Κυριακή 8 Απριλίου 2018

Ελεύθερος Τύπος : Η Ελβετία «πάγωσε» λογαριασμούς 7 αξιωματούχων της Βενεζουέλας!



Ο κλοιός για τον Νικολάς Μαδούρο και το στενό πυρήνα συνεργατών του, στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας, σφίγγει ολοένα και περισσότερο. Μπορεί ο Μαδούρο να ετοιμάζεται να κερδίσει μία ακόμη θητεία, στις προεδρικές εκλογές του Μαΐου (στις οποίες δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης), ωστόσο οι διεθνείς κυρώσεις που έχουν επιβληθεί έχουν ήδη προκαλέσει σοβαρό πλήγμα στο καθεστώς, ενώ αποκαλύπτουν και ένα σκοτεινό παρασκήνιο διαφθοράς πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Την ίδια στιγμή, τόσο η Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών προετοιμάζουν το έδαφος ώστε ο Μαδούρο και οι συνεργάτες του να καθίσουν στο σκαμνί και να δικαστούν σε διεθνές δικαστήριο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Η Ελβετία αποφάσισε να «παγώσει» τους τραπεζικούς λογαριασμούς επτά αξιωματούχων της Βενεζουέλας, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται και κορυφαίοι υπουργοί, και να απαγορεύσει την είσοδο στο έδαφός της. Είχαν προηγηθεί ανάλογες κυρώσεις από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι έρευνες σε παγκόσμιο επίπεδο δείχνουν ότι την ώρα που εκατομμύρια πολίτες στη Βενεζουέλα πεινάνε και δεν έχουν φάρμακα, δισεκατομμύρια δολάρια, που, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, προέρχονται από τις πωλήσεις του πετρελαίου, έχουν καταλήξει σε τράπεζες του εξωτερικού.

Η Ελβετία «εκφράζει τη σοβαρή ανησυχία της για τις συνεχείς παραβιάσεις των ατομικών ελευθεριών στη Βενεζουέλα, όπου η αρχή διάκρισης των εξουσιών έχει δεχθεί σοβαρό πλήγμα», όπως υποστηρίζει.

Οι κυρώσεις αφορούν συγκεκριμένα πρόσωπα: Τον αντιπρόεδρο του σοσιαλιστικού κόμματος του Μαδούρο και κορυφαίο στέλεχος του τσαβισμού, Διοσδάδο Καβέγιο, τον υπουργό Εσωτερικών, Νέστωρ Ρεβερόλ, τον αρχηγό της ΕΥΠ, Γκουστάβο Γκονζάλες, την πρόεδρο του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου, Τιλισμπάι Λουσένα, το γενικό εισαγγελέα, Ταρέκ Γουίλιαμ Σάαμπ, τον πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου, Μαϊκέλ Μορένο, και το δήμαρχο του Καράκας, Αντόνιο Μπεναβίδες.

Επιπλέον, οι κυρώσεις της Ελβετίας περιλαμβάνουν απαγόρευση πώλησης στη Βενεζουέλα όπλων αλλά και υλικού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την καταστολή μέσα στη χώρα ή για την παρακολούθηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και του Διαδικτύου.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Reuters, η Αρχή Εποπτείας Οικονομικής Αγοράς της Ελβετίας (FINMA) ερευνά και άλλες υποθέσεις διαφθοράς με πρωταγωνιστές αξιωματούχους της κυβέρνησης του Μαδούρο, με τις οποίες σχετίζεται και η κρατική εταιρία πετρελαίου της Βενεζουέλας (PDVSA) και το ενδεχόμενο να έγινε στην Ελβετία ξέπλυμα μαύρου χρήματος ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο των ελβετικών Αρχών, στο οποίο είχε πρόσβαση ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, από τη μέχρι τώρα έρευνα προκύπτει ότι σε λογαριασμούς που διατηρούσε σε τρεις τράπεζες στην Ελβετία ένας από τους επτά αξιωματούχους, ο γενικός εισαγγελέας της Βενεζουέλας, Ταρέκ Γουίλιαμ Σαάμπ, βρέθηκαν συνολικά 1,2 δισ. δολάρια! Σύμφωνα με πληροφορίες, τους τραπεζικούς λογαριασμούς τόσο του συγκεκριμένου αξιωματούχου όσο και άλλων στελεχών της κυβέρνησης του Μαδούρο διαχειρίζονταν στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ «αχυράνθρωποι» του καθεστώτος. «Οι λογαριασμοί βρίσκονταν κάτω από τον απόλυτο έλεγχο του Ταρέκ Γουίλιαμ Σαάμπ Χαλάμπι, στο όνομα φυσικών και νομικών προσώπων, τα στοιχεία των οποίων θα ανακοινωθούν στον κατάλληλο χρόνο», αναφέρεται στο συγκεκριμένο έγγραφο των ελβετικών Αρχών.

Ο γενικός εισαγγελέας της Βενεζουέλας βγήκε στην αντεπίθεση, καλώντας την Ελβετία να αποδείξει ότι αυτοί οι λογαριασμοί είναι πράγματι δικοί του. Τις κατηγορίες αντέκρουσε και η κυβέρνηση της Βενεζουέλας, με τον υπουργό Εξωτερικών, Χόρχε Αρεάσα, από τη μια να διαψεύδει ότι οι αξιωματούχοι διατηρούν λογαριασμούς στην Ευρώπη, αλλά από την άλλη να δηλώνει πως «αυτή η αυθαίρετη ενέργεια εναντίον της Βενεζουέλας, από μια χώρα ιστορικά ουδέτερη, όπως είναι η Ελβετία, δεν δημιουργεί συνθήκες κατάλληλες για διάλογο και ενισχύει τις εξτρεμιστικές δυνάμεις που αναζητουν βίαιες διεξόδους σαν λύση».

Κυρώσεις εναντίον 55 αξιωματούχων της Βενεζουέλας, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται ο ίδιος ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο και φυσικά και ο Σαάμπ, επέβαλε προ ημερών και η κυβέρνηση του Παναμά. Η διεθνής κοινότητα με τις κυρώσεις εναντίον του καθεστώτος της Βενεζουέλας επιχειρούν να ασκήσουν πίεση στον Μαδούρο ώστε να προχωρήσει σε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και να εγγυηθεί ότι οι επικείμενες εκλογές θα είναι καθαρές, με τη συμμετοχή και της αντιπολίτευσης. Υπενθυμίζεται ότι στη Βενεζουέλα, σύμφωνα με ΜΚΟ, υπάρχουν περισσότεροι από 300 πολιτικοί κρατούμενοι.




«Δισεκατομμύρια δολάρια  κατευθύνθηκαν σε κόμματα και κινήματα του εξωτερικού…»

Τα τελευταία χρόνια μια ανεξάρτητη Επιτροπή της Βενεζουέλας ερευνά τις περιπτώσεις διαφθοράς στις οποίες εμπλέκεται το καθεστώς του Μαδούρο. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.» της Κυριακής, ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες βρίσκονται στο στόχαστρο της Επιτροπής και πιθανότατα έλαβαν χρηματοδότηση είναι και η Ελλάδα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι ειδικοί εξετάζουν μαρτυρίες για πιθανή χρηματοδότηση πολιτικών προσώπων στις χώρες αυτές, από τα «πετροδολάρια» της Βενεζουέλας, κυρίως την περίοδο 2005 – 2013. Οπως είχε δηλώσει στον «Ε.Τ.» ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της Βουλής της Βενεζουέλας και βουλευτής της αντιπολίτευσης, Αλφόνσο Μαρκίνα, «στα 16 χρόνια που κυβερνάει αυτό το καθεστώς στη Βενεζουέλα, από τα 900 δισεκατομμύρια δολάρια που η εταιρία πετρελαίου εισέπραξε από τις πωλήσεις πετρελαίου, τα 450 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή τα μισά, χάθηκαν». Πολλά από αυτά τα χρήματα, υποστηρίζει, κατευθύνθηκαν σε πολιτικά κόμματα και κινήματα του εξωτερικού και φυσικά στην Ευρώπη.

«Εχουμε δει αυτό το είδος συναλλαγής σε άλλες περιοχές του κόσμου, συνεπώς δεν θα μας εκπλήξει αν διαπιστωθεί το ίδιο και για την Ελλάδα. Ας θυμηθούμε τις βαλίτσες με τα λεφτά που δόθηκαν στην πρόεδρο της Αργεντινής, Κριστίνα Κίρχνερ, ας δούμε το σκάνδαλο που αυτή τη στιγμή ερευνάται στην Ισπανία με τη χρηματοδότηση του κόμματος PODEMOS από την επανάσταση του Ούγκο Τσάβες. Αφού έχει συμβεί σε πολλές άλλες περιοχές του κόσμου, γιατί να μη συμβεί και στην Ελλάδα; Αυτή είναι η μεγάλη ερώτηση», δήλωσε με νόημα ο κ. Αλφόνσο Μαρκίνα. Η έρευνα για τη χρηματοδότηση πολιτικών προσώπων και κινημάτων στην Ευρώπη από τη Βενεζουέλα βρίσκεται σε εξέλιξη, ωστόσο συναντά τεράστια εμπόδια από το καθεστώς Μαδούρο.



ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ
Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής 


Μητσοτάκης: Το φως της Ανάστασης θα δείξει το δρόμο για να προχωρήσουμε μπροστά με αυτοπεποίθηση, με υπερηφάνεια και με αισιοδοξία.



Σε κάθε γωνιά της Πατρίδας μας αλλά και παντού στον κόσμο, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες  γιορτάζουμε την Ανάσταση του Κυρίου και το Άγιον Πάσχα.

Σε αυτές τις ιδιαίτερες στιγμές, παίρνουμε δύναμη από τις ρίζες μας. Από τα μηνύματα πίστης και τους δυνατούς συμβολισμούς της πιο μεγάλης γιορτής της Ορθοδοξίας.

Γιατί το Πάσχα συμβολίζει τη νίκη της ελπίδας, της ζωής, του φωτός, της αλήθειας.

Η σκέψη μας σήμερα είναι με τους δύο αξιωματικούς μας που κρατούνται στην Τουρκία και τις οικογένειές τους. Τους λέμε να βρουν δύναμη στην πίστη τους αλλά και στη στήριξη όλων μας.  Σύντομα θα είναι ξανά κοντά μας.

Ξέρω πως για πολλούς Έλληνες η ελπίδα της Ανάστασης ξεθωριάζει μέσα στη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν. Η σκέψη μας είναι κοντά τους κατά τις Άγιες τούτες Ημέρες.

Γιατί με αλληλεγγύη και ομοψυχία, ενωμένοι και χωρίς αναίτιους διχασμούς, θα βγούμε όλοι μαζί από τη δύσκολη περίοδο που περνάει η Ελλάδα.

Αυτή είναι και η δική μου ευχή: το φως της Ανάστασης να ενώσει όλους τους Έλληνες και να δυναμώσει την ελπίδα.

Το φως της Ανάστασης θα δείξει το δρόμο για να προχωρήσουμε μπροστά με αυτοπεποίθηση, με υπερηφάνεια και με αισιοδοξία.  Όπως αξίζει στην Ελλάδα.

Εύχομαι καλή Ανάσταση, καλό Πάσχα, υγεία και ευτυχία για σας και τις οικογένειές σας.





Νέα Υόρκη - Φωτιά στον πύργο Τραμπ: Ενας νεκρός και τέσσερις τραυματίες



Ένας άνδρας ηλικίας 67 ετών έχασε τη ζωή του και τέσσερις άνδρες του πυροσβεστικού σώματος υπέστησαν ελαφρείς τραυματισμούς στην πυρκαγιά που ξέσπασε σε διαμέρισμα στον 50ό όροφο του Πύργου Τραμπ στη Νέα Υόρκη το Σάββατο, η οποία κατασβέστηκε γρήγορα, ανέφεραν αξιωματικοί του πυροσβεστικού σώματος.

Το θύμα βρέθηκε αναίσθητο μέσα στο διαμέρισμα και διακομίστηκε σε νοσοκομείο της περιοχής, όπου απλά διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος διατηρεί γραφείο και ιδιωτική οικία στον 66ο όροφο του κτιρίου, στο μέσο του Μανχάταν, δεν βρισκόταν εκεί. Δεν βρισκόταν επίσης κανένα άλλο μέλος της οικογένειας του προέδρου στο κτίριο την ώρα της φωτιάς, κατά την πυροσβεστική.

Οι αξιωματικοί της πυροσβεστικής της Νέας Υόρκης δεν έχουν κάνει καμιά εκτίμηση για τα αίτια της πυρκαγιάς.

«Αυτή ήταν μια πολύ δύσκολη φωτιά. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, το διαμέρισμα είναι αρκετά μεγάλο, ήμασταν 50 ορόφους πάνω. Στο υπόλοιπο κτίριο εξαπλώθηκε αρκετός καπνός», ανέφερε μέσω Twitter ο επικεφαλής της διεύθυνσης του πυροσβεστικού σώματος της αμερικανικής μεγαλούπολης (FDNY) Ντάνιελ Νίγκρο.

Περίπου 200 άνδρες της FDNY κινητοποιήθηκαν για την κατάσβεση της φωτιάς.

Σε δική του ανάρτηση στο Twitter, ο αμερικανός πρόεδρος και μεγιστάνας των ακινήτων ανέφερε ότι «η φωτιά στον Πύργο Τραμπ κατασβέστηκε», πριν συμπληρώσει ότι ήταν «πολύ περιορισμένη (καλά χτισμένο κτίριο)» κι ότι «οι άνδρες (και οι γυναίκες) της πυροσβεστικής έκαναν σπουδαία δουλειά» και προσθέσει «σας ευχαριστώ!», με όλα τα γράμματα της τελευταίας φράσης κεφαλαία.

Βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικονίζουν τη φωτιά, ορατή από το εξωτερικό του κτιρίου, μαύρο καπνό να υψώνεται από τον Πύργο Τραμπ και οχήματα της πυροσβεστικής παραταγμένα στον δρόμο.

Τον Ιανουάριο, τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους ένας πυροσβέστης, όταν εκδηλώθηκε φωτιά στην κορυφή του Πύργου Τραμπ νωρίς το πρωί.


ΤΟ ΒΗΜΑ


Στη φυλακή ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα



Παραδόθηκε στην Αστυνομία μετά από δύο και πλέον ημέρες αντίστασης και οδηγήθηκε στη φυλακή ώστε να εκτίσει ποινή κάθειρξης 12 ετών που του έχει επιβληθεί για υπόθεση διαφθοράς.

Στα χέρια των Αρχών βρίσκεται ο αριστερός πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα, αφότου τα ξημερώματα παραδόθηκε στην Αστυνομία μετά από δύο και πλέον ημέρες αντίστασης, κατά τις οποίες έμενε ταμπουρωμένος στην έδρα συνδικάτου μεταλλεργατών στα περίχωρα του Σάο Πάουλο.

Ο 72χρονος μεταφέρθηκε στο αρχηγείο της Αστυνομίας στην νότια πόλη Κουριτσίμπα, ώστε να αρχίσει να εκτίει την ποινή κάθειρξης 12 ετών και ενός μηνός που του έχει επιβληθεί για υπόθεση διαφθοράς.

Ο κ. Λούλα όφειλε κανονικά να παραδοθεί στην Αστυνομία έως το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, όμως αρνήθηκε και οχυρώθηκε στο συνδικάτο του Σάο Μπερνάρντο ντο Κάμπο, όπου άρχισε την συνδικαλιστική και πολιτική του σταδιοδρομία πριν από τέσσερις δεκαετίες.

Εκατοντάδες υποστηρικτές του προσπάθησαν αρχικά να εμποδίσουν την έξοδό του από το κτήριο του συνδικάτου. Ο πρώην πρόεδρος τελικά κατάφερε να φτάσει στα οχήματα της Αστυνομίας συνοδεία σωματοφυλάκων.

Όταν προσγειώθηκε με ελικόπτερο της Αστυνομίας στην Κουριτσίμπα η ατμόσφαιρα ήταν πολύ διαφορετική, με διαδηλωτές να πανηγυρίζουν για την επικείμενη φυλάκισή του. Οι Αρχές έκαναν χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης, δακρυγόνων και σφαιρών από καουτσούκ για να σκορπίσουν το πλήθος, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters. Για οκτώ ελαφρά τραυματίες κάνει λόγο το BBC.

Ο κ. Λούλα αρνείται τις κατηγορίες σε βάρος του, υποστηρίζοντας πως αποσκοπούν στο να εκτροχιάσουν την υποψηφιότητά του στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου, όπου δημοσκοπικά ήταν το φαβορί. Η φυλάκισή του κατά πάσα πιθανότητα θέτει τέλος στις φιλοδοξίες του για επιστροφή στον προεδρικό θώκο, όπου υπηρέτησε από το 2003 έως το 2011.

Λίγες ώρες πριν την παράδοσή του, είχε εκφωνήσει παθιασμένη ομιλία ενώπιον των υποστηρικτών του, επιμένοντας στην αθωότητά του. «Θα συμμορφωθώ με την εντολή [για κράτηση], δεν είμαι υπεράνω του νόμου. Εάν δεν πίστευα στον νόμο δεν θα είχα ιδρύσει κόμμα αλλά επανάσταση», είπε.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, πρόκειται για θεματική πτώση για έναν από τους πολιτικούς-σύμβολα της λατινοαμερικανικής αριστεράς στην εποχή μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Οι κατηγορίες σε βάρος του κ. Λούλα συνδέονται με τα πολύκροτα σκάνδαλα διαφθοράς που περιστρέφονται γύρω από την κρατική εταιρεία ενέργειας Petrobras.

Ο πρώην πρόεδρος έχει κριθεί ένοχος για δωροληψία διότι φέρεται να έλαβε ένα ανακαινισμένο παραλιακό διαμέρισμα από την εταιρεία OAS, η οποία επιδίωκε να λάβει εργολαβίες από την Petrobras. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι το διαμέρισμα ουδέποτε ήταν ιδιοκτησία του.


Πηγή: skai.gr


Φορολογικές δηλώσεις: Έξτρα φόρος αν δεν έχετε συλλέξει αποδείξεις



Στα μέσα Απριλίου αναμένεται να ανοίξει η εφαρμογή για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, επαγγελματίες και εισοδηματίες.

Το φετινό έντυπο Ε1 δεν έχει σημαντικές διαφορές σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό. Όμως εκεί που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή είναι στους δύο κωδικούς 049 και 050 που αφορούν τις αποδείξεις καταναλωτικών αγαθών.

Ήδη οι τράπεζες έχουν στείλει στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων τα στοιχεία για τις συναλλαγές με πλαστικό χρήμα που είχαν πέρυσι οι φορολογούμενοι προκειμένου να φορτωθούν στο Taxisnet στους κωδικούς 049-050.

Οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να παρέμβουν και να προσθέσουν δαπάνες οι οποίες ενδεχομένως να μην εμφανίζονται, όπως για παράδειγμα πληρωμές που έχουν γίνει με μεταφορά χρηματικών ποσών από τον λογαριασμό τους σε λογαριασμό ελεύθερου επαγγελματία. Στην περίπτωση αυτή ο φορολογούμενος μπορεί να επικαλεστεί τα ενημερωτικά των τραπεζών.

Στους παραπάνω κωδικούς οι φορολογούμενοι θα δουν αν έχουν εξασφαλίσει την έκπτωση φόρου 1.900 έως 2.100 ευρώ για τα περσινά εισοδήματά τους, η οποία οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο. Όσοι δεν καλύπτουν τα απαιτούμενα όρια δαπανών με ηλεκτρονικό χρήμα κινδυνεύουν να πληρώσουν έξτρα φόρο με συντελεστή 22% στις δαπάνες που θα «λείπουν».

Ποιες δαπάνες χτίζουν το αφορολόγητο
Το ελάχιστο ποσό των e-αποδείξεων που θα έπρεπε να είχαν συγκεντρώσει πέρυσι οι φορολογούμενοι ανάλογα με το εισόδημά τους προσδιορίζεται με την εξής προοδευτική κλίμακα:

10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ,15% για εισόδημα
από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ και
20% για εισόδημα από 30.000,01 και άνω με το ανώτατο ποσό που θα πρέπει να συγκεντρώσει ο φορολογούμενος να ανέρχεται στις 30.000 ευρώ.

Στην περίπτωση συζύγων με κοινό τραπεζικό λογαριασμό, όπου ο ένας φορολογούμενος δικαιούται αφορολόγητο (π.χ. μισθωτός) και ο έτερος δεν δικαιούται (π.χ. ελεύθερος επαγγελματίας), ο δικαιούχος αφορολογήτου μπορεί να χρησιμοποιήσει το σύνολο των ηλεκτρονικών πληρωμών του κοινού λογαριασμού για το χτίσιμο του αφορολογήτου.

Έξτρα φόρος

Αν δεν καλύπτεται το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό, τότε ο φόρος εισοδήματος που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος προσαυξάνεται κατά το ποσό που προκύπτει από τη θετική διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου και του δηλωθέντος ποσού, πολλαπλασιαζόμενης με συντελεστή 22%.

Για παράδειγμα, φορολογούμενος με εισόδημα 10.000 ευρώ, πραγματοποιεί φέτος πληρωμές με πλαστικό χρήμα 500 ευρώ, αντί των απαιτούμενων ύψους 1.000 ευρώ. Στη διαφορά των 500 ευρώ επιβάλλεται συντελεστής 22% και προκύπτει επιπλέον φόρος 110 ευρώ.


Πηγή : in.gr


Επίθεση στο Μύνστερ: Ο δράστης είχε πει ότι ήθελε να «αυτοκτονήσει με θεαματικό τρόπο»



Δύο νεκροί και 20 τραυματίες ο τραγικός απολογισμός της επίθεσης του 48χρονου - Έπασχε από ψυχολογικά προβλήματα και είχε σχέσεις με κύκλους της ακροδεξιάς.

Δύο άνθρωποι, μια γυναίκα 51 ετών και ένας άνδρας 65, σκοτώθηκαν και άλλοι 20 τραυματίστηκαν το Σάββατο, όταν ένας 48χρονος, γερμανός πολίτης, έριξε το μίνιβαν στο τιμόνι του οποίου βρισκόταν πάνω στο πλήθος που ήταν καθισμένο στο εξωτερικό εστιατορίου στο πολυσύχναστο, τουριστικό, εμπορικό κέντρο του Μύνστερ -μιας πόλης που φιλοξενεί δεκάδες χιλιάδες φοιτητές- πριν αυτοκτονήσει μέσα στο Φολκσβάγκεν με το οποίο διέπραξε την επίθεση.

Απομένουν ωστόσο κάποια σκοτεινά σημεία όσον αφορά την ενέργεια.

Τι συνέβη;

Στις 15:27 τοπική ώρα (16:27 ώρα Ελλάδας), το βαν έπεσε πάνω στα μέλη του προσωπικού και πελάτες που κάθονταν στα τραπέζια στο εξωτερικό του καφεστιατορίου Grosser Kiepenkerl, στην πόλη Μύνστερ, στη βορειοδυτική Γερμανία. Δύο άνθρωποι, ένας άνδρας 65 ετών και μια γυναίκα 51 -και τα δύο θύματα εργάζονταν στο εστιατόριο, σύμφωνα με γερμανικά μέσα ενημέρωσης- σκοτώθηκαν. Είκοσι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων περίπου δέκα βρίσκονται σε «σοβαρή» κατάσταση, σύμφωνα με τον Χέρμπερτ Ρόιλ, τον υπουργό Εσωτερικών της κρατιδιακής κυβέρνησης της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

Ο δράστης σταμάτησε το αυτοκίνητό του αμέσως μετά και αυτοκτόνησε μέσα σε αυτό με πυροβόλο όπλο, κατά την αστυνομία.

Ποιος ήταν ο δράστης;

Επρόκειτο για «Γερμανό, όχι πρόσφυγα, όπως διαδόθηκε παντού», υπογράμμισε ο Ρόιλ.


Σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ, επρόκειτο για έναν 48χρονο που είχε προβλήματα ψυχικής υγείας. Είχε ήδη κάνει μια απόπειρα αυτοκτονίας και πρόσφατα, είχε αναφερθεί στην πρόθεσή του να τερματίσει τη ζωή του με θεαματικό τρόπο, σύμφωνα με γερμανικά τηλεοπτικά δίκτυα. Κατά την εφημερίδα Westfälische Nachrichten, ήταν γνωστός στις αρχές, καθώς στο παρελθόν είχε διαπράξει μικροαδικήματα, αλλά και διότι φέρεται να είχε διακινήσει ναρκωτικά. Είχε μια δουλειά, μια θέση σε εταιρεία βιομηχανικού σχεδιασμού, αλλά αντιμετώπιζε επαγγελματικές δυσκολίες.

Το τηλεοπτικό δίκτυο ZDF μετέδωσε ακόμη ότι ο δράστης της ενέργειας είχε σχέσεις με κύκλους της άκρας δεξιάς, ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα Bild και το περιοδικό Der Spiegel, μέσα στο διαμέρισμά του, όχι μακριά από τον τόπο όπου διέπραξε την επίθεση, βρέθηκε ένα AK-47. Ωστόσο κατ' άλλα μέσα ενημέρωσης, το όπλο ήταν ρεπλίκα ή ακόμα και παιχνίδι, όχι πραγματικό και λειτουργικό τουφέκι εφόδου. Λίγη ώρα μετά την επίθεση μεταδόθηκε πως στο αυτοκίνητό του βρέθηκε ένα «ύποπτο αντικείμενο» και κλήθηκαν πυροτεχνουργοί, πάντως αργότερα ξεκαθαρίστηκε από τις αρχές ότι δεν υπήρχε βόμβα. Βρέθηκαν μόνο ένα πιστόλι με το οποίο ρίχνει κανείς φωτοβολίδες και πυροτεχνήματα.

Το κίνητρο;

Παραμένει ασαφές. Το μόνο βέβαιο: οι αρχές απέκλεισαν το σενάριο τζιχαντιστικής ενέργειας, όπως εκείνη που είχε αιματοκυλισει το Βερολίνο τον Δεκέμβριο του 2016 με δράστη έναν Τυνήσιο η αίτηση του οποίου για τη χορήγηση ασύλου είχε απορριφθεί, που έριξε το φορτηγό που οδηγούσε πάνω σε μια χριστουγεννιάτικη αγορά.

Έδρασε μόνος ο 48χρονος;

Αρχικά, η αστυνομία έκανε λόγο για καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων που ανέφεραν πως είδαν πιθανούς συνεργούς του άνδρα να βγαίνουν από το αμάξι πριν από την τραγωδία. Αλλά δεν έχει υπάρξει κάποιο στοιχείο που να υποστηρίζει αυτή την υπόθεση.

Ο εισαγγελέας Μάρτιν Μπότσενχαρτ δήλωσε ότι οι αστυνομικοί και οι εισαγγελικοί λειτουργοί που διενεργούν την έρευνα για την υπόθεση «την εξετάζουν από όλες τις οπτικές γωνίες».

Αντιδράσεις για την τραγωδία

Βαθύτατα συντετριμμένη δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ για τα γεγονότα στο Μύνστερ και διαβεβαίωσε ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την διαλεύκανση της ενέργειας αυτής, αλλά και για την στήριξη των θυμάτων και των οικογενειών τους.

Στην δήλωσή της, η κυρία Μέρκελ ευχαρίστησε όλες τις υπηρεσίες που εργάζονται από την πρώτη στιγμή στο Μύνστερ και επισήμανε ότι βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, τον Αντικαγκελάριο Όλαφ Σολτς και τον Πρωθυπουργό της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ.

Την θλίψη του για το περιστατικό εξέφρασε με ανάρτησή του στο Twitter ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν: «Όλες οι σκέψεις μας είναι στα θύματα της επίθεσης στο Μύνστερ. Η Γαλλία μοιράζεται την οδύνη της Γερμανίας», έγραψε ο γάλλος Πρόεδρος.

Δηλώσεις έκανε και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος, σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, προτίμησε να απευθυνθεί στον Εμανουέλ Μακρόν -- χωρίς καν μάλιστα να αναφερθεί στα θύματα. «Να, βλέπετε τι κάνουν οι τρομοκράτες στην Γερμανία, ε; Αυτό θα συμβεί και στην Γαλλία. Θα βυθίζεστε, όσο η Δύση τρέφει αυτούς τους τρομοκράτες. Γαλλία, επιδοτείς την τρομοκρατία, την υποστηρίζεις και μετά δέχεσαι τρομοκράτες στο Ανάκτορο Ελιζέ. Η Γαλλία δεν θα απαλλαγεί από την μάστιγα της τρομοκρατίας με αυτόν τον τρόπο», υποστήριξε ο κ. Ερντογάν, αναφερόμενος εμμέσως στην συνάντηση που είχε ο γάλλος πρόεδρος με αντιπροσωπεία μελών της κουρδικής οργάνωσης Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG). Το περιοδικό σημειώνει πάντως ότι δεν είναι απολύτως σαφές εάν ο τούρκος πρόεδρος αναφερόταν όντως στο τραγικό συμβάν στο Μύνστερ.

Αύριο το βράδυ στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου θα τελεστεί δέηση στην μνήμη των θυμάτων, ενώ θα επισκεφθεί το Μύνστερ ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, προκειμένου να ενημερωθεί τόσο για τα θύματα της επίθεσης όσο και για την πορεία των ερευνών της αστυνομίας.



Πηγή : protothema.gr