εξελίξεις που αφορούν στην επέτειο του Πολυτεχνείου και την σύγκρουση κυβέρνησης και κομμάτων της αντιπολίτευσης σχολιάζει σε ανάρτησή της στο Facebook η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «σήμερα, οργανωμένα κόμματα του Κοινοβουλίου παριστάνουν ότι η εξέγερση των φοιτητών του 1973 τους ανήκει».

app-facebook
Ζωή Κωνσταντοπούλου - Zoe Konstantopoulou
17 ώρες πριν

Το Πολυτεχνείο δεν ανήκει στα Κόμματα, ανήκει στους απλούς ανθρώπους

Η Εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν μια πηγαία κι ακηδεμόνευτη φοιτητική εξέγερση ενάντια στη Χούντα, χωρίς κομματική αναφορά ή χροιά, χωρίς κομματική ή άλλη πειθαρχία, χωρίς σιγουριά και υπογραφές, μια εξέγερση με αναφορά στην Ελευθερία, που η Χούντα είχε βίαια αφαιρέσει. Μια εξέγερση που πνίγηκε στο αίμα και που εξακολουθεί μέχρι σήμερα να εμπνέει όσους αγωνίζονται για δημοκρατία κι ελευθερία.

Τις τελευταίε...

See More
1.2K
185
286


Το Πολυτεχνείο δεν ανήκει στα Κόμματα, ανήκει στους απλούς ανθρώπους

Η Εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν μια πηγαία κι ακηδεμόνευτη φοιτητική εξέγερση ενάντια στη Χούντα, χωρίς κομματική αναφορά ή χροιά, χωρίς κομματική ή άλλη πειθαρχία, χωρίς σιγουριά και υπογραφές, μια εξέγερση με αναφορά στην Ελευθερία, που η Χούντα είχε βίαια αφαιρέσει. Μια εξέγερση που πνίγηκε στο αίμα και που εξακολουθεί μέχρι σήμερα να εμπνέει όσους αγωνίζονται για δημοκρατία κι ελευθερία.

Τις τελευταίες ώρες παρακολουθούμε τους όψιμους «πατέρες» του Πολυτεχνείου, να επιζητούν την προσοχή των πολιτών, διεκδικώντας δήθεν να τιμήσουν την Επέτειο της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου, μιας εξέγερσης που τα Κόμματα της εποχής όχι απλώς δεν την στήριξαν, αλλά αρχικά την κατήγγειλαν.

Κι όμως, σήμερα, οργανωμένα κόμματα του Κοινοβουλίου παριστάνουν ότι η εξέγερση των φοιτητών του 1973 τους ανήκει. Και καμώνονται ότι δικαιούνται εκείνοι, περισσότερο από τους απλούς ανθρώπους να τιμήσουν την Επέτειο, κάνοντας πορεία και «εγγυώμενοι την τήρηση των μέτρων». Είδαμε τον Δ. Κουτσούμπα του ΚΚΕ να διαβεβαιώνει ότι «το οργανωμένο λαϊκό κίνημα ξέρει να τηρεί τα μέτρα», παραπέμποντας στην στρατιωτικού τύπου και πειθαρχίας πορεία που οργάνωσε το κόμμα του την Πρωτομαγιά. Είδαμε τον Γ. Βαρουφάκη του Μέρα25 να κομπάζει ότι «θα κάνουν την πορεία μόνον οι βουλευτές και 2 κεντρικά στελέχη του Κόμματος και θα ζητήσουν από τα μέλη να μην έρθουν». Είδαμε και τους 2 αυτούς αρχηγούς και τα κόμματά τους, να συμμαχούν και να συνυπογράφουν κείμενο «υπεράσπισης του Συντάγματος» από κοινού με τον Α. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, που επί 4 χρόνια επέβαλλαν Μνημόνια παρά τη λαϊκή εντολή, έκαναν κουρέλι το Σύνταγμα, κατέφυγαν στην ακραία καταστολή και ποινικοποίηση κάθε αγωνιστικής κινητοποίησης και εξέδωσαν ουκ ολίγες απαγορεύσεις συγκεντρώσεων, ακόμη και παραμονές της Επετείου του Πολυτεχνείου, και μάλιστα χάριν της επίσκεψης του Προέδρου των ΗΠΑ (14-11-2016)…

Αυτές οι κομματικές δράσεις και αντιδράσεις δεν έχουν καμμία σχέση ούτε με την μεγαλειώδη δράση των φοιτητών του 1973 ούτε με το πνεύμα της Επετείου της Εξέγερσής τους. Δεν είναι παρά μια θλιβερή προσπάθεια αντιποίησης των αγώνων εκείνων που πράγματι αγωνίστηκαν με αυταπάρνηση, πολλοί από αυτούς χάνοντας τη ζωή τους, επί Χούντας.

Το να χάσεις τη ζωή σου παλεύοντας κατά της Χούντας και κάθε απολυταρχίας, αγωνιζόμενος για την Ελευθερία, είναι μεγαλειώδες. Το να χάσεις τη ζωή σου αγνοώντας επιδεικτικά και χάριν δήθεν αντιπολίτευσης τα μέτρα προστασίας της υγείας σου, είναι βλακώδες και τραγικό. Το να προσκαλείς άλλους να θέσουν σε διακινδύνευση τη ζωή τους και τη ζωή των συνανθρώπων τους κατ’ αυτόν τον τρόπο είναι εγκληματικό. Το να φαντασιώνεσαι ότι μια γελοία, προκλητική και περιττή, εν μέσω lockdown, αστυνομική απαγόρευση συγκεντρώσεων εξομοιώνεται με τα τανκς της Χούντας είναι προσβλητικό. Το να ισχυρίζεσαι ότι έτσι τιμάς την Επέτειο της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου είναι ύβρις και εξευτελισμός της Επετείου.

Το Πολυτεχνείο δεν ανήκει στα Κόμματα. Ανήκει στους απλούς ανθρώπους. Δεν έχει ανάγκη από κομματικούς πάτρωνες και τοποτηρητές, έχει ανάγκη από μια ζωντανή κοινωνία. Και φέτος, οι συνθήκες επιβάλλουν να προστατευτεί η υγεία και η ζωή των απλών ανθρώπων, για να μπορούν στο μέλλον να συμμετάσχουν ξανά στις πορείες και στις διαδηλώσεις που θα γίνουν, αλλά και στους αγώνες που είναι αναγκαίοι και σήμερα. Όχι εν είδει εθίμου ή επαναστατικής γυμναστικής, αλλά για τους πραγματικούς λόγους που αξίζει και πρέπει κανείς να παλεύει, να αντιστέκεται, να αγωνίζεται και να υφίσταται το κόστος.




ΟΧΙ ΣτΕ σε ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ-ΜεΡΑ25 «Ναι» στην απαγόρευση των συγκεντρώσεων

 


Η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Μαίρη Σαρπ, απέρριψε το αίτημα του ΜέΡΑ25 και του Γιάνη Βαρουφάκη, του Σωματείου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη, και δύο πολιτών με την οποία ζητούσαν να «παγώσει» η απόφαση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, «για λόγους δημοσίου συμφέροντος και προστασίας της δημοσίας υγείας από τον κίνδυνο διασποράς του COVID-19». 

Για λόγους που σχετίζονται με το δημόσιο συμφέρον και πρωτίστως με την προστασία της δημόσιας υγείας, το ανώτατο δικαστήριο, το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε τα αιτήματα που υπέβαλαν το κόμμα ΜΕΡΑ25, σωματεία για τα δικαιώματα του ανθρώπου και απλοί πολίτες, ζητώντας την ακύρωση της απαγόρευσης των συγκεντρώσεων ενόψει της επετείου της 17 Νοεμβρίου.

Το ανώτατο δικαστήριο με τη διαδικασία της προσωρινής διαταγής, όπως του είχε ζητηθεί από τους αιτούντες, οδηγήθηκε σε απόρριψη και επί της ουσίας σε νομιμοποίηση των απαγορευτικών μέτρων, τα οποία έχουν προκαλέσει πολιτική αντιπαράθεση, ενώ συνταγματολόγοι, νομικοί επιστήμονες και σύσσωμος ο δικηγορικός κόσμος (με απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων όλης της χώρας) έχουν ταχθεί υπέρ της συνταγματικότητας της απαγόρευσης των συγκεντρώσεων.

Το θέμα των απαγορεύσεων προσέλαβε διαστάσεις με την ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων που τάχθηκε υπέρ της αντισυνταγματικότητας και ζήτησε την ανάκληση της απαγορευτικής διαταγής του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιδρώντας στο γενικό της απαγόρευσης των συγκεντρώσεων σε όλη τη χώρα και από τις 15 ως και τις 18 του μηνός.

Δύο μέλη όμως της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, ο Δημήτριος Φούκας και η Ελευθερία Κώνστα με ξεχωριστή ανακοίνωση τους έκαναν λόγο «για καταρράκωση της Ενώσεως Δικαστών και για εκτροπή από το ρόλο της», ενώ σημείωσαν πως με την ανακοίνωση της πλειοψηφίας «η Ένωση μετέχει στην πολιτική διαμάχη και μάλιστα με ρόλο ηγετικό».