Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2024

Ο Δούκας υποσχέθηκε ότι θα κάνει την Αθήνα γιάφκα αντιεξουσιαστών και κακοποιών θα μοιράσει κτίρια σε συλλογικότητες

 


Θα γελάσει και ο κάθε πικραμένος εκτός Αθήνας με τον ελεγχόμενο δήμαρχο νούμερο, υποχείριο των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ και αντιεξουσιαστών.

Εκτός που ο τύπος θα παραδώσει τον λόφο του Στρέφη σε κάθε ακροαριστερό κακοποιό σε βάρος της ασφάλειας των πολιτών, θα μοιράσει και κτίρια σε συλλογικότητες και κάθε λογής ακροαριστερό κακοποιό.

Έχει να τραβήξει η Αθήνα για 5 χρόνια όσα δεν τράβηξε επί Καμίνη!!

Απολαύστε τον :






La Repubblica: Ελλάδα και Γαλλία θα μοιραστούν τη διοίκηση της Ευρωπαϊκής αποστολής στην Ερυθρά Θάλασσα


 

Μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας θα μοιραστεί η διοίκηση του Ευρωπαϊκού στόλου στην Ερυθρά Θάλασσα για την προστασία των εμπορικών και πολιτικών πλοίων από τις επιθέσεις των Χούθι.

Αυτό μεταδίδει η Ιταλική εφημερίδα La Repubblica, επικαλούμενη “υψηλόβαθμη πηγή που συμμετείχε στη συνάντηση των υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες”.

Η αποστολή Aspides είναι “αμυντική για την προστασία πολιτικών πλοίων που βρίσκονται σε διέλευση στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης” θα έχει ως στόχο “την προστασία των πλοίων που οι αγγλοαμερικανικές δυνάμεις της Επιχείρησης Poseidon Archer δεν μπορούν να παράσχουν προς το παρόν”.

Η Aspides θα έχει “μια διοίκηση εδάφους που θα ανατεθεί στην Ελλάδα, στη Λάρισα, και μια διοίκηση στη θάλασσα που θα είναι της Γαλλίας”. Σύμφωνα με τη La Repubblica, η Ιταλία “θα έχει έναν αναπληρωτή διοικητή”.

Η εφημερίδα υπενθυμίζει πως η έναρξη της αποστολής, σύμφωνα με τον Ύπατο Εκπρόσωπο Josep Borrell, θα γίνει στις 19 Φεβρουαρίου.



Σοκάρει το θράσος των γονιών και των παραβατικών παιδιών τους που δεν ζήτησαν συγνώμη στην 15χρονη


 

Έχουν δίκιο όσοι υποστηρίζουν ότι όλα ξεκινάνε από το σπίτι και την οικογένεια.

Ένας σοβαρός γονιός που ανησυχεί για το παιδί του, θα είχε επιβάλλει την συγνώμη από το παραβατικό παιδί του στο θύμα του, και θα ήταν ο πρώτος που θα έλεγε συγνώμη.

Ξεσπά ο πατέρας της 15χρονης μαθήτριας που έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από ομάδα ανήλικων κοριτσιών στη Θεσσαλονίκη. Την έφτυσαν και την χτύπησαν με γροθιά το μάτι με αποτέλεσμα το άτυχο κορίτσι να σωριαστεί στο έδαφος, ωστόσο για αυτή την απρεπή συμπεριφορά «δεν ζήτησαν ποτέ συγγνώμη», όπως λέει ο πατέρας της 15χρονης, και οι γονείς αλλά και τα παραβατικά παιδιά τους.

Σε πέντε συλλήψεις ανηλίκων προχώρησε χθες Τρίτη η Αστυνομία για την υπόθεση ξυλοδαρμού της μαθήτριας από την περιοχή της Τούμπας, και μία αναζητείται μαζί με τους γονείς της που κρύβονται αντί να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις των πράξεων τους.

Ο πατέρας της 15χρονης μίλησε στο MEGA για το περιστατικό.

«Η κόρη μου σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Δεν θέλει να βγει από το σπίτι, δεν θέλει να πάει στο σχολείο και θέλει να μετακομίσουμε. Και όλα, αυτά γιατί; Γιατί ήθελε να υπερασπιστεί μία φίλη της και δέχτηκε αυτή το bullying. Την έφτυσαν και μετά την χτύπησαν. Γιατί; Ποιος θα μας δώσει τον λόγο; Ποιος θα τιμωρήσει αυτά τα κορίτσια; Ποιος θα τιμωρήσει τους γονείς τους; Κανείς. Οι γονείς πέρασαν 6-7 φορές από μπροστά μας και δεν ζήτησαν ούτε μία φορά συγγνώμη. Δεν ρώτησαν τίποτα, σαν να μην υπήρχαμε. Σήμερα με πήρε τηλέφωνο ένας δικηγόρος και μου ζήτησε συγγνώμη», είπε αρχικά,

Και πρόσθεσε: «Παιδιά είναι, πρέπει όμως να τιμωρηθούν για να συνετιστούν και να μην το κάνουν και άλλα παιδιά. Μεθαύριο θα είναι στην πόρτα άλλου και θα συνεχιστεί χωρίς να γίνει τίποτα ούτε να τιμωρηθούν».



Προφυλακίστηκε 19χρονος για κοπή καλωδίων σε σταθμό του μετρό


 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το περιστατικό συνέβη τα μεσάνυχτα του Σαββάτου όταν αστυνομικοί κατά τη διάρκεια περιπολίας στο σημείο εντόπισαν τον 19χρονο να κινείται στο δίκτυο, κοντά στον υποσταθμό ηλεκτρικής ενέργειας του σταθμού του μετρό στο Ηράκλειο. 

Μετά από καταδίωξη, οι αρχές προχώρησαν στην προσαγωγή του, η οποία μετατράπηκε σε σύλληψη.

Οι αστυνομικοί συσχέτισαν την παρουσία του στην περιοχή του σταθμού του μετρό στο Ηράκλειο με την κοπή συνδέσμων καλωδίου, για την οποία η ΣΤΑΣΥ είχε ενημερώσει την ΕΛ.ΑΣ. 

Όπως ανέφεραν οι πληροφορίες της αστυνομίας, ο 19χρονος διαπιστώθηκε πως είναι κάτοικος Αγίας Βαρβάρας . 

Ο συλληφθείς τη Δευτέρα οδηγήθηκε στον εισαγγελέα και κρίθηκε προφυλακιστέος για κακουργηματικές πράξεις.

Βάσει του άρθρου 374 του ποινικού κώδικα και μετά την αυστηροποίηση του πλαισίου του, η διακεκριμένη περίπτωση αφαίρεσης αντικειμένου κρίσιμου για την εξυπηρέτηση της λειτουργίας ή την ασφάλεια μέσων συγκοινωνίας σταθερής τροχιάς, τιμωρείται ως κακούργημα.



Ο στρατός των ΗΠΑ κατέστρεψε 10 drones των Χούθι στην Υεμένη

 


Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε πως δυνάμεις του κατέστρεψαν κατά τη διάρκεια μεταμεσονύχτιας επιδρομής στην Υεμένη 10 τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα μιας κατεύθυνσης των ανταρτών Χούθι, που θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν.

Τα drones αυτά ήγειραν «άμεση απειλή για εμπορικά πλοία και σκάφη του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή», τόνισε μέσω X (του πρώην Twitter) το μεικτό διοικητήριο των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»).

Το ανακοινωθέν της CENTCOM επιβεβαιώνει πληροφορίες στις οποίες αναφέρθηκε νωρίτερα δημοσιογράφος του CBS News, επικαλούμενη αμερικανική στρατιωτική πηγή του τηλεοπτικού δικτύου που βρίσκεται στο Μπαχρέιν.

«Ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας στο Μπαχρέιν μας είπε μόλις πριν από δέκα λεπτά ότι (αμερικανικά μαχητικά) F-18 Super Hornet βομβάρδισαν 10 drones στη δυτική Υεμένη» που ήταν έτοιμα να εξαπολυθούν, ανέφερε η διευθύντρια και παρουσιάστρια του βραδινού δελτίου ειδήσεων του CBS, η Νόρα Ο’ Ντόνελ, επίσης μέσω X.



Η Ρωσία του καταζητούμενου Πούτιν βομβάρδισε νοσοκομείο στην Ουκρανία


 

Ρωσική βόμβα έπληξε νοσοκομείο στη βορειοανατολική Ουκρανία χθες Τετάρτη, διαλύοντας τα παράθυρα, καταστρέφοντας εξοπλισμό κι οδηγώντας στην εσπευσμένη απομάκρυνση δεκάδων ασθενών, ανέφεραν αξιωματούχοι.

Ο Βολοντίμιρ Τιμόσκο, επικεφαλής της αστυνομίας στη Χαρκίβ, ανέφερε πως η ρώσικη βόμβα έπληξε το νοσοκομείο στις 21:45, στην πόλη Βελίκι Μπουρλούκ, βορειοανατολικά της ομώνυμης πρωτεύουσας της περιφέρειας Χαρκίβ, ενώ δεύτερη έπεσε σε κοντινή απόσταση.

Από τη δομή απομακρύνθηκαν εσπευσμένα 38 άνθρωποι, οι 33 ασθενείς, 2 από τους οποίους κλινήρεις.

Ο περιφερειάρχης Όλεχ Σινεχούμποφ ανέφερε μέσω Telegram πως γίνονταν εργασίες καθαρισμού στο νοσοκομείο τη νύχτα και πρόσθεσε πως προσφέρθηκαν φροντίδες επιτόπου σε τέσσερις ανθρώπους που τραυματίστηκαν ελαφρά.

Σύμφωνα με τον κ. Σινεχούμποφ, το γεγονός πως το προσωπικό του νοσοκομείου αντέδρασε άμεσα όταν κηρύχθηκε συναγερμός επέτρεψε να γίνει ομαλά η εσπευσμένη απομάκρυνση. Ασθενείς εστάλησαν σε άλλες δομές υγείας ή εξωτερικά ιατρεία.

Οι επιθέσεις του ρωσικού στρατού στη Χαρκίβ είναι συχνές τις τελευταίες εβδομάδες.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δεν απάντησε αμέσως όταν το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς του ζήτησε σχόλιο.

Η Ρωσία του καταζητούμενου για εγκλήματα πολέμου Βλαντιμίρ Πούτιν αρνείται πως βάζει στο στόχαστρο πολιτικές υποδομές, αν και έχουν βομβαρδιστεί ιατρικές και εκπαιδευτικές δομές κατά τη διάρκεια του πολέμου που οδεύει να συμπληρώσει 24 μήνες.

Ο δήμαρχος της Χαρκίβ Ιχόρ Τερέχοφ ανέφερε μέσω Telegram ότι ρωσικά drones έπληξαν υποδομή στην πόλη. Δεν διευκρίνισε αν υπάρχουν θύματα.



Έφοδος της ΕΛ.ΑΣ. στις φυλακές Κορυδαλλού -Κατασχέθηκαν ναρκωτικά, μαχαίρια και κινητά


 

Ειδική επιχείρηση έστησε η Ελληνική Αστυνομία στις φυλακές Κορυδαλλού.

H Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών έκανε έφοδο στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού και μέσα στα κελιά όπου και προχώρησε σε κατάσχεση κινητών, ναρκωτικών ουσιών, μέχρι και ρούτερ, αυτοσχέδιο μαχαίρι και smart watch.

Πιο συγκεκριμένα, κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, 24 κινητά τηλέφωνα, 10,75 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης, αυτοσχέδιο μαχαίρι, ασύρματο ρούτερ, smart watch και πλήθος φορτιστών και ακουστικών.

Η επιχείρηση στήθηκε νωρίς το πρωί, με τη συνδρομή αστυνομικών της Ε.Κ.Α.Μ., της Ο.Π.Κ.Ε., της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής και αστυνομικού σκύλου.

Συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί έγκλειστοι και κατασχέθηκαν ευρήματα (πλήθος κινητών τηλεφώνων, ναρκωτικές ουσίες και αντικείμενο που υπάγεται στο νόμο περί όπλων), απόρροια των στοχευμένων ερευνών που διενεργήθηκαν, παρουσία εισαγγελικού λειτουργού, σε 45 κελιά, κατόπιν διερεύνησης και αξιοποίησης πληροφοριών.

Ειδικότερα, 31χρονος αλλοδαπός κατελήφθη να έχει στο κελί του 27 νάιλον συσκευασίες περιέχουσες συνολικά, ακατέργαστη κάνναβη 10,75 γραμμαρίων και ηρωίνη 0,08 γραμμαρίων, ενώ 44χρονος αλλοδαπός κατελήφθη να κατέχει στο κελί του αυτοσχέδιο μαχαίρι.

Σε βάρος των ανωτέρω σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών και περί όπλων, αντίστοιχα.

Επιπλέον, στα κελιά που ερευνήθηκαν από τους αστυνομικούς βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

24 κινητά τηλέφωνα

ασύρματο ρούτερ

έξυπνο ρολόι (smart watch)

ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας

30 κάρτες sim

πλήθος φορτιστών και ακουστικών




Οδηγός παραβιάζει στοπ και εκτοξεύει στον αέρα δικυκλιστή

 


Ένα βίντεο ντοκουμέντο από ένα τροχαίο-σοκ στην Πάτρα έρχεται στο φως της δημοσιότητας.

Κάμερα ασφαλείας, κατέγραψε την σφοδρή σύγκρουση ενός αυτοκινήτου με μία μοτοσικλέτα, το μεσημέρι της Τρίτης (30/1) στη διασταύρωση των οδών Ελλησπόντου και Φαναρίου, στο γήπεδο των Προσφυγικών.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα flamis.gr, που δημοσιεύει το σχετικό βίντεο, η οδηγός του αυτοκινήτου παραβίασε στοπ και διέσχισε τον δρόμο με μεγάλη ταχύτητα, με αποτέλεσμα το μηχανάκι που κινείτο στον κάθετο δρόμο να μην προλάβει να αντιδράσει και να «καρφωθεί» πάνω στο ΙΧ.

Ο οδηγός της μηχανής φαίνεται να εκσφενδονίζεται στον αέρα και στη συνέχεια να πέφτει στο έδαφος. Ο μοτοσικλετιστής τραυματίστηκε και διακομίστηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.





Αθώος δηλώνει ο ένας εκ των δύο ομογενών που κατηγορούνται για τρομοκρατία στις ΗΠΑ


 

Είμαι αθώος, λέει ο Άντζελο (Άγγελος) Χατζηαγγελής, το ένα από τα δύο αδέρφια που είναι ομογενείς και συνελήφθησαν από τις αρχές της Νέας Υόρκης, καθώς στο σπίτι τους εντοπίστηκε ολόκληρο οπλοστάσιο με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, θωράκιση σώματος και όπλα.

Τα δύο αδέρφια ελληνικής καταγωγής συνελήφθησαν στο Κουίνς με τις κατηγορίες ότι σχεδίαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον επιφανών στόχων. 

Μάλιστα, ο 39χρονος Άντριου και ο 51χρονος Άντζελο Χατζηαγγελής είχαν μία λίστα με στόχους, στους οποίους περιλαμβάνονταν αστυνομικοί, δικαστές, πολιτικοί, διασημότητες και τραπεζίτες, αποκαλώντας τους «ανθρώπινες θυσίες».

«Καθαρίστε τα απόβλητα» και «επιχειρηματικά αποβράσματα» ήταν μερικές από τις φράσεις που βρέθηκαν στις σημειώσεις τους.




Διατηρούσαν και ένα οπλοστάσιο με αυτοσχέδιες βόμβες και όπλα «φαντάσματα» (δηλαδή όπλα χωρίς σειριακό αριθμό) στο οικογενειακό τους διαμέρισμα στο Κουίνς, όπως ανακοίνωσαν οι εισαγγελικές αρχές, ενώ βρέθηκε ένας εκτυπωτής 3D για την κατασκευή τμημάτων όπλων που δεν θα ανιχνεύονται.

Μεταξύ των όπλων που κατασχέθηκαν ήταν οκτώ αυτοσχέδιες βόμβες, μία μερικώς κατασκευασμένη βόμβα, δύο γεμάτα τυφέκια τύπου AR-15 και δύο ημιαυτόματα πιστόλια των 9 χιλιοστών, 600 σφαίρες και τρία σετ αλεξίσφαιρων γιλέκων, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Η σύλληψη των δύο αδερφών έγινε σε κοινή επιχείρηση του αστυνομικού τμήματος της Νέας Υόρκης, του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας και του γραφείου του εισαγγελέα στο Κουίνς.

Τα δύο αδέρφια βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με 130 κατηγορίες, μεταξύ των κατηγοριών είναι η εγκληματική κατοχή όπλου ή πυροβόλου όπλου, η αλόγιστη απειλή, η εγκληματική πώληση πυροβόλου όπλου και ο παράνομος χειρισμός επικίνδυνων πυροτεχνημάτων, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Ο Άντζελο πάντως, δήλωσε αθώος για τις κατηγορίες, σύμφωνα με τη δικογραφία, όπως μετέδωσε το CNN.

«Η πόλη είναι ασφαλέστερη σήμερα. Δεν μπορούμε να φανταστούμε τις ζωές που σώθηκαν αλλά γνωρίζουμε ότι τα όπλα αυτά δεν πείραξαν ποτέ κανέναν» δήλωσε η εισαγγελέας Μελίντα Κατζ.

Τα δύο αδέρφια αναμένεται να οδηγηθούν στο δικαστήριο στις 15 Φεβρουαρίου και αντιμετωπίζουν ποινή κάθειρξης 25 ετών έκαστος σε περίπτωση που καταδικαστούν.



Ξεκινάει η αυτόματη ψηφιακή δήλωση Ε9 και για τις δωρεές και τις γονικές παροχές ακινήτων


 

H αυτόματη δημιουργία και υποβολή δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) επεκτείνεται, μετά τις αγοραπωλησίες, και στις δηλώσεις φόρου δωρεάς και γονικής παροχής ακινήτων μέσω της εφαρμογής myPROPERTY.

  • Συγκεκριμένα με απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή (Α. 1015/2024) ρυθμίζεται η αυτόματη δημιουργία και υποβολή ψηφιακής δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) στις περιπτώσεις ψηφιακής υποβολής δήλωσης φόρου δωρεάς και γονικής παροχής, 100% πλήρους κυριότητας επί ακινήτου από έναν δωρητή/γονέα σε έναν δωρεοδόχο/ τέκνο.
  • Με τη νέα ψηφιακή εφαρμογή διευκολύνονται οι φορολογούμενοι, οι οποίοι δεν χρειάζεται πλέον να συμπληρώνουν και να υποβάλλουν οι ίδιοι τις συγκεκριμένες δηλώσεις και παράλληλα διασφαλίζεται η έγκαιρη εκπλήρωση των σχετικών φορολογικών υποχρεώσεων.
  • Η δήλωση στοιχείων ακινήτων δημιουργείται και υποβάλλεται αυτόματα για τα συμβολαιογραφικά έγγραφα που αναρτώνται στην ψηφιακή εφαρμογή «myPROPERTY» της ψηφιακής πύλης myAADE από σήμερα, 31/1/2024, και αφορούν δηλώσεις φόρου δωρεάς και γονικής παροχής ακινήτων που έχουν υποβληθεί από τις 2/1/2024.
  • Ο πολίτης λαμβάνει ειδοποίηση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι η δήλωση Ε9 έχει υποβληθεί αυτόματα και μπορεί να την αναζητήσει στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr), στη διαδρομή Εφαρμογές > Δημοφιλείς Εφαρμογές > Δήλωση Ε9 > ΕΝΦΙΑ > Είσοδος στην Εφαρμογή > «έτος 2025».

Στο επόμενο διάστημα, η αυτοματοποιημένη υποβολή δηλώσεων Ε9 θα επεκταθεί και σε άλλες περιπτώσεις δωρεών και γονικών παροχών ακινήτων.




10ετές ομόλογο: Επιτυχία όλων των Ελλήνων και επιβράβευση της κυβερνητικής πολιτικής στην οικονομία

 



Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, σχετικά με την έκδοση του 10ετούς ομολόγου:

  •  βγήκαμε στις αγορές να δανειστούμε 4 δισ. ευρώ και οι επενδυτές μάς πρόσφεραν 35 δισ.!
  • Πετύχαμε, λοιπόν, ορισμένα σημαντικά ρεκόρ: Μετά το 2010 ήταν το μεγαλύτερο ποσό έκδοσης δεκαετούς ομολόγου. Με το μεγαλύτερο βιβλίο προσφορών. Το spread αναμένεται να είναι το χαμηλότερο. Το επιτόκιο δανεισμού αναμένεται να κλείσει γύρω στο 3,5%.
  • Όλα αυτά πιστοποιούν τη σταθερά ανοδική πορεία της Ελληνικής Οικονομίας. Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και η συνετή δημοσιονομική πολιτική για την οποία έχουμε δεσμευθεί, εξασφαλίζουν χαμηλότερο κόστος δανεισμού και αντίστοιχα οφέλη για τους Έλληνες φορολογούμενους.

Αυτό είναι μια επιτυχία όλων των Ελλήνων και επιβράβευση της κυβερνητικής πολιτικής στην οικονομία.



Αύξηση της πρώτης αρωγής στους αγρότες της Θεσσαλίας έως 10.000 ευρώ

 



Κυριάκος Μητσοτάκης

  • Ήδη οι αγρότες έχουν πάρει την πρώτη αρωγή, την πρώτη βοήθεια, ποσά της τάξης των 2.000 ευρώ για ζημιές που έχουν υποστεί και αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε διαδικασία να κάνουν αιτήσεις για τον κύριο πυρήνα της αποζημίωσης.
  • Ζήτησα λοιπόν από το Υπουργείο άμεσα να προχωρήσει στην αύξηση αυτής της πρώτης αρωγής, από τα 2.000 να πάμε από τα 5.000 ως τα 10.000 ευρώ -γιατί περίπου εκεί εκτιμούμε ότι κατ’ ελάχιστον θα είναι οι ζημιές- ώστε ένα ποσό το οποίο ούτως ή άλλως θα πάρουν αυτοί οι άνθρωποι να μπορέσουμε να τους το δώσουμε πολύ πιο νωρίς, έτσι ώστε να μπορέσουν να ξαναρχίσουν να βάζουν σε τάξη…
  • Θέλω επίσης να σας πω ότι συνολικά την τετραετία της Νέας Δημοκρατίας δώσαμε αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ που ξεπέρασαν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Για παράδειγμα, καλύψαμε τον παγετό της άνοιξης του 2021 με προκαταβολές και αποζημιώσεις στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας. Προσέξτε όμως, από αυτό το 1 δισεκατομμύριο, μόνο τα 500 εκατομμύρια ήταν εισφορές των αγροτών. Άρα, τα υπόλοιπα 500 εκατομμύρια ήταν χρήματα του Κρατικού Προϋπολογισμού, που με την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα δώσαμε για να στηρίξουμε τον πρωτογενή μας τομέα.

Τι έκανε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για τους αγρότες από το 2019 μέχρι σήμερα:

  • Μειώσαμε τους φορολογικούς συντελεστές, δώσαμε κίνητρο για περαιτέρω μείωση της φορολογίας για τα συνεταιριστικά σχήματα
  • Ενεργοποιήσαμε το μέτρο της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τα έτη 2022 και 2023. Για το 2024 θα εξετάσουμε τις δημοσιονομικές δυνατότητες ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε και στον τομέα αυτό.
  • Μειώσαμε τον ΦΠΑ στις ζωοτροφές και στα λιπάσματα.
  • Απορροφήσαμε τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος  

Αξίζει να επισημάνουμε ότι -σχεδόν- το 50% του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού κατευθύνεται στην  Κοινή Αγροτική Πολιτική. Η στήριξη των αγροτών αποτελεί αδιαπραγμάτευτη  προτεραιότητα της Ε.Ε.



Σχετικά με το κόστος για την προμήθεια 40 F-35 από την Ελλάδα

 


Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ:

  • Αντιμετωπίζουμε πάντα τα νούμερα αυτά (9 δισ.) με μία σχετική επιφύλαξη. Πρώτον, η τελική προμήθεια, η πρώτη φάση μάλλον, δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
  • Έχουμε τη δυνατότητα να αγοράσουμε μέχρι 40 F-35. Δεν θα αγοράσουμε 40 F-35 μονομιάς, διότι είναι μια πολύ ακριβή προμήθεια.
  • Έχουμε εξασφαλίσει τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για μία Μοίρα F-35 σε πρώτη φάση, με δρομολόγηση παραλαβών από τα τέλη αυτής της δεκαετίας.
  • Το F-35 είναι πια ένα αεροπλάνο του οποίου το κόστος από τη μία αυξάνεται λόγω της συνολικής αύξησης των υλικών, από την άλλη μειώνεται -έχουμε δύο αντίρροπες δυνάμεις, οι οποίες αυτή τη στιγμή συγκρούονται- επειδή παράγονται περισσότερα F-35”.
  • Νομίζω ότι έχουμε καταφέρει να πετύχουμε και κάτι ακόμα, κ. Τσίμα: έναν μακροχρόνιο σχεδιασμό ως προς τις αμυντικές μας δαπάνες, ο οποίος επαναξιολογείται διαρκώς και αξιολογείται τώρα και από την ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και από τη νέα ηγεσία του ΓΕΕΘΑ, που να λαμβάνει υπόψιν τούς πραγματικούς δημοσιονομικούς περιορισμούς αλλά και την ανάγκη να κάνουμε ένα τεχνολογικό άλμα στο μέλλον, με σημαντική ελληνική προστιθέμενη αξία στις αμυντικές προμήθειες που θα κάνουμε. Γι’ αυτό και η συζήτηση, την οποία άνοιξε σωστά ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, για την επόμενη γενιά των φρεγατών


Πρόστιμο 100 ευρώ στους τρεις που έκαναν του κεφαλιού τους και απεγκλωβίστηκαν με άρμα της ΕΜΑΚ

 


Πρόστιμο 100 ευρώ για την ενεργοποίηση του κρατικού μηχανισμού επιβλήθηκε στα τρία ανεύθυνα άτομα που εγκλωβίστηκαν για ώρες στη θέση Κυρά της Φυλής το πρωί της Τετάρτης και χρειάστηκε η κινητοποίηση άρματος της ΕΜΑΚ για την απομάκρυνσή τους.

Ο απεγκλωβισμός τους έγινε από άρμα της 1ης ΕΜΑΚ, που κατάφερε να προσεγγίσει τα τρία άτομα.

Σημειώνεται ότι ο δρόμος ήταν κλειστός και υπήρχε απαγόρευση κυκλοφορίας, αλλά οι τρεις αδιαφόρησαν.

Οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή ήταν δυσμενείς, υπήρχε χαμηλή νέφωση, περιορισμένη ορατότητα, ασθενής χιονόπτωση και άνεμοι περίπου 9 μποφόρ.

Αρχικά, δε, τα τρία άτομα δεν είχαν δεχθεί να φύγουν πεζή, λόγω τραυματισμού του ενός εξ αυτών.



Δέσμευση Μητσοτάκη στους αγρότες για δύο παρεμβάσεις

 



O Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να βγει ο ίδιος μπροστά και να δεσμευθεί για νέα μέτρα που θα στηρίξουν το εισόδημα τους και θα ανακουφίσουν τους πληγέντες αγρότες στη Θεσσαλία. 

Χθες Τετάρτη ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με αγρότες στο μπλόκο της Βόνιτσας και δεσμεύτηκε για δύο νέες παρεμβάσεις. Η πρώτη αφορά το κόστος ενέργειας «το οποίο θέλουμε να μειώσουμε περισσότερο», όπως είπε. Η δεύτερη έχει να κάνει με το κόστος κίνησης για το οποίο εξετάζεται η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο ντίζελ για περίπου 300 χιλιάδες αγρότες, όπως έγινε και το 2023.

Ενδιαφέρον, είναι το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε έτοιμος να πάρει πάνω του και τον διάλογο με τους αγρότες το επόμενο διάστημα. «Θα συζητάμε και με το υπουργείο και με εμένα προσωπικά», καθώς το Μέγαρο Μαξίμου αναζητά τρόπους ενίσχυσης του διαλόγου και της επικοινωνίας με τους αγρότες, κάτι που δεν έχει επιτευχθεί στον επιθυμητό βαθμό μέχρι σήμερα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού άκουσε τα αιτήματα των αγροτών, τους είπε «ούτε γκαρσόνια θα γίνετε, ούτε θα φύγετε στη Γερμανία», απαντώντας στην τελευταία αιχμή του εκπροσώπου των αγροτών, ο οποίος, απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη, είπε «αν υπάρχει σχέδιο, να μας το πείτε, να κάνουμε και εμείς κουμάντο, ή να γίνουμε γκαρσόνια ή να φύγουμε για τη Γερμανία».

Ο διάλογος :

Εκπρόσωπος αγροτών: «Αιτήματα επιβίωσης έχουν φτάσει και σε εσάς. Όλος ο αγροτικός κόσμος είναι ανάστατος. Το ζήτημα της ακρίβειας μας τσακίζει όλους, ειδικά εμάς τους αγρότες, γιατί καταλαβαίνουμε το πόσο φεύγει ένα προϊόν από το χωράφι για να καταναλωθεί άμεσα, σε πέντε με δέκα φορές παραπάνω.

Αιτήματα που έχουμε, ό,τι έχει να κάνει με το κόστος παραγωγής, το οποίο είναι τεράστιο. Αγροτικό πετρέλαιο, αφορολόγητο όπως το αιτούμαστε εδώ και αρκετά χρόνια δεν υπάρχει. Τα μέσα και τα εφόδια είναι πανάκριβα. Τα δε προϊόντα μας, ειδικά σε αυτή την περιοχή, που είναι μια καθαρά κτηνοτροφική περιοχή, έχουμε μειώσεις στο γάλα. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι όταν η χώρα μας δεν παράγει γάλα και οι γαλακτοβιομήχανοι μειώνουν τις τιμές σήμερα στο γάλα, κάτι γίνεται. Προφανώς τα τρώει σε εισαγωγές, υπάρχουν άλλα πράγματα στη μέση.

Εμείς ζητάμε άμεσα η κυβέρνηση να πάρει μέτρα στήριξης του πρωτογενούς τομέα. Να θεσπίσει κατώτερες τιμές στα προϊόντα μας, να αλλάξει και ο κανονισμός του ΕΛΓΑ -που δεν μας αποζημιώνει, κι αν πάρουμε κάποια χρήματα, τα παίρνουμε από έναν χρόνο-, να μειωθεί το κόστος παραγωγής και να γίνουν έργα υποδομής στην ύπαιθρο. Δεν μπορούμε να ποτίσουμε, δεν μπορούμε να πάμε στα χωράφια μας, η αγροτική οδοποιία είναι κατεστραμμένη, όλα αυτά μας βγάζουν στον δρόμο, γιατί δίνουμε πραγματικά έναν αγώνα επιβίωσης. Η χώρα χωρίς πρωτογενή τομέα, χωρίς ισχυρούς αγρότες, βιώσιμα νοικοκυριά, δεν θα λέγεται χώρα πλέον. Λέω να μας πείτε και εσείς ποιο είναι το σχέδιο, γιατί αν υπάρχει σχέδιο να μας το πείτε, να κάνουμε και εμείς κουμάντο, ή να γίνουμε γκαρσόνια ή να φύγουμε για τη Γερμανία».



Πρωθυπουργός: «Ούτε γκαρσόνια θα γίνετε, ούτε θα φύγετε στη Γερμανία. Για μένα η στήριξη του πρωτογενούς τομέα είναι πρώτη πολιτική προτεραιότητα. Ξέρω τα προβλήματα, τα γνωρίζω από πρώτο χέρι. Γνωρίζετε επίσης ότι όμως αυτά τα 4 δύσκολα χρόνια η κυβέρνηση στάθηκε στο μέτρο του εφικτού κοντά στους αγρότες και με μείωση της φορολόγησης και με αύξηση της οικονομικής στήριξης που δώσαμε στον ΕΛΓΑ, δώσαμε πάνω από 1 δισ. ευρώ σε αποζημιώσεις τα 4 τελευταία χρόνια, μόνο τα 500 εκατ. προέρχονταν από τις εισφορές των αγροτών, και με μείωση του ΦΠΑ σε λιπάσματα και ζωοτροφές, όπου μπορούσαμε να παρέμβουμε. Και είμαστε πάντα ανοιχτοί να δούμε τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για να μειώσουμε το κόστος παραγωγής, να μειώσουμε το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας. Ήδη καταφέραμε και εξασφαλίσαμε σχετικά λογικές τιμές πάνω στην κρίση, αλλά θέλουμε να το μειώσουμε περισσότερο. Ξέρουμε τις εκκρεμότητες και με τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το κόστος της κίνησης, και με το ντίζελ. Εδώ πέρα επομένως είμαστε και να το συζητήσουμε και στο μέτρο του εφικτού -θέλω να το τονίσω αυτό, γιατί οι δημοσιονομικές δυνατότητες δεν είναι ατελείωτες, νομίζω ότι είναι κάτι που το αναγνωρίζετε-, να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για τον πρωτογενή τομέα. Δύο παρατηρήσεις για κάτι που είπες και είναι σημαντικό: Θυμάστε πού ήταν οι τιμές του γάλακτος πριν 4 χρόνια και πού είναι σήμερα; Είναι πολύ καλύτερες».


Εκπρόσωπος αγροτών: «Τότε οι ζωοτροφές ήταν πιο φθηνές».


Πρωθυπουργός: «Αυτό είναι αλήθεια. Αλλά οι τιμές του γάλακτος είναι πιο καλές, και σε έναν βαθμό έγινε γιατί δώσαμε και δίνουμε έναν πόλεμο κατά των παράνομων ελληνοποιήσεων και αυτών που θέλουν να πωλούν ξένο γάλα ως ελληνικό στην ίδια τιμή. Αυτούς θα τους τσακίσουμε. Το έχουμε κάνει ήδη σε μεγάλο βαθμό και θα επιμείνουμε πολύ σε αυτή την προσπάθεια. Και επειδή φεύγω τώρα να πάω στις Βρυξέλλες και, όπως ξέρετε, πολλές αποφάσεις που επηρεάζουν εσάς έχουν να κάνουν και με αποφάσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, θέλω να σας πω και κάτι ακόμη, και αυτό νομίζω πρέπει να είναι μια συνολική ευρωπαϊκή πολιτική. Δεν γίνεται εμείς να επιβάλουμε στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους μας να έχουν ένα κόστος για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και ταυτόχρονα να εισάγουμε στην ΕΕ προϊόντα από χώρες που δεν έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις και δεν βάζουν τα ίδια υψηλά στάνταρ στα προϊόντα τους. Αυτό είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα που θα μας απασχολήσει πολύ έντονα τους επόμενους μήνες».


Εκπρόσωπος αγροτών: «Και θα σας απασχολήσει πολύ έντονα γιατί στη βασική ενίσχυση χάσαμε από 30% ως 60% των ενισχύσεων που παίρναμε. Αυτό ήταν στήριγμα για τον πρωτογενή τομέα. Χάθηκαν από τις τσέπες μας».


Πρωθυπουργός: «Αυτό που θέλω να σας μεταφέρω -και σας ευχαριστώ για τον πολύ ευγενικό και πολύ κόσμιο τρόπο επικοινωνίας, αυτός είναι ο τρόπος να τα συζητάμε, και θα συζητάμε και με το υπουργείο και με εμένα προσωπικά- θέλω να ξέρετε ότι θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Και όσο καλύτερα πηγαίνει η οικονομία συνολικά, όπως το κάναμε και πέρυσι με την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης, τόσο περισσότερους πόρους θα έχουμε για να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα. Σας ευχαριστώ πολύ, ξέρω ότι είναι δύσκολα τα πράγματα, δεν είμαι αφελής, δεν είναι μόνο εδώ δύσκολα, βλέπετε και σε όλη την Ευρώπη τι γίνεται. Θέλω να κρατήσουμε αυτό το καλό και πολιτισμένο κλίμα διαλόγου, γιατί είμαστε εδώ όχι για να τσακωνόμαστε, αλλά για να λύνουμε προβλήματα. Μόλις ήρθα από τα εγκαίνια ενός μεγάλου δρόμου, και εσείς ξέρετε ότι και αυτά μειώνουν το κόστος παραγωγής. Κρατήστε όμως την έμφαση και στο ηλεκτρικό ρεύμα και σε όλους τους συντελεστές του κόστους και κυρίως να παίρνετε τις τιμές που αξίζουν τα ελληνικά προϊόντα».


Εκπρόσωπος αγροτών: «Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, να λάβετε υπόψη σας ότι η φωνή των αγροτών είναι φωνή απελπισίας και ταυτόχρονα διεκδίκησης του δίκαιου αγώνα μας για να μείνουμε στα χωριά και στα χωράφια μας».