Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Μία αυτοκτονία και δύο απόπειρες κάθε μέρα στην Ελλάδα



Αρχίζει να γίνεται μάστιγα για την Ελλάδα η αυτοκτονία, καθώς τα στοιχεία είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά. Εν τω μεταξύ μυστήριο είναι ο θάνατς 16χρονης με μαντήλι.

Δύο νέα τραγικά περιστατικά ήρθαν τα τελευταία 24ωρα να προστεθούν στη μακρά λίστα των αυτοκτονιών που μαστίζουν τη χώρα.

Ένα κορίτσι 16 ετών απαγχονίστηκε μέσα στο δωμάτιό του στη Γλυφάδα και ένας 26χρονος φοιτητής κρεμάστηκε μέσα στο σπίτι φίλου του στα Φάρσαλα. Την κατάσταση αποτυπώνουν και τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. που δείχνουν ότι καταγράφεται τουλάχιστον μία αυτοκτονία και δύο απόπειρες ημερησίως.

Στη Γλυφάδα μαθήτρια της 1ης Λυκείου έδεσε προχθές γύρω από το λαιμό της ένα μαντήλι και κρεμάστηκε από πόμολο ντουλάπας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι επρόκειτο για μία πολύ καλή μαθήτρια που δεν είχε δώσει σημάδια κακής ψυχολογίας ή αντικοινωνικής συμπεριφοράς. Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας πήραν καταθέσεις από τις κολλητές φίλες της, όπως και από το συγγενικό περιβάλλον. Από τις καταθέσεις αυτές δεν προέκυψε ότι το παιδί έπαιζε το περιβόητο παιχνίδι «Choking game», στο οποίο οι παίχτες δένονται στο λαιμό με σχοινί το οποίο σφίγγουν μέχρι να λιποθυμήσουν. Το ενδεχόμενο θα αποκλειστεί τελείως μετά και τα αποτελέσματα της εξέτασης του υπολογιστή του κοριτσιού από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών. Παράλληλα, θα ερευνηθούν οι τελευταίες διαδικτυακές επικοινωνίες που είχε για να αποκλειστεί η εκδοχή της παρότρυνσης σε αυτοκτονία.

Τέλος στη ζωή του έβαλε και ένας 26χρονος φοιτητής στα Φάρσαλα. Πρόκειται για κάτοικο Αθηνών, ο οποίος φιλοξενούνταν σε σπίτι φίλου του. Ο 26χρονος κρεμάστηκε προχθές και εντοπίστηκε όταν ήταν πλέον αργά από τον κολλητό του. Μέσα στη τσάντα του βρέθηκε σημείωμα, στο οποίο εξηγούσε τους λόγους που τον οδήγησαν στο απονενοημένο διάβημα. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι ο αυτόχειρας αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα και λάμβανε φαρμακευτική αγωγή. Το ενημερωτικό σημείωμα της Αστυνομίας αναφέρει ότι «ο νεαρός βρέθηκε σε θέση συμβατή με απαγχονισμό» και ότι έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο της εγκληματικής ενέργειας.

Στο μεταξύ, αίσθηση προκαλούν τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. για τα έτη 2013, 2014, 2015 και 2016, τα οποία δείχνουν ότι τα τελευταία χρόνια οι αυτοκτονίες παραμένουν σταθερά σε πολύ υψηλά επίπεδα. Το 2013 έγιναν σε όλη την Ελλάδα 566 αυτοκτονίες και 642 απόπειρες αυτοκτονίας, το 2014 έγιναν 514 αυτοκτονίες και 579 απόπειρες, το 2015 έγιναν 613 αυτοκτονίες και 769 απόπειρες, ενώ το πρώτο εννιάμηνο του 2016 έγιναν 349 αυτοκτονίες και 513 απόπειρες.

Οι περισσότερες από αυτές λαμβάνουν χώρα στην Αττική. Ακολουθεί η Θεσσαλονίκη, η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η Κρήτη, η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και η Θεσσαλία.

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι οι αυτοκτονίες σε ηλικίες κάτω των 22 ετών είναι εξαιρετικά λίγες (13 από τις συνολικά 349 του 2016), ενώ η επικινδυνότητα εκτοξεύεται σε πολίτες άνω των 41 ετών.



Φωτό: Shutterstock
Πηγή : thetoc.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου