Τετάρτη 13 Απριλίου 2022

Και νέα άρση ασυλίας για τον ακροαριστερό τραμπούκο του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλο Πολάκη

 


Ένταση επικράτησε σήμερα στη Βουλή με τον ακροαριστερό τραμπούκο του ΣΥΡΙΖΑ Παύλο Πολάκη, να εκβιάζει και να απειλεί την Φωτεινή Αραμπατζή, με την οποία λογομάχησαν.

Όλα έγιναν κατά την διάρκεια της συζήτησης για την άρση ασυλίας του πρώην Υπουργού έπειτα από μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση που κατέθεσε εναντίον του η βουλευτής της ΝΔ και τελικά θα είναι και πάλι κατηγορούμενος σε ακόμα μία μήνυση.

H βουλευτής της ΝΔ επισήμανε ότι η ιστορία θα μας κρίνει όλους και θα είναι αμείλικτη. «Είστε ο μόνος που έχει διψήφιο αριθμό αιτήσεων άρσης ασυλίας. Όσον αφορά το έργο μου, δεν θα το κρίνετε εσείς. Το κρίνει ο πρωθυπουργός», είπε και του χρέωσε δειλία καθώς «κρύβεται πίσω από την βουλευτική του ασυλία». «Κρύβεται σαν δειλός που είναι πίσω από ασυλία και να ζητά και εκλιπαρεί να μην αρθεί η ασυλία του! Τρέμετε να βρεθείτε όπως ο κάθε απλός πολίτης ενώπιον της δικαιοσύνης για να κριθούν όσα λέτε και γράφετε! Αυτοαναγορεύεστε ο ίδιος ως δικαστής, κήνσορας! Λέτε τη μισή αλήθεια, που είναι χειρότερη και από το πιο μεγάλο ψέμα, χρησιμοποιεί χυδαίο λόγο λάσπη και απειλές», τόνισε και εξήγησε ότι έχει δικαιωθεί στα δικαστήρια.

Και ρωτώντας γιατί δεν ζητά «αντρίκια την άρση της ασυλίας του».

«Αφού λέτε ότι θα με ξεφτιλίσετε στο δικαστήριο γιατί δεν την ζητάτε αντρίκεια σήμερα την άρση της ασυλίας! Γιατί κρύβεστε δυο μέτρα άντρας πίσω από ασυλία σας; Τι φοβάστε; Τραμπουκισμοί, νταηλίκια, τσίγκινα σωβρακάκια, λάσπη. Τις απειλές εκεί που σας παίρνει και τη λάσπη σας εκεί που σας ανέχονται. Εμένα τέτοιοι τζάμπα μάγκες που μετά κρύβονται στο λαγούμι τους, δεν μου λένε τίποτα. Ελάτε να αποφασίσει η δικαιοσύνη ποιος είναι συκοφάντης. Eίχατε τη πιλάλα αντί να ασχοληθείτε με υπουργικά καθήκοντα το 2019 να σερφάρετε στο διαδίκτυο και να αναδημοσιεύετε ότι βρήκατε, στήνοντας τα δικά σας Πολακικά δικαστήρια, τις δικές σας γκιλοτίνες!», είπε ανεβάζοντας τους τόνους. «Ανιστόρητε κύριε Πολάκη, οι εθνικές ενδυμασίες, είναι φορεσιές, δεν είναι όπως γράφετε στολές, οι παραδοσιακές φορεσιές δεν είναι στολή του καρναβαλιού, του πιερότου και της κολομπίνας», τόνισε κλείνοντας.

Η Βουλή λίγο μετά τις 13:00 ψήφισε τελικά την άρση της ασυλίας του βουλευτή του Παύλου Πολάκη, με 158 ψήφους υπέρ και 102 κατά.

Δείτε ακόμα ένα διασυρμό Πολάκη :





Τα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ βγάζουν στημένες δημοσκοπήσεις δεκανίκι Τσίπρα για το αυριανό συνέδριο

 


Τις τελευταίες ημέρες, ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ, βγάζουν στημένες ξεκάθαρα και ολοκάθαρα δημοσκοπήσεις, για να πορώσουν τα μέλη του κόμματος, και το βασικό να δώσουν παράταση, ώστε να μη τελειώσει τον Αλέξη Τσίπρα, η εσωκομματική αντιπολίτευση.

Αύριο όπως είναι γνωστό ξεκινάει το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, και είναι βέβαιο ότι δεν θα είναι αναίμακτο, όσες fake και στημένες δημοσκοπήσεις δημοσιεύουν για εσωτερική κατανάλωση.

Έτσι ξαφνικά όπως λέει και το τραγούδι, τις τελευταίες 5 ημέρες εμφανίστηκαν δημοσκοπήσεις που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Ακούσαμε για κάτι 4,5% για κάτι 5% διαφορά και επειδή ψάξαμε, ανακαλύψαμε, την ανησυχία του Αλέξη Τσίπρα και των προεδρικών για το συνέδριο, οπότε κάτι έπρεπε να γίνει, και τι έγινε; Μοιράσαν σανό αναμεταξύ τους!!! Και επειδή είναι εύκολο κοινό στο ψέμα, πρέπει να τσίμπησαν αρκετοί.



Ενημερωτικό σημείωμα για τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Werner Hoyer

 



Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Werner Hoyer. Κατά την έναρξη της συνάντησής τους οι κ. Μητσοτάκης και Hoyer είχαν τον εξής διάλογο (ανεπίσημη μετάφραση από τα αγγλικά):



Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι χαρά μου που σας υποδέχομαι για μια ακόμη φορά στην Ελλάδα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω εσάς και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη συνεχή στήριξη που έχετε προσφέρει στη χώρα και στην ελληνική οικονομία, στην πορεία της προς μια βιώσιμη ανάκαμψη. Φυσικά, όπως είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε, αντιμετωπίζουμε τώρα μεγάλες ιστορικές προκλήσεις με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς και σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις.

Κύριο μέλημά μας -καθώς εισερχόμαστε σε μια περίοδο έντονων συζητήσεων στο ευρωπαϊκό επίπεδο- είναι με ποιο τρόπο θα στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις ώστε να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας, κυρίως της ηλεκτρικής ενέργειας. Οι απόψεις μας για το ζήτημα αυτό είναι πολύ συγκεκριμένες. Πρέπει να αποσυνδέσουμε τις τιμές του φυσικού αερίου από τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και για να το κάνουμε αυτό χρειαζόμαστε ευρωπαϊκή στήριξη.

Εάν δεν συμβεί αυτό, θα πρέπει να βασιστούμε στους εθνικούς μας πόρους, κάτι που θα επιβαρύνει, φυσικά, τους προϋπολογισμούς μας. Αλλά αν δεν καταφέρουμε να φτάσουμε σε μια συμφωνία, θα είναι μια ευρωπαϊκή αποτυχία. Διότι αυτή τη στιγμή, όπως μπορείτε να δείτε, σε εκλογές στην Ευρώπη, ορισμένες δυνάμεις του λαϊκισμού ενισχύονται από τη δυσαρέσκεια των πολιτών όσον αφορά το κόστος ζωής. Και αυτές είναι πραγματικές και εύλογες ανησυχίες. Θεωρώ, λοιπόν, ότι είναι η στιγμή η Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, όπως κάναμε με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, και να προχωρήσει σε κάποια λύση.

Και υπάρχουν επιλογές. Μπορούμε να τις συζητήσουμε πιο λεπτομερώς. Υπάρχουν επιλογές στο τραπέζι. Πρώτον, χρειαζόμαστε μια πολιτική δέσμευση ότι θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ότι δεν θα αφήσουμε απλά τα κράτη-μέλη μόνα τους να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες. Και πάλι σας ευχαριστώ για την παρουσία σας εδώ και για όλη τη στήριξη σας.

Werner Hoyer: Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πολύ θερμή υποδοχή που μας επιφυλάξατε. Είναι χαρά μου που βρίσκομαι ξανά στην Ελλάδα, όχι μόνο γιατί η θερμοκρασία είναι κατά 20 περίπου βαθμούς πιο υψηλή σε σχέση με το Λουξεμβούργο – ενώ είναι και πολύ πιο φωτεινά – αλλά γιατί έχουμε και κάποιες καλές ιστορίες να διηγηθούμε.

Πιο συγκεκριμένα, αυτή η χρονιά, το 2021, υπό αυτές τις τρομερές, τρομακτικά δύσκολες συνθήκες, ήταν μια από τις καλύτερες χρονιές για την ΕΤΕπ στην Ελλάδα. Και πιθανώς να ήταν καλή και η αντίστοιχη εμπειρία της Ελλάδας με την Τράπεζα. Εμείς έχουμε μακροπρόθεσμους στόχους. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Υπάρχει ένα ζήτημα βέβαια. Ότι ένα βραχυπρόθεσμο πρόβλημα, δεν έχει ανάγκη από μακροπρόθεσμο χρηματοδότη. Και εμείς αυτό προσφέρουμε. Θα πρέπει, λοιπόν, να βρούμε λύσεις, δημιουργικές λύσεις, έξυπνες λύσεις, για να μπορούμε να βοηθήσουμε.

Ο κ. Hoyer ενημέρωσε επίσης τον Πρωθυπουργό για το έκτακτο «Πακέτο Αλληλεγγύης για την Ουκρανία» της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και επιβεβαίωσε ότι η ΕΤΕπ είναι έτοιμη να παράσχει πρόσθετη χρηματοδότηση για τη μείωση των επιπτώσεων του πολέμου στην Ελλάδα. Στη σύσκεψη μετείχαν ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης και ο Επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.



Θράσος Κύρτσου πήγε να κάνει αντιπολίτευση με τον θάνατο Κυριόπουλου- Τον ξεφτίλισε ο γιός του


 

Θράσος του Γιώργου Κύρτσου με την εκμετάλλευση του θανάτου, του καθηγητή Οικονομικών της Υγείας, Γιάννης Κυριόπουλος για αντιπολίτευση.

Κατέληξε στη ΜΕΘ, όπου νοσηλευόταν διασωληνωμένος λόγω κορωνοϊού, στις 11 Απριλίου, ο 74χρονος καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, Γιάννης Κυριόπουλος, παρότι ήταν τριπλά εμβολιασμένος.

Ο Γιάννης Κυριόπουλος δεν τα κατάφερε, εξαιτίας της επιβαρυμένης κατάστασης της υγείας του, και η απώλειά του προκάλεσε θλίψη στον επιστημονικό κόσμο και στην οικογένειά του.

Χωρίς να ενημερωθεί, ο πρώην ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κύρτσος, και για να κανει φαιδρή αντιπολίτευση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, που τον τελείωσε με συνοπτικές διαδικασίες, έκανε ένα αδόκιμο και λαϊκίστικο σχόλιο για τον εκλιπόντα, γράφοντας στο Twitter:

«Έφυγε» από κορωνοιό ο καθηγ.Οικονομικών της Υγείας Γ.Κυριόπουλος.

Ήταν τριπλοεμβολιασμένος.

Το ποσοστό των τριπλό εμβολιασμένων σε ΜΕΘ&θανάτους ανεβαίνει.

Είναι θέμα διάρκειας εμβολίου;

Έγιναν λάθη σε συντήρηση;

Υπάρχει πρόβλημα ΕΣΥ;

Χρειάζονται μέτρα;

Ο Μητσοτ. δεν ασχολείται..»


Ο γιός του Γιάννη Κυριόπουλου, Ηλίας Κυριόπουλος, επίκουρος καθηγητής στο London School of Economics (LSE) και Research Assistant στο LSE Health, με ερευνητικά ενδιαφέροντα στα οικονομικά της υγείας και την πολιτική υγείας απάντησε οργισμένος στο σχόλιο του Γ. Κύρτσου τον ξεφτίλισε όπως του έπρεπε :

«Προς ενημέρωσή σας, ο πατέρας μου ήταν ανοσοκασταλμένος έχοντας λάβει βαριές θεραπείες για χρόνιο και σοβαρό τύπο καρκίνου. Δεν επιτρέπω σε κανέναν να κάνει τέτοιου είδους πολιτική χρησιμοποιώντας το όνομα του πατέρα μου», έγραψε.





Τουρκία: Σκληρή καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

 


Τουρκία: «Κόλαφος» είναι για το καθεστώς Ερντογάν η ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα το 2021.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, «σύμφωνα με την αντιτρομοκρατική νομοθεσία που ψηφίστηκε το 2018, η κυβέρνηση της Τουρκίας συνέχισε να περιορίζει τις θεμελιώδεις ελευθερίες και το κράτος δικαίου».

Μάλιστα, η έκθεση θέτει ως σημείο καμπής το 2016 και το αποτυχημένο πραξικόπημα εκείνου του καλοκαιριού.

«Από την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, οι αρχές έχουν απολύσει ή θέσει σε αναγκαστική αργία δεκάδες χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους και κρατικούς λειτουργούς, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 60.000 αστυνομικών και στρατιωτικών και περισσότερων από 4.000 δικαστών και εισαγγελέων, συνέλαβαν ή φυλάκισαν περισσότερους από 95.000 πολίτες και έκλεισαν περισσότερες από 1.500 μη κυβερνητικές οργανώσεις για λόγους που σχετίζονται με την τρομοκρατία, κυρίως για υποτιθέμενους δεσμούς με το κίνημα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η κυβέρνηση κατηγόρησε ως εγκέφαλο της απόπειρας πραξικοπήματος και τον χαρακτήρισε ως αρχηγό της “Τρομοκρατικής Οργάνωσης Φετουλάχ”.

Σημαντικά ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων περιελάμβαναν αξιόπιστες αναφορές για: δολοφονίες, ύποπτους θανάτους ατόμων υπό κράτηση, εξαφανίσεις, βασανιστήρια, αυθαίρετες συλλήψεις και συνεχιζόμενη κράτηση δεκάδων χιλιάδων ατόμων, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών της αντιπολίτευσης και πρώην βουλευτών, δικηγόρων, δημοσιογράφων, ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και υπαλλήλων της αποστολής των ΗΠΑ, (για υποτιθέμενους δεσμούς με “τρομοκρατικές” ομάδες ή λόγω της έκφρασης των απόψεων τους), πολιτικών κρατούμενων, συμπεριλαμβανομένων των εκλεγμένων αξιωματούχων και ατόμων που βρίσκονται εκτός της χώρας.

Αλλά προβλήματα αφορούν στην χρήση παιδιών στρατιωτών, σε αυστηρούς περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης, του Τύπου και του Διαδικτύου, συμπεριλαμβανομένης της βίας και των απειλών βίας κατά δημοσιογράφων, του κλεισίματος των μέσων ενημέρωσης και των συλλήψεων ή ποινικών διώξεων δημοσιογράφων και άλλων για κριτική κυβερνητικών πολιτικών ή αξιωματούχων, λογοκρισία, αποκλεισμός ιστοτόπων και ποινική συκοφαντική δυσφήμιση, αυστηρός περιορισμός των ελευθεριών του συνέρχεσθαι, του συνεταιρίζεσθαι και της κυκλοφορίας, συμπεριλαμβανομένων υπερβολικά περιοριστικών νόμων σχετικά με την κυβερνητική εποπτεία των μη κυβερνητικών οργανώσεων και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, ορισμένες περιπτώσεις επαναπροώθησης προσφύγων, σοβαρή κυβερνητική παρενόχληση εγχώριων οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, βία με βάση το φύλο, εγκλήματα που περιλαμβάνουν βία που στοχεύουν μέλη εθνικών/φυλετικών/εθνοτικών μειονοτήτων· εγκλήματα που περιλαμβάνουν βία κατά λεσβιών, ομοφυλόφιλων, αμφιφυλόφιλων, τρανς, queer και ιντερσεξ ατόμων.

Η κυβέρνηση έλαβε περιορισμένα μέτρα για τη διερεύνηση, τη δίωξη και την τιμωρία μελών των δυνάμεων ασφαλείας και άλλων αξιωματούχων που κατηγορούνται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ατιμωρησία στην Τουρκία παρέμεινε πρόβλημα. Η κυβέρνηση έλαβε περιορισμένα μέτρα για τη διερεύνηση καταγγελιών για διαφθορά υψηλού επιπέδου.

Οι συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και της τρομοκρατικής οργάνωσης του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν και των θυγατρικών της συνεχίστηκαν και είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό ή το θάνατο δυνάμεων ασφαλείας, τρομοκρατών και πολιτών. Η κυβέρνηση δεν έδωσε στη δημοσιότητα πληροφορίες σχετικά με τις προσπάθειες διερεύνησης ή δίωξης προσωπικού για παράνομους ή ακούσιους θανάτους αμάχων που συνδέονται με αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις», καταλήγει η έκθεση σε ό,τι αφορά την Τουρκία.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Δέν θέλουν οι ακροαριστεροί να κατασκευαστεί Ελληνικό Drone και κάνουν συγκέντρωση στο ΑΠΘ

 


Δεν περίμενε κανένας κάτι άλλο από ακροαριστερούς και αριστερούς!!!

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του σχεδιασμού και της υλοποίησης του πρώτου ελληνικού drone θα πραγματοποιήσουν σήμερα αριστεροί και ακροαριστεροί φοιτητές του ΑΠΘ.

Το ραντεβού έχει δοθεί για τις 11:00 στην Κοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής και διοργανώνεται από το αριστερούς και ακροαριστερούς του συλλόγου των φοιτητών ηλεκτρολόγων μηχανικών. 

Στη αφίσα για την συγκέντρωση γίνεται αναφορά στη… Ρωσία, το ΝΑΤΟ, τους μπάτσους, το στρατό και τους… μετανάστες (!), με τους αριστερούς και ακροαριστερούς διοργανωτές να υποστηρίζουν ότι θέλουν να μπλοκάρουν «τις πολεμικές επιχειρήσεις του ελληνικού κράτους».

Το πρώτο αυτόνομο drone υλοποιείται με τη σύμπραξη της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και κανένας αριστερός η ακροαριστερός δεν θα σταματήσει την κατασκευή του.



Συνελήφθη ο «φιλορώσος» πολιτικός Βίκτορ Μεντβεντσούκ


 

Τον Ουκρανό που έχει τις στενότερες σχέσεις με τον Βλαντίμιρ Πούτιν συνέλαβαν οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες.

Πρόκειται για τον Βίκτορ Μεντβεντσούκ, ο οποίος είναι πρόεδρος του φιλορωσικού πολιτικού κόμματος «Για τη Ζωή» και θεωρείται σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, τον οποίο ο ίδιος αναφέρει ως «προσωπικό φίλο». 



Τον Φεβρουάριο του 2021 το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας συμπεριέλαβε τον Βίκτορ Μεντβεντσούκ και την τρίτη του σύζυγο, Οκσάνα Μαρτσένκο στον κατάλογο κυρώσεων της Ουκρανίας, λόγω της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.



Βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό με την κατηγορία της προδοσίας, ωστόσο αναφέρθηκε ότι δραπέτευσε από την κράτηση στις 27 Φεβρουαρίου, με τις ουκρανικές υπηρεσίες Ασφαλείας να τον συλλαμβάνουν το βράδυ της Τρίτης.

Σύμφωνα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ρώσικο καθεστώς του δικτάτορα Πούτιν, ήθελε τον Μεντβεντσούκ να είναι ο επικρατέστερος για να ηγηθεί σε μια φιλορωσική κυβέρνηση στην Ουκρανία, αν η εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων είχε εξελιχθεί διαφορετικά.



Μητσοτάκης: Εργα εθνικής σημασίας οι έρευνες υδρογονανθράκων

 


Ενημερωτικό σημείωμα για τη συνάντηση εργασίας στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με αντικείμενο την έναρξη ερευνών για την αξιοποίηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου.



«Ανακοινώνουμε σήμερα την επιτάχυνση των ερευνών για την εξόρυξη φυσικού αερίου που γνωρίζουμε ότι η χώρα μας είναι πιθανό -το τονίζω, δεν είμαστε βέβαιοι- είναι πιθανό να διαθέτει σε σημαντικές ποσότητες με βάση τις προκαταρκτικές μελέτες, τόσο στον ηπειρωτικό όσο και στον θαλάσσιο χώρο», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη σύσκεψη στην οποία προήδρευσε το πρωί στην έδρα της ΕΔΕΥ.

«Είμαι, λοιπόν, πολύ χαρούμενος που μας δίνεται η δυνατότητα σήμερα να μπορέσουμε να κάνουμε μία νέα αρχή σε αυτή τη διαδικασία. Και θέλω να επαναλάβω ακόμα μία φορά ότι όταν μιλάμε για έρευνες στον τομέα του φυσικού αερίου, των υδρογονανθράκων κανείς δεν μπορεί ποτέ να είναι βέβαιος για το αποτέλεσμα. Έχουμε ενδείξεις -θα το ξαναπώ- ενδείξεις που μας κάνουν συγκρατημένα αισιόδοξους. Οφείλουμε όμως ως χώρα να γνωρίζουμε με βεβαιότητα εάν υπάρχουν αποθέματα φυσικού αερίου, τα οποία είναι οικονομικά εκμεταλλεύσιμα», προσέθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Το ενδιαφέρον, όπως συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, εστιάζεται σε έξι περιοχές. «Η μια βρίσκεται στην ηπειρωτική Ελλάδα, στην Περιφέρεια Ηπείρου, σε σημείο -θα τονίσω- όπου θα υπάρξει η μέγιστη δυνατή περιβαλλοντική προστασία. Πέντε σε θαλάσσιες περιοχές, στο Ιόνιο οι δύο, στον Κυπαρισσιακό, δύο δυτικά-νότια της Κρήτης», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αναφερόμενος στα πρώτα στάδια του χρονοδιαγράμματος, ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως «πρέπει μέχρι το τέλος του 2023 να γνωρίζουμε εάν έχουμε εκμεταλλεύσιμες ποσότητες φυσικού αερίου, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στη συνέχεια στην εκμετάλλευσή τους».

«Από πλευράς Ελληνικού Δημοσίου, από πλευράς Υπουργείου, δεσμευόμαστε ότι θα αναβαθμίσουμε όλα τα σχετικά έργα σε έργα εθνικής σημασίας προκειμένου να μην επαναληφθούν αναίτιες καθυστερήσεις. Και θα αναβαθμίσουμε την ΕΔΕΥ, την ελληνική κρατική εταιρεία, η οποία συντονίζει και αδειοδοτεί όλη αυτή την διαδικασία, ώστε -εφόσον χρειαστεί- και αυτή να συνδράμει σε προσπάθειες εξερεύνησης», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η σημερινή συγκυρία και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αναδείξει «δομικές ενεργειακές αδυναμίες» της Ευρώπης, με συνέπειες για όλους τους ευρωπαίους πολίτες, όμως παράλληλα έχει αλλάξει τα δεδομένα στην αγορά του φυσικού αερίου και στο σκέλος της παραγωγής.

«Θέλω να τονίσω ότι ως την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η εμπορική εκμετάλλευση νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου συχνά δεν αποτελούσε μια οικονομικά ελκυστική ευκαιρία για νέες χώρες οι οποίες μπαίνουν σε αυτό το παιχνίδι, όπως η Ελλάδα, λόγω των πολύ χαμηλών τιμών του φυσικού αερίου. Αυτό, όμως, είναι μία πραγματικότητα η οποία έχει αλλάξει και η πορεία των τιμών φυσικού αερίου διεθνώς, τα σχέδια απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο, αλλά και η σημασία που γνωρίζουμε ότι θα παίζει το φυσικό αέριο για τα επόμενα χρόνια, για τις επόμενες δεκαετίες ως καύσιμο μετάβασης, ουσιαστικά μάς υποχρεώνει να επαναπροσδιορίσουμε τη στρατηγική μας», εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός αποσαφήνισε όμως ότι η επιτάχυνση των ερευνών για κοιτάσματα υδρογονανθράκων δεν θα επηρεάσει την ομαλή υλοποίηση των στόχων που έχει θέσει η χώρα για τον πράσινο μετασχηματισμό της οικονομίας.

«Η εντολή μου για την επιτάχυνση των ερευνών για φυσικό αέριο δεν υπονομεύει σε καμία περίπτωση τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης να ηγηθεί της πράσινης μετάβασης. Ο σκοπός μας είναι πολύ απλός: εφόσον έχουμε αξιοποιήσιμες ποσότητες φυσικού αερίου να υποκαταστήσουμε τις εισαγωγές φυσικού αερίου από εθνικό πλούτο», ανέφερε.

«Ο νέος αυτός δρόμος σε καμία περίπτωση δεν μας απομακρύνει από τους μακροπρόθεσμους στόχους μείωσης των ρύπων του διοξειδίου του άνθρακα. Είναι απλά μία εναλλακτική διαδρομή για να καταλήξουμε στον ίδιο στόχο και είναι μια εναλλακτική διαδρομή την οποία επιβάλλει ο πολιτικός ρεαλισμός. Θα μας οδηγήσει με ασφάλεια, με χαμηλότερο κόστος και χωρίς καθυστερήσεις έως το 2030 στο στόχο της επίτευξης της μείωσης των εκπομπών κατά 55%, όπως έχουμε συμφωνήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.


Στις τρεις ενέργειες στις οποίες θα προβεί άμεσα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρθηκε ο Υπουργός Κώστας Σκρέκας.


«Για να υπηρετήσουμε τον νέο εθνικό στόχο, έτσι όπως τον περιέγραψε ο Πρωθυπουργός, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα κάνουμε τρία πράγματα: Πρώτον, θα ζητήσουμε μία νέα task force η οποία θα παρακολουθεί από κοντά την εξέλιξη των ερευνών για την ανεύρεση πιθανών εκμεταλλεύσεων κοιτασμάτων αέριων υδρογονανθράκων. Δεύτερον, θα προχωρήσουμε σε απαραίτητες νομοθετικές παρεμβάσεις για να γίνει σύντμηση στους χρόνους και να διευκολύνουμε τις έρευνες. Και τρίτον, θα σταλεί μία επιστολή στους παραχωρησιούχους από τη ΕΔΕΥ, που θα τους ανακοινώνει τις αποφάσεις της κυβέρνησής μας και τη νέα στρατηγική για επιτάχυνση της έρευνας και θα ζητάει να καταθέσουν τις προθέσεις τους άμεσα».

«Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί τα κομμάτια ενός δύσκολου παζλ αρχίζουν να ενώνονται. Από όταν αναλάβαμε τη διοίκηση της ΕΔΕΥ, το καλοκαίρι του 2020, εργαστήκαμε σιωπηλά και συστηματικά με την πεποίθηση ότι αυτά τα οποία συζητάμε σήμερα μπορεί να είναι χρήσιμα, αλλά και μπορούμε να επιτύχουμε. Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού σήμερα μας γεμίζει με ευθύνη και την υποχρέωση να εντατικοποιήσουμε την προσπάθειά μας για να μπορέσουμε να παραδώσουμε αποτελέσματα», δήλωσε από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΔΕΥ, Αριστοφάνης Στεφάτος.

«Η βούληση η οποία δηλώνεται σήμερα και η στρατηγική να εκμεταλλευτούμε τους υδρογονάνθρακες και ιδιαίτερα το φυσικό αέριο το οποίο πιθανόν να υπάρχει στην Ελλάδα, μόνο σωστή μπορεί να είναι και δεν αλλάζει σε καμία περίπτωση τη στρατηγική όσον αφορά το θέμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ενεργειακής μετάβασης, ανέφερε Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Ανδρέας Σιάμισιης.

«Θα ήθελα να τονίσω ότι πρόσφατα ολοκληρώσαμε τις σεισμικές δισδιάστατες έρευνες σε δύο περιοχές στο Ιόνιο -στο Ιόνιο και στον Κυπαρισσιακό- με απόλυτη επιτυχία και με το υψηλότερο επίπεδο περιβαλλοντικής προστασίας που θα μπορούσε να έχει μια τέτοια διαδικασία», προσέθεσε ο κ. Σιάμισιης.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι προχωράμε στην πρώτη γεώτρηση η οποία θα γίνει στην Ελλάδα μετά από 22 χρόνια. Στη γεώτρηση στην περιοχή της Ηπείρου, σε μια περιοχή η οποία -όπως είπε και ο κ. Πρωθυπουργός- είναι μακριά από τις ιδιαίτερα περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές», είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Energean, Μαθιός Ρήγας.

«Και θα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα σε όλες τις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες μπορεί να ανησυχούν, οι οποίες μπορεί να φοβούνται, να δουν το παράδειγμα του Πρίνου, όπου 41 χρόνια τώρα παράγεται πετρέλαιο και φυσικό αέριο χωρίς την παραμικρή επιβάρυνση της περιοχής, με απόλυτη αρμονία με την τοπική τουριστική βιομηχανία, την αλιεία αλλά και τις τοπικές κοινωνίες», συμπλήρωσε.

Στη σύσκεψη έλαβε επίσης μέρος η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου.

Ολόκληρη η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού


Είχαμε μία πολύ παραγωγική συζήτηση και θα ήθελα να κάνω μία εισαγωγική τοποθέτηση επ΄ αυτών τα οποία συμφωνήσαμε.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η επακόλουθη διεθνής ενεργειακή κρίση έχουν προσθέσει ένα πολύ σοβαρό παράγοντα αβεβαιότητας στη ζωή όλων μας. Σημαντικά πρόσθετα βάρη και επώδυνες αυξήσεις τιμών σε τιμολόγια ενέργειας και αγαθά πρώτης ανάγκης ροκανίζουν το εισόδημα κάθε νοικοκυριού, κάθε επιχείρησης και απειλούν ευθέως τη δυναμική αλλά και αναγκαία ανάκαμψη όλων των οικονομιών της Ευρώπης.

Και όλοι στην Ευρώπη και στην Ελλάδα συνειδητοποιούμε με δραματικό τρόπο ότι βιώνουμε το τέλος μιας εποχής και την αρχή μιας νέας. Συνειδητοποιούμε πια με τον πιο σκληρό τρόπο τη σημασία της ενεργειακής αυτονομίας, της ενεργειακής ασφάλειας και τα ακόμα πιο γρήγορα βήματα τα οποία πρέπει να κάνουμε και σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο σ’ ένα κόσμο που αλλάζει ραγδαία και γίνεται ολοένα και πιο επισφαλής.

Και σε αυτό το νέο ενεργειακό περιβάλλον, η μείωση της εξάρτησής μας από το ρωσικό φυσικό αέριο και η αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων για ορυκτά καύσιμα μετάβασης, όπως το φυσικό αέριο, που θα εγγυηθούν από τη μία επάρκεια ενεργειακής ισχύος κι από την άλλη σταθερές και καλύτερες τιμές ενέργειας για όλους, αποτελούν σήμερα μονόδρομο. Μονόδρομο και για την πατρίδα μας.

Θέλω να τονίσω ότι ο νέος αυτός δρόμος σε καμία περίπτωση δεν μας απομακρύνει από τους μακροπρόθεσμους στόχους μείωσης των ρύπων του διοξειδίου του άνθρακα. Είναι απλά μία εναλλακτική διαδρομή για να καταλήξουμε στον ίδιο στόχο και είναι μια εναλλακτική διαδρομή την οποία επιβάλλει ο πολιτικός ρεαλισμός. Θα μας οδηγήσει με ασφάλεια, με χαμηλότερο κόστος και χωρίς καθυστερήσεις έως το 2030 στο στόχο της επίτευξης της μείωσης των εκπομπών κατά 55%, όπως έχουμε συμφωνήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Εμείς λοιπόν θεωρούμε ότι κάθε κρίση αποτελεί και μία ευκαιρία. Αλλά τι σημαίνει πρακτικά η σταδιακή μας απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο;

Πρώτον, ότι πρέπει να αυξήσουμε την προμήθεια αερίου από εναλλακτικές πηγές μέσω LNG, μέσω αγωγών, όπως ο αγωγός EastMed τον οποίο είχε την ευκαιρία ο Υπουργός να συζητήσει και πάλι στο Ισραήλ με τους ομολόγους του από την Κύπρο και από το Ισραήλ. Πρέπει να αυξήσουμε τις δυνατότητες αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου άμεσα. Είναι κάτι το οποίο ήδη δρομολογούμε. Και τρίτον, πρέπει να αποφασίσουμε -και αυτό ήταν και το αντικείμενο της σημερινής σύσκεψης- αν η Ελλάδα σε αυτό το νέο ενεργειακό τοπίο θα είναι μόνο κόμβος αποθήκευσης και μεταφοράς φυσικού αερίου ή θα είναι και μια χώρα παραγωγός φυσικού αερίου.

Και ακριβώς για αυτό βρισκόμαστε σήμερα εδώ. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ελλάδα έχει ένα σημαντικό ρόλο να παίξει στο νέο ενεργειακό τοπίο το οποίο διαμορφώνεται. Είμαστε μια περιφερειακή χώρα-κόμβος για τη μεταφορά και αποθήκευση φυσικού αερίου προς τα Βαλκάνια, προς την υπόλοιπη Ευρώπη, μέσω του αγωγού ΤΑΡ, μέσω του αγωγού IGB ο οποίος σε λίγο ολοκληρώνεται και θα τροφοδοτεί με φυσικό αέριο τη Βουλγαρία, μέσω νέων πιθανών διασυνδέσεων -όπως είπαμε- με τις χώρες της Μέσης Ανατολής. Αλλά και με περισσότερες σταθερές και πλωτές μονάδες αποθήκευσης φυσικού αερίου που δρομολογούνται από ιδιώτες επενδυτές.

Και σε αυτές τις δυνατότητες ερχόμαστε σήμερα εδώ, στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων, να ανακοινώσουμε και να προσθέσουμε μια ακόμα σημαντική επιλογή στη φαρέτρα μας: Αυτή της χώρας-παραγωγού πια φυσικού αερίου.

Ανακοινώνουμε, λοιπόν, την επιτάχυνση των ερευνών για την εξόρυξη φυσικού αερίου που γνωρίζουμε ότι η χώρα μας είναι πιθανό -το τονίζω, δεν είμαστε βέβαιοι- είναι πιθανό να διαθέτει σε σημαντικές ποσότητες με βάση τις προκαταρκτικές μελέτες, τόσο στον ηπειρωτικό όσο και στον θαλάσσιο χώρο, σε ζώνες πάντα αποκλειστικής εκμετάλλευσης.

Και θα έχουμε στη συνέχεια την ευκαιρία να παρουσιάσουμε πιο αναλυτικά τις έξι αυτές εκτάσεις. Η μια βρίσκεται στην ηπειρωτική Ελλάδα, στην Περιφέρεια Ηπείρου, σε σημείο -θα τονίσω- που θα υπάρξει η μέγιστη δυνατή περιβαλλοντική προστασία. Πέντε σε θαλάσσιες περιοχές στο Ιόνιο οι δύο, στον Κυπαρισσιακό, δύο δυτικά-νότια της Κρήτης. Αποτελούν ήδη τμήματα τα οποία έχουν παραχωρηθεί σε ιδιώτες. Σε κάποιες από αυτές τις παραχωρήσεις έχουν προχωρήσει οι προκαταρκτικές έρευνες, σε άλλες όχι, στο βαθμό, όμως, που επιβάλλει πλέον η συγκυρία.

Θέλω να τονίσω ότι ως την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η εμπορική εκμετάλλευση νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου συχνά δεν αποτελούσε μια οικονομικά ελκυστική ευκαιρία για νέες χώρες οι οποίες μπαίνουν σε αυτό το παιχνίδι, όπως η Ελλάδα, λόγω των πολύ χαμηλών τιμών του φυσικού αερίου.

Αυτό, όμως, είναι μία πραγματικότητα η οποία έχει αλλάξει και η πορεία των τιμών φυσικού αερίου διεθνώς, τα σχέδια απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο, αλλά και η σημασία που γνωρίζουμε ότι θα παίζει το φυσικό αέριο για τα επόμενα χρόνια, για τις επόμενες δεκαετίες ως καύσιμο μετάβασης, ουσιαστικά μάς υποχρεώνει να επαναπροσδιορίσουμε τη στρατηγική μας.

Και στην αγορά αυτή, θέλω να τονίσω ότι η χώρα μας διαθέτει δύο εθνικούς πρωταθλητές. Και μαζί τους θα προχωρήσουμε μπροστά αναζητώντας -όπου το κρίνουμε αυτό απαραίτητο και εφόσον είναι απαραίτητο- νέες διεθνείς συνεργασίες για να μπορέσουμε να διαπιστώσουμε σε πρώτη φάση εάν υπάρχουν στον ελληνικό χώρο εμπορικά εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Αναφέρομαι στα ΕΛΠΕ, όπου το Ελληνικό Δημόσιο εξακολουθεί να έχει σημαντικό μετοχικό μερίδιο. Αναφέρομαι και σε μία αμιγώς ιδιωτική ελληνική εταιρεία, όμως, την Energean, η οποία δραστηριοποιείται ήδη σε πολύ σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου διεθνώς, όπως το Ισραήλ. Είναι η πρώτη εταιρεία αυτή τη στιγμή που κάνει σημαντικές εξορύξεις φυσικού αερίου σε μεγάλα βάθη στη Μεσόγειο.

Και αυτές τις δύο ελληνικές εταιρείες έχουμε σήμερα μαζί μας -θα ακούσουμε σε λίγο τους επικεφαλής τους- οι οποίες δεσμεύονται σήμερα να ξεκινήσουν ένα εντατικό πρόγραμμα ερευνών έως το τέλος του 2023. Πρέπει μέχρι το τέλος του 2023 να γνωρίζουμε εάν έχουμε εκμεταλλεύσιμες ποσότητες φυσικού αερίου, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στη συνέχεια στην εκμετάλλευσή τους. Και οι εταιρείες αυτές έχουν δεσμευτεί ότι θα επικεντρωθούν στους μεγάλους πιθανούς στόχους φυσικού αερίου. Και γι’ αυτό σε κάποιες περιοχές ενδεχομένως να μπορούμε να πετύχουμε πρώτες διερευνητικές γεωτρήσεις, ενδεχομένως και πριν το τέλος του 2023.

Από πλευράς ελληνικού δημοσίου, από πλευράς Υπουργείου δεσμευόμαστε ότι θα αναβαθμίσουμε όλα τα σχετικά έργα σε έργα εθνικής σημασίας προκειμένου να μην επαναληφθούν αναίτιες καθυστερήσεις. Και θα αναβαθμίσουμε την ΕΔΕΥ, την ελληνική κρατική εταιρεία, η οποία συντονίζει και αδειοδοτεί όλη αυτή την διαδικασία, ώστε -εφόσον χρειαστεί- και αυτή να συνδράμει σε προσπάθειες εξερεύνησης.

Ολοκληρώνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι οι ανακοινώσεις που κάνουμε σήμερα εντάσσονται στο πλαίσιο της ενίσχυσης της στρατηγικής και της οικονομικής θέσης της χώρας. Η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη πολιτική, οικονομική και κοινωνική πρόκληση της εποχής μας και η επιτυχία ή η αποτυχία εξαρτάται από την ικανότητά μας να εφαρμόσουμε ρεαλιστικά, αλλά και υλοποιήσιμα σχέδια για να επιταχύνουμε, αλλά και να χρηματοδοτήσουμε τη μετάβαση σε μία οικονομία χαμηλών εκπομπών. Αλλά και σε ένα πιο βιώσιμο ενεργειακό σύστημα. Δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο ούτε την ενεργειακή μας ασφάλεια, ούτε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και της βιομηχανίας, αλλά ούτε και τις προτεραιότητες και το αίτημα των νοικοκυριών μας να μπορούν να προμηθεύονται ενέργεια σε λογικές τιμές.

Η εντολή μου, λοιπόν, για την επιτάχυνση των ερευνών για φυσικό αέριο δεν υπονομεύει σε καμία περίπτωση τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης να ηγηθεί της πράσινης μετάβασης. Ο σκοπός μας είναι πολύ απλός: εφόσον έχουμε αξιοποιήσιμες ποσότητες φυσικού αερίου να υποκαταστήσουμε τις εισαγωγές φυσικού αερίου από εθνικό πλούτο.

Η ανάπτυξη όμως των ΑΠΕ, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, παραμένει η ραχοκοκαλιά της προσπάθειάς μας και είναι αυτή η οποία τελικά θα μας επιτρέψει να εξασφαλίσουμε και την οικονομική βιωσιμότητα της πράσινης μετάβασης.

Και με αυτόν τον τρόπο προστατεύουμε τελικά το εθνικό, το οικονομικό, το κοινωνικό, το περιβαλλοντικό συμφέρον και σε μία εποχή πρωτοφανούς αύξησης του ενεργειακού κόστους για τους πολίτες και αυξημένης γεωπολιτικής αστάθειας που έχει αναδείξει, δυστυχώς, δομικές ενεργειακές αδυναμίες της Ευρώπης.

Η επιτάχυνση, λοιπόν, της εκμετάλλευσης των εθνικών ενεργειακών πόρων της χώρας μας θα μας επιτρέψει, εφόσον είμαστε τυχεροί και μπορέσουμε να έχουμε αξιοποιήσιμα κοιτάσματα φυσικού αερίου, θα μας επιτρέψει να ενισχύσουμε την ενεργειακή μας ανεξαρτησία, την ενεργειακή μας ασφάλεια. Αλλά, θα ξεκλειδώσει ένα τομέα με τεράστιες οικονομικές δυνατότητες που μπορεί πραγματικά να συμβάλλει και στην ανάληψη του κόστους της πράσινης μετάβασης.

Είμαι, λοιπόν, πολύ χαρούμενος που μας δίνεται η δυνατότητα σήμερα να μπορέσουμε να κάνουμε μία νέα αρχή σε αυτή τη διαδικασία. Και θέλω να επαναλάβω ακόμα μία φορά ότι όταν μιλάμε για έρευνες στον τομέα του φυσικού αερίου, των υδρογονανθράκων κανείς δεν μπορεί ποτέ να είναι βέβαιος για το αποτέλεσμα. Έχουμε ενδείξεις -θα το ξαναπώ- ενδείξεις που μας κάνουν συγκρατημένα αισιόδοξους.

Οφείλουμε όμως ως χώρα να γνωρίζουμε με βεβαιότητα εάν υπάρχουν αποθέματα φυσικού αερίου, τα οποία είναι οικονομικά εκμεταλλεύσιμα. Αυτό θα το γνωρίζουμε πια μετά βεβαιότητας στο τέλος του ’23 και από εκεί και πέρα θα προχωρήσουμε στη λήψη των αποφάσεων για το τι θα κάνουμε τη μεθεπόμενη μέρα.



Νέα Υόρκη: Στη δημοσιότητα η ταυτότητα υπόπτου για την αιματηρή επίθεση στο μετρό

 



Στη δημοσιότητα έδωσε η αστυνομία της Νέας Υόρκης τα στοιχεία και τη φωτογραφία ενός υπόπτου για την επίθεση σε σταθμό μετρό του Μπρούκλιν.

Όπως μεταδίδουν διεθνή δίκτυα, η NYPD κατονόμασε «πρόσωπο ενδιαφέροντος» ως ύποπτο για την αιματηρή επίθεση και τους πυροβολισμούς, που άφησαν πίσω τους περισσότερους από 20 τραυματίες. Πρόκειται για τον Φρανκ Ρ. Τζέιμς, ετών 62, τον οποίο η Αστυνομία της Νέας Υόρκης θεωρεί ύποπτο για τους πυροβολισμούς.



Κατά τις τοπικές αρχές, ο δράστης, ο οποίος φορούσε πράσινο γιλέκο εργασίας πάνω από φούτερ με κουκούλα και μάσκα αερίου, έβγαλε ένα μεταλλικό δοχείο, με το βαγόνι στο οποίο βρισκόταν να γεμίζει με καπνό. Ακολούθως, άνοιξε πυρ, τραυματίζοντας 10 επιβάτες στον συρμό και τον σταθμό του μετρό 36th Street. Έξι ακόμη άτομα εμφάνισαν αναπνευστικά προβλήματα, είτε τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια του πανικού που επικράτησε τη στιγμή του επεισοδίου.

Ο δράστης, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, εξακολουθεί να διαφεύγει, ενώ το περιστατικό δεν διερευνάται επί του παρόντος ως τρομοκρατική ενέργεια, με την αστυνομία πάντως να μην αποκλείει οποιοδήποτε ενδεχόμενο, σε ό,τι αφορά τα κίνητρα του.







Αποχωρεί ο ιατροδικαστής Γρ. Λέων από την υπόθεση της Πάτρας

 


Αφού ολοκλήρωσε το «χρέος» του ως προς την υπόθεση του θανάτου των τριών παιδιών της Πάτρας, ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων με μία ανάρτησή του στο Twitter ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την έρευνα. 

Συγκεκριμένα, ο κ. Λέων σημείωσε ότι πρόθεσή του ήταν να εξηγήσει τους όρους και τις έννοιες της ιατροδικαστικής επιστήμης, ώστε να γίνει ευρύτερα κατανοητό το ζήτημα που έχει συγκλονίσει την ελληνική κοινή γνώμη.

Αναλυτικά η ανάρτησή του: 

«Προσπάθησα με κάθε τρόπο να βοηθήσω το ευρύ κοινό να καταλάβει όσο το δυνατόν καλύτερα τους όρους και τις έννοιες της ιατροδικαστικής επιστήμης που εμφανίζονταν στα σχετικά ρεπορτάζ» έγραψε θεωρώντας ότι «αυτό ήταν το χρέος μου ως επιστήμονα και το έκανα συχνά σε βάρος της δουλειάς και του προσωπικού μου χρόνου».

«Προσωπικά θα τηρήσω την υπόσχεσή μου σε όσα ΜΜΕ την έχω ήδη δώσει και θα επιστρέψω στα υπόλοιπα καθήκοντά μου» ξεκαθάρισε ο ιατροδικαστής, γράφοντας μεταξύ άλλων, «σας ευχαριστώ». 




Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Περιμένω σεισμό έως και 6 Ρίχτερ στη Θήβα

 


Πρόβλεψη για ισχυρό σεισμό στη Θήβα κάνει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος μιλώντας στα «ΝΕΑ». Όπως εξηγεί η προσεισμική ακολουθία – όπως και στην περίπτωση του Αρκαλοχωρίου – δείχνει «σημαντική πιθανότητα για ισχυρότερο σεισμό στην περιοχή».

Την επί τα χείρω μεταβολή των δεικτών σεισμικότητας στην περιοχή της Θήβας, όπου η γη δεν έχει σταματήσει να σείεται από τον Ιούλιο έως σήμερα, διάστημα κατά το οποίο έχουν σημειωθεί περισσότεροι από 3.000 σεισμοί, επισημαίνει ο διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Γεράσιμος Παπαδόπουλος, συνιστώντας λήψη πρόσθετων μέτρων από τις τοπικές Αρχές.

Θήβα όπως Αρκαλοχώρι

Τον κώδωνα του κινδύνου για τους σεισμολόγους έκρουσε η πρόσφατη σεισμική δόνηση των 4,3 Ρίχτερ, της 10ης Απριλίου, τρία 24ωρα μόλις μετά τα 3,9 Ρίχτερ και ενώ είχε να καταγραφεί σεισμός τέτοιου μεγέθους από τις 11 Ιουλίου, γεγονός που επανέφερε σε υψηλά επίπεδα την ανησυχία των κατοίκων για τον αδιάκοπο χορό των Ρίχτερ κάτω από τα πόδια τους, αλλά και από την απόκοσμη βοή που συνοδεύει αρκετές από τις δονήσεις.

Μελετώντας το πλήθος των στοιχείων που προκύπτουν από την έξαρση σεισμικότητας στη Θήβα, ο καθηγητής εξηγεί στα «ΝΕΑ» ποιοι δείκτες αποκαλύπτουν χαρακτηριστικά προσεισμικής ακολουθίας (πανομοιότυπης με την περίπτωση του Αρκαλοχωρίου), με «σημαντική πιθανότητα», όπως αναφέρει ο ίδιος, «για ισχυρότερο σεισμό στην περιοχή», ανάλογο των 6,2 Ρίχτερ που είχαν χτυπήσει τη Θήβα το 1892.


in.gr



Προκλητικός ο δικτάτορας Πούτιν :«Αυτό που ζει η Ουκρανία είναι τραγωδία, αλλά...»

 


Προκλητικός και κυνικός ο ρώσος δικτάτορας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο ρώσος δικτάτορας, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ότι αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία είναι τραγωδία, αλλά η Ρωσία δεν είχε άλλη επιλογή από το να προχωρήσει στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Τη δήλωση αυτή έκανε μετά τις συνομιλίες που είχε με το επίσης δικτάτορα και πρόεδρο της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, στην ρωσική Άπω Ανατολή.

Ο Πούτιν είπε επίσης ότι η Μόσχα θα  απαντήσει στις προσπάθειες για απομόνωση της Ρωσίας και της Λευκορωσίας και τόνισε ότι είναι ανάγκη να εμβαθύνει  η ολοκλήρωση μεταξύ των δύο χωρών υπό το φως των κυρώσεων της Δύσης, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο RIA.

Αναφερόμενος στις δυτικές κυρώσεις, ο ρώσος δικτάτορας εξέφρασε την ελπίδα ότι στη Δύση θα επικρατήσει η κοινή λογική και είπε πως αν οι εταίροι επιδεινώσουν την κατάσταση, θα νιώσουν οι ίδιοι τις συνέπειες που θα υποστούν, απειλώντας με θράσος τις χώρες της Δύσης.

Τόνισε ότι η ρωσική οικονομία θα προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση, εκτιμώντας ότι σήμερα ο κόσμος είναι πιο πολύπλοκος από την περίοδο του «Ψυχρού Πολέμου».

Ο κυνικός και αμετανόητος ρώσος δικτάτορας, αναφερόμενος στα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για τα όσα συνέβησαν στην Μπούκα, με τις εικόνες φρίκης που έκαναν το γύρο του κόσμου και έδειχναν κυριολεκτικά σφαγή στην πόλη, με δεκάδες πτώματα στους δρόμους, είπε προκλητικά χωρίς ίχνος ηθικής ότι οι φωτογραφίες και τα πλάνα από βίντεο, που δείχνουν σκοτωμένους στους δρόμους, είναι «fake», μεταδίδει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.

Δήλωσε επίσης ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία προχωράει όπως έχει σχεδιασθεί και ότι η Ρωσία δεν θα αποκρύψει τίποτα για την επιχείρηση, μεταδίδει το πρακτορείο Interfax.

Προσέθεσε, μάλιστα, ότι η Ουκρανία έχει απομακρυνθεί από τις συμφωνίες που έγιναν κατά τη διάκρεια των ειρηνευτικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη και πως οι συνομιλίες βρίσκονται σε «αδιέξοδο», μεταδίδει το πρακτορείο Interfax.

Με λίγα λόγια, ο δικτάτορας Βλαντίμιρ Πούτιν έδειξε για ακόμα μία φορά, πόσο αδίστακτο και κυνικό ΚΤΗΝΟΣ είναι.



Ουκρανία: «Έρχεται η μεγαλύτερη αρματομαχία μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο»

 


Πόλεμος στην Ουκρανία: «Έρχεται η μεγαλύτερη αρματομαχία μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», λέει ο Πολωνός πρωθυπουργός.

Σε μία τρομακτική πρόβλεψη αναφορικά με τη συνέχεια του πολέμου στην Ουκρανία προχώρησε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι. Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Βέλγο ομόλογό του εκτίμησε πως η πιο αποφασιστική μάχη στο ουκρανικό έδαφος πρόκειται να αρχίσει σύντομα και θα είναι η μεγαλύτερη μάχη με τανκς μετά τον Β παγκόσμιο πόλεμο.

«Η πιο αποφασιστική μάχη θα ξεκινήσει πιθανώς σύντομα, και ταυτόχρονα θα είναι η μεγαλύτερη μάχη με άρματα μάχης σε αυτό το μέρος του κόσμου, σε αυτό το μέρος της Ευρώπης, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μοραβιέτσκι. «Εννοώ τη γειτονιά της ανατολικής Ουκρανίας. Δεν μπορούμε να καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια, πρέπει να βοηθήσουμε ενεργά στην υπεράσπιση της κυριαρχίας και της ακεραιότητας της Ουκρανίας», πρόσθεσε ο Πολωνός πρωθυπουργός. 

«Η μητέρα των μαχών» στο Κουρσκ

Υπενθυμίζεται πως η μεγαλύτερη μάχη όπου χρησιμοποιήθηκαν τανκς σημειώθηκε στο Κουρσκ το 1943 (5 Ιουλίου - 23 Αυγούστου), με αποκορύφωμα τη σύγκρουση στην Πρόχοροφκα ανάμεσα στην Βέρμαχτ και τον «Κόκκινο Στρατό». Νικητής αναδείχθηκε ο στρατός της τότε Σοβιετικής Ένωσης. 

Στη συγκεκριμένη μάχη η Γερμανία φέρεται να είχε συγκεντρώσει πάνω από 500.000 άνδρες, 10.000 όλμους και πυροβολικό, 2.500 αεροσκάφη και 2.700 τανκς. Από την πλευρά του ο σοβιετικός στρατός αντιμετώπισε τα γερμανικά στρατεύματα με πάνω από ένα εκατομμύριο άνδρες, περισσότερα από 20.000 πυροβόλα και όλμους, 2.650 αεροσκάφη και 3.600 τανκς. Μάλιστα ο «Κόκκινος Στρατός» φέρεται να είχε επιπλέον 1.500 άρματα μάχης για να αναπτύξει κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης.

Σύμφωνα με Σοβιετικούς ιστορικούς, οι απώλειες και των δύο αντιπάλων ανέρχονταν στους 500.000 νεκρούς, 1.500 άρματα μάχης και 3.700 αεροσκάφη. Ωστόσο, οι γερμανικές πηγές έκαναν λόγω ότι η Βέρμαχτ κατά την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου του 1943, σε όλο το Ανατολικό Μέτωπο, έχασε 537.533 στρατιώτες, ενώ η Λουφτβάφε έχασε, την ίδια περίοδο, 1.696 αεροσκάφη.

Η μάχη του Κουρσκ χωρίζεται σε δύο φάσεις και συγκεκριμένα στη γερμανική επίθεση από 5 έως και τις 17 Ιουλίου και στην αντεπίθεση των Σοβιετικών από τις 12 Ιουλίου έως και τις 23 Αυγούστου του 1943).

Η γερμανική επίθεση διεξήχθη βάσει του σχεδίου της Επιχείρησης «Ακρόπολη» (γερ. Unternehmen Zitadelle), σύμφωνα με το οποίο, ένας μεγάλος αριθμός αρμάτων μάχης και στρατιωτών της Στρατιάς «Κέντρο» και της Στρατιάς «Νότος» επιτέθηκε στα βόρεια και στα νότια της πόλης αντίστοιχα. Ωστόσο, οι Σοβιετικοί κατάφεραν να σταματήσουν με μεγάλη δυσκολία στα νότια την επίθεση των Γερμανών και πέρασαν στην αντεπίθεση, η οποία διήρκησε μέχρι τις 23 Αυγούστου.

Κατά τη διάρκεια της αντεπίθεσης, στα βόρεια, ο «Κόκκινος Στρατός» απελεύθερωσε το Ορυόλ και το Μπέλγκοροντ, ενώ στα νότια απελεύθερωσε το Χάρκοβο. Η επιτυχία της σοβιετικής αντεπίθεσης είχε ως αποτέλεσμα τη λήξη (μέχρι το τέλος του πολέμου) των γερμανικών επιθέσεων στο Ανατολικό Μέτωπο και την απόκτηση (από τους Σοβιετικούς) της υπεροχής σε όλες τις κατευθύνσεις του γερμανοσοβιετικού μετώπου.


Γιάννης Πολίτης

protothema



Μέσω του gov.gr οι αιτήσεις ενιαίας ενίσχυσης των αγροτών για το 2022

 



Ξεκινά την Πέμπτη η λειτουργία της πλατφόρμας μέσω της οποία θα υποβάλλονται οι αιτήσεις ενιαίας ενίσχυσης των αγροτών. Πρόκειται για μια κορυφαία μεταρρύθμιση στην υπηρεσία του Έλληνα αγρότη.

Η διαδικασία για την υποβολή των αιτήσεων ενισχύσεων της φετινής χρονιάς σχεδιάστηκε και θα υλοποιηθεί, ως η πρώτη απλή ψηφιακή διαρθρωτική παρέμβαση στον αγροτικό τομέα.

Η υποβολή, διαχείριση και αξιολόγηση των αιτήσεων, καθώς και η διαδικασία πληρωμών θα γίνονται με αμεσότητα, ταχύτητα, χωρίς επιβαρύνσεις, διασφαλίζοντας με απόλυτο τρόπο το δημόσιο χρήμα.

Η οικονομική ενίσχυση των αγροτών θα είναι πλήρως συμβατή με την ευρωπαϊκή και την εθνική νομοθεσία, ενταγμένη στον Εθνικό Στρατηγικό Σχεδιασμό της νέας Προγραμματικής περιόδου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Επίσης δημιουργείται η αναγκαία υποδομή για πλήθος δράσεων και έργων που αφορούν στην αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται παράλληλα ο θεσμικός ρόλος του ΟΠΕΚΕΠΕ, διασφαλίζονται τα δεδομένα των γεωργών και των κτηνοτρόφων, μειώνονται σημαντικά τα λειτουργικά κόστη, διευκολύνονται οι διασταυρωτικοί έλεγχοι και ενισχύεται η σύννομη και δίκαιη κατανομή των κοινοτικών πόρων.




Δραστική επιτάχυνση στην απονομή συντάξεων


 

Ένα σοβαρό κοινωνικά πρόβλημα που κληρονόμησε η Κυβέρνηση από το ΣΥΡΙΖΑ αφορούσε στη συσσώρευση εκκρεμών συντάξεων. Για την αντιμετώπιση του καταβλήθηκαν ήδη συστηματικές προσπάθειες με αποτέλεσμα:

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από εκκρεμείς συντάξεις προς τους συνταξιούχους να έχουν περιοριστεί από 486 εκατ. ευρώ το καλοκαίρι του 2019, στα 220 εκατ. ευρώ.

Τους τελευταίους 12 μήνες, οι ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις έχουν περιοριστεί στις 83.000 από 133.000 που ήταν έναν χρόνο πριν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αποφάσεις για έκδοση συντάξεων μεταξύ 2019 και 2021 αυξήθηκαν κατά 83%. Το 2021 εκδόθηκαν 224.000 αποφάσεις, που αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών.

Η Κυβέρνηση, ωστόσο, αντιμετωπίζοντας με ευαισθησία τα κοινωνικά προβλήματα επιδιώκει την περαιτέρω επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής συντάξεων. Για το σκοπό αυτό προχωρά στην άμεση κατάθεση δύο νομοθετικών ρυθμίσεων που η εφαρμογή τους θα ξεκινήσει μετά το Πάσχα και θα επιφέρει περαιτέρω σημαντική επιτάχυνση στην έκδοση νέων, αλλά και εκκρεμών συντάξεων.


Η πρώτη ρύθμιση θα αφορά στην έκδοση συντάξεων fast track, για τις νέες συντάξεις. Με βάση τη νέα ρύθμιση  ο ΕΦΚΑ θα είναι υποχρεωμένος να ολοκληρώνει τον έλεγχο και να εκδίδει συντάξεις εντός τριών μηνών. Εάν η προθεσμία αυτή δεν τηρείται, τότε οι αρμόδιες υπηρεσίες για να εκδώσουν την απόφαση θα πρέπει να στηρίζονται στα  στοιχεία που περιέχει το ηλεκτρονικό σύστημα «ΑΤΛΑΣ» για το ασφαλιστικό ιστορικό του αιτούντος, αφετέρου στα επιπλέον στοιχεία που έχει ο ίδιος προσκομίσει για τον χρόνο της ασφάλισής του. 

Η δεύτερη ρύθμιση είναι η «σύνταξη εμπιστοσύνης»  και θα αφορά στο στοκ των εκκρεμών συντάξεων. Για τους συνταξιούχους  που είναι ήδη σε αναμονή, η σύνταξη θα εκδίδεται με βάση τα στοιχεία του συστήματος «ΑΤΛΑΣ», τα στοιχεία που έχουν οι ίδιοι προσκομίσει στον ΕΦΚΑ, αλλά και με βάση τις δηλώσεις τους για επιπλέον ασφαλιστικό χρόνο, ακόμα και αν γι’ αυτές δεν έχουν υποβάλει αποδεικτικά. Δηλαδή, χωρίς περαιτέρω έλεγχο, με βάση τη δήλωση-απάντηση του ασφαλισμένου στο ιστορικό ασφαλιστικό που λαμβάνει από τον ΕΦΚΑ  θα βγαίνει η σύνταξη. Γι’ αυτό και η διαδικασία σε αυτή την περίπτωση θα είναι ακόμη ταχύτερη και θα στηρίζεται στην εμπιστοσύνη του Κράτους προς τον ασφαλισμένο. 

Και για τις δύο περιπτώσεις, ο ΕΦΚΑ θα διενεργεί εκ των υστέρων ελέγχους για να διαπιστώσει εάν τα στοιχεία που έχει δηλώσει ο ασφαλισμένος είναι σωστά και να προχωρήσει στις απαραίτητες αναπροσαρμογές του ποσού της σύνταξης, αν είναι απαραίτητο.  Σε   περίπτωση υποβολής πλαστών στοιχείων, θα επιβληθούν και οι αντίστοιχες ποινές.


 



Νέες ψηφιακές πλατφόρμες για παιδιά και έφηβους στον χώρο της υγείας

 


Τη δυνατότητα να οργανώνουν αποτελεσματικότερα τη φροντίδα της υγείας των παιδιών θα έχουν οι γονείς και οι παιδίατροι. Συγκεκριμένα, τα Υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υγείας θέτουν σε παραγωγική λειτουργία το Μητρώο Εμβολιασμού Παιδιών και Εφήβων, το ψηφιακό βιβλιάριο υγείας παιδιού και το ψηφιακό Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή.

Οι νέες υπηρεσίες αποτελούν το επόμενο βήμα μιας ευρύτερης στρατηγικής ψηφιοποίησης στο χώρο της υγείας και αποσκοπούν στην αναβάθμιση της πρόληψης, στη βελτιστοποίηση του σχεδιασμού πολιτικών υγείας, και στην ενίσχυση της διαφάνειας και της προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Οι γιατροί θα μπορούν από σήμερα να ξεκινήσουν την ηλεκτρονική καταχώρηση των στοιχείων των παιδιών στο ψηφιακό βιβλιάριό τους. Η διαδικασία της καταχώρησης στοιχείων εμβολιασμού θα είναι πλέον αποκλειστικά ψηφιακή ενώ οι γονείς θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο σύστημα μέσω των κωδικών τους στο Taxisnet μετά τις 10 Μαΐου.

Οι τρεις υπηρεσίες υλοποιούνται από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ ΑΕ), εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Αναλυτικότερα, κάθε μια από αυτές πρόκειται να λειτουργεί ως εξής:

Μητρώο Εμβολιασμού Παιδιών και Εφήβων: Η Ελλάδα αποκτά για πρώτη φορά ένα πλήρες σύστημα οργάνωσης των βασικών παιδιατρικών εμβολιασμών. Μέσα από το σύστημα θα παρέχονται επιπλέον δυνατότητες για τη βελτιστοποίηση της διαδικασίας. Συγκεκριμένα:

οι γονείς θα λαμβάνουν ειδοποιήσεις για το πότε το παιδί τους πρέπει να κάνει ένα εμβόλιο, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού για Παιδιά και Εφήβους,

γονείς και παιδίατροι θα έχουν πρόσβαση στο ιστορικό εμβολιασμών, για άμεση αξιολόγηση του ιστορικού του παιδιού.

Ψηφιακό βιβλιάριο υγείας παιδιού: Σύμφωνα με την υφιστάμενη κατάσταση, η αναπτυξιακή πρόοδος του παιδιού από την στιγμή που γεννιέται καταγράφεται σε έγχαρτα βιβλιάρια, με χειρόγραφες καταχωρίσεις των παιδιάτρων. Πλέον, με την ψηφιοποίηση του βιβλιαρίου υγείας, όλη η διαδικασία θα καταγράφεται ηλεκτρονικά από τον παιδίατρο μέσα από το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και θα είναι προσβάσιμη από τους γονείς μέσω των κωδικών τους στο Taxisnet.

Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή: Πρόκειται για ένα ακόμα φυσικό έγγραφο το οποίο ο γονέας έπρεπε να προσκομίζει με αυτοπρόσωπη παρουσία για την εγγραφή του παιδιού του στο σχολείο. Πλέον η διαδικασία έκδοσής του ψηφιοποιείται, διευκολύνοντας γονείς και παιδιάτρους.




Εθνικές και ευρωπαϊκές δράσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης

 



Είναι γνωστό ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προκαλεί σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις σε ολόκληρο τον πλανήτη και ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Ήδη ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε σε υψηλό δεκαετιών, η ακρίβεια σαρώνει το εισόδημα των νοικοκυριών και οι ρυθμοί ανάπτυξης δέχονται πολύ ισχυρή πίεση. Το πρόβλημα είναι εξαιρετικά σοβαρό, πλήττοντας ολόκληρη την κοινωνία, αλλά περισσότερο τους πλέον αδύναμους. Για αυτό και η Κυβέρνηση  αναπτύσσει δράσεις τόσο σε εθνικό, όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να περιορίσει το αποτύπωμα της κρίσης. 


Σε εθνικό επίπεδο:


Από το Σεπτέμβριο μέχρι και σήμερα, διαθέσαμε πάνω από 4 δισ. ευρώ, από τα οποία το 1,2 δισ. ευρώ τον μήνα Απρίλιο. Αφορούν: 

Την αυξημένη  επιδότηση ρεύματος και φυσικού αερίου.

Την επιδότηση κατά 15 λεπτά το λίτρο της τιμή του πετρελαίου κίνησης.

Τη επιδότηση της βενζίνης με 22 λεπτά ανά λίτρο στην ηπειρωτική χώρα και στα 28 λεπτά στα νησιά μας. 

Την έκτακτη ενίσχυση 200 ευρώ στα ταξί. 

Τη χορήγηση έκτακτης ενίσχυσης 200 ευρώ σε 900.000 χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες και άτομα με ειδικές ανάγκες. 

Την καταβολή διπλή δόσης σε 250.000 δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. 

Την  καταβολή  μιάμιση επιπλέον δόσης επιδόματος στους δικαιούχους επιδόματος παιδιού. 

Την ενίσχυση του αγροτικού κόσμου με σειρά μέτρων, όπως:

Την αναστολή και φέτος του τέλους επιτηδεύματος για τους αγρότες που υπάγονται σε κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α., όπως επίσης και για τους αλιείς της παράκτιας αλιείας. 

Την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2022.

Την επιδότηση του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Τη μείωση του Φ.Π.Α. των ζωοτροφών και των λιπασμάτων  στο 6%.

Την περαιτέρω στήριξη των κτηνοτρόφων, με βάση τον τζίρο του 2021 που θα ξεπεράσει τα 45 εκατ. ευρώ. 

Τα μέτρα που αφορούν τη στήριξη του πρωτογενή τομέα, αγροτών και κτηνοτρόφων, αποτελούν προτεραιότητα, καθώς οφείλουμε ταυτόχρονα να είμαστε εξασφαλισμένοι και έτοιμοι απέναντι στις επισιτιστικές συνέπειες μιας παρατεταμένης αναταραχής. Για την έγκαιρη και αποτελεσματική στήριξη της κοινωνίας εξασφαλίζουμε τους αναγκαίους πόρους, ώστε η στήριξη στην κοινωνία να μεγιστοποιηθεί.


Κατατέθηκε την Παρασκευή τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών για συμπληρωματικό Προϋπολογισμό 2,6 δισ. ευρώ.  Αυξάνονται κατά 2 δισ. οι πιστώσεις του Τακτικού Προϋπολογισμού και κατά 600 εκατ. οι πιστώσεις του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων.

Ξεκίνησε και υλοποιείται, με ισχυρό κοινωνικό πρόσημο, η εφαρμογή του Εθνικού της Σχεδίου Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0». Την Παρασκευή η χώρα μας πήρε -τρίτη κατά σειρά από τις «27» της Ε.Ε.- την πρώτη πληρωμή από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 3,6 δισ. ευρώ. 

Εντείνονται σε όλα τα μέτωπα οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας.

Μπήκε ήδη σε εφαρμογή η πλατφόρμα για την καταγραφή των αποθεμάτων ώστε να λαμβάνονται όλα τα μέτρα για την επάρκεια αγαθών, αλλά και για να μην υπάρχουν δικαιολογίες για αυξήσεις τιμών. Φαίνεται, μάλιστα, από τα πρώτα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας ότι υπάρχει επισιτιστική επάρκεια και αυτονομία σε τρόφιμα και εφόδια αγροτικής παραγωγής της χώρας, σε όλα τα επίπεδα επεξεργασίας, ενώ η άνοδος και -σε κάποιες περιπτώσεις η εκτόξευση- της τιμής δεν οφείλεται στις διαθέσιμες ποσότητες, αλλά κυρίως στο ενεργειακό κόστος.

Οι έλεγχοι στην αγορά εντείνονται και τις τελευταίες ημέρες επιβλήθηκαν νέα πρόστιμα ύψους περίπου 120.000 ευρώ, σε μεγάλες αλυσίδες λιανικής πώλησης, όπου διαπιστώθηκε ότι πωλούσαν με μεγαλύτερο μικτό περιθώριο κέρδους, από αυτό που ο νόμος -που εμείς θεσπίσαμε- επιτρέπει. Σε ό,τι αφορά τη δημοσιοποίηση των επωνυμιών των επιχειρήσεων, στις οποίες επιβάλλονται διοικητικά πρόστιμα για λόγους αισχροκέρδειας, αυτή θα ξεκινήσει αμέσως μετά την ψήφιση στη Βουλή της αναγκαίας διάταξης.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο:


Υπάρχουν ήδη στο τραπέζι οι προτάσεις που ανέπτυξε ο Πρωθυπουργός με την επιστολή του στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επανέλαβε στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καθώς και οι εξειδικεύσεις από τους Υπουργούς στα αντίστοιχα Συμβούλια Υπουργών.

Όπως ο ίδιος επεσήμανε πολλές φορές, τόσο δημόσια όσο και στις επαφές του με αξιωματούχους της Ε.Ε., η ραγδαία αύξηση των διεθνών τιμών ενέργειας και η συνακόλουθη αναζωπύρωση των πληθωριστικών πιέσεων, καθιστά  κρίσιμη προτεραιότητα τη διαμόρφωση μιας κοινής ευρωπαϊκής ενεργειακής στρατηγικής. Στο πλαίσιο αυτό, κατά τη διάρκεια της συζήτησης που είχε στο 7ο Φόρουμ Δελφών, πρότεινε την αξιοποίηση των αχρησιμοποίητων δανείων ύψους 230 δισεκατομμυρίων ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η Κυβέρνηση, ωστόσο -όπως προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός- δεν πρόκειται να μείνει με σταυρωμένα χέρια. Εάν η Ευρώπη δεν προχωρήσει -και πάντως δεν προχωρήσει γρήγορα-  στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης, η Ελλάδα θα πάρει αποφάσεις για πρόσθετες εθνικές παρεμβάσεις.




Μάχη προόδου και συντήρησης


 


Κυριάκος Μητσοτάκης κατά το κλείσιμο της παρέμβασής του στην Προσυνεδριακή Συζήτηση του κόμματος στο Χαλάνδρι:

Θέλω να κλείσω με μία παρατήρηση η οποία έχει να κάνει με τις διαχωριστικές γραμμές στην κοινωνία, έτσι όπως διαμορφώνονται σήμερα. Και νομίζω ότι εδώ η αναλογία είναι ενδιαφέρουσα, διότι αυτό το οποίο παρατηρούμε στην Ελλάδα δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, είναι και ευρωπαϊκό φαινόμενο.

Αν δείτε τι γίνεται σήμερα στην Γαλλία θα διαπιστώσετε ότι ουσιαστικά η μάχη μεταξύ του Προέδρου Macron και της Marine Le Pen δεν είναι μια ιδεολογική μάχη. Είναι μια μάχη μεταξύ δύο διαφορετικών αντιλήψεων περί προόδου και συντήρησης.

Με τον ίδιο τρόπο πιστεύω ότι διαμορφώνονται και τα πολιτικά διλήμματα στη χώρα μας. Πείτε μου εσείς αν όλα αυτά τα ωραία πράγματα που κάνουμε στο gov.gr έχουν κομματικό χρώμα. Αν είναι Δεξιά, αν είναι Κεντρώα, αν είναι Αριστερά. Δεν είναι ούτε Δεξιά, ούτε Κεντρώα, ούτε Αριστερά. Είναι σωστά και προοδευτικά. Είναι μέτρα που σέβονται τον πολίτη και είναι μέτρα που αποδεικνύουν ότι αυτή η παράταξη βάζει πάντα τον πολίτη στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός της.

Αυτές, λοιπόν, οι νέες διαχωριστικές γραμμές θα διαμορφώσουν το πολιτικό τοπίο και καθώς θα πηγαίνουμε και προς τις επόμενες εθνικές εκλογές, που θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, το ΄23.