Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022

Ρώσοι πολίτες κατά του δικτάτορα Πούτιν

 


Εκατομμύρια Ρώσοι ξύπνησαν την Τετάρτη και συνειδητοποίησαν ότι υπάρχει περίπτωση να κληθούν να συμμετάσχουν στον πόλεμο του δικτάτορα Πούτιν και στην κατοχή των ουκρανικών εδαφών. 

Για πολλές οικογένειες στην Ρωσία, ο πόλεμος χτυπάει την πόρτα του σπιτιού τους. «Αυτό είναι που φοβόμασταν όλοι όταν ξεκίνησε ο πόλεμος», δήλωσε μια μητέρα, που πιστεύει ότι ο γιος της θα μπορούσε να επιστρατευτεί.

Μέχρι στιγμής, η Ρωσία δεν έχει κλείσει τα σύνορα για να αποτρέψει την έξοδο νεαρών ανδρών που αποφεύγουν την επιστράτευση, και είναι πολλοί αυτοί που προσπαθούν να φύγουν σε άλλες χώρες.

Η κυκλοφορία των οχημάτων που φτάνουν στα ανατολικά σύνορα της Φινλανδίας με τη Ρωσία αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας, ανακοίνωσε νωρίς σήμερα το πρωί η φινλανδική συνοριοφυλακή, προσθέτοντας ωστόσο ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο. Συνολικά 4.824 Ρώσοι έφτασαν στην Φινλανδία μέσω των ανατολικών συνόρων χθες, σημειώνοντας αύξηση από τους 3.133 που ήταν πριν από μια εβδομάδα. 



Σύμφωνα με την Guardian, οι Ρώσοι που «αποδρούν» από τη χώρα αεροπορικώς έχουν αγοράσει εισιτήρια για χώρες όπως η Τουρκία και η Αρμενία, όπου μπορούν να ταξιδέψουν χωρίς βίζα. Ωστόσο, μεμονωμένα εισιτήρια για τις χώρες αυτές δεν είναι διαθέσιμα μέχρι αυτό το Σαββατοκύριακο, και ακόμη και τότε το κόστος τους μπορεί να ξεπερνά τα 3.000 δολάρια. Η Aviasales, ένας δημοφιλής ιστότοπος αεροπορικών εισιτηρίων, προσφέρει ακόμα και την επιλογή προορισμού «όπου μπορώ να πάω». Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν κλείσει τα χερσαία σύνορά τους για τους Ρώσους, κάτι που περιορίζει ακόμα περισσότερο τις επιλογές διαφυγής. Επιπλέον, ακόμη και οι Ρώσοι που θα καταφέρουν να φύγουν κινδυνεύουν να διωχθούν για λιποταξία εάν επιστρατευθούν και δεν επιστρέψουν.

Ρώσοι πολίτες που αντιτίθενται στον πόλεμο κατεβαίνουν στους δρόμους για να διαδηλώσουν, με πάνω από 1000 συλλήψεις απο το καθεστώς του δικτάτορα Πούτιν. Οι διαδηλώσεις είναι σε διάφορες ρωσικές πόλεις είναι μεγάλες σε μέγεθος, και η οργή των πολιτών κατά του δικτάτορα και του πολέμου στην Ουκρανία είναι έκδηλη: «Δεν θέλω να πεθάνω για τον Πούτιν και για εσάς!» φώναξε ένας άνδρας που συνελήφθη σε μια διαμαρτυρία στο Νοβοσιμπίρσκ.

Μια λέξη που χρησιμοποιούν εκτενώς οι Ρώσοι που αντιτίθενται στον πόλεμο για την επιστράτευση του Πούτιν είναι το «μογκιλιζάτσια», που ουσιαστικά «παντρεύει» το «μομπιλιζάτσια» («επιστράτευση» στα ρωσικά) με τη λέξη «μογκιλα» που σημαίνει τάφος. 



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου