Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Πώς προέκυψε η ετικέτα ''Made in...(ονομασία χώρας)"




Η ετικέτα «Made in… (όνομα χώρας)» εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1887 για να περιγράψει τα προϊόντα που κατασκευάζονταν στη Γερμανία. Ωστόσο το «Made in Germany» δεν υπήρξε γερμανική επινόηση, αλλά… βρετανική.

Στις 23 Αυγούστου 1887 ψηφίστηκε νόμος στη Μεγάλη Βρετανία που είχε ως στόχο να προστατέψει τους ντόπιους παραγωγούς από τα ξένα προϊόντα. Ως εκ τούτου, σε μια προσπάθεια να ενθαρρυνθούν οι Βρετανοί να αγοράζουν βρετανικά αγαθά, όλα τα εισαγόμενα προϊόντα θα είχαν μία ένδειξη προέλευσης. Κάπως έτσι, όποια χώρα ήθελε να εξάγει τα προϊόντα της στη Βρετανία θα έπρεπε να έχει την ειδική σήμανση «Made in…»

Όλο αυτό είχε ως στόχο να στιγματίσει τα γερμανικά προϊόντα, καθώς υπήρχε διάχυτη η αντίληψη ότι οι Γερμανοί αντέγραφαν τα βρετανικά αγαθά. Στην πράξη ωστόσο, ήδη από τότε, τα γερμανικά προϊόντα ήταν ανώτερα ποιοτικά από τα αντίστοιχα βρετανικά.

Δυστυχώς για τους Βρετανούς, το εγχείρημα αυτό είχε ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα. Η ετικέτα «Made in Germany» δεν άργησε να μετατραπεί σε σύμβολο υψηλής ποιότητας, με αποτέλεσμα οι ίδιοι οι Βρετανοί καταναλωτές να προτιμούν τα γερμανικά αγαθά καθώς ήταν πιο αξιόπιστα και πιο φθηνά.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1891, τα περισσότερα εμπορικά έθνη της εποχής εκείνης καθιέρωσαν, δια νόμου, την ονομασία προέλευσης πάνω στα εξαγώγιμα αγαθά – το εν λόγω μοντέλο δεν θα αργήσει να αντιγραφεί από τους Γιαπωνέζους, που ζητούσαν ειδική σήμανση για προϊόντα που εισάγονταν από την Κίνα.

Η αποθέωση για το «Made in Germany» θα έρθει μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και θα ταυτιστεί με το οικονομικό θαύμα που συντελέστηκε στη Γερμανία. Τότε οι γερμανικές εταιρείες αντιλήφθηκαν ότι αυτή η φράση ήταν θαυματουργή, εντάσσοντάς την στην επικοινωνιακή τους πολιτική. 






Κωνσταντοπούλου: Και ο μνημονιακός Τσίπρας να πάει φυλακή




Όπως τόνισε «ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας θα έπρεπε να βρίσκεται στη φυλακή»

«Tα μνημόνια, από την πλευρά του διεθνούς ποινικού δικαίου, συνιστούν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, γιατί εξαϋλώνουν τον πληθυσμό και από την πλευρά του εσωτερικού ποινικού δίκαιου εσχάτη προδοσία, γιατί παραβιάζουν το πολίτευμα. Γι’ αυτά τα κακουργήματα προβλέπεται η φυλακή», ανέφερε σε συνέντευξή της η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Όπως είπε  στον «real fm» η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, «συνολικά, το μνημονιακό προσωπικό που ανέλαβε την υλοποίηση των μνημονίων θα πρέπει να λογοδοτήσει και να πάει στη φυλακή».

Στο ερώτημα εάν αυτό ισχύει και για τον Αλέξη Τσίπρα, η πρώην πρόεδρος της Βουλής απάντησε:

«Ισχύει για όλους τους μνημονιακούς Πρωθυπουργούς. Βεβαίως. Παπανδρέου, Παπαδήμος, Σαμαράς, Τσίπρας είναι οι μνημονιακοί Πρωθυπουργοί και βεβαίως υπάρχουν οι μνημονιακοί υπουργοί και ένας μακρύς κατάλογος προσωπικού που υπηρετεί τα μνημόνια».

Η ίδια τόνισε ότι και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας θα έπρεπε να βρίσκεται στη φυλακή.

«Ο κ. Στουρνάρας είναι εκπρόσωπος της τρόικας, αποδεδειγμένα, στη χώρα μας. Έχει ο ίδιος ομολογήσει ότι συνωμοτούσε το καλοκαίρι του ’15, προκειμένου να αποτρέψει την υλοποίηση της δημοκρατικής εντολής του λαού. Είναι υπόλογος και για πάρα πολλά πράγματα που διέπραξε ως υπουργός Οικονομικών, μεταξύ των οποίων και του άκυρου συμβιβασμού με τη Siemens. Αυτή η εντελώς προδοτική πράξη με την οποία επιχειρήθηκαν να χαρακτηριστούν στην επιχείρηση-διαφθορέα οι οφειλές της προς το ελληνικό Δημόσιο», είπε χαρακτηριστικά.



Πηγή : protothema.gr


Απίστευτο : Βάζουν "χέρι¨στον Τόσκα οι αναρχικοί για τις επεμβάσεις στις καταλήψεις



Όταν χαϊδεύεις κακοποιούς και δείχνεις ανοχή στην αναρχία και την εγκληματικότητα θα σε μαλώσουν έτσι και τολμήσεις να επιβάλεις την νομιμότητα!! Μέχρι εδώ έχουμε φτάσει με τον συνταξιούχο που κάνει τον υπουργό δημόσιας τάξης και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Μήνυμά τους στο διαδίκτυο με αποδέκτη τον Τόσκα έστειλαν τα μέλη της αναρχικής ομάδας Ρουβίκωνας και εξαπολύουν επίθεση κατά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη για το άβατο των Εξαρχείων και για τις καταλήψεις.

Μάλιστα προειδοποιούν τον κ.Τόσκα ότι οι επιθέσεις της ΕΛ.ΑΣ. σε καταλήψεις και σε ομάδες μπορεί για αυτόν να είναι κεφάλαια στο βιογραφικό του, ωστόσο θα έρθουν περίοδοι που αυτά τα κεφάλαια θα γίνουν κατηγορητήρια.

Παρακάτω η ανάρτηση του Ρουβίκωνα στο γνωστό site αντιεξουσιαστών Indimedia :

Τώρα μένει να δούμε κι άλλο ένα επεισόδιο, αυτό της επίθεσης σε Εξάρχεια, σε καταλήψεις, σε ομάδες, σε αγωνιστές. Ένα ακόμα απαραίτητο κεφάλαιο για κάθε αξιοπρεπές καθεστωτικό βιογραφικό. Να θυμούνται μόνο ότι στα μάτια των καταπιεσμένων τέτοια βιογραφικά έρχονται περίοδοι που γίνονται κατηγορητήρια. Και έχει περάσει παράλογα πολύς καιρός από την τελευταία τέτοια περίοδο.

Για μέρες βομβαρδιζόμαστε με ένα τρομολαγνικό trailer της εκπομπής "Αυτοψία" του γνωστού δημοσιογράφου Α. Σρόιτερ στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA. Υπό τους ήχους ουρλιαχτών και με επιλεκτικές σκηνές από τελευταία βίντεο δράσεών μας, ο υπουργός  δημόσιας τάξης (κατ ευφημισμό "προστασίας του πολίτη") φάνηκε να "χτυπάει το χέρι στο τραπέζι" ανακοινώνοντας το τέλος "της περιόδου διαλόγου με τις συλλογικότητες", και την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου. Θα πατάξουμε τον Ρουβίκωνα, τελευταία προειδοποίηση.

Περιμέναμε λοιπόν εχθές, 28/2 με "αγωνία" να "πρωταγωνιστήσουμε". Και πράγματι το ξεκίνημα της εκπομπής ήταν ελπιδοφόρο, γεμάτο με βίντεο από δράσεις μας.

Και επί μιάμιση ώρα, μόλις 1,5 λεπτό αφιερώθηκε σε μας, ότι ήταν στο τρέιλερ συν 5-10 φράσεις. Άνθρακες ο θησαυρός!

Κάθε καθεστωτική/δημοσιογραφική προσέγγιση στο ζήτημα της καταστολής έχει μια συγκεκριμένη μανιέρα. Μέρος της είναι να πυροδοτήσει τον μεγαλύτερο δυνατό παράλογο φόβο  σε ένα φανταστικό τηλεθεατή που δεν βγαίνει ποτέ από το σπίτι του και οφείλει να βιώνει 24/7  καθεστώς πολιορκίας. Στη συνέχεια θα γίνει η βασική καταγγελία από τον δημοσιογράφο  "το πράγμα έχει φτάσει στο απροχώρητο". Ο εκάστοτε κρατικός μανδαρίνος που απαντά θα παραδεχτεί ότι υπάρχει πρόβλημα που οφείλεται σε ανεπάρκειες που εμφανίστηκαν (θαρραλέα αυτοκριτική), σε προβλήματα που κληρονόμησε (φταίει η αντιπολίτευση) ή στην δημοκρατική μεγαλοθυμία και ανεκτικότητα του (η αχαριστία του κόσμου).

Αυτή η ανεκτικότητα, πάντοτε σε τέτοιες εκπομπές, είναι που τελειώνει. Από δω και πέρα...

Ας θυμηθεί ο καθένας και η καθεμιά πόσες φορές έχει δει αυτή την παράσταση στις τηλεοράσεις τα τελευταία 20 χρόνια. Αφού έχουμε καπιταλισμό, ένας λόγος για αυτή την κοινοτυπία, είναι σίγουρα οι θεαματικότητες. Αυτές πιστεύουμε οδήγησαν τον Κο Σρόιτερ να μας βάλει συσκευασία στην κατασταλτική σούπα της εκπομπής του. Για τα μάτια του, δεν αμφιβάλουμε, είμαστε ένα όχημα για θεαματικότητες και like, από ότι φαίνεται ακόμα καλύτερο και από τους Τζιχαντιστές που πιστεύουμε  υποτιμήθηκαν αν και προκαλούν εξαιρετικής ποιότητας φόβο. Αφού όμως έχουμε και κράτος, η συγκεκριμένη τακτική εξυπηρετεί  κι άλλα πράγματα. Γιατί δεν  είναι και δεν θα μπορούσε να είναι ο Ρουβίκωνας το ζητούμενο της κρατικής καταστολής αλλά το αναρχικό κίνημα, ο κόσμος του αγώνα και οι δράσεις τους, η ίδια η κοινωνική βάση που το κουστούμι του φοβισμένου τηλεθεατή αρχίζει να της πέφτει στενό.

Ηταν όλα αυτά μέσα. Από τον αγώνα για δωρεάν συγκοινωνίες που, τι πιο λογικό, στοχεύει τις υποδομές των εισιτηρίων, το αιώνιο "άβατο των Εξαρχείων", το σταμάτημα των πλειστηριασμών, την ενοχλητικά για το κράτος επιτυχημένη διαχείριση του προσφυγικού από αλληλέγγυους και καταλήψεις, τις ίδιες τις καταλήψεις ως κέντρα παραγωγής αγώνα, πολιτικής και πολιτισμού σε τοπική βάση. Και κάπου ανάμεσα σε όλα αυτά είχαμε κι εμείς το 1,5 λεπτό που "δικαιούμαστε".

Ο καθένας και η καθεμιά μπορεί είτε να δέχεται εν λευκώ  τις ιδιοτελείς προπαγάνδες μεγαλοδημοσιογράφων και υπουργών ή να δει με τα ίδια του/της τα μάτια τι γίνεται στα Εξάρχεια, και τι είναι οι καταλήψεις σε όλη την Ελλάδα. Μπορεί να διαβάσει τα κείμενα ή να έρθει σε επαφή με εμάς και κάθε αναρχική ομάδα.  Μπορεί κάθε φορά που μπαίνει στο Μετρό να αναρωτηθεί ποιός έχει δίκιο για τα ΜΜΜ, το κράτος ή αυτοί που ζητούν ελεύθερες μετακινήσεις.

Είναι πολύ απλό, πρόσβαση υπάρχει, τα πάντα είναι δημόσια.

Το ερώτημα ποιοι είναι "δικοί μας" και ποιοι "απέναντι", ποιες πρακτικές πρεσάρουν το καθεστώς και ποιες το ξεσκονίζουν, μπορεί και πρέπει να απαντηθεί από όλους/ες. Ο αγώνας για κοινωνική απελευθέρωση έχει αντιμετωπίσει, και θα συνεχίσει να το κάνει,  και απραγματοποίητες και πραγματοποιημένες απειλές από την εξουσία. Γιατί δεν είναι ποτέ ο φόβος της καταστολής η αιτία για την παθητικότητα, ούτε η έλλειψη της ο λόγος για ξεσηκωμό. Οι αιτίες είναι η πραγματικότητα που ζούμε, είναι αυτό που χωρίζει τα στρατόπεδα του κοινωνικού πολέμου, κι αυτό τα γεννά όλα.

Είναι σειρά μας να πούμε "το πράγμα έχει φτάσει στο απροχώρητο". Όχι από την εικονική πραγματικότητα του "εγκλήματος" και "του μπάχαλου". Αλλά από μισθούς και συντάξεις που μειώνονται, από υγεία που καταρρέει. Κάθε πρόνοια εξατμίζεται μέσα στην ατέλειωτη θρασύτητα του καπιταλισμού. Σπίτια φτωχών που βγαίνουν στο σφυρί, εργάτες που πεθαίνουν στο δρόμο από ανύπαρκτα μέτρα ασφάλειας και  απάνθρωπες απαιτήσεις αφεντικών. Ο Ρουβίκωνας συνεχίζει με προσήλωση την πορεία του παρεμβαίνοντας με τους όρους και τους τρόπους που κρίνει σε κάθε συγκυρία ικανούς να ανοίγουν ρήγματα. Κάθε άλλο παρά αδιαφορούμε για την καταστολή, η κουτσή ελευθερία στις σημερινές συνθήκες για εμάς είναι τόσο πολύτιμη που ούτε να το φανταστεί μπορεί η εξουσία, και κάνουμε ότι μπορούμε για να την διατηρήσουμε. Αλλά ακόμα πιο πολύτιμη είναι η κοινωνική απελευθέρωση, το αίτημα για ισότητα και αληθινή ελευθερία, η ενεργός ένταξη σε έναν αγώνα που δεν επέλεξε ο κόσμος της εργασίας αλλά που υποχρεούται να δώσει και να κερδίσει. Το ποιας κυβέρνησης υπουργός είναι ο Τόσκας, το τι υποσχέθηκε, τι παραμύθι πούλησε αυτή η κυβέρνηση της αριστεράς και το τι τελικά έκανε, τα λέει όλα.

Τώρα μένει να δούμε κι άλλο ένα επεισόδιο, αυτό της επίθεσης σε Εξάρχεια, σε καταλήψεις, σε ομάδες, σε αγωνιστές. Ένα ακόμα απαραίτητο κεφάλαιο για κάθε αξιοπρεπές καθεστωτικό βιογραφικό. Να θυμούνται μόνο ότι στα μάτια των καταπιεσμένων τέτοια βιογραφικά έρχονται περίοδοι που γίνονται κατηγορητήρια. Και έχει περάσει παράλογα πολύς καιρός από την τελευταία τέτοια περίοδο.

Υ.Γ. Αντιλαμβανόμαστε τις ανάγκες της άλλης πλευράς να φτιάξει μια ιστορία τόσο ωραία που να μπορεί να τραβήξει το βλέμμα από την πραγματικότητα. Το να επικαλείται το κράτος και οι κολαούζοι του τους αναρχικούς για "ατιμωρησία" το έχουμε συνηθίσει και το θυμόμαστε συχνά σε δικαστήρια, πίσω από κάγκελα, στη ΓΑΔΑ, ή πεσμένοι σε πεζοδρόμια με μια διμοιρία να δέρνει από πάνω. Θα το έπαιζε κι ο Τόσκας αυτό το παιχνίδι ήταν βέβαιο. Αλλά κάπου χάθηκε η μπάλα.

Ακούσαμε τον υπουργό να ανακοινώνει στον εντυπωσιασμένο δημοσιογράφο ότι για την επίθεσή μας στα διόδια της Κορίνθου καταδικαστήκαμε με μόλις 3 μήνες ποινή. Να θυμίσουμε ότι μιλάμε για μια επίθεση που αφορούσε όχι μόνο το θέμα των διοδίων που ταΐζουν το πιο εμβληματικό ελληνικό κεφάλαιο, τον παρασιτικό κατασκευαστικό κλάδο, αλλά και τόσες χαμένες ζωές σε έναν οδικό άξονα υπόδειγμα λεηλασίας δημόσιων πόρων. Αποτύχαμε να διαφύγουμε και μας έπιασαν.

Και καταδικαστήκαμε σε πάνω από 4 χρόνια ποινές ο καθένας, 2 οχήματα μελών μας κατασχέθηκαν, ενώ η εισαγγελέας θεώρησε μικρές αυτές τις ποινές και άσκησε έφεση. Νομίζουμε ότι και ο κος Τόσκας μπορεί να μάθει και ο κος Σρόιτερ έχει την δημοσιογραφική δεινότητα να το επιβεβαιώσει. Σε κάθε περίπτωση τους προτείνουμε όταν προπαγανδίζουν να αποφεύγουν να μιλάνε με συγκεκριμένα νούμερα, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να εκτεθούν όπως έγινε τώρα.



Εικόνα πλήρης διάλυσης και ανοργανωσιάς σε όλη η Ελλάδα! Στον «αέρα» 150.000 εκκρεμείς συντάξεις




Τα προβλήματα που σχετίζονται με τη λειτουργία του ΕΦΚΑ, εξαιτίας των οποίων φαίνεται να χάνεται η διορία του Οκτωβρίου για την καταβολή 150.000 παλιών και νέων συντάξεων που εκκρεμούν

Στο έγγραφο (non paper) με ημερομηνία 24 Μαρτίου, που αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος, η Διοίκηση του ΕΦΚΑ ομολογεί ότι «δεν υπάρχει σχέδιο για τη διεκπεραίωση όλων των συντάξεων που εκκρεμούν και ούτε φαίνεται πως μπορεί να πετύχουμε αυτόν τον στόχο μέχρι τη διορία του Οκτωβρίου 2017 προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη βοήθεια της Ε.Ε. (σ.σ.: 869 εκατ. ευρώ) για την πληρωμή των συντάξεων. Εάν υπάρχει τέτοιο σχέδιο, θα πρέπει να κοινοποιηθεί στους γενικούς διευθυντές προκειμένου να εξασφαλιστεί η ανάλογη διοικητική υποστήριξη». 

Στο εν λόγω έγγραφο τριών σελίδων, αναλύονται εμπεριστατωμένα τα προβλήματα που σχετίζονται με τη λειτουργία του νέου φορέα και καθιστούν αναποτελεσματική την παροχή υπηρεσιών προς εκατομμύρια ασφαλισμένους. 

Η παραδοχή ότι «δεν υπάρχει σχέδιο για να πληρωθούν οι εκκρεμείς συντάξεις και ούτε φαίνεται πως μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος μέχρι τον Οκτώβριο» ναρκοθετεί την εκταμίευση των 869 εκατ. ευρώ που διαθέτει η τρόικα για να πληρωθούν οι οριστικές συντάξεις και κυρίως τα αναδρομικά που οφείλονται σε περισσότερους από 150.000 παλαιούς και νέους συνταξιούχους.

Από τους 150.000 συνταξιούχους, οι 95.526 περιμένουν πάνω από 2 χρόνια, ενώ υπάρχουν και πολλές περιπτώσεις όπου η αναμονή της οριστικής απόφασης φτάνει και τα 4 χρόνια, ιδίως όταν μεσολαβεί διαδοχική ασφάλιση. Οι 55.000 είναι νέες αιτήσεις με αναμονή για τους τελευταίους 10 μήνες. 




Η μόνη έννοια στον ΣΥΡΙΖΑ είναι η ελεύθερη παραβατικότητα και να καταργηθεί η διαγωγή κοσμία



Με ερώτησή τους στον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν την κατάργηση της «διαγωγής κοσμίας» για τους μαθητές που παρουσιάζουν παραβατική συμπεριφορά γιατί η παραβατικότητα είναι στο αίμα τους και στο αίμα της νεολαίας τους όπως έχει αποδειχθεί. 

Μάλιστα ο υπουργός Παιδείας προανήγγειλε την κατάργησή της για να ικανοποιήσει την λαχτάρα να καλύπτετε η παραβατικότητα στα παιδεία και να μαθαίνουν από μικρά ότι όλα καλύπτονται με την ανοχή.

Άν και τα τελευταία χρόνια, στην πλειονότητα των σχολείων έχει καταστεί ανενεργή η διάταξη και δεν επιβάλλεται το αυταρχικό και εκδικητικό αυτό μέτρο στους μαθητές, ούτε σε ιδιαίτερα ακραίες περιπτώσεις αλλά η μόνη έννοια των  28 Συριζαίων είναι να θεωρούν επιβεβλημένη την παρέμβασή τους, αφού «υπάρχουν κάποια ελάχιστα σχολεία, δημόσια και ιδιωτικά, που, για να καλύψουν την παιδαγωγική τους ανεπάρκεια ή για να τιμωρήσουν για όλη του τη ζωή έναν απόφοιτο της μη αρεσκείας τους, εφαρμόζουν συχνά την υποβάθμιση της διαγωγής των μαθητών, και χωρίς μάλιστα να έχουν εφαρμόσει πλήρως τις διατάξεις του υπουργείου και τις αποφάσεις του ΣτΕ».




Σύλλογος Υπαλλήλων ΤτΕ: Λέει ψέματα ο Μπαλαούρας για την 13η σύνταξη



Δεν το αποκάλυψε ο ίδιος αλλά το συνδικαλιστικό όργανο - Έκανε 9 ημέρες να ενημερώσει ότι θα καταθέσει τα χρήματα - Για «συντροφικά καρφώματα» κάνει λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Σε πλήρες άδειασμα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μάκη Μπαλαούρα σχετικά με το πώς έγινε γνωστό και τις ενέργειες που ακολούθησαν για τη 13η σύνταξη που πήρε στο τέλος του 2016 μετά τις εξαγγελίες Τσίπρα για τους χαμηλοσυνταξιούχους προχώρησε ο Σύλλογος Εργαζομένων της Τράπεζας της Ελλάδος.

Αντίθετα με ό,τι ισχυρίστηκε το πρωί της Πέμπτης σε δηλώσεις του ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ ότι μόλις το συνειδητοποίησα δώρισα το ποσό στο Ταμείο Αλληλεγγύης του Συλλόγου Συνταξιούχων της ΤτΕ και στο Απεργιακό Ταμείο του Συλλόγου Υπαλλήλων ΤτΕ, ο Σύλλογος των εργαζομένων της ΤτΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ήταν ο ίδιος ο σύλλογος που εντόπισε τη χορήγηση του «μποναμά» στον κ. Μπαλαούρα.

Συγκεκριμένα ο ΣΥΤΕ στην ανακοίνωσή του αναφέρει αφενός ότι στις αρχές Ιανουαρίου εντοπίστηκε η χορήγηση του βοηθήματος στον πρώην εργαζόμενο και συνταξιούχο της Τράπεζας της Ελλάδος Μάκη Μπαλαούρα και ανακοινώθηκε στις 9 Ιανουαρίου και αφετέρου ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χρειάστηκε εννέα ολόκληρες ημέρες για να στείλει επιστολή στον σύλλογο με τον οποίο να ανακοινώνει ότι επιστρέφει από 150 ευρώ στο απεργιακό ταμείο του Σ.Υ.Τ.Ε. και στον Λογαριασμό Αλληλεγγύης του Σ.Σ.Τ.Ε.

«Εγώ το έμαθα τέλος Γεννάρη, και είδα με έκπληξη γιατί δεν το είχα συνειδητοποιήσει ότι έλαβα και εγώ το επίδομα αυτό. Στον ασφαλιστικό φορέα που ανήκω, έστειλα αμέσως επιστολή, λέγοντας ότι όταν μου πιστωθούν θα τα δώσω το μισό ποσό στο Απεργιακό Ταμείο του Συλλόγου Υπαλλήλων ΤτΕ και το άλλο μισό στο Ταμείο Αλληλεγγύης» είχε δηλώσει νωρίτερα ο κ. Μπαλαούρας.

Σε νεώτερες δηλώσεις του στο περιστύλιο της Βουλής ο κ. Μπαλαούρας έκανε λόγο για «συντροφικά μαχαιρώματα» υποστηρίζοντας ότι «με "κάρφωσαν" από το Σύλλογο και λυπάμαι αν έχει γίνει έτσι. Η προσφορά του οποιουδήποτε είναι γεγονός. Από τη στιγμή που έχω χρηματίσει πρόεδρος να γίνονται τέτοια καρφώματα είναι λυπηρό να γίνονται αυτά». 

Κατόπιν εορτής ζήτησε, δε, «να υπάρξει αλλαγή στο σύστημα το οποίο να βλέπει αν ο Μπαλαούρας μπορεί να παίρνει 500 ευρώ σύνταξη αλλά έχει και άλλα εισοδήματα ως βουλευτής».

Κληθείς να απαντήσει στο γιατί δεν έκανε την ανακοίνωση ότι δεν θα εισπράττει τη 13η σύνταξη δημόσια είπε ότι «δεν ήταν ζήτημα να κάνω τις κινήσεις δημοσίως, δεν το σκέφτηκα ότι το πρόβλημα είναι γενικότερο».

Η ανακοίνωση του ΣΥΤΕ έχει ως εξής:

Σχετικά με το θέμα της καταβολής βοηθήματος στον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μ. Μπαλαούρα το οποίο αναδείχθηκε από πολλά ΜΜΕ τις τελευταίες ημέρες, έχουμε να αναφέρουμε τα εξής:

Ως γνωστόν τον Δεκέμβριο του 2016 η κυβέρνηση ψήφισε τη χορήγηση έκτακτου εφάπαξ βοηθήματος στους χαμηλοσυνταξιούχους από τον κρατικό προϋπολογισμό. 

Τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου του 2017 υπέπεσε στην αντίληψη τόσο του Συλλόγου Υπαλλήλων Τράπεζας Ελλάδος (Σ.Υ.Τ.Ε.) όσο και του Συλλόγου Συνταξιούχων Τραπέζης της Ελλάδος (Σ.Σ.Τ.Ε.) ότι το μέλος του τελευταίου και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Μπαλαούρας είχε λάβει το εν λόγω βοήθημα ως… χαμηλοσυνταξιούχος!

Η αποκάλυψη του θέματος έγινε με ανακοίνωση του Συλλόγου Συνταξιούχων Τραπέζης της Ελλάδος Νο 31/9.1.2017 όπου αναφέρεται ότι «ο γνωστός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που καταβάλει ειδικότερη προσπάθεια κάθε φορά να μας «σώσει», καρπούται το δωράκι των 300 € ως χαμηλοσυνταξιούχος της ΤτΕ…» !!!

Σχετική αναφορά επίσης γίνεται και στην ανακοίνωση Νο 53/11.1.2017 του Σ.Υ.Τ.Ε..

Η παραπάνω αποκάλυψη προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και αλγεινή εντύπωση τόσο στο εν ενεργεία προσωπικό της ΤτΕ όσο και στους συνταξιούχους της με αποτέλεσμα ο κ. Μπαλαούρας να αποστείλει με 9 ημέρες καθυστέρηση, στις 18/1/2017 επιστολή προς τον ΣΥΤΕ και τον ΣΣΤΕ με την οποία δηλώνει ότι θα καταθέσει το ποσό του βοηθήματος κατά το ήμισυ στο απεργιακό ταμείο του Σ.Υ.Τ.Ε. και στον Λογαριασμό Αλληλεγγύης του Σ.Σ.Τ.Ε.

Πήρα την 13η σύνταξη γιατί στο σύστημα φαίνομαι χαμηλοσυνταξιούχος


Σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα ο κ. Μπαλαούρας σε δηλώσεις του το πρωί της Πέμπτης στον ΑΝΤ1 υποστήριξε ότι πήρε την 13η σύνταξη αυτομάτως από το σύστημα, χωρίς ο ίδιος να αιτηθεί κάτι ανάλογο, όπως έγινε δηλαδή για όλους τους συνταξιούχους που πήραν το βοήθημα. Αυτό, λέει ο κύριος Μπαλαούρας συνέβη γιατί αμέσως μετά την εκλογή του ως βουλευτής, η σύνταξή του περικόπηκε δραστικά, με αποτέλεσμα το σύστημα μηχανογράφησης των ασφαλιστικών ταμείων, το ΗΔΙΚΑ, να τον κατατάσσει στους χαμηλοσυνταξιούχους. «Η ΗΔΙΚΑ βλέπει τις συντάξεις και θεωρώντας ότι είμαι χαμηλοσυνταξιούχος, το σύστημα αυτόματα μου έδωσε αυτό το ποσό», είπε το πρωί της Πέμπτης σε συνέντευξή του. 

Καθώς, λοιπόν, για να δοθεί το επίδομα Τσίπρα δεν απαιτήθηκε καμία άλλη προϋπόθεση, παρά μόνο το ύψος της σύνταξης, η «13η σύνταξη», πιστώθηκε κανονικά.

«Δεν είναι μόνο το νόμιμο, αλλά και το ηθικό. Εγώ πήρα το ποσό από τον ασφαλιστικό φορέα και τα έδωσα πίσω σε αυτόν» δήλωσε επίσης ο κ. Μπαλαούρας.




Πηγή : protothema.gr


Πρωτοφανής προκλητική τροπολογία Σπίρτζη από τον κρατικό προϋπολογισμό θα χρηματοδοτείται ο Μπόμπολας αν το έργο δεν βγαίνει



Πρόκειται για το έργο του Μορέα του οδικού άξονα Τρίπολη-Κόρινθος-Καλαμάτα

Με ενίσχυση από τον κρατικό προυπολογισμό θα αποζημιώνεται πλέον με απόφαση των υπουργών Σπίρτζη και Τσακαλώτου ο όμιλος Μπόμπολα για την ζημιογόνο λειτουργία του οδικού άξονα Τρίπολη-Κόρινθος-Καλαμάτα.

Τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει ότι η λειτουργία του έργου το οποίο διαχειρίζεται η κοινοπραξία Μορέας θα επιδοτείται από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο θα καλύπτει με χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων τις ζημιές, εφόσον ο δρόμος δεν βγάζει τα έξοδά του ή δεν έχει κέρδος με βάση τον όγκο διελεύσεων των οχημάτων.

Στην σχετική τροπολογία αναφέρεται χαρακτηριστικά «παρέχεται η δυνατότητα κάλυψης από το εθνικό σκέλος του ΠΔΕ του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, της προβλεπόμενης στη σύμβαση παραχώρησης του έργου «Μελέτη-Κατασκευή- Χρηματοδότηση- Λειτουργία-Συντήρηση και Εκμετάλλευση του έργου “Αυτοκινητόδρομος Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα και Κλάδος Λέυκτρο- Σπάρτη (ν.3559/2007)”, δαπάνης  η οποία προκαλείται από την υποχρέωση του Δημοσίου για την επιδότηση λειτουργίας και την πρόσθετη επιδότηση λειτουργίας του παραχωρησιούχου, που καταβάλλεται κατά τα ειδικότερα οριζόμενα».

Επί της ουσίας η κυβέρνηση επιθυμεί να διασφαλιστεί η κερδοφορία της κοινοπραξίας Άκτωρ-J&P Άβαξ -Intracom Συμμετοχών εφόσον τα έσοδα της πέφτουν κάτω από ένα συγκεκριμένο κατώφλι.

Μία απόφαση που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε χαρακτηρίσει χαριστικές και είχε υποσχεθεί να καταργήσει.

Άλλες πηγές χρηματοδότησης δεν υπάρχουν καθώς δεν μπορεί να ενισχυθεί το έργο μέσω ΕΣΠΑ καθώς τα κοινοτικά προγράμματα χρηματοδοτούν μόνο τις φάσεις των μελετών και της κατασκευής των έργων, αλλά όχι το στάδιο της λειτουργίας τους.

Συνεπώς η όποια ζημία προκύψει από τον όγκο διέλευσης οχημάτων, να το επωμίζεται το Δημόσιο, ενώ δεν έχει υπολογιστεί το πιθανό κόστος για τον προϋπολογισμό με τη συγκεκριμένη επιδότηση προς την Μορέας ΑΕ.



Πηγή : ependitislive.gr


Οι Υπουργοί της Κυβέρνησης δίνουν ρεσιτάλ αποτυχίας, κυνισμού και θράσους



Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η ελληνική κοινωνία και η οικονομία δοκιμάζονται σκληρά από την πολιτική της Κυβέρνησης και τους χειρισμούς της στο θέμα της αξιολόγησης. 

Την ίδια ώρα, οι Υπουργοί δίνουν ρεσιτάλ αποτυχίας, κυνισμού και θράσους.

Ο κ. Τσακαλώτος ομολογεί την αποτυχία τους και την εξόντωση της μεσαίας τάξης. 

Ο κ. Σκουρλέτης το πρωί καταγγέλλει συμφέροντα και δηλώνει ότι διαφωνεί με την ιδιωτικοποίηση της Δ.Ε.Η. και το απόγευμα παραδέχεται κυνικά ότι θα ψηφίσει “ναι σε όλα”. 

Ο κ. Τζανακόπουλος με περίσσιο θράσος δηλώνει “χαρούμενος” για μια συμφωνία που θα κόβει τις συντάξεις και θα φέρνει νέους φόρους. 

Δυστυχώς, η χώρα έχει μια αποτυχημένη Κυβέρνηση που μόνο βάρη, ανασφάλεια και μιζέρια μπορεί να προσφέρει στις Ελληνίδες και τους Έλληνες». 


Ένα ασθενοφόρο για εκατομμύρια τουρίστες στη Σαντορίνη και οι διασώστες δίνουν οδηγίες στους πολίτες



Ένα και μοναδικό το ασθενοφόρο στη Σαντορίνη και οι τουρίστες εκατομμύρια την θερινή περίοδο! Για τον λόγο αυτό, και για να αποφύγουν τα χειρότερα, οι υπεύθυνοι του ΕΚΑΒ στο νησί εξέδωσαν οδηγίες προς τους πολίτες ώστε να αντιμετωπίζουν σωστά τραυματισμένους και λοιπούς ασθενείς μέχρι να φτάσει βοήθεια... Για κάποια περιστατικά μάλιστα τους συστήνουν να σώσουν την ζωή του συμπολίτη τους μεταφέροντάς τον με ΙΧ στο νοσοκομείο.

Χρήσιμο είναι να γνωρίζουμε όλοι μας πρώτες βοήθειες και τι "δεν πρέπει" να κάνουμε όταν βρεθούμε μπροστά σε έναν τραυματισμένο άνθρωπο... Ωστόσο, στην ελληνική περιφέρεια με τις τεράστιες πια ελλείψεις, το "συν Αθηνά και χείρα κίνει" είναι πια απαραίτητο!

Όπως αναφέρουν τα πληρώματα του ΕΚΑΒ στο νησί της Σαντορίνης, "η έννοια των πρώτων βοηθειών είναι οι ενέργειες που γίνονται στον τόπο του συμβάντος χρησιμοποιώντας όποια κατάλληλα μέσα ή υλικά είναι διαθέσιμα. Πρωταρχικό μέλημά είναι η δική μας ασφάλεια. Αποσκοπούν δε στη διατήρηση στη ζωή του πάσχοντος, στην αποφυγή επιδείνωσης της κατάστασής του και στην ανακούφιση του από τον πόνο. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και εξαιτίας κάποιων περιστατικών που αφορούν μη ενδεδειγμένους χειρισμούς από πολίτες, εφιστούμε την προσοχή και παρακαλούμε το κοινό, όταν πρόκειται για σοβαρούς τραυματισμούς με υποψία κάκωσης αυχενικής μοίρας σπονδυλικής στήλης, να μην μετακινεί τον τραυματία από το σημείο του συμβάντος (εφόσον δεν διατρέχει άμεσο κίνδυνο η ζωή του από εξωτερικούς παράγοντες), αλλά να περιμένει την άφιξη του ασθενοφόρου, το οποίο διαθέτει εξειδικευμένο προσωπικό στην προνοσοκομειακή φροντίδα, για την ακινητοποίηση και μεταφορά του στο νοσοκομείο. Καταλαβαίνουμε πως ο εκνευρισμός και η αναστάτωση ίσως είναι δικαιολογημένη αλλά προσπαθήστε να μείνετε ψύχραιμοι. Χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας για να σας βοηθήσουμε καλύτερα".

Και συνεχίζουν δίνοντας το στίγμα της αγωνίας τους οι άνθρωποι του ΕΚΑΒ: "Ενόψει της έναρξης της θερινής περιόδου και λόγω της ύπαρξης ενός μοναδικού ασθενοφόρου στο νησί, αν χρειασθείτε εσείς ή κάποιος άλλος να μεταφερθεί στο νοσοκομείο τότε, αν δεν πρόκειται για κάποιο επείγον περιστατικό και έχετε την δυνατότητα να μετακινηθείτε με δικό σας τρόπο, παρακαλούμε πραγματοποιείστε το. Έτσι δίνετε την δυνατότητα σε συνάνθρωπο μας που έχει άμεση και μεγαλύτερη ανάγκη από εσάς, να χρησιμοποιήσει το ασθενοφόρο".

Κλήση για το ασθενοφόρο γίνεται στο Γενικό Νοσοκομείο θήρας και στο νούμερο 2286036111.




Πηγή: koinignomi.gr, iatropedia.gr


ΗΠΑ: Συνέλαβαν γενικό εισαγγελέα μεξικανικής πολιτείας για εμπόριο ναρκωτικών



Ο γενικός εισαγγελέας της παραλιακής πολιτείας Ναγιαρίτ του Μεξικού, η οποία έχει ταλαιπωρηθεί τα τελευταία χρόνια από τη βία των καρτέλ των ναρκωτικών, έχει συλληφθεί στο Σαν Ντιέγκο κατηγορούμενος για εμπόριο ναρκωτικών, είπαν χθες ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι.

Στον Έντγκαρ Βέιτια, 45, γενικό εισαγγελέα από το 2013, απαγγέλθηκαν τη Δευτέρα από ομοσπονδιακή δικαστική επιτροπή στην περιφέρεια Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης τρεις κατηγορίες, σε υπόθεση που δημοσιοποιήθηκε τη Τρίτη.

Τη Δευτέρα ο Βέιτια συνελήφθη στη νότια Καλιφόρνια από μέλη του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (FBI), της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών (DEA) και από ερευνητές του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας βάσει εντάλματος σύλληψης, είπε εκπρόσωπος του FBI στο Σαν Ντιέγκο.

Η σύλληψη αποτελεί άλλο ένα πλήγμα για το κόμμα του μεξικανού προέδρου Ενρίκε Πένια Νιέτο, το οποίο διοικεί τη Ναγιαρίτ και ταλαντεύεται από σκάνδαλα διαφθοράς που έχουν οδηγήσει μερικούς από τους πρώην κυβερνήτες να εξαφανιστούν για να αποφύγουν ποινικές διώξεις.

Ο Βέιτια κατηγορείται ότι συνομότησε με άγνωστους στις ΗΠΑ να παρασκευάσει, εισαγάγει και διανέμει άγνωστη ποσότητα ηρωίνης, κοκαίνης, μεταμφεταμίνης και μαριχουάνας μεταξύ του Ιανουαρίου του 2013 και του Φεβρουαρίου του 2017.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας Ναγιαρίτ, Ρομπέρτο Σαντοβάλ, είπε ότι η πολιτειακή κυβέρνηση θα συνεργαστεί με την έρευνα στο Μεξικό και τις ΗΠΑ, και δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες για τις κατηγορίες εναντίον του Βέιτια.



Πηγές: ΑΠΕ, REUTERS, kathimerini.gr


Μεγάλη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. για το κύκλωμα ελληνοποιήσεων με «λευκούς» γάμους -20 συλλήψεις

Φωτογραφία αρχείου: EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ



Είκοσι άτομα έχουν συλληφθεί έως τώρα, στην ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση, για την εξάρθρωση του κυκλώματος ελληνοποιήσεων με «λευκούς» γάμους.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι 3 δημόσιοι υπάλληλοι, ένας αστυνομικός, ένας δικηγόρος και δύο συμβολαιογράφοι.

Επιπλέον, στο πλαίσιο των ερευνών, έχουν διαπιστωθεί περισσότερες από 200 περιπτώσεις ψευδούς αναγνώρισης πατρότητας, παράνομης υιοθεσίας και μαστροπείας.

Τα μέλη της σπείρας εξασφάλιζαν τις προϋποθέσεις για τη νομιμοποίηση γυναικών από ανατολικές χώρες, με άδειες διαμονής και εργασίας, μετά από δήλωση τέλεσης εικονικών πολιτικών γάμων ή σύναψης συμφώνου συμβίωσης με Ελληνες.




Πηγή:  iefimerida.gr 


Για αυτό έρχονται «φουσκωμένοι» οι λογαριασμοί της ΔΕΗ τους τελευταίους μήνες





Με μεγάλες προσαυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, που αφορούν κυρίως τους χειμερινούς μήνες, από τον Δεκέμβριο έως τον Μάρτιο, έρχονται αντιμέτωπες μεγάλες κατηγορίες καταναλωτών.

Οι χρεώσεις, οι οποίες κλιμακώνονται ανάλογα με την κατανάλωση, δεν αντιστοιχούν απλώς στα ποσά που εισπράττει η ΔΕΗ ΔΕΗ+1,09% ή άλλος πάροχος για την αξία του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και στις «λοιπές χρεώσεις» που προσαυξάνουν τον λογαριασμό έως και κατά 76% -μάλιστα- προ φόρων.

Ο χειμώνας φέτος ήταν πολύ βαρύς και το πετρέλαιο θέρμανσης πανάκριβο λόγω και της αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης.

Έτσι, χιλιάδες ήταν τα νοικοκυριά που αύξησαν τη χρήση άλλων θερμαντικών μέσων (ηλεκτρικά καλοριφέρ, ηλεκτρικές κουβέρτες, αφυγραντήρες ή κλιματιστικά) με αποτέλεσμα να «γράψει» και περισσότερες κιλοβατώρες το ρολόι της ΔΕΗ. Πολλοί ήταν αυτοί που «έσπασαν το φράγμα». Ποιο είναι αυτό; Οι 2000 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο.

Όπως φαίνεται και στα στοιχεία που ακολουθούν, το πραγματικό κόστος μιας κιλοβατώρας αν προστεθούν και οι φόροι και οι λοιπές χρεώσεις, κυμαίνεται από 0,1695 ευρώ έως 0,17056 ευρώ για όσους έχουν κατανάλωση (στο κανονικό τιμολόγιο) έως και 2000 κιλοβατώρες το τετράμηνο. Για όσους ξεπεράσουν αυτό το όριο, η χρέωση εκτοξεύεται στα 0,20645 έως 0,209745 ευρώ. Πρόκειται για «καπέλο» της τάξεως του 23% στο σύνολο του λογαριασμού.

Συνεπώς, όποιος περάσει τις 2000 κιλοβατώρες στο τετράμηνο… καίγεται. Ιδού και τα ποσά που το αποδεικνύουν. Σημειωτέον, οι πίνακες δεν περιλαμβάνουν ούτε τα δημοτικά τέλη και φόρου που επίσης εισπράττονται μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ, ούτε και το τέλος υπέρ της ΕΡΤ.

Οι υπολογισμοί αφορούν σε τριφασική παροχή για 120 ημέρες κατανάλωσης και περιλαμβάνονται όλες οι «μονοπωλιακές χρεώσεις» και οι φόροι που βαραίνουν το ηλεκτρικό ρεύμα.


Στον δεύτερο πίνακα, υπολογίζεται το πραγματικό κόστος ανά κιλοβατώρα αλλά και η αναλογία των ειδικών χρεώσεων επί της αξίας του ηλεκτρικού ρεύματος. Έτσι, φαίνεται και η ζημιά για την «τσέπη», κάθε φορά που ξεπερνά κανείς τις 2000 κιλοβατώρες.




Πηγή: naftemporiki.gr


Μία αυτοκτονία και δύο απόπειρες κάθε μέρα στην Ελλάδα



Αρχίζει να γίνεται μάστιγα για την Ελλάδα η αυτοκτονία, καθώς τα στοιχεία είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά. Εν τω μεταξύ μυστήριο είναι ο θάνατς 16χρονης με μαντήλι.

Δύο νέα τραγικά περιστατικά ήρθαν τα τελευταία 24ωρα να προστεθούν στη μακρά λίστα των αυτοκτονιών που μαστίζουν τη χώρα.

Ένα κορίτσι 16 ετών απαγχονίστηκε μέσα στο δωμάτιό του στη Γλυφάδα και ένας 26χρονος φοιτητής κρεμάστηκε μέσα στο σπίτι φίλου του στα Φάρσαλα. Την κατάσταση αποτυπώνουν και τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. που δείχνουν ότι καταγράφεται τουλάχιστον μία αυτοκτονία και δύο απόπειρες ημερησίως.

Στη Γλυφάδα μαθήτρια της 1ης Λυκείου έδεσε προχθές γύρω από το λαιμό της ένα μαντήλι και κρεμάστηκε από πόμολο ντουλάπας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι επρόκειτο για μία πολύ καλή μαθήτρια που δεν είχε δώσει σημάδια κακής ψυχολογίας ή αντικοινωνικής συμπεριφοράς. Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας πήραν καταθέσεις από τις κολλητές φίλες της, όπως και από το συγγενικό περιβάλλον. Από τις καταθέσεις αυτές δεν προέκυψε ότι το παιδί έπαιζε το περιβόητο παιχνίδι «Choking game», στο οποίο οι παίχτες δένονται στο λαιμό με σχοινί το οποίο σφίγγουν μέχρι να λιποθυμήσουν. Το ενδεχόμενο θα αποκλειστεί τελείως μετά και τα αποτελέσματα της εξέτασης του υπολογιστή του κοριτσιού από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών. Παράλληλα, θα ερευνηθούν οι τελευταίες διαδικτυακές επικοινωνίες που είχε για να αποκλειστεί η εκδοχή της παρότρυνσης σε αυτοκτονία.

Τέλος στη ζωή του έβαλε και ένας 26χρονος φοιτητής στα Φάρσαλα. Πρόκειται για κάτοικο Αθηνών, ο οποίος φιλοξενούνταν σε σπίτι φίλου του. Ο 26χρονος κρεμάστηκε προχθές και εντοπίστηκε όταν ήταν πλέον αργά από τον κολλητό του. Μέσα στη τσάντα του βρέθηκε σημείωμα, στο οποίο εξηγούσε τους λόγους που τον οδήγησαν στο απονενοημένο διάβημα. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι ο αυτόχειρας αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα και λάμβανε φαρμακευτική αγωγή. Το ενημερωτικό σημείωμα της Αστυνομίας αναφέρει ότι «ο νεαρός βρέθηκε σε θέση συμβατή με απαγχονισμό» και ότι έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο της εγκληματικής ενέργειας.

Στο μεταξύ, αίσθηση προκαλούν τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. για τα έτη 2013, 2014, 2015 και 2016, τα οποία δείχνουν ότι τα τελευταία χρόνια οι αυτοκτονίες παραμένουν σταθερά σε πολύ υψηλά επίπεδα. Το 2013 έγιναν σε όλη την Ελλάδα 566 αυτοκτονίες και 642 απόπειρες αυτοκτονίας, το 2014 έγιναν 514 αυτοκτονίες και 579 απόπειρες, το 2015 έγιναν 613 αυτοκτονίες και 769 απόπειρες, ενώ το πρώτο εννιάμηνο του 2016 έγιναν 349 αυτοκτονίες και 513 απόπειρες.

Οι περισσότερες από αυτές λαμβάνουν χώρα στην Αττική. Ακολουθεί η Θεσσαλονίκη, η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η Κρήτη, η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και η Θεσσαλία.

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι οι αυτοκτονίες σε ηλικίες κάτω των 22 ετών είναι εξαιρετικά λίγες (13 από τις συνολικά 349 του 2016), ενώ η επικινδυνότητα εκτοξεύεται σε πολίτες άνω των 41 ετών.



Φωτό: Shutterstock
Πηγή : thetoc.gr


Πτώση 5-7% στην κατανάλωση ψωμιού και γάλακτος στο δίμηνο





Την επίπτωση του μειωμένου καταναλωτικού εισοδήματος εισπράττει άμεσα ο κλάδος τροφίμων -ποτών ο οποίος συνεχίζει να καταγράφει σημαντικές απώλειες σε βασικά καταναλωτικά αγαθά. Όπως είπε το βράδυ της Τετάρτης από το βήμα της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) ο πρόεδρος του κ. Ευάγγελος Καλούσης, το πρώτο δίμηνο του 2017 καταγράφηκε πτώση των πωλήσεων 5-7% στις κατηγορίες του γάλακτος και του ψωμιού.

Ο κ. Καλούσης χαρακτήρισε την πτώση πρωτοφανή και την απέδωσε στη μείωση της καταναλωτικής δύναμης αλλά και στην ανάγκη των καταναλωτών να περιορίσουν τις δαπάνες τους προκειμένου να εξοικονομήσουν χρήματα. Ο ίδιος ανέφερε πως ο καταναλωτής προσέχει πάρα πολύ τι αγοράζει σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο πλαίσιο ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην έλλειψη ρευστότητας και στις μεγάλες επισφάλειες που υπάρχουν. "Αυτή η καταναλωτική συμπεριφορά", όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ, "έχει κάνει πάρα πολλούς από τη βιομηχανία τροφίμων – ποτών να μην μπορούν να κοιμηθούν το βράδυ και να αγωνιούν για το πως θα τα βγάλουν πέρα".

Ο κ. Καλούσης επανέλαβε την ανάγκη προώθησης διαρθρωτικών αλλαγών αλλά και την υλοποίηση νέων επενδύσεων προκειμένου να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να αρχίσει ο ενάρετος κύκλος της οικονομίας. "Αυτό πρέπει να βασιστεί στην ανταγωνιστικότητα, στην εξωστρέφεια, στην έρευνα και τεχνολογία και στην προσέλκυση νέων επενδύσεων", σημείωσε. Για τον ίδιο πάντως το βασικότερο όλων για την προσέλκυση επενδύσεων είναι η εμπιστοσύνη.

Από την πλευρά του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε πως πρέπει να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις "χωρίς άλλους δισταγμούς” ενώ τόνισε την ανάγκη να "αλλάξει το μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής προκειμένου παράλληλα με τη μείωση των δαπανών να υπάρξει και μείωση των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών εισφορών."

Ο ίδιος αναφέρθηκε στη χαμηλή διείσδυση στα παγκόσμια δίκτυα των ελληνικών επιχειρήσεων και δη των εταιρειών του κλάδου των τροφίμων και ποτών ενώ τόνισε ότι ο κλάδος έχει ανάγκη από νέες επενδύσεις. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος απαντώντας σε σχετική ερώτηση σχετικά με τις εξελίξεις στην οικονομία, σημείωσε πως βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο.

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Capital.gr, ανέφεραν πως το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και ότι θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Όπως είπαν τα ίδια στελέχη στο περιθώριο της εκδήλωσης του ΣΕΒΤ το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας έχει συμπεριλάβει το σύνολο σχεδόν των προτάσεων των τραπεζών. Τα ίδια στελέχη εκτίμησαν ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης θα κινητοποιήσει αρκετούς ξένους επενδυτές, όπως οι Κινέζοι οι οποίοι εκτός από τις υποδομές ενδιαφέρονται και για ελληνικές βιομηχανίες, να έρθουν να επενδύσουν στη χώρα.


Της Αλεξάνδρας Γκίτση
Πηγή : capital.gr


Τα έδωσαν όλα, ζητάνε λίγα για να κλείσει η συμφωνία! Το σκληρό «πακέτο» των 4 δισ. παρουσιάζει σήμερα η κυβέρνηση στο EuroWorking Group




Πώς θα κοπούν οι συντάξεις, τι θα γίνει στα εργασιακά, ποια νέα μέτρα έρχονται - Ομαδικές απολύσεις με απλή προειδοποίηση, χωρίς διοικητική έγκριση - Σε «ψαλίδι» στις επικουρικές και προσωπική διαφορά από το 2019 επιμένουν οι θεσμοί

«Ο κύβος ερρίφθη» για ομαδικές απολύσεις και περικοπές στις συντάξεις. Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει σήμερα στο Euro Working Group την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην διαπραγμάτευση και, σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα αναμένει την τελική απάντηση του ΔΝΤ για ορισμένες μικρές βελτιώσεις που έχει ζητήσει από τους θεσμούς ο κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος, με τις οποίες θέλει να «αμπαλάρει» την επίτευξη της «προκαταρκτικής συμφωνίας», στην οποία το πρακτορείο Reuters αποκάλυψε χθες πως είναι πολύ κοντά για να την αποδεχθούν η κυβέρνηση και οι δανειστές.

Παρά τις διαψεύσεις που υπήρξαν, πηγές κοντά στην διαπραγμάτευση επέμεναν ότι το περιεχόμενο της συμφωνίας έχει ουσιαστικά «κλειδώσει» κατά τις συναντήσεις Τσακαλώτου και υπουργών με τους θεσμούς στις Βρυξέλλες ήδη από την περασμένη εβδομάδα και πως το μόνο που απομένει να συμφωνηθεί είναι το πολιτικό «περιτύλιγμα» με το οποίο θα γίνει πιο «εύπεπτο» το πακέτο των νέων μέτρων. «Το βασικό θέμα ήταν η εξασφάλιση της πλήρους υποστήριξης από την κυβέρνηση στην πρόταση στην οποία συμφώνησαν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και οι δανειστές στις Βρυξέλλες» έλεγαν χαρακτηριστικά.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως η Αθήνα έκανε και νέα πρόταση που οι Ευρωπαίοι την αποδέχτηκαν, ενώ το ΔΝΤ μέχρι το απόγευμα χθες δεν είχε απαντήσει ακόμα.


Μέτρα «με το τσουβάλι»

Σύμφωνα με πληροφορίες, το «παζάρι» αφορά κυρίως δύο συστατικά στοιχεία της συμφωνίας: τα εργασιακά και το πώς θα κοπούν σταδιακά οι συντάξεις. 

Ειδικά για τις ομαδικές απολύσεις, η συμφωνία φαίνεται να κλείνει με την κατάργηση της πολιτικής ή διοικητικής έγκρισης που απαιτείτο. Θα αρκεί να έχει υπάρξει έγκαιρα προειδοποίηση από πλευράς της επιχείρησης ότι ετοιμάζεται να προβεί σε μαζικές απολύσεις.

Συγκεκριμένα, τα μέτρα με τα οποία κλείνει η συμφωνία θα προβλέπουν:

- Το μηνιαίο όριο των απολύσεων, ως ποσοστό των εργαζομένων της επιχείρησης, θα παραμείνει πιθανότατα στο 5% ή μπορεί να αυξηθεί ελαφρά μόνον (πχ στο 6% αντί για 10% που ζητούσαν οι θεσμοί) αλλά φαίνεται πως θα αυξηθεί ή θα καταργηθεί ο δεύτερος «κόφτης» των έως 30 απολύσεων το μήνα. Αυτό θα οδηγεί στην έξοδο πολλές δεκάδες εργαζομένων κάθε μήνα από τράπεζες, ΔΕΚΟ και άλλες πολύ μεγάλες επιχειρήσεις.

- Για τις συλλογικές συμβάσεις, η ισχύς τους αναμένεται να επανέλθει μετά το τέλος του προγράμματος.

- Για τις συντάξεις, ο «πέλεκυς» θα πέσει μεν σε δόσεις (δύο ή τρεις) και όχι «μια και έξω», αλλά ενδεχομένως να ξεκινήσει νωρίτερα, από το 2019 κιόλας αντί το 2020 που επιζητούσε η κυβέρνηση.

- Στα δημοσιονομικά συμφωνήθηκε πως τα μέτρα λιτότητας θα ξεπεράσουν τα 4 δισ. ευρώ (για να εξοικονομηθούν 3,6 δισ. ή 2% του ΑΕΠ), αλλά ανοικτό παραμένει ποια τελικά θα είναι τα αντίμετρα.

- Στα ενεργειακά διαφαίνεται επίσης συμφωνία, καθώς η κυβέρνηση φέρεται να αποδέχθηκε την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.




Κωστής Πλάντζος, Αργύρης Παπαστάθης
Πηγή : protothema.gr