Σάββατο 30 Ιουλίου 2022

Το Εθνικό Σχέδιο Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης.


 

Οι προτεινόμενες διατάξεις προβλέπουν την κατάρτιση Εθνικού Σχεδίου Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης (ΕΣΕΕΔ) τριετούς διάρκειας, το οποίο αφορά στον μηχανισμό έρευνας και διάσωσης σε συμβάντα που λαμβάνουν χώρα στην Ελληνική Επικράτεια και αποτελούν αρμοδιότητα του Πυροσβεστικού Σώματος. Εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής των προτεινόμενων διατάξεων, η θαλάσσια διάσωση και η διάσωση σε περιπτώσεις αεροπορικών ατυχημάτων, για τις οποίες εφαρμόζονται οι ισχύουσες διεθνείς συνθήκες ή/και διακρατικές συμφωνίες. Θεσπίζεται ωστόσο, η δυνατότητα συνδρομής του μηχανισμού του Εθνικού Σχεδίου Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης στις ανωτέρω περιπτώσεις, κατόπιν αιτήματος του αρμόδιου φορέα. Επιδιωκόμενοι στόχοι του νομοσχεδίου είναι:

Η θέσπιση μίας μόνιμης δομής, μέσω της σύστασης 6, κατ’ αρχάς, Βάσεων Ετοιμότητας - Επιφυλακής-Ελικοδρομίων, ανά την Ελληνική Επικράτεια, ως ειδικών περιφερειακών Υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος με έδρες στρατιωτικά αεροδρόμια της χώρας, οι οποίες θα παρέχουν υπηρεσίες εναέριας έρευνας και διάσωσης επί μονίμου βάσεως.

Η ενίσχυση του μηχανισμού εναέριας έρευνας και διάσωσης του Πυροσβεστικού Σώματος, κατά τη διεξαγωγή του επιχειρησιακού του έργου, σύμφωνα με την αποστολή του, σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης για τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των δυνατοτήτων του.

Η αποτελεσματικότερη και ταχύτερη διεξαγωγή του επιχειρησιακού έργου του Πυροσβεστικού Σώματος για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και ακεραιότητας.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου