Τρίτη 19 Ιουλίου 2022

Εμπρησμός σε δύο μέτωπα στην Πεντέλη

 


Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα φωτιά που ξέσπασε στο Νταού Πεντέλης και συγκεκριμένα πάνω από τη Μονή Παντοκράτορος. 

Πλέον το μέτωπο βρίσκεται στο τέρμα της οδού Καλλισίων και Αχαιών και κατεβαίνει νότια προς την Ανθούσα. Μάλιστα στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι με τις ριπές να φτάνουν τα οκτώ μποφόρ, δυσκολεύοντας το έργο των πιλότων για την κατάσβεση.

Η φωτιά είναι σε δύο μέτωπα, πρόκειται για ένα μέτωπο που κινείται αργά προς το βουνό και ένα δεύτερο (το δύσκολο μέτωπο) που κινείται νότια προς Ντράφι - Νέα Πεντέλη. Επίσης δόθηκε εντολή εκκένωσης από το Ντράφι προς την Παλλήνη. Στην περιοχή βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που βοηθούν τους κατοίκους στην εκκένωση.

Εξαιτίας της φωτιάς διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων - σύμφωνα με ενημέρωση της Τροχαίας - .στην Περιφερειακή Οδό Πεντέλης - Νέας Μάκρης από το ύψος του νοσοκομείου 414 ΣΝΕΝ έως και τη θέση Άγιος Πέτρος καθώς και στην οδό Καλλισίων και Παπαδιαμάντη προς Ντράφι.

Η πυροσβεστική κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες για την κατάσβεση του δάσους, την προστασία των περιουσιών και την απομάκρυνση των κατοίκων.






Φωτιά σε ελικόπτερο την ώρα της εκκίνησης στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

 



Συναγερμός σήμανε πριν λίγη ώρα στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» έπειτα από φωτιά που ξέσπασε σε ιδιωτικό ελικόπτερο, την ώρα που έκανε εκκίνηση του κινητήρα όπου και αναγκάστηκε να κατέβει στο έδαφος.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, το ελικόπτερο έβγαζε καπνούς και σπίθες, μόλις ακούμπησε το έδαφος. Αμεση ήταν η αντίδραση της Πυροσβεστικής, η οποία έσβησε τη φωτιά. Ο  πιλότος του ιδιωτικού ελικοπτέρου, και ένας ακόμα έχει απομακρυνθεί με ασφάλεια.

Το ελικοδρόμιο, παραμένει κλειστό μέχρι την απομάκρυνση του ελικοπτέρου.

Θα υπάρξει καθαρισμός του χώρου και θα επιληφθεί στη συνέχεια η Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων.








Η Τουρκία απειλείται με έξοδο από το ΝΑΤΟ και ο Ερντογάν εκβιάζει Φινλανδία - Σουηδία

 





Δεν χτυπάει κανένα καμπανάκι στον Ερντογάν, και συνεχίζει ακάθεκτος να απειλεί και να εκβιάζει.

Οι ΗΠΑ και όχι μόνο, εξέφρασαν την άποψη ότι εάν επιμείνει η Τουρκία να ταλαιπωρεί την Σουηδία και την Φινλανδία για την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ, ήρθε η ώρα να αποφασίσουν την αποπομπή της Τουρκίας από εταίρο.

Συγκεκριμένα: «Να είμαστε έτοιμοι να διώξουμε την Τουρκία από το ΝΑΤΟ» γράφουν αξιωματούχοι σε επιστολή στους Financial Times

Δύο υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι υπέγραψαν επιστολή που δημοσιεύεται στους Financial Times, στην οποία καταγγέλλουν το τούρκικο «παζάρι» για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και καλούν τη Συμμαχία να είναι έτοιμη να αποπέμψει την Τουρκία, προκειμένου να μην ενθαρρύνεται ο Ταγίπ Ερντογάν!

Η επιστολή που δημοσιεύεται στους FT και υπογράφεται από τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Μαρκ Γουάλας και την Μαντελέιν Τζόελσον -δύο ανώτατους αξιωματούχους στο Πρόγραμμα για την Δημοκρατία στην Τουρκία- αναφέρεται μεταξύ άλλων στο «Μεγάλο Παζάρι» της Τουρκίας σε σχέση με την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και επικρίνεται η στρατηγική των Συμμάχων, που συμβιβάστηκαν με τα αιτήματα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να άρει το βέτο του.

Ο Ερντογάν, εχθές απείλησε ξεκάθαρα Σουηδία και Φινλανδία – «Θα παγώσουμε την ένταξη στο ΝΑΤΟ αν δεν τηρήσουν τις υποσχέσεις τους»

Μιλώντας μετά από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε για ακόμα μία φορά στην ένταξη Φινλανδίας-Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Επαναλαμβάνοντας τη θέση που έχει εκφράσει επανειλημμένα από τη στιγμή που έδωσε το «πράσινο φως» για την υπό όρους ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι περιμένει από τη Σουηδία και τη Φινλανδία να κάνουν τα απαραίτητα βήματα και ότι σε αντίθετη περίπτωση η διαδικασία θα «παγώσει» με νέο τουρκικό βέτο.

Ο Ερντογάν πρόσθεσε, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, ότι η Σουηδία δεν φαίνεται να τηρεί τις υποσχέσεις της όσον αφορά τα ζητήματα που έχει θέσει η Τουρκία.

Ο Ερντογάν σημείωσε ότι η Τουρκία έχει επαναλάβει ανοιχτά και επανειλημμένα τις ανησυχίες της σχετικά με τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και ότι η χώρα έχει μια αποφασισμένη στάση.

«Η στάση μας είναι ξεκάθαρη. Τα υπόλοιπα είναι στο χέρι τους», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Η κατάληξη που θα έχει η επιμονή Ερντογάν δεν θα έχει καλό αποτέλεσμα για τον ίδιο και την Τουρκία.



Δυσωδία ΣΥΡΙΖΑ, ποντάρουν σε ψέματα και συκοφαντίες για να συσπειρώσουν το παρακμιακό εσωτερικό τους

 


Ένα τοξικό και παρακμιακό κόμμα, που ποντάρει σε μυθεύματα και συκοφαντίες για να κάνει αντιπολίτευση.

Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει σήμερα στη Βουλή κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, και αναμένεται αγανακτισμένος να τοποθετηθεί και για τα ζητήματα τοξικότητας και δυσωδίας που εκπέμπει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τώρα εάν θα είναι ο παρών ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας και ψεύτης στην ιστορία της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας για να τον αντιμετωπίσει και να ξεφτιλιστεί, αυτό δεν το ξέρει κανένας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μητσοτάκης θα εγκαλέσει τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ για την επίθεση που έκανε στη Δικαιοσύνη για την υπόθεση Λιγνάδη. Και για τον απλό λόγο ότι αν η ίδια υπόθεση δικαζόταν βάσει του Ποινικού Κώδικα που ψήφισε η ΝΔ η καταδίκη θα ισοδυναμούσε με ισόβια, αλλά, το αποτέλεσμα της δίκης είναι συνέπεια του Ποινικού Κώδικα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Η φαιδρή τοποθέτηση του Τσίπρα για την αποφυλάκιση Λιγνάδη, «αυτός που έκανε τα πιο ειδεχθή εγκλήματα, βιασμούς, αφέθηκε ελεύθερος γιατί ήταν κολλητός της εξουσίας», αποτελεί χυδαία επίθεση στη Δικαιοσύνη, την οποία αποδέχεται «α αλ καρτ» και ο Τσίπρας πρέπει να απολογηθεί στην βουλή για το τι ακριβώς εννοεί και να μας πει εάν ευθύνεται ο νόμος Καλογήρου!!! Αλλιώς θα αποδειχθεί για ακόμα μία φορά στον Ελληνικό λαό πώς πρόκειται για ένα άρρωστο αμετανόητο λαϊκιστή, συκοφάντη και ψεύτη που χρησιμοποιεί μυθεύματα.

Ο πρωθυπουργός για ακόμα μία φορά περιμένει τον Αλέξη Τσίπρα να τον ξεφτιλίσει και να τον ξεμπροστιάσει στον Ελληνικό λαό. Περιμένουμε!!!



Συνελήφθη 26χρονος για κλοπές κατ’ εξακολούθηση, φθορά ξένης ιδιοκτησίας στην Ν. Σμύρνη


 

Συνελήφθη, πρώτες πρωινές ώρες της 16-7-2022 στη Ν. Σμύρνη, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Περιπολιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών, 26χρονος ημεδαπός κατηγορούμενος κλοπές κατ’ εξακολούθηση, υπεξαίρεση και φθορά ξένης ιδιοκτησίας.

Ειδικότερα, πρώτες πρωινές ώρες της 16-7-2022 ο 26χρονος διέρρηξε κατάστημα-κρεοπωλείο στην περιοχή της Ν. Σμύρνης και αφαίρεσε χρηματικό ποσό από το ταμείο.

Μετά από αναζητήσεις αστυνομικών της ανωτέρω Υπηρεσίας, που έσπευσαν άμεσα στο σημείο, εντοπίσθηκε ο 26χρονος σε παρακείμενη πολυκατοικία, ακινητοποιήθηκε και οδηγήθηκε στο Τ.Α. Νέας Σμύρνης, όπου και συνελήφθη.

Στην κατοχή του βρέθηκε το χρηματικό ποσό των 172 ευρώ, το οποίο είχε αφαιρέσει νωρίτερα από το κρεοπωλείο.

Από την προανακριτική έρευνα του Τ.Α. Νέας Σμύρνης διαπιστώθηκε ότι ο ανωτέρω είναι ο δράστης της διάρρηξης που είχε σημειωθεί νωρίτερα την ίδια ημέρα σε κατάστημα τυχερών παιγνίων στην Ν. Σμύρνη, από το οποίο αφαίρεσε φορητό υπολογιστή και είχε προκαλέσει φθορές στην είσοδο αυτού, ενώ μεσημβρινές ώρες την 13-7-2022 στην κεντρική πλατεία της Ν. Σμύρνης, ο κατηγορούμενος προσέγγισε άτομο και του αφαίρεσε το κινητό του τηλέφωνο.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.



Σε 447 έλεγχους οχημάτων βεβαιώθηκαν 321 παραβάσεις

 


Στοχευμένες δράσεις και εξειδικευμένοι τροχονομικοί έλεγχοι της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, πραγματοποιήθηκαν σε καθημερινή βάση καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας 11 έως 17 Ιουλίου 2022, στην περιοχή της παραλιακής Ε.Ο. Αθηνών-Σουνίου, με σκοπό την αντιμετώπιση των αυτοσχέδιων αγώνων, καθώς και άλλων επικίνδυνων παραβάσεων που οδηγούν σε τροχαία ατυχήματα, διαταράσσουν την ασφάλεια των συγκοινωνιών και την ομαλή και ασφαλή κίνηση των πολιτών.

Συνολικά διενεργήθηκαν 447 τροχονομικοί έλεγχοι οδηγών και οχημάτων και βεβαιώθηκαν 321 παραβάσεις, για τις οποίες επιβλήθηκαν τα ανάλογα διοικητικά πρόστιμα.

Πιο αναλυτικά, οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν ήταν:

98 για υπερβολική ταχύτητα

11 για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης

11 για οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος

1 για αυτοσχέδιους αγώνες

3 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη

1 για παραβάσεις θορύβων

5 για επίδειξη ικανοτήτων

4 για αντικανονικούς ελιγμούς

2 για χρήση κινητού τηλεφώνου

30 για μη χρήση κράνους

12 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας

143 για λοιπές παραβάσεις

Επιπρόσθετα, αφαιρέθηκαν 92 άδειες ικανότητας οδήγησης, 54 άδειες κυκλοφορίας οχημάτων και 18 ζεύγη πινακίδων.

Τέλος, μεταφέρθηκε 1 όχημα.

Οι έλεγχοι θα συνεχισθούν με την ίδια ένταση και σε άλλες περιοχές της Αττικής, που παρουσιάζουν αυξημένη και επικίνδυνη παραβατικότητα.



«Τουρισμός για όλους»: Άνοιξε η πλατφόρμα


 

Άνοιξε το Σάββατο 16 Ιουλίου, άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων για το ψηφιακό πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» που αφορά στην επιδότηση των τουριστικών δαπανών διαμονής για 200.000 πολίτες. Η πλατφόρμα θα μείνει ανοιχτή για πέντε ημέρες. 

H λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας είναι ιδιαίτερα απλή, καθώς για την υποβολή της αίτησης στην ιστοσελίδα tourism4all.gov.gr κάθε πολίτης χρειάζεται μόνο τους κωδικούς του στο Taxisnet και την επιβεβαίωση ενός αριθμού κινητού τηλεφώνου και μίας διεύθυνσης e-mail. Όλα τα υπόλοιπα στοιχεία αντλούνται αυτόματα, μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης. Η διαδικασία μπορεί να διεκπεραιωθεί και μέσω ΚΕΠ.  

Με το νέο «Τουρισμός για Όλους PASS» οι δικαιούχοι θα μπορούν να εκδώσουν μία άυλη ψηφιακή χρεωστική κάρτα, την οποία θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν για τη διαμονή τους σε όποιο ξενοδοχείο ή κατάλυμα της χώρας επιλέξουν.  

Αίτηση για το πρόγραμμα μπορούν να υποβάλλουν πολίτες με ατομικό εισόδημα έως 16.000 ευρώ και οικογενειακό εισόδημα έως 28.000 ευρώ, ποσό που προσαυξάνεται για κάθε παιδί.

Το πρόγραμμα αποτελεί μία αναβαθμισμένη εκδοχή του ομώνυμου προγράμματος των προηγούμενων ετών, καθώς για πρώτη φορά προσφέρεται: 

Αυξημένη επιδότηση 150€ ανά δικαιούχο (από 120€ που ήταν πέρυσι) 

Ειδική πρόβλεψη για υψηλότερη επιδότηση 200€ για ΑμεΑ με αναπηρία άνω του 67% 

Ανέπαφη πληρωμή και εξαργύρωση του e-voucher σε κάθε πάροχο διαμονής (ξενοδοχεία, καταλύματα κ.α.) και σε κάθε προορισμό της χώρας, χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς 

Άμεση αποζημίωση των παρόχων, γεγονός που βάζει τέλος στην αναμονή και τις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες 

Εξαργύρωση του e-voucher εφάπαξ ή σε δόσεις μέχρι και τον Ιούνιο του 2023, ώστε υποστηριχθεί και η επιλογή διακοπών εκτός υψηλής τουριστικής περιόδου. 

Κατόπιν παρέμβασης του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο προϋπολογισμός του νέου ψηφιακού προγράμματος «Τουρισμός για Όλους» ανέρχεται φέτος στα 31 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας κατά πολύ το ποσό που  απορροφήθηκε κατά τα προηγούμενα δύο έτη του προγράμματος. Παράλληλα, εξασφαλίστηκε η επέκταση του προγράμματος για τα επόμενα τρία χρόνια, δηλαδή μέχρι το 2025. 



Σε λειτουργία Ψηφιακή Μεταβίβαση Οχημάτων και MyAuto


 

Για τη διευκόλυνση της καθημερινότητας ιδιοκτητών και οδηγών οχημάτων τέθηκαν σε λειτουργία δύο νέες ψηφιακές υπηρεσίες, η Ψηφιακή Μεταβίβαση Οχημάτων και το MyAuto που αφορά στον ηλεκτρονικό φάκελο κάθε οχήματος.

Σε ό,τι αφορά την μεταβίβαση αυτοκινήτων πλέον μπορεί να γίνεται ψηφιακά μέσω του drivers-vehicles.services.gov.gr, με ελάχιστες ενέργειες από πλευράς τόσο του πωλητή, όσο και του αγοραστή. Με τη συγκεκριμένη διαδικασία αυτοματοποιείται ο έλεγχος των προϋποθέσεων μεταβίβασης, καταργείται η προσκόμιση των δικαιολογητικών και καθιερώνεται η ψηφιακή βεβαίωση, με την οποίο ο αγοραστής μπορεί να ασφαλίσει άμεσα το όχημα. Ταυτόχρονα, ο πωλητής αποδεσμεύεται από την υποχρέωση επίσκεψης στην υπηρεσία, ενώ μειώνεται ο απαιτούμενος χρόνος ελέγχου της αίτησης, ενισχύεται η διαφάνεια, και εξασφαλίζεται η πρόσβαση του αγοραστή σε όλα τα στοιχεία του προς πώληση οχήματος.

Η ψηφιακή υπηρεσία MyAuto αποτελεί τον ηλεκτρονικό φάκελο κάθε οχήματος. Μέσω της συγκεκριμένης υπηρεσίας, ο πολίτης θα μπορεί να έχει πρόσβαση στο σύνολο των πληροφοριών γύρω από το όχημά του (άδεια κυκλοφορίας, ΚΤΕΟ, τέλη κυκλοφορίας, ασφάλιση). Είναι η πρώτη φορά που οι πολίτες μπορούν να έχουν ολοκληρωμένη εικόνα για το όχημά τους χωρίς πολλαπλές και χρονοβόρες επισκέψεις σε δημόσιες υπηρεσίες.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο νέες ψηφιακές υπηρεσίες έρχονται να πλαισιώσουν τις πρωτοβουλίες που έχουν λάβει την τελευταία τριετία τα Υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υποδομών και Μεταφορών για την ψηφιοποίηση και την απλούστευση διαδικασιών για ιδιοκτήτες και οδηγούς οχημάτων.

Μέσα σε τρία χρόνια αποκτήθηκε ένα νέο πληροφοριακό σύστημα που βγάζει το Υπουργείο Μεταφορών από έναν ψηφιακό Μεσαίωνα.

Το επόμενο βήμα θα γίνει στο τέλος του μήνα, όταν πλέον το δίπλωμα οδήγησης μαζί με την ταυτότητα θα μπουν στο κινητό τηλέφωνο και, συγκεκριμένα, στο Gov.gr Wallet, κάτι το οποίο πραγματικά θεμελιώνει και συμβολικά μια αλλαγή εποχής.



Θετικό το ισοζύγιο της απασχόλησης τον Ιούνιο του 2022 σύμφωνα με τα στοιχεία του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ»

 


Θετικό παρέμεινε το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης, τόσο τον Ιούνιο όσο και κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ». Συγκεκριμένα:

Κατά τον περασμένο μήνα οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 329.966 ενώ οι αποχωρήσεις σε 310.853 (109.376 οικειοθελείς αποχωρήσεις και 201.477 καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου). Συνεπώς το ισοζύγιο του Ιουνίου ήταν θετικό κατά 19.113 θέσεις εργασίας.

Στο εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 1.445.560 και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 1.178.368 (658.304 καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου και 520.064 οικειοθελείς αποχωρήσεις). Έτσι, το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του πρώτου τριμήνου του έτους ήταν θετικό κατά 267.192 θέσεις εργασίας.



Υπερβαίνει το 1,2 δισ. ευρώ η απορρόφηση των πόρων του «Ελλάδα 2.0»


 

Με ταχείς ρυθμούς προχωρά η  απορρόφηση των πόρων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» καθώς ήδη υπερβαίνει, ήδη, το 1,2 δισ. ευρώ. Μέχρι το τέλος Ιουνίου οι πληρωμές προσέγγισαν τα 900 εκατ. ευρώ, έναντι 646 εκατ. ευρώ, που προέβλεπε ο προϋπολογισμός, ενώ οι πληρωμές το 2021 ανήλθαν σε 306,54 εκατ. ευρώ.

Το «Ελλάδα 2.0» δίνει έμφαση στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς υψηλό ποσό από τις επιδοτήσεις του Ταμείου αφορά, αποκλειστικά, σ’ αυτές. Ταυτόχρονα, σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως τα φορολογικά κίνητρα για συγχωνεύσεις και συνενώσεις, έχουν ως βασική ομάδα στόχευσης τις επιχειρήσεις αυτών των μεγεθών.

Μέχρι σήμερα έχουν λάβει είτε προέγκριση  από τις τράπεζες για χορήγηση δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης, με ευνοϊκούς όρους, είτε έχουν υπογραφεί, ήδη, δανειακές συμβάσεις, για 57 επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 2,64 δισ. ευρώ που αφορούν σε 30 διαφορετικούς κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας. Από αυτό το ποσό:

1,23 δισ. ευρώ είναι δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης,

614,96 εκατ. ευρώ είναι τα ίδια κεφάλαια των επενδυτών,

ενώ στα 796,64 εκατ. ευρώ διαμορφώνεται η συμμετοχή των τραπεζών.

Σημειώνεται ότι περίπου 700 σχέδια βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας και αναμένεται η οριστικοποίηση των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.




Στα 500 εκατ. ευρώ το όφελος από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εφέτος

 



Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αφορμή τους επικείμενους διαγωνισμούς για νέες μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) που αποφάσισε το υπουργείο, αλλά και την αναβάθμιση των στόχων για συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο ως το 2030:

Μόνο μέσα στο 2022 έχουμε εξοικονομήσει πάνω από μισό δισ. ευρώ, επειδή η αύξηση της παραγωγής ενέργειας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) μας επέτρεψε να εισαγάγουμε λιγότερο φυσικό αέριο, σε σχέση με περασμένες χρονιές.

Αμετάθετος στόχος της κυβέρνησής μας παραμένει η Πράσινη Μετάβαση, την οποία υλοποιούμε παρά τις πρωτοφανείς δυσκολίες που προκαλεί ο οικονομικός πόλεμος που έχει κηρύξει η Ρωσία στην Ευρώπη, συνεπώς και στην Ελλάδα. Ήδη έχουμε τετραπλασιάσει τις εγκαταστάσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας τα τελευταία τρία χρόνια, με διπλό αποτέλεσμα:

Πρώτον να δώσουμε ώθηση στην αλλαγή του μείγματος παραγωγής ενέργειας υπέρ του Περιβάλλοντος και

δεύτερον να επιτύχουμε σημαντική εξοικονόμηση στις τσέπες των πολιτών.

Το ΥΠΕΝ προχωρά σε μπαράζ διαγωνισμών για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συνολικής ισχύος 3.800 μεγαβάτ με στόχο - μεταξύ άλλων - την επιτάχυνση της απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και κυρίως το ρωσικό φυσικό αέριο. Οι μονάδες αυτές αποτελούν ένα τμήμα των επενδύσεων που απαιτούνται για να επιτευχθούν οι στόχοι του 2030 σε πρώτη φάση και ο τελικός στόχος της κλιματικής ουδετερότητας το 2050, καθώς πρόσθετες μονάδες αναμένεται να ενταχθούν εκτός διαγωνισμών.

 



Δίπλα σε κάθε Έλληνα, μέχρι να περάσει και αυτή η τρικυμία

 



Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε μήνυμα που απηύθυνε προς τους πολίτες, για τις αποζημιώσεις των νοικοκυριών, λόγω των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα, που κατατίθενται στους λογαριασμούς τους,  ανέφερε:

Η Πολιτεία ενεργοποιεί ένα ακόμη όπλο στη μάχη κατά της ακρίβειας, που πολιορκεί όλες τις χώρες και όλα τα νοικοκυριά: Η εφαρμογή Power Pass ξεκινά να αποζημιώνει αναδρομικά τους καταναλωτές για μέρος των αυξήσεων στο ρεύμα  από τον περασμένο Δεκέμβριο μέχρι και τον Ιούνιο. Αποκαθιστούμε, έτσι, μία αδικία.

Μέσα σε λίγες εβδομάδες, διεκπεραιώθηκαν 3 εκατομμύρια αιτήσεις. Και σχεδόν 2 εκατομμύρια δικαιούχοι εισπράττουν, ήδη, ποσά από 18 έως και 600 ευρώ.  Κάτι που σε συνδυασμό με άλλες εκπτώσεις και επιδοτήσεις, που επίσης ισχύουν, μετριάζει το βάρος των ανατιμήσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την παγκόσμια κρίση στην ενέργεια. Συνολικά, 260 εκατ. ευρώ πιστώνονται σε λογαριασμούς πολιτών. Ενώ θα  δοθούν άμεσα άλλα 40 εκατ. ευρώ για να καλυφθούν και οι λογαριασμοί που εκδόθηκαν τον Ιούνιο.

Πρόκειται για μία ακόμη δράση ανακούφισης. Που γίνεται δυνατή, όμως, χάρη στην ανάπτυξη η οποία μας προσφέρει μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο. Αλλά και χάρη στην επιλογή μας τα οφέλη από αυτήν να επιστρέφουν στην κοινωνία.

Η νέα στήριξη στο ρεύμα είναι επίσης στοχευμένη παρέμβαση. Συνοδεύει, άλλωστε, και την εξουδετέρωση στην πράξη της ρήτρας αναπροσαρμογής που θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Αύγουστο.

Θέλω να θυμίσω, όμως, ότι ήδη οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν 6πλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι. Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να καλύψει μία τέτοια αύξηση. Μπορεί μόνο να την περιορίζει. Και αυτό κάνουμε με πρωτοβουλίες, όπως αυτή, που καλύπτει το 60% των αυξήσεων που έχουν μεσολαβήσει.

Είμαστε σε πόλεμο. Και αυτό είναι το κόστος της εθνικής μας άμυνας απέναντι σε μία παγκόσμια πρόκληση, που ζητά ευρωπαϊκή απάντηση. Απάντηση, που η χώρα μας θα διεκδικεί μέχρι να δοθεί. Στο μεταξύ, ωστόσο, η κυβέρνηση θα εξαντλεί κάθε δημοσιονομικό περιθώριο ώστε να προστατεύει την αγοραστική δύναμη των πολιτών. Όμως τα περιθώρια έχουν και όρια. Και όποιος υπόσχεται εύκολες λύσεις λέει, απλώς, εύκολα ψέματα.

Δεν θα κρύψω ότι η παγκόσμια συγκυρία είναι δύσκολη. Και παντού, κάθε μέτρο μοιάζει μικρό μπροστά στις μεγάλες ανάγκες. Αλλά γνωρίζω καλά και τις ικανότητες που δείξαμε στις δοκιμασίες που ζήσαμε. Όπως και τη δύναμη της ενότητας και της σταθερότητας. Ένα, λοιπόν, μπορώ να υποσχεθώ: Ότι θα είμαστε δίπλα σε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα, μέχρι να περάσει και αυτή η τρικυμία. Μέχρι να βγούμε ξανά νικητές. Όλοι μαζί!