Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022

Η Πολωνία δίνει όλα τα μαχητικά MIG-29 στο Κίεβο μέσω ΗΠΑ


 

Η Πολωνία είναι έτοιμη να μεταβιβάσει αμέσως όλα τα αεροσκάφη της MIG-29 δωρεάν στην αμερικανική κυβέρνηση ως μέρος μιας κίνησης να παραχωρήσει τα αεροπλάνα για χρήση από την ουκρανική αεροπορία για την απόκρουση της εισβολής στη Ρωσία, ανακοίνωσε η πολωνική κυβέρνηση. 

Η Πολωνία είπε επίσης ότι ζητά από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής να της παράσχουν μεταχειρισμένα αεροσκάφη με παρόμοιες επιχειρησιακές δυνατότητες για να καλύψει το κενό. Η Πολωνία είναι έτοιμη να συμφωνήσει αμέσως με τους όρους αγοράς αυτών των μαχητικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση Μπάιντεν θα παραχωρήσει στην Πολωνία μαχητικά F-16. 

Η πολωνική κυβέρνηση ζητά επίσης από άλλες χώρες του ΝΑΤΟ -που διαθέτουν αεροπλάνα  MIG-29- να ενεργήσουν με παρόμοιο τρόπο. Η κίνηση έγινε μετά από εβδομάδες παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων και συζητήσεων στο Λονδίνο μεταξύ του Πολωνού πρωθυπουργού και του Μπόρις Τζόνσον. 

Αρκετές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης όπως η Πολωνία, η Βουλγαρία και η Σλοβακία διατηρούν σήμερα δεκάδες αεροσκάφη ρωσικής κατασκευής από την εποχή του Συμφώνου της Βαρσοβίας.


H ανακοίνωση

Οι αρχές της Δημοκρατίας της Πολωνίας, μετά από διαβουλεύσεις μεταξύ του Προέδρου και της κυβέρνησης, είναι έτοιμες να αναπτύξουν – άμεσα και δωρεάν – όλα τα αεροσκάφη MIG-29 τους στην αεροπορική βάση Ραμστάιν και να τα θέσουν στη διάθεση της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Ταυτόχρονα, η Πολωνία ζητά από τις Ηνωμένες Πολιτείες να μας παράσχουν μεταχειρισμένα αεροσκάφη με αντίστοιχες επιχειρησιακές δυνατότητες. Η Πολωνία είναι έτοιμη να καθορίσει αμέσως τους όρους αγοράς των αεροπλάνων.

Η πολωνική κυβέρνηση ζητά επίσης από άλλους Συμμάχους του ΝΑΤΟ – ιδιοκτήτες αεριωθούμενων αεροσκαφών MIG-29 – να ενεργήσουν στο ίδιο πνεύμα. 


Πηγή: skai.gr





0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου