Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024

Ο Ρώσος δικτάτορας έβαλε στη λίστα των τρομοκρατών και εξτρεμιστών την χήρα του Αλεξέι Ναβάλνι

 


Οι εχθροί του δικτάτορα, πρέπει να τελειώνουν όπως έχει συμβεί με όλους και έχουν δολοφονηθεί.

Στόχος του δικτάτορα Πούτιν είναι η αυτοεξόριστη Γιούλια Ναβάλναγια, χήρα του αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι που δολοφονήθηκε στη φυλακή τον Φεβρουάριο, η οποία μπήκε στον κατάλογο των «τρομοκρατών και εξτρεμιστών», δύο ημέρες αφού εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εναντίον της.

Το όνομα της Ναβάλναγια περιλαμβάνεται σε αυτόν τον κατάλογο που διατηρεί η Rosfinmonitoring, η ρωσική υπηρεσία οικονομικών πληροφοριών, όπως διαπίστωσε σήμερα το Γαλλικό Πρακτορείο.

Την Τρίτη έγινε γνωστό ότι εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για τη Ναβάλναγια, η οποία ζει στο εξωτερικό, με την κατηγορία της δήθεν «συμμετοχής σε εξτρεμιστική ομάδα». Το ελεγχόμενο από τον δικτάτορα δικαστήριο της Μόσχας διέταξε την παράταση της προσωρινής κράτησής της, ερήμην της.

«Πόση ταχύτητα! (…) Αν έφτασαν σ’ αυτό το σημείο, σημαίνει ότι η Γιούλια Ναβάλναγια τα κάνει όλα όπως πρέπει», ειρωνεύτηκε στην ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ η πρώην εκπρόσωπος του Ναβάλνι, η επίσης εξόριστη Κίρα Γιάρμις.

Η Γιούλια Ναβάλναγια έχει δεσμευτεί ότι θα πάρει τη σκυτάλη από τον άνδρα της, ο οποίος πέθανε υπό μυστηριώδεις συνθήκες σε μια φυλακή του Αρκτικού Κύκλου, τον Φεβρουάριο. Έχει καλέσει τους υποστηρικτές του να μην χάνουν την ελπίδα τους και καταγγέλλει τακτικά τη ρωσική ηγεσία και τη μοίρα των αντιφρονούντων στη Ρωσία.

Οι οργανώσεις του Ναβάλνι είχαν χαρακτηριστεί «εξτρεμιστικές» και απαγορεύτηκαν το 2021 από την ελεγχόμενη απο τον δικτάτορα  ρωσική δικαιοσύνη. Πολλοί συνεργάτες του καταδικάστηκαν στη συνέχεια σε ποινές φυλάκισης.



Στη φυλακή η Νάνσυ από το κύκλωμα εκβιαστών



Στην φυλακή οδηγήθηκαν αργά την Πέμπτη (11/7) η 43χρονη Νάνσυ που κατηγορείται ως αρχηγικό μέλος του κυκλώματος που εκβίαζε καταστηματάρχες στο κέντρο της Αθήνας, ο αδελφός της όπως και ένας συγκατηγορούμενός της, συγγενικό πρόσωπο υψηλόβαθμου στελέχους της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ακόμη στη φυλακή οδηγήθηκαν, με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, και ακόμη δύο υπάλληλοι δημοσίων υπηρεσιών.

Αντίθετα, ελεύθερος με όρους αφέθηκε ένας κατηγορούμενος.

Συνολικά σήμερα το κατώφλι του ανακριτικού γραφείου πέρασαν για να απολογηθούν έξι κατηγορούμενοι, εκ των οποίων προφυλακίστηκαν οι πέντε. Οι απολογίες των κατηγορουμένων ήταν μαραθώνιες. Χθες, Τετάρτη, στον ανακριτή είχαν απολογηθεί ακόμη οκτώ κατηγορούμενοι και είχαν προφυλακιστεί οι δυο εξ αυτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την σύντομη απολογία της η 43χρονη αρνήθηκε τις βαριές κατηγορίες που της έχουν απαγγελθεί και υποστήριξε πως έκανε απλές «διευθετήσεις» βοηθώντας τους καταστηματάρχες να γλυτώσουν πρόστιμα και κυρώσεις για τυχόν παραβάσεις τους. Η κατηγορούμενη φέρεται να υποστηρίζει ακόμη πως κανείς από τους επιχειρηματίες που η δικογραφία της προσάπτει ότι εκβίαζε δεν έχει δώσει κατάθεση εναντίον της.



Συνέντευξη του Πρωθυπουργού στη Nadia Schadlow, μέλος του Hudson Institute πρώην Αναπληρώτρια Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ


 

Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Nadia Schadlow, μέλος του Hudson Institute και πρώην Αναπληρώτρια Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, στο πλαίσιο του NATO Public Forum.



Nadia Schadlow: Είναι χαρά μου να έχω την ευκαιρία να συνομιλήσω με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Κύριε Πρωθυπουργέ, χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι εδώ μαζί σας σήμερα. Δεδομένου ότι έχουμε στη διάθεσή μας λίγα λεπτά, θα ήθελα να αρχίσουμε κατευθείαν τη συζήτησή μας.

Όταν αναλάβατε τη διακυβέρνηση για πρώτη φορά, το 2019, η Ευρώπη είχε διαφορετική όψη και οι προκλήσεις που αντιμετώπιζε το ΝΑΤΟ ίσως φάνταζαν λιγότερο έντονες συγκριτικά με αυτές που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Θα μπορούσατε να μας μιλήσετε λίγο για το εάν το ΝΑΤΟ έχει προσαρμοστεί σε ικανοποιητικό βαθμό από το 2019, από το 2022; Γνωρίζω ότι η Ελλάδα έχει πραγματικά πρωτοστατήσει όσον αφορά στον εκσυγχρονισμό και στην προσαρμογή, αλλά θα ήθελα πολύ να ακούσω τις απόψεις σας.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Όταν έγινα Πρωθυπουργός, το 2019, ουδείς πίστευε ότι θα βρισκόμασταν αντιμέτωποι με έναν πόλεμο στην «καρδιά» της ευρωπαϊκής ηπείρου, όμως αυτό έχουμε να αντιμετωπίσουμε μετά την απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Πιστεύω ότι η Συμμαχία έχει προσαρμοστεί και έχει αντιμετωπίσει αυτή τη μνημειώδη πρόκληση με τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία.

Tο 2019 μας απασχολούσε ακόμη το ερώτημα αν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες θα τηρούσαν τη δέσμευση του 2%, δηλαδή αμυντικές δαπάνες που ισοδυναμούν με το 2% του ΑΕΠ. Σήμερα οι περισσότερες χώρες έχουν ήδη πετύχει αυτόν τον στόχο και όσες δεν τον έχουν επιτύχει, έχουν δεσμευτεί ξεκάθαρα ότι θα το πράξουν. Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που ξεπερνούν το επίπεδο του 2% ουσιαστικά από τότε που εντάχθηκαν στη Συμμαχία.

Θα δαπανήσουμε το 3% του ΑΕΠ μας για την άμυνα, εκσυγχρονίζοντας σημαντικά τις Ένοπλες Δυνάμεις μας και κατ’ αυτόν τον τρόπο συμβάλλοντας στις συνολικές δυνατότητες της Συμμαχίας. Οι νέες προκλήσεις, λοιπόν, μάς αναγκάζουν να σκεφτούμε διαφορετικά και ως προς τι σημαίνει αυτό για τη συλλογική ευρωπαϊκή ασφάλεια ως πυλώνα της συνολικής ολοκληρωμένης δομής του ΝΑΤΟ. Πιστεύω ότι αυτή η συζήτηση προχωρά με πολύ γρήγορους ρυθμούς στην Ευρώπη.


Nadia Schadlow: Αναφερθήκατε στην ευρωπαϊκή ασφάλεια. Πώς τα μέτρα της ΕΕ στον τομέα της άμυνας συμπληρώνουν το ΝΑΤΟ ή πώς βλέπετε τη σχέση μεταξύ των προσπαθειών της ΕΕ να αυξήσει σημαντικά την άμυνά της και του ΝΑΤΟ; Είναι η σχέση συμπληρωματική και με ποιον τρόπο;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Κατά την άποψή μου είναι απολύτως συμπληρωματική. Πρέπει να δαπανούμε περισσότερα, αλλά πρέπει επίσης να κινούμαστε πιο έξυπνα όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο κατανέμουμε τις αμυντικές δαπάνες μας. Εξετάζοντας την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, διαπιστώνω μεγάλο κατακερματισμό, δεν βλέπω αρκετή διαλειτουργικότητα. Βλέπω, μερικές φορές, δεν θα έλεγα μη αναγκαίο ανταγωνισμό, αλλά σίγουρα πάρα πολλά οπλικά συστήματα που δεν επικοινωνούν απαραίτητα μεταξύ τους. Πρέπει να δαπανούμε περισσότερα, αλλά πρέπει επίσης να κινούμαστε πιο έξυπνα όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο κατανέμουμε τις δαπάνες μας.

Πιστεύω ότι σε μια εποχή που η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συνιστά υπαρξιακή απειλή για την Ευρώπη, πρέπει επίσης να είμαστε δημιουργικοί όσον αφορά στην εξεύρεση νέων πηγών χρηματοδότησης προκειμένου να στηρίξουμε τις αμυντικές μας δαπάνες. Δεν αρκεί να βασιζόμαστε μόνο στους εθνικούς προϋπολογισμούς, όπως κάναμε μέχρι σήμερα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπήρξα ένας από τους ένθερμους υποστηρικτές του ότι χρειαζόμαστε κάποιου είδους ευρωπαϊκό μηχανισμό που θα συμπληρώνει τις αμυντικές δαπάνες που αναλαμβάνουμε σε εθνικό επίπεδο με περισσότερη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Επομένως, αυτός ο συνδυασμός δημόσιων και ιδιωτικών πρωτοβουλιών, κατά τη γνώμη μου, θα είναι απαραίτητος εάν οικοδομήσουμε έναν ισχυρό ευρωπαϊκό πυλώνα όσον αφορά στις συνολικές αμυντικές δυνατότητες του ΝΑΤΟ.


Nadia Schadlow: Θα είναι κάποιου είδους ευρωπαϊκό ταμείο; Πώς φαντάζεστε αυτόν τον μηχανισμό;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχουμε υποβάλει με τον Πρωθυπουργό Donald Tusk πρόταση για ένα εμβληματικό ευρωπαϊκό σχέδιο, ουσιαστικά έναν ευρωπαϊκό «Σιδερένιο Θόλο», ο οποίος θα συμπληρώσει τις υφιστάμενες δυνατότητες αεράμυνας και ο οποίος θα μπορούσε -τονίζω τη διατύπωση «θα μπορούσε», διότι σαφώς δεν έχουμε συμφωνία σε αυτό το στάδιο- να χρηματοδοτηθεί μέσω κοινού ευρωπαϊκού δανεισμού.

Όταν αντιμετωπίσαμε την πανδημία, το 2020, λάβαμε την ιδιαίτερα σημαντική απόφαση να συγκεντρώσουμε 750 δισεκατομμύρια ευρώ για να αντιμετωπίσουμε τη κάμψη που προκάλεσε ο COVID στις οικονομίες μας. Τα χρήματα αυτά αξιοποιούνται σήμερα. Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό εργαλείο.

Έχω την αίσθηση ότι αν συγκεντρώσαμε 750 δισεκατομμύρια ευρώ για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, για να στηρίξουμε την ανταγωνιστικότητά μας και για να προστατεύσουμε θέσεις εργασίας, θα ήταν λογικό να μπορούσαμε να συγκεντρώσουμε ένα σαφώς μικρότερο ποσό, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να ενισχύσουμε τις ευρωπαϊκές αμυντικές πρωτοβουλίες μας.


Nadia Schadlow: Αυτό θα μας πήγαινε πέρα από τη συζήτηση για το 2%, σωστά; Αλλά είναι διαφορετικό, είναι εναλλακτικοί τρόποι για να φτάσουμε στο 2%, αλλά και τρόποι για να αυξήσουμε τις αμυντικές δυνατότητες, ιδίως τις συνολικές αμυντικές δυνατότητες.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Πρόκειται επίσης, ασφαλώς, για τρόπους ενίσχυσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας σε μια εποχή που μιλάμε πολύ για στρατηγική αυτονομία, όταν το θέμα της ανταγωνιστικότητας βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας μας. Ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνα, της συνεργασίας, της ευρωπαϊκής καινοτομίας. Έχουμε κάνει κάποια πρώτα βήματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο προς αυτή την κατεύθυνση αλλά σαφώς πρέπει να κάνουμε περισσότερα.


Nadia Schadlow: Η Ελλάδα έχει κάνει απίστευτα πολλά για την Ουκρανία. Είστε ένα από τα κορυφαία κράτη στην παροχή πυραύλων και πυρομαχικών στους Ουκρανούς. Τι περισσότερο πιστεύετε ότι πρέπει να σπεύσει να κάνει το ΝΑΤΟ και πώς μπορούμε να φτάσουμε εκεί; Ένα κομβικής σημασίας θέμα κατά το περασμένο έτος ήταν η ταχύτητα και η ικανότητα ή μη του ΝΑΤΟ να μεταφέρει οπλισμό στην Ουκρανία αρκετά γρήγορα. Αυτό ήταν ένα πρόβλημα που είχαμε και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πώς πιστεύετε ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να αλλάξουν τους επόμενους μήνες ή τι θα μπορούσε να έχει ουσιαστική επίδραση ώστε να ενεργούμε ταχύτερα;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ευρώπη έχει ανταποκριθεί στο καθήκον της και έχει αποδειχθεί αποτελεσματική. Το 2022 πιστεύω ότι πολλοί, συμπεριλαμβανομένων πολλών στη Μόσχα, θα στοιχημάτιζαν στην αδυναμία της Ευρώπης να παραμείνει ενωμένη όσον αφορά την υποστήριξη της Ουκρανίας. Έκαναν λάθος. Η Ευρώπη παραμένει ενωμένη. Παρέχουμε στην Ουκρανία ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια, 50 δισεκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για ένα σημαντικό πακέτο που συμφωνήσαμε πριν από λίγους μήνες. Τα κράτη-μέλη συνεισφέρουν όμως και στις αμυντικές δυνατότητες της Ουκρανίας, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Και πρωτοβουλίες όπως η πρωτοβουλία της Τσεχίας, για παράδειγμα, έχουν αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικές για την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία το ταχύτερο δυνατό.

Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να εξετάσουμε τα κενά που έχει δημιουργήσει αυτό στις δικές μας αμυντικές ικανότητες. Όσο κι αν μιλάμε για εξελιγμένα συστήματα, πρέπει επίσης να βεβαιωθούμε ότι διαθέτουμε τα στοιχειώδη. Η Ουκρανία έδειξε πόσο σημαντικά είναι, για παράδειγμα, τα βλήματα 155 χιλιοστών και ότι σε έναν σύγχρονο πόλεμο δεν είναι όλα τόσο τεχνολογικά καθοδηγούμενα, όσο πολλοί πίστευαν. Να διασφαλίσουμε επίσης ότι θα εξορθολογήσουμε την παραγωγή, θα αυξήσουμε τα αποθέματά μας, ενώ ταυτόχρονα θα έχουμε την ικανότητα να στηρίξουμε την Ουκρανία, είναι μια πρόκληση στην οποία πρέπει να αντεπεξέλθουμε.


Nadia Schadlow: Η ποσότητα έχει σημασία.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Η ποσότητα και η ποιότητα.


Nadia Schadlow: Μπορείτε να μας πείτε λίγα περισσότερα για την πρωτοβουλία της Τσεχίας που μόλις αναφέρατε;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Πιστεύω ότι η πρωτοβουλία της Τσεχίας έχει αποδειχθεί αποτελεσματικός τρόπος μεταφοράς οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία. Πολλές χώρες συμμετέχουν. Όπως επισημάνατε, το ζητούμενο πλέον είναι η ταχύτητα και να διασφαλίσουμε ότι οι απαραίτητες συναλλαγές, για παράδειγμα για την πώληση εξοπλισμού, θα πραγματοποιούνται το συντομότερο δυνατό. Μου φαίνεται ότι αυτό θα άξιζε να εξεταστεί περαιτέρω.


Nadia Schadlow: Κλείνοντας, ποιες είναι οι προσδοκίες σας για το 75ο δημόσιο φόρουμ; Τι πιστεύετε για το ΝΑΤΟ, τι θα θέλατε να δείτε να προκύπτει από την 75η επετειακή Σύνοδο Κορυφής;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς, πιστεύω ότι είναι σημαντικό να κάνουμε έναν απολογισμό όσων έχουμε επιτύχει. Το ΝΑΤΟ έχει αποδειχθεί επιτυχημένο επειδή μπόρεσε να προσαρμοστεί και ενίοτε να επανεφεύρει τον εαυτό του. Αυτό ακριβώς πρέπει να κάνουμε και τώρα. Για εμένα, η πιο κρίσιμη πτυχή του ΝΑΤΟ ήταν πάντα η δύναμη της διατλαντικής εταιρικής σχέσης.

Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να παραμείνουμε προσηλωμένοι σε αυτή την αμοιβαία δέσμευση, αλλά και να αναγνωρίσουμε ότι σε μία συμμαχία όλοι πρέπει να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί. Δεν υπάρχουν «επιβάτες χωρίς εισιτήριο», και γι’ αυτό η τήρηση της δέσμευσης του 2% είναι τόσο σημαντική, τουλάχιστον για τις χώρες που ήταν πάντα πολύ συνεπείς με αυτόν τον στόχο. Ίσως κάποια στιγμή πρέπει να συζητήσουμε την αύξησή του. Ίσως το 2% δεν είναι αρκετό. Ίσως πρέπει να φτάσουμε στο 2,5% εάν θέλουμε πραγματικά να επιτύχουμε όλα όσα θέλουμε να κάνουμε στο πλαίσιο της Συμμαχίας.

Αλλά το μόνο βέβαιο είναι ότι σε μια εποχή μεγάλης αβεβαιότητας η συμμετοχή σε μια Συμμαχία που είναι ισχυρή, αμυντική και ικανή να μας υπερασπιστεί όλους από εξωτερικές απειλές εξακολουθεί να είναι αμείωτης σημασίας.


Nadia Schadlow: Σας ευχαριστώ πολύ. Ήταν χαρά μου.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ.



Ο Μπάιντεν παίρνει στον λαιμό του τις ΗΠΑ κινδυνεύοντας να εκλεγεί ο Τράμπ

 


Ο Τζο Μπάιντεν εμφανίστηκε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της 75ης συνόδου του NATO, και επισκιάστηκε από τουλάχιστον δύο μεγαλειώδη φραστικά ολισθήματα, καθώς η υποψηφιότητά του για δεύτερη θητεία τον Νοέμβριο παραμένει επισφαλής, εν μέσω των αμφισβητήσεων για την πνευματική του οξύτητα.

«Είμαι αποφασισμένος να είμαι υποψήφιος, όμως νομίζω πως είναι σημαντικό να καθησυχαστούν οι φόβοι», αναγνώρισε ο κ. Μπάιντεν, 81 ετών, υποσχόμενος να συνεχίσει ενεργά την εκστρατεία του, και αρνούμενος να παραιτηθεί,

Όπως σε κάθε του ομιλία, έτσι και χθες μάσαγε ενίοτε τα λόγια του ή άφηνε φράσεις ημιτελείς, πλην όμως έδειξε ικανός να χειριστεί περίπλοκα διεθνή και πολιτικά ζητήματα χωρίς σημειώσεις και χωρίς auto-cue.

Η εμφάνισή του δεν χωρούσε καμιά σύγκριση με την καταστροφική επίδοσή του στην τηλεμαχία της 27ης Ιουνίου με τον Ρεπουμπλικάνο προκάτοχό του, όταν ήταν εμφανώς σε σύγχυση και έμοιαζε τρομερά κουρασμένος.

Ο κ. Μπάιντεν επανέλαβε χθες πως εννοεί να «τελειώσει τη δουλειά» που άρχισε το 2020 και διαβεβαίωσε πως θα είναι ακόμα ικανός, αν επανεκλεγεί, να «αντιμετωπίσει» τους προέδρους της Κίνας και της Ρωσίας, τον Σι Τζινπίνγκ και τον Βλαντίμιρ Πούτιν, σε τρία χρόνια. Επιπλέον επισήμανε ότι οι σύμμαχοι των ΗΠΑ φοβούνται «καταστροφή» σε περίπτωση νέας θητείας του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία. Οι «Ευρωπαίοι σύμμαχοι» δεν είπαν «‘Τζο, μην θέσεις υποψηφιότητα’», τόνισε σε δημοσιογράφους ο Αμερικανός πρόεδρος. «Αυτό που μου είπαν ήταν ‘πρέπει να νικήσεις, δεν μπορείς να αφήσεις να επιστρέψει αυτός ο τύπος. Θα ήταν καταστροφή’», πρόσθεσε.

«Υποβλήθηκα σε τρεις νευρολογικές εξετάσεις, εντατικές και σημαντικές», η πιο πρόσφατη από τις οποίες έγινε «τον Φεβρουάριο», θύμισε, κι οι γιατροί «λένε πως είμαι σε καλή φόρμα. Είμαι καλά». Διαβεβαίωσε επίσης πως αυτός έχει τα «περισσότερα προσόντα», ότι είναι ο καταλληλότερος υποψήφιος της παράταξής του απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ τον Νοέμβριο. «Τον νίκησα μια φορά ήδη [σ.σ. τον Τραμπ], θα τον νικήσω ξανά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Υπάρχουν κι άλλοι που θα μπορούσαν να νικήσουν τον Τραμπ, αλλά είναι τρομερά δύσκολο να ξεκινάς από το μηδέν», πρόσθεσε, κάτι λιγότερο από τέσσερις μήνες προτού ανοίξουν τα εκλογικά τμήματα στις ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος, για την πνευματική οξύτητα του οποίου εγείρονται ερωτήματα, αρνήθηκε πως πρέπει να πηγαίνει για ύπνο στις 20:00 κάθε βράδυ, πάντως αναγνώρισε πως πρέπει να κάνει περισσότερη οικονομία δυνάμεων.

Συνηθισμένος στα φραστικά ολισθήματα, έκανε δύο εντυπωσιακές γκάφες.

Απαντώντας στην πρώτη ερώτηση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο κ. Μπάιντεν είπε πως «δεν θα είχα επιλέξει τον αντιπρόεδρο Τραμπ αν δεν θεωρούσα πως έχει τα προσόντα για να γίνει πρόεδρος», αντί να προφέρει το όνομα της Κάμαλα Χάρις.

Στη σύνοδο του NATO, ανήγγειλε τον «πρόεδρο Πούτιν» καθώς υποδεχόταν επί σκηνής τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Και τώρα θα δώσω τον λόγο στον πρόεδρο της Ουκρανίας, που έχει τόσο θάρρος όσο και αποφασιστικότητα. Κυρίες και κύριοι, ο πρόεδρος Πούτιν», είπε ο Δημοκρατικός, 81 ετών, προτού συνειδητοποιήσει το λάθος, πλησιάσει το μικρόφωνο και δηλώσει: «...θα νικήσει τον πρόεδρο Πούτιν. Ο πρόεδρος Ζελένσκι!». «Είμαι τόσο επικεντρωμένος στο να νικηθεί ο Πούτιν», δικαιολογήθηκε.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times, η ομάδα του Τζο Μπάιντεν έχει αρχίσει διακριτικά να κάνει έρευνα για τις πιθανότητες που έχει η αντιπρόεδρός του Κάμαλα Χάρις, 59 ετών, να κερδίσει τον Ντόναλντ Τραμπ.

Και, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos για λογαριασμό των ABC News και Washington Post, τα δύο τρίτα (το 67%) των Αμερικανών θεωρούν πως ο κ. Μπάιντεν πρέπει να αποσύρει την υποψηφιότητά του. Αξιοσημείωτα, στις τάξεις των ψηφοφόρων των Δημοκρατικών η άποψη αυτή είναι επίσης πλειοψηφική, φθάνει το 56%.





Το νέο σώου προσκύνημα στον Κασσελάκη απέτυχε - Κρίμα η αφίσα ανοίξαμε και σας περιμένουμε

 



Κρίμα η αφίσα ανοίξαμε και σας περιμένουμε ΠΑΜ!!

Μόλις 30 άτομα μαζεύτηκαν, στημένη και περίεργοι, για να δουν και να προσκυνήσουν τον Στέφανο Κασσελάκη μήπως και επηρεαστεί η κοινή γνώμη, που γελάει για ακόμα μία φορά με τις γελοιότητες του τυχοδιώκτη που θέλει να τον λένε μόνο πρόεδρο.



Το νέο επικοινωνιακό πυροτέχνημα του Στέφανου Κασσελάκη απέτυχε και ένα ακόμα σώου ενός γελοίου τύπου δεν απέδωσε. 

Έξω από την Κουμουνδούρου ήταν συγκεντρωμένα περίπου 30 άτομα, για να γελάει ο κόσμος μαζί τους. Ο πρόεδρος, γιατί δεν τολμάει να τον αναφωνήσει αλλιώς κάποιος, έβλεπε για ένα 5λεπτo τον κάθε έναν και άκουγε το πρόβλημα ή και την πρότασή του, γράφοντας σε ένα χαρτάκι ότι του έλεγε.

Όπως ενημερωθήκαμε ένας προσκυνητής πήγε τον σκύλο του να τον γνωρίσει ο Κασσελάκης γιατί αυτή ήταν η επιθυμία του.

Με λίγα λόγια και με το νέο σώου, δεν έχουν αντιληφθεί στον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν θα κερδίσουν ψηφοφόρους, άντε να πάει κάποιος οπαδός να δει τον άγιο πρόεδρο από κοντά, και εάν δεν πάει να στείλει η Κουμουνδούρου στημένους να κάνουν τους προβληματισμένους και να περιμένουν την ευλογία του εκλεκτού.

Όπως φάνηκε με το ζόρι μαζεύτηκαν 30 άτομα για να γελοιοποιηθεί για ακόμα μία φορά ο Στέφανος Κασσελάκης.



Μητσοτάκης : Τα Σκόπια με τον ένα η με τον άλλο τρόπο θα αντιληφθούν ότι πρέπει να τηρούν την συμφωνία

 


«Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, ερωτηθείς, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο της συνόδου του NATO στην Ουάσιγκτον, για τις συνεχείς προκλήσεις από αξιωματούχους της Βόρειας Μακεδονίας, που συνεχίζουν να μην τηρούν τη συμφωνία των Πρεσπών σε ό,τι αφορά τη συνταγματική ονομασία της χώρας.

Σε ερώτηση αν η Ελλάδα σκέφτεται να κάνει χρήση των προβλέψεων του άρθρου 19 της συμφωνίας, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τους συναδέλφους μου για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας έχει επιλέξει να μην εφαρμόζει ένα κρίσιμο άρθρο της συμφωνίας ως προς το  συνταγματικό της όνομα έναντι όλων. Αποκαλεί τη χώρα του "Δημοκρατία της Μακεδονίας" εντός συνόρων, κάτι το οποίο προφανώς απαγορεύεται ρητά από την συμφωνία. Θέλω βέβαια να επισημάνω ότι εντός της αίθουσας και παρουσία όλων των ηγετών του ΝΑΤΟ, δεν ακολούθησε αυτήν την τακτική και χρησιμοποίησε την συνταγματική ονομασία της χώρας του. Από εκεί και πέρα θεωρώ ότι με τον έναν ή τον τρόπο η ηγεσία της γειτονικής χώρας θα αντιληφθεί ότι αυτή η τακτική είναι παντελώς αντιπαραγωγική».

Συμπλήρωσε πως «οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται, είναι κάτι το οποίο το τόνισα χθες και στην ολομέλεια του ΝΑΤΟ. Είναι κάτι το οποίο νομίζω αντιλαμβάνονται όλοι οι σύμμαχοί μας. Εμείς θέλουμε η Βόρεια Μακεδονία να κάνει βήματα ευρωπαϊκής προσέγγισης, αυτό προϋποθέτει όμως το σεβασμό του διεθνούς δικαίου και το σεβασμό των συμφωνιών που έχει υπογράψει η χώρα προφανώς (...) Πιστεύω ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αυτό είναι κάτι το οποίο η ηγεσία των Σκοπίων θα το αντιληφθεί. Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα δεν θα αποκαλύψει αυτή τη στιγμή τα όπλα τα οποία έχει στη διάθεση της για να απαντήσει σε ενδεχόμενη επιμονή της ηγεσίας της γειτονικής χώρας σε αυτή την τακτική».