Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Γερμανία: Αφγανός μετανάστης βίασε και σκότωσε την κόρη ανώτατου αξιωματούχου της ΕΕ




Η 19χρονη Maria Ladenburger ήταν φοιτήτρια ιατρικής και εργαζόταν εθελοντικά σε καταυλισμό προσφύγων

Ένας Αφγανός μετανάστης ομολόγησε ότι βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία μιας φοιτήτριας ιατρικής η οποία εργαζόταν ως εθελόντρια σε καταυλισμό προσφύγων. 

Η άτυχη Maria Ladenburger, ήταν η κόρη υψηλόβαθμου αξιωματούχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η νεαρή κοπέλα επέστρεφε με το ποδήλατό της από πάρτι που είχε διοργανώσει το πανεπιστήμιό της στην πόλη Freiburg της Γερμανίας όταν δέχτηκε την επίθεση μέσα σε ένα μονοπάτι. 

Ο δράστης την βίασε, την έπνιξε και στη συνέχεια πέταξε το άψυχο σώμα της στον ποταμό Dreisam. Το σοκαριστικό περιστατικό συνέβη στις 16 Οκτωβρίου αλλά αποκαλύψεις για την υπόθεση δόθηκαν στον Τύπο μετά τη σύλληψη του δράστη την περασμένη Παρασκευή.


Ο ύποπτος είναι ένας μετανάστης από το Αφγανιστάν και συνελήφθη καθώς η αστυνομία βρήκε πάνω στο φουλάρι της κοπέλας το DNA του. Ο δράστης μόλις 17 ετών ομολόγησε την αποτρόπαια πράξη του και η δίκη του έχει προγραμματιστεί για τη νέα χρόνια.

Ωστόσο ο εισαγγελέας είπε ότι ο ύποπτος μπορεί να αλλάξει την κατάθεσή του και να πάρει πίσω την ομολογία του καθώς δεν έχει παραδεχτεί ότι βίασε την 20χρονη Maria. O μετανάστης η ταυτότητα του οποίου δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα ζούσε φιλοξενούμενος σε μια οικογένεια στην πόλη. 

Η δεσποινίς Ladenburger εργαζόταν εθελοντικά σε καταυλισμό προσφύγων και σπούδαζε ιατρική σε πανεπιστήμιο της πόλης Freiburg. Ακόμα δεν έχει εξακριβωθεί αν γνώριζε τον δολοφόνο της. Η Maria ήταν κόρη του Dr. Clemens Ladenburger, ο οποίος είναι διακεκριμένος δικηγόρος και νομικός σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 


Στις 26 Οκτωβρίου ο πατέρας της και η μητέρα της Frederika τίμησαν τη μνήμη της με έναν επικήδειο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine: «Η 19χρονη Maria ήταν η μοναδική ακτίνα φωτός για την οικογένειά μας και έτσι θέλουμε να παραμείνει. Ευχαριστούμε τον Θεό για αυτό το δώρο που μας έκανε. Τώρα ξέρουμε πως είναι ασφαλής μαζί του».

Μετά από αυτό το περιστατικό οι αρχές πιέζουν την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ επειδή από το 2015 άνοιξε τα σύνορα και πέρασαν στη χώρα περισσότεροι από 1 εκατομμύριο μετανάστες.



Πηγή : protothema.gr


Τα ρεζιλίκα Τσίπρα και οι 16 αστυνομικοί για την Νοτοπούλου




Ντροπής συνέχεια και κατασπατάληση δημόσιου χρήματος από μία επικίνδυνη κυβέρνηση και έναν επικίνδυνο πρωθυπουργό.

Διαβάζουμε το ρεπορτάζ στο protothema.gr για τα νέα ξεφτιλίκια της κυβέρνησης και του κ. Τσίπρα

Έστησαν ένα γραφείο που δεν έχει νόημα ύπαρξης για να κατασπαταλήσουν δημόσιο χρήμα που λείπει από τους πολίτες τις ανάγκες τους την υγεία και τις συντάξεις τους.

Οι 16 φρουροί της Νοτοπούλου

Αν και το νεοσυσταθέν Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη στεγάζεται μέσα στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, αποσπάστηκαν ήδη σε αυτό 16 αστυνομικοί

Με τα ποσοστά της εγκληματικότητας να βρίσκονται στα ύψη, τη μισή αστυνομική δύναμη της πόλης να απασχολείται στα 11 hot spots που είναι εγκατεστημένα στην ευρύτερη περιοχή και τα Αστυνομικά Τμήματα να αντιμετωπίζουν σοβαρότατες ελλείψεις σε προσωπικό, το σήμα που εστάλη την περασμένη Πέμπτη από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης προς τα Α.Τ. και το οποίο αφορούσε στη μετακίνηση 16 αστυνομικών στην υπηρεσία φύλαξης του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης εξαιτίας της λειτουργίας του νεοσύστατου Πρωθυπουργικού Γραφείου ήταν επόμενο να προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις. 

Γιατί οι 16 αυτοί ένστολοι αντί να κυνηγούν εγκληματίες και λοιπούς παράνομους ή να περιπολούν στην πόλη ενισχύοντας στους πολίτες το αίσθημα της ασφάλειας, αναγκάζονται τώρα να καλύπτουν πρωινές, απογευματινές και βραδινές βάρδιες στην είσοδο και στα γραφεία του υπουργείου επί της οδού Προξένων. Πρόκειται για το καλύτερα φυλασσόμενο κτίριο στη συμπρωτεύουσα μετά το Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ στην Τσιμισκή. Μοτοσικλετιστές της Ομάδας Ζ στο πεζοδρόμιο μπροστά από το υπουργείο και ένα κουβούκλιο στην είσοδό του, με τρεις ακόμα ένστολους να ελέγχουν ποιος μπαίνει και βγαίνει καταγράφοντας τα προσωπικά δεδομένα των επισκεπτών είναι καθημερινή εικόνα. Η αστυνομική παρουσία είναι έντονη και στο εσωτερικό του κτιρίου, καθώς στον δεύτερο όροφο στεγάζεται το γραφείο της υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης, Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά. 


Ωστόσο, από την προηγούμενη Πέμπτη ήρθαν να προστεθούν 16 επιπλέον αστυνομικοί στο ήδη καλά φυλασσόμενο υπουργείο. Ανδρες που προέρχονται από τα μάχιμα Αστυνομικά Τμήματα, τα Τμήματα Ασφαλείας και τα Τμήματα Τροχαίας του Νομού Θεσσαλονίκης. Σε πρότερες καλές εποχές η είδηση της μετακίνησης αστυνομικών οργάνων σε ένα υπουργείο ενδεχομένως να μη φιλοξενούνταν ούτε στα μονόστηλα των εφημερίδων. Σήμερα, όμως, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Ειδικά στη συμπρωτεύουσα που αντιμετωπίζει τραγικές ελλείψεις στα ήδη υποστελεχωμένα Αστυνομικά Τμήματα και τις υπηρεσίες. Με ένα μεγάλο μέρος της αστυνομικής δύναμης της πόλης να είναι επιφορτισμένο με την ομαλή λειτουργία των 11 Ανοιχτών Κέντρων Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών και την εγκληματικότητα γενικότερα, οι αστυνομικοί αντί να κινούνται στον δρόμο, εκεί όπου δίνεται η μάχη κατά του εγκλήματος, πηγαίνουν να φυλάξουν ένα κτίριο. Μάλιστα όταν εστάλη το σήμα για τη μετακίνησή τους, ουδείς δήλωσε πρόθυμος να εγκαταλείψει την υπηρεσία του. Γι’ αυτό οι διοικητές των Αστυνομικών Τμημάτων αναγκάστηκαν να ακολουθήσουν τη διαδικασία της κλήρωσης! Ως επικεφαλής της ομάδας των αστυνομικών επιλέχθηκε ένας ανθυπαστυνόμος που ήταν στην εξωτερική φύλαξη του Μεγάρου Μαξίμου. Ενώ αρχικά είχε μετατεθεί από την Αθήνα στην υπηρεσία φύλαξης του αεροδρομίου «Μακεδονία» τον μετέθεσαν στην υπηρεσία φύλαξης του υπουργείου εξαιτίας της προϋπηρεσίας του. Πλέον στην είσοδο του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης οι επισκέπτες υφίστανται έλεγχο αεροδρομίου, καθώς εκεί έχει τοποθετηθεί μαγνητική πύλη με ακτίνες Χ που ανιχνεύει μέταλλα και εκρηκτικές ύλες. Το παράδοξο είναι ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο είχαν γίνει έκτακτες μεταθέσεις αστυνομικών από την Αθήνα και άλλες περιοχές της χώρας στη Θεσσαλονίκη, 27 συνολικά, κυρίως για να καλυφθούν οι ανάγκες για τη φύλαξη των hot spots. Την περασμένη βδομάδα, όμως, οι 16 από τους 27 αστυνομικούς που είχαν μετατεθεί σε διάφορες υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης ενημερώθηκαν ότι αποσπάστηκαν στη φύλαξη του υπουργείου. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, υπάρχει αστυνομική φύλαξη και εντός του Πρωθυπουργικού Γραφείου. 

Τρεις από τους αποσπασμένους αστυνομικούς δίπλα στη μαγνητική πύλη που τοποθετήθηκε στην είσοδο του υπουργείου ώστε οι επισκέπτες να περνούν από ελέγχους αεροδρομίου

Η κυρία Κατερίνα Νοτοπούλου την περασμένη Παρασκευή κατά την υποδοχή του κ. Σκουρλέτη και του κ. Μπουτάρη στο πρωθυπουργικό γραφείο

Μιλώντας στο «ΘΕΜΑ», ο ειδικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ), Θεόφιλος Παπαδάκης, επιβεβαιώνει τη μετακίνηση των 16 αστυνομικών από μάχιμες υπηρεσίες και Αστυνομικά Τμήματα της πόλης στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και στο Γραφείο του Πρωθυπουργού. Επισημαίνει τα πολύ σοβαρά υπηρεσιακά προβλήματα που έχουν προκύψει λόγω των  μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό, που τώρα διογκώνονται εξαιτίας της μετακίνησης των αστυνομικών δυνάμεων στο Πρωθυπουργικό Γραφείο.

«Η μετακίνηση αστυνομικών από διάφορα τμήματα μάχιμων υπηρεσιών στη φύλαξη του Πρωθυπουργικού Γραφείου, που ήδη ως υφυπουργείο φυλάσσεται καθημερινά σε 24ωρη βάση επαρκώς, στερεί από τις γειτονιές και τους δρόμους της Θεσσαλονίκης αυτούς τους αστυνομικούς, με ό,τι αρνητικό αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των κατοίκων της συμπρωτεύουσας», τονίζει ο ειδικός γραμματέας της ΠΟΑΣΥ. Και προσθέτει: «Η αύξηση της εγκληματικότητας στον Νομό Θεσσαλονίκης, η λειτουργία 11 hot spots και το κομβικό γεωγραφικό σημείο της Θεσσαλονίκης ως κέντρο της Βόρειας Ελλάδας και ως δεύτερο αστικό κέντρο της χώρας, επιβάλλουν την άμεση ενίσχυση των αστυνομικών υπηρεσιών της Θεσσαλονίκης. Κρίνεται απαραίτητο να πραγματοποιηθεί άμεσα έκτακτη μετάθεση αρκετών αστυνομικών μόνιμα στη Θεσσαλονίκη. Η γενική αρχή θα πρέπει να είναι σε κάθε περίπτωση ο αστυνομικός να είναι στον δρόμο στην υπηρεσία του πολίτη και όχι στη φρούρηση επίσημων προσώπων, κτιρίων και κέντρων προσφύγων». 

Και νέες προσλήψεις 

Την ίδια ώρα που αποψιλώνονται τα Α.Τ. της Θεσσαλονίκης για τις σκοπιές στο Πρωθυπουργικό Γραφείο, η στελέχωσή του συνεχίζεται κανονικά με νέες προσλήψεις. Μία ακόμα νέα και δροσερή παρουσία αναλαμβάνει καθήκοντα δίπλα στην επικεφαλής Κατερίνα Νοτοπούλου. Πρόκειται για τη νεαρή ψυχολόγο Κατερίνα Μαυρίδου, η οποία υπήρξε συμφοιτήτρια με την κυρία Νοτοπούλου στο Τμήμα Ψυχολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Στελέχη του κόμματος αλλά και πρώην συμφοιτητές της που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις λένε ότι αποκλείεται η συγκεκριμένη κοπέλα να προσελήφθη στο Πρωθυπουργικό Γραφείο με σύσταση της κυρίας Νοτοπούλου, εξηγώντας ότι οι δύο γυναίκες κατά τη διάρκεια των φοιτητικών τους χρόνων δεν είχαν και τις καλύτερες σχέσεις καθώς, αν και προέρχονταν από τον αριστερό χώρο, δεν εκπροσωπούσαν τα ίδια πολιτικά ρεύματα. Ενδεχομένως, λένε άλλοι, οι σχέσεις τους να αναθερμάνθηκαν με την πάροδο των χρόνων για χάρη του κοινού αγώνα με σύνθημα «Ξεμπερδεύουμε με το παλιό - Κερδίζουμε το αύριο». Η γραμματέας του Πρωθυπουργικού Γραφείου, η οποία προσελήφθη ως μετακλητή υπάλληλος, είναι λάτρης των εξτρίμ σπορ και των αποδράσεων στη φύση. Στο Γραφείο του Πρωθυπουργού και στη θέση του ειδικού συνεργάτη τοποθετήθηκε ο δικηγόρος και ειδικός στα τραπεζικά θέματα Γιάννης Αντωνιάδης. Ο κ. Αντωνιάδης είναι μέλος του Δ.Σ. της Εταιρίας Υδρευσης & Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης με ενεργή συμμετοχή στο κίνημα «SOSτε το νερό» που αντιστεκόταν σφόδρα στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ. Θυμίζουμε ότι μέλος του εν λόγω κινήματος υπήρξε και η κυρία Νοτοπούλου.

Δεν του άρεσε η διαρρύθμιση 

Πρωί περασμένου Σαββάτου, γύρω στις 11 στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης παρατηρείται έντονη κινητικότητα. Αλαφιασμένοι υπάλληλοι ανεβοκατεβαίνουν τις σκάλες φροντίζοντας για τις τελευ­ταίες λεπτομέρειες πριν από την άφιξη του πρωθυπουργού και των στελεχών της κυβέρνησης που τον συνοδεύουν. 

Εκπρόσωποι φορέων και υπάλληλοι της εταιρείας κέτερινγκ που έχει αναλάβει το σερβίρισμα εύπεπτων σνακ συνωστίζονται μαζί με τους δημοσιογράφους έξω από τη μεγάλη ξύλινη πόρτα του Πρωθυπουργικού Γραφείου. Οι ρόδες του αεροσκάφους στο οποίο επιβαίνει ο πρόεδρος της κυβέρνησης και οι συνεργάτες του πατούν στον διάδρομο προσγείωσης του αεροδρόμιου «Μακεδονία» στις 12.40. Τριάντα λεπτά μετά, η υφυπουργός Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά υποδέχεται τον πρωθυπουργό στην είσοδο του υπουργείου. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του Γραφείου του Πρωθυπουργού ο κ. Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε αλλαγές στη διαρρύθμισή του. Δεν του άρεσε ότι το έπιπλο του γραφείου έβλεπε σε τοίχο και ζήτησε από την επικεφαλής να μετακινηθεί προς το παράθυρο ώστε να έχει καλύτερη θέα. Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα ο πρωθυπουργός έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους στα σκαλιά του Διοικητηρίου. Η διευθύντρια του Γραφείου προτίμησε να μη σταθεί δίπλα του αλλά να παραμείνει στον πρώτο όροφο αποφεύγοντας τις κάμερες. Πιθανόν να θεώρησε ότι είχε εκτεθεί αρκετά στα φώτα της δημοσιότητας εξαιτίας της ανάρτησης στιγμιότυπων στο Διαδίκτυο από τη συμμετοχή της σε μία θεατρική παράσταση από την εποχή που όνειρό της ήταν να γίνει ηθοποιός. Πάντως, κατά την εμφάνισή της στο ετήσιο συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας την Πέμπτη, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», η κυρία Νοτοπούλου εμφανίστηκε πιο ζωηρή και ορεξάτη. 

Να ήταν ο χυμός ρόδι με πορτοκάλι που ζήτησε από τον ιδιοκτήτη του κυλικείου στο υπουργείο, τον γνωστό Πασκουάλε, έπειτα από σύσταση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση; Οπως και να ’χει, με τον αέρα και την εμφάνισή της κατάφερε για μία ακόμα φορά να αιχμαλωτίσει τα βλέμματα των συνέδρων. 

Η νεαρή ψυχολόγος και συμφοιτήτρια της Κ. Νοτοπούλου, Κατερίνα Μαυρίδου, προσελήφθη ωε μετακλητή υπάλληλος στο «Μαξίμου Θεσσαλονίκης»


Ο ειδικός συνεργάτης του Πρωθυπουργικού Γραφείου και δικηγόρος Γιάννης Αντωνιάδης



Ντόρα Μπακογιάννη σε Flashnews.gr : «Σε περιόδους κρίσεων αναδεικνύεται η ηγεσία του αύριο. Αυτή την ηγεσία θέλουμε να αναδείξουμε»



Με στόχο την ανάπτυξη των γνώσεων και δεξιοτήτων νέων ανθρώπων που ασχολούνται ή θέλουν αν ασχοληθούν με την πολιτική, την αυτοδιοίκηση και την κοινωνία των πολιτών, πραγματοποιήθηκε στα Χανιά η Πολιτική Ακαδημία  του Ιδρύματος Konrad Adenauer σε συνεργασία με το Ίδρυμα Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Με τη συμμετοχή αρκετών νέων , οι εργασίες σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης των Χανίων  άρχισαν νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής και ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής.

Εκ μέρους του Ιδρύματος Κ.Μητσοτάκη, συμμετείχε η Βουλευτής της ΝΔ κα Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία μιλώντας αποκλειστικά στο Flashnews.gr  ανέφερε:

«Το Ίδρυμα Μητσοτάκη και το Ίδρυμα Adenauer από κοινού κάνουμε μια εκδήλωση και απευθυνόμαστε στους νέους. Το ερώτημα είναι: Πολιτική:  Και εάν ναι γιατί:

Η πραγματικότητα είναι ότι σε πάρα πολύ δύσκολες στιγμές, όπως αυτές, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά διεθνώς, οι νέοι άνθρωποι το σκέπτονται διπλά. Να μπουν στην πολιτική, να δοκιμάσουν την τύχη τους:  Έχουν πιθανότητες μέσα από αυτή την κοινοβουλευτική δημοκρατία, να διακριθούν: Μπορούν να το αντέξουν ή δεν μπορούν:

Αυτά τα ερωτήματα καλούνται να απαντήσουν εκείνοι και θα προσπαθήσουμε να τα απαντήσουμε και εμείς και κυρίως εγώ, η οποία έχω την ευθύνη αυτή την φορά να τους πείσω ότι τελικά αξίζει τον κόπο να ασχοληθείς με την πολιτική.

Είναι το ύψιστο λειτούργημα, όπως είπε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, στην δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα όσο υπάρχουν νέοι άνθρωποι οι οποίοι θέλουν να βγούν σε αυτή την διαδικασία. 

Εμείς λοιπόν τους καλούμε να έρθουν κοντά μας, να δοκιμάσουν την τύχη τους. Να ξέρουν ότι οι πόρτες της ΝΔ είναι ανοιχτές για όλους. Η ΝΔ δεν είναι το κλαμπ των ολίγων εκλεκτών. Είναι ένα μεγάλο δημοκρατικό κόμμα το οποίο επιθυμεί να έχει νέους ανθρώπους στις τάξεις του και να τους δώσει την ευκαιρία, πραγματικά να πάνε μπροστά.

Η αλήθεια είναι ότι σε περιόδους κρίσης, αναδεικνύεται η ηγεσία του αύριο. Αυτή την ηγεσία θέλουμε να αναδείξουμε».




Πηγή : Flashnews.gr


Το double score του Κυριάκου στις δημοσκοπήσεις




Οδηγίες για άμεση αντιμετώπιση των φαινομένων αλαζονείας από κομματικά στελέχη καθώς τα γκάλοπ και οι κάλπες  στα μεγάλα συνδικάτα θέτουν «ζήτημα δυσαρμονίας των υφιστάμενων κοινοβουλευτικών συσχετισμών»

«Κυβέρνηση ευρύτερης δυνατής αποδοχής» είναι αποφασισμένος να σχηματίσει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης είτε κατακτήσει είτε όχι στις επερχόμενες εκλογές την κοινοβουλευτική αυτοδυναμία.

Παρά το γεγονός ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σπάει το ένα μετά το άλλο κάθε προηγούμενο δημοσκοπικό ρεκόρ, ο κ. Μητσοτάκης και το επιτελείο του τηρούν χαμηλούς τόνους με στόχο «να τιθασευτούν φαινόμενα αλαζονείας που μπορεί να θολώσουν τα μηνύματα ενότητας και διεύρυνσης» που εκπέμπει ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, «αναλογιζόμενος», όπως λένε συνεργάτες του, «τις δυσκολίες με τις οποίες θα βρεθεί αντιμέτωπος ο επόμενος πρωθυπουργός».

Με όπλο την πρωτόγνωρη υπεροχή σε όλους τους δείκτες των ερευνών (πρόθεση ψήφου με double score έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, παράσταση νίκης με συντριπτικό προβάδισμα της Ν.Δ., άνετη πρωτοκαθεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών και στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία), στο Μοσχάτο θέτουν «ζήτημα δυσαρμονίας των υφιστάμενων κοινοβουλευτικών συσχετισμών με τις διαθέσεις που επικρατούν στην κοινωνία».

Προς επίρρωση, μάλιστα, της εκτίμησής τους και απαντώντας σε όσους αμφισβητούν τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, επικαλούνται τα συμπεράσματα που εξάγονται από τις κάλπες, οι οποίες στήνονται το τελευταίο διάστημα σε διάφορους επαγγελματικούς και συνδικαλιστικούς χώρους. «Παρά τις ιδιαιτερότητες κάθε χώρου, η γενικότερη τάση δείχνει σημαντική ενίσχυση για τις προσκείμενες στη Νέα Δημοκρατία δυνάμεις και αντίστοιχη ραγδαία καθίζηση της επιρροής των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων», υποστηρίζουν.

Κατ’ αντιστοιχία της ανόδου που παρουσίαζε ο ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2012-2015 και στην πράξη λειτουργούσε ως προπομπός της επικράτησής του στις βουλευτικές εκλογές, οι «γαλάζιοι» επιτελείς επισημαίνουν την ενίσχυση των φίλιων προς την αξιωματική αντιπολίτευση παρατάξεων στις πρόσφατες αρχαιρεσίες των εκπαιδευτικών (ΔΟΕ και ΕΛΜΕ), καθώς και των μελών του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ). Ιδιαίτερα για το τελευταίο σημειώνουν ότι «το σχήμα που υποστηρίχθηκε από τη Ν.Δ. πήρε την πρωτιά και εμφάνισε άνοδο παρά τις μεθοδεύσεις του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη», ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος του ΤΕΕ πριν αναλάβει υπουργικό χαρτοφυλάκιο στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. 

Για πρώτη φορά νίκη στην ΑΔΕΔΥ 

Ακόμη πιο εντυπωσιακό θεωρούν το αποτέλεσμα στην ΑΔΕΔΥ, στην τριτοβάθμια οργάνωση των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς για πρώτη φορά στα συνδικαλιστικά χρονικά η «γαλάζια» ΔΑΚΕ αναδείχθηκε την περασμένη Παρασκευή πρώτη δύναμη με 18 έδρες, αφήνοντας στην τέταρτη θέση τη συνδικαλιστική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ που απέσπασε 13 έδρες και βρέθηκε πίσω από τους προσκείμενους στο ΚΚΕ και στο ΠΑΣΟΚ συνδικαλιστές που πήραν 15 και 14 έδρες αντίστοιχα. Για το «γαλάζιο» επιτελείο «η ιστορικών διαστάσεων επικράτηση της ΔΑΚΕ αποκτά μεγαλύτερη σημασία από το γεγονός ότι απεδείχθη πως πέφτει στο κενό η ασύστολη κυβερνητική προπαγάνδα ότι δήθεν στα σχέδια του Μητσοτάκη περιλαμβάνεται η απόλυση χιλιάδων υπαλλήλων στο Δημόσιο». 
  
Στην αξιωματική αντιπολίτευση εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι ανάλογα πολιτικά μηνύματα «αποδοκιμασίας της κυβερνητικής πολιτικής και στήριξης της δικής τους μεταρρυθμιστικής πρότασης» θα σταλούν και από τις εκλογικές αναμετρήσεις άλλων συνδικαλιστικών και επαγγελματικών οργανώσεων που επίκειται, όπως στο Οικονομικό Επιμελητήριο, στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και αλλού. «Αυτή», όπως υποστηρίζουν, «είναι η καλύτερη απόδειξη για τη μεταστροφή της ελληνικής κοινωνίας, η οποία εναποθέτει στη Νέα Δημοκρατία τις ελπίδες για ανάκαμψη της οικονομίας και ευρύτερα της χώρας». 

«Δεν θα βρουν συνυπεύθυνους» 

Αναλύοντας, από τη μία πλευρά, τα συγκεκριμένα μηνύματα από τις συνδικαλιστικές κάλπες και μελετώντας, από την άλλη, τις δημοσκοπήσεις, τόσο εκείνες που βλέπουν το φως όσο και άλλες που διενεργούνται για δικό τους λογαριασμό, οι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη εντείνουν την αντιπολιτευτική τακτική του κόμματος.

Ταυτόχρονα μάλιστα αποκρούουν κάθε σκέψη να δοθεί από τη Νέα Δημοκρατία «χείρα βοηθείας» στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., είτε μέσω της στήριξης ενός άλλου κυβερνητικού σχήματος από την παρούσα Βουλή, είτε με υπερψήφιση, κατά το προηγούμενο του καλοκαιριού 2015, των νέων μέτρων που προεξοφλείται ότι θα ληφθούν για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. «Η πολιτική αλλαγή είναι επιβεβλημένη και γι’ αυτό πρέπει να γίνουν εκλογές ώστε να προκύψει μια νέα κυβέρνηση, με ισχυρή εντολή και ξεκάθαρο σχέδιο», είναι η κατηγορηματική θέση που εκφράζεται από τα ηγετικά κλιμάκια της Νέας Δημοκρατίας. «Τότε μόνο μπορεί να υπάρξει η δυνατότητα ευρύτερων συναινέσεων και συνεργασιών στη βάση της αλήθειας και των πραγματικών πολιτικών και κοινωνικών συσχετισμών», υποστηρίζουν. 

Σε αυτό το πλαίσιο, ο νέος εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Κικίλιας, έχοντας σαφείς οδηγίες από τον κ. Μητσοτάκη, έσπευσε στο μέσον της εβδομάδας «να πνίξει εν τη γενέσει τους» τα σενάρια περί σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης ή περί του ενδεχόμενου να συμφωνήσει η Νέα Δημοκρατία σε νέα επώδυνα μέτρα «υπό το κράτος υποτιθέμενων πιέσεων από την πλευρά των δανειστών». Πεποίθηση επιτελών της Συγγρού είναι ότι «όλα αυτά διακινούνται από κυβερνητικούς κύκλους και στοχεύουν στην απάλυνση των εντυπώσεων από τον επώδυνο χαρακτήρα που έχει η επιμονή της κυβέρνησης στις νέες επιβαρύνσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις αντί του περιορισμού της κρατικής σπατάλης». 

Γι’ αυτό και σχολιάζοντας εμμέσως τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου ότι «οι εκλογές είναι επικίνδυνες για τη χώρα», επισημαίνουν ότι «όσοι αναζητούν σήμερα σωσίβιο έχουν ξεχάσει πώς συμπεριφέρθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ στα κόμματα της αντιπολίτευσης όταν ήταν ισχυρός». Υπενθυμίζουν ότι, «παρά τη στήριξη που του πρόσφεραν για να μην τιναχθεί η χώρα στον αέρα μετά τους χειρισμούς του πρώτου εξαμήνου 2015, ο κ. Τσίπρας προκάλεσε εκλογές τον Σεπτέμβριο με το δίλημμα “τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν”». «Η ειλικρίνεια του καθενός φαίνεται όταν είναι ισχυρός, όχι όταν είναι σε ελεύθερη πτώση. Και ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε ξεκάθαρα την αλαζονεία και τον κυνισμό του», συμπληρώνουν. 

«Συνυπεύθυνους στις τραγικές επιλογές τους δεν πρόκειται να βρουν. Αυτό που έχει ανάγκη η χώρα είναι πολιτική λύση, εκλογές, μια νέα Βουλή και εν συνεχεία ο Κυριάκος Μητσοτάκης -είτε η Ν.Δ. είναι αυτοδύναμη είτε δεν είναι αυτοδύναμη- θα επιδιώξει τον σχηματισμό κυβέρνησης ευρύτερης δυνατής αποδοχής». 

Αβάνα ή Βαλκάνια;

Στο Μοσχάτο δεν χάνουν ευκαιρία να επισημάνουν τις διαφορετικές προσεγγίσεις αλλά και προτεραιότητες του κ. Μητσοτάκη από εκείνες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Συγκρίνουν τις ταξιδιωτικές επιλογές που έκαναν την εβδομάδα που πέρασε, καθώς ο πρώτος πραγματοποίησε μια μίνι βαλκανική περιοδεία επισκεπτόμενος τη Βουλγαρία και τη Σερβία για συναντήσεις με τις τοπικές ηγεσίες αλλά και την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα που δραστηριοποιείται εκεί, ενώ ο δεύτερος ταξίδεψε στην Κούβα για την κηδεία του Φιντέλ Κάστρο. «Την ώρα που η χώρα χρειάζεται ιδιωτικές επενδύσεις και διεθνείς συμμαχίες, μόνος αυτός από όλους τους ηγέτες της Δύσης, παρέα με μια σειρά αμφιλεγόμενους τριτοκοσμικούς ηγέτες, βρέθηκε στην Αβάνα για να μιλήσει για τα οράματα μιας σοσιαλιστικής επανάστασης», σχολιάζουν «γαλάζιοι» αξιωματούχοι.  Οι επιτελείς της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικρίνουν την κυβέρνηση ότι «με δική της ευθύνη έχει φέρει τη χώρα ξανά σε οριακή κατάσταση» και, όπως τονίζουν, «συνεχίζει τη συνήθη πρακτική της παριστάνοντας ότι διαπραγματεύεται, ενώ στην πραγματικότητα αφήνει τα πράγματα να σέρνονται και στο τέλος, υπό την πίεση της πραγματικότητας, παίρνει τα σκληρότερα μέτρα έχοντας βλάψει τη χώρα και τους πολίτες». 



Πηγή : protothema.gr


Επίθεση κουκουλοφόρων στο σπίτι του προέδρου του ΟΑΣΑ





Επίθεση στο σπίτι και στο αυτοκίνητο του από ομάδα 5 ατόμων δέχτηκε ο πρόεδρος του ΟΑΣΑ εχθές το βράδυ.

Η επίθεση σημειώθηκε στην οδό Λιβύης 18 στην περιοχή της Γλυφάδας όπου διαμένει ο πρόεδρος του ΟΑΣΑ.

Οι κουκουλοφόροι προκάλεσαν ζημιές στο αυτοκίνητό του και έγραψαν με σπρέι εξωτερικά του σπιτιού του το σύνθημα «Ελεύθερες συγκοινωνίες για όλους».

«Η επίθεση με κουκούλες και κράνη, παραπέμπει σε σκοτεινές νοοτροπίες και κύκλους» είπε ο κ. Ταστάνης, μιλώντας στο αθηναϊκό πρακτορείο ειδήσεων. 

Την επίθεση καταδίκασε ο ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας σε ανακοίνωση του ότι Τέτοιες ενέργειες προσιδιάζουν σε μαφιόζικες πρακτικές και δεν έχουν καμία σχέση με τις κοινωνικές διεκδικήσεις. Όσοι χρησιμοποιούν τέτοιες μεθόδους είναι απομονωμένοι από το μαζικό κίνημα και δεν τρομοκρατούν, ούτε εκφοβίζουν κανέναν».


Σε επιφυλακή η ΕΛ.ΑΣ για την επέτειο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου




Σε επιφυλακή έχει τεθεί η ΕΛ.ΑΣ, ενόψει των αυριανών διαδηλώσεων και κινητοποιήσεων για την επέτειο από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου που θα ξεκινήσουν με συγκέντρωση και πορεία των μαθητών που έχει προγραμματιστεί για αύριο στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια, καθώς και στη συγκέντρωση των αντιεξουσιαστών το απόγευμα.   

Οι οδηγοί που θέλουν να πάνε στο κέντρο της Αθήνας θα πρέπει να ενημερωθούν από πριν για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας που θα υπάρξουν απο νωρίς το πρωί αύριο Τρίτη 6 Δεκεμβρίου.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα τάξης, σύμφωνα με αρμόδιους αξιωματικούς, από τη ΓΑΔΑ θα διατεθούν πάνω από 3.000 αστυνομικοί, ενώ το σύνολο της Αστυνομίας στην Αττική θα είναι σε ετοιμότητα από αύριο το πρωί.   Αυξημένα μέτρα θα ληφθούν σε αστυνομικά τμήματα του κέντρου αλλά και περιφερειακά, όπου τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται επιθέσεις, ώστε να μην υπάρξουν επεισόδια.   


Πέθανε 41χρονη από ενδονοσοκομειακή λοίμωξη στη Ζάκυνθο

(Φωτογραφία:  Eurokinissi )


Μοιραία κατάληξη είχε η χειρουργική επέμβαση 41χρονης στο νοσοκομείου Ζακύνθου, η οποία πέθανε από πολυοργανική ανεπάρκεια μετά από ενδονοσοκομειακή λοίμωξη.

Η 41χρονη χειρουργήθηκε για να της αφαιρεθεί λάμα από το πόδι. Σύμφωνα με το tempo24.gr όταν η γυναίκα ξύπνησε, το πόδι της είχε πρηστεί, ενώ δεν λειτουργούσαν το συκώτι και τα νεφρά της.

Η κρισιμότητα της κατάστασης της, έκρινε αναγκαία την άμεση μεταφορά της στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών στο Ρίο «Παναγία Βοήθεια».

Τελικά η 41χρονη, μετά από πολυήμερη νοσηλεία στην Εντατική, κατέληξε.

Άλλοι τέσσερις ασθενείς παρουσίασαν επιπλοκές μετά από χειρουργική επέμβαση στο νοσοκομείο Ζακύνθου, όπου μεταβαίνει τη Δευτέρα κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Η μία ασθενής νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση και υπό συνεχή παρακολούθηση στο ίδιο νοσοκομείο, ενώ οι υπόλοιποι τρεις- που ήταν πιο ελαφρά- είναι καλά στην υγεία τους και έχουν ήδη λάβει εξιτήριο από το νοσοκομείο Ζακύνθου.

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα διενεργήθηκαν εκτεταμένοι έλεγχοι στον χώρο των χειρουργείων, από τους οποίους δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη μικροβίων.

Τα χειρουργεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια που οδήγησαν σε μετεγχειρητικές επιπλοκές.

Σοκαριστικά στοιχεία για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις

Πρόσφατα (22/11) η ΠΟΕΔΗΝ έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία, καταγγέλλοντας αύξηση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων στα δημόσια νοσοκομεία, αποδίδοντάς τη στην υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση και καθιστώντας υπεύθυνη την κυβέρνηση.  

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, η νοσηρότητα από νοσοκομειακές λοιμώξεις στις χώρες της ΕΕ είναι 5% των εισαγωγών στα νοσοκομεία, ενώ στην Ελλάδα  προσβάλλονται από νοσοκομειακές λοιμώξεις κατά μέσο όρο το 15% των εισαγωγών στα δημόσια νοσοκομεία.

Η θνησιμότητα από νοσοκομειακές λοιμώξεις στα νοσοκομεία της χώρας είναι πάνω από 30% των προσβληθέντων, ενώ στα νοσοκομεία της ΕΕ είναι στο 15%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας η χώρα μας εμφανίζεται στις πρώτες θέσεις κατανάλωσης αντιβιοτικών και εμφάνισης ανθεκτικών βακτηρίων.

Στα ελληνικά νοσοκομεία τα επίπεδα μικροβιακής αντοχής, καθώς και η εμφάνιση νοσοκομειακών λοιμώξεων από πολυανθεκτικούς μικροοργανισμούς είναι συνεχώς αυξανόμενη. Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα ποσοστά στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Τα συχνότερα απομονωθέντα παθογόνα- αίτια νοσοκομειακών λοιμώξεων είναι το Αcinetobacter, η Klebsiella και η Pseudomonas. Το ποσοστό θνησιμότητας από τα τρία παραπάνω μικρόβια φτάνει το 50% των προσβληθέντων στα δημόσια νοσοκομεία.

Όπως επισημαίνει η ομοσπονδία, τα διαθέσιμα φάρμακα αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τα μικρόβια, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται υψηλά ποσοστά θνησιμότητας και σημαντική αύξηση του κόστους νοσηλείας (αντιβιοτικά, μεγάλη παράταση του χρόνου νοσηλείας στις κλινικές ή στις ΜΕΘ). 

Τραγική η κατάσταση στα νοσοκομεία

Την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία παρουσιάζει η ΠΟΕΔΗΝ στην έκθεσή της:

Έλλειψη προσωπικού: Ένας νοσηλευτής για 40 ασθενείς στη βάρδια. Ο νοσηλευτής δεν προλαβαίνει να κάνει υγιεινή των χεριών του, τρέχοντας από τον ένα ασθενή στον άλλο στις κλινικές, ειδικά στις εφημερίες με τις αθρόες εισαγωγές ασθενών, αλλά και στις ΜΕΘ. Στις ΜΕΘ αντιστοιχεί ένας νοσηλευτής σε 4 ασθενείς μπορεί και παραπάνω.

Οι τεράστιες ελλείψεις Βοηθητικού Υγειονομικού προσωπικού έχουν ως αποτέλεσμα οι ασθενείς να κάνουν εισαγωγή σε κρεβάτια που δεν έχουν απολυμανθεί από τον προηγούμενο ασθενή. Ως εκ τούτω μεγάλος είναι ο κίνδυνος διασποράς Νοσοκομειακών Λοιμώξεων.

Ελλείψεις σε υλικά: Υπάρχει μεγάλη ανεπάρκεια σε αντισηπτικά, γάντια, αναλώσιμα υλικά (γάζες, καθετήρες, Foley, κλπ), επιθέματα κατακλίσεων. Λόγω υποχρηματοδότησης υπάρχουν ελλείψεις σε υλικά καθαριότητας και σε υλικά απολύμανσης (χειροπετσέτες, σαπούνια κ.ά.).

Τα σεντόνια αλλάζουν μία φορά την εβδομάδα. Οι κουβέρτες δεν πλένονται σχεδόν ποτέ. Οι Ασθενείς αναγκάζονται να φέρουν σεντόνια και κουβέρτες από το σπίτι τους. Δεν υπάρχουν πάνες. Δεν υπάρχει καν χαρτί υγείας στις τουαλέτες.

Μεγάλη είναι η ανεπάρκεια σε στρώματα και εξοπλισμό πρόληψης και αντιμετώπισης των κατακλίσεων. Τα απλά στρώματα στις κλινικές είναι δεκαετιών με προβλήματα σε ζητήματα υγιεινής. Υπάρχει μεγάλη ανεπάρκεια σε κρεβάτια τα οποία διαθέτουν  μηχανισμούς αλλαγής θέσης ασθενών, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται επιπλοκές και λοιμώξεις αναπνευστικού και κατακλίσεις. Τα κρεβάτια είναι 20ετίας. Οι καρέκλες αιμοκάθαρσης είναι διαλυμένες, γεμάτες αίματα και μικρόβια.

Ελλιπής καθαριότητα: Το απόγευμα και τη νύχτα το προσωπικό καθαριότητας είναι ελάχιστο, καθώς επίσης και στις εφημερίες. Οι τουαλέτες και οι κλινικές δεν καθαρίζονται μέχρι την επόμενη μέρα το πρωί.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, οι εργολάβοι καθαριότητας δεν τηρούν τις συμβατικές υποχρεώσεις τους και μειώνουν παράνομα τις ώρες καθαριότητας, το προσωπικό που προβλέπουν οι συμβάσεις, καθώς και τα υλικά (χλωρίνη, χαρτιά, σαπούνια στις τουαλέτες κλπ).



Newsroom ΔΟΛ


Επιχειρήσεις με κέρδη 2,9 δισ. ευρώ πλήρωσαν φόρους 2 δισ. ευρώ το 2015



Η επιβολή υψηλών φορολογικών συντελεστών εξανεμίζει τα κέρδη των επιχειρήσεων και στερεί κρίσιμη ρευστότητα που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για τη χρηματοδότηση αναγκαίων επενδύσεων που θα στήριζαν την επιχειρηματική δραστηριότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι φόροι που πλήρωσαν οι επιχειρήσεις το 2015 ανήλθαν στα 2 δισ. ευρώ, εξανεμίζοντας σε σημαντικό ποσοστό τα κέρδη των 2,9 δισ. ευρώ που πέτυχαν την ίδια χρονιά, μέρος των οποίων θα μπορούσε να επανεπενδυθεί, εάν δεν τα απομυζούσε το κράτος. Το όφελος, άλλωστε, που προκύπτει για το κράτος είναι περιορισμένο, στον βαθμό που η αύξηση των φορολογικών συντελεστών δεν έχει ενισχύσει ανάλογα τα δημόσια έσοδα από τον φόρο εισοδήματος που πληρώνουν οι επιχειρήσεις και ο οποίος μειώθηκε από τα 3 δισ. ευρώ το 2009 στα 2 δισ. ευρώ το 2015, εν μέσω πτώσης και της κερδοφορίας από τα 5,4 δισ. ευρώ στα 2,9 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την ανάλυση της έρευνας που πραγματοποίησε η Grant Thornton, μελετώντας 8.000 εταιρείες από 92 κλάδους της ελληνικής οικονομίας, από τις οποίες το 92% έχει κύκλο εργασιών κάτω των 50 εκατ. ευρώ και χαρακτηρίζονται ως μικρομεσαίες. Πρόκειται για επιχειρήσεις που αποτελούν τον μεγαλύτερο εργοδότη της χώρας, καθώς απασχολούν το 66% του απασχολούμενου προσωπικού, γεγονός που καθιστά την απόδοσή τους ιδιαίτερα σημαντική για την ελληνική οικονομία, παρά το γεγονός ότι η συνεισφορά τους, βάσει οικονομικών μεγεθών όπως οι πωλήσεις, η λειτουργική κερδοφορία, ο δανεισμός, από μια πρώτη ματιά φαίνεται μικρή. Στόχος της έρευνας είναι να αναδείξει τις επιχειρήσεις που σε περιβάλλον παρατεταμένης κρίσης παρουσιάζουν δυναμική, αναπτύσσοντας τις πωλήσεις, τις θέσεις εργασίας, αλλά και την κερδοφορία τους. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης πρόκειται για 2.000 επιχειρήσεις, δηλαδή 1 στις 4, οι οποίες μάλιστα παρά την ύφεση και τα γενικευμένα προβλήματα ρευστότητας, διαθέτουν υγιή χρηματοοικονομική βάση με μικρό δανεισμό και αποτελούν πρότυπο ανάπτυξης (illuminators). Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επιχειρήσεις αυτές διαθέτουν στο σύνολο του δείγματος το 36% των πωλήσεων, το 16% των δανείων και το 8% περιθώριο κερδών πριν από φόρους.

Από κοντά είναι και 1.200 επιχειρήσεις, που ενώ διαθέτουν το 27% των συνολικών πωλήσεων και 2% περιθώριο κερδών προ φόρων, έχουν δηλαδή χαρακτηριστικά ανάπτυξης, συγκεντρώνουν το 34% των συνολικών δανείων (spotlighters), ενώ άλλες 2.000 επιχειρήσεις, που έχουν χαμηλή ανάπτυξη συγκεντρώνοντας το 17% των συνολικών πωλήσεων και 4% περιθώριο κερδών προ φόρων, έχουν υγιή χρηματοοικονομική βάση με μόλις 9% των συνολικών δανείων (moonlighters). Στον αντίποδα είναι, ωστόσο, 3.200 επιχειρήσεις, που χαρακτηρίζονται από χαμηλή ανάπτυξη και υψηλό δανεισμό (gloomers), αντιπροσωπεύοντας το 20% των συνολικών πωλήσεων και το 40% των συνολικών δανείων, ενώ έχουν αρνητικό περιθώριο κερδών πριν από φόρους. Σύμφωνα μάλιστα με τα στελέχη της Grant Thornton κ. Μ. Μιχαλιό και Ν. Ιωάννου, που παρουσίασαν την έρευνα, τα χαρακτηριστικά τους δημιουργούν σημαντικές αμφιβολίες σχετικά με τη βιωσιμότητά τους.

Από την ανάλυση των στοιχείων της μελέτης, το έλλειμμα χρηματοδότησης των υποχρεώσεων που έχουν οι επιχειρήσεις ανέρχεται στα 25 δισ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι ο συνολικός δανεισμός μειώθηκε κατά 2,5%, ενώ οι δυσχέρειες στην απόδοση των εταιρειών οφείλονται κατά ένα μεγάλο βαθμό στην έλλειψη ρευστότητας και στην αδυναμία πρόσβασης των εταιρειών σε καινούργια κεφάλαια.

Ενδεικτικά προκύπτει ότι:

1 στις 4 επιχειρήσεις παρουσιάζουν έλλειμμα στο κεφάλαιο κίνησης το οποίο ανέρχεται σε 14 δισ. ευρώ.

1 στις 4 επιχειρήσεις αδυνατεί να αποπληρώσει τους τόκους της μέσα από τη λειτουργική της κερδοφορία.

Επίσης 1 στις 8 επιχειρήσεις έχει δανεισμό υψηλότερο από τον κύκλο εργασιών της.

Από την ανάλυση της απόδοσης των 8.000 επιχειρήσεων προκύπτει επίσης ότι ενώ 5 στις 10 επιχειρήσεις αύξησαν τον κύκλο εργασιών τους, μόνο 2 στις 5 κατόρθωσαν την αύξηση αυτή να τη μετατρέψουν σε κέρδη, γεγονός που καταδεικνύει ότι οι υπόλοιπες εταιρείες για να κερδίσουν μερίδια αγοράς πούλησαν σε τιμές κάτω του κόστους, δημιουργώντας στρεβλώσεις στην αγορά. Ενθαρρυντικό είναι, ωστόσο, το γεγονός ότι 6 στις 10 εταιρείες είναι κερδοφόρες, εντούτοις ο αριθμός αυτός δεν φαίνεται να αυξάνεται, καταδεικνύοντας το έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί.

Σε κλαδικό επίπεδο παρατηρείται ότι το 2015 ένας στους δύο κλάδους της ελληνικής οικονομίας αύξησε τον κύκλο εργασιών του, ενώ για το σύνολο του δείγματός μας (εξαιρώντας τον τομέα των πετρελαιοειδών) εκτιμάται οριακά θετική αύξηση και για το 2016. Την ίδια στιγμή, 44 κλάδοι το προηγούμενο έτος βρίσκονταν σε ύφεση, ενώ 49 κλάδοι αναμένεται ότι θα κινηθούν υφεσιακά για το 2016. Σε κάθε περίπτωση, καθοριστικό παράγοντα ανάπτυξης αποτελούν οι μεγάλες επιχειρήσεις, που δεν είναι μέρος της έρευνας, αλλά συνεισφέρουν το 80% των πωλήσεων και κατέχουν το 75% του καθαρού δανεισμού.



Πηγή: kathimerini.gr


Credit Suisse: Χάθηκαν περιουσίες 587 δις ευρώ στην Ελλάδα, μέσα στην κρίση

Φωτογραφία: Sooc/Μενέλαος Μυρίλλας


Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της Credit Suisse για την εξέλιξη του πλούτου σε πάνω από 200 χώρες, ανάμεσα σε αυτές και η Ελλάδα. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, που φέρνει στο φως σήμερα το Βήμα της Κυριακής στην Ελλάδα στα χρόνια της ύφεσης, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 57 δισ. ευρώ, ενώ η συνολική περιουσία των πολιτών υποχώρησε κατά 587 δισ. ευρώ, κάτι παραπάνω από μισό τρισ. ευρώ δηλαδή.

Κάθε νοικοκυριό είδε την περιουσία του να μειώνεται κατά 67.703 ευρώ, καθώς η μεσαία αξία της περιουσίας τους από τα 165.410 ευρώ το 2007, υποχώρησε κατά 41% ως το 2016 στα 97.706 ευρώ, με βάση τα στοιχεία για το 2016.

Στην έκθεσή της η Credit Suisse  σημείωνει ότι οι απώλειες αυτές των ελληνικών νοικοκυριών συνέβαλαν στη μείωση της κατανάλωσης και ως εκ τούτου στη συρρίκνωση της εγχώριας ζήτησης για αγαθά και υπηρεσίες. 

Η μεσαία τάξη συρρικνώθηκε στο 20% του πληθυσμού

Με βάση τους υπολογισμούς της Allianz, μάλιστα, η μεσαία τάξη της χώρας μας αποτελεί πλέον μόλις το 20% του πληθυσμού, από 50% την εποχή που η Ελλάδα γινόταν μέλος του ευρώ.

Στο μισό μειώθηκαν οι τιμές των ακινήτων

Σε ότι αφορά στα ακίνητα, τα χρόνια της κρίσης οι τιμές τους υποχώρησαν κατά 45% - 50%, ενώ μελέτη της PwC, υπολογίζοντας πως με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ να επιστρέφει στα προ κρίσης επίπεδα περίπου το 2030, οι τιμές των ακινήτων θα προσεγγίσουν τα προ κρίσης επίπεδα μετά το 2050.

Το «Varoufakis effect»

Όσον αφορά στο μικρό «γύρισμα» στην ανάπτυξη ( +0,7%) το 2014, που σύμφωνα με τα στοιχεία της PwC επέτρεψε στις ελληνικές επιχειρήσεις να προσελκύσουν 15 δισ. ευρώ διεκόπη από το «Varoufakis effect», η περίοδος δηλαδή που διετέλεσε υπουργός Οικονομίας ο Γιάνης Βαρουφάκης, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Berenberg, υπολογίζονται σε 7% του ΑΕΠ, ενώ η επίπτωση στο χρέος σε ένα επιπλέον 25% του ΑΕΠ, αν συνυπολογιστεί και το μακροπρόθεσμο κόστος της νέας διάσωσης των τραπεζών.

Την ίδια περίοδο οι μετοχές έχασαν το 90% της αξίας τους, σημειώνοντας πτώση 158 δισ. ευρώ από το υψηλό στο χαμηλό, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων και το κόστος δανεισμού εκτινάχθηκαν. Παράλληλα, οι καταθέσεις των τραπεζών μειώθηκαν στο μισό, ενώ τα «κόκκινα δάνεια» εκτινάχθηκαν περίπου στο 50% του συνόλου και καθώς το τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει την ελληνική οικονομία ακόμη και μετά από τρεις ανακεφαλοποιήσεις.

Εγκλωβισμένη η χώρα

Η Ελλάδα σήμερα είναι εγκλωβισμένοι σε μία περίοδο ισχνής ανάπτυξης σύμφωνα με τους οικονομολόγους οι οποίοι προσβλέπουν πως ύστερα από μία μηδενική ή οριακή (+ 0,1%) ανάπτυξη το 2016, το 2017 αν οι μεταρρυθμίσεις και το σχέδιο διάσωσης εφαρμοστούν επιτυχώς, το ΑΕΠ θα αυξηθεί 1%-2% έναντι του επίσημου στόχου του 2,7%.

Aυτό που επίσης εκτιμάται είναι ότι η χώρα χρειάζεται πάνω από 100 δισ. ευρώ τα επόμενα πέντε χρόνια σε επενδύσεις, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στη στήριξη από ισχυρά κράτη όπως η Κίνα ή η Γερμανία ή σε διεθνή funds που ειδικεύονται σε καταστάσεις χρεοκοπίας, αφού οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές απέχουν.

77.000 οι Ελληνες εκατομμυριούχοι

Σύμφωνα με την παγκόσμια έκθεση πλούτου της Credit Suisse, o παγκόσμιος ιδιωτικός πλούτος διαμορφώθηκε στα 241 τρισ. ευρώ. Το 45,6% του παγκόσμιου πλούτου βρίσκεται στα χέρια 33 εκατομμυρίων ανθρώπων (το 0,7% του πληθυσμού). Μεταξύ αυτών βρίσκονται και 77.000 Έλληνες εκατομμυριούχοι.



Πηγή: iefimerida.gr


Βρέθηκαν 149 μολότοφ σε βαλίτσα στα εξάρχεια




Η αστυνομία εντόπισε το μεσημέρι της Κυριακής βαλίτσα με 149 μολότοφ σε κοινόχρηστο χώρο ισογείου επί της οδού Νοταρά 12, στα Εξάρχεια.

 Ο εντοπισμός της βαλίτσας έγινε κατά τη διάρκεια μεγάλης κινητοποίησης της ΕΛ.ΑΣ στην περιοχή των Εξαρχείων εν όψει της επετείου της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια, στις 6 Δεκεμβρίου.

Οι μολότοφ κατασχέθηκαν και μεταφέρθηκαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια της αστυνομίας, όπου και θα εξεταστούν για τυχόν αποτυπώματα.


Ηχηρό «Nο» των Ιταλών, βαριά ήττα για τον Ρέντσι



Μία νίκη με πολλούς «πατέρες» και μόνο έναν ηττημένο... Πανωλεθρία για τον Ματέο Ρέντσι στο δημοψήφισμα-παγίδα που έστησε στον εαυτό του για τη συνταγματική μεταρρύθμιση. Το τελικό αποτέλεσμα προβλέπεται να διαμορφωθεί υπέρ του «όχι» κοντά στο 60%  -ήττα ακόμη μεγαλύτερη από εκείνη που προέβλεψαν τα exit poll. Ο ίδιος εμφανίστηκε στο Παλάτσo Κίτζι και ανακοίνωσε την παραίτησή του, προς ικανοποίηση της αντιπολίτευσης.

Αξιοσμείωτο είναι το γεγονός ότι δεν υπήρξε άμεση αντίδραση τόσο από τις Βρυξέλλες, όσο και από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, συμπεριλαβανομένων του Βερολίνου και του Παρισιού. Η όποια αντίδραση από την πλευρά της ΕΕ αναμένεται το πρωί.

Με ενσωματωμένο το 86% των εκλογικών τμημάτων το «όχι» βρίσκεται μπροστά με 59,6% έναντι του 40,4% του «ναι».

Μετά την ψηφοφορία ο εκλογικός χάρτης της Ιταλίας διαμορφώνεται ως εξής (παράσινο=ναι, κόκκινο=όχι):


Περίπου μιάμιση ώρα μετά το κλείσιμο της κάλπης και ενώ το «όχι» είχε καλπάσει, ο Ιταλός πρωθυπουργός εμφανίστηκε στο Παλάτσο Κίτζι, παραδέχτηκε την ήττα του, είπε ότι αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη και ανακοίνωσε ότι το απόγευμα θα παρουσιαστεί ενώπιον του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζο Ματαρέλα για να υποβάλει την παραίτησή του.

«Αναλαμβάνω την ευθύνη της ήττας», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός και προσέθεσε: «Αύριο το απόγευμα θα συγκαλέσω συνεδρίαση του τελευταίου Υπουργικού Συμβουλίου και θα πάω στο προεδρικό μέγαρο να παραιτηθώ».

«Έχασα και το λέω με δυνατή φωνή: έκανα ότι μπορούσα, αλλά με την ήττα δεν μπορείς να σφυρίζεις αδιάφορα», τόνισε ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός. «Για να αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα, δεν μπορούμε να μείνουμε στις καρέκλες μας» δήλωσε ο Ρέντσι, και υπογράμμισε ότι «οι ηγέτες του μετώπου του όχι θα πρέπει να αναλάβουν, τώρα,  την πρωτοβουλία για την έγκριση νέου εκλογικού νόμου».

«Σας ευχαριστώ όλους, όπως και να' χει. Ζήτω η Ιταλία» είχε αναφέρει ο Ματέο Ρέντσι λίγο νωρίτερα στην πρώτη αντίδρασή του μέσω Twitter, πριν φτάσει στο Παλάτσο Κίτζι για να μιλήσει απευθείας στον ιταλικό λαό.

Για «μεγάλη νίκη της δημοκρατίας» μίλησε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Forza Italia Ρενάτο Μπρουνέτα μιλώντας από το «αρχηγείο» του κόμματος λίγο αφότου δημοσιοποιήθηκαν τα exit poll και ζητώντας την παραίτηση του Ιταλού πρωθυπουργού.

Παραίτηση Ρέντσι «τα επόμενα λεπτά» και άμεση προκήρυξη εκλογών ζήτησε και η Λέγκα του Βορρά με τον γενικό γραμματέα Ματέο Σαλβίνι να κάνει λόγο για «μεγάλη λαϊκή νίκη και ήττα των ισχυρών εξουσιών, των χρηματιστών, τραπεζιτών και του προέδρου της Ιταλικής Ένωσης Βιομηχάνων».

«Το τρένο αναχώρησε» έγραψε ο ηγέτης του Κινήματος των Πέντε Αστέρων Μπέπε Γκρίλο στο Twitter.

Τι «είπαν» τα exit poll

Οι πρώτες προβολές αποτελέσματος έδειχναν επικράτηση του «no» με ποσοστό 58-61%.

Η πρόβλεψη του Piepoli Institute/IPR για το δίκτυο Rai έδωσε στο «ναι» 39%-43%, και στο «όχι» 57%-61%. Η προβολή της δημοσκοπικής  εταιρίας Emg Acqua, επί δείγματος  πραγματικών ψήφων, έδωσε ποσοστό 59,2% στο «όχι» και 40,8% στο «όχι», όπως μετέδωσε το ιταλικό ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι La7.

Επικράτηση του «όχι» με ποσοστό 54%-58% έναντι 42%-46% του «ναι» έδωσε το αρχικό exit poll της Rai που δημοσιοποιήθηκε με το κλείσιμο της κάλπης τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας.

Ρεκόρ κατέγραψε η συμμετοχή των Ιταλών στις κάλπες με την προσέλευση άνω του 70%, ενώ δήφισε το 30,89% των Ιταλών του εξωτερικού.

Η Εμίλια-Ρομάνια και το Βένετο είναι μεταξύ των περιφερειών με τη μεγαλύτερη προσέλευση, 65,91% και στις δύο περιπτώσεις. Στην Καλαβρία καταγράφεται η χαμηλότερη συμμετοχή με ποσοστό 44,32%.
Στο Μιλάνο η προσέλευση το απόγευμα είχε φθάσει το 60% (στις δημοτικές εκλογές του Ιουνίου ψήφισε το 54%).



Ευαγγελία Μπίφη

Newsroom ΔΟΛ