Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022

Ενίσχυση των δικαιωμάτων των γυναικών και προώθηση της ισότητας των φύλων

 


Μιλώντας χθες Τρίτη στη Βουλή για την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης  τόνισε ότι η χώρα μας απέκτησε εθνικό σχέδιο για την ισότητα των φύλων, κάτω από το οποίο αρθρώνονται πολιτικές σε κάθε επίπεδο. Από την εκπαίδευση και την εργασία μέχρι την οικογένεια και την υγεία. Μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε:


Σε ό,τι αφορά την έμφυλη βία -με ακραία μορφή τις γυναικοκτονίες που αυξήθηκαν πανευρωπαϊκά, αλλά και στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της πανδημίας-  απαντάμε: Με αυστηρότερες ποινές. Ενδυναμώνοντας τις φωνές που τόλμησαν να πουν MeToo, με το MeTooGreece. Ιδρύοντας δομές για τα θύματα βίαιων συμπεριφορών. Υψώνοντας το πιο ψηλό τείχος προστασίας για τις πιο ευάλωτες γυναίκες, τις άνεργες, τις μετανάστριες, τις γυναίκες με αναπηρία. Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα δίνεται πλέον σε όλες τις φιλοξενούμενες στους ξενώνες κακοποιημένων γυναικών.

Δημιουργήσαμε πιλοτικά το θεσμό των Γραφείων Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας σε Αττική και Θεσσαλονίκη με τη στήριξη της Ελληνικής Αστυνομίας.

Παράλληλα, συμβάλλουν  στην πρόληψη τα εργαστήρια δεξιοτήτων που γίνονται πλέον σε όλα τα σχολεία για τη σεξουαλική εκπαίδευση και την ισότητα των φύλων, τη διαφορετικότητα, τις έμφυλες σχέσεις, το bulling.

Αναπτύσσεται παράλληλα, ξεχωριστή μέριμνα για την υγεία των γυναικών. Δωρεάν ολοκληρωμένες εξετάσεις για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού.  Ένα πρόγραμμα που φέρει το όνομα της Φώφης Γεννηματά, θα ξεκινήσει στο τέλος Μαρτίου και θα ωφελήσει 1.300.000 γυναίκες ηλικίας από 50 έως 69 ετών. Επίσης, δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σε παραπάνω από 1,5 εκατομμύριο γυναίκες, με ένα πρόγραμμα το οποίο αρχίζει τον Ιούνιο. 

Υπάρχει και το εθνικό πρόγραμμα πρόληψης για τη δημόσια υγεία «Σπύρος Δοξιάδης», που περιλαμβάνει ειδικές δράσεις για τη σωματική, αλλά και την ψυχική υγεία της γυναίκας.

Επίσης, προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των δικαιωμάτων των γυναικών και της προώθησης της ισότητας των δυο φίλων, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων:


Έχει ήδη υλοποιήσει 5 πρωτοβουλίες:


Με τον νόμο για την προστασία της εργασίας, κυρώθηκε  η Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία. Μάλιστα πήγαμε ένα βήμα παραπέρα,  καθιστώντας υποχρεωτική την κατάρτιση εσωτερικών πολιτικών για τη βία και την παρενόχληση για κάθε επιχείρηση με προσωπικό άνω των 20 ατόμων. Επιπλέον, για να στηρίξουμε γυναίκες θύματα βίας, έχουμε προσαρμόσει καταλλήλως τα προγράμματα απασχόλησης και επιχειρηματικότητας του ΟΑΕΔ.  

Με τον ίδιο νόμο ψηφίστηκαν διατάξεις για τη «συμφιλίωση» της επαγγελματικής και της προσωπικής ζωής των εργαζομένων. Έχει πλέον θεσπιστεί η άδεια πατρότητας 14 ημερών, με προστασία από απόλυση του πατέρα για 6 μήνες από τη γέννηση κάθε παιδιού. Επιπλέον, ο ΟΑΕΔ επιδοτεί 2 από τις 4 μήνες γονικής άδειας και για τους δύο γονείς. Εξαλείφονται έτσι  αντικίνητρα που υπήρχαν και που μπορεί να επιβάρυναν πρόσθετα τις γυναίκες αφού απέτρεπαν έμμεσα την πρόσληψη ή εξέλιξή τους. Επιπροσθέτως, με την ενσωμάτωση της Οδηγίας 1158 της ΕΕ για το γενικότερο πλαίσιο για συμφιλίωση προσωπικής και επαγγελματικής ζωής και με μέτρα ευελιξίας στηρίζουμε αποφασιστικά εργαζόμενους και εργαζόμενες που έχουν οικογένεια.

Προχωρά το έργο για το Σήμα Ισότητας στις επιχειρήσεις («Share»), δηλαδή το Σήμα που επιβραβεύει επιχειρήσεις οι οποίες εφαρμόζουν πολιτικές ίσης μεταχείρισης και ίσων ευκαιριών για όλους τους υπαλλήλους τους. Ήδη, στο πλαίσιο της πολιτικής  εφαρμογής του προγράμματος, το Σήμα έχει δοθεί σε 18 επιχειρήσεις για ένα έτος. Η πρωτοβουλία θα συνεχιστεί και θα ενισχυθεί περαιτέρω. 

Εγκαινιάστηκε το «Κέντρο Καινοτομίας για Γυναίκες» με στόχο να ενισχυθεί η γυναικεία επιχειρηματικότητα στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών. 

Παρουσιάστηκε τον Δεκέμβριο - και στη συνέχεια κατατέθηκε στην ΕΕ - το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025, όπου καταγράφονται οι δράσεις όλων των υπουργείων για να ενσωματώσουν τη διάσταση του φύλου (gender mainstreaming) και να προωθήσουν θέματα ισότητας.

Για το τρέχον έτος έχουν τεθεί σε προτεραιότητα τέσσερις επιπλέον δράσεις:


Άμεσα ξεκινά η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος «Νταντάδες της Γειτονιάς», που υποστηρίζει τη γυναικεία εργασία και τις εργαζόμενες μητέρες και κηδεμόνες, ιδίως εκεί που δεν υπάρχει πυκνότητα βρεφονηπιακών σταθμών. 

Σχεδιάζεται η δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών σε μεγάλες επιχειρήσεις με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, αρχής γενομένης από 120 μεγάλες επιχειρήσεις, διευκολύνοντας έτσι τους νέους γονείς.  

Κατάρτιση εταιρικών πολιτικών που να προωθούν την διαφορετικότητα στην εργασία, δημιουργώντας ένα πλαίσιο ασφάλειας με την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση εργοδοτών και εργαζομένων στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.  

Δρομολόγηση της πρωτοβουλίας «Panic Button», ενός συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας, μέσω του  οποίου οι γυναίκες που βρίσκονται σε κίνδυνο θα μπορούν να ζητούν βοήθεια.

 



Δίπλα στους πολίτες με σώφρονες πολιτικές

 


Η εισβολή στην Ουκρανία οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε ράλι ακρίβειας σε κάθε πλευρά του οικονομικού μας βίου. Η Κυβέρνηση αναπτύσσει δράσεις τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, απέναντι στις πρωτόγνωρες ανατιμήσεις που παρατηρούνται στην ενεργειακή αγορά, γεγονός που συμπαρασύρει τις τιμές σειράς προϊόντων και υπηρεσιών. Ανάμεσα στα άλλα:

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο:

Προωθείται η πρόταση που κατέθεσε ο Πρωθυπουργός και υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στις ενεργειακές ανατιμήσεις. Στο πλαίσιο αυτό ο Πρωθυπουργός αναλαμβάνει πρωτοβουλία για παρέμβαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο στις τιμές του φυσικού αερίου.

Ζητείται από την Ε.Ε.  εξαίρεση σειράς δαπανών από την προσμέτρηση στα δημοσιονομικά ελλείμματα, προκειμένου να υπάρξει διεύρυνση του δημοσιονομικού χώρου για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Στο εσωτερικό πεδίο:

Από την πρώτη στιγμή των ενεργειακών ανατιμήσεων, το Σεπτέμβριο του 2021, ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε και η Κυβέρνηση εφαρμόζει μέτρα στήριξης των καταναλωτών για την κάλυψη σημαντικού μέρους των ανατιμήσεων. Μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί για το σκοπό αυτό, πάνω από  2 δισ. ευρώ, και η οριζόντια αυτή πολιτική στήριξης θα συνεχιστεί.

Έχουν δρομολογηθεί οι προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες, ώστε να υπάρχει από το Μάιο δεύτερη, γενναία -όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός- αύξηση του κατώτατου μισθού.

Επεξεργαζόμαστε στοχευμένες παρεμβάσεις -το ύψος και η περίμετρος των οποίων θα ανακοινωθούν εντός του Μαρτίου- για τη στήριξη οικονομικά αδύναμων συμπολιτών μας.

Μπαίνει σε άμεση εφαρμογή  νέα  -μόνιμη- μείωση του ΕΝΦΙΑ, έτσι ώστε να πληρώνουμε από φέτος μεσοσταθμικά 34% λιγότερο φόρο σε σχέση με το 2018.

Προωθείται νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας των πιο ευάλωτων δανειοληπτών που παγώνει κάθε διαδικασία πλειστηριασμού ακινήτων. Προβλέπει κρατική επιδότηση 70-210 ευρώ, ανάλογα με τα μέλη του νοικοκυριού, προκειμένου να ανασταλεί η διαδικασία πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας ευάλωτων οφειλετών, για χρονικό διάστημα 15 μηνών.

Με νομοθετική ρύθμιση μπαίνει «κόφτης» στο περιθώριο μικτού κέρδους από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας, που είναι απαραίτητη για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή. Δεν μπορεί το περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα προϊόντος, να υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο προ της 1ης Σεπτεμβρίου 2021.

Καταρτίζεται συγκεκριμένο σχέδιο για να έχουμε συνολικά φθηνότερη στέγη, κυρίως για τους νέους μας.

Με σχέδιο, με σώφρονες πολιτικές, θα είμαστε δίπλα στους πολίτες απέναντι στις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, απέναντι στα δύσκολα που έχουμε μπροστά μας. Κινηθήκαμε καλύτερα από πολλές ευρωπαϊκές χώρες το 2021, το ίδιο θα πετύχουμε και φέτος.



Πέντε επιτυχείς επιχειρήσεις απομάκρυνσης συμπολιτών μας από το Κίεβο, τη Μαριούπολη και την Οδησσό

 


Από την πρώτη στιγμή, η Κυβέρνηση εκδήλωσε έμπρακτα το ενδιαφέρον της για τους ομογενείς  μας και τους Έλληνες πολίτες που βρίσκονταν στην Ουκρανία, όπως και για ολόκληρο το δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό. Παρά τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, οι διπλωματικές μας Αρχές, τα Προξενεία μας στη Μαριούπολη και την Οδησσό  -σε συνεργασία με την  Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών- διοργάνωσαν πέντε επιχειρήσεις απομάκρυνσης συμπολιτών μας από το Κίεβο, τη Μαριούπολη και την Οδησσό:


Την επιχείρηση «Νόστος 1» για την εκκένωση πολιτών της Ελλάδας και της Κύπρου από το Κίεβο, η οποία έγινε σε στενό συντονισμό των Υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου.

Την επιχείρηση «Νόστος 2», που διοργάνωσε το Γενικό Προξενείο Οδησσού με συντονισμό του Γενικού Προξένου Δημήτρη Δόχτση.

Την επιχείρηση «Νόστος 3», με επικεφαλής τον Πρέσβη Φραγκίσκο Κωστελλένο, για την απομάκρυνση Ελλήνων πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιογράφων που βρίσκονταν στο Προξενείο της Μαριούπολης.

Την επιχείρηση «Νόστος 4»,  για την απομάκρυνση Ελλήνων πολιτών, καθώς και Ρουμάνων και Φιλιππινέζων ναυτικών ελληνόκτητου πλοίου στην Οδησσό.

Και την επιχείρηση  «Νόστος 5», για την απομάκρυνση  που αφορούσε την εκκένωση  Ελλήνων πολιτών, καθώς και Φιλιππινέζων ναυτικών ελληνόκτητου πλοίου πάλι στην Οδησσό. 

Ο Γενικός Πρόξενος, καθώς και τα στελέχη του Γενικού Προξενείου, λόγω της επιδεινούμενης κατάστασης ασφαλείας στην Ουκρανία, θα συνεχίσουν να εργάζονται από το Γαλάτσι της Ρουμανίας.



Πρόταση Μητσοτάκη για πανευρωπαική μείωση και "πλαφόν" στην χονδρική τιμή του αερίου

 



Επιστολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen.

Αγαπητή Πρόεδρε,


Σας γράφω αυτή την επιστολή σχετικά με την αυξανόμενη οικονομική απειλή που αφορά την χονδρική αγορά φυσικού αερίου, την οποία πιστεύω πως θα πρέπει άμεσα και αποφασιστικά να αντιμετωπίσουμε, ώστε να αποτρέψουμε να επιφέρει επιπλέον κόστος στις ζωές των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις οικονομίες των κρατών-μελών και στην επιτυχή εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Η εξέλιξη των τιμών αναφοράς στη χονδρική αγορά φυσικού αερίου τους τελευταίους μήνες, και ειδικά από τον Δεκέμβριο του 2021, δεν καθοδηγείται πια από τις κανονικές δυνάμεις της προσφοράς, όπως προκύπτει από πρόσφατη έρευνα του Οργανισμού Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER) και της Ομάδας Συντονισμού για το Φυσικό Αέριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στην πραγματικότητα, καθοριστικό ρόλο πλέον στη διαμόρφωση των τιμών διαδραματίζουν πολιτικές δηλώσεις και φόβοι που πηγάζουν από τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που οδηγούν σε αβεβαιότητα, τεράστιες διακυμάνσεις τιμών και κερδοσκοπία.

Η κρίση που είναι σε εξέλιξη στην Ουκρανία έχει ουσιαστικά παρακάμψει τους φυσικούς μηχανισμούς διαμόρφωσης των τιμών και δυστυχώς κάθε προσπάθεια εκ μέρους της Ένωσής μας μέχρι τώρα, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα, δεν κατέστη δυνατόν να αντισταθμίσει το τεράστιο βάρος που επωμίζονται τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Το παράδοξο είναι πως ούτε η παραγωγική δυνατότητα ούτε οι εφοδιαστικές αλυσίδες φυσικού αερίου έχουν επηρεαστεί από την τρέχουσα κρίση. Αυτό σημαίνει πως δεν έχουμε πρόβλημα ποσότητας, αλλά έχουμε πρόβλημα στις τιμές.

Σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα αυτό μπορεί να αμβλυνθεί, μειώνοντας την εξάρτηση της Ένωσης από το Ρωσικό φυσικό αέριο. Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, ωστόσο, πιστεύω ότι μία στοχευμένη και χρονικά περιορισμένη παρέμβαση στην αγορά είναι απαραίτητη προκειμένου να ομαλοποιήσουμε την κατάσταση. Όλα αυτά τα μέτρα θα πρέπει να εστιάζουν στις τιμές του φυσικού αερίου και όχι στις ποσότητες, θα πρέπει να εφαρμοστούν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, και να έχουν σαφώς προσδιορισμένες προϋποθέσεις ενεργοποίησης, αλλά και ρήτρες εξόδου. Με μία τέτοιου είδους παρέμβαση στην αγορά, η Ένωσή μας μπορεί να προστατεύσει τα μέλη της, σταματώντας την “εργαλειοποίηση” του φυσικού αερίου σε βάρος των οικονομιών μας και αποσυνδέοντας την γεωπολιτική απο την ενεργειακή κρίση, χωρίς να επηρεάζεται η παραγωγή και η προσφορά του φυσικού αερίου βραχυπρόθεσμα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι είναι απίθανο το πρόβλημα αυτό να εκλείψει μόλις υποχωρήσει η ζήτηση για αέριο θέρμανσης. Αν δεν δράσουμε τώρα,το πρόβλημα θα συνεχιστεί στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος -που συνδέονται με τις τιμές του φυσικού αερίου στις αγορές χονδρικής- τους επόμενους μήνες της άνοιξης και του καλοκαιριού, θέτοντας ένα τεράστιο βάρος στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Κατόπιν προσεκτικής αξιολόγησης των διαθέσιμων επιλογών, θα ήθελα να σας προτείνω ένα «Σχέδιο Έξι Σημείων. Κάθε στοιχείο του Σχεδίου έχει ως στόχο να αντιμετωπίσει την υφιστάμενη κλιμάκωση που παρατηρείται στη χονδρική αγορά του φυσικου αερίου.


1. Πλαφόν Τιμών: Πλαφόν στις τιμές του Ταμείου Μεταφοράς Τίτλων, το οποίο θα έχει ως σημείο αναφοράς την ιστορικά υψηλότερη τιμή αερίου πριν από την κρίση


2. Ημερήσιο Όριο Τιμών ως Προστατευτικό Μέτρο: Ένα εύρος διακύμανσης στις τιμές του Ταμείου Μεταφοράς Τίτλων, για παράδειγμα της τάξεως του +/- 10%


3. Καθορισμός Τιμών σε περίπτωση Έκτακτης Ανάγκης: Καθορισμός τιμών στο Ταμείο Μεταφοράς Τίτλων, ως μέτρο έκτακτης ανάγκης στην περίπτωση που υπάρξουν ανακοινώσεις που αφορούν τις ροές φυσικού αερίου μέσω αγωγών από τη Ρωσία


4. Πλαφόν στο Κέρδος: Πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους στην χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, για παράδειγμα της τάξεως του 5%, βάσει της παρακολούθησης του κόστους παραγωγής από τους ρυθμιστές της αγοράς και το Σταθμισμένο Κόστος Παραγωγής Ενέργειας (LCOE) στις μονάδες παραγωγής.


5.Εμπόριο με Φυσική Παράδοση: Θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να επιτραπεί, η επιλογή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, που θα επιτρέπει τις συναλλαγές μόνο με φυσική παράδοση.


6.Ενίσχυση Ρευστότητας: Αύξηση της ρευστότητας στην αγορά φυσικού αερίου συνδέοντας τις αγορές ΗΠΑ/ ΕΕ/ Ασίας. Για παράδειγμα, ενισχύοντας τη συνεργασία με την Κίνα όσον αφορά τα φορτία Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG), με πιθανό πλαφόν στο κόστος μεταφοράς για να εξουδετερωθούν κίνητρα κερδοσκοπίας.


Όλες αυτές οι επιλογές αποτελούν σημαντικές παρεμβάσεις στην αγορά που έχουν χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν σε έκτακτες περιπτώσεις σε άλλες αγορές, με στόχο την εξισορρόπησή τους, ενώ σε κάποιες άλλες αγορές συνιστούν πάγια χαρακτηριστικά. Πιστεύω ακράδαντα πως οι ασυνήθιστες εποχές επιβάλλουν ασυνήθιστα μέτρα. Οι ενέργειες αυτές αποβλέπουν μόνο στην προστασία της εύρυθμης λειτουργίας της χονδρικής αγοράς αερίου, η οποία έχει υποστεί μεγάλη πίεση εξαιτίας της διαρκώς εντεινόμενης κρίσης στην Ουκρανία, με σοβαρές συνέπειες και στην ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από το αέριο.

Ενώ ο μεσομακροπρόθεσμος στόχος θα πρέπει να είναι η επιστροφή σε μια αγορά που λειτουργεί κανονικά, είναι υποχρέωση των κυβερνήσεων και των ρυθμιστών να παρεμβαίνουν όταν έκτακτες περιστάσεις διαταράσσουν κατά τα άλλα υγιείς μηχανισμούς της αγοράς.

Το Σχέδιο Έξι Σημείων έχει σχεδιαστεί για να προστατεύσει και να επαναφέρει τις αγορές χονδρικής φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και να διασφαλίσει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι πολίτες και οι οικονομίες των κρατών-μελών της, αλλά και η παγκόσμια οικονομία, δεν θα υποφέρουν αδικαιολόγητα σε μια περίοδο που ήδη χαρακτηρίζεται από μεγάλες προκλήσεις.

Ελπίζω ότι θα βρείτε το σκεπτικό μου και την πρότασή μου επίκαιρα και παραμένω στη διάθεσή σας για μια πιο λεπτομερή ανταλλαγή απόψεων πάνω στο ζήτημα.


Με εκτίμηση,


Κυριάκος Μητσοτάκης


Κοινοποίηση:

Frans Timmermans, Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Kadri Simson, Επίτροπος Ενέργειας

Ditte Juul Jorgensen, Γενική Διευθύντρια Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής



Συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν την Κυριακή

 



Στις 13 Μαρτίου, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα βρεθεί στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα εορτάσει την Κυριακή της Ορθοδοξίας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και θα συναντηθεί με την ΑΘΠ τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. Στην συνέχεια,  ο Πρωθυπουργός θα έχει γεύμα με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατόπιν προσκλήσεως του.

Ο Πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι είναι πάντοτε ανοιχτός σε  συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, πόσο μάλλον υπό τις νέες συνθήκες που δημιουργεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Επ’ ευκαιρία της μετάβασής του στην Κωνσταντινούπολη ο Πρωθυπουργός προσκλήθηκε  σε γεύμα από τον Πρόεδρο Ερντογάν (Recep Tayyip Erdoğan), πρόσκληση την οποία και αποδέχθηκε.

Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τον κόσμο, οι δύο χώρες, παρά τις διαφορές μας, αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις σε μια σειρά από ζητήματα. Προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν στη λογική του να λύσουμε προβλήματα και όχι να προσθέσουμε και άλλα.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει αλλάξει δραματικά τα δεδομένα σε ό,τι αφορά την ασφάλεια στην Ευρώπη. Από την άλλη, όμως, έχει ταυτόχρονα διατρανώσει την απερίφραστη καταδίκη της διεθνούς κοινότητας απέναντι σε κάθε μορφή επεκτατισμού και αναθεωρητισμού.

Ο Πρωθυπουργός θα προσέλθει στην συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο με θετική διάθεση επικεντρώνοντας στην ουσία και όχι στη ρητορική, χωρίς  ψευδαισθήσεις και φυσικά χωρίς διαφοροποιήσεις από τις σταθερές και καθαρά διατυπωμένες θέσεις της Ελλάδος, θέσεις οι οποίες εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο.



Καμία σχέση με την σοβαρότητα ο Κύριλλος : Τα gay pride ήταν μέρος της αιτίας του πολέμου στην Ουκρανία

 


Μόνο σοβαρότητα δεν διαθέτουν ορισμένοι, κάνοντας όσους τους ακούν να εξοργίζονται και να γελάνε μαζί τους.

Ο Πατριάρχης της Μόσχας Κύριλλος,  προκάλεσε σάλο δηλώνοντας ότι η σύγκρουση στο Ντονμπάς αφορά «μια θεμελιώδη απόρριψη των αποκαλούμενων αξιών που προσφέρονται σήμερα από εκείνους που διεκδικούν την παγκόσμια εξουσία. Η “δοκιμή” για το σε ποια πλευρά βρίσκεστε και αν η χώρα σας είναι πρόθυμη να διοργανώσει παρελάσεις gay pride».

«Για να μπεις στο κλαμπ αυτών των χωρών, είναι απαραίτητο να γίνει μια παρέλαση gay pride. Όχι να κάνουν μια πολιτική δήλωση, “είμαστε μαζί σας”, αλλά για να κάνουμε μια παρέλαση ομοφυλοφίλων. Και ξέρουμε πώς οι άνθρωποι αντιστέκονται σε αυτές τις απαιτήσεις και πώς αυτή η αντίσταση καταστέλλεται με τη βία», είπε ο Κύριλλος κατά τη διάρκεια ενός κηρύγματος στη Μόσχα, αναφέρει το CNNi.

Ο Κύριλλος αναφέρθηκε στον πόλεμο ως αγώνα “μεταφυσικής σημασίας”, προκειμένου η ανθρωπότητα να ακολουθήσει τους νόμους του Θεού: «Αυτό που συμβαίνει σήμερα στον τομέα των διεθνών σχέσεων δεν έχει μόνο πολιτική σημασία. Μιλάμε για κάτι διαφορετικό και πολύ πιο σημαντικό από την πολιτική. Μιλάμε για την ανθρώπινη σωτηρία», είπε.

«Αν δούμε παραβιάσεις του νόμου [του Θεού], δεν θα τα βάλουμε ποτέ με αυτούς που καταστρέφουν αυτόν τον νόμο, θολώνοντας τη γραμμή μεταξύ αγιότητας και αμαρτίας, και ακόμη περισσότερο με αυτούς που προωθούν την αμαρτία ως παράδειγμα ή ως ένα από τα πρότυπα ανθρώπινης συμπεριφοράς», είπε ο Κύριλλος. «Γύρω από αυτό το θέμα σήμερα υπάρχει ένας πραγματικός πόλεμος», είπε.



Fitch: Στα πρόθυρα της χρεοκοπίας η Ρωσία


 

Ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Fitch υποβάθμισε εκ νέου χθες Τρίτη το αξιόχρεο της Ρωσίας τονίζοντας ότι η απόφασή του αυτή αντανακλά την άποψη των αναλυτών του πως ο κίνδυνος η Μόσχα να κηρύξει στάση πληρωμών του δημόσιου χρέους της είναι «άμεσος».

Όπως και οι άλλοι δύο λεγόμενοι «μεγάλοι» οίκοι αξιολόγησης (S&P Global Ratings και Moody’s), ο Fitch είχε ήδη τοποθετήσει στις αρχές Μαρτίου το μακροπρόθεσμο χρέος της Ρωσίας στην κατηγορία αυτών που ενδέχεται να πάψουν να εξυπηρετούνται, εν μέσω της επιβολής αλλεπάλληλων ομοβροντιών οικονομικών κυρώσεων από τη Δύση στη Μόσχα λόγω της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία.

Χθες το υποβάθμισε ακόμη περισσότερο, από τη βαθμίδα «B» στη «C», κάνοντας λόγο για «εξελίξεις που υπονόμευσαν περαιτέρω» τη βούληση της Μόσχας να συνεχίσει «να αποπληρώνει το δημόσιο χρέος της».

Όσο περισσότερο πέφτει η αξιολόγηση, τόσο λιγότεροι δανειστές θα δείχνουν εμπιστοσύνη στη Ρωσία και θα είναι διατεθειμένοι να συνάπτουν συμφωνίες δανεισμού με λογικά επιτόκια.

Αιτιολογώντας αυτή την απόφαση, ο Fitch επικαλείται προεδρικό διάταγμα που υπογράφτηκε την 5η Μαρτίου και μπορεί να επιτρέψει η Ρωσία να αποπληρώνει τους πιστωτές της σε συγκεκριμένες χώρες με ρούβλια, όχι με ξένο νόμισμα. Ακόμη, ο οίκος σημειώνει την απόφαση της κεντρικής τράπεζας να περιορίσει τη μεταφορά ορισμένων αξιογράφων σε μη μόνιμους κατοίκους, καθώς και το αμερικανικό και βρετανικό εμπάργκο στους ρωσικούς υδρογονάνθρακες.

Θεωρεί ενδεχόμενο να προκριθεί «τουλάχιστον» η «επιλεκτική χρεοκοπία», και πιθανό τεχνικά εμπόδια, ιδίως τα προσκόμματα στη μεταφορά κεφαλαίων που επιβλήθηκαν στη Μόσχα, να μειώσουν τη δυνατότητα και τη βούληση της ρωσικής κυβέρνησης να συνεχίσει να εξυπηρετεί το εξωτερικό δημόσιο χρέος της.

Αν κηρυχθεί στάση πληρωμών από τη Ρωσία, θα είναι η πρώτη από το 1998.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP – Reuters

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Οι ΗΠΑ απέρριψαν την πρόταση της Πολωνίας για παραχώρηση των αεροσκαφών MiG-29

 


Μάλιστα, το Πεντάγωνο, δια του εκπροσώπου Τύπου, Τζον Κέρμπι, χαρακτήρισε την εν λόγω πρόταση «μη βιώσιμη».

Το Πεντάγωνο βρίσκεται σε επαφή με την πολωνική κυβέρνηση για το θέμα, αλλά η πρόταση της Πολωνίας δείχνει την «πολυπλοκότητα» της μεταφοράς των μαχητικών στην Ουκρανία, ανέφερε ο Κέρμπι στη δήλωση.

«Δεν θεωρούμε ότι η πρόταση της Πολωνίας είναι βιώσιμη», ανέφερε ο Τζον Κέρμπι στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε, κρίνοντας πως η προοπτική τα μαχητικά αυτά να απογειωθούν από βάση των ΗΠΑ και του NATO στη Γερμανία και να πετάξουν «μέσω εναερίου χώρου που διεκδικείται από τη Ρωσία στην Ουκρανία» θα ήγειρε «σοβαρές ανησυχίες για όλη τη συμμαχία του NATO».

«Δεν είναι ξεκάθαρο για εμάς ότι υπάρχει ουσιαστικό σκεπτικό σε αυτό», είπε ο Κέρμπι. «Θα συνεχίσουμε να διαβουλευόμαστε με την Πολωνία και τους άλλους συμμάχους μας στο NATO για το ζήτημα αυτό και την επιμελητειακή πρόκληση που παρουσιάζει, αλλά δεν πιστεύουμε ότι η πολωνική πρόταση είναι βιώσιμη», κατά τον κ. Κέρμπι.

Εκπληκτες οι ΗΠΑ για την πρόταση της Πολωνίας

Νωρίτερα, οι ΗΠΑ διαβεβαίωσαν ότι τις «εξέπληξε» η πρόταση της Πολωνίας να θέσει στη διάθεσή τους όλα τα μαχητικά MiG-29 της Πολεμικής Αεροπορίας της, όπως έχει ζητήσει η Ουκρανία.

«Εξ όσων γνωρίζω, δεν μας συμβουλεύθηκαν εκ των προτέρων», είπε η Βικτόρια Νούλαντ, η τρίτη τη τάξει της αμερικανικής διπλωματίας, κατά τη διάρκεια ακρόασης στο Κογκρέσο. «Νομίζω πως επρόκειτο για ανακοίνωση-έκπληξη από την πλευρά των Πολωνών».

Διευκρίνισε πως είχε συμμετάσχει λίγο πριν από την ακρόαση σε συνάντηση στην οποία «άκουσε να γίνεται λόγος» για μια τέτοια απόφαση, εάν υπήρχε συντονισμός με τη Βαρσοβία.

«Όμως, όπως γνωρίζετε, βρισκόμασταν σε διαβουλεύσεις μαζί τους εδώ και κάποιες ημέρες για το συγκεκριμένο αίτημα των Ουκρανών», θύμισε.

Όταν ερωτήθηκε από γερουσιαστές εάν οι ΗΠΑ πράγματι θα διευκολύνουν τη μεταφορά των μαχητικών στο Κίεβο, η αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέφυγε να δεσμευτεί.

Σημείωσε πως «η θέση που γενικά μοιράζεται τούτη η επιτροπή είναι πως αυτά τα αεροσκάφη πρέπει να πάνε στην Ουκρανία», ωστόσο συμπλήρωσε ότι υπάρχουν «πολλοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη ως προς το ζήτημα αυτό» και «αποκλίνουσες απόψεις μεταξύ των συμμάχων μας και ακόμη και στην κυβέρνηση» του Τζο Μπάιντεν.

Την Κυριακή, ο Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Μολδαβία ότι οι ΗΠΑ «εργάζονται ενεργά» για να επιτευχθεί συμφωνία με την Πολωνία προκειμένου να σταλούν καταδιωκτικά στην Ουκρανία για να αντιμετωπιστεί η ρωσική εισβολή. Ένα από τα εκκρεμή ζητήματα είναι κυρίως η πιθανότητα οι ΗΠΑ να αντικαταστήσουν αυτά τα MiG-29 προμηθεύοντας μεταχειρισμένα μαχητικά ανάλογων επιχειρησιακών δυνατοτήτων αμερικανικής κατασκευής για τον στόλο της πολωνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Τα MiG-29, σοβιετικού σχεδιασμού, μπορούν να χρησιμοποιηθούν αμέσως από τους πιλότους της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας.

«Οι αρχές της Δημοκρατίας της Πολωνίας, έπειτα από διαβουλεύσεις του προέδρου και της κυβέρνησης, είναι έτοιμες να μεταφέρουν χωρίς καθυστέρηση και δωρεάν όλα τα αεροσκάφη MiG-29 στην (αμερικανική) βάση Ραμστάιν» στη Γερμανία και «να τα θέσουν στη διάθεση των ΗΠΑ», ανέφερε νωρίτερα χθες το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Εισβολή στην Ουκρανία: Η πρόταση της Πολωνίας για την παραχώρηση των MiG-29

Νωρίτερα την Τρίτη, η πολωνική κυβέρνηση πρότεινε τη μεταφορά όλων των μαχητικών αεροσκαφών MiG-29 που διαθέτει στην αεροπορική βάση Ραμστάιν της Γερμανίας και να τα θέσει στη διάθεση των Ηνωμένων Πολιτειών. Παράλληλα, η Βαρσοβία προέτρεψε τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ οι οποίες διαθέτουν τέτοια αεροπλάνα ρωσικής κατασκευής να ακολουθήσουν το παράδειγμά της.

Τη Δευτέρα, μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ πίεσαν τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να διευκολύνει τη μεταφορά μαχητικών αεροσκαφών από την Πολωνία και άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης στην Ουκρανία, μετά την έκκληση που απηύθυνε την Κυριακή ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Οι αρχές της Δημοκρατίας της Πολωνίας (…) είμαστε έτοιμοι να αναπτύξουμε, αμέσως και χωρίς χρέωση, όλα τα MiG-29 στην αεροπορική βάση Ραμστάιν και να τα θέσουμε στη διάθεση της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών», ανέφερε το υπουργείο.

«Παράλληλα, η Πολωνία ζητά από τις ΗΠΑ χρησιμοποιημένα αεροσκάφη με αντίστοιχες επιχειρησιακές δυνατότητες. Η Πολωνία είναι έτοιμη να τηρήσει τους όρους αγοράς των αεροσκαφών», προστίθεται στην ανακοίνωση.


iefimerida.gr



H Shell ζητάει συγγνώμη και κλείνει τα πρατήρια καυσίμων της στη Ρωσία

 



Συγγνώμη ζήτησε η εταιρία πετρελαιοειδών, Shell που την προηγούμενη εβδομάδα προχώρησε σε αγορά αργού πετρελαίου από τη Ρωσία. 

Η εταιρία ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει πλήρως από την όποια ανάμειξή της σε ρωσικούς υδρογονάνθρακες λόγω της εισβολής της χώρας στην Ουκρανία.

«Έχουμε έντονη επίγνωση ότι η απόφασή μας την περασμένη εβδομάδα να αγοράσουμε φορτίο ρωσικού αργού πετρελαίου… δεν ήταν η σωστή και ζητούμε συγγνώμη», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Shell, Μπεν βαν Μπούερντεν.



Πηγή



Τα McDonald's φεύγουν από τη Ρωσία -Κλείνουν όλα τα καταστήματά τους

 


Η McDonald's ανακοίνωσε ότι θα κλείσει προσωρινά όλα τα εστιατόρια και θα σταματήσει όλες τις δραστηριότητες στη Ρωσία.

Η αλυσίδα fast-food είναι εξαιρετικά δημοφιλής στη Ρωσία, με περίπου 850 καταστήματα και 62.000 υπαλλήλους.

Τις τελευταίες ημέρες τα McDonald's αντιμετώπιζαν αυξανόμενη κριτική επειδή δεν ακολούθησαν την τακτική άλλων εταιρειών τροφίμων και ποτών να αποχωρήσουν από τη χώρα μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Σε δήλωσή του, ο διευθύνων σύμβουλος της McDonald's, Chris Kempczinski, λέει ότι η σύγκρουση «προκάλεσε ανείπωτα βάσανα σε αθώους ανθρώπους» και «ακολουθούμε τον κόσμο στην καταδίκη της επιθετικότητας και της βίας και προσευχόμαστε για ειρήνη».




Βρετανία: «Ποινικό αδίκημα» η είσοδος ρωσικών αεροσκαφών στον εναέριο χώρο της – Θα κατάσχει αεροσκάφη

 



Η είσοδος οποιουδήποτε ρωσικού αεροσκάφους στον εναέριο χώρο της Βρετανίας θα θεωρείται «ποινικό αδίκημα», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο υπουργός Μεταφορών της χώρας, Γκραντ Σαπς, σημειώνοντας πως η βρετανική κυβέρνηση θα μπορεί πλέον να κατάσχει αυτά τα αεροσκάφη.

«Θα πνίξουμε τη δυνατότητα των κολλητών του Πούτιν να συνεχίσουν να ζουν κανονικά, ενώ χιλιάδες αθώοι άνθρωποι πεθαίνουν», τόνισε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι η Βρετανία ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει, μέχρι το τέλος του 2022, εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, στο πλαίσιο των κυρώσεων της κυβέρνησης Τζόνσον κατά της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία.


Πηγή : in.gr



Ανεξαρτητοποιήθηκε από το ΜέΡα25 η βουλευτής Αγγελική Αδαμοπούλου


 

Την αποχώρηση της κυρίας Αγγελικής Αδαμοπούλου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΜεΡΑ25 ανακοίνωσε ο γγ του κόμματος Γιάνης Βαρουφάκης.

Σε tweet που ανήρτησε γράφει: «Με την συνείδηση ήσυχη, ότι κανένα κόμμα δεν έχει σταθεί σε βουλεύτριά του όπως το ΜέΡΑ25 στην Αγγελική Αδαμοπούλου, της εύχομαι κάθε επιτυχία στο νέο της κόμμα... τώρα που μύρισαν εκλογές. Την Ημέρα της Γυναίκας εμείς είμαστε στους δρόμους – για τις γυναίκες όχι για τα αξιώματα».

Η Αγγελική Αδαμοπούλου είναι βουλευτής στην Α' Αθηνών. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυρία Αδαμοπούλου έστειλε επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής Κ. Τασούλα με την οποία ανακοινώνει την ανεξαρτητοποίησή της καταγγέλλοντας παράλληλα αντιδημοκρατικές πρακτικές στην λειτουργία του ΜεΡΑ25.

 Να σημειωθεί ότι πριν από λίγους μήνες είχε αποχωρήσει από το ΜεΡΑ25 και η βουλευτής Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνα Αδάμου.

Η κυρία Αδαμοπούλου στην επιστολή ανεξαρτητοποίησης υποστηρίζει ότι το κόμμα του κ. Βαρουφάκη από «πολυσυλλεκτική και πολυφωνική συλλογικότητα» έχει μετατραπεί σε «κλειστή λέσχη εκλεκτών» που λειτουργεί αυθαίρετα και αυταρχικά ενώ εμφανίζει «έλλειμμα δημοκρατίας, αξιοκρατίας, ιστότητας, υπευθυνότητας και διαφάνειας, πλεόνασμα οικογενειοκρατίας και νεποτισμού».




Ο Μπάιντεν - Τζόνσον ανακοίνωσαν ενεργειακό εμπάργκο στη Ρωσία

 


Ο Πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε την απαγόρευση της εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, ως ένα επιπλέον βήμα στο πλέγμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας λόγω της συνεχιζόμενης εισβολής στην Ουκρανία.

Μιλώντας από τον Λευκό Οίκο, ο Μπάιντεν είπε: «Το ρωσικό πετρέλαιο δεν θα είναι πλέον αποδεκτό από τα λιμάνια των ΗΠΑ και ο αμερικανικός λαός θα επιφέρει άλλο ένα ισχυρό πλήγμα σε αυτήν την πολεμική μηχανή».

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε την πλήρη απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα από τις ΗΠΑ.

Είπε ότι η κίνηση αυτή σημαίνει ότι «ο αμερικανικός λαός θα επιφέρει άλλο ένα ισχυρό πλήγμα» στην ηγεσία της Ρωσίας, καθώς οι ΗΠΑ «δεν θα χρηματοδοτούν τον πόλεμο του Πούτιν».

Τόνισε ότι κατέληξε σε αυτή την απόφαση σε συνεργασία με τους συμμάχους της χώρας.

Πρόσθεσε ότι κατανοεί πως δεν μπορούν να ακολουθήσουν σε αυτή την τακτική όλες οι χώρες.

Θα έχουμε και εμείς κόστος από αυτή την απόφαση.

Στην απόφαση συμφώνησαν τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι.

Οι ΗΠΑ θα συνδράμουν από την πλευρά τους στην υποδοχή προσφύγων.

Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ έχουν εφαρμόσει τις πιο σημαντικές κυρώσεις στην ιστορία και έχουν «ακρωτηριάσει» την οικονομία της Ρωσίας.

Ο Πούτιν προχωράει στα καταστροφικά του σχέδια χωρίς να υπολογίζει το κόστος. Χτυπάει αμάχους, σχολεία.

Ο Πούτιν μπορεί να κατακτήσει μία πόλη στην Ουκρανία, αλλά ποτέ δεν θα καταφέρει να κυριαρχήσει στη χώρα.

Οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονταν εν αναμονή των ανακοινώσεων Μπάιντεν – με την τιμή του αργού πετρελαίου να αυξάνεται περισσότερο από 5%, στα 130 δολάρια το βαρέλι.

Η κίνηση των ΗΠΑ είναι πιο άμεση από ό,τι στην Ευρώπη, η οποία εξαρτάται πολύ περισσότερο από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Ενεργειακό εμπάργκο ανακοίνωσε και η Βρετανία

Πρόκειται για το πρώτο βήμα, είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, αναφερόμενος στην απόφαση να απαγορευτούν οι εισαγωγές Ρωσικού πετρελαίου από τη Βρετανία.

«Όλοι μπορούν να δουν ότι πρέπει να κόψουμε την εξάρτηση από το Ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, ακόμα κι αν αυτό είναι δύσκολο».

Και πρόσθεσε ότι «πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα που παίρνουμε».

Σε σχετικό tweet, ο Τζόνσον σημειώνει: «Σε ένα ακόμα οικονομικό πλήγμα στο καθεστώς Πούτιν μετά την παράνομη εισβολή στην Ουκρανία, το Ηνωμένο Βασίλειο θα απομακρυνθεί από την εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, βασιζόμενο στο αυστηρό πακέτο διεθνών οικονομικών κυρώσεων».




Η Πολωνία δίνει όλα τα μαχητικά MIG-29 στο Κίεβο μέσω ΗΠΑ


 

Η Πολωνία είναι έτοιμη να μεταβιβάσει αμέσως όλα τα αεροσκάφη της MIG-29 δωρεάν στην αμερικανική κυβέρνηση ως μέρος μιας κίνησης να παραχωρήσει τα αεροπλάνα για χρήση από την ουκρανική αεροπορία για την απόκρουση της εισβολής στη Ρωσία, ανακοίνωσε η πολωνική κυβέρνηση. 

Η Πολωνία είπε επίσης ότι ζητά από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής να της παράσχουν μεταχειρισμένα αεροσκάφη με παρόμοιες επιχειρησιακές δυνατότητες για να καλύψει το κενό. Η Πολωνία είναι έτοιμη να συμφωνήσει αμέσως με τους όρους αγοράς αυτών των μαχητικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση Μπάιντεν θα παραχωρήσει στην Πολωνία μαχητικά F-16. 

Η πολωνική κυβέρνηση ζητά επίσης από άλλες χώρες του ΝΑΤΟ -που διαθέτουν αεροπλάνα  MIG-29- να ενεργήσουν με παρόμοιο τρόπο. Η κίνηση έγινε μετά από εβδομάδες παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων και συζητήσεων στο Λονδίνο μεταξύ του Πολωνού πρωθυπουργού και του Μπόρις Τζόνσον. 

Αρκετές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης όπως η Πολωνία, η Βουλγαρία και η Σλοβακία διατηρούν σήμερα δεκάδες αεροσκάφη ρωσικής κατασκευής από την εποχή του Συμφώνου της Βαρσοβίας.


H ανακοίνωση

Οι αρχές της Δημοκρατίας της Πολωνίας, μετά από διαβουλεύσεις μεταξύ του Προέδρου και της κυβέρνησης, είναι έτοιμες να αναπτύξουν – άμεσα και δωρεάν – όλα τα αεροσκάφη MIG-29 τους στην αεροπορική βάση Ραμστάιν και να τα θέσουν στη διάθεση της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Ταυτόχρονα, η Πολωνία ζητά από τις Ηνωμένες Πολιτείες να μας παράσχουν μεταχειρισμένα αεροσκάφη με αντίστοιχες επιχειρησιακές δυνατότητες. Η Πολωνία είναι έτοιμη να καθορίσει αμέσως τους όρους αγοράς των αεροπλάνων.

Η πολωνική κυβέρνηση ζητά επίσης από άλλους Συμμάχους του ΝΑΤΟ – ιδιοκτήτες αεριωθούμενων αεροσκαφών MIG-29 – να ενεργήσουν στο ίδιο πνεύμα. 


Πηγή: skai.gr