Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Ο Τσίπρας τρέμει την εξεταστική και θέλει να γίνει μπάχαλο η επιτροπή



Σε πανικό και τρόμο ο Αλέξης Τσίπρας για να μην αποκαλυφθεί η σκευωρία και να μην οδηγηθούν στην φυλακή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. «Παράνομη» χαρακτηρίζει την απόφαση εξαίρεσης του Παύλου Πολάκη και του Δημήτρη Τζανακόπουλου από την προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα.

«Προς: Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνο Τασούλα

Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε,

Στις 29 Οκτωβρίου 2019 η Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης αποφάσισε κατά πλειοψηφία την «εξαίρεση» των μελών της, βουλευτών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλου Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλου.

Η επιτροπή συγκροτήθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, με την απόφαση της 19ης Οκτωβρίου 2019, με την οποία ορίστηκαν κατά τρόπο δεσμευτικό τα μέλη της, μεταξύ των οποίων και οι βουλευτές Πολάκης και Τζανακόπουλος, με τη νόμιμη διαδικασία που προβλέπει ο Κανονισμός. Η απόφαση που έλαβε η επιτροπή για την «εξαίρεση» μελών της είναι, ως εκ τούτου, ευθέως παράνομη και διασαλεύει την κοινοβουλευτική τάξη, καθότι παραβιάζει απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής.

Ανήκει εκ του Κανονισμού στην ευθύνη σας να διασφαλίζετε την τήρηση και εφαρμογή των αποφάσεων της Βουλής και να μεριμνάτε ώστε οι επιτροπές που συγκροτεί η Βουλή να μην ενεργούν καθ’ υπέρβαση της εξουσίας που η Βουλή τους απονέμει.

Η επίκληση παλαιότερης γνωμοδότησης του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, που επικαλείται την αυτονόητη ισχύ της αρχής της μεροληψίας κατά τη συγκρότηση των κοινοβουλευτικών επιτροπών, είναι εμφανώς προσχηματική και σε κάθε περίπτωση παντελώς αβάσιμη, δεδομένου ότι μόνο το αποφασίζον όργανο, η Ολομέλεια της Βουλής, θα μπορούσε να εξετάσει σχετικό ζήτημα πριν λάβει την απόφασή της για συγκρότηση της επιτροπής.

Η απόφαση της Ολομέλειας με την οποία συγκροτήθηκε η επιτροπή εμπεριέχει και την απόφανση της Βουλής περί της ορθής συγκρότησης της. Μετά απ’ αυτήν, η χωρίς τη συναίνεση των βουλευτών μελών της εξαίρεση, κατ’ ουσίαν έκπτωσή τους, απ’ αυτή συνιστά βάναυση στέρηση κοινοβουλευτικών δικαιωμάτων των ίδιων των βουλευτών και του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας στην οποίαν ανήκουν, για τα οποία δικαιώματα (συμμετοχής σε επιτροπής και υπόδειξης των μελών τους) ούτε o Κανονισμός της Βουλής ούτε το Σύνταγμα προβλέπουν ή επιτρέπουν οποιονδήποτε περιορισμό του είδους που η επιτροπή επέβαλε με την απόφαση «εξαίρεσης».

Με την απόφαση της πλειοψηφίας της ως άνω Επιτροπής υπάρχει εξάλλου κίνδυνος να δημιουργηθεί ένα ιδιαίτερα αποδιοργανωτικό και εν γένει βλαπτικό για τη λειτουργία των Επιτροπών της Βουλής νομολογιακό προηγούμενο, δυνάμει του οποίου η εκάστοτε πλειοψηφία θα μπορούσε να καταστρατηγεί τα δικαιώματα της μειοψηφίας και του προέδρου κάθε κοινοβουλευτικής ομάδας.

Δημιουργεί δε ιδιαίτερη ανησυχία το γεγονός ότι οι Επιτροπές που αναλαμβάνουν να φέρουν εις πέρας το ιδιαίτερα σημαντικό έργο της προκαταρκτικής εξέτασης για ορισμένη υπόθεση μετά από μια τέτοια απόφαση θα μπορούσαν να οδηγούνται σε μη νόμιμη λειτουργία που θα μπορούσε στο μέλλον να οδηγήσει σε δικονομικές ακυρότητες μετά από έλεγχο των δικαστηρίων για την τήρηση των κανόνων που αφορούν τη λειτουργία της Επιτροπής, οδηγώντας στην απώλεια κρίσιμου διαδικαστικά χρόνου και κρίσιμων στοιχείων.

Κύριε Πρόεδρε,

Προσβλέποντας στην αρμοδιότητά σας, δυνάμει του άρθρου 11 παρ. 2 του Κανονισμού της Βουλής, και εκτιμώντας ότι ως Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων διαισθάνεστε την ευθύνη να λειτουργήσετε ως Πρόεδρος όχι μόνο της πλειοψηφίας, αλλά όλης της Εθνικής Αντιπροσωπείας, σας καλώ να μεριμνήσετε για την άμεση αποκατάσταση της κοινοβουλευτικής τάξης και την εφαρμογή της απόφασης της Ολομέλειας της Βουλής.

Με εκτίμηση
Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης
Αλέξης Τσίπρας»


Επεισόδια από κακοποιούς αναρχικούς έξω από την ΑΣΟΕΕ



Σε κακουργήματα επιδόθηκαν για ακόμα μία φορά ομάδα κακοποιών αντιεξουσιαστών που έβαλε φωτιά σε κάδους στην Πατησίων, έσπασε βιτρίνες μαγαζιών, και μετά μπήκε παράνομα μέσα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, παραβιάζοντας το άσυλο όπου και παραμένει μέχρι τώρα. 

Η αστυνομία έχει κάνει χρήση χημικών και βρίσκεται αυτή την ώρα έξω από το εκπαιδευτικό ίδρυμα και περιμένουμε να μπει μέσα να συλλάβει τους κακοποιούς.

Η κυκλοφορία στην Πατησίων αρχικά διεκόπη εντελώς, γεγονός που προκάλεσε κομφούζιο στους γύρω δρόμους. Αυτή την ώρα έχει ανοίξει μόνο το ρεύμα προς Ομόνοια.

Οι αντιεξουσιαστές που δεν έχουν καμία σχέση με τα πανεπιστήμια και την μάθηση φώναζαν συνθήματα κατά της κατάργησης του ασύλου για να ξαναγίνουν γκέτο κακοποιών, αντιεξουσιαστών, εμπόρων ναρκωτικών, τρομοκρατών και λαθρομεταναστών τα πανεπιστήμια.

Στο σημείο εκτός από διμορίες των ΜΑΤ, έσπευσαν και οχήματα της Πυροσβεστικής.

φωτογραφίες απο το protothema.gr











Έστειλαν και κείμενο τα 10 κορίτσια που ξεφτιλίστηκαν στην παρέλαση νομίζοντας ότι κάνουν την διαφορά



Το σκεπτικό της ξεφτίλας τους για την παρέλαση α λα Monty Python στον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας Νέας Χαλκηδόνας εξηγούν τα 10 κορίτσια που συμμετείχαν.

Σε κείμενό τους που απέστειλαν στην Εφημερίδα των Συντακτών τονίζουν :

Στρατιωτάκια ακούρδιστα, μέρα ή νύχτα;

Πώς στα παιδικά παιχνίδια εμπλέκονται οι αρχηγοί, οι στρατοί και τα στρατιωτάκια τους;

Στρατοί που κάνουν πολέμους, βομβαρδισμούς, επεμβάσεις.

Και εμείς επέμβαση εκτάκτου ανάγκης κάναμε αλλά χωρίς την παραμικρή άσκηση βίας.

Καλλιτεχνική επέμβαση, κάτι σαν παιχνίδι.

Υπήρξαμε για λίγο στρατιωτάκια που αρχίζουν να ξεκουρδίζονται, να βραχυκυκλώνουν απέναντι στις διαταγές, τα παραγγέλματα, τα εμβατήρια. ίσως γιατί πλέον δεν μας πείθουν οι ιδέες που ενσαρκώνονται σε όλα αυτά.

Τι κοινό μπορεί να’χει ο μιλιταρισμός με την ελευθερία; Τι σχέση μπορεί να’χει η υπεράσπιση της ελευθερίας ενός λαού με τον πατριωτισμό που διδασκόμαστε από μικρά παιδιά; Στα σχολεία, στις παρελάσεις, παντού.

Ο πόλεμος του ανθρώπου για την ελευθερία του δεν είναι έπος ούτε τραγωδία. Είναι η ίδια η ζωή εν κινήσει. Κίνηση που δεν μπορεί να ελεγχθεί και να μπει σε καλούπια.

Γι’ αυτό και εμείς μπήκαμε στην παρέλαση ακαλούπωτοι… Υπό την πνευματική μπαγκέτα του μεγάλου στρατάρχη της αγγλικής κωμωδίας, John Cleese και όσων μας έχουν διδάξει οι Monty Python.  Με το δικό μας silly walk και ρυθμό.

Στα μάτια των επισήμων και πολλών θεατών, είδαμε την περιέργεια, την έκπληξη αλλά και την υποτίμηση. Άλλοι μας γιούχαραν, άλλοι μας πέρασαν για «προβληματικά παιδιά». Αυτά ακριβώς είναι τα όρια του πατριωτισμού τους. Η πατρίδα των κανονικών, των προβλέψιμων, των άριστων.

Εμείς ήρθαμε από άλλες πατρίδες. τις πατρίδες των περιττών, των απρόβλεπτων, των ζωντανών. Εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί ελευθερίας, λοιπόν.

Υ.Γ.
Επιλέξαμε να πάμε στο δήμο της Ν. Φιλαδέλφειας- Ν. Χαλκηδόνας σε μια γειτονιά χτισμένη από πρόσφυγες,  τους κατεξοχήν περιττούς και απόβλητους της ελληνικής κοινωνίας και τότε και τώρα.

10 «στρατιωτάκια» της υπο-κριτικής τέχνης


Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο 4ο EU – Arab World Summit



Εξοχότατοι κύριοι Πρωθυπουργοί,
Κύριοι Υπουργοί, κύριοι Γενικοί Γραμματείς,
Κύριοι Πρέσβεις, Κυρίες και Κύριοι,

Σας καλωσορίζω στην Αθήνα και στην 4η Σύνοδο της Ευρω-Αραβικής Συνεργασίας. Η παρουσία σας εδώ δηλώνει το προφανές ενδιαφέρον των χωρών μας να βαδίσουν μαζί στο δρόμο του διαλόγου και της συνεργασίας.

Αναδεικνύει, όμως, ταυτόχρονα και τη σημασία μιας τέτοιας επιλογής, σε ένα διεθνές περιβάλλον που, όπως είπαν και οι προλαλήσαντες, γίνεται ολοένα πιο σύνθετο και πιο ασταθές. Η γέφυρα φιλίας των δύο πλευρών της Μεσογείου μετατρέπεται, έτσι, στη δική μας θετική απάντηση στα ρήγματα που εκδηλώνονται σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι δεσμοί μεταξύ μας διατρέχουν την Ιστορία, σφυρηλατούνται, επί αιώνες, από πολιτισμούς και παραδόσεις που επικοινωνούν και αλληλοεπηρεάζονται. Όπως, όμως, και από κοινές προκλήσεις, με κορυφαίες στις μέρες μας αυτή του Μεταναστευτικού και Προσφυγικού ζητήματος. Ένα πρόβλημα που δεν περιορίζεται απλώς στους χάρτες της Γεωγραφίας. Που δεν αφορά, δηλαδή, μόνο το Σαχέλ και τη Λιβύη, τη Συρία και την Τουρκία ή την Ελλάδα και τη Βόρεια Ευρώπη, την υποσαχάρια Αφρική. Αλλά απλώνεται, πλέον, στα όρια της παγκόσμιας συνείδησης. Γίνεται το πεδίο εκείνο όπου δοκιμάζονται η αλληλεγγύη και ο ανθρωπισμός μας, μαζί ταυτόχρονα με την ετοιμότητά μας να καταπολεμηθεί το οργανωμένο έγκλημα και να προστατευτούν τα εθνικά και τα ευρωπαϊκά σύνορα.

Γνωρίζετε καλά ότι η Ελλάδα έχει υποδεχτεί εκατοντάδες χιλιάδες φυγάδες των πολέμων και της ανέχειας. Ανθρώπους που ξεκινούν από την Μέση Ανατολή, την Κεντρική Ασία και την υποσαχάρια Αφρική, ώστε να φτάσουν -μέσω του Αιγαίου και των ακτών της Μεσογείου- σε αυτό που αποκαλούν «ευρωπαϊκό παράδεισο». Αλίμονο, όμως. Ούτε η διαδρομή είναι εύκολη ούτε και η κατάληξη είναι συχνά ευτυχής.

Θα είμαι, λοιπόν, ειλικρινής: Η χώρα μου δέχεται -ειδικά τους τελευταίους μήνες- ροές προσφύγων και μεταναστών ασύμμετρες σε σχέση με την έκταση και τον πληθυσμό της. Τα ακριτικά μας νησιά ασφυκτιούν και οι περιοχές της ενδοχώρας με δομές φιλοξενίας αντιμετωπίζουν τα πρώτα προβλήματα. Ελέγχουμε τα σύνορά μας και φροντίζουμε πάντα για τους κυνηγημένους του κόσμου. Όμως, μία και μόνη χώρα δεν μπορεί να σηκώσει στους ώμους της τα προβλήματα τριών ηπείρων. Μόνο συντεταγμένα -με νομιμότητα και συνεργασία- θα μπορέσουμε να απαντήσουμε σε αυτό το μεγάλο στοίχημα του 21ου αιώνα. Είναι ξεκάθαρο- και εύχομαι αυτό να συζητηθεί και στη διάρκεια του Forum- ότι χρειάζεται περισσότερος συντονισμός Ευρωπαίων και Αράβων για την αντιμετώπιση των αιτιών της προσφυγιάς.

Για να υπάρξει, δηλαδή, βιώσιμη ειρήνη στις εστίες κρίσης και σοβαρή ενίσχυση στις χώρες προέλευσης και διέλευσης των προσφύγων. Χρειάζεται, επίσης, περισσότερη συνεργασία για την καταπολέμηση των εγκληματικών δικτύων παράνομης διακίνησης μεταναστών. Για να σταματήσει, δηλαδή, αυτό το χυδαίο εμπόριο ελπίδας από εκείνους που παραβιάζουν όχι μόνο τυπικούς αλλά και ηθικούς νόμους. Χρειάζεται, προφανώς, φύλαξη των συνόρων για την ασφάλεια των πολιτών κάθε χώρας, αλλά και της ζωής των προσφύγων και των μεταναστών. Για να πάψουν δηλαδή στο Αιγαίο πρόσφυγες και μετανάστες να γίνονται μοχλός πιέσεων αλλότριων σκοπιμοτήτων. Χρειάζονται, τέλος, πόροι, ώστε -όσοι το δικαιούνται- να έχουν μία νέα πατρίδα. Για να μπορέσουν, δηλαδή, υγιείς και μορφωμένοι, να ενσωματωθούν, τελικά, στον δυναμικό πληθυσμό του κράτους που τους υποδέχθηκε.

Όλα τα παραπάνω, ωστόσο, προϋποθέτουν μια ατμόσφαιρα καταλαγής, κατανόησης και συνεργασίας. Ένα διεθνές πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται όταν, την ίδια στιγμή, κάποιοι αμφισβητούν δεδομένα δεκαετιών και εγείρουν απαράδεκτες διεκδικήσεις. Αναφέρομαι, όπως καταλαβαίνετε, στις ενέργειες της γειτονικής Τουρκίας, τόσο σε ό,τι αφορά την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και την συμπεριφορά της στο Αιγαίο. Θα ήταν καλό να μην φορτίζει περαιτέρω την ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Να ακολουθήσει το δρόμο του Διεθνούς Δικαίου και της καλής γειτονίας.

Με αφορμή όσα ακούστηκαν τις τελευταίες μέρες, πρέπει να πω ότι το ελληνικό Λιμενικό έχει σώσει χιλιάδες ζωές στη θάλασσα. Ταυτόχρονα, είναι επιφορτισμένο με την αποστολή της φύλαξης των συνόρων μας, την οποία με αυτήν την κυβέρνηση θα επιτελεί στο ακέραιο. Αυτοί που εργαλειοποίησαν το προσφυγικό χρησιμοποιώντας τους κατατρεγμένους ως πιόνια για την επιδίωξη των δικών τους γεωπολιτικών στόχων, ας είναι πιο προσεκτικοί όταν αναφέρονται στην Ελλάδα. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού χρειάζεται από όλους νηφαλιότητα και όχι ρητορικές εξάρσεις. Γιατί κανένα τραύμα δεν κλείνει, ανοίγοντας άλλα δίπλα του.

Κυρίες και κύριοι,

Σε αυτό το ταραχώδες περιβάλλον, η Ελλάδα αποδεικνύει με πράξεις και όχι με λόγια ότι αποτελεί πυλώνα σταθερότητας, ασφάλειας και ανάπτυξης. Ύστερα από μία δεκαετία κρίσης και εσωστρέφειας είναι ξανά παρούσα στο ρόλο που της αρμόζει. Με νέα αυτοπεποίθηση, διατυπώνει στην περιοχή τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και του απαραβίαστου συνόρων και συνθηκών. Ως Ευρωπαίος εταίρος, μεταφέρει παντού το κεκτημένο του Κράτους Δικαίου, της Δημοκρατίας και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ως εθνική δύναμη, πρωταγωνιστεί στην προσπάθεια συνεννόησης και κοινών δράσεων με τις κυβερνήσεις και τους λαούς της ευρύτερης περιφέρειας.

Ήδη, μαζί με την Κύπρο, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ιορδανία, τον Λίβανο και την Παλαιστίνη, προωθούμε διμερή, τριμερή και πολυμερή σχήματα συνεργασίας σε πολλά επίπεδα. Σχήματα, που θέλω να το επαναλάβω, είναι ανοιχτά σε κάθε κράτος που συμμερίζεται τις ίδιες αρχές και αξίες. Σε αυτό, άλλωστε, κατατείνουν και πρωτοβουλίες όπως το «East Mediterranean Gas Forum». Είχαμε την ευκαιρία να το συζητήσουμε αναλυτικά με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Πρόεδρο Σίσι όταν βρεθήκαμε πριν από λίγες εβδομάδες στο Κάιρο. Κοινός μας στόχος είναι ένα καλύτερο αύριο για όλους σε μία ειρηνική και ευρύχωρη «γειτονιά» της Μεσογείου. Από αυτήν την άποψη, θεωρώ ότι το 4ο EU – Arab World Summit αποτελεί έναν ακόμη βραχίονα της προσπάθειάς μας και ότι ο τίτλος «Μια Στρατηγική Συνεργασία» είναι σήμερα περισσότερο εύστοχος και επίκαιρος.

Στον προβληματισμό της Συνόδου μας, όμως, αξίζει να ενσωματωθεί μία νέα, κρίσιμη παράμετρος: Δεν είναι άλλη από την κλιματική αλλαγή. Που αποτελεί «κλειδί» για πολλά από τα ζητούμενα που μας απασχολούν. Αλλά και «ζυγαριά» όπου οφείλουμε, στο εξής, να δοκιμάζουμε κάθε απόφασή μας πριν τη δρομολογήσουμε ώστε να γίνει πράξη. Γιατί το περιβάλλον και οι φυσικές πηγές συνδέονται, από τη μια μεριά, με την ενέργεια. Αυτή, με τη σειρά της, αντανακλά κρατικά συμφέροντα και συνεπώς καθίσταται ρυθμιστής στην παγκόσμια οικονομία και ισορροπία. Από την άλλη, όμως, η προστασία του Περιβάλλοντος συνδέεται κυριολεκτικά με το παρόν και το μέλλον της ανθρωπότητας. Με τη ζωή και την ευημερία όλων μας, ανεξάρτητα από το πού κατοικούμε και ποιο σύστημα διοίκησης έχουμε.

Πρόκειται, συνεπώς, για μία εξίσωση η λύση της οποίας δεν έχει ακόμα βρεθεί και την οποία καλούμαστε να δώσουμε εμείς, η δική μας γενιά. Γεφυρώνοντας την ανάπτυξη με την ποιότητα ζωής και την προστασία του περιβάλλοντος. Είναι το διακύβευμα ευθύνης της δικής μας γενιάς προς τις επόμενες. Στον τομέα αυτό, η Ελλάδα, πιστή στη Συμφωνία των Παρισίων, έχει ήδη μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου όπως ήθελαν οι στόχοι του 2020 και βαδίζει ταχύτατα προς εκείνους 2030. Γι’ αυτό και μέχρι τότε, το 35% του συνολικού ενεργειακού μείγματος της χώρας μας θα αποτελείται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Στην τελευταία Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, μάλιστα, παρουσίασα προσωπικά το σχέδιό μας για την πλήρη απολιγνιτοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα μέχρι το αργότερο το 2028. Και ανακοίνωσα ότι, μέσα στο 2020, η Αθήνα θα φιλοξενήσει Διεθνή Συνάντηση για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική μας κληρονομιά, σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Ήδη, περισσότερες από 60 χώρες συντάχθηκαν με την πρωτοβουλία, και μαζί τους το Συμβούλιο της Ευρώπης, η UNESCO και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας.

Με την ευκαιρία αυτή, καλώ κι εσάς να παραβρεθείτε σε αυτό το σημαντικό ραντεβού. Αφορά ιδιαίτερα τις χώρες της Μεσογείου με την τόσο πλούσια πολιτιστική τους κληρονομιά. Με το πνεύμα αυτό προωθούμε στην Ελλάδα την ενεργειακή μας πολιτική με αιχμή τις υποδομές. Γιατί ακριβώς αυτές αποτελούν ένα κέντρο αλληλοτροφοδοτούμενης ανάπτυξης. Δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, μεταφέρουν τεχνογνωσία, αλλά και προσφέρουν στους άλλους τομείς δύο πολύ κρίσιμα ανταγωνιστικά στοιχεία: Τη φθηνή, ασφαλή και προσιτή ενέργεια και τα δίκτυα επικοινωνίας και μεταφορών.

Και εξηγούμαι:

Το ύψος των συγκεκριμένων επενδύσεων για την εξαετία 2019-2025 στη χώρα μας θα ξεπεράσει τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ. Ενώ ειδικά για τη Βόρεια Ελλάδα προωθούνται δύο σημαντικά έργα: Το σχεδόν εξαντλημένο κοίτασμα φυσικού αερίου της Καβάλας μετατρέπεται, τώρα, σε μια υπόγεια δεξαμενή φυσικού αερίου, με προϋπολογισμό 240 εκατομμύρια ευρώ και στην Αλεξανδρούπολη δημιουργείται σταθμός αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου, που θα απαιτήσει συνολικά κεφάλαια τα οποία θα πλησιάζουν τα 400 εκατομμύρια ευρώ. Προωθούμε, επίσης, υδροηλεκτρικό σταθμό αποθήκευσης ενέργειας στην Αμφιλοχία δυναμικότητας 680 MW, προϋπολογισμού 500 εκατομμυρίων και ακολουθεί το υβριδικό συγκρότημα σε Σητεία και Ρέθυμνο, στον τόπο μου στην Κρήτη, που θα συνδυάζει αιολική και υδροηλεκτρική ενέργεια. Θα παράγει 304 MW ετησίως και θα απορροφήσει κεφάλαια ύψους 280 εκατομμυρίων. Την ίδια ώρα, οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες στην ενέργεια -με αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά πάρκα και υδροηλεκτρικά έργα- αγγίζουν τα 4,2 δισ. ευρώ με στόχο να προσφέρουν νέα ισχύ ύψους άνω των 2.300 MW. Το φυσικό αέριο θα είναι το καύσιμο γέφυρα για να περάσουμε στη νέα εποχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Κυρίες και κύριοι,

Από το ίδιο βήμα πέρυσι, ακόμα ως Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, είχα μιλήσει για ευκαιρίες που χάνονται εξαιτίας λανθασμένων πολιτικών. Σήμερα, είμαι εδώ για να μιλήσω για ευκαιρίες που ανοίγονται εξαιτίας φιλοεπενδυτικών πολιτικών. Ο λαός μας ψήφισε μια νέα κυβέρνηση, της έδωσε ισχυρή εντολή για να υλοποιήσει το σύνθημά της «Ανάπτυξη για Όλους». Και αυτό το σύνθημα το υπηρετούμε με έναν πλήρη χάρτη πρωτοβουλιών, που σαφώς ενδιαφέρουν και τον αραβικό κόσμο. Αναφέρω ενδεικτικά κάποιες:

Στον τομέα του τουρισμού, εγκρίθηκε ήδη από το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου η μελέτη του «Mykonos Project». Μιας ξενοδοχειακής επένδυσης ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ από την «AGC». Εταιρεία του Αμπού Ντάμπι και του Κουβέιτ, δραστηριοποιείται στην Ελλάδα μέσω του «Αστέρα Βουλιαγμένης», ενώ αναμένεται και δεύτερη φάση της επένδυσης με την ανάπλαση του «Astir Beach».

Στον ιδιαίτερα σημαντικό και κρίσιμο για την ανάπτυξη της χώρας μας αγροτοδιατροφικό τομέα, ήδη οι όμιλοι «Amerra Capital Management» και «Mubadala Investment Company» επένδυσαν σε έναν κρίσιμο τομέα στις ιχθυοκαλλιέργειες, μέσω της εταιρείας «Andromeda». Και, τώρα, εγκρίνεται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού η συγχώνευση των εταιρειών «Σελόντα» και «Νηρεύς» υπό το σχήμα της Ανδρομέδα, που ελέγχουν πια δύο αραβικά κεφάλαια.

Έτσι, και οι δύο ξαναμπαίνουν στο δρόμο της κερδοφορίας. Δίνουμε, με αυτό τον τρόπο, ένα ισχυρό μήνυμα ότι τα κεφάλαια των επενδυτών δεν αδρανούν. Ούτε χάνονται πια στην πατρίδα μας μπροστά σε γραφειοκρατικά προσκόμματα. Ειδική τροπολογία που ψηφίστηκε πριν από λίγες ημέρες, επανεργοποιεί, επίσης, την απόκτηση golden visa μέσω POS. Με όρους, μάλιστα, που ευνοούν τις αγορές ακινήτων και εκτός Αττικής, ώστε οι αξίες των ελληνικών περιουσιών να αυξηθούν και στην περιφέρεια.

Τα στοιχεία όσον αφορά τις αραβικές χώρες τα αναζήτησα και είναι πολύ ενθαρρυντικά. Με βάση τα τελευταία στοιχεία, η Αίγυπτος κατατάσσεται 4η στις αιτήσεις για golden visa και ακολουθεί ο Λίβανος. Το ενδιαφέρον είναι έντονο κι από Ιράκ και Ιορδανία. Το μερίδιο του λέοντος ανήκει βέβαια στην Κίνα, με σχεδόν το 60% των αιτήσεων. Όμως, λίγο παραπάνω από το 10% των χορηγήσεων προέρχεται από αραβικές χώρες.

Καλοδεχούμενη, τέλος, είναι και η διαφαινόμενη ελληνοαραβική συνεργασία στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων: Θυμίζω ότι ήδη δρομολογείται η ιδιωτικοποίηση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών Ελευθέριος Βενιζέλος, ενώ πολύ σύντομα θα παραχωρηθεί η εκμετάλλευση 10 περιφερειακών λιμανιών, που ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ, έως το 2042. Ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση, με σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, άλλων 23 περιφερειακών αεροδρομίων, και για την παραχώρηση σε ιδιώτες επτά σημαντικών μαρινών, που επίσης ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο επίσης θα διαθέσει το 24% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΑΘ. Με απλά λόγια η Ελλάδα αλλάζει, με «όχημα» την οικονομία. Τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού -θυμίζω ότι για πρώτη φορά η Ελληνική Δημοκρατία δανείστηκε έντοκα γραμμάτια με αρνητικό επιτόκιο- η δημοσιονομική υπευθυνότητα, αλλά ταυτόχρονα η ελάφρυνση φορολογικών βαρών δημιουργούν νέες ευκαιρίες επενδύσεων. Επανατοποθετείται η Ελλάδα στον διεθνή επενδυτικό χάρτη και κατά συνέπεια και στο χάρτη των Αραβικών χωρών ως ένας πρόσφορος τόπος επιχειρηματικών ευκαιριών και, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό πλέον, ως μια χώρα χαμηλού πολιτικού ρίσκου. Πέρυσι, τέτοια εποχή, από αυτό το βήμα, παρότι ήμουν Αρχηγός της Αντιπολίτευσης, σας είχα ζητήσει να επενδύσετε στην πατρίδα μας. Σήμερα έχω δύο λόγους παραπάνω να το κάνω. Διότι γνωρίζω πολύ καλά ότι με τη νέα κυβέρνηση, η οποία προήλθε από την ισχυρή εντολή του ελληνικού λαού, είμαστε αποφασισμένοι -και το κάνουμε ήδη- να μετατρέψουμε τη χώρα μας σε ένα ελκυστικό, επενδυτικό προορισμό. Τα κεφάλαιά σας είναι ευπρόσδεκτα στην πατρίδα μας. Και θα βρείτε, για πρώτη φορά πιστεύω μια αντιμετώπιση η οποία να αρμόζει με το ενδιαφέρον σας να επενδύσετε στην Ελλάδα.

Κυρίες και κύριοι, κλείνω με την εξής παρατήρηση:

Έλληνες και Άραβες έχουν παλαιούς δεσμούς, ένα πλούσιο παρελθόν, χάνεται στα βάθη της Ιστορίας. Αυτό το παρελθόν υπόσχεται ένα ακόμη καλύτερο μέλλον. Για να χρησιμοποιήσω δύο ελληνικές λέξεις, η γεωγραφική μας «γειτνίαση» καθιστά μονόδρομο την καλή «γειτονία» μας. Αυτήν, η Ελλάδα την υπηρετεί και ως μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Ανακαλώ από το 2018 τα λόγια του σημερινού μας Επιτρόπου και Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχινά από αυτό εδώ το βήμα: «Η ευρω-αραβική συνεργασία άργησε: θα είχαμε γλιτώσει πολλές από τις αρνητικές συνέπειες που βλέπουμε στην περιοχή, αν είχαμε κατορθώσει να παράγουμε ασφάλεια, αντί να την καταναλώνουμε τα τελευταία χρόνια», και δυστυχώς οι πρόσφατες εξελίξεις και στη Συρία επιβεβαιώνουν την ισχύ αυτού του επιχειρήματος. Έφτασε, λοιπόν, η ώρα να αναστραφούν οι όροι. Και αντί για εντάσεις, η περιοχή να εκπέμπει, επιτέλους, σταθερότητα και δημιουργία. Στηρίζουμε, συνεπώς, τις προσπάθειες αυστηρότερου ελέγχου των μεταναστευτικών ροών που εκκινούν ή διέρχονται από χώρες του αραβικού κόσμου. Όπως αποφάσισε και η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ- Αραβικού Συνδέσμου στο Σαρμ Ελ Σεΐχ, τον περασμένο Φεβρουάριο. Εργαζόμαστε για το σχέδιο ευρωπαϊκών εξωτερικών επενδύσεων στη Βόρεια Αφρική που μπορεί να ξεπεράσει τα 40 δισεκ. ευρώ. Όπως συμφωνούμε και με την τεχνική βοήθεια για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και την ψηφιοποίηση στις χώρες του αραβικού κόσμου και της Αφρικής. Πολλές ευκαιρίες ανοίγονται και για ελληνικές εξωστρεφείς επιχειρήσεις να εκμεταλλευτούν αυτές τις νέες αναπτυξιακές δυνατότητες και τους πόρους που θα τις χρηματοδοτήσουν.

Αφήνω τον επίλογό μου στα λόγια του Γάλλου ιστορικού Μπροντέλ, που υπήρξαν και ο πρόλογός μου στην περσινή μας συνάντηση: «Τους λαούς της Μεσογείου ο πολιτισμός τους φέρνει πιο κοντά. Η οικονομία δυναμώνει τις σχέσεις τους. Και μόνο η πολιτική εμποδίζει την προσέγγισή τους».

Σας καλώ να επιβεβαιώσουμε τα δύο πρώτα και να διαψεύσουμε το τρίτο του συμπέρασμα. Σας ευχαριστώ.




Κοινή ανακοίνωση μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας Edi Rama


«Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας Edi Rama.

Συζητήθηκαν όλα τα διμερή θέματα, με τον Αλβανό Πρωθυπουργό να τονίζει ότι παρά την απογοήτευση της γειτονικής χώρας από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη μη-εκκίνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αλβανία θα συνεχίσει στην κατεύθυνση υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων με την ίδια αποφασιστικότητα. Και αυτό γιατί είναι προς το συμφέρον της ίδιας της Αλβανίας η βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα με την αντιμετώπιση όλων των διμερών ζητημάτων και την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την Ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, εφόσον οι χώρες αυτές πληρούν τις ενταξιακές προϋποθέσεις. Επίσης χαιρέτησε τη δέσμευση της Αλβανικής πλευράς να προχωρήσει με τα ζητήματα που άπτονται των περιουσιών και του αυτοπροσδιορισμού/απογραφής που αποτελούν θέματα κεφαλαιώδους σημασίας για την Ελληνική Εθνική Μειονότητα στην Αλβανία.

Επιπλέον, ο Έλληνας Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η διμερής συμφωνία για τις άδειες οδήγησης θα έρθει σύντομα προς κύρωση στην ελληνική Βουλή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδέχθηκε πρόσκληση του Αλβανού Πρωθυπουργού να επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Αλβανία».


VMRO: Η τύχη της συμφωνίας των Πρεσπών θα καθοριστεί από τις επερχόμενες εκλογές



Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βόρεια Μακεδονία και πρόεδρος του εθνικιστικού κόμματος VMRO, Χρίστιαν Μιτσκόβσκι, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μη εφαρμογής της συμφωνίας των Πρεσπών εάν αναλάβει την εξουσία. 

Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Politika» του Βελιγραδίου, ο Μιτσκόβσκι υποστήριξε ότι «η συμφωνία παρέχει πολλά δικαιώματα στην ελληνική πλευρά» και είναι επιζήμια για τα Σκόπια.

«Η τύχη της συμφωνίας των Πρεσπών θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των εκλογών (σ.σ. 12/4/2019). Αν εξασφαλίσουμε σταθερή πλειοψηφία δύο τρίτων και πλειοψηφία στους βουλευτές των άλλων εθνικών κοινοτήτων, τότε υπάρχει η δυνατότητα να γίνει ένα βήμα πίσω, αντιθέτως μας περιμένει πολύ δουλειά και σκληρές μεταρρυθμίσεις. Δεν υπάρχει συμφωνία που να μπορεί να μου απαγορέψει να είμαι Μακεδόνας, να μιλάω τη μακεδονική γλώσσα και να είμαι από τη Μακεδονία. Η αρχή μας είναι: όχι στο εξαρχαϊσμό, όχι στην “βορειοποίηση” και λέμε ένα μεγάλο “ναι” στην επιστροφή του “μακεδονισμού” στη Μακεδονία» αναφέρει ο Μιτσκόβσκι στην “Politika”, προσπαθώντας να εξηγήσει τις απόψεις του για τη συμφωνία των Πρεσπών. 

Για τις εκλογές που θα διεξαχθούν τον Απρίλιο του 2020, εκτιμά ότι το κόμμα του θα τις κερδίσει, ενώ την διακυβέρνηση Ζάεφ την χαρακτηρίζει «τριετία του μεγαλύτερου ιστορικά αίσχους από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας».



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Η Τουρκία καταδικάστηκε από την ΕΕ για παραβίαση ελευθερίας της έκφρασης


Για παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης μιας πολιτικού φιλοκουρδικού κόμματος καταδικάστηκε η Τουρκία.

Συγκεκριμένα, η Τουρκία παραβίασε την ελευθερία της έκφρασης μιας αξιωματούχου του μετριοπαθούς φιλοκουρδικού κόμματος DTP με το να την καταδικάσει για μια ομιλία στην οποία είχε αναφερθεί στο PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν), χωρίς να επαληθεύσει το ακριβές περιεχόμενό της, ανακοίνωσε σήμερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στους δικαστές του ΕΔΑΔ προσέφυγε η Χατιτζέ Τζομπάν, μέλος του συμβουλίου διοίκησης του Κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP), η οποία καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης για προπαγάνδα υπέρ μιας τρομοκρατικής οργάνωσης έπειτα από μια ομιλία που εκφώνησε το 2007 στη διάρκεια μιας διαδήλωσης.

Η Τζομπάν υπογράμμισε πως οι αστυνομικοί που επιτηρούσαν τη διαδήλωση διαστρέβλωσαν τις δηλώσεις της και υπέδειξε τη διαφορά ανάμεσα στο περιεχόμενο της δημοσιευμένης ομιλίας της στις εφημερίδες και εκείνου που αναφέρεται στα πρακτικά της αστυνομίας.

Είπε πως η ομιλία της αφορούσε «την ανάγκη της επίλυσης του κουρδικού προβλήματος με δημοκρατικά και ειρηνικά μέσα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΕΔΑΔ.

Οι δικαστές του ΕΔΑΔ εκτίμησαν πως η τουρκική δικαιοσύνη δεν είχε εξετάσει με σοβαρότητα το περιεχόμενο της ομιλίας, κύριο αποδεικτικό στοιχείο στην υπόθεση αυτή, και, ως εκ τούτου, παραβίασαν την ελευθερία της έκφρασης της Τσομπάν.

Το PKK, που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» οργάνωση από την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, πραγματοποιεί αιματηρό ανταρτοπόλεμο εναντίον της Άγκυρας από το 1984.

Τον Ιανουάριο του 2016, το ΕΔΑΔ καταδίκασε την Τουρκία για τη διάλυση, στα τέλη του 2009, του κόμματος DTP, του κυριότερου φιλοκουρδικού πολιτικού σχηματισμού, επειδή όπως υποστήριξε επρόσκειτο στο PKK.

Η διάλυση του κόμματος αυτού, την οποία διέταξε το τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο, περιόρισε το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι που εγγυάται η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είχε κρίνει ομόφωνα το ΕΔΑΔ.

Μερικούς μήνες πριν από τη διάλυσή του, τον Μάρτιο του 2009, το DTP είχε λάβει το 5,70% των ψήφων στις εκλογές και είχε γίνει η τέταρτη πολιτική δύναμη στη χώρα και η πρώτη στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Ονδούρα: Δολοφόνησαν κρατούμενο που «καταδίκασε» τον αδελφό του προέδρου της χώρας



Σοκ προκαλεί το βίντεο από τη στιγμή της δολοφονίας κρατούμενου που εμπλέκεται στη δίκη του προέδρου της Ονδούρας σε φυλακή της χώρας.

Ο Νέρι Λόπεζ Σαναμπρία πυροβολήθηκε από άλλους κρατούμενους μπροστά στα μάτια σωφρονιστικών υπαλλήλων της φυλακής Ελ Πόζο το περασμένο Σάββατο.

Στο βίντεο φαίνεται η στιγμή που οι εκτελεστές του Σαναμπρία ανοίγουν μια πόρτα και ανοίγουν πυρ κατά του 37χρονου.

Ο 37χρονος, όπως φαίνεται στο βίντεο, προσπαθεί να ξεφύγει αλλά γλιστράει με αποτέλεσμα να δεχθεί πολλαπλές χαριστικές βολές στο κεφάλι.



Πηγή : protothema.gr


Κυρώσεις κατά της Τουρκίας για την επίθεση στη Συρία ψήφισε η αμερικανική Βουλή



Την υιοθέτηση σκληρών κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ.

Με συντριπτική πλειοψηφία, ενέκρινε ψήφισμα που καλεί τον αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, να επιβάλει κυρώσεις και άλλους περιορισμούς στην Τουρκία και σε τούρκους αξιωματούχους για την επίθεσή της στη βόρεια Συρία.


Ειδικότερα, 403 βουλευτές, 225 Δημοκρατικοί και 176 Ρεπουμπλικάνοι ψήφισαν υπέρ των κυρώσεων, ενώ μόνο 16 ψήφισαν κατά, μια απόφαση που σηματοδοτεί ήττα του Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και του Ντόναλντ Τραμπ.

Είχε προηγηθεί η έγκριση του ψηφίσματος με το οποίο αναγνωρίζεται από τις ΗΠΑ η γενοκτονία των Αρμενίων, πριν από έναν αιώνα, μια συμβολική αλλά ιστορική ενέργεια που είναι βέβαιο ότι θα υποδαυλίσει νέες εντάσεις με την Τουρκία.

Στο στόχαστρο της αμερικανικής Βουλής βρίσκονται περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας Ερντογάν, ενώ περιλαμβάνεται απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ τούρκων αξιωματούχων, πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων, καθώς και απαγόρευση πώλησης στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία.

Μέλη του Κογκρέσου υποστηρίζουν ότι η τουρκική εισβολή ήταν η αιτία για να ξεκινήσει ένας κύκλος βίας και χάους, που συνεχίζει να αντηχεί σε ολόκληρη την περιοχή.

Η πρόεδρος της Βουλής, Νανσί Πελόσι, αποφάσισε μάλιστα να προχωρήσει τάχιστα η διαδικασία για την ψήφιση του σχεδίου νόμου που έχει στόχο να εξαναγκάσει τον πρόεδρο Τραμπ να επιβάλει τις κυρώσεις στην Τουρκία.

Μεταξύ άλλων, η νομοθεσία προβλέπει:

Πλήρη απαγόρευση των περισσότερων πωλήσεων αμερικανικών όπλων στην Τουρκία και επιβολή κυρώσεων στις υπόλοιπες στρατιωτικές συναλλαγές της χώρας.
Να τεθεί στη μαύρη λίστα μια κρατική τράπεζα που αποτελεί το βασικό πυλώνα της οικονομίας της Τουρκίας.
Να απαιτήσει από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ να παράσχει λεπτομερή περιγραφή του καθαρού εισοδήματος του Ερντογάν, καθώς και των εσόδων των μελών της οικογένειάς του.


Πηγή : in.gr



Εξετάζονται αστυνομικοί που ενεπλάκησαν στην μαφιόζικη επίθεση στο Χαϊδάρι



Στο σημείο φέρονται να ενεπλάκησαν δύο αστυνομικοί που βρίσκονταν όπως έχουν καταθέσει εκτός Υπηρεσίας, μάλιστα ο ένας από αυτούς έκανε χρήση του όπλου του, πυροβολώντας τέσσερις φορές στον αέρα. 

Οι δύο αστυνομικοί οδηγήθηκαν στην Ασφάλεια και εξετάζονται για να διακριβωθεί ο ρόλος τους, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να εργάζονταν παράτυπα ως προσωπική φρουρά του επιχειρηματία και να τον ακολουθούσαν με μοτοσικλέτα όταν έγινε η ένοπλη επίθεση σε βάρος του ή να βρέθηκαν όντως τυχαία στο περιστατικό…, όπως ισχυρίζονται.

Για την περίπτωση τους πάντως και η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας διερευνά τις συνθήκες εμπλοκής τους.




Ξεπέρασαν τους 14.400 οι πρόσφυγες και μετανάστες στη Μόρια



Ελαφρά μειωμένες χαρακτηρίζονται οι προσφυγικές ροές προς τα νησιά του βορείου Αιγαίου την περασμένη εβδομάδα.

Από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 20 προς 21 Οκτωβρίου μέχρι και τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 28 προς Τρίτη 29 Οκτωβρίου, σύμφωνα με στοιχεία της γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης βορείου Αιγαίου, πέρασαν συνολικά 1297 άτομα που ζήτησαν άσυλο.

Συγκεκριμένα στη Λέσβο πέρασαν 632, στη Χίο 162 και στη Σάμο 503.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου προστασίας του πολίτη, στα νησιά του βορείου Αιγαίου στις 26 Οκτωβρίου ήταν στη Λέσβο 16.669 πρόσφυγες και μετανάστες (14.431 στον καταυλισμό του ΚΥΤ), στη Χίο 5.051 (4.749 στο ΚΥΤ) και στη Σάμο 6.248 (6.047 στο ΚΥΤ).


Οι όροι και οι προϋποθέσεις για το επίδομα πετρελαίου - Αναλυτικοί πίνακες



Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα και των Υφυπουργών κ.κ. Απόστολου Βεσυρόπουλου και Θεόδωρου Σκυλακάκη, εγκρίθηκε σήμερα η χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης για τη χειμερινή περίοδο 2019-2020.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, το επίδομα ολόκληρης της χειμερινής περιόδου θα δοθεί εμπροσθοβαρώς και προσαυξημένο, σε όλους τους δικαιούχους πριν τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος παραμένουν τα ίδια με πέρυσι, ωστόσο το επίδομα θα είναι σημαντικά αυξημένο, αποτέλεσμα του πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου που δημιουργήθηκε εφέτος, και ο οποίος κατευθύνεται αποκλειστικά στην κοινωνία, ιδιαίτερα στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα.

Πιο συγκεκριμένα, πέρυσι είχε δοθεί επίδομα ύψους 0,16 ευρώ ανά λίτρο πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης και υπήρχαν συγκεκριμένα όρια κατανάλωσης με βάση τα τετραγωνικά της κατοικίας και τη γεωγραφική ζώνη.

Ωστόσο, αυτό είχε ως συνέπεια είτε να επιδοτείται ένα μικρό μόνο μέρος του κόστους που κατέβαλε ο δικαιούχος (περί του 15%), είτε νοικοκυριά που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να καταναλώσουν το μέγιστο επιτρεπτό να λαμβάνουν πολύ μικρότερη επιδότηση από αυτή που δικαιούνταν.

Φέτος, για να λάβει ο δικαιούχος το επίδομα πετρελαίου αρκεί να πραγματοποιήσει αγορές πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης αξίας ίσης ή μεγαλύτερης με το διπλάσιο του επιδόματος.

Έτσι, η επιδότηση αυξάνεται στο 50% επί του σχετικού κόστους που καταβάλει ο δικαιούχος για τις αγορές μέχρι του ανωτέρω ύψους.

Με αυτό τον τρόπο νοικοκυριά που δεν έχουν τη δυνατότητα να καταναλώσουν μεγάλες ποσότητες, θα λάβουν σημαντικά υψηλότερο επίδομα.

Επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, προβλέπεται αύξηση του επιδόματος κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, ώστε να καταστεί το επίδομα ακόμη πιο κοινωνικά δίκαιο, λαμβάνοντας υπόψη τα πραγματικά δεδομένα των νοικοκυριών.

Επιπλέον, φέτος για πρώτη φορά, θα λάβουν πρόσθετο επίδομα οι ορεινοί Δήμοι της Α΄ Ζώνης, που αντιμετωπίζονταν ως πεδινοί μέχρι τώρα.

Επίσης, οι ορεινές κοινότητες που ανήκουν σε Δήμους που δεν έχουν χαρακτηριστεί ως ορεινοί, θα λάβουν υψηλότερο επίδομα κατά 20%, όπως προβλέπεται για τους ορεινούς Δήμους.

Το επίδομα θα δοθεί κατόπιν αίτησης του δικαιούχου στην σχετική εφαρμογή του TAXISNET, την οποία θα πρέπει να συμπληρώσει έως τις 20 Δεκεμβρίου 2019 και θα πρέπει να πραγματοποιήσει τις σχετικές αγορές πετρελαίου θέρμανσης από τις 15 Οκτωβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Το επίδομα θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος του επιδόματος αναμένεται να ανέλθει στα 68 εκατ. ευρώ, έναντι 57,5 εκατ. ευρώ που είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2019 και αναμενόταν ισόποσο ποσό να δοθεί το 2020.

Ακολουθούν συνημμένοι οι σχετικοί πίνακες:




ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Οι ΗΠΑ αναγνώρισαν την Γενοκτονία των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορί



Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία το ψήφισμα με το οποίο αναγνωρίζεται από τις ΗΠΑ η γενοκτονία των Αρμενίων πριν από έναν αιώνα.

Η Βουλή, ενέκρινε με ψήφους 405 υπέρ έναντι 11 κατά το ψήφισμα αυτό που αναφέρει ότι είναι πολιτική των ΗΠΑ να μνημονεύουν ως γενοκτονία τη σφαγή 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία μεταξύ 1915-1923.

Τη Γενοκτονία των Αρμενίων έχουν αναγνωρίσει στο παρελθόν 48 από τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ, όμως με το παρόν ψήφισμα ανοίγει ο δρόμος για την επίσημη αναγνώριση του φριχτού ιστορικού γεγονότος σε επίπεδο κράτους. 

Η συνέχεια αναμένεται να δοθεί στη Γερουσία, όπου έχει κατατεθεί ένα σχεδόν πανομοιότυπο ψήφισμα (S. Res. 150). Τη στήριξη του στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων είχε εκφράσει ο γερουσιαστής Τεντ Κρουζ λίγο πριν την προγραμματισμένη ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής. «Καλώ τους συναδέλφους μου στη Γερουσία να εξετάσουν αμέσως και να υποστηρίξουν ένα ψήφισμα που παρουσίασα με τον Γερουσιαστή Μενεντέζ για να αναγνωρίσουμε επίσημα την Αρμενική Γενοκτονία και να απορρίψουμε όλες τις μορφές άρνησης».

Ο βουλευτής Άνταμ Σιφ, ο οποίος μαζί με τον Ρεπουμπλικάνο Γκας Μπιλιράκη εισήγαγε το δικομματικό ψήφισμα, είχε τονίσει ότι «αυτή είναι μια στιγμή που έχει προετοιμαστεί εδώ και πολλά χρόνια. Είμαι ευγνώμων για την ακούραστη υπεράσπιση πολλών που επέμειναν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει ποτέ να είναι μέρος της άρνησης της Αρμενικής Γενοκτονίας».

Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί και η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής, Νάνσι Πελόζι, η οποία είχε δηλώσει ότι «η βαρβαρότητα που διαπράχθηκε εναντίον του λαού της Αρμενίας ήταν γενοκτονία. Πρέπει να την αναγνωρίσουμε».