Παρασκευή 3 Απριλίου 2020

Κορονοϊός: Επιστήμονες θεωρούν πιθανό να μεταδίδεται απλώς με την αναπνοή



Αμερικάνοι επιστήμονες υποστηρίζουν οτι ο κορονοϊός είναι πιθανό να εξαπλώνεται μέσω της αναπνοής και του αέρα. Φουντώνει ο καβγάς για τη χρήση μάσκας.

Επιστήμονες της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (NAS) των ΗΠΑ θεωρούν πιθανό κάτι ανησυχητικό: ότι ο νέος κορονοϊός που προκαλεί τη νόσο Covid-19, μπορεί να εξαπλωθεί μέσω του αέρα και της απλής αναπνοής, χωρίς να χρειάζεται να μεταφερθεί από μεγάλα σταγονίδια που εκτινάσσουν οι ασθενείς με το βήχα ή το φτάρνισμα.

Αν και οι έως τώρα επιστημονικές ενδείξεις δεν οδηγούν σε οριστικό συμπέρασμα, ο δρ Χάρβει Φάινμπεργκ, επικεφαλής της επιτροπής νέων λοιμωδών νοσημάτων της NAS ενημέρωσε με επιστολή του τον Κέλβιν Ντρεγκεμάιερ, επικεφαλής του Γραφείου Επιστήμης και Τεχνολογίας του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με το "Science", ότι «τα ευρήματα των διαθέσιμων μελετών συγκλίνουν στην αερόλυση του ιού από τη φυσιολογική αναπνοή».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ και άλλων χωρών, καθώς και άλλοι επιστημονικοί φορείς, επιμένουν ότι η πρωταρχική οδός μετάδοσης του νέου ιού είναι μέσω των μεγάλων σταγονιδίων διαμέτρου έως ενός χιλιοστού, τα οποία εκτοξεύονται με το βήχα και το φτάρνισμα. Η βαρύτητα εμποδίζει αυτά τα μολυσμένα σταγονίδια να ταξιδέψουν πάνω από δύο μέτρα και τελικά πέφτουν στο έδαφος ή σε κάποια επιφάνεια, από όπου μπορεί κάποιος να κολλήσει τον ιό.


Πηγή : news247.gr


Την ώρα που δημοσιογράφοι του ΣΥΡΙΖΑ ξεφτιλίζονται ο Τσιόδρας στα νοσοκομεία εμψύχωνε γιατρούς και νοσηλευτές



Την ώρα που ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ, δημοσιογράφοι του ΣΥΡΙΖΑ και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ξεφτιλίζονται βάλλοντας κατά του Σωτήρη Τσιόδρα, πολύ θετικά λειτούργησε η επίσκεψη του την Τρίτη στα νοσοκομεία «Αττικόν» και «Αγία Βαρβάρα», επισημαίνει με δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο «σεμνός ΥΠΕάρχης κύριος Χρήστος Ροϊλός», όπως τον αποκάλεσε χθες στην ενημέρωση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό.

Ο Χ. Ροϊλός που συνόδευσε τον Σωτήρη Τσιόδρα στα νοσοκομεία, όπου νοσηλεύονται ασθενείς με covid-19, αναφέρει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Ήταν σημαντικό για την ψυχολογία τόσο των ασθενών όσο και των γιατρών και των νοσηλευτών, καθώς μετά την επίσκεψη όλοι ήταν κατενθουσιασμένοι. Αισθάνθηκαν ότι κάποιος έδειχνε ενδιαφέρον για αυτούς και τους έκανε εξαιρετική εντύπωση το γεγονός ότι τους μίλησε ανθρώπινα».

Το υψηλό ηθικό είναι πρωταρχικής σημασίας σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, στις οποίες εργάζονται και δίνουν τη μάχη κατά του κορονοϊού, τονίζει ο Χ. Ροϊλός, ο οποίος αναφέρθηκε και στις συνθήκες της επίσκεψης του Σωτήρη Τσιόδρα στους θαλάμους των ασθενών. «Στην αρχή μετέβη στην "καθαρή" περιοχή -όπως ονομάζεται -του κτιρίου, όπου ντύθηκε με ειδική στολή και γυαλιά. Πήρε όλες τις προφυλάξεις, όπως καθορίζονται από το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ και μπήκε στους θαλάμους, όπου μίλησε με καθέναν από τους ασθενείς. Τους εμψύχωσε και τους ευχήθηκε περαστικά». Στη συνέχεια, συζήτησε για αρκετή ώρα με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό «το οποίο ευχαρίστησε από καρδιάς και τους είπε να μην φοβούνται».

Στις δηλώσεις του στο ΑΠΕ ο κ. Ροϊλός, επικεφαλής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας της χώρας, η οποία περιλαμβάνει τον Πειραιά, την Δυτική Αττική και τα νησιά του Αιγαίου, εξηγεί γιατί επελέγη μια πτέρυγα από το νοσοκομείο «Αγ.Βαρβάρα» για να νοσηλεύσει ασθενείς με κορονοϊό.

«Το κτίριο αυτό ήταν κλειστό μέχρι το 2011, ανακαινίστηκε και επειδή είναι απομονωμένο σε σχέση με τα υπόλοιπο νοσοκομείο, κρίθηκε ως κατάλληλο για να χρησιμοποιηθεί για ασθενείς με κορονοϊό. Εξασφαλίζει απομόνωση και δίνει τη δυνατότητα στο υπόλοιπο νοσοκομείο να λειτουργήσει κανονικά με ασφάλεια», αναφέρει χαρακτηριστικά.




Στους 55 οι θάνατοι στην Ελλάδα



Δύο ακόμα άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα, ανεβάζοντας τον αριθμό των θανάτων σε 55.

Το πρώτο θύμα είναι ένας 66χρονος από το χωριό Μαυροβούνι Πέλλας, ο οποίος νοσηλευόταν στο νοσοκομείο της Έδεσσας και ο δεύτερος θάνατος καταγράφηκε στην Αλεξανδρούπολη, όπου το πρωί κατέληξε ένας 78χρονος.

Στα 1.544 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα μας.


Χυδαία επίθεση Βαξεβάνη σε Σωτήρη Τσιόδρα- Τον χαρακτηρίζει χαρτορίχτρα σαν την Αση Μπίλιου



Χυδαία επίθεση στον κορυφαίο λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα, που έχει σύμφωνα με δημοσκοπήσεις τεράστια αποδοχή από την ελληνική κοινωνία εξαπέλυσε χθές μέσω των social media ο γνωστός δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης. Αφορμή για την επίθεση, ήταν η εκτίμηση του γιατρού Σωτήρη Τσιόδρα οτι αν δεν είχαμε πάρει αυστηρά μέτρα θα είχαμε σήμερα 2.265 νεκρούς.

Εκτίμηση που προκύπτει απο μαθηματικά μοντέλα πρόβλεψης που χρησιμοποιούν οι επιστημονικές ομάδες που συνεργάζονται με τον ΕΟΔΥ.

Για τον Κώστα Βαξεβάνη πάντως, η εκτίμηση είναι ντροπή και υπακούει στις επικοινωνιακές ανάγκες της κυβέρνησης. Φθάνει δε σε σημείο να συγκρίνει τον κ. Τσιόδρα με την αστρολόγο Αση Μπίλιου…

Τι έγραψε ο Βαξεβάνης:

Καφεμαντεία και ενόραση στην υπηρεσία της χώρας δια μέσου του κυρίου Τσιόδρα. Ντροπή για έναν επιστήμονα να κάνει αντιεπιστημονικές ανακοινώσεις για το τι ΘΑ γινόταν,με ακρίβεια κιόλας,για να υπηρετήσει την επιστήμη της προπαγάνδας.Να παραδώσει τα σκήπτρα στη συμπαθή Αση Μπιλιου

Καφεμαντεία και ενόραση στην υπηρεσία της χώρας δια μέσου του κυρίου Τσιόδρα.Ντροπή για έναν επιστήμονα να κάνει αντιεπιστημονικές ανακοινώσεις για το τι ΘΑ γινόταν,με ακρίβεια κιόλας,για να υπηρετήσει την επιστήμη της προπαγάνδας.Να παραδώσει τα σκήπτρα στη συμπαθή Αση Μπιλιου
Προβολή εικόνας στο Twitter


Και επειδή το σχόλιο του φάνηκε έξυπνο, συνέχισε:

Δεν ξέρουν τα κρούσματα που έχουμε, μπερδεύουν τον αριθμό των νεκρών κάθε μέρα, αλλά ξέρουν με ακρίβεια πόσους νεκρούς ΘΑ είχαμε

Δεν ξέρουν τα κρούσματα που έχουμε, μπερδεύουν τον αριθμό των νεκρών κάθε μέρα, αλλά ξέρουν με ακρίβεια πόσους νεκρούς ΘΑ είχαμε https://twitter.com/KostasVaxevanis/status/1245765436639191041 




Πηγή : Thetoc.gr







Η αμορφωσιά Καρανίκα μας θυμίζει εποχές ΣΥΡΙΖΑ και ανατριχιάζει όλη η Ελλάδα



Πόσο αμόρφωτος είναι αυτός ο άνθρωπος και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ;; Απάντηση πάρα πολύ φαιδρός και αμόρφωτος!! Η τελευταία του ανάρτηση εκτός από προκλητική έδειξε και το πόσο αμόρφωτος είναι !! Οι εκατόμβες του κορονοιού, μετατράπηκαν σε "κατακόμβες" στο tweet του Νίκου Καρανίκα προκειμένου να καταγγείλει "τα αίσχη της κυβέρνησης" και αυτό το αμόρφωτο ακροαριστερό παρτάλι ήταν (πρώην;) συμβούλου στρατηγικής πολιτικής του Αλέξη Τσίπρα.

Είναι τραγικό, αλλά είναι καλό να μας θυμίζουν τα αμόρφωτα ακροαριστερά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από τι γλιτώσαμε και την κατάλληλη στιγμή.

Ο 51χρονος πλέον αδιόριστος "εκπαιδευτικός" (δεν φαίνεται από τις αμόρφωτες αναρτήσεις του) και σερβιτόρος (αυτό μπορεί να το κατέχει, αν και οι σερβιτόροι έχουν πλέον ποιότητα και ευγένεια), έχει αποδείξει πολλές φορές πόσο ακροαριστερά αναίσθητος και προκλητικός γιατί δεν υπολογίζει αντιδράσεις, δεν έχει όρια και ξεφτιλίζεται όπως και η πλειοψηφία των στελεών του ΣΥΡΙΖΑ.

Αντί να του κάνει καλό η θέση που του έδωσε ο επίσης αμόρφωτος σύντροφος Αλέξης Τσίπρας, και από σερβιτόρο τον έκανε σύμβουλο στου Μαξίμου, τελικά δεν του έκανε καλό και δεν του πρόσφερε τίποτα. Αντίθετα τον έκανε χειρότερο και ξεφτιλίζεται ευκολότερα γιατί τώρα τον ξέρουμε, τον μάθαμε και γελάμε μαζί του αντί να έκανε αναρτήσεις όπως εκατοντάδες τρολ του ΣΥΡΙΖΑ και να μην ασχολείται κανένας μαζί του.

Ο ακραίος στους χαρακτηρισμούς του, αμόρφωτος, φαιδρός και υβριστικός σύντροφος του Αλέξη Τσίπρα ρίχνει τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, όπως κάνουν οι δηλώσεις και οι συμπεριφορές τις πλειοψηφίας των ακατάλληλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν ξέρω εάν κάποιος έχει το ήθος να τον μαζέψει, αλλά όπως φαίνεται ο ίδιος ο Καρανίκας και λόγω "μόρφωσης" δεν πρόκειται να σταματήσει να ξεφτιλίζεται και να ξεφτιλίζει και τον ΣΥΡΙΖΑ.




Έφοδος στην ACS από το υπ. Ανάπτυξης



Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή τη στιγμή αυτεπάγγελτος έλεγχος, στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας ταχυμεταφορών ACS, από κλιμάκιο ελέγχου της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και της οικονομικής αστυνομίας, αναφέρουν πηγές με γνώση.

Ο έλεγχος πραγματοποιείται μετά από καταγγελίες πελατών της ACS ότι έχει υπάρξει μονομερής αλλαγή των συμφωνημένων όρων συνεργασίας. Οι ίδιοι έχουν καταγγείλει αδικαιολόγητη και καταχρηστική συμπεριφορά από μέρους της ACS.

Χθες Πέμπτη ο Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων και η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου με κοινή ανακοίνωσή τους, γνωστοποίησαν ότι ενημέρωσαν το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ότι η συγκεκριμένη εταιρεία ταχυμεταφορών προχώρησε σε αιφνιδιαστική αλλαγή του τιμοκαταλόγου της με επιπλέον επιβάρυνση κατά 22,5% από την 1η Απριλίου, αγνοώντας προσφορές που έχει προτείνει, ακόμη και συμφωνίες σε ισχύ.

Πρακτική η οποία αν ισχύει αντιβαίνει στα όσα ορίζει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε στις 20 Μαρτίου. Βάσει αυτής προβλέπονται "περιορισμοί, αναφορικά με την συνομολόγηση και λήψη περιουσιακών ωφελημάτων, που αφορούν στην πώληση οποιουδήποτε αγαθού, ή υπηρεσίας, που είναι απαραίτητα για την υγεία, τη διατροφή, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή, ιδίως  δε των φαρμακευτικών προϊόντων, των μέσων ατομικής προστασίας και προσωπικής υγιεινής, όπως χειρουργικών μασκών, αντισηπτικών υγρών και άλλων υλικών απολύμανσης, εφόσον τα ωφελήματα αυτά υπερβαίνουν την αξία της παροχής, τόσο ώστε, το μικτό περιθώριο κέρδους, να είναι μεγαλύτερο από αυτό, της προ της 1ης Φεβρουαρίου 2020, για τα ως άνω προϊόντα και υπηρεσίες".


Της Αλεξάνδρας Γκίτση
capital.gr


Άντρες της ΔΙ.ΑΣ. έσωσαν τη ζωή μωρού ηλικίας ενός ετών




Προχθές Τετάρτη 1-4-2020 το βράδυ, αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που περιπολούσαν στην περιοχή του Περιστερίου, άκουσαν από παρακείμενη οικία, φωνές για παροχή βοήθειας. Άμεσα έσπευσαν στο σημείο, όπου ημεδαπή γυναίκα τους ενημέρωσε ότι το ενός έτους παιδί της είχε καταπιεί καπάκι από μπουκάλι αναψυκτικού και δεν μπορούσε να αναπνεύσει.

Οι αστυνομικοί με άμεση παροχή πρώτων βοηθειών κατάφεραν να αφαιρέσουν το καπάκι και να σώσουν το παιδί από πνιγμό.

Παράλληλα ενημέρωσαν το ΕΚΑΒ το οποίο προσήλθε και αφού οι διασώστες εξέτασαν το παιδί διαπίστωσαν ότι δεν χρειαζόταν διακομιδή στο νοσοκομείο.


Harley-Davidson: Κατοχύρωσε 2 νέα μοντέλα



Δύο νέες μοτοσυκλέτες με τον κινητήρα Revolution κατοχύρωσε η Harley-Davidson, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν πηγές από τις ΗΠΑ.

Πριν λίγες ώρες, αμερικανικές πηγές αποκάλυψαν την κατοχύρωση 2 νέων μοτοσυκλετών, από την Harley-Davidson. H εταιρεία κατέθεσε σχέδια στο γραφείο πνευματικής ιδιοκτησίας της Ευρώπης για τα μοντέλα, τα οποία φαίνεται ότι θα χρησιμοποιούν τον νέο κινητήρα Revolution της εταιρείας. Για όσους δεν γνωρίζουν, ο κινητήρας αυτός εξοπλίζει τα αναμενόμενα Pan America και Bronx.

Τα σχέδια αλλά και τις εικόνες των πρωτότυπων μοντέλων εξασφάλισε το αμερικανικό μέσο Motorcycle.com. Ας δούμε όμως για τι μοντέλα μιλάμε: Το πρώτο και το πιο… γυμνό από τα δύο, είναι ένα flat track φιλοσοφίας μοντέλο που ίσως τοποθετηθεί απέναντι στο Indian FTR1200. Τα flat track στοιχεία είναι εξόφθαλμα, όπως για παράδειγμα η ψηλά τοποθετημένη εξάτμιση με τις δύο απολήξεις, η ποδιά κάτω από τον κινητήρα και h σχετικά επίπεδη σέλα. Το μοντέλο φαίνεται να χρησιμοποιεί σωληνωτό ατσάλινο ψαλίδι με μονό αμορτισέρ στην πίσω ανάρτηση και ανεστραμμένο πιρούνι εμπρός, ενώ ο προβολέας θυμίζει αυτόν του Fat Bob.



H δεύτερη μοτοσυκλέτα αγκαλιάζει μια πιο «café racer» φιλοσοφία διαφέροντας στις λεπτομέρειες. Αρχικά φαίνεται από την πρώτη ματιά, το χαμηλότερο και στενό τιμόνι, το bikini fairing μπροστά, η χαρακτηριστική ουρά με την χαμηλότερα τοποθετημένη και πιο βαθιά σέλα. Η εξάτμιση είναι σε αυτή την περίπτωση μονής απόληξης και χαμηλά τοποθετημένη, στην δεξιά πλευρά του μοντέλου, ενώ εντύπωση μας προκαλεί ότι η μοτοσυκλέτα εμφανίζεται να χρησιμοποιεί συμβατικό ατσάλινο ψαλίδι και δύο αμορτισέρ πίσω.


Φυσικά σε γενικές γραμμές είναι προφανείς οι ομοιότητες των δύο μοντέλων, αφού μιλάμε για μια κοινή πλατφόρμα, ενώ οι Αμερικανοί συνάδελφοί μας προχώρησαν και σε δημοσίευση φωτογραφιών των πρωτότυπων μοτοσυκλετών, που παρουσιάζουν με υπέροχο τρόπο την «υλοποίηση» των τεχνικών σχεδίων. Πως σας φαίνονται;

Είναι φανερό ότι η Harley-Davidson έχει έναν συγκεκριμένο σχεδιασμό νέων μοντέλων εν ενεργεία, φτάνει μόνο να δούμε πότε και πως θα υλοποιηθεί. Η Αμερικανική εταιρεία με την τεράστια ιστορία, αντιμετωπίζει ταραχώδεις καιρούς με μείωση πωλήσεων και διοικητικές αλλαγές, όμως ελπίζουμε ότι θα βγει «νικήτρια» από όλα αυτά φέρνοντας επιτυχώς τα νέα μοντέλα της στην παραγωγή.



Φωτογραφίες: Motorcycle.com
mototriti.gr


Στο λιμάνι του Πειραιά το πλοίο «Ελ. Βενιζέλος» με τα 119 κρούσματα



Σε ειδική προβλήτα στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκεται από χθες το βράδυ το επιβατηγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου 119 επιβάτες του έχουν διαγνωστεί με κορωνοϊό.

Το πλοίο βρισκόταν αγκυροβολημένο ανοιχτά του λιμανιού, ελλιμενίστηκε με 380 επιβάτες πάνω σε αυτό. Οπως τόνισε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ήδη εξετάστηκαν όλοι οι επιβαίνοντες στο πλοίο και από αυτούς οι 119 βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.

Στο νοσοκομείο 70χρονος Ελβετός επιβάτης του πλοίου

Όλοι όσοι μολύνθηκαν (119 στο σύνολο) θα παραμείνουν εντός του πλοίου. Ολοι τους φέρονται να είναι καλά στην υγεία τους, εκτός ενός 70χρονου Ελβετού, ο οποίος τη νύχτα κρίθηκε πως έπρεπε να μεταφερθεί σε νοσοκομείο. Ο Ελβετός, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ που μετέδωσε πλάνα από την επιχείρηση του λιμενικού για μεταφορά του σε νοσοκομείο, είναι σε πιο σοβαρή κατάσταση, ενώ όλοι οι υπόλοιποι ασθενείς έχουν ήπια συμπτώματα. Επίσης, δύο από τα δείγματα αναμενόταν να επανεξαταστούν καθώς κρίθηκαν ακατάλληλα.

Όσον αφορά τα 259 αρνητικά δείγματα, αυτό που ξεκαθαρίστηκε είναι πως οι επιβάτες του πλοίου που βρίσκεται σε ειδική προβλήτα, θα επαναπατριστούν αφού πρώτα μεταφερθούν σταδιακά εντός της ημέρας σε ξενοδοχεία της Αθήνας. Οι υπόλοιποι παραμένουν απομονωμένοι στις καμπίνες τους καθώς έχει δοθεί οδηγία να αποφεύγουν τις επαφές με άλλους επιβάτες του πλοίου.

«Όσοι επιβάτες ήταν θετικοί στον κορωνοϊό θα παραμείνουν σε υγειονομική απομόνωση εντός του πλοίου για διάστημα 14 ημερών. Θα υπάρξει συνεχής ιατρονοσηλευτική υποστήριξη και για το σκοπό αυτό, θα τοποθετηθεί μέσα στις επόμενες ώρες στην αποβάθρα ειδική τέντα, προκειμένου οι υγειονομικοί που επισκέπτονται το πλοίο, να φορούν την ειδική ενδυμασία και να πραγματοποιούνται όλες οι σχετικές διαδικασίες προετοιμασίας», τόνισε χθες ο κ. Χαρδαλιάς.



Πηγή: iefimerida.gr 


Γερμανία : 140 νέοι θάνατοι – 6.152 επιπλέον κρούσματα



Σύμφωνα με το Γερμανικό Κέντρο Ελέγχου Καρκίνου και Επιδημίας, το Ινστιτούτο Robert Koch (RKI), ο αριθμός επιβεβαιωμένων περιπτώσεων κοροναϊού έχει αυξηθεί φθάνοντας συνολικά τις 73.522, με 872 θανάτους  στο σύνολο που αναφέρθηκαν από την Τετάρτη.

Οι περιπτώσεις αυξήθηκαν κατά 6.156 στη Γερμανία σε σύγκριση με την προηγούμενη ημέρα, ενώ ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε κατά 140.


Ο Δένδιας στρίμωξε τον Τσαβόσογλου στο ΝΑΤΟ και ο Τούρκος έφυγε



Ένταση σημειώθηκε κατά την Υπουργική Σύνοδο του ΝΑΤΟ εχθές Πέμπτη, καθώς ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ορισμένες από τις ανυπόστατες ψευδής κατηγορίες κατά της χώρας μας για να προκαλέσει εντυπώσεις

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ζήτησε και έλαβε άμεσα το λόγο ενημερώνοντας του Συμμάχους ότι, μεταξύ άλλων, η Ελλάδα δέχθηκε μια χωρίς προηγούμενο ενορχηστρωμένη επίθεση στα σύνορά της με παράλληλη εκστρατεία παραπληροφόρησης. Μεθοδεύσεις που καταστρατηγούν με τον πλέον προφανή τρόπο τις αξίες της Συμμαχίας.

Όλοι οι σύμμαχοι δικαιούνται να ζητούν την αλληλεγγύη του ΝΑΤΟ, προσέθεσε ο Νίκος Δένδιας, με την προϋπόθεση ωστόσο ότι οι ίδιοι θα τιμούν τις δεσμεύσεις τους.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ που στριμώχθηκε απο την σοβαρότητα Δένδια, σηκώθηκε  από τη θέση του χωρίς να περιμένει το κλείσιμο της συζήτησης από τον ΓΓ του ΝΑΤΟ J. Stoltenberg. Ζήτησε μάλιστα να προβεί στη δευτερολογία του ως τελευταίος ομιλητής, αλλά η Γραμματεία του ΝΑΤΟ του ξεκαθάρισε ότι δεν προβλέπεται από τη διαδικασία, με αποτέλεσμα ο Τούρκος να φύγει από την αίθουσα.


Η πλειοψηφία των Ελλήνων αποδέχεται κυβέρνηση και Τσιόδρα! Υποχωρεί σε ποσοστά ο ΣΥΡΙΖΑ


Συντριπτική είναι η στήριξη της κοινής γνώμης στα μέτρα που έχει λάβει έως τώρα η κυβέρνηση για τον περιορισμό των μετακινήσεων σε όλη τη χώρα σχετικά με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ενώ η αμεσότητα των πρωτοβουλιών του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ενισχύσει σημαντικά τόσο το προφίλ του όσο και τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της PULSE για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, το 82% των πολιτών αξιολογεί θετικά τις αποφάσεις και τις ενέργειες της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. 

Σε πολύ υψηλά επίπεδα κινούνται όμως και οι θετικές απαντήσεις για τον Σωτήρη Τσίοδρα καθώς σύμφωνα με την ALCO το  89% των πολιτών θεωρεί έγκυρη και επαρκή την ενημέρωσή του.

Στην ερώτηση πόσο ανησυχούν για τον κορωνοϊό μετά και τα κρούσματα στη χώρα μας, το 78% των ερωτηθέντων απαντά ότι ανησυχεί πολύ (43%), ή αρκετά (35%). Ο αντίστοιχος δείκτης πριν από ένα μήνα ήταν στο 42%. Μέτρια δηλώνει πως ανησυχεί το 12% και λίγο ή ελάχιστα έως καθόλου το 7%.

Για τα μέτρα έως τώρα της κυβέρνησης σχετικά με τον περιορισμό των μετακινήσεων και των συγκεντρώσεων το 86% τα αποδέχεται γιατί νιώθει ασφάλεια. Τα αξιολογούν σίγουρα θετικά το 64% του δείγματος και μάλλον θετικά το 22%. Μάλλον ή σίγουρα αρνητικά μόλις το 10%. 

Η συνολική αξιολόγηση του Μεγάρου Μαξίμου στον τρόπο που αντιμετωπίζει την πανδημία, σχεδόν 8 στους 10 πολίτες στηρίζουν τις αποφάσεις και τις ενέργειες που έχουν γίνει από τον Πρωθυπουργό. Σίγουρα θετικά τις βλέπει το 54% και μάλλον θετικά το 28%. Μάλλον αρνητικά τοποθετείται μόλις το 9% και σίγουρα αρνητικά μόλις το 5%. 

Το 78% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ αξιολογεί μάλλον έως σίγουρα θετικά τα μέτρα και τις ενέργειες της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Υποστηρικτικοί προς την κυβέρνηση, εμφανίζονται οι ερωτηθέντες όσον αφορά τα μέτρα που έχει λάβει για τη στήριξη της οικονομίας, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Το 67% απαντά ότι βλέπει σίγουρα ή μάλλον θετικά τις ρυθμίσεις που έχουν προωθηθεί. Μάλλον αρνητικά τοποθετείται το 16% και σίγουρα αρνητικά το 13%.


Η Νέα Δημοκρατία ενισχύει τα ποσοστά της στην πρόθεση ψήφου κατά 6 μονάδες φτάνοντας στο 45% με τον ΣΥΡΙΖΑ να υποχωρεί κατά 3 μονάδες φτάνοντας στο 22%, στο 5,5% κινείται το Κίνημα Αλλαγής (έναντι 6,5%), στο  5% το ΚΚΕ (σταθερό), στο 4,5% η Ελληνική Λύση (έναντι 5,5%), και στο 2,5% το ΜέΡΑ25 (σταθερό).

Καταλληλότερο για πρωθυπουργό κρίνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη το 53% των ερωτηθέντων (έναντι 45% της προηγούμενης σφυγμομέτρησης), ενώ το 22% θεωρεί ως καταλληλότερο τον Αλέξη Τσίπρα (26% στην προηγούμενη μέτρηση). 






53 οι νεκροί, 1.544 τα κρούσματα στην Ελλάδα



Ο αριθμός των νεκρών στη χώρα μας ανέρχεται σε 53 εκ των οποίων, οι 39 είναι άντρες και οι 14 γυναίκες. Ο μέσος όρος ηλικίας όσων έχασαν τη ζωή τους είναι τα 72 έτη.

91 είναι διασωληνωμένοι, από τους οποίους οι περισσότεροι είναι άνδρες και 16 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 65 έτη. Εννέα ασθενείς κατάφεραν να βγουν από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας το τελευταίο 24ωρο.

Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε 27 νέα κρούσματα και 23 νέα κρούσματα στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στη Ριτσώνα.

Ακόμη 119 άνθρωποι βρέθηκαν θετικοί στον COVID-19 στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» (79 σήμερα συν 40 τα χθεσινά) που από χθες βρίσκεται υπό την επιτήρηση του ΕΟΔΥ. 

Έτσι ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων την Πέμπτη (02/04/2020) φθάνει τα 1.544 συμπεριλαμβανομένων και των κρουσμάτων στο «Ελευθέριος Βενιζέλος».


1.169 θάνατοι σε 24 ώρες στις ΗΠΑ



1.169 νέοι θάνατοι εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού καταγράφηκαν μέσα σε μια μέρα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης. 

Πρόκειται για τον χειρότερο απολογισμό που έχει καταγραφεί σε 24 ώρες σε οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο μέχρι σήμερα. Τα δεδομένα του πανεπιστημίου που ανανεώνονται συνεχώς, δείχνουν ότι ο αριθμός των θυμάτων της πανδημίας στις ΗΠΑ έχει πλέον ανέλθει σε 5.926.

Το προηγούμενο θλιβερό παγκόσμιο ρεκόρ θανάτων εξαιτίας της πανδημίας μέσα σε 24 ώρες σε οποιοδήποτε κράτος είχε καταγραφεί την 27η Μαρτίου στην Ιταλία (969 νεκροί).