Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου 2018

ΕΟΠΥΥ: Μετά τις αντιδράσεις εκδόθηκε νέα εγκύκλιος για τις ακτινοθεραπείες να διορθώσει το παραλίγο έγκλημαΈκπληκτοι πληροφορήθηκαν χθες οι ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο ότι δεν θα μπορούν, σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ, να υποβληθούν σε ακτινοθεραπεία.

Και αυτό γιατί στην εγκύκλιο αναφερόταν ότι για να διενεργήσουν τη στερεοτακτική ακτινοχειρουργική – ακτινοθεραπεία, θα έπρεπε πρώτα να έχουν λάβει έγκριση από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ).

Η πρακτική που εφαρμόζεται σήμερα είναι, λόγω της σοβαρής κατάστασης της υγείας τους, να εκτελούν τις παραπάνω ιατρικές πράξεις πριν από την απόφαση του ΚΕΣΥ και στη συνέχεια να προσκομίζουν τα δικαιολογητικά.

Την Τρίτη, ωστόσο, προκλήθηκε αναστάτωση έπειτα από την έκδοση εγκυκλίου από τη Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού του ΕΟΠΥΥ.

Σε αυτή, αναφερόταν πως ο Οργανισμός δεν θα παραλαμβάνει στο εξής αιτήματα ασφαλισμένων που έχουν υποβληθεί σε X – knife, γ – knife ή cyber knife, πριν την έκδοση σχετικής απόφασης από το ΚΕΣΥ.

Η αντίδραση ήταν εύλογη, καθώς τα περιστατικά στα οποία αναφέρεται η οδηγία είναι επείγοντα και το ΚΕΣΥ συνεδριάζει κάθε δύο μήνες ή και περισσότερο.

Μετά τη δικαιολογημένη αντίδραση των ασθενών, οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ εξέδωσαν τελικά χθες το απόγευμα νέα εγκύκλιο.

Σε αυτή αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως η νόμιμη διαδικασία είναι η παραπάνω, αλλά οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να διενεργούν τη θεραπεία πριν την έγκριση, εφόσον είναι επείγοντα περιστατικά.

Περιστατικά

Η στερεοτακτική ακτινοχειρουργική – ακτινοθεραπεία είναι μία ακριβή πράξη, καθώς το κόστος της ανέρχεται στα 6.500 ευρώ.

Δεν προκαλεί, ωστόσο, σημαντική επιβάρυνση στον ΕΟΠΥΥ, καθώς είναι ελάχιστοι οι ασφαλισμένοι που υποβάλλονται σε αυτή.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, σε ολόκληρο το 2017 και στους πρώτους μήνες του 2018 έχουν υποβληθεί στην εξέταση μόλις 12 ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ.


Πηγή : iatronet.gr


Αντιδράσεις:

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου