Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022

Συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν την Κυριακή

 



Στις 13 Μαρτίου, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα βρεθεί στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα εορτάσει την Κυριακή της Ορθοδοξίας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και θα συναντηθεί με την ΑΘΠ τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. Στην συνέχεια,  ο Πρωθυπουργός θα έχει γεύμα με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατόπιν προσκλήσεως του.

Ο Πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι είναι πάντοτε ανοιχτός σε  συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, πόσο μάλλον υπό τις νέες συνθήκες που δημιουργεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Επ’ ευκαιρία της μετάβασής του στην Κωνσταντινούπολη ο Πρωθυπουργός προσκλήθηκε  σε γεύμα από τον Πρόεδρο Ερντογάν (Recep Tayyip Erdoğan), πρόσκληση την οποία και αποδέχθηκε.

Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τον κόσμο, οι δύο χώρες, παρά τις διαφορές μας, αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις σε μια σειρά από ζητήματα. Προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν στη λογική του να λύσουμε προβλήματα και όχι να προσθέσουμε και άλλα.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει αλλάξει δραματικά τα δεδομένα σε ό,τι αφορά την ασφάλεια στην Ευρώπη. Από την άλλη, όμως, έχει ταυτόχρονα διατρανώσει την απερίφραστη καταδίκη της διεθνούς κοινότητας απέναντι σε κάθε μορφή επεκτατισμού και αναθεωρητισμού.

Ο Πρωθυπουργός θα προσέλθει στην συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο με θετική διάθεση επικεντρώνοντας στην ουσία και όχι στη ρητορική, χωρίς  ψευδαισθήσεις και φυσικά χωρίς διαφοροποιήσεις από τις σταθερές και καθαρά διατυπωμένες θέσεις της Ελλάδος, θέσεις οι οποίες εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου