Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2020

Ο δικτάτορας έδωσε εντολή στα ΜΜΕ να βάλουν κατά της προέδρου Σακελλαροπούλου

 


Μήνυμα για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό έστειλε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν της ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Η κ. Σακελλαροπούλου τόνισε πως αναγκαίες προϋποθέσεις αποτελούν «η αποκλιμάκωση της έντασης, με αποφυγή νέων τουρκικών παραβιάσεων της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, και η προσήλωση όλων στον συμφωνημένο στόχο της επίλυσης του Κυπριακού, στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως περιγράφεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η κατάργηση του πλήρως αναχρονιστικού συστήματος Εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων και η απομάκρυνση του κατοχικού στρατού είναι αυτονόητη προϋπόθεση για την επίλυση», πρόσθεσε.

Η κ. Σακελλαροπούλου πρόσθεσε, «η εμπρηστική ρητορική της τουρκικής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας έχουν προκαλέσει πρωτοφανή ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Ένταση που δεν στρέφεται βέβαια μόνο κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς υπονομεύει ανοικτά την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Ούτε η Ελλάδα ούτε η Κυπριακή Δημοκρατία πρόκειται ποτέ να αποδεχθούμε και να νομιμοποιήσουμε τουρκικά τετελεσμένα και να συναινέσουμε σε διχοτομικές λύσεις αποδοχής και νομιμοποίησης των συνεπειών της τουρκικής εισβολής και κατοχής στην Κύπρο. Αταλάντευτος κοινός μας στόχος παραμένει, μέχρι τελικής ευοδώσεως, ο τερματισμός της κατοχής και η επίτευξη συνολικής, συμφωνημένης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του κυπριακού ζητήματος, στη βάση των δεσμευτικών για όλους σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης», επεσήμανε.

Με αφορμή όσα δήλωσε κατά την επίσκεψη στην Κύπρο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τα πλήρως ελεγχόμενα ΜΜΕ της Τουρκίας πήραν εντολή απο το καθεστώς του δικτάτορα Ερντογάν να "επιτεθούν' με δημοσιεύματα κατά της προέδρου.

Ειδικότερα, δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της Akit, τιτλοφορείται: «Δύο σκάνδαλα μαζί από την Ελληνίδα Πρόεδρο της Δημοκρατίας» και κατηγορεί την κ. Σακελλαροπούλου,  για το πρόγραμμα της επίσκεψής της στην Κύπρο, αλλά και για τις δηλώσεις της στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων που προηγήθηκαν με βολές προς την Τουρκία. 

Το δημοσίευμα, χαρακτηρίζει την Ελλάδα, «κακομαθημένο παιδί της Ευρώπης» και αντιστρέφοντας την πραγματικότητα κατηγορεί την κ. Σακελλαροπούλου, ότι «κλιμάκωσε την ένταση μην μπορώντας να χωνέψει την χρήση δικαιωμάτων που έκανε στην Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία». Εκφράζει δε, δυσαρέσκεια, επειδή η ΠτΔ, «υποστήριξε πως η Τουρκία στο νησί είναι εισβολέας».

Το δημοσίευμα κατηγορεί επίσης, την ΠτΔ πως θα επισκεφθεί «τάφους ηγετών της ΕΟΚΑ», εννοώντας τους πεσόντες και απαγχονισθέντες ήρωες του Απελευθερωτικού Αγώνα 1955-1959 που είναι θαμμένοι στα Φυλακισμένα Μνήματα της Λευκωσίας και ψευδώς υποστηρίζει πως ευθύνονται για δολοφονίες Τουρκοκυπρίων.



Συνελήφθη ο 41χρονος για τραυματισμό ατόμου με πυροβόλο όπλο στην Θεσσαλονίκη

 


Συνελήφθη έπειτα από την άμεση κινητοποίηση και τις αναζητήσεις αστυνομικών πληρώματος περιπολικού της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης, 41χρονος ημεδαπός, ο οποίος ενέχεται σε περίπτωση τραυματισμού ατόμου με πυροβόλο όπλο.

Σε βάρος του συλληφθέντα σχηματίσθηκε δικογραφία από το Τμήμα Ασφαλείας Παύλου Μελά, που διενεργεί την προανάκριση, για τα αδικήματα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, παράβασης του Νόμου περί όπλων και παράβασης του Νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, απογευματινές ώρες χθες 21-09-2020 στη Νικόπολη, έπειτα από διαπληκτισμό που προηγήθηκε μεταξύ του 41χρονου και 39χρονου έξω από κατάστημα, ο πρώτος έβαλε κατά του δεύτερου με πιστόλι τραυματίζοντάς τον στα πόδια και τράπηκε σε φυγή.

Ακολούθησαν επιστάμενες αναζητήσεις αστυνομικών, κατά τις οποίες σε σύντομο χρονικό διάστημα εντοπίστηκε και συνελήφθη ο 41χρονος σε ταράτσα πολυκατοικίας στην ίδια περιοχή, ενώ στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 68 ναρκωτικά δισκία. 

Στο πλαίσιο των αναζητήσεων βρέθηκε και κατασχέθηκε το πυροβόλο όπλο του συλληφθέντα.

Ο 39χρονος μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της πόλης όπου νοσηλεύεται.

Ο συλληφθείς με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του θα οδηγηθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα.



Θράσος του δικτάτορα Ερντογάν που τον ενοχλεί ο σταυρός στον Έβρο και τολμάει να κάνει παράπονα

 


Το θράσος του Τούρκου δικτάτορα Ερντογάν δεν έχει όρια και εκτός από τις προκλήσεις εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, τον ενοχλεί και ο σταυρός που υπάρχει στον Έβρο.

Ο θρασύτατος και επικίνδυνος για την ανθρωπότητα δικτάτορας Ερντογάν έθεσε στη Μέρκελ ζήτημα κατά του τεράστιου σταυρού που τοποθετήθηκε στη Νέα Βύσσα Έβρου και ο οποίος φαίνεται από την Αδριανούπολη.

Πριν λίγες ημέρες, ένας μεγάλος φωτεινός Σταυρός τοποθετήθηκε και καλός έγινε, σε περίοπτη θέση στον περιβάλλοντα χώρο της Ιεράς Μονής Αγίας Σκέπης – Αγίας Παρασκευής Νέας Βύσσας στα ελληνοτουρκικά σύνορα και είναι ορατός στην Αδριανούπολη, αλλά και άλλες τουρκικές περιοχές.

Μάλιστα οι πληροφορίες επιμένουν ότι ο Ερντογάν έχει ήδη εκφράσει τη δυσαρεσκειά του στην Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για ένα σταυρό που βρίσκεται μέσα στην περιοχή της Ελλάδας που έχει κάθε δικαίωμα.

Ο Τούρκος αναμένεται να το θέσει και επισήμως στην Μέρκελ κατά την βιντεοδιάσκεψη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τσαρλς Μισέλ, σήμερα Τρίτη πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 24-25 Σεπτεμβρίου.


Ο δικτάτορας να μαζευτεί και να κατεβάσει την ημισέληνο από τα κατεχόμενα γιατί είναι πολύ γελοίος!!



Αυξάνονται οι καταλήψεις στα σχολεία γιατί κάποιοι επικίνδυνοι χρησιμοποιούν παιδιά για να περάσουν μηνύματα

 


Οι καταλήψεις από ανεύθυνους μαθητές που κατά βάσει κάνουν πλάκα γιατί κάποιοι επικίνδυνοι τους χρησιμοποιούν, ξεκίνησαν δειλά δειλά την προηγούμενη εβδομάδα, φαίνεται ότι έχουν αυξηθεί σε αριθμό. Στις Σέρρες, την Κρήτη, την Αχαΐα, τη Μαγνησία, την Καβάλα αλλά και στην Αττική σε αρκετά σχολεία στο Χαϊδάρι, τα Πατήσια, την Αγία Παρασκευή και το Χαλάνδρι. 

Ανά περιοχή διαφέρουν τα αιτήματα και οι ανάγκες των μαθητών, σε αρκετά όμως διαμαρτύρονται για τα μέτρα προστασίας στα σχολεία, υποστηρίζοντας ότι η υποχρεωτική χρήση μάσκας δεν είναι αρκετή.

Παραγγελία να σχηματιστεί δικογραφία για διατάραξη λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας παρήγγειλε από την αστυνομία η εισαγγελέας ανηλίκων Δήμητρα Τσιαρδακλή για τα σχολεία που τελούν υπό κατάληψη στον νομό Θεσσαλονίκης και αφορούν κυρίως τη χρήση της προστατευτικής μάσκας. Η παραγγελία εστάλη προς τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης με παράλληλη κοινοποίηση προς τα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα. Σύμφωνα με την ίδια παραγγελία, όπου διαπιστωθεί ότι υπάρχει συμμετοχή ενηλίκων σε κατάληψη σχολείου θα εφαρμοστεί η αυτόφωρη διαδικασία για το ίδιο αδίκημα.

Το ίδιο θα πρέπει να συμβεί σε όλες τις περιοχές που υπάρχουν καταλήψεις σε σχολεία γιατί τέτοιες ενέργειες εξυπηρετούν άλλους που χρησιμοποιούν τα παιδιά και αυτοί οι άλλοι πρέπει να βρεθούν και να τιμωρηθούν.





Στη φυλακή οι έξι Αφγανοί για τον εμπρησμό στην Μόρια

 


Προφυλακιστέοι κρίθηκαν, όπως άλλωστε αναμενόταν, οι έξι Αφγανοί που κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στον εμπρησμό του καταυλισμού της Μόριας τη νύχτα της 8ης Σεπτεμβρίου. Απολογήθηκαν χθες νωρίς το μεσημέρι και έπειτα από σύσκεψη διάρκειας δυόμισι ωρών, ανακριτής και εισαγγελέας Μυτιλήνης διέταξαν την κράτησή τους.

Η ταυτοποίησή τους βασίζεται στη μαρτυρία 42χρονου Αφγανού, που αναγνώρισε σε φωτογραφίες και κατονόμασε τους πέντε από τους συνολικά έξι κατηγορουμένους, λέγοντας ότι ανήκαν σε μια ομάδα τουλάχιστον δεκαπέντε νεαρής ηλικίας Αφγανών, από τη ζώνη 12 του καταυλισμού, που προχώρησε σε εμπρησμούς εντός και εκτός του ΚΥΤ. Ο 6ος αναγνωρίστηκε σε βίντεο από τους εμπρησμούς που αναρτήθηκε ανοιχτή σελίδα με πολλές χιλιάδες μέλη στο Facebook. 

Ορισμένοι από τους κατηγορουμένους αμφισβητούν ότι έχουν ήδη ενηλικιωθεί και παρουσίασαν έγγραφα (αμφιβόλου εγκυρότητας καθώς οι λαθρομετανάστες και οι πρόσφυγες κατά δήλωση τους καταγράφεται η ηλικία τους) σύμφωνα με τα οποία δεν έχουν ακόμη κλείσει τα 18 χρόνια. Για τους ανηλίκους ο μέγιστος χρόνος προφυλάκισης είναι 6 μήνες και για τους ενηλίκους 18. 




Κορωνοϊός: Πώς θα ξεχωρίσεις τον Covid-19 από το κρυολόγημα ή την γρίπη

 


Σύμφωνα με την Guardian, το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας (NHS) δημιούργησε έναν οδηγό που βοηθάει τους πολίτες να ξεχωρίσουν τις τρεις ασθένειες με βάση τα συμπτώματα που εμφανίζουν. 

Αναλυτικά, τα συνηθέστερα συμπτώματα που συνδέονται με κάθε μία από τις τρεις ασθένειες είναι τα εξής:

Covid-19

Τα πιο κοινά συμπτώματα της Covid-19 είναι ο πυρετός - πάνω από 37,8C - ένας νεοεμφανισθείς, επίμονος βήχας (συνήθως ξηρός) και η απώλεια γεύσης ή/και όσφρησης. Επίσης, μερικές φορές οι ασθενείς εμφανίζουν κόπωση και πόνο στο σώμα, πονόλαιμο, πονοκεφάλους και δύσπνοια. Η διάρροια, η καταρροή και το «μπούκωμα» στη μύτη είναι σπανιότερα συμπτωματα. Όσον αφορά την ένταση των συμπτωμάτων, το NHS αναφέρει ότι μπορεί να είναι από ήπια μέχρι υψηλή.

Κρυολόγημα

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του κρυολογήματος είναι φτέρνισμα. πόνοι στο σώμα, καταρροή ή «μπούκωμα» στη μύτη και πονόλαιμος. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί ήπιος βήχας. Μερικές φορές ο ασθενής αισθάνεται κόπωση, ενώ είναι σπάνιο να έχει πυρετό ή πονοκεφάλους. Τα κρυολογήματα δεν προκαλούν διάρροια. Σύμφωνα με το NHS, στην περίπτωση του κρυολογήματος συνήθως τα συμπτώματα εμφανίζονται σταδιακά.

Γρίπη

Η γρίπη συνήθως εκδηλώνεται με πυρετό, κόπωση, ξηρό βήχα, πόνους στο σώμα και πονοκεφάλους. Μερικές φορές ο ασθενής έχει πονόλαιμο, καταρροή ή βουλωμένη μύτη. Κάποια παιδιά με γρίπη έχουν διάρροια. Δεν υπάρχει φτέρνισμα ούτε δύσπνοια στην γρίπη, και το NHS αναφέρει ότι συνήθως τα συμπτώματα εμφανίζονται γρήγορα.



Περιορισμούς σε εστίαση και εργασία από το σπίτι θα ανακοινώσει ο Τζόνσον

 


Παμπ, μπαρ και εστιατόρια στην Αγγλία θα είναι υποχρεωμένα να κλείνουν στις 10 τη νύχτα από την Πέμπτη, αναμένεται να ανακοινώσει ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Μεταξύ άλλων μέτρων που αναμένεται να εξαγγείλει ο κ. Τζόνσον εντός της ημέρας με στόχο τον περιορισμό διασποράς του κορωνοϊού είναι η υποχρέωση των καταστημάτων εστίασης να εξυπηρετούν τους πελάτες στο τραπέζι και όχι στο μπαρ.

Δε θα προβλέπεται, ωστόσο, κάποιο καθολικό 'lockdown', τουλάχιστον για την ώρα, παρά τις εικασίες των τελευταίων ημερών.

Επίσης, η αστυνομία θα έχει την εξουσία να προβαίνει ακόμα και σε συλλήψεις ώστε να επιβάλλεται η τήρηση της απόστασης των δύο μέτρων εντός καταστημάτων εστίασης.

Οι εργαζόμενοι αναμένεται να κληθούν ξανά να εργάζονται από το σπίτι εφόσον συμφωνεί ο εργοδότης τους και δε διακινδυνεύεται η λειτουργία της επιχείρησης.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός θα τονίσει εξάλλου για ακόμα μία φορά τη σημασία της ατομικής ευθύνης και της τήρησης των κανόνων υγιεινής.

Τα μέτρα θα οριστικοποιηθούν το πρωί σε συσκέψεις του υπουργικού συμβουλίου και της επιτροπής αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων 'Cobra' υπό τον πρωθυπουργό. Θα ανακοινωθούν από τον ίδιο στη Βουλή των Κοινοτήτων το μεσημέρι. Ο κ. Τζόνσον θα προβεί και σε τηλεοπτικό διάγγελμα το βράδυ.

Τα μέτρα ακολουθούν την αναβάθμιση του συναγερμού για την COVID-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο από το επίπεδο 3 στο επίπεδο 4, που σημαίνει ότι τα κρούσματα παρουσιάζουν εκθετική αύξηση.

Είχε προηγηθεί η προειδοποίηση του επικεφαλής επιστημονικού συμβούλου της κυβέρνησης σερ Πάτρικ Βάλανς ότι αν διατηρηθεί ο τρέχων ρυθμός διασποράς του ιού η χώρα θα είναι αντιμέτωπη με 50.000 κρούσματα ημερησίως στα μέσα Οκτωβρίου.

Άλλοι επιστήμονες στη Βρετανία, πάντως, αμφισβήτησαν τη βάση των εκτιμήσεων του σερ Πάτρικ, κάνοντας λόγο για υπερβολικό χείριστο σενάριο.

Σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ, το διάγγελμα του κ. Τζόνσον το βράδυ θα αφορά «περαιτέρω τρόπους με τους οποίους θα αντιμετωπίσουμε τον ιό με βάση τις νεότερες επιστημονικές συστάσεις και το ρόλο που μπορεί να παίξει ο καθένας στην πάταξη της διασποράς».

Εν τω μεταξύ, ο δήμαρχος Λονδίνου Σαντίκ Καν πρότεινε 15 περιοριστικά μέτρα για να συγκρατηθεί η διασπορά του ιού στην πρωτεύουσα. Περιλαμβάνουν τη χρήση μάσκας στις παμπ, κλείσιμό τους στις 10 τη νύχτα και περισσότερη εργασία από το σπίτι.


Θανάσης Γκαβός

skai.gr



Μητσοτάκης: Η συνεισφορά του ΟΗΕ στη διατήρηση και την οικοδόμηση της ειρήνης καθώς και στην αποτροπή συγκρούσεων είναι αδιαμφισβήτητη.

 


Παρέμβαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη διάσκεψη κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για τη συμπλήρωση 75 ετών από την ίδρυση του Οργανισμού.

Κυρίες και κύριοι,

Όταν αντιπρόσωποι από 46 χώρες -περιλαμβανομένης της δικής μου- συναντήθηκαν στο Σαν Φρανσίσκο τον Ιούνιο του 1945 βρίσκονταν ενώπιον ενός κόσμου που είχε διαλυθεί από έξι χρόνια πολέμου. Η ελευθερία, η δημοκρατία και το κράτος δικαίου είχαν διαφυλαχθεί, αλλά με αδιανόητο ανθρώπινο κόστος.

Γι’ αυτό ο Χάρτης του ΟΗΕ που έθεσαν σε εφαρμογή με την υπογραφή τους οι αντιπρόσωποι εκείνη τη χρονιά διαπνεόταν από τρεις θεμελιώδεις στόχους: την Ειρήνη και την Ασφάλεια, την Ανάπτυξη και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Καθώς στεκόμαστε σήμερα εδώ, ενωμένοι και δείχνοντας την αποφασιστικότητά μας να αντιμετωπίσουμε ένα νέο και διαρκώς εξελισσόμενο σύνολο προκλήσεων που αφορούν τον τρόπο ζωής μας, λέω με υπερηφάνεια ότι η Ελλάδα ενώνει τη φωνή της με τη διεθνή κοινότητα χαιρετίζοντας αυτές τις αξίες, στην 75η επέτειο από την ίδρυση των Ηνωμένων Εθνών.

Γεννημένα από έναν ζωντανό εφιάλτη, τα Ηνωμένα Έθνη στέκουν σήμερα ως ένας φάρος ελπίδας κι ως ένα αυθεντικό παράδειγμα παγκόσμιας συνεργασίας.

Η συνεισφορά του ΟΗΕ στη διατήρηση και την οικοδόμηση της ειρήνης καθώς και στην αποτροπή συγκρούσεων είναι αδιαμφισβήτητη. Αναρίθμητες ζωές έχουν σωθεί χάρη στις ενέργειες των Ηνωμένων Εθνών. Εκατομμύρια άνθρωποι που είχαν εκτοπιστεί μέσα στην χώρα τους ή είχαν υποχρεωθεί να διασχίσουν σύνορα αναζητώντας την ασφάλεια έχουν βρει καταφύγιο, φροντίδα και προστασία από αυτόν τον θαυμαστό και εξελισσόμενο διεθνή θεσμό.

Η υιοθέτηση της Ατζέντας του 2030 και των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης έχουν ενισχύσει την κοινή μας φιλοδοξία και μας έχουν οδηγήσει, ως οργανισμό, σε ένα νέο επίπεδο, και δικαίως. Οι εν εξελίξει μεταρρυθμίσεις του συστήματος Ανάπτυξης του ΟΗΕ αξίζουν την ολόψυχη στήριξή μας.

Τα Ηνωμένα Έθνη είναι, φυσικά, ένα ισχυρό όχημα για αλλαγές. Εναπόκειται στο κάθε μέλος της διεθνούς κοινότητας να αδράξει τις δυνατότητες που έχουμε από κοινού στη διάθεσή μας. Για να το πράξουμε αυτό, πρέπει να παραμείνουμε προσηλωμένοι στο Σύστημα Πολυμερούς Συνεργασίας, με τα Ηνωμένα Έθνη στον πυρήνα του.

Η τήρηση του Διεθνούς Δικαίου βρίσκεται στην καρδιά αυτού του Συστήματος Πολυμερούς Συνεργασίας. Η διασφάλιση του σεβασμού, των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, του διεθνούς ελέγχου των εξοπλισμών, της μη εξάπλωσης (όπλων μαζικής καταστροφής), της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας. Αυτές είναι οι αξίες της Πολυμερούς Συνεργασίας σε αυτήν την 75η επέτειό μας.

Η πανδημία της Covid-19 είναι μία εμφατική υπενθύμιση που εξηγεί γιατί η Πολυμερής Συνεργασία λειτουργεί και γιατί είναι τόσο αναγκαία. Ο ηγετικός ρόλος των Ηνωμένων Εθνών, και ειδικά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, είναι κρίσιμος σε αυτή τη συγκυρία. Γι’ αυτόν τον λόγο έχει έρθει ο καιρός να αρχίσουμε να εργαζόμαστε πάνω σε μία νέα παγκόσμια Αρχιτεκτονική Υγείας. Η επίτευξη της ισότιμης πρόσβασης σε εμβόλια και η ανεμπόδιστη θεραπεία της Covid-19 για το καλό της παγκόσμιας δημόσιας υγείας είναι κομβικής σημασίας συστατικά για την οικοδόμηση αυτής της νέας Αρχιτεκτονικής Υγείας του αύριο.

Από τη σύστασή του ο ΟΗΕ βοηθά τον κόσμο να ξεπεράσει προκλήσεις που, διαφορετικά, μεμονωμένα κράτη-μέλη, ανεξαρτήτως του πόσο ισχυρά είναι, ουδέποτε θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μόνα τους. Αυτό παραμένει αληθές, καθώς νέες προκλήσεις έχουν εμφανιστεί και νέα ζητήματα διαμορφώνουν την παγκόσμια πραγματικότητα.

Τα θέματα που αντιμετωπίζουμε δεν είναι εύκολα. Το μέλλον μας επιφυλάσσει εξαιρετικά μεγάλες προκλήσεις. Όμως παραμένω αισιόδοξος. Μαζί, όπως το έχουμε πράξει μέχρι σήμερα, μπορούμε όχι μόνο να λύσουμε αυτά τα προβλήματα αλλά να θέσουμε τις βάσεις για έναν καλύτερο κόσμο για τις μελλοντικές γενιές. Απευθυνόμενος σε όλους εσάς σήμερα υποστηρίζω ότι το Μέλλον που Θέλουμε αντικατοπτρίζεται στον ΟΗΕ που Χρειαζόμαστε, και είναι αυτός ο ΟΗΕ τον οποίο ακούραστα θα πρέπει να συνεχίσουμε να οικοδομούμε.



Κατατέθηκε η τροπολογία για την τηλεργασία και την οργάνωση του τόπου και του χρόνου εργασίας

 



Με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή ρυθμίζονται θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και συγκεκριμένα λαμβάνονται έκτακτα προσωρινά μέτρα, ως προς την οργάνωση του τόπου και του χρόνου εργασίας, για την αποσυμφόρηση των μέσων μαζικής μεταφοράς και του τόπου εργασίας, για την προστασία της δημόσιας υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19.

Ειδικότερα:

1.α. Εφαρμόζεται υποχρεωτικά σύστημα εξ αποστάσεως παροχής εργασίας σε εργαζόμενους επιχειρήσεων-εργοδοτών του ιδιωτικού τομέα, σε όποιες περιπτώσεις η εργασία τους μπορεί να παρασχεθεί με αυτό το σύστημα, σε ποσοστό 40% επί του συνολικού αριθμού αυτών των εργαζομένων.

β. Υποχρεούνται, με επιβολή προστίμου τριών (3.000) ευρώ σε περίπτωση παράβασης, οι επιχειρήσεις - εργοδότες να προαναγγείλουν, εντός εικοσιτετραώρου από τη δημοσίευση της υπό ψήφιση διάταξης, στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», την εξ αποστάσεως εργασία του 40% των εργαζομένων τους.

γ. Αναπροσαρμόζεται το ωράριο εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις -εργοδότες του ιδιωτικού τομέα κατά την έναρξη και λήξη του.

δ. Τα ανωτέρω ισχύουν εντός της Περιφέρειας Αττικής, από τη δημοσίευσή τους έως τις 4 Οκτωβρίου 2020.

Με κ.υ.α. είναι δυνατή:

ΐ) η χρονική και γεωγραφική επέκταση της ισχύος των εν λόγω μέτρων και

ii) η τροποποίηση του ποσοστού του 40%..



Κορωνοϊός: «Σαρώνει» στο κέντρο της Αθήνας, 174 κρούσματα σε 24 ώρες

 

«Κόκκινες» περιοχές στην Αττική, καθώς συγκεντρώνουν τα περισσότερα κρούσματα θεωρούνται τα Πετράλωνα, η Κυψέλη, το Περιστέρι, τα Σεπόλια, η Πλατεία Αττικής, το Φάληρο και η Καλλιθέα.

Μεγάλο ποσοστό των κρουσμάτων είναι αλλοδαποί και αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα. 

Στο «Σωτηρία» 25% κλινών Covid καταλαμβάνεται από αλλοδαπούς, ενώ στον «Ευαγγελισμό» το αντίστοιχο ποσοστό είναι 50-55%, οι αλλοδαποί που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία δεν έχουν σοβαρά συμπτώματα, και οι γιατροί τους κρατούν στα νοσοκομεία για να αποφύγουν την εξάπλωση του κοροναϊού.