Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023

Αρχαιολόγοι κατά Δέσποινας Κουτσούμπα : «Μαγαζάκι» κομματικών τακτικισμών το ΣΕΑ – αποχωρούμε

 


Υπόμνημα διαμαρτυρίας και αίτημα διαγραφής από τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων υπέβαλαν ομαδικά εννέα διακεκριμένοι αρχαιολόγοι, όλοι τους διευθυντές σε Εφορείες Αρχαιοτήτων σε μεγάλα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας. 

Στην επιστολή παραίτησης καταγγέλλεται ότι ο Σύλλογος των Αρχαιολόγων που ηγείται η Δέσποινα Κουτσούμπα που πρόσκεινται στον ΑΤΑΡΣΥΑ, αντί να ασχοληθεί μετα τα προβλήματα του κλάδου «έχει μετατραπεί σε εργαλείο κομματικών τακτικισμών και επιδίδεται σε δράσεις που υπαγορεύονται αποκλειστικά από τις πολιτικές αλλά και προσωπικές εμμονές των μελών του Δ.Σ. του». 

Την επιστολή υπογράφουν η Ολυμπία Βικάτου διευθύντρια ΕΦΑ Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, ο Γρηγόρης Γρηγοράκης, διευθυντής ΕΦΑ Κεφαλληνίας και Ιθάκης, η Αναστασία Κουμούση, διευθύντια ΕΦΑ Αχαϊας, η Κρυσαλλία Μαντζανά, διευθύντρια ΕΦΑ Τρικάλων, η Άλκηστις Παπαδημητρίου διευθύντρια ΕΦΑ Αργολίδας, η Βαρβάρα Παπαδοπούλου, διευθύντρια ΕΦΑ Άρτας και αναπληρώτρια ελλειπόντος προϊσταμένου ΕΦΑ Ιωαννίνων, η Αλεξάνδρα  Χαραμή, διευθύντρια ΕΦΑ Βοιωτίας, ο  Ιωάννης Χουλιαράς διευθυντής ΕΦΑ Θεσπρωτίας και η Αθανασία Ψάλτη  διευθύντρα ΕΦΑ Φωκίδας. 

Στην επιστολή παραίτησης αναφέρονται χαρακτηριστικά τα εξής: 


Με κλιμακούμενα συναισθήματα απορίας, θλίψης και οργής διαπιστώνουμε ότι τα τελευταία χρόνια η δημόσια εικόνα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, όπως αυτή προβάλλεται με ευθύνη του Διοικητικού Συμβουλίου του, αποκλίνει πλήρως από τους καταστατικούς σκοπούς του σωματείου.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων έχει παύσει να λειτουργεί ως συνδικαλιστικό όργανο των υπηρετούντων στην Αρχαιολογική Υπηρεσία μελών του, έχει μετατραπεί σε εργαλείο κομματικών τακτικισμών και επιδίδεται σε δράσεις που υπαγορεύονται αποκλειστικά από τις πολιτικές εμμονές των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του.

Τα προβλήματα που ταλανίζουν την Αρχαιολογική Υπηρεσία και δυσχεραίνουν το έργο της προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως, μεταξύ άλλων πολλών, η ανορθολογική κατανομή του προσωπικού και η συγκέντρωσή του στα μεγάλα αστικά κέντρα, που έχει ως αποτέλεσμα την ακραία υποστελέχωση των περιφερειακών μονάδων, αλλά και η χρόνια μισθολογική καθήλωση ουδόλως απασχολούν το Δ.Σ. του ΣΕΑ.

Ένα εξέχον παράδειγμα της εκτροπής του Δ.Σ. του ΣΕΑ από τους κατασταστικούς του σκοπούς, είναι η πλήρης αδιαφορία για το νεώτερο μνημείο, στο οποίο στεγάζεται ο σύλλογος και έχει περιέλθει σε κατάσταση ετοιμορροπίας, αλλά και η μετατροπή του από χώρο δράσεων και προσωρινής διαμονής των παρεπιδημούντων συναδέλφων της επαρχίας σε πολυχώρο ποικίλων δράσεων αμφίβολης συγγένειας με την επιστημονική και υπηρεσιακή μας φυσιογνωμία.

Με αφορμή την αρνητική δημοσιότητα που έλαβε πρόσφατα το θέμα, χαρακτηρίζονται αρνητικά συλλήβδην οι αρχαιολόγοι του ΥΠΠΟ, απαξιώνεται το τεράστιο έργο που προσφέρουν στον τομέα του πολιτισμού και υπονομεύεται το κύρος ενός επιστημονικού κλάδου που έγραψε λαμπρή ιστορία χάρη στην επιστημονική υπόσταση και την προσωπική βαρύτητα των μελών του που συνειδητά λειτουργούσαν χωρίς κομματικές προμετωπίδες.

Επειδή αυτή η ολοσχερής μετάλλαξη του σωματείου μας που ιδρύθηκε για να υποστηρίζει τους μαχόμενους αρχαιολόγους της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και όχι για να υλοποιεί την προσωπική πολιτική ατζέντα των εκάστοτε προέδρων και μελών του Δ.Σ. δεν μας εκφράζει, δεν επιθυμούμε να είμαστε πλέον μέλη του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Ζητούμε για τους λόγους που αναφέραμε τη διαγραφή μας από το μητρώο των μελών του ΣΕΑ.

Η Διεύθυνση Προϋπολογισμού και Οικονομικής Διαχείρισης Τομέα Πολιτισμού του ΥΠΠΟ, στην οποία κοινοποιείται το παρόν, καλείται να μη παρακρατεί στο εξής από τον μισθό μας οποιαδήποτε εισφορά υπέρ του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου