Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

Εξουσία και πολυτέλεια: Είναι η Αριστερά, ανόητε!Σ​​τον πλανήτη μας, για χιλιάδες χρόνια, η εξουσία και η πολυτέλεια αντιμετωπίζονταν περίπου ως σιαμαίες αδελφές. Από τους Βαβυλώνιους βασιλείς μέχρι τους Λουδοβίκους της Γαλλίας, η πολυτελής διαβίωση υπήρξε άρρηκτα συνδεδεμένη με την πολιτική εξουσία. Γενικότερα μιλώντας, η πολιτική εξουσία σήμαινε διάκριση: στην εμφάνιση, στη συμπεριφορά, στη διατροφή, στη διασκέδαση, παντού.

Οι εξεγερμένοι αστοί του 18ου αιώνα έθεσαν τις βάσεις για την αλλαγή αυτής της κατάστασης. Διακήρυξαν με σθένος πως όποιος θέλει πολυτελή διαβίωση ας πάει να δουλέψει ή ας χρησιμοποιήσει τα λεφτά του, αλλά όχι τα χρήματα των άλλων, των φορολογουμένων, που δεν προορίζονται να σκορπιστούν στα προσωπικά γούστα της εκάστοτε εξουσίας.

Από τις αρχές του 20ού αιώνα, οπότε ο Γερμανός κοινωνιολόγος Μαξ Βέμπερ έγραψε το διάσημο βιβλίο «Η προτεσταντική ηθική και το πνεύμα του καπιταλισμού», η εξέλιξη αυτή αποδόθηκε στην εκτίμηση πως ο πρώιμος, τουλάχιστον, καπιταλισμός ήταν το «παιδί του ασκητικού πνεύματος του χριστιανισμού» και κυρίως του προτεσταντισμού, η ηθική του οποίου διαμόρφωσε πρότυπα συμπεριφοράς που προωθούσαν και προωθούνταν από τον καπιταλισμό, όπως η ροπή για σκληρή εργασία και λιτό βίο. Μπορεί· αλλά στην πραγματικότητα η πολυτέλεια της εξουσίας δεν στοχοποιήθηκε από τον καπιταλισμό, αλλά από τη φιλελεύθερη δημοκρατία. Και για την ακρίβεια, αυτή η ενοχοποίηση δεν αφορούσε την πολυτέλεια αυτή καθεαυτή αλλά την πηγή προέλευσής της, δηλαδή τα λεφτά των φορολογουμένων. Με απλά λόγια, οι φιλελεύθεροι σιχαίνονταν να πληρώνουν φόρους για να περνούν καλά οι πολιτικοί. Αυτή η πεποίθηση διαμόρφωσε στις πολιτικές ελίτ μια ηθική δέσμευση, «μια ντροπή». Δεν είναι τυχαίο πως πολλοί αστοί, παλιότερα, που αναμείχθηκαν με την πολιτική, κατέστρεψαν τις δικές τους περιουσίες (και όχι των άλλων).

Στον 20ό αιώνα όμως, αναδύθηκαν σχέδια που επιχείρησαν να επανενώσουν τα δύο πρώην σιαμαία, την εξουσία και την πολυτέλεια. Η πιο εξωφρενική περίπτωση ήταν αναμφίβολα ο κομμουνισμός. Το σύστημα αυτό, ενώ καταδίκαζε στην ανέχεια το σύνολο της κοινωνίας (η κατανάλωση με κουπόνια ήταν συνώνυμη της σοσιαλιστικής οικονομίας), επέτρεψε τον πολυτελή βίο στους κρατούντες και στον στενό κύκλο των προστατευομένων τους.

Ο όρος «νομενκλατούρα», που έγινε διάσημος τη δεκαετία του ’70 από το βιβλίο του Ουκρανού συγγραφέα Μιχαήλ Βοσλένσκι, υποδήλωνε τη σοβιετική αριστοκρατία της εξουσίας που διέθετε ζηλευτά προνόμια σε σύγκριση με τον μέσο σοβιετικό άνθρωπο: ξεχωριστά καταστήματα για να ψωνίζει σε συνάλλαγμα, βίλες για να παραθερίζει, βίζες για να ταξιδεύει κ.λπ. Αυτή η κοινωνική κάστα διέθετε μια απόλυτη εξουσία, που όμοιά της είχε να δει η Ευρώπη από τα χρόνια του Μεσαίωνα και το Παλαιό Καθεστώς. Η Ρουμανία του Τσαουσέσκου (τον οποίο υποστήριξαν με θέρμη μερικοί από τους σημερινούς κρατούντες) ήταν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπου η εξουσία συνάρθρωνε με εντυπωσιακό τρόπο την κτηνωδία, την πολυτέλεια και την απύθμενη αμάθεια.

Τη δεκαετία του ’80, οι σοσιαλιστές του ευρωπαϊκού Νότου εφηύραν έναν άλλο δρόμο για να συναντήσει η πολιτική εξουσία την πολυτέλεια. Αξιοποιώντας το κράτος και την αυξανόμενη εμπλοκή του στην οικονομία, είδαν στη ρυθμιστική τους θέση σε αυτό μια ευκαιρία καλοπέρασης. Χρησιμοποίησαν τους πόρους του κράτους αλλά και την ισχύ του προκειμένου να ζήσουν μια ζωή που θεωρούσαν πως ο καπιταλισμός τούς είχε στερήσει. Αν οι κομμουνιστές κρατικοποίησαν την οικονομία και την ιδιωτική ζωή, οι σοσιαλιστές έκαναν το αντίστροφο: εποίκισαν το κράτος με πολυάριθμα μικρά και μεγάλα ατομικά ή συλλογικά συμφέροντα και μετέτρεψαν τους εαυτούς τους σε τροχονόμους της κίνησης των συμφερόντων (με το αζημίωτο βέβαια). Ετσι, συγχρωτίστηκαν με τους «δικούς τους» επιχειρηματίες και εθίστηκαν στη μεγάλη ζωή. Το παράδειγμά τους μιμήθηκαν στη συνέχεια και άλλοι. Βλέπετε, ο ιός της καλοπέρασης με τα λεφτά των φορολογουμένων είναι μεταδοτικός.

Το τρίτο κύμα επαναπροσέγγισης της πολυτέλειας με την εξουσία ήρθε από τον μετακομμουνιστικό κόσμο. Στην πρώην ΕΣΣΔ ή στην Κίνα, διαμορφώθηκε μέσα σε συνθήκες αυταρχισμού μια εξαρτημένη από τα δίκτυα της εξουσίας οικονομία, στην οποία διαφεντεύουν οι ολιγάρχες σε αγαστή συνεργασία με τις ελίτ της εξουσίας. Πρόκειται για έναν ιδιόμορφο συνεταιρισμό, όπου ο καθένας «βάζει» αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα.

Και στις τρεις προαναφερθείσες περιπτώσεις, η πολιτική τάξη επιδίωξε να ξαναβρεί τα προνόμια που μετά τις φιλελεύθερες επαναστάσεις είχε χάσει. Πρόκειται για ένα είδος αντεπανάστασης εκ μέρους των κακομαθημένων εξουσιαστών. Αν η αντεπανάσταση αυτή πετύχει τους στόχους της, τότε δυστυχώς η ανθρωπότητα θα κάνει ένα θλιβερό βήμα προς τον Mεσαίωνα, τότε που οι άνθρωποι ήταν τα σιωπηλά θύματα της φορολογικής λεηλασίας των αριστοκρατών και των βασιλέων.

Οταν, λοιπόν, θα ξαναδείτε έναν αριστερό υπουργό (σοσιαλιστή ή κομμουνιστή μικρή διαφορά έχει) σε κότερο, βίλα ή σουίτα κάποιου άλλου, μην απορήσετε ανοήτως. Απλώς ελέγξτε τις τσέπες σας, για να δείτε πόσο σας στοίχισε ο λογαριασμός.Άρθρο του Νίκου Μαραντζίδη καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πράγα.

Έντυπη Καθημερινή


Ηλεκτρονικές ταυτότητες με DNA για 580.161 μετανάστεςΗλεκτρονικές κάρτες με τα βιομετρικά τους δεδομένα θα αρχίσουν να αποκτούν μετανάστες που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα, σε μια προσπάθεια του υπουργείου Εσωτερικών να καταπολεμηθεί η πλαστογράφηση ταξιδιωτικών εγγράφων αλλά και να υπάρξει συνολική εικόνα για το «χάρτη» των πολιτών τρίτων χωρών στην Ελλάδα.

Εγκύκλιος του υπουργείου που δημοσιεύτηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2017 αναφέρει ότι «από τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου αλλάζει η μορφή έκδοσης των αδειών διαμονής πολιτών τρίτων χωρών. Οι άδειες δεν θα εκδίδονται πλέον με τη μορφή της αυτοκόλλητης ετικέτας που επικολλάται στο διαβατήριο (βινιέτα) αλλά με τη μορφή αυτοτελούς εγγράφου, το οποίο έχει τη μορφή της ηλεκτρονικής κάρτας και θα περιλαμβάνει τα στοιχεία ταυτοποίησης του αλλοδαπού, τα απαιτούμενα βιομετρικά δεδομένα (ψηφιακή φωτογραφία προσώπου και δύο ψηφιακά δακτυλικά αποτυπώματα), καθώς και ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα ραδιοσυχνοτήτων (RF Chip), ως μέσο αποθήκευσης των δεδομένων αυτών».

Το «φακέλωμα» των μεταναστών που ζουν νόμιμα στην Ελλάδα (η εγκύκλιος δεν αφορά τους παράτυπους μετανάστες που έχουν υποβάλει αίτημα ασύλου) αποτελεί οδηγία της Ε.Ε. Στη χώρα μας το μέτρο αφορά σε 580.161 μετανάστες που ζουν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, νόμιμα στη χώρα με άδειες διαμονής.

Οι ηλεκτρονικές κάρτες θα είναι έγγραφα υψηλής ποιότητας και υψίστης ασφαλείας που δεν μπορούν να πλαστογραφηθούν, ενώ θα περιλαμβάνουν τσιπάκι όπου θα καταχωρίζονται τα ηλεκτρονικά δεδομένα. Τη διαδικασία της παραλαβής των αιτήσεων για έκδοση κάρτας, όπως και την επίδοσή τους, θα αναλάβουν οι υπηρεσίες Αλλοδαπών και Μετανάστευσης στις αποκεντρωμένες διοικήσεις.

Κόστος 16 €

Η ηλεκτρονική κάρτα θα εκτυπώνεται από τη Διεύθυνση Διαβατηρίων του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. Το κόστος εκτύπωσης ανέρχεται στα 16 ευρώ ανά κάρτα και, όπως υπενθυμίζεται στην εγκύκλιο, θα καταβάλλεται από τους αιτούντες. Η εγκύκλιος διευκρινίζει ότι όσοι μετανάστες έχουν την παλιά άδεια διαμονής δεν απαιτείται να την αντικαταστήσουν μέχρι τη λήξη της. Οποιοσδήποτε, ωστόσο, εφεξής υποβάλλει αίτηση για έκδοση άδειας διαμονής θα υποβάλλεται στη διαδικασία που προβλέπεται από την εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας.

Στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναφέρουν ότι η έκδοση των καρτών από τη Διεύθυνση Διαβατηρίων εγγυάται την ασφάλεια των εγγράφων. Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχει αναλυτική περιγραφή της διαδικασίας λήψης των βιομετρικών δεδομένων: «Βασικό στοιχείο ασφάλειας αποτελεί η εισαγωγή των βιομετρικών δεδομένων. Ως τέτοια νοούνται τα δακτυλικά αποτυπώματα δύο δακτύλων (δείκτης αριστερού και δεξιού χεριού), καθώς και η φωτογραφία προσώπου του αιτούντος. Στοιχείο ασφάλειας, επίσης, νοείται η εκτύπωση της ψηφιοποιημένης υπογραφής του κατόχου και το ολοκληρωμένο κύκλωμα επαφής με το οποίο θα μπορεί να γίνει ταυτοποίηση του κατόχου της κάρτας».

Τα αρμόδια στελέχη των διωκτικών Αρχών εκτιμούν ότι με τις ηλεκτρονικές άδειες διαμονής τα κυκλώματα που πλαστογραφούν διαβατήρια θα δυσκολεύονται πλέον να πουλάνε την «πραμάτεια» τους, καθώς θα γίνεται αμέσως ταυτοποίηση του κατόχου.
Το μέτρο είχε εξαγγελθεί καιρό πριν από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Χρηματοδότηση από Ε.Ε.

Το πρώτο «στοίχημα» είναι να λειτουργήσει σωστά ο εξοπλισμός στις αποκεντρωμένες διοικήσεις, στις αρμόδιες διευθύνσεις αλλοδαπών. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση (όσον αφορά στον εξοπλισμό και την τεχνογνωσία).

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν ήδη στελέχη των αποκεντρωμένων διοικήσεων που διατυπώνουν ερωτήματα για το κατά πόσο το προσωπικό θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στο φόρτο εργασίας που αναλαμβάνει. Η εγκύκλιος αναφέρει αναλυτικά τις υποχρεώσεις τους, οι οποίες απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή στην εφαρμογή τους.

Το δεύτερο «στοίχημα» είναι να καταγράφεται σωστά ο τόπος διαμονής των αιτούντων. Τονίζεται, πάντως, ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για κάποιον να προσπαθήσει να καταχωρίσει τα στοιχεία του στο νέο ηλεκτρονικό σύστημα χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα.

Αίτημα για ηλεκτρονική άδεια παραμονής θα μπορούν να υποβάλλουν και όσοι από τους πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν σήμερα στην Ελλάδα καταφέρουν να πάρουν πολιτικό άσυλο. Το ποσοστό αυτό, ωστόσο, σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, θα είναι εξαιρετικά μικρό.Αλέξανδρος Καλαφάτης
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου


Deutsche Welle : Με τη δραχμή οι Ελληνες θα ήταν ακόμα πιο φτωχοίH επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα, δεν περνά ασχολίαστη από τον γερμανικό Τύπο. Ρεπορτάζ της Berliner Morgenpost αναφέρεται στην έλευση των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα και στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για τις οποίες αναφέρει ότι «θα μπορούσαν να είναι δύσκολες και βαρετές… Θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2016 ωστόσο καθυστέρησαν για διάφορους λόγους».

Οπως σημειώνει η Deutsche Welle, η εφημερίδα αναφέρεται στη γνωστή διαφωνία για το μελλοντικό ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα διαπιστώνοντας πάντως ότι «σε αυτό το σημείο υπήρξε ένας συμβιβασμός μετά τη συνάντηση της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Θα μπορούσαν να γίνουν συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αλλά η ελάφρυνση θα γινόταν μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος στα μέσα του 2018, όταν θα είχαν υλοποιηθεί οι μεταρρυθμίσεις».

Και το ρεπορτάζ συνεχίζει: «Οσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις υπάρχουν αμφιβολίες. Ο κυβερνητικός συνασπισμός του Αλέξη Τσίπρα βάζει φρένο στις μεταρρυθμίσεις. Αυτός είναι ο κύριος λόγος για την καθυστέρηση του προγράμματος… Και ενώ άλλες χώρες σε κρίση που έλαβαν παρόμοια πακέτα βοήθειας όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία ή η Κύπρος τα κατάφεραν με την πρώτη, η Ελλάδα βρίσκεται ήδη σε ένα τρίτο πρόγραμμα. Οι περισσότερες μεταρρυθμίσεις ήταν τμήματα των δυο πρώτων προγραμμάτων αλλά είτε δεν υλοποιήθηκαν καθόλου είτε εν μέρει. Το Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Οικονομία στο Κίελο σε πρόσφατη έκθεσή του διαπιστώνει ότι η αιτία για την άσχημη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας θα πρέπει κυρίως να αναζητηθεί “στην έλλειψη προθυμίας για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων τόσο εκ μέρους των πολιτικών αλλά και των πολιτών”».

Η εφημερίδα της γερμανικής πρωτεύουσας υπογραμμίζει την ανάγκη των μεταρρυθμίσεων και στέκεται στα σενάρια περί Grexit. «Οι Ελληνες δεν θα ζούσαν καλύτερα με τη δραχμή. Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν ούτως ή άλλως, απλώς με τη δραχμή θα ήταν ακόμα πιο φτωχοί. Και οι Βρυξέλλες θα είχαν ένα επιπλέον πρόβλημα αν η Ελλάδα αποχωρούσε από το ευρώ. Η συζήτηση για το Grexit αποτελεί βαρίδι, από το οποίο θα έπρεπε να απαλλαγεί η συζήτηση για το μέλλον της ΕΕ», γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Στο θέμα της επιστροφής των Θεσμών στην Αθήνα αναφέρεται και η Stuttgarter Nachrichten και γράφει: «Εκπρόσωποι των Θεσμών ξεκινούν την Τρίτη νέους ελέγχους του μεταρρυθμιστικού προγράμματος στην Αθήνα. Προϋπόθεση για περαιτέρω βοήθεια είναι μεταρρυθμίσεις στο θέμα των απεργιών και των συνδικάτων, στις ιδιωτικοποιήσεις καθώς και στο ασφαλιστικό. Άγνωστο πάντως παραμένει πόσο θα μείνουν οι εκπρόσωποι της Κομισιόν, της ΕΚΤ, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και του ΔΝΤ. Το ΔΝΤ έχει μόνο συμβουλευτικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις και μόνο μετά την επιτυχή εξέταση θα εκταμιευθούν και άλλα δισεκατομμύρια. Αυτή είναι και η προϋπόθεση για ένα πιθανό κούρεμα στο οποίο επιμένουν εδώ και καιρό η Αθήνα και το ΔΝΤ».

Από την πλευρά της η Handelsblatt κάνει λόγο για «κρυφτούλι του Αλέξη Τσίπρα με τους Θεσμούς». Και στην ανταπόκρισή της από την Αθήνα επιμένει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει την ευθύνη για την καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης, τονίζοντας ότι αποφεύγει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στο Ασφαλιστικό.
Το Ισλαμικό Κράτος μαθαίνει στους τζιχαντιστές πώς να κανιβαλίζουν όσους δεν είναι μουσουλμάνοιΦρίκη, φρίκη και πάλι φρίκη! Δε το χωρά ο ανθρώπινος νους ότι υπάρχει στον πλανήτη αυτό τόση βία και τρέλα! Νέο δημοσίευμα της «Daily Mail» αποκαλύπτει άλλη μια «άρρωστη» πτυχή των τζιχαντιστών. Οι τρομοκράτες του ISIS διδάσκουν στους μαθητές τους πώς πρέπει να «τρώνε» όποιον δεν είναι μουσουλμάνος! Κυριολεκτικά. 


Και σαν να μην έφτανε αυτό υπάρχει και «Βίβλος» που επισημαίνει ποια σημεία του σώματος να επιλέγουν. Αυτή η πρακτική υποστηρίζεται σε περιόδους όπου οι τζιχαντιστές δεν καταφέρνουν για οποιοδήποτε λόγο να βρουν τροφή, αλλά και όχι μόνο...

Τα χειρόγραφα ανακαλύφθηκαν από think tank.Πηγή : protothema.gr


Νέο «χτύπημα» τρομοκρατών φοβούνται οι Αρχές

Πηγή: (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)


Με επείγον σήμα τους σε όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες και κυρίως σε αστυνομικά τμήματα, οι Αρχές ασφαλείας ζητούν από τους αστυνομικούς να παίρνουν επιπλέον μέτρα αυτοπροστασίας, να αυξήσουν τις περιπολίες και οι σκοποί των τμημάτων να είναι σε αυξημένη επαγρύπνηση, καθώς δεν αποκλείεται οι τρομοκράτες να επιχειρήσουν και νέο χτύπημα, μετά το αποτυχημένο στο αστυνομικό τμήμα της Δάφνης.

Στις 10 Μαρτίου συμπληρώνονται 7 χρόνια από το θάνατο, μετά από συμπλοκή με αστυνομικούς, του μέλους του «Επαναστατικού Αγώνα» Λάμπρου Φούντα και οι Αρχές εκτιμούν ότι κάποιοι θα επιχειρήσουν ένα επετειακό χτύπημα.

Οι Αρχές βρίσκουν ως πιο πιθανό, στόχος να είναι κάποιο αστυνομικό τμήμα ή και κάποια περιπολία, γι’ αυτό και συχνά, ακόμα και μέσω ασυρμάτου, δίνονται εντολές για αυξημένα μέτρα αυτοπροστασίας των αστυνομικών.

Οι αναλυτές της αντιτρομοκρατικής, μετά τα απανωτά αποτυχημένα χτυπήματα των τρομοκρατών, εκτιμούν ότι κάποιοι θα επιδιώξουν ένα άμεσο χτύπημα για να κερδίσουν τις εντυπώσεις, αλλά κυρίως οι «επίδοξοι αρχηγοί» να κερδίσουν την ηγετική θέση που επιδιώκουν, τώρα που εμφανίστηκε κενό εξουσίας στο χώρο της τρομοκρατίας με την αδρανοποίηση της Παναγιώτας Ρούπα, του Νίκου Μαζιώτη, αλλά και έγκλειστων μελών της Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς.

Όπως είχε γράψει το CNN Greece οι Αρχές εκτιμούν ότι το βιβλίο τρομοκρατία, αλλάζει κεφάλαιο με τους παλιούς πρωταγωνιστές να μπαίνουν στην άκρη και να παίρνουν τα ηνία καινούργια πρόσωπα.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται να είναι άτομα τα οποία έχουν απασχολήσει τις Αρχές με παρουσία στο χώρο των αντιεξουσιαστών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αντιτρομοκρατικής πάντως, οι αντιεξουσιαστές έχουν επιλέξει άφθαρτα πρόσωπα, που δεν έχουν σημανθεί από την αστυνομία, για να εκτελούν το επιχειρησιακό κομμάτι.

Το γεγονός ότι η "Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς" δυσκολεύεται να προχωρήσει το "Σχέδιο Νέμεσις" και να κάνει νέα χτυπήματα, αλλά και το γεγονός ότι Μαζιώτης και Ρούπα θα παραμείνουν στη φυλακή απενεργοποιημένοι προς το παρόν, δίνει τη δυνατότητα να γεννηθούν νέες τρομοκρατικές οργανώσεις, με νέα πρόσωπα που θα κάνουν χτυπήματα δολοφονικά και χαμηλού επιχειρησιακού ρίσκου.

«.... Η στρατολόγηση νέων μελών έχει ξεκινήσει ...» λέει στο CNN Greece στέλεχος της ΕΛΑΣ.Μίνα Καραμήτρου
Πηγή : Cnn.gr


Φως στο πάρτι της ΑττικήςΗ μηνυτήρια αναφορά της Τράπεζας της Ελλάδος στον Αρειο Πάγο - Πώς στήθηκε το κόλπο με χαριστικές χορηγήσεις στους κολλητούς με επιτόκια κάτω του κόστους και χωρίς εξασφαλίσεις - Μόνο οι εταιρείες Καλογρίτσα πήραν 39 δάνεια το 2015.

Κόλαφος για την Attica Bank και τις πρακτικές της διοίκησης των Γιάννη Γαμβρίλη και Αλέξανδρου Αντωνόπουλου είναι η μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζητώντας της να διερευνήσει «την τέλεση ενδεχομένως αξιόποινων πράξεων». Η μηνυτήρια αναφορά που αποκαλύπτει σήμερα «Το Βήμα της Κυριακής», με ημερομηνία 25 Ιανουαρίου 2016 (τη δεύτερη επέτειο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ), περιγράφει το «πάρτι» που είχε στηθεί με την Τράπεζα των Μηχανικών, γύρω από την οποία η κυβέρνηση σχεδίαζε, όπως είχε περιγράψει ο Γιάννης Δραγασάκης, να οικοδομήσει «παράλληλο τραπεζικό σύστημα» με στόχο να παρακάμψει την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα (ΕΚΤ).

Η μηνυτήρια αναφορά της κεντρικής τράπεζας κάνει λόγο για συστηματική χορήγηση δανείων κάτω του κόστους, με μηδενική ή μερική εξασφάλιση, έκδοση μακροπρόθεσμων ομολογιακών δανείων για την εξυπηρέτηση βραχυπρόθεσμων χορηγήσεων που είχαν δοθεί για κεφάλαιο κίνησης και χρηματοδότηση «ημετέρων» για να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου προκειμένου να μη χαθεί ο έλεγχος της τράπεζας.

Σύμφωνα με ευρήματα του κοινού ελέγχου της ΤτΕ και του εποπτικού μηχανισμού της ΕΚΤ, SSM, το ελάχιστο επιτόκιο που μπορούσε να δανείσει η Attica Bank για να μην μπαίνει μέσα ήταν 4,17% (breakeven point). Και αυτό αφορούσε τους πελάτες με την καλύτερη πιστοληπτική διαβάθμιση (Α στην κλίμακα αξιολόγησης της ICAP). Ωστόσο, όπως σημειώνεται, «σε πολλές περιπτώσεις το επιτόκιο που προσφέρει η τράπεζα είναι χαμηλότερο από το 4,17% που είναι η ελάχιστη τιμή η οποία επιτρέπει στην τράπεζα να καλύπτει το κόστος της και η τιμολόγηση κάτω του κόστους σε συστηματική βάση συνεπάγεται ζημιές για την τράπεζα».

Ειδικότερα επισημαίνεται ότι «οι αποφάσεις σχετικά με την τιμολόγηση προϊόντων δεν λαμβάνονται με βάση το κόστος για τη συνολική διάρκεια ζωής του προϊόντος και τον κίνδυνο που αναλαμβάνεται. Λόγω αυτής της προσέγγισης, πελάτες υψηλότερου πιστωτικού κινδύνου (F, G, H, NT) επωφελούνται από χαμηλότερα επιτόκια απ' ό,τι οι πελάτες χαμηλότερου πιστωτικού κινδύνου (ΒΒ, D)». Σε γενικές γραμμές αναφέρεται ότι «για το 61% περίπου του συνόλου των επιχειρηματικών ανοιγμάτων, η Attica Bank δεν ακολούθησε την τιμολογιακή της πολιτική (breakeven point) όσον αφορά τη χορήγηση δανείων σε πελάτες».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ευρήματα της ΤτΕ:

Στις περιπτώσεις με διαβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας ICAP F, όπου το μέσο επιτόκιο βάσει της τιμολογιακής πολιτικής ήταν 8,79%, δόθηκαν 1.740 δάνεια συνολικού ύψους 297 εκατ. ευρώ με μέσο επιτόκιο 8,32% (απόκλιση 0,47%).

Στις περιπτώσεις με διαβάθμιση G, όπου το μέσο επιτόκιο βάσει της τιμολογιακής πολιτικής ήταν 11,84%, δόθηκαν 1.589 δάνεια συνολικού ύψους 391 εκατ. ευρώ με μέσο επιτόκιο 8,47% (απόκλιση 3,37%).
Στις περιπτώσεις με διαβάθμιση Η, όπου το μέσο επιτόκιο βάσει της τιμολογιακής πολιτικής ήταν 14,02%, δόθηκαν 3.401 δάνεια (αντιστοιχούν στο 31% του συνολικού χαρτοφυλακίου) συνολικού ύψους 1,1 δισ. ευρώ με μέσο επιτόκιο 7,75% (απόκλιση 6,27%).

Στις περιπτώσεις με διαβάθμιση ΝΤ (τη χαμηλότερη), όπου το μέσο επιτόκιο βάσει της τιμολογιακής πολιτικής ήταν 14,02%, δόθηκαν 528 δάνεια συνολικού ύψους 142 εκατ. ευρώ, με μέσο επιτόκιο 7,46% (απόκλιση 6,56%).
Επισημαίνεται επίσης ότι τα δάνεια που δόθηκαν σε πελάτες με διαβάθμιση στους χαμηλότερους βαθμούς της κλίμακας της ICAP υποδηλώνοντας υψηλό πιστωτικό κίνδυνο (G, H, NT) τιμολογούνταν κατά μέσο όρο σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με τα επιτόκια που αναφέρονταν στην τιμολογιακή πολιτική. Η πρακτική αυτή διαπιστώθηκε σε επτά περιπτώσεις των 26 δανείων του δειγματοληπτικού ελέγχου και αφορούσαν τις εταιρείες Τοξότης Κατασκευαστική του Χρήστου Καλογρίτσα, Περσεύς ΑΕ που ελέγχει τις ιδιωτικές κλινικές Metropolitan, Ionis Development, Intracom του επιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη, Εργοδυναμική Πατρών, Πλαστικά Ελλάδος, ΣΤΑΦ Παραγωγή και Εμπορία Ρούχων.

Οσον αφορά τις διαδικασίες διαχείρισης του πιστωτικού κινδύνου σημειώνονται σοβαρές παραλείψεις. Ειδικότερα σε δειγματοληπτικό έλεγχο 26 δανείων που αφορούσαν 17 εταιρείες και τα οποία δόθηκαν το 2015, διαπιστώθηκαν μεταξύ άλλων τα εξής:

Σε οκτώ περιπτώσεις απουσίαζε η ενδελεχής ανάλυση των πραγματικών αναγκών του πελάτη, με τις οποίες συσχετίζεται το χορηγούμενο ποσό, ενώ η ικανότητα και τα μέσα που διέθετε ο δανειολήπτης για την αποπληρωμή του προτεινόμενου δανείου δεν περιγράφονταν ούτε αιτιολογούνταν επαρκώς.

Σε επτά περιπτώσεις (FG Europe της οικογένειας Φειδάκη, Τοξότης Κατασκευαστική, J&P ΑΒΑΞ, Περσεύς, Ionis Development, Θεμέλη Κατασκευαστική, ΣΤΑΦ ΑΕ Παραγωγή και Εμπορία Ρούχων) βραχυπρόθεσμες χρηματοδοτήσεις μετατράπηκαν σε μακροπρόθεσμα δάνεια χωρίς εύλογη αιτιολόγηση, γεγονός που δημιουργούσε ανησυχίες ως προς την ικανότητα εξυπηρέτησης του χρέους σε βραχυπρόθεσμη περίοδο. Ειδικότερα η τράπεζα χορήγησε δάνεια για τη χρηματοδότηση αναγκών για κεφάλαιο κίνησης βραχυπρόθεσμης φύσης και ταυτόχρονα ενέκρινε μακροπρόθεσμες χρηματοδοτήσεις, κυρίως ομολογιακά δάνεια, για την αποπληρωμή των βραχυπρόθεσμων χρηματοδοτήσεων που είχε χορηγήσει.

Σε πέντε περιπτώσεις πελάτες οι οποίοι είχαν την υψηλότερη διαβάθμιση κινδύνου στην κλίμακα της ICAP έλαβαν δάνεια με μηδενική ή μερική εξασφάλιση.

Στη μηνυτήρια αναφορά επισημαίνεται και η χορήγηση δανείων σε εταιρείας για να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου του 2015 ώστε να παραμείνει ο έλεγχος της τράπεζας στο Ταμείο των Μηχανικών, ΤΣΜΕΔΕ. Σύμφωνα με το πόρισμα της ΤτΕ, η Attica Bank χορήγησε δάνεια σε 16 εταιρείες, τεχνικές και άλλες. Η Τοξότης του κ. Καλογρίτσα συμμετείχε στην αύξηση με 12 εκατ. ευρώ. Τα περισσότερα, περίπου 16 εκατ. ευρώ, έλαβαν εταιρείες που συνδέονται με τον επιχειρηματία Γιώργο Φειδάκη. H κατασκευαστική εταιρεία JP Αβαξ έλαβε δάνειο 12 εκατ. ευρώ. Η PAP Energy, στην οποία συμμετέχει ο επιχειρηματίας Λ. Παναγάκος, πήρε δάνειο 6 εκατ. ευρώ.

Ο όμιλος Intracom του κ. Κόκκαλη έλαβε δάνειο 1,252 εκατ. ευρώ και συμμετείχε στην αύξηση κεφαλαίου με το ποσό των 2,25 εκατ. ευρώ. Επίσης η Intrasoft συμμετείχε στην αύξηση κεφαλαίου με 1 εκατ. ευρώ και το πόρισμα αναφέρει ότι υπήρξε έμμεση χρηματοδότηση 1 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία Aktes Kritis SA, του ξενοδοχειακού ομίλου Δασκαλαντωνάκη, μπήκε στην αύξηση με 1,8 εκατ. ευρώ και οι ελεγκτές αναφέρουν ότι υπήρξε ισόποση έμμεση χρηματοδότηση από την Attica. Επίσης η εταιρεία Anatoli SA, ελέγχεται από την οικογένεια Δασκαλαντωνάκη, συμμετείχε στην αύξηση με 4,2 εκατ. ευρώ και στο πόρισμα αναφέρεται ότι υπήρξε ισόποση έμμεση χρηματοδότηση από την τράπεζα. Με 4 εκατ. ευρώ συμμετείχε η Ionis Development SA, εταιρεία συμβουλευτικών υπηρεσιών για θέματα υγείας και κοινωνικής ασφάλισης, η οποία επίσης έλαβε ισόποση απευθείας χρηματοδότηση από την τράπεζα. Η Hellenic Plastic SA τοποθέτησε 2 εκατ. ευρώ στην αύξηση της Αttica Bank και οι ελεγκτές αναφέρουν ότι η εταιρεία χρηματοδοτήθηκε άμεσα από την τράπεζα με 2 εκατ. ευρώ.

Χορός δανείων για τις εταιρείες Καλογρίτσα

Τριάντα εννέα δάνεια πήρε το 2015 από την Τράπεζα Αττικής η κατασκευαστική εταιρεία Τοξότης ΑΕ του κ. Καλογρίτσα, σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά της Τράπεζας της Ελλάδος. Με την έλευση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία ο εκλεκτός της κυβέρνησης κατασκευαστής πήρε τον Ιανουάριο του 2015 ομολογιακό δάνειο ύψους 11 εκατ. ευρώ με ευνοϊκούς (οπισθοβαρείς) όρους αποπληρωμής.

Τον Απρίλιο του ίδιου έτους (28/4/2015) το πιστωτικό του όριο από 10 εκατ. ευρώ αυξήθηκε σε 50 εκατ. ευρώ και στις 14 Μαΐου σε 100 εκατ. ευρώ! Οπως σημειώνει η Τράπεζα της Ελλάδος, «δεν υπάρχει κάποιο έγγραφο που να υποστηρίζει την απόφαση της τράπεζας αναφορικά με τον καθορισμό του ποσού».

Επιπλέον η Τοξότης Κατασκευαστική, με διαβάθμιση G στην κλίμακα της ICAP, πήρε στις 13 Μαΐου του 2015 δάνειο 20 εκατ. ευρώ παρέχοντας εγγύηση 5 εκατ. ευρώ με υποσχετική επιστολή προσκόμισης γεγενημένων απαιτήσεων έργων σε ποσοστό 120% και 15 εκατ. ευρώ με κάλυμμα νομότυπη ενεχυριασμένη κατάθεση σε ποσοστό 100%, η οποία μπορούσε να αντικατασταθεί σταδιακά με ενεχυρίαση απαιτήσεων ή συμβάσεων έργων που θα υπέγραφε σε με μεταγενέστερο χρόνο ο κ. Καλογρίτσας με το Δημόσιο, όπως και έγινε.

Οπως σημειώνεται στη μηνυτήρια αναφορά της Τράπεζας της Ελλάδος, η διαβάθμιση G της ICAP (από τις χαμηλότερες στην κλίμακα αξιολόγησης της εταιρείας) και η χρηματοπιστωτική ανάλυση δεν αναφέρονται στη σχετική εισήγηση για τη δανειοδότηση της εταιρείας. Επιπλέον αναφέρεται ότι η δομή και το περιεχόμενο της εισήγησης δεν επιτρέπει να διαγνωστεί η συνολική σχέση της εταιρείας με την τράπεζα και το ιστορικό της πιστοδοτικής συνεργασίας. «Είναι πολύ δύσκολο να συμπεράνει κανείς» επισημαίνεται «τα συνολικά τρέχοντα και δυνητικά ανοίγματα του πελάτη».

Στις 26 Νοεμβρίου του 2015 με σχετική εισήγηση συμφωνήθηκε η αντικατάσταση της εξασφάλισης με μετρητά με ενεχύραση συμβάσεων (ποσό σύμβασης έργου 30 εκατ. ευρώ), ενώ στις 8 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους εγκρίθηκε ομολογιακό δάνειο 19,5 εκατ. ευρώ, δεκαετούς διάρκειας για την αναχρηματοδότηση των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων-δανείων που χορηγήθηκαν τον Μάιο του 2015. Σύμφωνα με το πρόγραμμα αποπληρωμής προβλέπεται διετής περίοδος χάριτος και καταβολή 14,5 εκατ. ευρώ στο δέκατο έτος. Ομοίως οπισθοβαρές ήταν και το πρόγραμμα αποπληρωμής του ομολογιακού δανείου ύψους 11 εκατ. ευρώ που χορηγήθηκε τον Ιανουάριο του 2015.

Επιπλέον η μηνυτήρια αναφορά αναφέρεται και στα αδικαιολόγητα χαμηλά επιτόκια, κάτω του κόστους, με τα οποία η Attica Bank δάνειζε την εταιρεία του κ. Καλογρίτσα. «Σύμφωνα με το έγγραφο τιμολόγησης 265/382/30.9.2015 το επιτόκιο που καθορίστηκε για το δάνειο με αριθμό 2650220000004658, ύψους 14,5 εκατ. ευρώ, ήταν 2,6%, ήτοι χαμηλότερο σε σχέση με την πολιτική της τράπεζας». Σημειώνεται ότι το ελάχιστο επιτόκιο που προέβλεπε το τιμολόγιο της τράπεζας για τους πελάτες με την καλύτερη διαβάθμιση ήταν 4,17% και το μέσο επιτόκιο για τα δάνεια με διαβάθμιση G όπως αυτό του κ. Καλογρίτσα ήταν, σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά της ΤτΕ, 11,84%. Δηλαδή η απόκλιση στην περίπτωση της εταιρείας του κ. Καλογρίτσα ήταν 9,24%!

Κώτσης Βασίλης
Πηγή : tovima.gr


Στο έλεος των κυβερνώντων οι ασθενείς με σπάνιες παθήσεις
Παγκόσμια Ημέρα Σπανίων Παθήσεων σήμερα και αξίζει να θυμηθούμε τι σημαίνει να είσαι ο ένας από τους 10 ή τους 100 που χρειάζονται ένα "ορφανό" φάρμακα το οποίο στοίχισε εκατομμύρια ευρώ για να ανακαλυφθεί από τους επιστήμονες κάποιας φαρμακευτικής εταιρίας, και κοστίζει χιλιάδες ευρώ για να χορηγηθεί στον κάθε ασθενή.

Τώρα μάλιστα που η ελληνική κυβέρνηση προωθεί νέο, σαφώς δυσκολότερο σύστημα, για την εισαγωγή νέων καινοτόμων φαρμάκων στην χώρα, τα άτομα με σπάνιες παθήσεις αναμένεται να αντιμετωπίσουν τις ίδιες δυσκολίες με τα άτομα με καρκίνο. Και το γεγονός ότι (όσοι πάσχουν από σπάνιο νόσημα) είναι λίγοι, δεν σημαίνει ότι είναι λιγότερο σημαντικοί. Πόσο μάλλον που στην πλειοψηφία των περιπτώσεων πρόκειται για ένα παιδί ή ένα νέο άνθρωπο που αναζητεί ελπίδα...

Με την προϋπόθεση να έχει κυκλοφορήσει ένα καινοτόμο φάρμακα σε άλλες 6 συγκεκριμένες ευρωπαϊκές χώρες με σύστημα αξιολόγησης και οργανισμούς ΗΤΑ -που έχουν όμως ετερόκλητους κανόνες-, σε συνδυασμό με πρόσθετο rebate 25%, η ελληνική κυβέρνηση λέει ουσιαστικά σε σοβαρά και χρόνια πάσχοντες "δεν θα ξαναδείτε νέο καινοτόμο φάρμακο". Παρότι πάντως οι πληροφορίες λένε ότι δεν αλλάζει η πρόθεση αυτή, δεν έχουμε δει ακόμα το σχετικό σχέδιο νόμου στην Βουλή και ελπίζουμε στην επικράτηση της λογικής.

Τι σημαίνει χαρακτηρισμός ενός φαρμάκου ως "ορφανό"

Καταρχάς ο χαρακτηρισμός παραπέμπει σε ένα φαρμακευτικό σκεύασμα που απευθύνεται σε λίγους ασθενείς και ουσιαστικά δεν θα συνέφερε καμία εταιρία να το αναπτύξει και να το παράγει αν δεν ήταν πολύ ακριβό.

Με τον χαρακτηρισμό του ως ορφανό, ένα φάρμακο υπάγεται σε καθεστώς ορφανού με βάση τα κριτήρια που καθορίζονται στον κανονισμό (ΕΚ) αρ. 141/2000, γεγονός που επιτρέπει πρόσβαση στα κίνητρα.

Η υπαγωγή σε καθεστώς "ορφανού" φαρμάκου δεν σημαίνει έγκριση χρήσης του φαρμάκου για τη συγκεκριμένη πάθηση δεδομένου ότι δεν αποτελεί ένδειξη ότι το προϊόν πληροί τα κριτήρια για τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας, η οποία αποφασίζεται στο πλαίσιο ξεχωριστής διαδικασίας. Η ποιότητα, η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου στην προτεινόμενη θεραπευτική ένδειξη μπορεί να αξιολογηθούν, όπως για κάθε φαρμακευτικό προϊόν, μόνο μετά την υποβολή της αιτήσεως για τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας.

Διαβάστε παρακάτω ποιες είναι μερικές από τις σπάνιες παθήσεις:

Νευρολογικές

Νόσος Charcot – Marie – Tooth
Παραλυτική Σκολίωση
Αμυατροφική Πλάγια Σκλήρυνση
Νόσος Κινητικού Νευρώνα
Συγγενής Μυοτονία
Σύμπλεγμα Οζώδους Σκληρύνσεως
Νόσος του Huntington
Κύστες Tarlov
Kleine Levin
Σύνδρομο Αισθητική Πολυνευροπάθεια
Μυική Δυστροφία τύπου Baker
Milliossi Μυοπάθεια
Ιδιοπαθής Ενδοκρανιακή Υπέρταση
Lowe Σύνδρομο
Friedreich’s Αταξία
Mobius Σύνδρομο
Τελαγγειεκτατική Αταξία
Guillain – Barre Σύνδρομο
Νεανικό Alzheimer
Stiff Person Σύνδρομο
Ινομυαλγία
Tourette Σύνδρομο
Cornelia De Langue Νόσος
Μυασθένεια Gravis
Costello Σύνδρομο
Weber Σύνδρομο
Lambert – Eaton Σύνδρομο
Σύνδρομο Rett
Σύνδρομο Dravet
Κληρονομική Νευροπάθεια του Leber
C.I.D.P.
Arnold – Chiari Δυσπλασία
Kearns – Sayre Σύνδρομο
Ιδιοπαθής Ανοχή στον Πόνο
Duchene Μυϊκή Δυστροφία
Miller Fisher Σύνδρομο
Νευροινωμάτωση τύπου Ι και ΙΙ
Πολυμικρογυρία
M.E.R.R.F. Σύνδρομο
Okamoto Σύνδρομο
Steele – Richardson – Olszewski
Strumpell – Lorain Νόσος
Werdnig – Hoffman Νόσος
Lennox – Gastaut Σύνδρομο
Ανοσολογικές

Ρευματοειδής Αρθρίτιδα
Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος
Κληρονομικό Αγγειοοίδημα
Αμυλοείδωση
Takayasu Αρτηρίτιδα
Οικογενής Μεσογειακός Πυρετός
Σαρκοείδωση
Πολυμυοσίτιδα
P.F.A.P.A. Σύνδρομο
Wegener/s Αγγειίτιδα
Συγγενής Ουδετεροπενία
Adamantiades – Behcet Νόσος
Δερματομυοσίτιδα
Goodpasture Σύνδρομο
Sjogren/s Σύνδρομο
Σκληρόδερμα
Μαστοκύττωση
Σύνδρομο Reynolds
Αντιδραστική Αρθρίτιδα
Ollier Νόσος
Churg – Strauss Σύνδρομο
Ψωριασική Αρθρίτιδα
Νεανική Ιδιοπαθής Ρευ. Αρθρίτιδα
Αντιφωσφολιπιδικό Σύνδρομο
Ενδιάμεση Κυστίτις
Castleman Νόσος
Αγκυλοποιητική Σπονδυλοαρθρίτις
Πολυαρτηρίτιδα
Χρόνια Κοκκιοματικη Νόσος
Devic/s Νόσος
Οπισθοπεριτοναϊκή Ίνωση
Γαστρεντερικές

Πρωτοπαθής Σκληρυντική Χολαγγειίτιδα
Μονοκλονική Γαστρίτιδα
Νόσος Wilson
Νεκρωτική Εντεροκολίτιδα
Πρωτοπαθής Χολική Κίρρωση
Whipple Νόσος
Peutz – Jeghers Σύνδρομο
Μεταβολικές

Οικογενής Υπερχοληστερολαιμία
Βλενοπολυσακχαρίδωση Τύπου Ι
Βλενοπολυσακχαρίδωση Τύπου ΙΙ
Βλενοπολυσακχαρίδωση Τύπου ΙΙΙ
Βλενοπολυσακχαρίδωση Τύπου ΙV
Βλενοπολυσακχαρίδωση Τύπου V
Βλενοπολυσακχαρίδωση Τύπου VΙ
Βλενοπολυσακχαρίδωση Τύπου VIΙ
Φαινυλκετονουρία
Αλκαπτονουρία
Αδρενολευκοδυστροφία
Maple Syrup Urine Νόσος
Alagille Σύνδρομο
Fanconi Σύνδρομο
Υπερινσουλιναιμική Υπογλυκαιμία
Niemann – Pick Νόσος Τύπου Α
Niemann – Pick Νόσος Τύπου B
Niemann – Pick Νόσος Τύπου Γ
Κυστική Ίνωση
Νόσος του Fabry
Gaucher Νόσος Τύπου Ι
Gaucher Νόσος Τύπου ΙΙ
Gaucher Νόσος Τύπου ΙΙΙ
Pompe Νόσος
Gitelman Σύνδρομο
Bartter Σύνδρομο
Γλουταρική Οξυουρία
Σκελετικές

Αχονδροπλασία
Paget/s Σύνδρομο
Ατελής Οστεογένεση
Σύνδρομο Πρωτέα
Οστεοπέτρωση
Νόσος του Gorham
Κληρονομικές Πολλαπλές Εξοστώσεις
Jarcho – Levin Σύνδρομο
Αναπνευστικές

Πνευμονική Υπέρταση
Kartagener Σύνδρομο
Λεμφαγγειομάττωση
Ιδιοπαθής Πνευμονική Ίνωση
Αιματολογικές

Ιστιοκύττωση
Ιδιοπαθής Θρομβοκυτταρική Πορφύρα
Ιδιοπαθής Θρομβοκυτταροπενία
Οξείδα Διαλλείπουσα Πορφυρία
Πορφυρία
Δρεπανοκυτταρική Αναιμία
Αιμορροφιλία
Παροξυσμική Νυκτερινή Αιμοσφαιρινουρία
Ενδοκρινικές

Νόσος του Addison
Σύνδρομο Turner
Σύνδρομο Angelman
Νανισμός
Cori Νόσος
Νόσος Graves
Cushing Σύνδρομο
Έλλειψη Αυξητικής Ορμόνης
Klinefelter Σύνδρομο
Prader Willi Σύνδρομο
Τριμεθυλαμινουρία
Hallermann – Streiff Σύνδρομο
Noonan Σύνδρομο
Pearson Σύνδρομο
Kallmann Σύνδρομο
Οφθαλμολογικές

Κερατόκονος
Ανιρίδια
Δερματολογικές

Σύνδρομο Netherton
Πέμφυγα
Επίκτητη Επιδερμόλυση
Πομφολυγώδης Επιδερμόλυση
Αλφισμός
Ιχθύωση
Γυροειδής Αλωπεκία
Vogt–Koyanagi–Harada Σύνδρομο
Σκλήρυνση Λειχήνας
Νεοπλασματικές

Οικογενής Πολυποδίαση
Καρκίνος Επινεφριδίων
Von Hippel Lindau Σύνδρομο
Hodgkin/s Λέμφωμα
Sezary Σύνδρομο
Κρανιοφαρυγγίωμα
Πολλαπλό Μυέλωμα
Καρδιαγγειακές

Marfan Σύνδρομο
Williams Σύνδρομο
Συγγενής Καρδιοπάθεια
Σύνδρομο Jacobsen
Σύνδρομο Βραχέως QT


Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Πηγή : iatropedia.gr


Mειώθηκαν κατά 1,5 δισ. ευρώ οι καταθέσεις τον Ιανουάριο
Μείωση κατά 1,5 δισ. ευρώ εμφάνισαν οι καταθέσεις τον ιδιωτών και επιχειρήσεων τον Ιανουάριο, υποχωρώντας στα 119,7 δισ. ευρω από 121,4 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2016. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος οι καταθέσεις επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά 562 εκατ. ευρω, ενώ μείωση κατά 972 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Ιανουάριο του 2017, οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων έναντι αύξησης κατά 2,176 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Μείωση κατά 1,4% εμφάνισαν τον Ιανουάριο και οι χορηγήσεις των τραπεζών σε ετήσια βάση. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα διαμορφώθηκε στο -1,6% από -1,4% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 885 εκατ. ευρώ έναντι θετικής καθαρής ροής 124 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Ιανουάριο του 2017, ήταν αρνητική κατά 643 εκατ. ευρώ έναντι θετικής καθαρής ροής 296 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -0,4% από 0,1% τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε στο -0,4% από 0,1% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης τους ήταν αρνητική κατά 451 εκατ. ευρώ έναντι θετικής καθαρής ροής 27 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. 

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων διαμορφώθηκε στο 0,1%, τον Ιανουάριο του 2017, αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 191 εκατ. ευρώ έναντι θετικής καθαρής ροής 269 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Τέλος, αρνητική κατά 221 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα τον Ιανουάριο του 2017, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 157 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -2,8%, αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.Πηγή : tanea.gr


«Κόκκινες γραμμές» από Τσακαλώτο στο ΜαξίμουΜε «κόκκινες» γραμμές προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, που ξεκινούν σήμερα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Κόκκινες» γραμμές, οι οποίες όμως δεν αφορούν τους πιστωτές. Τέθηκαν από τον υπουργό Οικονομικών στον πρωθυπουργό και στην ηγετική ομάδα του Μεγάρου Μαξίμου, αποτυπώνουν την ενόχληση του οικονομικού επιτελείου για τους επικοινωνιακούς χειρισμούς των αποφάσεων του Eurogroup, αλλά κυρίως καταδεικνύουν την πρόθεση του κ. Τσακαλώτου να μην επωμιστεί μόνος το πολιτικό κόστος δύσκολων αποφάσεων που είναι συλλογικές.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών στην πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την επιστροφή από τις Βρυξέλλες την Τρίτη, ζήτησε τα εξής:

1. Τη συγκρότηση μιας διαπραγματευτικής ομάδας, η οποία θα λαμβάνει αποφάσεις με βάση την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων. Ο ίδιος και το οικονομικό επιτελείο θα παρουσιάσουν το Σαββατοκύριακο εναλλακτικά σενάρια μέτρων «καλών» και «κακών» και η ηγετική ομάδα θα επιλέξει ποια από αυτά αποτελούν την πρόταση της κυβέρνησης. Ο κ. Τσακαλώτος θα μεταφέρει την πρόταση στους θεσμούς κι αν αυτοί την απορρίψουν, θα συνέρχεται η διαπραγματευτική ομάδα για να επανακαθορίσει τη στάση της. Αφού γίνει αυτό, ο υπουργός Οικονομικών θα επιστρέφει στο Χίλτον με τη νέα πρόταση.

2. Ο ίδιος θα συναντάται με τους θεσμούς μόνο για τα θέματα που είναι αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών, δηλαδή τα δημοσιονομικά, εν μέρει τον εξωδικαστικό συμβιβασμό κ.λπ. Θέματα στα οποία δεν εμπλέκεται το ΥΠΟΙΚ, όπως για παράδειγμα τα εργασιακά ή τα ενεργειακά θα τα διαχειρίζεται ο αρμόδιος υπουργός.

Εάν επιμείνει σ’ αυτό ο κ. Τσακαλώτος, θα πρόκειται για ένα εξαιρετικά δυσλειτουργικό μοντέλο. Ο υπουργός Οικονομικών δεν θα έχει καμία ευελιξία στις διαβουλεύσεις με τους θεσμούς, αφού για κάθε μικρή ή μεγάλη υποχώρηση θα πρέπει προηγουμένως να αποφασίζει η ομάδα διαπραγμάτευσης.

Ωστόσο, είναι προφανές πως επέλεξε αυτή τη διαδικασία, καθώς εκτιμά ότι δηλώσεις, διαρροές και σενάρια αυξάνουν κατακόρυφα τον κίνδυνο να κατηγορηθεί για υποχωρητικότητα έναντι της τρόικας.

Η καχυποψία υπήρχε από παλαιότερα, αλλά κλιμακώθηκε με τις δηλώσεις Βούτση και τους επικοινωνιακούς χειρισμούς του Μαξίμου όταν αποκαλύφθηκε η επιστολή του κ. Τσακαλώτου προς τους θεσμούς, στους οποίους ανέφερε πως το 1/3 των προαπαιτουμένων έχει υλοποιηθεί, άλλο 1/3 είναι στην τελική φάση υλοποίησης και απομένει το υπόλοιπο που είναι τα δημοσιονομικά, τα εργασιακά και τα ενεργειακά για να κλείσει η διαπραγμάτευση.

Η δυσαρέσκεια χτύπησε «κόκκινο» όταν κυκλοφόρησε ένα πανηγυρικό non paper για τις αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών, λίγη ώρα πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας, και ενώ οι κ. Τσακαλώτος και Ντάισελμπλουμ είχαν συμφωνήσει να μην υπάρξουν διαρροές. Ηταν η δεύτερη φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα που ο υπουργός Οικονομικών βρισκόταν εκτεθειμένος έναντι του προέδρου του Eurogroup εξαιτίας διαρροών από το Μαξίμου. Η πρώτη ήταν όταν διέρρευσε η συνάντηση Τσακαλώτου με τους θεσμούς με πρωτοβουλία του κ. Ντάισελμπλουμ.

Τα σενάρια που διακινούσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι για ταχεία επίτευξη συμφωνίας ακόμη και σε έκτακτο Eurogroup πριν από το προγραμματισμένο της 20ής Μαρτίου, οι δηλώσεις υπουργών για δήθεν τέλος στη λιτότητα, οι διαρροές για αντίμετρα ελάφρυνσης, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ, αν και δεν έχουν ακόμη ούτε καν συζητηθεί πόσο μάλλον συμφωνηθεί με τους θεσμούς, ενισχύουν την πεποίθηση ότι κάποιοι συνειδητά ανεβάζουν τόσο ψηλά τον πήχυ των προσδοκιών, ώστε ο κ. Τσακαλώτος και το οικονομικό επιτελείο να περάσουν από κάτω και να φορτωθούν το κόστος μιας συμφωνίας, που αν επιτευχθεί θα είναι πολιτικά και κοινωνικά δύσκολη:

• Μπορεί να είναι δεδομένες οι περικοπές στο αφορολόγητο και στις συντάξεις, αλλά το πόσο είναι ακόμη ανοικτό. Επίσης, στα εργασιακά το ΔΝΤ θα επιμείνει στη θέση του να μην υπάρξει για φέτος και το 2018 αλλαγή στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις

• Τα μέτρα ελάφρυνσης δεν θα είναι περίπατος και δεν θα είναι απαραιτήτως αυτά που θέλει η κυβέρνηση. Ειδικά το ΔΝΤ έχει σαφή θέση για το ποια πρέπει να είναι τα αντίμετρα στη μείωση αφορολογήτου (μείωση υψηλών φορολογικών συντελεστών) και των συντάξεων (αύξηση των δαπανών πρόνοιας, όπως το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης.

• Η επίτευξη συνολικής συμφωνίας θα χρειαστεί καιρό, καθώς δεν αρκεί να κλείσει το SLA, αλλά θα πρέπει στη συνέχεια να συμφωνήσουν οι Ευρωπαίοι με το ΔΝΤ τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα και τα μέτρα για το χρέος. Στη συνέχεια, το Ταμείο θα λάβει απόφαση συμμετοχής στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ η ΕΚΤ θα αποφασίσει την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Ολα αυτά δεν θα γίνουν νωρίτερα από τον Απρίλιο. Το πιο πιθανό είναι τον Μάιο. Εύκολες και γρήγορες νίκες στις διαπραγματεύσεις δεν υπάρχουν. Επίσης, οι νίκες είναι σπάνιες...ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΗΡΑΣ
Έντυπη Καθημερινή


Κάνει πίσω η κυβέρνηση σε ομαδικές απολύσεις και συντάξεις
Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Με την πλάτη στον τοίχο θα ξεκινήσει η κυβέρνηση τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για το εργασιακό και το ασφαλιστικό προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής.

Οι συναντήσεις μεταξύ Υπ. Εργασίας και ανωτάτων κλιμακίων των θεσμών αναμένονται να ξεκινήσουν πιθανόν από αύριο, αν και το ασφαλιστικό θα συζητηθεί από σήμερα μεταξύ ΥΠΟΙΚ -θεσμών.

Και στα δύο μέτωπα (ασφαλιστικό -εργασιακό), η κυβέρνηση βρίσκεται σε εξαιρετικά  μειονεκτική θέση.

Η συμφωνία για το νέο εργασιακό εκκρεμεί από τον περασμένο Δεκέμβριο, με τους θεσμούς –όπως φαίνεται – να περνάνε τη θέση τους για κατάργηση της κρατικής προέγκρισης των ομαδικών απολύσεων, διατήρηση της υπερίσχυσης των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών αλλά και του καθορισμού του κατώτατου μισθού από το κράτος.

Παράλληλα, το Ασφαλιστικό το οποίο μέχρι πρότινος είχε "κλείσει", επιστρέφει επισήμως στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση να έχει αποδεχθεί τη μείωση των κύριων συντάξεων. Αντικείμενο της διαπραγμάτευσης για το Ασφαλιστικό είναι η εξοικονόμηση έως και 1,8 δισ. ευρώ (ή 7% της συνολικής συνταξιοδοτικής δαπάνης) μεσοπρόθεσμα από τις "υψηλές συντάξεις"

Διαπραγματεύονται περικοπές στις συντάξεις, με άδεια ταμεία από το χαράτσι

Στο "προσύμφωνο" της 20/2 στο Eurogroup, η κυβέρνηση αποδέχθηκε τη μείωση των ήδη καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων μετά το 2019.

Έτσι η "κόκκινη γραμμή" της κυβέρνησης  (περί μη –μείωσης των σημερινών κύριων συντάξεων)  κατά την πρώτη αξιολόγηση η οποία έκλεισε τον Ιούνιο του 2016, σβήνει ύστερα από  οχτώ μήνες στη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση, έστω και αν αυτές οι περικοπές πραγματοποιηθούν – εκτός απροόπτου-  σε 2- 3 χρόνια από σήμερα.

Μάλιστα η "επιστροφή" του Ασφαλιστικού στη διαπραγμάτευση κυβέρνησης –θεσμών γίνεται σε πολύ αρνητικές συνθήκες για την ελληνική πλευρά σε σχέση με αυτό το μέτωπο, καθώς χθες η διοίκηση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) έδωσε επιπλέον 17 μέρες προθεσμία στους επαγγελματίες και στους αγρότες προκειμένου να καταβάλλουν την πρώτη μηνιαία δόση του νέου ασφαλιστικού χαρατσιού, λόγω των μηδαμινών εσόδων τα οποία είχαν συγκεντρωθεί μέχρι τις προπαραμονές της προηγούμενης καταληκτικής ημερομηνίας πληρωμής της (Παρασκευή 25/2).

Νέο Εργασιακό:  "Χαστούκι" από ΔΝΤ, Γιουνκέρ, Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση σβήνει την "κόκκινη γραμμή" της μη περικοπής των ήδη καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων, δεν φαίνεται να μπορεί να υπερασπίσει καμία "κόκκινη γραμμή" στο εργασιακό στο πεδίο των ομαδικών απολύσεων ή ακόμα και των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Έτσι δεν φαίνεται να περνά η θέση της περί διατήρηση  της κρατικής προέγκρισης στις ομαδικές απολύσεις, μη αύξησης του ορίου τους, επαναφορά της υπερίσχυσης των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών  αλλά και της δυνατότητας καθορισμού του κατώτατου μισθού από τους κοινωνικούς εταίρους.

Η καθυστέρηση στη διαμόρφωση της τελικής (μιας και κάποιοι κοινοί άξονες με τους θεσμούς είχαν καθοριστεί ήδη από το Δεκέμβριο του 2016, ανεξάρτητα από τις περί του αντίθετου ανακοινώσεις του Υπ. Εργασίας) συμφωνίας στο Εργασιακό δεν φαίνεται να ωφέλησε τίποτα την κυβέρνηση:

· Στις εκθέσεις τις οποίες δημοσίευσε το ΔΝΤ στο α΄ δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, επιμένει στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, ενώ δεν κάνει καμία αναφορά στα περί "επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων", τα οποία υποστηρίζει η ελληνική πλευρά.

· Εξάλλου, ο ίδιος ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν –Κλοντ Γιουνκέρ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως οι μνημονιακές αλλαγές στα εργασιακά δεν είναι υποχρεωτικά συμβατές με το κοινοτικό δίκαιο.

· Υπενθυμίζεται, επίσης, πως η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την υπόθεση των ομαδικών απολύσεων στην ΑΓΕΤ (21/12/2016), στην οποία "πόνταρε" το Υπ. Εργασίας προκειμένου να αναχαιτιστεί το ΔΝΤ, κάθε άλλο παρά μονόπλευρα θετική για την ελληνική πλευρά ήταν.

Την ίδια στιγμή, δεν φαίνεται να έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες της διαπραγμάτευσης στο μέτωπο του εργασιακού, με την κυβέρνηση να φέρεται διατεθειμένη να δεχθεί την κατάργηση της κρατικής προέγκρισης των ομαδικών απολύσεων, την αύξηση του ορίου τους αλλά και τη διατήρηση της υπερίσχυσης των επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων έναντι των κλαδικών.Πηγή : capital.gr 


Σάλος με τη σύμβουλο του Τραμπ: Ξυπόλητη στον καναπέ του Οβάλ Γραφείου
Μετά τη φωτογραφία της Ιβάνκας Τραμπ στο γραφείο του πλανητάρχη, μια νέα από το Οβάλ Γραφείο έρχεται να προκαλέσει σάλο.

Πρόκειται για τη φωτογραφία που δείχνει την σύμβουλο του Τραμπ Κέλιαν Κόνγουεϊ  να κάθεται με τα πόδια - αλλά χωρίς παπούτσια - πάνω στον καναπέ του Οβάλ Γραφείου ενώ ο Τραμπ συναντάται με αφροαμερικανούς πρυτάνεις πανεπιστημίων.

Στις φωτογραφίες φαίνεται η Κόνγουεϊ να τραβά και μια φωτογραφία προκειμένου να την ανεβάσει στη συνέχεια στο Twitter.

Όπως ήταν αναμενόμενο ξέσπασε «πόλεμος» στο Twitter με τους περισσότερους να σχολιάζουν αρνητικά την κίνηση της συμβούλου του Τραμπ αναρωτώμενοι, μεταξύ άλλων, αν έχει τρόπους και ανατροφή.

Πηγή : iefimerida.gr


Χωρίς Μετρό, Ηλεκτρικό και τραμ αύριο Τετάρτη η Αθήνα
Ταλαιπωρία αύριο Τετάρτη για το επιβατικό κοινό της Αθήνας καθώς οι συρμοί του Μετρό, του Ηλεκτρικού, αλλά και το τραμ θα παραμείνουν ακινητοποιημένοι έπειτα από την απεργία που αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στη ΣΤΑ.ΣΥ.

Εκτός από αύριο Τετάρτη , έχει αποφασιστεί απεργία σε Μετρό, Ηλεκτρικό και Τραμ και για την Παρασκευή 3 Μαρτίου.


Τουρκία: Αντιδράσεις από Μέρκελ-Γκάμπριελ για την προφυλάκιση του ανταποκριτή της Welt
Η είδηση της προφυλάκισης του Ντενίζ Γιουτζέλ είναι «πικρή κι απογοητευτική», έκρινε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, προσθέτοντας πως το μέτρο αυτό είναι «δυσανάλογα σκληρό»

Οι αρχές της Τουρκίας προφυλάκισαν χθες Δευτέρα τον ανταποκριτή μιας γνωστής γερμανικής εφημερίδας, ο οποίος κατηγορείται για διασπορά προπαγάνδας υπέρ μιας τρομοκρατικής οργάνωσης, υποκίνηση του κοινού στη βία και υποκίνηση μίσους, σύμφωνα με ένα πρόσωπο που βρισκόταν μέσα στο δικαστήριο όταν ανακοινώθηκε η απόφαση και σύμφωνα με τον εργοδότη του δημοσιογράφου, τη Die Welt.

Η είδηση της προφυλάκισης του Ντενίζ Γιουτζέλ είναι «πικρή κι απογοητευτική», έκρινε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, προσθέτοντας πως το μέτρο αυτό είναι «δυσανάλογα σκληρό», καθώς «ο Ντενίζ Γιουτζέλ παρουσιάστηκε οικειοθελώς στη δικαιοσύνη και έθεσε τον εαυτό του στη διάθεση (των εισαγγελέων που προΐστανται) της έρευνας».

Αρχικά ο Γιουτζέλ, που έχει διπλή –γερμανική και τουρκική– υπηκοότητα, ετέθη υπό κράτηση τη 14η Φεβρουαρίου, αφού έκανε ρεπορτάζ για τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αριστεριστές χάκερ υπέκλεψαν από τον προσωπικό λογαριασμό του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας και γαμπρού του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Χθες Δευτέρα δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης διέταξε ο Γιουτζέλ να προφυλακιστεί ενόψει της δίκης του. Είναι ο πρώτος γερμανός δημοσιογράφος που προφυλακίζεται στο πλαίσιο των εκτεταμένων διωγμών έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Πολλά μέσα ενημέρωσης έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των αρχών.

Τα υποκλαπέντα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που δημοσιοποιήθηκαν τον Σεπτέμβριο, ρίχνουν φως στις πολιτικές πιέσεις που ασκεί η τουρκική κυβέρνηση στα ΜΜΕ και τις στρατηγικές χειραγώγησης της κοινής γνώμης στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Πάνω από 100.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις θέσεις τους στο πλαίσιο των μαζικών εκκαθαρίσεων της τουρκικής κυβέρνησης στο δημόσιο, στις υπηρεσίες ασφαλείας και στο δικαστικό σώμα, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος. Εξ αυτών περίπου 43.000 έχουν προφυλακιστεί. Η Άγκυρα διατείνεται ότι τα μέτρα που λαμβάνει είναι απαραίτητα διότι απειλείται.

Όμως χώρες-σύμμαχοι της Τουρκίας στη Δύση, περιλαμβανομένης της Γερμανίας, εκφράζουν φόβους ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η κυβέρνησή του στην πραγματικότητα πατάσσουν κάθε διαφωνία. Οι διμερείς σχέσεις έχουν επιδεινωθεί, αλλά το Βερολίνο έχει ανάγκη τη συνεργασία της τουρκικής κυβέρνησης για την εφαρμογή της συμφωνίας με στόχο την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.

Η σύλληψη του Γιουτζέλ φέρνει την καγκελάριο Μέρκελ σε πολύ δύσκολη θέση, ενώ απομένουν λιγότεροι από επτά μήνες πριν από τις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές που αναγγέλλονται αμφίρροπες.

«Η γερμανική κυβέρνηση αναμένει ότι η τουρκική δικαιοσύνη, στον τρόπο που θα χειριστεί την υπόθεση Γιουτζέλ θα λάβει υπόψη της την αξία της ελευθερίας του Τύπου σε κάθε δημοκρατική κοινωνία. Θα συνεχίσουμε να επιμένουμε σε μια δίκαιη μεταχείριση του Ντενίζ Γιουτζέλ βάσει του νόμου και ελπίζουμε πως σύντομα θα ανακτήσει την ελευθερία του», υπογράμμισε η Μέρκελ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ήταν ακόμη πιο αυστηρός στην κρίση του για την εξέλιξη, τονίζοντας πως ρίχνει ένα «εκτυφλωτικό φως» στις διαφορές των κυβερνήσεων των δύο χωρών όσον αφορά τον τρόπο που αντιμετωπίζουν την ελευθεροτυπία και την ελευθερία της γνώμης.

Στο δικαστήριο όπου αποφασίστηκε η προφυλάκιση του Γιουτζέλ ήσαν παρόντες ο γενικός πρόξενος της Γερμανίας στην Κωνσταντινούπολη, ο Γκέοργκ Μπίργκελεν, καθώς και αρκετοί βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Doğan.

Την Τετάρτη, 166 γερμανοί βουλευτές δημοσίευσαν μια ανοικτή επιστολή με την οποία ζήτησαν την «τάχιστη» απελευθέρωση του Γιουτζέλ.

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016 στην Τουρκία, περισσότεροι από 100 δημοσιογράφοι συνελήφθησαν και αναμένουν να δικαστούν, 170 ΜΜΕ έκλεισαν και 775 διαπιστεύσεις δημοσιογράφων ανακλήθηκαν, σύμφωνα με έναν απολογισμό οργανώσεων προάσπισης της ελευθερίας του Τύπου.

Ξένοι δημοσιογράφοι, όπως ο Ρομπ Νόρντλαντ της εφημερίδας New York Times, ο Ντιόν Νίσενμπαουμ της Wall Street Journal ή ο Ολιβιέ Μπερτράν του ιστότοπου Les Jours συνελήφθησαν και απελάθηκαν τους τελευταίους μήνες.

Η Τουρκία κατατάσσεται στην 151η θέση της παγκόσμιας κατάταξης των χωρών όσον αφορά την ελευθεροτυπία για το 2016 που δημοσιεύει η ΜΚΟ Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans Frontières, RSF), ανάμεσα στο Τατζικιστάν και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.Πηγή : protothema.gr


Τσίπρας: Δεν πρόκειται να ζητήσω 180 ψήφους για τα μέτρα! Γιατί θα τις έπαιρνες;;Σιγά να μην ζήταγε 180 ψήφους ο Τσίπρας, εδώ παίζεται μήπως δεν πάρει και όλους τους ψήφους της κυβέρνησης του, εάν βρεθεί φυσικά κάποιος σοβαρός με συνείδηση για το κακό που κάνει αυτή η κυβέρνηση και δεν την αφήσει να ολοκληρώσει την καταστροφή.

Ξέρουν όλοι οι βουλευτές της κυβέρνησης ότι εάν οδηγηθούν σε εκλογές δεν θα ξαναεκλεγεί το ευτυχώς 90% από αυτούς οπότε καλύτερα να χαθούν συντάξεις, μισθοί και να διαλύσει η ιδιωτική οικονομία εντελώς παρά να χάσω τα 5.500€ τον μήνα βουλευτική αποζημίωση.

Διαβάζουμε το ρεπορτάζ του Βασίλη Σκουρή  στην Real.gr για τα όσα είπε ο Τσίπρας και τα σχέδια του Μαξίμου.

Τσίπρας: Δεν πρόκειται να ζητήσω 180 ψήφους για τα μέτρα

«Δεν έχω κανένα λόγο να ζητήσω 180 ψήφους για να περάσουν τα μέτρα στη Βουλή» εκμυστηρεύτηκε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνομιλητές του, αν και θεωρείται απολύτως βέβαιον ότι θα επενδύσει στην αντίφαση- όπως αναφέρει- της αντιπολίτευσης αφενός να ζητάει κλείσιμο της αξιολόγησης εδώ και τώρα και αφετέρου να αποκλείει εκ των προτέρων υπερψήφιση των μέτρων.

Ο πρωθυπουργός, όπως δημοσίευσε η «Realnews» το Σάββατο, τονίζει πως «με το κλείδωμα της αξιολόγησης κλειδώνουν και οι εκλογές για το 2019, στο τέλος δηλαδή της τετραετίας» ενώ επισημαίνει ότι «υπογράψαμε ουσιαστικά μία μεταχρονολογημένη επιταγή, κερδίζοντας δυο χρόνια, με αντίκρυσμα να φύγουμε μπροστά και να ξαναβγούμε στις αγορές». 

Στο Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, ανησυχούν ιδιαιτέρως και για το επίπεδο συμβιβασμού- αν αυτός ολοκληρωθεί- μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου, αλλά και για το τι θα ζητήσουν σήμερα οι θεσμοί. Από το ύψος των απαιτήσεών τους θα διαφανεί, άλλωστε, τόσο το χρονικό όριο για το κλείσιμο της αξιολόγησης και αν οι δανειστές επιχειρήσουν αυτό να συμβεί αρχές του καλοκαιριού, αλλά και από τον βαθμό επικινδυνότητας της υπερψήφισής τους ή όχι από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί αμηχανία και δεν θα πρέπει να αποκλειστούν παραιτήσεις αν τα μέτρα δεν έχουν ισχυρά αντισταθμιστικά οφέλη, ενώ ουδείς μπορεί να εκτιμήσει αν ένας τουλάχιστον βουλευτής των ΑΝΕΛ, που τελευταία επιτίθεται στην Κουμουνδούρου με αφορμή τις δηλώσεις Φίλη, χρησιμοποιήσει την ευκαιρία διαφοροποίησης από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. 

Στο Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζονται ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την τελευταία συζήτηση στο Κολέγιο των Επιτρόπων και τις πολύ καλές κουβέντες που ειπώθηκαν για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης. Κυρίως, όμως, από τις τοποθετήσεις κορυφαίων Επιτρόπων που θεώρησαν κλειδί για την πορεία της χώρας την επίτευξη πολιτικής σταθερότητας.

Ο φόβος, ωστόσο, όλων είναι αν ο Αλέξης Τσίπρας δεν κατορθώσει να περάσει τα μέτρα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, καθώς σε αυτή την περίπτωση θεωρείται ότι και το μομέντουμ θα χαθεί και η χώρα είναι πολύ πιθανό να οδηγηθεί σε μείζονες περιπέτειες.

Η κυβέρνηση, πάντως, μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας, θα ξεκινήσει το διάλογο για τη συνταγματική αναθεώρηση και την εκπόνηση του εθνικού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης. 

«Μέσω αυτών, η κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας φιλοδοξούν να ανοίξουν το δρόμο για την υπέρβαση δυο βασικών εκφάνσεων της συνολικής κρίσης, της κρίσης πολιτικής εκπροσώπησης και εμπιστοσύνης στους θεσμούς και της κρίσης του παραγωγικού μοντέλου της ελληνικής οικονομίας, αντίστοιχα», τονίζουν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές.