Την πρώτη της συνέντευξη σε ελληνικό ΜΜΕ παραχώρησε εχθές στον ΑΝΤ1 και τη Μαρία Σαράφογλου η νέα Αμερικανίδα πρέσβης στη χώρα μας, Κίμπερλι Γκιλφόιλ.
Η Αμερικανίδα διπλωμάτης, μιλώντας με φόντο την Ακρόπολη, ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη θερμή υποδοχή, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι νιώθει σαν να είναι τρεις μήνες στη χώρα μας και σαν να είναι στο σπίτι της.
«Καταφέραμε τόσα πολλά μέσα σε λίγες μέρες» τόνισε επίσης, αναφερόμενη στις ενεργειακές συμφωνίες που υπεγράφησαν πρόσφατα στο Ζάππειο, σημειώνοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση προσβλέπει στην εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών.
«Η Ελλάδα θα γίνει ενεργειακός κόμβος» υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι αυτός είναι ο λόγος που την επέλεξε ως πρέσβη στη χώρα μας ο Ντόναλντ Τραμπ. Θέλουμε να δείξουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει ο ενεργειακός κόμβος που θα μας βοηθήσει να αντισταθούμε στα ρωσικά και τα κινεζικά συμφέροντα, αυτό που ψάχνουμε είναι η ενεργειακή ανεξαρτησία, που θα βοηθήσει στην εθνική άμυνα και την εθνική ασφάλεια, συμπλήρωσε.
«Υπάρχουν τόσες πολλές ευκαιρίες να συνεργαστούν οι ΗΠΑ με την Ελλάδα. Στον ενεργειακό τομέα, στο εμπόριο, όπως είδαμε πρόσφατα με το Συνέδριο P-TEC, με πλήθος συμφωνιών και Μνημονίων Συνεργασίας που υπογράφηκαν. Υπογράψαμε τόσες συμφωνίες για την ενέργεια. Για τον Κάθετο Διάδρομο, με το υγροποιημένο φυσικό αέριο, και το ότι οι ΗΠΑ θα είναι προμηθευτής του. Υπάρχει τεράστιος ενθουσιασμός. Ο πρωθυπουργός είναι πολύ ενθουσιασμένος με τη σχέση και όσα έχουμε επιτύχει. Οι υπουργοί με τους οποίους συνεργάζομαι και γνώρισα μήνες πριν έρθω, καταφέραμε να πετύχουμε σημαντικότατα αποτελέσματα που εξέπληξαν πάρα πολλούς. Γιατί καταφέραμε τόσα πολλά, μέσα σε λίγες μόνο ημέρες» σημείωσε.
Ερωτηθείσα για τις γεωτρήσεις στο Ιόνιο, σχολίασε: «Όπως είπα, η Αμερική επέστρεψε, κι αυτό χάρη στον πρόεδρο Τραμπ, που με έστειλε εδώ, στην Ελλάδα. Με επέλεξε να έρθω στην Ελλάδα λόγω του τόσο σημαντικού ρόλου που διαδραματίζει η Ελλάδα στην περιοχή. Και αυτό που βλέπουμε, για το μέλλον της Ελλάδας και των ΗΠΑ, είναι η Ελλάδα να αναδεικνύεται σε ενεργειακό κόμβο [...] Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ενεργειακή ανεξαρτησία και να αντισταθούμε στα ρωσικά και κινεζικά συμφέροντα. Αυτό θα φέρει περιφερειακή σταθερότητα σε όλη την περιοχή, πράγμα που ωφελεί και τις δύο χώρες μας. Η ενεργειακή ανεξαρτησία ισοδυναμεί ευθέως με εθνική ασφάλεια και κυριαρχία».
Όσο για τις επενδύσεις και το γεγονός ότι η Κίνα έχει πρόσβαση στην Ευρώπη μέσω του λιμανιού του Πειραιά, η κυρία Γκιλφόιλ παρατήρησε: «Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι για τις υποδομές, να δημιουργηθούν εδώ αμερικανικές υποδομές για να στηρίξουν την περιοχή, ίσως να βελτιώσουν τις δυνατότητες άλλων λιμένων και περιοχών, για να αντισταθμίσουν την κινεζική επιρροή μέσω του λιμανιού του Πειραιά».
«Υπάρχουν τρόποι να το χειριστούμε, να βρεθεί λύση. Επιδιώκοντας την αύξηση των δυνατοτήτων σε άλλες περιοχές, και ίσως κάποια μέρα [ο Πειραιάς] βγει προς πώληση» τόνισε, δε, λέγοντας ότι είναι κάτι που εξετάζει και το εξετάζουν οι ΗΠΑ.
«Αυτό που είδαμε τώρα είναι η έμφαση στο αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο. Θα μεταφέρεται προς τα βόρεια μέσω του Καθέτου Διαδρόμου. Υπέγραψε η Ουκρανία, η Ρουμανία. Αναζητούμε κι άλλες χώρες. Θα ασχοληθώ με αυτό τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες. Και αυτό είναι σε άμεση συμφωνία, με τον υπουργό Ενέργειας, τον κύριο Σταύρο Παπασταύρου, και με τον πρωθυπουργό, τον κύριο Μητσοτάκη» παρατήρησε.
Επικαλούμενη την αμερικανική νομοθεσία, τόνισε ότι αυτήν την στιγμή δεν μπορεί να προχωρήσει η πώληση των F-35 στην Τουρκία. «Δεν γνωρίζουμε βεβαίως τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον. Όμως, προς το παρόν, δεν τίθεται καν συζήτηση, λόγω της εν λόγω νομοθεσίας» ήταν τα λόγια της.
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η γυναίκα του δουλεύουν σκληρά, είναι έξυπνοι, ταλαντούχοι κι αγαπούν τη χώρα»
Αναφορικά με τις πρώτες εντυπώσεις της για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η Αμερικανίδα πρέσβης σημείωσε: «Νομίζω ότι είχα ήδη τέσσερις συναντήσεις μαζί του. Τον είδα αρκετά, είχαμε πολλή δουλειά. Τον συμπαθώ πάρα πολύ. Και συμπαθώ πάρα πολύ τη σύζυγό του, τη Μαρέβα. Είναι υπέροχη. Πολύ καλοί άνθρωποι. Δουλεύουν σκληρά. Είναι έξυπνοι, ταλαντούχοι. Αγαπούν τη χώρα και έδειξαν άμεσο και ειλικρινές ενδιαφέρον να συνεργαστούν μαζί μου, για να έχουμε μια ιδιαίτερα παραγωγική περίοδο κατά τη θητεία μου εδώ ως πρέσβη».
Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα να έρθει στη χώρα μας ο Ντόναλντ Τραμπ και να βγάλει λίγο στην Ακρόπολη. «Όλοι θα το θέλαμε αυτό, έτσι δεν είναι;» ανέφερε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: «Θα του το ζητήσω».
Ερωτηθείσα για την προσωπική της πορεία μέχρι σήμερα, η Κίμπερλι Γκιλφόιλ τόνισε πως «είναι μια διαδρομή που έχει εξελιχθεί πολύ όμορφα. Ξεκίνησα ως εισαγγελέας, πάλευα για τη δικαιοσύνη, δίκαζα τις υποθέσεις μου, χωρίς σημειώσεις, έκανα τις τελικές αγορεύσεις και αναλάμβανα τα πάντα, από θανατικές ποινές, ενδοοικογενειακή βία, σεξουαλικές επιθέσεις, ανθρωποκτονίες, μέχρι σημαντικές ποινικές υποθέσεις, συμμορίες, ναρκωτικά»
«Από αυτό το σημείο» συνέχισε, «η μετάβαση στην τηλεόραση ήταν πολύ εύκολη. Δίκασα την υπόθεση της επίθεσης από σκύλο η οποία δημιούργησε προηγούμενο, για φόνο με ενδεχόμενο δόλο στις ΗΠΑ. Δεν είχε ξαναγίνει. Πάντα ήμουν πρωτοπόρος. Αν κάτι δεν έχει ξαναγίνει, δεν σημαίνει ότι δεν μπορώ να το κάνω εγώ πρώτη. Έτσι με μεγάλωσε ο πατέρας μου. Μετά προχώρησα στην τηλεόραση και δούλεψα για το CNN, το Fox News, το ABC, στη δικαστική τηλεόραση, με δική μου εκπομπή. Ήταν υπέροχο. Δέχτηκα έξι προτάσεις για την τηλεόραση μετά από αυτήν την υπόθεση, όπως και οι συνάδελφοί μου, και μετά ακολούθησε η πολιτική. Πάντα την αγαπούσα και ξεκίνησα από το Σαν Φρανσίσκο».
Σε ερώτηση για το γεγονός ότι έχει 3.000.000 ακόλουθους στα social media, απάντησε: «Δεν το βρίσκω κακό κάποιος να είναι αναγνωρίσιμος και με διασυνδέσεις στην κυβέρνηση, τον πρόεδρο, που είναι καλός μου φίλος. Θεωρώ ότι είναι ισχυρό εργαλείο για την Ελλάδα. Θεωρώ ότι οι Έλληνες το έχουν αγκαλιάσει πραγματικά. Αν μπορέσω να χρησιμοποιήσω την εμπειρία μου και τις ικανότητές μου για να βοηθήσω τις διμερείς σχέσεις, θα το κάνω μετά χαράς».
Όσο για την καλύτερη συμβουλή που της έδωσαν ποτέ, τόνισε ότι αυτή προέρχεται από τον πατέρα της: «Όταν έχασα τη μαμά μου, σε ηλικία 10 ετών, ο μπαμπάς μου, μού είπε: "Κίμπερλι, πρέπει να φανείς δυνατή. Έχεις ταλέντο, ικανότητες και δεν μπορεί να σου συμβεί τίποτα χειρότερο στη ζωή από την απώλεια της μαμάς σου. Να είσαι δυνατή, να αντέχεις". Πάντα έλεγε: "Ό,τι κάνουν τα αγόρια, εσύ μπορείς να το κάνεις καλύτερα". Τον πίστεψα. Ήταν ο μπαμπάς μου».
«Αν μπορώ εγώ, τότε μπορούν όλες οι γυναίκες» απάντησε σε ερώτηση για το γεγονός ότι είναι η πρώτη γυναίκα πρέσβης στην Ελλάδα. «Το πιστεύω αυτό. Αν πιστεύεις στον εαυτό σου, δουλεύεις σκληρά, προσπαθείς, αφιερώνεις χρόνο, όλα είναι δυνατά. Πραγματικά το πιστεύω. Ενθαρρύνω τις γυναίκες να παλεύουν για όσα πιστεύουν. Να χαράσσουν νέους δρόμους. Μην φοβάστε να ρισκάρετε, να πιστέψετε στον εαυτό σας, να μάθετε κάτι καινούργιο. Δοκιμάστε κάτι καινούργιο. Αλλάξτε δουλειά».
Σε ερώτηση για την προσωπική της ζωή και τις σχέσεις της στο παρελθόν, δεν δίστασε να παραδεχτεί ότι έχει «πολύ καλή σχέση με τον κυβερνήτη Γκάβιν Νιούσομ. Έχω μια καταπληκτική σχέση με τον Έρικ Βιλένσι, που είναι ο πατέρας του γιου μου, του Ρόναν. Είναι μια υπέροχη εμπειρία. Μετράμε 20 χρόνια φιλίας. Αυτό που πρέπει να καταλάβει ο κόσμος για εμένα είναι ότι δεν εγκαταλείπω. Θα μείνω μαζί σου, θα είμαι πιστή. Θα είμαι πάντα εδώ, μπορείς να βασίζεσαι πάνω μου. Και είμαι υπερήφανη για αυτό».
Και κατέληξε η Κίμπερλι Γκιλφόιλ: «Υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να είσαι πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα; Η εμπειρία είναι ήδη εξαιρετική, αλλά προσβλέπω σε νέες αναμνήσεις, νέα σχέδια. Έχω ήδη κάνει εκπληκτικούς φίλους εδώ. Είμαι ενθουσιασμένη με το πώς με κατατόπισαν και βοήθησαν τη μετάβαση από μια άλλη χώρα εδώ. Οπότε, τους ευχαριστώ όλους στην πρεσβεία μας που επέλεξαν να εργαστούν και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εδώ. Πρόκειται για απίστευτη ομάδα. Είμαστε 400 άτομα που εργαζόμαστε εδώ, μαζί με το τοπικό προσωπικό, κάτι που είναι καταπληκτικό και παίζει ρόλο κλειδί στην ενίσχυση των σχέσεών μας».