Κυριακή 10 Ιουλίου 2016

Δραπέτης συνελήφθη μετά από έξι χρόνια




Είχε πάρει άδεια και δεν επέστρεψε ποτέ

Συνελήφθη χθες, μετά από έξι χρόνια, ένας 44χρονος υπήκοος Γεωργίας, ο οποίος την 1η Ιουλίου του 2010 είχε λάβει την τακτική οκταήμερη άδειά του από τις φυλακές Γρεβενών.

Τον 44χρονο εντόπισαν και συνέλαβαν αστυνομικοί στο συνοριακό σημείο διέλευσης Κήπων Έβρου, την ώρα που επιχειρούσε να μεταβεί στη χώρα του με λεωφορείο που εκτελούσε το δρομολόγιο Ελλάδα-Γεωργία. Σημειώνεται ότι ο συλληφθείς, ο οποίος θα οδηγηθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης, ήταν έγκλειστος για διακεκριμένες κλοπές κατ’ επάγγελμα, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση.


Πηγή : newsbeast.gr


Νέα Δημοκρατία: Η κυβέρνηση αδιαφορεί για την ασφάλεια όλων μας




Ανακοίνωση εξέδωσε το γραφείο τύπου της Νέας Δημοκρατίας  μετά τα σοβαρά επεισόδια το βράδυ του Σαββάτου στο κέντρο της Αθήνας και τον τραυματισμό τριών αστυνομικών.

Σημειώνουμε ότι μετά τα επεισόδια δεν έγινε καμία σύλληψη και καμία προσαγωγή απο την αστυνομία παρά τις καταστροφές που είχαν υποστεί ιδιωτικές περιουσίες και τον τραυματισμό αστυνομικών.

Η Νέα Δημοκρατία κατηγορεί την κυβέρνηση και καλεί τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη να αναλάβει τις ευθύνες του.


Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Το κέντρο της Αθήνας, με ευθύνη της Κυβέρνησης, έχει γίνει άβατο για πολίτες και αστυνομικούς!
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αδιαφορεί για την ασφάλεια όλων.
Δεν πάει άλλο!

Επιτέλους, ο κ. Τόσκας οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του».


Εξήντα εισπρακτικές στα δίχτυα του εισαγγελέα-Εξηγήσεις για κακουργηματικά αδικήματα



Τα στελέχη 30 εισπρακτικών έχουν ήδη πάει στον εισαγγελέα προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για κακουργηματικά αδικήματα, ενώ τις επόμενες ημέρες θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις άλλες 30, καθώς και 10 δικηγορικές εταιρείες.

Τεράστιες διαστάσεις παίρνει η έρευνα για τις εισπρακτικές εταιρείες, οι οποίες ταλανίζουν τους οφειλέτες, μικρούς και μεγάλους, για τουλάχιστον μία δεκαετία!

Ηδη, τα στελέχη 30 εισπρακτικών έχουν περάσει το κατώφλι του εισαγγελικού γραφείου, προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις, για κακουργηματικά αδικήματα, όμως ο αριθμός τους αυξάνεται ραγδαία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους της Κυριακής», ο εισαγγελέας, Γ. Πέτρος, στέλνει τις επόμενες ημέρες κλήσεις για εξηγήσεις σε άλλες 30, ενώ στο στόχαστρό του μπαίνουν και 10 δικηγορικές εταιρείες, οι οποίες μπήκαν στο παιχνίδι των ενοχλήσεων, για λογαριασμό των τραπεζών, χρησιμοποιώντας μεθόδους που δεν συνάδουν με το δικηγορικό λειτούργημα.

Μάλιστα από τον έλεγχο των Αρχών δεν πρόκειται να γλιτώσουν ούτε οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, αφού τα στοιχεία της δικογραφίας δείχνουν ότι και αυτές είχαν αντίστοιχα τμήματα που ασχολούνταν με την …είσπραξη των οφειλομένων.

Τα στελέχη των εισπρακτικών εταιρειών, κλήθηκαν από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, για να δώσουν εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου για αδικήματα κακουργηματικής μορφής, μεταξύ των οποίων και η νομιμοποίηση προϊόντων από εγκληματικές ενέργειες («ξέπλυμα»).

Χρηματικά ποσά που βρέθηκαν σε λογαριασμούς προσώπων τα οποία εμπλέκονται με τις υπό διερεύνηση εισπρακτικές εταιρείες έδωσαν στις δικαστικές αρχές το έναυσμα που αναζητούσαν για να τα συνδέσουν με τις παράνομες πρακτικές των εισπρακτικών εταιρειών, καθώς θεωρούνται εγκληματικό προϊόν!

Είναι η πρώτη φορά που η Δικαιοσύνη κινητοποιείται συνολικά εναντίον των εισπρακτικών εταιρειών, καθώς μέχρι τώρα υπήρχαν μεμονωμένα περιστατικά, όπως μία περίπτωση στην οποία υπάλληλοι εισπρακτικής εταιρείας απαιτούσαν την καταβολή οφειλών από πολίτες μετερχόμενοι μεθόδους απειλητικές και εκβιαστικές, γεγονός που είχε αποτέλεσμα να ασκηθεί κακουργηματική ποινική δίωξη εναντίον τους και η υπόθεση να καταλήξει στον ανακριτή, σημειώνει η εφημερίδα.



 Πηγή:dimokratiki.gr


Λέρος: Μετανάστες επιτέθηκαν στον αστυνομικό διευθυντή



Οι πρόσφυγες πραγματοποίησαν μαζική έξοδο από το hotspot - Προπηλακισμοί κατοίκων σε αλληλέγγυους, μέλη ΜΚΟ και της Ύπατης Αρμοστείας, η οποία απειλεί με αποχώρηση από το νησί

Επίθεση από πρόσφυγες δέχθηκε το Σάββατο ο αστυνομικός διευθυντής των δυνάμεων ασφαλείας που βρίσκονται στο νησί της Λέρου, με αποτέλεσμα να επικρατήσει μεγάλη ένταση και να εμπλακούν και οι κάτοικοι του νησιού.

Πιο συγκεκριμένα, το πρωί του Σαββάτου περίπου 200 μετανάστες που φιλοξενούνται στο hotspot των Λεπίδων, πραγματοποίησαν μαζική έξοδο και άρχισαν να κατευθύνονται προς το Λακκί. Λίγο αργότερα, πλήθος μεταναστών είχε συγκεντρωθεί σε κεντρικό σημείο της πόλης. Ο δήμαρχος και οι δημοτικοί σύμβουλοι κατέφθασαν στο σημείο την ίδια ώρα, προκειμένου να μάθουν τι ακριβώς συμβαίνει.

Μετά από πολύωρη διαπραγμάτευση της δημοτικής Αρχής με τους επικεφαλής των μεταναστών, την επικεφαλής συγκεκριμένης ΜΚΟ που συνόδευε τους μετανάστες καθώς και τον υπεύθυνο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, η δημοτική Αρχή ενημερώθηκε ότι οι συγκεκριμένοι μετανάστες φοβούνται για τη ζωή τους. Όπως έλεγαν οι μετανάστες, στο hotspot των Λεπίδων υπάρχουν πολλά κακοποιά στοιχεία που τους απειλούν, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συμβιώσουν ειρηνικά στις δομές του κέντρου πρώτης υποδοχής.

Ο δήμαρχος και οι δημοτικοί σύμβουλοι συνέστησαν στους υπευθύνους των ΜΚΟ και της Ύπατης Αρμοστείας, να εξηγήσουν στους μετανάστες ότι δεν υπάρχουν άλλες δομές στο νησί για τη φιλοξενία τους, και ότι πρέπει να επιστρέψουν στο κέντρο πρώτης υποδοχής όπου θα υπάρξει μέριμνα για τα προβλήματα που έχουν.

Όμως, οι μετανάστες ήταν ανένδοτοι στο ενδεχόμενο επιστροφής στο hotspot, και έτσι ο Δήμαρχος επικοινώνησε με την αστυνομία προκειμένου να επιληφθεί του θέματος και να υπάρξει μια λύση, δεδομένου του ότι αρκετοί πολίτες της Λέρου είχαν αρχίσει να αποδοκιμάζουν την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί στην πόλη του Λακκίου.

Μετά από ώρα κατέφθασαν τα ΜΑΤ, με τον αστυνομικό διευθυντή να κατευθύνεται προς τους μετανάστες προκειμένου να τους εξηγήσει την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί. Πριν προλάβει καν να εξηγήσει στους μετανάστες την κατάσταση, ο αστυνομικός διευθυντής δέχτηκε επίθεση από ολιγομελή ομάδα μεταναστών με αποτέλεσμα να εμπλακούν στα επεισόδια και κάτοικοι του νησιού. Οι άνδρες των ΜΑΤ κατάφεραν να επιβάλουν την τάξη και οι μετανάστες οδηγηθήκαν στη συνέχεια στις εγκαταστάσεις των Λέπιδων.

Σημειώνεται ότι οι αγανακτισμένοι κάτοικοι της Λέρου προπηλάκισαν μέλη αλληλέγγυων πολιτών, ΜΚΟ, καθώς και μέλη της αποστολής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, επιρρίπτοντας τους ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί τις τελευταίες μέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη αναχώρησαν από το νησί πολλά μέλη Μη κυβερνητικών Οργανώσεων, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για επικείμενη αναχώρηση της αποστολής της Ύπατης Αρμοστείας.



Πηγή : protothema.gr


ΝΔ για Plan X: Για πρώτη φορά μετά τη Χούντα, κάποιοι σχεδίαζαν την παρουσία Στρατού στους δρόμους



Εξηγήσεις ζητά από πρωθυπουργό και Καμμένο η ΝΔ για το Plan X

Πλήρεις απαντήσεις και εξηγήσεις ζητά άμεσα από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Άμυνας ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, με αφορμή τις νέες δηλώσεις του επικεφαλής της ομάδας που κατάρτιζε το "Σχέδιο Χ", Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, στην "Καθημερινή".

O κ. Κουμουτσάκος επισημαίνει πως "το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας τρεις μέρες πριν το δημοψήφισμα και ο κ. Καμμένος μιλούσε μπροστά του για ‘δημοκρατικό Στρατό και δημοκρατικές Ένοπλες Δυνάμεις’ που ‘διασφαλίζουν την σταθερότητα στο εσωτερικό’ δεν αφήνουν πλέον αμφιβολία".

"Για πρώτη φορά μετά την πτώση της χούντας κάποιοι σχεδίαζαν και πάντως δεν απέκλειαν ακόμα και την παρουσία του Στρατού στους δρόμους", προσέθεσε ο κ. Κουμουτσάκος.

"Μετά από όλα αυτά υπάρχει έστω και ένας Έλληνας που να μην απαιτεί να μάθει τι ακριβώς συνέβη εκείνη την σκοτεινή περίοδο;", καταλήγει ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επαναλαμβάνοντας το αίτημα για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής

Ο κ. Γκάλμπρεϊθ, μιλώντας στην Καθημερινή, δήλωσε "βαθιά προβληματισμένος για τις πιθανές συνέπειες της εμπλοκής του στρατού για την τήρηση της τάξης σε περίπτωση μετάβασης σε εθνικό νόμισμα".

Εν τω μεταξύ, θέμα του παρελθόντος με αφηγηματικό χαρακτήρα αποκάλεσε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης το σχέδιο Βαρουφάκη - Γκάλμπρέιθ.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας, μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ δεν εμφανίστηκε κάθετα αντίθετος στο ενδεχόμενο εξεταστικής για το Σχέδιο Χ των Βαρουφάκη και Γκάλμπρεϊθ.

Διευκρίνισε όμως ότι ουδέποτε συζητήθηκαν σενάρια δραχμής σε επίπεδο Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής.




(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)


Πηγή : news247.gr


Οργισμένη επιστολή συνταξιούχου στον Παυλόπουλο: Πείτε στους κυβερνώντες τουλάχιστον να μην χαμογελούν

Φωτογραφία αρχείου: EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)



Με μία επιστολή γεμάτη οργή, ένας ηλικιωμένος απευθύνθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όταν διαπίστωσε μείωση συνολικά 410 ευρώ, συνολικά, στη σύνταξη του ιδίου και της συζύγου του.

Ο Νίκος Ρουσινέλος, 83 ετών διαβητικός, εργαζόταν σε κατασκευαστική εταιρεία και η 82χρονη σύζυγός του, κατάκοιτη με σοβαρό καρδιακό πρόβλημα, δούλευε σε κατάστημα ρούχων. Στις 28 Ιουνίου, όταν ο ηλικιωμένος πήγε να παραλάβει μέρος της σύνταξής του- έπαιρνε 784 ευρώ ο ίδιος μαζί με το ΕΚΑΣ και 684 η σύζυγός του- διαπίστωσε ότι το συνολικό ποσό- που είναι και το μοναδικό τους εισόδημα- μειώθηκε κατά 410 ευρώ.

Μετά από αυτό, αποφάσισε να απευθυνθεί με επιστολή, μέσω του «Ελεύθερου Τύπου» στον Προκόπη Παυλόπουλο, ζητώντας του να συστήσει στους κυβερνώντες «να μην εμφανίζονται με αυτό το μόνιμο χαμόγελο» και να δείξουν «τουλάχιστον λίγο σεβασμό στους Ελληνες για τα δύσκολα που περνούν».  

Η επιστολή:

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε της Δημοκρατίας της Ελλάδος κ. Προκόπη Παυλόπουλε, στα στέλνω τους θερμούς μου χαιρετισμούς.

Απευθύνομαι σε εσάς για δύο λόγους. Πρώτον, διότι είχα τη χαρά και την ευτυχία να σας γνωρίσω από κοντά και ξέρω πολύ καλά τις ευαισθησίες σας και δεύτερον δεν αναγνωρίζω κανέναν και ούτε θέλω να ασχοληθώ με αυτούς που μας κυβερνούν. Δεν τους αναγνωρίζω διότι είναι άσχετοι με τη δημοκρατία, δεν γνωρίζουν την έννοιά της, αυτό αποδεικνύεται από τις πράξεις τους. Τα ισοπέδωσαν όλα! Ντροπή τους!

Είμαι 83 ετών άρρωστος με διαβήτη τύπου ΙΙ. Η σύζυγός μου είναι 82 ετών κατάκοιτη, με βαριά καρδιακή ανεπάρκεια. Και οι δύο είμαστε συνταξιούχοι, έχοντας ως μοναδικό εισόδημα τις συντάξεις μας, παίρνουμε κάθε μήνα το ποσό των 1.400 ευρώ και οι δύο μαζί. Σε μία ημέρα, μετά τις πρόσφατες μειώσεις, είδαμε μία μείωση στις συντάξεις μας, με το ποσό των 410 ευρώ! Αρα το μηνιαίο εισόδημα πλέον και των δύο μας διαμορφώνεται στα 1.000 ευρώ. Δεν χρειάζεται να κάνω κανένα περαιτέρω σχόλιο. Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους.

Εκείνο που ζητώ από εσάς, με όλο το σεβασμό προς το πρόσωπό μας, να συστήσετε στους κυβερνώντες να μην εμφανίζονται με αυτό το μόνιμο χαμόγελο, ας δείξουν τουλάχιστον λίγο σεβασμό απέναντι στο πρόσωπο των Ελλήνων για τα δύσκολα που περνούν, για τα βάρη που τους έχουν φορτωθεί!

Προς τι τα χαμόγελα; Πάνε όλα καλά; Χαίρονται με την ταλαιπωρία του λαού; Με τη φτωχοποίησή του; Με το θάνατό του;

Η αλαζονεία της εξουσίας στο μεγαλείο της! Αισθάνομαι ηλίθιος, βλάκας, έχω μεγάλη οργή!

Δεν φαντάστηκα ποτέ ότι στη δύση της ζωής μας θα βιώναμε αυτή την εξαθλίωση με Αριστερή Ακυβερνησία!

Αν εγώ και η γυναίκα μου μπορούμε να σώσουμε την Πατρίδα μας (... και το πιστέψω, ... προφανώς αδύνατο), θα «πάω» τουλάχιστον ευτυχισμένος.

Με σεβασμό στο πρόσωπό σας

Νίκος Ρουσινέλος



Πηγή:  iefimerida.gr 


Ο Συνήγορος του Πολίτη θα διερευνά αυθαιρεσίες στα Σώματα Ασφαλείας και τις φυλακές




Εθνικός μηχανισμός διερεύνησης περιστατικών αυθαιρεσίας στα Σώματα Ασφαλείας (ΕΛ.ΑΣ, Πυροσβεστική, Λιμενικό) και τις φυλακές συστήνεται με κοινή νομοθετική πρωτοβουλία των υπουργών Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Νίκου Παρασκευόπουλου, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρή Δρίτσα και του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα.

Προηγήθηκαν πολυετείς συστάσεις διεθνών και εθνικών οργάνων προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της διαφάνειας και της λογοδοσίας.

Ο εθνικός αυτός μηχανισμός δεν θα λειτουργεί υπό τον έλεγχο ή την εποπτεία κάποιου υπουργείου, αλλά υπό τον Συνήγορο του Πολίτη, για λόγους διαφάνειας, λειτουργικής ανεξαρτησίας και αποτελεσματικότητας. Παράλληλα, η προβλεπόμενη διαδικασία διερεύνησης περιστατικών αυθαιρεσίας δεν θα υποκαθιστά τις προβλεπόμενες πειθαρχικές διαδικασίες για τους υπαλλήλους στα Σώματα Ασφαλείας και τις φυλακές.

Η συγκρότηση του ανεξάρτητου αυτού μηχανισμού θα γίνει με την άμεση κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου που τροποποιεί τον ν. 3938/2011, που προέβλεπε μεν τη σύσταση Γραφείου Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας, αλλά ουδέποτε εφαρμόστηκε.

Το εν λόγω νομοσχέδιο βασίζεται σε πρόταση ομάδας εργασίας των υπουργείων Δικαιοσύνης και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (για θέματα Προστασίας του Πολίτη), η οποία στη συνέχεια έτυχε επεξεργασίας από όλα τα καθ’ ύλην αρμόδια υπουργεία, με τη συνδρομή του Συνηγόρου του Πολίτη.

Στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο προβλέπονται, μεταξύ άλλων, ότι: 

- Ο Συνήγορος του Πολίτη επιλαμβάνεται σχετικών υποθέσεων: α) ύστερα από καταγγελία, β) αυτοβούλως, γ) μετά από παραπομπή της υπόθεσης από τον καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργό ή γενικό γραμματέα.

- Από τη στιγμή που ο Συνήγορος του Πολίτη αναλάβει τη διερεύνηση μιας υπόθεσης, εντός τριών μηνών συντάσσει πόρισμα. Κατά τη διερεύνηση μπορεί να λαμβάνει όλα τα αντίγραφα του πειθαρχικού φακέλου που τυχόν έχει ήδη σχηματιστεί, ενώ θα διεξάγει τις έρευνες σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.3094/2003. Ιδίως θα μεριμνά για τη διασφάλιση του δικαιώματος ακροάσεως των ελεγχομένων.

- Τα πειθαρχικά όργανα κάθε υπηρεσίας αναστέλλουν την έκδοση της απόφασης μέχρι την έκδοση του πορίσματος του Συνηγόρου του Πολίτη, ενώ το πόρισμα συσχετίζεται με τον πειθαρχικό φάκελο. 

- Δε θα θίγονται διοικητικά μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί σε βάρος τού πειθαρχικά ελεγχόμενου ή μέτρα επείγοντος χαρακτήρα, όταν διακυβεύεται το συμφέρον της υπηρεσίας.

- Η τελική απόφαση του πειθαρχικού οργάνου μπορεί να αποκλίνει από το διατακτικό του πορίσματος μόνο με ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία.

- Σε περίπτωση σχετικής καταδικαστικής απόφασης από το ΕΔΔΑ, ο Συνήγορος του Πολίτη επανεξετάζει την υπόθεση και αποφασίζει για την εκ νέου διερεύνησή της. 

- Ο Συνήγορος του Πολίτη δημοσιεύει ετησίως και κοινοποιεί στους καθ' ύλην αρμόδιους υπουργούς ειδικές εκθέσεις για τις υποθέσεις αυθαιρεσίας.



Newsroom ΔΟΛ



Καταγγελίες και αντιδράσεις απο την Ν.Δ. για τις τηλεοπτικές άδειες




Σφοδρή παραμένει η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών. Ήδη από νωρίς το πρωί του Σαββάτου και οι δύο πλευρές έλαβαν θέσεις μάχης με εκατέρωθεν πολιτικές κατηγορίες και αιχμές.

Ο Υπουργός Επικρατείας κ. Νίκος Παππάς κατήγγειλε τη Ν.Δ. για «απροκάλυπτη στήριξη διαπλεκόμενων συμφερόντων», ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αδωνις Γεωργιάδης αποκάλυπτε ότι κυβερνητικό στέλεχος του προεξόφλησε ότι ο τηλεοπτικός σταθμός Σκάι θα «κοπεί» ενώ το Γραφείο Τύπου της Συγγρού αλλά και ο Γ.Γ. Ενημέρωσης Λευτ. Κρέτσος έσπευδαν να μπουν στη μάχη.

Η σύγκρουση των δύο πλευρών αναμένεται σκληρή, εν αναμονή της απόφασης του ΣτΕ σχετικά με τη συνταγματικότητα της διαγωνιστικής διαδικασίας για τις τέσσερις άδειες πανελλαδικής εμβέλειας αλλά και του διαγωνισμού που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Η αξιωματική αντιπολίτευση θα επιμείνει ότι η κυβέρνηση παραβιάζει το Σύνταγμα και επιδιώκει να καταστήσει τον Υπουργό Επικτατείας «καναλάρχη» που θα ελέγχει ουσιαστικά τα ΜΜΕ, η δε κυβέρνηση θα επιμένει ότι έρχεται να αποκαταστήσει τη νομιμότητα.

Παππάς: Καλή δύναμη στους συμμετέχοντες

«Η ΝΔ δια των στελεχών, του προέδρου και του αντιπροέδρου της, δηλώνει ότι επιθυμεί να ακυρώσει το νόμο που για πρώτη φορά αποδίδει νόμιμες άδειες στους τηλεοπτικούς σταθμούς, ότι θα αναστήσει τη ντροπή της ασυδοσίας και της μη αδειοδότησης. Τόσο απλά, τόσο απροκάλυπτα, τόσο διαπλεκόμενα», αναφέρει η δήλωση που εξέδωσε ο κ. Νικ. Παππάς, υπογραμμίζοντας ότι «αυτό δεν θα συμβεί» και «ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί με επιτυχία και η ΝΔ θα βρίσκεται για πολλά χρόνια στην αντιπολίτευση».

«Ο διαγωνισμός προχωράει κανονικά... όσοι, πολιτικοί και ιδιώτες ποντάρουν τα λεφτά τους στην ακύρωση του, απλώς θα τα χάσουν», προσέθεσε ο κ. Παππάς καταλήγοντας: «οι επιθέσεις εναντίον της κυβέρνησης και υπουργών δε θα λειτουργήσουν... Ευχόμαστε σε όλους τους συμμετέχοντες καλή δύναμη».

Αντίδραση ΝΔ

H ΝΔ από την πλευρά της απαντώντας στον Υπουργό Επικρατείας κ. Νίκο Παππά με ανακοίνωση αναφέρει ο κ. Παππάς και η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στήνουν σύστημα διαπλοκής.

«Η Νέα Δημοκρατία είναι απέναντι σε κάθε είδους διαπλοκή. Είναι υπέρ της διαφάνειας. Είναι υπέρ του σεβασμού της συνταγματικής τάξης και του δικαιώματος της αχειραγώγητης και ελεύθερης ενημέρωσης. Το Σύνταγμα μας είναι σαφές. Η αδειοδότηση και η εποπτεία των ραδιοτηλεοπτικών μέσων είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, το οποίο ο κ. Παππάς απαξίωσε, προκειμένου να γίνει ο ίδιος νέος “αυτοκράτορας” των Μέσων Ενημέρωσης. Η θέση μας από την πρώτη στιγμή είναι ξεκάθαρη και δεν αλλάζει. Το Σύνταγμα δεν είναι λάστιχο για να το ξεχειλώνει ο κ. Παππάς και η παρέα του.Ο,τι και να κάνουν και ό,τι και να ονειρεύονται, η συνταγματική τάξη πολύ γρήγορα θα αποκατασταθεί από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».

Καταγγελίες Γεωργιάδη

Νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Αδωνης Γεωργιάδης, κατήγγειλε ότι «πρωτοκλασάτος υπουργός» του είπε «μην ανησυχείς, ο ΣΚΑΪ θα κλείσει οπωσδήποτε». Ο κ. Γεωργιάδης είπε χαρακτηριστικά ότι ο νόμος για τα κανάλια «έχει φτιαχτεί για να κλείσει η τηλεόραση του ΣΚΑΙ». 

Μάλιστα ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σχολίασε ότι, μπορεί ο ΣΚΑΙ να έχει καταθέσει έναν υπερπλήρη φάκελο, «αλλά το φάκελο θα τον δει μόνο ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς». Επισημαίνοντας αυτά τα ζητήματα του νόμου περί τηλεοπτικών αδειών, ο Άδωνις Γεωργιάδης εξέφρασε την ελπίδα ότι το ΣτΕ θα τον κρίνει αντισυνταγματικό.

Αμεση Απάντηση από Γ.Γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας

Αμεση ήταν η αντίδραση στα όσα δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης του Γ.Γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρη Κρέτσου. «Η διαδικασία αδειοδότησης είναι κρυστάλλινη και απολύτως διάφανη» υπογραμμίζει σε δήλωσή του ο κ. Κρέτσος

«Αφού μέχρι σήμερα όλα τα επιχειρήματα των υποστηρικτών της ανομίας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο αποδείχθηκαν «σαθρά», οι υπέρμαχοι της επιτίθενται τώρα στη διαδικασία», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όπως υπογραμμίζει, ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί χωρίς την παρουσία του Υπουργού Επικρατείας και του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης, τονίζει ο κ. Κρέτσος και επισημαίνει ότι «η πρόσβαση στους φακέλους των υποψηφίων ανήκει μόνο στην Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού και όλοι οι συμμετέχοντες έχουν το δικαίωμα να ελέγξουν τα δικαιολογητικά των υπόλοιπων συνυποψηφίων τους».


Πηγή : kathimerini.gr


Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Στεφανίδη!



Η Κατερίνα Στεφανίδη συνεχίζει τις εκπληκτικές φετινές της εμφανίσεις, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στο άλμα επί κοντώ, του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος που διεξάγεται στο Άμστερνταμ, με την Νικόλ Κυριακοπούλου να μένει στην 4η θέση. 

Έπειτα από την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου του Πόρτλαντ, η Ελληνίδα πρωταθλήτρια κατέκτησε και την κορυφή της Ευρώπης και δείχνει έτοιμη να «αλώσει» και το Ρίο.

Η Κατερίνα Στεφανίδη είναι ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα που έχει βγάλει ο ελληνικός στίβο, με την πορεία της να το επιβεβαιώνει στο απόλυτο.

Λίγο προτού κλείσει τα 15 της χρόνια σημείωσε την  κορυφαία επίδοση όλων των εποχών στην κατηγορία των κορασίδων με άλμα στα 4,37 μέτρα, ακολούθησαν μετάλλια σε όλες τις μικρότερες ηλικιακά κατηγορίες, ενώ από τα τελευταία δύο χρόνια έχει κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό της Ζυρίχης, ένα ακόμη ιδίου χρώματος στην Πράγα στον Ευρωπαϊκό Κλειστού στίβου ένα χρόνο αργότερα (2015) και φυσικά το χάλκινο στο Πόρτλαντ.

Η σύζυγος και αθλήτρια του Μίτσελ Κρίερ ξεπέρασε τα 4.81μ. πραγματοποιώντας ρεκόρ αγώνων, το οποίο ανήκε στην εμβληματική Γελένα Ισινμπάγεβα από το 2006. Η κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ ξεκίνησε τις προσπάθειες της από τα 4.55μ. και συνέχισε στα 4.65μ. και 4.70 κάνοντας έγκυρες προσπάθειες.



Ακολούθως άφησε τα 4.75μ. και δοκίμασε στα 4.81μ., ύψος που ξεπέρασε με την τρίτη προσπάθεια. Έχοντας κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο και απαλλαγμένη από το άγχος δοκίμασε να βάλει τον πήχη στα 4.94μ. όπου είχε τρεις άκυρες προσπάθειες. 

Καλύτερη εφετινή επίδοση στον ανοικτό στίβο για την αθλήτρια του Αθλητικού Ομίλου Φιλοθέης είναι το 4.86μ., ύψος το οποίο το είχε υπερβεί στις 08/06 στο Γκαλά που πραγματοποιεί κάθε χρόνο ο σύλλογος της. Βεβαίως, λίγους μήνες νωρίτερα 20/02, είχε ξεπεράσει τα 4.90μ. στο μίτινγκ κλειστού στίβου της Νέα Υόρκης.

Τη δεύτερη θέση έχει σφραγίσει η Λίσα Ρίζιχ, η Ρωσίδα, η οποία αγωνίζεται με τα χρώματα της Γερμανίας, ξεπερνώντας τα 4,70μ., ενώ στο τρίτο σκαλί του βάθρου ανέβηκε η Αντζέλικα Μπένγκτσον από τη Σουηδία με 4.65μ.

Η Γερμανίδα δεν επιχείρησε καν να απειλήσει την Στεφανίδη και όταν με το άλμα της στα 4,70 μ. εξασφάλισε το ασημένιο μετάλλιο, επέλεξε να φύγει από τον αγώνα, καθώς προέρχεται από τραυματισμό. Η Ρίζιχ ήταν αυτή που πέταξε από το βάθρο την Κυριακοπούλου, αφού αν δεν περνούσε τα 4,70 μ. το χάλκινο μετάλλιο θα πήγαινε στη δεύτερη Ελληνίδα που μετείχε στον τελικό.

Η Κυριακοπούλου από την πλευρά της ξεπέρασε τα 4.35μ. και 4.55μ. με τη δεύτερη προσπάθεια και είχε 3 άκυρες στα 4.65, μένοντας έτσι εκτός βάθρου.

«Είμαι εκστατική που κερδίζω και κάνω δικό μου το ρεκόρ αγώνων. Νομίζω ότι είναι τεράστια επιτυχία. Η Γελένα Ισιμπάγεβα πηδούσε ψηλότερα, αλλά με καλύτερες συνθήκες. Ήμουν έτοιμη για ψηλότερο άλμα, αλλά είχαμε πολύ κακές συνθήκες. Νόμιζα ότι τα 4.45μ. ήταν αρκετά για ένα μετάλλιο. Με το 4.70μ. ήμουν σχεδόν σίγουρη ότι είχα κατακτήσει τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης, αλλά ήθελα και το ρεκόρ αγώνων», δήλωσε η Κατερίνα Στεφανίδη.


Πηγή : gazzetta.gr


Ντόρα Μπακογιάννη: Να παρέμβει η Δικαιοσύνη για τις αποκαλύψεις Γκάλμπρεϊθ




Την παρέμβαση της ελληνικής Δικαιοσύνης για τις αποκαλύψεις Γκάλμπρεϊθ σε σχέση με το σχέδιο Β, ζητά η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, σε συνέντευξή στην εφημερίδα "Η Αξία".

Αναφέρει δε, ότι "οι αποκαλύψεις τις οποίες κάνει ο Γκάλμπρειθ στο βιβλίο του είναι συνταρακτικές, επιβεβαιώνουν με τον πιο απόλυτο τρόπο την ανάγκη να υπάρξει άμεσα εξεταστική επιτροπή και να απαντηθούν τα ερωτήματα του ελληνικού λαού σε ό,τι αφορά στη διαπραγμάτευση του 2015, που κόστισε, όπως λέει ο κ. Κλάους Ρέγκλινγκ, τουλάχιστον 100 δις ευρώ".

Η πρώην υπουργός υποστηρίζει ότι η πρόταση της κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο "υποκρύπτει πολιτική σκοπιμότητα και οδηγεί σε ακυβερνησία σε μια πολύ κρίσιμη εποχή για τη χώρα". Κάνει λόγο για προσπάθεια επιβολής αυταρχικού καθεστώτος στα ΜΜΕ και αναφέρει πως "σε ποια ευρωπαϊκή δημοκρατία ο υπουργός αποφασίζει για τον αριθμό και τον τρόπο λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών; Πιστεύω ότι στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, τον Οκτώβριο, αυτό το θέμα θα καταστεί μείζον". Επίσης, η Ντόρα Μπακογιάννη εκτιμά ότι το "χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και κοινωνίας διευρύνεται συνεχώς και μπορεί να οδηγήσει σε εξελίξεις το φθινόπωρο". 



Πηγή : imerisia.gr


Νέος συναγερμός στο Ντάλας μετά από απειλή για επιθέσεις κατά αστυνομικών



Η αστυνομία στο Ντάλας ανακοίνωσε πως έλαβε ανώνυμη απειλή για επιθέσεις ενάντια σε αστυνομικούς

Η αστυνομία στο Ντάλας ανακοίνωσε πως έλαβε ανώνυμη απειλή για επιθέσεις ενάντια σε αστυνομικούς σε όλη την πόλη, ενώ έχει αποκλειστεί το αρχηγείο της αστυνομίας.


«Το αστυνομικό τμήμα του Ντάλας έλαβε μια ανώνυμη απειλή για επιθέσεις ενάντια σε αστυνομικούς σε όλη την πόλη και έχει λάβει προληπτικά μέτρα» για να αυξήσει την ασφάλεια τόνισε με ανακοίνωση της η αστυνομία της πόλης.



Οι κεντρικές εγκαταστάσεις της αστυνομίας έχουν αποκλειστεί και έχουν παραταχθεί γύρω από το κτίριο μέλη ειδικών σωμάτων ασφαλείας.



Πηγή : protothema.gr


Κάτω από 1.000 ευρώ τον μήνα το 80% των φορολογουμένων



Καθαρό ατομικό εισόδημα χαμηλότερο των 1.000 ευρώ τον μήνα θα εμφανίζει στις δηλώσεις του το 90% των Ελλήνων φορολογουμένων το 2018, μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου. Όπως αναφέρει η "Καθημερινή της Κυριακής", ήδη πάνω από το 80% των φορολογουμένων- δηλαδή περισσότεροι από 6,5 εκατομμύρια πολίτες- δηλώνει ότι έχει καθαρές τριψήφιες μηνιαίες αποδοχές, ενώ μετά τα μέτρα που ψηφίστηκαν τον Μάιο σε ασφαλιστικό και φορολογικό, η φτωχοποίηση θα συνεχιστεί με αμείωτο ρυθμό.

Μέχρι το 2018, υπολογίζεται ότι επιπλέον 500.000 πολίτες θα σπάσουν το φράγμα των 1.000, κάτι που σημαίνει ότι 7 εκατομμύρια πολίτες, σε σύνολο 8 εκατομμυρίων, εργαζομένων και συνταξιούχων, θα διαβιούν με καθαρές αποδοχές κάτω των 12.000 ευρώ τον χρόνο.

Την τάση φτωχοποίησης των Ελλήνων αποτυπώνουν όλες οι επίσημες στατιστικές: Τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων, το σύστημα "Ήλιος", στο οποίο καταγράφονται οι καταβαλλόμενες συντάξεις, αλλά και η επεξεργασία των αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων που υποβάλουν οι εργοδότες στο ΙΚΑ. Όσο και αν ο παράγων της φοροδιαφυγής θα πρέπει να λαμβάνεται πάντα υπ΄όψιν, τα ευρήματα για την εικόνα της ταχύτατης μείωσης του μέσου εισοδήματος είναι αποκαλυπτικά.

Παράλληλα, οι χαμηλοί μισθοί στον ιδιωτικό τομέα οδηγούν, αντίστοιχα σε χαμηλές συντάξεις. Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της "Καθημερινής", φαίνεται ότι από το σύνολο των ασφαλισμένων του ΙΚΑ, πιθανότητες να πάρουν σύνταξη άνω των 1.000 ευρώ, ύστερα από την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, έχουν μόνο 70.000 εργαζόμενοι σε σύνολο περίπου 2 εκατομμυρίων ασφαλισμένων.

Σημειώνεται ότι όσοι συνταξιοδοτούνται- περίπου 60.000-80.000 ανά έτος- θα υφίστανται μείωση μηνιαίου εισοδήματος ακόμη και άνω του 40-50%, καθώς ο μισθός των 1.500 ή των 2.000 θα αντικαθίσταται από μια σύνταξη των 800 ευρώ.     


Πηγή : capital.gr


Λόγω ανικανότητας κατάσχουν τα πάντα από τους Έλληνες για να μην ξεφτιλιστούν στους δανειστές




Είναι αποδεδειγμένο και δεδομένο ότι ο Έλληνας και οι επιχειρήσεις δεν έχουν να πληρώσουν την υπερφορολόγηση της ανίκανης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ και αντί να τους στηρίζουν τους οδηγούν στην πλήρη φτωχοποίηση.

Η ανικανότητα τους και η ανεπάρκεια τους να στηρίξουν και να βοηθήσουν την οικονομία της χώρας θα διαλύσει ότι έχει απομείνει γιατί απλά δεν θέλουν να ξεφτιλιστούν για αυτά που υπέγραφαν χωρίς κανένα σχέδιο υλοποίησης τους.

Ο "κόφτης" τον οποίο έχουν υπογράψει να ενεργοποιείται αυτόματα είναι προ των πυλών γιατί απλά δεν θα καταφέρουν ποτέ να πιάσουν τους ανέφικτους στόχους που έχουν υποσχεθεί και θα την πληρώνει πάντα ο Έλληνας και η Ελληνική οικονομία όσο παραμένουν κακός για την χώρα στην εξουσία.

Έχουν υπογράψει ανέφικτα πράγματα χωρίς κανένα σχέδιο ανάπτυξης απλά και μόνο για να παραμείνουν όσο περισσότερο μπορούν στην εξουσία τα  στοιχεία που αποκαλύπτει το Τεχνικό Μνημόνιο, το οποίο συνοδεύει τη Συμφωνία του Ιουνίου με τους δανειστές, δείχνουν ότι έχουμε ακόμα δούμε πολλά, καθώς η «επιδημία» κατασχέσεων θα ενταθεί αφού μέσα στο 2016 πρέπει να έχουν εισπραχθεί τουλάχιστον 7 δισ. ευρώ συνολικά από τα απλήρωτα χρέη στο δημόσιο -και πέραν από την είσπραξη των νέων άμεσων και έμμεσων φόρων που πέφτουν μαζεμένοι στο β΄εξάμηνο της χρονιάς.

Οι δεσμεύσεις που ανέλαβαν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, σύμφωνα με το Κείμενο της τεχνικής συμφωνίας, προβλέπουν ότι θα κατάσχουν τα πάντα από μικρούς και μεγάλους προκειμένου:

Η  εισπραξιμότητα όλων των νέων φόρων να αυξηθεί σε 78% το Σεπτέμβριο και σε 81,5% το Δεκέμβριο.

Να επιβληθούν μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί) στο 52% των οφειλετών ως το Σεπτέμβριο και στο 55% ως το τέλος του χρόνου. Δηλαδή η εφορία θα χτυπήσει φέτος την πόρτα τουλάχιστον του 1,5 εκατομμυρίου (από τα περίπου 3 εκατομμύρια συνολικά) των μικρών και μεγάλων οφειλετών.

Συνολικά, με βάση το Τεχνικό Μνημόνιο, πρέπει να εισπραχθούν πάνω από 7 δισ. ευρώ φέτος, με «κυνήγι» και κατασχέσεις για απλήρωτα χρέη στο δημόσιο, με βάση το εξής προκαθορισμένο πλάνο:

Μέχρι τον Σεπτέμβριο πρέπει να έχουν εισπραχθεί 1,730 δισ. ευρώ και 2,050 δισ. συνολικά έως το Δεκέμβριο από τις παλιές οφειλές που είχαν συσσωρευθεί έως τον Νοέμβριο του 2015 σε εφορία και ασφαλιστικά Ταμεία. Ως τον Μάρτιο είχαν εισπραχθεί ήδη πάντως τα πρώτα 740 εκατ. ευρώ.

Μέχρι τον Δεκέμβριο φέτος πρέπει να έχει εισπραχθεί το 23% των νέων οφειλών που έμειναν απλήρωτες μετά τον Νοέμβριο του 2015. Μόνον στην εφορία (χωρίς τα χρέη στα τελωνεία που ξεπερνάνε τα 4 δισ. ευρώ) τα στοιχεία της ΓΓΔΕ δείχνουν πως κατά το 2015 είχαν δημιουργηθεί 15 δισ. «νέα χρέη» που προστέθηκαν ήδη στα «παλαιά» (συνολικά 84 δις. ως τον Απρίλιο φέτος), αλλά από τον Ιανουάριο φέτος έως και τον Απρίλιο είχαν δημιουργηθεί και άλλα «φρέσκα» χρέη 4,330 δισ. ευρώ. Αυτή η τάση δείχνει ότι μέχρι τον Δεκέμβριο φέτος τα «νέα χρέη» στην εφορία θα φτάσουν ή θα ξεπεράσουν και πάλι τα 15 δισ. ευρώ. Άρα θα πρέπει να εισπραχθούν τουλάχιστον τα 3,5 δισ. από αυτά (δηλαδή το 23%). Μαζί με τα χρέη σε τελωνεία και ασφαλιστικά Ταμεία δηλαδή, η είσπραξη «νέων χρεών» θα πρέπει να ξεπεράσει τα 4 ή και 5 δισ. ευρώ, έως το τέλος του χρόνου. Ως τον Απρίλιο φέτος πάντως είχαν εισπραχθεί μόλις το 13% των «νέων» οφειλών (μόλις 585 εκατ. από τα 4,330 εκατ. ευρώ) σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΓΓΔΕ.

Να εισπραχθούν 450 εκατ. ευρώ ως το Σεπτέμβριο από τους «μεγάλους οφειλέτες» (με χρέη πάνω από 150.000 ευρώ) και συνολικά 600 εκατ. ευρώ  ως το Δεκέμβριο. Ως τον Μάρτιο, όπως αναφέρεται στο Τεχνικό Μνημόνιο, ότι έπρεπε να έχουν εισπραχθεί τα πρώτα 150 εκατ. ευρώ.

Το ΚΕΑΟ να εισπράξει άλλα 750 εκατ. ως το Δεκέμβριο (έναντι 188 που είχαν εισπραχθεί τον Μάρτιο)

Να αυξηθεί η εισπραξιμότητα των ασφαλιστικών εισφορών ανά Ταμείο ως εξής: ΙΚΑ 95% (από 91% πέρσι), ΟΑΕΕ 65% (έναντι 57% πέρσι), ΕΤΑΑ 80% (63% πέρσι), ΟΓΑ 77% (72% πέρσι).

Σε σύγκριση με το α΄ τετράμηνο του 2015 όπου είχαν γίνει 333.776  κατασχέσεις «εις χείρας τρίτων», οι κατασχέσεις φέτος αυξήθηκαν από 83.444 μηνιαίως (κατά μέσο  όρο) πέρυσι, στις 107.116 κάθε μήνα.

Αυτό δείχνει ότι δεν τους ενδιαφέρει η βιωσιμότητα των Ελλήνων και των οικογενειών τους και κυρίως η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων που συντηρούν το δημόσιο, αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να επιβιώσει όσο περισσότερο μπορεί το αντίκανο και ανεπαρκές καθεστώς που προσπαθούν να εδραιώσουν.


Αντιεξουσιαστές ανεξέλεγκοι τραυμάτισαν αστυνομικούς εχθές το βράδυ σε νέα επεισόδια




Οι αντιεξουσιαστές δρουν ανεξέλεγκτοι καθημερινά και όπως μάθαμε εχθές παίρνουν και τον νόμο στα χέρια τους όποτε θέλουν.

Το κράτος για τους δικούς του λόγους ανέχεται αυτή την κατάσταση της ανομίας, των καταστροφών και της τρομοκρατίας στο κέντρο της Αθήνας χωρίς να δίνει μια οριστική λύση διαλύοντας τους πυρήνες αυτών των ομάδων.

Άλλο ένα βράδυ που η περιοχή των Εξαρχείων μετατράπηκε σε πεδίο μάχης, για ώρες οι αντιεξουσιαστές ανενόχλητοι να πετούσαν μολότοφ, πέτρες και φωτοβολίδες στους αστυνομικούς, τραυματίζοντας μάλιστα 3 από αυτούς που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Τα επεισόδια άρχισαν μια ώρα μετά από τα μεσάνυχτα με τους κουκουλοφόρους στο γνωστό πια παιχνίδι τους, να κρύβονται στο πολύπαθο Πολυτεχνείο χρησιμοποιώντας το ως ορμητήριο, το Πολυτεχνείο που μόνο για μαθήματα δεν χρησιμοποιείται αλλά έχει καταντήσει άσυλο κακοποιών και λαθρομεταναστών.

Οι αντιεξουσιαστές έβαλαν φωτιές κατέστρεψαν αυτοκίνητα και ιδιωτικές περιουσίες, έκαναν χρήση μαρμάρων και εκρηκτικών μηχανισμών εναντίον των αστυνομικών και όποτε αυτοί αποφάσισαν και κουράστηκαν σταμάτησαν και ανενόχλητοι γύρισαν στο γκέτο των Εξαρχείων αφήνοντας πίσω του τραυματίες αστυνομικούς, καμένες περιουσίες και καταστροφή στην περιοχή.







Μείωση εξαγωγών κατά 12,4% στο πρώτο πεντάμηνο του 2016




Σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛ-ΣΤΑΤ, η συνολική αξία των εξαγωγών εμφανίζεται μειωμένη κατά 12,4% (στα 2,02 δις ευρώ από 2,3 δις ευρώ τον Μάιο του 2015). Μεγάλη πτώση για το ελαιόλαδο στο -25,7%.

Στα αποτελέσματα αυτά εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών προκύπτει μικρότερη μείωση, της τάξης του 6,4% ή κατά 98,3 εκατ. ευρώ. Ως αποτέλεσμα των νέων μειώσεων του Μαΐου, σε επίπεδο 5μήνου έτους, η συνολική αξία των εξαγωγών υποχώρησε κάτω από το όριο των 10 δις ευρώ (9,86 δις ευρώ φέτος, έναντι 10,78 δις ευρώ του 5μηνου του 2015). Εάν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή (που δέχονται ακόμη ισχυρές πιέσεις, λόγω της υποχώρησης των διεθνών τιμών τους), στο 5μηνο του 2016 προκύπτει πλέον οριακή μείωση κατά 0,7% ή κατά 55,7 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο του ΠΣΕ, κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη «η πραγματική οικονομία της χώρας αναζητά κατεύθυνση, προσπαθώντας να προσαρμοστεί σε συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες. Μέχρι το Μάιο η αγωνία για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, ενισχύονταν από τη βεβαιότητα νέων φόρων και επιβαρύνσεων, ενώ από τον Ιούνιο προστέθηκαν στην εξίσωση και οι συνέπειες του BREXIT.

Την ίδια ώρα, συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την επιβολή των capital controls, χωρίς από τότε να έχει επιστρέψει η κανονικότητα στην αγορά, ενώ αναμένονται οι όποιες θετικές επιδράσεις από την καταβολή οφειλών του Δημοσίου στους ιδώτες, την ουσιαστική ενεργοποίηση του Αναπτυξιακού Νόμου και νέων προκηρύξεων του ΕΣΠΑ, την αξιοποίηση του πακέτου Γιούνκερ, την επαναφορά του waiver που θα δώσει ανάσα στο τραπεζικό σύστημα, τις εξελίξεις γύρω από τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια και φυσικά την πορεία των αποκρατικοποιήσεων και της προσέλκυσης νέων επιχειρήσεων.

Εν αναμονή αυτών των «πολλαπλασιαστών» ανάκαμψης, καθίσταται επιτακτική η προώθηση, σε όρους Εθνικής Στρατηγικής, των μεταρρυθμίσεων εκείνων που στόχο έχουν την ενίσχυση των εξαγωγών και συνολικά της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, ως βασικού πυλώνα ανάπτυξης και παραγωγής πλούτου, που θα ανατρέψει την εικόνα «λουκέτων», «κανονιών» και «φοροκαταιγίδας» που καθηλώνουν τις προοπτικές επανεκκίνησης της παραγωγικής μηχανής της χώρας».

Την ίδια ώρα, η ανάλυση του ΠΣΕ και του ΚΕΕΜ, επί των στοιχείων της ΕΛ-ΣΤΑΤ, δείχνει ότι η μείωση του περασμένου Απριλίου στη συνολική αξία των εξαγωγών προέρχεται κυρίως από τις Τρίτες Χώρες (-25,4%), την ώρα που οι εξαγωγές προς τις χώρες της ΕΕ κινούνται οριακά ανοδικά (+0,7%). Η εικόνα δεν αλλάζει σημαντικά, ακόμη και αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, καθώς παραμένουν οι ισχυρές πιέσεις από τις Τρίτες Χώρες (-19,7%) και η ασθενική αύξηση προς τις Χώρες της ΕΕ (+0,8%).

Το αποτέλεσμα αυτών των μεταβολών είναι το μερίδιο στη συνολική αξία εξαγωγών για τις χώρες της ΕΕ να διαμορφωθεί στο 56,9%, έναντι ποσοστού 43,1% των Τρίτων Χωρών. Αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, το μερίδιο των χωρών της ΕΕ εκτινάσσεται στο 69,6%, έναντι 30,4% των Τρίτων Χωρών.

Η πορεία ανά κλάδο

 Χαρακτηριστικό των πιέσεων είναι το γεγονός ότι μόνο 3 από τις 10 κύριες κατηγορίες προϊόντων κινήθηκαν ανοδικά τον περασμένο Μάιο, σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2015. Ειδικότερα, αύξηση προκύπτει για τους κλάδους των τροφίμων (+7,8%), των ποτών/καπνού (+39,3%) και των μηχανημάτων (+8,2%). Αντίθετα, την μεγαλύτερη υποχώρηση κατέγραψαν το ελαιόλαδο (-25,7%), τα πετρελαιοειδή (-23,6%) και τα βιομηχανικά προϊόντα (-18,2%).

Μικρή μείωση των εισαγωγών

Οι πιέσεις δεν άφησαν ανεπηρέαστες ούτε τις εισαγωγές της χώρας, οι οποίες σε επίπεδο συνολικής αξίας υποχώρησαν κατά 3,3%, στα 3,53 δις ευρώ, από 3,65 δις ευρώ του Μαΐου του 2015. Αν μάλιστα, εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, προκύπτει νέα οριακή αύξηση κατά 0,2% ή κατά μόλις 6,8 εκατ. ευρώ.

Η μείωση της συνολικής αξίας των εισαγωγών προήλθε τόσο από τις Τρίτες Χώρες (-6,1%), όσο και από τις χώρες της ΕΕ (-1%). Αντίθετα, στις εισαγωγές χωρίς πετρελαιοειδή, προκύπτει αύξηση κατά 3,2% από τις Τρίτες Χώρες, αλλά εκ νέου μείωση από τις χώρες της ΕΕ (-1%).

 Σε επίπεδο 5μήνου, οι ελληνικές εισαγωγές μειώθηκαν κατά 3,3% (στα 17,93 δις ευρώ από 18,54 δις ευρώ στο πρώτο 5μηνο του 2015). Η αντίστοιχη μεταβολή, χωρίς τα πετρελαιοειδή δείχνει σημαντική αύξηση κατά 8%, ή κατά 1,1 δις ευρώ περίπου.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών των μεταβολών σε εξαγωγές και εισαγωγές ήταν να αυξηθεί για το 5μηνο του έτος το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου κατά 3,9%, στα 8,07 δις ευρώ (από 7,76 δις ευρώ στο α’ 5μηνο του 2015). Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου αυξήθηκε εκρηκτικά κατά 18,6% ή κατά 1,14 δις ευρώ.



Πηγή