Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020

Γερμανία: Δικαστήριο έκρινε 93χρονο ένοχο για εγκλήματα των Ναζί



Ο Μπρουνό Ντ., που ήταν φρουρός των SS στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Στούτχοφ κοντά στο Γκντανσκ της σημερινής Πολωνίας, κρίθηκε ένοχος για συνέργεια του στις δολοφονίες αυτές που έγιναν μεταξύ του Αυγούστου του 1944 και του Απριλίου του 1945, όπως ανακοίνωσε σήμερα δικαστήριο του Αμβούργου.

Γερμανικό δικαστήριο έκρινε σήμερα Πέμπτη ένοχο έναν 93χρονο Γερμανό για τη συμμετοχή του στη δολοφονία 5.232 κρατουμένων, κυρίως Εβραίων, σε στρατόπεδο συγκέντρωσης των Ναζί στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον καταδίκασε σε διετή φυλάκιση με αναστολή σε μια από τις τελευταίες υποθέσεις κατά των εγκλημάτων της εποχής των Ναζί.

Ο Μπρουνό Ντ., που ήταν φρουρός των SS στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Στούτχοφ κοντά στο Γκντανσκ της σημερινής Πολωνίας, κρίθηκε ένοχος για συνέργεια του στις δολοφονίες αυτές που έγιναν μεταξύ του Αυγούστου του 1944 και του Απριλίου του 1945, όπως ανακοίνωσε σήμερα δικαστήριο του Αμβούργου.

Ο 93χρονος είχε παραδεχθεί ότι ήταν παρών στο στρατόπεδο, αλλά υποστήριξε ότι αυτό δεν ισοδυναμούσε με ενοχή.

Περίπου 65.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων πολλοί Εβραίοι, δολοφονήθηκαν ή πέθαναν στο Στούτχοφ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του μουσείου. Οι εισαγγελείς είχαν δηλώσει ότι πολλοί είχαν πυροβοληθεί στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους ή εξοντώθηκαν με θανατηφόρο αέριο Zyklon B.

Καθώς ο Μπρούνο Ντ. ήταν μόλις 17 ή 18 ετών την εποχή των εγκλημάτων, κρίθηκε με βάση τη νομοθεσία που αφορά τις ποινές ανηλίκων. Οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει τριετή φυλάκιση.

Στην τελική του μαρτυρία προς το το δικαστήριο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Μπρούνο Ντ. Ζήτησε συγγνώμη για τα βάσανα που υπέφεραν τα θύματα αλλά δεν ανέλαβε την ευθύνη, σύμφωνα με γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

«Θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη από όλους τους ανθρώπους που βίωσαν αυτή την κόλαση παραφροσύνης και από τους συγγενείς και τους επιζώντες», είπε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στο δικαστήριο, σύμφωνα με το δίκτυο NDR και άλλα μέσα ενημέρωσης.

Η εύθραυστη κατάσταση της υγείας του κατηγορουμένου είχε ως αποτέλεσμα οι συνεδριάσεις του δικαστηρίου να περιοριστούν σε δύο με τρεις ώρες την ημέρα.

Αν και ο αριθμός των υπόπτων μειώνεται λόγω της μεγάλης ηλικίας τους, οι εισαγγελείς συνεχίζουν να προσπαθούν να φέρουν πρόσωπα ενώπιον της δικαιοσύνης. Μια καταδίκη-ορόσημο το 2011 άνοιξε τον δρόμο σε περισσότερες διώξεις, καθώς ήταν η πρώτη φορά που η εργασία σε στρατόπεδο αποτέλεσε επαρκή βάση για ενοχή, χωρίς αποδεικτικά στοιχεία συγκεκριμένου εγκλήματος.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
skai.gr


Βέμπερ: Έχει έρθει η ώρα να δράσουμε, να σκεφτούμε και κυρώσεις κατά της Τουρκίας



Παρέμβασή του στην έκτακτη σύνοδο της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Έχει έρθει η ώρα να δράσουμε, να σκεφτούμε και κυρώσεις κατά της Τουρκίας», τόνισε ο Μάνφρεντ Βέμπερ με παρέμβασή του στην έκτακτη σύνοδο της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όπου συζητιούνται σήμερα τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.

«Αναφορικά με την κατάσταση στην Μεσόγειο, είδαμε όλοι τις στρατιωτικές ενέργειες από πλευράς Τουρκίας, επίσης είδαμε τις αποφάσεις για την Αγία Σοφία που είναι παράδειγμα θρησκευτικού σοβινισμού ένα τέτοιο σύμβολο και μνημείο ειρήνης και συμφιλίωσης να αλλάζει τώρα», υπογράμμισε ο επικεφαλής της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Παράλληλα, ο κ. Βέμπερ τόνισε ότι «το θέμα δεν είναι απλώς ελληνοτουρκικό ή κυπριοτουρκικό, είναι ευρω-τουρκικό» και επεσήμανε ότι «θα θέλαμε να τονίσουμε παρουσία του κυρίου Μισέλ και της κυρίας φον ντερ Λάιεν ότι πρέπει να στείλουμε ξεκάθαρα μηνύματα και ότι στεκόμαστε στο πλευρό των Ελλήνων και των Κυπρίων».

Κλείνοντας ο κ. Βέμπερ ανέφερε ότι «βεβαίως παραμένουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και διαλόγου, αλλά έχει έρθει η ώρα να δράσουμε τώρα, πιθανόν να σκεφτούμε και κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Θα πρέπει να δράσουμε και να δράσουμε τώρα».


Πηγή : protothema.gr


ΕΛ.ΑΣ.: Προσοχή στο κακόβουλο sms που «καλεί» σε επιστράτευση



Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας διενεργείται έρευνα σχετικά με το παρακάτω μήνυμα ( sms ),που αποστέλλεται σε κινητά τηλέφωνα, καλώντας τους πολίτες να παρουσιαστούν στο κοντινότερο Αστυνομικό Τμήμα για δήθεν χορήγηση Φύλλου Πορείας από το Στρατό.

Το μήνυμα αυτό είναι καταφανώς απατηλό και παρακαλούνται οι πολίτες να το αγνοούν.




Ο Κικίλιας ζήτησε την παραίτηση του χυδαίου Κώστα Μάρκου από το ΚΕΣΥ και αυτός δεν ήθελε


Ο Βασίλης Κικίλιας προχωρά σε κατάθεση τροπολογίας για την καρατόμηση του χυδαίου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Μάρκου από το ΚΕΣΥ

Με αναδιάρθρωση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας προχωρά ο Βασίλης Κικίλιας μετά την έτσι θέλω άρνηση του προέδρου του και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνου Μάρκου να παραιτηθεί όπως του ζητήθηκε μετά τα όσα χυδαία έκανε την Τετάρτη στη Βουλή.

Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ο υπουργός Υγείας ζήτησε την παραίτηση του κ. Μάρκου «μετά την απαράδεκτη συμπεριφορά του» - καθώς ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΚΙΝΑΛ «έχετε την κ...αρα σας ανοιχτή, να» - αλλά αυτός αρνήθηκε.

Για το λόγο αυτό η τροπολογία για την αναδιάρθρωση του ΚΕΣΥ θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα αντί του Σεπτεμβρίου όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί.

«Όσο για την ιδιότητα του βουλευτή, ας τον κρίνουν ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας και οι σύντροφοί του» κατέληξε ο κ. Πέτσας.


Αρθρο του RND: Tο παρελθόν προλαβαίνει τον πρώην πρωθυπουργό της Ελλάδας


Στις πρόσφατες αποκαλύψεις για τη διαχείριση της πυρκαγιάς στο Μάτι, την «υπόθεση Παπαγγελόπουλου» και τα ποσοστά που καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις αναφέρεται δημοσίευμα του RedaktionsNetzwerk Deutschland, με τίτλο «Το παρελθόν προλαβαίνει τον πρώην πρωθυπουργό της Ελλάδας Τσίπρα».

Σύμφωνα με το άρθρο, «ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει ολοένα και πιο χαμηλά στις δημοσκοπήσεις» και «τώρα, νέες αποκαλύψεις φέρνουν τον πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης σε κατάσταση να πρέπει να δώσει εξηγήσεις».

Ο αρθρογράφος αναφέρεται, επίσης, στις πληροφορίες της «Καθημερινής» περί «προσπάθειας συγκάλυψης των αποτυχιών» στην πυρκαγιά στο Μάτι το 2018.

«Φέρονται μάλιστα να ενήργησαν κατόπιν οδηγιών της αρμόδιας υπουργού» γράφει ο ανταποκριτής από την Αθήνα, εξηγώντας ότι πρόκειται μάλλον για την Όλγα Γεροβασίλη, «στενή έμπιστη του Αλέξη Τσίπρα», ο οποίος μέχρι στιγμής σιωπά για τους ισχυρισμούς.

«Για τον πρώην πρωθυπουργό, οι νέες αποκαλύψεις έρχονται σε πολύ κακή στιγμή, καθώς έχει να αντιμετωπίσει διάφορα καυτά μέτωπα. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, γνωστός στην Ελλάδα με το ψευδώνυμο "Ρασπούτιν"», αντιμετωπίζει τον κίνδυνο ποινικής δίωξης ενώπιον ειδικού δικαστηρίου» σχολιάζει το δημοσίευμα και συνεχίζει αναφέροντας ότι ο Νίκος Παππάς «ενδεχομένως θα χρειαστεί να απολογηθεί σύντομα ενώπιον Εξεταστικής Επιτροπής, με την κατηγορία ότι η τότε κυβέρνηση φέρεται να επιχείρησε να χορηγήσει τηλεοπτικές άδειες σε προσκείμενους σε αυτήν επιχειρηματίες».

«Οι νέες αποκαλύψεις θα μπορούσαν να αφήσουν ακόμη πιο πίσω την ήδη πληγείσα αντιπολίτευση» τονίζει ο συντάκτης και παραθέτει τα ευρήματα πρόσφατης δημοσκόπησης, που παρουσιάζει τον ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώνει «μόνο» 20,4% έναντι 41,6% της κυβερνώσας Νέας Δημοκρατίας, η οποία από τις τελευταίες εκλογές έχει διευρύνει το προβάδισμά της από 8 ποσοστιαίες μονάδες σε 21,2.

Επίσης, όπως αναφέρει ο συντάκτης, το 67% των ερωτηθέντων δηλώνουν ικανοποιημένοι από το έργο της κυβέρνησης, ενώ ακόμη και το 44% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν θετική γνώμη για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Ο χυδαίος ζητάει αμνηστία για τα μέλη της συμμορίας του ώστε να στηρίξει τα εθνικά θέματα


Χειρότερος από μαφιόζο κακοποιό ο κυνικός, και χυδαίος Αλέξης Τσίπρας, για να προσφέρει συναίνεση για την κρίση με την Τουρκία απαίτησε να σταματήσει η δίωξη των συνεργατών του για την σκευωρία Novartis. 

Με λίγα λόγια ομολογεί ο κακοποιός αρχηγός της συμμορίας του ΣΥΡΙΖΑ την ενοχή του και την ενοχή των μελών της συμμορίας του και έχει το θράσος να παζαρεύει σε εθνικά θέματα την απύση της ποινικής τους δίωξης.

Μεγαλύτερη ομολογία κακοποιού από αυτή δεν υπάρχει.

Δεν δίστασε ο ακροαριστερός χυδαίος Τσίπρας να παζαρέψει την υποστήριξη του πάνω σε ένα εθνικό θέμα που θέλει την συναίνεση όλων για το καλό της χώρας, με την παύση της ποινικής δίωξης κατά Παπαγγελόπουλου και των λοιπών συνωμοτών μελών της συμμορίας του.

Εκτός του ότι δεν έχει αίσθημα της εθνικής ευθύνης και έχει αποδειχθεί και όταν ξεπουλούσε εύκολα επί κυβέρνηση του, δεν αντιλαμβάνεται ο μαφιόζος ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με σοβαρό εθνικό θέμα. 

Πόσο λίγος και μικρόψυχος είναι ο Αλέξης Τσίπρας το έχουμε καταλάβει και το ξέρουμε, αλλά ότι η χυδαιότητα του μπορεί να φτάσει σε αυτό το σημείο το μάθαμε και αυτό.

Σήμερα, ο Α. Τσίπρας θέτει πάνω απ΄όλα την προστασία του συνεργού του και εκτελεστικού του οργάνου Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και αυτό δείχνει ότι είναι βουτηγμένος σε ότι σκάνδαλο ακούγεται για τους συνεργάτες του. 

Η συμπεριφορά του Αλέξη Τσίπρα δείχνει δυστυχώς πόσο επικίνδυνη είναι η αριστερά την οποία έχει εκθέσει ανεπανόρθωτα, και πόσο επικίνδυνοι είναι οι ακροαριστεροί όταν κατά λάθος πάρουν την εξουσία σε μια χώρα.




Ο αρνητής στράτευσης και αντιρρησίας συνείδησης ξεφτιλίζεται και προκαλεί κάνοντας υποδείξεις στον Μητσοτάκη


Το απόλυτο τίποτα που πέρασε από το Μαξίμου, και πλήρωνε ο ελληνικός λαός για 4,5 χρόνια Νίκος Καρανίκας ξαναχτύπησε για να ξεφτιλιστεί αφού βάση βιογραφικού δεν δικαιούται να ομιλεί.

O κατά δήλωση του αρνητής στράτευσης, και αντιρρησίας συνείδησης, που είχε διοριστεί από τον αρχηγό της συμμορίας του Μαξίμου Αλέξη Τσίπρα ειδικός σύμβουλος, τολμάει να κάνει υποδείξεις για τα εθνικά θέματα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και εκτός από τα γέλια που προκαλεί, εξοργίζει και τους Έλληνες πολίτες που έχουν περήφανα υπηρετήσει την πατρίδα τους.

Αναλυτικά η ανάρτηση του αρνητή στράτευση, και αντιρρησίας συνείδησης Νίκου Καρανίκα :

Όταν σου δεσμεύουν περιοχή Νότια του Καστελόριζου δεν τρέχεις σε συναυλία με την πρόεδρο της χώρας,δεν μιλάς για κυρώσεις τον Σεπτέμβριο από την Ε.Ε & καλείς το ΚΥΣΕΑ.Ο Μητσοτάκης σε πανικό,είναι άχρηστος & επικίνδυνος για το εθνικό συμφέρον #δεν_παει_αλλο
#καστελοριζο #Τουρκια


Όταν σου δεσμεύουν περιοχή Νότια του Καστελόριζου δεν τρέχεις σε συναυλία με την πρόεδρο της χώρας,δεν μιλάς για κυρώσεις τον Σεπτέμβριο από την Ε.Ε & καλείς το ΚΥΣΕΑ.Ο Μητσοτάκης σε πανικό,είναι άχρηστος & επικίνδυνος για το εθνικό συμφέρον #δεν_παει_αλλο #καστελοριζο #Τουρκια


Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα που διέπραττε κλοπές σε χώρους στάθμευσης ενοικίασης και πώλησης σκαφών




Εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Ασφαλείας Μεγάρων, σε συνεργασία με το Τμήμα Ασφαλείας Αλίμου, εγκληματική ομάδα, τα μέλη της οποίας διέπρατταν συστηματικά διακεκριμένες κλοπές από χώρους στάθμευσης και επιχειρήσεις ενοικίασης και πώλησης σκαφών αναψυχής

Συνελήφθησαν, πρωινές ώρες της 20-7-2020, στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Νοτιοανατολικής Αττικής, του Τμήματος Ασφαλείας Αλίμου, της Ο.Π.Κ.Ε. και της Άμεσης Δράσης (Ομάδα ΔΙ.ΑΣ.), δύο (2) αλλοδαποί ως μέλη της συμμορίας. Ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται δύο (2) επιπλέον μέλη της συμμορίας.

Από την έρευνα προέκυψε ότι από αρχές Νοεμβρίου 2019 έως το Μάιο του 2020, δραστηριοποιήθηκε εγκληματική ομάδα, τα μέλη της οποίας διέπρατταν συστηματική στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής αλλά και της περιφέρειας κλοπές από χώρους στάθμευσης και επιχειρήσεις ενοικίασης και πώλησης σκαφών αναψυχής.

Συγκεκριμένα αφαιρούσαν σκάφη αναψυχής, εξωλέμβιες μηχανές, εξαρτήματα σκαφών και οχήματα.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα εξιχνιάσθηκαν δεκατρείς (13) περιπτώσεις κλοπών σε Μέγαρα, Κινέττα, Καλύβια, Άλιμο, Σπάτα, Κορωπί, Παιανία, Κερατέα, Αφίδνες, Ωρωπό, Ξυλόκαστρο και Θεσπρωτία.

Από τις συνακόλουθες έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν -26- κάρτες κινητής τηλεφωνίας, -7- κινητά τηλέφωνα, χρηματικό ποσό -2.000- ευρώ και -3- οχήματα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.


Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα, που διέπραττε κλοπές σε βάρος ηλικιωμένων



Εξαρθρώθηκε, από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, εγκληματική ομάδα τα μέλη της οποίας διέπρατταν κλοπές σε βάρος ηλικιωμένων, με τη μέθοδο της απασχόλησης, σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Συνελήφθησαν, μετά από επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε πρωινές ώρες της 17-7-2020, στις περιοχές των Άνω Λιοσίων, Αγίου Δημητρίου και Καλλιθέας, με τη συμμετοχή αστυνομικών της ανωτέρω Υπηρεσίας, Τμημάτων Ασφαλείας της Νοτιοανατολικής Αττικής και τη συνδρομή της Ο.Π.Κ.Ε, δύο (2) ημεδαποί κατηγορούμενοι ως μέλη της συμμορίας.

Συγκατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση τυγχάνουν δύο επιπλέον άτομα, σε βάρος των οποίων έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης και αναζητούνται.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για διακεκριμένες κλοπές, για παράβαση του Νόμου περί νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και βία κατά υπαλλήλων.

Όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα, οι ανωτέρω συνέστησαν εγκληματική ομάδα με διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους, ενεργώντας από κοινού κλοπές σε βάρος ηλικιωμένων ατόμων σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Ηγετικό και συντονιστικό ρόλο είχε ένας εκ των συλληφθέντων, ο οποίος συμμετείχε με φυσική παρουσία σε όλες τις διαπραχθείσες κλοπές, ενώ τα υπόλοιπα μέλη εναλλάσσονταν.

Ως προς τον τρόπο δράσης, δύο από τα μέλη της σπείρας, πρωινές κυρίως ώρες κινούνταν με όχημα σε διάφορες περιοχές της Αττικής προς αναζήτηση ηλικιωμένων ατόμων.

Αφού εντόπιζαν τα υποψήφια θύματά τους, τους προσέγγιζαν και προσποιούμενοι τους τεχνικούς Εταιρείας Ηλεκτροδότησης, υπαλλήλους του Δήμου, υποψήφιους ενοικιαστές ή ότι ήθελαν απλά να τους προσφέρουν γλάστρες με φυτά, εισέρχονταν στις οικίες τους.

Όταν κατάφερναν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους, τους καθοδηγούσαν και τους αποπροσανατόλιζαν με διάφορες προφάσεις κάθε φορά, ενώ παράλληλα οι κατηγορούμενοι ερευνούσαν την οικία και με γρήγορες και μεθοδευμένες κινήσεις αφαιρούσαν χρήματα, κοσμήματα και άλλα τιμαλφή.

Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα ήταν τόσο πειστικοί που έπειθαν τους παθόντες να συγκεντρώσουν τα χρήματα και τα τιμαλφή που είχαν στην οικία τους σε αλουμινόχαρτο ή σε ξύλινη επιφάνεια, για να μην καταστραφούν από τις εργασίες που προφασίζονταν κάθε φορά ότι θα έκαναν ως τεχνικοί στην οικία τους και τεχνηέντως τα αφαιρούσαν.

Από τις έρευνες στις οικίες των κατηγορουμένων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος κοσμημάτων, συσκευών κινητών τηλεφώνων, τηλεφωνικών συνδέσεων, το χρηματικό ποσό των -2.000- ευρώ καθώς και το "επιχειρησιακό" τους αυτοκίνητο.

Κατά τη διερεύνηση της δράσης τους διαπιστώθηκε ότι το αρχηγικό μέλος διοχέτευε τα αφαιρεθέντα κοσμήματα και τιμαλφή σε ενεχυροδανειστήρια ή τρίτα άτομα.

Μέχρι στιγμής, έχουν εξιχνιαστεί εννέα περιπτώσεις κλοπών στις περιοχές Αλίμου, Βούλας, Χολαργού, Χαλανδρίου και Αγίας Βαρβάρας, με το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν να υπερβαίνει τις -103.000- ευρώ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στους αρμόδιους Εισαγγελείς.


ΗΠΑ: H Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε κυρώσεις στην Τουρκία λόγω της αγοράς των S-400



Κυρώσεις στην Άγκυρα για το αντιαεροπορικό σύστημα S-400 που απέκτησε από τη Μόσχα ψήφισε την Τετάρτη στις ΗΠΑ η Βουλή των Αντιπροσώπων.

Με διακομματική τροπολογία του Ρεπουμπλικανού βουλευτή Άνταμ Κίνζινγκερ και της Δημοκρατικής βουλευτού Αμπιγκέιλ Σπάνμπεργκερ, που υιοθετήθηκε ομόφωνα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, στο πλαίσιο του ετήσιου προϋπολογισμού για την Εθνική Άμυνα, επαναβεβαιώνεται ότι η αγορά από την Τουρκία του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος συνιστά «σημαντική συναλλαγή» στο πλαίσιο του νόμου CAATSA (νόμος για την αντιμετώπιση αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων - Countering America's Adversaries Through Sanctions Act) και ορίζει ότι μέσα σε ένα μήνα από την υπογραφή του νόμου, θα πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία.

Η τροπολογία πάντως δίνει τη δυνατότητα στον πρόεδρο Τραμπ να άρει τις κυρώσεις, εάν η Τουρκία απαλλαγεί από το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα.

Ο βουλευτής Άνταμ Κίνζινγκερ είναι Ρεπουμπλικανός από το Ιλινόις κι η Αμπιγκέιλ Σπάνμπεργκερ Δημοκρατική από τη Βιρτζίνια. H τροπολογία εγκρίθηκε ως μέρος του νομοσχεδίου για τον προϋπολογισμό της Άμυνας που ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής με ψήφους 295 – 125 και προωθείται στη Γερουσία, όπου επίσης υπάρχει έντονη διακομματική υποστήριξη για κυρώσεις στην Τουρκία, με τους επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων Τζιμ Ρις και Μπομπ Μενέντεζ να έχουν καταθέσει παρόμοια τροπολογία στο παρελθόν.

Σε δήλωσή του ο βουλευτής Κίνζινγκερ ανέφερε ότι η Τουρκία αγνόησε επανειλημμένες προειδοποιήσεις από μέλη του ΝΑΤΟ, να μην προχωρήσει στη συμφωνία. «Πρέπει να καταστήσουμε πολύ σαφές ότι δεν πρόκειται οι ενέργειες της Τουρκίας να γίνουν ανεκτές και θα αντιμετωπιστούν με σοβαρές επιπτώσεις. Η νομοθεσία μας πράττει ακριβώς αυτό κάνοντας τις πράξεις της Τουρκίας ένα συγκεκριμένο αδίκημα που τιμωρείται».

«Το Κρεμλίνο ασχολείται με αποσταθεροποιητικές και επιθετικές συμπεριφορές σε όλο τον κόσμο. H Τουρκία - μέλος του ΝΑΤΟ – πρέπει να είναι υπόλογη για τη στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία που απειλεί την ασφάλειά μας» δήλωσε από την πλευρά της η Σπάνμπεργκερ.

Ο νόμος CAATSA για τις κυρώσεις σε αντιπάλους των ΗΠΑ, ορίζει ποινές για οποιαδήποτε χώρα προβεί σε σημαντικές συναλλαγές με τη ρωσική αμυντική βιομηχανία. Υπάρχουν τρεις κατηγορίες κυρώσεων, και δεν επαφίεται στον πρόεδρο να επιλέξει την κατηγορία που κρίνει απαραίτητη. Ο πρόεδρος Τραμπ για περισσότερο από ένα έτος, όχι μόνο αποφεύγει να επιβάλλει κυρώσεις, αλλά και προσπαθεί να διευκολύνει την Τουρκία με την υπόθεση της HalkBank.

Στο μεταξύ, ανακοινώθηκε την Τρίτη από το Πεντάγωνο ότι οι ΗΠΑ θα αγοράσουν τα οχτώ μαχητικά F-35 που επρόκειτο να πωληθούν στην Τουρκία, αλλά η αγορά τους ακυρώθηκε διά νόμου, εξ αιτίας της προμήθειας των πυραύλων S-400. Λόγω του υπερσύγχρονου εξοπλισμού του το μαχητικό θεωρούνταν ικανό να αλλάξει τις ισορροπίες στο Αιγαίο, ακόμα και με την προγραμματισμένη αναβάθμιση των ελληνικών F-16.


ΚΥΠΕ - skai.gr 




Ξεκάθαρη τοποθέτηση Μενέντεζ: «Αυτά τα ύδατα ανήκουν στην Ελλάδα»



Ξεκάθαρη ήταν η τοποθέτηση του Δημοκρατικού γερουσιαστή, Ρόμπερτ Μενέντεζ, απέναντι στην τουρκική NAVTEX για έρευνες  στα νότια του Καστελλόριζου και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, για μια περίοδο που φθάνει έως και τις 2 Αυγούστου. 

Μάλιστα, σχολιάζοντας την ανακοίνωση του αμερικανικού ΥΠΕΞ για «αμφισβητούμενα ύδατα» και επικαλούμενος σχετικό δημοσίευμα του ekathimerini, ο γερουσιαστής ζήτησε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να αναγνωρίσει ότι την ευθύνη για την ένταση στην περιοχή την έχει η Τουρκία. 

«Ας είμαστε ξεκάθαροι – η μόνη χώρα που "αμφισβητεί" αυτά τα ύδατα είναι η Τουρκία. Αυτά τα ύδατα ανήκουν στην Ελλάδα, και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρέπει να αναγνωρίσει κατηγορηματικά και δημόσια ότι η Τουρκία μόνη της είναι υπεύθυνη για την ένταση γι’ αυτά» ανέφερε ο Μενέντεζ σε ανάρτησή του στο Twitter.


Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο, ο Αμερικανός γερουσιαστής σε επιστολή του προς τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, κατήγγειλε μεταξύ άλλων τις προκλήσεις σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ζήτησε την άμεση ενεργοποίηση των κυρώσεων εναντίον της Άγκυρας, όπως αυτές προβλέπονται για την αγορά και την εγκατάσταση του ρωσικού συστήματος S-400 στο πλαίσιο του νόμου CAATSA.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


32 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα



32 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Τα 9 βρέθηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας.

Πού εντοπίστηκαν τα νέα κρούσματα:

εννέα (9) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
πέντε (5) εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
οκτώ (8) κρούσματα στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης
έξι (6) κρούσματα στην Περιφερειακή Ενότητα Αττικής
ένα (1) κρούσμα στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης
ένα (1) κρούσμα στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου
ένα (1) κρούσμα στην Περιφερειακή Ενότητα Ευβοίας
ένα (1) κρούσμα στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4077, εκ των οποίων το 54.5% άνδρες αφορά άνδρες.

1128 (27.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2066 (50.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

10 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. 2 (20.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 80.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 124 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 4 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 201 θανάτους συνολικά στη χώρα. 


Αντώνης Σαμαράς: «Μέχρι τέλους, ποτέ ξανά σκευωρίες»



«Μέχρι τέλους, ποτέ ξανά σκευωρίες… για την πατρίδα και τη Δημοκρατία», ανέφερε από το βήμα της Ολομέλειας ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με ένα βαρύ πολιτικό και ηθικό κατηγορώ προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα και το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αντώνης Σαμαράς ανέφερε ότι «το απόστημα έσπασε. Η κάθαρση είναι στα χέρια σας» και εξήγησε ότι η φράση που έχει πει ότι «θα σας πάω μέχρι τέλους» σημαίνει ότι «κάνουμε το χρέος μας και το κάνουμε στο ακέραιο. Μέχρι τέλους… Για τη Δικαιοσύνη, Μέχρι τέλους! Ποτέ ξανά “παραμάγαζα”… Για τη Δημοκρατία, Μέχρι τέλους! Ποτέ ξανά σκευωρίες… Για την πατρίδα, μέχρι τέλους! Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο…».

«Το μέχρι τέλους», είπε σε υψηλούς τόνους, «είναι η δύναμη της αλήθειας, της συνείδησης, της Δικαιοσύνης, της Δημοκρατίας. Είναι η φωνή της κοινωνίας και της πολιτικής, η απόφαση για το τέλος των παρα-μηχανισμών παντού»!

Εθεσε στο κάδρο και τον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας πως «μην ανησυχείτε, αλλά θα διερευνηθεί, κάποια στιγμή, και ποιοι άλλοι συμμετείχαν στην “εγκληματική οργάνωση” και πάνω από τον Παπαγγελόπουλο», σημειώνοντας πως «άντε λοιπόν και την έστησε τη σκευωρία ο Παπαγγελόπουλος. Πώς την έστησε αυτή τη σκευωρία; Μόνος του; Ποιος είναι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ και ποιος ήταν ο πρωθυπουργός τότε;».

Το «μέχρι τέλους», είπε ο κ. Σαμαράς, «ήταν η υπόσχεση ενός ανθρώπου για την αποκατάσταση της τιμής και της υπόληψής του. Ηταν η υπόσχεση για την αναζήτηση της αλήθειας, για την αποκάλυψη της σκοτεινής αυτής σκευωρίας και των πρωταγωνιστών της, για την απόδοση Δικαιοσύνης για τους ενόχους». Για αυτό εξήγησε ότι το «μέχρι τέλους» έγινε η αντίδραση του πολίτη στην αδικία. «Εγινε σύνθημα. Viral που λένε και οι νεότεροι. Εγινε κοινωνικό ρεύμα, μπήκε στην πολιτική ορολογία που υιοθετήθηκε ακόμα και από εσάς, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ», αλλά όπως τους είπε, «το “μέχρι τέλους” δεν είναι… Μνημόνιο να “το σκίσετε με ένα νόμο κι ένα άρθρο…” Δεν είναι δημοψήφισμα να το μετατρέψετε σε μιαν ακόμα “κωλοτούμπα”. Είναι στάση ζωής! Απαιτεί έναν κώδικα αξιών, που, δυστυχώς, εσείς δεν έχετε».

Σε προσωπικό τόνους ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε ότι «νομίζατε ότι εγώ θα κάτσω ήσυχος; Οτι θα λουφάξω και θα φοβηθώ. Δεν φαντάστηκαν ότι από το πρώτο λεπτό θα προσφύγω στη Δικαιοσύνη εναντίον όλων…» και τόνισε πως «η αστική συμπεριφορά είναι πολύ ανεκτική απέναντι στη διαφωνία και τους διαφωνούντες. Αλλά ταυτόχρονα είναι αμείλικτη απέναντι στη σκευωρία και στους σκευωρούς! Η αστική δημοκρατία είναι πολίτευμα αρχών. Κι ένας έντιμος πολιτικός απαντάει πάντα σκληρά όταν τον αδικήσουν!».

«Γίνατε», είπε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, «όμηροι του Παπαγγελόπουλου… αλλά σας είχα προειδοποιήσει ότι θα γίνετε όμηροί του… Κοιτάξτε τώρα στον καθρέφτη σας κι αναρωτηθείτε: Αν πρέπει να ντρέπεστε ή να ανησυχείτε. Ή, μήπως, και τα δύο; Το να ντρέπεστε, όμως, δεν το βλέπω. Το ότι ανησυχείτε, όμως, το βλέπω! Κι ορθώς κάνετε και ανησυχείτε…».

Ως φυσικούς αυτουργούς ο κ. Α. Σαμαράς ανέφερε τους «τρεις εισαγγελείς Διαφθοράς, γνωστοί και ως “μαθητές” του Παπαγγελόπουλου», λέγοντας πως «οι ευθύνες Τουλουπάκη, Ντζούρα, Μανόλη είναι συγκεκριμένες και κατονομάζονται στο ήδη πόρισμα».

«Η ψήφος παραπομπής του κ. Παπαγγελόπουλου», είπε ο πρώην πρωθυπουργός, «δεν είναι ψήφος εκδίκησης. Είναι ψήφος συνείδησης. Είναι ψήφος αποτροπής. Είναι ψήφος απελευθέρωσης από τη μαυρίλα και την παρακμή».

Απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα εξήγησε πως «στην πραγματικότητα δεν σας κυνηγάει ο Σαμαράς, όπως κολακεύεστε να πιστεύετε ή όπως φαντάζεστε. Οι δικοί σας σάς κυνηγάνε! Οι πομπές σας. Ο Νίκος ο Παππάς και ο Μανόλο Πετσίτης. Ο Καλογρίτσας, η Τράπεζα Αττικής και τα βοσκοτόπια. Η Ρένα Δούρου και η Ολγα Γεροβασίλη. Ο Παπαγγελόπουλος και η Τουλουπάκη. Οι δήθεν “αδιάφθοροι” που κατηγορούνται τώρα για διαφθορά! Κι ένας Θεός ξέρει τι άλλα έχετε κάνει και ποιοι άλλοι θα αποκαλυφθούν… Δικά σας παιδιά όλοι τους είναι. Παιδιά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., της πρώτης φοράς Aριστεράς»…

Ο πρώην πρωθυπουργός περιέγραψε και το «σχέδιο» και «το παρακράτος που οργανώθηκε μέσα στο Μαξίμου λέγοντας ότι «πιστεύατε ότι “θα «τελειώσετε” τους αντιπάλους σας εάν διασπάσετε τη Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛ… Oμως η σκευωρία σας μας έκανε ακόμη πιο δυνατούς, μας συσπείρωσε και μας ένωσε! Αυτό ήταν το σχέδιό σας – αλλά απέτυχε οικτρά! Γιατί οι σκευωροί έκαναν το κλασικό σφάλμα που κάνουν τα κακομαθημένα παιδιά κομματικού σωλήνα, που νόμισαν ότι η πολιτική ασκείται όπως οι ίντριγκες ανάμεσα στα αριστερά γκρουπούσκουλα και τις “συνιστώσες”. Oπου πάντα επιβραβεύεται ο πιο θρασύς και ο πιο μηχανορράφος. Με «υποτιμήσατε, δεν με είχατε διαβάσατε καλά», είπε ο κ. Σαμαρά θέτοντας όλους στον ΣΥΡΙΖΑ προ των ευθυνών τους.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΠΕΡΓΗΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Μπακογιάννη : Βαθιά νυχτωμένη η Τουρκία αν περιμένει διάλογο υπό απειλή 



Για την τουρκική προκλητικότητα και τη στάση της Ευρώπης ως προς αυτό το ζήτημα μίλησε η βουλευτής και πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη στον ΣΚΑΪ.

Όπως εξήγησε η κα Μπακογιάννη η Τουρκία έχει ένα πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα στη Λιβύη μετά την αντίδραση της Αιγύπτου. Οι ισορροπίες στη Λιβύη αλλάζουν και έχει ανησυχήσει.

Στη χθεσινή δήλωσή του για τη Συρία ο Ερντογάν επέστρεψε σε ένα λεξιλόγιο που είχε ξεχάσει τον τελευταίο χρόνο, μιλώντας για δικτάτορα κατακτητή, κάτι που ενόχλησε τους Ρώσους, προσέθεσε.

«Η Μέρκελ έχει μείνει ο μόνος ουσιαστικός συνομιλητής διεθνώς, διότι ο Τραμπ είναι αλλού. Δεν ξέρω αν μπορεί να σταματήσει τον Ερντογάν αλλά σίγουρα προσπαθεί να τον επηρεάσει.»

Μια ισχυροποιημένη Ευρώπη και μια Ελλάδα που στη Σύνοδο Κορυφής κατάφερε να πάρει το πακέτο επιχορηγήσεων που πήρε δημιουργούν μια ανασφάλεια στην Τουρκία, είπε η κα Μπακογιάννη.

Για το θέμα της πρόκλησης με τη Navtex, η βουλευτής τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση πολύ ορθά είπε ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση.

«Δεν με εκπλήσσει καμία Navtex τουρκική.» 

Το γεγονός ότι εξέδωσαν navtex για αυτήν την περιοχή είναι χαρακτηριστικό της λογικής, επεσήμανε. Δηλαδή πάει σε μια περιοχή που αμφισβητεί εδώ και πολλά χρόνια, δεν πάει κοντά στο Καστελόριζο. 

Με βάση το διεθνές δίκαιο η συζήτηση που κάνουμε για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ πρέπει να γίνει σε διμερές επίπεδο, εξήγησε η κα Μπακογιάννη. 

«Εάν νομίζει η Τουρκία ότι θα κάνει διάλογο υπό απειλή είναι βαθιά νυχτωμένη.»

Σχετικά με το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, η κα Μπακογιάννη τόνισε ότι ο Ερντογάν επιδιώκει μια συσπείρωση αλλά δεν του βγήκε. Έχει χάσει κάθε είδους ισορροπία. 

Το αν η Ευρώπη θα επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία εξαρτάται από το «σε ποιους έχει πατήσει τον κάλο». Όπως είπε όμως, αρχίζει να υπάρχει μια ωρίμανση της αντίληψης ότι κάπως πρέπει να αντιδράσουμε στην Τουρκία. 


Πηγή


Τζιχαντιστές τουφέκισαν 5 εργαζόμενους στην Νιγηρία


Πέντε νιγηριανοί εργαζόμενοι σε διεθνείς οργανώσεις αρωγής δολοφονήθηκαν από τους τζιχαντιστές που τους απήγαγαν στη βορειοανατολική Νιγηρία, ανακοίνωσαν χθες δύο ΜΚΟ.

Η γαλλική μη κυβερνητική οργάνωση Δράση κατά της Πείνας (Action contre la Faim, ACF) και η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης (International Rescue Committee, IRC) καταδίκασαν τη σφαγή, που διέπραξαν μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Δυτική Αφρική (ΙΚΔΑ).

Ο κίνδυνος για τους εργαζόμενους σε οργανώσεις βοήθειας είναι εξαιρετικά υψηλός στη βορειοανατολική Νιγηρία, όπου ο ανταρτοπόλεμος της Μπόκο Χαράμ και του ΙΚΔΑ και η κατασταλτική δράση των δυνάμεων ασφαλείας την τελευταία δεκαετία έχουν πυροδοτήσει μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον πλανήτη.

Σε βίντεο που παρακολούθησαν δημοσιογράφοι του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, μέλος του ΙΚΔΑ που φοράει μπαλακλάβα και στολή παραλλαγής αγορεύει όρθιος ενώ οι πέντε όμηροι, με λωρίδες κόκκινου υφάσματος να τους κλείνουν τα μάτια, βρίσκονται γονατιστοί μπροστά του.

«Δουλεύετε για οργανώσεις απίστων (…) αλλ’ αυτές δεν νοιάζονται για τα δεινά σας. Κι αν σας απαγάγουμε, δεν δείχνουν το παραμικρό ενδιαφέρον», λέει ο άνδρας, μεταξύ άλλων.

Αφού ολοκληρώνει το λογύδριο, ο ίδιος και άλλοι τέσσερις άνδρες με παρόμοια περιβολή τουφεκίζουν τους ομήρους, καταγράφεται στο βίντεο, που πιστεύεται ότι μαγνητοσκοπήθηκε την 21η Ιουνίου.


Οι πέντε όμηροι, τέσσερις εργαζόμενοι σε ΜΚΟ και ιδιωτικός φρουρός, απήχθησαν την 8η Ιουνίου στην πολιτεία Μπόρνο, διευκρίνισε η ACF στην ανακοίνωσή της με την οποία εξέφρασε «βαθιά θλίψη» για την έκβαση της απαγωγής και καταδίκασε απερίφραστα την «αδικαιολόγητη» σφαγή των ομήρων.

Το ΙΚΔΑ, που προέκυψε όταν φράξια της Μπόκο Χαράμ αποσχίστηκε, αρχικά έβαζε στο στόχαστρο κυρίως τις δυνάμεις ασφαλείας, όμως πλέον κινείται επίσης εναντίον τοπικών και διεθνών ΜΚΟ και αμάχων.

Αφότου ο στρατός της Νιγηρίας αποσύρθηκε σε πόλεις-οχυρά, το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας είναι πλέον πολύ πιο επικίνδυνο για τους αμάχους, με δρόμους και αναρίθμητες μικρές κοινότητες να μένουν συχνά χωρίς καμία φύλαξη.


Στο βορειοανατολικό τμήμα της πολυπληθέστερης αφρικανικής χώρας, ο πόλεμος που μαίνεται από το 2009 ανάμεσα στους τζιχαντιστές και τις δυνάμεις ασφαλείας έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 36.000 ανθρώπους, σύμφωνα με υπολογισμούς του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Επίσης, δύο εκατομμύρια κάτοικοι έχουν εκτοπιστεί και συνολικά 7 εκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια για την επιβίωσή τους.

Η ένοπλη σύρραξη έχει εξαπλωθεί σε άλλες τρεις χώρες της περιοχής, το Καμερούν, το Τσαντ και τον Νίγηρα.


Πηγή: ΑΠΕ
in.gr


Στο Ειδικό Δικαστήριο οδηγείτε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος



6 Φεβρουαρίου 2018, η τότε πολιτική ηγεσία του υπ. Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής και Δημ. Παπαγγελόπουλος έβγαιναν από το μέγαρο Μαξίμου και την συνάντησή τους με τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και  ο Δημ. Παπαγγελόπουλος χαρακτήριζε την υπόθεση Novartis ως «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως Ελληνικού κράτους» και προέτρεπε «όσους μιλούν για πολιτικές διώξεις να μην μιλούν γιατί εκτίθενται».

Αυτό ήταν το θράσος του Παπαγγελόπουλου και είναι άδικο που δεν βρίσκεται μαζί του κατηγορούμενος και ο Αλέξης Τσίπρας που έδινε τις εντολές. 

Με 177 θετικές ψήφους οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής έστειλαν το Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στο Ειδικό Δικαστήριο. Από τα οκτώ αδικήματα, τα τέσσερα έχουν κακουργηματικό χαρακτήρα.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης παραπέμπεται για τα αδικήματα της ηθικής αυτουργία σε κακουργηματική κατάχρηση εξουσίας, για την ηθική αυτουργία σε πλημμεληματική κατάχρηση εξουσίας, για την ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος, για την παράβαση καθήκοντος κατά εξακολούθηση, για την απόπειρα εκβίασης, για την δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου, για την  δωροληψία Υπαλλήλου και για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης (Συμμορία).

Μαζί του ως συμμέτοχοι, θα βρεθούν υπό την κρίση του δικαστικού συμβουλίου και επτά μη πολιτικά πρόσωπα: Η Ελένη Τουλουπάκη και οι δύο επίκουροι εισαγγελείς διαφθοράς, καθώς και τέσσερις δημοσιογράφοι: ο Γιάννης Φιλιππάκης, ο Αλέξανδρος Τάρκας, η Γιάννα Παπαδάκου και ο Κώστας Βαξεβάνης.



Αυτές είναι οι εντολές που έχουν λάβει τα πλοία του στόλου μας



Ξεκάθαρες διαταγές έχουν λάβει οι Ένοπλες Δυνάμεις για τον τρόπο που θα αντιδράσουν σε περίπτωση που το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» βγει από το λιμάνι της Αττάλειας και εισέλθει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Για να μην υπάρχει οποιαδήποτε σύγχυση, να σημειωθεί ότι το εν λόγω σκάφος δεν διαθέτει τρυπάνι, αλλά στο σημείο που επιθυμεί να πραγματοποιήσει έρευνες, ρίχνει στον βυθό καλώδιο ώστε να διαπιστωθεί ο βαθμός σεισμικότητας και εάν τα στοιχεία είναι ικανοποιητικά τότε μπορεί να σταλεί αργότερα άλλο πλοίο που θα διαθέτει γεωτρύπανο.

Η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα προκειμένου να αποτρέψει το «Oruc Reis» να ρίξει αυτά τα καλώδια, ενώ σημαντικό ρόλο στον τρόπο αντίδρασης θα διαδραματίσει το εάν και κατά πόσο θα συνοδεύεται από πολεμικά πλοία.

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει καταρτίσει σενάρια για κάθε ενδεχόμενο γιατί εάν για παράδειγμα κινηθεί μόνο του το τουρκικό ερευνητικό, τότε θα σταλεί για να το αποτρέψει να συνεχίσει την πορεία του σκάφος του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, αφού δεν στέλνεις σε αυτές τις περιπτώσεις πολεμικό πλοίο έναντι ενός συμβατικού – τουλάχιστον σε πρώτη φάση. Εάν το τουρκικό επιμείνει τότε θα κάνει την εμφάνισή του πλοίο του Πολεμικού μας Ναυτικού για να το αποτρέψει.


Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και πριν από δύο χρόνια, τον Οκτώβριο του 2018 όταν και πάλι η γειτονική χώρα είχε εκδώσει Navtex και ακολούθως είχε στείλει το «Barbaros» για έρευνες νότια του Καστελόριζου και πάλι εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Τότε έκανε την εμφάνισή της η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» (F-466) με αποτέλεσμα να αποχωρήσει το ερευνητικό σκάφος.

Το δεύτερο σενάριο είναι να συνοδεύεται αυτή τη φορά το «Oruc Reis» συνοδεύεται από τουρκικά πολεμικά. Σε αυτή την περίπτωση η κατάσταση περιπλέκεται αφού οι εντολές που έχουν λάβει τα πλοία του στόλου μας που βρίσκονται ήδη στο Αιγαίο είναι να σπεύσουν στο σημείο που έχει ορίσει η Navtex της Άγκυρας ότι θα γίνουν έρευνες. «θα κάνουμε σαφές με κάθε τρόπο ότι δεν θα επιτρέψουμε την παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» μας δηλώνει ανώτατη πηγή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. «Σε αυτή την περίπτωση, συνεχίζει, οι Τούρκοι δεν θα βρουν μπροστά τους μονάχα μια φρεγάτα αλλά ένα σημαντικό τμήμα του στόλου μας που θα απαρτίζεται από διαφόρους τύπους πλοίων. Θα σπεύσουν από κανονιοφόροι και τορπιλάκατοι μέχρι υποβρύχια ώστε να λάβει το μήνυμα η απέναντι πλευρά ότι δεν αστειευόμαστε και πως το δόγμα και οι τρόποι αντίδρασης έχουν αναβαθμιστεί επιχειρησιακά». Παράλληλα θα βρίσκονται σε εγρήγορση σκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας που εάν κριθεί σκόπιμο να σηκωθούν για να ενισχύσουν τη δύναμη πυρός μας.

Κομβικό ρόλο σε όλους τους τρόπους αντίδρασης διαδραματίζει η Κρήτη που κατά πολλούς αποτελεί το δικό μας «αεροπλανοφόρο». Είναι πολύ κοντά στο σημείο που επιχειρεί να δεσμεύσει η Τουρκία για έρευνες (μεταξύ της μεγαλονήσου και του Καστελόριζου) και ήδη έχει καταπλεύσει ένα σημαντικό τμήμα του στόλου μας από το ναύσταθμο της Σαλαμίνας σε αυτόν της Σούδας ώστε να βρίσκεται κοντά στο επίμαχο σημείο.

«Εάν η Τουρκία κλιμακώσει τις προκλήσεις, τότε θα απελευθερωθούν από μέρους μας οι κανόνες στρατιωτικής εμπλοκής αλλά θέλω να πιστεύω ότι δεν θα φτάσουμε μέχρι εκεί. Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα γίνει κάτι τέτοιο, ωστόσο εμείς οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για τα πάντα» τονίζει η ίδια πηγή. Άλλωστε, ο τερματισμός των ερευνών από το «Oruc Reis» μπορεί να γίνει και με άλλους τρόπους που επίσης έχουν εξεταστεί. Για να κάνει τη δουλειά του, θα πρέπει να ποντίσει καλώδια και πανάκριβα όργανα στον βυθό. Εάν υπάρξει σύγκρουση με άλλο σκάφος, που δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι πολεμικό, τότε θα υποστεί μεγάλη ζημιά και θα αναγκαστεί να αποχωρήσει. Τίποτα δεν αποκλείεται.


Πηγή : newsbeast.gr


Σχέδιο εμπρησμών! Νέα φωτιά στην Κόρινθο - 57 πυρκαγιές μέσα σε 24 ώρες



Μια ακόμα εστία φωτιάς μαίνεται στην Κορινθία, το πρωί της Πέμπτης.

Την ώρα που ισχυρότατες πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη για δεύτερη ημέρα στις Κεχριές (όπου οι ενεργές εστίες φωτιάς είναι διάσπαρτες), νέα πυρκαγιά ξέσπασε στο νομό Κορινθίας.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η φωτιά καίει σε αγροτοδασική έκταση κοντά στον Ισθμό.

Η Πυροσβεστική έχει αναγκαστεί να εκκενώσει στην Κόρινθο τους οικισμούς Άγιος Ιωάννης, Άγιος Κωνσταντίνος, Γαλατάκι, Δήμες, Αθίκια και Αλαμάνο, ενώ υπάρχει πρόβλημα με τις νέες μικρές εστίες στις Κεχριές και τις ριπές ανέμων που φτάνουν τα 6 μποφόρ.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική από το απόγευμα της Τρίτης στις 19:00 μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης στις 19:00 εκδηλώθηκαν 57 δασικές πυρκαγιές και συνολικά επιχείρησαν: 749 πυροσβέστες, 264 οχήματα, 18 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και περιοδικά επιχείρησαν τα εναέρια μέσα του Πυροσβεστικού Σώματος, με την συνδρομή: ενός (1) Ε/Π του Ελληνικού Στρατού, εθελοντών πυροσβεστών καθώς και υδροφόρων και μηχανημάτων έργου των Περιφερειών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.