Τρίτη 14 Αυγούστου 2018

Η επίθεση των τρολ



Του Πάσχου Μανδραβέλη

Τ​​ον Νοέμβριο του 2017 έγινε στο Σινά μεγάλη τρομοκρατική επίθεση με πάνω από 300 νεκρούς. Το δικτατορικό καθεστώς της Αιγύπτου έλεγξε αμέσως τη ροή των πληροφοριών, απαγορεύοντας στους δημοσιογράφους –ειδικά στους ξένους– να πλησιάσουν στον τόπο της τραγωδίας. Δύο μέρες μετά, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών έστειλε ένα σχετικά «αθώο» κι ελάχιστα υβριστικό tweet: «Ως συνήθως η κάλυψη της τραγωδίας στο Σινά από το CNN είναι αξιοθρήνητη. Ο παρουσιαστής ενδιαφέρεται περισσότερο για την πρόσβαση των ρεπόρτερ στην περιοχή, αντί για εκείνους που έχασαν τη ζωή τους» (27.11.2017).

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση των «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα» (ΡΧΣ), τέτοια αθώα tweets είναι το σήμα που στέλνουν οι κυβερνήσεις στα τρολ που σιτίζουν για να επιτεθούν στα ΜΜΕ. Το μόνο που χρειάζεται μετά είναι ένας ενοποιητικός προσδιορισμός (hashtag στη διαδικτυακή αργό) όπως #CNN_xeftiles.

Στην έκθεση με τίτλο «Online harassment of journalists: the trolls attack», («Διαδικτυακή παρενόχληση δημοσιογράφων: η επίθεση των τρολ» 25.7.2018) οι «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα» εκφράζουν την ανησυχία τους «για το μέγεθος μιας νέας απειλής στην ελευθερία του Τύπου, τη μαζική παρενόχληση των δημοσιογράφων στο Διαδίκτυο».

Σύμφωνα με την έκθεση, «οι δράστες αυτών των επιθέσεων εναντίον δημοσιογράφων μπορεί να είναι συνηθισμένοι haters (άτομα ή κοινότητες που μισούν και κρύβονται πίσω από την οθόνη) ή “στρατιές τρολ”, διαδικτυακοί μισθοφόροι που δημιουργούνται από αυταρχικά καθεστώτα. Και στις δύο περιπτώσεις ο στόχος είναι ίδιος: να σιωπήσουν οι δημοσιογράφοι που δημοσιοποιούν ενοχλητικά στοιχεία...».

«Η διαδικτυακή παρενόχληση είναι ένα φαινόμενο που εξαπλώνεται σε όλον τον κόσμο και αποτελεί πλέον μία από τις χειρότερες απειλές στην ελευθερία του Τύπου», δήλωσε ο γενικός γραμματέας των «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα», Κριστόφ Ντελουάρ. «Ανακαλύψαμε ότι οι πληροφοριακοί πόλεμοι δεν γίνονται μόνο μεταξύ χωρών σε διεθνές επίπεδο. Οι εχθροί της δημοσιογραφίας αναπτύσσουν στρατιές τρολ για να βρίσκουν και να παρενοχλούν όλους όσοι ερευνούν και μεταδίδουν αληθή γεγονότα. Αυτοί οι δεσποτικοί ηγέτες αφήνουν τους μισθοφόρους τους να δοκιμάζουν τα όπλα τους εναντίον δημοσιογράφων στον κυβερνοχώρο, όπως κάνουν άλλοι στον πραγματικό χώρο».

«Γατάκια...», που θα έλεγαν οι Ελληνες χρήστες του Τwitter. Οταν οι «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα» ανακάλυπταν τη μαζική διαδικτυακή παρενόχληση των δημοσιογράφων, συγγραφέων κ.λπ., τα τρολ των συριζανελιτών είχαν ήδη καταφέρει να διώξουν από τα social media ανθρώπους σαν τον Χρήστο Χωμενίδη, ή τη Λένα Διβάνη και είχαν ήδη περάσει γενεές δεκατέσσερις κάθε δημοσιογράφο, σκιτσογράφο, διαμορφωτή της κοινής γνώμης που έλεγε ενοχλητικά πράγματα για το αριστεροδεξιό τσούρμο που μας κυβερνά.



Η επίθεση κατά του ΣΚΑΪ από την κυβέρνηση.

Πριν από τρία χρόνια επισημαίναμε τις «Επιθέσεις μίσους χωρίς χιούμορ» («Καθημερινή» 28.6.2015). Αναφέραμε τη συντονισμένη επίθεση κατά του σεμνού σκιτσογράφου με το ψευδώνυμο Αρκάς. «Εκανε το θανάσιμο αμάρτημα να δημοσιεύσει ένα σκίτσο με τη λεζάντα: “Τέλος θεσπίζεται ειδικός φόρος για όσους έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν τους φόρους τους”. Ετσι δέχθηκε συντονισμένη επίθεση από δεκάδες (συνήθως ψευδώνυμους λογαριασμούς) με κατηγορίες ότι είναι “γερμανοτσολιάς”, “μίσθαρνο των δανειστών”, “πουλημένος” κ.λπ.» Δεν ήταν ο μόνος: «Και ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης εγκατέλειψε τα κοινωνικά δίκτυα, επειδή το συριζότσουρμο (κατά κύριο λόγο) ήταν διαρκώς πίσω του να τον χλευάσει και να τον βρίσει. Χειρότερη ήταν η εμπειρία της συγγραφέως Λένας Διβάνη, η οποία με αφορμή ένα δυστύχημα (όταν ένας νεαρός σκοτώθηκε πηδώντας από τρόλεϊ εν κινήσει για να αποφύγει τον έλεγχο εισιτηρίων) έγραψε: “Συμπέρασμα: οι ελεγκτές δεν πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους γιατί κάποιος τζαμπατζής μπορεί να πηδήξει έξω από το όχημα. Λογικό”. Σχεδόν αμέσως οι προσωπικοί της λογαριασμοί στο Twitter και στο Facebook κατακλύστηκαν από ύβρεις και κατάρες του στυλ “κακό ψόφο από καρκίνο” κι άλλα τέτοια “προοδευτικά” (...) Το “ανθρωποφαγικό λιντσάρισμα σε βάρος της” συνεχίστηκε» μέχρι που η κ. Διβάνη έπαψε να μοιράζεται τις σκέψεις της στα social media. Οπως στοιχειοθετεί η έκθεση των «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα» «δημοσιογράφοι στοχοποιούνται, υβρίζονται και απειλούνται με σκοπό να πληγεί η αξιοπιστία τους και να οδηγηθούν στη σιωπή».

Δεν είναι μόνο οι δημοσιογράφοι. Πολλές φορές οι κυβερνήσεις εξαπολύουν τις στρατιές των μισθοφορικών τρολ εναντίον μέσων ενημέρωσης εν γένει, όπως έκανε με το «αθώο» tweet η κυβέρνηση της Αιγύπτου πέρυσι τον Νοέμβριο. Κάτι αντίστοιχο έζησε πρόσφατα και ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ όταν μετέδωσε την αληθή (όπως αποδείχθηκε) πληροφορία ότι ο πρωθυπουργός σκέφτεται καρατομήσεις στην Αστυνομία, στην Πυροσβεστική μετά τους 90 νεκρούς της κυβερνητικής ολιγωρίας στο Μάτι. Οπως και στην περίπτωση της Αιγύπτου όλα ξεκίνησαν με ένα φαινομενικά αθώο tweet του ΣΥΡΙΖΑ. «Μετά τη χυδαία επίθεση στο πρόσωπο των αρχηγών του Πυροσβεστικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας, που σε εντεταλμένη υπηρεσία εκτέλεσε ο ΣΚΑΪ με αποκλειστικό στόχο να πλήξει το ηθικό των στελεχών και μελών των δύο Σωμάτων. Ο ΣΚΑΪ θα έχει τη δυνατότητα να επιδίδεται στην ακατάσχετη προπαγάνδα, στις συκοφαντίες και στα ψεύδη του εναντίον της κυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστεράς χωρίς τη δική μας παρουσία».

Σχεδόν αμέσως ξεκίνησε μια συντονισμένη επίθεση κατά του σταθμού με ενοποιητικό προσδιορισμό (hashtag) #skai_xeftiles. Σύμφωνα με τον ερευνητή κ. Φλόρεντς Τσελάι, τις ώρες τις μεγάλης καταστροφής και λίγο μετά «στο σύνολο των 93.000 tweets που αναφέρονται στις πυρκαγιές με τα hashtag που προαναφέραμε, εμφανίζονται περίπου 9.000 tweets που περιέχουν (επιπλέον) και το hashtag #skai_xeftiles» (Journalists about Journalism, jaj.gr 2.8.2018). «Ρίχνοντας μια πρόχειρη ματιά στο περιεχόμενο των tweets», συνεχίζει ο ερευνητής, «είδαμε ότι ελάχιστα tweets είχαν καθαρά χαρακτήρα ενημέρωσης ή/και σχολίου. Ενταση ή/και πόλωση ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά. Τηρουμένων των ποιοτικών αναλογιών, παρόμοια κατάσταση είχαμε δει μόνο στην περίοδο των “κρίσιμων Eurogroups” του καλοκαιριού του 2015 και ειδικότερα τις μέρες πριν από το δημοψήφισμα».

Ο ψεύτης και τα τρολ όμως τον πρώτο χρόνο χαίρονται. Η κατευθυνόμενη προπαγάνδα τους και οι δικτυακές επιθέσεις δεν έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Παρά τα χιλιάδες προφίλ που δημιουργήθηκαν, παρά τις συντονισμένες επιθέσεις, η καταστροφική πραγματικότητα δεν μπόρεσε να αποκρυβεί. Ο «πόλεμος των τρολ» είναι πλέον χαμένος για την κυβέρνηση.


Πάσχος Μανδραβέλης
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Πρωτογενές πλεόνασμα 2,09 δις ευρώ με «στάση πληρωμών» στις δημόσιες επενδύσεις


Eλλειμμα παρουσιάζεται στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 1.563 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 2.608 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί στην επεξηγηματική έκθεση του ΜΠΔΣ 2019-2022, για το αντίστοιχο διάστημα του 2018 και ελλείμματος 1.351 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2017, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2018.

Ειδικότερα, Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 2.087 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 929 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 3.024 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2017.

Ακόμη, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 27.429 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 354 εκατ. ευρώ ή 1,3% έναντι του στόχου. Η ακριβής κατανομή μεταξύ των κατηγοριών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση του οριστικού δελτίου.

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 26.092 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 549 εκατ. ευρώ ή 2,2% έναντι του στόχου.

Οι επιστροφές εσόδων (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών) ανήλθαν σε 2.330 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 333 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (2.663 εκατ. ευρώ).

Τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 1.337 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 196 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Ειδικότερα, τον Ιούλιο 2018 το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 5.451 εκατ. ευρώ αυξημένο κατά 204 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο.

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 5.361 εκατ. ευρώ, αυξημένα έναντι του μηνιαίου στόχου κατά 444 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 89 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 240 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Οι επιστροφές εσόδων του Ιουλίου 2018 (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών ) ανήλθαν σε 101 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 410 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου (511 εκατ. ευρώ). Η μείωση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι ένα σημαντικό ποσό επιστροφών εσόδων, ύψους 401 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπροθέσμων κι ως εκ τούτου εμφανίζεται στον πίνακα 1Β.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2018 ανήλθαν στα 28.992 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 691 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (29.683 εκατ. ευρώ). Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 27.759 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένες κατά 66 εκατ. Ευρώ έναντι του στόχου. Μειωμένες έναντι του στόχου ήταν κυρίως οι δαπάνες για εξοπλιστικά προγράμματα ΥΠΕΘΑ κατά 113 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται αυξημένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017 κατά 325 εκατ. ευρώ. Έχουν καταβληθεί επιπλέον 213 εκατ. ευρώ για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και 230 εκατ. ευρώ για οικογενειακά επιδόματα.

Οι δαπάνες του ΠΔΕ διαμορφώθηκαν σε 1.233 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση έναντι του στόχου κατά 757 εκατ. ευρώ.

Ειδικά για τον μήνα Ιούλιο oι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 4.715 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται αυξημένες κατά 109 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου, ενώ oι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 4.438 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται αυξημένες κατά 187 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου. Οι δαπάνες του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 277 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες έναντι του μηνιαίου στόχου κατά 78 εκατ. ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Αίσχος: Κατάσχεσαν το βοήθημα από άνεργο πυρόπληκτο στο Μάτι!



Απίστευτο και όμως …ελληνικό. Όσο απίστευτο κι αν ακούγεται ένας πυρόπληκτος, άνεργος έχασε το βοήθημα γιατί είχε χρέη λόγω του ΕΝΦΙΑ.

Ο άνθρωπος έχασε το επίδομα, σχεδόν στο σύνολό του καθώς λόγω ανεργίας δεν μπόρεσε να πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ. Το σπίτι του κάηκε από τη φωτιά στο Μάτι. Όπως όλοι οι πυρόπληκτοι δικαιούται επίδομα. Έκανε αίτηση, όμως με έκπληξη διαπίστωσε ότι τα περισσότερα χρήματα αν και είχαν πιστωθεί, είχαν εξαφανιστεί από τον λογαριασμό του.

Ουσιαστικά ο άνθρωπος έλαβε μόλις 1.250 ευρώ. Τα υπόλοιπα πήγαν… πίσω στα ταμεία του κράτους.Όπως είπε στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 “Καλοκαίρι μαζί στις 7” τα χρήματα έκαναν “φτερά” καθώς το επίδομα αποδεικνύεται ότι δεν είναι ακατάσχετο!



ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Με αυτά που ανεβάζει η Δούρου δεν είναι να γελάμε αλλά να εξοργιζόμαστε



Θρασύτατη χωρίς ίχνος συγνώμης, πουθενά κριτική στο κείμενο για την εγκληματική ανικανότητα της, ψυχρά η Ρένα Δούρου σε ανάρτησή της στο Facebook  κατηγορεί για «στρεψοδικία» την κριτική για την απουσία της τις πρώτες ημέρες της φονικής πυρκαγιάς που άφησε πίσω της τουλάχιστον 95 νεκρούς.

Είναι πραγματικά ντροπή της να ανεβάζει τέτοια post προκαλώντας και άλλο την κοινωνία, αναδεικνύοντας με τραγικό τρόπο το πόσο ακροαριστερά ανάλγητη και αμετανόητη είναι.

Η ανάρτηση της Δούρου :

Για αρχή…

Εκείνοι που προτάσσουν την παρουσία ή την απουσία από την τηλεόραση, επιχειρούν στρεψοδικία. Επιχειρούν να αλλάξουν το κέντρο βάρους της τραγωδίας στην Ανατολική Αττική. Να την κάνουν ένα παιχνίδι εντυπώσεων που «κερδίζεται» ή «χάνεται» με όρους επικοινωνίας και με φόντο τα θύματα και τα αποκαΐδια. Αντί να θέτουν τα πραγματικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε – «πατάνε» πάνω σε μια καταστροφή για να αποσπάσουν κομματικά οφέλη. Θεωρούν την τραγική συγκυρία χρυσή ευκαιρία για να κάνουν αντιπολίτευση.

Εμείς, στην Περιφέρεια Αττικής, από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε, έχουμε επιλέξει άλλη ρότα. Γυρίσαμε την πλάτη σε στημένα απευθείας ρεπορτάζ, με αιρετούς να… σβήνουν τις φωτιές ή να… υποδεικνύουν στους άνδρες της Πυροσβεστικής τη δουλειά τους.

Το τίμημα που συνειδητά έχουμε επιλέξει να πληρώσουμε τα τέσσερα τελευταία χρόνια, προωθώντας ένα διαφορετικό πρότυπο άσκησης πολιτικής, χωρίς τηλεοπτική προβολή, στημένα ρεπορτάζ και πορτρέτα – αγιογραφίες στα ΜΜΕ, είναι ακριβώς η παρακαταθήκη που θέτουμε για το μέλλον.

Ας καταλάβουν όλοι ότι η σιωπή, η ευπρέπεια, δεν είναι αδυναμία.

Τα ψέματα τέλος λοιπόν.

Παρουσία δεν είναι αυτή που επιβάλλουν οι κάμερες. Παρουσία είναι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί. Παρουσία είναι η έγκαιρη μετακίνηση των μαθητών στα σχολεία τους. Παρουσία είναι το «ρεύμα για όλους». Παρουσία είναι η ανάπλαση του Φαληρικού. Παρουσία είναι οι αξονικοί τομογράφοι και ο σύγχρονος εξοπλισμός στα νοσοκομεία της Αττικής. Παρουσία είναι τα οικολογικά λεωφορεία. Παρουσία είναι η αποκατάσταση των ιστορικών Στρατιωτικών Παραπηγμάτων. Παρουσία είναι η Ηετώνεια Πύλη. Παρουσία είναι οι αποφάσεις για να δώσουμε στην Πυροσβεστική τα μέσα που χρειάζεται στη μάχη κατά της φωτιάς. Παρουσία είναι η πρόληψη, η σοβαρή κι όχι επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης κατά την εξέλιξη, η αποκατάσταση, η στήριξη των πολιτών.

Αυτά κάνουμε.

Δεν κρυβόμαστε.

Άλλοι θα πρέπει να κρύβονται για αυτά που γράφουν.

Άλλοι θα πρέπει να κρύβονται για αυτά που δεν κάνουν.

Αλλά και για αυτά που κάνουν… ηθικοί αυτουργοί, όχι της εξόντωσης μόνο προσώπων αλλά της ελπίδας για να γίνουν τα πράγματα διαφορετικά.

Θα επανέλθω.

Για αρχή…
Εκείνοι που προτάσσουν την παρουσία ή την απουσία από την τηλεόραση, επιχειρούν στρεψοδικία. Επιχειρούν να αλλάξουν το κέντρο βάρους της τραγωδίας στην Ανατολική Αττική. Να την κάνουν ένα παιχνίδι εντυπώσεων που «κερδίζεται» ή «χάνεται» με όρους επικοινωνίας και με φόντο τα θύματα και τα αποκαΐδια. Αντί να θέτουν τα πραγματικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε – «πατάνε» πάνω σε μια καταστροφή για να αποσπάσουν κομματικά οφέλη. Θεωρούν την τραγική συγκυρία χρυσή ευκαιρία για να κάνουν αντιπολίτευση.
Εμείς, στην Περιφέρεια Αττικής, από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε, έχουμε επιλέξει άλλη ρότα. Γυρίσαμε την πλάτη σε στημένα απευθείας ρεπορτάζ, με αιρετούς να… σβήνουν τις φωτιές ή να… υποδεικνύουν στους άνδρες της Πυροσβεστικής τη δουλειά τους.
Το τίμημα που συνειδητά έχουμε επιλέξει να πληρώσουμε τα τέσσερα τελευταία χρόνια, προωθώντας ένα διαφορετικό πρότυπο άσκησης πολιτικής, χωρίς τηλεοπτική προβολή, στημένα ρεπορτάζ και πορτρέτα – αγιογραφίες στα ΜΜΕ, είναι ακριβώς η παρακαταθήκη που θέτουμε για το μέλλον.
Ας καταλάβουν όλοι ότι η σιωπή, η ευπρέπεια, δεν είναι αδυναμία.
Τα ψέματα τέλος λοιπόν.
Παρουσία δεν είναι αυτή που επιβάλλουν οι κάμερες. Παρουσία είναι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί. Παρουσία είναι η έγκαιρη μετακίνηση των μαθητών στα σχολεία τους. Παρουσία είναι το «ρεύμα για όλους». Παρουσία είναι η ανάπλαση του Φαληρικού. Παρουσία είναι οι αξονικοί τομογράφοι και ο σύγχρονος εξοπλισμός στα νοσοκομεία της Αττικής. Παρουσία είναι τα οικολογικά λεωφορεία. Παρουσία είναι η αποκατάσταση των ιστορικών Στρατιωτικών Παραπηγμάτων. Παρουσία είναι η Ηετώνεια Πύλη. Παρουσία είναι οι αποφάσεις για να δώσουμε στην Πυροσβεστική τα μέσα που χρειάζεται στη μάχη κατά της φωτιάς. Παρουσία είναι η πρόληψη, η σοβαρή κι όχι επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης κατά την εξέλιξη, η αποκατάσταση, η στήριξη των πολιτών.
Αυτά κάνουμε.
Δεν κρυβόμαστε.
Άλλοι θα πρέπει να κρύβονται για αυτά που γράφουν.
Άλλοι θα πρέπει να κρύβονται για αυτά που δεν κάνουν.
Αλλά και για αυτά που κάνουν… ηθικοί αυτουργοί, όχι της εξόντωσης μόνο προσώπων αλλά της ελπίδας για να γίνουν τα πράγματα διαφορετικά.
Θα επανέλθω.




Σχεδόν 103.000 κεραυνοί έπεσαν στην Ελλάδα τον Ιούλιο



Τον φετινό Ιούλιο έπεσαν στην Ελλάδα σχεδόν 103.000 κεραυνοί, οι περισσότεροι των τελευταίων 14 ετών, από το 2005, όταν άρχισε η σχετική καταγραφή, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Η υψηλή δραστηριότητα των ηλεκτρικών φαινομένων (κυρίως κεραυνών) κατά το φετινό καλοκαίρι στη χώρα μας αποτυπώνεται στα δεδομένα του συστήματος ηλεκτρικών εκκενώσεων ZEUS του ΕΑΑ. Ο Ιούλιος 2018 κατέχει πλέον το ρεκόρ με 102.944 κεραυνούς, ενώ ακολουθεί ο Ιούλιος 2009 με 83.373 ανιχνεύσεις. Συνολικά φέτος το δίμηνο Ιουνίου και Ιουλίου, με 196.524 κεραυνούς, κατατάσσεται δεύτερο σε αριθμό κεραυνών κατά την τελευταία 14ετία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ορισμένα έτη παρουσιάζουν εξαιρετικά χαμηλή ηλεκτρική δραστηριότητα, όπως το 2007, όταν η Ελλάδα βρισκόταν υπό την επιρροή υψηλών πιέσεων και θερμών εισβολών από την Αφρική, με την κατάρριψη ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών στη χώρα μας και σοβαρή ξηρασία.


Κατά τα δύο τελευταία έτη 2017 και 2018 ένας μεγάλος αριθμός κεραυνών τον Ιούλιο παρατηρήθηκε πάνω από θαλάσσιες περιοχές, καθώς η ατμοσφαιρική κυκλοφορία ήταν σημαντικά διαφορετική από ό,τι συνήθως.

Στην καρδιά του καλοκαιριού, σύμφωνα με το ΕΑΑ, οι καταιγίδες κλιματικά εκδηλώνονται πιο εύκολα πάνω από την ξηρά λόγω της θέρμανσης του εδάφους από την ηλιακή ακτινοβολία, δηλαδή εκδηλώνεται πολλές φορές «θερμική αστάθεια». Τα δύο τελευταία έτη όμως, ορισμένα «βαρομετρικά συστήματα συνοπτικής κλίμακας» οδήγησαν σε εκτεταμένες καταιγίδες πάνω από ξηρά και θάλασσα.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Χαμός στην Κέρκυρα με τον Γιώργο Κατσαρό – Τον ανάγκασαν να ακυρώσει συναυλία



Την ώρα που μόλις σήμερα το Μέγαρο Μαξίμου μίλησε για τον Πολιτισμό με νέο του σποτάκι που τάζει ηλεκτρονικό εισιτήριο στους αρχαιολογικούς χώρους [διαβάστε εδώ]η απίστευτη Ελληνική γραφειοκρατία, ανάγκασε μια εμβληματική προσωπικότητα της χώρας μας, τον Κερκυραίο μουσικοσυνθέτη Γιώργο Κατσαρό, να ακυρώσει την μεγάλη συναυλία που προγραμμάτιζε με την Φιλαρμονική Μάντζαρος, να πραγματοποιηθεί μπροστά από τον ιστορικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Φρούριο.
Αρχικά υπήρχε το πρόβλημα που είχε ανακύψει με τους αρχαιοφύλακες, κάτι που απασχολούσε όλους τους αρχαιολογικούς και μουσειακούς χώρους της χώρας και έθετε προβλήματα, λόγω των υπερωριών, στην πραγματοποίηση συναυλιών και πολιτιστικών εκδηλώσεων.  Όταν, αυτό το πρόβλημα ξεπεράστηκε, τότε ήρθε ο απόλυτος αιφνιδιασμός των διοργανωτών, οι οποίοι αναγκάστηκαν να ακυρώσουν την συναυλία με τον αγαπημένο Κερκυραίο συνθέτη.

Η συναυλία ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στις 27 Ιουλίου στον χώρο μπροστά από τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Φρούριο, αλλά στις 26 Ιουλίου η βραβευμένη Φιλαρμονική Μάντζαρος, μια από τις πιο ιστορικές Φιλαρμονικές της χώρας, λαμβάνει ένα έγγραφο από τη Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με κοινοποίηση και στην ΕΦΑ Κέρκυρας (φέρει την υπογραφή της υπουργού κ Κονιόρδου) ότι «Εγκρίνουμε το αίτημα της Φιλαρμονικής Εταιρείας «ΜΑΝΤΖΑΡΟΣ» για την συναυλία στις 27 Ιουλίου, ΑΛΛΑ όχι στον χώρο μπροστά από τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, αλλά στη Β πλευρά του Παλαιού Φρουρίου, στον χώρο που φιλοξενούνταν παλιά το «Ήχος και Φώς».
Δηλαδή ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ  πριν την πραγματοποίηση της συναυλίας, έρχεται έγγραφο με το οποίο το Υπουργείο Πολιτισμού και η αρμόδια Διεύθυνση εγκρίνει το αίτημα  διεξαγωγής της συναυλίας, αλλά όχι στον προκαθορισμένο χώρο που είχε ζητηθεί, αλλά σε έναν χώρο σαφώς πιο μικρό, που δεν χωρούσε το εύρος των συντελεστών της συναυλίας, δηλαδή τη Φιλαρμονική, τους μουσικούς του Γιώργου Κατσαρού και τους φημισμένους καλλιτέχνες και κυρίως δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στο εύρος της ζήτησης του κοινού για να παρακολουθήσει μια τέτοια ανεπανάληπτη συναυλία.
Και προφανώς, ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ πριν δεν μπορούσε να αλλάξει ο προγραμματισμός που είχε γίνει για τον συγκεκριμένο χώρο, που είχε αιτηθεί η Φιλαρμονική Μάντζαρος. Έτσι ακυρώθηκε η συναυλία για φέτος, με την ευχή να πραγματοποιηθεί του χρόνου.Αυτής της αντιμετώπισης έτυχε ένας καλλιτέχνης και δημιουργός του διαμετρήματος του Γιώργου Κατσαρού, ζωντανή ιστορία της Ελληνικής μουσικής σκηνής και του Ελληνικού κινηματογράφου και η ιστορική Φιλαρμονική  Μάντζαρος, με διεθνείς βραβεύσεις.
Πηγή: corfutvnews.gr
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Ντοκουμέντο με την μάχη των αλιευτικών στο Αιγαίο



Η τουρκική προκλητικότητα σε όλο της το μεγαλείο με τους Τούρκους ψαράδες να μην υπολογίζουν τίποτα, να απειλούν και να πυροβολούν τους Έλληνες ψαράδες.

Δείτε το ντοκουμέντο από την μάχη των αλιευτικών στα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας και Τουρκίας  που παρουσίασε το kathimerini.gr




24χρονη Βραζιλιάνα πυροβολείται εν ψυχρώ στο πάρτι της



Από μέλη αντίπαλης συμμορίας, στο πάρτι των γενεθλίων της πυροβολήθηκε η 24χρονη Ελιάνα Φερέιρα Κάμπος.



Το περιστατικό έλαβε μέρος στην Βραζιλία στην πόλη Ji-Paraná, το βράδυ του Σαββάτου.

Οι δράστες πυροβόλησαν και σκότωσαν άλλα δύο άτομα που βρίσκονταν μαζί της η Παλόμα δε Ολιβέιρα Γκιμαράες (26 ετών) και ο Εδμούνδο Κρίστιαν Φερέιρα δε Μάτος (18 ετών).

Οι δράστες όπως ανακοίνωσε η αστυνομία έχουν συλληφθεί.





Το Μαξίμου προσπαθεί μέσω της ΕΣΗΕΑ να φιμώσει τις αποκαλύψεις για τα κατάπτυστα SMS



Σε απόλυτο πανικό το Μαξίμου προσπαθεί να σταματήσει τις αποκαλύψεις για τα SMS προπαγάνδας στέλνοντας διάβημα στην ΕΣΗΕΑ για να πιέσουν και να τιμωρήσουν τα ΜΜΕ που αποκαλύπτουν και τους ξεμπροστιάζουν.

Η επιστολή Καρτερού του προϊστάμενου του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού στην ΕΣΗΕΑ

Προς την Πρόεδρο και το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ

Την Κυριακή, 12 Αυγούστου 2018, στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, δημοσιεύτηκε παντελώς ψευδές, ανυπόστατο και κακόβουλο «ρεπορτάζ» με τίτλο: «Το SMS της μακάβριας προπαγάνδας», το οποίο αναφερόταν σε δήθεν SMS του Μεγάρου Μαξίμου «προς επιλεγμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που η χώρα θρηνούσε νεκρούς».

Επειδή, αυτό ή έστω παρόμοιο SMS, ουδέποτε συντάχθηκε, στάλθηκε, ή με οποιονδήποτε τρόπο υπήρξε από την πλευρά μας. Και το κείμενο που δημοσίευσε η εν λόγω εφημερίδα, ως SMS προερχόμενο από το Μέγαρο Μαξίμου, αποτελεί προϊόν προπαγανδιστικής φαντασίας, που σαφώς προορίζεται για να πλήξει την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό.

Επειδή, επίσης, ο Ελεύθερος Τύπος, και μετά την καταγγελία από την πλευρά μας της δημοσίευσης του κατασκευασμένου για τις ανάγκες της προπαγάνδας SMS, αντιπαρέρχεται την κατηγορηματική μας διάψευση, χαρακτηρίζοντάς την στο φύλλο της επομένης, 13 Αυγούστου, «λάσπη και ύβρεις», και επιμένει στην παραπληροφόρηση και στη διασπορά όχι απλώς ψευδών, αλλά βαρύτατα συκοφαντικών ειδήσεων, σας καλούμε να επιληφθείτε του θέματος, ούτως ώστε:

Να αποκατασταθεί η αλήθεια.
Να διερευνηθούν από την Ενωσή σας και τα πειθαρχικά της όργανα οι ευθύνες τυχόν μελών της, τα οποία εμπλέκονται στην απαράδεκτη και κακοήθη αυτή ενέργεια.
Με εκτίμηση

ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΡΤΕΡΟΣ

Προϊστάμενος του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού

Μέλος της ΕΣΗΕΑ


Γερμανικός Τύπος: Η Ελλάδα συνεχίζει να είναι στα όρια της χρεοκοπίας - Ένας στους πέντε είναι άνεργος



Η ελληνική κρίση άλλαξε την Ευρωζώνη λένε τα γερμανικά ΜΜΕ  - Η επικείμενη ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος στήριξης της Ελλάδας αλλά και το προσφυγικό, στο επίκεντρο
Μερίδα του γερμανικού Τύπου αναφέρεται στην επικείμενη έξοδο της Ελλάδας από το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας. Συγκεκριμένα, η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρεται στα μεγάλα προβλήματα που συνεχίζουν να υπάρχουν στην Ελλάδα παρά τα τρία προγράμματα διάσωσης, όπως η ανεργία και η υποχώρηση του ΑΕΠ ενώ εστιάζει στην επιστροφή των δανείων: «Η τελευταία δόση του δανείου του τρίτου προγράμματος που ολοκληρώνεται σύντομα και η οποία εκταμιεύτηκε στις αρχές Αυγούστου, προβλέπεται να αποπληρωθεί το 2060 - εάν τουλάχιστον δεν δοθεί και νέα παράταση. Κανένας από τους σημερινούς πολιτικούς πρωταγωνιστές δεν θα βρίσκεται πια στη σημερινή του θέση. Γι’ αυτό και μπορούν να ανακοινώνουν χαρωπά ότι δεν χαρίστηκαν χρήματα στην Ελλάδα και πως όλα τα δάνεια θα επιστραφούν. Στο μέλλον κανείς δεν θα τους ζητήσει να λογοδοτήσουν γι' αυτό τον ισχυρισμό. Ο ισχυρισμός αυτός όμως είναι ήδη σήμερα λάθος, αφού τα συμπεφωνημένα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους ισοδυναμούν ουσιαστικά με μεταφορά κεφαλαίων. Και εάν η χώρα θέλει να σταθεί μόνιμα στα πόδια της, τότε θα χρειαστούν κι άλλες ελαφρύνσεις».

Παραπέμποντας στις δύσκολες ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης ο αρθρογράφος διερωτάται, μεταξύ άλλων, εάν «τα τρία προγράμματα του 2010, 2012 και 2015 ήταν ο σωστός δρόμος; Και συνεχίζει να μην υπάρχει καμία εναλλακτική ως προς την παραμονή της χώρας στη Ευρωζώνη;».

Από τη νομισματική ένωση στην ένωση μεταφοράς κεφαλαίων;

Και το άρθρο καταλήγει: «Ιστορικές στη βοήθεια προς την Ελλάδα είναι κυρίως οι πολιτικές και θεσμικές αλλαγές που αυτή προκάλεσε. Με αυτή ξεκίνησε η ριζική αναμόρφωση της νομισματικής ένωσης σε μια ένωση μεταφοράς κεφαλαίων. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ο οποίος παρέχει -έναντι όρων- δάνεια σε χώρες της Ευρωζώνης που έχουν ανάγκη, ενσαρκώνει σήμερα τη νέα αρχή που θέλει τις χώρες του Ευρώ να εγγυώνται η μια για την άλλη σε περίπτωση ανάγκης».

Focus: Ούτε οι Έλληνες δεν πιστεύουν ότι δεν θα χρειαστούν περαιτέρω βοήθεια

Στο επικείμενο τέλος των μνημονίων αναφέρεται και το περιοδικό Focus. Υπό τον τίτλο «Ένας στους πέντε είναι άνεργος: Γι' αυτό η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται στα όρια της χρεοκοπίας» το άρθρο αναφέρεται επιγραμματικά στα οικονομικά προβλήματα που συνεχίζουν να ταλανίζουν τη χώρα. «Πλέον επισήμως η Ελλάδα δεν λαμβάνει πια χρήματα από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης. Ωστόσο η χώρα θα πρέπει να συνεχίσει να τηρεί αυστηρά τα μέτρα περικοπών. Ακόμη και οι ίδιοι οι Έλληνες δεν πιστεύουν ότι η χώρα δεν θα χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια. Μετά από πολλά χρόνια με προγράμματα περικοπών και διεθνή δάνεια στήριξης, η Ελλάδα θα πρέπει από εδώ και πέρα να χρηματοδοτείται αυτόνομα. Δεν είναι καθόλου σίγουρο εάν αυτό θα πετύχει μακροπρόθεσμα».

Η Μέρκελ για την προσφυγική συμφωνία με την Ελλάδα


Στη συνάντηση της γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ με τον πρόεδρο του υπουργικού συμβουλίου της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης Ζβίζντιτς αναφέρεται άρθρο που δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. Υπό τον τίτλο «Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με Ελλάδα και Ιταλία για τη συμφωνία επαναπροώθησης προσφύγων», επισημαίνεται ότι «οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για μια συμφωνία επαναπροώθησης προσφύγων έχουν προχωρήσει αρκετά, όπως δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ». Στο ίδιο άρθρο γίνονται αναφορές για αντίστοιχη συμφωνία με την Ιταλία: «Σύμφωνα με δηλώσεις της καγκελαρίου, η συμφωνία με την Ιταλία απαιτεί ακόμη χρόνο. ‘Βρισκόμαστε σε διαδικασία διαπραγμάτευσης', δήλωσε η Αγκ. Μέρκελ τη Δευτέρα μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του υπουργικού συμβουλίου της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης, Ντενίς Ζβίζντιτς. Φυσικά και είναι διατεθειμένη να μιλήσει, εάν χρειαστεί, και απευθείας με τον ιταλό πρωθυπουργό Τζιουζέπε Κόντε, δήλωσε η καγκελάριος, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι ‘δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε αυτό το σημείο'».

Στο ίδιο θέμα επικεντρώνει και η έντυπη έκδοση της Handelsblatt. «Η Άγκελα Μέρκελ δεν αποκάλυψε κάποιο μυστικό όταν είπε ότι ο κανονισμός του Δουβλίνου δεν λειτουργεί. Το αργότερο μετά το φθινόπωρο του 2015 είναι προφανές ότι σε περιόδους κρίσης, όταν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έρχονται ταυτόχρονα στην Ευρώπη, οι κανονισμοί επιβαρύνουν τις αρμόδιες χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα. Για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση που τις οδηγεί στα όρια των δυνατοτήτων τους, οι ελληνικές και ιταλικές αρχές αφήνουν απλά τους νεοαφιχθέντες να κινηθούν προς το Βορρά. Κάτι το οποίο είναι μεν ενάντια στους κανονισμούς, αλλά συνήθως δεν έχει συνέπειες (σ.σ. για τις χώρες)».

Στη συνέχεια ο αρθρογράφος αναφέρεται στις ευρωπαϊκές χώρες που αρνούνται να συνεργαστούν στο προσφυγικό και επισημαίνει ότι «έχει έρθει ο καιρός να δοκιμαστούν νέοι δρόμοι. Η Γερμανία, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και οι βορειοευρωπαϊκές χώρες θα έπρεπε με δική τους πρωτοβουλία να συμπαρασταθούν στους Ισπανούς που βρίσκονται υπό πίεση αυτό το διάστημα. Θα έπρεπε με ευρωπαϊκά μέσα να δημιουργήσουν εκεί νέα κέντρα ασύλου στα οποία θα λαμβάνονται γρήγορα αποφάσεις για τις αιτήσεις και να δέχονται μέρος των ανθρώπων που έχουν δικαίωμα ασύλου».

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle
protothema.gr


Αυτό είναι το επίπεδο του Μαξίμου και του ΣΥΡΙΖΑ ο Καρανίκας



Ο ΝίκοςΚαρανίκας εκφράζει το Μαξίμου τον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα και δείχνει το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο που έχουν τα ακροαριστερά στελέχη της κυβέρνησης.

Αυτή την φορά ο τίποτα Νίκος Καρανίκας που έχει αποδείξει ότι δεν έχει ούτε ηθική, ούτε κάποιο επίπεδο μόρφωσης, και ξεφτιλίζει το Μαξίμου και τον Αλέξη Τσίπρα, επιτέθηκε εκτός της Νέας Δημοκρατίας και σε όλη την αστική τάξη, τους Έλληνες πολίτες δηλαδή που κακός του πληρώνουν τον μισθό για να γράφει ακροαριστερές αθλιότητες.

Μέσω Facebook ο σύμβουλος στρατηγικής του Αλέξη Τσίπρα, σε πανικό έχοντας συνειδητοποιήσει ότι τελειώνουν, κατηγορεί τη ΝΔ για αλητεία και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι για όλα φταίει... η αστική τάξη.

Η κατάπτυστη ανάρτηση του Καρανίκα που δείχνει το επίπεδο των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και του Μαξίμου :

«Όταν η αντιπολίτευση γίνεται απο υπόδικο για πρεζεμπορία και φοροφυγάδες τότε ξέρεις ότι η ΝΔ είναι η Δεξιά της εποχής που έδινε τα ρέστα της στους εχθρούς δημιουργώντας τμήματα ταγματασφαλιτών. 

Πραγματικά η αντιπολίτευση πέρασε στην μαφία.

Μας χρεοκόπησαν, μας έκλεψαν, μας ζητάνε και τα ρέστα τρομοκρατώντας την δημοκρατία, την πολιτεία, την κυβέρνηση . 
Η ελληνική αστική τάξη δεν αντιδράει προφανώς γιατί είναι υπό την αιγίδα της μαφίας και της πρέζας ρουφώντας κόκα .... δυστυχώς.

ΝΔ - αλητεία και στο τιμόνι η μαφία»