Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023

Η πορεία υλοποίησης του πλαισίου κρατικής αρωγής και στήριξης των πληγέντων

 




  • Η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής arogi.gov.gr έχει ανοίξει από την Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου και λειτουργεί κανονικά. Μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης είχαν γίνει 2.258 οριστικές αιτήσεις και  1.920 προσωρινές αιτήσεις από τις Π.Ε.  Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας. Σήμερα ενεργοποιείται η πλατφόρμα για τις Π.Ε. Λάρισας και Φθιωτίδας.
  • Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί περίπου 4.200 αυτοψίες και καταγραφές σε σπίτια και κτίρια.
  • Έχει ξεκινήσει και η διαδικασία καταγραφών των ζημιών σε επιχειρήσεις από τις Επιτροπές Κρατικής Αρωγής. Έχουν γίνει περίπου 2.800 αιτήσεις, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 600 αυτοψίες σε πληττόμενες επιχειρήσεις, στην περιοχή της Θεσσαλίας.
  • Τα στελέχη του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και η ΑΑΔΕ εργάζονται με εντατικούς ρυθμούς, ώστε να προχωρήσει η αυτοματοποιημένη διαδικασία άμεσα, τις επόμενες ημέρες. Αυτόματη διαδικασία ώστε οι πληγέντες κάτοικοι των περιοχών αυτών να λάβουν την αποζημίωση για την οικοσκευή αλλά και για τις πρώτες ανάγκες αυτόματα, χωρίς να κάνουν αίτηση στην πλατφόρμα.
  • Έκτακτη χρηματοδότηση 11 εκτ ευρώ του Υπουργείου Εσωτερικών προς του ΟΤΑ της Θεσσαλίας για κάλυψη των αναγκών των κτηνοτρόφων σε ζωοτροφές. Μέχρι τώρα το σύνολο της έκτακτης χρηματοδότησης διαμορφώνεται στα 52 εκατομμύρια ευρώ.
  • Η κατάσταση συλλογής των νεκρών ζώων την Τρίτη είχε ως εξής: 38.000 αιγοπρόβατα, από τα οποία οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν διαχειριστεί 15.750, 7.000 χοιρινά εκ των οποίων οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν διαχειριστεί 3.600, 25.000 πτηνά εκ των οποίων οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν διαχειριστεί 22.500.
  • Έγκριση για πρόσληψη 86 εποχικών γεωτεχνικών για την έγκαιρη διενέργεια των εκτιμήσεων ενέκρινε ο ΕΛΓΑ μετά από εισήγηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
  • Πλαφόν στην τιμή του εμφιαλωμένου νερού στη Θεσσαλία. Το Υπουργείο Ανάπτυξης διέγνωσε έγκαιρα την ανάγκη για προστασία του καταναλωτικού κοινού από την εμφάνιση κρουσμάτων αθέμιτης κερδοφορίας στην περιοχή της Θεσσαλίας και με απόφαση που εξέδωσε καθόρισε ανώτατη τιμή πώλησης στο εμφιαλωμένο νερό. Συγκεκριμένα,  για τις επιχειρήσεις κάθε είδους που διακινούν εμφιαλωμένο νερό καθορίζεται η εξής ανώτατη τελική τιμή: η συσκευασία των 500 ml σε 0,50 ευρώ, η συσκευασία των 750 ml σε 0,55 ευρώ, η συσκευασία του 1lt σε 0,60 ευρώ, η συσκευασία του 1,5lt σε 0,70 ευρώ, η πολυσυσκευασία των 6 φιαλών των 500 ml σε 1,20 ευρώ,  η πολυσυσκευασία των 12 φιαλών των 500 ml και η  πολυσυσκευασία των 6 φιαλών του 1lt σε 2,00 ευρώ και τέλος η πολυσυσκευασία των 6 φιαλών του 1,5 lt σε 2,50 ευρώ.
  • Στις περιοχές που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες και συγκεκριμένα στις περιφερειακές ενότητες Μαγνησίας, Σποράδων, Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων  αναστέλλονται οι προθεσμίες αξιολόγησης της προτεινόμενης ρύθμισης από τον οφειλέτη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, για δύο μήνες δηλαδή έως στις 10 Νοεμβρίου 2023.
    Συγκεκριμένα, η αναστολή αυτή αφορά στους αιτούντες του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, οι οποίοι βρίσκονται στο στάδιο «αξιολόγηση από οφειλέτη» από τις 6 Σεπτεμβρίου 2023. 
  • Οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, ανεξαρτήτως κλάδου και επιχειρηματικής δραστηριότητας, σε περιοχές που πλήττονται από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (πλημμύρες) του Σεπτεμβρίου 2023, των οποίων οι εγκαταστάσεις υφίστανται ολοσχερή καταστροφή ή σοβαρές υλικές ζημιές σε βαθμό που δεν είναι ασφαλής η παροχή εργασίας εντός του εργασιακού χώρου, μπορούν να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους, οι οποίοι είχαν προσληφθεί μέχρι και την προηγούμενη ημέρα από την εκδήλωση της πλημμύρας, μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί εξαιτίας αυτής και πάντως όχι πέραν των τριών (3) μηνών. Οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση εργασίας τελεί σε αναστολή, είναι δικαιούχοι έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ποσού πεντακοσίων τριάντα τεσσάρων ευρώ (534€), που αντιστοιχεί σε τριάντα (30) ημέρες. Στους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή, παρέχεται πλήρης ασφαλιστική κάλυψη, υπολογιζόμενη επί του ονομαστικού τους μισθού, για το χρονικό διάστημα αναστολής της σύμβασης εργασίας, καθώς και για τα επιδόματα εορτών που αντιστοιχούν στο χρονικό διάστημα αυτό.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου