Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

Η Αυγή έχρισε... πρωθυπουργό τον Κυριάκο!




Παλαιές δόξες των χρόνων της αντιπολίτευσης έβγαλε από το χρονοντούλαπο η "Αυγή”. Η εφημερίδα που πρόσκειται στην Κουμουνδούρου στο σημερινό της πρωτοσέλιδο έχει τίτλο "Ξεπουλάει τη ΔΕΗ ο Μητσοτάκης”, παραγνωρίζοντας το γεγονός πως την τελευταία διετία στη διακυβέρνηση της χώρας βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει ήδη συμφωνήσει με τους δανειστές για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας. Μίας εταιρείας, την οποία μέχρι τον Ιανουάριο του 2015 είχε μετατρέψει σε σημαία της αντιμνημονιακής ρητορικής του ο Αλέξης Τσίπρας, όταν και υποσχόταν πως η Κουμουνδούρου θα κάνει ό,τι είναι δυνατό, ώστε να επανέλθει η ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο ως 100% δημόσια επιχείρηση.

"Η ενέργεια είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό. Δεν μπορούν τα δημόσια κοινωνικά αγαθά να βρίσκονται υπό ιδιωτική εποπτεία και έλεγχο και να είναι κάτω από εμπορευματική χρήση. Και δεν θα επιτρέψουμε σε καμιά περίπτωση η χώρα να ακολουθήσει άλλα παραδείγματα χωρών όπου η ενεργειακή μιζέρια είναι το βασικό τους χαρακτηριστικό και μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού βυθίζονται στην εξαθλίωση", έλεγε στα χρόνια της αντιπολίτευσης ο νυν πρωθυπουργός, ενώ δεν παρέλειπε να στέλνει και προειδοποιήσεις προς τους υποψήφιους επενδυτές, υποδαυλίζοντας κάθε προσπάθεια προσέλκυσης ξένων και εγχώριων επενδύσεων. "Όσοι έρθουν να κερδοσκοπήσουν θέτοντας σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια της χώρα να το υπολογίσουν και δεύτερη φορά. Θα χάσουν τα λεφτά τους, αλλά θα τεθούν και υπόλογοι έναντι του νόμου", σημείωνε, μιλώντας σε εργαζομένους στα γραφεία του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. "Η ελληνική δημοκρατία έχει νόμους. Και έχουμε και εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη. Δεν διαχειρίζονται την περιουσία που τους την κληρονόμησαν οι παππούδες τους. Διαχειρίζονται τους κόπους και την περιουσία χρόνων ενός ολόκληρου λαού. Αν νομίζουν ότι επειδή μπαίνουν στα λήαρ τζετ των φίλων τους επιχειρηματικών μπορούν να να ξεπουλάνε σα να είναι τσιφλίκι του παππού τους ο ΟΠΑΠ, η ΕΥΔΑΠ, η ΔΕΗ κάνουν λάθος", υποστήριζε ο κ. Τσίπρας.

Το σημερινό πρωτοσέλιδο της "Αυγής”, πάντως, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλη Κικίλια. Στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο κ. Κικίλιας ανέβασε το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας και σχολίασε: "Πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης κατά ΣΥΡΙΖΑ. Αν βιάζονται τόσο ας κάνουν εκλογές. Στη Βενεζουέλα σκοτώνεται κόσμος αλλά ποιος ασχολείται…". 





Του Δημήτρη Γκάτσιου
Πηγή : capital.gr






Νεκροί στην Βενεζουέλα και ακόμα να καταδικάσουν τον εκλεκτό τους δικτάκτορα Μαδούρο ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας




Διαβάζουμε το ρεπορτάζ του Γιώργου Σκαφίδα στο ethnos.gr

Βία και αίμα στη «μητέρα των διαδηλώσεων» στη Βενεζουέλα

Ξεκίνησε ως «η μητέρα όλων των διαδηλώσεων» για να εξελιχθεί, όπως ήταν αναμενόμενο, σε «μητέρα όλων των μαχών».

Γιατί μάχες, με χαρακτηριστικά μάλιστα εμφυλίου, ήταν εκείνες που έλαβαν χώρα χθες στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας ανάμεσα σε διαδηλωτές της αντιπολίτευσης και υποστηρικτές της κυβέρνησης του προέδρου Νίκολας Μαδούρο. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν χθες στους δρόμους του Καράκας και άλλων πόλεων της χώρας, με τις προσυγκεντρώσεις στην πρωτεύουσα να ξεκινούν μάλιστα από 26 διαφορετικά σημεία, με κοινό προορισμό τα κεντρικά γραφεία του Συνηγόρου του Πολίτη.

Η ένταση έμελλε να χτυπήσει κόκκινο εν μέσω βίαιων επεισοδίων, με έναν 18χρονο φοιτητή να χάνει τη ζωή του από σφαίρα στο κεφάλι προερχόμενη από το φιλοκυβερνητικό στρατόπεδο, ενώ υπάρχουν πληροφορίες και για 24χρονη γυναίκα νεκρή σε πόλη στα σύνορα με την Κολομβία. Σημειώνεται ότι μόνο τις τελευταίες δύο εβδομάδες στη Βενεζουέλα έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον άλλοι πέντε πολίτες στο πλαίσιο βίαιων συγκρούσεων με τις αστυνομικές δυνάμεις. Από την αρχή δε της πολιτικοοικονομικής κρίσης, εδώ και τρία χρόνια, στη χώρα έχουν συνολικά πέσει νεκροί πάνω από 64 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί χιλιάδες.

Για την αντιπολίτευση, η χθεσινή πορεία ήταν «η μητέρα όλων των διαδηλώσεων», που θα οδηγήσει στην ανατροπή του καθεστώτος. «Η κυβέρνηση είναι στα τελευταία της. Η κλιμάκωση θα αναγκάσει τον Μαδούρο να πάει σε ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές», διακήρυξε ο 44χρονος ηγέτης της αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες. Ακόμη και η ημερομηνία της καλούμενης «μητέρας των διαδηλώσεων» δεν ήταν τυχαία, καθώς χθες ήταν η επέτειος της συμπλήρωσης τεσσάρων ετών από την επίσημη άνοδο του Μαδούρο στην προεδρία.

Για τον ίδιο βέβαια, οι αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες αποτελούν απόπειρα πραξικοπήματος πίσω από την οποία βρίσκονται οι ΗΠΑ. «Η ώρα της μάχης έχει φτάσει. Οι στιγμές είναι κρίσιμες για τη μοίρα του έθνους μας», διακήρυξε προχθές ο 54χρονος πρόεδρος, καλώντας τους υποστηρικτές του να πάρουν τα όπλα «ενάντια στους προδότες της πατρίδας».

Η μεγαλύτερη οικονομική κρίση

Στην πραγματικότητα ωστόσο, το καθεστώς Μαδούρο βρίσκεται αντιμέτωπο με έναν συνδυασμό κρίσεων: Με τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση στην ιστορία της χώρας, με τη μεγαλύτερη πολιτική κρίση των τελευταίων 15 ετών (από το πραξικόπημα του 2002 και μετά), αλλά και με τη χαμηλότερη παραγωγή πετρελαίου των τελευταίων 23 ετών.

Κι όλα αυτά, μέσα σε ένα περιβάλλον έτοιμο να «σκάσει», με τον πληθωρισμό να καλπάζει, το εθνικό σύστημα υγείας (το «καμάρι» της κληρονομιάς του Τσάβες) να καταρρέει, τα ράφια στα σούπερ-μάρκετ να μένουν άδεια από βασικά αγαθά, τα έσοδα από το πετρέλαιο να έχουν μειωθεί (από 80 δισ. δολ. το 2013 σε μόλις 20 δισ. δολ. το 2016)... και τα ταμειακά αποθέματα να στερεύουν.

Η αντιπολίτευση βρίσκεται σχεδόν καθημερινά στους δρόμους με βασικό αίτημα τη διεξαγωγή εκλογών (οι επόμενες προεδρικές είναι κανονικά προγραμματισμένες για το φθινόπωρο του 2018). Οι κυβερνήσεις έντεκα χωρών της Λατινικής Αμερικής έχουν επίσης, με κοινή τους ανακοίνωση, απευθύνει έκκληση για εκλογές «προκειμένου η Βενεζουέλα να βγει από την κρίση».

Το καθεστώς Μαδούρο, ωστόσο, απορρίπτει κάθε τέτοιο ενδεχόμενο και βγαίνει στην αντεπίθεση.

Το Ανώτατο Δικαστήριο επιχείρησε, με απόφασή του τον περασμένο μήνα, να «αφαιρέσει» κάθε εξουσία από την εθνοσυνέλευση (την οποία ελέγχει η αντιπολίτευση από το 2015), προκαλώντας σάλο εντός και εκτός των συνόρων. Προχωρώντας ακόμη παραπέρα, οι Αρχές πήραν την απόφαση προ εβδομάδων να επιβάλουν στον ηγέτη της αντιπολίτευσης και πρώην υποψήφιο για την προεδρία, Ενρίκε Καπρίλες, ποινή αποκλεισμού 15 ετών από κάθε δημόσιο αξίωμα.

Οι περιφερειακές εκλογές που ήταν προγραμματισμένες για το 2016 δεν έγιναν επίσης με απόφαση των Αρχών, ενώ φρένο μπήκε και στο δημοψήφισμα για την αποπομπή Μαδούρο. Κι όλα αυτά στη χώρα με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο.


Ν.Δ: Αυτή η ανεπαρκής, ιδεοληπτική και ανίκανη Κυβέρνηση είναι η χειρότερη που γνώρισε η χώρα



Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, για τις σημερινές δηλώσεις του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. Ξυδάκη, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
             
«Ο κ. Ξυδάκης παραδέχεται, με σημερινές του δηλώσεις σε ραδιοφωνικό σταθμό, ότι το πρωθυπουργικό γραφείο δεν είναι συγκροτημένο, ώστε να συντονίζει την εργασία της Κυβέρνησης. 
           
Ανακάλυψε, ξαφνικά, αυτό που όλη η ελληνική κοινωνία έχει αντιληφθεί, εδώ και πολύ καιρό.
           
 Ότι με επιλογές τύπου Καρανίκα και διορισμούς ημετέρων η χώρα θα βουλιάζει όλο και πιο βαθιά στο βούρκο της κρίσης.
             
Αυτή η ανεπαρκής, ιδεοληπτική και ανίκανη Κυβέρνηση είναι η χειρότερη που γνώρισε η χώρα, από τη Μεταπολίτευση και έπειτα. 
           
 Γι' αυτό η χώρα χρειάζεται άμεσα πολιτική αλλαγή».


Ντόρα Μπακογιάννη: Είναι χυδαίος και ξεφτιλισμένος άνθρωπος ο Κουρουμπλής



Μετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη πήρε θέση και η Ντόρα Μπακογιάννη για τις άθλιες δηλώσεις του Κουρουμπλή.

 Η κ. Μπακογιάννη μιλώντας στον Alpha 989 δήλωσε: 

«Η χυδαιότητα του Κουρουμπλή ξεπερνά κάθε όριο. Τον έπιασε πανικός επειδή η ΝΔ ζήτησε να εξεταστεί και η περίοδος που ήταν γγ και υπουργός στο υπ. Υγείας.  Είναι βέβαιο ότι στον πανικό του και επειδή υπάρχει ανοιχτό το θέμα της λίστας των φαρμάκων που δεν υπέγραψε, θυμήθηκε τη μητέρα μου, που όλοι γνωρίζουν ότι έδινε μάχη για τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα και δεν υπήρξε ένας άνθρωπος να αμφισβητήσει τον αγώνα της μάνας μου.

Είναι χυδαίος και ξεφτιλισμένος άνθρωπος. Θεωρούσε αποκλειστικά δικό του τον χώρο των αναπήρων κι ενοχλήθηκε επειδή έδινε μάχη ένας άνθρωπος από άλλο χώρο. Οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες θέλουν ανθρώπους από όλους τους χώρους να τους στηρίζουν. Γι’ αυτό ενοχλήθηκε. Αμέσως μετά την κυβέρνηση Μητσοτάκη, δεν είχε παρά να ψάξει (τους φακέλους του) και να βρει αλλά έρχεται 30 χρόνια μετά, 5 χρόνια αφού έφυγε από τη ζωή η μητέρα μου, να θίξει την μνήμη της  (και ανοίγει το θέμα). Είναι γελοίο και να το λέει. Μπορούσε να ανοίξει τους φακέλους, ήταν εξουσία, το παλιό ΠΑΣΟΚ που πήγε στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η μάνα μου είναι εκεί που είναι σήμερα και σας διαβεβαιώ ότι την μνήμη της δεν θα την σπιλώσει κανένας Κουρουμπλής.

Θα γινόταν ένα κρατικό ίδρυμα αποκατάστασης αναπήρων στην Πεντέλη και αυτήν της την προσπάθεια την ακύρωσαν όλοι εκείνοι που σήμερα φωνάζουν, με πρωτοστάτη τον Κουρουμπλή. Υπάρχουν όρια στη λάσπη και τη χυδαιότητα. Η μάνα μου δεν έχει σε τίποτα να λογοδοτήσει. Ο Κουρουμπλής ήταν στο παλιό ΠΑΣΟΚ και προσπαθούσε να ρίξει λάσπη στον ανεμιστήρα. Αλλά δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό. Η δική μου μάχη από τότε που ήμουν Δήμαρχος ήταν η προσπάθεια υπέρ αυτών των ανθρώπων (με κινητικά προβλήματα)».

Φορτισμένη η κυρία Μπακογιάννη συνέχισε λέγοντας :

«Τον αφήνω στην κρίση όσων τον ακούν.  Στη δημοκρατία όλοι λογοδοτούμε. Δεν θα μπορέσει να γλυτώσει την εξεταστική επιτροπή. Γιατί να μην ψάξουμε και αυτά τα δυο χρόνια (που ήταν ο ίδιος στο υπουργείο Υγείας); Αν δεν έχεις κάτι να φοβηθείς λες «βεβαίως, ναι» αλλά λένε «όχι» και φοβάμαι ότι κάτι έχουν να κρύψουν. Ο Κουρουμπλής έχει κάτι να φοβηθεί».




Θ. Φωτίου «Εμείς θα βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια σε 16 μήνες» και δεν έχουμε σταματήσει να γελάμε κ. Φωτίου!!!



Ποιόν να πιάσει και ποιόν αν αφήσεις από τις στελεχάρες της κυβέρνησης και ειδικά του ΣΥΡΙΖΑ.

Τις δηλώσεις τους και τις συνεντεύξεις τους σε ένα σοβαρό κράτος δεν θα αναπαρήγαγαν καν τα ΜΜΕ παρά μόνο οι σατιρικές εκπομπές.

Και τι δεν είπε πριν από λίγο στον ΣΚΑΙ η κ. Θεανώ Φωτίου και έκανε τους πολίτες να γελάνε και να εξοργίζονται με την κατάντια τους να έχει τέτοιους υπουργούς σε μια ανίκανη κυβέρνηση.

Ένα από τα κορυφαία που μας έκανε να μην μπορούμε να συνέλθουμε από τα γέλια ήταν :«Μια από τις βαριές βιομηχανίες του ελληνικού κράτους είναι η αρχαιολογία, γι’ αυτό κάνουμε αυτές τις προσλήψεις μέσω ΔΕΗ»!! Μάλλον δεν κατάλαβε και η ίδια ότι μπέρδεψε την βούρτσα .................... και έτσι ξέφυγε.

Δεύτερο κορυφαίο «Εμείς θα βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια σε 16 μήνες» δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου στον ΣΚΑΪ. «16 μήνες μείνανε, σε 16 μήνες θα βγούμε από το μνημόνιο – τον Αύγουστο του ’18 - με την ίδια σύνταξη εμείς θα βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια» είπε η γραφική πλέον κ. Φωτίου.

«Θα μειώσουμε την προσωπική διαφορά στις συντάξεις, αφορά το 1/3 των συνταξιούχων, είναι επώδυνο και πολιτικά ζημιογόνο το μέτρο, είναι το 1% του ΑΕΠ, αλλά άλλο 1% θα είναι κοινωνικά μέτρα ύψους 1,8 δισεκ. Ευρώ. Εμείς δώσαμε την εν μέρει 13η σύνταξη το Δεκέμβριο», πρόσθεσε η υπουργός χαρακτηρίζοντας το επίδομα που έδωσαν 13η σύνταξη.

Και το καλύτερο για το τέλος όσο αφορά τα αντίμετρα, για τα γνωστά επώδυνα μέτρα που είναι έτοιμοι να φέρουν, προειδοποιούμε τον κόσμο ευχάριστα και όπως ακούσαμε από την κ. υπουργό, ότι με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα τρώνε τα παιδιά μας υγιεινά γεύματα στα σχολεία γιατί είναι παχύσαρκα!! Έτσι για να μην ανησυχούμε για τις νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων και τα νέα επώδυνα μέτρα!! Μας ηρέμησε η κυρία Φωτίου.





Αμετανόητος ο Σπίρτζης και χωρίς ίχνος ντροπής χαρακτήρισε στημένο το μποτιλιάρισμα



Ο Σπρίτζης έχει ξεπεράσει τα όρια της ανηθικότητας και είναι μια κατηγορία μόνος του και αυτό το έχει κερδίσει.

Αμετανόητος για τα όσα πέρασαν οι ταξιδιώτες τις ημέρες του Πάσχα στα κομμάτια των δρόμων που ο ίδιος και ο πρωθυπουργός του έστησαν φιέστες επειδή δεν έχουν κάτι άλλο να δείξουν τους είπε με λίγα λόγια και ψεύτες όσους διαμαρτύρονταν και ότι δεν ήταν αλήθεια τα όσα ακούστηκαν.

“Μην αφήνεις την αλήθεια να σου χαλάσει μια ωραία και στημένη ιστορία”», σχολίασε ο αχαρακτήριστος κος Σπίρτζης.

"Μη νοιάζεστε που δεν είχαμε νεκρό το Πάσχα, νοιαστείτε για το μποτιλιάρισμα της εξόδου" είπε ο κος Σπίρτζης χωρίς να ζητήσει ένα συγνώμη.

Παρακολουθείστε τον απλά για να δείτε το θράσος του σήμερα στην βουλή :





Η Μπακογιάννη κρούει τον «κώδωνα του κινδύνου» για τον εξωδικαστικό μηχανισμό



Στην επιτροπή της Βουλής που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων, η Ντόρα Μπακογιάννη κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει για τις εκτιμήσεις του Ταμείου με την πρ'ωην υπουργό να υπογραμμίζει ότι η αναθεώρηση των προβλέψεων του ΔΝΤ προς τα κάτω για την ανάπτυξη έχει αιτία τις καθυστερήσεις της κυβέρνησης.

«'Ακουσα τον κ. Παππά να λέει ότι δεν ενδιαφέρει την κυβέρνηση το ποσοστό της ανάπτυξης παρά μόνον η ποιότητά της. Κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, εμείς ξέρουμε ότι κάθε μονάδα ανάπτυξης ισούται με θέσεις εργασίας. Αυτές χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε τη λαίλαπα που φέρατε στη χώρα» ανέφερε η κ. Μπακογιάννη και πρόσθεσε

«Πιστεύετε πραγματικά ότι αυτός ο νόμος, όπως τον έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση, μπορεί να εφαρμοστεί αποτελεσματικά;

Μπορεί να εξυπηρετήσει τα χρόνια προβλήματα της ελληνικής επιχειρηματικότητας;

Η Νέα Δημοκρατία έχει ξεκάθαρη στάση. Το νομοσχέδιο είναι παντελώς ψευδεπίγραφο. Μιλάτε για εξωδικαστικό συμβιβασμό, ο οποίος καταντά τελικά να γίνεται δικαστικός συμβιβασμός. Στο μεταξύ μας είπατε ότι στο νομοσχέδιο δεν μπορείτε να αλλάξετε ούτε λέξη διότι έτσι το ενέκρινε η τρόικα. Ελπίζω να μην ισχύει αυτό. Σας εξηγήσαμε αναλυτικά την εμπλοκή που θα προκληθεί στη δικαιοσύνη κι εσείς επιμένετε στο λάθος σας. Ετοιμάζεστε να φορτώσετε στα πρωτοδικεία νέο όγκο εργασίας και το μόνο που θα πετύχετε είναι να ορίζονται δικάσιμοι σε βάθος δεκαετίας.

Συμφωνούμε μαζί σας στην ανάγκη για μια αυτοματοποιημένη διαδικασία μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Όμως η πλατφόρμα δεν είναι ακόμα έτοιμη. Ακούσατε τους ειδικούς να λένε ότι θα χρειαστούν μέχρι και 12 μήνες για να προετοιμαστεί το ηλεκτρονικό σύστημα. Κι εσείς επιμένετε ότι θα είναι έτοιμα όλα νωρίτερα. Ως τότε, έχετε έτοιμη τη λύση: θα γίνεται κατάθεση έγγραφων αιτήσεων στις περιφερειακές ενότητες. Δηλαδή, θεσμοθετείτε το αλαλούμ και την ταλαιπωρία των επιχειρηματιών που θα πρέπει να συγκεντρώσουν 25 δικαιολογητικά, να στηθούν στις ουρές και να περάσουν από 19 στάδια διεργασίας.

Μετά πρέπει να συγχρονιστούν Δημόσιο, πιστωτές, οφειλέτες και συντονιστές για να φτάσουμε στο δικαστήριο, όπου θα εξετάζονται οι ενστάσεις για να βγει η απόφαση. Το αναφέραμε και την περασμένη εβδομάδα: αν υποθέσουμε ότι 50.000 επιχειρήσεις αιτηθούν συμβιβασμού σε 2 χρόνια, η δικαιοσύνη πρέπει να εκδικάζει 68 υποθέσεις ημερησίως.

Και σας ερωτώ:

Αυτό είναι εξωδικαστικός μηχανισμός;

Αυτό είναι fast track διαδικασία;

Το νομοσχέδιο θα προκαλέσει τεράστια βλάβη στην ελληνική οικονομία. Με ευθύνη της κυβέρνησης χάνεται η ευκαιρία για αποτελεσματική διαχείριση των κόκκινων δανείων, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την ανάκαμψη της αγοράς. Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός που προτείνετε δεν θα επιτελέσει τον σκοπό του και η χώρα πάλι

θα χάσει πολύτιμο χρόνο. Σήμερα δεν αντιμετωπίζετε τα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεων. Τα βάζετε όλα μαζί σε ένα τσουβάλι: επιχειρηματικά δάνεια, οφειλές από άλλη αιτία, ιδιωτικό δανεισμό και ούτω καθεξής. Στην ουσία, βάζετε τις βάσεις για την περαιτέρω δημιουργία κόκκινων δανείων. Δεν προσφέρετε καμία βιώσιμη λύση στις επιχειρήσεις που παλεύουν να μείνουν όρθιες»



Πηγή : kathimerini.gr


Συνελήφθη ο 27χρονος Τούρκος που διέφυγε στη βραχονησίδα Νίμος της Σύμης




Ένας 27χρονος Τούρκος υπήκοος, που εντοπίστηκε χθες από περιπολικό σκάφος του λιμενικού στη βραχονησίδα Νίμος της Σύμης, συνελήφθη και αναμένεται θα οδηγηθεί στην Εισαγγελία της Ρόδου.

Ο 27χρονος, που σύμφωνα με πληροφορίες δηλώνει δικηγόρος στο επάγγελμα, είχε μαζί του διαβατήριο που έληγε στις 23/04, ενώ κατά δήλωσή του έφθασε στη βραχονησίδα με ταχύπλοο σκάφος έναντι αμοιβής.

Η σύλληψη του 27χρονου έγινε, καθώς πραγματοποίησε παράνομη είσοδο από μη θεσμοθετημένο σημείο εισόδου.



Πηγή : ethnos.gr


Μετά την τριπλή ψυχρολουσία ο Τσακαλώτος σήμερα στο ΔΝΤ



Μετά τις προβλέψεις του Ταμείου για πλεόνασμα και ανάπτυξη, ήρθε το «κούρεμα προσδοκιών» για το χρέος από Ρέγκλινγκ, ενώ σιγοντάρει για το φρενάρισμα της οικονομίας και η Κομισιόν - Επανέρχεται ο «κόφτης» σε συντάξεις - μισθούς Δημοσίου για να αποφευχθούν νέα μέτρα 2,7 δισ. ευρώ το 2018

Σε «ψυχροπολεμικό» κλίμα με το ΔΝΤ παίρνουν σήμερα το μεσημέρι το αεροπλάνο για την Ουάσιγκτον τρεις υπουργοί της κυβέρνησης (Τσακαλώτος, Παπαδημητρίου, Χουλιαράκης) μετά τη διπλή «βόμβα» από τις εκθέσεις του Ταμείου για την ελληνική οικονομία.

Κοντολογίς το ΔΝΤ υποβάθμισε την Τρίτη την πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2017 από το 2,8% στο 2,2% ενώ χτες ανακοίνωσε ότι περιμένει πλεόνασμα μόλις 2% το 2018, αντί 3,5% που βλέπουν κυβέρνηση και Ευρωπαίοι, ανοίγοντας έτσι ένα νέο κύκλο σεναρίων για την πιθανότητα λήψης νέων μέτρων ώστε να καλυφθεί το κενό των 2,7 δισ. ευρώ, ή αλλιώς 1,5% του ΑΕΠ.

Η δυσπιστία του ΔΝΤ για το πλεόνασμα φάνηκε και από την εκτίμηση ότι η περυσινή υπεραπόδοση οφείλεται σε συγκυριακούς λόγους, όπως ανέφερε χθες το στέλεχος του Ταμείου, Βίτορ Γκασπάρ. 

Εν τω μεταξύ στην ανησυχία για τις υφεσιακές πιέσεις που εμφανίστηκαν ήδη από το δ' τρίμηνο του 2016 προστέθηκε χθες και η φωνή της Κομισιόν καθώς η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί σχολίασε... διπλωματικά ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2017 θα είναι «ηπιότερη», σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις των Ευρωπαίων. «Τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ηπιότερη ανάπτυξη σε σχέση με τις τελευταίες προβλέψεις της Επιτροπής το Φεβρουάριο, δεδομένης της αβεβαιότητας που υπήρχε μέχρι πρόσφατα, γύρω από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Η εύθραυστη κατάσταση της οικονομίας υπογραμμίζει την ανάγκη για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό» είπε. 

Τα πράγματα έκανε ακόμη χειρότερα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγλινγκ ο οποίος «κούρεψε» τις προσδοκίες από τη Σύνοδο του ΔΝΤ για το χρέος δηλώνοντας ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα ενεργοποιηθούν «εφόσον χρειαστεί και εφόσον η ελληνική πλευρά συνεχίζει να προωθεί τις μεταρρυθμίσεις. Αυτό θα μπορούσε να γίνει του χρόνου»...

Από την Παρασκευή και κυρίως το Σαββατοκύριακο ο κ. Τσακαλώτος και οι άλλοι υπουργοί αναμένεται να έχουν συναντήσεις στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ με όλους τους βασικούς «παίκτες» της ελληνικής υπόθεσης. Ανάμεσά τους η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο κ. Ρέγκλινγκ.

Αντικείμενο των επαφών θα είναι ο συμβιβασμός Ευρωπαίων - ΔΝΤ για το χρέος που θα επιτρέψει την είσοδο του Ταμείου στο τρίτο πρόγραμμα. Η κυβέρνηση αναμένεται να δώσει τη δέσμευσή της για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ ως το 2023 ελπίζοντας αρχικά στην ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ το καλοκαίρι και σε βάθος χρόνου (βλέπε τέλος 2018) στην υλοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. 

Μετά τη Σύνοδο, την Τρίτη 25 Απριλίου, αναμένεται η επιστροφή της τρόικας στο Hilton της Αθήνας με στόχο να κλείσει η τεχνική συμφωνία με την κυβέρνηση (staff level agreement).


Ο καβγάς

Το ΔΝΤ έκοψε το καρπούζι στη μέση. Βλέπει μεν κενό 2,7 δισ. ευρώ, δηλαδή 1,5% του ΑΕΠ, το 2018 αλλά δέχεται την άποψη των Ευρωπαίων και της κυβέρνησης ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 ήταν πάνω από το στόχο και το τοποθετεί στο 3,3%. Πρόσθεσε επίσης ότι οι υπολογισμοί του βασίζονται στα στοιχεία που έχει δώσει το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών στις 15 Φεβρουαρίου και ότι σε περίπτωση που οι επίσημες ανακοινώσεις εκ μέρους της Eurostat -στις 21 Απριλίου- δεν είναι οι ίδιες, τότε θα υπάρξει αναπροσαρμογή των προβλέψεων. 

Βέβαια η επιμονή για το 2018 «εγκυμονεί» τον κίνδυνο να ξανανοίξει το θέμα των μέτρων για το 2018 το Φθινόπωρο κατά την κατάρτιση του Προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς. Επίσης αν δεν πιαστεί ο στόχος του 2018 τότε η μείωση του αφορολόγητου θα μετατεθεί από το 2020 στο 2019 και τα θετικά αντίμετρα θα βρεθούν στον «αέρα».

Η Αθήνα αντέδρασε... αλλά με μέτρο στις ανακοινώσεις του Ταμείου. Πηγές της κυβέρνησης ανέφεραν ότι «σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει κανένα ζήτημα πρόσθετων μέτρων για το 2018, καθώς το πρόβλημα των διαφορετικών προβλέψεων έχει λυθεί ήδη από τον Μάιο του 2016, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης, με τη θεσμοθέτηση του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής προσαρμογής». Επομένως το Μαξίμου εννοεί ότι αν υπάρξει απόκλιση το 2018 θα επέμβει ο κόφτης 2019, δίχως ωστόσο να διευκρινίζει ότι και ο κόφτης συνεπάγεται μέτρα (κυρίως μείωση συντάξεων και μισθών στο Δημόσιο). 

Οι κυβερνητικοi κύκλοι στάθηκαν επίσης στα εξής:

1. Το ΔΝΤ προέβλεπε πρωτογενές πλεόνασμα 0,1% για το 2016. «Αντί αυτού, τώρα αποδέχεται την υπεραπόδοση σχεδόν κατά 7 φορές πάνω από τον στόχο του 0,5% στο 3,3% ή αλλιώς κατά 5,8 δισ. ευρώ πάνω από αυτό που προέβλεψε το φθινόπωρο του 2016!», τονίζουν.

2. «Οι προβλέψεις για το 2017 είναι στο 1,8% (από 0,7% που προέβλεπε πριν), επιβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τους στόχους του προγράμματος».

3. Η πρόβλεψη για το 2018 είναι στο 2,0%, αντί για 1,6% που προέβλεπε τον Οκτώβριο του 2016 και «ο στόχος για το 2018, βάσει του προγράμματος, είναι στο 3,5%, στόχος που σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την κυβέρνηση θα επιτευχθεί».



Πηγή : protothema.gr


Τρίκαλα: Γιούχαραν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που πήγαν να καταθέσουν στεφάνι σε εκδήλωση




Έντονες αποδοκιμασίες εισέπραξαν οι βουλευτές του νομού Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ όταν θέλησαν να παρευρεθούν σε εκδήλωση μνήμης που διοργάνωσε ο κεντρικός δήμος.

Οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτα Δριτσέλη, Σάκης Παπαδόπουλος και ο Χρήστος Σιμορέλης αντιμετώπισαν την έντονη αποδοκιμασία του κόσμου την στιγμή που κατευθύνθηκαν στο μνημείο των 5 απαγχονισμένων ΕΠΟΝιτών προκειμένου να καταθέσουν κοινό στεφάνι.



Μέλη πολιτικών οργανώσεων και απλός κόσμος που βρέθηκαν στο σημείο της εκδήλωσης αποδοκίμασαν τους τρεις κυβερνητικούς βουλευτές φωνάζοντας συνθήματα.

«Τσίπρα, θυμήσου, το χώμα που πουλάς, λευτέρωσε ο Άρης και το ΕΑΜ ΕΛΑΣ. Λαέ, θυμήσου, το χώμα που πατάς, λευτέρωσε ο Άρης και το ΕΑΜ ΕΛΑΣ».




Πηγή : trikalaola.gr


Απάντηση Κ. Μητσοτάκη στην αθλιότητα Κουρουμπλή για την επίθεση στη μητέρα του Μαρίκα



Η χυδαιότητα, το ψέμα η υποκρισία και άλλα πολλά τέτοια κοσμητικά, χαρακτηρίζουν την κυβέρνηση και ειδικά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Η χυδαιότητα και η έλλειψη φιλότιμου δεν έχει φρένο και έτσι ο κ. Κουρουμπλής μιλώντας στην εκπομπή "Ακραίως" του ΣΚΑΙ,  άφησε αιχμές για το σωματείο Αλληλεγγύη το οποίο είχε δημιουργήσει η Μαρίκα Μητσοτάκη. 

"Να μας απαντούσε ο κ. Μητσοτάκης σε ένα ερώτημα: Που πήγαν τα λεφτά του σωματείου Αλληλεγγύη, τα εκατομμύρια που συγκεντρώθηκαν. Λέω για το Μαρίκειο σωματείο. Εκατομμύρια συγκεντρώθηκαν τότε και κανείς δεν ξέρει που πήγαν. Τότε ήμουν γενικός γραμματέας της Πρόνοιας", ανέφερε ο Κουρουμπλής και αυτό το θεώρησε άμυνα για αυτά που του προσάπτει η αντιπολίτευση στον τομέα της υγείας και θα έπρεπε να διερευνηθούν άμεσα και εάν είχε την εντιμότητα ο κ. Κουρουμπλής θα έπρεπε να αναζητά και ο ίδιος την διερεύνηση της περιόδου επί ΠΑΣΟΚ που ήταν ο ίδιος σε θέσεις κλειδιά στον χώρο της υγείας ώστε να μην υπάρχουν σκιές. 

Το Facebook, διάλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για να απαντήσει στην αθλιότητα Κουρουμπλή γράφοντας χαρακτηριστικά:

"Ο κ. Κουρουμπλής αναφέρθηκε και σήμερα, με χυδαία υπονοούμενα, στη μητέρα μου Μαρίκα Μητσοτάκη.

Θυμάμαι πολύ καλά την εποχή που η μητέρα μου, ως σύζυγος πρωθυπουργού, είχε θέσει ως στόχο ζωής τη δημιουργία ενός δημόσιου κέντρου αποκατάστασης για άτομα που έπασχαν από αναπηρίες και τετραπληγίες.

Θυμάμαι πολύ καλά τη χυδαιότητα με την οποία το ΠΑΣΟΚ τότε (ναι, το ΠΑΣΟΚ του κ. Κουρουμπλή) της είχε επιτεθεί.

Η μητέρα μου απογοητευμένη εγκατέλειψε την προσπάθεια, και δεν ήταν άνθρωπος που τα παρατούσε εύκολα!

Λυπάμαι πραγματικά που ο κ. Κουρουμπλής, ο οποίος έκανε τα πάντα για να εξαιρεθούν από την εξεταστική οι δύο περίοδοι της δικιάς του εμπλοκής στο υπουργείο Υγείας, έπεσε τόσο χαμηλά ώστε να αφήσει υπονοούμενα για έναν άνθρωπο που έφυγε από τη ζωή πριν από πέντε χρόνια.
Λυπάμαι διπλά γιατί ο ίδιος, ως άτομο με ειδικές ανάγκες, θα έπρεπε να έχει μια αυξημένη ευαισθησία για τα θέματα αυτά.

Ο πανικός είναι κακός σύμβουλος. Αλλά όταν οι άνθρωποι βρίσκονται κάτω από πίεση δείχνουν τον πραγματικό τους χαρακτήρα".



Προσλαμβάνουν 2.338 για τους αρχαιολογικούς χώρους που θα πληρώνονται απ' την ΔΕΗ!



Η απόφαση της υπουργού πολιτισμού που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας για την πρόσληψη 2.338 αρχαιολόγων με έξοδα της ΔΕΗ αποκαλύπτει άγνωστη ... "ομηρία” που εδώ και πολλά χρόνια υφίσταται η ΔΕΚΟ, αλλά και όλες οι εταιρείες που πραγματοποιούν έργα σε χώρους όπου ορίζονται ως αρχαιολογικοί.

Συγκεκριμένα όλες οι εταιρείες δημόσιες ή ιδιωτικές που πραγματοποιούν εργασίες σε χώρους που χαρακτηρίζονται ως αρχαιολογικοί από τις τοπικές εφορίες αρχαιοτήτων, προκειμένου να ξεκινήσουν να εργάζονται θα πρέπει προηγουμένως να αποχαρακτηριστούν. Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι θα πρέπει προηγουμένως να πραγματοποιηθούν σωστικές ανασκαφές από συνεργεία εργατών και αρχαιολόγων, που θα πληρωθούν από τον φορέα που θέλει να κάνει το έργο στην περιοχή. Η σχετική υποχρέωση μάλιστα περιλαμβάνεται και στους περιβαλλοντικούς όρους των αδειών που δίνονται.

Αυτό συμβαίνει όχι μόνο στην περίπτωση της ΔΕΗ αλλά και στις κατασκευαστικές εταιρείες που πραγματοποιούν εργασίες για κατασκευές δρόμων, το μετρό κλπ.

Μόνο που στην περίπτωση της ΔΕΗ το πρόβλημα είναι μόνιμο αφού σε αρκετά ορυχεία λιγνίτη όπου η εταιρεία δραστηριοποιείται, οι τοπικές εφορίες αρχαιοτήτων έχουν κάνει χαρακτηρισμούς περιοχών με αποτέλεσμα η εταιρεία να καλείται να πληρώσει για τους αρχαιολόγους και τους εργάτες των συνεργείων.

Μάλιστα στο παρελθόν έχουν παρατηρηθεί διάφορα τραγελαφικά περιστατικά καθώς με έξοδα της ΔΕΗ βρέθηκαν να προσλαμβάνονται υπάλληλοι στην αρχαιολογία της Πέλλας, ή για εξοπλισμό που δεν σχετίζεται με τις εκσκαφές στα ορυχεία (κάμερες κλπ). Μάλιστα όταν ζητήθηκε από τη ΔΕΗ να αναλάβει τον έλεγχο για τις δαπάνες, τότε προκλήθηκαν νέα προβλήματα καθυστερήσεων.

Σε άλλη περίπτωση όπου έγιναν 2 διαφορετικές ανασκαφές από διαφορετικές αρχαιολογικές υπηρεσίες στη μία το 90% δαπάνης αφορούσε στη μισθοδοσία προσωπικού και το 10% σε εξοπλισμό της εκσκαφής, όταν στην άλλη υπηρεσία το 90% του κόστους αφορούσε στον εξοπλισμό και το 10% στη μισθοδοσία προσωπικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ΔΕΗ από το 2002 όταν και τέθηκε σε ισχύ η σχετική υποχρέωση έχει διαθέσει προς τις αρχαιολογίες ένα ποσό που κυμαίνεται από 60έως 80 εκατ. ευρώ.

Η απόφαση Κονιόρδου

Αξίζει να σημειωθεί πάντως σε σχέση με την απόφαση της ΥΠΠΟ, ότι πηγές της εταιρείας εξέφραζαν την απορία τους, αφού η ΔΕΗ εγκρίνει συγκεκριμένα κονδύλια για την αρχαιολογία. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα το ποσά που έχει εγκριθεί, δεν επαρκεί για τις συγκεκριμένες προσλήψεις, καθώς δεν υπερβαίνει το 1,5 εκατ. ευρώ.

Μια εξήγηση μπορεί να είναι ότι η απόφαση της ΥΠΠΟ αφορά στην προέγκριση ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να προσληφθεί ο μέγιστος αριθμός των υπαλλήλων που προβλέπεται (2338) οι οποίοι στην πραγματικότητα θα απασχοληθούν ανάλογα με τις ανάγκες των εκσκαφών για μικρότερο χρονικό διάστημα.

Όπως προαναφέρθηκε ανάλογα κονδύλια για την απασχόληση αρχαιολόγων διατίθενται εδώ και πολλά χρόνια ιδιαίτερα μετά την ανακάλυψη αρχαιοτήτων στα ορυχεία του Αμύνταιου, της Μαυροπηγής και της Καρδιάς.  




Του Χάρη Φλουδόπουλου
Πηγή : capital.gr


Φωτογραφία-ντοκουμέντο από τα συντρίμμια του μοιραίου Χιούι



Οι ομάδες έρευνας και διάσωσης που έφτασαν στο σημείο της πτώσης του μοιραίου ελικοπτέρου της Αεροπορίας Στρατού εντόπισαν τα συντρίμμια. Ηταν μία άμορφη μάζα σιδερικών.

Τα συντρίμμια του μοιραίου ελικοπτέρου



Φωτογραφία: larissanet.gr

Τριήμερο πένθος στις Ενοπλες Δυνάμεις
Το κλίμα στις Ενοπλες Δυνάμεις είναι βαρύ μετά την τραγωδία και γι' αυτό κηρύχθηκε τριήμερο πένθος, με τις σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες.

Το χρονικό της συντριβής

Στο χρονικό του δυστυχήματος αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΓΕΕΘΑ, πλοίαρχος Μπελτσιώτης.
Το ελικόπτερο απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Στεφανοβικείου στις 7:25 πμ.
Στις 07:35 προσγειώθηκε στην 110 πτέρυγα Μάχης στην Λάρισα. Τρία λεπτά αργότερα απογειώθηκε από την 110 ΠΜ.
Στις 7:48 ήταν η τελευταία επικοινωνία του ελικοπτέρου με το σύστημα αεροπορικού ελέγχου.
Στις 7:50 χάθηκε το ίχνος του από τα ραντάρ.
Στις 8:50, οπότε προβλεπόταν η προσγείωση του ελικοπτέρου στο Άργος Ορεστικού, άρχισε η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.
Στις 9:03 δόθηκε εντολή σε δύο F-16 που πετούσαν στην περιοχή να συμμετάσχουν στις έρευνες. Ταυτόχρονα δόθηκε εντολή απογείωσης ενός ελικοπτέρου Σούπερ Πούμα από τη Λάρισα, ενός άλλου από τη Λήμνο, ενός ελικοπτέρου AB-205 από την 111 ΠΜ της Νέας Αγχιάλου και ενός αμφίβιου δασοπυροσβεστικού CL-415 από την 113 ΠΜ της Θεσσαλονίκης.
Στις 10:00 έφθασε η πληροφορία από την ΕΛΑΣ για πτώση ελικοπτέρου στην περιοχή Σαρανταπόρου.
Στις 10:15 συνεργείο της ΔΕΗ που εργαζόταν στην περιοχή ανέφερε το σημείο της πτώσης.
Στις 10:48 έφθασε στην περιοχή του δυστυχήματος ελικόπτερο της πολεμικής Αεροπορίας που προσγειώθηκε άμεσα.
Στις 11:03 υπήρξε η αναφορά του πληρώματος ελικοπτέρου ότι εντοπίστηκε μία γυναίκα τραυματίας και οι σοροί των υπολοίπων τεσσάρων επιβαινόντων, οπότε ξεκίνησε η διαδικασία μεταφοράς της τραυματία στη Θεσσαλονίκη και των σορών στη Λάρισα.
Ο κ. Μπελετσιώτης ανέφερε επίσης, ότι στην περιοχή υπήρχε χαμηλή νέφωση στα 500 πόδια, οι άνεμοι ήταν ασθενείς, με ριπές, ενώ επισήμανε ότι το ελικόπτερο ήταν συντηρημένο με υπόλοιπο ωρών πτήσεως.
Το ελικόπτερο θα εκτελούσε πτήση επιτήρησης κατά μήκος των βορείων συνόρων για την εμπέδωση αισθήματος ασφαλείας στους κατοίκους των ακριτικών περιοχών, δραστηριότητα που επαναλαμβάνεται κατά τακτά διαστήματα.
Συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των εκλιπόντων στρατιωτικών εξέφρασε η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. 

Στη Λάρισα η νεκροψία -Στη Θεσσαλονίκη η τραυματίας
Στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας έχουν μεταφερθεί οι σοροί των τεσσάρων αξιωματικών που έχασαν τη ζωή τους στη συντριβή του ελικοπτέρου της Αεροπορίας Στρατού σήμερα το πρωί στο Σαραντάπορο. Την ίδια ώρα η αρχιλοχίας που ανασύρθηκε πολυτραυματίας από τα συντρίμμια του Χιούι έχει μεταφερθεί στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης για νοσηλεία.

Στο νοσοκομείο της Λάρισας θα πραγματοποιηθούν σήμερα οι νεκροψίες του υποστρατήγου Ιωάννη Τζανιδάκη, του συνταγματάρχη (ΤΘ) Θωμά Αδάμου, του ταγματάρχη (ΑΣ) Δημοσθένη Γούλα και του υπολοχαγού (ΑΣ) Κωνσταντίνου Χατζή. Τα στοιχεία που θα προκύψουν θα δώσουν απαντήσεις για τον θάνατο των τεσσάρων αξιωματικών και αναμένεται να φωτίσουν τις πτυχές της τραγωδίας, αφού ακόμα δεν είναι γνωστά τα αίτια που οδήγησαν στη συντριβή του στρατιωτικού ελικοπτέρου.

Ομάδα ειδικών ψυχολόγων για τους συγγενείς
Στη Θεσσαλονίκη έχει μεταβεί ο σύζυγος της αρχιλοχία (ΑΣ) Βασιλικής Πλεξίδα, προκειμένου να σταθεί στο πλευρό της και να της συμπαρασταθεί κατά τη νοσηλεία της στο 424 ΓΣΝΣ Θεσσαλονίκης. Την ίδια ώρα, ομάδα ειδικών ψυχολόγων έχει αναλάβει τη στήριξη των συγγενών των τεσσάρων θυμάτων της τραγωδίας.



Πηγή: iefimerida.gr 


Τρομοκράτες και αντιεξουσιαστές οργίασαν εχθές το βράδυ στο κέντρο της Αθήνας




Επεισόδια σημειώθηκαν αργά το βράδυ της Τετάρτης στην ευρύτερη περιοχή του Πολυτεχνείου, με αποτέλεσμα να μείνει κλειστή η οδός Πατησίων για περίπου μία ώρα. 

Οι γνωστές εγκληματικές ομάδες κακοποιών αντιεξουσιαστών επιτέθηκαν περίπου στις 22:00 με πολλές βόμβες μολότοφ και πέτρες εναντίον διμοιρίας των ΜΑΤ, που βρίσκεται στη συμβολή της οδού Τοσίτσα με την Πατησίων. 

Η οδός Πατησίων έκλεισε από το ύψος της Πανεπιστημίου για, περίπου, μία ώρα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ομάδα των 15 αντιεξουσιαστών κουκουλοφόρων πετώντας μολότοφ και έχοντας ορμητήριο την οδό Τοσίτσα, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά των ΜΑΤ με πολλές μολότοφ με αποτέλεσμα να κινδυνέψουν ζωές πολιτών και αστυνομικών.

Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, η Πατησίων παραδόθηκε και πάλι στην κυκλοφορία, καθώς η κατάσταση είχε εκτονωθεί και όπως γίνεται πάντα τα τελευταία δυόμιση χρόνια δεν έγινε καμία σύλληψη αντιεξουσιαστή.


Την ίδια περίπου ώρα με τα επεισόδια  στις 22:05 άγνωστος τηλεφώνησε στο zougla.gr και ανέφερε ότι έχει τοποθετηθεί εκεί εκρηκτικός μηχανισμός Eurobank στην οδό Σανταρόζα ενώ έδωσε χρονικό περιθώριο 35 λεπτών.

Η βόμβα που ήταν σε σακίδιο πλάτης, στην είσοδο της τράπεζας εξερράγη λίγο πριν τελειώσει η διορία που είχαν δώσει οι τρομοκράτες.

Από την έκρηξη, σύμφωνα με το ΑΠΕ, προκλήθηκαν ζημιές στο υποκατάστημα της τράπεζας και στα γύρω κτίρια.

Μέχρι στιγμής δεν έχουμε ανάληψη ευθύνης για την έκρηξη της βόμβας από τρομοκρατική οργάνωση.




Χαστούκι στην κυβέρνηση! Έρχονται κι άλλα μέτρα: Κενό 2,7 δισ. ευρώ το 2018 «βλέπει» το ΔΝΤ



Κίνδυνος νέων μέτρων στον προϋπολογισμό του 2018 και απειλή να ενεργοποιηθεί από το 2019 το μαχαίρι στο αφορολόγητο - Στον «αέρα» τα θετικά αντίμετρα - «Πάγος» στο success story και στους πανηγυρισμούς για το «τέλος της λιτότητας» 

Κενό 2,7 δισ. ευρώ, δηλαδή 1,5% του ΑΕΠ, το 2018 βλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του για τα δημοσιονομικά (Fiscal Monitor) που παρουσιάστηκε την Τετάρτη καθώς εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της επόμενης χρονιάς θα είναι μόλις 2% του ΑΕΠ αντί για 3,5% του στόχου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ουάσιγκτον, το ΔΝΤ δεν ζητεί νέα μέτρα σε αυτή τη φάση για το 2018 ωστόσο η επιμονή ότι υπάρχει κενό -σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους και την κυβέρνηση που λένε ότι δεν υπάρχει- σημαίνει ότι η αξιολόγηση του φθινοπώρου και η κατάρτιση του Προϋπολογισμού του 2018 «εγκυμονεί» τον κίνδυνο να ξανανοίξει το θέμα. 

Ο κίνδυνος αυτός θα γίνει μεγαλύτερος αν συνεχιστούν οι υφεσιακές πιέσεις  που πλήττουν την ελληνική οικονομία από το δ’ τρίμηνο του 2016. 

Το ΔΝΤ  υποβάθμισε ήδη την πρόβλεψή του για τη φετινή ανάπτυξη στο 2,2% από 2,8% που προέβλεπε το Φθινόπωρο.     

Τα καλά νέα στην έκθεση, η οποία παρουσιάστηκε σήμερα στην Ουάσιγκτον είναι ότι «βλέπει» πρωτογενές πλεόνασμα 3,3% για το 2016, άρα επιβεβαιώνει την υπέρβαση του στόχου της περυσινής χρονιάς που ήταν μόλις 0,5%. Την Παρασκευή η ΕΛΣΤΑΤ αναμένεται να ανακοινώσει πρωτογενές πλεόνασμα 4% για το 2016 με τη «σφραγίδα» της Eurostat.

Τα καλά νέα όμως τελειώνουν εκεί, καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι το πλεόνασμα του 2016 δεν είναι διατηρήσιμο ούτε φέτος ούτε τα επόμενα χρόνια. Συγκεκριμένα εκτιμά ότι το πλεόνασμα θα υποχωρήσει από το 3,3% το 2016  στο 1,8% το 2017 (οριακά πάνω από το φετινό μνημονιακό στόχο του 1,75%), θα αυξηθεί ελαφρώς στο 2% το 2018 και από εκεί και μετά και ως το 2022 θα παραμείνει κολλημένο στο 1,5%. 

Το ΔΝΤ σημειώνει ότι οι υπολογισμοί του βασίζονται στα στοιχεία που έχει δώσει το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών στις 15 Φεβρουαρίου και προσθέτει ότι σε περίπτωση που οι επίσημες ανακοινώσεις εκ μέρους της Eurostat –στις 21 Απριλίου- δεν είναι οι ίδιες, τότε θα υπάρξει αναπροσαρμογή των προβλέψεων. Επίσης ξεκαθαρίζει ότι οι προβλέψεις στηρίζονται στα ψηφισμένα μέχρι τώρα μέτρα άρα δεν περιλαμβάνουν την επίδραση που θα έχουν τα μέτρα για συντάξεις και αφορολόγητο τη διετία 2019-2020, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να τηρείται ο στόχος του 3,5%, αντί 1,5% που βλέπει χωρίς αυτά το Ταμείο στο Fiscal Monitor.  

Παρά τις διευκρινίσεις αυτές πάντως, οι πληροφορίες από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού επιμένουν ότι η διαφορά εκτιμήσεων για το 2018 παραμένει. Εκτός από τον κίνδυνο νέων μέτρων στον Προϋπολογισμό του 2018, υπενθυμίζεται ότι με βάση τη συμφωνία της Μάλτας αν δεν πιαστεί ο στόχος του 2018 τότε η μείωση του αφορολόγητου θα «κατέβει» από το 2020 στο 2019 και τα θετικά αντίμετρα θα βρεθούν στον «άερα».

Η «παρηγοριά» για τον υπουργό Oικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο είναι ότι το Ταμείο έχει βελτιώσει σημαντικά τις προβλέψεις του για το 2016 και το 2017. 

Συγκεκριμένα στο Fiscal Monitor του Οκτωβρίου του 2016 έβλεπε πλεόνασμα 0,1% για το 2016, στην έκθεση του άρθρου 4 τον Φεβρουάριο 0,9% ενώ τώρα ανεβάζει πολύ την εκτίμησή του στο 3,3%. Επίσης, το Ταμείο προέβλεπε τον Οκτώβριο πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% για το 2017 ενώ τώρα βλέπει 1,8%. Πιο μικρή είναι η διαφορά για το 2018 (βλέπει 2% αντί 1,6% τον Οκτώβριο), ενώ για το 2019 και το 2020 η πρόβλεψή του είναι ελαφρώς χειρότερη (1,6% αντί 1,5% που εκτιμούσε στο Fiscal Monitor τον Οκτώβριο).  

«Eκρηκτικό» χρέος

Διόλου ευοίωνες δεν είναι οι προβλέψεις των οικονομολόγων του διεθνούς οργανισμού και για το ελληνικό χρέος, το οποίο αναμένουν στο 181,3% του ΑΕΠ για το 2016 και σταδιακή μείωσή του στο 162,8% του ΑΕΠ έως το 2022, δηλαδή σε ένα επίπεδο που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ως βιώσιμο. Εδώ, φυσικά, το… καμπανάκι αφορά περισσότερο τους Ευρωπαίους και τις πιέσεις που συνεχίζει να ασκεί το ΔΝΤ για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους προκειμένου να συμμετάσχει κανονικά –μέσω χρηματοδότησης- στο πρόγραμμα και να μην παραμείνει στον ρόλο του «ειδικού συμβούλου». 



Πηγή : protothema.gr