Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2022

Ευχές για τα Χριστούγεννα και προτάσεις για βιβλία από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

 



Ευχές για την ημέρα των Χριστουγέννων, χριστουγεννιάτικες αναμνήσεις αλλά και προτάσεις για βιβλία περιλαμβάνει η ανάρτηση που έκανε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Facebook.

«Καλά Χριστούγεννα σε όλους! Ελπίζω η σημερινή γιορτή να σας βρίσκει με υγεία και χαρά μαζί με τους αγαπημένους σας.

Η Κυριακή είναι συνήθως η μέρα της εβδομαδιαίας ανασκόπησης, αλλά σήμερα δεν θα γράψω λεπτομέρειες του κυβερνητικού έργου. Ας κάνουμε ένα διάλειμμα για τις γιορτές! Θα είναι λοιπόν μία ανάρτηση διαφορετική.

Ξεκίνησα να γράφω χθες στο γραφείο μου, αμέσως μόλις τελείωσαν τα κάλαντα. Μπορεί όταν βλέπετε τα “κάλαντα στους πολιτικούς” στα δελτία ειδήσεων να σας φαίνεται μια απλή συνήθεια ή μια ευκαιρία για φωτογραφίες. Όμως, αλήθεια, δεν είναι έτσι.

Είναι μία πολύ ωραία παράδοση και γεμίζει ο χώρος χαρούμενες παιδικές φωνές, παραδοσιακά κάλαντα, κεράσματα και ευχές, και είμαι πολύ ευγνώμων για αυτές τις ξεχωριστές εμπειρίες.

Αν πρέπει όμως να θυμηθώ τα πιο όμορφα Χριστούγεννα που έχω περάσει, αυτά που έρχονται κατευθείαν στο μυαλό μου χωρίς δεύτερη σκέψη, είναι τα τρία πρώτα των παιδιών μου.

Θυμάμαι ακόμα τι φορούσε η Σοφία στα πρώτα της Χριστούγεννα – ένα όμορφο πράσινο βελούδινο φόρεμα. Ήμασταν οι τρεις μας, νιόπαντροι ουσιαστικά με την Μαρέβα, και επιλέξαμε να γιορτάσουμε μόνοι μας. Έξι χρόνια αργότερα, είχαμε γίνει πέντε. Και θυμάμαι την λαχτάρα που είχαμε κάθε χρόνο να κάνουμε τα Χριστούγεννα μαγικά για τα παιδιά. Αυτό που δεν περίμενα ήταν πως με τη σειρά τους, τα παιδιά θα έκαναν τα Χριστούγεννα ξανά μαγικά και για εμάς.

Αυτές τις γιορτές, θέλω να σας ευχηθώ να χαρείτε τις στιγμές που συχνά συνειδητοποιούμε πόσο πολύτιμες είναι μόνο όταν έχουν φύγει. Τις στιγμές με τους μεγάλους και τους μικρούς της οικογένειάς σας. Τους ανθρώπους που αγαπάτε και σας αγαπούν.

Και σε όσους αγαπάτε το διάβασμα, αντί για τη συνηθισμένη κυβερνητική ανασκόπηση, θέλω σήμερα να μοιραστώ μαζί σας μερικά βιβλία που θα σας πρότεινα χωρίς επιφύλαξη – για να διαβάσετε εσείς ή για να τα δωρίσετε στους αγαπημένους σας ανθρώπους.

Θα ξεκινήσω λοιπόν με τον “Τζίμη στην Κυψέλη”.

Ο Χρήστος Χωμενίδης, τον οποίο εκτιμώ και προσωπικά, είναι αναμφίβολα ένας από τους πιο σημαντικούς συγγραφείς μας. Εδώ λοιπόν έχουμε πάλι ένα εξαιρετικό βιβλίο του. Ο κεντρικός ήρωας με ένα παρελθόν γεμάτο Κυψέλη, θέατρο, και αναφορές των δεκαετιών του 60′ και 70′, έρχεται αντιμέτωπος με μια σειρά από ατυχίες και την σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα που αλλάζει με βίαιη σχεδόν ταχύτητα και στην οποία μπορεί κάποιος να καταστραφεί με ρυθμούς ‘ψηφιακούς’. Μπορεί να προσαρμοστεί; Ένα από αυτά τα βιβλία που δεν αφήνεις κάτω.

Συνεχίζω με “Το μόνο της ζωής τους ταξίδι”, του Ηλία Μαγκλίνη.

Με αφορμή ένα οδοιπορικό στη Μικρά Ασία, στο θέατρο των επιχειρήσεων του ελληνικού Στρατού πριν από 100 χρόνια, ο Ηλίας Μαγκλίνης αφηγείται το χρονικό της εθνικής καταστροφής. Επιλέγοντας για πρωταγωνιστή της ιστορίας του τον πατέρα του πατέρα του, τον οποίο ο ίδιος δεν γνώρισε, επιχειρεί να ζωντανέψει τα βιώματα της γενιάς των νέων Ελλήνων που βρέθηκαν μακριά από τα σπίτια τους, σε μια εθνική περιπέτεια που την προκάλεσε ο μεγαλοϊδεατισμός, η δημαγωγία, η ανευθυνότητα και ο κακός σχεδιασμός. Ο Ηλίας Μαγκλίνης με το βιβλίο αυτό καταφέρνει να τιμήσει τη μνήμη της γενιάς των νέων Ελλήνων που η μόνη του εμπειρία από το εξωτερικό ήταν αυτή η εκστρατεία.

Διάβασα το βιβλίο του Ραϋμόνδου Αλβανού, “Ο Ελληνικός Εμφύλιος”, όταν ένα απόσπασμα από αυτό που αφορούσε τη χρησιμότητα της διδασκαλίας της ιστορίας έγινε θέμα στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις. Με εντυπωσίασε ο τρόπος που παρουσιάζει τα γεγονότα. Καταγράφει τις ερμηνείες που δόθηκαν από κάθε πλευρά, αποδομεί τους βασικότερους μύθους γύρω από τον Εμφύλιο και στο τέλος καλεί τους αναγνώστες να υπερβούν τις δικές τους προκαταλήψεις. Αξίζει να διαβαστεί από όλους.

Περί Ελλάδος και της σχέσης μας με τον υπόλοιπο κόσμο, ένα σημαντικό βιβλίο που διάβασα φέτος ήταν το “The Greeks- A global History”, του καθηγητή Ρόντρικ Μπίτον. Ο Μπίτον, κάνει -με επίκεντρο την Ελληνική γλώσσα- μια ολιστική προσέγγιση στο σύνολο της Ελληνικής Ιστορίας, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, και των πολιτιστικών και ιστορικών σημείων που επηρέασε τον παγκόσμιο πολιτισμό και την διανόηση. Προσεγγίζει το θέμα με σοβαρότητα και νηφαλιότητα και αξίζει να το διαβάσετε.

Σε κάτι επίσης διεθνές, στον τομέα των πολιτικών επιστημών, ένα ενδιαφέρον φετινό βιβλίο είναι το “Liberalism and Its Discontents” του Φράνσις Φουκουγιάμα. Ο Φουκουγιάμα καταπιάνεται κα αναλύει την θέση, την σημασία και τις προκλήσεις των φιλελεύθερων δυτικών αστικών δημοκρατιών, του μοντέλου που προτάσσουν και το ποιες επιθέσεις δέχονται. Το βιβλίο έχει αξία τόσο επειδή δυστυχώς φέτος είδαμε την απρόκλητη επίθεση, εισβολή και πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία αλλά και επειδή αναλύει διεξοδικά το τέλμα και τους κινδύνους που μπορεί να δημιουργηθεί από τον λαϊκισμό τόσο από αριστερά όσο και από δεξιά.

Συνεχίζω με το “Κάποια Μίλησε” των Τζόντι Κάντορ και Μέγκαν Τούι. Ένα συναρπαστικό βιβλίο για το χρονικό της έρευνας που οδήγησε στο κίνημα #MeToo. Στις σελίδες του αποτυπώνεται η γενναιότητα πλήθους γυναικών που αποφάσισαν να μιλήσουν για κάθε μορφής κακοποίηση που υπέστησαν στο κοινωνικό και κυρίως το εργασιακό τους περιβάλλον. Μαζί κι ένα πολύτιμο μάθημα για το πώς ασκείται η αληθινή αποκαλυπτική δημοσιογραφία.

Θα κλείσω με τρία εξαιρετικά βιβλία για παιδιά που διαβάζονται όμως και από τους μεγάλους πολύ ευχάριστα.

“Ελευθέριος Βενιζέλος – Ακολουθώντας τα βήματα του στην ιστορία”, της Μάρως Βασιλειάδου.

Εξίσου σημαντικό βιβλίο για τα παιδιά είναι αυτό που έγραψε η Ιουλίτα Ηλιοπούλου, “Ο Ελύτης για παιδιά”.

Είναι δύο βιβλία που ακολουθούν τα βήματα της ζωής των δύο μεγάλων Ελλήνων από την παιδική τους ηλικία και εξηγούν το έργο τους και γιατί σήμερα λογίζονται ως θρυλικές μορφές της Ελλάδας.

Τέλος, το πρώτο βιβλίο ενός νέου συγγραφέα, του Θόδωρου Αραμπατζή, με τίτλο “Η Φωνή των Δέντρων”, που περιγράφει τις περιπέτειες της μικρής Μαρίας όταν η οικογένεια της ξεριζώνεται από την πόλη της λόγω μιας φυσικής καταστροφής. Ένα βιβλίο που ασχολείται με την κλιματική κρίση και τις αλλαγές που πρέπει να κάνουμε όλοι στις καθημερινές συνήθειές μας για να συνυπάρξουμε πιο αρμονικά με το φυσικό περιβάλλον.

Σε όσους από εσάς φτάσατε μέχρι το τέλος, σας ευχαριστώ! Σε όλους, είτε διαβάζετε είτε όχι αυτές τις γραμμές, σας εύχομαι από καρδιάς να έχετε όμορφα Χριστούγεννα, γεμάτα χαμόγελα και γλυκιές αναμνήσεις».




Η Ρωσία ξαναρχίζει τις παραδόσεις προς την Ευρώπη μειώσεις τιμών σε καταναλωτικά προιόντα

 


Η Μόσχα είναι έτοιμη να ξαναρχίσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Γιαμάλ, δήλωσε χθες Κυριακή στο πρακτορείο TASS ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ.

«Η ευρωπαϊκή αγορά παραμένει στην επικαιρότητα, καθώς οι ελλείψεις σε φυσικό αέριο συνεχίζονται και έχουμε την ευκαιρία να ξαναρχίσουμε τις παραδόσεις», είπε και ανέφερε ειδικότερα τον αγωγό Γιαμάλ του οποίου η λειτουργία «σταμάτησε για πολιτικούς λόγους και παραμένει αχρησιμοποίητος».

Η ροή του αγωγού προς τη Δύση είχε αντιστραφεί από τον Δεκέμβριο του 2021, καθώς η Πολωνία απέρριψε την αγορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία και κατέφυγε σε αποθέματα που υπήρχαν στη Γερμανία.

Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ είπε επίσης ότι η Μόσχα εξετάζει το ενδεχόμενο παραδόσεων μεγαλύτερων ποσοτήτων φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας, μετά τη δημιουργία ενεργειακού κόμβου εκεί.

Αναφερόμενος στις παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), ο Νόβακ είπε πως η Μόσχα υπολογίζει ότι προμήθευσε την Ευρώπη με 21 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) το 2022. «Φέτος καταφέραμε να αυξήσουμε σημαντικά τις παραδόσεις LNG στην Ευρώπη», ανέφερε και διευκρίνισε πως μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου υπολογίζονταν σε 19,4 bcm, ενώ μέχρι την Πρωτοχρονιά εκτιμάται πως θα ανέλθουν σε 21 bcm.

Μετά από αυτή την εξέλιξη θα υπάρξει ντόμινο μειώσεων τιμών σε καύσιμα και θέρμανση, καθώς και σε όλα τα καταναλωτικά προιόντα, και κάθε αύξηση η διατήρηση των σημερινών τιμών θα είναι ποινικό αδίκημα αισχροκέρδειας, κάτι για το οποίο η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι αμείλικτη εναντίον των παραβατών.




Το Reuters ψάχνει ρεπόρτερ για την Κωνσταντινούπολη με αγγελία-«κόλαφο» για τον Ερντογάν

 


Την έντονη δυσαρέσκεια του καθεστωτικού Τούρκου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει προκαλέσει μια αγγελία του Reuters για εργαζόμενο στο γραφείο της στην Τουρκία.

Συγκεκριμένα, το Reuters εξέδωσε μια αγγελία για αναπληρωτή προϊστάμενο στην Τουρκία, στο γραφείο του στην Κωνσταντινούπολη. Ωστόσο η ουσία κρύβεται στο κείμενο της αγγελίας, το οποίο είναι ένας κόλαφος για την κυβέρνηση Ερντογάν.

Αναφέρει πως επί προεδρίας του η Τουρκία απομακρύνθηκε από τις σύγχρονες κοσμικές παραδόσεις, ασκώντας και κριτική για την πορεία της οικονομίας. 

«Ο Ερντογάν έχει μεταμορφώσει την Τουρκία στις δύο δεκαετίες στην εξουσία του, απομακρύνοντάς την από τις σύγχρονες κοσμικές παραδόσεις και μετατρέποντάς τη σε μια ισχυρή διπλωματική και στρατιωτική παρουσία σε περιοχές που εκτείνονται από τον Νότιο Καύκασο έως τη Βόρεια Αφρική. Κάποιον με ισχυρές δεξιότητες γραφής και με γνώσεις, που να μπορεί να προσφέρει αναλυτικά ρεπορτάζ από κοινού με την υποστήριξη της υψηλών επιδόσεων ομάδας μας που καλύπτει μια κρίσιμη συγκυρία της διακυβέρνησης Ερντογάν – με τον εκτροχιασμένο πληθωρισμό και την υποτιμημένη λίρα να απειλούν την προσπάθειά του για επανεκλογή τους επόμενους μήνες.

Η Τουρκία είναι μια σύνθετη και γρήγορα αναπτυσσόμενη ιστορία. Ο επιτυχημένος υποψήφιος θα είναι ένας ισχυρός ρεπόρτερ και συγγραφέας με μάτι για μια συναρπαστική αφήγηση και με την ικανότητα να διαχωρίζει μια συχνά συγκεχυμένη εικόνα για να πει μια καλά πλαισιωμένη και ισορροπημένη ιστορία, αποτυπώνοντας την πολιτική και οικονομική σημασία των γεγονότων και τις διεθνείς προεκτάσεις τους».

Ο διευθυντής επικοινωνίας του Τούρκου καθεστωτικού προέδρου, Φαχρετίν Αλτούν εξαπέλυσε πυρά κατά του Reuters, λέγοντας πως αυτά που αναφερει η αγγελία θα μπορούσε κανείς να τα βρει σε προπαγανδιστικό φυλλάδιο.

«Το Reuters φαίνεται να απομακρύνεται από τα γεγονότα και αντ’ αυτού χρησιμοποιεί μια προκατειλημμένη προοπτική σχετικά με το τι συνέβη με τις ‘σύγχρονες κοσμικές παραδόσεις’ στην Τουρκία κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Ερντογάν. Αυτές οι δηλώσεις θα είχαν νόημα μόνο σε ένα προπαγανδιστικό φυλλάδιο. Πρέπει να ρωτήσει τους δημοσιογράφους επί τόπου για τα γεγονότα προτού αποφασίσει τι έχει συμβεί και το χρησιμοποιήσει ως κατευθυντήρια γραμμή για τις ειδήσεις».



Μουσουλμανική αθλιότητα εξοργίστηκαν με τον Μοχάμεντα Σαλάχ γιατί ευχήθηκε«Καλά Χριστούγεννα»


 

Μουσουλμανική αθλιότητα σε όλο της το μεγαλείο, δείχνει το πόσο επικίνδυνα πορωμένοι είναι μερίδα μουσουλμάνων.

Τέτοιοι φανατικοί μουσουλμάνοι ζουν σε πολλές χώρες και στην Ευρώπη, ειδικά σε Γαλλία, και και Βρετανία, μάλιστα πολλές φορές έχουν δείξει τον επικίνδυνο για την ασφάλεια των πολιτών χαρακτήρα τους.

Σφοδρές αντιδράσεις από Μουσουλμάνους προκάλεσε η ανάρτηση του Αιγύπτιου επιθετικού της Λίβερπουλ, Μοχάμεντ Σαλάχ, στο Instagram με την οποία ευχήθηκε όπως όλοι οι σοβαροί αυτοί της γης «Καλά Χριστούγεννα».

Στις φωτογραφίες ο Σαλάχ, όπως έκαναν και αρκετοί άλλοι ποδοσφαιριστές, πόζαρε με την οικογένειά του μπροστά στο χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Τα δύο καρέ, ωστόσο, δεν άρεσαν σε πολλούς φανατικούς άθλιους μουσουλμάνους οι οποίοι με αναρτήσεις τους στα social media εξέφρασαν την διαφωνία τους με την κίνηση αυτή του ομόθρησκού τους ποδοσφαιριστή, επειδή είναι ακραίοι και πορωμένοι.




Νέα στρατηγική επένδυση, 102,5 εκατ. ευρώ, στο Νέο Όλβιο

 



Μία νέα στρατηγική επένδυση συνολικού προϋπολογισμού 102,5 εκ. ευρώ εγκρίθηκε χθες Πέμπτη από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων. Αφορά στην αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας της εταιρείας Sunlight Group - Συστήματα αποθήκευσης ενέργειας στο Νέο Όλβιο Ξάνθης, που αναμένεται να δημιουργήσει 220 νέες θέσεις εργασίας κατά τη λειτουργία της.


Με την επένδυση εκσυγχρονίζεται και βελτιώνεται η υφιστάμενη εγκατάσταση για την αύξηση της συνολικής παραγωγικής δυναμικότητας της εταιρείας. Συγκεκριμένα, η παραγωγική δυναμικότητα των στοιχείων συσσώρευσης ενέργειας βιομηχανικού τύπου στοιχείων μολύβδου – οξέος προβλέπεται να αυξηθεί από 3.600.000 ετησίως σε 6.300.000 στοιχεία, η οποία αντιστοιχεί σε 7,5GWhr ενέργειας ανά έτος, ενώ παράλληλα θα αυτοματοποιηθούν οι γραμμές συναρμολόγησης μπαταριών τεχνολογίας λιθίου και θα αυξηθεί η παραγωγική δυναμικότητα σε 270.000 συστοιχιών modules/έτος, η οποία αντιστοιχεί συνολικά σε 1,7GWh ενέργειας. Επιπλέον, προβλέπεται η δημιουργία νέου κέντρου Logistics 17.000 τ.μ. που θα ικανοποιεί τις πρόσθετες ανάγκες σε αποθήκευση, και η ενσωμάτωση ψηφιακών εφαρμογών Industry 4.0.

Η νέα επένδυση είναι σημαντική -όπως δήλωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης- και για το ύψος του προϋπολογισμού της και για το κοινωνικό της αποτύπωμα με τις 220 νέες θέσεις εργασίας που δημιουργεί στην περιοχή της Θράκης. Ταυτόχρονα συμβάλει στην ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας και της Ευρώπης καθώς η αποθήκευση ενέργειας αποτελεί σήμερα μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις.

Αναμένεται να συμβάλλει -όπως ανέφερε ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης- στη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού και της ενεργειακής αυτονομίας της χώρας. Η Ελλάδα έχει ισχυροποιήσει την θέση της στο πεδίο των Σημαντικών Έργων Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (IPCEIs), με τα οποία ενισχύεται η συνεργασία και η δικτύωση πολλών ευρωπαϊκών επιχειρήσεων για την υλοποίηση έργων με έντονο αναπτυξιακό, ψηφιακό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα.




Με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα η επιστροφή των ανεμβολίαστων στο Ε.Σ.Υ.

 


Ύστερα από εισήγηση Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων και μετά την απόφαση του ΣτΕ, η επιστροφή των ανεμβολίαστων γιατρών και νοσηλευτών στο Ε.Σ.Υ. θα γίνει από την 1η του χρόνου, με την εφαρμογή αυστηρού πρωτοκόλλου. Συγκεκριμένα -όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης- οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί θα γυρίσουν στα νοσοκομεία με τα εξής μέτρα:

Δυο τεστ την εβδομάδα

Υποχρεωτικά μάσκα υψηλής προστασίας

Τα τεστ να γίνονται κατά τρόπο που θα διασφαλίζεται η αυξημένη αξιοπιστία και καταγραφής με χρέωση τους

Να επιτηρούνται αν τηρούν τα μέτρα

Να μην εργάζονται σε Μ.Ε.Θ., Μονάδες Εντατικής Νεογνών και όπου υπάρχουν ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς (και να κρίνει η επιτροπή λοιμώξεων κάθε νοσοκομείου)

Τυχόν παραβίαση των μέτρων θα συνιστά πειθαρχικό αδίκημα.

Επίσης:

Οι συμβάσεις του επικουρικού προσωπικού που εντάχθηκε στο Ε.Σ.Υ. για την αντιμετώπιση της πανδημίας ανανεώνονται έως 31.12.23, ενώ -όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης- το προσωπικό αυτό έχει και αυξημένη μοριοδότηση για να διεκδικήσει μέσω της προβλεπόμενης διαδικασίας την μονιμοποίηση του.

Αντίστοιχα, παρά την επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών από την 1η του χρόνου, θα παραμείνουν στο Ε.Σ.Υ. ως επικουρικοί, οι υγειονομικοί που τους αντικατέστησαν, ενισχύοντας τα νοσοκομεία στην πιο δύσκολη στιγμή, ενώ ανανεώνονται και οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου

Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να κάνουν δωρεάν το εμβόλιο κατά της γρίπης χωρίς ιατρική συνταγή.

Επιπλέον, διαγράφεται το πρόστιμο που είχε επιβληθεί στους συμπολίτες μας άνω των 60 ετών οι οποίοι δεν είχαν εμβολιαστεί, εφόσον εμβολιάστηκαν στη συνέχεια.

 



Κατάρτιση 150.000 εργαζομένων στις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες



Συνολικά 150.000 εργαζόμενοι σε όλους τους κλάδους της οικονομίας θα έχουν την ευκαιρία να αναβαθμίσουν τις δεξιότητές τους με το νέο πρόγραμμα «Πάω Μπροστά» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Φορέας υλοποίησης του προγράμματος είναι η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) και η χρηματοδότηση προέρχεται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 154,5 εκατ. ευρώ.


Για πρώτη φορά, η ΔΥΠΑ, σε συνεργασία με τα Κέντρα Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (ΚΕΔιΒιΜ) των Πανεπιστημίων, διεθνείς κολοσσούς τεχνολογίας και αδειοδοτημένα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ), θα προσφέρει στους εργαζόμενους μία μεγάλη λίστα επιμέρους προγραμμάτων κατάρτισης με έμφαση στις ψηφιακές και «πράσινες» δεξιότητες, από τα οποία θα μπορούν να επιλέξουν, ανάλογα με το εκπαιδευτικό και επαγγελματικό τους προφίλ.

Ενδεικτικά, οι επιλογές θα περιλαμβάνουν από βασικά ψηφιακά εργαλεία γραφείου, προγράμματα για social media marketing και διαχείριση e-shop, μέχρι αντικείμενα πιο υψηλής εξειδίκευσης όπως dataanalytics, εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, logistics και υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών στον αγροτικό τομέα.

Στόχος είναι οι εργαζόμενοι να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις των σύγχρονων τάσεων στους χώρους εργασίας, να αναβαθμίσουν τις προοπτικές τους και κατά συνέπεια να συμβάλουν στον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας.

Η επιλογή των ωφελουμένων θα γίνεται κατά σειρά προτεραιότητας υποβολής της αίτησης και μέχρι εξαντλήσεως των προσφερόμενων θέσεων.

Ο κάθε ωφελούμενος θα παρακολουθήσει ένα πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης συνολικής διάρκειας 80 ωρών (διά ζώσης και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης).

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος και την επιτυχία  της πιστοποίησης των γνώσεων ο καταρτιζόμενος θα λάβει εκπαιδευτικό επίδομα που ανέρχεται σε 5 ευρώ/ώρα κατάρτισης. Οι ωφελούμενοι που θα ολοκληρώσουν την κατάρτιση υποχρεούνται να συμμετάσχουν στις εξετάσεις πιστοποίησης και με την επιτυχή εξέτασή τους θα λάβουν από τον φορέα πιστοποίησης που έχουν επιλέξει «Πιστοποιητικό γνώσεων και δεξιοτήτων». Συνεπώς αν κάποιος ολοκληρώσει το πρόγραμμα 80 ωρών και πετύχει στις εξετάσεις πιστοποίησης θα λάβει εκπαιδευτικό επίδομα ύψους 400 ευρώ.

Το πρόγραμμα «Πάω Μπροστά» εντάσσεται στη συνολικότερη πολιτική της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την επανακατάρτιση και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων τόσο των ανέργων όσο και των εργαζομένων. Αξιοποιώντας ευρωπαϊκά κονδύλια, έχει σχεδιαστεί η μεγαλύτερη προσπάθεια κατάρτισης του εργατικού δυναμικού στην ιστορία της χώρας, με στόχο στα επόμενα χρόνια να έχουν λάβει πιστοποιητικό ολοκλήρωσης προγράμματος κατάρτισης 500.000 εργαζόμενοι και άνεργοι πολίτες.



Μητσοτάκης: Στο πρόσωπό μου η Ελληνική Εθνική Μειονότητα της Αλβανίας θα έχει πάντα έναν σταθερό συμπαραστάτη

 


Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης  πραγματοποίησε χθες Πέμπτη επίσκεψη στη Χειμάρρα, τη Λιβαδειά και τη Δερβιτσάνη. Είναι η πρώτη επίσκεψη Έλληνα Πρωθυπουργού στη Χειμάρρα και η πρώτη επίσκεψη στην περιοχή μετά την επίσκεψη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το 1991 και οι κάτοικοι του επιφύλαξαν ενθουσιώδη υποδοχή. Τον Πρωθυπουργό συνόδευε και ο Χρυσός Ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας. Σημειώνεται ότι κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Δερβιτσάνη τον υποδέχθηκε και ο Αλβανός ομόλογός του Edi Rama, που μαζί με τον Δήμαρχο της πόλης ανακοίνωσαν ότι η κεντρική πλατεία θα λάβει το όνομα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και στο σημείο θα τοποθετηθεί προτομή του.


Στις διαδοχικές ομιλίες του, ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι στο πρόσωπό του η Ελληνική Εθνική Μειονότητα της Αλβανίας θα έχει πάντα έναν σταθερό συμπαραστάτη. Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα στηρίζει σταθερά την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, υποχρέωση της οποίας είναι ο πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων της μειονότητας. Επισήμανε επίσης ότι οι δύο χώρες βρίσκονται  κοντά στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο. Ανέφερε ανάμεσα στα άλλα:


Στο πρόσωπό μου η Ελληνική Εθνική Μειονότητα της Αλβανίας θα έχει πάντα όχι απλά έναν φίλο, αλλά έναν σταθερό συμπαραστάτη στα δίκαια αιτήματά σας. Εσείς που επιλέξατε να παραμείνετε εδώ στη Χειμάρρα είστε μία γέφυρα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδος και της Αλβανίας.

Υπήρξα, είμαι και θα παραμείνω υποστηρικτής της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας. Και βέβαια υποχρέωση της Αλβανίας, στα πλαίσια της προσέγγισής της με την Ευρώπη, είναι ο πλήρης σεβασμός των δικών σας δικαιωμάτων. Είτε αναφερόμαστε στο δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, είτε αναφερόμαστε στο δικαίωμα να μπορούν τα παιδιά σας και τα εγγόνια σας να μαθαίνουν σε όλες τις βαθμίδες την ελληνική γλώσσα, είτε αναφερόμαστε στο κρίσιμο ζήτημα της προστασίας των περιουσιακών σας δικαιωμάτων.

Με τον Πρωθυπουργό, τον Edi Rama, έχουμε μια πολύ στενή συνεργασία. Γνωρίζουμε τα ζητήματα που σας απασχολούν. Πιστεύω ότι μπορούμε να τα δρομολογήσουμε και να τα επιλύσουμε όλα σε πνεύμα συνεργασίας και σε πνεύμα καλής διάθεσης.

Βρισκόμαστε κοντά με την Αλβανία στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο Διότι οι διαφορές μεταξύ των κρατών δεν λύνονται με ακραία ρητορική και με κούφια λόγια, λύνονται με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο.