Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023

Οργή δικαστών κατά Κασσελάκη για το ακροαριστερό αλλά τραμπούκου Πολάκη «ξεδόντιασμα»


 

Η ακροαριστερή δήλωση που δείχνει ακροαριστερό φασίστα Παύλο Πολάκη, του υποψήφιου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, πως «γουστάρει» να «ξεδοντιάσει» το σύστημα των δικαστικών και των δημοσιογράφων προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων .

Με ανακοίνωσή της, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων επισημαίνει πως μία τέτοια δήλωση αποδεικνύει «άγνοια και έλλειψη ενσυναίσθησης περί της λειτουργίας των Δημοκρατικών Θεσμών».

Πιο αναλυτικά, η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων έχει ως εξής :

"Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα, αλλά και όπως προκύπτει από σχετικό αναρτημένο στο διαδίκτυο βίντεο, κατά τη διάρκεια χθεσινής δημόσιας ομιλίας του κ. Στέφανου Κασσελάκη στα Ιωάννινα, υποψηφίου για την Προεδρία  του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, μεταξύ του ιδίου και μίας πολίτη, που βρισκόταν στο ακροατήριο, έλαβε χώρα ο ακόλουθος άμεσος δημόσιος διάλογος: πολίτης απευθυνόμενη στον κ. Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος της παραδίδει το μικρόφωνο: «Αν καταφέρεις να ξεδοντιάσεις αυτό το σύστημα των δικαστικών και των δημοσιογράφων, τότε θα μπορέσει να πάρει μπροστά η χώρα» και ευθύς, αμέσως, ο κ. Στέφανος Κασσελάκης της απαντά στο μικρόφωνο: «Εγώ γουστάρω, εντάξει; Εγώ γουστάρω, αλλά πρέπει να ψηφίσετε την Κυριακή, πρέπει να ψηφίσετε την Κυριακή».

Η άνω δήλωση του κ. Στέφανου Κασσελάκη, δηλαδή προσώπου, που διεκδικεί σημαντικό θεσμικό ρόλο στο Δημοκρατικό Πολίτευμα της χώρας μας, ο οποίος, με την απάντησή του, προσυπογράφει τις πιο πάνω τοποθετήσεις, διαμηνύοντας ουσιαστικά ότι «γουστάρει» να «ξεδοντιάσει» το σύστημα των δικαστικών και των δημοσιογράφων, δεν συνιστά ούτε κριτική ούτε και πολιτική τοποθέτηση. Αντίθετα, αποδεικνύει άγνοια και έλλειψη ενσυναίσθησης περί της λειτουργίας των Δημοκρατικών Θεσμών. 

Με δεδομένο, ότι ο σεβασμός στους θεσμούς αποτελεί κορυφαία υποχρέωση κάθε πολιτικού προσώπου, που ενισχύει τη δομή μιας Κοινωνίας, καλούμε το πολιτικό κόμμα, στο οποίο ανήκει ο κ. Στέφανος Κασσελάκης, να λάβει άμεσα θέση επί της ανωτέρω απάντησής του, με την οποία προσυπογράφει τοποθετήσεις, που προσβάλλουν το θεσμό της Δικαιοσύνης και της ελευθεροτυπίας και καταδεικνύουν έλλειψη σεβασμού στις αρχές του Κράτους Δικαίου, που διέπουν την ευνομούμενη πολιτεία μας”.



Καραγκιοζιλίκι Τσακαλώτου είπα ξείπα σχετικά με την συγνώμη για το σώου Κασσελάκη στην Μακρόνησο

 


Η σοβαρότητα στον ΣΥΡΙΖΑ πέρασε και δεν ακούμπησε αφού δεν υπάρχει στέλεχος που να ξεφτιλιστεί καθημερινά.

Πρώτο νούμερο στον θίασο ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσεται ο Στέφανος Κασσελάκης που γελάνε όλοι μαζί του, εκτός ΣΥΡΙΖΑ γιατί μέσα στο κόμμα τα έχουν πάρει.

Κωλοτούμπα Τσακαλώτου, σε μια προσπάθεια να ρίξει τους τόνους στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, πήρε πίσω το «ζητώ συγγνώμη εκ μέρους όλου του ΣΥΡΙΖΑ» και «τα έριξε» όπως κάνουν όλοι οι Συριζαίοι, στους δημοσιογράφους. 

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο OPEN, στους δημοσιογράφους Δημήτρη Καμπουράκη και Παναγιώτη Στάθη, έκανε την κωλοτούμπα του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, κληθείς να σχολιάσει τον «χαμό» που έγινε με τη χθεσινή δήλωσή του «ζητώ συγγνώμη εκ μέρους του όλου ΣΥΡΙΖΑ». Και ο φαιδρός με θράσος απέδωσε ευθύνες στους δημοσιογράφους γενικότερα, καθώς -όπως υποστήριξε- η προσωπική κριτική μεταξύ των υποψηφίων κατά τη διάρκεια της καμπάνιας τους «αγγίζει το 1 με 1,5 τοις εκατό», ενώ οι θέσεις και η πλατφόρμα του κάθε υποψηφίου δεν έλαβαν καθόλου προβολή από τα ΜΜΕ.

Με λίγα λόγια πολλά τα νούμερα στον ΣΥΡΙΖΑ, αμετανόητα και φαιδρά.



Παρακμή μετά τον δικτάτορα της Βόρειας Κορέας, βλέπει τώρα τον δικάτορα της Λευκορωσίας ο καταζητούμενος Πούτιν



Κακομοιριά και παρακμή, από τον άλλοτε ποτέ υπολογίσιμο ηγέτη, και τώρα ένα καταζητούμενο για εγκλήματα πολέμου, δικτάτορα Βλαντιμίρ Πούτιν.

Με το 90% των κρατών να του έχει κλείσει την πόρτα, και να του έχει επιβάλει κυρώσεις, ο άλλοτε παντοδύναμος και τώρα απαξιωμένος ηγέτης της Ρωσίας συναντιέται με ότι δεν θέλει να βλέπει και να ακούει κανένας σοβαρός ηγέτης.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο μεταβαίνει στη Ρωσία, όπου αύριο, Παρασκευή, θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, μετέδωσε σήμερα το λευκορωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.

Κατά την συνάντησή τους οι δύο δικτάτορες θα έχουν συνομιλίες για θέματα της «διεθνούς ημερήσιας διάταξης και περιφερειακά ζητήματα», πρόσθεσε το Belta.




Έφτασαν 7.000 λαθρομετανάστες μέσα σε 24 ώρες στην Λαμπεντούζα - «Είμαστε σε πόλεμο» λέει η Ρώμη


 

Αλλεπάλληλα είναι, τις τελευταίες ώρες, τα μηνύματα από τη Ρώμη που με κάθε τρόπο θέλει να υπογραμμίσει ότι τα όριά της δοκιμάζονται από τις αθρόες αφίξεις λαθρομεταναστών.

Δεκάδες σκάφη, γεμάτα με παράνομους μετανάστες από την Τυνησία, κατέκλυσαν την Τετάρτη τη Λαμπεντούζα. Ειδικότερα, σχεδόν 7.000 μετανάστες έφτασαν σε διάστημα περίπου 24 ωρών, κάτι που είναι ενδεικτικό της δύσκολης κατάστασης που επικρατεί.

Στο μεταναστευτικό/προσφυγικό αναφέρθηκε νωρίτερα η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στη δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση Rai.

«Το θέμα των μετεγκαταστάσεων είναι δευτερεύουσας σημασίας, τους τελευταίους μήνες ήταν ελάχιστες. Το πρόβλημα είναι να σταματήσουν οι αφίξεις μεταναστών στην Ιταλία, αλλά ακόμη δεν βλέπω να φτάνουν συγκεκριμένες απαντήσεις», τόνισε η Μελόνι. Eπιβεβαίωσε ότι «πριν από λίγο καιρό η Ιταλία πληροφόρησε τους εταίρους της ότι δεν μπορεί να πάρει αυτόματα πίσω όσους ζήτησαν άσυλο σε άλλες χώρες και, αρχικά, είχαν εισέλθει στην Ευρώπη από την Ιταλία». «Τα hotspot μας είναι γεμάτα και η Ευρώπη πρέπει να μας βοηθήσει να προστατεύσουμε τα σύνορά μας», είπε η επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

Αναφερόμενη στο οργανωμένο έγκλημα, τόνισε ότι «δεν θα επιτρέψει να την εκφοβίσουν» και πως «η κυβέρνηση και το ιταλικό κράτος θα απαντήσουν σε κάθε επιθετική πράξη του οργανωμένου εγκλήματος».

Σε ό,τι αφορά την σχέση της με τον επίτροπο οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων, Πάολο Τζεντιλόνι, η Ιταλίδα πρωθυπουργός δήλωσε ότι έχει την εντύπωση πως «την τελευταία χρονιά έδωσε πολλές συνεντεύξεις, στις οποίες άσκησε κριτική στο κυβερνητικό της έργο». «Μου φάνηκε ότι η προσέγγιση βασιζόταν περισσότερο στην κριτική, παρά στη συνεργασία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θέλω να τσακωθώ με τον Τζεντιλόνι», πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας, τέλος, τη σημερινή ομιλία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά την οποία η πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε ότι ζήτησε από τον Μάριο Ντράγκι να ετοιμάσει έκθεση για την ανταγωνιστικότητα στην Ευρώπη, η Τζόρτζια Μελόνι υπογράμμισε: «πρόκειται για έναν από τους Ιταλούς με το μεγαλύτερο κύρος παγκοσμίως. Πιστεύω ότι μπορεί να δείξει ιδιαίτερη ευαισθησία για την χώρα μας, είναι σίγουρα μια καλή είδηση».

Σε δηλώσεις του προς τα μέλη της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών της Ρώμης, ο γραμματέας της Λέγκα και Ιταλός υπουργός Μεταφορών, Ματέο Σαλβίνι, δήλωσε τα εξής: 

«Το πρόβλημα είναι οι αναχωρήσεις από την Τυνησία, δεν ασκείται ο αναγκαίος έλεγχος. Και μπορώ να πω ότι η αύξηση αυτή των αφίξεων στην Λαμπεντούζα δεν είναι τυχαία. Θεωρώ ότι κάποιος θέλει να βάλει σε δύσκολη θέση, μια κυβέρνηση που "δεν βολεύει"».

«Η εμπορία ανθρώπων είναι στα χέρια του οργανωμένου εγκλήματος, πρόκειται για κέρδη εκατομμυρίων ευρώ και για μια "πράξη πολέμου" κατά της Ιταλίας. Αν οι αφίξεις συνεχίσουν με αυτό τον ρυθμό, η χώρα μου θα καταρρεύσει», τόνισε ο Ιταλός υπουργός Μεταφορών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μελόνι.

Σύμφωνα με τον Σαλβίνι «ο θάνατος του παιδιού πέντε μόλις μηνών, την περασμένη νύχτα έξω από την Λαμπεντούζα, συμβολίζει και τον κοινωνικό και πολιτικό θάνατο της Ευρώπης» και «η Ιταλία έχει αφεθεί μόνη της, με τη Γερμανία και τη Γαλλία οι οποίες, τις τελευταίες ώρες, αποφάσισαν να κλείσουν τις πόρτες τους».

Υπογράμμισε, δε, ότι «αν η Ιταλία αναγκαστεί να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό και το προσφυγικό μόνη της, δεν μπορεί να αποκλειστεί κανενός είδους παρέμβαση» ενώ εκθείασε τις μέχρι τώρα πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι. «Μέσα σε δέκα μήνες, έκανε ό,τι ήταν δυνατόν, δια της διπλωματικής οδού, για να πετύχει ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα», είπε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της Λέγκα.

«Το κύριο ζήτημα, είναι να προστατευθούν τα νότια σύνορα της Ευρώπης», υπογράμμισε ο Ματέο Σαλβίνι. Σε σχέση, τέλος, με τις Ευρωεκλογές του επόμενου Ιουνίου, τάχθηκε «υπέρ μιας συμμαχίας όλων των δυνάμεων που θεωρούνται εναλλακτικές στην αριστερά και στους σοσιαλιστές, για να μην συνεχίσει να κυβερνά την ΕΕ η "πλειοψηφία Ούρσουλα"».



Κράμα απατεώνα Tσίπρα τραμπούκου Πολάκη ο Κασσελάκης γουστάρει να «ξεδοντιάζει» δικαστικούς και δημοσιογράφους

 


Λίγα 24ωρα πριν τις εκλογές, το κράμα απατεώνα ψεύτη Τσίπρα και ακροαριστερού φασίστα Πολάκη, Στέφανος Κασσελάκης, απείλησε δικαστικούς και δημοσιογράφους θεωρώντας ότι έτσι θα καταφέρει να φέρει περισσότερες ψήφους για τον ίδιο.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, προφανώς δασκαλεμένος και σε γραμμή από τον ακροαριστερό φασίστα Παύλο Πολάκη, δηλώνει ξεκάθαρα ότι «γουστάρει» να «ξεδοντιάσει» δικαστικούς και δημοσιογράφους.


Με την υπόσχεση ότι «αυτό ξεκινάει από την Κυριακή» ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αρχικά υπόσχεται ότι «στα κανάλια τέλος οι επιδοτήσεις. Πάνε και παίρνουν εκατομμύρια από τον ελληνικό λαό». Στη συνέχεια λέει ότι θα βάλει «τέλος στις ασυλίες βουλευτών» αλλά και «στο ακαταδίωκτο στους τραπεζίτες».

Αφού, δε, υποστηρίζει ότι αν εκλεγεί πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ίσως κάποτε πρωθυπουργός, «οι διορισμοί των πολιτικών στα νοσοκομεία τέλος κι αυτό», στη συνέχεια παίρνει... φόρα από τα χειροκροτήματα και τις ερωτήσεις και απαντά «γουστάρω» όταν ακούει μια γυναίκα «αν καταφέρεις να ξεδοντιάσεις το σύστημα των δικαστικών και των δημοσιογράφων τότε θα μπορέσει να πάει μπροστά η χώρα».

«Εγώ γουστάρω αλλά πρέπει να ψηφίσετε την Κυριακή» ακούγεται να απαντά ο Στέφανος Κασσελάκης








Ειδικό κεφάλαιο για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας στον νέο Ποινικό Κώδικα

 



Ειδικό κεφάλαιο για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας θα περιλαμβάνεται στο σχέδιο των τροποποιήσεων στον Ποινικό Κώδικα, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, μιλώντας στην ολομέλεια.

Στο βήμα είχε προηγηθεί η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου που κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει σοβαρές πρωτοβουλίες για τη θεσμοθέτηση της γυναικοκτονίας ως ειδικού αδικήματος που επισύρει βαρειά ποινή και πρωτοβουλίες να συσταθούν ειδικές ομάδες, ακόμα και στο πλαίσιο της Δικαστικής Αστυνομίας, για την προστασία των θυμάτων.

«Το σχέδιο νόμου για τις τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα και την Ποινική Δικονομία, θα περιλαμβάνει ειδικό κεφάλαιο για την ενδοοικογενειακή βία. Σε λίγες ημέρες θα δοθούν σε διαβούλευση. Θα έχουμε μια καλή ευκαιρία να συζητήσουμε όλα αυτά τα ζητήματα εκεί. Υπάρχουν διατάξεις που δημιουργούν πλέγμα προστασίας των γυναικών, αυξάνουν τον αριθμό των επαγγελματιών που όταν βλέπουν περιστατικά, θα έχουν την υποχρέωση να τα αναφέρουν», είπε ο Γιώργος Φλωρίδης και ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι «θα υπάρξει δίχτυ προστασίας για όσους καταγγέλλουν με τρόπο ώστε να έχουν το απόλυτο ακαταδίωκτο και έτσι δάσκαλοι, καθηγητές, γιατροί, προπονητές που θα έχουν μπροστά τους ένα τέτοιο περιστατικό θα οφείλουν να το καταγγείλουν και όταν το καταγγείλουν θα έχουν απόλυτη προστασία».



Πρέβεζα: Συνελήφθη αλλοδαπός για βιασμό 12χρονης

 



Σύμφωνα με όσα αναφέρει το ipeirotika.gr, αλλοδαπός συνελήφθη το μεσημέρι σε περιοχή της Πρέβεζας από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ζηρού, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για τα αδικήματα του βιασμού και της γενετήσιας πράξης με ανήλικη.

Ο αλλοδαπός, ο οποίος συνελήφθη στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελίας που έγινε στην παραπάνω υπηρεσία, κατηγορείται ότι (12-09- 2023) το μεσημέρι εξανάγκασε σε γενετήσια πράξη ανήλικη αλλοδαπή νεότερη των 12 ετών.

Από την επιληφθείσα υπηρεσία παραγγέλθηκε ιατροδικαστική εξέταση της ανήλικης, ενώ ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.



«Ουφολόγος» παρουσίασε στο Κογκρέσο δύο πτώματα «μη ανθρώπινων οντοτήτων»

 

Mexican senate hears testimony on extraterrestrial life: 'We are not alone'  | Mexico | The Guardian


Eρευνητής UFO παρουσίασε δύο πτώματα «εξωγήινων», όπως υποστήριξε, στο Κογκρέσο του Μεξικού.

Η «αποκάλυψη» έγινε κατά τη διάρκεια ακρόασης του Κογκρέσου στην Πόλη του Μεξικού την Τρίτη, με τίτλο «Δημόσια Συνέλευση για τη ρύθμιση των αγνώστου ταυτότητος ανώμαλων εναέριων φαινομένων» (UAP).

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, η οποία μεταδόθηκε σε απευθείας σύνδεση, ο Μεξικανός «ουφολόγος» Jaime Maussan παρουσίασε αυτό που ισχυρίστηκε ότι ήταν δύο τέλεια διατηρημένες «μη ανθρώπινες οντότητες», μεταδίδει ο Independent.

Οι ερευνητές έκαναν τον ισχυρισμό ότι τα πτώματα, που ανακτήθηκαν από το Κούσκο του Περού, δεν αποτελούσαν μέρος της «γήινης εξέλιξής μας», με το 30% της γενετικής τους σύνθεσης να παραμένει «άγνωστο», σύμφωνα με τα μεξικανικά μέσα ενημέρωσης.

Με τη ραδιοχρονολόγηση άνθρακα από το Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικού (UNAM) διαπιστώθηκε ότι τα σώματα, που απεικονίζονται με χέρια με τρία δάχτυλα, χωρίς δόντια, ήταν ηλικίας άνω των 1.000 ετών, υποστήριξε ο Maussan.

Όμως ο Maussan, ο οποίος έχει συνδεθεί στο παρελθόν με διαψευσμένες θεωρίες περί εξωγήινων, επέμεινε την Τρίτη: «Αυτά τα δείγματα δεν αποτελούν μέρος της γήινης εξέλιξής μας […] Δεν πρόκειται για όντα που βρέθηκαν μετά από συντρίμμια UFO».

«Δεν είμαστε μόνοι σε αυτό το απέραντο σύμπαν, θα πρέπει να αποδεχτούμε αυτή την πραγματικότητα», είπε.

Τα υποτιθέμενα εξωγήινα σώματα, που παρουσιάστηκαν, είχαν περίπου ανθρωποειδές σχήμα. O αναδιπλούμενος λαιμός και το μακρύ κρανίο παρουσιάζουν «χαρακτηριστικά» πιο «τυπικά στα πτηνά», ανέφερε η «El País».

Διαπιστώθηκε επίσης ότι είχαν ισχυρά, ελαφριά οστά και δεν είχαν δόντια, ανέφεραν οι παρουσιαστές, σύμφωνα με όσα αναμεταδίδει η «Daily Mail».

Οι ειδικοί στο συνέδριο έδειξαν εμφανείς ακτινογραφίες των δειγμάτων και είπαν στους βουλευτές ότι ένα από τα όντα έφερε «αυγά» με έμβρυα μέσα τους. Είπαν ότι είχαν εμφυτεύματα από μέταλλα κάδμιο και όσμιο. Το όσμιο είναι ένα από τα πιο σπάνια στοιχεία στον φλοιό της Γης και θεωρείται το σπανιότερο πολύτιμο μέταλλο.






Η πορεία του προγράμματος Αιγίς

 



Το πρόγραμμα Αιγίς συνολικού ύψους 1.76 δις €) είναι το πρώτο μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων που έχει συνταχθεί ιστορικά στη χώρα μας με στόχο την αναβάθμιση και θωράκιση της Πολιτικής Προστασίας και Πυροσβεστικής, ώστε να ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης που ήδη βιώνουμε με δραματικό τρόπο. Ποτέ άλλοτε έως σήμερα δεν υπήρξε ένα τέτοιο φιλόδοξο σχέδιο με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους.

Το σχέδιο «Αιγίς» καταρτίστηκε και εγκρίθηκε από το ΚΥΣΕΑ το 2021 ως προς τους βασικούς του άξονες και εν συνέχεια εξειδικεύτηκε, τροποποιήθηκε και ωρίμασε ως προς τις τεχνικές προδιαγραφές του κάθε υποέργου το 2022, ώστε να λάβει τη σημερινή τελική του μορφή.

  • Πρόκειται για εξοπλιστικές προμήθειες και έργα με συνθέτες τεχνικές προδιαγραφές και τήρηση διαδικασιών που απαιτούν ικανό χρόνο προετοιμασίας, ωρίμανσης και συνεργασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, σημαντική διαβούλευση με την αγορά, με δράσεις πολλές από τις οποίες πραγματοποιούνται στη χώρα μας για πρώτη φορά (πχ. εναέρια μέσα).
  • Πρόκειται επίσης για προμήθειες μεγάλου προϋπολογισμούπου χρηματοδοτούνται ακόμη και από 3 πηγές χρηματοδότησης (ΤΑΑ, ΕΣΠΑ, ΕΤΕπ) που πρέπει να ευθυγραμμίσουν τις διαδικασίες τους.
  • Ακολουθούνται ανοιχτές διαφανείς διαδικασίες που απαιτούν χρόνο στη φάση του διαγωνισμού με βάση τις αυστηρές ευρωπαϊκές διαδικασίες δημοσίων προμηθειών.
  • Ήδη έχουν ολοκληρωθεί 4 διαγωνισμοί για πτυσσόμενες γέφυρες, κινητές επιχειρησιακές μονάδες και αναβάθμιση super puma, ενώ εκκρεμούν προς δημοπράτηση εξοπλισμοί ύψους 635 εκ ευρώ εντός του 2023 και οι υπόλοιποι θα γίνουν εντός του 2024.


Η πορεία υλοποίησης του πλαισίου κρατικής αρωγής και στήριξης των πληγέντων

 




  • Η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής arogi.gov.gr έχει ανοίξει από την Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου και λειτουργεί κανονικά. Μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης είχαν γίνει 2.258 οριστικές αιτήσεις και  1.920 προσωρινές αιτήσεις από τις Π.Ε.  Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας. Σήμερα ενεργοποιείται η πλατφόρμα για τις Π.Ε. Λάρισας και Φθιωτίδας.
  • Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί περίπου 4.200 αυτοψίες και καταγραφές σε σπίτια και κτίρια.
  • Έχει ξεκινήσει και η διαδικασία καταγραφών των ζημιών σε επιχειρήσεις από τις Επιτροπές Κρατικής Αρωγής. Έχουν γίνει περίπου 2.800 αιτήσεις, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 600 αυτοψίες σε πληττόμενες επιχειρήσεις, στην περιοχή της Θεσσαλίας.
  • Τα στελέχη του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και η ΑΑΔΕ εργάζονται με εντατικούς ρυθμούς, ώστε να προχωρήσει η αυτοματοποιημένη διαδικασία άμεσα, τις επόμενες ημέρες. Αυτόματη διαδικασία ώστε οι πληγέντες κάτοικοι των περιοχών αυτών να λάβουν την αποζημίωση για την οικοσκευή αλλά και για τις πρώτες ανάγκες αυτόματα, χωρίς να κάνουν αίτηση στην πλατφόρμα.
  • Έκτακτη χρηματοδότηση 11 εκτ ευρώ του Υπουργείου Εσωτερικών προς του ΟΤΑ της Θεσσαλίας για κάλυψη των αναγκών των κτηνοτρόφων σε ζωοτροφές. Μέχρι τώρα το σύνολο της έκτακτης χρηματοδότησης διαμορφώνεται στα 52 εκατομμύρια ευρώ.
  • Η κατάσταση συλλογής των νεκρών ζώων την Τρίτη είχε ως εξής: 38.000 αιγοπρόβατα, από τα οποία οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν διαχειριστεί 15.750, 7.000 χοιρινά εκ των οποίων οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν διαχειριστεί 3.600, 25.000 πτηνά εκ των οποίων οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν διαχειριστεί 22.500.
  • Έγκριση για πρόσληψη 86 εποχικών γεωτεχνικών για την έγκαιρη διενέργεια των εκτιμήσεων ενέκρινε ο ΕΛΓΑ μετά από εισήγηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
  • Πλαφόν στην τιμή του εμφιαλωμένου νερού στη Θεσσαλία. Το Υπουργείο Ανάπτυξης διέγνωσε έγκαιρα την ανάγκη για προστασία του καταναλωτικού κοινού από την εμφάνιση κρουσμάτων αθέμιτης κερδοφορίας στην περιοχή της Θεσσαλίας και με απόφαση που εξέδωσε καθόρισε ανώτατη τιμή πώλησης στο εμφιαλωμένο νερό. Συγκεκριμένα,  για τις επιχειρήσεις κάθε είδους που διακινούν εμφιαλωμένο νερό καθορίζεται η εξής ανώτατη τελική τιμή: η συσκευασία των 500 ml σε 0,50 ευρώ, η συσκευασία των 750 ml σε 0,55 ευρώ, η συσκευασία του 1lt σε 0,60 ευρώ, η συσκευασία του 1,5lt σε 0,70 ευρώ, η πολυσυσκευασία των 6 φιαλών των 500 ml σε 1,20 ευρώ,  η πολυσυσκευασία των 12 φιαλών των 500 ml και η  πολυσυσκευασία των 6 φιαλών του 1lt σε 2,00 ευρώ και τέλος η πολυσυσκευασία των 6 φιαλών του 1,5 lt σε 2,50 ευρώ.
  • Στις περιοχές που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες και συγκεκριμένα στις περιφερειακές ενότητες Μαγνησίας, Σποράδων, Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων  αναστέλλονται οι προθεσμίες αξιολόγησης της προτεινόμενης ρύθμισης από τον οφειλέτη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, για δύο μήνες δηλαδή έως στις 10 Νοεμβρίου 2023.
    Συγκεκριμένα, η αναστολή αυτή αφορά στους αιτούντες του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, οι οποίοι βρίσκονται στο στάδιο «αξιολόγηση από οφειλέτη» από τις 6 Σεπτεμβρίου 2023. 
  • Οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, ανεξαρτήτως κλάδου και επιχειρηματικής δραστηριότητας, σε περιοχές που πλήττονται από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (πλημμύρες) του Σεπτεμβρίου 2023, των οποίων οι εγκαταστάσεις υφίστανται ολοσχερή καταστροφή ή σοβαρές υλικές ζημιές σε βαθμό που δεν είναι ασφαλής η παροχή εργασίας εντός του εργασιακού χώρου, μπορούν να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους, οι οποίοι είχαν προσληφθεί μέχρι και την προηγούμενη ημέρα από την εκδήλωση της πλημμύρας, μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί εξαιτίας αυτής και πάντως όχι πέραν των τριών (3) μηνών. Οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση εργασίας τελεί σε αναστολή, είναι δικαιούχοι έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ποσού πεντακοσίων τριάντα τεσσάρων ευρώ (534€), που αντιστοιχεί σε τριάντα (30) ημέρες. Στους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή, παρέχεται πλήρης ασφαλιστική κάλυψη, υπολογιζόμενη επί του ονομαστικού τους μισθού, για το χρονικό διάστημα αναστολής της σύμβασης εργασίας, καθώς και για τα επιδόματα εορτών που αντιστοιχούν στο χρονικό διάστημα αυτό.


Ευρωπαϊκή στήριξη 2,2 δισ. ευρώ για την Ελλάδα


 

Την στήριξη της ΕΕ στη χώρα μας μετά τις καταστροφικές πλημμύρες με ποσό που θα φτάσει τα 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ εξασφάλισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά τη συνάντησή του στο Στρασβούργο με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και μέλη του Κολεγίου των Επιτρόπων.

Η πρόεδρος της Κομισιόν στις δηλώσεις της, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι:

Η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό του ελληνικού λαού και θέλω η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός να γνωρίζουν ότι είμαστε μαζί τους. Η Ένωσή μας είναι μια ένωση αλληλεγγύης. … Συζητήσαμε τους καλύτερους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε τον ελληνικό λαό. Θα χρειαστούν πολλές επενδύσεις για την ανοικοδόμηση, αλλά είναι επίσης απαραίτητη η άμεση στήριξη και βοήθεια για την αποκατάσταση των μέσων βιοπορισμού. Το κύριο μήνυμά μου είναι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι επινοητική, θα είμαστε γρήγοροι και ευέλικτοι, θα κινητοποιήσουμε όλους τους πόρους της ΕΕ που μπορούν να αναπτυχθούν. Επιτρέψτε μου να επικεντρωθώ σε πέντε σημαντικές ροές χρηματοδότησης που θα μπορούσαν να κινητοποιηθούν:

  1. Πρώτον, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κονδύλια συνοχής από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο που δεν έχουν δαπανηθεί, τα οποία διαφορετικά θα χαθούν -πρόκειται λοιπόν για φρέσκα χρήματα- και να διαθέσουμε εμπροσθοβαρώς μέρος των τρεχόντων κονδυλίων συνοχής.
  2. Δεύτερον, το ίδιο ισχύει και για το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+, το οποίο θα μπορούσε να κινητοποιηθεί και σε αυτή την περίπτωση. Αυτά τα κονδύλια θα χάνονταν και μπορούν να εκταμιευθούν φέτος. Έτσι, μέρος των χρημάτων που μπορούν να διατεθούν άμεσα στους Έλληνες πολίτες για τη στήριξή τους θα είναι ευρωπαϊκά χρήματα.
  3. Το τρίτο σημείο είναι η Κοινή Αγροτική Πολιτική, που μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. Εδώ υπάρχουν δύο αχρησιμοποίητα κονδύλια από το προηγούμενο ελληνικό πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης. Αλλά εξετάζουμε επίσης τα κονδύλια του τρέχοντος ελληνικού στρατηγικού σχεδίου της ΚΑΠ και θα εξετάσουμε το γεωργικό αποθεματικό για το επόμενο έτος. Αυτά τα κονδύλια θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να συμβάλουν στην αποκατάσταση των δασικών ή γεωργικών υποδομών.
  4. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να αξιολογήσει ελληνικό αίτημα για στήριξη από το Ταμείο Αλληλεγγύης. Εν προκειμένω είναι σημαντικό τα κράτη-μέλη να συμφωνήσουν με την πρότασή μας για προσαύξηση των κεφαλαίων του Ταμείου Αλληλεγγύης. Αν αυτό συμβεί το επόμενο έτος, θα μπορούσαμε να διαθέσουμε έως 400 εκατομμύρια ευρώ.
  5. Τέλος, η Ελλάδα θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει ορισμένους από τους πόρους του NextGenerationEU. Φυσικά, στο πλαίσιο του NextGenerationEU πρέπει όλοι να επιδείξουμε τη μέγιστη δυνατή ευελιξία, διότι η πρόταση για αναθεώρηση του εθνικού προγράμματος μόλις υποβλήθηκε. Θα εργαστούμε λοιπόν με βάση αυτό.

Πρέπει να γίνουν πολλά. Συνολικά, η Ελλάδα θα μπορούσε να κινητοποιήσει έως και 2,25 δισεκατομμύρια ευρώ.

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

  • Πιστεύω ότι αναφερθήκατε σε πολλά από τα θέματα που συζητήσαμε. Έχουμε ακόμη πρόσθετα αχρησιμοποίητα κονδύλια που θα είχαν χαθεί, όπως συμβαίνει σε αυτά τα προγράμματα, και τα οποία μπορούν να διατεθούν για την άμεση στήριξη των πολιτών και των επιχειρήσεων. Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να είναι γνωστό ότι μέρος της υποστήριξης που θα λάβουν τις επόμενες εβδομάδες θα περιλαμβάνει και ευρωπαϊκά χρήματα.
  • Και βέβαια, ο επαναπρογραμματισμός των χρηματοδοτικών εργαλείων που διαθέτουμε για την επόμενη περίοδο θα μας επιτρέψει να ανακατευθύνουμε περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια ευρώ προς την ανοικοδόμηση, αλλά και να ξαναχτίσουμε καλύτερα ό,τι έχει καταστραφεί. Θέλω να το τονίσω αυτό, διότι είναι ξεκάθαρο ότι οι παλιοί «κανόνες του παιχνιδιού» δεν ισχύουν πλέον για αυτό που βιώνουμε. Και, φυσικά, αυτό ισχύει και για τα μέσα που πρέπει να κινητοποιήσει η Ευρώπη ώστε να στηρίξει τις χώρες που υφίστανται τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
  • Έχουμε συζητήσει πολλές φορές -και η Επιτροπή είναι πολύ υποστηρικτική- τη διοχέτευση σημαντικά περισσότερων κονδυλίων στο Ταμείο Αλληλεγγύης. Το Ταμείο Αλληλεγγύης σχεδιάστηκε πριν από 20 χρόνια. Είναι σαφές ότι δεν εξυπηρετεί τον σκοπό του, όχι από πλευράς διαδικασιών αλλά από την άποψη του μεγέθους των διαθέσιμων κονδυλίων. Θα αποτελέσει, λοιπόν, προσωπική μου αποστολή να πείσω τους συναδέλφους μου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι πρέπει να αυξήσουμε σημαντικά τα κονδύλια του Ταμείου Αλληλεγγύης, προκειμένου να στηρίξουμε χώρες που πλήττονται από φυσικές καταστροφές οι οποίες συνδέονται άμεσα με την κλιματική αλλαγή.
  • Υπάρχουν όμως και άλλοι τύποι φυσικών καταστροφών για τις οποίες κράτη χρειάζονται υποστήριξη. Αυτό ασφαλώς ισχύει και για το γεωργικό αποθεματικό, το οποίο είναι λιγότερο από 500 εκατομμύρια, εν μέσω των σημαντικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Είναι επίσης πολύ σαφές ότι πρέπει να κινητοποιήσουμε πρόσθετα κεφάλαια για τον σκοπό αυτό.
  • Θα ήθελα να επισημάνω ότι έχουμε ήδη συστήσει, όπως είπατε, μια ειδική ομάδα εργασίας που θα εργαστεί ενδελεχώς για να ξεπεραστεί η παραδοσιακή γραφειοκρατία και να διασφαλιστεί ότι τα όποια χρήματα εκταμιεύονται από την Ευρώπη θα φτάσουν στον τελικό προορισμό τους το συντομότερο δυνατό.
  • Η Ευρώπη έχει στηρίξει την Ελλάδα σε πολύ δύσκολες περιόδους και είμαι βέβαιος ότι θα κάνει το ίδιο και τώρα.

 



Αρχαιολόγοι κατά Δέσποινας Κουτσούμπα : «Μαγαζάκι» κομματικών τακτικισμών το ΣΕΑ – αποχωρούμε

 


Υπόμνημα διαμαρτυρίας και αίτημα διαγραφής από τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων υπέβαλαν ομαδικά εννέα διακεκριμένοι αρχαιολόγοι, όλοι τους διευθυντές σε Εφορείες Αρχαιοτήτων σε μεγάλα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας. 

Στην επιστολή παραίτησης καταγγέλλεται ότι ο Σύλλογος των Αρχαιολόγων που ηγείται η Δέσποινα Κουτσούμπα που πρόσκεινται στον ΑΤΑΡΣΥΑ, αντί να ασχοληθεί μετα τα προβλήματα του κλάδου «έχει μετατραπεί σε εργαλείο κομματικών τακτικισμών και επιδίδεται σε δράσεις που υπαγορεύονται αποκλειστικά από τις πολιτικές αλλά και προσωπικές εμμονές των μελών του Δ.Σ. του». 

Την επιστολή υπογράφουν η Ολυμπία Βικάτου διευθύντρια ΕΦΑ Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, ο Γρηγόρης Γρηγοράκης, διευθυντής ΕΦΑ Κεφαλληνίας και Ιθάκης, η Αναστασία Κουμούση, διευθύντια ΕΦΑ Αχαϊας, η Κρυσαλλία Μαντζανά, διευθύντρια ΕΦΑ Τρικάλων, η Άλκηστις Παπαδημητρίου διευθύντρια ΕΦΑ Αργολίδας, η Βαρβάρα Παπαδοπούλου, διευθύντρια ΕΦΑ Άρτας και αναπληρώτρια ελλειπόντος προϊσταμένου ΕΦΑ Ιωαννίνων, η Αλεξάνδρα  Χαραμή, διευθύντρια ΕΦΑ Βοιωτίας, ο  Ιωάννης Χουλιαράς διευθυντής ΕΦΑ Θεσπρωτίας και η Αθανασία Ψάλτη  διευθύντρα ΕΦΑ Φωκίδας. 

Στην επιστολή παραίτησης αναφέρονται χαρακτηριστικά τα εξής: 


Με κλιμακούμενα συναισθήματα απορίας, θλίψης και οργής διαπιστώνουμε ότι τα τελευταία χρόνια η δημόσια εικόνα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, όπως αυτή προβάλλεται με ευθύνη του Διοικητικού Συμβουλίου του, αποκλίνει πλήρως από τους καταστατικούς σκοπούς του σωματείου.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων έχει παύσει να λειτουργεί ως συνδικαλιστικό όργανο των υπηρετούντων στην Αρχαιολογική Υπηρεσία μελών του, έχει μετατραπεί σε εργαλείο κομματικών τακτικισμών και επιδίδεται σε δράσεις που υπαγορεύονται αποκλειστικά από τις πολιτικές εμμονές των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του.

Τα προβλήματα που ταλανίζουν την Αρχαιολογική Υπηρεσία και δυσχεραίνουν το έργο της προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως, μεταξύ άλλων πολλών, η ανορθολογική κατανομή του προσωπικού και η συγκέντρωσή του στα μεγάλα αστικά κέντρα, που έχει ως αποτέλεσμα την ακραία υποστελέχωση των περιφερειακών μονάδων, αλλά και η χρόνια μισθολογική καθήλωση ουδόλως απασχολούν το Δ.Σ. του ΣΕΑ.

Ένα εξέχον παράδειγμα της εκτροπής του Δ.Σ. του ΣΕΑ από τους κατασταστικούς του σκοπούς, είναι η πλήρης αδιαφορία για το νεώτερο μνημείο, στο οποίο στεγάζεται ο σύλλογος και έχει περιέλθει σε κατάσταση ετοιμορροπίας, αλλά και η μετατροπή του από χώρο δράσεων και προσωρινής διαμονής των παρεπιδημούντων συναδέλφων της επαρχίας σε πολυχώρο ποικίλων δράσεων αμφίβολης συγγένειας με την επιστημονική και υπηρεσιακή μας φυσιογνωμία.

Με αφορμή την αρνητική δημοσιότητα που έλαβε πρόσφατα το θέμα, χαρακτηρίζονται αρνητικά συλλήβδην οι αρχαιολόγοι του ΥΠΠΟ, απαξιώνεται το τεράστιο έργο που προσφέρουν στον τομέα του πολιτισμού και υπονομεύεται το κύρος ενός επιστημονικού κλάδου που έγραψε λαμπρή ιστορία χάρη στην επιστημονική υπόσταση και την προσωπική βαρύτητα των μελών του που συνειδητά λειτουργούσαν χωρίς κομματικές προμετωπίδες.

Επειδή αυτή η ολοσχερής μετάλλαξη του σωματείου μας που ιδρύθηκε για να υποστηρίζει τους μαχόμενους αρχαιολόγους της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και όχι για να υλοποιεί την προσωπική πολιτική ατζέντα των εκάστοτε προέδρων και μελών του Δ.Σ. δεν μας εκφράζει, δεν επιθυμούμε να είμαστε πλέον μέλη του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Ζητούμε για τους λόγους που αναφέραμε τη διαγραφή μας από το μητρώο των μελών του ΣΕΑ.

Η Διεύθυνση Προϋπολογισμού και Οικονομικής Διαχείρισης Τομέα Πολιτισμού του ΥΠΠΟ, στην οποία κοινοποιείται το παρόν, καλείται να μη παρακρατεί στο εξής από τον μισθό μας οποιαδήποτε εισφορά υπέρ του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.



Δύο φορές πυροβόλησε ο αυτόχειρας 38χρονος την πρώην σύζυγό του

 


Δύο πυροβολισμούς δέχθηκε από η 42χρονη που σκοτώθηκε από τον αυτοχειρα πρώην σύζυγο της με κυνηγητική καραμπίνα, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης στη σορό της 42χρονης. Η 42χρονη δέχθηκε μία σφαίρα στον αριστερό ώμο και μια δεύτερη στο στέρνο, η οποία ήταν και η θανατηφόρα.

Ο 38χρονος πυροβόλησε την πρώην σύζυγό του στον διάδρομο της πολυκατοικίας, στον 6ο όροφο, όπως ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ.

Η επιμέλεια των δύο ανήλικων παιδιών τους ανατέθηκε προσωρινά, με εισαγγελική απόφαση, στους γονείς της 42χρονης. Στο πλευρό των ανηλίκων βρίσκονται, από την πρώτη στιγμή, ειδικοί ψυχολόγοι της ΕΛ.ΑΣ.

Ο 38χρονος αστυνομικός, αφού σκότωσε την μητέρα των παιδιών του, έστρεψε την κάνη του κυνηγητικου όπλου στο κεφάλι του και αυτοκτόνησε.

Η δολοφονία έγινε το πρωί της Τρίτης, περίπου στις 8.15, έξω από το διαμέρισμα του 6ου ορόφου που έμενε η γυναίκα με τα δυο παιδιά τους, στην οδό Κομνηνών, στην Καλαμαριά. Ο δράστης περίμενε να φύγουν τα δύο παιδιά με το σχολικό λεωφορείο και στη συνέχεια έφτασε έως τον 6ο όροφο της πολυκατοικίας, έξω από το διαμέρισμα της άτυχης γυναίκας. Μόλις η 42χρονη άνοιξε την πόρτα, αντίκρισε τον πρώην σύζυγό της με την καραμπίνα στα χέρια, ενώ δευτερόλεπτα αργότερα την πυροβόλησε και ύστερα έβαλε τέλος στη ζωή του με μια βολή στο κεφάλι. Η άτυχη γυναίκα δεν πρόλαβε να αντιδράσει, ενώ ο θάνατος της εκτιμάται ότι ήταν ακαριαίος.

Από την πρώτη στιγμή στο σχολείο των δύο αγοριών, 12 και 14 ετών, έσπευσαν παιδοψυχολόγοι της ΕΛΑΣ για να στηρίξουν τους ανήλικους που, από τη μια στιγμή στην άλλη, έχασαν με τραγικό τρόπο τους δύο γονείς τους.

Όπως έγινε γνωστό, με προφορική εντολή εισαγγελέα τα δύο αγόρια βρίσκονται στους γονείς της μητέρας τους, προς το παρόν, αλλά στη συνέχεια μετά από εκθέσεις κοινωνιολόγων το Δικαστήριο θα αποφανθεί ποιος θα πάρει την επιμέλειά τους.

Σύμφωνα με πηγές της Ελληνικής Αστυνομίας, το ζευγάρι δεν είχε απασχολήσει καμία αστυνομική υπηρεσία για ενδοοικογενειακό πρόβλημα, ούτε υπήρχε κάποια καταγγελία από την πλευρά της γυναίκας για απειλές ή βίαιη συμπεριφορά.

Το 2023, το ζευγάρι χώρισε με συναινετικό διαζύγιο, με το οποίο ρυθμίστηκαν οι μέρες και ώρες που θα βλέπει τα παιδιά.

Ο αστυνομικός Λ. Μ. υπηρετούσε στο τμήμα της Υ.Τ.Ε.Β.Ε. (Υποδιεύθυνση Τεχνικών Εφαρμογών Βορείου Ελλάδος), ενώ του είχε αφαιρεθεί το υπηρεσιακό όπλο. Η τοποθέτησή του σε υπηρεσία γραφείου οφείλεται σε πρόβλημα τενοντίτιδας που αντιμετώπιζε.

Η καραμπίνα (κυνηγετικό όπλο) με την οποία τελέστηκαν το έγκλημα και η αυτοκτονία βρισκόταν νομίμως στην κατοχή του αστυνομικού.




Αυτοί είναι οι 6 Τούρκοι που εκτελέστηκαν

 


Με τις ελληνικές διωκτικές αρχές να αναζητούν τα κίνητρα της εν ψυχρώ εκτέλεσης των έξι Τούρκων στη Λούτσα το βράδυ της Δευτέρας, από άγνωστη ομάδα ατόμων που καταζητούνται, ο τουρκικός τύπος, δίνει πληροφορίες για τα θύματα αλλά και την παράνομη δράση τους διεθνώς.

Στο σπίτι που έμεναν στην Λούτσα δεν βρέθηκαν όπλα, ναρκωτικά, ούτε κάποιο άλλο στοιχείο που να «δείχνει» προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση, παρά μόνο κάποια προσωπικά αντικείμενα τα οποία θα αξιολογηθούν σε επίπεδο DNA.

Από την έρευνα των αρχών προκύπτει ότι το αυτοκίνητο μάρκας φορντ με γερμανικές πινακίδες, στο οποίο βρέθηκαν δολοφονημένοι οι έξι Τούρκοι, είναι νόμιμες. Το όχημα φέρεται να ανήκει σε υπαρκτό πρόσωπο, Γερμανό υπήκοο. Η διέλευση του αυτοκινήτου με τους έξι επιβάτες καταγράφηκε χρονικά τον περασμένο Αύγουστο μετά τις δολοφονίες στις Γαλλικές Άλπεις, στον μεθοριακό σταθμό των Ευζώνων.

Η εφημερίδα Milliyet σε δημοσίευμα της με φωτογραφία που έχει στην πρώτη σελίδα της, δείχνει όπως υποστηρίζει τα πρόσωπα των έξι που έπεσαν νεκροί στη δολοφονική ενέδρα στην Λούτσα.



Κατά το δημοσίευμα πρόκειται για τους Doruk Ersu Büyüktunç, Abdurrahman Tekrü, Ömer Kanza, Ozan Kaan Tozlu, Barış Çağan και Burak Tahmaz. Η τουρκική εφημερίδα επικαλείται ανάρτηση σε λογαριασμό στο TikTok (Red Kit çetesi) με την φωτογραφία των έξι και το μήνυμα «πήραμε την εκδίκησή μας».

Όπως έγινε γνωστό από χθες, οι έξι άνδρες που εκτελέστηκαν φέρονται να ανήκουν στην εγκληματική ομάδα του αρχιμαφιόζου Μπαρίς Μπογιούν και να βρίσκονται σε διαμάχη με αντίπαλο εγκληματικό δίκτυο.

Σε ότι αφορά τα κίνητρα της πολλαπλής εκτέλεσης στη Λούτσα το απόγευμα της Δευτέρας με θύματα άτομα ηλικίας από 25 έως και 28 ετών, οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο τα εγκλήματα να συνδέονται με μία δολοφονία που είχε γίνει στη Γαλλία με θύματα δύο Τούρκους που ήταν μέλη της μίας εκ των δύο ομάδων. Μετά τη δολοφονία, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δράστες φέρονται να έφυγαν από τη Γαλλία και να ήρθαν στην Ελλάδα προκειμένου να βρουν καταφύγιο.

Τέλος θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ο Τούρκος που συνελήφθη στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, χθες συνδέεται με την υπόθεση, και αυτό γιατί αφενός φέρεται να έκλεισε εισιτήριο μία ώρα με το μακελειό και αφετέρου γιατί στις αποσκευές του βρέθηκαν τέσσερα φυσίγγια που έχουν ίδιο διαμέτρημα με αυτό που είχαν οι κάλυκες που βρέθηκαν στο σημείο της ενέδρας (9mm).