Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2022

Μητσοτάκης: Στο πρόσωπό μου η Ελληνική Εθνική Μειονότητα της Αλβανίας θα έχει πάντα έναν σταθερό συμπαραστάτη

 


Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης  πραγματοποίησε χθες Πέμπτη επίσκεψη στη Χειμάρρα, τη Λιβαδειά και τη Δερβιτσάνη. Είναι η πρώτη επίσκεψη Έλληνα Πρωθυπουργού στη Χειμάρρα και η πρώτη επίσκεψη στην περιοχή μετά την επίσκεψη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το 1991 και οι κάτοικοι του επιφύλαξαν ενθουσιώδη υποδοχή. Τον Πρωθυπουργό συνόδευε και ο Χρυσός Ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας. Σημειώνεται ότι κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Δερβιτσάνη τον υποδέχθηκε και ο Αλβανός ομόλογός του Edi Rama, που μαζί με τον Δήμαρχο της πόλης ανακοίνωσαν ότι η κεντρική πλατεία θα λάβει το όνομα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και στο σημείο θα τοποθετηθεί προτομή του.


Στις διαδοχικές ομιλίες του, ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι στο πρόσωπό του η Ελληνική Εθνική Μειονότητα της Αλβανίας θα έχει πάντα έναν σταθερό συμπαραστάτη. Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα στηρίζει σταθερά την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, υποχρέωση της οποίας είναι ο πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων της μειονότητας. Επισήμανε επίσης ότι οι δύο χώρες βρίσκονται  κοντά στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο. Ανέφερε ανάμεσα στα άλλα:


Στο πρόσωπό μου η Ελληνική Εθνική Μειονότητα της Αλβανίας θα έχει πάντα όχι απλά έναν φίλο, αλλά έναν σταθερό συμπαραστάτη στα δίκαια αιτήματά σας. Εσείς που επιλέξατε να παραμείνετε εδώ στη Χειμάρρα είστε μία γέφυρα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδος και της Αλβανίας.

Υπήρξα, είμαι και θα παραμείνω υποστηρικτής της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας. Και βέβαια υποχρέωση της Αλβανίας, στα πλαίσια της προσέγγισής της με την Ευρώπη, είναι ο πλήρης σεβασμός των δικών σας δικαιωμάτων. Είτε αναφερόμαστε στο δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, είτε αναφερόμαστε στο δικαίωμα να μπορούν τα παιδιά σας και τα εγγόνια σας να μαθαίνουν σε όλες τις βαθμίδες την ελληνική γλώσσα, είτε αναφερόμαστε στο κρίσιμο ζήτημα της προστασίας των περιουσιακών σας δικαιωμάτων.

Με τον Πρωθυπουργό, τον Edi Rama, έχουμε μια πολύ στενή συνεργασία. Γνωρίζουμε τα ζητήματα που σας απασχολούν. Πιστεύω ότι μπορούμε να τα δρομολογήσουμε και να τα επιλύσουμε όλα σε πνεύμα συνεργασίας και σε πνεύμα καλής διάθεσης.

Βρισκόμαστε κοντά με την Αλβανία στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο Διότι οι διαφορές μεταξύ των κρατών δεν λύνονται με ακραία ρητορική και με κούφια λόγια, λύνονται με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. 

 



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου