Τρίτη 19 Ιουλίου 2022

Υπερβαίνει το 1,2 δισ. ευρώ η απορρόφηση των πόρων του «Ελλάδα 2.0»


 

Με ταχείς ρυθμούς προχωρά η  απορρόφηση των πόρων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» καθώς ήδη υπερβαίνει, ήδη, το 1,2 δισ. ευρώ. Μέχρι το τέλος Ιουνίου οι πληρωμές προσέγγισαν τα 900 εκατ. ευρώ, έναντι 646 εκατ. ευρώ, που προέβλεπε ο προϋπολογισμός, ενώ οι πληρωμές το 2021 ανήλθαν σε 306,54 εκατ. ευρώ.

Το «Ελλάδα 2.0» δίνει έμφαση στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς υψηλό ποσό από τις επιδοτήσεις του Ταμείου αφορά, αποκλειστικά, σ’ αυτές. Ταυτόχρονα, σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως τα φορολογικά κίνητρα για συγχωνεύσεις και συνενώσεις, έχουν ως βασική ομάδα στόχευσης τις επιχειρήσεις αυτών των μεγεθών.

Μέχρι σήμερα έχουν λάβει είτε προέγκριση  από τις τράπεζες για χορήγηση δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης, με ευνοϊκούς όρους, είτε έχουν υπογραφεί, ήδη, δανειακές συμβάσεις, για 57 επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 2,64 δισ. ευρώ που αφορούν σε 30 διαφορετικούς κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας. Από αυτό το ποσό:

1,23 δισ. ευρώ είναι δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης,

614,96 εκατ. ευρώ είναι τα ίδια κεφάλαια των επενδυτών,

ενώ στα 796,64 εκατ. ευρώ διαμορφώνεται η συμμετοχή των τραπεζών.

Σημειώνεται ότι περίπου 700 σχέδια βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας και αναμένεται η οριστικοποίηση των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου