Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

Ύβρεις και προκλήσεις Χρυσής Αυγής για το Σύμφωνο Συμβίωσης




Ο Λαγός κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι νομοθετεί για "ανώμαλους", απείλησε ότι η Χρυσή Αυγή θα πολεμήσει το σύμφωνο και υποστήριξε τα συσσίτια αποκλειστικά για Έλληνες. "Η πεινά δεν έχει ιθαγένεια", του απάντησε ο Γ. Αμυράς

Νέο προκλητικό σόου στη Βουλή με αφορμή τη συζήτηση του Συμφώνου Συμβίωσης έδωσε ο υπόδικος χρυσαυγίτης Γιάννης Λαγός κατηγορώντας τον υπουργό Δικαιοσύνη Νίκο Παρασκευόπουλο ότι νομοθετεί για «ανώμαλους».

«Ο υπουργός παριστάνει τον υπουργό και νομοθετεί για τους ανώμαλους» είπε ο Γιάννης Λαγός και εξαπέλυσε καταιγισμό ύβρεων κατά ελλήνων, ομοφυλόφιλων και αλλοδαπών σε μια σαφή προσπάθεια να προκαλέσει αντιδράσεις στην αίθουσα της Ολομέλειας. Ο χρυσαυγίτης βουλευτής υποστήριξε, μάλιστα, ότι η ψήφιση του Συμφώνου Συμβίωσης αποτελεί «μέρα ντροπής» και προέτρεψε τους ομοφυλόφιλους ότι θα πρέπει να κάθονται σπίτι τους και «όχι να βγαίνουν να το διατυμπανίζουν». Απείλησε μάλιστα ότι η Χρυσή Αυγή θα πολεμήσει το σύμφωνο συμβίωσης τους συνέχισε τις χυδαίες αναφορές συνδέοντας τους αλλοδαπούς με την παιδοφιλία και την κτηνοβασία.
Ο Λαγός ήρθε, όμως, και σε έντονη αντιπαράθεση με τον βουλευτή του Ποταμιού, Γιώργο Αμυρά, με αφορμή τη διάταξη που απαγορεύει στη Χρυσή Αυγή να διοργανώνει συσσίτια που αποκλείουν τους αλλοδαπούς.  «Θα συνεχίσουμε τα συσσίτια μόνο για Έλληνες κι ας μας βάλετε φυλακή» είπε ο Γιάννης Λαγός στην κυβέρνηση. «Η πείνα έχει ιθαγένεια; Η πείνα έχει υπηκοότητα;» του απάντησε όμως από τα έδρανα ο βουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς, και διερωτήθηκε ρητορικά: «στον πεινασμένο δεν θα δώσεις ένα καρβέλι ψωμί;»



Μιχάλης Χατζηκωνσταντίνου
Πηγή : news247.gr


Παραιτήθηκε ο αναπληρωτής πρόεδρος μετά την επίθεση στα γραφεία του ΟΑΣΑ



Tην παραίτησή του υπέβαλε ο αναπληρωτής πρόεδρος του Ομίλου ΟΑΣΑ Ευάγγελος Ρέντζιος μετά την επίθεση που σημειώθηκε τα ξημερώματα στα γραφεία του Οργανισμού από αγνώστους.

Με επιστολή του, ο απερχόμενος αναπληρωτής πρόεδρος του ΟΑΣΑ αντιδρά στις συνεχόμενες επιθέσεις σε μέσα μεταφοράς, εργαζόμενους (πρόσφατη επίθεση σε ελεγκτές) και κάνει λόγο για «αφάνεια και απαξίωση των αστικών συγκοινωνιών», υποβάλλοντας την παραίτηση του για «λόγους ευθιξίας». Επιπλέον, αφήνει αιχμές κατά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Μεταφορών.

«Η χθεσινή άνανδρη επίθεση στα γραφεία του ΟΑΣΑ με βόμβες μολότοφ στις 3.00 η ώρα τη νύχτα ήρθε να συμπληρώσει την πρόκληση που βιώνει ο όμιλος ΟΑΣΑ τους τελευταίους μήνες. Πριν από μερικούς μήνες πυρπολήθηκε ένα τρόλεϊ (αξίας πολλών χιλιάδων ευρώ) στην Πατησίων, βανδαλίσθηκαν τουρνικέ σε λεωφορεία στην Καισαριανή, και την προηγούμενη εβδομάδα ελεγκτές εισιτηρίων της ΣΤΑΣΥ δέχθηκαν επίθεση από αγανακτισμένους "αγνώστους" με κουκούλες. Τέλος, οι διελεύσεις των μέσων μας στην Πατησίων έχουν περιορισθεί, και για λόγους ασφαλείας, λεωφορεία και τρόλεϊ ακολουθούν εναλλακτικές διαδρομές, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία χιλιάδων επιβατών καθημερινά. Το ιστορικό και διατηρητέο κτίριο, έδρα του Ομίλου από το 1978, βρίσκεται στην οδό Μετσόβου, σε μικρή απόσταση από την πλατεία Εξαρχείων, αυτή τη στιγμή έχει σπασμένα τζάμια και μια μαυρισμένη πρόσοψη από την πυρκαγιά, που ευτυχώς περιορίσθηκε εγκαίρως» αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Ρέντζιος.

Προσθέτει πως τους τελευταίους μήνες, το προσωπικό του ΟΑΣΑ και του Ομίλου δέχεται πρωτοφανείς επιθέσεις, έχοντας πλέον στοχοποιηθεί από τις "επίκαιρες" παρεμβάσεις της πολιτικής ηγεσίας για αναδρομικές διαγραφές προστίμων (αναδρομικές από το 2010!) και υποτιμητικές αναφορές σε εργαζόμενους ως "κεφαλοκυνηγούς".

«Η μαύρη πλέον πρόσοψη του κτιρίου μας θα αποκατασταθεί, με τους πενιχρούς πόρους που πλέον διαθέτει ο Οργανισμός. Αυτό που δεν μπορεί να αποκατασταθεί είναι η εικόνα των εργαζομένων, αλλά και η εικόνα των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας που βυθίζεται μέρα με την ημέρα στην αφάνεια και στην απαξίωση. Ποιο είναι άραγε το επόμενο βήμα; Να θρηνήσουμε θύματα; Κατόπιν των ανωτέρω, ως δείγμα ευθιξίας, υποβάλλω την παραίτησή μου από αναπληρωτής πρόεδρος του Ομίλου ΟΑΣΑ», καταλήγει ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΟΑΣΑ.



Πηγή : kathimerini.gr


Τσίπρας: Σε όλα τα δημόσια έγγραφα θα χρησιμοποιούμε τον όρο «Παλαιστίνη»



Σε όλα τα δημόσια έγγραφα θα χρησιμοποιείται πλέον ο όρος «Παλαιστίνη» και όχι «Παλαιστινιακή Αρχή», ανακοίνωσε το μεσημέρι της Δευτέρας ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο αναγνώρισης του Παλαιστινιακού Κράτους από την Ελλάδα, ο έλληνας Πρωθυπουργός απάντησε: «Όταν ο χρόνος κριθεί κατάλληλος, η Ελλάδα θα προχωρήσει στα απαραίτητα βήματα. Ώς τότε, εμείς θα κρίνουμε πώς η Ελλάδα θα παίξει εποικοδομητικό ρόλο στη διαδικασία επίλυσης του Παλαιστινιακού ζητήματος».

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι συζήτησαν για τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας και ως γέφυρας διαλόγου και συνεργασίας στην περιοχή και συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα «δεσμεύεται ενεργά για την προώθηση μιας λύσης δύο κρατών που θα διασφαλίζει την εγκαθίδρυση ενός βιώσιμου, ενιαίου εδαφικά, ανεξάρτητου και κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους επί τη βάση των συνόρων του 1967 και με πρωτεύουσα τα ανατολικά Ιεροσόλυμα, ενός κράτους που θα συνυπάρχει ειρηνικά και με ασφάλεια με το Ισραήλ». Τόνισε επίσης τη σημασία «που αποδίδουμε στον άμεσο τερματισμό των εποικισμών και τον σεβασμό του ιστορικού status quo των Ιερών Τόπων».

Συμπλήρωσε ότι είχαν την ευκαιρία από κοινού να καταδικάσουν την τρομοκρατία και να υπογραμμίσουν την επιτακτική ανάγκη να αρχίσει μια ουσιαστική, αξιόπιστη ειρηνευτική διαδικασία, με ξεκάθαρο όμως πολιτικό ορίζοντα. Μια διαδικασία που, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, θα δώσει ξανά ελπίδα στον παλαιστινιακό λαό, αλλά και στον ισραηλινό λαό, για ένα καλύτερο αύριο για την ειρηνική συνύπαρξη δύο λαών στην ίδια περιοχή.

Ακόμη, είπε ότι τόνισαν στο πλαίσιο αυτό «τη σταθερή και ισχυρή υποστήριξή μας στο πρόσωπο του προέδρου Αμπάς, ενός ανθρώπου που είναι σε θέση να προωθήσει δυναμικά αυτή τη διαδικασία».

Υπογράμμισαν παράλληλα τη σημασία που έχει για την περιοχή η δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού επί τη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ. Πρόσθεσε ότι συμφώνησαν πως η Ελλάδα ως ευρωπαϊκή και ως μεσογειακή χώρα, και πέρα της παραδοσιακής φιλίας που έχει με τον παλαιστινιακό λαό, έχει τη δυνατότητα να αναπτύσσει σχέσεις με χώρες στην ευρύτερη περιοχή, και ιδιαίτερα σχέσεις με το Ισραήλ, έχει τη δυνατότητα να παίζει εποικοδομητικό ρόλο γεφύρωσης των διαφορών πάντοτε στα πλαίσια της προσπάθειας να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο παλαιστινιακό πρόβλημα.

Για την απόφαση για χρήση του όρου «Παλαιστίνη» από το σύνολο της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, έκανε λόγο για ενέργεια και μήνυμα με ιδιαίτερο συμβολισμό. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι από εδώ και στο εξής σε όλα τα δημόσια έγγραφα του ελληνικού κράτους θα χρησιμοποιείται ο όρος «Παλαιστίνη» και όχι ο όρος «Παλαιστινιακή Αρχή».

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι η επίσκεψη του προέδρου της Παλαιστίνης θα συνδυαστεί με το ψήφισμα του ελληνικού κοινοβουλίου, που είναι ομόφωνο και που τάσσεται υπέρ της αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους.

Αμπάς: Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία

«Ο λαός μας και τα εδάφη μας χρειάζονται υπεράσπιση από τη διεθνή κοινότητα για έχουμε ελευθερία και δημοκρατία, όπως έχουν και οι άλλοι λαοί» δήλωσε Μαχμούντ Αμπάς. «Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για να υπάρξει ειρήνευση στην περιοχή και επίλυση του Παλαιστινιακού» είπε και ευχαρίστησε τον Αλέξη Τσίπρα για την πρόσκληση να επισκεφθεί την Ελλάδα.

Υπογράμμισε ότι εκτιμά βαθύτατα τη στήριξη προς τον παλαιστινιακό λαό και ευχαρίστησε τα κόμματα για το ομόφωνο ψήφισμα της Βουλής.

Στη συνέχεια, χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις συνομιλίες με τον Αλέξη Τσίπρα για την ενδυνάμωση των σχέσεων των δύο πλευρών και για τη δημιουργία διϋπουργικής επιτροπής. «Ενημέρωσα τον πρωθυπουργό για τα δεινά του λαού της Παλαιστίνης και την κατοχή της Παλαιστίνης από τους Ισραηλινούς» είπε και υπογράμμισε την ανάγκη για ειρήνευση, για την ακύρωση της κατοχής και του εποικισμού, για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων από τους Ισραηλινούς και για την επιστροφή στην Παλαιστίνη των προσφύγων.

Θέλουμε ειρήνευση με τους γείτονες μας, Ισραηλινούς, με τα σύνορα του 1967, τόνισε και υπογράμμισε ότι η συνέχιση της κατοχής και του εποικισμού δεν μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα. Ανέφερε επίσης ότι η Παλαιστίνη στηρίζει την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας να χτυπηθεί η τρομοκρατία και οι πηγές της.



Πηγή : tanea.gr


Με ανάκληση του Ελληνα πρέσβη στην Πράγα απαντά η κυβέρνηση στις επιθέσεις της Τσεχίας


Ο πρόεδρος της Τσεχίας




Στην Αθήνα κλήθηκε για διαβουλεύσεις ο Έλληνας πρέσβης στην Τσεχία, Παναγιώτης Σαρρής. Όπως επιβεβαίωσαν διπλωματικές πηγές, ο κ. Σαρρής έλαβε την κλήση χθες το βράδυ κατόπιν εντολής του υπουργού Εξωτερικών,Νίκου Κοτζιά, μετά από την πολλοστή πρόσφατη επίθεση, δια του Τύπου, κατά της Ελλάδας του προέδρου της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν.

Στην τελευταία του, προ μιας εβδομάδας, επίθεση ο κ. Ζέμαν είχε δηλώσει στο σλοβακικό Πρακτορείο Ειδήσεων TASR ότι «η Τσεχία θα προσχωρήσει στην ζώνη του ευρώ την πρώτη ημέρα μετά την αποχώρηση, ει δυνατόν, από αυτήν, της Ελλάδας», τονίζοντας ότι είναι «εξαιρετικά απογοητευμένος που οι καλοκαιρινές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών της δεν οδήγησαν, τελικά, μολονότι τούτο διαφαινόταν αρκετά πιθανό, σε έξοδο της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ».
Η υπομονή του υπουργείου Εξωτερικών φαίνεται ότι έχει εξαντληθεί μετά από μία σειρά εχθρικών δηλώσεων κατά της Ελλάδας που άρχισαν το περασμένο καλοκαίρι και συνεχίστηκαν μέχρι την περασμένη εβδομάδα χωρίς δείγματα «υποχώρησης» παρά την ήπια απάντηση του ΥΠΕΞ, δια στόματος του εκπροσώπου του Κωνσταντίνου Κούτρα, η οποία υπενθύμιζε ότι «η Τσεχία είναι κράτος-μέλος της ΕΕ χάρη και στην Ελλάδα. Ουδέν περαιτέρω σχόλιο, επί του παρόντος» αφήνοντας εμφανώς το περιθώριο στην άλλη πλευρά να γεφυρώσει το χάσμα που δημιούργησε ανάμεσα στις δύο χώρες. Μάταια όμως.
Η κλήση για διαβουλεύσεις στην Αθήνα του κ. Σαρρή δίνει ένα σαφές μήνυμα της Ελλάδας, τόσο προς τον κ. Ζέμαν και την Τσεχία, όσο και προς άλλους ηγέτες χωρών που επιδίδονται κατά διαστήματα σε δυσμενείς και απαξιωτικές δηλώσεις προς την Ελλάδα.


Αντώναρος: Περίεργο να μην έχουν ανακοινωθεί ακόμη τα αποτελέσματα



Ανησυχίες Αντώναρου και όχι μόνο πλέον για αυτή την περίεργη καθυστέρηση για την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων ώστε να μάθουμε την τελική διαφορά μεταξύ πρώτου και δεύτερου υποψήφιου.


«Βρίσκω περίεργο το γεγονός ότι ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί τα τελικά αποτελέσματα», τόνισε ο Ευάγγελος Αντώναρος σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό STAR. Ο κύριος Αντώναρος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «μου φαίνεται περίεργο ότι επικαλούνται κάποιοι την έλλειψη φαξ ή την έλλειψη αποστολής φαξ για να έχουμε τον συνολικό αριθμό και τη συνολική εικόνα των αποτελεσμάτων», για να προσθέσει ότι «υπάρχουν ξέρετε, στο μεταξύ, και e-mail και sms και θα μπορούσαν να τα στείλουν με κούριερ».

«Δεν ξέρω γιατί συμβαίνει αυτό και μου κάνει εντύπωση ότι ορισμένες περιοχές είναι μέσα στην Αθήνα», σημείωσε και συμπλήρωσε: «Ολιγωρία ανθρώπων; Αυτό νομίζω είναι πολύ περίεργο».


Πόθεν Έσχες: Στον εισαγγελέα παραπέμπεται ο Γκίκας Χαρδούβελης



Η Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής, σύμφωνα με πληροφορίες, με απόφασή της παραπέμπει για την υπόθεση των εξαγωγής χρημάτων στο εξωτερικό πριν τις εκλογές του 2012 και γιατί δεν είχε καταθέσει Πόθεν Έσχες για τα οικονομικά έτη 2011 και 2012 που όφειλε ως διευθυντής του γραφείου του τότε πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη.

Τον έλεγχο των Πόθεν Έσχες του πρώην υπουργού Οικονομικών είχε ζητήσει από την Βουλή και ο τότε πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Μαύρου Χρήματος Παναγιώτης Νικολούδης, με επείγον και εμπιστευτικό έγγραφό που μεταξύ άλλων του απέδιδε ότι το 2011 εμφανίζεται να έχει δυσαναλογία μεταξύ των ποσών που πιστώθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς του και αυτών που δηλώθηκαν ως εισόδημα.

Το 2012 απέστειλε σε τράπεζες του εξωτερικού χρηματικά ποσά τα οποία δεν περιέλαβε στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης, τις οποίες ήταν υπόχρεος να υποβάλει λόγω των ιδιοτήτων του τόσο ως σύμβουλος του πρωθυπουργού από τον Νοέμβριο του 2011 έως και τον Μάιο του 2012 και ως υπουργός των Οικονομικών από τον Ιούνιο του 2014 και εντεύθεν.


Πηγή : newsit.gr


Διαμαρτυρία του ΠΑΜΕ στη ΔΕΗ για τις διακοπές ρεύματος



Παρέδωσαν ψήφισμα ζητώντας να μην γίνονται διακοπές ηλεκτροδότησης «σε κανένα λαϊκό και εργατικό σπίτι» - Πάνω από 16.000 διακοπές ρεύματος σε σπίτια και επιχειρήσεις, μόνο το 2015

Στην οδό Χαλκοκονδύλη 30 στα κεντρικά γραφεία της διοίκησης της ΔΕΗ πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί παράσταση διαμαρτυρίας μέλη του ΠΑΜΕ, ζητώντας να μην υπάρξει καμία διακοπή ρεύματος σε κανένα λαϊκό και εργατικό σπίτι. 

Οι συγκεντρωμένοι βρίσκονται πάνω στο πεζοδρόμιο ακριβώς έξω απο την είσοδο του κτιρίου και κρατούν πανό το όποιο γράφει: «Κανένα εργατικό και λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα. Οργάνωση-Αγώνας-Αντεπίθεση απέναντι σε κυβέρνηση και μονοπωλιακούς ομίλους». 

Εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ μπήκαν στο κτίριο και άφησαν ψήφισμα διαμαρτυρίας στη διοίκηση ζητώντας η ΔΕΗ να μην προβεί σε καμία διακοπή ρεύματος σε λαϊκά σπίτια.

Σύμφωνα με την ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ μεσα στο 2015 έγιναν 16.000 διακοπές ρεύματος σε σπίτια και επιχειρήσεις, οι περισσότερες των οποίων έγιναν τους τελευταίους τρεις μήνες μετα την αποστολή 100.000 ειδοποιητηρίων. Πρόκειται για οφειλές άνω των 1.000 ευρώ που έχουν καθυστερήσει για πάνω από οκτώ μήνες.




Πηγή : protothema.gr




«Μάχη» με τους διαρρήκτες έδωσε ιδιοκτήτης εκπαιδευτηρίων στην Εκάλη



Το βράδυ της Κυριακής, ο επιχειρηματίας επέστρεφε μαζί με την οικογένειά του στο σπίτι του, όταν βρέθηκε «πρόσωπο με πρόσωπο» με τρεις διαρρήκτες φόρτωναν δύο χρηματοκιβώτια του σε δικό τους όχημα.

Αντιμέτωπος με συμμορία διαρρηκτών ήρθε το βράδυ της Κυριακής ιδιοκτήτης γνωστών εκπαιδευτηρίων, καθώς επέστρεφε με την οικογένειά του στο σπίτι επί της οδού Δανάης στην Εκάλη, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές.

Περί τις 20:00 μ.μ, ο επιχειρηματίας έμπαινε με το αυτοκίνητό του στο ιδιωτικό γκαράζ του σπιτιού, όταν βρέθηκε «πρόσωπο με πρόσωπο» με τρεις διαρρήκτες που εκείνη την ώρα φόρτωναν δύο χρηματοκιβώτια του σε δικό τους όχημα. Όπως κατέθεσε ο ιδιοκτήτης, οι διαρρήκτες «αιφνιδιάστηκαν» και εκείνος αποφάσισε να εμβολίσει με το αυτοκίνητό του το όχημα των διαρρηκτών σε μια προσπάθειά του να το ακινητοποιήσει.

Τότε, ένας από τους, ασύλληπτους μέχρι στιγμής, δράστες άρχισε να χτυπά με βαριοπούλα το παρμπριζ του αυτοκινήτου, με τον επιχειρηματία να τρακάρει επανειλημμένως το αυτοκίνητό των διαρρηκτών.

Τελικά, οι δράστες εγκατέλειψαν το ένα χρηματοκιβώτιο στον δρόμο και κατόρθωσαν να ξεφύγουν με το τρακαρισμένο όχημά τους, παρά τις υλικές ζημιές.

Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη των εκπαιδευτηρίων, το χρηματοκιβώτιο που άρπαξαν οι ληστές περιείχε 5.000 ευρώ σε μετρητά και κοσμήματα αξίας 100.000 ευρώ.

Οι αξιωματικοί της αστυνομίας πήραν κατάθεση από τον ιδιοκτήτη και τα υπόλοιπα μέλη της οικογενείας, ώστε να συγκεντρώσουν όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία για τα χαρακτηριστικά των δραστών, ενώ πήραν και το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας που θα του βοηθήσει στον εντοπισμό του οχήματος διαφυγής.




Πηγή: skai.gr


Δημοκρατικά πράγματα : Ο σουλτάνος του Μπρουνέι απαγόρευσε τα Χριστούγεννα



Θεωρεί ότι μπορεί να βλάψουν τη μουσουλμανική πίστη. 

Με πενταετή φυλάκιση απειλούνται όσοι πολίτες του Μπρουνέι αποφασίσουν πως θέλουν να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα, όπως απείλησε ο σουτλτάνος Hassanal Bolkiah. 

Φοβούμενος πως η θρησκευτική γιορτή των χριστιανών θα επηρεάσει την πίστη της χώρας του, ο σουλτάνος έτσι απλά απαγόρευσε τον δημόσιο εορτασμό των Χριστουγέννων. 

Όσοι μουσουλμάνοι συλληφθούν να γιορτάζουν τα Χριστούγεννα και όσοι μη μουσουλμάνοι ανακαλυφθεί πως διοργανώνουν γιορτές, αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης. 

Οι μη μουσουλμάνοι επιτρέπεται να γιορτάζουν τη γιορτή αυτή στις κοινότητες τους (υπάρχουν στη χώρα βουδιστικές και χριστιανικές κοινότητες), δεν μπορούν να αποκαλύπτουν τα σχέδιά τους αυτά στους μουσουλμάνους- που είναι το 65% του πληθυσμού των 420.000 πολιτών της χώρας 

«Αυτά τα μέτρα έχουν στόχο να ελέγξουν την πράξη του εορτασμού των Χριστουγέννων ανοιχτά και υπερβολικά, που μπορεί να βλάψει την πίστη της μουσουλμανικής κοινότητας», ανακοίνωσε το υπουργείο Θρησκευτικών Θεμάτων. 

Στο σουλτανάτο απαγορεύεται η διάδοση άλλης θρησκείας σε μουσουλμάνους πλην του Ισλάμ, κάτι που αποτελεί αδίκημα σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα. 

Απαγορεύεται επίσης το στόλισμα Χριστουγεννιάτικων δέντρων, ο ψαλμός θρησκευτικών τραγουδιών και η αποστολή χριστουγεννιάτικων καρτών, όπως σημειώνει η Daily Mail. 

«Κάποιοι μπορεί να θεωρούν πως είναι ένα ασήμαντο θέμα και δεν χρειάζεται να το αντιμετωπίζουμε έτσι», ανέφερε ο ιμάμης, «αλλά ως μουσουλμάνοι πρέπει να αποφεύγουμε τέτοιους εορτασμούς επειδή μπορεί να επηρεάσουν την ισλαμική μας πίστη». 

Κάποιοι πολίτες του Μπρουνέι αντιστέκονται ωστόσο και ανεβάζουν στα social media φωτογραφίες στο πλαίσιο της καμπάνιας #MyTreedom με επίκεντρο τη θρησκευτική ελευθερία. 

Σύμφωνα με τον νέο Ποινικό Κώδικα που υιοθέτησε το κρατίδιο, η εγκυμοσύνη εκτός γάμου, η μη τήρηση της προσευχής της Παρασκευής και η διάδοση άλλων θρησκειών επισείουν ποινές από τα ισλαμικά δικαστήρια. 

Στη δεύτερη φάση της εφαρμογής του, που αρχίζει τον Μάιο, η κλοπή και η κατανάλωση αλκοόλ από μουσουλμάνους τιμωρούνται με μαστίγωμα και ακρωτηριασμό. 

Ένα χρόνο αργότερα θα αρχίσει να εφαρμόζεται και η θανατική ποινή δια λιθοβολισμού για αδικήματα όπως η μοιχεία, ο σοδομισμός και η προσβολή του Κορανίου και του προφήτη Μωάμεθ. 

Οι περισσότεροι από τους νόμους εφαρμόζονται και σε μη μουσουλμάνους. 

Η ομοφυλοφιλία τιμωρείται ήδη με δεκαετή φυλάκιση. 

Η χώρα είναι τόσο πλούσια, λόγω των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, που κανείς δεν πληρώνει φόρους. 

Ο 68χρονος σουλτάνος μένει σε παλάτι που έχει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, 1778 δωμάτια, γκαράζ για 110 θέσεις, στάβλο για τα 200 πόνι του, πέντε πισίνες και 350 τουαλέτες. 




Φάρσα το.. διπλό τηλεφώνημα για βόμβα στην ΔΟΥ Νέας Ιωνίας




Ο άγνωστος... ξαναπήρε μια ώρα μετά το τηλεφώνημα και έδωσε νέα διορία - «Οι Λαϊκοί Αγωνιστές θα παλέψουμε μέχρι τέλους. Δεν είναι φάρσα», είχε πει το πρωί - Μεγάλη κινητοποίηση της αστυνομίας, που εκκένωσε το κτήριο και απέκλεισε την περιοχή

Φάρσα αποδείχθηκε τελικά το... διπλό τηλεφώνημα για βόμβα στην ΔΟΥ της Νέας Ιωνίας. 

Στις 09.28 το πρωί άγνωστος τηλεφώνησε στα γραφεία της «Εφημερίδας των Συντακτών» και προειδοποίησε ότι έχει τοποθετηθεί εμπρηστικός μηχανισμός στην Εφορία Νέας Ιωνίας, ο οποίος θα εκραγεί σε 40 λεπτά. «Οι Λαϊκοί Αγωνιστές θα παλέψουμε μέχρι τέλους. Δεν είναι φάρσα», πρόσθεσε.

Λίγο μετά τις 10:30 και ενώ είχε παρέλθει η πρώτη διορία, χωρίς να σημειωθεί έκρηξη, ο άγνωστος τηλεφώνησε ξανά και έδωσε... νέα διορία, ως τις 11:00.

Εν τω μεταξύ, το κτήριο είχε εκκενωθεί και είχε αποκλειστεί από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις όλη η περιοχή.



Πηγή : protothema.gr


Τα μυστικά της ΟΛΑ που ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στον ΣΕΒ



Η οργάνωση έστειλε την προκήρυξη, έκτασης 32 σελίδων, σε φορητή συσκευή αποθήκευσης USB η οποία βρέθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας από την ΕΛ.ΑΣ. στην περιοχή των Εξαρχείων, σχεδόν στο ίδιο ακριβώς σημείο που είχε αφήσει και την προκήρυξη για την επίθεση στην πρεσβεία του Ισραήλ τα ξημερώματα της 12ης Δεκεμβρίου 2014.

Πρόκειται για την πρώτη επίθεση που πραγματοποιεί η εν λόγω οργάνωση με εκρηκτικό μηχανισμό και οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκφράζουν φόβους για παρόμοιες επιθέσεις, αφού η εν λόγω ένοπλη ομάδα έχει «αλώβητη» γιάφκα και επιχειρησιακό πυρήνα. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι η επίθεση αυτή είναι πιθανόν έργο της ΟΛΑ από την ανάλυση της επίθεσης, από τον μη αρχικό εντοπισμό οχήματος διαφυγής και άλλες ομοιότητες. Επιπλέον ενδεικτικό στοιχείο θεωρείτο η μεγάλη μέχρι σήμερα καθυστέρηση στην αποστολή του κειμένου για την επίθεση στον ΣΕΒ.

Η ΟΛΑ είχε καθυστερήσει περίπου τέσσερις μήνες για την αποστολή της πρώτης προκήρυξης για την επίθεση στα γραφεία της ΝΔ (στις αρχές του 2013), 42 ημέρες για τους πυροβολισμούς στην κατοικία του γερμανού πρεσβευτή (παραμονές Πρωτοχρονιάς του 2014) και 52 ημέρες για την επίθεση στην πρεσβεία του Ισραήλ (μέσα Δεκεμβρίου 2014).

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. επισήμαναν ότι η εν λόγω ένοπλη ομάδα πραγματοποιεί συνεχώς επιθέσεις κοντά στις γιορτές των Χριστουγέννων.

Οι αστυνομικοί είχαν ενδείξεις ότι σε αυτή έδιναν το «παρών» καταζητούμενα μέλη των «ληστών με τα μαύρα» (έδρασαν την περίοδο 2002-06) και αντιεξουσιαστές που είχαν συσχετισθεί με «γιάφκες» στη Φθιώτιδα και στον Μαραθώνα οι οποίες είχαν ανακαλυφθεί προ τριμήνου. Τον εντοπισμό αυτών των οπλοστασίων είχε ακολουθήσει η «παράδοση» 36χρονου αντιεξουσιαστή, DNA του οποίου είχε βρεθεί σε παραθαλάσσιο κατάλυμα των ενόπλων στη Φθιώτιδα. Τότε μάλιστα επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. εξέφραζαν την άποψη ότι «οι έρευνες στη Φθιώτιδα και στη Μαγνησία ίσως σηματοδοτούν την διάλυση της ΟΛΑ».

Σημειώνεται ότι τα στελέχη των διωκτικών αρχών είχαν διατυπώσει απόψεις ότι η ΟΛΑ είχε στενή συνεργασία με τον αντάρτη πόλης Νίκο Μαζιώτη που είχε συλληφθεί το καλοκαίρι του 2014 στο Μοναστηράκι. Ο ίδιος σε πρόσφατο κείμενό του μέσα από τη φυλακή ανέφερε ότι δεν είχε καμία σχέση «με τη δράση μιας νεολενινιστικής οργάνωσης που έχει εμφανιστεί τα δύο τελευταία χρόνια» όπως χαρακτηριστικά προσδιόρισε την ΟΛΑ.




του Βασίλη Λαμπρόπουλου
ΒΗΜΑ


bloko.gr


Η καθυστέρηση των αποτελεσμάτων μόνο συνειρμούς για μαγειρέματα φέρνει στην σκέψη ορισμένων




Οργή και κατηγορίες για μαγειρέματα από οπαδούς και ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας για αυτή την περίεργη καθυστέρηση η οποία δεν δικαιολογείται και εκθέτει και πάλι την οργανωτική επιτροπή των εκλογών.

Οι φωνές πληθαίνουν και δεν είναι λίγοι όσοι πλέον αναφέρονται ανοικτά ότι μαγειρεύονται τα αποτελέσματα για να παρουσιαστεί μια μικρότερη διαφορά ώστε να δώσει σε ευνοούμενο υποψήφιο άλλη εικόνα.

Για άλλη μία φορά και παρά το ότι οι εκλογική διαδικασία πήγε ομαλά η ΚΕΦΕ είναι εκτεθειμένοι γιατί σήμερα Τρίτη και δεν ξέρουμε ακόμα τα τελικά αποτελέσματα.




Πώς σκότωσαν οι αρχές 25χρονη Τουρκάλα στο σπίτι της




Η δολοφονία νεαρής μέσα στο σπίτι της από αστυνομικό της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας έχει προκαλέσει σοκ αλλά και οργή στην Τουρκία, ιδιαίτερα μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο στο οποίο έχουν καταγραφεί η έφοδος και η έρευνα των αστυνομικών. 

Το τραγικό συμβάν σημειώθηκε στις 18 Οκτωβρίου στην Κωνσταντινούπολη όταν άνδρες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας εισέβαλαν σε σπίτι όπου, σύμφωνα με πληροφορίες τους, κρυβόταν ύποπτος για συμμετοχή στην οργάνωση DHKP (Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο).

Οπως φαίνεται στο βίντεο, το οποίο έφερε στην δημοσιότητα η τουρκική εφημερίδα Hurriyet προχθές την Κυριακή, κατά τη διάρκεια της έρευνας από την αντιτρομοκρατική ακούγεται πυροβολισμός και στην συνέχεια φωνές από τα μέλη της οικογένειας που κατοικούν στο σπίτι.

Η 25χρονη Ντιλέκ Ντογάν έχει πέσει στο πάτωμα και γύρω της θρηνούν οι συγγενείς της ενώ ταυτόχρονα κάποιοι από αυτούς, με δισταγμό και φόβο για τυχόν συνέπειες, στρέφονται κατά των αστυνομικών. 

Εξέπνευσε στο νοσοκομείο

Η κοπέλα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου και εξέπνευσε λίγες ημέρες αργότερα, στις 25 Οκτωβρίου.

Η υπόθεση πήρε διαστάσεις μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο, με την αστυνομία να απαντά στις επιθέσεις, ισχυριζόμενη ότι η 25χρονη επιχείρησε να αφαιρέσει το όπλο από τον άντρα της αντιτρομοκρατικής και εκείνος την πυροβόλησε.

Οι γονείς της και οι συγγενείς της δηλώνουν ότι το μόνο που έκανε η κοπέλα ήταν να τους ζητήσει να βάλουν πλαστικά καλύμματα στις μπότες τους για να μην λερώσουν το σπίτι. Εκείνοι αρνήθηκαν και το θανάσιμο λάθος της κοπέλας ήταν, σύμφωνα με τους οικείους της, ότι επέμεινε...

Η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε ότι διεξάγεται έρευνα για το συμβάν και σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις ενώ από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση έγινε γνωστό πως έχει διαταχθεί ξεχωριστή, εσωτερική έρευνα για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν ευθύνες των ανδρών της αντιτρομοκρατικής. 





Στο μικροσκόπιο η περιουσία των Λεπέν -Υποψίες ότι πατέρας και κόρη έκρυψαν πάνω από 1 εκατ. ευρώ




Με «φρέσκο» ακόμη το σοκ από τις «επιδόσεις» του Εθνικού Μετώπου στις περιφερειακές εκλογές της Γαλλίας, η οικογένεια Λεπέν έρχεται ξανά στην επικαιρότητα, για άλλο λόγο.

Η περιουσία του ιδρυτή του ακροδεξιού κόμματος, Ζαν Μαρί Λεπέν και της κόρης του, Μαρίν Λεπέν, η οποία είναι στο «τιμόνι» του τώρα, μπαίνει στο «μικροσκόπιο». Οικονομική Αρχή της Γαλλίας ενημέρωσε τους εισαγγελείς για ανακριβή δήλωση περιουσιακών στοιχείων και από τους δύο τους, που πλέον κινδυνεύουν με κυρώσεις.

«Υπάρχει σοβαρή αμφιβολία για την πληρότητα, την ακρίβεια και την ειλικρίνεια των δηλώσεών τους, εξαιτίας της προφανούς υποτίμησης της αξίας των ακινήτων που ανήκουν στα δύο μέλη της οικογένειας Λεπέν», ανέφερε η ανακοίνωση της Ανώτατης Αρχής διαφάνειας για τον δημόσιο βίο.

Η Αρχή ακόμη επεσήμανε την αποτυχία του Ζαν Μαρίν Λεπέν να δηλώσει συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αρχής, οι δύο Λεπέν υποτίμησαν την περιουσία τους κατά το ένα τρίτο- που αντιστοιχεί σε περίπου 1 εκατ. ευρώ για τον πατέρα και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για την κόρη.

Αμφότεροι θα μπορούσαν να τιμωρηθούν με πρόστιμο έως 45.000 ευρώ, τρία χρόνια φυλάκισης και αποκλεισμό 10 ετών από τα κοινά. Η Ανώτατη Αρχή έκρινε ότι είναι αναγκαίο να ειδοποιήσει τους οικονομικούς εισαγγελείς για αυτά τα δεδομένα, τα οποία ενδεχομένως να αποτελούν ποινικά αδικήματα, ανέφερε ακόμη η ανακοίνωση.

Τόσο ο Ζαν Μαρί Λεπέν όσο και η κόρη του Μαρίν, που τον διαδέχθηκε στην ηγεσία του Εθνικού Μετώπου του 2011, είναι ευρωβουλευτές και για αυτό πρέπει να δηλώνουν δημόσια την περιουσία τους.

Η Μαρίν Λεπέν δήλωσε, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ότι θα κάνει ένσταση στην απόφαση, καταγγέλλοντας «συστηματική και εξωφρενική πρόθεση για πρόκληση ζημίας». Ο πατέρας της από την πλευρά του έκανε λόγο για «παρενόχληση των επικριτών της κυβέρνησης και του καθεστώτος».

Ο 87χρονος Ζαν Μαρί Λεπέν κατηγορείται ότι απέκρυψε έναν λογαριασμό σε ελβετική τράπεζα και χρυσό που κατέχει, κάτι που ήδη οδήγησε σε προκαταρκτική έρευνα για φοροδιαφυγή, η οποία ξεκίνησε τον Ιούνιο.




Πηγή:  iefimerida.gr


Χειμερινό Ηλιοστάσιο: H Google τιμάει με doodle την αρχή του χειμώνα




Στο χειμερινό ηλιοστάσιο αφιερώνει σήμερα, Τρίτη 22 Δεκεμβρίου, η Google το doodle καθώς από τα ξημερώματα της Τρίτης ξεκινά και τυπικά ο φετινός χειμώνας στο βόρειο ημισφαίριο.

Ηλιοστάσιο ονομάζεται η χρονική στιγμή κατά την οποία ο άξονας της Γης εμφανίζεται στραμμένος όσο περισσότερο προς ή μακριά από τον Ήλιο συμβαίνει κατά την ετήσια τροχιά της Γης γύρω από αυτόν.

Αυτό ισοδυναμεί με τον Ήλιο να βρίσκεται στο ψηλότερο ή στο χαμηλότερο σημείο (ετήσιο ) του ουρανού που βρίσκεται ποτέ το μεσημέρι, όπως εμφανίζεται σε εμάς πάνω στην επιφάνεια της Γης.

Η ημέρα του ηλιοστασίου είναι είτε η μεγαλύτερη (το Καλοκαίρι-Θερινό ηλιοστάσιο) είτε η μικρότερη (το Χειμώνα-Xειμερινό ηλιοστάσιο) μέρα του έτους για όλες τις περιοχές της γης εκτός από τους Τροπικούς.

Η λέξη προέρχεται από το «ήλιος» και το «στέκομαι»/«στάση» επειδή κοντά στα ηλιοστάσια (λίγες ημέρες πριν ή μετά) ο Ήλιος φαίνεται να επιβραδύνει τη φαινομενική κίνησή του προς τα βόρεια ή προς τα νότια (κίνηση στην απόκλιση), μέχρι που την ημέρα του ηλιοστασίου αυτή η κίνηση μηδενίζεται και αντιστρέφεται. Εξίσου ορθό ετυμολογικώς είναι και το συνώνυμο «ηλιοτρόπιο» (βλ. παρακάτω, Πολιτιστικές επιδράσεις και λαογραφία). Με την ευρύτερη σημασία, ο όρος «ηλιοστάσιο» σημαίνει και την ημέρα που παρατηρείται αυτό το φαινόμενο, δύο φορές τον χρόνο, τον Ιούνιο και τον Δεκέμβριο. Τα ηλιοστάσια, όπως και οιισημερίες, συνδέονται αναπόσπαστα με τις εποχές του έτους. Σε κάποιες χώρες ή γλώσσες θεωρείται ότι αρχίζουν ή διαχωρίζουν τις εποχές, ενώ σε άλλες θεωρούνται τα κέντρα τους.

Τα ηλιοστάσια συμβαίνουν και για τους άλλους πλανήτες. Ορίζονται αντίστοιχα ως οι χρονικές στιγμές κατά τις οποίες ο άξονας περιστροφής του πλανήτη εμφανίζεται στραμμένος όσο περισσότερο προς ή μακριά από τον Ήλιο συμβαίνει κατά την ετήσια τροχιά του πλανήτη γύρω από αυτόν.


Πηγή


Στα σκαριά επενδυτική εταιρία-μαμούθ για Ταμεία


Στροφή στην επαγγελματική διαχείριση της περιουσίας των Ταμείων από το υπουργείο Εργασίας. Στόχος, η δημιουργία δύο εταιρειών, μία για κινητές και μία για ακίνητες αξίες. Αναλυτικά το χαρτοφυλάκιο των ταμείων. Αξιοσημείωτες αποδόσεις από την ΑΕΔΑΚ του ΙΚΑ και την ΕΔΕΚΤ ΑΕΠΕΥ.

Στα σκαριά επενδυτική εταιρία-μαμούθ για Ταμεία

Μία επενδυτική εταιρεία για τις κινητές και πιθανότατα μία για τις ακίνητες αξίες των ασφαλιστικών ταμείων αναμένεται να δημιουργήσει το υπουργείο Εργασίας, με στόχο τη δημιουργία αποθεματικών για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Στο νομοσχέδιο που σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα κατατεθεί στη Βουλή, πιθανότατα εντός Ιανουαρίου, θα προβλέπεται η ενεργή διαχείριση των αποθεματικών των ταμείων, που ανέρχεται σε περίπου 18 δισ. ευρώ, εάν συμπεριληφθεί και η περιουσία των μετοχικών ταμείων, του ΑΚΑΓΕ (ασφαλιστικό κεφάλαιο αλληλεγγύης των γενεών) και του ΟΑΕΔ.

Μάλιστα, βάσει των εκτιμήσεων, τα μελλοντικά ετήσια έσοδα μπορεί και να ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι η διαχείριση των αποθεματικών που σήμερα στην πλειοψηφία τους είναι τοποθετημένα σε παραδοσιακές επενδυτικές επιλογές, χωρίς επαγγελματική και ενεργή διαχείριση, θα αξιοποιηθούν μέσω μιας επενδυτικής εταιρείας. Αυτή αναμένεται να προέλθει από τη συγχώνευση της ΑΕΔΑΚ των Ασφαλιστικών Οργανισμών και της ΕΔΕΚΤ ΑΕΠΕΥ.

Παράλληλα, εξετάζεται η δημιουργία μιας Εταιρείας Επενδύσεων της Ακίνητης Περιουσίας, ΑΕΕΑΠ, για τα ακίνητα των ταμείων, που παραμένουν... ακίνητα εδώ και χρόνια. Η αντικειμενική τους αξία εκτιμάται σε 1,4 δισ. ευρώ και σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας εξετάζει είτε τη δημιουργία ΑΕΕΑΠ, είτε την ένταξη της περιουσίας των ταμείων στο Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας, ώστε να μειώσει τα λειτουργικά κόστη.

Αν και οι ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης επισημαίνουν πως τα αποθεματικά των ασφαλιστικών οργανισμών, ακόμη κι αν είχε επιτευχθεί αποτελεσματικότερη διαχείριση και καλύτερες αποδόσεις, δεν θα μπορούσαν σε καμία περίπτωση να αποτελέσουν την απάντηση στο τεράστιο χρηματοδοτικό έλλειμμα των ασφαλιστικών ταμείων, ούτε να επιλύσουν το πρόβλημα του ασφαλιστικού, το υπουργείο Εργασίας φιλοδοξεί στην επίμαχη μεταρρύθμιση να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε κινητές και ακίνητες αξίες να αποδίδουν ετησίως από 300 έως και 500 εκατ. ευρώ.

Η κυβέρνηση, που ως αντιπολίτευση βρισκόταν πολλές φορές αντίθετη στην τοποθέτηση των διαθεσίμων των ταμείων στης αγορές χρήματος και κεφαλαίου, στρέφει πλέον το βλέμμα της στην ενεργή και επαγγελματική διαχείριση της περιουσίας των ταμείων, μέσω της δημιουργίας μίας εταιρείας που θα προέλθει από τη συγχώνευση της ΑΕΔΑΚ των ασφαλιστικών οργανισμών και την ΕΔΕΚΤ ΑΧΕΠΕΥ.

Η... μαγιά

Τα δύο μοναδικά παραδείγματα επαγγελματικής διαχείρισης αποθεματικών κοινωνικής ασφάλισης μετράνε πλέον δεκαπέντε χρόνια λειτουργίας. Συνολικά, το ενεργητικό των δύο εταιρειών ανέρχεται σε 1,32 δισ. ευρώ.

Αναλυτικά, η ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Οργανισμών συστάθηκε το 2000 με πρωτοβουλία του ΙΚΑ, του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕΤ και με τη συμμετοχή της Εθνικής Τράπεζας, με σκοπό κατά το καταστατικό της «την ενεργητική διαχείριση των Αποθεματικών των Ασφαλιστικών Οργανισμών» και στόχο τη μακροπρόθεσμη διαχρονικότητα των αποδόσεων μέσω της βέλτιστης διαχείρισης και της περιορισμένης ανάληψης κινδύνου.

Σήμερα, 15 χρόνια μετά, η αξία του ενεργητικού της ανέρχεται σε 769 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 541,8 εκατ. ευρώ τοποθετημένα σε ένα αμοιβαίο κεφάλαιο Μικτό Εσωτερικού και τα υπόλοιπα 227,2 σε ένα Ευρωπαϊκών Ομολόγων (άλλαξε κατηγορία και ονομασία στις 16 Ιουλίου 2012). Οι επιδόσεις των δύο υπό διαχείριση Α/Κ είναι σημαντικές. Είναι ενδεικτικό ότι το μικτό, από την έναρξή του στις 30 Μαΐου 2003 έως και τις 14 Δεκεμβρίου 2015, καταγράφει κέρδη της τάξης του 21,94%. Από την αρχή του 2015 έως και τις 14 Δεκεμβρίου, η απόδοση του αμοιβαίου είναι 0,46%, όταν η μέση απόδοση της κατηγορίας για το ίδιο διάστημα είναι σύμφωνα με τη βάση δεδομένων της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών -2,98%. Αντίστοιχα, το Ευρωπαϊκών Ομολόγων καταγράφει μεν απώλειες της τάξης του 32%, έχοντας όμως απορροφήσει τις απώλειες του PSI. Κατά το 2015, η απόδοσή του είναι στο +7,75% και κατατάσσεται στην 4η θέση της κατηγορίας του, με τη μέση απόδοση να ανέρχεται σε 3,57%.

Η ΕΔΕΚΤ ΑΕΠΕΥ ιδρύθηκε το 1999 με στόχο τη διαχείριση ενός ειδικού κεφαλαίου του ΤΑΠ-ΟΤΕ, πλέον όμως, και μετά τη διοικητική ένταξη του συγκεκριμένου ταμείου στο ΙΚΑ, διαχειρίζεται κεφάλαια του ταμείου, ενώ εξακολουθεί να μετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο και η ΟΜΕ ΟΤΕ ΟΤΕ -0,66% με 5%.

Στις 17/12/2015 το ενεργητικό της ΕΔΕΚΤ-ΑΕΠΕΥ ανερχόταν σε 560 εκατ. ευρώ, καθώς το 2006 επεστράφησαν 220 εκατ. ευρώ στο ΤΑΠ ΟΤΕ ΟΤΕ -0,66%. Η σωρευτική απόδοση από την έναρξη λειτουργίας της εταιρείας μέχρι σήμερα ανέρχεται στο +45%.

Μάλιστα, η ΕΔΕΚΤ, παρότι διαχειρίζεται κεφάλαια ασφαλιστικού ταμείου, έχει τη δυνατότητα στο πλαίσιο της διασποράς κινδύνου να επενδύει στο εξωτερικό. Για τον λόγο αυτό συνεργάζεται μετά από διαγωνισμό, με μεγάλους διεθνείς παίκτες της διαχείρισης κεφαλαίων, όπως οι Acadian, State Street, Blackrock, Deutsche Asset Management και Amundi.

Η χαρτογράφηση της περιουσίας των ταμείων

Επί σειρά ετών, το δημόσιο χρησιμοποίησε συστηματικά τα αποθεματικά των ταμείων για σκοπούς άλλους από κοινωνικοασφαλιστικούς, καθιστώντας τους ασφαλιστικούς οργανισμούς «δανειστές» του δημόσιου χρέους, αποφεύγοντας να τους θωρακίσει με το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο για την προστασία τους. Αποτέλεσμα, η περιουσία να απομειώνεται και να μην επαρκεί για την εξασφάλιση συντάξεων και παροχών σε συνθήκες οικονομικής κρίσης.

Πλέον, η κυβέρνηση σχεδιάζει τη δημιουργία "ασφαλιστικού fund" με στόχο τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Ήδη, αποφασίστηκε η σύσταση διυπουργικής ομάδας εργασίας, με στόχο την εξεύρεση εσόδων από την αξιοποίηση της ακίνητης και κινητής περιουσίας των ταμείων καθώς και από τις αποκρατικοποιήσεις, τα παντός τύπου πρόστιμα από την πάταξη της εισφοροδιαφυγής και της φοροδιαφυγής, ακόμη και από έναν κάποιον μελλοντικό φόρο ή πόρο που θα χρηματοδοτεί το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και όχι κάποια συγκεκριμένη ομάδα ασφαλισμένων. Στόχος της κυβέρνησης είναι η "ανακεφαλαιοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων" και μαγιά θα αποτελέσουν τα σχεδόν 18 δισ. ευρώ της περιουσίας των ταμείων.

Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία (Οκτωβρίου 2015), τα ασφαλιστικά ταμεία και ο ΟΑΕΔ διαθέτουν σήμερα σε κινητές αξίες περίπου 17 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 3,9 δισ. ευρώ είναι τοποθετημένα στο ΑΚΑΓΕ, τον ασφαλιστικό κουμπαρά που δημιουργήθηκε για τον ίδιο σκοπό, δεν γέμισε όμως όπως αναμενόταν. Η πλειοψηφία των κεφαλαίων, 11,5 δισ. ευρώ, είναι τοποθετημένα σε χρεόγραφα. Αναλυτικά, 3,2 δισ. ευρώ είναι σε ομόλογα, 1,8 δισ. ευρώ σε μετοχές, ενώ 6,5 δισ. ευρώ είναι τοποθετημένα στο Κοινό Κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδος. Άλλο 1,7 δισ. ευρώ είναι κατατεθειμένο σε τράπεζες, επιπλέον 228,9 εκατ. ευρώ είναι σε προθεσμιακές καταθέσεις, ενώ 5,8 εκατ. ευρώ βρίσκονται σε μετρητά. Αναξιοποίητη παραμένει η ακίνητη περιουσία των ταμείων, η αντικειμενική αξία της οποίας εκτιμάται σε 1,43 δισ. ευρώ. Το 66% αφορά επαγγελματικούς χώρους, το 14% ξενοδοχεία, μεταξύ των οποίων και το Μακεδονία Παλλάς, και το 13% αγροτεμάχια αλλά και διαμερίσματα...



Πηγή : euro2day.gr


Λευκός Οίκος: Συλλυπητήρια στις οικογένειες Αμερικανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν



Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες έξι αμερικανών στρατιωτών οι οποίοι σκοτώθηκαν από βομβιστή αυτοκτονίας στο Αφγανιστάν χθες και είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν δεσμευμένες στην υποστήριξη του πληθυσμού και της κυβέρνησης του Αφγανιστάν.

"Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι με τα θύματα, τις οικογένειές τους και τους αγαπημένους τους," είπε σε δήλωση ο Λευκός Οίκος.
Οι έξι Αμερικανοί σκοτώθηκαν όταν έπεσε πάνω τους ένας βομβιστής αυτοκτονίας με το μηχανάκι του ενώ έκαναν περιπολία κοντά στην αεροπορική βάση Μπαγκράμ, είπε αμερικανός αξιωματούχος, στην πιό πρόσφατη επίθεση εξέχουσας σημασίας από τους Ταλιμπάν.




Η Φώφη Γεννηματά καταγγέλει απόπειρα ελέγχου της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση




Η ρύθμιση που ανάβει φωτιές αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα από τη Βουλή

Προσπάθεια ελέγχου της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση καταγγέλει το ΠαΣοΚ έπειτα από τη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα η  επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά με το Προεδρείο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος. Η συνάντηση ζητήθηκε από την Ενωση Εισαγγελέων στο πλαίσιο επαφών που κάνει με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, σχετικά με ρύθμιση η οποία αφορά την πειθαρχική τους μεταχείριση, και έχει ενταχθεί στο νομοσχέδιο για το Σύμφωνο Συμβίωσης που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή.   

Με τη διάταξη, αυτή, δίδεται αρμοδιότητα στον εκάστοτε πρόεδρο του Αρείου Πάγου, ο οποίος διατάσσει τη σχετική έρευνα, να προεδρεύει στα πειθαρχικά συμβούλια που κρίνουν δικαστές και εισαγγελείς. Δημιουργείται δηλαδή το άτοπο αυτός που ζητεί τη διερεύνηση ενός πειθαρχικού παραπτώματος να το δικάζει κιόλας.  

Έπειτα από τη συνάντηση με τους εισαγγελείς η κυρία Γεννηματά διατύπωσε σαφείς αιχμές για κυβερνητική επιχείρηση παρέμβασης και επηρεασμού στο έργο των δικαστών και Εισαγγελέων. «Το ΠαΣοΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη αναγνωρίζουν τη μεγάλη προσπάθεια, την οποία οι Έλληνες Εισαγγελείς καταβάλλουν καθημερινά και μέσα σε αντίξοες συνθήκες για την εμπέδωση του αισθήματος δικαίου στη χώρα μας. Οφείλουμε όλοι να συμβάλλουμε έμπρακτα στη διευκόλυνση του έργου τους, σεβόμενοι απόλυτα την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της. Γι' αυτό και είμαστε απόλυτα αντίθετοι σε κάθε απόπειρα παρέμβασης και επηρεασμού του έργου τους. Η Κυβέρνηση μετά την «έφοδο» στο Κράτος, επιχειρεί να ελέγξει με ανεπίτρεπτες μεθοδεύσεις και την Δικαιοσύνη», τόνισε η κυρία Γεννηματά.

Οι τόνοι για το θέμα αυτό αναμένεται να ανεβούν στη Βουλή, καθώς ο εισηγητής από την πλευρά της Συμπαράταξης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου καταγγέλει ότι ποτέ, από τον πρώτο κώδικα οργανισμού δικαστηρίων, δεν επιχειρήθηκε να δοθεί η πειθαρχική αρμοδιότητα σε πρόεδρο Ανωτάτου Δικαστηρίου για δυνητικό έλεγχο των δικαστών και εισαγγελέων. Στη συνάντηση συμμετείχαν από την πλευρά της Ενωσης Εισαγγελέων οι: Κ. Τζαβέλλας (πρόεδρος), Δ. Ζημιανίτης (Γ. Γραμματέας) και Π. Παναγιωτόπουλος (πρώην Γ. Γραμματέας). Από τη Δημοκρατική Συμπαράξη ο συμμετείχαν ο υπεύθυνος ΚΤΕ Δικαιοσύνης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη Θ. Παπαθεοδώρου, ο Ν. Κανελλόπουλος πρωην Γ.Γ ΥΔΔΑΔ, η Γραμματέας του Τομέα Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ Χριστίνα Κουντούρη και το μέλος της Επιτροπής Θέσεων για τη Θεσμική και Πολιτική Μεταρρύθμιση Δ. Μάντζος.




Κρουστάλλη Δήμητρα
Πηγή : tovima.gr










ΝΔ: Συμμετοχή και συμμαχίες κρίνουν τον νικητή



Ισχυρή εντολή για ανασυγκρότηση του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας και άσκηση σκληρής και εποικοδομητικής αντιπολίτευσης ανεξάρτητα από το πρόσωπο αυτού που θα ηγηθεί, απέστειλαν την Κυριακή 400.000 και πλέον πολίτες που συμμετείχαν στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης και Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη μεταξύ τους διαφορά να διαμορφώνεται περί τις 10 μονάδες, είναι οι δύο διεκδικητές, με τη συμμετοχή στον β΄ γύρο αλλά και τις φανερές και, κυρίως, υπόγειες συμμαχίες που θα συγκροτηθούν να είναι αυτές που θα διαμορφώσουν και το τελικό αποτέλεσμα. Οι κ. Απ. Τζιτζικώστας με ένα τελικό ποσοστό που θα διαμορφωθεί κάτω από το 20% και Αδωνις Γεωργιάδης (αναμένεται να φθάσει περί το 12%) καθίστανται, εκ των πραγμάτων, ρυθμιστές καθώς η στάση που θα τηρήσουν οι ψηφοφόροι που τους στήριξαν προχθές θα αποδειχθεί καθοριστική. Ηδη, ο κ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε τη στήριξή του προς τον κ. Μητσοτάκη ενώ, παρά τις εισηγήσεις που δέχεται να πράξει το ίδιο, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας αναμένεται να μη λάβει σαφή θέση αλλά, εμμέσως μόνον, να «δείξει» προς τον πρώην υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Από την πλευρά του, ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης θα επιδιώξει να αξιοποιήσει το προβάδισμα που έχει ήδη εξασφαλίσει, καθώς ακόμη και χωρίς να αυξήσει τις ψήφους του, ενδεχόμενη αποχή ψηφοφόρων, κυρίως όσων ψήφισαν τους δύο που δεν συνεχίζουν, από τον δεύτερο γύρο, θα τον φέρει αυτομάτως πολύ κοντά στο κατώφλι του 50%. Εν αντιθέσει με τον κ. Μητσοτάκη, που θα επιδιώξει να ερμηνεύσει το 60% που δεν έλαβε ο κ. Μεϊμαράκης ως μήνυμα αλλαγής και ανανέωσης του κόμματος και, προφανώς, να το εκφράσει στον δεύτερο γύρο, ο τέως πρόεδρος του κόμματος θα επιχειρήσει να απευθυνθεί στα παραταξιακά αντανακλαστικά της βάσης και να εμφανιστεί ως εγγυητής της «όλης κεντροδεξιάς» που είναι μεν μεταρρυθμιστική αλλά δεν αποκλίνει σε ακραίες πολιτικές επιλογές με κοινωνικό κόστος.

Η σύγκρουση μεταξύ των κ. Μεϊμαράκη και Μητσοτάκη έχει και αύρα από την πρόσφατη ιστορία του κόμματος, καθώς αποτελεί ένα ακόμη «επεισόδιο» στην ιστορική σύγκρουση των δύο «στρατοπέδων», καραμανλικών έναντι μητσοτακικών, που πάντως συνοδεύτηκε και από περιόδους αγαστής συνεργασίας. Ωστόσο, δεν πρόκειται μόνον γι’ αυτό. Η ίδια σύγκρουση έχει και στοιχεία αμφισβήτησης της ισχύος της καραμανλικής πτέρυγας στο κόμμα. Με τον ένα ή το άλλο τρόπο, οι τρεις υποψήφιοι (Μητσοτάκης, Τζιτζικώστας, Γεωργιάδης) αμφισβήτησαν τα «καραμανλικά» πρωτεία, κάτι που προκάλεσε την απάντηση της καραμανλικής πτέρυγας μέσω της σαφούς στήριξης του κ. Μεϊμαράκη. Δεν διέλαθε, δε, την προσοχή πολλών η επιλογή του κ. Κ. Καραμανλή να μεταβεί, ήδη από την Παρασκευή, και να ψηφίσει στη Θεσσαλονίκη, ούτε βέβαια και το γεγονός ότι στο μεγαλύτερο εκλογικό κέντρο της βορείου Ελλάδας, το Βελλίδειο, ο κ. Τζιτζικώστας δεν κατάφερε να κερδίσει ούτε σε μία κάλπη, καθώς αυτός που υπερψηφίστηκε ήταν ο κ. Μεϊμαράκης.

Ενδιαφέρον έχει, τέλος, και η στάση που θα κρατήσει το στρατόπεδο Σαμαρά, μέλη του οποίου παρείχαν στήριξη στην υποψηφιότητα Γεωργιάδη, ενώ βουλευτές επιρροής του περιλαμβάνονται στους υποστηρικτές Τζιτζικώστα, τις δύο υποψηφιότητες που έμειναν εκτός δεύτερου γύρου. Αν και ο πρώην πρωθυπουργός δεν έχει λάβει δημόσια θέση, είναι σαφές το μέτωπο με την πλευρά Μεϊμαράκη, με αφορμή και το φιάσκο της 22ας Νοεμβρίου, αλλά και η ικανοποίηση από τη θεσμική υποστήριξη της κυβερνητικής περιόδου 2012-2014 εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη.


Έντυπη Καθημερινή