Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022

Ρογκάκου εξεταστική επιτροπή : Επί ΣΥΡΙΖΑ η σύμβαση της Krikel




Σήμερα καταθέτει η επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Αλεξάνδρα Ρογκάκου, για την υπόθεση της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους της κυβέρνησης,  η κυρία Ρογκάκου, φέρεται να έδωσε ξεκάθαρη απάντηση, ότι από τον έλεγχο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας στην ΕΥΠ, δεν προέκυψε ούτε σύμβαση, ούτε σχέση του Pretador με το ελληνικό Δημόσιο.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, η μάρτυρας κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή, ότι η πρώτη σύμβαση της εταιρείας Krikel με το ελληνικό δημόσιο έγινε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ενώ διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ των εταιρειών Krikel και Intellexa.

Η κατάθεση της επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και ειδικά η αναφορά της στην σύμβαση της Krikel με το δημόσιο επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, προκάλεσε την ενόχληση των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης που δεν τους άρεσε η νέα αποκάλυψη για την συμμορία Τσίπρα, και αντιμετώπισαν την κυρία Ρογκάκου με ειρωνείες και σχόλια, πράγμα που σχολίασε και η ίδια στην Επιτροπή.




Ρώσοι πολίτες κατά του δικτάτορα Πούτιν

 


Εκατομμύρια Ρώσοι ξύπνησαν την Τετάρτη και συνειδητοποίησαν ότι υπάρχει περίπτωση να κληθούν να συμμετάσχουν στον πόλεμο του δικτάτορα Πούτιν και στην κατοχή των ουκρανικών εδαφών. 

Για πολλές οικογένειες στην Ρωσία, ο πόλεμος χτυπάει την πόρτα του σπιτιού τους. «Αυτό είναι που φοβόμασταν όλοι όταν ξεκίνησε ο πόλεμος», δήλωσε μια μητέρα, που πιστεύει ότι ο γιος της θα μπορούσε να επιστρατευτεί.

Μέχρι στιγμής, η Ρωσία δεν έχει κλείσει τα σύνορα για να αποτρέψει την έξοδο νεαρών ανδρών που αποφεύγουν την επιστράτευση, και είναι πολλοί αυτοί που προσπαθούν να φύγουν σε άλλες χώρες.

Η κυκλοφορία των οχημάτων που φτάνουν στα ανατολικά σύνορα της Φινλανδίας με τη Ρωσία αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας, ανακοίνωσε νωρίς σήμερα το πρωί η φινλανδική συνοριοφυλακή, προσθέτοντας ωστόσο ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο. Συνολικά 4.824 Ρώσοι έφτασαν στην Φινλανδία μέσω των ανατολικών συνόρων χθες, σημειώνοντας αύξηση από τους 3.133 που ήταν πριν από μια εβδομάδα. 



Σύμφωνα με την Guardian, οι Ρώσοι που «αποδρούν» από τη χώρα αεροπορικώς έχουν αγοράσει εισιτήρια για χώρες όπως η Τουρκία και η Αρμενία, όπου μπορούν να ταξιδέψουν χωρίς βίζα. Ωστόσο, μεμονωμένα εισιτήρια για τις χώρες αυτές δεν είναι διαθέσιμα μέχρι αυτό το Σαββατοκύριακο, και ακόμη και τότε το κόστος τους μπορεί να ξεπερνά τα 3.000 δολάρια. Η Aviasales, ένας δημοφιλής ιστότοπος αεροπορικών εισιτηρίων, προσφέρει ακόμα και την επιλογή προορισμού «όπου μπορώ να πάω». Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν κλείσει τα χερσαία σύνορά τους για τους Ρώσους, κάτι που περιορίζει ακόμα περισσότερο τις επιλογές διαφυγής. Επιπλέον, ακόμη και οι Ρώσοι που θα καταφέρουν να φύγουν κινδυνεύουν να διωχθούν για λιποταξία εάν επιστρατευθούν και δεν επιστρέψουν.

Ρώσοι πολίτες που αντιτίθενται στον πόλεμο κατεβαίνουν στους δρόμους για να διαδηλώσουν, με πάνω από 1000 συλλήψεις απο το καθεστώς του δικτάτορα Πούτιν. Οι διαδηλώσεις είναι σε διάφορες ρωσικές πόλεις είναι μεγάλες σε μέγεθος, και η οργή των πολιτών κατά του δικτάτορα και του πολέμου στην Ουκρανία είναι έκδηλη: «Δεν θέλω να πεθάνω για τον Πούτιν και για εσάς!» φώναξε ένας άνδρας που συνελήφθη σε μια διαμαρτυρία στο Νοβοσιμπίρσκ.

Μια λέξη που χρησιμοποιούν εκτενώς οι Ρώσοι που αντιτίθενται στον πόλεμο για την επιστράτευση του Πούτιν είναι το «μογκιλιζάτσια», που ουσιαστικά «παντρεύει» το «μομπιλιζάτσια» («επιστράτευση» στα ρωσικά) με τη λέξη «μογκιλα» που σημαίνει τάφος. 



Χάος στο Ιράν οι πολίτες καίνε αστυνομικά τμήμα ζητούν την παραίτηση του δικτάτορα

 


Σε κατάσταση συναγερμού παραμένει το Ιράν, με αφορμή τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν σε 50 περιοχές της χώρας, όταν η 22χρονη Μαχσά Αμινί από το ιρανικό Κουρδιστάν απήχθη στην Τεχεράνη από άντρες της θρησκευτικής αστυνομίας, επειδή... κάποιες τούφες από τα μαλλιά της είχαν ξεπροβάλλει από το χιτζάμπ που φορούσε. 

Η Αμινί δέχτηκε βίαιη επίθεση μέσα στο βαν που την «έσυραν», αλλά και στα κρατητήρια, στα οποία τη μετέφεραν, με συνέπεια, όταν πια την άφησαν ελεύθερη, να καταρρεύσει και να χάσει τη ζωή της λίγο αργότερα.

Οι αντιδράσεις και οι διαδηλώσεις που ξεκίνησαν από τότε, οδήγησαν σε σκληρές συγκρούσεις των πολιτών με τις δυνάμεις ασφαλείας του δικτάτορα του ΙΡΑΝ, με συνέπεια η κατάσταση να βρίσκεται σήμερα εκτός ελέγχου.

Πρόκειται για τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις εδώ και χρόνια, με χιλιάδες γυναίκες να καίνε τις μαντήλες τους και να κόβουν τα μαλλιά τους. 

Εννέα άνθρωποι, ανάμεσά τους τρία μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, έχουν σκοτωθεί στο Ιράν από την έναρξη πριν έξι ημέρες των διαδηλώσεων, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο επίσημο απολογισμό. Δύο αστυνομικοί «που είχαν κινητοποιηθεί για να αντιμετωπίσουν τους ταραξίες» στην Ταμπρίζ, στο βορειοδυτικό Ιράν, και τη Μασχάντ (βορειοανατολικά) σκοτώθηκαν χθες με μαχαίρι, μετέδωσαν ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανέφερε ότι οι νεκροί διαδηλωτές φτάνουν τους 10.

Αξιωματούχοι του καθεστώτος αρνούνται ότι οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν διαδηλωτές, υπονοώντας ότι μπορεί να πυροβολήθηκαν από ένοπλους αντικαθεστωτικούς.

Χωρίς σημάδια ύφεσης των διαδηλώσεων, οι αρχές περιόρισαν την πρόσβαση στο διαδίκτυο, σύμφωνα με μαρτυρίες της Hengaw, κατοίκων και του παρατηρητηρίου NetBlocks, για να μην μαθαίνουν στο εξωτερικό τι γίνεται στην χώρα.

Το Ιρανικό καθεστώς έχει προχωρήσει σε μπλοκάρισμα της πρόσβασης στο διαδίκτυο σε περιοχές της χώρας όπου σημειώνονται διαδηλώσεις, με συνέπεια κάτοικοι στην Τεχεράνη και σε άλλες πόλεις να μην μπορούν να περιηγηθούν.

Η πρόσβαση σε Instagram και WhatsApp είναι επίσης αδύνατη. Παράλληλα, το Al Jazeera επικαλούμενο τον παρατηρητή του διαδικτύου NetBlocks, αναφέρει πως ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους κινητής τηλεφωνίας διέκοψε τη λειτουργία του, αφήνοντας εκατομμύρια Ιρανούς εκτός σύνδεσης.








Ανεύθυνες κραυγές για πυρηνικά από τον εκπρόσωπο του ΡώSSου δικτάτορα Πούτιν, Μεντβέντεφ


Οι ΡώSSοι όπως έκανε και ο Χίτλερ δεν μπορούν να χωνέψουν ότι δεν τους βγήκε ο πόλεμος και με επιθέσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ απειλεί ο εκπρόσωπος του δικτάτορα Πούτιν Ντμίτρι Μεντβέντεφ και πρώην πρόεδρος και πρωθυπουργός της ΡωSSίας.

Ο Μεντβέντεφ, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, δημοσίευσε ένα χυδαίο και απειλητικό μήνυμα μέσω του λογαριασμού του στο Telegram.

«Ακόμα και πυρηνικά όπλα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν»

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο Guardian, ο Μεντβέντεφ ανέφερε συγκεκριμένα: «Θα διεξαχθούν δημοψηφίσματα και οι δημοκρατίες του Ντονμπάς και άλλα εδάφη θα γίνουν δεκτά στη Ρωσία. Η προστασία όλων των εδαφών που έχουν ενταχθεί θα ενισχυθεί σημαντικά από τις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις».

Συνέχισε: «Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι όχι μόνο οι δυνατότητες επιστράτευσης, αλλά και οποιαδήποτε ρωσικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων στρατηγικών πυρηνικών όπλων, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τέτοια προστασία».

«Τα υπερηχητικά όπλα μπορούν να φτάσουν στόχους στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες»

«Επομένως, διάφοροι συνταξιούχοι ηλίθιοι με γαλόνια στρατηγού δεν χρειάζεται να μας εκφοβίζουν μιλώντας για χτύπημα του ΝΑΤΟ στην Κριμαία. Τα υπερηχητικά όπλα είναι εγγυημένο ότι μπορούν να φτάσουν στόχους στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες πολύ πιο γρήγορα.

Αλλά το δυτικό κατεστημένο, γενικά, όλοι οι πολίτες των χωρών του ΝΑΤΟ, πρέπει να καταλάβουν ότι η Ρωσία έχει επιλέξει τον δικό της δρόμο. Δεν υπάρχει τρόπος επιστροφής», καταλήγει το μήνυμα του ΡώSSου εκπρόσωπου του δικτάτορα Βλαντιμίρ Πούτιν.





Απορρίφθηκε από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου το αίτημα αναίρεσης της Γεωργίας Μπίκα

 



Απορρίφθηκε από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου το αίτημα αναίρεσης του βουλεύματος με το οποίο απηλλάγη 27χρονος για την υπόθεση με τον βιασμό που κατήγγειλε ότι υπέστη 24χρονη, ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης.

Με διάταξή του, ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Αχ. Ζήσης θέτει την υπόθεση οριστικά στο αρχείο, θεωρώντας ορθό το σκεπτικό του βουλεύματος, με το οποίο το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης απήλλαξε τον 27χρονο από την κατηγορία των «γενετήσιων πράξεων χωρίς τη συναίνεση του θύματος».

Η 24χρονη είχε προσφύγει το προηγούμενο διάστημα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζητώντας την αναίρεση του απαλλακτικού βουλεύματος.



Μητσοτάκης στο Bloomberg: Η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας δεν μπορεί να γίνει ανεκτή

 


Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην τηλεόραση του πρακτορείου Bloomberg και στη δημοσιογράφο Caroline Hyde.




Caroline Hyde: Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται μαζί μας. Είναι μεγάλη μας χαρά που είστε μαζί μας, εδώ, στη Νέα Υόρκη.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση.


Caroline Hyde: Βρίσκεστε εδώ για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, θα ήθελα να μου πείτε, κ.Πρωθυπουργέ για την τελευταία, σημερινή, ρητορική του Προέδρου Putin. Για άλλη μια φορά έχουμε, κλιμάκωση της κατάστασης, ανησυχίες για προσαρτήσεις, πυρηνική απειλή και απειλή να ρίξει στον πόλεμο ακόμη περισσότερα στρατεύματα. Τι λέτε για όλα αυτά;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτό που μπορώ να σας πω είναι πως όλοι είμαστε ενωμένοι και στηρίζουμε την Ουκρανία στην προσπάθειά της να υπερασπιστεί τον εαυτό της ενάντια σε αυτή την πράξη καθαρής επιθετικότητας, που παραβιάζει όλους τους κανόνες των διεθνών σχέσεων.


Μιλώντας ως Έλληνας, αλλά και ως Ευρωπαίος ηγέτης, γνωρίζουμε ποιο είναι το διακύβευμα. Και αυτό ξεπερνά την Ουκρανία. Και είναι ανάγκη να στείλουμε μήνυμα σε όλους τους ηγέτες απολυταρχικών καθεστώτων που θεωρούν πως μπορούν να αλλάξουν τα σύνορα με τη χρήση βίας, ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει ανεκτό από την κοινότητα των δημοκρατικών κρατών.


Ο πόλεμος δεν πάει καλά για τη Ρωσία. Αυτό είναι απολύτως ξεκάθαρο. Και πιστεύω πως ο Πρόεδρος Putin θα κάνει τα πάντα για να ανατρέψει την κατάσταση. Αλλά είμαι πεπεισμένος πως δεν θα τα καταφέρει.


Caroline Hyde: Σε μεγάλο βαθμό αυτό που έχει μεγάλες συνέπειες στην Ευρώπη, στους πολίτες σας είναι η αύξηση στο κόστος. Οι συνέπειες, ειδικά στην ενέργεια, είναι κάτι που αισθάνονται οι πολίτες, οι καταναλωτές. Γνωρίζω πως η Ελλάδα έχει επανειλημμένα στηρίξει δαπανώντας χρήματα, επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Σήμερα προσφέρατε επιπλέον 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ. Για πόσο ακόμη μπορείτε να το κάνετε αυτό; Έχετε δώσει έμφαση στη φορολόγηση κάποιων από τα κέρδη των εταιρειών ενέργειας.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα πρέπει να στείλουμε ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν θα δεχθούμε εκβιασμό από τη Ρωσία, σε ό,τι αφορά την επάρκεια και τις τιμές του αερίου. Θα πρέπει να το κάνουμε σε εθνικό επίπεδο, αλλά χρειαζόμαστε και μεγαλύτερη συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο.


Προσωπικά, από τον Μάρτιο, είχα ταχθεί υπέρ της επιβολής πλαφόν στο φυσικό αέριο που εισάγεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν είμαι βέβαιος πως θα καταφέρουμε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Αλλά έχουμε λάβει σημαντικές αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε ό,τι αφορά τη μείωση της εξάρτησης μας από το Ρωσικό φυσικό αέριο.


Ταυτόχρονα, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι θα διατήρησουμε την κοινωνική συνοχή, πρέπει να στηρίξουμε τις κοινωνίες μας. Και θα πρέπει να το κάνουμε τόσο δαπανώντας κεφάλαια από τον προϋπολογισμό μας όσο και “ανακυκλώνοντας” τα υπερκέρδη των παραγωγών ενέργειας και διοχετεύοντάς τα σε ειδικό Ταμείο που θα μάς βοηθήσει να επιδοτήσουμε τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.


Αυτό ακριβώς κάναμε στην Ελλάδα και θεωρώ πως είμαστε πρωτοπόροι στο ζήτημα αυτό. Αν δείτε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προτείνει να ακολουθήσουν το μοντέλο της Ελλάδας, το οποίο εφαρμόζεται ήδη εδώ και τρεις μήνες. Και, πραγματικά, φέρνει αποτελέσματα.


Έχουμε “ανακυκλώσει” πάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ από τα υπερκέρδη τα οποία θα διοχετευθούν σε αυτό το ειδικό ταμείο, γεγονός που μάς επιτρέπει να προσφέρουμε στήριξη. Θα έλεγα στήριξη σε σημαντικό βαθμό σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις ώστε να διασφαλίσουμε πως θα τα καταφέρουν αυτόν τον δύσκολο χειμώνα.


Αν δεν το κάνουμε αυτό, τότε υπάρχει πραγματικός κίνδυνος οι κοινωνίες μας να μην συμπορευθούν με την απόφασή μας να στηρίξουμε την Ουκρανία και να αρχίσουν να ασκούν πίεση προς εμάς να προχωρήσουμε σε κάποιο συμβιβασμό, κάτι το οποίο, ειλικρινά, δεν αποτελεί επιλογή. Θα πρέπει λοιπόν να το κάνουμε.


Επίσης, θα πρέπει να έχουμε επίγνωση του γεγονότος ότι όσο είναι σε εξέλιξη η μεταβατική περίοδος απεξάρτησης από το αέριο, θα πρέπει να υπάρξει επιτάχυνση, ακόμα μεγαλύτερη επιτάχυνση, στην διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Εμείς αυτό κάνουμε. Η Ελλάδα έχει ηγετικό ρόλο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Είμαστε στη λίστα των πρώτων δέκα χωρών σε ό,τι αφορά τη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο μείγμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα.


Σκοπεύουμε να προσθέσουμε σχεδόν 2 GigaWatt Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μέσα στο 2022. Συνεχίζουμε να επενδύουμε στα εγχώρια δίκτυά μας.


Και φυσικά φιλοδοξούμε η Ελλάδα να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο σε περιφερειακό επίπεδο, λειτουργώντας ως σημείο εισόδου ενέργειας στην Ε.Ε.


Ενισχύουμε τις υποδομές Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη χώρα. Θέλουμε να εισάγουμε περισσότερο Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο μέσω Ελλάδος όχι μόνο για να καλύψουμε τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς, αλλά και για να στηρίξουμε τους γείτονές μας στα Βαλκάνια.


Και βεβαίως θέλουμε να δημιουργήσουμε δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας που θα συνδέουν την Ελλάδα, με τη Μέση Ανατολή, την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Caroline Hyde: Θα μπορούσε λοιπόν να πει κανείς πως αυτή η κατάσταση αποτελεί μια ευκαιρία για την Ελλάδα, από οικονομικής άποψης;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι είναι. Κάθε κρίση είναι δυνητικά και μια ευκαιρία. Αλλά και πάλι, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να διασφαλίσουμε ότι η τιμή της ενέργειας που πληρώνει ο κόσμος, δεν είναι υπερβολική. Φυσικά, τώρα υπάρχει και ένα επιπλέον κίνητρο για τους πολίτες να διασφαλίσουν ότι εξοικονομούν ενέργεια. Ο τρόπος με τον οποίο έχουμε κλιμακώσει τις επιδοτήσεις μας, ενθαρρύνει τους ανθρώπους να εξοικονομήσουν ενέργεια. Τους δίνουμε λοιπόν μεγαλύτερη επιδότηση αν μειώσουν την ενέργεια που καταναλώνουν κατά 15%. Επομένως, μετράμε την κατανάλωση ενέργειας σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο, και όσο περισσότερη ενέργεια εξοικονομούν, τόσο μεγαλύτερο όφελος θα έχουν. Και θα λάβουν μεγαλύτερη επιδότηση. Επίσης εφαρμόζουμε προγράμματα για την αντικατάσταση όλων των συσκευών που είναι εξαιρετικά ενεργοβόρες. Για παράδειγμα, στην Ελλάδα έχουμε πάρα πολλές μονάδες κλιματισμού. Εάν συγκρίνετε την κατανάλωση ενέργειας μιας παλιάς μονάδας κλιματισμού με μια νέα, η εξοικονόμηση φτάνει σχεδόν το 50%. Και φυσικά, όπως είπατε, θέλουμε να είμαστε μέρος του νέου γεωπολιτικού ενεργειακού χάρτη και νομίζω ότι ξέρουμε πώς να φτάσουμε εκεί.


Caroline Hyde: Τι πιστεύετε για όσα έχει ανακοινώσει μέχρι στιγμής η Ευρωπαϊκή Επιτροπή; Έχετε πει κατά κάποιο τρόπο ότι ακολουθούν το παράδειγμά σας. Έχουν γίνει αρκετά;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα είμαι πολύ ειλικρινής μαζί σας. Θα συνεχίσω να υποστηρίζω την ανάγκη ενός πλαφόν. Και κάθε φορά που μιλάμε για ένα πλαφόν, οι αγορές το προσέχουν και προσαρμόζονται. Για ποιο λόγο μιλάω για πλαφόν στην Ευρώπη; Γιατί στην Ευρώπη η αγορά φυσικού αερίου πραγματικά δεν λειτουργεί. Δεν χρειάζεται να είστε ειδικός σε θέματα ενέργειας για να καταλάβετε ότι δεν υπάρχει πραγματική συσχέτιση μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν δεκαπλασιαστεί. Πληρώνουμε πολύ περισσότερα χρήματα για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη από ό,τι εσείς στις ΗΠΑ ή απ’ ό,τι πληρώνει η Ιαπωνία ή η Κίνα για εισαγωγές φυσικού αερίου. Επομένως, νομίζω ότι χρειαζόμαστε μια πιο δραστική παρέμβαση που δεν θα στοχεύει απλώς το ρωσικό αέριο, αλλά θα επιβάλλει ένα ανώτατο όριο στον δείκτη TTF. Θα φτάσουμε εκεί; Δεν το γνωρίζω.


Αυτό που έχουμε κάνει, μέχρι στιγμής, είναι σίγουρα προς τη σωστή κατεύθυνση. Για παράδειγμα, η επιβολή σε ευρωπαϊκό επίπεδο φορολογίας στα απροσδόκητα κέρδη των διυλιστηρίων. Θα χρησιμοποιήσουμε αυτά τα κέρδη για να επιδοτήσουμε το πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο είναι σημαντικό για τους ανθρώπους που χρειάζονται θέρμανση για τα σπίτια τους κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Αλλά και πάλι, η μεγάλη πρόκληση είναι να κατανοήσουμε ότι η στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν είναι πλέον μόνο ένα οικονομικό ζήτημα, είναι επίσης ένα γεωπολιτικό ζήτημα.


Caroline Hyde: Ναι. Μιλήστε μου για την ανησυχία που έχετε γι’ αυτόν τον χειμώνα. Λέτε ότι προσπαθείτε να διασφαλίσετε ότι προστατεύετε τους καταναλωτές σας, τους πολίτες σας. Τι γίνεται με αυτούς που θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα, που θέλουν να ξοδέψουν χρήματα στην Ελλάδα; Τα πάτε απίστευτα καλά στον τομέα του τουρισμού. Στην πραγματικότητα, χάρη σε αυτό έχετε αυξήσει τις προοπτικές για την οικονομία σας. Ανησυχείτε ότι αν η Ευρώπη έχει έναν πολύ κακό χειμώνα, οι άνθρωποι δεν θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να έρθουν;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, μια ύφεση είναι κακή για την οικονομία γενικά, αλλά πιστεύω ότι η ελληνική τουριστική βιομηχανία έχει ανακάμψει εντυπωσιακά και μάλλον οδεύουμε προς μια χρονιά-ρεκόρ. Πιστεύω ότι η Ελλάδα έχει γίνει ένας ελκυστικός προορισμός, όχι μόνο το καλοκαίρι, όχι μόνο για τα νησιά. Εστιάζουμε πολύ στη βιωσιμότητα. Και φυσικά, νομίζω ότι γεφυρώνουμε επίσης αυτό το χάσμα ανάμεσα στο να έρθει κάποιος στην Ελλάδα απλώς για ευχαρίστηση και στο να έρθει στην Ελλάδα για δουλειά. Υπάρχουν πολλοί ψηφιακοί νομάδες που μετακομίζουν τώρα στην Ελλάδα. Προσφέρουμε σημαντικά κίνητρα. Είναι ένα υπέροχο μέρος, όχι μόνο για να το επισκεφθείτε, αλλά και ένα μέρος απ’ όπου μπορείτε να εργαστείτε, να ζήσετε όταν συνταξιοδοτηθείτε. Ίσως είναι επίσης ένα υπέροχο μέρος για τους Βορειοευρωπαίους να περάσουν τον χειμώνα τους γιατί σίγουρα θα θέλουν να εξοικονομήσουν χρήματα στους λογαριασμούς θέρμανσης. Περάστε λοιπόν λίγο χρόνο στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, θα περάσετε υπέροχα και πιθανότατα θα είναι και φθηνότερο για εσάς.


Caroline Hyde: Είσαστε καλός “πωλητής”. Ακούγεται απολαυστικό. Κύριε Πρωθυπουργέ, μιλήστε μας λίγο για ορισμένες από τις ανησυχίες στο πεδίο των διεθνών σχέσεων που έχουν επισημανθεί, σε έναν βαθμό, εδώ στα Ηνωμένα Έθνη. Συγκεκριμένα, σκέφτομαι τον Πρόεδρο της Τουρκίας. Για άλλη μια φορά, γνωρίζουμε ότι η έχθρα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας κρατάει εδώ και καιρό και σε κάποια πεδία, αλλά γνωρίζουμε επίσης και για κατηγορίες ακόμα και για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που έχει εξαπολύσει η Τουρκία σε βάρος της Ελλάδας. Ποιά είναι η απάντησή σας; Ποια είναι η στάση που έχουν τηρήσει οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη σε όλο αυτό;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα έχω την ευκαιρία να απαντήσω στον Πρόεδρο Ερντογάν όταν εκφωνήσω την ομιλία μου την Παρασκευή. Το να κατηγορείς την Ελλάδα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο ζήτημα της μετανάστευσης είναι απλώς εξωφρενικό. Είναι εξωφρενικό γιατί είναι η Τουρκία που, πολύ ανοιχτά και πολύ δημόσια, εργαλειοποιεί τους μετανάστες τα τελευταία δύο χρόνια, προσπαθώντας να τους ενθαρρύνει, να τους στείλει στα ελληνικά σύνορα, προσπαθώντας να τους ωθήσει στην Ευρώπη. Διασώζουμε δεκάδες χιλιάδες. Έχουμε διασώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που βρίσκονταν σε κίνδυνο στη θάλασσα. Υπερασπιζόμαστε τα σύνορά μας όπως έχουμε υποχρέωση να κάνουμε, αλλά σεβόμαστε επίσης τα θεμελιώδη δικαιώματα και θα έπρεπε να συνεργαζόμαστε με την Τουρκία για να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα αντί να βλέπουμε μια Τουρκία να “μάς κουνάει και το δάχτυλο”. Γενικά έχουμε δει ένα κρεσέντο τουρκικής ρητορικής κατά της Ελλάδας που είναι προφανώς απαράδεκτο. Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που έχει επισημανθεί προς την Τουρκία από την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και από τις ΗΠΑ. Δεν χρειαζόμαστε άλλη πηγή γεωπολιτικής αστάθειας στην Ανατολική Μεσόγειο όταν διεξάγουμε πόλεμο εναντίον της Ρωσίας και προσπαθούμε να υποστηρίξουμε την Ουκρανία.


Caroline Hyde: Γιατί νομίζετε πως ο Ερντογάν το κάνει αυτό;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Νομίζω, σε κάποιο βαθμό, λόγω της εσωτερικής πολιτικής, αλλά αυτό είναι δικό του πρόβλημα και όχι δικό μου. Είναι το πεπρωμένο μας από τη γεωγραφία να ζούμε μαζί. Και όπως του έχω πει πολλές φορές, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να συμφωνήσουμε ότι ακόμη και όταν διαφωνούμε, θα πρέπει να το κάνουμε με πολιτισμένο τρόπο. Η αμφισβήτηση της κυριαρχίας ενός συμμάχου στο ΝΑΤΟ είναι προφανώς απαράδεκτη. Δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή από την Ελλάδα, και ουσιαστικά δείχνει την Τουρκία ως μια χώρα που δεν είναι πλέον μέρος αυτού που συνηθίζουμε να αποκαλούμε, Δυτική συμμαχία. Ο Πρόεδρος Ερντογάν αρνείται, αυτό το διάστημα, να συναντηθεί μαζί μου. Έχω πει ανοιχτά ότι είμαι πάντα ανοιχτός για συζήτηση και πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας να μειωθεί σημαντικά η ένταση της ρητορικής. Δεν βοηθά κανέναν, νομίζω, ούτε τον εαυτό του, αν συνεχίσει σε αυτόν τον δρόμο.


Caroline Hyde: Κύριε Πρωθυπουργέ, θα αρχίσω να κάνω μερικές σχετικά ευαίσθητες ερωτήσεις σχετικά με τη δική σας εσωτερική πολιτική τώρα, γιατί γνωρίζω ότι υπάρχει μια συνεχιζόμενη ανησυχία σχετικά με ένα σκάνδαλο παρακολουθήσεων που αφορά την κυβέρνησή σας. Μπορείτε να μας μιλήσετε γι αυτό; Είναι πολλοί που δεν γνωρίζουν ότι η κυβέρνησή σας έχει αναγνωρίσει ότι υπήρξε παρακολούθηση στο τηλέφωνο ενός αρχηγού της αντιπολίτευσης. Είπατε ότι ήταν νόμιμο, αλλά ίσως λάθος. Αλλά αυτό το ζήτημα έχει κλιμακωθεί και έχει προκαλέσει πολλές αντιπαραθέσεις. Πού βρίσκεται τώρα και πόσο ανησυχείτε για τη δική σας εικόνα;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι ένα σοβαρό θέμα το οποίο έθιξα πολύ ανοιχτά από την αρχή, παραδεχόμενος με θάρρος ότι έγινε ένα λάθος, κάνοντας αλλαγές σε πρόσωπα και φροντίζοντας να έχουμε ακόμη πιο αυστηρά φίλτρα όσον αφορά το θέμα των παρακολουθήσεων. Ταυτόχρονα, υπάρχει επίσης ένα πολύ ευρύτερο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, και αυτό είναι η εξάπλωση των παράνομων λογισμικών των παρακολουθήσεων σε όλη την Ευρώπη. Αυτό είναι κάτι που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και πρέπει να τηρήσουμε μια πολύ λεπτή γραμμή μεταξύ τού να διασφαλίσουμε ότι προστατεύουμε τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών, αλλά και να μην διακυβεύουμε τη δυνατότητα των υπηρεσιών ασφαλείας μας να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους. Και νομίζω ότι πρέπει να πρωτοστατήσουμε στη διασφάλιση της απαγόρευσης της πώλησης αυτών των παράνομων λογισμικών που επιτρέπουν σε κάποιον να έχει πρόσβαση στο τηλέφωνο σου χωρίς να το γνωρίζεις. Και αυτό χρειάζεται μία ευρωπαϊκή απάντηση. Είναι σοβαρό θέμα. Το έχουμε αντιμετωπίσει με ειλικρίνεια και διαφάνεια, και θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα ενισχύσουμε περαιτέρω την ικανότητα των υπηρεσιών πληροφοριών μας ώστε να είναι σε θέση να κάνουν τη δουλειά τους, αλλά με την απαραίτητη εποπτεία που επιτρέπει στους πολίτες να αισθάνονται άνετα με τον τρόπο λειτουργίας τους.


Caroline Hyde: Μιλήσατε για τη θαρραλέα προσπάθειά σας να εξασφαλίσετε διαφάνεια παραδεχόμενος το παράπτωμα. Τι γίνεται λοιπόν με την κυβερνητική σταθερότητα; Πιστεύετε ότι είναι εξασφαλισμένη αυτή τη στιγμή;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτή η κυβέρνηση είναι εξαιρετικά σταθερή και νομίζω ότι αυτό είναι σημαντικό γιατί καταφέραμε να υλοποιήσουμε πραγματικές μεταρρυθμίσεις τα τελευταία τρία χρόνια. Μπαίνουμε σε προεκλογική χρονιά. Θα έχουμε εκλογές την άνοιξη ή στις αρχές του καλοκαιριού του 2023. Η κυβέρνηση μας παραμένει πολύ μπροστά στις δημοσκοπήσεις και στοχεύουμε σε μια ακόμη απόλυτη πλειοψηφία. Νομίζω ότι έχετε δίκιο που επισημαίνετε, ότι σε αυτές τις δύσκολες εποχές, έχει ιδιαίτερη σημασία η πολιτική σταθερότητα. Ζούμε επίσης σε μια εποχή στην οποία πολλές δυνάμεις μπορεί να έχουν συμφέρον να αποσταθεροποιήσουν τις δημοκρατικά εκλεγμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Στο τέλος της ημέρας, έχουμε μια δημοκρατία η οποία λειτουργεί εύρυθμα και έχουμε επίσης μεγάλη εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό. Θα παρουσιάσουμε τον απολογισμό μας όταν έρθει η ώρα. Και ελπίζουμε ότι οι πολίτες θα μάς εμπιστευτούν για άλλη μια φορά την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας. Γιατί νομίζω ότι ξέρουν ότι αντιμετωπίσαμε εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις, αποτελεσματικά και ότι η Ελλάδα τώρα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από ό,τι ήταν όταν αναλάβαμε το 2019.


Caroline Hyde: Δημοσιονομικά μιλώντας, όσον αφορά το χρέος. Πιστεύετε λοιπόν ότι υπάρχει επενδυτική βαθμίδα στον ορίζοντα; Χρειάζεται να γίνουν οι εκλογές για να γίνει αυτό;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς, όσον αφορά τη δημοσιονομική κατάσταση, ναι, είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση τώρα από ό,τι ήμασταν. Εκπληρώσαμε τις υποσχέσεις μας. Μειώσαμε τους φόρους χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική βιωσιμότητα. Αποδείξαμε ότι είναι πραγματικά δυνατόν να μειωθούν οι φόροι, να επιτευχθεί η ανάπτυξη χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η δημοσιονομική πορεία. Και αυτό είναι σημαντικό για μια χώρα όπως η Ελλάδα που θα έχει φέτος τη σημαντικότερη, την ταχύτερη μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.


Θα φανταζόμουν ότι, ναι, οι οίκοι αξιολόγησης θα εξετάσουν την πολιτική κατάσταση και το τι θα συμβεί το 2023. Αλλά είμαι πεπεισμένος ότι θα φτάσουμε στην επενδυτική βαθμίδα. Θα είναι το κατάλληλο τέλος σε μια πολύ οδυνηρή περίοδο που ξεκίνησε το 2010. Οι Έλληνες έχουν υποφέρει πολύ, υπέμειναν πολλά. Αλλά νομίζω ότι η Ελλάδα έχει αποδείξει και σε ό,τι αφορά τις άμεσες ξένες επενδύσεις, ως προς τον πραγματικό μετασχηματισμό που συντελείται, ότι μπορεί να είναι μια ευχάριστη έκπληξη και ότι μπορεί να βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα όχι για τους λάθος λόγους, αλλά για τους σωστούς λόγους.


Caroline Hyde: Είστε αισιόδοξος σε μια στιγμή που τα Ηνωμένα Έθνη αντιμετωπίζουν μεγάλες παγκόσμιες προκλήσεις, αλλά πραγματικά υπάρχει η αίσθηση ότι…


Κυριάκος Μητσοτάκης: …Νομίζω ότι είμαι ρεαλιστής. Κατανοούμε ότι οι προκλήσεις είναι τεράστιες, αλλά ταυτόχρονα έχουμε την υποχρέωση να χαράξουμε ένα δρόμο μέσα από ταραγμένα νερά. Και νομίζω ότι έχουμε αποδείξει ότι έχουμε την ικανότητα να διαχειριζόμαστε σωστά τις κρίσεις, αλλά ταυτόχρονα να εφαρμόζουμε τις μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις που θα μας επιτρέψουν να αλλάξουμε τη χώρα ουσιαστικά. Δεν με ενδιαφέρει μόνο η αλλαγή μικρής κλίμακας, μια απλή διαχείριση του καθημερινού πολιτικού κύκλου. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι κάτι πολύ πιο ουσιαστικό και νομίζω ότι έχουμε βάλει τα θεμέλια. Πολλά μένουν να γίνουν. Αντιλαμβάνομαι πλήρως ότι υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες, αλλά, ναι, παραμένω αρκετά αισιόδοξος για τις προοπτικές της χώρας.


Caroline Hyde: Να έρθετε ξανά για να μας πείτε μας πώς εξελίσσεται αυτή η διαδικασία. Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία και στην ομιλία της Παρασκευής.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Ευχαριστώ πολύ.



Νέες περιπέτειες για τον Τραμπ: H γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης κατέθεσε μήνυση εις βάρος του

 



Μήνυση κατά του Ντόναλντ Τραμπ και των τριών παιδιών του, Ντόναλντ Τζούνιορ, Ιβάνκα και Έρικ κατέθεσε η γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, που για περισσότερα από τρία χρόνια διεξάγει πολιτική έρευνα για τις επιχειρηματικές πρακτικές του Τραμπ, σύμφωνα με δικαστικά αρχεία.

Σε ανακοίνωσή της, η Λετίσια Τζέιμς ανακοίνωσε ότι η μήνυση υπεβλήθη «κατά του Ντόναλντ Τραμπ, του Οργανισμού Τραμπ, ανώτερων διευθυντικών στελεχών και εμπλεκόμενων οντοτήτων για συμμετοχή σε χρόνια οικονομική απάτη, για την απόκτηση μεγάλου οικονομικού οφέλους».

Σύμφωνα με τη μήνυση, ο Ντόναλντ Τραμπ, με τη βοήθεια των τριών εκ των παιδιών του και ανώτερων στελεχών του οργανισμού, διόγκωσε ψευδώς το ύψος της καθαρής περιουσίας του κατά δισεκατομμύρια δολάρια, για να παρακινήσει τις τράπεζες να δανείσουν τον Τραμπ.



Εμπρηστική επίθεση σε κατάστημα στην Καλλιθέα

 



Εμπρηστική επίθεση σημειώθηκε τα ξημερώματα σε κατάστημα επί της οδού Δημοσθένους 99 στην Καλλιθέα με αποτέλεσμα να προκληθούν υλικές ζημιές σε δύο μαγαζιά.

Η επίθεση έγινε λίγο μετά τις 3.30 το πρωί σε επιχείρηση ντόνατς, ενώ η φωτιά προκάλεσε καταστροφές στη τζαμαρία του διπλανού κομμωτηρίου και ενός ακόμη μαγαζιού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός του καταστήματος εντοπίστηκαν υπολείμματα από κροτίδα που παραπέμπουν σε αυτοσχέδιο, εμπρηστικό μηχανισμό.

Στο σημείο βρίσκονται Αστυνομικοί της ασφάλειας Καλλιθέας.



Ομιλία του Πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια γεύματος με Ομογενειακές οργανώσεις στη Νέα Υόρκη

 


Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρακάθισε σε γεύμα που παρέθεσαν προς τιμήν του Ομογενειακές οργανώσεις στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθεί η ομιλία του Πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια του γεύματος (σε ανεπίσημη μετάφραση από τα αγγλικά):


Σεβασμιότατε, κύριε Πρέσβη, κυρίες και κύριοι, αγαπητέ George (Marcus),


Καταρχάς σάς ευχαριστώ πολύ για τα τόσα ευγενικά λόγια που είπατε στην εισαγωγή σας. Ευχαριστώ όλους όσοι συνέβαλαν ώστε να πραγματοποιηθεί αυτή η εκδήλωση. Με τιμά πραγματικά η παρουσία σας. Σάς ευχαριστώ για τον θερμό χαιρετισμό σας και τα τόσα ευγενικά σας λόγια.


Πράγματι, η επίσκεψή μου στη Νέα Υόρκη πραγματοποιείται μόλις λίγους μήνες ύστερα από μια πολύ επιτυχημένη επίσκεψη – όπως απεδείχθη – στην Ουάσιγκτον.


Δράττομαι της ευκαιρίας να ευχαριστήσω όλους εσάς. Ιδίως κάποιους που εργάστηκαν πολύ σκληρά για να γίνει αυτή η επίσκεψη και να πραγματοποιηθεί αυτή η ομιλία. Δεν ήταν αυτονόητο ότι θα συνέβαινε όταν ξεκινήσαμε να την σχεδιάζουμε και να την συζητάμε με την εξαιρετική μας Πρέσβη Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Σας παρακαλώ ένα θερμό χειροκρότημα για την Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.


Αλλά τελικά τα καταφέραμε και όντως ήταν τεράστια τιμή για μένα να μιλήσω ενώπιον της Κοινής Συνόδου του Κογκρέσου και να αναφερθώ στους ισχυρούς δεσμούς που ενώνουν τις δύο χώρες μας. Να αναφερθώ στην παράλληλη ιστορία της Δημοκρατίας, που θεμελιώθηκε εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες και άντλησε την έμπνευση της από την Κλασική Ελλάδα. Να αναφερθώ επίσης στην Ελληνική Επανάσταση που με τη σειρά της άντλησε έμπνευση από όσα συνέβησαν εδώ, τέσσερις δεκαετίες πριν ξεκινήσει η Επανάσταση στην Ελλάδα.

Έκτοτε οι ΗΠΑ και η Ελλάδα ακολουθούν ένα παράλληλο μονοπάτι, πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Μαχόμαστε για τις ίδιες αξίες που τίθενται υπό αμφισβήτηση στον εξαιρετικά ταραχώδη σημερινό κόσμο.

Παράλληλα ήταν και μια ευκαιρία για εμένα να επισημάνω την συναρπαστική ιστορία της ελληνοαμερικανικής Κοινότητας σε αυτή την σπουδαία χώρα. Και όντως πιστεύω πως η ιστορία σου George, η ιστορία του πατέρα σου, το γεγονός ότι ήρθε από την Εύβοια, ένας αυτοδημιούργητος άνθρωπος, όπως και τόσοι ακόμα από εσάς, όπως και τόσοι άλλοι που έκαναν αυτό το Υπερατλαντικό ταξίδι αναζητώντας ένα νέο σπίτι εδώ στις ΗΠΑ, όλες αυτές είναι ιστορίες που εμπνέουν.


Και είμαι πολύ χαρούμενος που βλέπω πως η Ελληνοαμερικανική κοινότητα ασχολείται και πάλι με όσα συμβαίνουν στην πατρίδα μας και νομίζω πως ένας από τους λόγους που συμβαίνει αυτό, είναι επειδή η Ελλάδα όντως τα πάει πολύ καλά τα τελευταία χρόνια. Και είναι πάντα πιο εύκολο για τους Ελληνοαμερικανούς να ασχολούνται με όσα συμβαίνουν στην πατρίδα, όταν τα πράγματα πηγαίνουν καλά στην Ελλάδα, παρά όταν η χώρα παλεύει να ορθοποδήσει.

Αλλά νομίζω ότι η ομιλία στο Αμερικανικό Κογκρέσο ήταν σημαντική γιατί πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο κατά την οποία αμφισβητούνται εκείνες οι αξίες που έχουν τόσο μεγάλη σημασία για εμάς. Βρίσκομαι και πάλι εδώ – στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών – και θα απευθυνθώ στη Γενική Συνέλευση την Παρασκευή σε μια περίοδο που και πάλι η Ευρώπη βυθίζεται σε πόλεμο.

Κάτι που εθεωρείτο αδιανόητο πριν από έναν χρόνο, έχει γίνει πραγματικότητα. Και είμαστε πάλι αντιμέτωποι με μια κατάσταση, στην οποία καλούμαστε να αγωνιστούμε για να υπερασπιστούμε τις βασικές αξίες που αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο των δημοκρατιών μας. Και πιστεύω πως ο Αμερικανός Πρόεδρος, ο Πρόεδρος Biden έχει δίκιο όταν τοποθετεί τον σημερινό διχασμό του κόσμου σε ένα πλαίσιο στο οποίο μάχονται από την μια δημοκρατίες και από την άλλη, απολυταρχικά καθεστώτα. Και δεν χρειαστήκαμε πολύ χρόνο προκειμένου να λάβουμε την απόφαση να στηρίξουμε την Ουκρανία με αμυντικά μέσα και να συνταχθούμε με όλες εκείνες τις χώρες που αντιλήφθηκαν πως το διακύβευμα στην Ουκρανία ξεπερνά την κυριαρχία μιας χώρας στην οποία εισέβαλε μια μεγαλύτερη επιθετική δύναμη. Αυτό που διακυβεύεται είναι η διατήρηση μιας διεθνούς τάξης που θα εδράζεται σε κανόνες.


Και φυσικά αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας ανησυχεί πολύ. Θα πρέπει να ανησυχεί εμάς τους Έλληνες, θα πρέπει να ανησυχεί τους αδελφούς μας στην Κύπρο. Θα ήθελα να καλωσορίσω τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ιωάννη Κασουλίδη, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πληγή της Κύπρου είναι ακόμη ανοιχτή και ότι 48 χρόνια μετά την εισβολή στην Κύπρο, το πρόβλημα της ενοποίησης του νησιού, δυστυχώς, δεν έχει ακόμη επιλυθεί.

Είναι πολύ σημαντικό ο Πρόεδρος Putin να ηττηθεί στην Ουκρανία, όχι μόνο για το καλό της Ουκρανίας, αλλά προκειμένου να σταλεί ένα μήνυμα σε όλους τους αυταρχικούς ηγέτες ότι τα σύνορα δεν μπορούν να επαναχαραχθούν με τη βία, ότι ο ιστορικός αναθεωρητισμός δεν θα επιβραβευθεί και ότι υπάρχει μόνο ένας τρόπος να λύνονται οι διαφορές στον σημερινό κόσμο και αυτός είναι η τήρηση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και η δυνατότητα των πολιτισμένων κρατών να καθίσουν στο τραπέζι, να συζητήσουν και να επιλύσουν τις διαφορές τους με ειρηνικό τρόπο.

Γνωρίζω ότι μάλλον αναμένετε να μιλήσω εκτενώς για την κατάσταση των σχέσεών μας με την Τουρκία. Θα αποφύγω να μιλήσω γι’ αυτό. Θα αφιερώσω χρόνο σε αυτό το θέμα όταν θα μιλήσω στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Θα ήθελα μόνο να πω μια λέξη πάνω σε αυτό: Η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί bullying από τους επιθετικούς γείτονές μας και ότι οι προκλήσεις απέναντι στην κυριαρχία της Ελλάδας είναι εντελώς απαράδεκτες. Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να ενισχύσουμε τις συμμαχίες μας.


Η συμμαχία μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκεται στο ιστορικά υψηλότερο σημείο, ώστε να μεταφέρει το μήνυμα αυτού που πραγματικά συμβαίνει σήμερα στην ανατολική Μεσόγειο και για να υπογραμμίσει ότι σε μια εποχή που η Δύση διεξάγει έναν πόλεμο στην Ουκρανία εναντίον μιας επιθετικής Ρωσίας, το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι μια ακόμη πηγή γεωπολιτικής αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Όπως έχω πει πολλές φορές, έχουμε μπροστά μας μια περίοδο πολύ μεγάλων προκλήσεων που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Η Ρωσία χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως όπλο, έχει δεκαπλασιάσει τις τιμές και έχει ασκήσει πολύ μεγάλη πίεση σε όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες, στην προσπάθειά της να κάμψει την ευρωπαϊκή αποφασιστικότητα στην υποστήριξή μας προς την Ουκρανία. Η Ρωσία δεν θα το πετύχει και δεν θα το πετύχει γιατί θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να διασφαλίσουμε ότι θα στηρίξουμε τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας κατά τη διάρκεια αυτού του δύσκολου χειμώνα. Θα τους στηρίξουμε οικονομικά. Θα θέσουμε σε εφαρμογή προγράμματα μέσω των οποίων θα ανακυκλώνουμε τα απροσδόκητα κέρδη των μεγάλων παραγωγών ενέργειας, θα τα τοποθετούμε σε ειδικά ταμεία για να στηρίξουμε επιχειρήσεις και νοικοκυριά ώστε να μειώσουμε το υπέρογκο κόστος του ρεύματος και του φυσικού αερίου.


Και είναι σημαντικό να το κάνουμε και να το κάνουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διότι δεν πρέπει, με κανένα τρόπο, να θέσουμε σε κίνδυνο τη συνοχή των δημοκρατιών μας και των κοινωνιών μας. Αυτό το χρειαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι η αποφασιστικότητα που χαρακτηρίζει την προσπάθειά μας δεν θα κλονιστεί. Και ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας, μπορώ να σας διαβεβαιώσω, όπως διαβεβαίωσα και τον ελληνικό λαό, ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, στο πλαίσιο των αντοχών του προϋπολογισμού μας, για να διασφαλίσουμε ότι θα στηρίξουμε τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά αυτόν τον πολύ δύσκολο χειμώνα. Και θα συνεχίσουμε να πιέζουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει περισσότερα, να καταλήξει σε μια πιο εποικοδομητική ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτό που είναι ουσιαστικά μια ευρωπαϊκή γεωπολιτική κρίση. Αλλά αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι κάθε κρίση παρουσιάζει και νέες ευκαιρίες.

Όταν ήρθαμε στην κυβέρνηση τον Ιούλιο του 2019, δεν υπολογίζαμε τότε ότι θα έπρεπε να αντιμετωπίσουμε έναν πολύ επιθετικό γείτονα που θα εργαλειοποιούσε το μεταναστευτικό, ότι θα αντιμετωπίζαμε την πανδημία, τον πόλεμο στην Ουκρανία και μια εκτίναξη των τιμών παρόμοια με την οποία δεν έχουμε δει για περισσότερο από 40 χρόνια. Νομίζω ότι καταφέραμε να οδηγήσουμε το πλοίο με ασφάλεια μέσα σε αυτά τα πολύ ταραγμένα νερά. Και η Ελλάδα σήμερα είναι σε καλύτερη θέση από ό,τι ήταν πριν από τρία χρόνια.


Η οικονομία μας πηγαίνει πολύ καλύτερα. Αναμένουμε αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 5,3% για το 2022, η οποία θα είναι πολύ πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναμένουμε ότι θα αποφύγουμε την ύφεση το επόμενο έτος. Προσελκύουμε ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα. Για όσους από εσάς επισκεφθήκατε την Ελλάδα το καλοκαίρι, ξέρετε πως είχαμε μια εξαιρετική τουριστική σεζόν, η οποία συνεχίζεται, δόξα τω Θεώ, καθώς προσπαθούμε να επεκτείνουμε την τουριστική μας περίοδο.


Και καταφέραμε, παρά τις δυσκολίες και την εστίαση της προσοχής μας καθημερινά, στη διαχείριση κρίσεων, πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε πολυάριθμους σημαντικούς τομείς δημόσιας πολιτικής. Επιτρέψτε μου να σας δώσω ένα παράδειγμα, τι κάνουμε με την εκπαίδευση. Είμαι τόσο χαρούμενος που ψηφίσαμε ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο-ορόσημο, απελευθερώνοντας ουσιαστικά την τριτοβάθμια δημόσια εκπαίδευση, επιτρέποντας στα πανεπιστήμιά μας να δημιουργήσουν περισσότερες συνεργασίες με ξένα ιδρύματα, προωθώντας καινοτομίες που θα περίμενε κανείς να συναντήσει στα κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια. Και τον Νοέμβριο, θα υποδεχτούμε 30 κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα, προκειμένου να σφυρηλατήσουμε επιπλέον συνεργασίες με τα μεγάλα δημόσια πανεπιστήμιά μας. Παρόμοιες μεταρρυθμίσεις έχουν πραγματοποιηθεί σε πολλούς διαφορετικούς τομείς.

Πριν από τρία χρόνια, αν κάποιος έπρεπε να κάνει συναλλαγές με το κράτος, αναγκαζόταν να σταθεί σε μια ουρά και να παλέψει με την καθημερινή ελληνική γραφειοκρατία. Τώρα, για όσους από εσάς έχετε βρεθεί στην Ελλάδα, ξέρετε ότι πολλά από αυτά που απαιτούσαν φυσική παρουσία στο παρελθόν, μπορείτε να τα κάνετε μέσω του κινητού σας τηλεφώνου, μέσω της εφαρμογής gov.gr. Και σε μια εποχή που στις Η.Π.Α. έχετε ακόμα μια μικρή χειρόγραφη κάρτα εμβολιασμού, στην Ελλάδα πρωτοστατήσαμε με το ψηφιακό πιστοποιητικό και ήμασταν μπροστά από την Ευρώπη όσον αφορά τέτοιου είδους ψηφιακές μεταρρυθμίσεις. Και φυσικά, οι μεγάλοι επενδυτές το έχουν προσέξει.


Έχουν προσέξει το γεγονός ότι η κατάσταση αλλάζει πράγματι στην Ελλάδα. Ότι είναι ένα εξαιρετικό μέρος για επενδύσεις, και όχι μόνο σε παραδοσιακούς τομείς όπως ο τουρισμός, αλλά και σε νέους καινοτόμους τομείς όπως η τεχνολογία. Και είναι ένα εξαιρετικό μέρος για επενδύσεις όχι μόνο επειδή πιστεύω ότι διαθέτει μια ικανή κυβέρνηση που μειώνει το φορολογικό βάρος. Είναι ένα εξαιρετικό μέρος για επενδύσεις γιατί διαθέτει καταπληκτικό ανθρώπινο κεφάλαιο. Ο κύριος λόγος για τον οποίο οι επενδυτές έρχονται στην Ελλάδα και δημιουργούν εταιρείες είναι η απίστευτα ταλαντούχα δεξαμενή νέων, υψηλού μορφωτικού επιπέδου Ελλήνων που αξίζουν ένα καλύτερο μέλλον και αναζητούν τέτοιου είδους θέσεις εργασίας ώστε να πειστούν να μην εγκαταλείψουν τη χώρα, αλλά να μείνουν και να χτίσουν το επαγγελματικό τους μέλλον και να κάνουν οικογένεια στην Ελλάδα.

Και πιθανόν, το πιο ενθαρρυντικό πράγμα το οποίο συνέβη στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, ένα πράγμα το οποίο με κάνει χαρούμενο και υπερήφανο, όταν μιλάω σε νέους ανθρώπους, που άφησαν τη χώρα, κατά τη διάρκεια των πολύ δύσκολων χρόνων της κρίσης- αναφέρομαι σε αυτό το οποίο αποκαλούμε στην Ελλάδα «γενιά του Βrain drain» – και βλέπω ότι πραγματικά, αρχίζουν να γυρνάνε πίσω. Αρχίζουν να επιστρέφουν γιατί ξέρουν ότι μπορούν να βρουν καλύτερες δουλειές. Αλλά αρχίζουν να επιστρέφουν επίσης, επειδή θεωρώ ότι πιστεύουν στη μακροπρόθεσμη προοπτική της χώρας.

Και αυτό είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό. Μάς κάνει να δουλεύουμε καθημερινά ακόμα πιο σκληρά για να ολοκληρώσουμε αυτό το έργο που, παρά τις μεγάλες αλλαγές που έχουμε πραγματοποιήσει, είναι ημιτελές. Και γι’ αυτό το λόγο, οι επόμενες εκλογές είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντικές, από πολιτικής πλευράς, γιατί και οι επιλογές είναι πολύ σαφείς. Είναι μια επιλογή μεταξύ της διατήρησης της πορείας, της συνέχισης των σημαντικών αλλαγών που έχουμε εφαρμόσει, της προώθησης μεταρρυθμίσεων, της παραμονής στο δρόμο της εξωτερικής πολιτικής που βασίζεται στις ισχυρές περιφερειακές μας συμμαχίες. Επιτρέψτε μου να καλωσορίσω τον David Harris, ο οποίος είναι εξαιρετικός φίλος της Ελλάδας εκ μέρους της Αμερικανικής Εβραϊκής Κοινότητας (AJC) και να σας συγχαρώ για την εξαιρετική δουλειά που έχετε κάνει και για τη σημαντική συμβολή σας στην περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ, της Ελλάδας και του Ισραήλ.


Εννοώ, λοιπόν, ότι ο δρόμος είναι πολύ ξεκάθαρος, αλλά πάντα υπάρχει ένας κίνδυνος. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να επιστρέψουμε στις κακές μας συνήθειες και να αναιρέσουμε όλη την πρόοδο που έχουμε κάνει. Δεν θέλω να μετατρέψω την κουβέντα σε πολιτική συζήτηση, αλλά θα έχουμε εκλογές το 2023. Και νομίζω ότι το δίλημμα που θα αντιμετωπίσει ο ελληνικός λαός θα είναι πολύ ξεκάθαρο.

Πιστεύω, ότι θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε το έργο που ξεκινήσαμε. Και πάλι, όπως σας είπα, το έργο της μεταρρύθμισης της Ελλάδας από κάτω προς τα πάνω, όχι μόνο από πάνω προς τα κάτω, μόλις ξεκίνησε και θα χρειαστεί χρόνος για την ολοκλήρωση του. Αλλά στο τέλος αυτής της διαδρομής, έχουμε μια πολύ σαφή εικόνα για το πώς θα πρέπει να μοιάζει η Ελλάδα το 2030: μια εντελώς διαφορετική χώρα, μια ευημερούσα χώρα. Μια χώρα που έχει μειώσει την εισοδηματική ανισότητα, που είναι σε θέση να αυξήσει σημαντικά το ειδικό βάρος της στην Ευρώπη και στην περιοχή. Μια χώρα που είναι σε θέση να αξιοποιήσει τα τεράστια συγκριτικά της πλεονεκτήματα, όχι μόνο τους ταλαντούχους ανθρώπους της, αλλά και τη φυσική της ομορφιά, την πολιτιστική της κληρονομιά.


Μια χώρα που θα ευημερεί και που δεν θα θυμίζει σε τίποτα τη χώρα της οικονομικής κρίσης της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα. Επιτρέψτε μου λοιπόν να ολοκληρώσω με το να δούμε τη μεγάλη εικόνα και να σκεφτούμε φιλόδοξα. Νομίζω ότι δεν υπάρχουν όρια, όταν σκεφτόμαστε τις δυνατότητες που πραγματικά έχει αυτή η χώρα. Και, φυσικά, για να αξιοποιήσουμε πλήρως αυτές τις δυνατότητες, χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας. Χρειαζόμαστε την υποστήριξη της απίστευτα ταλαντούχας, ευημερούσας και δυναμικής ελληνοαμερικανικής κοινότητας.

Ξέρω ότι νοιάζεστε πολύ για το τι συμβαίνει στην πατρίδα και μού δίνει τεράστια χαρά όταν νιώθετε περήφανοι για το τι μπορεί να πετύχει η Ελλάδα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας. Και σας ευχαριστώ, σας ευχαριστούμε για τη υποστήριξη που προσφέρετε στην πατρίδα μας. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.



8 μονάδες η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, παλεύει με τον ΚΑΝΕΝΑ ο Τσίπρας, δεν μπορεί ο Ανδρουλάκης


 

Οκτώ ποσοστιαίες μονάδες είναι η διαφορά μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ,  σύμφωνα με τη μεγάλη δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, η οποία παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο με τη Σία Κοσιώνη.




Πριν από την εμφάνιση Μητσοτάκη στη ΔΕΘ η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ ήταν στις 7,5 ποσοστιαίες μονάδες, μετά την ομιλία Μητσοτάκη η ψαλίδα άνοιξε στις 8,5 μονάδες και μετά την ομιλία Τσίπρα κλείδωσε στις 8 μονάδες. από την δημοσκόπηση φαίνεται ότι η συμπεριφορά και οι κινήσεις του Νίκου Ανδρουλάκη δείχνουν ότι δεν μπορεί να κάνει την διαφορά, και το ΠΑΣΟΚ παραμένει στα ίδια ποσοστά.

ΝΔ: 34,5%, ΣΥΡΙΖΑ: 26,5%, ΠΑΣΟΚ: 12%, ΚΚΕ: 5%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: 4%, ΜέΡΑ25: 3%

Στήν την πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων μετά την ομιλία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ : 

ΝΔ: 34,5%, ΣΥΡΙΖΑ: 26%, ΠΑΣΟΚ: 11,5%, ΚΚΕ: 5,5%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: 4%, ΜέΡΑ25: 2,5%

Πριν από την ΔΕΘ : ΝΔ: 33%, ΣΥΡΙΖΑ: 25,5%, ΠΑΣΟΚ: 12%, ΚΚΕ: 5,5%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: 3,5%, ΜέΡΑ25: 2,5%

Μετά την ομιλία του στη ΔΕΘ στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβασε το ποσοστό του στο 39% έναντι 28% του Αλέξη Τσίπρα. «Κανένας από τους δύο» απάντησε το 29%. 



Ανθελληνική πρόκληση στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ που στηρίζει την χυδαιότητα του Ερντογάν κατά της Ελλάδας

 




Μετά την προκλητική αφωνία του Αλέξη Τσίπρα που δεν βρήκε μία λέξη για να καταδικάσει την χυδαιότητα Ερντογάν, ίσως επειδή εκφράζει και τον ίδιο όπως έχει αποδείξει, το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κωνσταντίνος Αλεξάκος, συνεργάτης του ευρωβουλευτή Πέτρου Κόκκαλη, στήριξε και δημόσια τον Ρ.Τ. Ερντογάν, υιοθετώντας πλήρως τα fake news του Τούρκου προέδρου κατά της Ελλάδας.

Η Νέα Δημοκρατία έβγαλε σκληρή ανακοίνωση για την ανθελληνική στάση του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

«H αφωνία του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στις προκλήσεις κατά της Ελλάδας, από τον Πρόεδρο της Τουρκίας, φαίνεται πως δεν είναι καθολική. Μπορεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην έχει βρει ακόμα μια λέξη για να καταδικάσει την επίθεση Ερντογάν κατά της χώρας μας από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όμως συνεργάτες κορυφαίων ευρωβουλευτών του συντάσσονται απόλυτα μαζί του. Ο κ. Κωνσταντίνος Αλεξάκος, συνεργάτης του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κόκκαλη, υιοθετεί πλήρως με ανάρτησή του την Τουρκική προπαγάνδα κατά της Ελλάδας στο ζήτημα των μεταναστών και φτάνει στο σημείο να χρεώνει στη χώρα μας την όξυνση στο Αιγαίο. Αναμένουμε από τον ΣΥΡΙΖΑ την καταδίκη των απαράδεκτων δηλώσεων του συνεργάτη του κ. Κόκκαλη. Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να υποδέχθηκε με σιωπή τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου αντί να συμβάλει σε μια ενιαία εθνική απάντηση, ελπίζουμε όμως ότι δεν θα μείνει σιωπηλός και μπροστά στις απαράδεκτες αυτές τοποθετήσεις.».



Λένε ότι εκεί που γλύφεις δεν δαγκώνεις άφωνος ο Τσίπρας για Ερντογάν - Αφωνία και Ανδρουλάκη

 


Την ώρα που όλη η Ελλάδα είναι στα κάγκελα για την χυδαιότητα και την προκλητικότητα του Ταγίπ Ερντογάν, ο Αλέξης Τσίπρας δεν έβγαλε άχνα για τον πολύτιμο για τον ΣΥΡΙΖΑ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις αντιδράσεις και με βαριά καρδιά έβαλε τον Κατρούγκαλο να κάνει μια χλιαρή τοποθέτηση για την χυδαιότητα και τις προκλήσεις του καθεστωτικού ηγέτη της Τουρκίας κατά της Ελλάδας.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δυσφημεί την Ελλάδα με fake news που αφορούν στο μεταναστευτικό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί να αποκρούσει την επίθεσή του αποκαθιστώντας την αλήθεια, και προκλητικά ανθελληνικά οι αρχηγοί του ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ σιωπούν, και μετά απο ώρες βάζουν στελέχη τους να κάνουν μιά τοποθέτηση.

Δυστυχώς αυτή την αντιπολίτευση έχουμε στην χώρα, τόσο λίγη, τόσο επικίνδυνη, που δεν τολμάνε να καταδικάσουν ανοικτά το ανθελληνικό παραλήρημα του Τούρκου προέδρου.

Είναι τέτοια η ανεθλληνική κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ που ισχύει ότι εκεί που γλύφεις δεν γακγώνεις, έτσι το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κωνσταντίνος Αλεξάκος, συνεργάτης του ευρωβουλευτή Πέτρου Κόκκαλη, στήριξε και δημόσια τον Ρ.Τ. Ερντογάν, υιοθετώντας πλήρως τα fake news του Τούρκου προέδρου κατά της Ελλάδας.

Η Κουμουνδούρου εξέδωσε ένα δελτίο Τύπου με δηλώσεις του αρμόδιου τομεάρχη Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος -κατόπιν εορτής- καταδίκασε ως  απαράδεκτες και προκλητικές τις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφήνοντας ωστόσο και πάλι αιχμές για την πολιτική της Ελλάδας στο μεταναστευτικό, δίνοντας δηλαδή εμμέσως δίκιο στις απαράδεκτες τουρκικές αιτιάσεις.

Με γραπτές ανακοινώσεις εμφανώς χαμηλών τόνων αντιδρά κατά του Ερντογάν και το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝ.ΑΛ. Για τον Νίκο Ανδρουλάκη δεν συζητάμε ο τύπος είναι ανύπαρκτος σε όλα τα επίπεδα.





Επανιδρύονται τα δημόσια Ι.Ε.Κ. Τουρισμού

 



Υπογράφηκε η κοινή υπουργική απόφαση για τη μετατροπή των Δημοσίων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Δ.Ι.Ε.Κ.) αρμοδιότητας Υπουργείου Τουρισμού, σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης Τουρισμού του ν. 4763/2020. Με την απόφαση αυτή, η οποία εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των πολιτικών που έχουν αναληφθεί όλο το προηγούμενο διάστημα για την ενίσχυση της τουριστική επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, επανιδρύονται τα δημόσια Ι.Ε.Κ. Τουρισμού σε περιφερειακό επίπεδο και ενισχύεται ο υπερτοπικός χαρακτήρας των σχολών. Τα νέα δημόσια Ι.Ε.Κ Τουρισμού, ανά περιφέρεια, που υπάγονται στο Υπουργείο Τουρισμού είναι τα εξής:

ΙΕΚ Τουρισμού Αττικής (με έδρα την Ανάβυσσο)

ΙΕΚ Τουρισμού Θράκης (με έδρα την Αλεξανδρούπολη)

ΙΕΚ Τουρισμού Ιονίων Νήσων (με έδρα την Κέρκυρα)

ΙΕΚ Τουρισμού Κρήτης (με έδρα το Ηράκλειο)

ΙΕΚ Τουρισμού Μακεδονίας (με έδρα τη Θεσσαλονίκη)

ΙΕΚ Τουρισμού Νοτίου Αιγαίου (με έδρα τη Ρόδο)

ΙΕΚ Τουρισμού Πελοποννήσου (με έδρα το Άργος)

ΙΕΚ Τουρισμού Στερεάς Ελλάδας (με έδρα το Γαλαξίδι)

Οι ειδικότητες που δύνανται να παρέχονται στα εν λόγω Ι.Ε.Κ. είναι έξι:

Στέλεχος Μονάδων Φιλοξενίας

Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στον τομέα του Τουρισμού

Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμάγειρας (chef)

Τεχνικός Αρτοποιός – Ζαχαροπλαστικής

Στέλεχος Ταξιδιωτικών και Τουριστικών Επιχειρήσεων (πειραματική)

Στέλεχος Επιχειρήσεων Φιλοξενίας με εξειδίκευση στον τομέα Διοίκησης Δωματίων (πειραματική)

Σημειώνεται ότι, για πρώτη φορά φέτος θα λειτουργήσουν δύο νέες πειραματικές ειδικότητες: α) «Στέλεχος Ταξιδιωτικών και Τουριστικών Επιχειρήσεων» και β) «Στέλεχος Επιχειρήσεων Φιλοξενίας, με εξειδίκευση στον τομέα Διοίκησης Δωματίων» στο Ι.Ε.Κ Τουρισμού Μακεδονίας.  Περαιτέρω, δε, ορίζεται ότι η ειδικότητα «Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας (ΤΤΜΕΦ)» μετονομάζεται πλέον σε «Στέλεχος Μονάδων Φιλοξενίας (ΣΜΦ)», έπειτα από απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης. Τέλος, ορίζεται ρητά ότι οι συγκεκριμένες ειδικότητες που θα προσφέρονται από κάθε ΙΕΚ Τουρισμού, θα καθορίζονται ετησίως βάσει της διαδικασίας του Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου, καθώς και της προκήρυξης που εκδίδεται ετησίως από το Υπουργείο Τουρισμού.



ΑΑΔΕ: Ενεργοποιήθηκε η εφαρμογή appodixi - «Εσύ σκανάρεις, όλοι κερδίζουμε»


 

Όλοι οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν τη γνησιότητα των αποδείξεων, που λαμβάνουν στις συναλλαγές τους, αρκεί να κατεβάσουν την εφαρμογή, appodixi, στο κινητό τους.

Με τη νέα ψηφιακή εφαρμογή, ενδυναμώνεται η άσκηση του δικαιώματος του πολίτη να ελέγχει τη νομιμότητα των πληρωμών, που κάνει στις συναλλαγές του, για κάθε αγαθό ή υπηρεσία που αγοράζει.

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη για τους πολίτες στα ηλεκτρονικά καταστήματα Google Play Store (για κινητά με λογισμικό Android) και ΑppStore (για κινητά με λογισμικό IOS, δηλαδή της Apple).

Στις περιπτώσεις που αποδεικνύεται ότι η απόδειξη δεν είναι γνήσια και ότι εκδόθηκε από «πειραγμένη» ταμειακή μηχανή ή η ταμειακή μηχανή δεν είναι συνδεδεμένη με τα συστήματα της ΑΑΔΕ, θα δίδεται στους πολίτες που καταγγέλλουν το γεγονός, μέρος του προστίμου που θα επιβάλλεται στην επιχείρηση για τη φοροδιαφυγή που διαπράττει.



Ενίσχυση του Ε.Σ.Υ. με δραστική αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και διάθεση επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης


 

Στη διάρκεια των τελευταίων δυόμιση χρόνων η Κυβέρνηση προχώρησε σε δραστική ενίσχυση του  τομέα της Υγείας, διασφαλίζοντας την επαρκή και αδιάλειπτη χρηματοδότησή του, ενώ σημαντικοί πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προβλέπεται να διοχετευτούν στην οικοδόμηση ενός καλύτερου, πιο ισχυρού και ανθεκτικού συστήματος υγείας. Ήδη η Κυβέρνηση, ανάμεσα στ’ άλλα:

Προχώρησε σε αύξηση των δαπανών για την Υγεία. Ήδη, από το πρώτο έτος διακυβέρνησης και πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, οι δαπάνες του Υπουργείου Υγείας ήταν αυξημένες κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ το 2019 σε σχέση με το 2018, στο ύψος των περίπου 4 δισ. ευρώ. Το 2020, έτος που εκδηλώθηκε η πανδημία, οι δαπάνες εκτινάχθηκαν στα 4,8 δισ. ευρώ, το 2021, διαμορφώθηκαν στα 5,2 δισ. ευρώ, ενώ στον Προϋπολογισμό του 2022, προσεγγίζουν τα 5,3 δισ. ευρώ. Οι συνολικές δαπάνες Υγείας, περιλαμβανομένων και των σχετικών δαπανών άλλων Υπουργείων και Φορέων Γενικής Κυβέρνησης, ανέρχονται στα 11,7 δισ. ευρώ το 2022, ή στο 5,7% του ΑΕΠ, δηλαδή κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Προχωρά στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών εργαλείων, του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ, για μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις, με στόχο την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της ανθεκτικότητας του Συστήματος Υγείας, προκειμένου αυτό να παρέχει υπηρεσίες υγείας υψηλής ποιότητας. Στο πλαίσιο αυτό, το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» προβλέπει την ενίσχυση, τη βελτίωση και τη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, των Νοσοκομείων, της Πρόληψης και της Ψηφιακής Υγείας, με επιπλέον πόρους άνω των 1,5 δισ. ευρώ. Οι δράσεις αυτές αφορούν μεταξύ άλλων τον Ψηφιακό μετασχηματισμό του τομέα της Υγείας, την υλοποίηση Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης της Δημόσιας Υγείας «Σπύρος Δοξιάδης», την μεταρρύθμιση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, την μεταρρύθμιση του συστήματος clawback, τη δημιουργία συστήματος κατ’ οίκον περίθαλψης και νοσηλείας, τις ανακαινίσεις και τον εκσυγχρονισμό νοσοκομείων σε ολόκληρη την Ελλάδα, την μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Περίθαλψης.



Τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η Τουρκία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό

 



Η Τουρκία συστηματικά εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό  και το χρησιμοποιεί σε βάρος της χώρας μας. Το είχαμε δει τον Μάρτιο του 2020 σε πολύ μεγάλη κλίμακα στον Έβρο. Το βλέπουμε με ιδιαίτερη ένταση όλο το τελευταίο διάστημα. Επισημαίνεται σχετικά ότι:

Από τις αρχές του χρόνου απετράπη η είσοδος περισσότερων από 154.000 παράτυπων μεταναστών. Μόνο τον Αύγουστο, επιχείρησαν να εισβάλουν στην Ελλάδα 36.386 άτομα από τα χερσαία σύνορα στον Έβρο.

Οι 38 μετανάστες που εισήλθαν τον Δεκαπενταύγουστο από τον Έβρο μεταφέρθηκαν εκεί -σύμφωνα με μαρτυρίες τους- από τουρκικές κρατικές Αρχές. Και αυτό καταδεικνύει ότι επιστρατεύεται κατά το τελευταίο διάστημα η εργαλειοποίηση των νησίδων του Έβρου.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, σε πρόσφατη συνέντευξή του ανάμεσα στ’ άλλα ανέφερε: «Αν δώσετε χρήματα, οι λαθρέμποροι μπορούν να σας φέρουν και να σας πάνε οπουδήποτε».

Κατά το τελευταίο διάστημα γίνεται χρήση μεγάλων σκαφών, με κατεύθυνση την Ιταλία, τα οποία είναι αδύνατο να μην γίνονται αντιληπτά από τις τουρκικές Αρχές, καθώς επιβιβάζονται σε αυτά εκατοντάδες μετανάστες, σε τουρκικά λιμάνια.

Αυτή  η προσπάθεια ενισχύεται με μια οργανωμένη διαδικτυακή καμπάνια, μια καμπάνια μέσα από τα social media, η οποία παροτρύνει τους μετανάστες, ιδιαίτερα τους Σύριους να στραφούν προς την Ελλάδα, να συγκεντρωθούν και να το κάνουνε με μαζικό τρόπο.




Όλοι ξέρουν πως δεν μπορούν να παίζουν με την Ελλάδα

 



Κυρ. Μητσοτάκης σε συνέντευξης του στο ραδιοφωνικό σταθμό Σφαίρα 102,2 fm:

«Εγώ θα είμαι αυστηρός ως προς τα όρια, που θέτουμε, έχουμε ισχυρές ένοπλες δυνάμεις και συμμαχίες και όλοι ξέρουν πως δεν μπορούν να παίζουν με την Ελλάδα. Από την άλλη μπορούμε να μιλάμε, έστω να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε.

Επιλογή μας είναι να μην τσιμπάμε στις προκλήσεις της Τουρκίας γιατί αντιμετωπίζουμε ένα κρεσέντο προκλήσεων, που έχουν ξεπεράσει τα όρια. Πάντως οι ίδιοι οι Τούρκοι θεωρούν πως αυτά γίνονται για προεκλογικούς λόγους, κάτι που είναι ενθαρρυντικό».