Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2022

Νέα στρατηγική επένδυση, 102,5 εκατ. ευρώ, στο Νέο Όλβιο

 



Μία νέα στρατηγική επένδυση συνολικού προϋπολογισμού 102,5 εκ. ευρώ εγκρίθηκε χθες Πέμπτη από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων. Αφορά στην αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας της εταιρείας Sunlight Group - Συστήματα αποθήκευσης ενέργειας στο Νέο Όλβιο Ξάνθης, που αναμένεται να δημιουργήσει 220 νέες θέσεις εργασίας κατά τη λειτουργία της.


Με την επένδυση εκσυγχρονίζεται και βελτιώνεται η υφιστάμενη εγκατάσταση για την αύξηση της συνολικής παραγωγικής δυναμικότητας της εταιρείας. Συγκεκριμένα, η παραγωγική δυναμικότητα των στοιχείων συσσώρευσης ενέργειας βιομηχανικού τύπου στοιχείων μολύβδου – οξέος προβλέπεται να αυξηθεί από 3.600.000 ετησίως σε 6.300.000 στοιχεία, η οποία αντιστοιχεί σε 7,5GWhr ενέργειας ανά έτος, ενώ παράλληλα θα αυτοματοποιηθούν οι γραμμές συναρμολόγησης μπαταριών τεχνολογίας λιθίου και θα αυξηθεί η παραγωγική δυναμικότητα σε 270.000 συστοιχιών modules/έτος, η οποία αντιστοιχεί συνολικά σε 1,7GWh ενέργειας. Επιπλέον, προβλέπεται η δημιουργία νέου κέντρου Logistics 17.000 τ.μ. που θα ικανοποιεί τις πρόσθετες ανάγκες σε αποθήκευση, και η ενσωμάτωση ψηφιακών εφαρμογών Industry 4.0.

Η νέα επένδυση είναι σημαντική -όπως δήλωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης- και για το ύψος του προϋπολογισμού της και για το κοινωνικό της αποτύπωμα με τις 220 νέες θέσεις εργασίας που δημιουργεί στην περιοχή της Θράκης. Ταυτόχρονα συμβάλει στην ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας και της Ευρώπης καθώς η αποθήκευση ενέργειας αποτελεί σήμερα μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις.

Αναμένεται να συμβάλλει -όπως ανέφερε ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης- στη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού και της ενεργειακής αυτονομίας της χώρας. Η Ελλάδα έχει ισχυροποιήσει την θέση της στο πεδίο των Σημαντικών Έργων Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (IPCEIs), με τα οποία ενισχύεται η συνεργασία και η δικτύωση πολλών ευρωπαϊκών επιχειρήσεων για την υλοποίηση έργων με έντονο αναπτυξιακό, ψηφιακό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου