Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022

Ενίσχυση των δικαιωμάτων των γυναικών και προώθηση της ισότητας των φύλων

 


Μιλώντας χθες Τρίτη στη Βουλή για την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης  τόνισε ότι η χώρα μας απέκτησε εθνικό σχέδιο για την ισότητα των φύλων, κάτω από το οποίο αρθρώνονται πολιτικές σε κάθε επίπεδο. Από την εκπαίδευση και την εργασία μέχρι την οικογένεια και την υγεία. Μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε:


Σε ό,τι αφορά την έμφυλη βία -με ακραία μορφή τις γυναικοκτονίες που αυξήθηκαν πανευρωπαϊκά, αλλά και στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της πανδημίας-  απαντάμε: Με αυστηρότερες ποινές. Ενδυναμώνοντας τις φωνές που τόλμησαν να πουν MeToo, με το MeTooGreece. Ιδρύοντας δομές για τα θύματα βίαιων συμπεριφορών. Υψώνοντας το πιο ψηλό τείχος προστασίας για τις πιο ευάλωτες γυναίκες, τις άνεργες, τις μετανάστριες, τις γυναίκες με αναπηρία. Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα δίνεται πλέον σε όλες τις φιλοξενούμενες στους ξενώνες κακοποιημένων γυναικών.

Δημιουργήσαμε πιλοτικά το θεσμό των Γραφείων Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας σε Αττική και Θεσσαλονίκη με τη στήριξη της Ελληνικής Αστυνομίας.

Παράλληλα, συμβάλλουν  στην πρόληψη τα εργαστήρια δεξιοτήτων που γίνονται πλέον σε όλα τα σχολεία για τη σεξουαλική εκπαίδευση και την ισότητα των φύλων, τη διαφορετικότητα, τις έμφυλες σχέσεις, το bulling.

Αναπτύσσεται παράλληλα, ξεχωριστή μέριμνα για την υγεία των γυναικών. Δωρεάν ολοκληρωμένες εξετάσεις για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού.  Ένα πρόγραμμα που φέρει το όνομα της Φώφης Γεννηματά, θα ξεκινήσει στο τέλος Μαρτίου και θα ωφελήσει 1.300.000 γυναίκες ηλικίας από 50 έως 69 ετών. Επίσης, δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σε παραπάνω από 1,5 εκατομμύριο γυναίκες, με ένα πρόγραμμα το οποίο αρχίζει τον Ιούνιο. 

Υπάρχει και το εθνικό πρόγραμμα πρόληψης για τη δημόσια υγεία «Σπύρος Δοξιάδης», που περιλαμβάνει ειδικές δράσεις για τη σωματική, αλλά και την ψυχική υγεία της γυναίκας.

Επίσης, προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των δικαιωμάτων των γυναικών και της προώθησης της ισότητας των δυο φίλων, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων:


Έχει ήδη υλοποιήσει 5 πρωτοβουλίες:


Με τον νόμο για την προστασία της εργασίας, κυρώθηκε  η Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία. Μάλιστα πήγαμε ένα βήμα παραπέρα,  καθιστώντας υποχρεωτική την κατάρτιση εσωτερικών πολιτικών για τη βία και την παρενόχληση για κάθε επιχείρηση με προσωπικό άνω των 20 ατόμων. Επιπλέον, για να στηρίξουμε γυναίκες θύματα βίας, έχουμε προσαρμόσει καταλλήλως τα προγράμματα απασχόλησης και επιχειρηματικότητας του ΟΑΕΔ.  

Με τον ίδιο νόμο ψηφίστηκαν διατάξεις για τη «συμφιλίωση» της επαγγελματικής και της προσωπικής ζωής των εργαζομένων. Έχει πλέον θεσπιστεί η άδεια πατρότητας 14 ημερών, με προστασία από απόλυση του πατέρα για 6 μήνες από τη γέννηση κάθε παιδιού. Επιπλέον, ο ΟΑΕΔ επιδοτεί 2 από τις 4 μήνες γονικής άδειας και για τους δύο γονείς. Εξαλείφονται έτσι  αντικίνητρα που υπήρχαν και που μπορεί να επιβάρυναν πρόσθετα τις γυναίκες αφού απέτρεπαν έμμεσα την πρόσληψη ή εξέλιξή τους. Επιπροσθέτως, με την ενσωμάτωση της Οδηγίας 1158 της ΕΕ για το γενικότερο πλαίσιο για συμφιλίωση προσωπικής και επαγγελματικής ζωής και με μέτρα ευελιξίας στηρίζουμε αποφασιστικά εργαζόμενους και εργαζόμενες που έχουν οικογένεια.

Προχωρά το έργο για το Σήμα Ισότητας στις επιχειρήσεις («Share»), δηλαδή το Σήμα που επιβραβεύει επιχειρήσεις οι οποίες εφαρμόζουν πολιτικές ίσης μεταχείρισης και ίσων ευκαιριών για όλους τους υπαλλήλους τους. Ήδη, στο πλαίσιο της πολιτικής  εφαρμογής του προγράμματος, το Σήμα έχει δοθεί σε 18 επιχειρήσεις για ένα έτος. Η πρωτοβουλία θα συνεχιστεί και θα ενισχυθεί περαιτέρω. 

Εγκαινιάστηκε το «Κέντρο Καινοτομίας για Γυναίκες» με στόχο να ενισχυθεί η γυναικεία επιχειρηματικότητα στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών. 

Παρουσιάστηκε τον Δεκέμβριο - και στη συνέχεια κατατέθηκε στην ΕΕ - το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025, όπου καταγράφονται οι δράσεις όλων των υπουργείων για να ενσωματώσουν τη διάσταση του φύλου (gender mainstreaming) και να προωθήσουν θέματα ισότητας.

Για το τρέχον έτος έχουν τεθεί σε προτεραιότητα τέσσερις επιπλέον δράσεις:


Άμεσα ξεκινά η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος «Νταντάδες της Γειτονιάς», που υποστηρίζει τη γυναικεία εργασία και τις εργαζόμενες μητέρες και κηδεμόνες, ιδίως εκεί που δεν υπάρχει πυκνότητα βρεφονηπιακών σταθμών. 

Σχεδιάζεται η δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών σε μεγάλες επιχειρήσεις με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, αρχής γενομένης από 120 μεγάλες επιχειρήσεις, διευκολύνοντας έτσι τους νέους γονείς.  

Κατάρτιση εταιρικών πολιτικών που να προωθούν την διαφορετικότητα στην εργασία, δημιουργώντας ένα πλαίσιο ασφάλειας με την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση εργοδοτών και εργαζομένων στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.  

Δρομολόγηση της πρωτοβουλίας «Panic Button», ενός συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας, μέσω του  οποίου οι γυναίκες που βρίσκονται σε κίνδυνο θα μπορούν να ζητούν βοήθεια.

 



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου