Σάββατο 30 Ιουλίου 2022

Ο ακροδεξιός Λαγός στηρίζει τον ακροαριστερό Μιχαηλίδη και του εύχεται καλή δύναμη


 

Το έχουμε γράψει πολλές φορές Ακροαριστερά με Ακροδεξιά συγκοινωνούντα δοχεία!!

Τι Συριζαίος, τι Χρυσαυγήτης, ίδια ιδεολογία, ίδια κατάντια, το ίδιο επικίνδυνοι!!!

Ο ακροδεξιός κακοποιός Γιάννης Λαγός, σέβεται και εύχεται καλή δύναμη στον ακροαριστερό κακοποιό Γιάννη Μιχαηλίδη.

Τα σχόλια δικά σας!!!





«Βόμβα» Bloomberg: H Ρωσία χρηματοδοτεί την Τουρκία για δημιουργία πυρηνικού εργοστασίου στη Μεσόγειο

 


Έντονο προβληματισμό προκαλούν οι αποκαλύψεις του Bloomberg  πως η κρατική ρωσική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Rosatom Corp. μεταφέρει χρήματα σε μια θυγατρική που κατασκευάζει τον πρώτο πυρηνικό σταθμό της Τουρκίας σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις ανησυχίες ότι οι πολεμικές κυρώσεις θα μπορούσαν να σταματήσουν το έργο.

Συγκεκριμένα την περασμένη εβδομάδα, η εταιρεία έστειλε περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια στην Akkuyu Nuclear JSC που εδρεύει στην Τουρκία, όπως γνωστοποιείται βάσει πληροφοριών από ανώτερους Τούρκους αξιωματούχους με άμεση γνώση του θέματος. Οι αποκαλύψει αυτές αναμφισβήτητα αμβλύνουν τις ανησυχίες ότι το έργο θα μπορούσε να καθυστερήσει από πολεμικές κυρώσεις.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η ρωσική εταιρεία Rosatom Corp. έστειλε την περασμένη εβδομάδα περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε εταιρεία κατασκευής με έδρα την Τουρκία, επίσημα γνωστή ως Akkuyu Nuclear JSC, με άλλες δύο παρόμοιες μεταφορές δολαρίων να προγραμματίζονται για αυτήν την εβδομάδα και την επόμενη, σύμφωνα με ανώτερους Τούρκους αξιωματούχους με άμεση γνώση του θέματος.

Η Rosatom ανέφερε σε ανακοίνωσή της πως αν και το εργοτάξιο είναι το μεγαλύτερο του είδους του παγκοσμίως, «οι τρέχουσες συναλλαγές είναι σημαντικά χαμηλότερες» από τα ποσά που ανακοίνωσαν οι Τούρκοι αξιωματούχοι.

Οι ρυθμίσεις χρηματοδότησης για το έργο είναι ιδιωτικές, σύμφωνα με τη Rosatom, η οποία μάλιστα αρνείται να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

H δημιουργία ενός σταθμού ηλεκτροπαραγωγής θεωρείται ζωτικής σημασίας ζήτημα για την Τουρκία, εφόσον θέλει να ικανοποιήσει τις συνεχώς αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες, και εκτιμάται πως θα καλύψει το 10% της εγχώριας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας μόλις τεθούν σε λειτουργία και οι τέσσερις αντιδραστήρες.

Η Ρωσία και η Τουρκία έχουν οικονομικούς δεσμούς που υφίστανται δεκαετίες πίσω στο χρόνο.

Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φρόντισε να μην αποξενωθεί από το Κρεμλίνο ακόμη και μετά την ρωσική εισβολή ρωσικά στην Ουκρανία, παρά τις σχετικές πιέσεις που δέχτηκε για αυτό από το ΝΑΤΟ.

Το έργο έχει λάβει χρηματοδότηση από τον μεγαλύτερο δανειστή της Ρωσίας, τη Sberbank PJSC, η οποία έχει λάβει κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και από τη Sovcombank, η οποία έχει επίσης έχει μπει στη λίστα κυρώσεων.

Αξίζει να σημειωθεί, πως η Rosatom, η μοναδική ιδιοκτήτρια του τουρκικού έργου, και η θυγατρική της που είναι επί της ουσίας το εργοστάσιο κατασκευής δεν έχουν λάβει πάντως κυρώσεις.

Τόσο εκπρόσωπος της Akkuyu Nuclear JSC όσο και το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών της Τουρκίας αρνήθηκαν να σχολιάσουν στο περιθώριο του ρεπορτάζ.

Η χρηματοδότηση θα καλύψει όλες τις ανάγκες προμηθειών για το έργο Akkuyu τα επόμενα δύο χρόνια, αναφέρουν πάντως Τούρκοι αξιωματούχοι, που ζητούν να μην κατονομαστούν λόγω των προεκτάσεων και της σημασία που παίρνει το θέμα.

Οι εργασίες για τον πρώτο αντιδραστήρα, γνωστό ως Akkuyu 1, ξεκίνησαν το 2018, με τους μηχανικούς να ξεκινούν στο Akkuyu 2 δύο χρόνια αργότερα. Έχουν προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν έως το 2026.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ




Προκλητικός ο ΡώSSος Μεντβέντεφ, αλλά Τουρκία χαράζει νέους χάρτες με τα σύνορα της Ευρώπης


Όπως ονειρευόταν ο Χίτλερ, όπως ονειρεύεται ο Ερντογάν, έτσι ονειρεύονται και οι ΡώSSοι του δικτάτορα Βλαντιμίρ Πούτιν.

Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσηκώσει η ανάρτηση του αναπληρωτή προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας της ΡωSSίας και πρώην προέδρου της χώρας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος δημοσίευσε στο Telegram χάρτες που απεικονίζουν την εκτίμησή του για την τύχη των εδαφών της Ουκρανίας μετά τη λήξη του πολέμου. 

Σύμφωνα με το όργανο του δικτάτορα Βλαντιμίρ Πούτιν, Μεντβέντεφ, η Ουκρανία όταν η ρωσική επιχείρηση ολοκληρώσει τον στόχο της θα περιορίζεται στο Κίεβο και στις γύρω περιοχές.

Στις 27 Ιουλίου, ο Μεντβέντεφ μοιράστηκε δύο χάρτες σε μια ανάρτηση στο Telegram, ο πρώτος από τους οποίους δείχνει το ουκρανικό έδαφος πριν από την ουκρανική κρίση του 2014, το οποίο περιλαμβάνει την Κριμαία και τις δύο ανατολικές περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.

«Στο μυαλό του προέδρου της Ουκρανίας, κατεστραμμένου από ψυχοτρόπες ουσίες, έτσι θα μοιάζει ο χάρτης του λαμπρού μέλλοντος της χώρας του», έγραψε ο Μεντβέντεφ για τον πρώτο χάρτη στην ανάρτησή του στο Telegram.

Ο πρώτος χάρτης που ανήρτησε ο Μεντβέντεφ



Ο δεύτερος χάρτης που ανήρτησε ο Μεντβέντεφ



Όπως απεικονίζεται στον χάρτη, οι επτά περιοχές που προσαρτήθηκαν από την Πολωνία περιλαμβάνουν τις περιοχές Lviv, Lutsk, Ternopil, Ivano-Frankivsk, Rivne, Khmelnytskyi και Zhytomyr. Η Ρουμανία απεικονίζεται να έχει προσαρτήσει δύο περιοχές, συγκεκριμένα, το Chernivtsi και τη Vinnytsia, και η Ουγγαρία απεικονίζεται να έχει προσαρτήσει το Uzzhorod.

«Δυτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι στην πραγματικότητα θα μοιάζει κάπως έτσι», είπε για τον δεύτερο χάρτη ο Μεντβέντεφ χωρίς όμως να κατονομάσει κάποιον αναλυτή.





Αστυνομικός συνελήφθη για βιασμό 14χρονης

 


Με τη βαρύτατη κατηγορία του βιασμού μιας ανήλικης, ηλικίας 14 ετών, συνελήφθη χθες, ύστερα από καταγγελία του θύματος, ένας αστυνομικός.

O αστυνομικός συνελήφθη απογευματινές ώρες χθες, Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022, κατόπιν εντάλματος σύλληψης, και κατηγορείται για γενετήσιες πράξεις με ανήλικους ή ενώπιον τους που συμπλήρωσαν τα 12 και όχι τα 15 έτη, κατάχρηση ανηλίκων σε γενετήσιες πράξεις και προσέλκυση παιδιών για γενετήσιους λόγους.

Σύμφωνα με το εσωτερικών υποθέσεων την καταγγελία της ανήλικης και των γονέων αυτής, ο αστυνομικός, εκμεταλλευόμενος την ιδιότητά του ως προπονητής βόλεϊ σε αθλητικό σύλλογο νησιού, προέβη τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2022 σε κατ΄επανάληψη γενετήσιες πράξεις με την ανήλικη ενώ τουλάχιστον από τον Μάιο του 2022, κάνοντας χρήση προφίλ σε διαδικτυακή εφαρμογή επιχειρούσε συστηματικά να παρασύρει την ανήλικη σε πορνογραφικές παραστάσεις.

Για την υπόθεση σχηματίστηκε σχετική δικογραφία, στο πλαίσιο της οποίας παραγγέλθηκε η εξέταση της ανήλικης από ιατροδικαστή ενώ επιπλέον κατά την προανακριτική διαδικασία προέκυψε ότι ο ανωτέρω είχε προβεί σε άσεμνες χειρονομίες (θωπεία) σε βάρος ακόμη μίας ανήλικης.

Ακολούθησαν έρευνες στην οικία και σε οχήματά του, όπου βρέθηκε και κατασχέθηκε πλήθος ψηφιακών πειστηρίων (κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, βιντεοκάμερες, tablet, ψηφιακά μέσα αποθήκευσης κ.α.).

Η δικογραφία υποβλήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή και η υπόθεση παραπέμφθηκε σε κύρια Ανάκριση, ενώ στη συνέχεια εκδόθηκε σχετικό ένταλμα δυνάμει του οποίου συνελήφθη ο αστυνομικός. Για τη 14χρονη παραγγέλθηκε η εξέτασή της από ιατροδικαστή, ενώ ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.



Κτηνωδία με βίντεο που δείχνει ΡώSSο στρατιώτη να ευνουχίζει Ουκρανό αιχμάλωτο

 


Αποτροπιασμό προκαλεί ένα βίντεο, που φαίνεται να δείχνει έναν ΡώSSο στρατιώτη να ευνουχίζει έναν Ουκρανό αιχμάλωτο, που αργότερα δολοφονήθηκε.

Στο βίντεο, που παίζει σε διάφορα φιλορωσικά δίκτυα στο Telegram και στη συνέχεια σε άλλες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, διακρίνεται ένας ΡώSSoς στρατιώτης να πλησιάζει ένα άτομο, που είναι δεμένο και με το πρόσωπο στο έδαφος και φορά κίτρινα και μπλε διακριτικά – τα χρώματα της ουκρανικής σημαίας.

Ο Ρώσος στρατιώτης, που φορά χειρουργικά γάντια και κραδαίνει ένα κοπίδι στο χέρι, κόβει στη συνέχεια το πίσω μέρος του παντελονιού του αιχμαλώτου, που τον κρατούν καθηλωμένο αρκετοί ΡώSSοι στρατιώτες με στολές παραλλαγής και τον ευνουχίζει, δείχνοντας στην κάμερα τα αποκοπέντα γεννητικά του όργανα

Άγνωστη παραμένει η προέλευση του βίντεο καθώς και το πού και πότε καταγράφηκε, αλλά πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ΡώSSος στρατιώτης είχε βιντεοσκοπηθεί παλαιότερα κοντά στο εργοστάσιο χημικών Azot στο Σιεβεροντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας κι ότι ήταν μέλος μια ομάδας Τσετσένων, γνωστής ως «τάγμα Akhat».

Η Ουκρανή βουλευτής Ίνα Σόβσουν έγραψε στο Twitter ότι η πλατφόρμα την απέκλεισε επειδή ανήρτησε το βίντεο. Αργότερα ανήρτησε μια φωτογραφία της αρχικής της ανάρτησης με καλυμμένα τα επίμαχα σημεία, όπου έγραφε: «Ρώσος στρατιώτης του τσετσενικού τάγματος Ahmat απέκοψε τα γεννητικά όργανα Ουκρανού αιχμαλώτου πολέμου.

Αυτά κάνουν οι Ναζί στους Ουκρανούς. Η Ρωσία πρέπει να το πληρώσει! Δώσε στην Ουκρανία τα όπλα που χρειαζόμαστε για να σταματήσουμε άπαξ και διά παντός αυτόν τον εφιάλτη. Ο κόσμος δεν μπορεί να παριστάνει ότι δεν συμβαίνουν αυτά!»

Το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα του Κιέβου ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για βίντεο, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να διατάξει έρευνα.



Τα έχουν χαμένα οι Τούρκοι που δεν τους περνάει το ψέμα και η προπαγάνδα

 


Σε απομόνωση η Τουρκία, με συμμάχους μόνο τους Ρώσους εκεί που τους ενδιαφέρει, το Ιράν και μην ξεχνάμε τον ΣΥΡΙΖΑ και τα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα έχουν χαμένα η Τούρκοι που δεν τους περνάει το ψέμα και η προπαγάνδα, κάτι που συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, πριν κυβερνήσει την Ελλάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο  Μεβλούτ Τσαβούσογλου, βλέποντας ότι δεν του περνάει το ψέμα και ότι τους πήραν χαμπάρι ακόμα και οι σύμμαχοι τους Γερμανοί, υποστήριξε ότι η Γερμανία έχασε πρόσφατα την αμεροληψία της στον μεσολαβητικό ρόλο που έχει μεταξύ Τουρκίας, Ελλάδας και Κύπρου.

«Θέλουμε η Γερμανία να διατηρήσει μια ισορροπημένη στάση όσον αφορά τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου», είπε ο Τσαβούσογλου, κατηγορώντας Αθήνα και Λευκωσία για «προπαγάνδα».

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη, με τη Γερμανίδα ομόλογό του Αναλένα Μπέρμποκ, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας τόνισε πως το Βερολίνο οφείλει να ακούει τις δύο πλευρές χωρίς προκαταλήψεις.

Για να πάρει την αποστομωτική απάντηση από την Γερμανίδα ΥΠΕΞ «Εμείς δεν κάνουμε προπαγάνδα. Ως μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης ενδιαφερόμαστε και για τα σύνορα της χώρας αλλά και της ΕΕ».

Μετά την ξεκάθαρη απάντηση της Γεραμνίδας, και της ξεκάθαρης στήριξης της στην Ελλάδα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ προσπάθησε να τα «μαζέψει» αναφέροντας πως ενδεχομένως έγινε κάποιο λάθος στην μετάφραση. «Εγώ δεν είπα ότι η Γερμανία κάνει προπαγάνδα αλλά ότι η Γερμανία γίνεται θύμα προπαγάνδας της Ελλάδας», δήλωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά, αλλά όποιος ακούσει την μετάφραση, ανάποδα τα είπε.

Η Γερμανίδα ΥΠΕΞ τόνισε ξεκάθαρα, ότι κανένας δε μπορεί να αμφισβητήσει την κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου «Η δική μου κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να υπάρξει καμία αμφιβολία ότι στεκόμαστε αλληλέγγυοι», ξεκαθάρισε νωρίτερα, σε δηλώσεις της στην Ελλάδα, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ.

«Είναι σημαντικό να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός της κυριαρχίας και σήμερα όταν μιλάμε για το διεθνές δίκαιο θα πρέπει ακόμη και όταν είναι πολύ περίπλοκα τα ζητήματα κάποια είναι πάρα πολύ σαφή: Τα νησιά του Αιγαίου είναι ελληνικό έδαφος και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να το αμφισβητήσει αυτό», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

«Χρειαζόμαστε ενότητα, διάλογο και να ενεργούμε με σύνεση, όπως πράττετε εσείς», ανέφερε. «Από τη δική σας πλευρά οι γείτονές σας, η Τουρκία σάς δημιουργεί μεγάλο προβληματισμό, διότι τα πράγματα σήμερα είναι διαφορετικά από ό,τι πριν 15 χρόνια. Για εμένα είναι σαφές ότι οι συγκρούσεις μεταξύ εταίρων στο ΝΑΤΟ πρέπει να επιλύονται μέσω της συζήτησης».

«Είναι σημαντικό να αφουγκραζόμαστε και να δούμε τι έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια και τι σημαίνει αυτό και για τις σχέσεις Γερμανίας και Τουρκίας», επεσήμανε.

Ερωτηθείς για το αν θα επαναλάβει αυτές τις θέσεις στην Άγκυρα, ανέφερε: «Είμαι ένα είδος υπουργού Εξωτερικών που δε λέω το ένα στη μία και το άλλο στην άλλη πρωτεύουσα. Αυτό το οποίο λέω εδώ, θα το πω και στην Τουρκία» και το είπε.




Ποινική δίωξη στους τέσσερις αντιεξουσιαστές για τα επεισόδια στην πορεία για τον Γιάννη Μιχαηλίδη

 



Ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών στους τέσσερις συλληφθέντες αντιεξουσιαστές για τα επεισόδια χθες στο Σύνταγμα, σε πορεία αλληλεγγύης στον αντιεξουσιαστή Γιάννη Μιχαηλίδη.

Συγκεκριμένα, τους ασκήθηκε δίωξη, κατά περίπτωση, για τα εξής αδικήματα:

Βία κατά υπαλλήλου

Επικίνδυνες σωματικές βλάβες

Διατάραξη οικιακής ειρήνης

Απείθεια



Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, έβγαλε δύο σοβαρά θέματα για ΣΥΡΙΖΑ - Τόσκα που πρέπει να διερευνηθούν


 

Το ελληνικό δημόσιο ουδέποτε έχει προμηθευτεί παράνομο λογισμικό παρακολούθησης και δεν υπάρχει ούτε άμεσα ούτε έμμεσα τέτοια σύμβαση, φέρεται να ξεκαθάρισε εκ μέρους της κυβέρνησης ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής όπου συζητήθηκε η καταγγελία για απόπειρα παρακολούθησης του κινητού του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη.

Από την διαδικασία αναδείχθηκαν δύο σοβαρά θέματα για τον ΣΥΡΙΖΑ, που χρήζουν και άμεσης διερεύνησης!!!

Δύο σοβαρά θεματάκια για τον ΣΥΡΙΖΑ

1. Απαντώντας σε ερώτηση του Χάρη Καστανίδη από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για το αν υπάρχει σύμβαση της ΕΥΠ με κάποια εταιρία Krikel, ανάφερε πως η συγκεκριμένη εταιρία δεν υπέγραψε τίποτε με την παρούσα κυβέρνηση, αλλά το 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ και με την υπογραφή του κ. Τόσκα

2. Ο Διοικητής της ΕΥΠ, τόνισε πως η Υπηρεσία είναι σε επικοινωνία με την Ευρώπη και πως το καθεστώς των νόμιμων επισυνδέσεων δεν έχει αλλάξει, εκτός από το ότι το 2018 εξαλείφθηκε η έγκριση εισαγγελέα Αρείου Πάγου.

Αυτά τα δύο πάρα πολύ σοβαρά θέματα, πρέπει να απαντηθούν και να διερευνηθούν, γιατί μπορεί λέμε τώρα, το λογισμικό να είναι ακόμα στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ!! Λέμε τώρα!! Θα το βρει η έρευνα.

Αυτό που είναι σίγουρο, είναι ότι το μοναδικό κόμμα που είχε συμφέρον να παρακολουθήσει ένα υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ειδικά όταν είχε εκφράσει ο Αλέξης Τσίπρας την στήριξη του σε συγκεκριμένο υποψήφιο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και μόνο!!!!



Δεν τους βγήκε να εμπλέξουν κυβέρνηση και ΕΥΠ με κοριούς - Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέσυρε και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

 



Δεν τους βγήκε η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ με παρασυρόμενο το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ να κατηγορήσουν την ΕΥΠ και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, με την υπόθεση της παραλίγο παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη.

Στο κενό έπεσε χθες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορήσει την ΕΥΠ και να διασυνδέσει τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με την υπόθεση των παρακολουθήσεων του Νίκου Ανδρουλάκη.

Την ζημιά με την εκτόξευση κατηγοριών, δεν την έπαθε ο φαιδρός ΣΥΡΙΖΑ, που τον γνωρίζει όλη η Ελλάδα, αλλά το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ που υποτίθεται θα ήταν ένα σοβαρό κόμμα ικανό για να περάσει στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Ενδεικτικό του να είχαμε να λέγαμε χωρίς καμία σοβαρότητα  ήταν όταν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ. Χάρης Καστανίδης «μπέρδεψε τον Ράμμο της ΑΔΑΕ με τον Κοντολέων και του επιτέθηκε για την ΕΥΠ»!

Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, για μια ακόμα φορά, φέρεται να διαβεβαίωσε την Επιτροπή και τη Βουλή πως το Ελληνικό Δημόσιο ουδέποτε έχει προμηθευτεί παράνομο λογισμικό. Η Ελλάδα έχει ένα από τα πιο αυστηρά πλαίσια για τις νόμιμες επισυνδέσεις. Φέρεται να ξεκαθάρισε πως το Ελληνικό Δημόσιο ουδέποτε έχει προμηθευτεί παράνομο λογισμικό παρακολούθησης και δεν υπάρχει ούτε άμεση ούτε έμμεση τέτοια σύμβαση.

Δυστυχώς για τον ΣΥΡΙΖΑ, ήρθε ακόμα μία αποκάλυψη που θα αρχίσει να διερευνάτε και αφορά μια πληροφορία που έδωσε ο κ. Γεραπετρίτης, απαντώντας σε ερώτηση του Χάρη Καστανίδη από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ. «για το αν υπάρχει σύμβαση της ΕΥΠ με κάποια εταιρία Krikel». Είπε πως η συγκεκριμένη εταιρία δεν υπέγραψε τίποτε με την παρούσα κυβέρνηση, αλλά το 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ και με την υπογραφή του κ. Τόσκα!

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Πιερρακάκης, παρουσίασε χάρτη του 2018 για την παρουσία παράνομου λογισμικού στην έκθεση της Facebook, όπου καταγράφονται επτά παράνομα λογισμικά, αλλά και έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου που καταγράφει απόπειρες κατά πέντε υπουργών και πρωθυπουργού, απόπειρα κατά του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και 300 περιπτώσεις με Pegasus στην Ουγγαρία.

Για το λογισμικό Pegasus, ο διοικητής της ΕΥΠ φέρεται να εξήγησε πως το λογισμικό είναι παγκόσμιο πρόβλημα, καθώς ανιχνεύθηκε το 2018 σε 45 χώρες και στην Ελλάδα. Φέρεται να είπε πως η ύπαρξη μολυσματικού λογισμικού στον ελλαδικό χώρο δεν σημαίνει και δραστηριότητα στον ελληνικό χώρο, καθώς λόγω της αλματώδους τεχνολογικής εξέλιξης, οι απειλές αυτές πλέον δεν συμβαίνουν τοπικά, αλλά είναι διεθνείς.

Πληροφορίες από την Επιτροπή αναφέρουν πως ο διοικητής της ΕΥΠ ισχυρίστηκε ότι η Υπηρεσία είναι σε επικοινωνία με την Ευρώπη και πως το καθεστώς των νόμιμων επισυνδέσεων δεν έχει αλλάξει, εκτός από το ότι το 2018 εξαλείφθηκε η έγκριση εισαγγελέα Αρείου Πάγου κάτι που πρέπει επίσης να διερευνηθεί γιατί;

Ο φαιδρός ΣΥΡΙΖΑ με τη συμπαράσταση όλων των θιάσων της αντιπολίτευσης, χωρίς καμία εξαίρεση προσπάθησε για προφανείς λόγους να μην μπεί στην ουσία της υπόθεσης με στόχο τη μικροκομματική εκμετάλλευση και τη φιλοτέχνηση «σκιών» κατά της κυβέρνησης, αλλά δεν του βγήκε γιατί οι ημερομηνίες που πρέπει να ελεγχθούν για χρήση παράνομου λογισμικού είναι ημερομηνίες διακυβέρνησης του, που σίγουρα θα φτάσουν και στο 2021, γιατί το μοναδικό κόμμα που είχε συμφέρον παρακολούθησης υποψήφιου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και μόνο.

Ξεκάθαρα αυτό που ενδιάφερε για ακόμα μία φορά τον φαιδρό ΣΥΡΙΖΑ ήταν η κομματική σπέκουλα μιας τόσο σοβαρής υπόθεσης, το κρίμα της υπόθεσης είναι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που έγινε υποχείριο του ΣΥΡΙΖΑ, και δείχνει το πόσο κομματικά αδύναμο είναι να δείξει κάποιο ίχνος σοβαρότητα.




Ένα χρόνο λειτουργίας συμπληρώνει το 1555

 



Ένα χρόνο λειτουργίας συμπλήρωσε ο ενιαίος αριθμός εξυπηρέτησης 1555 του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Στο διάστημα αυτό έχει εξυπηρετήσει πάνω από 2,6 εκατομμύρια κλήσεις πολιτών, ενώ 8 στους 10 να δηλώνουν ικανοποιημένοι από την λειτουργία του.

Ο Ενιαίος Αριθμός Εξυπηρέτησης για ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά και εργασιακά θέματα αντιμετωπίζει στη πράξη τα χρόνια προβλήματα επικοινωνίας του Υπουργείου και των εποπτευόμενων φορέων του (ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ, ΟΠΕΚΑ) με τον πολίτη, μέσα από ένα ολοκληρωμένο μηχανισμό πληροφόρησης και εξυπηρέτησης.

Η κατάσταση που παρέλαβε το 1555 είναι απολύτως ενδεικτική της αναγκαιότητας του. Το 1555 πήρε τη θέση 7 διάσπαρτων τηλεφωνικών κέντρων και πολλών επιμέρους τηλεφωνικών γραμμών. Οι γραμμές αυτές λειτουργούσαν με ωράρια δημοσίου, με μέσο χρόνο αναμονής τα 30΄, χωρίς ουσιαστικό έλεγχο και χωρίς αρκετό προσωπικό για να ανταποκριθούν στις κλήσεις των πολιτών. Ειδικά στη περίπτωση του ΕΦΚΑ, όπου καλείται να ανταποκριθεί στις ανάγκες 6,5 εκατομμυρίων ασφαλισμένων, η ουσιαστική αδυναμία τηλεφωνικής εξυπηρέτησης συνέτεινε στο να καταταγεί ο Οργανισμός πρώτος- με 48%- σε παράπονα και καταγγελίες πολιτών στον Συνήγορο του Πολίτη.

Η παραπάνω παγιωμένη κατάσταση δεκαετιών έδωσε τη θέση της σε έναν σύγχρονο ενιαίο αριθμό εξυπηρέτησης, το 1555, το οποίο λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα. Δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να καλούν ανά πάσα στιγμή, σε ένα μόνο αριθμό, χωρίς καμία χρέωση, για να υποβάλλουν αιτήματα και να ενημερώνονται για εκκρεμείς υποθέσεις τους.

Το 1555 υποδέχεται κατά μέσο όρο 11.200 κλήσεις την ημέρα, με το μέσο χρόνο αναμονής να είναι μόλις 1,38 λεπτά. Μέσα σε ένα χρόνο έχουν απαντηθεί πάνω από 2,6 εκατομμύρια κλήσεις και έχει επιλυθεί – είτε άμεσα κατά τη διάρκεια της κλήσης, είτε μέσα σε λίγες μέρες – το 99,5% του συνόλου των αιτημάτων.

Το 1555 καλύπτει σήμερα το σύνολο των εποπτευόμενων φορέων και των υπηρεσιών του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων: ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ, ΟΠΕΚΑ, ΣΕΠΕ, Εργασιακές Σχέσεις, θέματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, θέματα Ισότητας και Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής, ΝΑΤ, ΤΕΜΠΜΕ και ΤΕΚΑ (Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης). Επίσης, παρέχει τη δυνατότητα επικοινωνίας με τη Γραμμή για τη Βία κατά των Γυναικών 15900, διαβιβάζοντας άμεσα τις σχετικές κλήσεις στους ειδικούς επιστήμονες.

Προκειμένου να ανταποκριθεί στον αυξανόμενο όγκο των κλήσεων και των αιτημάτων των πολιτών, η λειτουργία του 1555 ενισχύθηκε από τον Φεβρουάριο του 2022 με την ιστοσελίδα 1555.gov.gr, η οποία επιτρέπει στον πολίτη να βρίσκει άκρη και διαδικτυακά, υποβάλλοντας τα ερωτήματα του ηλεκτρονικά και χωρίς να απαιτείται κλήση στο τηλεφωνικό κέντρο.

Οι κύριες δραστηριότητες του τηλεφωνικού κέντρου περιλαμβάνουν την υποδοχή των αιτημάτων των πολιτών, την παροχή πληροφόρησης, την καταγραφή και επίλυση εξατομικευμένων θεμάτων, μέσω συστήματος ticketing. Η λειτουργία του υποστηρίζεται από ομάδα 1.000 συνολικά ατόμων, στελεχών του Υπουργείου, των εποπτευόμενων φορέων και εταιριών του ιδιωτικού τομέα με υψηλή τεχνογνωσία και εξειδίκευση στο σχεδιασμό και την παροχή υπηρεσιών.




Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα για την εισαγωγή στη τριτοβάθμια εκπαίδευση

 



Ανακοινώθηκαν χθες τα αποτελέσματα για την εισαγωγή υποψηφίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, μέσω πανελλαδικών εξετάσεων ΓΕΛ - ΕΠΑΛ και μέσω της ειδικής κατηγορίας υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις καθώς και τα αποτελέσματα για την εισαγωγή υποψηφίων στα Δημόσια ΙΕΚ, μέσω του παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου. 

Για πρώτη φορά φέτος, μετά από 59 χρόνια, τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν στα τέλη Ιουλίου, αντί για τέλη Αυγούστου.  Το Υπουργείο Παιδείας κατέβαλε μεγάλη και συστηματική προσπάθεια για να εκδοθούν όλα τα αποτελέσματα στις 28 Ιουλίου. Και αυτό από σεβασμό στην αγωνία των υποψηφίων και των οικείων τους και για να διευκολύνει τον προγραμματισμό δεκάδων χιλιάδων οικογενειών. Καθοριστική στην επιτυχία αυτή ήταν η στενή συνεργασία με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία ειδικά σε ό,τι αφορά τις προκαταρκτικές εξετάσεις.

Όπως καθιερώθηκε από το 2021, οι υποψήφιοι που έχουν εγγραφεί στη σχετική πλατφόρμα θα λάβουν τα αποτελέσματα και με SMS.

Σημειώνεται ότι φέτος, για πρώτη φορά, τα αποτελέσματα των υποψηφίων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις ανακοινώνονται ταυτόχρονα με τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων. Αυτό επετεύχθη, καθώς, επίσης για πρώτη φορά, υπέβαλαν ηλεκτρονικά Μηχανογραφικό Δελτίο για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023, τον Μάιο αντί για το Σεπτέμβριο.

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα:

Αυξήθηκε ο συνολικός αριθμός των εισαχθέντων σε ΑΕΙ και Δημόσια ΙΕΚ σε 75.154 φέτος έναντι 71.833 το 2021.

Το 93% των επιτυχόντων εισάγεται σε Σχολή-Τμήμα μέσα στις πρώτες 10 προτιμήσεις του.

Το ποσοστό εισαγωγής στα ΑΕΙ αυξήθηκε στο 62,1%, έναντι 61,1% το 2021. Ο απόλυτος αριθμός εισαχθέντων 2022 σε ΑΕΙ ανέρχεται σε 61.682.

Η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής οδήγησε σε μεγαλύτερη προσπάθεια από την πλευρά των υποψηφίων, με συνέπεια την άνοδο του ποσοστού που εισάγεται στα ΑΕΙ. Η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής δεν επηρεάζει υποψήφιους που συγκέντρωσαν υψηλές βαθμολογίες, αφού εισέρχονται στη Σχολή/Τμήμα της επιλογής τους. Με την εφαρμογή της ΕΒΕ, δεν εισάγονται υποψήφιοι με πολύ χαμηλή βαθμολογία. Όσες και όσοι, δηλαδή, δεν πληρούν τις ελάχιστες ακαδημαϊκές προϋποθέσεις για να ολοκληρώσουν επιτυχώς τις σπουδές τους.  Τερματίστηκε, έτσι, το εμπόριο ψεύτικων ελπίδων, που εγκλώβιζε χιλιάδες νέους ανθρώπους σε Σχολές από τις οποίες δεν αποφοιτούσαν, χάνοντας χρόνια και χρήματα, για να αναγκαστούν, τελικά, να διεκδικήσουν την είσοδο τους στην αγορά εργασίας ως απόφοιτοι λυκείου.

Το ποσοστό εισαγωγής στα Δημόσια ΙΕΚ μέσω παράλληλου μηχανογραφικού αυξήθηκε στο 65,9%, έναντι 37,7% το 2021. Η αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης ανέδειξε μια δημόσια εναλλακτική εκπαιδευτική διαδρομή, η οποία ανοίγει δρόμους επαγγελματικής αποκατάστασης σε επιλεγμένες ειδικότητες υψηλής ζήτησης και απορρόφησης, όπως προγραμματιστής ψηφιακών συστημάτων και ιστοσελίδων (web-design), τεχνικός ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και βοηθός νοσηλευτής μεταξύ άλλων. Η ανταπόκριση των υποψηφίων ήταν ευρύτατη: 13.472 υποψήφιοι είναι επιτυχόντες σε Δημόσια ΙΕΚ, ενώ άλλες περίπου 10.000 θέσεις θα δοθούν για πρόσθετες εγγραφές σε Δημόσια ΙΕΚ τον Σεπτέμβριο.

Το 24,8% όσων υπέβαλαν παράλληλο μηχανογραφικό έχει επιλέξει Δημόσιο ΙΕΚ σε διαφορετική περιφέρεια από αυτή του μόνιμου τόπου κατοικίας, γεγονός που υπογραμμίζει περαιτέρω τον αναβαθμισμένο ρόλο της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.



Ξεκινούν την 1η Αυγούστου οι εγγραφές πολιτών στον προσωπικό γιατρό


 

Ανοίγει την Δευτέρα 1η Αυγούστου  η πλατφόρμα εγγραφής σε Προσωπικό Γιατρό για τους πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους σε όλες τις Περιφέρειες πλην Αττικής και Νοτίου Αιγαίου. Στις δύο αυτές Περιφέρειες -και μόνο σε αυτές- παρατείνονται οι εγγραφές των ιατρών έως τις 31 Αυγούστου και οι εγγραφές των πολιτών θα ξεκινήσουν την 1η Σεπτεμβρίου.

Ο πολίτης επιλέγει ελεύθερα από τους γιατρούς που θα συμμετέχουν ως προσωπικοί ιατροί στην περιοχή που διαμένει. Μπορεί να είναι ιατροί Κέντρων Υγείας, των ΤΟΜΥ, συμβεβλημένοι ιατροί με τον ΕΟΠΥΥ ή και ιδιώτες ιατροί. Επίσης, αν βρίσκεται σε περιοχή όπου δεν υπάρχουν γιατροί, θα μπορεί να επιλέξει και γιατρό από άλλη περιοχή και να τον συμβουλεύεται με τα μέσα της σύγχρονης τεχνολογίας.

Οι πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους μπορούν να εγγράφονται σε Προσωπικό Γιατρό με τους δύο τρόπους:

Πρώτον, μέσω της πλατφόρμας εγγραφής σε προσωπικό ιατρό (https://ehealth.gov.gr/p-rv/p), όπου η είσοδος γίνεται με τους κωδικούς taxisnet και τον ΑΜΚΑ του πολίτη.

Και δεύτερο, αυτοπροσώπως σε δομή υγείας Π.Φ.Υ. ή σε προσωπικό γιατρό, φέροντας μαζί του, τον ΑΜΚΑ του και προς απλή επίδειξη, έγγραφο ταυτοποίησης (π.χ. Δελτίο Ταυτότητας) ή φωτοαντίγραφο.

Ο Προσωπικός Γιατρός, είναι -όπως έχει επισημάνει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- μία πραγματική τομή, μία ψηφίδα των παρεμβάσεων που  γίνονται γίνουν για να αποκτήσουμε ένα Σύστημα Υγείας αντάξιο των προσδοκιών των πολιτών.

Ο νέος θεσμός είναι μία δωρεάν παροχή σε όλους τους πολίτες οι οποίοι για πρώτη φορά θα έχουν Σύμβουλο Υγείας για θέματα αγωγής, πρόληψης διάγνωσης, θεραπείας και καθοδήγησης σε σοβαρά προβλήματα υγείας. Αυτός αναλαμβάνει την ενημέρωση του ιατρικού του φακέλου του πολίτη, την εξέταση, τη συνταγογράφηση των αναγκαίων φαρμάκων, την παραπομπή για εξετάσεις για ειδικούς γιατρούς ή για νοσηλεία όταν υπάρχει ανάγκη.

Ο Προσωπικός Γιατρός είναι το στήριγμα των πολιτών σε θέματα υγείας. Σε αυτόν ο πολίτης θα απευθύνεται όταν έχει κάποιο πρόβλημα υγείας. Αυτόν θα συμβουλεύεται. Από αυτόν θα παίρνει οδηγίες, κατεύθυνση, παραπεμπτικό για την επόμενη κίνηση στο Σύστημα Υγείας. Αυτός θα παρέχει ολοκληρωμένη και συνεχή φροντίδα στον πολίτη με σκοπό την πρόληψη των ασθενειών και την προαγωγή της υγείας.

Οι υπηρεσίες των Προσωπικών ιατρών θα παρέχονται εντός των δημοσίων μονάδων, των Τοπικών Δικτύων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, των ιδιωτικών ιατρείων αλλά και κατ’ οίκον.

 



Αύξηση Α.Ε.Π., ακαθάριστου διαθέσιμου εισοδήματος και ιδιωτικών καταθέσεων, καθώς και μείωση της ανεργίας διαψεύδουν τις Κασσάνδρες

 



Παρά τις αδιαμφισβήτητες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά, εξαιτίας των διεθνών ενεργειακών ανατιμήσεων, τα επίσημα  στοιχεία διαψεύδουν τις Κασσάνδρες.  Ανάμεσα στα άλλα:

Καταγράφεται τον Ιούνιο αύξηση των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα κατά 2,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 721 εκατ. ευρώ αφορούν καταθέσεις των νοικοκυριών.

Το ακαθάριστο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών αυξήθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2022 κατά 3,8%.

Το Α.Ε.Π. αυξήθηκε κατά 7% το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Η ανεργία  μειώθηκε στο 12,5% τον Μάιο του 2022,   ποσοστό που είναι το χαμηλότερο από τον Μάιο του 2010.

Οι πολίτες ανταποκρίνονται έγκαιρα στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις και την ανταπόκριση των πολιτών στις φορολογικές τους επισημαίνεται ότι:

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η  Τράπεζα της Ελλάδος για την πορεία των τραπεζικών καταθέσεων τον Ιούνιο, σημειώθηκε νέα, σημαντική αύξηση των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα κατά 2,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 721 εκατ. ευρώ αφορούν τις καταθέσεις των νοικοκυριών. Έτσι, η συνολική αύξηση των καταθέσεων των πολιτών τα τελευταία 3 έτη ανέρχεται, πλέον, στα 45 δισ. ευρώ.

Οι πολίτες έχουν ανταποκριθεί στις φορολογικές τους υποχρεώσεις καταβάλλοντας ήδη το 40% του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, το 50% του ΕΝΦΙΑ και το περίπου  το 20% της επιστροφής ποσών για τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές. 

Τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η πολιτική της Κυβέρνησης στηρίζει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, απορροφά μεγάλο μέρος των κραδασμών που προκαλούν οι εξωγενείς κρίσεις, τονώνει την απασχόληση και διαμορφώνει στέρεες βάσεις για να υπερνικήσουμε τις δυσκολίες και να συνεχίσει η οικονομία τη δυναμική της πορεία.



Πλαφόν στα πάγια των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας

 


Με τροπολογία της Κυβέρνησης -όπως είχε προαναγγείλει ο Πρωθυπουργός- μπαίνει πλαφόν   στα πάγια τέλη που χρεώνουν οι προμηθευτές ρεύματος στους  καταναλωτές. Έτσι η ανώτερη μηνιαία χρέωση του παγίου θα είναι πλέον τα 5 ευρώ. Η ρύθμιση αυτή κατέστη αναγκαία, καθώς -όπως επεσήμανε χθες στη Βουλή ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας- ενώ η Κυβέρνηση όρισε στους προμηθευτές ότι θα πρέπει να δηλώνουν την καθαρή τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, κάποιοι από αυτούς υπερπολλαπλασίασαν τα πάγια τέλη. Η ρύθμιση αυτή είναι μια ακόμη απόδειξη ότι η Κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την αγορά και παρεμβαίνει άμεσα για την προστασία των καταναλωτών από αθέμιτες πρακτικές.



Το Εθνικό Σχέδιο Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης.


 

Οι προτεινόμενες διατάξεις προβλέπουν την κατάρτιση Εθνικού Σχεδίου Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης (ΕΣΕΕΔ) τριετούς διάρκειας, το οποίο αφορά στον μηχανισμό έρευνας και διάσωσης σε συμβάντα που λαμβάνουν χώρα στην Ελληνική Επικράτεια και αποτελούν αρμοδιότητα του Πυροσβεστικού Σώματος. Εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής των προτεινόμενων διατάξεων, η θαλάσσια διάσωση και η διάσωση σε περιπτώσεις αεροπορικών ατυχημάτων, για τις οποίες εφαρμόζονται οι ισχύουσες διεθνείς συνθήκες ή/και διακρατικές συμφωνίες. Θεσπίζεται ωστόσο, η δυνατότητα συνδρομής του μηχανισμού του Εθνικού Σχεδίου Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης στις ανωτέρω περιπτώσεις, κατόπιν αιτήματος του αρμόδιου φορέα. Επιδιωκόμενοι στόχοι του νομοσχεδίου είναι:

Η θέσπιση μίας μόνιμης δομής, μέσω της σύστασης 6, κατ’ αρχάς, Βάσεων Ετοιμότητας - Επιφυλακής-Ελικοδρομίων, ανά την Ελληνική Επικράτεια, ως ειδικών περιφερειακών Υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος με έδρες στρατιωτικά αεροδρόμια της χώρας, οι οποίες θα παρέχουν υπηρεσίες εναέριας έρευνας και διάσωσης επί μονίμου βάσεως.

Η ενίσχυση του μηχανισμού εναέριας έρευνας και διάσωσης του Πυροσβεστικού Σώματος, κατά τη διεξαγωγή του επιχειρησιακού του έργου, σύμφωνα με την αποστολή του, σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης για τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των δυνατοτήτων του.

Η αποτελεσματικότερη και ταχύτερη διεξαγωγή του επιχειρησιακού έργου του Πυροσβεστικού Σώματος για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και ακεραιότητας.




Εθνική Στρατηγική για την Τεχνητή Νοημοσύνη.


 

Ο Υπουργός Επικρατείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο την  Εθνική Στρατηγική για την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Η Εθνική Στρατηγική για την Τεχνητή Νοημοσύνη ορίζει το πλαίσιο και την πολιτική για την ανάπτυξη και εφαρμογή της στην Ελλάδα, δομημένη σε ένα σύνολο συντονισμένων και διασυνδεδεμένων ενεργειών, με στόχο τη μεγιστοποίηση των πιθανών οφελών και την ελαχιστοποίηση πιθανών παγίδων για την οικονομία και την κοινωνία. Η στρατηγική είναι ευθυγραμμισμένη με τις σχετικές πολιτικές της Ε.Ε., ενώ έχουν ληφθεί υπόψη οι βέλτιστες διεθνείς πρακτικές από τις στρατηγικές άλλων χωρών. Kαθοδηγείται κυρίως από τις κοινωνικοοικονομικές προτεραιότητες της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Οικονομικής Ανάπτυξης, του Ψηφιακού Μετασχηματισμού και της προώθησης των Αξιών και των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε..

Αναγκαία συνθήκη για την ασφαλή και αξιόπιστη εκμετάλλευση των δυνατοτήτων της Τεχνητής Νοημοσύνης από την Ελλάδα συνιστά η εισαγωγή των κατάλληλων θεσμικών εργαλείων, μέσων και πρωτοβουλιών, καθώς και η ανάπτυξη του κατάλληλου νομικού και ρυθμιστικού πλαισίου.

Η ανάπτυξη της στρατηγικής Τεχνητής Νοημοσύνης βασίζεται σε συγκεκριμένες αρχές και κοινωνικοοικονομικές προτεραιότητες. Αρχικά, εκτιμάται ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα χρησιμεύσει ως καταλύτης για την ταχεία υλοποίηση του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας. Παράλληλα, η στρατηγική περιλαμβάνει δραστηριότητες που μπορούν να τονώσουν την οικονομική ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων. Τέλος, η Ελλάδα σχεδιάζει να αναλάβει πρωτοποριακό ρόλο στη διάδοση των αξιών και των θεμελιωδών δικαιωμάτων σε ολόκληρο το οικοσύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης της Ε.Ε..

Η αποτελεσματική εφαρμογή της στρατηγικής διασφαλίζεται, μεταξύ άλλων, από θεσμικά όργανα, όπως η Συντονιστική Επιτροπή, αρμόδια για την εφαρμογή πολιτικών αποφάσεων που σχετίζονται με τη στρατηγική, και το Παρατηρητήριο Τεχνητής Νοημοσύνης, αρμόδιο για την παρακολούθηση της προόδου της εφαρμογής βάσει δεικτών απόδοσης.




Γιάννης Μιχαηλίδης: «Βρίσκομαι στη δυσάρεστη θέση να ανακοινώσω ότι διακόπτω την απεργία πείνας»

 



Διακόπτει προσωρινά όπως λέει ο ίδιος, την απεργία πείνας και δίψας ο αντιεξουασιστής Γιάννης Μιχαηλίδης, γνωστός ως «τοξοβόλος» του Συντάγματος, που βρίσκεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας. 

Εχθές για να πιέσει περισσότερο είχε ξεκινήσει και απεργία δίψας, αλλά ένα 24ωρο αργότερα ξκίνησε να πίνει και να τρώει.

Ο Μιχαηλίδης σημειώνεται ότι ξεπέρασε σε ημέρες απεργίας πείνας 68 ημέρες, τον ομοϊδεάτη του, τρομοκράτη εκτελεστή της 17Ν Δημήτρη Κουφοντίνα που άντεξε 66 ημέρες.

 «Διακόπτω αυτόν τον δύσκολο αγώνα, χωρίς να έχω κερδίσει κάτι ουσιαστικό. Ωστόσο δεν ολοκληρώθηκε αυτός ο αγώνας» αναφέρει στην αρχή της δήλωσής του ο Γιάννης Μιχαηλίδης. 

Ολόκληρη η  δήλωση του Γιάννη Μιχαηλίδη

«Βρίσκομαι στην δυσάρεστη θέση να ανακοινώσω ότι διακόπτω αυτόν τον δύσκολο αγώνα, χωρίς να έχω κερδίσει κάτι ουσιαστικό. Ωστόσο δεν ολοκληρώθηκε αυτός ο αγώνας και δεν σκοπεύω να τον αφήσω ανολοκλήρωτο. Η διακοπή είναι προσωρινή.Κάποιοι απ’ τους λόγους είναι οι προφανείς. Κάποιοι δεν είναι. Ζητώ συγγνώμη από όσους με στήριξαν που δεν μπορώ να μοιραστώ τους λόγους δημόσια αυτή τη στιγμή. Σε περίπτωση που χρειαστεί θα επανέλθω, θα εξηγήσω αναλυτικά δημοσίως τους λόγους που επέλεξα την προσωρινή διακοπή.

Θα συνεχίσω να διεκδικώ αυτό που δικαιούμαι και ευελπιστώ να μη χρειαστεί να επανέλθω.

Το σύστημα δικαιοσύνης έχει εξευτελιστεί. Μοναδική επιτυχία της απεργίας πείνας μέχρι στιγμής ότι ανέδειξε τις αντιφάσεις του. Όσον αφορά το ανάχωμα που επιχείρησα να βάλω, υπήρξαν οι τοποθετήσεις των νομικών, που μεταβάλλουν το κλίμα που έπαιζε, της λογικής «πέτα τους μέσα και πέτα τα κλειδιά». Το προσωπικό μου αίτημα όμως παραμένει στον αέρα. Και η δέσμευσή μου ότι δεν θα σταματούσα, αυτή τη στιγμή φαντάζει προδομένη. Αυτό με βαραίνει φυσικά, και ας γνωρίζω ότι η πρόθεσή μου είναι -αν χρειαστεί- να συνεχίσω σε πιο γόνιμο χρόνο στο άμεσο μέλλον.

Αλλά όπως είπα και πριν, αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να ειπωθούν όλα και ελπίζω να μην χρειαστεί να ειπωθούν.

Κλείνοντας αυτή την ανακοίνωση, θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς όσους με στήριξαν με οποιοδήποτε τρόπο. Όσους πήραν θέση, όσους τοποθετήθηκαν, όσους υπερέβησαν τους κοινωνικούς τους ρόλους επειδή κυριάρχησε η ενσυναίσθηση. Αλλά κυρίως όσους πάλεψαν με νύχια και με δόντια να σπάσουν την επιβεβλημένη σιωπή, όσους ξυλοκοπήθηκαν στους δρόμους για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους, όσους ρίσκαραν και όσους πείνασαν στις φυλακές. Στους τελευταίους οφείλω τη ζωή μου. Αν δεν είχαν συμβεί όλα αυτά, αυτή τη στιγμή δεν θα υπήρχαν οι προϋποθέσεις να αναστείλω.

Αυτά προς το παρόν. Εξακολουθώ να προσβλέπω στην άμεση απελευθέρωσή μου».

Σε απαγόρευση πραγματοποίησης της συγκέντρωσης, που ήταν να πραγματοποιηθεί σήμερα στις 19:00 στην πλατεία Μοναστηρακίου, προχώρησε η ΕΛΑΣ.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση οι αρχές προχώρησαν σε αυτή την απόφαση, καθώς οι διοργανωτές δεν τήρησαν τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες σχετικά με τις δημόσιες συναθροίσεις και γιατί η διεξαγωγή της εγκυμονεί σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών:

«Με απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών, απαγορεύεται η πραγματοποίηση της εξαγγελθείσας δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης την 29-7-2022 και ώρα 19:00 στην Πλατεία Μοναστηρακίου από μέλη της «Συνέλευσης Αλληλεγγύης στον αναρχικό απεργό πείνας Γ.ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ» στο αστικό δίκτυο που περικλείεται από τις κατωτέρω οδούς:

Συμβολή των οδών Αμβροσίου Φραντζή και Καλλιρρόης- Καλλιρόης- Αρδηττού- Λ. Βασιλέως Κων/νου- Ριζάρη- Λ. Βασιλίσσης Σοφίας- Ακαδημίας- Χαλκοκονδύλη- Σωκράτους- Πειραιώς- Αγίων Ασωμάτων- Αποστόλου Παύλου- Ροβέρτου Γκάλι- Γαριβάλδη- Μουσών- Όρλωφ- Τσάμη Καρατάσου- Αναστασίου Ζίννη- Αμβροσίου Φραντζή και Καλλιρρόης κατά το χρονικό διάστημα από 17:00 της σήμερον 29-7-2022 έως την 02:00 της 30-7-2022.

Η ανωτέρω απαγόρευση επιβάλλεται, αφενός, καθώς οι οργανωτές δεν γνωστοποίησαν στην κατά τόπο Αστυνομική Αρχή, την πρόθεσή τους να καλέσουν το ευρύ κοινό να συμμετάσχει, σε συγκεκριμένο τόπο και χρόνο, σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση ως οφείλουν, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3 παρ. 1 & 2 του Ν. 4703/2020 και του άρθρου 3 του Π.Δ. 73/2020, κι ως εκ τούτου δεν κατέστη δυνατή η τήρηση της προβλεπόμενης διαδικασίας της ισχύουσας νομοθεσίας περί δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων και, αφετέρου από τη διεξαγωγή της εγκυμονείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια και επαπειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής στην συγκεκριμένη περιοχή, της κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών, της λειτουργία των υποδομών και κοινωφελών εγκαταστάσεων του σημείου πραγματοποίησής της.»