Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022

Παρουσία του Πρωθυπουργού στα εγκαίνια του αγωγού φυσικού αερίου IGB στην Κομοτηνή

 



Στα εγκαίνια του αγωγού φυσικού αερίου IGB, που συνδέει το εθνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου της Ελλάδας με το δίκτυο της Βουλγαρίας και θα έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου ανά έτος σε πρώτη φάση, μίλησε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Στα εγκαίνια ήταν επίσης παρών ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Kiril Petkov.


«Δεν θα εγκαινιάσουμε απλά έναν αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου, αλλά μία καθοριστική ενεργειακή γέφυρα που ενώνει τον γεωγραφικό νότο με τον βορρά. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία καθιστά ήδη αναγκαία όσο ποτέ την συντονισμένη δράση των χωρών της ηπείρου μας, απέναντι στη συνειδητή επιλογή της Μόσχας να μετατρέψει τις φυσικές πηγές σε μοχλό άσκησης πολιτικών πιέσεων, σε έναν ωμό εκβιασμό. Η δική μας απάντηση είναι να χρησιμοποιήσουμε την ενέργεια ως ένα μέσο αλληλοβοήθειας, αλληλοϋποστήριξης και αμοιβαίας προόδου», τόνισε στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός.


«Ο αγωγός θα αποτελέσει μαζί με τις υπόλοιπες ενεργειακές υποδομές οι οποίες δρομολογούνται, μαζί με τους διασυνδετήριους άξονες με τη Βόρεια Μακεδονία, με την Ιταλία, ένα αξιόπιστο δίκτυο διακίνησης φυσικού αερίου προς τις αγορές πρώτα και πάνω απ’ όλα των Βαλκανίων, δευτερευόντως της ίδιας της Ευρώπης, διαφοροποιώντας ταυτόχρονα τις πηγές προμήθειάς του. Ενισχύουν έτσι την ενεργειακή ασφάλεια, την εφοδιαστική ασφάλεια όλων των συνδεδεμένων χωρών. Και γίνονται ένα “ανάχωμα” στο τεχνητό ράλι τιμών ενέργειας που -όπως ξέρετε- ροκανίζουν προϋπολογισμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.


«Ο IGB είναι ένας ενεργειακός αγωγός. Αλλά, ταυτόχρονα είναι και ένας “αγωγός αξιών”, που θα μεταφέρει το μήνυμα της εθνικής ασφάλειας, της Βαλκανικής αλληλεγγύης, της διακρατικής συνεργασίας και ευημερίας των λαών. Είναι μηνύματα που αποκτούν στον ταραγμένο μας κόσμο, ιδιαίτερη σημασία. Σε μια περιοχή, όπου δυστυχώς ακόμα διατηρείται μία εξαίρεση ανιστόρητης επιθετικότητας, στην οποία πάντως απαντούν και η διεθνής πραγματικότητα, αλλά και η εθνική μας ετοιμότητα», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός.


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε ιδιαίτερα στην προσωπική συμβολή του Πρωθυπουργού της Βουλγαρίας για την επιτάχυνση και ολοκλήρωση του έργου: «Θέλω να σταθώ εδώ στην πολύ μεγάλη, προσωπική επιμονή του φίλου Kiril για την ολοκλήρωση αυτού του έργου. Ίσως έβλεπε πιο μπροστά από τις εξελίξεις. Όταν συναντηθήκαμε για πρώτη φορά -τον είχα επισκεφτεί λίγο αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του στη Σόφια- μου είπε “πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να τελειώσουμε τον IGB μια ώρα αρχύτερα”. Και πράγματι, υπήρχε εβδομαδιαία επικοινωνία, γίναμε σχεδόν de facto project managers του έργου αυτού και ίσως διαβλέπαμε πόσο κρίσιμη είναι η ολοκλήρωση του IGB σε μία συγκυρία όπου ουσιαστικά η Βουλγαρία έχει πάψει να έχει πρόσβαση στο ρωσικό φυσικό αέριο», είπε ο Πρωθυπουργός.


«Ο συντονισμός δεν είναι κάτι που συμβαίνει αυτόματα. Χρειάζεται ένας αφοσιωμένος ηγέτης, ένας αφοσιωμένος φίλος που συμμερίζεται τον ίδιο σκοπό. Αυτό αποδείξαμε τους τελευταίους έξι μήνες. Θυμάμαι τα μηνύματα και τις κλήσεις που ανταλλάσσαμε σε εβδομαδιαία βάση για να φέρουμε το έργο εις πέρας. Εκτιμώ επίσης την άμεση επικοινωνία που είχαμε με την ηγεσία του ICGB και της ΑΒΑΞ. Είναι και οι δύο επίτιμοι καλεσμένοι εδώ. Αποδείξαμε ότι όταν έχουμε ένα σκοπό και μια αποστολή και όταν υπάρχει πραγματική ηγεσία και από τις δύο πλευρές, τότε μπορούμε να πετύχουμε τον σκοπό μας», τόνισε στη δική του ομιλία ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Kiril Petkov.


Στην τελετή εγκαινίων μίλησε επίσης ο Υπουργός Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν Parviz Shahbazov. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Διευθύνων Σύμβουλος του ICGB Κωνσταντίνος Καραγιαννάκος και η Διευθύνουσα Σύμβουλος της κοινοπραξίας ICGB AD Teodora Georgieva. Παρέστησαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο Υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας Alexander Nikolov, ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, ο βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Παύλος Μαρινάκης, και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας Κωνσταντίνος Ξιφαράς.


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Kiril Petkov μετέβησαν στις εγκαταστάσεις του αγωγού, όπου «άνοιξαν» συμβολικά την στρόφιγγα παροχής φυσικού αερίου. Μετά την ολοκλήρωση των εγκαινίων, οι δυο Πρωθυπουργοί είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση.




Η ταυτότητα του έργου


Ο αγωγός φυσικού αερίου IGB, μήκους 182 χιλιομέτρων, συνδέει το εθνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου της Ελλάδας, στην περιοχή της Κομοτηνής, με το αντίστοιχο δίκτυο της Βουλγαρίας στην περιοχή Stara Zagora.


Σε πρώτη φάση, ο αγωγός έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου ανά έτος, ενώ η δυναμικότητά του μπορεί να αυξηθεί σε 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ανά έτος.


Ο IGB, που συμπεριλήφθηκε στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υποστηρίχθηκε ως έργο εθνικής προτεραιότητας από τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, αποτελεί σημαντικό μέρος των ευρωπαϊκών ενεργειακών υποδομών, καθώς βελτιώνει τη σύνδεση των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης με τον Νότιο Διάδρομο εφοδιασμού με φυσικό αέριο.


Η λειτουργία του IGB, η οποία προγραμματίζεται να αρχίσει σε εμπορικό επίπεδο το φθινόπωρο, το αργότερο την 1η Οκτωβρίου, πιστοποιεί και αναβαθμίζει τη θέση της Ελλάδας ως πύλης για την εισροή ενέργειας στην Ευρώπη μέσω εναλλακτικών οδεύσεων, τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση εργάζεται για την απεξάρτησή της από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.


Το έργο υπογραμμίζει επίσης τη στρατηγική σημασία της βόρειας Ελλάδας στον σχεδιασμό της κυβέρνησης και στον ενεργειακό χάρτη της ευρύτερης περιοχής, καθώς σε συνδυασμό με τον υπό κατασκευή πλωτό σταθμό αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης (FSRU) βελτιώνει ουσιαστικά την κάθετη διασύνδεση του ελληνικού συστήματος με τις αγορές των Βαλκανίων και της ανατολικής Ευρώπης.


Ολόκληρη η ομιλία του Πρωθυπουργού


Κύριε Πρωθυπουργέ της Βουλγαρίας, φίλε Kiril, κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι, επιτρέψτε μου να ξεκινήσω εκφράζοντας τον αποτροπιασμό μου για τη στυγερή δολοφονία του πρώην Πρωθυπουργού της Ιαπωνίας, του Shinzo Abe. Ήταν ένας σπουδαίος πολιτικός, ο μακροβιότερος Πρωθυπουργός στην Ιστορία της Ιαπωνίας και το τραγικό αυτό γεγονός μάς έχει συγκλονίσει όλους.


Κυρίες και κύριοι, σήμερα είναι μία στιγμή πολύ σημαντική για την Κομοτηνή, για την Ελλάδα, για τη Βουλγαρία, είναι όμως μία σημαντική στιγμή για ολόκληρα τα Βαλκάνια, για ολόκληρη την Ευρώπη. Γιατί εδώ σε λίγο δεν θα εγκαινιάσουμε απλά έναν αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου, αλλά μία καθοριστική ενεργειακή γέφυρα που ενώνει τον γεωγραφικό νότο με τον βορρά, φέρνοντας σε πρώτη φάση πιο κοντά την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, την Αθήνα και τη Σόφια. Και αυτή τη σημασία του IGB για τις δύο φίλες χώρες δηλώνει εξάλλου η παρουσία του Kiril σήμερα μαζί μας.


Οι βάσεις αυτού του έργου είχαν τεθεί από το 2009, όταν οι δύο χώρες υπέγραψαν το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας. Αργότερα, τα Κοινοβούλιά μας το χαρακτήρισαν ως ένα έργο εθνικής προτεραιότητας, υπογραμμίζοντας τις σημαντικές ευκαιρίες που δημιουργεί για το αύριο. Η ολοκλήρωσή του ωστόσο, στην παρούσα εξαιρετικά ταραγμένη διεθνή συγκυρία -και αφού αντιμετωπίσαμε από κοινού και με αποφασιστικότητα τις όποιες τελευταίες προκλήσεις- αναδεικνύει τη μεγάλη του αξία σήμερα, δίνοντας μία ισχυρή ώθηση προς την επίτευξη του κοινού ευρωπαϊκού στόχου: της ενεργειακής αυτονομίας της ηπείρου μας.


Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία καθιστά ήδη αναγκαία όσο ποτέ την συντονισμένη δράση των χωρών της ηπείρου μας, απέναντι στη συνειδητή επιλογή της Μόσχας να μετατρέψει τις φυσικές πηγές σε μοχλό άσκησης πολιτικών πιέσεων, σε έναν ωμό εκβιασμό. Είναι κάτι που οι Βούλγαροι γείτονές μας το γνωρίζουν ήδη πολύ καλά, από πρώτο χέρι. Η δική μας απάντηση, λοιπόν, είναι να χρησιμοποιήσουμε την ενέργεια ως ένα μέσο αλληλοβοήθειας, αλληλοϋποστήριξης και αμοιβαίας προόδου. Και δράσεις όπως οι σημερινές αποδεικνύουν, ότι αυτός ο στόχος είναι απολύτως εφικτός.


Η Ελλάδα πρωτοστατεί σε αυτήν την προσπάθεια, ενισχύοντας διπλά το αποτύπωμά της στον νέο χάρτη που διαμορφώνεται στον συγκεκριμένο τομέα. Απ’ τη μία θωρακίζοντας τη δική της ενεργειακή ανεξαρτησία, καθώς έχει πετύχει να είναι μία από τις χώρες εκείνες που είναι λιγότερο εκτεθειμένες σε περίπτωση οριστικής και πλήρους διακοπής παροχής του ρωσικού φυσικού αερίου και από την άλλη λειτουργώντας ως μια κομβική πύλη ενέργειας προς ολόκληρη την Ευρώπη. Με στόχο φυσικά πάντα τη συνολική πράσινη μετάβαση της ηπείρου.


Ο αγωγός που εγκαινιάζουμε σήμερα θα ενωθεί με τον ΤΑΡ και έχει ιδιαίτερη συμβολική αξία η παρουσία εδώ του Υπουργού Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν, χώρας της οποίας το αέριο τροφοδοτεί τον TAP. Σας ευχαριστώ πολύ, Υπουργέ, για την παρουσία σας. Και θα αποτελέσει μαζί με τις υπόλοιπες ενεργειακές υποδομές οι οποίες δρομολογούνται, μαζί με τους διασυνδετήριους άξονες με τη Βόρεια Μακεδονία, με την Ιταλία, ένα αξιόπιστο δίκτυο διακίνησης φυσικού αερίου προς τις αγορές πρώτα και πάνω απ’ όλα των Βαλκανίων, δευτερευόντως της ίδιας της Ευρώπης, διαφοροποιώντας ταυτόχρονα τις πηγές προμήθειάς του. Ενισχύουν έτσι την ενεργειακή ασφάλεια, την εφοδιαστική ασφάλεια όλων των συνδεδεμένων χωρών. Και γίνονται ένα «ανάχωμα» στο τεχνητό ράλι τιμών ενέργειας που -όπως ξέρετε- ροκανίζουν προϋπολογισμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων.


Θέλω να σταθώ εδώ στην πολύ μεγάλη, προσωπική επιμονή του φίλου Kiril για την ολοκλήρωση αυτού του έργου. Ίσως έβλεπε πιο μπροστά από τις εξελίξεις. Όταν συναντηθήκαμε για πρώτη φορά -τον είχα επισκεφτεί λίγο αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του στη Σόφια- μου είπε «πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να τελειώσουμε τον IGB μια ώρα αρχύτερα». Και πράγματι, πρέπει να σας πω, ότι υπήρχε μία εβδομαδιαία επικοινωνία, γίναμε σχεδόν de facto project managers του έργου αυτού και ίσως διαβλέπαμε πόσο κρίσιμη είναι η ολοκλήρωση του IGB σε μία συγκυρία όπου ουσιαστικά η Βουλγαρία έχει πάψει να έχει πρόσβαση στο ρωσικό φυσικό αέριο.


Χαίρομαι, λοιπόν, που είσαι σήμερα μαζί μας και που η επιμονή σου αυτή κινητοποίησε και όλους μας ώστε να ξεπεραστούν οι όποιες δυσκολίες και να μπορούμε σήμερα να εγκαινιάσουμε αυτό το σημαντικό έργο.


Για να επανέλθω, όμως, στη μεγάλη γεωγραφική σημασία της Ελλάδος ως πύλης εισόδου ενέργειας για όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο, να σταθώ ιδιαίτερα στην προτεραιότητα που δίνει η χώρα μας, που δίνει το αρμόδιο Υπουργείο, στις υποδομές του υγροποιημένου φυσικού αερίου, του LNG. Διότι η προμήθεια, η αποθήκευση και η επαναεριοποίηση γίνονται έτσι κλειδί για να μπορέσουμε να διευρύνουμε την πρόσβασή μας σε φυσικό αέριο και να μειώσουμε, εκ των πραγμάτων, την εξάρτησή μας από το φυσικό αέριο το οποίο μεταφέρεται μέσω δικτύου αγωγών από τη Ρωσία.


Σε αυτή την κατεύθυνση, στρατηγική, καθοριστική είναι και η λειτουργία του νέου σταθμού στην Αλεξανδρούπολη. Είχαμε πάλι βρεθεί με τον Kiril πριν από δύο μήνες στην επίσημη παρουσίαση αυτού του σπουδαίου έργου και από τις εγκαταστάσεις του οποίου -δεν απέχουν πολύ από εδώ- θα ξεκινούν ποσότητες οι οποίες θα τροφοδοτούν πλέον και αυτόν τον αγωγό.


Θέλω να υπενθυμίσω, ότι έχει ήδη δρομολογηθεί από το Υπουργείο και από τον ΔΕΣΦΑ, η προσθήκη σημαντικής αποθηκευτικής δυνατότητας υγροποιημένου φυσικού αερίου και στη Ρεβυθούσα, το σχετικό πλοίο έχει ήδη καταφθάσει και αναμένεται η αδειοδότησή του. Έτσι, αυξάνουμε σημαντικά την δυνατότητα υποδοχής υγροποιημένου φυσικού αερίου από την Ελλάδα και φυσικά διοχέτευσής του από την Ελλάδα, σε πρώτη φάση στους Βαλκάνιους φίλους μας, αύριο -γιατί όχι- και σε ολόκληρη την Ευρώπη.


Το φυσικό αέριο από το ελληνικό σύστημα, το οποίο ήδη φτάνει μέχρι την κεντρική Ευρώπη με βάση το υφιστάμενο δίκτυο, μας βοηθάει να επιταχύνουμε αυτήν την απαραίτητη απεξάρτηση από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες. Ενώ ταυτόχρονα η Ελληνική Κυβέρνηση δρομολογεί και μία σειρά από άλλα πολύ σημαντικά ενεργειακά έργα κοινού ενδιαφέροντος για την Ευρώπη, όπως παραδείγματος χάρη η ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ελλάδος, Κύπρου και Ισραήλ αλλά και η πολύ σημαντική ηλεκτρική διασύνδεση με την Αίγυπτο, μέσα από την οποία μπορούμε να φέρουμε καθαρή ενέργεια από τον ήλιο της Αιγύπτου και της Μέσης Ανατολής στην Ελλάδα και από την Ελλάδα στην Ευρώπη.


Η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ειπώθηκε ήδη από τους προλαλήσαντες, έχει κατ’ επανάληψη και με όλους τρόπους αναγνωρίσει τη μεγάλη στρατηγική σημασία του IGB. Αντλήθηκαν 45 εκατομμύρια ευρώ από το ενεργειακό πρόγραμμα ανάκαμψης για την κατασκευή του, τα διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία διέθεσαν άλλα 39 εκατομμύρια. Η βουλγαρική πλευρά 150 εκατομμύρια, ενώ καθοριστική για την ολοκλήρωση του έργου ήταν και η συνεισφορά, η συμμετοχή της ΔΕΠΑ.


Θέλω να ευχαριστήσω των Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΠΑ Εμπορίας, αλλά και όλο το προσωπικό που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ολοκλήρωσή του.


Οπως πολύ σημαντική είναι και η συνεισφορά δύο ελληνικών εταιρειών, τα Σωληνουργεία Κορίνθου, τα οποία προσέφεραν την πρώτη ύλη, αλλά να σταθώ και ιδιαίτερα στην κατασκευαστική εταιρεία -ελληνική- τον Άβακα, ο οποίος και αυτός υπερέβαλε εαυτόν και είμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση να μπορούμε να παραδώσουμε αυτό το έργο, παρά το γεγονός ότι, όπως γνωρίζετε, τα τελευταία δύο χρόνια ήταν εξαιρετικά σύνθετα στον κατασκευαστικό κλάδο, διότι έπρεπε και αυτός να διαχειριστεί τις επιπτώσεις του Covid.


Το έργο, λοιπόν, αυτό επισφραγίζει, αγαπητέ Kiril, τη βούληση της Αθήνας να βρεθεί στο πλευρό της Σόφιας και ήδη ο σταθμός της Ρεβυθούσας καλύπτει το 80% της καθημερινής ζήτησης της φίλης χώρας. Και φυσικά ο εφοδιασμός αυτός τώρα θα ενισχυθεί, θα διευκολυνθεί με έναν αγωγό 182 χιλιομέτρων, ο οποίος θα μπορεί σε πρώτη φάση να διακινεί 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα με προοπτική, όπως ειπώθηκε, να φτάσει στα 5 δισεκατομμύρια. Είναι γεμάτος, μόλις αδειοδοτηθεί θα ξεκινήσει η παράδοση του αερίου. Και μάλιστα έχει προβλεφθεί ο αγωγός αυτός να είναι διπλής ροής στην περίπτωση που χρειαστεί.


Είναι, λοιπόν, ο IGB ένας ενεργειακός αγωγός. Αλλά, ταυτόχρονα είναι και ένας «αγωγός αξιών», που θα μεταφέρει το μήνυμα της εθνικής ασφάλειας, της Βαλκανικής αλληλεγγύης, της διακρατικής συνεργασίας και ευημερίας των λαών. Είναι μηνύματα που αποκτούν στον ταραγμένο μας κόσμο, ιδιαίτερη σημασία. Σε μια περιοχή, όπου δυστυχώς ακόμα διατηρείται μία εξαίρεση ανιστόρητης επιθετικότητας, στην οποία πάντως απαντούν και η διεθνής πραγματικότητα, αλλά και η εθνική μας ετοιμότητα.


Αντίθετα, το δικό μου μήνυμα αγαπητέ Kiril προς εσένα και προς στον φίλο λαό της Βουλγαρίας, είναι ένα μήνυμα ειρήνης και ένα μήνυμα κοινής προόδου. Και μiα απόδειξη ότι η Ελλάδα και Βουλγαρία, παρά τις δυσκολίες, θέλουν και μπορούν να βαδίζουν μαζί στη λεωφόρο της ανάπτυξης. Σε καλώ λοιπόν να δρομολογήσουμε μαζί το έργο αυτό, το οποίο συμβολίζει και τη φιλία μας, εκπέμποντας μαζί τη βεβαιότητα ότι οι δύο χώρες μας, αλλά και η Ευρώπη συνολικά, θα ξεπεράσουν τις τρικυμίες και θα οδηγηθούμε σύντομα στα ήρεμα νερά που όλοι θέλουμε.


Σας ευχαριστώ πολύ και συγχαρητήρια σε όσους εργάστηκαν για να υλοποιηθεί αυτό το σπουδαίο έργο.



Σοκ προκαλεί ο άγριος ξυλοδαρμός 13χρονου απο 16χρονο - Η μητέρα καταγγέλει ότι δεν έχει συλληφθεί ακόμα

 



Ανήσυχη είναι η κοινωνία με τις συμμορίες ανηλίκων που αλωνίζουν ανεξέλεγκτες.

Ο κακοποιός 16χρονος γρονθοκόπησε στο πρόσωπο τον 13χρονο και όταν ο τελευταίος έπεσε στο έδαφος, ο επιτιθέμενος συνέχισε να τον κλωτσάει στην πλάτη.



Η περιγραφή της μητέρας του 13χρονου για την επίθεση σε βάρος του γιου της. 

«Ήταν στην ταβέρνα του φίλου του και 12 η ώρα ξεκίνησε να γυρίσει στο σπίτι. Την ώρα λοιπόν που προχώραγε του φωνάζει κάποιος: ''Ε ψιτ φίλε;'' γυρνάει δεν βλέπει κανέναν, του ξαναφωνάζει: ''Ε ψιτ φίλε'' ξαναγυρνάει και του λέει: ''είχες πάει σπίτι της την Έλενα;'', λέει: ''γιατί;'', λέει: ''την είχες πάει;'' και λέει: ''ναι''. Μαζί με άλλους δύο πήγαν ένα κοριτσάκι από την παρέα στο σπίτι της και αρχίζει και του σκάει μπουκέτα στα καλά καθούμενα, αρχίζει και τον κλωτσάει ασταμάτητα και ο δικός μου φωνάζει: ''Γιατί; Γιατί με βαράς; Τι έκανα; Τι είπα;''», δήλωσε η μητέρα του 13χρονου.

Οι γονείς του παιδιού ειδοποιήθηκαν από φίλους τους σε ταβέρνα της περιοχής όπου ο 13χρονος πήγε για να ζητήσει βοήθεια μετά τον ξυλοδαρμό του. Η εικόνα που αντίκρισαν σοκαριστική: αίματα, μελανιές και εκδορές στο πρόσωπο και την πλάτη.

«Μαμά τα είδα όλα μπλε, τα είδα όλα μαύρα και έσκασα κάτω. Δεν μπορώ να θυμηθώ» μου λέει :«λεπτομέρειες, γιατί λιποθύμησα». Πήγαμε στο Κ.Α.Τ., πήγαμε στο Παίδων, έχουμε αναφορές ότι έχει σπάσει η μύτη του, ότι είναι ξυλοδαρμός, το δεξί μάγουλο είχε πρηστεί και βέβαια μας είπαν από το νοσοκομείο ότι: ''για τις κλωτσιές που έφαγε είστε πάρα πολύ τυχερή'', γιατί τον χτύπαγε και στην σπονδυλική στήλη με κλωτσιές δυνατές», συμπλήρωσε η μητέρα του 13χρονου.

Μήνυση σε βάρος του 16χρονου δράστη υπέβαλαν οι γονείς του 13χρονου που πήγαν στην αστυνομία και κατέθεσαν όλα τα στοιχεία. Η μητέρα καταγγέλει όμως, ότι μία εβδομάδα μετά, δεν έχει γίνει το παραμικρό, την ώρα που το παιδί τους, φοβάται να βγει βόλτα έξω με τους φίλους του.

Με λίγα λόγια δεν έχει συλληφθεί ο 16χρονος κακοποιός και η συμμορία ανηλίκων που λυμαίνονται την περιοχή.

«Ο μικρός είναι απίστευτα φοβισμένος, βγήκε μία μέρα που τον πήγαμε μαζί εκεί στην ταβέρνα του φίλου του, εχθές δεν βγήκε. Είναι μελαγχολικός φοβάται να κυκλοφορήσει, βλέπει εφιάλτες, το ίδιο και εγώ και γίνεται χαμός στην Νέα Κηφισιά. Έχουνε πεταλούδες, έχουνε σιδερογροθιές, τι κάνουν; Γιατί δεν τους μαζεύουν;» αναρωτήθηκε η μητέρα του παιδιού.

Από την έρευνα που έκαναν οι ίδιοι οι γονείς, διαπίστωσαν ότι ο 16χρονος που φαίνεται να χτυπά τον γιο τους, ήταν ο πρώην φίλος της κοπέλας που η παρέα του 13χρονου, είχε νωρίτερα συνοδεύσει πίσω στο σπίτι της.

«Το παιδί αυτό απ’ ό,τι μάθαμε, τα είχε με αυτό το κοριτσάκι που είναι Β Γυμνασίου και είχανε χωρίσει και επειδή από την παρέα πήγανε τα παιδάκια το κοριτσάκι στο σπίτι, ο κλήρος έπεσε στον γιο μου. Προφανώς όποιον πετύχαινε θα έδερνε. Γιατί είμαστε μερικές μαμάδες που λέμε να τα μάθουμε τρόπους και τελικά μας βγαίνει μπούμερανγκ αυτό. Τα κοριτσάκια να μπαίνουν σπίτι τους και να κλείνει η πόρτα» ανέφερε η μητέρα του παιδιού.



45χρονος επιτέθηκε με τσεκούρι σε γείτονές του


 

Στο Αυτόφωρο κατέληξε η αντιπαράθεση γειτόνων σε χωριό του Δήμου Τεμπών στη Λάρισα.

Αυτήν τη φορά ο πρωινός καφές δύο ανδρών, ενός 64χρονου και ενός 70χρονου, προκάλεσε την αντίδραση του 45χρονου γείτονα, ο οποίος αρχικά τους κατάβρεξε με το λάστιχο και στη συνέχεια με τη λαβή ενός τσεκουριού χτύπησε, τραυματίζοντας ελαφρά, τον 64χρονο γείτονά του.

Αυτόπτες μάρτυρες στον καβγά υπήρξαν δύο ακόμα συγχωριανοί, με τους τέσσερις άνδρες να καταθέτουν χθες εναντίον του 45χρονου, ο οποίος, μαζί με τη σύζυγό του, παρουσίασαν εντελώς διαφορετικά τα γεγονότα από αυτά του κατηγορητηρίου, εκδοχή που δεν έγινε ωστόσο πιστευτή από το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας, που έκρινε ένοχο τον 45χρονο για πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης και εξύβριση.

Του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 29 μηνών με τριετή αναστολή.


Πηγή: onlarissa



Κάθειρξη 20,5 ετών στον αστυνομικό για τον φόνο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ

 


Σε κάθειρξη 20 ετών και 5 μηνών καταδικάστηκε από ομοσπονδιακό δικαστήριο ο πρώην αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν, που κρίθηκε ένοχος για καταπάτηση των δικαιωμάτων του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ.

Ο πρώην αστυνομικός δολοφόνησε τον Αφροαμερικανό Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη, αφού γονάτισε στον λαιμό του επί 9 λεπτά.

Ο Σόβιν δήλωσε ένοχος για την κατηγορία που του είχε απαγγελθεί από την ομοσπονδιακή δικαιοσύνη τον περασμένο Δεκέμβριο. Ήδη εκτίει ποινή 22,5 ετών κάθειρξης για τη δολοφονία του Φλόιντ, ποινή που του επιβλήθηκε από πολιτειακό δικαστήριο στη Μινεσότα πέρσι. Θα εκτίσει ταυτόχρονα τις δύο ποινές, όπως μετέδωσε το τοπικό ειδησεογραφικό κανάλι KSTP-TV.

Με την απόφαση του Σόβιν να δηλώσει ένοχος, απέφυγε την προσαγωγή του σε νέα δίκη. Με βάση τη συμφωνία του με τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς, παραδέχτηκε για πρώτη φορά ότι ευθύνεται για τον θάνατο του Φλόιντ.




Έκρηξη της πανδημίας στην Ιταλία - Εκατό φορές περισσότερα από πέρυσι τα κρούσματα

 


«Τα κρούσματα κορωνοϊού, στην Ιταλία, την πρώτη αυτή εβδομάδα του Ιουλίου, ήταν εκατό φορές περισσότερα από την αντίστοιχη περσινή περίοδο», δήλωσε απόψε ο Ενρίκο Κοσιόνι, πρόεδρος της Ιταλικής Υπηρεσίας Περιφερειακών Υγειονομικών Υποδομών.

Ο Κοσιόνι τόνισε, παράλληλα, ότι «στα νοσοκομεία όλης της χώρας αυξάνεται η πίεση του νέου κύματος κορωνοϊού» και πως «τα τμήματα επειγόντων περιστατικών είναι έτοιμα να εκραγούν».

Παράλληλα, ο υπεύθυνος των περιφερειακών υγειονομικών υποδομών της Ιταλίας ζήτησε από το σύνολο της τοπικής αυτοδιοίκησης της χώρας να αυξήσει, και πάλι, τις κλίνες για ασθενείς με Covid-19, τόσο στους νοσοκομειακούς θαλάμους, όσο και στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

Σήμερα στην Ιταλία καταγράφηκαν 107.240 κρούσματα κορωνοϊού και 94 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Το 13% των κλινών των νοσοκομείων χρησιμοποιείται για την θεραπεία ασθενών με κορωνοϊό, ενώ στις ΜΕΘ το αντίστοιχο ποσοστό είναι 4%.

Πέρυσι, στις αρχές Ιουλίου, στις ΜΕΘ και στους νοσοκομειακούς θαλάμους, οι ασθενείς με Covid-19 δεν ξεπερνούσαν το 2% του συνόλου. Σε σύνολο 378.250 διαγνωστικών τεστ, τέλος, το τελευταίο εικοσιτετράωρο προέκυψε θετικό το 28,3%.




Αμετανόητοι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί έξω από το σπίτι του Κυριάκου Μητσοτάκη

 


Αμετανόητοι και ανεμβολίαστοι υγειονομικοί, πραγματοποίησαν εχθές Πέμπτη διαμαρτυρία έξω από το σπίτι του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν, 35 αμετανόητοι, ανεμβολίαστοι υγειονομικοί.

Οι συγκεντρωθέντες κρατούσαν πανό και πέταξαν τρικάκια έξω από το σπίτι του πρωθυπουργού.

Η αστυνομία προχώρησε σε 35 προσαγωγές και όλοι οδηγήθηκαν στη ΓΑΔΑ.

Να σημειωθεί ότι η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, σε συνέντευξή της την Τετάρτη 6 Ιουλίου αναφορικά με την άρση της διαθεσιμότητας των αμετανόητων ανεμβολίαστων υγειονομικών υπαλλήλων, είπε ότι είναι κάτι «που συζητείται».



Ιαπωνία: Πυροβόλησαν τον πρώην πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε

 


Σοκ στην Ιαπωνία, καθώς πυροβόλησαν πισώπλατα τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας Σίνζο Άμπε κατά τη διάρκεια προεκλογικής του ομιλίας στην πόλη Νάρα.

Ο 67χρονος βετεράνος πολιτικός, διακομίστηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, αφού κατέρρευσε αιμορραγώντας.



Ο βετεράνος πολιτικός, δεν είχε καμία ζωτική ένδειξη και βρισκόταν σε κατάσταση «καρδιοπνευμονικής ανακοπής», όταν ασθενοφόρο τον μετέφερε σε νοσοκομείο.

Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για έναν ως δύο πυροβολισμούς, που χτύπησαν τον Άμπε στο στήθος και στον λαιμό. 

Η αστυνομία συνέλαβε τον φερόμενο ως δράστη της επίθεσης.

Πρόκειται για άνδρα 42 ετών, κατά τις πρώτες πληροφορίες.







€600 εκατ. για μονάδες ανάκτησης και ανακύκλωσης

 



Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρηματοδοτήσει με 600 εκατ. ευρώ, μέσω του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027, τη δημιουργία σύγχρονων μονάδων ανάκτησης και ανακύκλωσης για την επεξεργασία αποβλήτων στην Ελλάδα.

Με τους ευρωπαϊκούς πόρους εξασφαλίζεται, πλέον, η χρηματοδότηση για τη δημιουργία όλων των απαραίτητων υποδομών, ώστε η Ελλάδα να ενσωματώσει τους ευρωπαϊκούς στόχους για την ανακύκλωση και την υγειονομική ταφή.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί σημαντική επιτυχία της Ελληνικής Κυβέρνησης καθώς προ διετίας δεν υπήρχε καμία προοπτική χρηματοδότησης τέτοιων υποδομών από την Ε.Ε., μέσω ΕΣΠΑ. Η ελληνική πλευρά με συστηματική δουλειά και επιχειρήματα, πέτυχε:

Να αλλάξει ο ευρωπαϊκός κανονισμός και να είναι δυνατή - την επόμενη περίοδο- η χρηματοδότηση σύγχρονων μονάδων ανάκτησης και ανακύκλωσης, αναγκαίων για την επίτευξη των κοινοτικών στόχων στη διαχείριση των αποβλήτων.

Να χρηματοδοτηθούν οι μονάδες αυτές με 600 εκατ. ευρώ.

Το ποσοστό της χρηματοδότησης για κάθε μια από αυτές τις μονάδες σχετίζεται με την αποτελεσματικότητα τους και μπορεί να ανέλθει σε ποσοστό άνω του 80%.

Σημειώνεται ότι η χρηματοδότηση αφορά και την αναβάθμιση παλαιότερων μονάδων που είτε λειτουργούν, είτε κατασκευάζονται, σε σύγχρονες μονάδες ανάκτησης και ανακύκλωσης. Οι τελικές λεπτομέρειες για τη χρηματοδότηση θα οριστικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες.



Το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας ως το τέλος του χρόνου θα παράγεται από ΑΠΕ


 


Στο τέλος του 2022 το 50% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα θα καλύπτεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στο συνέδριο του Εconomist.

Το ποσοστό ήταν 30% το 2018 και αυξήθηκε καθώς στο μεσοδιάστημα προστέθηκαν νέες μονάδες ΑΠΕ ισχύος 5000 μεγαβάτ.

Ο ρυθμός αναμένεται να επιταχυνθεί τα επόμενα χρόνια: από το 2023 θα εγκαθίστανται νέες μονάδες ισχύος 2000 μεγαβάτ το χρόνο, κάτι που σημαίνει ότι το 2026 το 62% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές.

Όπως σημείωσε ο υπουργός, ο νέος νόμος για την απλούστευση της αδειοδότησης των ΑΠΕ θα συνδράμει στην επίτευξη των στόχων, όπως και η αναβάθμιση των δικτύων και η εγκατάσταση μονάδων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.




Καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης και ξεπαγώνουν οι συντάξεις από 1/1/23


 

Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συζήτηση με  αντικείμενο την ενημέρωση του Κοινοβουλίου σχετικά με τις κοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης:

Σήμερα, τέλος, και με βάση το ιδιαίτερο θέμα της συζήτησης, μπορούμε πια να πούμε με πολύ μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι αυτή η κυβέρνηση την 1/1/2023, θα καταργήσει την Εισφορά Αλληλεγγύης για όλους, για συνταξιούχους και για δημόσιους υπαλλήλους. Ενώ την ίδια μέρα θα ξεπαγώσουν και οι συντάξεις για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια και τίθενται επιτέλους σε μία τροχιά τακτικών και μόνιμων αυξήσεων.

Πρόκειται για ένα διπλό ηχηρό σήμα ότι η ανάπτυξη της χώρας πρέπει τελικά να ωφελεί όλους, χωρίς όμως ταυτόχρονα να απειλείται η δημοσιονομική ισορροπία, ούτε προφανώς και η ανταγωνιστικότητα της εθνικής οικονομίας.




Τρία χρόνια με Κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη

 


Συμπληρώθηκαν, 7 Ιουλίου, τρία χρόνια από τη μέρα που οι Ελληνίδες και οι Έλληνες ανέθεσαν την ευθύνη για τη διακυβέρνηση της χώρας μας στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στη Νέα Δημοκρατία και στο διάστημα αυτό ένα είναι περισσότερο από βέβαιο: Η Ελλάδα του 2022 δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2019. Η Ελλάδα γύρισε σελίδα. Άλλαξε και συνεχίζει να αλλάζει.


Στο διάστημα αυτό,  χώρα μας βρέθηκε αντιμέτωπη με επάλληλες και αλλεπάλληλες εξωγενείς και διεθνείς κρίσεις που καμιά άλλη Κυβέρνηση δεν αντιμετώπισε στη διάρκεια της Μεταπολιτευτικής περιόδου: την οργανωμένη από την Τουρκία απόπειρα εισβολής μεταναστών  στον Έβρο. Τα αλλεπάλληλα κύματα της πανδημίας και τις συνέπειες που προκάλεσαν στην κοινωνία και την οικονομία. Τις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο το καλοκαίρι του 2020. Την παγκόσμια ενεργειακή κρίση, την εκτόξευση των τιμών φυσικού αερίου, των καυσίμων και της ηλεκτρικής ενέργειας, που πήραν πρωτόγνωρες διαστάσεις μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Την άνοδο του πληθωρισμού που σπάει ήδη κάθε προηγούμενο ρεκόρ σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς και στις Η.Π.Α., τη Βρετανία και σε άλλες χώρες. Αλλά και τη νέα έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας, με παντελώς αβάσιμους ισχυρισμούς που προσκρούουν στο Διεθνές Δίκαιο.

Η Κυβέρνηση αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει τις προκλήσεις στηρίζοντας την κοινωνία και τον παραγωγικό ιστό. Διέθεσε 43 δισ. ευρώ για μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, των αγροτών, των εργαζόμενων και άνεργων στη διάρκεια της πανδημίας. Κράτησε έτσι όρθιο τον παραγωγικό ιστό και -παρά την καταστροφολογία της Αντιπολίτευσης- πέτυχε το 2021 ρυθμό ανάπτυξης στο 8,3%, που συνεχίστηκε μάλιστα και στο πρώτο τρίμηνο του 2022, με 7%. Και διαθέτει τώρα  πάνω από 8,5 δισ. για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στις ενεργειακές ανατιμήσεις. Εξαντλεί για το σκοπό αυτό κάθε διαθέσιμο ευρώ, χωρίς να θέτει  σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα και την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας μας.

Από την πρώτη στιγμή της συγκρότησής της, η Κυβέρνηση ξεκίνησε μόνιμες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών που τονώνουν το διαθέσιμο εισόδημα νοικοκυριών, στηρίζουν τις επιχειρήσεις και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Προχώρησε σε  έκτακτες ενισχύσεις των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας. Αύξησε τον κατώτατο μισθό σε βαθμό που προσθέτει στους χαμηλόμισθους ένα επιπλέον μισθό το χρόνο.

Ταυτόχρονα, εφαρμόζοντας στην πράξη φιλεργατική πολιτική, πέτυχε μία πολύ σημαντική μείωση της ανεργίας -πάλι παρά τις καταστροφολογικές προβλέψεις της Αντιπολίτευσης- και συνεχίζει με εντεινόμενη προσπάθεια στην ίδια κατεύθυνση. Πέτυχε, παράλληλα, σημαντική αύξηση των ξένων επενδύσεων και των εξαγωγών. Αποπλήρωσε τις τελευταίες υποχρεώσεις της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δύο χρόνια νωρίτερα, βγαίνει τον Αύγουστο από την ενισχυμένη εποπτεία και διεκδικεί ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας στις αρχές του 2023.

Μέσα σε τρία χρόνια, η Ελλάδα από τις παρυφές της Ευρώπης βρέθηκε στο κέντρο των αποφάσεων. Η φωνή της ακούγεται καθαρά και λαμβάνεται υπόψη. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρωτοστάτησε στην κοινή ευρωπαϊκή αντίδραση κατά του Covid και την καθιέρωση του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού. Ανέδειξε την ανάγκη ίδρυσης ενός νέου κοινού ευρωπαϊκού ταμείου για την ανάκαμψη των οικονομιών μας μετά τον Covid. Εισηγήθηκε ένα ευρωπαϊκό ενεργειακό σχέδιο και συνεχίζει την προσπάθεια για μια κοινή ευρωπαϊκή λύση σε ένα πρόβλημα που είναι πανευρωπαϊκό.

Στο ίδιο διάστημα, η Πατρίδα μας συνήψε στρατηγική συμμαχία  με τη Γαλλία, προχώρησε στην εμβάθυνση της συμφωνίας με τις Η.Π.Α., ανέπτυξε στέρεη συνεργασία με χώρες της ευρύτερης περιοχής μας, όπως το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Προχώρησε στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων μας και της αποτρεπτικής δυνατότητάς της. Πολύ γρήγορη προσθήκη των αεροσκαφών Rafale, αγορά υπερσύγχρονων φρεγατών, αγορά ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων. Αίτημα προμήθειας των  F-35. Η Ελλάδα έγινε παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην ταραγμένη γειτονιά μας. Με ξεκάθαρη βούληση διαλόγου και συνεργασίας με όλους τους γείτονές της. Πάντοτε με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση του Ο.Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας. Αλλά και αποφασισμένη να υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματά της, όπου χρειαστεί, όποτε χρειαστεί.

Παρά τις εξωγενείς προκλήσεις, η Κυβέρνηση συνέχισε και συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες δεσμεύτηκε προεκλογικά: στην οικονομία, τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Κράτους, την Παιδεία, την Υγεία, την προστασία της εργασίας. Ό,τι είπαμε γίνεται. Ό,τι λέμε το κάνουμε.