Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

Απίστευτο: Εργαζόταν ως γιατρός στο νοσοκομείο Καβάλας για 17 χρόνια χωρίς… πτυχίο!



Ο εν λόγω επιμελητής Β΄ είχε διοριστεί το 2001 - Ο διορισμός του πλέον ανακλήθηκε δείτε το ΦΕΚ

Απίστευτο κι όμως… ελληνικό! Στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας βρέθηκε γιατρός, ο οποίος φρόντιζε ασθενείς για 17 χρόνια χωρίς να έχει πτυχίο! Ο εν λόγω γιατρός είχε τοποθετηθεί στο νοσοκομείο στη θέση Επιμελητή Β΄ Παθολογίας το Φεβρουάριο του 2001 και από τότε εργαζόταν ανελλιπώς στο νοσοκομείο Καβάλας.

Τελικά μετά από δεκαεπτά (17) χρόνια αποδείχθηκε ότι εν λόγω ιατρός εργαζόταν χωρίς να διαθέτει πτυχίο. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν την Πέμπτη δημοσιεύθηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεων η απόφαση για την ανάκληση του διορισμού του.

Στο σχετικό ΦΕΚ αναφέρονται τα εξής:




Πηγή : kavalapost.gr


Επίθεση ΑΠΘ-ΕΚΠΑ στον Γαβρόγλου για την νέα νομική σχολή



Δεν υφίσταται περιθώριο για τον σχεδιασμό νέων νομικών σχολών, πριν να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις για την εύρυθμη λειτουργία των υφιστάμενων, διαφορετικά οι νέες σχολές θα κληθούν να μοιρασθούν τους ήδη πενιχρούς πόρους.

Αυτό υποστηρίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι κοσμητείες της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με αφορμή τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και του υπουργού Παιδείας για την ίδρυση νέας νομικής σχολής.

Σε ψήφισμά τους εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι, ενώ η κυβέρνηση αρνείται να προκηρύξει θέσεις ΔΕΠ στις υπάρχουσες Σχολές, με αποτέλεσμα την αποψίλωσή τους και ταυτόχρονα μειώνει τη χρηματοδότησή τους, επικαλούμενη έλλειψη χρημάτων, την ίδια στιγμή ανακοινώνει την ίδρυση μιας νέας νομικής σχολής για τη στοιχειωδώς αξιοπρεπή συγκρότηση της οποίας θα χρειαστούν πολλαπλάσιες δαπάνες.

«Εάν η πολιτεία ενδιαφέρεται για τη βελτίωση των συνθηκών της έρευνας και της διδασκαλίας, κρίνει δε ότι υφίσταται σχετική δημοσιονομική δυνατότητα, επιβάλλεται να μεριμνήσει αμέσως ώστε να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία των υφιστάμενων σχολών και ενδεικτικώς: να επανέλθει κανονικότητα στις προσλήψεις νέου διδακτικού προσωπικού στις υποστελεχωμένες και διαρκώς αποψιλούμενες από προσωπικό –τόσο διδακτικό όσο και διοικητικό- νομικές σχολές, να διασφαλισθούν οι πόροι για τις βασικές τους ανάγκες, όπως η ενημέρωση των βιβλιοθηκών τους, η καθαριότητα και η φύλαξη, να εξασφαλισθεί η νομιμότητα στο περιβάλλον των σχολών και να θεσπισθεί λειτουργικό πλαίσιο που θα κατοχυρώνει την εξωστρέφεια και την αυτονομία τους» αναφέρεται στο ψήφισμα.

 Εξάλλου, επισημαίνεται ότι οι νομικές σχολές του ΕΚΠΑ και του ΑΠΘ, διακρίθηκαν και διακρίνονται για το εκπαιδευτικό και το ερευνητικό τους έργο σε διεθνές επίπεδο, παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται και την έλλειψη ουσιαστικής υποστήριξης τους από την πλευρά της πολιτείας.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Ο μακελάρης της Φλόριντα εξασκείται στην σκοποβολή φορώντας καπέλο με σλόγκαν του Τραμπ



Φορώντας μια βερμούδα και το καπέλο με το σλόγκαν του Τραμπ «Make America Great Again» (Ας κάνουμε ξανά σπουδαία την Αμερική) ο μακελάρης της Φλόριντα, Νίκολας Κρουζ εμφανίζεται σε βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου να εξασκείται στην σκοποβολή στην αυλή του.

Το βίντεο τράβηξε ένας γείτονας του νεαρού δολοφόνου, μερικούς μήνες πριν το μακελειό στο λύκειο του Πάρκλαντ, που στοίχισε τη ζωή σε 17 μαθητές και δασκάλους.




Σε σοβαρή κατάσταση η μητέρα στην Κεφαλλονιά που την πυροβόλησε ο γιος της



Σοκαρισμένη είναι η κοινωνία του Ληξουρίου και όλη η Κεφαλλονιά στην είδηση πως ένας 22χρονος πυροβόλησε την ίδια του την μητέρα μέσα στο σπίτι τους.  

Το περιστατικό σύμφωνα με το inkefalonia.gr σημειώθηκε τα ξημερώματα, όταν ο 22χρονος φέρεται να λογομάχησε με την μητέρα του και με καραμπίνα της κατάφερε 4-5 βολές. 

Η άτυχη γυναίκα 56 χρονών περίπου μεταφέρθηκε με ντακότα εσπευσμένα σε Νοσοκομείο της Πάτρας σε σοβαρή κατάσταση.

Ο 22χρονος συνελήφθη πριν από λίγο, από αστυνομικούς, χωρίς να προβάλει κάποια αντίσταση.


Νέα Δημοκρατία : Χρειάστηκαν 15 ώρες για να αντιδράσει ο κ. Κοτζιάς



Aπό το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Χρειάστηκαν 15 ώρες για να αντιδράσει ο κ. Κοτζιάς στην πειρατική ενέργεια σε βάρος ελληνικού σκάφους, εντός των χωρικών μας υδάτων, στην περιοχή των Ιμίων. 

Δυστυχώς, ενώ διευρύνεται η τουρκική προκλητικότητα, ο Υπουργός Εξωτερικών συνεχίζει - και σε αυτό το μέτωπο - να ασκεί εξωτερική πολιτική για εσωτερική κατανάλωση. 

Αντί επικοινωνιακών εξάρσεων, θα ήταν πιο χρήσιμο να ενεργοποιεί εγκαίρως κάθε διπλωματικό μέσο για τη διαφύλαξη των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας που τόσο απροκάλυπτα αμφισβητεί η Τουρκία.

Και να φροντίζει εκ των προτέρων για τη θωράκιση των εθνικών συμφερόντων».


Ασφαλιστική ενημερότητα και φάρμακα ακόμη και σε όσους χρωστούν



Σε ρύθμιση – ανάσα για χιλιάδες πολίτες προχωρά το υπουργείο Εργασίας. Αφορά στην χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας αλλά και στη δυνατότητα να έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη ακόμη και όσων έχουν χρέη από το παρελθόν αλλά κατέβαλαν τις εισφορές τους στον ασφαλιστικό τους φορέα από την 1η Ιανουαρίου του 2017 και μετά

Σε ερώτηση που έγινε στον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσο Πετρόπουλο αυτός απάντησε ότι θα υπάρξει ευνοϊκή μεταχείριση στους συνεπείς στην πληρωμή εισφορών από την έναρξη λειτουργίας του ΕΦΚΑ και μετά.

Όπως δήλωσε ο κ. Πετρόπουλος, το υπουργείο Εργασίας θα εκδηλώσει νομοθετική πρωτοβουλία ώστε να υπάρχει ασφαλιστική ικανότητα και ασφαλιστική ενημερότητα σε εκείνους οι οποίοι καταβάλλουν τις τρέχουσες εισφορές από 1-1-2017 και εντεύθεν, ανεξαρτήτως αν έχουν παλιές οφειλές.

Στην πράξη, η προωθούμενη νομοθετική παρέμβαση αναμένεται να δώσει ανάσα στους χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών δεν είχαν δυνατότητα ιατροφαρμακευτικής κάλυψης. Ευνοούνται δε, όσοι εντός του 2017 κατέβαλαν έστω την ελάχιστη ασφαλιστική εισφορά, καθώς ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των εισφορών με βάση τα εισοδήματα του 2016.

Το 89% των οφειλετών είχαν ήδη αρχίσει να δημιουργούν χρέη πριν το 2015. «Το μεγάλο μέρος των εισφορών που οφείλονται σήμερα αφορούν εκείνη την περίοδο. Και γι’ αυτό τον λόγο πρέπει αυτή την κατάσταση που διαμορφώθηκε παλιά να τη διαχειριζόμαστε διαρκώς και αποτελεσματικά», είπε ο υφυπουργός.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, από τους ενεργούς σήμερα ελεύθερους επαγγελματίες, περίπου 306.000 είναι οφειλέτες και χρωστούν 10,3 δισ. ευρώ. Επίσης υπάρχουν κι άλλοι μη ενεργοί που οφείλουν επιπλέον 2 δισ. ευρώ. Για τους ενεργούς σήμερα αγρότες η οφειλή φτάνει στα 2,5 δισ. ευρώ.


ΤΑ ΝΕΑ


Ακαδημία Αθηνών προς Σκόπια: Σταματήστε να οικειοποιείστε την ιστορία της Ελλάδας! Απαραίτητη προϋπόθεση η αλλαγή Συντάγματος



Η Ακαδημία Αθηνών στοιχειοθετεί τους λόγους για τους οποίους τα Σκόπια δεν έχουν κανένα βάσιμο επιχείρημα να οικειοποιούνται το όνομα Μακεδονία,με βάση αδιάσειστα ιστορικά, πολιτιστικά και αρχαιολογικά δεδομένα. 

Η ανακοίνωση της Ακαδημία; Αθηνών : 

«Η Ακαδημία Αθηνών παρακολουθούσα αδιαλείπτως το εθνικής σημασίας αυτό θέμα, έχει κατ' επανάληψη διατυπώσει δημοσία τις θέσεις της με βάση αδιάσειστα ιστορικά, πολιτιστικά και αρχαιολογικά δεδομένα. Επισημαίνει ότι απαραίτητη προϋπόθεση οποιασδήποτε συμφωνίας για την ονομασία του κράτους των Σκοπίων πρέπει να είναι η τροποποίηση του Συντάγματός του, η εγκατάλειψη των αλυτρωτικών διεκδικήσεων (σχολικά βιβλία, γεωγραφικοί χάρτες, αγάλματα Μ. Αλεξάνδρου, κλπ.) και της οικειοποίησης της ιστορίας, του πολιτισμού και των συμβόλων της χώρας μας. Ο τόπος εγκατάστασης ενός λαού -και μόνον- δεν είναι προσδιοριστικός της ταυτότητάς του. Η παρατεινόμενη εκκρεμότητα δεν είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών».


Δημοσιοποίηση, φωτογραφιών, 29χρονου ημεδαπού και 45χρονης συνεργού του, κατηγορούμενoι για απάτη




Δίνονται στη δημοσιότητα, έπειτα από σχετική διάταξη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Χαλκίδας, τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες, 29χρονου ημεδαπού που συνελήφθη προχθές (13-02-2018) στη Χαλκίδα, καθώς και της 45χρονης συνεργού του, οι οποίοι κατηγορούνται για το αδίκημα της απάτης, καθώς και η σε βάρος τους ασκηθείσα ποινική δίωξη.

Ειδικότερα :

13-02-2018, συνελήφθη 29χρονος ημεδαπός στη Χαλκίδα, ο οποίος προσπάθησε να εξαπατήσει ηλικιωμένη και να της αποσπάσει χρηματικό ποσό, με το πρόσχημα ότι είναι λογιστής του υιού της

Αναζητούνται (2) συνεργοί του, μια 45χρονη ημεδαπή και μία ακόμη γυναίκα, τα στοιχειά ταυτότητας της οποίας διερευνώνται

Στο πλαίσιο ενδελεχούς αστυνομικής έρευνας του Τμήματος Ασφαλείας Χαλκίδας, εξιχνιάσθηκαν τέσσερις (4) απάτες και (1) κλοπή, σε περιοχές της Χαλκίδας

Ο 29χρονος δρώντας είτε μόνος του, είτε με τις συνεργούς του, προσέγγιζε ηλικιωμένα άτομα, χρησιμοποιώντας διάφορα προσχήματα, προκειμένου να καταφέρει να τους αποσπάσει κυρίως χρηματικά ποσά και κοσμήματα

Κατασχέθηκε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που χρησιμοποιούσαν για την διευκόλυνση της εγκληματικής τους δραστηριότητας και το οποίο, όπως προέκυψε, είχε υπεξαιρεθεί από εταιρεία που εδρεύει σε περιοχή των Αθηνών

Στη δικογραφία που σχηματίσθηκε, συμπεριλαμβάνονται επιπλέον δύο (2) συνεργοί του, 45χρονη ημεδαπή και μία ακόμη γυναίκα, τα στοιχεία ταυτότητας της οποίας διερευνώνται.

Ο 29χρονος μαζί με την 45χρονη, προσέγγισαν πλησίον της οικίας της, 73χρονη ημεδαπή και με το πρόσχημα ότι ο 29χρονος είναι λογιστής του υιού της, προσπάθησαν να της αποσπάσουν χρηματικό ποσό για την πληρωμή παράβολου, πλην όμως η ηλικιωμένη αντιλήφθηκε την σε βάρος της απάτης και ειδοποίησε τον υιό της.

Ο 29χρονος συνελήφθη άμεσα από προστρέξαντες αστυνομικούς, που περιπολούσαν στην περιοχή, ενώ η 45χρονη κατάφερε να διαφύγει.

Στο πλαίσιο της ενδελεχούς αστυνομικής έρευνας που διενεργήθηκε από το Τμήμα Ασφαλείας Χαλκίδας, εξιχνιάσθηκαν τέσσερις (4) υποθέσεις απατών και μία περίπτωση κλοπής, οι οποίες διαπράχθηκαν το χρονικό διάστημα από 07-07-2017 έως 22-01-2018, σε περιοχές της Χαλκίδας.

Ειδικότερα, ο 29χρονος δρώντας είτε μόνος του, είτε με τη συνδρομή, κατά περίπτωση, των δύο (2) συνεργών του, προσέγγιζε ηλικιωμένα άτομα, χρησιμοποιώντας διάφορα προσχήματα, προκειμένου να καταφέρει να τους αποσπάσει κυρίως χρηματικά ποσά και κοσμήματα.

Συγκεκριμένα ο 29χρονος ενέχεται σε:

Απάτη σε βάρος 82χρονης ημεδαπής, όπου κατάφερε να της αποσπάσει το χρηματικό ποσό των (150) ευρώ και διάφορα κοσμήματα, ενώ επιπλέον αφαίρεσε χωρίς να γίνει αντιληπτός από την οικία της κόρης της, κοσμήματα συνολικής αξίας (10.000) ευρώ.

Απάτη σε βάρος 84χρονης ημεδαπής, προσεγγίζοντας την με τη βοήθεια της 45χρονης, όπου κατάφεραν να της αποσπάσουν το χρηματικό ποσό των (160) ευρώ και διάφορα κοσμήματα.

Απάτη σε βάρος 72χρονης ημεδαπής, προσεγγίζοντας την με τη βοήθεια της έτερης συνεργού του, όπου κατάφεραν να της αποσπάσουν το χρηματικό ποσό των (1.600) ευρώ.

Απάτη σε βάρος 81χρονης ημεδαπής, προσεγγίζοντας την ομοίως με τη βοήθεια της έτερης συνεργού του, όπου κατάφεραν να της αποσπάσουν το χρηματικό ποσό των (400) ευρώ και διάφορα κοσμήματα.

Από τους αστυνομικούς βρέθηκε και κατασχέθηκε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που χρησιμοποιούσαν για την διευκόλυνση της εγκληματικής τους δραστηριότητας και το οποίο, όπως προέκυψε, είχε υπεξαιρεθεί από εταιρεία που εδρεύει σε περιοχή των Αθηνών.

Το προανακριτικό έργο διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Χαλκίδας, ενώ η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να διερευνηθεί η τυχόν εμπλοκή των δραστών στην τέλεση και άλλων συναφών αξιόποινων πράξεων.

Ο συλληφθείς, με τη σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας.

Τέλος, σημειώνεται ότι με μέριμνα της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας, έχουν προγραμματιστεί τον τρέχοντα μήνα και πραγματοποιούνται σε όλους του Νομούς της Περιφέρειας, διαλέξεις σε ηλικιωμένους, με σκοπό τη μέγιστη δυνατή θωράκισή τους, έναντι του φαινομένου των απατών και των κλοπών.

Ειδικότερα, πραγματοποιούνται διαλέξεις σε Κ.Α.Π.Η. και λοιπούς χώρους των Νομών, προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες «στόχοι», για το πώς οι δράστες μετέρχονται συγκεκριμένων μεθόδων (εμφανιζόμενοι ως Δημόσιοι υπάλληλοι ή γνωστοί συγγενικών τους προσώπων κ.λπ.) και καταφέρνουν να τους εξαπατούν και να τους αποσπούν κυρίως χρηματικά ποσά, καθώς επίσης και να γνωρίσουν όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες προφύλαξής τους.

Πρόκειται για τους:

ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Σπυρίδων – Παναγιώτη του Ευθυμίου και της Σοφίας, που γεννήθηκε την 16-04-1989 στην Αθήνα, κάτοικος Ζεφυρίου Αττικής



και

ΣΙΣΚΟΥ Ελένη του Ελευθερίου και της Δήμητρας, που γεννήθηκε την 06-12-1973, κάτοικος Μενιδίου Αττικής




Σε βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Χαλκίδας για το αδίκημα της απάτης ιδιαίτερης μεγάλης αξίας, από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, τετελεσμένη και σε απόπειρα.

Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση θα υποβοηθήσει την πληρέστερη εξιχνίαση της ερευνώμενης υπόθεσης και αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου και στην πραγμάτωση της αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό του ανωτέρω αδικήματος.

Παρακαλείται όποιος πολίτης γνωρίζει οτιδήποτε σχετικά με την παράνομη δραστηριότητα των παραπάνω ατόμων, να επικοινωνήσει στους αριθμούς κλήσης 2221-0-37030 & 2221-0-37033 του Τμήματος Ασφαλείας Χαλκίδας.

Υπενθυμίζεται ότι εξασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.


Νεκρή 35χρονη από την επιδημία ιλαράς



Μία 35χρονη γυναίκα, η οποία είχε υποβληθεί σε μια δόση εμβολίου ιλαράς, είναι το τρίτο θύμα της νόσου στην Ελλάδα. Η 35χρονη κατέληξε τις προηγούμενες ημέρες, λόγω πνευμονίας και
αναπνευστικής ανεπάρκειας.

Μέχρι σήμερα, όπως αναφέρει η επικαιροποιημένη έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, στη χώρα μας έχουν καταγραφεί 1.588 κρούσματα ιλαράς, με μεγαλύτερη συχνότητα στη νότια Ελλάδα. Στη μεγάλη πλειονότητα πρόκειται για άτομα ελληνικής υπηκοότητας- κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από τον γενικό πληθυσμό, στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών- που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά.

Μεταξύ αυτών είναι και ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι επαγγελματίες υγείας. «Αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, και δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των κρουσμάτων και η επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές» αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Συνολικά στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα, τρεις θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς. Ο πρώτος αφορούσε σε βρέφος Ρομά 11 μηνών, ανεμβολίαστο, με υποκείμενη δυστροφία, το οποίο κατέληξε με κλινική εικόνα σηψαιμίας. Ο δεύτερος αφορούσε σε 17χρονο Ρομά, ανεμβολίαστο, που κατέληξε με κλινική εικόνα εγκεφαλίτιδας. Ο τρίτος αφορά σε 35χρονη γυναίκα, από τον γενικό πληθυσμό, με αναφερόμενο εμβολιασμό με μία δόση εμβολίου ιλαράς, που κατέληξε λόγω πνευμονίας και αναπνευστικής ανεπάρκειας.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ, για μία ακόμη φορά, συστήνει τον εμβολιασμό με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις.

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.

«Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας, η εντατικοποίηση των εμβολιασμών και η συνεχιζόμενη εγρήγορση των τοπικών και εθνικών αρχών αποτελούν απαραίτητα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου» επισημαίνει το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Σε έξαρση και τα περιστατικά γρίπης

Όσον αφορά την πορεία της γρίπης στην Ελλάδα, εξακολουθεί να είναι αυξητική και κατά την 6η εβδομάδα του 2018. Από την αρχή της εμφάνισης της φετινής γρίπης, έχουν καταγραφεί 10 θάνατοι από επιπλοκές εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, ένας από τους οποίους την τελευταία εβδομάδα. Οι 9 θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ και ένας θάνατος σε ασθενή χωρίς νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ.

Κανένας από αυτούς που απεβίωσαν, δεν είχε εμβολιαστεί για τη γρίπη. Συνολικά, λόγω της εποχικής γρίπης στη χώρα, καταγράφηκαν 43 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 42 νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ. Από αυτούς τους ασθενείς εμβολιασμένοι ήταν μόνο τέσσερις. 

Από το ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζεται για μια ακόμη φορά η σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού, ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη. Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, οι επικρατούντες υπότυποι της γρίπης είναι ο Β και ο A (H1N1)pdm09 και κατά την εβδομάδα από 05 έως 11 Φεβρουαρίου 2018, οι επισκέψεις σε γιατρό για γριπώδη συνδρομή παρουσιάζουν περαιτέρω αύξηση σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Πηγή : ant1news.gr


ΕΟΠΥΥ: Μετά τις αντιδράσεις εκδόθηκε νέα εγκύκλιος για τις ακτινοθεραπείες να διορθώσει το παραλίγο έγκλημα



Έκπληκτοι πληροφορήθηκαν χθες οι ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο ότι δεν θα μπορούν, σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ, να υποβληθούν σε ακτινοθεραπεία.

Και αυτό γιατί στην εγκύκλιο αναφερόταν ότι για να διενεργήσουν τη στερεοτακτική ακτινοχειρουργική – ακτινοθεραπεία, θα έπρεπε πρώτα να έχουν λάβει έγκριση από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ).

Η πρακτική που εφαρμόζεται σήμερα είναι, λόγω της σοβαρής κατάστασης της υγείας τους, να εκτελούν τις παραπάνω ιατρικές πράξεις πριν από την απόφαση του ΚΕΣΥ και στη συνέχεια να προσκομίζουν τα δικαιολογητικά.

Την Τρίτη, ωστόσο, προκλήθηκε αναστάτωση έπειτα από την έκδοση εγκυκλίου από τη Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού του ΕΟΠΥΥ.

Σε αυτή, αναφερόταν πως ο Οργανισμός δεν θα παραλαμβάνει στο εξής αιτήματα ασφαλισμένων που έχουν υποβληθεί σε X – knife, γ – knife ή cyber knife, πριν την έκδοση σχετικής απόφασης από το ΚΕΣΥ.

Η αντίδραση ήταν εύλογη, καθώς τα περιστατικά στα οποία αναφέρεται η οδηγία είναι επείγοντα και το ΚΕΣΥ συνεδριάζει κάθε δύο μήνες ή και περισσότερο.

Μετά τη δικαιολογημένη αντίδραση των ασθενών, οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ εξέδωσαν τελικά χθες το απόγευμα νέα εγκύκλιο.

Σε αυτή αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως η νόμιμη διαδικασία είναι η παραπάνω, αλλά οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να διενεργούν τη θεραπεία πριν την έγκριση, εφόσον είναι επείγοντα περιστατικά.

Περιστατικά

Η στερεοτακτική ακτινοχειρουργική – ακτινοθεραπεία είναι μία ακριβή πράξη, καθώς το κόστος της ανέρχεται στα 6.500 ευρώ.

Δεν προκαλεί, ωστόσο, σημαντική επιβάρυνση στον ΕΟΠΥΥ, καθώς είναι ελάχιστοι οι ασφαλισμένοι που υποβάλλονται σε αυτή.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, σε ολόκληρο το 2017 και στους πρώτους μήνες του 2018 έχουν υποβληθεί στην εξέταση μόλις 12 ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ.


Πηγή : iatronet.gr


Αυτός είναι ο Λαρισαίος που κατηγορείται για πορνογραφία



Δίνονται στη δημοσιότητα, έπειτα από σχετική διάταξη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας, τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες 61 χρονου ημεδαπού που συνελήφθη την (08.12.2017) στη Λάρισα για τα αδικήματα της πορνογραφίας ανηλίκων, της παράβασης του νόμου περί όπλων και της κατοχής ναρκωτικών ουσιών, καθώς και η σε βάρος του ασκηθείσα κακουργηματική δίωξη.

Ειδικότερα, σε νομότυπη έρευνα που διενεργήθηκε στην οικία του 60χρονου, από αστυνομικούς της προαναφερόμενης Υπηρεσίας, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής,
έξι κάρτες αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων με υλικό πορνογραφίας ανηλίκων,
τρία κινητά τηλέφωνα, χωρίς κάρτες sim,
(33 ½) ναρκωτικά δισκία και
δύο γκλοπ.

Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν αρμοδίως για περαιτέρω εργαστηριακή διερεύνηση.

Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας, ενώ την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας.

Πρόκειται για τον:

α) ΤΣΙΑΜΠΑ Σπυρίδωνα του Αλεξάνδρου και της Βασιλικής, που γεννήθηκε την 24-04-1957 στα Φάρσαλα.




Σε βάρος του ασκήθηκε κακουργηματική δίωξη από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας για τ o αδίκημα της κατοχής υλικού παιδικής πορνογραφίας, υπό τη διακεκριμένη μορφή, ήτοι της κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια τέλεσης και της παραγωγής του υλικού με εκμετάλλευση της ανάγκης των ανηλίκων.

Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, χρονικής διάρκειας τριών (3) μηνών, αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου και προς ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό του παραπάνω αδικήματος.

Παρακαλείται όποιος πολίτης γνωρίζει οτιδήποτε σχετικά με την παράνομη δραστηριότητα του παραπάνω ατόμου, να επικοινωνήσει στους αριθμούς κλήσης 2410-683171 και 2410-683157 της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας. Υπενθυμίζεται ότι εξασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.





Ελεύθεροι 17 προσαχθέντες για τα επεισόδια με οπαδούς της Ντιναμό Κιέβου στο Κολωνάκι



Ελεύθεροι αφέθηκαν οι 17 από τους 18 προσαχθέντες, μετά το επεισόδιο που σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στο Κολωνάκι μεταξύ πιθανότατα Ουκρανών και ομάδας αγνώστων ατόμων.

Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, κρατήθηκε μόνο ένα άτομο, ελληνικής υπηκοότητας, επειδή πάνω του βρέθηκε μια σιδερογροθιά και σήμερα θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

Σύμφωνα με αρμόδιο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ, δεν προέκυψαν στοιχεία εμπλοκής των προσαχθέντων στο επεισόδιο και δεν αποκλείεται να πρόκειται για τρίτη ομάδα, που αναζητούσε Ουκρανούς οπαδούς της Ντιναμό Κιέβου για να τους επιτεθεί, αλλά αποφεύχθηκε κάτι τέτοιο, καθώς προηγήθηκε το άλλο επεισόδιο και επενέβη γρήγορα η Αστυνομία.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν οι αστυνομικοί, από το γεγονός ότι οι προσαχθέντες ήταν στην πλειοψηφία τους Έλληνες οπαδοί της ΑΕΚ, μαζί με δύο Ιταλούς αντιφασίστες και κάποιους Λευκορώσους.

Το επεισόδιο σημειώθηκε σε καφέ στην πλατεία του Κολωνακιού, στη συμβολή των οδών Τσακάλωφ και Πατριάρχου Ιωακείμ. Πέντε Ουκρανοί που βρίσκονταν στο εν λόγω μαγαζί, συνεπλάκησαν με ομάδα περίπου 20 Ρώσων, που διέρχονταν από το σημείο. 

Από τα επεισόδια προκλήθηκαν σημαντικές υλικές ζημιές στο μαγαζί.






Πηγή : ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Ομολογία ότι ξεπούλησαν το όνομα! Κοτζιάς : Με «Μακεδονία» το όνομα των Σκοπίων



Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Αντώνη Σρόιτερ και την εκπομπή «Αυτοψία»,  «Είναι το Άνω Μακεδονία, είναι Βόρεια Μακεδονία, είναι Μακεδονία του Βαρδάρη, είναι Μακεδονία Μπαρντάσκι», μόνο ζητούμενο σε ποια γλώσσα θα διαβάζεται, είπε o κ. Κοτζιάς ομολογώντας ότι αγνοεί η κυβέρνηση τον Ελληνικό λαό και ξεπουλάει το όνομα της Μακεδονίας.


Στην συνέντευξη του ο κ. Κοτζιάς είπε για το Μακεδονικό :

«Νομίζω ότι ο κύριος Ζάεφ εκφράζει μία αισιοδοξία που είναι καλή για τη διαπραγμάτευση. Κάναμε μία συζήτηση σημείο προς σημείο. Και όταν κάνεις διαπραγματεύσεις σημείο προς σημείο, βασικά πουθενά δεν μπορείς να συμφωνήσεις, γιατί σε κάθε σημείο έχεις εσύ μία άποψη. Και έχει ο άλλος μία διαφορετική άποψη. Αυτό που προσπαθείς να κάνεις λοιπόν, είναι τα διαφορετικά σημεία να τα βάλεις σε ένα πακέτο. Αυτό που λέμε ακαδημαϊκά, το λέμε λύση-πακέτο, που σημαίνει ότι εγώ θα σου δώσω ένα σημείο που δεν είναι τόσο σημαντικό για μένα, αλλά για σένα είναι πιο σπουδαίο. Και εσύ θα μου δώσεις ένα σημείο που είναι σπουδαίο για μένα, αλλά για σένα λίγο λιγότερο σπουδαίο. Γιατί αλλιώς δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία. Νομίζω ότι ίσως ο κύριος Ζάεφ είπε ότι έχουμε συμφωνήσει στις γενικές αρχές. Για τη λύση κάποιων προβλημάτων, εγώ ίσως να  σκέφτομαι την πολύ πρακτική λύση του. Με την έννοια που έχω εγώ για θέματα που κλείσανε όχι, δεν έχουν κλείσει. Αλλά με την έννοια που έχει εκείνος, ασφαλώς ναι…. Είναι διαφορετική αντίληψη ξέρετε μερικά πράγματα. Θα έλεγα ότι το διεθνές περιβάλλον τους ωθεί στο να δείξουνε περισσότερη σοφία όσον αφορά στα προβλήματα. Για μεν τους Αλβανούς, η συνεννόησή μας και οι διαπραγματεύσεις μας είναι  2-2 ½ χρόνια. Άρα ωριμάσανε και ήταν λογικό κάποια στιγμή να φτάσουμε στο αίσιο τέλος τους. Και ελπίζω να φτάσουμε εκεί. Οι δε φίλοι από τα Σκόπια, νομίζω ότι παίζει πάρα πολύ μεγάλο ρόλο το θέμα της ασφάλειας και σταθερότητάς τους και αυτό περνάει μέσα από την ένταξή τους σε ευρωατλαντικές δομές. Θέλω να κάνω εδώ μια διευκρίνιση που είναι απαραίτητη. Εμείς δεν διαπραγματευόμαστε να λύσουμε το πρόβλημα που έχουμε το ονοματολογικό, με τα επακόλουθά του, με τη FYROM, γιατί πιεζόμαστε να μπούνε αυτοί στην Ευρώπη, στο ΝΑΤΟ. Εμείς ασφαλώς αξιοποιούμε ότι εκείνοι πιέζονται και θέλουν να μπούνε σε αυτές τις δομές, προκειμένου να κάνουμε πιο παραγωγική και πιο άμεση τη διαπραγμάτευση. Έχει μεγάλη διαφορά αυτό. Ελπίζω ότι μέσα στο Φεβρουάριο θα έχω δώσει ένα σχέδιο συμφώνου προς συζήτηση στην πλευρά των Σκοπίων. Θέλω να πω το εξής, ότι σε αυτό το σύμφωνο έχουμε μέσα και τα ζητήματα που συνδέονται με το ονοματολογικό, αλλά και ένα ειδικό μεγάλο κεφάλαιο για τον αλυτρωτισμό, γιατί όπως έχω πει από την πρώτη στιγμή που έγινα υπουργός το ονοματολογικό είναι η συμπύκνωση αλυτρωτικών διαθέσεων ή προδιαθέσεων από την άλλη πλευρά, και μετά υπάρχει ένα μεγάλο μέρος που είναι όσον αφορά στην κοινή μας δράση, τη συνεργασία μας σε όλους τους τομείς, από την εκπαίδευση και τον πολιτισμό μέχρι τη διασυνοριακή συνεργασία».

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το τι θα περιλαμβάνει το σύμφωνο στο οποίο αναφέρθηκε, ο κ. Κοτζιάς είπε : 

«Είναι ένα κείμενο το οποίο θα είναι, νομίζω, γύρω στις 20 σελίδες. Το πρώτο κομμάτι το έχουμε έτοιμο. Και θα αφορά στο όνομα αλλά και στα παρεπόμενα του ονόματος. Δηλαδή, αυτό είναι, τι χρήση θα έχει αυτό το όνομα, εμείς είμαστε υπέρ της χρήσης διεθνώς και στο εσωτερικό. Διεθνώς τόσο όσον αφορά στους διεθνείς οργανισμούς όσον αφορά και στις διακρατικές σχέσεις. Άρα, έχουμε το όνομα, έχουμε τη χρήση του ονόματος,  μετά έχουμε τα παράγωγά του. Που είναι η ταυτότητα, ενότητα και γλώσσα. Και έχουμε μετά μερικά επιμέρους ζητήματα, όπως είναι οι εμπορικές ονομασίες. Υπάρχουν πάρα πολλά εμπορεύματα ίδιου τύπου που φέρουνε την ονομασία Μακεδονία και από τις δυο πλευρές και θα πρέπει βέβαια αυτά να αλλάξουνε. Αλλά αυτό είναι ένα ζήτημα που δεν θα το αντιμετωπίσουμε σε αυτή τη διαπραγμάτευση. Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι, αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να μπει σε μια επιτροπή ειδικών, διεθνή υπό την εποπτεία του ΟΗΕ, που θα εξετάσει ένα προς ένα τα ονόματα τα εμπορικά, τα brand name που λέμε. Και υπάρχουν μετά ορισμένα τεχνικά ζητήματα όπως είναι συντμήσεις, ακρωνύμια  κοκ. Και αυτά όλα συνδέονται ασφαλώς και με το σύνταγμα της χώρας αυτής. Οι φίλοι μου από τα Σκόπια πιστεύουν ότι δεν χρειάζεται αλλαγή του συντάγματος. Δεν μπορούν και αυτή τη στιγμή να το κάνουν, δεν έχουν την πλειοψηφία για να το κάνουν. Όμως, εμείς πιστεύουμε ότι μια συμφωνία για να έχει μακρόχρονη σταθερότητα και να εμπεδωθεί και στο εσωτερικό αυτής της χώρας χρειάζεται συνταγματικές αλλαγές γιατί αλλιώς θα πέσουμε σε μελλοντικούς καβγάδες. Θα έχει το όνομα Α αυτή η χώρα διεθνώς, το όνομα Β στο εσωτερικό. Θα παράγονται έγγραφα από το εσωτερικό με το όνομα Β και θα εμφανίζονται διεθνώς και θα ξαναρχίσουμε την ίδια ιστορία που κάνουμε 25 χρόνια. Εμείς θα διαμαρτυρόμαστε σε διεθνείς οργανισμούς, εκείνοι θα λένε δεν το εννοούσαμε έτσι, είναι σημείο τριβής. Αυτά πρέπει να τελειώσουνε. Αυτοί που θέλουνε το σύνταγμα να αλλάξει εδώ και τώρα, ξέρουνε ότι δεν πρόκειται να γίνει αυτό. Άρα, είναι αυτοί που δεν θέλουνε συμφωνία. Αλλά, θέλω να σας εξηγήσω ότι, το να μην κάνουμε συμφωνία με τη φίλη βόρεια χώρα σημαίνει να διαιωνίζετε ένα πρόβλημα, σημαίνει ότι έχουμε σταθερά μια εστία αστάθειας στην περιοχή, σταθερά μια χώρα στην οποία η Τουρκία προσπαθεί να παρεμβαίνει. Προχθές, την Δευτέρα που πέρασε ο κύριος Ζάεφ ήταν στην Τουρκία, όπως ξέρετε, ο στρατός αυτής της χώρας εκπαιδεύεται από την Τουρκία. Νομίζω ότι καλό είναι να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας, έτσι ώστε αυτές τις δουλειές να τις κάνουμε εμείς σε αγαστή συνεργασία. Υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα εντός του οποίου μπορεί να διασφαλιστεί η υλοποίηση και των δυο πραγμάτων. Αυτά που ζητάνε οι φίλοι μου από τα Σκόπια, δηλαδή την ένταξη στους ευρωατλαντικούς δεσμούς και θεσμούς και αυτό που εμείς ζητάμε, η συνταγματική αλλαγή. Αυτά τα δυο πάνε μαζί. Δεν πρόκειται να υλοποιηθεί το ένα χωρίς το άλλο»

Για τα ονόματα που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με τα Σκόπια είπε : 

«Η πλευρά των Σκοπίων θα ήθελε να κρατήσει το σκέτο Δημοκρατία της Μακεδονίας. Καταλαβαίνει ότι γεωγραφικά η Μακεδονία δεν είναι σκέτη δικιά τους. Η πλειοψηφία της Μακεδονίας είναι σε εμάς. Πρέπει να μετακινηθεί από τον αλυτρωτισμό που σημαίνει ότι κατανοεί ότι το έθνος τους δεν προέρχεται από την Μακεδονία του Μέγα Αλέξανδρου, από την αρχαιότητα, και ότι αυτή είναι κληρονομιά μόνο της Ελλάδας. Και θα πρέπει γενικά να εκφράσει το όνομα αυτή την πραγματικότητα. Υπάρχουν διάφορες ονομασίες. Είναι Άνω Μακεδονία, είναι Βόρεια Μακεδονία, είναι Μακεδονία του Βαρδάρη, είναι Μακεδονία Μπαρντάσκι. Υπάρχει μια συζήτηση όμως εκεί. Το όνομα θα είναι λατινικό, θα είναι στα αγγλικά ας πούμε, και μετά εν δυνάμει να μεταφράζεται σε όλες τις γλώσσες. Αυτό νομίζω ότι θα είναι που θα επιθυμούσανε οι Σκοπιανοί. Η δικιά μου επιθυμία είναι λίγο πιο σύνθετη. Θα ήθελα να είναι ένα όνομα που ήδη ηχητικά και όπως το βλέπει κανείς θα αντιλαμβάνεται ότι είναι κάποια άλλη Μακεδονία, γεωγραφική οντότητα, όχι ιστορική, κληρονομία, από την ελληνική Μακεδονία. Προτιμώ το όνομα όπως ακούγεται διεθνώς να είναι σαφές ότι πρόκειται για αυτό το κομμάτι της Μακεδονίας που είναι στη σημερινή FYROM, στα Σκόπια, με Αλβανούς και Σλάβους και ότι αυτό το κομμάτι δεν έχει καμία σχέση με την ελληνική Μακεδονία. Δεν θέλω να μπερδεύονται. Και στην ίδια τους τη γλώσσα, έτσι κι αλλιώς εκείνοι το καταλαβαίνουν», πρόσθεσε. 


Βίντεο ντοκουμέντο: Το τουρκικό πολεμικό «Barbaros» έφθασε στο Σούνιο



Πολύ κοντά στην Αθήνα, και συγκεκριμένα στο Σούνιο έφτασε το τουρκικό πλοίο "Barbaros". Από το πρωί της Πέμπτης (15.02.2018) ανοιχτά του Σουνίου εξελίσσονταν το κυνηγητό μεταξύ του ελληνικού πολεμικού πλοίου «Θεμιστοκλής» και του τουρκικού πλοίου«Barbarοs», υπό την στενή επιτήρηση σε ρόλο «διαιτητή» αμερικανικού πολεμικού πλοίου.

Τις προκλητικές βόλτες του τουρκικού πλοίου, που έφτασε στον Καφηρέα, κατέγραψε κάμερα από άλλο καράβι και το βίντεο ντοκουμέντο μεταδόθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα (15.02.2018) και ενώ ήταν σε εξέλιξη η άσκηση Αστραπή, η φρεγάτα Barbaros βρέθηκε σε διεθνή ύδατα αλλά πολύ κοντά σε ελληνικά εδάφη, νότια της Μήλου, παίζοντας το ρόλο του μπαμπούλα.

Ο πλους του τουρκικού πλοίου παρακολουθείται, όπως πάντα, διακριτικά, από ελληνικό πολεμικό πλοίο και συγκεκριμένα από τη φρεγάτα «Θεμιστοκλής».

Τέλος έγινε γνωστό ότι στην περιοχή του Καφηρέα, με κατεύθυνση βόρεια, πλέει ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό.

Δείτε το βίντεο ντοκουμέντο



Πηγή : newsit.gr


Capital control: Αλλαγές με αύξηση ορίου αναλήψεων και νέους λογαριασμούς



Σύμφωνα με την εφημερίδα "Το Έθνος"  η πράξη νομοθετικού περιεχομένου είναι έτοιμη και μένει μόνο η υπογραφή της από τον Ε. Τσακαλώτο και η δημοσίευσή της στο ΦΕΚ.

Αυξάνεται το όριο ανάληψης που θα φτάσει στα 2.300 ευρώ τον μήνα από τα 1.800 ευρώ που είναι σήμερα.

Με τις νέες αλλαγές θα μπορεί κάθε πολίτης ελεύθερα να ανοίξει νέο λογαριασμό στην τράπεζα, ανεξάρτητα εάν διαθέτη ήδη λογαριασμό σε αυτή ή σε άλλη τράπεζα.


Οι Anonymous Greece «επιτέθηκαν» σε τουρκικές τράπεζες και Ερντογάν



Οι Έλληνες χάκερς επιτέθηκαν στην τουρκική τράπεζα Ziraat Bankasi και παραβίασαν emails και κωδικούς, ενώ «έριξαν» και την ιστοσελίδα του «μυστικού στρατού» Sadat του Τούρκου προέδρου.



«Δεν υπάρχουν άλλα λόγια για την Τουρκία. Είσαι διαβολική. Οι Anonymous Greece, Anonymous Kurdistan, η ελληνική κοινότητα Greek BlackHat Community και πολλές άλλες ομάδες χάκερ σου επιτίθενται καθημερινά. Το τελευταίο μας χτύπημα ήταν πολύ καλό. Η κορυφαία σου τράπεζα δέχεται επιθέσεις και οι περισσότερες από αυτές έχουν χακαριστεί και παραβιαστεί. Η ιστοσελίδα του μισθοφορικού στρατού του Ερντογάν διαγράφηκε μετά από ισχυρή επίθεση. Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να δείτε παρακάτω:

Η κορυφαία τουρκική τράπεζα «Ziraat Bankasi» δέχθηκε επίθεση. Παραβιάστηκαν e-mails + κωδικοί πρόσβασης.»


Κυριάκος Μητσοτάκης : Κάποιοι έσπειραν ψεύτικο πατριωτισμό και θερίζουν εθνικές υποχωρήσεις.



ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Συνεδριάζουμε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία. Και αυτό, σήμερα, όπως αντιλαμβάνεστε, δεν είναι σχήμα λόγου. Η ένταση στο Αιγαίο, με υπαιτιότητα της Τουρκίας, εγκυμονεί πολύ μεγάλους κινδύνους και δεν συμβάλλει στο κλίμα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή μας. Ο εμβολισμός σκάφους του Λιμενικού μέσα στα χωρικά μας ύδατα, στην περιοχή των Ιμίων, καθώς και οι απειλές του κ. Ερντογάν για το Αιγαίο και την Κύπρο είναι πλέον διαρκώς εντεινόμενες. Αποκορύφωμα της τουρκικής προκλητικότητας είναι η πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, που ουσιαστικά αποκαλεί τα Ίμια «μέρος της τουρκικής επικράτειας».

Και αυτό προφανώς δεν έγινε τυχαία. Είναι η συνέπεια μιας ανεύθυνης, και γι’ αυτό επικίνδυνης, στάσης της Κυβέρνησης, που ανέχεται μήνες τώρα την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα εμπεδώνοντας έτσι στην Άγκυρα την πεποίθηση ότι η χώρα μας διολισθαίνει από τις πάγιες εθνικές θέσεις της. Κι ο Πρωθυπουργός τι ακριβώς είπε στον Τούρκο ομόλογό του, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν; Του τόνισε ότι για την Ελλάδα δεν υπάρχουν «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο και πως τα Ίμια ήταν, είναι και θα παραμείνουν ελληνικό έδαφος; Διότι ακόμη και αυτές οι αυτονόητες επισημάνσεις που θα όφειλε να κάνει ο κ. Τσίπρας, δεν αναφέρθηκαν στη διαρροή του Μεγάρου Μαξίμου. 

Γι’ αυτό και από αυτό το βήμα θέλω να εκφράσω σήμερα την έντονη ανησυχία μου. Διότι το τελευταίο γεγονός αποτελεί άλλον έναν κρίκο στην αλυσίδα των προκλήσεων, που ακολούθησαν την εντελώς απροετοίμαστη επίσκεψη Ερντογάν στη χώρα μας. Μια επίσκεψη για την οποία κάποιοι τότε πανηγύριζαν, απεδείχθη, όμως, ότι όχι μόνον δεν ωφέλησε αλλά, αντίθετα, επιδείνωσε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Και αυτό το είχαμε εγκαίρως επισημάνει κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου στον κ. Τσίπρα.

Θέλω να σας θυμίσω ότι το 2017 έκλεισε με τον υψηλότερο αριθμό παραβιάσεων εθνικών χωρικών υδάτων και εναέριου χώρου των τελευταίων 15 ετών. Από τις αρχές του έτους έχουμε μια ασυνήθιστα συχνή ένταση σε περιστατικά προκλητικών ενεργειών από τουρκικά σκάφη στην περιοχή των Ιμίων.

Είχα πει εξαρχής ότι οι ευθύνες της Κυβέρνησης για τους συνολικούς χειρισμούς της στα θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας είναι μεγάλες και αυτό το αντιλαμβάνονται πλέον οι πάντες. Όλοι οι Έλληνες καταλαβαίνουν γιατί δεν είχαμε ανάλογη ένταση τα προηγούμενα χρόνια, πριν την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, παρά το ότι η χώρα μας βρισκόταν και τότε στη δίνη μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης. Όμως δεν θα ήθελα σήμερα, για προφανείς λόγους, να επεκταθώ  περισσότερο στις ευθύνες της Κυβέρνησης. Οι πολίτες, εξάλλου, έχουν και γνώση και άποψη για τους πολιτικούς προϊστάμενους των δύο κρίσιμων Υπουργείων που χειρίζονται τα εθνικά θέματα. 

Ένα πράγμα θα πω μόνο: Κάποιοι έσπειραν ψεύτικο πατριωτισμό και θερίζουν εθνικές υποχωρήσεις. Σοβαρή εξωτερική πολιτική με στολές παραλλαγής δεν γίνεται. Δεν είναι καρναβάλι όλο το χρόνο. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε στην ώρα τους.

Έχουμε πλήρη συναίσθηση των ευθυνών μας. Αυτό που προέχει σήμερα είναι η προάσπιση των εθνικών συμφερόντων. Και σε αυτό εμείς ως Νέα Δημοκρατία συμβάλλουμε. Ζητήσαμε ήδη τη σύγκληση της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων για κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωση των βουλευτών και ουσιαστική συζήτηση, με στόχο την οικοδόμηση ενιαίας εθνικής γραμμής. Η Κυβέρνηση την αρνήθηκε. Έχει να κρύψει κάτι; Την καλέσαμε επίσης να ενημερώσει άμεσα τους εταίρους και συμμάχους για τους κινδύνους που επιφυλάσσει η τουρκική προκλητικότητα.

Το ζήτημα θα θίξω και εγώ ο ίδιος στην αυριανή συμμετοχή μου στο «Munich Security Conference». Είναι το αντίστοιχο συνέδριο με το Νταβός για θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπου θα έχω την ευκαιρία να αναδείξω τις πάγιες θέσεις της χώρας.

Την ώρα αυτή χρειάζεται ενότητα, ψυχραιμία, νηφαλιότητα και εθνική αυτοπεποίθηση. Χρειάζονται ενέργειες αποκλιμάκωσης της κρίσης χωρίς, όμως, εθνικές υποχωρήσεις. Το μήνυμα της Ελλάδας πρέπει να είναι ξεκάθαρο και αδιαπραγμάτευτο: Στο Αιγαίο δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες. Τα Ίμια είναι ελληνικά. Τα κυριαρχικά δικαιώματα της Πατρίδας μας δεν είναι υπό διαπραγμάτευση. Και αυτό το λέμε όλοι οι Έλληνες με μία φωνή.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Αυτό που η Κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να καταλάβει είναι ότι τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής δεν προσφέρονται για μικροκομματική εκμετάλλευση. Η ενότητα όλων των Κομμάτων θα έπρεπε να αποτελεί όπλο για τη χώρα. Αν η Κυβέρνηση είχε επιδιώξει εξ αρχής συνεννόηση, όπως θα έκανε οποιαδήποτε στοιχειωδώς υπεύθυνη ηγεσία, τότε η κατάσταση θα ήταν πολύ καλύτερη για τα εθνικά μας συμφέροντα. Και αναφέρομαι προφανώς και στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.

Δυστυχώς - το έχουμε πει πολλές φορές, το επαναλαμβάνω και σήμερα - ο κ. Τσίπρας, αντί να επιχειρήσει να διαμορφώσει μια ενιαία γραμμή και να επιδιώξει καλόπιστη συνεργασία με την Αντιπολίτευση, επέλεξε να χρησιμοποιήσει και αυτό το ζήτημα για να προωθήσει τα δικά του στενά κομματικά συμφέροντα. Όσα ζούμε σήμερα σε αυτό το μέτωπο είναι αποτέλεσμα πολιτικής ανευθυνότητας και διαπραγματευτικής ανικανότητας. Διότι είναι πλέον αντιληπτό σε όλους ότι η διαπραγμάτευση της Κυβέρνησης ήταν εξαρχής λανθασμένη. Χωρίς σχέδιο, χωρίς εγγυήσεις, πήγαν να δώσουν τα πάντα, αρκούμενοι μόνο σε δύο συμβολικού τύπου κινήσεις, τη μετονομασία ενός δρόμου και ενός αεροδρομίου. Ακόμα και τα θεμελιώδη ζητήματα του αλυτρωτισμού και της αλλαγής του Συντάγματος τα έβαλαν στην ατζέντα μόνο μετά από τις σχετικές απαιτήσεις της Νέας Δημοκρατίας. Και μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν έχει ξεκαθαρίσει αν οι αλλαγές αυτές αποτελούν πράγματι αναγκαία προϋπόθεση για να προχωρήσει η οποιαδήποτε συζήτηση για το όνομα, όπως εμείς υποστηρίζουμε.

Ο κ. Τσίπρας πόνταρε για άλλη μια φορά στο παιχνίδι του διχασμού. Μόνο που αυτή τη φορά έπεσε ο ίδιος στην παγίδα που πήγε να στήσει και πολύ φοβάμαι και μαζί του και η χώρα. Επιχείρησε να διχάσει την Αντιπολίτευση. Και μας βρήκε βέβαια ενωμένους. Διότι εμείς στα εθνικά θέματα δεν παίζουμε. Κι αν κάτι αναδείχθηκε από τους χειρισμούς του κ. Τσίπρα είναι  πόσο διχασμένη είναι η ίδια η Κυβέρνηση. Ακόμη και σήμερα άλλα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, άλλα οι ΑΝΕΛ, ενώ υπάρχουν αρκετοί Υπουργοί που μέχρι πρότινος υποστήριζαν την λύση «Μακεδονία σκέτο», μέχρι σήμερα δεν έχουν αποκηρύξει ακόμα αυτήν την απαράδεκτη θέση.

Άραγε σε τι επίπεδα αυτογελοιοποίησης θα φτάσουν οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος συνεχίζοντας να κυβερνούν μαζί, παρά το ότι διαφωνούν σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα; Το χειρότερο όμως δεν είναι αυτό. Το χειρότερο είναι ότι ο κ. Τσίπρας επιχείρησε συνειδητά να διχάσει τους πολίτες. Αρχικά αποκάλεσε ακροδεξιούς όλους όσοι συμμετείχαν στα συλλαλητήρια. Και όταν είδε ότι απέναντί τους είχε ακόμα και επώνυμα στελέχη της Αριστεράς, συνέχισε τις προσβολές μιλώντας – προσέξτε - για «ετερόκλητο όχλο». Δεν μπορώ να μη σχολιάσω ότι, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αγκαλιά με τη Χρυσή Αυγή στις «πλατείες της αγανάκτησης» και όταν συνεργάζονταν αρμονικά για να ρίξουν την προηγούμενη Κυβέρνηση, δεν είχε τέτοιες ευαισθησίες.

Αλλά δεν θέλω να σταθώ μόνο στην υποκριτική διάσταση αυτής της δήλωσης. Το πραγματικά ενοχλητικό, ανατριχιαστικό, θα έλεγα, είναι η βαθιά αντιδημοκρατική περιφρόνηση των πατριωτικών αισθημάτων εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας. Είναι η αλαζονεία, είναι η αυταρέσκεια, είναι η έπαρση μιας παρέας που την έχει ζαλίσει τόσο πολύ η εξουσία που έχει μπερδέψει τη σκιά της με το μπόι της. Όμως, ένας Πρωθυπουργός που υποτιμά την πατριωτική ευαισθησία και περιφρονεί τους πολίτες καθ’ αυτό τον τρόπο δεν μπορεί να σταθεί στη θέση του. Είναι κατώτερος των περιστάσεων. Και είναι σίγουρα ανίκανος να ηγηθεί μιας εθνικής προσπάθειας. Δεν έχει την εμπιστοσύνη των Ελλήνων. Και όταν μιλάει ο κ. Τσίπρας για πατριωτισμό, υποτιμά και τη νοημοσύνη τους. Γιατί δεν υπάρχει τίποτα πατριωτικό στα 100 δις που χρέωσε τη χώρα και θα τα πληρώνουμε για πολλά χρόνια ακόμα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Εδώ και πολλούς μήνες γυρίζω και εγώ, όπως και εσείς, όλη την Ελλάδα. Πηγαίνω σε πρωτεύουσες νομών και σε μικρά χωριά. Συζητώ με τους πολίτες για τα πραγματικά τους προβλήματα. Πριν από δύο μέρες διασχίσαμε μαζί με τον Σίμο τον Κεδίκογλου,  όλη την Εύβοια από άκρη σε άκρη. Μιλήσαμε για το πως θα έρθουν επενδύσεις στο ταλαιπωρημένο από την ανεργία Μαντούδι. Για το πως θα μειωθεί η φορολογική και η ασφαλιστική επιβάρυνση για τα μαγαζιά της Χαλκίδας. Για το πως θα στελεχωθεί το Κέντρο Υγείας στην Ιστιαία.

Με άλλα λόγια μιλήσαμε για τα πραγματικά, τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών. Οι πολίτες ζητούν από εμάς να προχωρήσουμε μπροστά. Να αφήσουμε πίσω μας την κρίση. Να πάρει μπρος η οικονομία. Να δημιουργήσουμε νέες και καλύτερες δουλειές. Ευκαιρίες και ασφάλεια για όλους. Ένα Κράτος που θα σέβεται πραγματικά τον πολίτη. Να οικοδομήσουμε ένα πραγματικό δίκτυο κοινωνικής προστασίας για όσους το έχουν ανάγκη.

Αυτός είναι ο δικός μας πρωταρχικός στόχος: Να κάνουμε τη ζωή των πολιτών καλύτερη. Να ενώσουμε τους Έλληνες διασφαλίζοντάς τους ένα καλύτερο μέλλον και όχι να τους διχάσουμε μιλώντας για το παρελθόν. Γιατί οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα. Και από αυτή την κεντρική επιλογή δεν θα αποκλίνουμε. Η δύναμη η δική μας είναι η πραγματική μας σχέση με τους πολίτες. Ο μεγαλύτερος σύμμαχός μας στη μάχη που δίνουμε είναι τα χέρια που σφίγγουμε και τα βλέμματα εμπιστοσύνης που ανταλλάσσουμε με τις Ελληνίδες και τους Έλληνες σε κάθε γωνιά της Πατρίδας μας.

Γνωρίζω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι ο αγώνας αυτός που δίνουμε δεν είναι εύκολος. Γιατί δεν είναι πάντα εύκολο να μιλάς για το δικό σου σχέδιο όταν κάποιοι επιχειρούν να βυθίσουν τη χώρα στη λάσπη. Για να θαφτούν μέσα σε αυτήν τόσο οι δικές τους αποτυχίες, όσο και οι δικές μας εναλλακτικές προτάσεις. Να το ξέρουν καλά όμως: Δεν θα τους περάσει! Η Ελλάδα θα προχωρήσει μπροστά γιατί τίποτα πια δεν μπορεί να ανακόψει το ρεύμα πολιτικής αλλαγής που δυναμώνει καθημερινά. Δίνουμε αυτή τη μάχη ενωμένοι και αποφασισμένοι. Αλλά δίνουμε αυτή τη μάχη χωρίς ποτέ να γίνουμε σαν τους συγγραφείς των ανακοινώσεων των υπογείων του Μαξίμου. Ανακοινώσεις που εκδίδονται με το Εθνόσημο της Ελληνικής Δημοκρατίας, αλλά χρησιμοποιούν τη γλώσσα των πιο άθλιων τρολς του διαδικτύου. Εμείς δεν είμαστε σαν και αυτούς και δεν θα επιτρέψω να γίνουμε ποτέ σαν και αυτούς.  Θα επιμείνω και θα επιμένω μέχρι τις εκλογές να μιλάμε για το μέλλον. Για τις προοπτικές των Ελλήνων. Για τη θέση που έχουν όλοι στο σχέδιό μας για την Ελλάδα του αύριο.

Κυρίες και κύριο συνάδελφοι, το κρεσέντο τοξικότητας και διχασμού του κ. Τσίπρα τον τελευταίο χρόνο έχει μια προφανή εξήγηση. Τους τελευταίους μήνες η Κυβέρνηση δοκίμασε τα πάντα και απέτυχε σε όλα. Μίλησαν για την ανάπτυξη, η οποία δήθεν έρχεται. Απέτυχαν. Διότι η πραγματική οικονομία - το γνωρίζετε όλοι σας -  δεν ανακάμπτει. Το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκε. Ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2017 ήταν ο μισός του αρχικού στόχου και ο χαμηλότερος στην Ευρωζώνη.

Θέλησαν οι κυβερνώντες να παραστήσουν, για άλλη μια φορά, τους σκληρούς διαπραγματευτές που τάχα αγωνίζονται για καλύτερες συμφωνίες. Απέτυχαν. Οι ίδιοι οι δανειστές περίπου τους γελοιοποιούν.  Παραδέχονται δημόσια ότι με τον κ. Τσίπρα η ζωή τους έγινε ευκολότερη. Την ίδια ώρα, όμως, που η ζωή των Ελλήνων έγινε χειρότερη.

Τα παλιά συνθήματα για σεισάχθεια και “κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη” έγιναν δεκάδες χιλιάδες πλειστηριασμοί και εκατομμύρια κατασχέσεις σε λογαριασμούς πολιτών και επιχειρήσεων. Προσπάθησαν και προσπαθούν ακόμα να μας πείσουν ότι είναι υπερασπιστές των φτωχών. Απέτυχαν. Επί Τσίπρα οι φτωχοί έγιναν και φτωχότεροι, αλλά έγιναν  και περισσότεροι. Η μεσαία τάξη διαλύεται.

Μίλησαν και μιλούν ακόμα για εξορθολογισμό του Κράτους. Χθες δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία της απογραφής των δημοσίων υπαλλήλων. Ξέρετε τι λένε; Ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι αυξήθηκαν κατά περίπου 28.000 το 2017 σε σχέση με το 2016, ενώ οι δαπάνες για αμοιβές προσωπικού του Κράτους αυξήθηκαν κατά 492 εκ. Την ίδια ώρα που οι Έλληνες υπερφορολογούνται βάναυσα κάποιοι χτίζουν κομματικούς στρατούς. Την ίδια ώρα που πολλοί εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα αμείβονται με 360 ευρώ και την ίδια ώρα που ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα για το 2017 μειώθηκε, δεν αυξήθηκε, μειώθηκε κατά 3,2%.

Μίλησαν οι κυβερνώντες για δήθεν έξοδο από τα Μνημόνια. Δεν τους πιστεύει κανείς. Και δεν τους πιστεύει κανείς γιατί οι Έλληνες γνωρίζουν ότι το 4ο Μνημόνιο με μεγάλη μείωση συντάξεων, με μείωση αφορολόγητου βρίσκεται μπροστά μας από 1/1/2019.

Μίλησαν για καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια. Η πραγματικότητα τους διαψεύδει και σε αυτό.

Από παντού έρχονται μηνύματα για αυξημένη επιτροπεία. Ακόμα και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας το ομολόγησε πλέον, λέγοντας ότι διαπραγματεύεται τους όρους της επιτήρησης. Και όλοι ξέρουμε βέβαια τι συμβαίνει, όποτε διαπραγματεύεται ο Τσίπρας… Μέχρι και η πολυδιαφημιζόμενη έξοδος στις αγορές έγινε με ακριβό κόστος, αλλά και με μεγάλες αναταράξεις.  Αποδεικνύοντας στην πράξη αυτό που λέμε εδώ και καιρό.  Ότι οι αγορές θα είναι πιο αυστηρός κριτής και από τους θεσμούς και δεν θα δεχτούν κανένα μεταρρυθμιστικό πισωγύρισμα.

Το σκηνικό διχασμού και τοξικότητας που η Κυβέρνηση στήνει έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις, όχι μόνο στην εξωτερική πολιτική, αλλά και στην οικονομία. Με άλλα λόγια, όλοι οι πυλώνες του κυβερνητικού success story έχουν καταρρεύσει. Και αφού το success story στην οικονομία δεν βγαίνει, για τον απλούστατο λόγο ότι συγκρούεται καθημερινά με την αμείλικτη πραγματικότητα, ο κ. Τσίπρας κατέφυγε σε αυτό που ξέρει να κάνει καλά: Να πετά λάσπη, να συκοφαντεί, να σέρνει τη χώρα στο βούρκο. Για να αποπροσανατολίσει τους πολίτες από τις μεγάλες δικές του ευθύνες, από τις μεγάλες δικές του προσωπικές αποτυχίες. Επιβεβαιώνοντας αυτό που λέμε εδώ και πάρα πολύ καιρό: Τσίπρας και κανονικότητα δεν είναι συμβατά.

Τρέφονται και τρέφουν την τοξικότητα, την πόλωση και το διχασμό. Γιατί δεν μπορούν και δεν ξέρουν να κάνουν καλά τίποτε άλλο. Και μέσα σε αυτό το κλίμα, επέλεξαν να φέρουν στη δημοσιότητα και τη Novartis. Τα κομματικά φερέφωνα, βέβαια, προετοίμαζαν την κοινή γνώμη από πολύ καιρό.  Και από όλες τις ημέρες του χρόνου ανέδειξαν το θέμα την επόμενη του συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα. Είναι η Novartis ο πιο προβλέψιμος πολιτικός αντιπερισπασμός μιας Κυβέρνησης που ψυχορραγεί. 

Θα μπω, λοιπόν, κατευθείαν στο θέμα. Υπάρχει σκάνδαλο Novartis; Βεβαίως και υπάρχει. Και είναι παγκόσμιο. Και ερευνάται σε δεκάδες χώρες του κόσμου και όχι μόνο στην Ελλάδα. Δεν αναδείχθηκε το σκάνδαλο αυτό από κάποιους αριστερούς ατσίδες, αλλά από τις Αμερικάνικες Αρχές, από την Αμερικάνικη Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και από το FBI. Και παντού στον κόσμο αντιμετωπίζεται ως ένα επιχειρηματικό σκάνδαλο με τοπικές προεκτάσεις. Όχι ως βέλος σε κομματικές φαρέτρες. Και πράγματι στην Ελλάδα η Novartis είχε στήσει ένα βρώμικο σύστημα, το οποίο προκαλούσε υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων με αποτέλεσμα να ωφελείται τελικά η ίδια σε βάρος του Έλληνα φορολογούμενου.

Και εδώ πρέπει να πούμε κάποιες αλήθειες. Πράγματι, υπήρξε υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης τα χρόνια πριν την κρίση. Αλλά όταν συνέβαινε αυτό, δεν θυμάμαι κανέναν από το ΣΥΡΙΖΑ να διαμαρτύρεται. Και όταν η Νέα Δημοκρατία περιέκοψε δραστικά τη φαρμακευτική δαπάνη, ο πρώτος που έβγαζε πύρινες ανακοινώσεις ήταν ο ίδιος ο κ. Τσίπρας.  Πάει πολύ, λοιπόν, να ενδύεται το μανδύα της κάθαρσης αυτός που πολέμησε κάθε προσπάθεια εξορθολογισμού ενός ομολογουμένως προβληματικού συστήματος.

Πατώντας, λοιπόν, πάνω σε ένα υπαρκτό σκάνδαλο, η Κυβέρνηση επέλεξε, αντί να διευκολύνει τη διερεύνησή του από τη Δικαιοσύνη, να το χρησιμοποιήσει για να στοχοποιήσει πολιτικούς της αντιπάλους. Η θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι θέση καθαρή και είναι και θέση αδιαπραγμάτευτη. Φως στο σκοτάδι. Να μάθουμε την αλήθεια και να αποδώσουμε τις ευθύνες εκεί, όμως, που πρέπει. Να διεκδικήσουμε από την εταιρία τη ζημιά, που προκάλεσε στον κρατικό προϋπολογισμό. Να εγκαταστήσουμε εκείνες τις θεσμικές δικλείδες, που θα εξασφαλίσουν ότι ανάλογα φαινόμενα δεν θα επαναληφθούν στο μέλλον.

Αυτό θα έπρεπε να είναι το μέλημα της Κυβέρνησης. Και όχι η κατασκευή μιας άθλιας σκευωρίας, που έχει μόνο σκοπό να προστατέψει τους δικούς της ανθρώπους και να πλήξει τους πολιτικούς της αντιπάλους. Γιατί εκεί αποσκοπεί η πρόταση της Κυβέρνησης για σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής. Υπηρετεί μια άθλια μεθόδευση.  Υπηρετεί ανέντιμες πολιτικές και προσωπικές σκοπιμότητες. Παρόλα αυτά, θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Η Νέα Δημοκρατία θα υπερψηφίσει την πρόταση για σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής. Δεν θέλουμε να αμφιβάλλει κανείς ότι νοιαζόμαστε να έρθει όλη η αλήθεια στο φως.

Ζήτησε από αυτό εδώ το βήμα, σε μία από τις γνωστές ρητορικές του εξάρσεις, ο κ. Τσίπρας να πω ονόματα, ώστε να φανεί πως, με αφορμή το σκάνδαλο Novartis,  ο κ. Τσίπρας και η Κυβέρνησή του έχουν μετατρέψει τη Δικαιοσύνη σε εργαλείο για να εξοντώσει τους βασικούς πολιτικούς του αντιπάλους. Και προσέξτε. Μιλάω για εξόντωση, γιατί η μεθόδευση ξεπερνά τη συκοφαντία με τις συνήθεις διαρροές στα Μ.Μ.Ε. που λειτουργούν ως παράγκες της Κυβέρνησης.  Θα του απαντήσω, λοιπόν, σήμερα, από το ίδιο βήμα, με 8 συγκεκριμένα ερωτήματα.  Και ας έχει το θάρρος να έρθει στη Βουλή, την επόμενη εβδομάδα, να τα απαντήσει.

Ερώτημα πρώτον: Πως γνώριζε ο Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης, ο κ. Παπαγγελόπουλος, το περιεχόμενο του κλειστού φακέλου πριν αυτός διαβιβαστεί στη Βουλή; Πως μίλησε, με τόση σιγουριά, για το «μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού Κράτους;». Επισημαίνω ότι το έκανε και επικαλούμενος την ιδιότητα του πρώην εισαγγελέως. Ζωντανή ενσάρκωση ότι με την Κυβέρνηση αυτή, η διάκριση των εξουσιών, θεμέλιο της Δημοκρατίας μας, έχει πάψει ουσιαστικά να υφίσταται. Τα ίδια, βέβαια, είπε και η κυρία Θάνου, σύμβουλος τώρα του Πρωθυπουργού για θέματα Δικαιοσύνης, παραβιάζοντας βάναυσα το τεκμήριο της αθωότητας.

Ερώτημα δεύτερον: Γιατί η εισαγγελέας διαφθοράς δεν διαβίβασε στη Βουλή αμελλητί – όπως λέει το Σύνταγμα και ως όφειλε - την υπόθεση από τις 6 Νοεμβρίου 2017, μόλις δηλαδή ο πρώτος προστατευόμενος μάρτυρας κατέθεσε σχετικά με ενδεχόμενες επιλήψιμες πράξεις πρώην κυβερνητικών στελεχών; Γιατί περίμενε τρεις μήνες;

Ερώτημα τρίτον: Πώς είναι δυνατόν ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας να γνωρίζει ουσιαστικά ποιοι είναι οι προστατευόμενοι μάρτυρες, όπως κυνικά ομολόγησε σε τηλεοπτική εκπομπή, αποκαλύπτοντας με την «πολάκια» γλώσσα του ότι «ενέχονται στην υπόθεση και γι’ αυτό κελαηδάνε»;

Ερώτημα τέταρτον: Πώς εξηγείται ότι η συγκεκριμένη εφημερίδα, εργαλείο κυβερνητικής προπαγάνδας και λάσπης, να προαναγγέλλει, πριν από ένα χρόνο, το θέμα «εμπλοκής» πρώην Πρωθυπουργού στην υπόθεση Novartis και αυτό έγινε προσέξτε έντεκα μήνες πριν καταθέσει σχετικά ο προστατευόμενος μάρτυρας; Είναι η ίδια εφημερίδα, θυμίζω, που είχε βάλει στο στόχαστρο την προηγούμενη εισαγγελέα διαφθοράς που χειριζόταν την υπόθεση.

Ερώτημα πέμπτον: Πώς εξηγείται η εμπλοκή των δέκα πολιτικών προσώπων από τη στιγμή - και θέλω να το τονίσω αυτό - που η έρευνα του FBI δεν υπέδειξε κανέναν από αυτούς ως εμπλεκόμενους στην υπόθεση;

Ερώτημα έκτον (και θα επανέλθω σε αυτό στη συνέχεια): Πώς εξηγείται η συγκάλυψη της ανάμειξης του πρώην Υπουργού Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κουρουμπλή στην υπόθεση Novartis;

Ερώτημα έβδομον: Τι δουλειά ακριβώς είχε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Τζανακόπουλος στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, μόλις η υπόθεση διαβιβάστηκε εκεί;

Και ερώτημα όγδοο: Πως εξηγείται ότι εδώ και ένα χρόνο, για την ακρίβεια στις 2 Φεβρουαρίου του 2017, ο κ. Τσίπρας, σε ομιλία του στη Βουλή, είχε περίπου προφητεύσει το βασικό συμπέρασμα της δικογραφίας του σκανδάλου Novartis;

Η εξήγηση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι προφανής. Το σκάνδαλο Novartis δεν το χειρίζεται η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη, όπως θα έπρεπε. Το πήρε από τα χέρια της η Κυβέρνηση, το δούλεψε, για να το μετατρέψει σε εργαλείο κατά των πολιτικών της αντιπάλων. Οι δέκα - μεταξύ τους δύο πρώην Πρωθυπουργοί, ο ένας επίτιμος Πρόεδρος του ΣτΕ, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ο Έλληνας Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση - κατηγορούνται από ανώνυμους μάρτυρες ότι «ενδεχομένως» να τέλεσαν το αδίκημα της απιστίας. Το οποίο, όμως,  δεν μπορεί να διερευνηθεί διότι η ίδια η πρόταση αναγνωρίζει ότι παραγράφεται. Συκοφαντούνται, δηλαδή, αυτοί οι δέκα με αποκλειστικό – επαναλαμβάνω – με αποκλειστικό τεκμήριο τρεις ανώνυμες μαρτυρίες, γεγονός πρωτοφανές παγκοσμίως. Η ίδια η πρόταση για τη συγκρότηση της Προκαταρκτικής Επιτροπής μοιάζει - για όποιον μπει στον κόπο να τη διαβάσει - περισσότερο με νομική έκθεση ιδεών παρά με απαγγελία συγκεκριμένων κατηγοριών. Γιατί πολύ απλά κατηγορίες δεν στοιχειοθετούνται και η Κυβέρνηση δεν αποτόλμησε καν να κάνει πρόταση για διώξεις, όπως ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής.

Αυτό που αποδεικνύεται πλέον είναι ότι η Κυβέρνηση επιδιώκει  άρον άρον να κλείσει τις εργασίες της η Προκαταρκτική Επιτροπή και να επιστρέψει η υπόθεση στη Δικαιοσύνη. Να διασύρει, δηλαδή, με άλλα λόγια, τους πολιτικούς της αντιπάλους, χωρίς καν να δώσει τη δυνατότητα στη Βουλή να διερευνήσει σε βάθος την υπόθεση. Την ίδια ώρα που η κυβερνητική πλειοψηφία απέκλειε και κάθε περαιτέρω διερεύνηση των καταγγελιών κατά του Υπουργού της κ. Κουρουμπλή, του οποίου το όνομα επιμελώς αποκρύπτεται από το κατηγορητήριο πίσω από τα αρχικά ΠΚ. Πρόκειται για πρωτοφανή πράγματα. Δεν τηρούνται ούτε τα προσχήματα. Και δεν είναι η μοναδική περίπτωση πολιτικού του ΣΥΡΙΖΑ που εμπλέκεται στο υπό διερεύνηση σκάνδαλο. Η πρόταση για σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής είναι κατασκευασμένη, όπως είναι χαλκευμένα και τα κατηγορητήρια για τους δέκα. Η κυβερνητική μεθόδευση επιδιώκει να τους διασύρει μέσα από ψευδο-νομικές διαδικασίες. Τίποτε από αυτά δεν αποσκοπεί πραγματικά στη διαλεύκανση του σκανδάλου Novartis. Και ο μόνος λόγος για τον οποίο θα ψηφίσουμε τη σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής είναι για να συμβολίσουμε ότι με την απόφασή μας αυτή θα επιμείνουμε να πέσει άπλετο φως στις σκοτεινές διαδρομές ενός πολιτικού και δικαστικού παρακράτους, που κατασκευάζει κατηγορητήρια. Γιατί απαιτούμε να κληθούν οι μάρτυρες να καταθέσουν ενώπιον της Επιτροπής και κατ’ αντιπαράσταση με τους τάχα κατηγορούμενους.

Θέλω να απαντήσω και σήμερα στο επιχείρημα της Κυβέρνησης ότι δήθεν η Νέα Δημοκρατία δεν σέβεται το θεσμό των προστατευόμενων μαρτύρων. Προστατευόμενοι μάρτυρες προφανώς και υπάρχουν σε όλα τα μέρη του κόσμου. Αλλά για υποθέσεις που αφορούν την τρομοκρατία, ειδεχθή ποινικά εγκλήματα, ναρκωτικά, γενικότερα υποθέσεις που αιτιολογούν το φόβο των μαρτύρων ακόμη και για τη ζωή τους. Και για το λόγο αυτό τους προσφέρεται η δυνατότητα να καταθέσουν ανώνυμα.

Θέλω, όμως, να θέσω ένα αυτονόητο ερώτημα που έχουν όλοι οι πολίτες. Αυτοί οι τρεις κουκουλοφόροι που δέχθηκαν να καταθέσουν ανώνυμα, τι ακριβώς φοβούνται; Ότι θα τους δολοφονήσει ο κ. Πικραμμένος ή ο κ. Σαμαράς; Ή ότι θα τους δείρει ο κ. Γεωργιάδης ή ο κ. Στουρνάρας; Ε λοιπόν, τους το λέμε ξεκάθαρα: Αν πραγματικά φοβούνται τόσο πολύ, ας έρθουν οι τρεις ανώνυμοι μάρτυρες να επαναλάβουν τις κατηγορίες τους ακόμα και φορώντας κουκούλα.  Αλλά να έρθουν να καταθέσουν. Εδώ στη Βουλή. Να έρθουν να καταθέσουμε μπροστά σε αυτούς που κατηγορούν.

Είναι πολιτικά και θεσμικά αδιανόητο να μην δοθεί η ευκαιρία στους ανθρώπους που συκοφαντούνται να βρεθούν σε αντιπαράσταση με τους κατήγορούς τους για να υπερασπιστούν την αθωότητά τους. Και προειδοποιώ και σήμερα από τη Βουλή προσωπικά τον κ. Τσίπρα να μην τολμήσει να κλείσει την Προκαταρκτική Επιτροπή χωρίς να έρθουν όλα στο φως με διαφανείς διαδικασίες. Δικαιοσύνη με ανώνυμες κατηγορίες και κατασκευασμένες καταθέσεις δεν υπάρχει σε μια Δημοκρατία. Το επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά. Εμείς την Προκαταρκτική Επιτροπή θα την ψηφίσουμε για να έρθουν όλα στο φως. Δεν φοβόμαστε τίποτα. 

Γι’ αυτό, όμως, ρωτάω σήμερα από αυτό εδώ το βήμα τον κ. Τσίπρα:  Η συμπολίτευση θα ψηφίσει την πρόταση που θα καταθέσει η Νέα Δημοκρατία για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την πρωτοφανή - και επικίνδυνη - επιχείρηση πώλησης βλημάτων του Ελληνικού Στρατού με παράνομη μεσιτεία προς αμφιλεγόμενους προορισμούς; Η πρόταση θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες. Και περιμένουμε να δούμε τί θα γίνει τώρα που διαβιβάστηκε στη Βουλή η σχετική δικογραφία. Και περιμένουμε να δούμε αν ο κ. Τσίπρας επιχειρήσει, για άλλη μια φορά, να συγκαλύψει το προφανές. Αυτό το οποίο γνωρίζουν πια όλοι οι Έλληνες πολίτες. Ότι ο κ. Καμμένος, δηλαδή, ενέπλεξε παρανόμως μεσάζοντα για την πώληση βλημάτων στη Σαουδική Αραβία. Θα έχει επίσης ενδιαφέρον να μάθουμε αν ο κ. Τσίπρας ήταν ενήμερος για αυτές τις πρακτικές του κυβερνητικού του εταίρου και Υπουργού Άμυνας. Διότι κρίνοντας, από την προφητεία του προ έτους για το πώς θα εξελιχθεί τελικά η υπόθεση Novartis, μου μοιάζει αδύνατον να μην είχε την παραμικρή γνώση για τις ενέργειες του κ. Καμμένου. Αλλά κρατάω μικρό καλάθι. Διότι, αν είχε την παραμικρή τσίπα ο κ. Τσίπρας, θα όφειλε εκείνος πρώτος να επιδιώξει να διερευνηθεί το σκάνδαλο αυτό στο οποίο φέρεται να εμπλέκεται ο κυβερνητικός του εταίρος. Με δική του πρωτοβουλία - και όχι με δική μας - θα έπρεπε να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή. Αλλά πολύ φοβάμαι ότι δεν θα ψηφίσει ο κ. Τσίπρας ούτε τη δική μας πρόταση γιατί η πρόθεσή του είναι απλά να ρίχνει λάσπη στους πολιτικούς του αντιπάλους. Όμως να γνωρίζουν κάποιοι ότι οι κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες αλλάζουν. Και ότι για τον κ. Καμμένο και τα καμώματά του στο Υπουργείο Άμυνας δεν υφίσταται καμία παραγραφή. Είναι πολύ νωπά τα αποτυπώματά του στο σκάνδαλο για να τα ξεπλύνει ο χρόνος.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κλείνω με τις εξής παρατηρήσεις:

Όλα όσα περιέγραψα σήμερα θέτουν σε αμφισβήτηση τη σημαντικότερη κατάκτηση μας. Το Κράτος Δικαίου. Την ίδια τελικά την υπόσταση της αστικής φιλελεύθερης Δημοκρατίας. Στο ΣΥΡΙΖΑ, εξάλλου, δεν έχουν κανέναν δισταγμό να το ομολογήσουν. «Έχουμε την Κυβέρνηση, αλλά όχι την εξουσία», υποστηρίζουν. Και για να καταλάβουν την εξουσία θεωρούν απολύτως φυσιολογική την εξόντωση των πολιτικών τους αντιπάλων. Ανέχονται τη βία. Δεν σέβονται καν - και το γνωρίζετε πολύ καλά - τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Παρεμβαίνουν απροκάλυπτα στη Δικαιοσύνη. Υπονομεύουν το Κράτος Δικαίου και τη δημοκρατική νομιμότητα.

Θυμίζω τι μας έλεγαν πριν καν αναλάβουν τη διακυβέρνηση: «Ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν».  Ε, λοιπόν, δεν μας τέλειωσαν όσο και αν προσπάθησαν. Είμαστε εδώ, δυνατοί, όρθιοι και ενωμένοι. Σήμερα τους στέλνουμε, για άλλη μια φορά, το μήνυμα.  Η Νέα Δημοκρατία δεν εγγυάται μόνο την οικονομική ανάπτυξη. Είναι ο θεματοφύλακας της ίδιας της Δημοκρατίας μας. Είναι ο προστάτης των θεσμικών αρμών του πολιτεύματος. Θα σταθούμε απέναντι σε κάθε προσπάθεια διχασμού. Με πυγμή, αλλά και με σοβαρότητα. Με αυτοπεποίθηση και βέβαια με ενότητα. Και την ώρα αυτής της τελευταίας μάχης που δίνουμε, πριν τη μεγάλη πολιτική αλλαγή, απαιτώ από όλους απόλυτη συστράτευση. Δεν θα λύσουμε τις εσωτερικές διαφωνίες, προσωπικές και πολιτικές, που αυτονόητο είναι να υπάρχουν σε κάθε μεγάλο Κόμμα, την ώρα που η Παράταξη δέχεται μια άθλια και συκοφαντική επίθεση. Δίνουμε τον αγώνα όλοι μαζί. Αυτό απαιτεί η κομματική μας βάση. Και αυτό θα κάνουμε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η ιστορία αυτού του τόπου μάς έχει διδάξει ότι το Κράτος Δικαίου πάντα τελικά επιβάλλεται στο παρακράτος. Και είμαι απολύτως βέβαιος ότι αυτό θα συμβεί και τούτη τη φορά. Έχω εμπιστοσύνη στα δημοκρατικά αντανακλαστικά του Ελληνικού λαού. Για να σταματήσει, επιτέλους, ο κατήφορος στον οποίο έχει βάλει τη δημόσια ζωή η σημερινή Κυβέρνηση. Είμαστε η προοδευτική Παράταξη, που, σε κρίσιμες στιγμές, εγγυήθηκε την πολιτική ομαλότητα. Το ίδιο κάνουμε και τώρα. Είμαστε η ήρεμη πολιτική δύναμη που θα βάλει τη χώρα στο δρόμο που πρέπει. Η ώρα της πολιτικής αλλαγής πλησιάζει. Τα περιθώρια της Κυβέρνησης στενεύουν.  Κάτι που εξηγεί το πισωγύρισμα στις ακραίες πρακτικές και στις μεθοδεύσεις που παρακολουθούμε. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να πάμε την Ελλάδα μπροστά. Εκεί που πρέπει. Εκεί που επιθυμούν οι πολίτες. Εμείς εγγυόμαστε την ασφάλεια και την αξιοπιστία της χώρας. Εμείς εξασφαλίζουμε σταθερότητα. Εμείς προσφέρουμε προοπτική για όλες τις Ελληνίδες, για όλους τους Έλληνες πολίτες. Είμαστε έτοιμοι. Και τίποτε δεν μπορεί να μας σταματήσει. Στις Δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Η νομιμότητα θα επικρατήσει. Οι σκοτεινές ώρες που ζούμε πλησιάζουν στο τέλος τους. Και η Δημοκρατία μας θα ανθίσει ξανά. Οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα. Και σύντομα ο κυρίαρχος λαός θα δώσει τη λύση.