Σάββατο 6 Απριλίου 2024

Ομάδες κακοποιών που κινούνται στα άκρα και αλλοδαπών καίνε την Ελλάδα κατόπιν εντολών - 71 πυρκαγιές σε 12 ώρες


 

Είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο, ότι εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, οι φωτιές μπαίνουν με σχέδιο οργανωμένα και με δράστες στην πλειοψηφία τους ομάδες κακοποιών που κινούνται στα άκρα και αλλοδαπών.

Τώρα το σχέδιο κάψτε την Ελλάδα άρχισε νωρίς από τον Απρίλιο και η πολιτεία πρέπει να λάβει μέτρα και να κάνει συλλήψεις.

Σημειώνεται ότι σήμερα εκδηλώθηκαν από τις 6 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα (δηλαδή μέσα σε μόλις 12 ώρες) 71 αγροτοδασικές φωτιές σε όλη τη χώρα, και αυτό δείχνει ξεκάθαρα βρώμικο σχέδιο.

Σύμφωνα με τις προγνώσεις των μετεωρολόγων ισχυροί άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο, στην Αττική, τη Βοιωτία, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τη νοτιοανατολική Πελοπόννησο ισχυροί άνεμοι έντασης 7-8 μποφόρ καθιστώντας την κατάσταση εξαιρετικά επικίνδυνη για την έναρξη πυρκαγιών.

Στη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου συμμετείχαν η ηγεσία του Υπουργείου και του Πυροσβεστικού Σώματος, εκπρόσωποι της ΕΛΑΣ και των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και περιφερειάρχες/ εκπρόσωποι των Περιφερειών Πελοποννήσου, Αττικής, Κρήτης, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας.

Για τις παραπάνω περιοχές αποφασίστηκε όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας να είναι ετοιμότητα επιπέδου κατάστασης 4 (υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς), που σημαίνει ότι το Πυροσβεστικό Σώμα θα είναι σε επιφυλακή, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων θα πραγματοποιούν περιπολίες, ενώ σε ετοιμότητα θα είναι και οι ομάδες ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ. Από την πλευρά της η ΕΛΑΣ θα προχωρήσει σε αποκλεισμούς δρόμων που οδηγούν σε δασικές εκτάσεις όπου θα απαγορεύεται η κυκλοφορία. Οι Περιφερειακές Ενότητες θα έχουν σε ετοιμότητα τις εθελοντικές ομάδες οι οποίες θα πραγματοποιούν περιπολίες, τις υδροφόρες καθώς και τα μηχανήματα έργου προκειμένου να συνδράμουν εφόσον χρειαστεί για διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών.Η κατάντια ενός πρώην αρχηγού του στρατού να κατεβάζει το βλέμμα του σε έναν νούμερο αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ

 Η κατάντια σε όλο της το μεγαλείο, με το καβαλημένο καλάμι Στέφανο Κασσελάκη να ντροπιάζει τον κομπάρσο του στα βίντεο, Μπομπ τον μάστορα, πρώην αρχηγό του στρατού και Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη.

Ενώ το νούμερο του ΣΥΡΙΖΑ Κασσελάκης απαντούσε σε ερώτημα της φορολόγησης των εφημεριών των ιατρών και του λοιπού προσωπικού, ακριβώς από πίσω του στεκόταν ο Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος συνομιλούσε με κάποιο συνεργάτη τους μεγαλοφώνως. Ο Στέφανος Κασσελάκης φανερά ενοχλημένος κοίταξε προς τα επάνω και στη συνέχεια γύρισε για να ρίξει ένα «βλοσυρό βλέμμα» στον Ευάγγελο Αποστολάκη, ενώ ταυτόχρονα κάποιος εκ των παρισταμένων έκανε το χαρακτηριστικό «ΣΣΣΤ!». 

Ο Ευάγγελος Αποστολάκης σταμάτησε να μιλά και κατέβασε το βλέμμα του, για τη μεγάλη ασέβεια, να αποσπά την προσοχή του μεγαλύτερου νούμερου της πολιτικής Στέφανο Κασσελάκη.

Δέν είναι λίγοι αυτοί που αναρωτήθηκαν «γιατί ο Ναύαρχος δεν σεβάστηκε τα γαλόνια του;», και είδαν ξεκάθαρα για ακόμα μία φορά τον αυταρχισμό του μεγαλύτερου νούμερου πολιτικού στην Ελλάδα.

Δείτε το επίμαχο βίντεοΒέμπερ σε Μητσοτάκη: " Αγαπητέ Κυριάκο είσαι απο τις δυνατές φωνές στην Ευρώπη. Χαίρεις σεβασμού στην διεθνή κοινότητα"

 


Τα εύσημα στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη διακυβέρνησή του, αλλά και την παρουσία του στην Ευρώπη, απέδωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ, στην τοποθέτησή του στο 15ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. 

«Αγαπητέ Κυριάκο, είσαι μια από τις πιο δυνατές φωνές στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Χαίρεις σεβασμού από τη διεθνή κοινότητα. Αποκατέστησες την εμπιστοσύνη σε μια ισχυρή Ελλάδα, τόσο στην Ευρώπη και, κυρίως, στους Έλληνες πολίτες! Αυτή είναι η ηγεσία του ΕΛΚ στα καλύτερά της!», είπε χαρακτηριστικά.

«Αγαπητοί φίλοι, σήμερα εορτάζετε τα 50 χρόνια σας. Το 1974 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επέστρεψε στην Ελλάδα για να αποκαταστήσει τη δημοκρατία. Ήξερε ότι η Ευρώπη δεν ήταν απλώς ένας αρχαίος ελληνικός μύθος. Ήταν το μέλλον μιας δημοκρατικής και ευημερούσας Ελλάδας. Ενώ οι Έλληνες Σοσιαλιστές έκαναν εκστρατείες κατά της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ, ο Καραμανλής ίδρυσε ένα νέο πολιτικό κόμμα, τη Νέα Δημοκρατία, για να πολεμήσει για την Ευρώπη. Στη Βουλή είπε, «η Ελλάς, πολιτικά, αμυντικά, οικονομικά, πολιτιστικά, ανήκει εις την Δύσιν»» ανέφερε στην αρχή της τοποθέτησής του ο πρόεδρος του ΕΛΚ.

Εξήρε την πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη και στον ευρωπαϊκό χώρο, σημειώνοντας: «Πάντα στεκόσουν απέναντι στον Ερντογάν για να προστατεύσεις τα σύνορα της Ευρώπης. Και στην Αίγυπτο, πριν από μερικές εβδομάδες, με τη φίλη μας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την Πρόεδρο της Επιτροπής, δείξατε ότι η Ευρώπη μπορεί να έχει ασφαλή σύνορα και να διαχειριστεί τη μετανάστευση. Οι κρατικές αρχές είναι εκείνες που αποφασίζουν ποιοι μπαίνουν στην Ευρώπη, όχι οι λαθρέμποροι! Κανείς δεν μπορεί να εκβιάσει την ΕΕ, χάρη στην ισχυρή ελληνική κυβέρνηση.

Ηγείσαι της ευρωπαϊκής στήριξης προς την Ουκρανία. Απάντησες στον βομβαρδισμό του Πούτιν 200 μέτρα από το σημείο που συναντιόσασταν με τον Πρόεδρο Ζελένσκι, στέλνοντας περισσότερο αμυντικό υλικό στην Ουκρανία».

«Η Αριστερά κάνει κήρυγμα. Η ακροδεξιά σκορπά φόβο. Το ΕΛΚ λύνει προβλήματα. Έτσι το ΕΛΚ έχτισε την Ευρώπη από τον Ντε Γκάσπερι, τον Αντενάουερ και τον Σουμάν. Και έτσι το ΕΛΚ θα συνεχίσει να οικοδομεί την κοινή μας ασφάλεια και οικονομική ευημερία» τόνισε ο Μάνφρεν Βέμπερ

Κλείνοντας ο πρόεδρος του ΕΛΚ απευθύνθηκε εκ νέου στον πρωθυπουργό. «Αγαπητέ Κυριάκο, σε ευχαριστώ για την ηγεσία σου για την Ευρώπη και την Ελλάδα! Αγαπητοί φίλοι της Νέας Δημοκρατίας, μας περιμένουν μερικοί προεκλογικοί μήνες γεμάτοι δουλειά. Ας μην είμαστε συνεσταλμένοι. Ας μιλήσουμε με αισιοδοξία, ας σηκωθούμε να παλέψουμε. Είμαστε η κινητήρια δύναμη της Ευρώπης, είμαστε το αληθινό Λαϊκό Κόμμα της Ευρώπης!», κατέληξε.Γυναίκα πήδηξε από το παράθυρο για να γλιτώσει το ξύλο από τον "άντρα" σύντροφο της

 


Σοβαρό συμβάν ενδοοικογενειακής βίας σημειώθηκε στην Πάτρα, στην οδό Ασημάκη Φωτήλα, όταν στις 4:15 τα ξημερώματα, όταν ένα 42χρονος "άντρας" άρχισε να χτυπά τη 47χρονη σύντροφό του. 

Η γυναίκα, όπως αναφέρει το flamis.gr, έβαλε τις φωνές. Φίλη της γυναίκας που διαμένει σε διαμέρισμα ημιορόφου έφτασε στο σημείο.

Η γυναίκα για να ξεφύγει πήδηξε από το παράθυρο του ημιορόφου που διέμενε στο πεζοδρόμιο, χωρίς να φορά καν τα παπούτσια της.

Στο σημείο έφθασαν περιπολικά και οι αστυνομικοί αναζήτησαν τον δράστη ο οποίος πρόλαβε και έφυγε. Συνελήφθη όμως λίγες ώρες αργότερα στο πλαίσιο του αυτοφώρου και προκλητικά αφέθηκε ελεύθερος όπου στις 3 το απόγευμα ξαναπήγε στο σπίτι και άρχισε να της ζητάει χρήματα, που όπως είπε στη γυναίκα, είχε ξοδέψει στο σούπερ μάρκετ.

Επί τόπου έφθασαν πάλι άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ οι οποίοι τον συνέλαβαν, ενώ στο τμήμα πήγε και η γυναίκα για να καταθέσει.


Αλεξανδρούπολη: Νηπιαγωγός έκλεινε τα παιδιά στην αποθήκη- Τρίχρονη αποκάλυψε τη δράση της

 Σε σοκ βρίσκονται οι γονείς παιδικού σταθμού στην Αλεξανδρούπολη μετά την αποκάλυψη ότι παιδαγωγός φέρεται να έκλεινε τα παιδιά στο αποθηκάκι της τάξης για τιμωρία.

Η αποκάλυψη έγινε πριν λίγες ημέρες όταν ο πατέρας ενός 3χρονου κοριτσιού έπαιζε με την κορή και αυτή κρατώντας την κούκλα της είπε: “Θα σε κλείσω στο αποθηκάκι, θα σβήσω τα φώτα και θα τραβήξω τον σύρτη”.

Ο πατέρας ξαφνιασμένος με τα λόγια της κόρης του την ρώτησε τι είναι αυτά που λέει και αν τα έχει ακούσει κάπου. Η μικρή τότε απάντησε: “Έτσι μας κάνει η κυρία”.

Οι γονείς του παιδιού σύμφωνα με το e-evros, την επόμενη ημέρα το πρωί πήγαν στον παιδικό σταθμό προκειμένου να μιλήσουν με την συγκεκριμένη δασκάλα. Όπως και έγινε, της ανέφεραν το περιστατικό και την ρώτησαν αν ισχύει κάτι τέτοιο. Προς μεγάλη τους έκπληξη η παιδαγωγός το επιβεβαίωσε λέγοντας ότι τα παιδιά μπαίνουν στον συγκεκριμένο χώρο για να “ηρεμήσουν”!

Οι δύο γονείς σε κατάσταση σοκ έφυγαν από το σχολείο και επικοινώνησαν με τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Γιάννη Ζαμπούκη καθώς πρόκειται για ένα δημοτικό παιδικό σταθμό. Ο Δήμαρχος από την πρώτη στιγμή τους διαβεβαίωσε ότι θα είναι δίπλα τους, δεν θα υπάρχει καμία συγκάλυψη και θα κινηθούν όλες οι διαδικασίες προκειμένου η συγκεκριμένη δασκάλα να απομακρυνθεί από τα καθήκοντα της, όπως και έγινε.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι όταν ενημερώθηκαν οι υπόλοιποι γονείς για τα όσα συμβαίνουν στο συγκεκριμένο τμήμα “άνοιξε ο ασκός του Αιόλου”.

Τα παιδιά άρχισαν να μιλάνε και να περιγράφουν τα όσα έζησαν. Κάποια κάνανε λόγο για μια καρέκλα στην οποία τα έδενε, κάποια για ένα σύρτη που τον άκουγαν να κλείνει όταν τα έβαζε στο αποθηκάκι και άλλα εκδήλωσαν περίεργες συμπεριφορές που μέχρι τώρα οι γονείς δεν μπορούσαν να εξηγήσουν.

Η κατάσταση εξελίχθηκε ταχύτατα από τη στιγμή που οι γονείς έγιναν ενήμεροι στην Αλεξανδρούπολη. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του e-evros.gr οι γονείς συναντήθηκαν με νομικό εκπρόσωπο προκειμένου να κινηθούν νομικά έναντι της δασκάλας όπως επίσης πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Δήμαρχο της Αλεξανδρούπολης και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Ηλία Δαστερίδη όπου ενημερώθηκαν και οι δύο πλευρές για όλα όσα συνέβησαν.

Να αναφερθεί ότι η παιδαγωγός με γραπτή απολογία της στον Δήμαρχο παραδέχεται ότι έβαζε τα παιδιά στο συγκεκριμένο χώρο κάνοντας λόγο για “δωμάτιο αποσυμπίεσης”, έναν όρο που προφανώς χρησιμοποιούσε για να δικαιολογήσει τις ανησυχητικές της πράξεις.

Το τμήμα του σχολείου έχει κλείσει και τα μικρά παιδιά, τα όποια σε μεγαλύτερο ποσοστό είναι ηλικίας 3 ετών, μοιράστηκαν προσωρινά σε άλλα τμήματα του παιδικού σταθμού.

Και οι δύο δασκάλες οι οποίες βρίσκονταν στο συγκεκριμένο τμήμα απομακρύνθηκαν από το σχολείο αν και για την δεύτερη οι περισσότεροι γονείς κάνουν λόγο για μια εξαιρετική παιδαγωγό βγάζοντας την από το “κάδρο”.

Από την πλευρά της η διευθύντρια η οποία από την πρώτη στιγμή υποστηρίζει ότι δεν γνώριζε τίποτα από όλα όσα καταγγέλουν οι γονείς προσπαθεί να διαχειριστεί την όλη κατάσταση και ζητά να διευρενηθεί σε βάθος όλη η υπόθεση.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι είναι μια υπόθεση η οποία αφορά μικρά παιδιά, ευάλωτα και χρειάζονται την προστασία και την αγάπη μας, όχι αυθαίρετες και ανεύθυνες πράξεις. Η κοινωνία μας καλείται να διδαχθεί από το παράδειγμα αυτό και να ενισχύσει τα μέτρα εποπτείας και ασφαλείας σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣΣύλληψη από Ομάδα ΔΙ.ΑΣ. 32χρονου αλλοδαπού για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων και περί ναρκωτικών


 

Συνελήφθη στο πλαίσιο του αυτοφώρου από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης (Ομάδα ΔΙ.ΑΣ.) στην Ομόνοια, βραδινές ώρες χθες (4-4-2024), 32χρονος αλλοδαπός κατηγορούμενος για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων και περί εξαρτησιογόνων ουσιών.

Περιπολούντες αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. εντόπισαν βραδινές ώρες χθες, πεζό άτομο να κινείται ύποπτα και τον κάλεσαν σε έλεγχο.

Μετά τον έλεγχο, βρέθηκαν εντός σακιδίου πλάτης και στην τσέπη του μπουφάν του, -6- μαχαίρια και -45,7- γραμμ. ηρωίνης και κατασχέθηκαν, ενώ ο 32χρονος οδηγήθηκε στο Τμήμα Ασφαλείας Ομονοίας, το οποίο επελήφθη προανακριτικά

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.Συνελήφθησαν 3 άτομα που συμμετείχαν σε συμπλοκή εξωτερικά γηπέδου στον Πειραιά


 

Συνελήφθησαν, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, απογευματινές ώρες χθες (3-4-2024) στον Πειραιά από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πειραιά της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, τρεις ημεδαποί, ηλικίας 43, 36 και 29 ετών και σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους για διατάραξη κοινής ειρήνης, απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης κατά συναυτουργία και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων και περί ερασιτεχνικού και επαγγελματικού αθλητισμού.

Ειδικότερα, οι ανωτέρω κατηγορούμενοι, μαζί με έτερα άτομα τα οποία αναζητούνται, συμμετείχαν σε συμπλοκή εξωτερικά γηπέδου πριν από την έναρξη ποδοσφαιρικού αγώνα στην περιοχή του Πειραιά. Στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

 • μαχαίρι,
 • μεταλλική ράβδος και
 • ξύλινο στειλιάρι.

Ακολούθως σε έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους στην οικία του 29χρονου βρεθήκαν, μεταξύ άλλων, και κατασχεθήκαν:

 • πιστόλι μαζί με -100- φυσίγγια,
 • αεροβόλο πιστόλι,
 • -21- φωτοβολίδες,
 • σιδερογροθιά και
 • κουκούλα τύπου full face.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.Από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος διακριβώθηκε η δράση εγκληματικής οργάνωσης, που διέπραττε συστηματικά απάτες με υπολογιστή

 Από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος διακριβώθηκε η δράση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας διέπρατταν απάτες με υπολογιστή, ενώ σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος τεσσάρων 24χρονων ημεδαπών, μελών της οργάνωσης, καθώς και -12- ακόμα ατόμων.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για –κατά περίπτωση– εγκληματική οργάνωση, απάτη, απάτη με υπολογιστή, τετελεσμένες και σε απόπειρα, παράνομη απόκτηση άυλων μέσων πληρωμής, αποδοχή και διάθεση παρανόμως αποκτηθέντων άυλων μέσων πληρωμής, πλαστογραφία, πλαστογραφία πιστοποιητικών, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, παραβίαση του απορρήτου τηλεφωνικής επικοινωνίας και προφορικής συνομιλίας, παράνομη πρόσβαση σε σύστημα πληροφοριών ή δεδομένα, κατ’ εξακολούθηση, καθώς και για παράβαση της νομοθεσίας για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Προηγήθηκε καταγγελία, σύμφωνα με την οποία, δράστες, αφού απέκτησαν πρόσβαση στον λογαριασμό ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking) ιδιώτη, διέπραξαν απάτη με υπολογιστή σε βάρος του, πραγματοποιώντας μη εξουσιοδοτημένες τραπεζικές συναλλαγές.

Ακολούθησε εμπεριστατωμένη και συνδυαστική αστυνομική έρευνα, όπου έπειτα από αξιοποίηση πληροφοριακών στοιχείων και δεδομένων, καθώς και χρήσης ειδικών ανακριτικών μεθόδων, διαπιστώθηκε ότι τα μέλη της οργάνωσης τουλάχιστον από τον Μάιο του 2022 συγκρότησαν επιχειρησιακά δομημένη εγκληματική οργάνωση, με διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους, με σκοπό την τέλεση απατών και απατών με υπολογιστή, αποκομίζοντας παράνομο περιουσιακό όφελος μέσω της νομιμοποίησης των εσόδων από την εγκληματική τους δραστηριότητα.

Τα -4- μέλη της οργάνωσης αποτελούσαν τον σταθερό πυρήνα της, ενώ η δράση τους εκτεινόταν σε πανελλαδικό επίπεδο. Οι ίδιοι αναλάμβαναν τον σχεδιασμό και τη διάπραξη των εγκληματικών πράξεων, ενώ οι προπαρασκευαστικές πράξεις τελούνταν στη Θεσσαλονίκη.

Χαρακτηριστικό των μελών της οργάνωσης είναι ότι είχαν αναπτύξει μεγάλη εξοικείωση με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τη χρήση του διαδικτύου και των διαφόρων υπηρεσιών που παρέχονται μέσω αυτού, καθώς και με τον τρόπο λειτουργίας των παρόχων υπηρεσιών τηλεπικοινωνίας, των τραπεζικών ιδρυμάτων, των ιδρυμάτων ηλεκτρονικού χρήματος, των ανταλλακτηρίων κρυπτονομισμάτων και των υπηρεσιών Ψηφιακής Διακυβέρνησης (e-GOV).

Τα -12- άτομα παρείχαν συνδρομή κατά διαστήματα ως συνεργοί και εναλλάσσονταν ανάλογα με τις ανάγκες των εγκληματικών σχεδίων της οργάνωσης, λαμβάνοντας αμοιβή που είχε προσυμφωνηθεί.

Ως προς τον τρόπο δράσης, τα μέλη της οργάνωσης ακολουθούσαν την παρακάτω μεθοδολογία (modus operandi):

Μέλος της οργάνωσης αναζητούσε και αγόραζε στο βαθύ και στο σκοτεινό διαδίκτυο (Deep και Dark Web) ψηφιακά αρχεία με διαπιστευτήρια πρόσβασης (usernames, passwords), άλλες συναφείς κρίσιμες πληροφορίες, άυλα μέσα πληρωμής και γενικότερα προσωπικά δεδομένα ανυποψίαστων πολιτών, τα οποία είχαν νωρίτερα υποκλαπεί.

Έχοντας πρόσβαση στα ανωτέρω δεδομένα, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης μπορούσαν να αποκτήσουν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση, σε ψηφιακές υπηρεσίες ηλεκτρονικής τραπεζικής, σε υπηρεσίες ψηφιακής διακυβέρνησης, σε ψηφιακές υπηρεσίες παρόχων κινητής τηλεφωνίας και σε λογαριασμούς χρηστών σε εφαρμογές επικοινωνίας και κοινωνικής δικτύωσης.

Στη συνέχεια παρέκαμπταν τη δικλείδα ασφαλείας (ασφάλεια ταυτότητας δύο παραγόντων – 2FA) σε επίπεδο τελικού χρήστη, επιλέγοντας τον προσφορότερο τρόπο, ο οποίος συνεχώς μεταβαλλόταν και προσαρμοζόταν στις τρέχουσες συνθήκες και στα τυχόν μέτρα ή αναβαθμίσεις των διαδικασιών και μέσων ασφάλειας του εκάστοτε παρόχου ή πλατφόρμας ηλεκτρονικών υπηρεσιών.

Τέλος, έχοντας πρόσβαση στα διαπιστευτήρια πρόσβασης και στους κωδικούς OTP ήταν σε θέση να εγκρίνουν την πραγματοποίηση πλήθους μη εξουσιοδοτημένων ενεργειών στις υπηρεσίες ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking), με σκοπό τον πορισμό των διαθέσιμων χρηματικών ποσών που βρίσκονταν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των θυμάτων τους.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιούσαν ενέργειες όπως:

 • έκδοση, φόρτιση και χρέωση νέας εικονικής (virtual) προπληρωμένης κάρτας,
 • σύνδεση υφιστάμενων καρτών με υπηρεσίες άυλης πληρωμής,
 • πραγματοποίηση συναλλαγών μεταφοράς αξίας, όπως εμβάσματα σε άλλους τραπεζικούς λογαριασμούς και
 • ηλεκτρονικές αγορές ανέπαφων συναλλαγών με χρήση υφιστάμενης κάρτας.

Μάλιστα, στις περιπτώσεις που τα χρηματικά ποσά στους λογαριασμούς των θυμάτων ήταν περιορισμένα, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, έχοντας ήδη πρόσβαση σε πλήθος προσωπικών δεδομένων και ιδίως στους κωδικούς πρόσβασης σε υπηρεσίες ψηφιακής διακυβέρνησης προέβαιναν στην υποβολή τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων, μέσω των ανάλογων ψηφιακών εφαρμογών της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Με τον τρόπο αυτό καταχώριζαν αυξημένα εισοδήματα έτους και αφού λάμβαναν επικαιροποιημένα εκκαθαριστικά, τα αναρτούσαν στις υπηρεσίες ηλεκτρονικής τραπεζικής. Έτσι καθιστούσαν τα θύματα δικαιούχους «γρήγορων» καταναλωτικών δανείων, τα οποία και εκταμίευαν.

Επιπλέον, μέλος της οργάνωσης αναλάμβανε να στρατολογεί συστηματικά έναντι αμοιβής νέα άτομα, τα οποία κατόπιν υποδείξεων, έκαναν χρήση, είτε των προσωπικών τους στοιχείων και εγγράφων ταυτοποίησης, των οποίων στη συνέχεια δήλωναν κλοπή σε αστυνομικές Υπηρεσίες, είτε πλαστών ή νοθευμένων εγγράφων που προμηθευόταν ή καταρτούσε για το σκοπό αυτό η εγκληματική οργάνωση, αποτελώντας τους «μεταφορείς χρημάτων» (money mules) αυτής.

Μάλιστα, τα μέλη της οργάνωσης για να δυσχεράνουν την εύρεση της ροής των χρημάτων αποπειράθηκαν ή πέτυχαν να δημιουργήσουν λογαριασμούς σε ιδρύματα ηλεκτρονικών συναλλαγών, σε ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων και στοιχηματικές εταιρείες και πραγματοποίησαν αλλεπάλληλες μεταφορές των χρηματικών ποσών που αποκόμιζαν από την εγκληματική τους δράση, κάνοντας εκτεταμένη χρήση κρυπτονομισμάτων.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα εξακριβώθηκε ότι τα μέλη της οργάνωσης εμπλέκονται σε:

 • -26- περιπτώσεις απατών/απατών με υπολογιστή ή απόπειρες,
 • αγορές – υποκλοπές διαπιστευτηρίων πρόσβασης (username – password)  ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking) -19- φυσικών προσώπων, εκ των οποίων τα -2- έχουν ταυτοποιηθεί και ως θύματα απάτης/απάτης με υπολογιστή,
 • -19- περιπτώσεις κατάρτισης – προμήθειας πλαστών ταυτοποιητικών εγγράφων,
 • -28- περιπτώσεις χρήσης προμηθευμένων ή καταρτισμένων πλαστών/νοθευμένων εγγράφων ή αντιγράφων γνησίων εγγράφων που έχουν εκδοθεί για άλλους,
 • -6- περιπτώσεις υφαρπαγής – απόπειρας υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης από δημόσιες αρχές.

Το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν τα μέλη της οργάνωσης ανέρχεται στα -315.948,53- ευρώ, ενώ οι ίδιοι αποπειράθηκαν να αποκομίσουν επιπλέον παράνομο περιουσιακό όφελος ύψους -40.648,85- ευρώ, ωστόσο η απατηλή οικονομική συναλλαγή δεν ολοκληρώθηκε, καθώς είτε θεωρήθηκε ύποπτη ή αντιλογίσθηκε από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Η δικογραφία υποβλήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή και στη συνέχεια παραγγέλθηκε κύρια Ανάκριση, ενώ μετά την απολογία τους δύο από τους βασικούς κατηγορούμενους κρίθηκαν προφυλακιστέοι.Συνελήφθη ανήλικος ημεδαπός στο πλαίσιο διερεύνησης υπόθεσης για πορνογραφία ανηλίκων


 


Από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος συνελήφθη πρωινές ώρες σήμερα, Πέμπτη 4 Απριλίου 2024, στη Θεσσαλονίκη, ανήλικος ημεδαπός σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για πορνογραφία ανηλίκων.

Προηγήθηκε καταγγελία συγγενικού προσώπου ανήλικης, σύμφωνα με την οποία, άγνωστος χρήστης ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης κατείχε και διακινούσε μέσω διαδικτύου υλικό πορνογραφίας στο οποίο απεικονιζόταν η εν λόγω ανήλικη.

Τα ανωτέρω τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, ενώ διενεργήθηκε ενδελεχής και εμπεριστατωμένη ψηφιακή και διαδικτυακή έρευνα, στο πλαίσιο αυτεπάγγελτης προανάκρισης, από την οποία εξακριβώθηκαν τα στοιχεία ταυτότητας και ο τόπος διαμονής του εμπλεκόμενου ατόμου.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικία, παρουσία δικαστικού λειτουργού, βρέθηκε και κατασχέθηκε κινητό τηλέφωνο, ενώ από την επιτόπια έρευνα ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή του κατηγορούμενου στην υπόθεση καθώς στη συσκευή εντοπίστηκαν τα αρχεία βίντεο και εικόνας που απεικόνιζαν την ανήλικη.

Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν στην Υποδιεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος για εργαστηριακές εξετάσεις.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή και παραπέμφθηκε σε Ανακριτή.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

 • Τηλεφωνικά: 11188
 • Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
 • Μέσω twitter: @CyberAlertGR
 • Μέσω του gov.gr στην ενότητα Πολίτης και Καθημερινότητα/ Καταγγελίες / Καταγγελίες για εγκλήματα κυβερνοχώρου
 • Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smartphones): CYBERΚΙD


Πόσο επικίνδυνος ήταν ο Ανδρουλάκης για την Ελλάδα; Θα μάθουμε την Δευτέρα από τον ίδιο και μην διανοηθεί να κρύψει τίποτα

 Μπορεί ο Νίκος Ανδρουλάκης η Μάρθα Βούρτση τα τελευταία χρόνια, να πανηγυρίζει για την απόφαση του ΣτΕ, για την τροπολογία της κυβέρνησης σχετικά με την ΕΥΠ, τροπολογία που ψήφισε και το ίδιο του το κόμμα του, αλλά αυτό που περιμένουμε όλοι μας είναι να μάθουμε το πόσο επικίνδυνος ήταν για τον Ελληνικό λαό, και ευχόμαστε να είναι ήταν!!!

Ο Ανδρουλάκης κάνοντας τον ανήξερο για τον λόγο που τον παρακολουθούσαν, αισθάνεται όπως λέει "δικαιωμένος", παραπλανώντας τον κόσμο, αφού γνωρίζει ότι μαζί με τη ΝΔ υπερψήφισε τη συγκεκριμένη τροπολογία και την χρησιμοποιούσε για να κρυφτεί.

Η τροπολογία κατατέθηκε Τετάρτη 31η Μαρτίου 2021, και ψηφίστηκε από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ του Ανδρουλάκη, που σήμερα πανηγυρίζει για την "αντισυνταγματική" τροπολογία, μάλλον από αμηχανία γιατί θα χρειαστεί να αποκαλυφθούν, και να αποκαλύψει πράγματα την Δευτέρα.

Για να δείτε το πόσο φαιδρός είναι ο Ανδρουλάκης δήλωσε "Σήμερα είναι η πρώτη νίκη του κράτους δικαίου απέναντι στο παρακράτος των υποκλοπών που οργάνωσε το Μέγαρο Μαξίμου. Σήμερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο που η κυβέρνησή σας ψήφισε για να καλύψετε το παρακράτος των υποκλοπών" κάνοντας τον ευτυχισμένο, και ξεχνώντας ότι το κόμμα του την είχε ψηφίσει!

Ελπίζουμε, τη Δευτέρα που ο Νίκος Ανδρουλάκης θα ενημερωθεί από τον Ράμμο της ΑΔΑΕ για τους λόγους της νόμιμης επισύνδεσης του τηλεφώνου του από την ΕΥΠ, να μην κρύψει τίποτα και να πει γιατί χαρακτηριζόταν επικίνδυνος για την Ελλάδα, και μην διανοηθεί να κρύψει τίποτα γιατί θα μαθευτεί πλέον η αλήθεια.

Ενημερωτικά το άρθρο του 2021 που ψήφισε και το ΠΑΣΟΚ, και βγήκε αντισυνταγματικό, έχει ήδη αντικατασταθεί από το 2022 από άλλη διάταξη (άρθρο 4 ν. 5002/2022), η οποία παρεμπιπτόντως κρίθηκε με την ίδια απόφαση του ΣτΕ εντός της συνταγματικής τάξεως ως «ένα σύστημα με εσωτερική συνοχή».
Συμμορία ανηλίκων επιτέθηκε σε ανήλικο έξω από το Ολύμπιον


 

Επίθεση από συμμορία ανηλίκων δέχθηκε ανήλικος το βράδυ της Παρασκευής στην Αριστοτέλους, μπροστά από τον κινηματογράφο Ολύμπιον, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Οι νεαροί, σύμφωνα με το thestival.gr, πλησίασαν το ανήλικο παιδί και μάλιστα ένας εξ αυτών του φώναξε: «εδώ είναι κέντρο ρε». Αμέσως μετά, κάποια από τα μέλη της παρέας τον έριξαν στο έδαφος και τον χτύπησαν με γροθιές.

Το θύμα της επίθεσης αποχώρησε χωρίς να δώσει συνέχεια στο βίαιο περιστατικό. Μια γυναίκα πλησίασε την παρέα των ανηλίκων, τους έβαλε τις φωνές και τους ανάγκασε να τραπούν σε φυγή.

Δευτερόλεπτα αργότερα, στο σημείο έφτασε αστυνομική δύναμη της Άμεσης Δράσης. Οι αστυνομικοί έλαβαν πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά των δραστών της επίθεσης και ξεκίνησαν έρευνα για τον εντοπισμό τους.

Δείτε βίντεο του thestival.gr:

4 αλλαγές για τη διαχείριση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας

 Χθες Παρασκευή, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, έδωσε νέες κατευθυντήριες γραμμές και οδηγίες για τη διαχείριση τέτοιων περιστατικών, ανακοινώνοντας παράλληλα και τέσσερις βασικές προσθήκες για τη διαχείριση τέτοιων περιστατικών.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης μίλησε σε περισσότερους από 2.500 αστυνομικούς μέσω τηλεδιάσκεψης για το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας και τους κάλεσε να διαχειρίζονται τα θύματα με ενσυναίσθηση και να τους παρέχουν κάθε υποστήριξη.

Επιπλέον, ζήτησε από τους αστυνομικούς να πέφτουν πάνω από το πρόβλημα σαν να είναι δικό τους και να μπαίνουν στη θέση των θυμάτων. «Ο πολίτης θέλει και πρέπει να νιώσει ασφαλής όταν έρθει σε εμάς. Σε κάθε περιστατικό ενδοοικογενειακής βίαςυποχρεούμαστε να πράξουμε ότι είναι δυνατόν ώστε να νιώσει η γυναίκα ασφαλής και να είμαστε σίγουροι πριν φύγει από εκεί, ότι θα συνεχίσει να είναι ασφαλής», τόνισε.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι για κάθε καταγγελία αξιοποιείται ο ειδικός οδηγός διαχείρισης περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας που υπάρχει από το 2021, ο οποίος κωδικοποιήθηκε σε απλή μορφή και εμπλουτίστηκε με προσαρμογές στις νέες νομοθετικές αλλαγές για την ενδοοικογενειακή βία.

Παράλληλα ανακοίνωσε τέσσερις βασικές προσθήκες στη διαχείριση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας:

1) Κεντρική παρακολούθηση και εποπτεία όλων των καταγγελιών και περιστατικών σε επίπεδο Διεύθυνσης Αστυνομίας με ορισμό ανώτερου αξιωματικού ως επόπτη.

2) Κάθε εβδομάδα θα στέλνεται απολογισμός για τις καταγγελίες και τη διαχείριση τους ανά Διεύθυνση Αστυνομίας στο Επιτελικό Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας ώστε να υπάρχει παρακολούθηση και λογοδοσία.

3) Για κάθε περιστατικό ο Αξιωματικός Υπηρεσίας ενημερώνει τον Διοικητή του Τμήματος και τον επόπτη της Διεύθυνσης Αστυνομίας για να τον υποστηρίξουν στη διαχείριση του περιστατικού.

4) Για κάθε θύμα εξασφαλίζεται ασφαλής μεταφορά και διαμονή σε ασφαλή χώρο μέχρι να εκλείψει ο κίνδυνος για τη ζωή του.

Τέλος ανακοινώθηκε ότι μέχρι τα τέλη Μαΐου θα έχουν δημιουργηθεί 45 νέα Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας σε όλη την Ελλάδα και επεκτείνεται πανελλαδικά η χρήση του Panic Button.Εξώδικο της Μαρέβα στην αμετανόητη ανήθικη Ακρίτα που δεν καταλαβαίνει τι την περιμένει ποινικά και αστικά

 Το θέμα είναι ότι η Έλενα Ακρίτα δεν ξέρει τι την περιμένει και εκτός την ποινική διάσταση θα πρέπει να κάνει κουμάντο και για ανάλογη αποζημίωση.

Με εξώδικη δήλωσή της, η κ. Μαρέβα Γκραμπόφσκι απάντησε στις φαιδρές συκοφαντικές κατηγορίες της Έλενας Ακρίτα που έλαβαν χώρα μέσω αναρτήσεων της τελευταίας στο Facebook στις 31.3.2024 και 1.4.2024.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύζυγος του πρωθυπουργού δεν άφησε κανένα σημείο των εν λόγω αναρτήσεων ασχολίαστο, απαντώντας με λεπτομέρειες και απτά αποδεικτικά στοιχεία, που καταρρίπτουν όλους τους ανυπόστατους ισχυρισμούς της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπλέον, επισήμανε και τον προσωπικό και όχι πολιτικό χαρακτήρα της επίθεσης που δέχεται από την Έλενα Ακρίτα, τα σχόλια της οποίας είναι προσβλητικά και ανήθικα και τη θίγουν ως άνθρωπο, επαγγελματία, αλλά κυρίως ως γυναίκα.

Η Έλενα Ακρίτα ανήθικη και χωρίς ίχνος ντροπής δεν ζητάει συγνώμη, αντιδρώντας στο εξώδικο εναντίον της, και όπως φαίνεται ξεκάθαρα δεν έχει καταλάβει τι την περιμένει και ποινικά και αστικά, κάτι που το θέλουν όσοι τους έχει πετάξει λάσπη όλα αυτά τα χρόνια.

Όπως επισημαίνει η βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, «θα τα πούμε στα δικαστήρια. Με τον άντρα της μάρτυρα».
Μητσοτάκης: Όταν μια κοπέλα δολοφονείται έξω από ΑΤ σκύβουμε το κεφάλι


 

Ομιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στην έναρξη του 15ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας.
Αγαπητέ Πρόεδρε της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, αγαπητέ Γιάννη Πλακιωτάκη, κύριοι Πρόεδροι, συνάδελφοι Υπουργοί, βουλευτές, στελέχη της παράταξής μας, Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες, ΟΝΝΕΔίτισσες και ΟΝΝΕΔίτες,
 
Σας ευχαριστώ, σας ευχαριστώ γι’ αυτή την εντυπωσιακή υποδοχή. 
 
Θα την ξανακάνουμε «μπλε» όλη την Ελλάδα στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. 
 
Σας ευχαριστώ γι’ αυτήν την υποδοχή εδώ στο Ζάππειο, σε έναν χώρο ιστορικό, που σήμερα αντηχεί τον ενθουσιασμό όλων των γενεών της παράταξής μας, όπως είδαμε και στο πολύ όμορφο βίντεο. 
 
Η παρουσία σας και με τιμά και με συγκινεί και μου δίνει δύναμη, αλλά μου δίνει και πίστη για την καινούργια πορεία της Νέας Δημοκρατίας στα επόμενα 50 χρόνια. Πάντα στην υπηρεσία της πατρίδας, με την πυξίδα μας να δείχνει σταθερά προς την ελευθερία, τη δημοκρατία, την κοινωνική ευημερία και με τη φλόγα του γαλάζιου πυρσού να καίει στις καρδιές μας και να φωτίζει το αύριο.
 
Αυτό το 15ο Συνέδριο, αγαπητέ κ. Πρόεδρε, γίνεται διπλά εορταστικό: συμπίπτει με τα γενέθλια της δημοκρατίας, συμπίπτει και με τα γενέθλια της Νέας Δημοκρατίας, με τον μισό αιώνα ζωής του πολιτεύματος και με το ιωβηλαίο του κόμματος που αποκατέστησε τη δημοκρατική διακυβέρνηση στη χώρα. 
 
Είναι μία ιστορική σύμπτωση, που αποδεικνύει τη σύνδεση αυτής της παράταξης με την ιστορία αυτού του τόπου, αλλά και μία συγκυρία την οποία προσωποποιεί η εμβληματική μορφή του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του ιδρυτή μας, που σίγουρα θα ήταν πολύ υπερήφανος για τούτη τη βραδιά.
 
Το όραμά του συνεχίζει να μας εμπνέει και να μας κινητοποιεί. Δίνει ώθηση στη δράση μας, στόχευση στις πολιτικές μας, ενώνοντας ανθρώπους από κάθε γωνιά της πατρίδας, από κάθε κοινωνική ομάδα, από κάθε ηλικία. Εκφράζοντας μια πλειοψηφία «πάνω από τις παραπλανητικές ετικέτες της δεξιάς, του κέντρου ή της αριστεράς», όπως γράφει αυτή η τόσο επίκαιρη ακόμα πρώτη Διακήρυξή μας. Συντηρώντας από την παράδοση, όπως έγραφε, «μόνον όσα ο χρόνος απέδειξε σωστά και χρήσιμα», ώστε «να προχωρά με μεγάλα, τολμηρά βήματα σε διαρκώς εξελισσόμενες συνθήκες». 
 
Αυτό το όραμα του 1974 παραμένει ζωντανό στη δράση μας, ανανεώνεται και εμπλουτίζεται με τα μηνύματα των καιρών και μας ενώνει στον δρόμο της δημοκρατίας και της Ευρώπης. 
 
Ας μην ξεχνάμε ότι εδώ ,στην Αθήνα, επέστρεψε ο κοινοβουλευτισμός ύστερα από την επτάχρονη κηλίδα της δικτατορίας, όπως και εδώ, στο περιστύλιο αυτού του κτηρίου, έγινε η υπογραφή της συμφωνίας προσχώρησης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, μία καθοριστική επιλογή που οδήγησε στην ένταξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
 
Στα ίδια βήματα βάδισαν και όλοι οι αρχηγοί της παράταξης που ακολούθησαν: ο πιστός στρατιώτης Γιώργος Ράλλης, που ενέπνευσε πολιτισμό στην πολιτική αρένα. Ο ευπατρίδης Ευάγγελος Αβέρωφ, σύμβολο του δυνατού κόμματος σε δύσκολες ώρες. Ο μεταρρυθμιστής Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, που αντέταξε την εθνική ενότητα στον διχασμό, απαντώντας με αλήθειες στο λαϊκισμό. Ο ορμητικός Μιλτιάδης Έβερτ, με την ιστορική τομή της ελεύθερης ραδιοφωνίας και ενημέρωσης.
 
Μετά ο Κώστας Καραμανλής -επί των ημερών του οποίου πολιτεύτηκα για πρώτη φορά, το 2004-, ταυτισμένος με την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική αλλά και με την πρωτοπόρα εκπαιδευτική τομή της αξέχαστης, αγαπημένης μας Μαριέττας. Για να φτάσουμε έτσι στα χρόνια της κρίσης, με τον πραγματιστή Αντώνη Σαμαρά -του οποίου είχα την τιμή να είμαι Υπουργός- να κρατά την πατρίδα στην Ευρώπη και να της δίνει ελπίδα.
 
Τον φίλο και συναγωνιστή Βαγγέλη Μεϊμαράκη, παρόντα σε κάθε μάχη. Και τον Γιάννη Πλακιωτάκη, σε δύσκολες στιγμές εγγυητή της συνέχειας της παράταξης. Όλοι τους κατέθεσαν τον εαυτό τους στη Νέα Δημοκρατία και στον τόπο και γι’ αυτό τους οφείλουμε ευγνωμοσύνη.
 
Θυμάμαι -πρέπει να ήμουν τεσσάρων, πέντε ετών- όταν με την οικογένειά μου πρωτοείδα στο Παρίσι από κοντά τον επιβλητικό Κωνσταντίνο Καραμανλή. Δεν ήξερα βέβαια τότε ότι η Νέα Δημοκρατία θα με συνοδεύει σταθερά σε όλη την υπόλοιπη ζωή μου.
 
Και όμως, ήταν γραφτό να παρακολουθήσω τη διαδρομή των πρώτων μας Προέδρων. Να ζήσω πολύ στενά την προσπάθεια και το έργο του πατέρα μου. Να ορκιστώ πρώτη φορά βουλευτής τον Μάρτιο του 2004, να συνεργαστώ αργότερα με όλους τους επόμενους ηγέτες μας.
 
Και είμαι σίγουρος ότι ιδίως οι μεγαλύτεροι από εμάς, εντάσσω και τον εαυτό μου σε αυτήν την κατηγορία, θα έχετε και εσείς στο μυαλό τέτοιες πολλές στιγμές όπου η ζωή της παράταξης διασταυρώθηκε με τη δική σας. Στιγμές χαράς στις νίκες μας, στιγμές στοχασμού στις δυσκολίες. Όπως, φαντάζομαι, πολλά θα είναι και τα περιστατικά που σφράγισαν την πορεία του καθενός, ταυτιζόμενα είτε με γεγονότα είτε με πρόσωπα της κομματικής μας ιστορίας. Όπως, για εμένα τουλάχιστον, δεν κρύβω ότι υπήρξε μεγάλη η επιρροή που είχαν πάνω μου οι σκέψεις και οι συμβουλές που άκουσα από τον Παύλο Μπακογιάννη. 
 
Όλα αυτά τιμούμε στα 50 χρόνια από το 1974. Ένα πολύτιμο «τόξο» γεμάτο πρόσωπα, γεμάτο εικόνες, γεμάτο συναισθήματα. Στη Ρηγίλλης, στη Συγγρού, στην Πειραιώς, αλλά και σε κάθε μικρό γραφείο μίας τοπικής οργάνωσης σε ένα μακρινό χωριό. Στις μάχες της Βουλής, στους αγώνες της ΔΑΠ και της ΟΝΝΕΔ με τις παλιές μας αφισοκολλήσεις. 
 
Κυρίως στις απλές κουβέντες που όλοι ανταλλάξαμε στη δουλειά ή στη γειτονιά. Γιατί η Νέα Δημοκρατία είναι κομμάτι του εαυτού μας, όπως και η ελληνική κοινωνία είναι κομμάτι του δικού της κορμού.
 
Αγαπητοί σύνεδροι, σε αυτό το ένδοξο κόμμα έχω την τιμή να ηγούμαι σήμερα με την ψήφο των μελών και των φίλων του. Το κόμμα το οποίο, με την ψήφο των Ελλήνων το καλοκαίρι του 2019, ανέλαβε να κλείσει τις πληγές μιας δεκαετούς δοκιμασίας. Κάθε άλλο παρά εύκολο ήταν.
 
Ο καιρός περνά και η μνήμη ίσως σκεπάζει τα γεγονότα. Όμως, η πορεία προς το αύριο που θέλουμε είναι χτισμένη πάνω στα όσα ζήσαμε και κατακτήσαμε χθες. Είναι χτισμένη πάνω στα εμπόδια που μπορέσαμε να ξεπεράσουμε και στους στόχους που φτάσαμε, όσο και αν κάποιοι από αυτούς έμοιαζαν ακατόρθωτοι. 
 
Αυτός ο λαός και η πρώτη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας βρέθηκαν αντιμέτωποι με τεράστια εμπόδια την πρώτη τετραετία: μία παραλυμένη από φόρους οικονομία, μία δηλητηριασμένη από ψέματα κοινωνία. Σε ένα κράτος καθήλωσης και ανεργίας, με τα σύνορα διάτρητα, έρμαια των μεταναστευτικών ροών, στο διεθνές περιθώριο και πολιορκημένο ταυτόχρονα από διαδοχικές δοκιμασίες: τις εισβολές στον Έβρο, την πανδημία του κορονοϊού, τις απειλές των γειτόνων μας στο Αιγαίο, αλλά και τις μεγάλες ξαφνικές φυσικές καταστροφές. 
 
Κι όμως, μέσα σε τέσσερα χρόνια η εθνική ρότα άλλαξε βάζοντας την Ελλάδα για τα καλά σε τροχιά προόδου. Οι πολίτες ελαφρύνθηκαν από τα βάρη 50 και πλέον φόρων, νέες επενδύσεις δημιούργησαν δουλειές, οι εξαγωγές αυξήθηκαν. 
 
Η εμπιστοσύνη μεταξύ πολιτείας και κοινωνίας μάς βοήθησε να νικήσουμε την πρωτοφανή υγειονομική επίθεση, ώστε η ελπίδα στο εσωτερικό να συναντάται με την αυτοπεποίθηση στο εξωτερικό, εκεί που η εθνική φωνή ακούγεται πια δυνατή, από τις Βρυξέλλες και τον αραβικό κόσμο μέχρι το Αμερικανικό Κογκρέσο.
 
Ήταν η πολιτική του σχεδίου, της συνέπειας και του αποτελέσματος. Είναι αυτή που δικαιώθηκε πριν από εννέα μήνες, οδηγώντας έτσι στη δεύτερη κυβερνητική θητεία.  Έχοντας νικήσει κατά κράτος μια αντιπολίτευση που ήρθε από το περιθώριο για να τεθεί και πάλι σε αυτό. Με μια εντολή: να προχωρήσουμε σταθερά, τολμηρά μπροστά στη «λεωφόρο» των μεταρρυθμίσεων, που θα ξεριζώσουν τις παθογένειες του παρελθόντος. Βελτιώνοντας, ημέρα με την ημέρα, αυτό που ο κάθε πολίτης επιθυμεί: την καθημερινή του ζωή σε όλα τα πεδία. 
 
Πράγματι, η Ελλάδα του 2024 αρχίζει να προσεγγίζει τις προηγμένες χώρες της Ευρώπης. Έχει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης. Φτάσαμε πια να έχει μονοψήφια ανεργία. Μειώνει συνεχώς το χρέος της, ταχύτερα από κάθε ανεπτυγμένη χώρα. Ο μέσος μισθός έχει αυξηθεί κατά 20%. Από τον Ιανουάριο αυξήθηκαν, μετά από παραπάνω από μια δεκαετία, για πρώτη φορά, οι μισθοί 600.000 δημοσίων υπαλλήλων. Κάθε χρόνο πια αυξάνονται οι αποδοχές περίπου 2,5 εκατομμυρίων συνταξιούχων. Ενώ ο κατώτατος μισθός από τα 650 ευρώ που τον παραλάβαμε ανέβηκε την 1η Απριλίου στα 830 ευρώ. 
 
Όλα αυτά, φίλες και φίλοι, δεν σημαίνουν σε καμία περίπτωση ότι γίναμε παράδεισος. Ξέρω καλά, το ξέρουμε όλοι μας στο κυβερνητικό επιτελείο, ότι η ακρίβεια πιέζει ακόμα τα ασθενέστερα νοικοκυριά.
 
Όλα αυτά, όμως, δείχνουν μία συνεχή προσπάθεια. Τα πράγματα ναι, αργά αλλά σταθερά, γίνονται καλύτερα. Με στοχευμένες κινήσεις, όπως αυτές που τιθάσευσαν τις αυξήσεις στο ρεύμα, να αρχίζουν να απλώνονται σε εκατοντάδες είδη στο σούπερ μάρκετ. Αλλά κυρίως με μόνιμα μέτρα που στηρίζουν το εισόδημα μετά το κύμα της διεθνούς ακρίβειας. 
 
Ο στόχος τον οποίο είχαμε θέσει προεκλογικά, μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ, κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ, θα υλοποιηθεί από αυτή την κυβέρνηση. Γιατί αυτό πρεσβεύει η Νέα Δημοκρατία της ελεύθερης οικονομίας, της ανοιχτής κοινωνίας, της σύγχρονης πολιτείας.
 
Η ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας αυξάνει τον δημόσιο πλούτο, ναι, αλλά αυτό δεν αφορά μόνο τα κρατικά ταμεία, αφορά το κοινωνικό κράτος, να μπορεί να εγγυάται και να παρέχει μερίδιο από αυτόν τον πλούτο τον οποίον δημιουργούμε σε όλους τους πολίτες. Με συνθήκες που θα προστατεύουν τους ασθενέστερους, ανοίγοντας παράλληλα ευκαιρίες στην καθεμία και στον καθένα ξεχωριστά, ανεξάρτητα από το πού ξεκινούν. 
 
Και δεν υπάρχει ακμαία οικονομία χωρίς ασφαλή κοινωνία, δεν υπάρχει όμως οικονομία και κοινωνία χωρίς ελευθερία, χωρίς ανεξαρτησία, χωρίς εθνική κυριαρχία. Είναι θεμελιώδη αγαθά, τα οποία θωρακίζει η ισχυρή άμυνα. Είναι μια προτεραιότητα που για την παράταξη μας παραμένει εξίσου αδιαπραγμάτευτη. 
 
Γι’ αυτό και η κυβέρνησή μας επιμένει να κρατά απόρθητα τα σύνορα από κάθε είδους απειλές, επεκτείνοντας τον φράχτη στον Έβρο, αγρυπνώντας στα εδάφη, στις θάλασσες και στους ουρανούς μας, ενώ παράλληλα προωθεί μεθοδικά τον εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων.
 
Έτσι, στα κούφια λόγια κάποιων δήθεν πατριωτών, απαντάμε με χειροπιαστές πράξεις: με μαχητικά Rafale, με αναβαθμισμένα F-16, με φρεγάτες Belharra, με ελικόπτερα Romeo, αλλά κυρίως με ένα τολμηρό σχέδιο για τις Ένοπλες Δυνάμεις του 2030. 
 
Ενώ την άλλη όψη της ασπίδας μας αποτελεί η δυναμική διπλωματία. Είναι αυτή που προσφέρει στρατηγικές συμμαχίες με ισχυρές χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, διαμορφώνει καθοριστικές συμφωνίες με γείτονες, όπως η Ιταλία, η Αίγυπτος και το Ισραήλ, περιορίζοντας την ίδια ώρα και την επιρροή όσων αμφισβητούν τα εθνικά μας δίκαια. 
 
Αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά με όσους εμπορεύονται την αγάπη για την Ελλάδα. Που φωνασκούν αντί να δρουν. Αγνοώντας, βέβαια, αυτά για τα οποία μιλούν. 
 
Και θα έλεγα ότι είναι αυτό το όριο το οποίο ξεχωρίζει τελικά την πατριδοκαπηλία από τον πατριωτισμό της ευθύνης. Όπως και τα εύκολα συνθήματα από τις πράξεις που χρειάζονται πολύ κόπο, σκληρή δουλειά και τα αποτελέσματα. 
 
Νομίζω ότι πρέπει επιτέλους να το πούμε ανοιχτά: να μιλάς για πατρίδα και θρησκεία ενώ ταυτόχρονα πουλάς κηραλοιφές και δήθεν χειρόγραφα του Χριστού, συνιστά πράξη μέγιστης πολιτικής εξαπάτησης. 
 
Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες, ο πατριωτισμός υπήρξε μόνιμο χαρακτηριστικό της Νέας Δημοκρατίας αυτά τα 50 χρόνια. Επιλέγοντας σε όλα τα κρίσιμα στοιχήματα να σταθεί στην σωστή πλευρά της Ιστορίας, δίπλα στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό που επίσης βρίσκεται στο DNA της παράταξης. 
 
Θέλω να θυμίσω ότι είναι μια επιλογή που αρχικά πολεμήθηκε από άλλες δυνάμεις. Όμως και αυτές τελικά υποτάχθηκαν στη συνέχεια μπροστά στη δύναμη και στη σημασία της. 
 
Είναι κατάκτηση, φίλες και φίλοι, για τη χώρα ότι ο ευρωπαϊκός δρόμος έχει καθιερωθεί ως ένα αναμφισβήτητο κεκτημένο της πολιτικής ζωής στη χώρα. 
 
Το τρίτο μας γνώρισμα είναι η πίστη στη δημοκρατία και τον κοινοβουλευτισμό, με αφορμή το πρώτο Σύνταγμα το 1975, τις πρώτες ελεύθερες εκλογές, όπως και τα πολλά που κατακτήθηκαν στη συνέχεια: την διοργάνωση 20 άψογων εκλογικών αναμετρήσεων, τις ομαλές εναλλαγές στην εξουσία και ναι, την εμπέδωση της εθνικής συμφιλίωσης, την αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τη διαρκή διεύρυνση των δικαιωμάτων. Η Ελλάδα σήμερα κατατάσσεται πλέον μεταξύ των πιο φιλελεύθερων ευρωπαϊκών κρατών.
 
Είμαστε, επίσης, υπερήφανοι για το κόμμα μας που ήταν, είναι και θα παραμείνει ένα κόμμα λαϊκό και κοινωνικό, έχοντας στο επίκεντρο τον κάθε πολίτη ξεχωριστά. Συνδυάζοντας, όπως είπα και πριν, τη συλλογική ανάπτυξη με την ατομική προκοπή. 
 
Δεν ταυτίζουμε το κρατικό με το δημόσιο. Επιδιώκουμε να εντάξουμε στην κοινή προσπάθεια όλες τις δυνάμεις της κοινωνίας. Με άλλα λόγια, ναι, η Νέα Δημοκρατία είναι η μόνη πραγματική παράταξη όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων. 
 
Δύναμη γι’ αυτό, τέλος, μας δίνουν δύο ακόμα ιδρυτικές εντολές: πρώτα, ο ρεαλισμός. Είναι τελικά η καλύτερη απάντηση στον λαϊκισμό, στις εύκολες λύσεις που «χαϊδεύουν αυτιά», οδηγούν νομοτελειακά, πάντα, όμως, σε αδιέξοδα. 
 
Και ύστερα η τολμηρή ανανέωση των ιδεών και των στελεχών μας. Κάτι που επιτρέπει σήμερα στη Νέα Δημοκρατία να γίνεται η μεγάλη κοίτη στην οποία συναντώνται ευρύτερες δυνάμεις, από πιθανόν διαφορετικές αφετηρίες, όμως όλες τους με την ίδια επιδίωξη: η Ελλάδα να γίνει ακόμα πιο ισχυρή, πιο δίκαιη, πιο σύγχρονη. 
 
Γιατί η προσαρμοστικότητα ανήκει και αυτή στα χαρακτηριστικά μας. Ήμασταν πάντα ως παράταξη ανοιχτοί σε νέες ιδέες, ήμασταν ανοιχτοί σε νέα πρόσωπα. Δεν περιχαρακωθήκαμε πίσω από ιδεολογικές αγκυλώσεις, ούτε νιώσαμε ποτέ απειλή από κάποιον που μας πλησίασε.
 
Μπορώ έτσι να βλέπω τώρα γύρω μου πολλούς αγωνιστές που ήταν πάντα Νέα Δημοκρατία. Εσείς μας κρατήσατε όρθιους στις μεγάλες δυσκολίες. Βλέπω, όμως, και πολλούς που έγιναν, γίνονται και θα γίνουν Νέα Δημοκρατία, δίχως τίποτα να τους χωρίζει, αλλά να τους ενώνει, να μας ενώνει ο κοινός σκοπός. 
 
Δεν είναι, συνεπώς, τυχαίο ότι στη μεταπολιτευτική διαδρομή αυτή η παράταξη φάνηκε τελικά η πιο ανθεκτική από όλες.  Μπορεί να πέρασε κρίσεις, ναι, όμως ποτέ δεν έπαψε να πρωταγωνιστεί. 
 
Γιατί, αντίθετα με άλλους, εμείς είχαμε και έχουμε τη γενναιότητα της αυτοκριτικής,  κάνοντας τα λάθη μας ορμή για να γίνουμε καλύτεροι, τα εμπόδια εφόδια, βάζοντας το κόμμα πάνω από πρόσωπα και την πατρίδα πάνω από κάθε κόμμα. Αυτά τα χαρακτηριστικά μάς έκαναν ξανά την κυρίαρχη δύναμη του τόπου και το μεγαλύτερο κεντροδεξιό κόμμα σε ολόκληρη την Ευρώπη.
 
Ας κοιτάξουμε λίγο πίσω μας: μπορεί κάποιος να διαφωνήσει ότι δεν υπάρχει μεγάλο έργο που να σχεδιάστηκε ή να υλοποιήθηκε χωρίς τη σφραγίδα της Νέας Δημοκρατίας; Τη χωροθέτηση του Αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», τον εκσυγχρονισμό του ΟΤΕ, την εξυγίανση των αερομεταφορών, την ανάπτυξη της κινητής τηλεφωνίας, του διαδικτύου, το Μετρό στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, την πρώτη στροφή προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τους μεγάλους οδικούς άξονες, την αξιοποίηση του Πειραιά και όλων των λιμανιών μας; 
 
Αυτός ο κατάλογος είναι μακρύς, κάτι που ισχύει και για τα ιστορικά γεγονότα στα οποία η παράταξη ήταν παρούσα: από τη δημοκρατική λύση του πολιτειακού μέχρι την τιμωρία της φασιστικής Χρυσής Αυγής ή σε κρίσιμες επιλογές όπως το Μάαστριχτ. Αλλά και στηρίζοντας, γιατί είχαμε πάντα αυτή τη γενναιότητα, εθνικές επιδιώξεις όταν αυτές προωθήθηκαν από άλλα κόμματα, όπως η είσοδος της χώρας στο ευρώ και της Κύπρου στην Ευρώπη.
 
Αναμφισβήτητα, λοιπόν, εδώ και 50 χρόνια η Νέα Δημοκρατία βαδίζει δίπλα-δίπλα με την πατρίδα. Μοιραστήκαμε έτσι όχι μόνο τα καλά αλλά και τις χαμένες ευκαιρίες αυτής της περιόδου. Καθώς, ναι, υπήρξαμε το δέκατο μέλος στην Ευρώπη των «27», ας είμαστε ειλικρινείς, τρέξαμε τελικά με μικρότερες ταχύτητες από χώρες που ακολούθησαν, την Ισπανία, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία.
 
Χάσαμε με τρόπο αλόγιστο χρόνο και πόρους, με συνέπεια να μη διορθώσουμε εγκαίρως την αρχιτεκτονική της οικονομίας και της παραγωγής μας και δυστυχώς ούτε τελικά το ίδιο το κράτος μας. 
 
Αξίζει να σκεφτούμε ότι στη Μεταπολίτευση, σε αυτά τα 50 χρόνια τα οποία γιορτάζουμε, δεν ολοκληρώθηκαν τελικά μεγάλες μεταρρυθμίσεις τεράστιας σημασίας: οι αλλαγές στο ΕΣΥ, ο εκσυγχρονισμός του, η αναβάθμιση της εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες της, η ανάταξη της κεντρικής διοίκησης που έμεινε δέσμια της γραφειοκρατίας και του κομματισμού, και ασφαλώς μία Δικαιοσύνη που πάντα καθυστερούσε να αποδοθεί. Είναι ένα σύνολο αδυναμιών που έγιναν ένα μεγάλο διαχρονικό «φρένο» και επιδρούν ακόμα αρνητικά στη δημόσια σφαίρα. 
 
Φίλες και φίλοι, ακριβώς αυτές τις παθογένειες τόσων δεκαετιών καλείται τώρα να ξεριζώσει η δεύτερη θητεία μας. Γιατί, αν μέχρι τώρα πετύχαμε να ανακουφίσουμε τη χώρα από τις πληγές που της προκάλεσαν οι μεγάλες καθυστερήσεις, έφτασε η ώρα να πολεμήσουμε και τις αιτίες τους. 
 
Ξέρουμε ότι είναι ένα έργο δύσκολο. Πάντα γύρω από τα προβλήματα φυτρώνουν παράκεντρα των συμφερόντων. Το έχω πει πολλές φορές: οι μεταρρυθμίσεις ίσως ξεβολεύουν μερικούς, όμως συμφέρουν και θα ευνοήσουν τους πολλούς, γι’ αυτό και θα συνεχιστούν. 
 
Δεν μας τρομάζουν τα εμπόδια, δεν μας φοβίζουν οι εντυπώσεις της στιγμής. Ξέρουμε καλά ότι οι πρώτες απορίες διαλύονται όταν εξηγούμε τις πολιτικές μας αποφάσεις με κατανόηση και με πειθώ, μιλώντας στη γλώσσα της αλήθειας. Ξέρουμε ότι τα προσωρινά παράπονα δεν καταλήγουν να γίνουν μόνιμες διαμαρτυρίες αν με υπομονή όλοι μας εντάσσουμε αυτές τις μικρές αρνητικές ψηφίδες στη μεγάλη θετική εικόνα της νέας Ελλάδας που οικοδομούμε. Και νομίζω ότι όλα παίρνουν το σωστό τους μέγεθος όταν, με σωστά επιχειρήματα, τα στελέχη μας προτάσσουν τα πιο σημαντικά, αφήνοντας πίσω τα πιο ασήμαντα. Πολύ περισσότερο τώρα που η προσπάθειά μας αποδίδει καρπούς.
 
Η εθνική οικονομία βρίσκεται πια στην επενδυτική βαθμίδα, όπως είχαμε δεσμευτεί προεκλογικά ότι θα γίνει. Ενισχύεται από μεγάλες, ξένες αλλά και ελληνικές, επενδύσεις στους πιο δυναμικούς τομείς. Οι εξαγωγές μας αυξάνονται, αυξάνεται και η μεταποίηση, αυξάνεται και ο ποιοτικός τουρισμός, ενώ ειδικά στον πρωτογενή τομέα τον εκσυγχρονισμό τον πλαισιώνουν και μεγάλες αλλαγές που διεκδικούμε για μια πιο παραγωγική, πιο ευέλικτη ευρωπαϊκή πολιτική, ώστε οι Έλληνες κτηνοτρόφοι, αγρότες και αλιείς να ατενίζουν το μέλλον τους με αισιοδοξία. 
 
Πετυχαίνουμε τον στόχο μας να εξαπλωθεί η χρήση του ηλεκτρονικού χρήματος. Η περιβόητη σύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, ένα μεγάλο ζητούμενο για το Υπουργείο Οικονομικών, γίνεται επιτέλους πράξη. Είναι σημαντικά μέτρα αυτά κατά της φοροδιαφυγής. Θα επιτρέπουν τον κεντρικό έλεγχο των συναλλαγών. Και αυτό έχει σημασία, διότι τα κέρδη των φοροφυγάδων θα γίνονται επιτέλους κοινωνικό έργο. 
 
Και βέβαια, για πρώτη φορά στην Ελλάδα έχουμε κεφαλαιοποιητική επικουρική σύνταξη. Ο κάθε νέος, τα νέα παιδιά τα οποία είναι σήμερα μαζί μας -θέλω και πάλι να πω ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στις ΟΝΝΕΔίτισσες και στους ΟΝΝΕΔίτες, στις ΔΑΠίτισσες και τους ΔΑΠίτες- αυτά τα νέα παιδιά γνωρίζουν πια ότι για την επικουρική τους ασφάλιση έχουν έναν προσωπικό κουμπαρά. Τον διαχειρίζεται ο ίδιος ο εργαζόμενος και η ίδια η εργαζόμενη. Επενδύετε τις εισφορές σας, αυξάνετε τις μελλοντικές σας αποδοχές.
 
Στην παιδεία πάλι, ισχύει το δίγλωσσο ξενόγλωσσο νηπιαγωγείο, ένα δημοτικό με περισσότερες δεξιότητες. Δευτεροβάθμια εκπαίδευση με διπλάσια πρότυπα σχολεία, με ψηφιακή διδασκαλία. Κάναμε προσλήψεις 27.000 μόνιμων εκπαιδευτικών. Αλλά, προσέξτε, η άλλη όψη του νομίσματος είναι ότι αυτοί οι εκπαιδευτικοί όχι μόνο επιμορφώνονται αλλά και αξιολογούνται. 
 
Η επαγγελματική παιδεία αναβαθμίζεται με ειδικότητες αιχμής. Ο νέος νόμος ενισχύει το δημόσιο πανεπιστήμιο. Κάνει, όμως, πράξη και κάτι το οποίο αποτελούσε ζητούμενο για την παράταξη μας και ειδικά για την πανεπιστημιακή μας νεολαία από το 1987: επιτέλους να ιδρυθούν και στη χώρα μας μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, ώστε τα παιδιά μας να μην φεύγουν στο εξωτερικό για σπουδές.
 
Ανάλογα είναι τα προβλήματα, η δύσκολη μάχη που δίνουμε και στην υγεία. Τώρα που μιλάμε, ανακαινίζονται, πρωτίστως με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, δεκάδες νοσοκομεία και κέντρα υγείας, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, σε όλη την επικράτεια. Οι λίστες αναμονής περιορίζονται με την καθιέρωση των απογευματινών χειρουργείων, ενώ οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις επεκτείνονται παντού.
 
Έχει αυξηθεί το ανθρώπινο δυναμικό του ΕΣΥ. Αυξήθηκαν και οι μισθοί σημαντικά. Δίνουμε -και πρέπει να δώσουμε ακόμα περισσότερα- πρόσθετα κίνητρα προκειμένου στο εξής γιατροί να τοποθετηθούν και στα απομακρυσμένα χωριά αλλά και στα νησιά μας.
 
Προσέξτε, δεν θα είμαστε ποτέ ικανοποιημένοι με κανένα μέτρο όταν μιλάμε για την υγεία των πολιτών ή τη μόρφωση της νέας γενιάς. Όπως είναι δύσκολο να φτάσουμε εκεί που θέλουμε σε ό,τι αφορά την κοινωνική ευημερία και την ασφάλεια. 
 
Γνωρίζουμε καλά, γνωρίζω πρώτος καλά, το έδαφος που έχει χαθεί, την απόσταση που μας χωρίζει από αυτό το οποίο απαιτείται. Χρειαζόμαστε χρόνο και επίμονη σκληρή δουλειά. Μην ξεχνάτε, άλλωστε, ότι πρόκειται για τραύματα, κάποια από αυτά αιμορραγούν στον κορμό του ελληνικού κράτους σχεδόν από την ίδρυσή του. 
 
Δεν πρέπει, για παράδειγμα, να μείνουμε στις σχεδόν 2.000 υπηρεσίες του ψηφιακού κράτους, που πράγματι είναι μια επανάσταση, έχουν καταργήσει την ταλαιπωρία. Έχουμε κι ένα ακόμα χρέος: να εξαλείψουμε από το Δημόσιο αυτόν τον «ωχαδερφισμό», αυτή τη γραφειοκρατική αντίληψη για την οποία μίλησα νωρίτερα. 
 
Από την άλλη, οφείλουμε να αναγνωρίζουμε υπαρκτές δυσκολίες. Η Αστυνομία, ας πούμε, δεν παύει να εξιχνιάζει εγκλήματα. Ας μην παραβλέπουμε, όμως, ότι και η παρανομία εξελίσσεται και δυστυχώς βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από τους διώκτες της.
 
Το ίδιο ισχύει και με τα νέα φαινόμενα της εποχής: το bullying, την ανήλικη παραβατικότητα, τη βία κατά των γυναικών, ή με παλαιότερα όπως την αυθαιρεσία σε μερικά πανεπιστήμια. Ξέρουμε τι δρόμο έχουμε να κάνουμε, ξέρουμε όμως και αυτόν που διανύσαμε. Ξέρουμε ότι τα Εξάρχεια και το Πολυτεχνείο είναι πια ελεύθερα, ότι έχουν εκκενωθεί πολλές καταλήψεις, ότι σταδιακά οι βιβλιοθήκες εξορίζουν τις βαριοπούλες. 
 
Όμως, η μάχη με το βαθύ κράτος και αυτή την κουλτούρα της έλλειψης ενσυναίσθησης έχει πολύ δρόμο μπροστά. Μπορεί οι 17.000 εκπαιδευμένοι αστυνομικοί να έχουν προστατεύσει μέχρι στιγμής παραπάνω από 10.000 γυναίκες που κινδύνευσαν, μπορεί, ναι, να κάναμε αυστηρότερες τις ποινές για κακοποιήσεις, να έχουμε δεκάδες Σταθμούς Συμβουλευτικής, 20 κέντρα φιλοξενίας όπου μένουν ασφαλείς πολλές γυναίκες με τα παιδιά τους.
 
Όταν όμως μια κοπέλα δολοφονείται έξω από ένα αστυνομικό τμήμα, όπου έχει καταφύγει απειλούμενη, σκύβουμε το κεφάλι και λέμε: πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Και λέμε: ναι, περιστατικά όπως αυτά αμαυρώνουν όσα θετικά έχουμε πετύχει.
 
Και λέμε επίσης: ναι, τα περιπολικά πρέπει να γίνονται και ταξί, προκειμένου να φυλάξουν τον πολίτη, όπως γίνονται ασθενοφόρα για να μεταφέρουν τον τραυματία ή την έγκυο, όπως γίνονται πυροσβεστικά οχήματα όταν απομακρύνουν ζωές από τις φωτιές. 
 
Όμως, να προσθέσουμε και ένα ακόμα «ναι»: ναι, οι ένστολοι οφείλουν να επεμβαίνουν αμέσως σε ένα έγκλημα που γίνεται μπροστά τους,  έχοντας όμως, ναι, και τη δική μας κατανόηση και στήριξη, αν αναγκαστούν να χρησιμοποιήσουν νόμιμα το όπλο τους.
 
Θυμίζω τι έλεγα από τη Θεσσαλονίκη τον Σεπτέμβριο: η νομιμότητα γίνεται στοίχημα της εποχής και πεδίο σύγκρουσης με κάθε εστία παρασιτισμού. Με τον αδιάφορο θύλακα του κράτους αλλά και με τον πολίτη που ανάβει ανεύθυνα φωτιά, με τους διακινητές των μεταναστών αλλά και με τους χούλιγκαν, με τους καταπατητές του δημόσιου χώρου, είτε αυτός λέγεται σχολή, είτε λέγεται παραλία, είτε λέγεται δρόμος. Όπως ανοίγουμε μέτωπο και με τους λίγους δικηγόρους και δικαστές που καθυστερούν την απονομή της Δικαιοσύνης, γιατί έτσι καθυστερεί και ο εκσυγχρονισμός.
 
Αυτά τα λόγια ισχύουν πάντα σε ένα έργο σισύφειο, έτσι το αισθάνομαι δηλαδή πολλές φορές, ένας μυθικός βράχος, παλεύουμε πολύ, τον ανεβάζουμε, κυλά κάθε λίγο και πίσω. Εμείς, όμως, θα επιμείνουμε μέχρι που να φτάσουμε στην κορυφή. Μέχρι αυτή η νέα αντίληψη για το Δημόσιο να διαπεράσει τον ιστό του και όλες τις λειτουργίες του.
 
Η πολιτική κατεύθυνση να γίνει και υπηρεσιακή και ο επαγγελματισμός αλλά και η ανάγκη πολλές φορές να κάνουμε το κάτι παραπάνω -πέρα και πάνω από τα τυπικά πρωτόκολλα- να συντρίψει την υπαλληλική αδράνεια, όπου και αν αυτή εκδηλώνεται. Μέχρι όλοι μας να ξεπεράσουμε τον κακό μας εαυτό και σύντομα η Ελλάδα να βαδίσει σε αυτόν τον δρόμο του πολυδιάστατου εκσυγχρονισμού χωρίς, επιτέλους, πισωγυρίσματα.
 
Αγαπητά στελέχη και συμμαχητές της μεγάλης μας παράταξης, γνωρίζετε όπως και εγώ ότι η κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας σημαίνει μεγαλύτερη ευθύνη. Είναι φυσικό, άλλωστε, η μόνη δύναμη που δρα αυτόματα να συγκεντρώνει και την κριτική για κάθε κακώς κείμενο. Να γίνεται ελπίδα, όμως, ταυτόχρονα, να γίνεται και «πολιτικό αλεξικέραυνο» για κάθε διαφωνία, για κάθε παράπονο.
 
Αυτό αποτελεί την άλλη όψη μιας πραγματικότητας που ένα δηλώνει: απέναντί μας δεν έχουμε τόσο την αντιπολίτευση των άλλων κομμάτων, αλλά έχουμε μια πολύ πιο σκληρή αντιπολίτευση, την αντιπολίτευση των υπαρκτών προβλημάτων.
 
Και μέσα σε αυτό το πολύπλοκο περιβάλλον κινείται σήμερα η παράταξή μας. Σε ένα σκηνικό που το φωτίζουν σημαντικές επιτυχίες, το σκιάζουν ακόμα σύννεφα, τα οποία οι πολίτες, κρίνοντάς μας αυστηρά -γιατί έτσι πρέπει- μας ζητούν να τα διαλύσουμε. Να τα διαλύσουμε χωρίς αλαζονεία, αλλά και ως κίνητρο για περισσότερη δουλειά.
 
Γι’ αυτό και η πολιτική σταθερότητα καθίσταται ένα κεντρικό ζητούμενο, όπως και η συνέχεια του κυβερνητικού έργου σήμερα μετατρέπεται σε προϋπόθεση καλύτερης ζωής αύριο. Είμαστε σε μια κρίσιμη καμπή. Η πατρίδα δεν θα συγχωρέσει κανένα πισωγύρισμα.
 
Και είναι ένα συμπέρασμα που δίνει άλλη διάσταση και στις επικείμενες ευρωεκλογές. Όπως είπε και ο Γιάννης, είναι μια μάχη τόσο με ευρωπαϊκό όσο και με εθνικό αποτύπωμα, ενισχύοντας όχι μόνο τις δυνάμεις που θα διεκδικήσουν ευρωπαϊκή επιρροή και νέους πόρους για τη χώρα, αλλά στέλνοντας και το μήνυμα ότι οι Έλληνες θέλουν να παραμείνουν στην τροχιά σιγουριάς και ανάπτυξης που επέλεξαν πριν από εννέα μήνες.
 
Γιατί, κακά τα ψέματα, αυτό θα θελήσουν οι αντίπαλοί μας εδώ και τώρα: να αμφισβητήσουν την κυβέρνηση, τη Νέα Δημοκρατία και τον Μητσοτάκη.
 
Έχετε πια διαπιστώσει ποιοι βρίσκονται απέναντί μας. Ένας εισαγόμενος αρχηγός ο οποίος, χωρίς να διαθέτει καμία εκλογική εμπειρία, προσβάλλει τη δημοκρατία και τους θεσμούς, μιλώντας με θράσος και αφήνοντας υπονοούμενα για νοθείες. Θέλοντας μάλιστα να ξεπεράσει ακόμα και τον προκάτοχό του, υπόσχεται και αυτός παροχές δισεκατομμυρίων από το παλιό «λεφτόδεντρο» του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο φαίνεται ότι δεν έχει ξεραθεί ακόμα.
 
Δίπλα του ένας δεύτερος Πρόεδρος αρχίζει να «βάφει» το κόμμα του με τα χρώματα του πρώτου, πιστεύοντας ότι έτσι δεν θα μείνει τρίτος. Πράγματι, ωραία φιλοδοξία.
 
Το φάσμα της αντιπολίτευσης συμπληρώνουν, όμως, και αρκετές ακραίες φωνές. Άλλες μιλούν τη γλώσσα του παρελθόντος και άλλες εκτοξεύουν μόνο συνθήματα γιατί δεν έχουν τίποτα να πουν.
 
Η πραγματικότητα, όμως, δεν αλλάζει. Όλα τα κόμματα, το καθένα από την πλευρά του, συνασπίζονται εναντίον μας. Συχνά δεν διστάζουν να δυσφημίζουν με κάθε τρόπο τη χώρα στο εξωτερικό και να καπηλεύονται ακόμα και ένα τεράστιο συλλογικό πένθος στο εσωτερικό, κάτι που είδαμε να συμβαίνει, χωρίς ντροπή, με τη μεγάλη τραγωδία των Τεμπών. Επιμένουν να κάνουν τον πόνο κομματικό εργαλείο,  μονοπωλώντας δήθεν την ευαισθησία, λες και υπάρχουν Έλληνες που θλίβονται περισσότερο από όλους με αυτό το εθνικό δράμα.
 
Και όπως φαίνεται, δεν μαθαίνουν ούτε από αυτά που παθαίνουν, διαφορετικά θα είχαν καταλάβει ότι κάθε φορά που καταθέτουν πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση οι πολίτες την επιστρέφουν ως πεποίθηση δυσπιστίας προς τη δική τους προπαγάνδα και πρακτική.
 
Και το έχουν ήδη αποδείξει επανειλημμένα. Ο ένας κατηγορώντας στην Ευρώπη την ίδια την πατρίδα του ότι τάχα πνίγει μετανάστες όταν το Λιμενικό μας προστατεύει τα θαλάσσια σύνορα 365 ημέρες τον χρόνο. Ή αναθέτοντας να υπερασπιστεί το κράτος δικαίου, ποιος; Ποιος άραγε; Ένας καταδικασμένος, 13-0, για παράβαση καθήκοντος στο Ειδικό Δικαστήριο. Ο άλλος αλλάζει διαρκώς θέσεις.
 
Το παζλ συμπληρώνεται από έναν τηλε-θαυματοποιό που διαφημίζει λύσεις σε κάθε πρόβλημα, διαδίδοντας όμως επικίνδυνες θεωρίες συνωμοσίας. 
 
Αυτό είναι μια επικίνδυνη Βαβέλ, γεμάτη κυνισμό και ψέματα. Σε αυτό το βρώμικο παιχνίδι ξαναζούμε τις χειρότερες μέρες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και του ΣΥΡΙΖΑ όταν βρέθηκε στην αντιπολίτευση. Με διαβολές και συκοφαντίες που πλέον δεν πυροβολούν πολιτικές. Πυροβολούν πρόσωπα, πυροβολούν οικογένειες. Δεν είναι, βέβαια, η πρώτη φορά που δεχόμαστε τέτοια χτυπήματα, εμείς ξέρουμε καλά και από Βατοπέδια και από σκευωρίες Novartis.
 
Όμως τώρα ξεπερνιούνται πολλά όρια. Γι’ αυτό και θα το ξαναπώ: όσοι θέλουν να «πριονίσουν» την κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία για να δυναμώσουν τη δική τους επιρροή, είναι βαθιά γελασμένοι.
 
Στο τιμόνι του τόπου θα είναι αυτοί που θέλουν οι πολλοί και όχι οι λίγοι ισχυροί. Οι ιδέες και οι πράξεις, και όχι τα πορτοφόλια και οι φήμες. 
 
Και, πολύ περισσότερο, έχουμε μια υποχρέωση: να μην επιτρέψουμε ο δημόσιος λόγος να γίνει ένας βάλτος φημών από αυτούς που κάνουν καριέρα δηλητηριάζοντας τη σκέψη των πολιτών. Αυτή η κατάντια πρέπει να σταματήσει, όχι γιατί βλάπτει την κυβέρνηση, αλλά κυρίως γιατί τελικά διαλύει τον ίδιο τον κοινωνικό ιστό, δημιουργώντας ψεύτικους διχασμούς.
 
Όλα τα παραπάνω, προφανώς, αναδεικνύουν το ήθος της αντίπερα όχθης. Αποκαλύπτουν όμως, φίλες και φίλοι, και ποια προεκλογική ατμόσφαιρα σχεδιάζουν: ένα κλίμα από το παρελθόν, με μια χυδαία τοξικότητα που δεν θα μας βρει απροετοίμαστους.
 
Επιβεβαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι στις κάλπες του Ιουνίου θα αποφασιστούν πολλά περισσότερα από την εκλογή της ελληνικής ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο. Σε μια σύγκρουση η οποία έχει ευρωπαϊκό τίτλο αλλά έχει περιεχόμενο απόλυτα ελληνικό.
 
Έτσι, βέβαια θα κριθεί ποιος ξέρει και μπορεί να έχει ισχυρή εθνική φωνή στους συσχετισμούς των Βρυξελλών. Οι πολίτες γνωρίζουν ποιοι καθιέρωσαν επίσημα τα ελληνικά σύνορα ως ευρωπαϊκά. Γνωρίζουν ποιοι είναι αυτοί που συνδιαμόρφωσαν μια αποτελεσματική κοινή πολιτική για το μεταναστευτικό. Όπως δεν είναι κρυφό και ποιοι εισηγηθήκαμε, με άλλους ηγέτες, και τελικά πετύχαμε να συγκροτηθεί το Ταμείο Ανάκαμψης, από το οποίο εισρέουν στη χώρα 36 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτή είναι η Νέα Δημοκρατία. Είναι η παράταξη που μπορεί να μεταφράζει τις ευρωπαϊκές της πολιτικές σε απτά οφέλη για τη χώρα.
 
Παράλληλα, όμως, στις ίδιες κάλπες οι πολίτες θα κληθούν να διατρανώσουν αν η Ελλάδα θα μείνει ισχυρή και ασφαλής σε ένα αβέβαιο περιβάλλον, με έναν πόλεμο στην Ουκρανία, με τη Μέση Ανατολή σε αναταραχή και με έναν απρόβλεπτο πάντα εξ ανατολών γείτονά της. 
 
Ταυτόχρονα, θα πρέπει να είναι ειλικρινείς: θέλουν ή όχι να συνεχιστεί η ανάπτυξη, η μείωση της ανεργίας, η σταδιακή αλλά σταθερή αύξηση των μισθών και ασφαλώς ο σχεδιασμός για μία θωρακισμένη και περήφανη πατρίδα;  
 
Ο Ιούνιος, συνεπώς, θα είναι ένας μήνας καθοριστικός. Όχι μόνο για την επόμενη μέρα στην Ευρώπη, εκεί που όλοι οι λαοί της κοινής ευρωπαϊκής μας οικογένειας έχουν ανάγκη να οικοδομήσουν την οικονομική, ενεργειακή, τεχνολογική, αλλά και αμυντική αυτονομία τους. Θα γίνει μήνας καθοριστικός και για τις επόμενες μέρες στη χώρα μας, εδώ που χρειαζόμαστε όσο ποτέ ενότητα στην κοινωνία και συνέχεια στην οικονομία και στην ανοδική πορεία.
 
Διαφορετικά, τίποτα δεν θα είναι όπως πριν, με την Ελλάδα να μπαίνει και πάλι σε νέες, καινούργιες περιπέτειες. 
 
Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες, φίλες και φίλοι, σας κοιτώ στα μάτια και στα πρόσωπά σας, απευθύνομαι με ειλικρίνεια σε κάθε συμπολίτη μας. Δεν είναι καιρός για συνθήματα, αλλά για επιχειρήματα. Δεν είναι καιρός για χαλαρή νοοτροπία, αλλά για συσπείρωση. 
 
Γι΄ αυτό και οι επικείμενες εκλογές δεν προσφέρονται για αδιαφορία, αδράνεια ή αποχή, παρά μόνο για δυναμική συμμετοχή. Όλα όσα ανέφερα προηγουμένως ζητούν τώρα τη δική σας απάντηση και αυτή δεν μπορεί να είναι άλλη από μία απάντηση θετική, με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στο χέρι αλλά και στην ψυχή.
 
Όχι μόνο γιατί εκεί συγκεντρώνονται πρόσωπα από κάθε επάγγελμα και γωνιά της Ελλάδας, συμβολίζοντας το καθένα την προκοπή και την ατομική ακτινοβολία στον χώρο τους, αλλά κυρίως γιατί η ψήφος στην παράταξη θα σημάνει και μια νέα αρχή στην προσπάθεια εμείς οι ίδιοι να γίνουμε καλύτεροι, ώστε η καθημερινότητα αύριο να γίνει καλύτερη.
 
Σε όσους, μάλιστα, σκέφτονται δήθεν μηνύματα διαμαρτυρίας, τους απαντώ: αυτά τα νιώθω πριν εκφραστούν στην κάλπη. Γι’ αυτό και εργάζομαι για να διορθώνουμε πάντα το κάθε λάθος μας. Αλλά έχει αποδειχθεί ιστορικά ότι η απερίσκεπτη ψήφος γίνεται συχνά ψήφος «αψήφιστη».
 
Άλλο θέλει να δηλώσει φεύγοντας από το χέρι του ψηφοφόρου και άλλη απάντηση του επιστρέφει τελικά με το αποτέλεσμα. Εκείνος, μπορεί να επιδίωκε ίσως να καταγράψει τη διαφωνία του με έναν επιμέρους χειρισμό, όμως αυτή η επιλογή λειτουργεί παραμορφωτικά. Προκαλεί, για παράδειγμα, ένα αναπάντεχο πολιτικό σκηνικό, αναστατώνοντας συνολικά τη ζωή του. Και τώρα όλα όσα θεωρούσε δεδομένα ξαφνικά παύουν να ισχύουν, αλλά ύστερα είναι αργά.
 
Στο εξής, λοιπόν, έχουμε χρέος να απαντάμε στον μηδενισμό, αναδεικνύοντας τα πολλά που έγιναν και γίνονται.  Μαζί με τα ακόμα περισσότερα που έχουν να γίνουν. Αντιτάσσοντας την αυτοπεποίθηση στη μιζέρια. Χωρίς να αρνούμαστε αστοχίες, αντίθετα πείθοντας ότι δεν υποτασσόμαστε σε αυτές. Προσπαθώντας για το καλύτερο και εξηγώντας ότι η πατρίδα δεν θα μας επιτρέψει καμία επιπολαιότητα.
 
Με άλλα λόγια, ζητούμε από τους πολίτες να πουν «όχι» στους άκυρους πειραματισμούς. Να πουν ένα μεγάλο «ναι» στη σταθερότητα, τη συνέχεια και τη σιγουριά.
 
Σε αυτόν τον αγώνα μέχρι τον Ιούνιο έχουμε χρέος να μην είμαστε μόνοι μας, καθώς οι αντίπαλοί μας κάνουν αυτή την αντιπαράθεση μετωπική. Θέση δίπλα μας έχουν όλοι οι πολίτες που θέλουν ισχυρή τη χώρα, να πρωταγωνιστεί στην Ευρώπη. 
 
Με μια οικονομία που θα δημιουργεί νέες δουλειές, αυξάνοντας τον δημόσιο πλούτο  ώστε το μέρισμα να γυρίζει στην κοινωνία. Με την κοινωνία ενωμένη, μακριά από τον αριστερό όσο και από τον δεξιό λαϊκισμό, που δυστυχώς σηκώνει κεφάλι. Και μαζί τους η τοξικότητα από το χθες, που επανέρχεται απειλητικά.
 
Με άλλα λόγια, είναι η στιγμή να συναντηθούμε ξανά με όλους τους πολίτες με τους οποίους συμπορευτήκαμε στο σωτήριο κίνημα του «Μένουμε Ευρώπη». Η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη που κράτησε την Ελλάδα στην Ευρώπη το καλοκαίρι του 2015, βάζοντας το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό.
 
Να ενωθούμε και πάλι με τις Ελληνίδες και τους Έλληνες που πίστεψαν στην επανεκκίνηση της χώρας το καλοκαίρι του 2019. Και ασφαλώς να συσπειρωθούμε και να ενωθούμε, όπως το κάναμε στις εκλογές του περασμένου Μαΐου και του περασμένου Ιουνίου. Όταν όλοι τελικά διαπίστωσαν, το απέδειξαν με την επιλογή τους, ότι ο τόπος παρά τις δυσκολίες τελικά προοδεύει και ότι μαζί, όλοι μαζί, θα τον κάνουμε καλύτερο.
 
Αυτή η παράταξη, άλλωστε, ανέκαθεν ήταν η καρδιά των μεγάλων ρευμάτων της προόδου. Τα καθήκοντά μας, συνεπώς, είναι χειροπιαστά. Οπλισμένες και οπλισμένοι με τις αποφάσεις του Συνεδρίου μας, που ξεκινά σήμερα, ανοιγόμαστε σε όλη τη χώρα, κινητοποιούμε παλιούς αγωνιστές του κόμματος και νέους φίλους, περιγράφουμε τις κατακτήσεις που δεν πρέπει να κινδυνεύσουν.
 
Περιγράφουμε, όμως, και τις πολλές, μικρές καθημερινές νίκες που συμβαίνουν γύρω μας. Γιατί, ξέρετε, τα πολλά μικρά σχηματίζουν τελικά τα μεγάλα. Με ειλικρίνεια μιλάμε για τις αδυναμίες μας. Όμως, δεν κρύβουμε και το μέγεθος των εμποδίων που συναντάμε. 
 
Σε ό,τι με αφορά, και κλείνω με αυτή την επισήμανση, δηλώνω πρώτος «παρών» στην ωραία μας εκστρατεία. Ως Πρωθυπουργός έχω ισχυρή εντολή να οδηγήσω την Ελλάδα εκεί που της αξίζει, κυρίαρχη και θωρακισμένη, να εμπνέει σεβασμό στους φίλους και αναδίπλωση στους εχθρούς, με τους πολίτες της να ευημερούν, έχοντας αξιοπρεπείς μισθούς και σύγχρονη υγεία και παιδεία. 
 
Ως Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχω δεσμευτεί, έχω υπογράψει μαζί σας συμφωνία αλήθειας, η παράταξή μας να γνωρίζει μόνο νίκες, μετατρέποντας σε λεωφόρο τον ιστορικό δρόμο που βαδίζει εδώ και 50 χρόνια.
 
Θα μείνω πιστός και στις δύο αποστολές μου, όπως είμαι σίγουρος ότι θα μείνετε και εσείς, η καθεμία και ο καθένας χωριστά, πιστοί συμμαχητές δίπλα μου σε αυτή την πορεία προς τις εκλογές. Σε έναν αγώνα απέναντι σε όσους θέλουν η χώρα να γυρίσει πίσω, γκρεμίζοντας τα όσα σπουδαία έχει πετύχει, αλλά και στέλνοντας σε όλη την ήπειρο την ακλόνητη απόφασή μας να προχωρήσουμε μπροστά.
 
Γι’ αυτό, άλλωστε, τα μπλε λάβαρα της Νέας Δημοκρατίας ενώνονται με τη μπλε σημαία της Ευρώπης, αλλά και με το γαλάζιο των ανοιχτών οριζόντων. 
 
Ξεκινάμε, λοιπόν, με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία, απαντώντας στα επιχειρήματα των αντιπάλων, αλλά και με το δικό μας ήθος στις δικές τους βρώμικες επιθέσεις. 
 
Αντλούμε δύναμη από όλους σας, απλώνουμε την εμβέλεια των θέσεών μας σε κάθε πολίτη, στην πόλη, στο χωριό, στη δουλειά, με σταθερές τις αξίες μας. Ένα κόμμα που χτίζει το σήμερα με το βλέμμα στο αύριο. 
 
Ερχόμαστε από πολύ μακριά, πηγαίνουμε πολύ μακριά. Σηκώνουμε ψηλά τις σημαίες και τις καρδιές μας. Στα 50 χρόνια πάμε για τη νέα νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Ας κάνουμε τη νίκη στις ευρωεκλογές καινούργιο ξεκίνημα για την πατρίδα.
 
Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου. Καλό μας αγώνα και καλή επιτυχία στο 15ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.