Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023

Η πορεία του προγράμματος Αιγίς

 



Το πρόγραμμα Αιγίς συνολικού ύψους 1.76 δις €) είναι το πρώτο μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων που έχει συνταχθεί ιστορικά στη χώρα μας με στόχο την αναβάθμιση και θωράκιση της Πολιτικής Προστασίας και Πυροσβεστικής, ώστε να ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης που ήδη βιώνουμε με δραματικό τρόπο. Ποτέ άλλοτε έως σήμερα δεν υπήρξε ένα τέτοιο φιλόδοξο σχέδιο με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους.

Το σχέδιο «Αιγίς» καταρτίστηκε και εγκρίθηκε από το ΚΥΣΕΑ το 2021 ως προς τους βασικούς του άξονες και εν συνέχεια εξειδικεύτηκε, τροποποιήθηκε και ωρίμασε ως προς τις τεχνικές προδιαγραφές του κάθε υποέργου το 2022, ώστε να λάβει τη σημερινή τελική του μορφή.

  • Πρόκειται για εξοπλιστικές προμήθειες και έργα με συνθέτες τεχνικές προδιαγραφές και τήρηση διαδικασιών που απαιτούν ικανό χρόνο προετοιμασίας, ωρίμανσης και συνεργασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, σημαντική διαβούλευση με την αγορά, με δράσεις πολλές από τις οποίες πραγματοποιούνται στη χώρα μας για πρώτη φορά (πχ. εναέρια μέσα).
  • Πρόκειται επίσης για προμήθειες μεγάλου προϋπολογισμούπου χρηματοδοτούνται ακόμη και από 3 πηγές χρηματοδότησης (ΤΑΑ, ΕΣΠΑ, ΕΤΕπ) που πρέπει να ευθυγραμμίσουν τις διαδικασίες τους.
  • Ακολουθούνται ανοιχτές διαφανείς διαδικασίες που απαιτούν χρόνο στη φάση του διαγωνισμού με βάση τις αυστηρές ευρωπαϊκές διαδικασίες δημοσίων προμηθειών.
  • Ήδη έχουν ολοκληρωθεί 4 διαγωνισμοί για πτυσσόμενες γέφυρες, κινητές επιχειρησιακές μονάδες και αναβάθμιση super puma, ενώ εκκρεμούν προς δημοπράτηση εξοπλισμοί ύψους 635 εκ ευρώ εντός του 2023 και οι υπόλοιποι θα γίνουν εντός του 2024.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου